4POX schreef op vrijdag 27 december 2019 @ 06:11:
Wanneer schrijf je precies een vliegtuig af?
Wat ik zie;
1. Economisch. Brandstof en onderhoudskosten zijn te hoog. Dus vliegtuig gaat in de opslag, sloop of iemand anders kan het vliegtuig wel economisch gebruiken.
2. Versleten. Maar wanneer is een vliegtuig versleten?
Vlieg je net zo lang door tot er problemen ontstaan. Of bij een periodieke keuring worden problemen geconstateerd. Is er voor ieder land aparte regels? Als een vliegtuig een bepaald land nooit meer verslaat dan val je toch onder de grimmen van het lokale reglement. Of is er grenzeloze regels die de veiligheid van vliegtuigen bepaald?
Korte vraag, maar antwoord kan extreem uitgebreid worden.
Laten we aannemen dat je een vliegtuig bezit, dus niet leased.
Economische factoren spelen een factor. Brandstofverbruik en onderhoudskosten. Een vliegtuig komt met een verplicht maintenance programme wat je moet volgen. Hoe ouder het vliegtuig wordt, des te meer inspecties er nodig zijn. Veel van deze 'ouderdoms inspecties' zijn nogal uitgebreid en op plaatsen waar je niet vaak hoeft te komen. En als er dan scheurtjes worden ontdekt, zijn de reparaties vaak heel duur.
Motoren moeten gedurende hun leven ook een aantal keer 'overhauled' worden met alle kosten van dien. Ook daarvoor geldt: hoe ouder, hoe meer onderdelen worden afgekeurd en hoe duurder het gaat kosten.
Ook willen klanten na verloop van tijd weleens in een nieuwere kist zitten.
Maar in theorie zal een vliegtuig bijna nooit 'versleten' zijn. Als je altijd het onderhoud uitvoert wat benodigd is, en je houd je altijd aan de geldende regelgeving, etc etc. En je kan bijvoorbeeld jongere motoren installeren of nieuwere stoelen in de cabine plaatsen, etc.
Het hangt vaak af van de beschikbaarheid van reserve-onderdelen, beschikbaarheid van documentatie en het helpt vaak ook nog wel als de betreffende fabrikant nog bestaat. Daarom zie je nog stokoude DC-4's vliegen in Canada en Fokker is ook altijd nog ondersteunend bij operators die Fokkers in hun vloot hebben.
Over het algemeen houdt iedere operator en iedere lokale regulator, de FAA en EASA regelgeving aan vanwege Airbus of Boeing equipment. Ieder land heeft vaak wel een lokale regulator die wat extra kan en mag eisen. Maar in Europa zijn de lokale regulators opgegaan in de EASA.
Je ziet wel steeds meer dan China met haar CAAC regelgeving een stempel wil drukken. En aangezien China een dermate grote markt (aan het worden) is, gaat iedereen zich ook steeds meer conformeren aan de CAAC regelgeving.
[
Voor 19% gewijzigd door
Freak187 op 27-12-2019 11:14
]