daxy schreef op donderdag 29 juni 2017 @ 10:55:
[...]
Ziggo heeft 2 netwerken, op tweakers vaak beschreven als fZiggo en fUPC. Dit hangt af van je fysieke adres.
Het fZiggo netwerk heeft bijvoorbeeld Dual-Stack voor IPv6, fUPC DS-Lite. Daarnaast zit er een verschil in CI+ gebruik geloof ik. Ik heb zo'n idee dat deze 2 netwerken niet, of moeilijk, echt 100% samen te voegen zijn.
Mijn ervaring is dat Ziggo geen specifieke modems op kan sturen. Je krijgt een willekeurig model welke toevallig op de plank ligt. Er is geen keuze. Tenminste, ik heb nooit iemand kunnen spreken die dit voor mij kon regelen

De modem wissel van een aantal jaren geleden in fUPC gebied had te maken met het uit het netwerk willen hebben van de euroDOCSIS 2.0 modems. Waar in het fZiggo gebied tot op de dag van vandaag nog steeds euroDOCSIS 1.0(1.1) en 2.0 modems actief zijn zijn alle modems in fUPC gebied euroDOCSIS 3.0. Er is in fUPC gebied nooit sprake geweest van 2 netwerken. Sterker nog het fUPC netwerk is 1 groot netwerk.
fZiggo netwerk bestond uit 2 netwerken het @home netwerk en Casema/Multikabel. Na de samenvoeging van UPC en Ziggo zijn er eigenlijk 29 netwerken ontstaan. 1x fUPC en 28x fZiggo.
In fUPC gebied is er 1 headend voor het landelijke signaal en zijn er 6 regionale headends waar het regionale signaal (regionale zenders) ingekoppeld wordt. Het landelijke headend signaal bevat gelijk de gegevens voor de regionale headends. Onderhoud en aanpassingen van dit netwerk is relatief eenvoudig.
In fZiggo gebied zijn 28 headends welke ieder netwerk ID hebben. Er wordt voor de meeste transportstreams gevoed vanuit het fUPC headend. Maar er zijn enkele transportstreams welke slechts alleen op de fZiggo headends beschikbaar zijn. Dit komt nog voort uit lopende overeenkomsten over zender doorgifte etc. Zolang er nog bestaande contracten zijn en fZiggo en fUPC nog steeds lossen BV's zijn zal dit zo blijven. Mijn aanname is dat voor de toekomst er gewerkt wordt naar de zelfde structuur als fUPC gebied. 1 landelijk headend met regionale headends voor de regionale content.
De grote verschillen in de netwerken zit hem in de gebruikte encryptie wijze en apparatuur. Waar bij fUPC de mediaboxxen allemaal via euroDOCSIS verbinding maken voor OnDemand en de CI+ modules daarom geen retour kunnen hebben is er in fZiggo gebied gekomen voor mediaboxxen die via euroDOCSIS OnDemand hebben en mediaboxxen en tv's die via internet verbinding hebben met Ziggo om OnDemand retourverkeer te onderhouden. Simpel gezegd een CI+ in fUPC kan geen OnDemand opdrachten geven en in fZiggo wel. Maar hierover is heel veel geschreven in dit en vorige topics.
Op CMTS niveau zijn de netwerken ook nog verschillend voor zolang het duurt. In fZiggo kun je als klant zelf modems aan en af melden. Hier is en was dan ook weinig controle op. In fUPC gebied kun je als klant zelf niets. Klantenservice medewerkers en monteurs kunnen modems vervangen bij en koppelen aan de klant. Ziggo bepaald dus welk modem je gebruikt. Hier zit ook gelijk het verschil waarom internet via de Mediabox XL in fUPC wel kan en fZiggo niet. Zolang de klant zelf toegang heeft tot welke modem hij aansluit kan er teveel fout gaat.
Ik denk dat het ook niet lang op zich laat wachten voordat beide netwerken volledig gelijk gaan worden. Alle achterliggende zullen immers op termijn allemaal om gaan naar Liberty Global systemen. Iets met schaalvoordeel enzo.
Dan de vraag of je een specifiek modem kunt krijgen. Simpelweg nee. Als je een nieuw modem vraagt of er een modem vervangen moet worden, wordt er naar het distributie bedrijf simpel een bericht gestuurd stuur een modem naar klant X. Dat doen ze dan ook. Het is net welk modem er op dat moment op de plank ligt voor uitgifte.
ArieR schreef op donderdag 29 juni 2017 @ 12:27:
[...]
Dit vind ik ook wel lastig. Hier ben ik thuis en bij mijn ouders ook tegen aangelopen. Bij beide huizen deden verschillende zenders het niet meer na de werkzaamheden. Is in het verleden vaker gebeurd en daar gaf Ziggo altijd aan dat het aan de binnenhuisinstallatie lag. Bij mijn ouders deze recent vervangen (met kwaliteitskabel en dito aansluitingen), was echt aan vervanging toe. Na deze vervanging staken de problemen weer de kop op. Ik weet ook wel dat het nauw luistert met COAX, maar ik vind het inmiddels zo irritant dat bij iedere verbetering aan het netwerk er vaak wel een hapering is met een of meerdere zenders. Daarom stap ik in ons nieuwe huis ook over op glasvezel. Ik weet ook dat het deels aan mijn binnenhuisinstallatie ligt, maar toch. Ik wil niet na iedere update van hun kant weer geconfronteerd worden met een aantal zenders die het niet doen. Dat ik bij de overstap naar glasvezel meer ga betalen per maand neem ik dan voor lief.
Als je er voor zorgt dat alles goed is aangesloten zoals de product beschrijving dit ook aangeeft. Je ook de goede producten gebruikt. Goede connectoren, wandcontactdozen, splitters, etc heb je nergens last van. Maar je hele installatie moet in orde zijn. 1 fout in een aftakking kan enorm veel problemen op de rest van de installatie geven.
[
Voor 15% gewijzigd door
MediaZoo op 29-06-2017 13:08
]