CaptJackSparrow schreef op dinsdag 15 augustus 2017 @ 17:47:
Ik zou van een oud toestel als die Catalina eigenlijk verwachten dat er daar ook een voorziening zou zijn om het landingsgestelmechanisme, wiel en wielkleppen, handmatig te bedienen. Ik dacht dat dat bij vliegtuigen uit die periode redelijk gangbaar was. Weet iemand daar meer over?
Als ik het originele Pilots Hand Book Catalina PBY-6A op pagina 51 zie (bij "Emergency Operations of Landing Gear") zou dat wel moeten kunnen
Maar misschien zit dat niet op dit specifieke model, of misschien wilde men er niet op vertrouwen
edit: schijt, net 2 minuten te laat
[Voor 6% gewijzigd door wildhagen op 15-08-2017 18:00]
Always ja... leuke vliegtuigbeelden daarin van A-26 Avengers, mijn favoriete twin uit de oorlog.
Zeker mooie kist, maar mijn favoriete twin-boomer uit WO2 is toch wel de Lockheed P-38 Lightning. Heb dat altijd een machtig mooie kist gevonden, en heb hem één keer live in actie gezien, en vooral: gehoord. Brute kist
Meteen ook één van de beste en succesvolste fighters uit de Tweede Wereldoorlog. Vooral actief geweest in de Pacific, en wat minder in Europa (hier waren het meer P-47 Thunderbolts en later de P-51 Mustang).
[Voor 14% gewijzigd door wildhagen op 16-08-2017 18:26]
Je kiest ook niet een categorie met bijzonder veel concurrentie. De P-38, de Fokker G.1, en dan moet ik al hard nadenken om een derde te verzinnen. Telt de F-82 ook mee? En natuurlijk kan er geen andere winnaar dan onze eigen Jachtkruiser zijn.
Of de Fokker D.XXIII natuurlijk, maar die was in mei 1940 nog in ontwikkeling, en alleen het prototype heeft gevlogen, en is nooit in produktie genomen:
Maar er waren meer twin-boomers hoor, zoals de Northrop P-61 Black Widow of de SAAB 21 (hoewel die pas in dienst kwam ná WO2, vloog het prototype wel in 1943).
Zeker mooie kist, maar mijn favoriete twin-boomer uit WO2 is toch wel de Lockheed P-38 Lightning. Heb dat altijd een machtig mooie kist gevonden, en heb hem één keer live in actie gezien, en vooral: gehoord. Brute kist
Meteen ook één van de beste en succesvolste fighters uit de Tweede Wereldoorlog. Vooral actief geweest in de Pacific, en wat minder in Europa (hier waren het meer P-47 Thunderbolts en later de P-51 Mustang).
De Lightning is ook een prachtig toestel, schitterende lijnen. Een erg belangrijk toestel vanwege de grote range, wat hem erg geschikt maakte als een van de eerste escort fighters in Europa en voor de grotere afstanden tussen landbases in de Pacific.
Ik ben zelf fan van de eerdere D/E/G versies vanwege de meer gestroomlijnde oliekoelers onder de motoren. En het prototype is helemaal om te kwijlen zo mooi, gewoon een kunstwerk:
Ik ben fanatiek modelbouwer en ik ben toevallig net bezig met een 1/72 P-38G. Zal nog wel even duren voor het klaar is, dergelijke minder bekende varianten zijn meestal zg. 'short-run' modellen van minder grote merken en dit model is geen uitzondering, de pasvorm is matig
These are my principles. If you don't like them, I have others.
Klopt, ze hebben later wel diveflaps en divebrakes geinstalleerd op een aantal modellen om dat probleem te tacklen, maar helemaal opgelost is het volgens mij nooit.
Een ander punt waar de P-38 afweek t.o.v. de meeste van zijn tijdgenoten was de cockpit:
Zoals te zien is, gebruikt de P-38 een yoke, ipv een meer gangbare stick, om het toestel te besturen.
Een ander bijzonder verhaal is dat van de P-38F Glacier Girl. Dit toestel is in juli 1942 samen met enkele andere P-38's en 2 B-17's, neergestort in Groenland.
In 1992 is het toestel geborgen na 50 jaar onder 82 meter ijs gelegen te hebben. Het toestel bleek in zo'n relatief goede toestand te zijn dat het (vliegwaardig!) is hersteld en hij wordt sinds 2002 op diverse airshows ingezet bij vluchten.
De naam Lightning leeft overigens weer door, want als opvolger van de P-38 Lightning, hebben we nu de F-35 Lightning II (aka JSF), mooi in één plaat:
(De P-38 is overigens wederom de bovengenoemde Glacier Girl)
KLM heeft de laatste vrachtjumbo (PH MPS) in de kleuren van dochtermaatschappij Martinair gekocht van de Amerikaanse leasemaatschappij AirCastle.
Daarmee is de luchtvaartmaatschappij nu eigenaar van vier vrachtjumbo’s. De aankoop wordt bevestigd door een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij. Hij kan verder niet uitweiden over de achtergronden van de aankoop of de aanschafprijs.
De 27 jaar oude B747-400BCF, een omgebouwd passagiersvliegtuig, wordt al bijna tien jaar gehuurd door Martinair van AirCastle. Die huurovereenkomst loopt begin 2018 af en partijen waren al enige tijd op zoek naar een gepaste oplossing of alternatief voor het beëindigen van de leaseovereenkomst. Daarbij speelde op de achtergrond mee dat AirCastle zijn kleine portfolio aan vrachtvliegtuigen verder wilde afbouwen en Martinair minimaal vier vrachtvliegtuigen nodig heeft om rendabel te kunnen opereren in de luchtvrachtmarkt.
Daarnaast is er ook een juridische noodzaak om tenminste een vrachtvliegtuig in de vloot van Martinair te houden. Anders verliest de vrachtmaatschappij haar Nederlandse vliegvergunning (AOC). Martinair maakt verder gebruik van drie B747-400ERF’s, die eigendom zijn van eigenaar KLM en in de kleuren van KLM Cargo vliegen.
KLM heeft in 2016 ook twee vrachtjumbo’s van Martinair aangekocht van AirCastle. Deze vrachtvliegtuigen stonden al enkele jaren geparkeerd op de Spaanse luchthaven van Teruel. Koop en sloop was volgens de vrachtdirectie van KLM goedkoper dan de freighter op te knappen en in ‘luchtwaardige toestand’ terug te geven aan de leasemaatschappij na het aflopen van het huurcontract.
Weer een 747 operator minder; een paar uur geleden heeft Eva Air haar laatste 747 vlucht ooit gemaakt, van Hong Kong naar Taipei (vlucht BR892); uitgevoerd door B-16411; de enig overgebleven passagiers-747 in hun vloot.
De maatschappij ontving in november 1992 haar eerste twee 747-400's en vloog ook met een aantal 747-400 combi toestellen. Op 5 januari 2015 vloog die haar laatste vlucht voor de maatschappij: Piet91 in "Het Luchtvaart Topic - Deel 3"
Dit betekent het einde van bijna 25 jaar aan 747's bij Eva Air.
Eva Air heeft de 747-400 ook ingezet naar Amsterdam met een stop in Dubai en later in Bangkok.
De 747-400 is ondertussen vervangen door de 777-300ER op deze route.
Cockpit- en cabincrew:
Bij de maintenance hangar, schijnbaar komt daar donderdag nog een retirement party, maar daarna is het voorgoed voorbij. Hun resterende 747-freighters wachten hetzelfde lot in 2019.
De 10e Boeing 787-9 voor KLM PH-BHM "Margriet" is afgeleverd en zojuist vertrokken vanuit Paine Field naar Amsterdam.
Verwachte aankomst is morgenvroeg rond 08:00 uur. https://www.flightradar24.com/KLM7879/e94abb3
Volgende maand nog een (laatste?) 777-300ER en dan is het voorbij met nieuwe vliegtuigen voor KLM dit jaar.
Piet91 schreef op maandag 21 augustus 2017 @ 12:00:
Weer een 747 operator minder; een paar uur geleden heeft Eva Air haar laatste 747 vlucht ooit gemaakt, van Hong Kong naar Taipei (vlucht BR892); uitgevoerd door B-16411; de enig overgebleven passagiers-747 in hun vloot.
Bij de maintenance hangar, schijnbaar komt daar donderdag nog een retirement party, maar daarna is het voorgoed voorbij. Hun resterende 747-freighters wachten hetzelfde lot in 2019.
Aldus:
EVA Air bid a fond farewell to the old and an enthusiastic welcome to the new in a celebration for the retirement of its Boeing 747-400 passenger aircraft and debut of new uniforms in Hangar No. 3 of Evergreen Aviation Technologies Corp. (EGAT) on Thursday, August 24, 2017.
Boeing 747-400s formed the backbone of EVA’s long-haul fleet through the airline’s early growth and development. The airline took delivery of its first two 747s in November 1992 and used them to launch long-haul routes from Taipei to North America and Europe. Through close to 25 years of service, EVA flew the aircraft to 28 destinations in its flight network, laying the foundation for its ongoing expansion.
EVA positioned its retired jumbo jet in the hangar as a backdrop for the catwalk used to reveal the third-generation uniforms. Designed to evoke EVA’s continuous pursuit of innovation in quality services, cabin crew and airport staff wore their new uniforms on the catwalk. The new uniforms mark a milestone in the airline’s new service image. As the airline continues to focus on passenger comfort and satisfaction, it is introducing a whole new look in its service image. EVA will begin to introduce the new uniforms across its service network in November 2017.
9V-SKA van Singapore Airlines heeft zondag op maandag 10-11 juni haar laatste vlucht gevlogen voor de maatschappij van London Heathrow naar Singapore als SQ317.
Dit toestel maakte op 25 oktober 2007 de eerst commerciële A380 vlucht als SQ380 van Singapore naar Sydney met 450 passagiers aan boord.
Die betaalden tussen de $560 en $100.380 voor de tickets die de maatschappij op Ebay verkocht.
Het hiermee opgehaalde bedrag van tegen de $1.3 miljoen ging naar het goede doel.
Het toestel is een van de 5 A380's die Singapore van de hand zal doen en zal vervangen door 5 nieuwe A380's.
Hier het toestel bij aankomst in Sydney op 25 oktober 2007:
Het lijkt er op dat dit toestel mogelijk van de sloophamer is gered.
Het Portugese Hi Fly schijnt geïnteresseerd te zijn in twee 2e-hands A380's die ze de komende maanden in de vloot willen opnemen en dat het eerste toestel in het eerste kwartaal van 2018 ingezet zal worden.
Details zullen in oktober bekend worden gemaakt.
EDIT: indeling wordt 560 stoelen in 2 klassen.
Foto van 9V-SKA; genomen in januari 2016 tijdens onderhoud:
Wat had ik daar graag gestaan zeg. Dat ding de lucht in zien bulderen.
Helaas nooit in actie mogen zien.
Anywho; morgen maar weer eens wat spotten. Deze keer helaas geen Canon toeter mee ( ) want dat huren wordt nu zo'n gedoe. Moet het met maar 210mm doen...
Gelukkig is de Polderbaan deze week afgesloten; scheelt fietsen.
Vanaf 25 maart 2018 stopt Qantas met vluchten naar Dubai (als stop naar Londen).
Ze gaan de dagelijkse A380 vlucht weer uitvoeren via Singapore zoals ze ook deden voor maart 2013 voordat ze gingen samenwerken met Emirates.
De twee maatschappijen blijven wel samenwerken; deze deal is met 5 jaar verlengd.
De Melbourne - Dubai - Londen vluchten worden straks vervangen door de Melbourne - Perth - Londen route met de 787.
Met kan straks dus via Dubai, Singapore en Perth tussen Europa en Australië vliegen.
Een passagiersvliegtuig blijkt eergisteren bij de Russische badplaats Sotsji bijna in grote problemen te zijn gekomen. Het toestel was al begonnen aan de landing maar werd boven de Zwarte Zee overvallen door drie reusachtige en extreem krachtige waterhozen. De piloot slaagde er volgens Russische media op het allerlaatste moment in uit te wijken naar een luchthaven in de omgeving.
Een ooggetuige filmde hoe het vliegtuig op grote hoogte tussen de wervelende waterslurven vloog. Op de beelden lijkt het toestel, ondanks de ongetwijfeld extreme turbulentie, in een rechte lijn door te vliegen. Volgens de luchtvaartautoriteiten van het vliegveld in Sotsji is het toestel geen moment in gevaar geweest, omdat het net op tijd een andere koers geadviseerd kreeg. De beelden van het dalende toestel worden nu al de 'heftigste en engste landing ooit' genoemd.
Tijdens het incident hadden zich bij noodweer in totaal twaalf enorme waterhozen voor de kust van Sotsji ontwikkeld. Tenminste negen vluchten moesten uitwijken naar de nabijgelegen vliegvelden in Anapa en Krasnodar. Het vliegtuig dat op het in potentie levensgevaarlijke natuurverschijnsel stuitte heeft een normale landing kunnen maken. De inzittenden zouden aan boord wel door elkaar zijn geschud toen de waterhozen vat leken te krijgen op het straalvliegtuig. Een van de passagiers maakte vanuit een vliegtuig een foto van de hozen en zette die op Instagram.
Mijn PPL heb ik gehaald bij Nimbus Air en heb een participatie in twee Katana's bij de Diamond Flyers. Voordat je met PPL begint is het handig om eerst de medische keuring te doen. Dit heb ik bij Aeglia gedaan. Waarschijnlijk ben je geschikt, maar better safe than sorry. (Afgekeurd worden terwijl je wel vlieglessen hebt gedaan/betaald.)
In de winter heb ik 20 avondlessen gevolgd voor de theorie. Lesboeken moet je sowieso kennen, maar met de avondlessen krijg je wat meer ervaringen uit de praktijk. De theorie uit de boekjes kan je zo meer in context plaatsen. We hebben ook wat ATC controllers bij de club vliegen en als afsluiting hebben we bij LVNL op Schiphol Oost gekeken. (Met het idee dat je niet bang hoeft te zijn om ATC op te roepen, want ze zitten daar voor jou.)
Praktijk RT Radiocommunicatie heb ik bij ATC Comm gedaan. (Hij is een ATC controller en vliegt ook bij de club.) 6 Avonden, gewoon thuis via Teamspeak achter m'n laptop. Je voert dan "virtueel" vluchten uit om de radiocommunicatie onder de knie te krijgen. Eerste paar lessen heb je het idee dat je uit een brandslang zit te drinken, maar daarna ga je het systeem zien. Wat radiocommunicatie volgen van een rustig veld als Rotterdam kan ook helpen. (Via ATC box.)
Twee keer per week had ik een les ingepland. Er zal best wat lessen uitvallen vanwege slecht weer en dan val je niet meteen terug met je voortgang. Als je maar één keer per week les hebt en er vallen een paar lessen uit, dan ben je eerst weer 1 of 2 lessen bezig om op niveau te komen. Vooral in de winterperiode zal dit gebeuren. 's Ochtends werkte ik thuis en 's middags had ik les. In het begin ben je bezig om te leren vliegen. Later maak je ook navigatie vluchten en doe je ook vluchtvoorbereiding. (Weer- en Notams checken, vlucht plannetje maken, etc.) Om één uurtje te vliegen ben je zeker 4 tot 6 uur op de grond bezig. (Vluchtvoorbereiding, Pre- en after briefing, toestel checken, logboeken invullen, brandstof tanken, Vliegtuig in/uit de hangaar slepen, etc.) Vooral in de laatste fase met navigatievluchten is dat het geval. Tegenwoordig zet ik een plannetje in Skydemon op m'n iPad en dat scheelt veel werk. (Geen koers meer op een kaart uit tekenen.) Als je dingen voor de eerste keer moet doen, kost het ook gewoon meer tijd.
Voor de theorie nam ik telkens een weekje vrij om te leren en dan op vrijdag had ik examens bij het CBR. (Ik deed telkens twee "zware" vakken, zoals Meteo en Navigatie en een "lichter" vak zoals Human Performance.) Als zakte voor een vak, dan nam ik deze mee naar de volgende maand.
Mijn vlieglessen nam ik op met een GoPro, gemonteerd achterin het vliegtuig. Met een audio kabeltje kon ook onderlinge en communicatie met ATC opnemen. Je kan dan thuis nog een terug kijken hoe de vliegles is gegaan. Ik heb een GoPro met skeleton behuizing. (Een open behuizing zodat je kabels kan aansluiten.) Audio kabel heb ik via de Pilotshop besteld. ( Er is ook een variant met plugs voor helikopters.) Daarnaast heb ik er een Prop filter zodat je de propellor niet in de video ziet. Het maakt het beeld ook wat donkerder, wat bij felle zon handig is.
Afgelopen november ben ik geslaagd
Als je concrete vragen hebt, let me know!
De eerste 747-8F voor Qatar Airways Cargo. Is al meer dan een jaar geleden de fabriek uitgerold en was bedoelt voor Atlas Air maar gaat dus nu naar de Qatarezen.
Toestel is gisteren teruggekomen (op Everett) na de paintjob in Portland.
Na dit toestel volgt nog 1 747-8F.
Het is de eerste 'eigen' 747-freighter voor Qatar Airways Cargo; in het verleden hebben ze wel 747-freighters geleased; waaronder de 747-400F die begin dit jaar in Bisjkek is verongelukt.
(vloog toen al een tijdje voor Turkish Airlines)
Overigens is het niet de eerste 747-8 in deze kleuren; er vliegt ook al een 747-8i in VIP uitvoering rond voor Qatar Amiri Flight en een tweede staat op Paine Field; al is van die laatste nog niet bekend wat voor livery die krijgt.
En vanaf morgen mag je op de luchthaven van Pittsburgh, Pennsylvania ook zonder ticket door security om zo bijvoorbeeld naar de winkels aan airside te gaan of reizigers te brengen/ophalen vanaf de gate.
Je moet nog steeds gewoon door security en een geldig ID hebben en men kan er alleen door op weekdagen tussen 09:00 en 17:00 uur maar het is de eerste luchthaven in de VS die dit toestaat na 9/11.
Ik zal vast weinig medestanders hier treffen; maar dit lijkt mij ook wel erg vet als dit op Schiphol kon.
Panoramaterras is leuk; maar airside is nog veel interessanter.
Helaas heb je daar wel een verbod op foto's maken (binnen een aantal regels is privé toegestaan; maar delen is alsnog verboden zoals op bijvoorbeeld Flickr of hier op Tweakers)
Ik werk in het VUmc ziekenhuis, en vele malen per dag vertrekt en landt Lifeliner 1 een paar verdiepingen boven mijn hoofd. Vandaag had ik toevallig mijn D5300 met Tamron 70-300mm bij de hand toen hij aan kwam vliegen:
Blijft toch een imposant apparaat om te zien, al heb ik hem tientallen keren voorbij zien vliegen en vervloek ik soms de herrie en de kerosinegeur in mijn werkkamer
Atomstack X7 Pro 10w laser cutter, Sessy 5kWh thuisbatterij in bestelling
JeroenH schreef op maandag 4 september 2017 @ 21:00:
Vraagje trouwens. Het MMT heeft de beschikking over zowel de helikopter als een snelle auto om naar een ongeval te gaan. Die auto heeft een engine block heater, zodat de motor altijd op bedrijfstemperatuur is, zodat ze er volgas vandoor kunnen zonder de auto op termijn te slopen.
Heeft de heli ook iets dergelijks? Of is dat niet nodig bij gasturbines? Het ding vliegt soms wel meer dan tien keer per dag uit, dat zijn per jaar nogal wat thermische cycli voor de motoren.
Gideon schreef op woensdag 6 september 2017 @ 00:05:
In zekere zin wordt je vraag door deze kerel beantwoord (vanaf 15:51 om precies te zijn). Van wat ik eruit opmaak, is voluit gas geven geen probleem. Afkoelen daarentegen is een ander verhaal...
18:51 om precies te zijn Hij gaat echter vooral in op de fans zelf, maar niet op de zaken eromheen. Verder zeer interessante video's van AgentJayZ.
Om even meer inhoudelijk erop in te gaan... Voor de turbine zelf maakt het vrij weinig uit dat hij snel opwarmt denk ik, behalve de as dan, want wrijving. Verder zijn het vooral ook de zaken eromheen die misschien minder goed ertegen kunnen. In de EC-135 zitten twee Turbomeca Arrius 2B2's, en die hebben een paar grote tandwielen om de kracht van de turbines op de rotor uit te oefenen. (Zie de foto hierboven.) Daar komt de volledige kracht op te staan, en ik denk dat het wel van belang is voor dergelijke onderdelen dat de olie op temperatuur is en dus wat sneller en beter vloeit om alles te smeren. Daarvoor is ook gewoon een flinke pomp aanwezig denk ik, net zoals bij een normale airliner. Die koelt de olie later weer.
Bij een normale airliner is vaak het advies in de handleiding om toch een zekere tijd vóór take-off de motoren warm te laten draaien in of nabij idle. Bij de A330 zoals hierboven te zien bijvoorbeeld 3 minuten. In de praktijk gaat dit meestal tijdens het taxiën, en lang is het niet nodig bij korte vluchten, omdat alles nooit in 30-60 minuten geheel afkoelt. Ik weet niet hoeveel tijd er gemiddeld tussen vluchten zit van een lifeliner, maar de kans is aanwezig dat alles intern nog redelijk warm blijft en weer geheel opwarmen dus ook vlotter gaat. De turbines in een heli zijn ook iets kleiner, misschien speelt dat ook nog mee.
Neemt niet weg dat het ding waarschijnlijk gewoon vliegt voordat hij geheel op temperatuur is. Misschien met een wat lagere performance. Daarnaast gaat een heli ook wat vaker uit elkaar voor inspectie/onderhoud, dus ik denk dat als het voor extra slijtage zorgt, het weinig uitmaakt. Enkel wat hogere onderhoudskosten in dat geval.
Als laatste denk ik dat een turbine ook sneller opwarmt dan een gemiddeld diesel-motorblok in een auto.
Als onderdeel van het Clean Sky 2 project heeft Airbus een laminar flow testvliegtuig klaargestoomd. Hiervoor zijn de vleugels van een oude A340 aangepast:
KLM wants to reflect in appropriate style on the end of the 97-year partnership between KLM and Fokker. The phasing out of the Fokker 70 at KLM Cityhopper marks the end of an extraordinary period for the Dutch airline industry.
So many KLM fans would like to be aboard one of the final Fokker flights on 28 October 2017, that we are publishing the flight schedule below. A few seats are still available and can be booked via http://www.klm.com.
Especially for fans
That the very last commercial Fokker flight will depart from London is no coincidence. Soon after the first passenger flights took place on 17 May 1920, two Fokkers joined the KLM fleet as the first passenger aircraft to be owned by KLM: these Fokker IIs bore the registration numbers H-NABC and H-NABD. The first commercial flight with a Fokker II was on 15 September 1920 to London. The arrival of the Fokker 70 from London on 28 October will complete the circle.
KLM will be devoting much social media attention to the departing Fokkers in the run up to 28 October.
Modernising the fleet
KLM Cityhopper began replacing its Fokker fleet with the modern E-Jet, Embraer 190 and Embraer 175+ in 2008. These new aircraft are facilitating further expansion of the existing network, higher flight frequencies, and lower costs. This wide-ranging modernisation means KLM Cityhopper can contribute to a more efficient and environmentally friendly operation in which quality and passenger comfort are top priorities.
DUS - Düsseldorf KL1862 arrival Amsterdam 19.05 hrs*
Piet91 schreef op donderdag 10 augustus 2017 @ 00:02:
De nieuwe pier voor Schiphol. 5 narrow-body gates aan de noordzijde (voor u rechts),
3 wide-body/6 narrow-body gates aan de zuidzijde. Pier moet eind 2019 in gebruik gaan. De plek is as we speak bouwrijp gemaakt; Fokker farm is dus kleiner geworden.
De render toont overigens borden met A (als in: A-pier) maar die naam krijgt het niet wegens de uitspraak hiervan in het Engels en Nederlands.
Het ontwerp van de nieuwe terminal is nog niet bekend; deze moet in 2023 in gebruik genomen worden.
En nu is ook het ontwerp van de nieuwe terminal bekend:
Airbus gaat A320 MSN0001 (F-WWAI) weer terugbrengen in de toestand zoals hij was toen hij als prototype van de A320 fungeerde. Niet alleen uiterlijk, maar ook technisch (lees: o.a. de sharklets worden verwijderd):
Airbus heeft het eerste prototype van de A320 in Toulouse teruggebracht in de oorspronkelijk staat. Het toestel is voorzien van het kleurenschema uit 1987 zodat het binnenkort tentoongesteld kan worden in luchtvaartmuseum Aeroscopia in de Zuid-Franse stad.
Het toestel kreeg niet alleen een nieuwe verflaag. Ook de vleugeluiteinden zijn in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Toestel MSN001 werd onder meer nog vrij recent gebruikt voor het testen van 'Sharklets' aan de vleugeluiteinden. Het toestel heeft als A320-100 niet de kenmerkende ‘wingtip fences’ waaraan later gebouwde A320’s zijn te herkennen.
De A320 is het succesvolste vliegtuig uit de geschiedenis van Airbus. Van het type zijn er - inclusief de kleinere A318 en A319 en de grotere A321 - sinds eind jaren tachtig al meer dan 7.700 gebouwd. Daarnaast staan nog ruim 5.500 A320's in bestelling. Met de A320neo heeft het type een tweede jeugd gekregen.
Ter vergelijk, nog niet zolang geleden vloog hetzelfde toestel zo rond:
(ja, registratie is anders, maar het is hetzelfde toestel, MSN001)
In 1987 was het toestel ook te bewonderen op een (regenachtige) Le Bourget Airshow:
Dit is 1 van de slechts 21 gebouwde A320-100's. De meeste daarvan zijn verkocht aan Air Inter (later opgegaan in Air France) en British Airways.
Al snel werd de opvolger geintroduceerd, de A320-200 die nu nog steeds rondvliegt en geproduceerd wordt. Voornaamste wijzigingen: winglets toegevoegd en grotere brandstoftanks.
Heads-up voor de spotters/fotografen onder ons; vlucht BA438/BA439 van British Airways wordt vanavond uitgevoerd door een Boeing 747-400 (G-CIVO) in plaats van de gebruikelijke Airbus A319/320/321.
Verwachte aankomst is om 17:22 uur, vertrek om 16:15 uur; ofwel dat laatste is nog niet bekend .
De 747 wordt ingezet wegens annuleringen van eerdere vluchten.
(Oh, en voor €149 kun je in Business Class in die 747 mee naar London )
En gisteravond hebben een Transavia Boeing 737 (PH-HSI) en een Airbus A320 van Vueling (EC-MFM) elkaar geraakt op Schiphol:
[Voor 5% gewijzigd door Piet91 op 13-09-2017 14:55]
Icelandair heeft de planning voor de nieuwe 737 MAX 8 bekend gemaakt. Vanaf mei komt de maatschappij met het toestel naar Amsterdam.
Amsterdam
De eerste vlucht naar Schiphol vindt plaats op 24 mei. In eerste instantie vliegt Icelandair één keer per week met de MAX. Begin juni volgt dan een tweede wekelijkse vlucht.
Parijs
Andere bestemmingen zijn volgens Airlineroute onder andere Parijs Orly, Hamburg, Stockholm, Cleveland en Philadelphia. De allereerste vlucht gaat naar Berlijn Tegel, vanaf 19 maart.
MAX
In 2013 bestelde Icelandair in totaal zestien 737 MAX toestellen, zowel -8 als de -9. Daarnaast heeft de maatschappij nog acht opties. De MAX 8 wordt uitgerust met acht businessclass en 152 economyclass stoelen. Bij de aankondiging zei Icelandair de toestellen te gebruiken voor een uitbreiding van het netwerk, niet zozeer ter vervanging van de 757’s.
Eerste reguliere 737MAX vluchten naar Amsterdam.
En Boeing moest tijdens Orkaan Irma ook wat toestellen opslaan:
[Voor 5% gewijzigd door Piet91 op 13-09-2017 18:48]
De 29e Boeing 777 en 14e 777-300ER voor KLM; PH-BVU heeft vandaag voor het eerst haar motoren laten draaien. Dit is tevens de laatste 777* voor KLM; mits er geen orders bijkomen.
* Als in laatste 'classic' 777, in de toekomst is een 777-9 niet geheel ondenkbaar.
KLM voert momenteel hulpvluchten uit van/naar Sint Maarten. De 747-400 Combi (PH-BFT) vloog gisteren naar Curacao en daarna door naar Sint Maarten. Ondertussen doorgevlogen naar Aruba en de 747 zal nog meerdere malen tussen Aruba en Sint Maarten vliegen om toeristen/goederen etc. over te vliegen.
Toestel komt dinsdag weer terug op Schiphol.
Volgens KLM is de vlucht mede tot stand gekomen door de vrijwillige inzet van cabine- en cockpitpersoneel.
Op Eindhoven staat (weer) een Antonov 124 klaar om te vertrekken naar Curacao. Dit maal met 89 ton goederen aan boord waaronder twee vuilniswagens, vier aggregaten, een politieauto en voedselpakketten.
Air Canada heeft onlangs hun eerste Airbus A330-300 in hun nieuwe livery gespoten/onthuld.
Zondag landde deze met de nieuwe livery in Toronto.
Een van haar eerste vluchten met deze livery was naar Amsterdam vandaag, van/naar Toronto.
Dus ook de eerste keer dat deze livery op Schiphol te zien was.
9V-SKA van Singapore Airlines heeft zondag op maandag 10-11 juni haar laatste vlucht gevlogen voor de maatschappij van London Heathrow naar Singapore als SQ317.
Dit toestel maakte op 25 oktober 2007 de eerst commerciële A380 vlucht als SQ380 van Singapore naar Sydney met 450 passagiers aan boord.
Die betaalden tussen de $560 en $100.380 voor de tickets die de maatschappij op Ebay verkocht.
Het hiermee opgehaalde bedrag van tegen de $1.3 miljoen ging naar het goede doel.
Het toestel is een van de 5 A380's die Singapore van de hand zal doen en zal vervangen door 5 nieuwe A380's.
En op 1 september vloog 9V-SKB haar laatste vlucht voor Singapore Airlines.
Het toestel heeft het dus net geen 10 jaar uitgehouden bij de maatschappij.
[Voor 44% gewijzigd door Piet91 op 19-09-2017 22:17]
De eerste 747-8F voor UPS heeft de naam "Spirit of Joe Sutter" gekregen. Dit als hommage naar Boeing en Sutter, naast het feit dat UPS waarschijnlijk de laatste grote order heeft geplaatst voor de 747.
Het is de eerste en enige toestel in de UPS vloot dat een naam draagt.
En het artikel staat achter een paywall; maar Luchtvaartnieuws hint erop dat China Southern in de zomer van 2018 weer met de Airbus A380 naar Schphol komt.
De maatschappij vloog in de zomer van 2015 en 2016 ook met het toestel naar Amsterdam vanaf Peking.
De brandstofleiding tussen de raffinaderij en Auckland Airport is afgelopen zondag beschadigd en lek geraakt. De toevoer is nu gezakt naar 30% en veel vluchten zijn aangetast. Vliegtuigen moeten extra brandstof meenemen of een tussenstop maken.
En dus: Boeing 747 to the rescue!
Qantas has ferried extra fuel from Sydney to Auckland on a Boeing 747-400 as part of efforts to minimise disruption due to fuel shortages at the airport.
(...)
On Wednesday, Qantas Boeing 747-400ER VH-OEG, operating as QF6011, took off from Sydney just before 2000 and landed at Auckland about two hours and 20 minutes later.
Once on the ground, ground staff transferred some 65,000kg of fuel to Qantas and Jetstar aircraft due to operate the following day.
Qantas said the fuel was transferred either directly to aircraft using special hoses, or first to a fuel truck before delivery to other aircraft.
“The preference is for the aircraft to be parked side by side to ensure the fuel transfer is completed as quickly as possible,” a Qantas spokesperson said via email.
“By tankering in fuel from Australia, as well as other measures, Qantas and Jetstar have been able to minimise the impact of the Auckland fuel shortage on customers.”
In addition to the 747-400ER fuel flight, Qantas said one of its regularly scheduled Airbus A330-200 flights from Sydney to Auckland – the QF149 operated by VH-EBP – took on extra fuel on departure from Australia, providing an additional 10,000kg of fuel to the effort.
The spokesperson said the move to deliver extra fuel with a 747-400ER was a one-off, with no further extra services planned at this stage. VH-OEG was scheduled to return to Sydney on Thursday afternoon.
Ik weet niet goed of dit nu in het Luchtvaart of Ruimtevaart topic hoort, maar hier een kleine update mbt het megavliegtuig ("catamaran") Stratolaunch:
General characteristics
Length: 73 m
Wingspan: 117 m
Gross weight: 589,670 kg
external payload: 230,000 kg
Powerplant: 6 × Pratt & Whitney PW4056 turbofan, 252.4 kN thrust each
Range: 2,000 nmi (2,302 mi; 3,704 km)
Zoals @Fly-guy al zegt is het gewoon veilig om te vliegen zonder veel panelen. Er zijn alleen vaak wat fuel of performance penalties. Is ook wel afhankelijk van de maatschappij en de piloot of er wel of niet gevlogen wordt.
En @sbijlsma: als zo'n paneeltje eraf vliegt merk je dat niet nee. Zeker de piloten niet. Hooguit net die 13 mensen op rij K die tijdens de start met hun neus tegen het raam gedrukt zaten.
Vind het op zich wel bijzonder dat er nog geen deukje in het paneel zit.
Zoals @Fly-guy al zegt is het gewoon veilig om te vliegen zonder veel panelen. Er zijn alleen vaak wat fuel of performance penalties. Is ook wel afhankelijk van de maatschappij en de piloot of er wel of niet gevlogen wordt.
Of zonder motor:
Of zonder winglet:
Die dingen kunnen wel wat hebben.
[Voor 8% gewijzigd door Piet91 op 24-09-2017 22:08]
Maar hoeveel toestellen daardoor in het heden en verleden hun taak wel niet hebben kunnen uitvoeren...
Anywho; de CEO van Qatar Airways Akbar Al Baker haalt momenteel in Everett hun eerste Boeing 747-8F toestel op samen met een 777F.
En bestelt er tegelijkertijd nog 4 777-300ER's en 2 747-8F's bij (totaal nu 4 747-8F's)
Enne, dit is nog eens een birdstrike:
Badr Airlines flight J4 341, a Boeing 737, suffered a bird strike while approaching Khartoum Airport, Sudan. A large bird penetrated the nose radome, causing extensive damage to the radome.
A safe landing was carried out at Khartoum Airport.
Daar lijkt het op inderdaad. Ik zat het - min of meer - live te volgen en een aantal betrouwbare bronnen waren vrij stellig over het feit dat het nu dus op totaal 4 747-8F's zat. Maar goed; Akbar zat al op een 3 747-8F te hinten dus hopelijk volgen er inderdaad meer.
Piet91 schreef op woensdag 17 mei 2017 @ 11:02:
Boeing heeft gisteren allereerste 737 MAX afgeleverd; een MAX 8 met registratie 9M-LRC aan Maleisische Malindo Air.
Eerste commerciële vlucht is volgende week maandag van Kuala Lumpur naar Singapore.
Na 9M-LRC moeten er (op dit moment) nog 3713 737 MAX toestellen volgen.
Na 4 maanden schuift Malindo Air de 737 MAX toestellen door naar haar moederbedrijf; het Indonesische Lion Air.
Malindo Air was de eerste maatschappij die de 737 MAX in gebruik nam.
Gisteren (26 september) heeft KLM CEO Pieter Elbers persoonlijk de nieuwste Boeing 777-300ER in ontvangst genomen.
PH-BVU heeft de naam "Grand Canyon National Park" gekregen en is de 14e 777-300ER in de KLM vloot en de 29e 777.
Het is tevens ook de allerlaatste 777 voor de maatschappij en ook de laatste 777 voor de AF/KLM-groep.
De groep heeft nu 99 Boeing 777's in haar vloot en is hiermee na Emirates de grootste gebruiker van de 777.
Vandaag is de 777 bij de Boeing delivery center afgeleverd samen met Air France's 3e 787-9.
Voor de geïnteresseerden; straks (21:10 - 21:45 uur) op NPO2: Haagse Lobby:
Luchtgevecht over Schiphol
Rick Nieman onderzoekt de lobby rond Schiphol. Tussen KLM en Schiphol lijkt een strijd losgebarsten over de groei van Schiphol. Rick Nieman onderzoekt de lobby rond Schiphol. Tussen KLM en Schiphol lijkt een strijd losgebarsten over de groei van Schiphol.
En de Rolling Stones zijn in Nederland voor hun concert in de Amsterdam Arena zaterdagavond.
Hun tourboeing 767 ZS-NEX is vanavond om 18:14 uur binnengekomen op baan 27 (Buitenveldertbaan) vanuit Barcelona.
Ook leuk: Lufthansa gaat vanwege grote vraag in de gehele maand november de 747-400 inzetten op de route Frankfurt - Berlin Tegel.
63 retourvluchten zullen in de 30 dagen plaatsvinden met de Jumbo i.p.v. de reguliere A320.
Een nadeel; de service aan boord blijft hetzelfde als gewoonlijk op de binnenlandse vluchten.
Weer een luchtvaartmaatschappij minder actief in NL...
Tyrol Air Ambulance (deels opererend als Welcome Air), bekend van de Gipsvluchten die ze uitvoeren voor hulporganisarie SOS International, stopt met deze vluchten. Deze vlogen altijd op RTM, en gaan dus verdwijnen:
Het was altijd een dankbaar fotomoment: de terugkeer van de gipsvluchten met wintersporters die op de piste een ongelukje hadden gehad. Maar er komt een eind aan. Tyrol Air Ambulance stopt ermee. Dat staat op de site van alarmcentrale SOS International, die aankondigt alternatieven te organiseren.
Volgens SOS International daalt het aantal mensen dat terugkomt met een gipsvliegtuig al jaren. Verreweg de meeste gewonde wintersporters komen met een gewone lijnvlucht, ambulance of met taxi's naar huis. De alarmcentrale gaat wel de extra patienten die anders met de gipsvlucht zouden komen op andere manieren terugbrengen.
SOS International werkte al sinds de jaren tachtig samen met Tyrol Air Ambulance, een Oostenrijkse vliegmaatschappij voor ziekenvervoer.
De A350/787-concurrent die Rusland en China gezamenlijk willen gaan bouwen heeft nu eindelijk een naam. Het blijkt dus niet C929 te worden (in de trant van de reeds bestaande C919), maar CR929:
Het door Rusland en China samen ontwikkelde antwoord op de Airbus A350 en Boeing 787 heeft officieel een naam. De United Aircraft Corporation (UAC) en de Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC) noemen hun telg CR929.
Het project, dat officieus als C929 te boek stond, bestaat uit een groot vliegtuig voor de lange afstand. UAC en COMAC bieden, via joint venture CRAIC, de CR929-600 als basisversie, maar komen ook met een kleinere CR929-500 en een grotere CR929-700.
De naam CRJ929 werd gekozen vanwege de C van China en de R van Rusland. Bovendien staat het getal 9 in China synoniem voor eeuwigheid.
Samen bieden UAC en COMAC nu een hele serie aan alternatieven voor Airbus en Boeing. UAC heeft de MS-21-200, MS-21-300 en MS-21-400 in de aanbieden, terwijl COMAC vliegproeven doet met de C919 voor de korte en middellange afstand.
“De komende twintig jaar gaan we aantonen hoe succesvol deze samenwerking is en waar die toe kan leiden”, aldus topman He Dongfeng van COMAC.
Naast de officiële naam voor het vliegtuig werden ook het logo van CRAIC en de beschildering van het toestel onthuld.
Er wordt nu gezocht naar partijen die bij de ontwikkeling van het toestel worden betrokken. Eerder kondigden Rusland en China al aan om samen motoren te gaan ontwikkelen voor de CR929.
Op 4 oktober 1992, om 18.36 uur, boort een Boeing 747 zich in de flats Groeneveen en Kruitberg in de Bijlmer. Met als gevolg 43 doden en een enorme ravage. 25 jaar later is deze ramp voor veel (ex) bewoners nog steeds geen geschiedenis, maar een blijvende pijn.
Het trauma van mensen die plotseling werden beroofd van hun veiligheid. Andere Tijden keert met betrokkenen van toen terug naar die vierde oktober 1992. Hun emotionele verhalen over die dag worden geïllustreerd met archiefmateriaal van de centrale meldkamer van de Amsterdamse politie, waarin te horen is hoe een gewone zondag het leven voor velen voorgoed veranderde.
Gevolgd door Nieuwsuur (22:00 - 22:40 uur) met o.a.:
KLM-topman Elbers wil dat Schiphol blijft groeien.
KLM-topman Pieter Elbers is voorstander van meer vluchten vanaf Schiphol. Dat zegt hij in een interview met Nieuwsuur. Elbers haalde de luchtvaartmaatschappij uit de rode cijfers en wil nu graag doorgroeien. Hoe groot die groei precies moet zijn, is nog niet duidelijk. Het huidige plafond is 500.000 vliegbewegingen per jaar tot 2020, maar dat wordt waarschijnlijk volgend jaar al gehaald. Lang niet iedereen vindt dat er meer gevlogen moet worden op Schiphol. De groeiplannen van Schiphol en KLM stuiten op verzet in de Tweede Kamer. Ook omwonenden en milieuorganisaties zijn bezorgd.
[Voor 115% gewijzigd door Piet91 op 30-09-2017 20:24]
yhk123 schreef op maandag 2 oktober 2017 @ 00:11:
De vijfde grootste vliegmaatschappij van Groot Brittannie staat op klappen. Monarch verkeerd in financieele problemen en vannacht word mogelijk de licentie ingetrokken.
Deze vliegpakketreizenboer vliegt nog rond met 35 a320 & a321 s
Vannacht zal er geen beslissing meer worden genomen, maar hoogstwaarschijnlijk morgen.
Kans is inderdaad groot dat het gaat klappen als de Civil Aviation Authority (CAA) morgen al hun Air Travel Organisers' Licensing (ATOL) intrekt.
Een aantal uitgaande vluchten zijn vanavond al geannuleerd.
Ondertussen heeft de CAA 10 A320's van Qatar Airways geleased (wet) waarvan 2 op London Stansted staan. De overige 8 zijn momenteel onderweg vanuit Doha naar London Gatwick en Birmingham om eventueel gestrande passagiers op te halen.
Geschat wordt dat er zo'n 10.000 passagiers in het buitenland zijn op vakanties geboekt bij de maatschappij.
Lijkt erop dat de fan disk het heeft begeven. Op de fan disk zitten de fan blades bevestigd. Vrij uitzonderlijk dat zoiets afbreekt en als het afbreekt dan had het nog veel erger kunnen aflopen. De inlet cowl, fan blades zijn gewoon weggebroken, dat is een enorme massa.
Een fan disc die stuk gaat wordt ook, in tegenstelling tot een fan blade die los laat, niet gezien als iets wat je kunt containen. Gelukkig is een disc failure nog zeldzamer dan een FBO.
Nog even wat close-upjes voor de goede orde:
[Voor 12% gewijzigd door CyBeR op 02-10-2017 12:19]
All my posts are provided as-is. They come with NO WARRANTY at all.
Lijkt erop dat de fan disk het heeft begeven. Op de fan disk zitten de fan blades bevestigd. Vrij uitzonderlijk dat zoiets afbreekt en als het afbreekt dan had het nog veel erger kunnen aflopen.
Een Lancaster bommenwerper stortte in de nacht van 4 op 5 september 1942 neer nabij Warten (Friesland). 75 jaar na de crash wordt het wrak van het toestel alsnog geborgen. Dinsdag 3 oktober zal de bergingslocatie voor één dag opengesteld worden voor belangstellenden. Als eerbetoon aan de omgekomen bemanningsleden zal de Lancaster van de RAF Battle of Britiain Memorial Flight een fly-by uitvoeren boven de bergingslocatie.
Berging
Drie weken geleden is een gespecialiseerd bergingsbedrijf begonnen met de daadwerkelijke berging van de Lancaster. De voorbereidende werkzaamheden begonnen al in augustus. Het toestel kwam neer aan de rand van moerasgebied de Alde Feanen, vlakbij een terrein dat destijds als vuilstort werd gebruikt. Het vliegtuig is vervolgens diep in de modder weggezakt, waardoor de berging veel tijd heeft gekost.
Leeuwarden
Lancaster B.Mk.1 R5682/QR-R van 61 squadron, Royal Air Force steeg op 4 september 1942 op vanaf de vliegbasis RAF Syerston voor een bombardementsmissie naar Bremen. Boven Nederland werd het vliegtuig geraakt door Duits afweergeschut.
Onderschept
Vervolgens werd het toestel onderschept en neergeschoten door een Duitse Messerschmitt 110 nachtjager, dat opereerde vanaf Fliegerhorst Leeuwarden. Vier bemanningsleden wisten de Lancaster per parachute te verlaten en brachten de rest van de oorlog in krijgsgevangenschap door. Twee andere bemanningsleden overleefden de crash niet en werden begraven in Idaarderadeel en Eernewoude. Het lichaam van de Canadese staartschutter J.F. Cooper werd nooit gevonden en bevindt zich waarschijnlijk nog in het wrak.
wildhagen schreef op vrijdag 28 juli 2017 @ 18:47:
Er is trouwens weer een vliegtuig met een enigszins bekend verleden gered, namelijk een oude 737-200 (D-ABCE, genaamd "Landshut") van Lufthansa, die in 1977 werd gekaapt en naar Mogadishu gevlogen werd, en daar enkele dagen later na een bestorming door GSG-9 weer bevrijd werd.
En dit toestel is vandaag middels een An-124 en een IL-76 aangekomen in Duitdland
Met een speciaal transport, verzorgd door een Antonov An-124 en een Ilyushin Il-76, keerde de in 1977 gekaapte Boeing 737-200 van Lufthansa na jaren terug in Duitsland. Het vliegtuig wordt opgeknapt en in het Dornier Museum in Friedrichshafen tentoongesteld.
Het toestel met de naams ‘Landshut’ werd op 13 oktober 1977 gekaapt toen het op weg was van Mallorca naar Frankfurt. Vier kapers van terreurorganisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina dwongen de bemanning gedurende vier dagen om naar Rome, Cyprus, Bahrein, Dubai en Aden te vliegen, alvorens uiteindelijk neer te strijken in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Duitse commando’s maakte daar een eind aan de kaping, waarbij alle 86 gijzelaars werden bevrijd. De kapers hadden gezagvoerder Jurgen Schumann voor die tijd al vermoord.
Het in 1970 gebouwde toestel was tot 1985 in dienst bij Lufthansa. Daarna kwam de Boeing 737 na omzwervingen in de VS, Frankrijk en Maleisië terecht bij het Braziliaanse TAF Linhas Aereas. Die maatschappij stelde het toestel in 2008 buiten dienst.
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken kocht het toestel voor 20.000 euro, om het samen met Lufthansa en de Dornier Stiftung in het museum te plaatsen. Het toestel moet daar symbool staan voor een vrije maatschappij, die zich niet laat neerslaan door angst en terreur.
Onder toeziend oog van een groot aantal toeschouwers werd het vliegtuig uitgeladen op de luchthaven van Friedrichshafen. De romp werd in de Antonov vervoerd, terwijl de motoren en andere onderdelen in de Ilyushin meevlogen.
Al jaren vaste prik bij de jaarlijkse Fleetweek in San Francisco; United die met haar Boeing 747 een flypast doet over de stad en de Golden Gate Bridge.
Zo ook dit jaar afgelopen vrijdag; uitgevoerd door N119UA: https://www.flightradar24.com/data/aircraft/n119ua#f1f7fe0
Helaas is dat ondertussen (voor mij) niet meer de enige belemmering. Hoe graag ik ook zou willen.
Garuda Indonesia heeft zich in de lange rij van ex-747 operators aangesloten.
Het Hajj-seizoen is afgelopen en dus vloog de maatschappij afgelopen vrijdag haar laatste 747-400 vlucht van Medina naar Makassar gevolgd door een ferry flight terug naar Jakarta.
Gisteren was er een afscheidsceremonie.
De maatschappij heeft 3 747-400's in service gehad; naast een aantal die ze geleased hebben.
De 747's van Garuda (ook de -200) zijn lang een vast gezicht geweest op Schiphol:
Interessant weetje; Garuda had als een van de weinig maatschappijen net als KLM de forward galleyin de lengte zitten:
Zoals ik hierboven al aangaf heeft Garuda ook vaak 747's geleased, veelal voor de Hajj.
(Twee 747s van Wamos Air zijn paar dagen geleden ook teruggekeerd naar Madrid na lease aan Garuda)
In het verleden hebben ze ook geleased van KLM wat ietwat rommelige liveries opleverde :P:
The life of the most glamorous plane ever built - told by the people whose lives she touched. We uncover rare footage telling the forgotten row between the French and British governments over the name of Concorde which threatened to derail the whole project. On the eve of the opening of Bristol's multi-million pound aerospace museum, a cast of engineers, flight technicians and frequent fliers tell the supersonic story aided by Lord Heseltine and Dame Joan Collins - and we meet the passenger who shared an intimate moment with The Rolling Stones.
Narrated by Sophie Okonedo.
EDIT: aanrader hoor. Mooie docu en heerlijk tijdsbeeld. Spijtig dat ik dat nooit heb mogen meemaken.
[Voor 6% gewijzigd door Piet91 op 10-10-2017 23:37]
Komt vast nog wel een keer langs, is geloof ik ook al een keer eerder uitgezonden.
Ik heb overigens opgenomen.
EDIT: nee dus. Humax heeft een fout gemaakt en nou staat het laatste deel er niet op.
Over je vorige post, weet je ook wat de reden van de aparte plaatsing van de galley was bij KLM en Garuda? Minder overlast voor de passagiers?
In het geval van KLM: in hun allereerste 747's (PH-BUA t/m -BUG; ofwel hun eerste batch met P&W JT9D-7W motoren) had ook de gewoonlijke galley over de hele breedte.
Hun eerste 747-200 van de nieuwe batch met GE CF6-50E motoren (PH-BUH) was hun eerste 747 met deze galley aan de rechterkant; zij het korter dan tegenwoordig. Later zijn na diverse veranderingen en aanpassingen deze langere galleys de standaard geworden in hun 747's.
Dit type galley komt oorspronkelijk uit de 747SP en KLM's -BUH was de eerste 747 ter wereld met deze nieuwe motoren en andere 747SP features zoals deze nieuwe galley, foodcart lift en -BUA was natuurlijk KLM's eerste 747-combi.
(Hoewel KLM al eerder op hun 747's had geëxperimenteerd met een vrachtdeel rechts achterin het toestel; bereikbaar door door een gewone deur)
PH-BUH was op dat moment de meest krachtige 747 die Boeing ooit had geleverd.
KLM had toen nog Royal Class in de neus, Business Class op het upper deck en links van deze galley en achterin economy.
Deze opzet van de galley bood eenvoudigere service aan zowel Royal en Business Class als aan economy.
In dit tijd was dit ook wat anders dan nu; toen stonden ze gewoon volledige maaltijden te bakken daar.
Royal Class is overigens ook de reden van de enigszins rare galley setup van hun MD-11. Toen KLM deze bestelde bood KLM nog Royal Class aan, maar tegen de tijd dat ze geleverd werden werd Royal Class afgebouwd. Maar zoiets kun je dan niet meer bij de fabrikant aanpassen en heeft KLM dus de gehele levensduur van hum MD-11's gevlogen met een galley setup die *eigenlijk* niet meer had gehoeven.
Since her induction into our fleet, the Boeing 747 aka the "Queen of the Skies" has been one of our most recognizable aircrafts with a unique upper deck, giving her an instantly recognizable hump silhouette. Over the years, she's built up a considerable fanbase, winning the hearts of customers and employees alike. Before she flies into the sunset next month, join us as we pay homage to the Queen of the Skies after 47 years of service with United. #UA747Farewell
[Voor 29% gewijzigd door Piet91 op 13-10-2017 20:26]
Ook fijn. Turkish Airlines vlucht 35 van Istanbul naar Montreal heeft meer dan 7 uur (!) zitten rond circkelen boven Turkije vanwege een medisch geval aan boord.
Deze specifieke A330-300 kan geen brandstof dumpen dus moest maar rond circkelen.
Schijnbaar is de passagier er wel goed afgekomen, maar blijft apart.
EDIT: schijnbaar is een 16-jarige passagier flauwgevallen vlak na takeoff; maar ging het daarna beter met hem/haar.
[Voor 13% gewijzigd door Piet91 op 14-10-2017 22:10]
Vandaag is het exact 70 jaar geleden dat Chuck Yeager met zijn Bell X-1 door de geluidsbarrière knalde.
Voor het eerst vloog iemand sneller dan het geluid; zijn topsnelheid lag op Mach 1.06 / 1.125,7 kilometer per uur.
Toestel hangt tegenwoordig in het National Air and Space Museum van het Smithsonian Institution in Washington D.C.
Fun fact: dat deed hij boven Rogers Dry Lake, wat nu bekend staat als Edwards AFB en wat de thuisbasis is van onze eerste 2 Nederlandse F35 toestellen (en mijn werkplek de afgelopen 3 jaar, tot een paar weken terug).
Vlak bij het kantoor van de Nederlandse eenheid aldaar (323TES (Test & Evaluation Squadron)) staat nog een mooi bronzen beeld om Chuck Yeager te eren:
Nu we het toch over die Nederlandse F-35s hebben: de Telegraaf is een serie videos aan het uitzenden over de werkzaamheden van die F35 eenheid en Chuck & z'n beeldje komen kort terug in het 3e filmpje:
KLM's Boeing 747-400 PH-BFY staat momenteel op de luchthaven van Paramaribo, Suriname.
Over een kleine 2 uur vertrekt ze weer op weg naar Amsterdam.
Morgenvroeg zal ze zo'n 4 uur na aankomst vertrekken naar Jakarta voor een D-check als vlucht KL9865.
Dit zal naar alle waarschijnlijkheid de allerlaatste D-check zijn voor een KLM 747.
PH-BFY is op 10 april 2002 aan KLM geleverd als 747-400 Combi maar vliegt al jaren rond als full-pax toestel.
Ze is ook de laatste 747 met de KLM Asia livery; iets wat ze naar haar onderhoud waarschijnlijk niet meer draagt omdat ze dan terug komt met de nieuwe KLM livery.
Vandaag zijn de laatste longhaul vluchten van Air Berlin vanaf Düsseldorf vertrokken; naar New York JFK, Miami en de allerlaatste was AB7008 naar Fort Meyers in Florida.
Watersaluut bij vertrek:
28 oktober (einde van het zomerseizoen in de luchtvaarsector) is het ook einde verhaal voor de korte vluchten. Dan is Air Berlin niet meer.
Die kwam einde middag behoorlijk laag over het centrum van Amsterdam zetten. Ik was aan het varen en vroeg me al af wat wat een Virgin-toestel hier deed. Foto doet eigenlijk geen recht aan hoe laag ie over kwam
upclocker schreef op dinsdag 17 oktober 2017 @ 15:55:
Inderdaad een erg gevalletje pot verwijt de ketel. Tegenwoordig heeft elke vliegtuigbouwer wel enige vorm van staatssteun. Boeing vreest gewoon marktaandeel te verliezen in de verenigde staten.
De hele luchtvaartsector hangt van (indirecte)staatssteun aan elkaar. Van de bouwers tot de luchtvaartmaatschappijen en vergeet niet het ontbreken van BTW/accijns op kerosine.
En het is inderdaad pot verwijt de ketel elke keer. Boeing versus Airbus. Westerse maatschappijen versus Midden-Oosten. etc. etc.
Anywho; wilde een van deze dagen noemen dat men deze maand nog maar even 's avonds naar het panoramaterras op Schiphol moet gaan om het ietwat unieke spotten in het donker te ervaren.
(Combinatie van late openingstijden van zomerseizoen en vroeg donker zijn); maar Schiphol begint daar een stokje voor te steken:
Het panoramaterras op Schiphol is voortaan al vanaf 1 oktober korter geopend. Voorheen was dit eind oktober, met de ingang van het winterseizoen voor de luchtvaart.
Oktober
Een woordvoerster van Schiphol bevestigt aan Up in the Sky dat het terras van 1 oktober tot de laatste zaterdag van oktober geopend is van 08:00 uur tot 19:00 uur. Ze zegt: “Reden hiervoor is dat het in deze periode ’s ochtends later licht en ’s avonds eerder donker is. Er is dan weinig zicht op het panoramaterras en in het kader van veiligheid voor bezoekers is besloten om in deze periode deze tijden aan te houden.”
Regulier
Vanaf de laatste zondag in oktober gaan de reguliere winteropeningstijden weer in, bevestigt de woordvoerster. Dat houdt in dat het terras van 09:00 uur tot 17:00 uur open is. De openingstijden in de zomer zijn van zeven uur ‘s ochtends tot negen uur ‘s avonds. Het zomerseizoen loopt vanaf de laatste zondag in maart. “De verwachting is dat we deze overgangsperiode jaarlijks aanhouden”, aldus de zegsvrouw van Schiphol.
Niet leuk
Luchtvaartliefhebbers vinden de vervroegde sluiting niet leuk. Zij maakten van het vroeger invallen van het donker gebruik om nachtfoto’s te maken van de luchthaven. Nu het terras vroeger dicht gaat, wordt het lastiger om deze shots te maken.
Spotten wordt wel steeds minder leuk zo. Panoramaterras is nog maar een fractie van over; spottersplaatsen zijn gesloten en beveiliging wordt steeds meer omhoog gekrikt; zo wordt Schiphol-Oost ook steeds meer afgesloten.
17 oktober 2007 kwam de allereerste A380 bij de eerste maatschappij aan; 9V-SKA van Singapore Airlines.
Nu - exact 10 jaar later - 17 oktober 2017:
Throwback Thursday; simultane landing van een BA en AF Concorde op de luchthaven van Orlando, Florida.
Gisteren exact 35 jaar geleden (18 oktober 1982). 35.000 toeschouwers bekeken het unieke tafereel.
En Delta Airlines heeft afgelopen zondag hun 747-400 N662US naar Marana gevlogen.
Met de uitfasering van dit toestel vliegt KLM nu met de twee oudste 747-400's ter wereld; PH-BFB en -BFC. Geleverd aan KLM in juni en september 1989.
[Voor 4% gewijzigd door Piet91 op 19-10-2017 22:59]
Boeing is nearing a decision to restart the 767-300ER passenger line, LNC has learned.
The company is in discussions for 50-60 aircraft, market intelligence indicates.
Boeing declined comment, saying it does not discuss conversations with customers.
But sources indicate that the prospect of restarting the 767-300ER passenger line could serve as interim lift until the prospective entry-into-service of the Boeing New Midrange Aircraft, now commonly called the 797, for the Middle of the Market sector.
LNC on Aug. 14 speculated that relaunching the 767-300ER could be a good tactical move on Boeing’s part.
On again, off again
Restarting the 767P has been an on again, off again prospect. When LNC hypothesized in August about the tactical move, it was “on again.” Subsequently, it was “off” when Boeing decided to increase production of the 787 from 12 to 14/mo.
Now, it’s “on again.”
No decision has been made. One could come by the end of the year.
NMA: not yet on
Launch of the 797 is not yet a sure thing. In fact, market intelligence is unclear. While engine makers and some key suppliers to Boeing continue to study their products and supplier support to Boeing, none of the lower tier suppliers LNC has checked with are in discussions with Boeing.
Although there was speculation in the French press that a program launch could come as early as the Dubai Air Show next month, this is largely discounted as “too soon.”
A launch at the Farnborough Air Show is more likely, but LNC also has been told it may not come until early 2019.
Kim Smith, VP and GM of Fabrication for Boeing, declined to answer a question posted by LNC at today’s British American Business Council about the possibility of compressing the launch-to-EIS time of the next new airplane program, the 797, compared with the recent seven year period seen by Boeing, Airbus and Bombardier.
With EIS of the 797 usually tagged to 2025, seven years launch-to-EIS is 2018. Six years is 2019.
Market Demand Unclear
Market demand remains unclear. Boeing publicly says it’s 2,000-4,000 over 20 years. Others peg it as closer to 2,000. The lower end makes a difficult business base.
De laatst gebouwde passagier-767 was P4-KEC voor Air Astana geleverd aan de maatschappij op 26 juni 2014.
(hier nog zonder de later geïnstalleerde winglets voor pak 'm beet 2 miljoen dollar extra)
Piet91 schreef op woensdag 4 juni 2014 @ 14:36:
Daarover gesproken; grote kans dat Boeing haar allerlaatste pax 767 heeft gebouwd;
P4-KEC van Air Astana heeft op 30 mei haar B1 vlucht gemaakt.
Schijnt ook de voorlopig laatste Boeing met Pratt & Whitney motoren te zijn; maar hoe dat precies zit weet ik niet. Er worden overigens nog wel verscheidene varianten van de 767 gebouwd; o.a. vracht en tankers.
Granny gooit muntjes in / naar de motor om geluk te brengen. Niet de eerste keer dat het gebeurd.
Maar wat ik me nou af vraag, dan moet je dus boarden via stairs, anders kom je niet eens in de buurt van de motor. En ten tweede kan zo'n muntje echt hoop problemen veroorzaken?
[Voor 12% gewijzigd door Kenzi op 21-10-2017 03:44]
Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.
Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
Meer details
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Meer details
Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.
Meer details