Dit topic is een voortzetting van het "VDSL echte snelheid"-topic.
Voel je vrij om tips, suggesties, aanvullingen te melden!
Mede topicstarter worden? Altijd welkom! Laat even weten per DM
Inleiding:
Dit topic is bedoeld voor een technische discussie over verschillende DSL-technieken en de laatste stand van techniek. Je kunt er ook terecht met vragen, indien je die nog hebt na het lezen van deze startpost. Posts met afbeeldingen, nieuwsberichten en Youtube-links die met het onderwerp te maken hebben, zijn toegestaan.
Voel je vrij om tips, suggesties, aanvullingen te melden!
Mede topicstarter worden? Altijd welkom! Laat even weten per DM
Inleiding:
Dit topic is bedoeld voor een technische discussie over verschillende DSL-technieken en de laatste stand van techniek. Je kunt er ook terecht met vragen, indien je die nog hebt na het lezen van deze startpost. Posts met afbeeldingen, nieuwsberichten en Youtube-links die met het onderwerp te maken hebben, zijn toegestaan.
Inhoudsopgave
- 1. xDSL technieken
- 1.1 ADSL2(+)
- 1.2 VDSL(1)
- 1.3 VDSL2
- 1.4 Lijnlengte
- 2. Netwerk en Hardware
- 2.1 Telefooncentrale
- 2.2 Buitenring (Fiber to the Cabinet)
- 2.3 Wijkkast
- 2.4 DSLAM
- 2.4 DLM
- 2.4 ISRA punt
- 3. Nieuwe Ontwikkelingen
- 3.1 Vectoring
- 3.2 Pair Bonding
- 3.3 Bonding en Vectoring
- 3.4 Super Vectoring
- 3.5 GFast
- 3.6 Zie ook
Snelle links:
Wat zijn de mogelijkheden op mijn adres en zijn er upgrades gepland?
Deze check is provider onafhankelijk en geeft de werkelijke technische mogelijkheden op jouw lijn weer.
https://xs4all-fpi-info.fourstack.nl/
Meer gedettailleerde informatie rondom jouw koperlijn. Output komt in een xml bestand.
https://pqcc.soap.dslorder.nl/pqcc/v8.0/pqcc.aspx
Wat is mijn lijnlengte c.q. afstand tot de centrale?
http://pcdb.bbned.nl/
Wat is mijn lijnlengte c.q. afstand tot de straatkast?
http://www.breedbandwinkel.nl *
Voer hier je postcode plus huisnummer in, en na de check de muis boven de haalbare snelheden houden. Hier staat de afstand tot de straatkast.
Overzicht van telefooncentrales en hun locaties
http://web.archive.org/we...41/http://adsl.hunen.net/
Overzicht gemaakt door een mede-tweaker DiedB met daarop centrales en wijkkasten:
https://vvdsl.diederik.it/map
Een soortgelijk overzicht van mede-tweaker RobinF: https://vvdsl.robinflikkema.nl
xDSL Technieken
ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) is een standaard voor een digitale technologie die snellere datacommunicatie over een telefoonlijn van koperdraad toelaat. Daar de doorvoersnelheid voor gegevens bij de ADSL-technologie hoger ligt dan met een conventioneel analoog modem noemen we dit ook wel een breedbandtechnologie. ADSL laat toe om een breedbandverbinding tot stand te brengen tussen twee telefoonaansluitingen via het bestaande PSTN (POTS of ISDN) telefonienetwerk. Met ADSL is de snelheid waarmee een internetgebruiker gegevens kan ontvangen (downstream) hoger dan de snelheid waarmee diezelfde gebruiker gegevens kan versturen (upstream). Dit is dan ook de reden van het woord Asymmetrisch in de afkorting ADSL. Wie gegevens met dezelfde snelheid wil kunnen versturen en ontvangen moet de SDSL-technologie gebruiken.(bron: Wikipedia)
Geschikt voor snelheden tot 8Mb/s downloadsnelheid en 1Mb/s uploadsnelheid, en wordt bijna alleen nog gebruikt in buitengebieden waar de lijnlengte zodanig lang is dat een modernere DSL-versie niet beschikbaar is(Reach extended ADSL).
ADSL2(+)
Veel gebruikt in wijken die wat verder liggen van de centrale en niet aangesloten zijn op een wijkkast. Maximale theoretische downloadsnelheid voor ADSL2 is 12Mb/s, voor ADSL2+ is dat 24Mb/s en een uploadsnelheid van 1,3Mb/sVDSL(1)
VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line) is een opvolger van ADSL, waarbij een veel hogere download- en uploadsnelheidmogelijk is. Bij VDSL zijn snelheden tot in de praktijk 52 Mbps download en 5 Mbps upload mogelijk terwijl bij ADSL2+ dat begrensd is tot 20 Mbps down en 1 Mbps up.Op dit moment de meest recente techniek. Gebruikt bij huizen die op minder dan 2,1 kilometer van de centrale liggen.
VDSL2
VDSL2 (Very High Speed Digital Subscriber Line 2) is in de telecommunicatie een technologie die gebruikmaakt van het bestaande kopernetwerk, dat origineel bedoeld was voor POTS-doeleinden. Het kan uitgerold worden vanuit een centrale (LEX) of vanuit een wijkkast (ROP of KVD) die dichtbij een woonzone staat. Dit principe wordt ook wel Fiber to the curb genoemd.VDSL2 is de nieuwste en meest geavanceerde standaard van de DSL-breedbanddiensten. Het is ontworpen om de volledige ontplooiing van Triple Play-diensten te ondersteunen zoals spraak, data en hdtv). VDSL(1/2) is niet mogelijk in combinatie met ISDN, wel met een analoge (POTS) telefoonlijn. In geval van een VDSL en POTS-combinatie is het gebruik van een fullrate splitter noodzakelijk.

ITU-T G.993.2 (VDSL2) is een verbetering tegenover G.993.1 (VDSL) die zowel symmetrische (Full-Duplex) als asymmetrische doorvoersnelheden toelaat tot (som van upload en download) 200 Mbit/s, daarbij gebruikmakende van een bandbreedte tot 30 MHz.
VDSL2 verzadigt zeer snel van een theoretisch maximum van 250 Mbit/s bij de 'bron' tot 100 Mbit/s tot op 0,5 km en 50 Mbit/s tot op 1 km, maar verzadigt veel trager vanaf daar en is dan nog steeds veel beter dan VDSL. Beginnende vanaf 1,6 km is de prestatie gelijk aan die van ADSL2+. Doordat VDSL2 zowel via de centrale als straatkasten verdeeld wordt tot de eindgebruiker, wordt de theoretisch maximale snelheid in de praktijk beter benaderd dan bij ADSL en ADSL2. Doordat ook gebruikgemaakt wordt van wijkkasten, en niet enkel de centrales, zoals bij ADSL en ADSL2+ het geval is, is de afstand tot de DSLAM veel korter waardoor veel hogere snelheden mogelijk zijn.


Lijnlengte
Bij gebruik van de DSL-techniek is afstand tot de centrale of wijkkast (telefoonlijnlengte) altijd bepalend voor de maximale snelheid van de verbinding. Dit betekent dat gebruikers met een lange telefoonlijn minder snelheid hebben dan gebruikers die dicht bij de centrale wonen(en dus een kortere telefoonlijn hebben). Andere factoren die (belangrijke) invloed hebben op de snelheid zijn kwaliteit van de koperen telefoonlijn, aansluitmateriaal en staat van het IS/RA-punt.
Via bovenstaande technieken zijn zowel internet als telefonie en tv leverbaar(Afhankelijk van gekozen provider en technische mogelijkheden op jouw telefoonlijn).
Netwerk en Hardware
Telefooncentrale

De telefooncentrale was voor de introductie van de wijkkasten het centrale punt waar al het koper van een gemeente of wijken bij elkaar kwam en waarop de DSL verbinding gerealiseerd werd.
Dit had als groot nadeel dat hoe verder je van de centrale verwijdert was hoe lager de snelheid van de verbinding werd. De telefooncentrale staat onder het beheer van KPN.
Buitenring (Fiber to the Cabinet)
KPN heeft in sommige plekken in haar netwerk, naast de wijkcentrale in een stad/stadsdeel, een ring van glasvezel aangelegd die langs wijken komt die wat verder van de centrale (CO) liggen. Langs deze ring worden wijkkasten neergezet. Zulke wijkkasten staan op centrale plaatsen, waardoor alle telefoonlijnen in de buurt naar die wijkkast toelopen. Dit heeft als voordeel een kortere lijnlengte waardoor een hogere snelheid mogelijk is..Wijkkast

Een wijkkast is een telefoonlijnverdeelkast, aangesloten op de buitenring met glasvezel aan de centrale, waar vanuit de telefoonlijnen voor een bepaalde wijk beginnen. Deze lijnen hoeven hierdoor niet vanaf de wijkcentrale te lopen en zijn dus korter, waardoor hogere snelheden worden gehaald. Deze kasten bevatten apparatuur die VDSL vectoring mogelijk maken waardoor snelheden tot 100Mb/s kunnen worden gehaald. Zodra KPN Bonding mogelijk maakt vanuit wijkkasten (het gebruik van twee aderparen, zie "Bonding") kunnen snelheden tot 200 Mb/s download en 50 Mb/s upload worden gehaald. KPN is beheerder van de (hardware in) wijkkasten en de infrastructuur. Andere internetproviders huren ruimte in deze wijkkasten via KPN Wholesale.
Wijkkasten zijn te vinden in groot en klein formaat, dit is o.a. afhankelijk van de plaats, aantal aansluitingen en afgegeven vergunning.
DSLAM

Apparaat in de wijk- of nummercentrale dat bestaat uit lijnkaarten waarop alle binnenkomende telefoonlijnen zijn aangesloten. Het zorgt voor de DSL-verbinding tussen centrale en modem bij de gebruiker thuis.
DLM
Het systeem dat de stabiliteit van een lijn waarborgt. Als een lijn op een bepaalde snelheid vaak uitvalt of veel lijnfouten heeft, zal de DLM ingrijpen en de lijn op een lagere snelheid zetten (wat er voor zorgt dat er meer foutcorrectie kan worden toegepast). Dit werkt andersom ook, als een lijn stabiel is kan de snelheid omhoog worden geschroefd. DLM heeft nog wel eens de neiging vast te lopen en het proces kan door de klantenservice van een internetprovider gereset worden.Let wel, de DLM wordt bij Vectoring/V.Plus en Bonding niet meer gehanteerd, daar wordt namelijk gebruik gemaakt van Adaptive Line Rate waardoor de DSLAM de snelheid kan aanpassen zonder de IP verbinding te verbreken.

IS/RA-punt (Infrastructuur Randapparatuur)
Het IS/RA-punt is de scheiding tussen het netwerk van KPN en de huisinstallatie van de gebruiker. Het IS/RA-punt en de telefoonlijn die binnenkomt zijn beide eigendom van KPN, het is voor de gebruiker verboden hier aan te komen. Sluit achter dit IS/RA-punt, binnen twee meter, het modem aan. Hierboven een overzicht met veelvoorkomende IS/RA-punten.
Nieuwe Ontwikkelingen

Vectoring
Een nieuwe techniek die samen met VDSL wordt ingezet op het netwerk van KPN. Vectoring zorgt voor ruisonderdrukking op de koperlijn waardoor hogere snelheden mogelijk zijn tot 100/30Mb/sVectoring is alleen beschikbaar vanuit de wijkkasten, al zal KPN dit in de toekomst ook gaan leveren vanuit de centrale om richting de 200/60Mb/s te gaan.
Pair Bonding
De meeste huishoudens in Nederland hebben twee aderparen die binnenkomen, waarvan er een niet actief is. Met behulp van pair bonding worden deze twee aderparen gecombineerd tot een verbinding.Er worden twee losse VDSL-verbindingen opgezet met de centrale welke vervolgens worden gebundeld door het modem met als gevolg dat de snelheid wordt verdubbeld. Dit is niet altijd beschikbaar omdat niet alle IS/RA-punten geschikt zijn, en bovendien de telefoonkabels niet altijd dubbel zijn uitgevoerd. Ook kan het zijn dat er maar één aderpaar op de kabel onder de straat is doorgelast.
Bonding is over het algemeen alleen leverbaar vanuit de wijkcentrale, KPN is voornemens om dit in de toekomst ook vanuit wijkkasten te gaan leveren. Bonding wordt alleen geleverd met VDSL.
Met pair bonding zijn snelheden haalbaar van 100/20 Mb/s.
Bonding en Vectoring
KPN zal in de nabije toekomst beide technieken gaan combineren om meer klanten de technisch maximaal haalbare snelheden van 200/60 Mb/s te kunnen leveren. Dit is in het tweede kwartaal van 2015 geïntroduceerd en gefaseerd uitgerold in heel Nederland. Zie "Bonding" en "Vectoring" voor meer uitleg over beide techniekenSuper Vectoring (Plus)
Super vectoring moet verdere ruisonderdrukking op de koperlijn bieden waarmee in combinatie met bonding theoretische snelheden haalbaar zijn van 400 Mbit/s downloadsnelheid.
GFast
GFast is een nog snellere variant waarbij de afstand tot de wijkkast of centrale nog belangrijker wordt. Hierbij zijn (theoretische) snelheden tot 650 Mbit/s haalbaar.De inschatting van Alcatel/Lucent is dan ook dat de providers deze wijkkasten (of kleinere variant daarvan) dichter bij de huizen zullen moeten plaatsen. Vergelijkbaar met wat Ziggo en andere kabelaars doen.



Zie ook
nieuws: KPN begint met uitrol downloadsnelheid van 200Mbit/s over dsl-netwerknieuws: KPN experimenteert met dsl van 400Mbit/s
YouTube: Paul Bosch over KPN VectoringPlus (Filmpje over Vectoring Plus in KPN Testlab)
Vectoringplus, snelheden tot 400Mbit/s pilot
Overzicht van DSL-modems welke per 2020 worden uitgereikt door de verschillende aanbieders:
Disclaimer: Het feit dat een modem een bepaalde techniek ondersteunt, is geen garantie dat de desbetreffende aanbieder dit daadwerkelijk aanbiedt.
Disclaimer: Het feit dat een modem een bepaalde techniek ondersteunt, is geen garantie dat de desbetreffende aanbieder dit daadwerkelijk aanbiedt.
Aanbieder | Modem | Ondersteunde technieken |
KPN, (ex-)Telfort | Experiabox v10a(Arcadyan) | ADSL2+, VDSL2(vectoring), VPlus, G.Fast |
KPN, Tele2, BudgetThuis/NLE, YouFone, (ex-)Telfort, Oxxio | Experiabox v10(ZTE H369A) | ADSL2+, VDSL2(bonding/vectoring), VPlus, G.Fast |
XS4ALL | AVM Fritz!Box 7583 | ADSL2+, VDSL2(bonding/vectoring), VPlus |
Tele2 | Davolink dv2020(via Tele2 Wholesale) | ADSL(1), ADSL2+ |
Tele2 | Technicolor TG789bvn(via KPN Wholesale) | ADSL2+, VDSL2(vectoring) |
T-Mobile Thuis | Zyxel VMG8825-T50 | ADSL2+, VDSL2(vectoring) |
T-Mobile Thuis | Huawei HG659 | ADSL2+, VDSL2(vectoring) |
Online.nl | Zyxel VMG8324-b10A | ADSL2+, VDSL2(vectoring) |
DDS | Experiabox v8(Arcadyan VGV7519) | ADSL2+, VDSL2(bonding/vectoring) |
Solcon | AVM Fritz!Box 7560 | ADSL2+, VDSL2(vectoring) |
[ Voor 255% gewijzigd door timmie1 op 28-04-2020 22:29 ]
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie heeft de mooiste telefoon van het land?