develdonk schreef op zondag 07 augustus 2016 @ 09:46:
@meerdere reacties:
Bij ons zijn de slaapkamers op een lagere temp ingeregeld (19 graden) dus enkel in de keuken, speelkamer en woonkamer is het 21 graden. Ff snel 2 graden omhoog kan ik enkel met de HR ketel doen. Dit kan de Elga warmtepomp dus niet als er iemand ziek is, Ik heb nu niet voor niks de Ecodan bijbesteld om het vermogen op te krikken nu de eerste test goed gegaan is.
Ik gebruik voor mijn verdelers nog inderdaad de ouderwetse stalen verdelers met pomp er op. Ik heb de temp ingesteld op 40 graden waardoor hij effectief dus nooit gaat bijmengen en je het dus prima kan gebruiken voor LTV verwarming getijge de COP die ik gehaald heb.
In een nieuwbouwwoning is 19 al koud voor een slaapkamer, dan moet je toch echt 24/7 een raam open zetten. In veel nieuwe woningen is het in de winter boven gelijk, of warmer dan beneden.
Zonder enige vorm van verwarming. Ik moet er niet aan denken, maar dat is wat anders.
Als jij 24/7 via een stooklijn toch warmtebehoefte hebt om het 19 te krijgen, dan heb je een vrij fors verlies tov een woning uit 2016/17 (Grolsch)
Een
echte slaapkamer heeft eigenlijk nooit warmte nodig. Alleen als je die ruimte soms voor een ander doeleind gebruikt, wil je wel eens 20 of 21. Net wat je lichaam op dat moment comfortabel vind.
Vandaar dat voor hem een zoneregeling beter werkt dan een vaste stooklijn voor heel de woning.
Sowieso is WA stoken zonder naregeling een drama als je wisselende warmtelast hebt en dat wisselen kan al door de zon komen.
Je hoeft ook niet iedere ruimte apart na te regelen, maar gebruiksafhankelijk. Dus woon/werk en slaap zones. Eventueel badkamers apart, of mee laten lopen op woongedeelte.
@Grolsch: hij heeft duidelijk een voorkeur van hoe hij zijn setup wil hebben en lijkt de keuze gemaakt te hebben. Ik ben heilig ervan overtuigt dat mijn setup wel degelijk beter werkt en een hogere sCOP gaat realiseren voor een eenvoudigere setup die minder kost. De Elga was een test en is wist op voorhand dat het vermogen te laag zou zijn om het huis te verwarmen tot -10 graden -> derhalve nu de Ecodan gekocht die dit wel haalt.
Je spreekwoord inzake een duck: Als je de menigte volgt zul je er nooit op vooruit lopen. Probeer nu eens niet al die commerciële dingen klakkeloos te volgen...
Met dat spreekwoord ben ik het wel eens. Gelukkig heeft een buffervat niets met commercie te maken. Juist het tegenovergestelde. Ik weet hoe de gebruikers over hun installatie denken die al jaren problemen hebben. Zij zijn in de commerciële grap getrapt van een installateur die graag een lage offerte wilde maken, één zonder buffervat dus.
Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat jouw installatie niet deugt. Het lijkt mij sterk, zeker gezien je overtuiging en interesse.
Alleen ik ben van mening dat je de pomp in je hydrobox niet moet misbruiken voor circulatie door de woning.
Daarvoor is de flow over je condensor te belangrijk. Het kost wat meer, vat en pomp, maar dan is het gewoon af. Je hebt nooit de gok of de flow die je in de woning wenst wel voldoende is voor de warmtepomp, of andersom.
Scroll honderd pagina's terug en je zult zien dat de eerste doodzonde van thermodynamica het mengen van koud en warm is. Mijn T aanvoer gaat rechtstreeks de CV in. jouw T aanvoer gaat door een vat spiralen, warmteoverdracht en dan pas de CV in. Dit is natuurlijk inefficiënter.
Hier ben ik het niet mee eens, je zult wel moeten mengen.
Een compressor houd niet van lage temperatuur tijdens verwarmen.
Draai het even om. Koelmachines hebben een speciale winterregeling, puur omdat veel kou op een condensor slecht voor het rendement is. Verwarmen is niet anders dan koelen, alleen word de condensor verdamper en andersom. Dit zijn dingen die al tientallen jaren bekend zijn, heeft dus niets met een commerciële gedachte te maken. Juist niet.
Vwb de doorstroom die je moet realiseren; kijk naar blz B-57 van het databook van mitsubishi: die haal je makkelijk (10-23L/min op ecodan 7,5kw, ik deed 1,3m3/h ofwel zo'n 23L per minuut: ik kon de pomp dus precies op de sweetspot afstellen).
Hopelijk zie ik het verkeerd en gaat jouw nieuwe setup beter zijn dan mijn nieuwe setup... Ik kijk in ieder geval uit naar het uitwisselen van data omdat we daar allemaal wijzer van worden
mijn startpunt om te verslaan wordt vorig jaar:
-11.898 kw warmte
-2.883 kwh energie
-SCOP: 4,126 (enkel ruimteverwarming)
Je kunt energieverbruik niet vergelijken, iedereen heeft een andere comfortwens en een ander verbruik.