• timmie1
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 15-03 20:51
Mede-auteurs:
 • Meauses
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 18:28

Meauses

 • rolandos582
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:57

rolandos582

 • RobinF
 • Registratie: Augustus 2014
 • Laatst online: 19-03 12:01

RobinF

Dit topic is een voortzetting van het "VDSL echte snelheid"-topic.
Voel je vrij om tips, suggesties, aanvullingen te melden!
Mede topicstarter worden? Altijd welkom! Laat even weten per DM

Inleiding:
Dit topic is bedoeld voor een technische discussie over verschillende DSL-technieken en de laatste stand van techniek. Je kunt er ook terecht met vragen, indien je die nog hebt na het lezen van deze startpost. Posts met afbeeldingen, nieuwsberichten en Youtube-links die met het onderwerp te maken hebben, zijn toegestaan.


Inhoudsopgave
Snelle links:
Wat zijn de mogelijkheden op mijn adres en zijn er upgrades gepland?
Deze check is provider onafhankelijk en geeft de werkelijke technische mogelijkheden op jouw lijn weer.
https://xs4all-fpi-info.fourstack.nl/

Meer gedettailleerde informatie rondom jouw koperlijn. Output komt in een xml bestand.
https://pqcc.soap.dslorder.nl/pqcc/v8.0/pqcc.aspx

Wat is mijn lijnlengte c.q. afstand tot de centrale?
http://pcdb.bbned.nl/

Wat is mijn lijnlengte c.q. afstand tot de straatkast?
http://www.breedbandwinkel.nl *
Voer hier je postcode plus huisnummer in, en na de check de muis boven de haalbare snelheden houden. Hier staat de afstand tot de straatkast.

Overzicht van telefooncentrales en hun locaties
http://web.archive.org/we...41/http://adsl.hunen.net/

Overzicht gemaakt door een mede-tweaker DiedB met daarop centrales en wijkkasten:
https://vvdsl.diederik.it/map
Een soortgelijk overzicht van mede-tweaker RobinF: https://vvdsl.robinflikkema.nl


xDSL Technieken

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) is een standaard voor een digitale technologie die snellere datacommunicatie over een telefoonlijn van koperdraad toelaat. Daar de doorvoersnelheid voor gegevens bij de ADSL-technologie hoger ligt dan met een conventioneel analoog modem noemen we dit ook wel een breedbandtechnologie. ADSL laat toe om een breedbandverbinding tot stand te brengen tussen twee telefoonaansluitingen via het bestaande PSTN (POTS of ISDN) telefonienetwerk. Met ADSL is de snelheid waarmee een internetgebruiker gegevens kan ontvangen (downstream) hoger dan de snelheid waarmee diezelfde gebruiker gegevens kan versturen (upstream). Dit is dan ook de reden van het woord Asymmetrisch in de afkorting ADSL. Wie gegevens met dezelfde snelheid wil kunnen versturen en ontvangen moet de SDSL-technologie gebruiken.
(bron: Wikipedia)

Geschikt voor snelheden tot 8Mb/s downloadsnelheid en 1Mb/s uploadsnelheid, en wordt bijna alleen nog gebruikt in buitengebieden waar de lijnlengte zodanig lang is dat een modernere DSL-versie niet beschikbaar is(Reach extended ADSL).

ADSL2(+)
Veel gebruikt in wijken die wat verder liggen van de centrale en niet aangesloten zijn op een wijkkast. Maximale theoretische downloadsnelheid voor ADSL2 is 12Mb/s, voor ADSL2+ is dat 24Mb/s en een uploadsnelheid van 1,3Mb/s

VDSL(1)
VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line) is een opvolger van ADSL, waarbij een veel hogere download- en uploadsnelheidmogelijk is. Bij VDSL zijn snelheden tot in de praktijk 52 Mbps download en 5 Mbps upload mogelijk terwijl bij ADSL2+ dat begrensd is tot 20 Mbps down en 1 Mbps up.
Op dit moment de meest recente techniek. Gebruikt bij huizen die op minder dan 2,1 kilometer van de centrale liggen.

VDSL2
VDSL2 (Very High Speed Digital Subscriber Line 2) is in de telecommunicatie een technologie die gebruikmaakt van het bestaande kopernetwerk, dat origineel bedoeld was voor POTS-doeleinden. Het kan uitgerold worden vanuit een centrale (LEX) of vanuit een wijkkast (ROP of KVD) die dichtbij een woonzone staat. Dit principe wordt ook wel Fiber to the curb genoemd.
VDSL2 is de nieuwste en meest geavanceerde standaard van de DSL-breedbanddiensten. Het is ontworpen om de volledige ontplooiing van Triple Play-diensten te ondersteunen zoals spraak, data en hdtv). VDSL(1/2) is niet mogelijk in combinatie met ISDN, wel met een analoge (POTS) telefoonlijn. In geval van een VDSL en POTS-combinatie is het gebruik van een fullrate splitter noodzakelijk.

ITU-T G.993.2 (VDSL2) is een verbetering tegenover G.993.1 (VDSL) die zowel symmetrische (Full-Duplex) als asymmetrische doorvoersnelheden toelaat tot (som van upload en download) 200 Mbit/s, daarbij gebruikmakende van een bandbreedte tot 30 MHz.
VDSL2 verzadigt zeer snel van een theoretisch maximum van 250 Mbit/s bij de 'bron' tot 100 Mbit/s tot op 0,5 km en 50 Mbit/s tot op 1 km, maar verzadigt veel trager vanaf daar en is dan nog steeds veel beter dan VDSL. Beginnende vanaf 1,6 km is de prestatie gelijk aan die van ADSL2+. Doordat VDSL2 zowel via de centrale als straatkasten verdeeld wordt tot de eindgebruiker, wordt de theoretisch maximale snelheid in de praktijk beter benaderd dan bij ADSL en ADSL2. Doordat ook gebruikgemaakt wordt van wijkkasten, en niet enkel de centrales, zoals bij ADSL en ADSL2+ het geval is, is de afstand tot de DSLAM veel korter waardoor veel hogere snelheden mogelijk zijn.


Lijnlengte
Bij gebruik van de DSL-techniek is afstand tot de centrale of wijkkast (telefoonlijnlengte) altijd bepalend voor de maximale snelheid van de verbinding. Dit betekent dat gebruikers met een lange telefoonlijn minder snelheid hebben dan gebruikers die dicht bij de centrale wonen(en dus een kortere telefoonlijn hebben). Andere factoren die (belangrijke) invloed hebben op de snelheid zijn kwaliteit van de koperen telefoonlijn, aansluitmateriaal en staat van het IS/RA-punt.


Via bovenstaande technieken zijn zowel internet als telefonie en tv leverbaar(Afhankelijk van gekozen provider en technische mogelijkheden op jouw telefoonlijn).

Netwerk en Hardware

Telefooncentrale

De telefooncentrale was voor de introductie van de wijkkasten het centrale punt waar al het koper van een gemeente of wijken bij elkaar kwam en waarop de DSL verbinding gerealiseerd werd.
Dit had als groot nadeel dat hoe verder je van de centrale verwijdert was hoe lager de snelheid van de verbinding werd. De telefooncentrale staat onder het beheer van KPN.

Buitenring (Fiber to the Cabinet)
KPN heeft in sommige plekken in haar netwerk, naast de wijkcentrale in een stad/stadsdeel, een ring van glasvezel aangelegd die langs wijken komt die wat verder van de centrale (CO) liggen. Langs deze ring worden wijkkasten neergezet. Zulke wijkkasten staan op centrale plaatsen, waardoor alle telefoonlijnen in de buurt naar die wijkkast toelopen. Dit heeft als voordeel een kortere lijnlengte waardoor een hogere snelheid mogelijk is..

Wijkkast

Een wijkkast is een telefoonlijnverdeelkast, aangesloten op de buitenring met glasvezel aan de centrale, waar vanuit de telefoonlijnen voor een bepaalde wijk beginnen. Deze lijnen hoeven hierdoor niet vanaf de wijkcentrale te lopen en zijn dus korter, waardoor hogere snelheden worden gehaald. Deze kasten bevatten apparatuur die VDSL vectoring mogelijk maken waardoor snelheden tot 100Mb/s kunnen worden gehaald. Zodra KPN Bonding mogelijk maakt vanuit wijkkasten (het gebruik van twee aderparen, zie "Bonding") kunnen snelheden tot 200 Mb/s download en 50 Mb/s upload worden gehaald. KPN is beheerder van de (hardware in) wijkkasten en de infrastructuur. Andere internetproviders huren ruimte in deze wijkkasten via KPN Wholesale.
Wijkkasten zijn te vinden in groot en klein formaat, dit is o.a. afhankelijk van de plaats, aantal aansluitingen en afgegeven vergunning.

DSLAM

Apparaat in de wijk- of nummercentrale dat bestaat uit lijnkaarten waarop alle binnenkomende telefoonlijnen zijn aangesloten. Het zorgt voor de DSL-verbinding tussen centrale en modem bij de gebruiker thuis.

DLM
Het systeem dat de stabiliteit van een lijn waarborgt. Als een lijn op een bepaalde snelheid vaak uitvalt of veel lijnfouten heeft, zal de DLM ingrijpen en de lijn op een lagere snelheid zetten (wat er voor zorgt dat er meer foutcorrectie kan worden toegepast). Dit werkt andersom ook, als een lijn stabiel is kan de snelheid omhoog worden geschroefd. DLM heeft nog wel eens de neiging vast te lopen en het proces kan door de klantenservice van een internetprovider gereset worden.
Let wel, de DLM wordt bij Vectoring/V.Plus en Bonding niet meer gehanteerd, daar wordt namelijk gebruik gemaakt van Adaptive Line Rate waardoor de DSLAM de snelheid kan aanpassen zonder de IP verbinding te verbreken.

IS/RA-punt (Infrastructuur Randapparatuur)
Het IS/RA-punt is de scheiding tussen het netwerk van KPN en de huisinstallatie van de gebruiker. Het IS/RA-punt en de telefoonlijn die binnenkomt zijn beide eigendom van KPN, het is voor de gebruiker verboden hier aan te komen. Sluit achter dit IS/RA-punt, binnen twee meter, het modem aan. Hierboven een overzicht met veelvoorkomende IS/RA-punten.

Nieuwe Ontwikkelingen


Vectoring
Een nieuwe techniek die samen met VDSL wordt ingezet op het netwerk van KPN. Vectoring zorgt voor ruisonderdrukking op de koperlijn waardoor hogere snelheden mogelijk zijn tot 100/30Mb/s
Vectoring is alleen beschikbaar vanuit de wijkkasten, al zal KPN dit in de toekomst ook gaan leveren vanuit de centrale om richting de 200/60Mb/s te gaan.

Pair Bonding
De meeste huishoudens in Nederland hebben twee aderparen die binnenkomen, waarvan er een niet actief is. Met behulp van pair bonding worden deze twee aderparen gecombineerd tot een verbinding.
Er worden twee losse VDSL-verbindingen opgezet met de centrale welke vervolgens worden gebundeld door het modem met als gevolg dat de snelheid wordt verdubbeld. Dit is niet altijd beschikbaar omdat niet alle IS/RA-punten geschikt zijn, en bovendien de telefoonkabels niet altijd dubbel zijn uitgevoerd. Ook kan het zijn dat er maar één aderpaar op de kabel onder de straat is doorgelast.

Bonding is over het algemeen alleen leverbaar vanuit de wijkcentrale, KPN is voornemens om dit in de toekomst ook vanuit wijkkasten te gaan leveren. Bonding wordt alleen geleverd met VDSL.
Met pair bonding zijn snelheden haalbaar van 100/20 Mb/s.

Bonding en Vectoring
KPN zal in de nabije toekomst beide technieken gaan combineren om meer klanten de technisch maximaal haalbare snelheden van 200/60 Mb/s te kunnen leveren. Dit is in het tweede kwartaal van 2015 geïntroduceerd en gefaseerd uitgerold in heel Nederland. Zie "Bonding" en "Vectoring" voor meer uitleg over beide technieken

Super Vectoring (Plus)
Super vectoring moet verdere ruisonderdrukking op de koperlijn bieden waarmee in combinatie met bonding theoretische snelheden haalbaar zijn van 400 Mbit/s downloadsnelheid.GFast
GFast is een nog snellere variant waarbij de afstand tot de wijkkast of centrale nog belangrijker wordt. Hierbij zijn (theoretische) snelheden tot 650 Mbit/s haalbaar.
De inschatting van Alcatel/Lucent is dan ook dat de providers deze wijkkasten (of kleinere variant daarvan) dichter bij de huizen zullen moeten plaatsen. Vergelijkbaar met wat Ziggo en andere kabelaars doen.Zie ook
nieuws: KPN begint met uitrol downloadsnelheid van 200Mbit/s over dsl-netwerk
nieuws: KPN experimenteert met dsl van 400Mbit/s
YouTube: Paul Bosch over KPN VectoringPlus (Filmpje over Vectoring Plus in KPN Testlab)
Vectoringplus, snelheden tot 400Mbit/s pilot

Overzicht van DSL-modems welke per 2020 worden uitgereikt door de verschillende aanbieders:
Disclaimer: Het feit dat een modem een bepaalde techniek ondersteunt, is geen garantie dat de desbetreffende aanbieder dit daadwerkelijk aanbiedt.

AanbiederModemOndersteunde technieken
KPN, (ex-)TelfortExperiabox v10a(Arcadyan)ADSL2+, VDSL2(vectoring), VPlus, G.Fast
KPN, Tele2, BudgetThuis/NLE, YouFone, (ex-)Telfort, OxxioExperiabox v10(ZTE H369A)ADSL2+, VDSL2(bonding/vectoring), VPlus, G.Fast
XS4ALLAVM Fritz!Box 7583ADSL2+, VDSL2(bonding/vectoring), VPlus
Tele2Davolink dv2020(via Tele2 Wholesale)ADSL(1), ADSL2+
Tele2Technicolor TG789bvn(via KPN Wholesale)ADSL2+, VDSL2(vectoring)
T-Mobile ThuisZyxel VMG8825-T50ADSL2+, VDSL2(vectoring)
T-Mobile ThuisHuawei HG659ADSL2+, VDSL2(vectoring)
Online.nlZyxel VMG8324-b10AADSL2+, VDSL2(vectoring)
DDSExperiabox v8(Arcadyan VGV7519)ADSL2+, VDSL2(bonding/vectoring)
SolconAVM Fritz!Box 7560ADSL2+, VDSL2(vectoring)

[Voor 255% gewijzigd door timmie1 op 28-04-2020 22:29]

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie heeft de mooiste telefoon van het land?


 • rolandos582
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:57
Jaja een hoop bekende termen en plannen. Heb ze allemaal voorbij zien komen.
Voornamelijk Super Vectoring, Vectoring en ruisonderdrukking.

Die straatkast meting + centrale meting kende ik nog niet, gelijk even opgeslagen.

 • fridgeman
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 11-09-2016

fridgeman

SomaFM Secret Agent

Overzicht van wijkcentrales en hun locaties
http://www.actw.nl/kpn%20nummercentrales.htm
Die link bied geen overzicht van KPN Nummercentrales.

[Voor 5% gewijzigd door fridgeman op 28-08-2015 01:16]

Doet niet aan ontwikkelingssamenwerking.


 • rolandos582
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:57
Leuk overzichtje :
Afstand tot telefooncentrale Downloadsnelheid
< 0,7 km 24 Mbit/s
< 1,2 km 22 Mbit/s
< 1,6 km 20 Mbit/s
< 1,9 km 18 Mbit/s
< 2,1 km 16 Mbit/s
< 2,3 km 14 Mbit/s
< 2,5 km 12 Mbit/s
< 2,7 km 10 Mbit/s
< 3,1 km 8 Mbit/s
< 3,4 km 6 Mbit/s
< 3,9 km 4 Mbit/s
< 4,7 km 2 Mbit/s
< 5,3 km 1 Mbit/s

Ik geef zelf de voorkeur aan : http://www.providercheck.nl/postcodecheck
Hier staat je maximale snelheid + snelste provider en ook gelijk de afstand. :)
fridgeman schreef op vrijdag 28 augustus 2015 @ 01:16:
[...]

Die link bied geen overzicht van KPN Nummercentrales.
http://www.adslcentrale.nl/index.php?dynamic_content=kaartje (mooi kaartje met centrale upgraded/niet
EDIT blijkbaar gaat ie niet naar die link :

http://www.janhut.com/index.php/breedband/centrales (met straatnamen maar blijkbaar alleen noord nederland, er zijn een aantal particuliere mensen in Nederland, alleen hebben die andere links)

Er was ooit ook zo'n pagina/excel bestand met namen + adressen etc maar die is volgens mij offline gehaald.

[Voor 9% gewijzigd door rolandos582 op 28-08-2015 02:08]


 • Meauses
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 18:28
Netjes gedaan timmie1, strakke OP :)

PVOutput | Solaredge SE3000H - 13 x Jinko Solar 350N - 4550Wp - 7x OZO [3 x 29º & 4 x 10º] / 6x WNW [1 x 10º & 5 x 29º]


 • Meauses
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 18:28
rolandos582 schreef op vrijdag 28 augustus 2015 @ 02:02:

[...]

http://www.adslcentrale.nl/index.php?dynamic_content=kaartje (mooi kaartje met centrale upgraded/niet
EDIT blijkbaar gaat ie niet naar die link :
[afbeelding]
http://www.janhut.com/index.php/breedband/centrales (met straatnamen maar blijkbaar alleen noord nederland, er zijn een aantal particuliere mensen in Nederland, alleen hebben die andere links)

Er was ooit ook zo'n pagina/excel bestand met namen + adressen etc maar die is volgens mij offline gehaald.
Dit plaatje betreft volgens mij ADSL2 upgrades, klopt dat? De datum is wel vrij recent, maar de site erachter is al een tijdje niet meer up-to-date volgens mij.

PVOutput | Solaredge SE3000H - 13 x Jinko Solar 350N - 4550Wp - 7x OZO [3 x 29º & 4 x 10º] / 6x WNW [1 x 10º & 5 x 29º]


 • rolandos582
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:57
Meauses schreef op vrijdag 28 augustus 2015 @ 08:00:
[...]


Dit plaatje betreft volgens mij ADSL2 upgrades, klopt dat? De datum is wel vrij recent, maar de site erachter is al een tijdje niet meer up-to-date volgens mij.
Muahh het zou goed kunnen. Groen = ADSL+ of ADSL2 en rood is normale ADSL/DSL/koper verbinding.
Ben er nog niet helemaal achter hoe hij dit ingedeeld heeft.Site heeft al jaren geen update gehad, maar sommige info blijft intact/veranderd niet.

 • Prolution
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 22:19
Mooi nieuw xDSL topic, ziet er prima uit :) staat al behoorlijk wat info in de TS. Mocht je nog hulp nodig hebben laat het maar ff weten, help graag mee 8)

 • prutser001
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 00:46

prutser001

Vaak zit het tegen en soms zi

Ik mis nog iets, zelf heb ik het 'geluk' dat ik via een 'Stap 58' kast had wel leuk geweest als die ook in het lijstje stond... Iemand op tweakers had al een foto geplaatst
Deze kasten staan allemaal direct in verbinding met de wijk kast en ook onderling.

Helaas zit er bij mij dus ergens een storing op de lijn waardoor ik ineens mijn maximale snelheid niet meer haal, de KPN monteur heeft dit bevestigd en die is 4 uur bezig geweest (Was maar voor 1 uur inge planned) met meten en mijn lijn omzetten in de verschillende Stap 58 kasten vanaf de centrale. Het probleem zit dus tussen de centrale en de Stap 58 kast. De 'ondergrondse' afdeling heeft dus geen zin om hier naar te gaan kijken en heeft het ticket van de monteur afgewezen waar de monteur duidelijk pissig over was.

Ik had dus geluk want de nieuwe monteurs hebben geen verstand van deze eeuwenoude houtje touwtje techniek. Maar aangezien het probleem dus in de grond zit en KPN 'geen zin' heeft om de las na te kijken blijf ik en de rest van de DSL gebruikers hier gewoon een lijn houden die ver onder de maat ligt.

Het heeft gewoon perfect gewerkt vanaf het moment dat ik VDSL2 kreeg tot eind juli en zo zijn er nog 9 mensen in de straat waar in sommige gevallen de snelheid meer dan gehalveerd is ik weet het dus niet van iedereen helaas. Zelf zit ik dus op ~500m van de wijk kast en mag 50mbit totaal geen probleem zijn.

Wel respect voor de KPN monteur want ook die worden behandeld als een hond door de 'elite kpn' afdelingen. Wat een verschrikkelijk bedrijf om voor te werken lijkt me.

En daar komt ook bij dat de KPN 'helpdesk' een hoop onzin blaat. Ik kreeg namelijk te horen dat mijn modem te weinig stroom zou krijgen en dat 1 of andere waarde -1.2 was (standaard adapter 12v/1.4A) en toen ik een 12V/3A adapter aangesloten had was dit nog hetzelfde want ik moest andere adapters proberen. Toen ik dus terug belde en nogmaals om de waarde vroeg was deze onveranderd ondanks dat het ook nog eens de nieuwe modem was die ik toegestuurd had gekregen. En daarbij is dit niet eens uit te lezen op afstand wat de monteur me ook heeft laten zien. Dus waar het op neer komt, onzin verzinnen die de klant toch niet kan controleren en dan maar lullen.

Kortom je bent als consument gewoon genaaid, Ziggo laat klanten gewoon een maand zitten met een kapotte coax kabel (vanaf verdeel kast) en verteld dan leuk dat ze niets meer komen doen op de dag dat de monteur langs zou komen en dus maar het contract opzeggen, en alle DSL providers zijn afhankelijk van het pruts bedrijf dat KPN heet.

Leuk als je in een nieuwbouw wijk woont ofzo maar zodra je in een wat ouder huis woont dan kun je service wel op je buik schrijven. Ik zou willen dat ik 'service' kon verlenen en dan gewoon kan zeggen 'jammer maar helaas' en dan niets meer doen.

Asus Z390 Maximus IX Hero, Intel 9900K, RTX3080, 64GB DDR4 3000, 2TB NVME, Samsung 850Evo 1TB, 4 x 14TB Toshiba, Be Quiet SB 801, Samsung 34"


 • RobinF
 • Registratie: Augustus 2014
 • Laatst online: 19-03 12:01
Misschien handig om even toe te voegen dat DLM niet wordt toegepast op Bonding of Vectoring lijnen.

 • tlpeter
 • Registratie: Oktober 2005
 • Laatst online: 20:16
prutser001 schreef op vrijdag 28 augustus 2015 @ 08:56:
Ik mis nog iets, zelf heb ik het 'geluk' dat ik via een 'Stap 58' kast had wel leuk geweest als die ook in het lijstje stond... Iemand op tweakers had al een foto geplaatst [afbeelding]
Deze kasten staan allemaal direct in verbinding met de wijk kast en ook onderling.

Helaas zit er bij mij dus ergens een storing op de lijn waardoor ik ineens mijn maximale snelheid niet meer haal, de KPN monteur heeft dit bevestigd en die is 4 uur bezig geweest (Was maar voor 1 uur inge planned) met meten en mijn lijn omzetten in de verschillende Stap 58 kasten vanaf de centrale. Het probleem zit dus tussen de centrale en de Stap 58 kast. De 'ondergrondse' afdeling heeft dus geen zin om hier naar te gaan kijken en heeft het ticket van de monteur afgewezen waar de monteur duidelijk pissig over was.

Ik had dus geluk want de nieuwe monteurs hebben geen verstand van deze eeuwenoude houtje touwtje techniek. Maar aangezien het probleem dus in de grond zit en KPN 'geen zin' heeft om de las na te kijken blijf ik en de rest van de DSL gebruikers hier gewoon een lijn houden die ver onder de maat ligt.

Het heeft gewoon perfect gewerkt vanaf het moment dat ik VDSL2 kreeg tot eind juli en zo zijn er nog 9 mensen in de straat waar in sommige gevallen de snelheid meer dan gehalveerd is ik weet het dus niet van iedereen helaas. Zelf zit ik dus op ~500m van de wijk kast en mag 50mbit totaal geen probleem zijn.

Wel respect voor de KPN monteur want ook die worden behandeld als een hond door de 'elite kpn' afdelingen. Wat een verschrikkelijk bedrijf om voor te werken lijkt me.

En daar komt ook bij dat de KPN 'helpdesk' een hoop onzin blaat. Ik kreeg namelijk te horen dat mijn modem te weinig stroom zou krijgen en dat 1 of andere waarde -1.2 was (standaard adapter 12v/1.4A) en toen ik een 12V/3A adapter aangesloten had was dit nog hetzelfde want ik moest andere adapters proberen. Toen ik dus terug belde en nogmaals om de waarde vroeg was deze onveranderd ondanks dat het ook nog eens de nieuwe modem was die ik toegestuurd had gekregen. En daarbij is dit niet eens uit te lezen op afstand wat de monteur me ook heeft laten zien. Dus waar het op neer komt, onzin verzinnen die de klant toch niet kan controleren en dan maar lullen.

Kortom je bent als consument gewoon genaaid, Ziggo laat klanten gewoon een maand zitten met een kapotte coax kabel (vanaf verdeel kast) en verteld dan leuk dat ze niets meer komen doen op de dag dat de monteur langs zou komen en dus maar het contract opzeggen, en alle DSL providers zijn afhankelijk van het pruts bedrijf dat KPN heet.

Leuk als je in een nieuwbouw wijk woont ofzo maar zodra je in een wat ouder huis woont dan kun je service wel op je buik schrijven. Ik zou willen dat ik 'service' kon verlenen en dan gewoon kan zeggen 'jammer maar helaas' en dan niets meer doen.
Dit is een wijkkast (er zijn er een aantal aan elkaar verbonden meestal) een de lassen zijn spuitlassen.

 • TD-er
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 21-03 14:19
Mooie uitgebreide nieuwe openingspost, met meerdere auteurs, wat meer kans biedt om up-to-date te blijven :)

Een goedkope voeding is als een lot in de loterij, je maakt kans op een paar tientjes korting, maar meestal betaal je de hoofdprijs. mijn posts (nodig wegens nieuwe layout)


 • itsmemax
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 20:00
Heb ook mee gewerkt aan de google doc. Heb het gevoel dat er nog wat mist. Klopt dit? Nu namelijk niet in staat op die doc te openen.

 • SinergyX
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:21

SinergyX

____(>^^(>0o)>____

Deze link werkt volgens mij al een tijdje niet meer, is een redirect naar Tele2 pagina.
http://pcdb.bbned.nl/

Die lijkt inmiddels ook gebruik te maken van de fourstack, die op z'n beurt helaas voor mij nog steeds niet correct is. Enige extra wat ik nu kan vinden dat ik dus 3003meter van een centrale zou zitten.

Jammer is dat je bij elk contact met andere provider in de 'bellijst' komt te staan, heb elke week wel een provider aan de telefoon die z'n producten probeert te slijten.

[Voor 21% gewijzigd door SinergyX op 28-08-2015 12:31]

Nog 1 keertje.. het is SinergyX, niet SynergyX
Im as excited to be here as a 42 gnome warlock who rolled on a green pair of cloth boots but was given a epic staff of uber awsome noob pwning by accident.


 • stimm
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 19:42
SinergyX schreef op vrijdag 28 augustus 2015 @ 12:31:
Deze link werkt volgens mij al een tijdje niet meer, is een redirect naar Tele2 pagina.
http://pcdb.bbned.nl/

Die lijkt inmiddels ook gebruik te maken van de fourstack, die op z'n beurt helaas voor mij nog steeds niet correct is. Enige extra wat ik nu kan vinden dat ik dus 3003meter van een centrale zou zitten.

Jammer is dat je bij elk contact met andere provider in de 'bellijst' komt te staan, heb elke week wel een provider aan de telefoon die z'n producten probeert te slijten.
Je zou deze kunnen gebruiken: http://postcodecheck.bbned.nl/

 • SinergyX
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:21

SinergyX

____(>^^(>0o)>____

Zelfde verhaal, er is geen enkele 'checker' die mijn daadwerkelijke snelheid aangeeft, maar er is blijkbaar ook niemand die mij kan vertellen hoe dit nu komt.

Nog 1 keertje.. het is SinergyX, niet SynergyX
Im as excited to be here as a 42 gnome warlock who rolled on a green pair of cloth boots but was given a epic staff of uber awsome noob pwning by accident.


 • Meauses
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 18:28
RobinF schreef op vrijdag 28 augustus 2015 @ 10:18:
Misschien handig om even toe te voegen dat DLM niet wordt toegepast op Bonding of Vectoring lijnen.
heb het toegevoegd :)

PVOutput | Solaredge SE3000H - 13 x Jinko Solar 350N - 4550Wp - 7x OZO [3 x 29º & 4 x 10º] / 6x WNW [1 x 10º & 5 x 29º]


 • cornfed99111
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 20:54
Openingspost staat bij vdsl1 dit: Op dit moment de meest recente techniek.
Lijkt mij toch echt niet meer van toepassing, heden ten dage.

Overigens is VDSL1 in Nederland nooit gebruikt. Wel in het buitenland (Belgacom). Voor zover ik weet...
Het grappige is dat wat nu KPN op grote schaal aan het invoeren is (buitenring), Belgacom dit al
tien jaar! geleden deed met VDSL1.
nieuws: Belgacom lanceert VDSL voor particulieren

 • timmie1
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 15-03 20:51
cornfed99111 schreef op vrijdag 28 augustus 2015 @ 17:51:
Openingspost staat bij vdsl1 dit: Op dit moment de meest recente techniek.
Lijkt mij toch echt niet meer van toepassing, heden ten dage.

Overigens is VDSL1 in Nederland nooit gebruikt. Wel in het buitenland (Belgacom). Voor zover ik weet...
Het grappige is dat wat nu KPN op grote schaal aan het invoeren is (buitenring), Belgacom dit al
tien jaar! geleden deed met VDSL1.
nieuws: Belgacom lanceert VDSL voor particulieren
VDSL1, dat verkocht KPN toch in de begintijden als "glasvezelpakketten" goud, zilver en brons? Waar toen zoveel heibel om was omdat KPN het glasvezel noemde terwijl het gewoon VDSL was?

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie heeft de mooiste telefoon van het land?


 • cornfed99111
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 20:54
timmie1 schreef op vrijdag 28 augustus 2015 @ 18:19:
[...]

VDSL1, dat verkocht KPN toch in de begintijden als "glasvezelpakketten" goud, zilver en brons? Waar toen zoveel heibel om was omdat KPN het glasvezel noemde terwijl het gewoon VDSL was?
Zo lang geleden was dat toch niet?
VDSL en VDSL2 wordt steeds door elkaar gegooid door iedereen.

Dit dus: http://webwereld.nl/mobil...hult-prijzen-vdsl-en-glas
Dat is ook VDSL2.

[Voor 10% gewijzigd door cornfed99111 op 28-08-2015 18:53]


 • RobinF
 • Registratie: Augustus 2014
 • Laatst online: 19-03 12:01
VVDSL werd ook lange tijd als glasvezel verkocht omdat er geen pakketen waren tot 100Mbit.

Is de Fourstack check echt provider onafhankelijk? Voor zo ver ik weet gaat dit alleen om het KPN Netwerk.

Even terugkomend op mijn vorige opmerking over DLM. Ze maken gebruiken van Adaptive Line Rate op Vectoring en Bonding lijnen

Als je op een Buitenring bent aangesloten, gaat je lijn dan alsnog via een wijkcentrale/nummercentrale?

 • devil-strike
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 20-03 09:47
Hier(haarlem-oost) zitten we nog op de centrale, maar kpn is nu bezig met die kleine vdsl kasten aan het plaatsen, dan is het nog wachten totdat er glas ernatoe gaat.

Zit op +- 300 meter van waar nieuwe kast komt, alleen ben ik wel benieuwd wat voor 1 dat word, zit namelijk in een behoorlijk groot betonne gebouwtje die van boven tot onder en van links tot rechts vol zit met tel kabels, en denk dat grote vdsl kast teklein zal zijn om alle aansluitingen die daar zitten erin tekrijgen.

[Voor 7% gewijzigd door devil-strike op 28-08-2015 21:50]


 • Meauses
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 18:28
RobinF schreef op vrijdag 28 augustus 2015 @ 21:32:
VVDSL werd ook lange tijd als glasvezel verkocht omdat er geen pakketen waren tot 100Mbit.

Is de Fourstack check echt provider onafhankelijk? Voor zo ver ik weet gaat dit alleen om het KPN Netwerk.

Even terugkomend op mijn vorige opmerking over DLM. Ze maken gebruiken van Adaptive Line Rate op Vectoring en Bonding lijnen

Als je op een Buitenring bent aangesloten, gaat je lijn dan alsnog via een wijkcentrale/nummercentrale?
Kun je daar meer over vertellen, over Adaptive Line Rate?

PVOutput | Solaredge SE3000H - 13 x Jinko Solar 350N - 4550Wp - 7x OZO [3 x 29º & 4 x 10º] / 6x WNW [1 x 10º & 5 x 29º]


 • RobinF
 • Registratie: Augustus 2014
 • Laatst online: 19-03 12:01
Meauses schreef op vrijdag 28 augustus 2015 @ 22:34:
[...]


Kun je daar meer over vertellen, over Adaptive Line Rate?
Eigenlijk niet, ik ben zelf ook opzoek naar informatie, maar een google-search levert weinig op.

Wat ik wel weet is dat hierdoor de snelheid omlaag en omhoog kan worden aangepast zonder de IP-verbinding te onderbreken. De snelheid is gebaseerd op het aantal CRC errors, hertransmissies en time-outs. Als dit hoog is zal de DSLAM(?) je snelheid aanpassen.

[Voor 0% gewijzigd door RobinF op 28-08-2015 22:39. Reden: Typfout]


 • cornfed99111
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 20:54
RobinF schreef op vrijdag 28 augustus 2015 @ 21:32:

Als je op een Buitenring bent aangesloten, gaat je lijn dan alsnog via een wijkcentrale/nummercentrale?
Ik dacht dat juist een van de belangrijke punten was in de overeenkomst die KPN Wholesale onlangs afsloot met haar klanten Online en Tele2 (VULA). De buitenring gaat ook alle lijnen vervangen die normaal doorlopen naar de nummercentrale. Bij vectoring is van belang dat alle draden in de bundel mee kunnen doen.
Als daar een aantal ADSL2+ lijnen doorlopen, lukt dat niet meer ze goed en heb je problemen om die
hoge snelheden te halen of te houden.

Of heb ik het verkeerd begrepen? :?

 • TD-er
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 21-03 14:19
SinergyX schreef op vrijdag 28 augustus 2015 @ 12:42:
[...]

Zelfde verhaal, er is geen enkele 'checker' die mijn daadwerkelijke snelheid aangeeft, maar er is blijkbaar ook niemand die mij kan vertellen hoe dit nu komt.
Je kunt bij https://www.breedbandwinkel.nl/vergelijken/internet een postcode check doen en als je dan over de abonnementen hovert (de snelheden) dan krijg je in een pop-up tooltip de afstand te zien.
Deze afstanden kloppen redelijk goed, alleen de snelheden verschillen nogal heel erg.
Zojuist even getest met de postcode van mijn ouders en de haalbare snelheid fluctueerde tussen 6Mb up/ 0.6 down tot 40/4 (ze halen een attainable van bijna 60/11)

Maar goed, aan de hand van de afstand kun je al wel een redelijke schatting maken van wat je kunt verwachten.
RobinF schreef op vrijdag 28 augustus 2015 @ 22:38:
[...]


Eigenlijk niet, ik ben zelf ook opzoek naar informatie, maar een google-search levert weinig op.

Wat ik wel weet is dat hierdoor de snelheid omlaag en omhoog kan worden aangepast zonder de IP-verbinding te onderbreken. De snelheid is gebaseerd op het aantal CRC errors, hertransmissies en time-outs. Als dit hoog is zal de DSLAM(?) je snelheid aanpassen.
Dat is eigenlijk precies zoals het hier op Wikipedia staat.

[Voor 26% gewijzigd door TD-er op 28-08-2015 23:29]

Een goedkope voeding is als een lot in de loterij, je maakt kans op een paar tientjes korting, maar meestal betaal je de hoofdprijs. mijn posts (nodig wegens nieuwe layout)


 • RobinF
 • Registratie: Augustus 2014
 • Laatst online: 19-03 12:01
cornfed99111 schreef op vrijdag 28 augustus 2015 @ 23:25:
[...]


Ik dacht dat juist een van de belangrijke punten was in de overeenkomst die KPN Wholesale onlangs afsloot met haar klanten Online en Tele2 (VULA). De buitenring gaat ook alle lijnen vervangen die normaal doorlopen naar de nummercentrale. Bij vectoring is van belang dat alle draden in de bundel mee kunnen doen.
Als daar een aantal ADSL2+ lijnen doorlopen, lukt dat niet meer ze goed en heb je problemen om die
hoge snelheden te halen of te houden.

Of heb ik het verkeerd begrepen? :?
Het is inderdaad iets in die richting. Maar het lijkt me dat er nog wel ADSL door de bundel kan, anders zit van de een op de andere dag iedereen die via dezelfde KVD/SCM geen VVDSL af kan nemen, maar alleen ADSL (qua afstand) zonder internet

 • Speedmaster
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 23:19

Speedmaster

Make my day...

RobinF schreef op vrijdag 28 augustus 2015 @ 21:32:
.....
Is de Fourstack check echt provider onafhankelijk? Voor zo ver ik weet gaat dit alleen om het KPN Netwerk.
.....
Welke provider maakt helemaal geen gebruik van het KPN netwerk?
Tele2, die al vrij lang gebruikt maakt van eigen apparatuur in of bij de KPN centrales, heeft zelfs enige tijd geleden een overeenkomst gesloten met KPN om gebruik te gaan maken van KPN apparatuur en netwerk omdat KPN heel graag de Binnenring wil upgrade maar doordat Tele2 met haar apparatuur in de weg zit kon dit niet. Daarnaast was het zo dat Tele2 geen VVDSL kan leveren in de buitenring en nu door de overeenkomst met KPN dit nu wel kan.

Kortom in de honger naar meer snelheid is er voor zover ik weet geen provider die meer snelheid kan leveren over xDSL dan via de Fourstack link te zien is. Mocht het anders zijn dan lees ik graag daar de concrete voorbeelden van.

 • rolandos582
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:57
Speedmaster schreef op zaterdag 29 augustus 2015 @ 00:51:
[...]


Welke provider maakt helemaal geen gebruik van het KPN netwerk?
Tele2, die al vrij lang gebruikt maakt van eigen apparatuur in of bij de KPN centrales, heeft zelfs enige tijd geleden een overeenkomst gesloten met KPN om gebruik te gaan maken van KPN apparatuur en netwerk omdat KPN heel graag de Binnenring wil upgrade maar doordat Tele2 met haar apparatuur in de weg zit kon dit niet. Daarnaast was het zo dat Tele2 geen VVDSL kan leveren in de buitenring en nu door de overeenkomst met KPN dit nu wel kan.

Kortom in de honger naar meer snelheid is er voor zover ik weet geen provider die meer snelheid kan leveren over xDSL dan via de Fourstack link te zien is. Mocht het anders zijn dan lees ik graag daar de concrete voorbeelden van.
Alleen providers die niet via koper leveren, puur via coax/glas. De rest gaat allemaal via KPN netwerk of een deel daarvan. 8)7

 • Speedmaster
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 23:19

Speedmaster

Make my day...

rolandos582 schreef op zaterdag 29 augustus 2015 @ 17:12:
[...]

Alleen providers die niet via koper leveren, puur via coax/glas. De rest gaat allemaal via KPN netwerk of een deel daarvan. 8)7
En aangezien we het hier over xDSL hebben lijkt me dat dan in dit geval niet relevant.

 • rolandos582
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:57
Speedmaster schreef op zaterdag 29 augustus 2015 @ 21:35:
[...]


En aangezien we het hier over xDSL hebben lijkt me dat dan in dit geval niet relevant.
Precies, KPN infrastructuur is gewoon overal aanwezig in verband met leveringsplicht. Dus de centrales + kabels vind je overal terug. Staan nog net niet overal van die billboards 8)7

 • plientje
 • Registratie: November 2013
 • Laatst online: 28-02 09:44
Even een vraagje.
Is het mogelijk dat bijvoorbeeld ADSL 2 aderparen heeft en deze dan te combineren voor een hogere downloadsnelheid?

http://steamcommunity.com/id/nvanes97/


 • Micco90
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 20:46
plientje schreef op zondag 30 augustus 2015 @ 15:30:
Even een vraagje.
Is het mogelijk dat bijvoorbeeld ADSL 2 aderparen heeft en deze dan te combineren voor een hogere downloadsnelheid?
Helaas niet, ik weet niet of het onder "niet kunnen" valt, maar KPN doet dit in ieder geval alleen met VDSL2 verbindingen.

 • rolandos582
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:57
plientje schreef op zondag 30 augustus 2015 @ 15:30:
Even een vraagje.
Is het mogelijk dat bijvoorbeeld ADSL 2 aderparen heeft en deze dan te combineren voor een hogere downloadsnelheid?
ADSL / ADSL+ ondersteunt geen pairbonding, dan zou via fourstack pairbonding moeten aangeven.
Dan kan het uiteraard wel.

 • SinergyX
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:21

SinergyX

____(>^^(>0o)>____

TD-er schreef op vrijdag 28 augustus 2015 @ 23:25:
[...]

Je kunt bij https://www.breedbandwinkel.nl/vergelijken/internet een postcode check doen en als je dan over de abonnementen hovert (de snelheden) dan krijg je in een pop-up tooltip de afstand te zien.
Deze afstanden kloppen redelijk goed, alleen de snelheden verschillen nogal heel erg.
Zojuist even getest met de postcode van mijn ouders en de haalbare snelheid fluctueerde tussen 6Mb up/ 0.6 down tot 40/4 (ze halen een attainable van bijna 60/11)

Maar goed, aan de hand van de afstand kun je al wel een redelijke schatting maken van wat je kunt verwachten.
Die gebruiken allemaal dezelfde data, met dezelfde afstanden, net over de 3KM.

Ik heb van de week mailtje gestuurd naar fourstack, in tegenstelling tot alle providers, kreeg ik nu wel een antwoord waar ik al stuk meer aan heb, met name waar dus het problem zit.
Vanwege dit splitsingsproject kan uw adres waarschijnlijk niet goed toegewezen worden aan dichtstbijzijnde distributiepunt en krijgt u enkel de internel snelheid vanaf de oude centrale te zien (welke verder weg staat). Dit is een "tijdelijk" probleem in de informatievoorziening gedurende het splitsingsproject. Ik heb helaas geen zicht op wanneer dit opgelost is.
En zolang ik dus in dat 'project' zit, is het afwachten. Enige vraag blijft nog waarom mijn buren dus op een kast zitten eind van de straat en ik nog blok verderop, maar mogelijk dat ik alsnog eind van de straat kom te zitten als er weer genoeg ruimte is.

[Voor 6% gewijzigd door SinergyX op 30-08-2015 16:07]

Nog 1 keertje.. het is SinergyX, niet SynergyX
Im as excited to be here as a 42 gnome warlock who rolled on a green pair of cloth boots but was given a epic staff of uber awsome noob pwning by accident.


 • plientje
 • Registratie: November 2013
 • Laatst online: 28-02 09:44
Micco90 schreef op zondag 30 augustus 2015 @ 15:47:
[...]


Helaas niet, ik weet niet of het onder "niet kunnen" valt, maar KPN doet dit in ieder geval alleen met VDSL2 verbindingen.
rolandos582 schreef op zondag 30 augustus 2015 @ 16:05:
[...]

ADSL / ADSL+ ondersteunt geen pairbonding, dan zou via fourstack pairbonding moeten aangeven.
Dan kan het uiteraard wel.
Dank voor de info. Naja dan houd het helaas op denk ik.

http://steamcommunity.com/id/nvanes97/


 • krakendmodem
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 20:08
Mooi topic, ziet er netjes uit.

 • loekf2
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 03:42
Goh er is een upgrade gedaan bij mij in de straat. 100 Mbps zou mogelijk moeten zijn volgens Fourstack. Net XS4ALL gebeld om de VDSL upgrade misschien vandaag al uit te voeren, stond gepland voor volgende week maandag.

Ik ben benieuwd. Eerst eens kijken of 50 Mbps haalbaar is, zo ja dan gaat misschien Ziggo TV er wel uit.

iMac 24" 2021 | Mac mini (M1, 2020) | iPhone 14 Pro 256GB | iPad Pro 11" 256GB | AW Series 8 | Sony KD-55XE9305 (Ziggo CI+) | ATV 4K | Denon AVC-X3700H | Shield TV | PS5/PS VR | XSX | Nest Audio | Netatmo | Hue | Harmony Elite | FRITZ!Box 7590 AX (XS4ALL)


 • devil-strike
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 20-03 09:47
Vind het toch wel verdomd snel gaan, 3weken terug vddsl kasten geplaats voor de mensen die nog op de centrale zitten, nu zijn ze al bezig met de blauwe lege buizen leggen.

Mijn benieuwen waneer ze dan glas gaan schieten, iig op deze tempo halen ze idd q1 2016 wel meschien zelfs eerder.

 • Micco90
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 20:46
devil-strike schreef op dinsdag 01 september 2015 @ 09:57:
Vind het toch wel verdomd snel gaan, 3weken terug vddsl kasten geplaats voor de mensen die nog op de centrale zitten, nu zijn ze al bezig met de blauwe lege buizen leggen.

Mijn benieuwen waneer ze dan glas gaan schieten, iig op deze tempo halen ze idd q1 2016 wel meschien zelfs eerder.
Niet om je te ontmoedigen, maar ze hebben hier in April al glasvezelbuizen neergelegd en in dezelfde maand ook de buitenringkast neergezet; echter op Fourstack staat dus netjes Q4 2016 aangegeven. Via bronnen hoorde ik dat er problemen zijn in het netwerk waardoor het langer duurt voordat deze kast van actieve apparatuur voorzien gaat worden.

Moraal van het verhaal, als de spulletjes er staan of liggen, wil helaas nog niet zeggen dat het snel aangesloten gaat worden :-(

 • PH68
 • Registratie: Maart 2014
 • Laatst online: 20-03 15:08
Geplaatste kasten zegt i.d.d. niets. In 'mijn' wijk zijn in maart - april 4 kasten geplaatst. Ook hier lijken alle werkzaamheden afgerond. Toch zijn ze nog niet actief. Geduld....

 • itsmemax
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 20:00
Same here, hier is alles in (gok) juni neergezet en stond een tijdje op fourstack op augustus. Maar nu verzet naar Q4 2015. Geen idee wanneer het allemaal aangezet gaat worden. Maar alle kabels en kasten zijn dus al vervangen.

 • devil-strike
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 20-03 09:47
Heeft ook geen haast :) vond het alleen snel gaan kwa kasten neerzetten en toestemming van gemeente om tegraven. Haarlem en snel gaat vaak niet namelijk.

 • rolandos582
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:57
loekf2 schreef op maandag 31 augustus 2015 @ 10:38:
Goh er is een upgrade gedaan bij mij in de straat. 100 Mbps zou mogelijk moeten zijn volgens Fourstack. Net XS4ALL gebeld om de VDSL upgrade misschien vandaag al uit te voeren, stond gepland voor volgende week maandag.

Ik ben benieuwd. Eerst eens kijken of 50 Mbps haalbaar is, zo ja dan gaat misschien Ziggo TV er wel uit.
Die upgrades gaan hard inderdaad, je ziet het bijna bij alle klanten dat het mogelijk is. Of er aan komt. 100mb is de max, afhankelijk van de afstand. Maar 50% verlies is wel veel, 75 moet meestal wel te doen zijn.

 • RadioAir
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 21-03 10:17
Als je een fourstack snelheid van 100Mbps hebt knalt de lijn netjes naar 110Mbit wanneer je hier een abbo voor hebt hoor :) als je KPN zelf neemt wordt de snelheid bepaald op de Access Gateway en zal het modem altijd maximaal intraien (VVDSL/VULA gebied). Alleen op de oude centrales werken ze nog met profielen.

 • loekf2
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 03:42
RadioAir schreef op woensdag 02 september 2015 @ 19:44:
Als je een fourstack snelheid van 100Mbps hebt knalt de lijn netjes naar 110Mbit wanneer je hier een abbo voor hebt hoor :) als je KPN zelf neemt wordt de snelheid bepaald op de Access Gateway en zal het modem altijd maximaal intraien (VVDSL/VULA gebied). Alleen op de oude centrales werken ze nog met profielen.
Zit bij XS4ALL hoor (= KPN). Blijf me verbazen over feit dat je moet bellen om van ADSL naar VDSL te worden gemigreerd ("ja maar meneer normaal sturen we hierover een brief") bij zo'n provider.

Na 3 telefoontjes sinds maandag eindelijk de juiste medewerker aan de lijn (helpt toch om 's avonds de technische helpdesk te bellen voor dit soort dingen). 21 september naar (hopelijk) 100 Mbps... toch een flinke vooruitgang na jaren 15 Mbps.

iMac 24" 2021 | Mac mini (M1, 2020) | iPhone 14 Pro 256GB | iPad Pro 11" 256GB | AW Series 8 | Sony KD-55XE9305 (Ziggo CI+) | ATV 4K | Denon AVC-X3700H | Shield TV | PS5/PS VR | XSX | Nest Audio | Netatmo | Hue | Harmony Elite | FRITZ!Box 7590 AX (XS4ALL)


 • Killerbert
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 17-02 02:33
Mooi topic!
Nu hopen dat het uptodate blijft ;)

Op een dag drink je geen bier meer maar drink je Grolsch... My specs


 • RadioAir
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 21-03 10:17
loekf2 schreef op woensdag 02 september 2015 @ 23:22:
[...]


Zit bij XS4ALL hoor (= KPN). Blijf me verbazen over feit dat je moet bellen om van ADSL naar VDSL te worden gemigreerd ("ja maar meneer normaal sturen we hierover een brief") bij zo'n provider.

Na 3 telefoontjes sinds maandag eindelijk de juiste medewerker aan de lijn (helpt toch om 's avonds de technische helpdesk te bellen voor dit soort dingen). 21 september naar (hopelijk) 100 Mbps... toch een flinke vooruitgang na jaren 15 Mbps.
Xs4all is géén KPN. Onderdeel van wel natuurlijk maar ze leveren via KPN Wholesale en niet via KPN-Consumer. Belangrijk verschil ;)

 • loekf2
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 03:42
RadioAir schreef op donderdag 03 september 2015 @ 06:58:
[...]


Xs4all is géén KPN. Onderdeel van wel natuurlijk maar ze leveren via KPN Wholesale en niet via KPN-Consumer. Belangrijk verschil ;)
Je hebt gelijk. Vind het alleen vreemd dat KPN z'n klanten wel een brief stuurt en wijst op een upgrade qua snelheid, terwijl het bij XS4ALL een mistig proces is. Het is dat ik fourstack al een tijdje in de gaten houdt na geklaagd te hebben bij XS4ALL dat het leuk voor hun is dat ik al meer dan 20 jaar klant ben, maar ze bieden nog internet snelheden van 10 jaar terug op een hoop adressen.

iMac 24" 2021 | Mac mini (M1, 2020) | iPhone 14 Pro 256GB | iPad Pro 11" 256GB | AW Series 8 | Sony KD-55XE9305 (Ziggo CI+) | ATV 4K | Denon AVC-X3700H | Shield TV | PS5/PS VR | XSX | Nest Audio | Netatmo | Hue | Harmony Elite | FRITZ!Box 7590 AX (XS4ALL)


 • WeViE
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 11-03 13:12
Mooi topic!

Weet iemand de huidige staat van de Bonded Vectoring uitrol? Heb ooit een keer een nieuwsbericht gelezen waarin stond dat het beschikbaar zou komen in het tweede kwartaal van 2015 op alle buitenringen.
(En nee, de fourstack tool laat nog geen upgrades zien ;))

 • Prolution
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 22:19
WeViE schreef op donderdag 03 september 2015 @ 11:46:
Mooi topic!

Weet iemand de huidige staat van de Bonded Vectoring uitrol? Heb ooit een keer een nieuwsbericht gelezen waarin stond dat het beschikbaar zou komen in het tweede kwartaal van 2015 op alle buitenringen.
(En nee, de fourstack tool laat nog geen upgrades zien ;))
Het duurt naar mijn idee ook nogal lang, eerst was het 2e kwartaal van 2015 in de planning. Maar inmiddels is het 3e kwartaal van 2015 al bijna afgelopen en de laatste tijd is er maar weining nieuws over een eventuele lancering van Bonded Vectoring (vakantieperiode dus ook begrijpelijk).

Lijkt me dus dat het pas eind 2015 of begin 2016 echt breed beschikbaar komt, de komende maanden zal er wel meer info beschikbaar komen.

 • RadioAir
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 21-03 10:17
Er is in Zwolle al getest, daar heeft op een aantal postcodes al 200Mbit haalbaar gestaan waar dat met single line eerst 100Mbit was. Dat is later weer teruggedraaid overigens.

 • prutser001
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 00:46

prutser001

Vaak zit het tegen en soms zi

SinergyX schreef op vrijdag 28 augustus 2015 @ 12:42:
[...]

Zelfde verhaal, er is geen enkele 'checker' die mijn daadwerkelijke snelheid aangeeft, maar er is blijkbaar ook niemand die mij kan vertellen hoe dit nu komt.
Deze test is niet uptodate, hij geeft bij mij aan dat ik 2900m van de wijkkast af zit terwijl ik er zelf bij was toen de KPN monteur een meting deed en ik dus ~500m van een verdeelkast afzit.


En ik heb uitleg gekregen hoe de stap58 kasten werken, de kasten zijn ook onderling gekoppeld om b.v. een slechte lijn van kast 1,2,3,4 naar 5 door te koppelen maar over het algemeen zijn dat 2 tot 4 paren maximaal en puur in geval van 'nood' zou er b.v. een probleem zijn.

En even zo uit mijn hoofd heefd de wijkkast naar elke Stap58 kast 16 paren lopen dus b.v. kast 1 heeft 1-16, kast 2 heeft 17-32, kast 3 heeft 33-48 etc. En vanuit de Stap58 kast lopen er dan 2 paren naar elke woning (hier dan). En inderdaad het zijn spuitlassen en zeer waarschijnlijk is er een las lek waardoor er vocht in de kabel is gekomen...

Het is zeer oude antieke zooi om het zo maar te zeggen.

Asus Z390 Maximus IX Hero, Intel 9900K, RTX3080, 64GB DDR4 3000, 2TB NVME, Samsung 850Evo 1TB, 4 x 14TB Toshiba, Be Quiet SB 801, Samsung 34"


 • Micco90
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 20:46
prutser001 schreef op zaterdag 12 september 2015 @ 10:54:
[...]


Deze test is niet uptodate, hij geeft bij mij aan dat ik 2900m van de wijkkast af zit terwijl ik er zelf bij was toen de KPN monteur een meting deed en ik dus ~500m van een verdeelkast afzit.


En ik heb uitleg gekregen hoe de stap58 kasten werken, de kasten zijn ook onderling gekoppeld om b.v. een slechte lijn van kast 1,2,3,4 naar 5 door te koppelen maar over het algemeen zijn dat 2 tot 4 paren maximaal en puur in geval van 'nood' zou er b.v. een probleem zijn.

En even zo uit mijn hoofd heefd de wijkkast naar elke Stap58 kast 16 paren lopen dus b.v. kast 1 heeft 1-16, kast 2 heeft 17-32, kast 3 heeft 33-48 etc. En vanuit de Stap58 kast lopen er dan 2 paren naar elke woning (hier dan). En inderdaad het zijn spuitlassen en zeer waarschijnlijk is er een las lek waardoor er vocht in de kabel is gekomen...

Het is zeer oude antieke zooi om het zo maar te zeggen.
Dat het zeer antieke zooi is, zeker weten. Al hebben de kasten de tand des tijds toch wel redelijk goed doorstaan. Meeste zien er nog prima uit vanbinnen.

Het klopt inderdaad dat er niet voor ieder huis genoeg reservedraden lopen. Het leuke van het verhaal is dat er blijkbaar twee STAPN 58 netten bestaan. Ik weet niet welke waar in bedrijf zijn, maar je hebt de gene die aangelegd is mét draadomroep, en de gene die aangelegd zijn zónder draadomroep.

In het geval van de DRO (Draadomroep) versie kunnen er maximaal vijf kasten aaneengeschakeld zijn; bij de versie zonder DRO zijn dit er maximaal twee. De versie DRO versie heeft sinds het afschaffen van de DRO wat meer reserveaders tot zijn beschikking gekregen, immers de DRO draden kunnen als reserveader worden gebruikt. Er zijn in dat geval dus 8 extra aderparen vrijgekomen. De STAPN 58 kasten die aaneengeschakeld zijn, zitten op een streng van 100 aders.

Het klopt inderdaad dat er 16 aansluitingen op een kast kunnen. In het geval van 5 manipulatiekasten aaneengeschakeld (in een streng) zijn dat 80 aders die voor primaire telefonie gebruikt kunnen worden (tegenwoordig dus ook xDSL). Dan blijken er in de streng nog 8 aders beschikbaar te zijn die dus van de DRO komen, en 8 aders die sowieso als reserve te zijn aangelegd. Het is inderdaad een heel karig aantal reservelijnen die aangelegd zijn. Bij STAPN 58 DRO noemen we het gedeelte van de manipulatiekast tot aan de woning, het "huiskabelnet". Daarbij had men de keuze om vanaf de kast naar de woning een kabel van 2, 10 of 24 aders aan te leggen.

Bij STAPN 58 TFN is het zo dat er naar de eerste kast 4 reservedraden voor die kast liggen, en 6 reservedraden die gedeeld kunnen worden met een andere kast die op dezelfde streng zit. De tweede kast heeft 6 eigen reserveaders, en deelt dus die andere 6 met de eerste kast.

Dit "geweldige" netwerk is aangelegd van (je raad het al) 1958 tot zeker 1969. Grote kans dat als jouw huis in die tijd gebouwd is je op dit vrij gedateerde systeem zit.

 • prutser001
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 00:46

prutser001

Vaak zit het tegen en soms zi

Ik heb hier inderdaad DRO en 5 kasten, ik kan zelf bij 3 kasten komen de andere weet ik niet de precieze locatie. Ook is er schijnbaar geen enkele documentatie bij KPN aanwezig over de precieze adressen van de kasten op de kasten zelf staat wel '2-3-4' 1 zit mogelijk verder om de hoek en 5 zit in een zijstraat.

Opzich wel een slim idee toendertijd maar het is nu uiteraard volledig ruk en achterhaald en het is dan ook duidelijk dat KPN geen zin heeft om hier nog iets aan te doen. Van wat ik begrijp heeft KPN op bepaalde locaties netjes het oude spul verwijderd en ook de kasten weg gehaald om het zo te upgraden naar iets nieuws helaas niet hier.

En als de kabels ondergronds vervangen zouden worden kan het spulletje nog gewoon even mee helaas is dat natuurlijk nogal een gedoe en kost het een hoop poen.

Helaas door het gezeur met m'n ADSL lijkt het er op dat ik XS4ALL moet verlaten en als enige optie bij Ziggo terecht moet wat ik eigenlijk gewoon niet wil omdat die kabels ookal ruk zijn...

Mijn boven buurman had Ziggo, veel problemen met verbinding, aan/uit etc meerdere malen monteur geweest en opgegeven moment deed niets het meer. Ziggo gebeld 'over 3 weken een monteur', 3 weken later geen monteur... Bellen 'Ja meneer we kunnen er niets meer aan doen, hierbij zeggen we uw contract op', blijkt dat de kabel beschadigd is en dat Ziggo geen zin heeft om die te repareren.. Ik zou willen dat ik zulke service kon leveren... Scheelde me een hoop werk. Zelf had ik ook een mindere ervaring met Ziggo toen ik mijn woning in trok, ik kreeg een kaartje met daarop 'wil je gebruik maken van onze diensten bla bla' .Nee aangevinkt en op de post gedaan, 2 jaar later krijg ik een rekening van 500 euro?! Dat ik 2 jaar gebruik maak van kabel terwijl ik niet eens TV kijk en ADSL heb. De kabel zit niet eens aangesloten.

Maar ja zowel KPN als Ziggo leveren ruk service... En er is gewoon niets anders.. Glas komt mogelijk pas in 2020 dus dat schiet ook niet op.

Asus Z390 Maximus IX Hero, Intel 9900K, RTX3080, 64GB DDR4 3000, 2TB NVME, Samsung 850Evo 1TB, 4 x 14TB Toshiba, Be Quiet SB 801, Samsung 34"


 • rolandos582
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:57
prutser001 schreef op zaterdag 12 september 2015 @ 16:01:
Maar ja zowel KPN als Ziggo leveren ruk service... En er is gewoon niets anders.. Glas komt mogelijk pas in 2020 dus dat schiet ook niet op.
Als je bij xs4all zit heb je verder niks met kpn te maken, tuurlijk is het een dochteronderneming en is de infrastructuur van kpn maar toch krijg je de support van xs4all.

Bovendien is adsl gewoon wisselend, kabels liggen er vaak al lang en kasten staan er ook al tijden. Maarja kpn gaat niet kilometers kabels upgraden voor 10 klanten. Komt vast Wel ooit, maar Zal geen prioriteit Zijn.

 • Shmoopy
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 28-02 03:22
Nou, lekker is dat... Ik kijk net op https://netco-fpi-info.fourstack.nl/ en daar staat ineens "Geen geplande upgrades gevonden."

Het was een tijd lang Q3 2016, daarna even Q2 2016 en de afgelopen maanden weer Q3 2016.
En vanaf vandaag staat er geen upgrade gepland.

 • rolandos582
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:57
Shmoopy schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 03:56:
Nou, lekker is dat... Ik kijk net op https://netco-fpi-info.fourstack.nl/ en daar staat ineens "Geen geplande upgrades gevonden."

Het was een tijd lang Q3 2016, daarna even Q2 2016 en de afgelopen maanden weer Q3 2016.
En vanaf vandaag staat er geen upgrade gepland.
Volgens mij is die site rip atm, want ik vind bij niemand meer gepland upgrades. Zo'n 15 postcodes gezocht en bij sommige weet ik dat er updates komen. Maar ja komt niet in de lijst. Zal wel een bug zijn.

 • Micco90
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 20:46
rolandos582 schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 04:04:
[...]

Volgens mij is die site rip atm, want ik vind bij niemand meer gepland upgrades. Zo'n 15 postcodes gezocht en bij sommige weet ik dat er updates komen. Maar ja komt niet in de lijst. Zal wel een bug zijn.
Wat ik kan zien, zijn de upgrades zeker niet weg; echter is het op dit moment niet bekend wanneer de upgrades uitgevoerd gaan worden. Daarom wordt er op Fourstack nu even "geen upgrades gevonden" getoont.

 • mcg_nl
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 21-03 02:45
Shmoopy schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 03:56:
Nou, lekker is dat... Ik kijk net op https://netco-fpi-info.fourstack.nl/ en daar staat ineens "Geen geplande upgrades gevonden."
Ik schrok ook al, ik had daar mijn keuze voor het contract verlengen bij KPN rekening mee gehouden.

Maar als het bij 'iedereen' is zal het wel een bugje in de database zijn.

 • Denizz
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 23:29
Bij mij is het ook weg. Lijkt mij sterk dat ze heel Rotterdam gaan overslaan en maar lekker op 14 mbit/s laten zitten. ;)

Intel Core i7 920 @ 3.6 / 4ghz, MSI X58 Pro-E, AMD Radeon HD 5870, 6GB DDR-3 1066


 • HammerNL
 • Registratie: Maart 2007
 • Niet online
Gisteren is op adres VDSL opgeleverd, na de transitie van ISDN/ADSL. De verwachting vooraf was:
http://i.imgur.com/syGmIZO.jpg

Dus het internet abo tot 20Mbit gekozen. Nu blijkt na oplevering in het modem de volgende waardes te staan:De download is dus strak gecapt, de upload staat open. Klopt het dat de actual rate niet rekening houdt met een cap? Aangezien deze op 45Mbit staat.

Fourstack zat er hier dus (positief) aardig naast.

 • Micco90
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 20:46
HammerNL schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 12:26:
Gisteren is op adres VDSL opgeleverd, na de transitie van ISDN/ADSL. De verwachting vooraf was:
[afbeelding]

Dus het internet abo tot 20Mbit gekozen. Nu blijkt na oplevering in het modem de volgende waardes te staan:
[afbeelding]
[afbeelding]

De download is dus strak gecapt, de upload staat open. Klopt het dat de actual rate niet rekening houdt met een cap? Aangezien deze op 45Mbit staat.

Fourstack zat er hier dus (positief) aardig naast.
Dat klopt. De actual/attainable rates worden (a.f.a.i.k.) altijd op de hoogst mogelijk snelheid ingetraind. Dit ook in verband met b.v. televisie. De snelheid wordt inderdaad in de centrale geregeld.

 • rolandos582
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:57
HammerNL schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 12:26:
Gisteren is op adres VDSL opgeleverd, na de transitie van ISDN/ADSL. De verwachting vooraf was:
[afbeelding]

Dus het internet abo tot 20Mbit gekozen. Nu blijkt na oplevering in het modem de volgende waardes te staan:
[afbeelding]
[afbeelding]

De download is dus strak gecapt, de upload staat open. Klopt het dat de actual rate niet rekening houdt met een cap? Aangezien deze op 45Mbit staat.

Fourstack zat er hier dus (positief) aardig naast.
Mehh ik vraag me altijd af op dat wel kan, fourstack zit er wel eens naast maar vaak niet veel. 20mb is veel in dit geval, maarja download word gecapt en upload laten ze vrij.

 • HammerNL
 • Registratie: Maart 2007
 • Niet online
rolandos582 schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 17:00:
[...]

Mehh ik vraag me altijd af op dat wel kan, fourstack zit er wel eens naast maar vaak niet veel. 20mb is veel in dit geval, maarja download word gecapt en upload laten ze vrij.
Het verwonderde mij wel inderdaad. Maar als het modem met die waarde intraint zou je toch verwachten dat je daarbij in de buurt moet komen? Of denk jij dat ik die waarde niet ga halen? (~44Mbit)

 • SinergyX
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:21

SinergyX

____(>^^(>0o)>____

HammerNL schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 17:08:
Het verwonderde mij wel inderdaad. Maar als het modem met die waarde intraint zou je toch verwachten dat je daarbij in de buurt moet komen? Of denk jij dat ik die waarde niet ga halen? (~44Mbit)
Dit lijkt een cap te zijn van KPN, ik ben zelf naar 20 gegaan, terwijl ik 24 intrain en kom ook niet meer voorbij die ~19Mbit.

Nog 1 keertje.. het is SinergyX, niet SynergyX
Im as excited to be here as a 42 gnome warlock who rolled on a green pair of cloth boots but was given a epic staff of uber awsome noob pwning by accident.


 • rolandos582
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:57
HammerNL schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 17:08:
[...]


Het verwonderde mij wel inderdaad. Maar als het modem met die waarde intraint zou je toch verwachten dat je daarbij in de buurt moet komen? Of denk jij dat ik die waarde niet ga halen? (~44Mbit)
Muahh ik weet het niet zeker, het kan uiteraard maar ik betwijfel het. Heb je KPN?

 • Prolution
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 22:19
Kan wel dat de Fourstack check er wat naast kan zitten qua snelheid, dit kan komen omdat er actuele data gebruikt wordt uit de specifieke buurt. Indien iemand nogal een brakke DSL installatie heeft uitgevoerd kan dat zorgen voor een lagere verwachtte snelheid voor de gehele buurt. Of er is nog geen data beschikbaar en er wordt een 'conservatieve' snelheid getoond.

Dit werkt ook andersom, laatst bij een VVDSL lijntje die 80Mbit aangaf bij de check, bij het daadwerkelijk intrainen bleek ruim 100Mbit mogelijk. Dit is na enkele weken ook verwerkt in de check, en niet alleen op dat specifieke adres maar ook op de andere huisnummers in die buurt.

De VVDSL lijn van HammerNL ziet er gewoon prima uit en kan waarschijnlijk ook wel een stapje omhoog qua snelheid indien dat al bestelbaar is bij KPN. Dat je nu maar 20Mbit haalt komt gewoon omdat dat de max. snelheid van je abo is.

 • HammerNL
 • Registratie: Maart 2007
 • Niet online
rolandos582 schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 17:45:
[...]
Muahh ik weet het niet zeker, het kan uiteraard maar ik betwijfel het. Heb je KPN?
Zit bij KPN ja.
Prolution schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 17:53:
De VVDSL lijn van HammerNL ziet er gewoon prima uit en kan waarschijnlijk ook wel een stapje omhoog qua snelheid indien dat al bestelbaar is bij KPN. Dat je nu maar 20Mbit haalt komt gewoon omdat dat de max. snelheid van je abo is.
Ja ik heb puur voor het 20mbit abonnement gekozen op basis van de Fourstack website (26Mbit). Heb al even gekeken naar de extra snelheid optie a €5 onder 'Mijn KPN', maar dit is nog niet mogelijk. Komt waarschijnlijk door dezelfde postcode check die nog steeds 26Mbit aangeeft.
Weet jij toevallig of iemand 'achter de schermen' dit al kan aanpassen, of moet ik gewoon een tijd wachten totdat Fourstack zichzelf update?

 • rolandos582
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:57
HammerNL schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 18:12:
[...]

Zit bij KPN ja.


[...]


Ja ik heb puur voor het 20mbit abonnement gekozen op basis van de Fourstack website (26Mbit). Heb al even gekeken naar de extra snelheid optie a €5 onder 'Mijn KPN', maar dit is nog niet mogelijk. Komt waarschijnlijk door dezelfde postcode check die nog steeds 26Mbit aangeeft.
Weet jij toevallig of iemand 'achter de schermen' dit al kan aanpassen, of moet ik gewoon een tijd wachten totdat Fourstack zichzelf update?
Stuur me je postcode en huisnr. Dan kijk ik morgen even voor je. :)

 • TD-er
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 21-03 14:19
Als je een van de weinigen bent die vooralsnog is aangesloten op die centrale, dan kan de attainable nog wel inzakken als er meer 'buren' bijkomen.

Maar goed, positieve uitschieters zie je wel vaker.
Ik haal hier ruim 55 Mbps attainable, terwijl fourstack altijd zo'n 40 aangeeft (80 met pairbonding)

Een goedkope voeding is als een lot in de loterij, je maakt kans op een paar tientjes korting, maar meestal betaal je de hoofdprijs. mijn posts (nodig wegens nieuwe layout)


 • krakendmodem
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 20:08
Dit. In het begin dat ik een "normale" VDSL2 verbinding vanuit de Central Office geleverd kreeg, zat mijn attainable op ongeveer 95/15Mbit op ongeveer 500 meter afstand. Nu op 80/12Mbit, omdat er meerdere buren zijn die inmiddels ook VDSL hebben. Ik was de eerste die over VDSL beschikt in m'n straat.

Daarom is vectoring er ook, om die ruis van elkaars lijn (deels) op te heffen en daardoor de snelheden weer omhoog gaan. Helaas is dat bij deze aansluiting (nog) niet het geval.

 • Prolution
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 22:19
TD-er schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 19:24:
Als je een van de weinigen bent die vooralsnog is aangesloten op die centrale, dan kan de attainable nog wel inzakken als er meer 'buren' bijkomen.

Maar goed, positieve uitschieters zie je wel vaker.
Ik haal hier ruim 55 Mbps attainable, terwijl fourstack altijd zo'n 40 aangeeft (80 met pairbonding)
Met het gebruik van vectoring moet het effect van overspraak & verstoring door nabij gelegen DSL lijnen nog maar minimaal zijn. Dit is natuurlijk alleen het geval bij een VVDSL lijn, bij een reguliere VDSL lijn heb je inderdaad gelijk ;)

 • Blue Sky
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 19-12-2020
rolandos582 schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 17:00:
[...]

Mehh ik vraag me altijd af op dat wel kan, fourstack zit er wel eens naast maar vaak niet veel. 20mb is veel in dit geval, maarja download word gecapt en upload laten ze vrij.
Op fourstack is de max VVDSL snelheid van mijn adres 32 Mbit en ik haal 43. Upload zou 6 moeten zijn maar is dik 12 Mbit. Heb een abo van 60/6. Modem is een V10

 • TD-er
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 21-03 14:19
Prolution schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 19:35:
[...]

Met het gebruik van vectoring moet het effect van overspraak & verstoring door nabij gelegen DSL lijnen nog maar minimaal zijn. Dit is natuurlijk alleen het geval bij een VVDSL lijn, bij een reguliere VDSL lijn heb je inderdaad gelijk ;)
Gezien de attainable van pak 'm beet 40 Mbps, zit 'ie waarschijnlijk tussen de 800 en 1000 meter van de centrale.
Dan heeft vectoring al veel minder effect dan bij kortere afstanden en daarnaast is het geen wondermiddel. Het helpt om de verstoringen terug te brengen, danwel te "voorspellen", maar feit blijft dat de verstoringen toe zullen nemen bij drukker verkeer over dezelfde bundel.

Een goedkope voeding is als een lot in de loterij, je maakt kans op een paar tientjes korting, maar meestal betaal je de hoofdprijs. mijn posts (nodig wegens nieuwe layout)


 • rolandos582
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:57
TD-er schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 19:46:
[...]

Gezien de attainable van pak 'm beet 40 Mbps, zit 'ie waarschijnlijk tussen de 800 en 1000 meter van de centrale.
Dan heeft vectoring al veel minder effect dan bij kortere afstanden en daarnaast is het geen wondermiddel. Het helpt om de verstoringen terug te brengen, danwel te "voorspellen", maar feit blijft dat de verstoringen toe zullen nemen bij drukker verkeer over dezelfde bundel.
Maar heeft hij geen vectoring, puur een normaal VDSL lijntje.

 • HammerNL
 • Registratie: Maart 2007
 • Niet online
TD-er schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 19:24:
Als je een van de weinigen bent die vooralsnog is aangesloten op die centrale, dan kan de attainable nog wel inzakken als er meer 'buren' bijkomen.
Vectoring is hier sinds februari/maart actief. Als ik de buurt zo moet inschatten denk ik niet dat veel mensen al over zijn op VVDSL. Gemiddelde leeftijd ligt toch wat hoger en van KPN hebben we denk ik 1x keer een simpel reclameblaadje binnen gekregen, maar dat was een vrij algemene advertentie.
De mensen die behoeften hadden aan snelheid zullen al wel bij Ziggo zitten.
TD-er schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 19:46:
[...]
Gezien de attainable van pak 'm beet 40 Mbps, zit 'ie waarschijnlijk tussen de 800 en 1000 meter van de centrale.
Lijnlengte waar de monteur het ook over had, was ongeveer 1300m tot de straatkast (Hoofdcentrale staat een dorp verder). De schatting van hem was iets van 30Mbit.
rolandos582 schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 19:54:
[...]
Maar heeft hij geen vectoring, puur een normaal VDSL lijntje.
Naar mijn weten heb ik wel vectoring.

 • krakendmodem
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 20:08
Dat is vectoring, een normale VDSL lijn heeft een ping die al boven de 20 zit. Die van mijn ouderlijk huis iig wel :PSnelheid is 50/5, aangezien 60/6 niet geleverd kan worden. Ping is aan de hoge kant.
Attainable van 78/12... Maar heeft iets met netwerk te maken.

Kijk ook maar eens naar zijn Interleaving delay, die is nog behoorlijk laag.

[Voor 44% gewijzigd door krakendmodem op 15-09-2015 20:06]


 • rolandos582
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:57
HvanderT schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 20:01:
Dat is vectoring, een normale VDSL lijn heeft een ping die al boven de 20 zit. Die van mijn ouderlijk huis iig wel :P

[afbeelding]

Snelheid is 50/5, aangezien 60/6 niet geleverd kan worden. Ping is aan de hoge kant.
Attainable van 78/12... Maar heeft iets met netwerk te maken.

Kijk ook maar eens naar zijn Interleaving delay, die is nog behoorlijk laag.
Hmm ja, dat is wel waar. Toch wel VVDSL dan? :P

 • Meauses
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 18:28
Ik heb eenzelfde interleaving delay en heb nog geen VVDSL, ik zit overigens 427m van de wijkkast.
Volgens mij bepaalt de interleaving delay niet of je vectoring hebt of niet.

Link Status Connected
Showtime Start 2 days: 23 hrs: 41 min: 13 sec
Modulation Type VDSL
Actual Rate (Up/Down) 5504/52556 kbps
Attainable Rate (Up/Down) 31867/52793 kbps
Noise Margin (Up/Down) 24.4/6.1 dB
Line Attenuation (Up/Down) 15.2/9 dB
Output Power (Up/Down) -9.9/11.6 dBm
Data Path (Up/Down) Interleaved/Interleaved
Interleaving Delay (Up/Down) 0/0 ms
INP (Up/Down) 44/45 symbols
FEC (Up/Down) 7/76421
CRC (Up/Down) 0/0
Profile 17a

PVOutput | Solaredge SE3000H - 13 x Jinko Solar 350N - 4550Wp - 7x OZO [3 x 29º & 4 x 10º] / 6x WNW [1 x 10º & 5 x 29º]


 • Prolution
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 22:19
TD-er schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 19:46:
[...]

Gezien de attainable van pak 'm beet 40 Mbps, zit 'ie waarschijnlijk tussen de 800 en 1000 meter van de centrale.
Dan heeft vectoring al veel minder effect dan bij kortere afstanden en daarnaast is het geen wondermiddel. Het helpt om de verstoringen terug te brengen, danwel te "voorspellen", maar feit blijft dat de verstoringen toe zullen nemen bij drukker verkeer over dezelfde bundel.
Kan inderdaad kloppen dat vectoring op een dergelijk lange afstand minder effect heeft, daar had ik niet direct rekening mee gehouden :)
HvanderT schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 20:01:
Dat is vectoring, een normale VDSL lijn heeft een ping die al boven de 20 zit. Die van mijn ouderlijk huis iig wel :P

[afbeelding]

Snelheid is 50/5, aangezien 60/6 niet geleverd kan worden. Ping is aan de hoge kant.
Attainable van 78/12... Maar heeft iets met netwerk te maken.

Kijk ook maar eens naar zijn Interleaving delay, die is nog behoorlijk laag.
Aan de lage ping alleen kan je tegenwoordig niet meer zien of het een VVDSL lijntje betreft, op reguliere VDSL lijnen wordt namelijk ook steeds meer G.INP ingezet die zorgt voor deze lage ping, zie ook:
Prolution in "Telfort xDSL Internet ervaringen topic - Deel 20"

Aan een oudere post van HammerNL kon ik acherhalen dat het (hoogstwaarschijnlijk) een VVDSL lijntje betrof ;)

 • krakendmodem
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 20:08
G.INP is ook op mijn lijn actief, volgens de monteur. Dat stond namelijk in de ticket die hij me liet zien (die kwam toen langs omdat mijn lijn niet stabiel was, uiteindelijk heeft de DLM die weer stabiel gekregen) Maar ik merk geen verschil met FEC eerlijk gezegd...

Kan best zijn dat het nog niet actief is, maar de monteur gaf aan dat G.INP op de lijn zit, en vervolgens heb ik hem moeten uitleggen wat dat was aangezien hij dat nog niet wist :D

Vectoring was ie wel bekend mee.


Edit: Hold on: Interleaving staat op 8/2ms.. Dat is zeker geen G.INP :P

[Voor 31% gewijzigd door krakendmodem op 16-09-2015 08:45]


 • krakendmodem
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 20:08
Meauses schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 20:10:
Ik heb eenzelfde interleaving delay en heb nog geen VVDSL, ik zit overigens 427m van de wijkkast.
Volgens mij bepaalt de interleaving delay niet of je vectoring hebt of niet.

Link Status Connected
Showtime Start 2 days: 23 hrs: 41 min: 13 sec
Modulation Type VDSL
Actual Rate (Up/Down) 5504/52556 kbps
Attainable Rate (Up/Down) 31867/52793 kbps
Noise Margin (Up/Down) 24.4/6.1 dB
Line Attenuation (Up/Down) 15.2/9 dB
Output Power (Up/Down) -9.9/11.6 dBm
Data Path (Up/Down) Interleaved/Interleaved
Interleaving Delay (Up/Down) 0/0 ms
INP (Up/Down) 44/45 symbols
FEC (Up/Down) 7/76421
CRC (Up/Down) 0/0
Profile 17a
Voorheen kon je dat daar wel aan zien. Leuk dat ze dat nu ook gaan aanpassen.

Wat wel weer grappig is, is dat ze bij mijn ouders thuis op 550 meter van de wijkcentrale gewoon nog 78Mbit down kunnen krijgen volgens de attainable down, maar dat er maar 12Mbit upload mogelijk is. Jij zit dichterbij, je attainable up is hoger, maar je attainable down weer niet :P

Hier in Zwolle, waar ik zelf woon

Actual Rate (Up/Down) 22015/76997 kbps
Attainable Rate (Up/Down) 47056/113085 kbps
Noise Margin (Up/Down) 20.2/15.5 dB
Line Attenuation (Up/Down) 11.1/6.5 dB
Output Power (Up/Down) -4.1/12.6 dBm
Data Path (Up/Down) Interleaved/Interleaved
Interleaving Delay (Up/Down) 0/0 ms
INP (Up/Down) 80/76 symbols
FEC (Up/Down) 225/3404
CRC (Up/Down) 0/0
Profile 17a

Het zal wel niet zo moeilijk zijn om te raden wel modem ik heb :+

[Voor 17% gewijzigd door krakendmodem op 16-09-2015 08:53]


 • Meauses
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 18:28
HvanderT schreef op woensdag 16 september 2015 @ 08:51:
[...]


Voorheen kon je dat daar wel aan zien. Leuk dat ze dat nu ook gaan aanpassen.

Wat wel weer grappig is, is dat ze bij mijn ouders thuis op 550 meter van de wijkcentrale gewoon nog 78Mbit down kunnen krijgen volgens de attainable down, maar dat er maar 12Mbit upload mogelijk is. Jij zit dichterbij, je attainable up is hoger, maar je attainable down weer niet :P

Hier in Zwolle, waar ik zelf woon

Actual Rate (Up/Down) 22015/76997 kbps
Attainable Rate (Up/Down) 47056/113085 kbps
Noise Margin (Up/Down) 20.2/15.5 dB
Line Attenuation (Up/Down) 11.1/6.5 dB
Output Power (Up/Down) -4.1/12.6 dBm
Data Path (Up/Down) Interleaved/Interleaved
Interleaving Delay (Up/Down) 0/0 ms
INP (Up/Down) 80/76 symbols
FEC (Up/Down) 225/3404
CRC (Up/Down) 0/0
Profile 17a

Het zal wel niet zo moeilijk zijn om te raden wel modem ik heb :+
Het allerbeste modem? ;)

Mijn attainable was een aantal maanden geleden nog 68 down en 31 up. Ook daarvoor KPN gebeld maar zeiden dat mijn lijn instabiel was en de DLM die daarom naar beneden heeft gebracht, terwijl ik in ieder geval nooit iets gemerkt of gezien heb.
Baal er wel van dat het zo gezakt is, anders had ik 60/6 wel kunnen halen.

Heb zelf nog een lasdop, en zit eigenlijk te kijken of ik KPN niet kan bellen om daar een ISRA van te maken.
Het is nu van lasdop naar kastje om te verlengen en dan mijn modem daarop aangesloten met meegeleverde rj11 kabel.

PVOutput | Solaredge SE3000H - 13 x Jinko Solar 350N - 4550Wp - 7x OZO [3 x 29º & 4 x 10º] / 6x WNW [1 x 10º & 5 x 29º]


 • krakendmodem
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 20:08
Meauses schreef op woensdag 16 september 2015 @ 09:16:
[...]


Het allerbeste modem? ;)

Mijn attainable was een aantal maanden geleden nog 68 down en 31 up. Ook daarvoor KPN gebeld maar zeiden dat mijn lijn instabiel was en de DLM die daarom naar beneden heeft gebracht, terwijl ik in ieder geval nooit iets gemerkt of gezien heb.
Baal er wel van dat het zo gezakt is, anders had ik 60/6 wel kunnen halen.

Heb zelf nog een lasdop, en zit eigenlijk te kijken of ik KPN niet kan bellen om daar een ISRA van te maken.
Het is nu van lasdop naar kastje om te verlengen en dan mijn modem daarop aangesloten met meegeleverde rj11 kabel.
Als jij de v9 het "allerbeste" noemt :P

Ik (mijn ouders thuis) heb exact hetzelfde gehad. De attainable van de lijn was ineens gehalveerd. Het heeft ongeveer een maand geduurd voordat we weer op 80Mbit attainable zat. Waar ik wel achterkwam is dat KPN dan blijft beweren dat er nooit meer dan 25Mbit op ons adres geleverd kon worden. Door ze vervolgens te melden dat de buren wel allemaal 50Mbit konden krijgen, werd ik simpelweg afgewimpeld...

Ook hier een lasdop, met doosje waar vervolgens het modem opzit. Maar ik had het "netjes aangesloten" volgens de monteur. Had gevraagd we ook een nieuw ISRA mochten krijgen, maar dat kon/mocht toen niet.

Uiteindelijk de V10 kunnen krijgen, en na een week herstelde de snelheid zich weer. Dus dat liep met een sisser af.

Helaas is er bij ons geen pairbonding mogelijk, waardoor er bij ons niet meer dan 50Mbit geleverd kan worden, ook al zegt het modem dat er makkelijk bijna 80Mbit over de lijn kan. Ik had KPN gevraagd waarom, de reden staat hier: http://forum.kpn.com/t5/I...130/highlight/true#M45341

Komt er op neer dat verbindingen die vanuit de wijkcentrale komen, zonder pairbonding niet harder kunnen dan 50/5Mbit. Ik snap de gedachte erachter, maar in theorie zou het wel kunnen.

 • Meauses
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 18:28
HvanderT schreef op woensdag 16 september 2015 @ 09:43:
[...]

Als jij de v9 het "allerbeste" noemt :P

Ik (mijn ouders thuis) heb exact hetzelfde gehad. De attainable van de lijn was ineens gehalveerd. Het heeft ongeveer een maand geduurd voordat we weer op 80Mbit attainable zat. Waar ik wel achterkwam is dat KPN dan blijft beweren dat er nooit meer dan 25Mbit op ons adres geleverd kon worden. Door ze vervolgens te melden dat de buren wel allemaal 50Mbit konden krijgen, werd ik simpelweg afgewimpeld...

Ook hier een lasdop, met doosje waar vervolgens het modem opzit. Maar ik had het "netjes aangesloten" volgens de monteur. Had gevraagd we ook een nieuw ISRA mochten krijgen, maar dat kon/mocht toen niet.

Uiteindelijk de V10 kunnen krijgen, en na een week herstelde de snelheid zich weer. Dus dat liep met een sisser af.

Helaas is er bij ons geen pairbonding mogelijk, waardoor er bij ons niet meer dan 50Mbit geleverd kan worden, ook al zegt het modem dat er makkelijk bijna 80Mbit over de lijn kan. Ik had KPN gevraagd waarom, de reden staat hier: http://forum.kpn.com/t5/I...130/highlight/true#M45341

Komt er op neer dat verbindingen die vanuit de wijkcentrale komen, zonder pairbonding niet harder kunnen dan 50/5Mbit. Ik snap de gedachte erachter, maar in theorie zou het wel kunnen.
[sarcasm] ja de allerbeste [/sarcasm]

Dat is inderdaad wel vervelend ja. Voorheen had ik strak 55000/5500 als actual.
Maargoed ik heb een stabiele en nog een prima snelheid, en dat is wel het belangrijkste.

Wat was de reden dat ze geen ISRA wilden installeren dan? En hoe heb je die V10 kunnen verkrijgen?

Ik heb overigens wel 2 aderparen, ik vroeg mij nog af of het zin had om dat 2e paar ook aan te sluiten zodat er in ieder geval een signaaltje overheen gaat. misschien dat dan KPN ziet dat pairbonding mogelijk is. Al zullen ze dat nog niet leveren vanuit de wijkkast.

PVOutput | Solaredge SE3000H - 13 x Jinko Solar 350N - 4550Wp - 7x OZO [3 x 29º & 4 x 10º] / 6x WNW [1 x 10º & 5 x 29º]


 • krakendmodem
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 20:08
Meauses schreef op woensdag 16 september 2015 @ 10:39:
[...]


[sarcasm] ja de allerbeste [/sarcasm]

Dat is inderdaad wel vervelend ja. Voorheen had ik strak 55000/5500 als actual.
Maargoed ik heb een stabiele en nog een prima snelheid, en dat is wel het belangrijkste.

Wat was de reden dat ze geen ISRA wilden installeren dan? En hoe heb je die V10 kunnen verkrijgen?

Ik heb overigens wel 2 aderparen, ik vroeg mij nog af of het zin had om dat 2e paar ook aan te sluiten zodat er in ieder geval een signaaltje overheen gaat. misschien dat dan KPN ziet dat pairbonding mogelijk is. Al zullen ze dat nog niet leveren vanuit de wijkkast.
Geen idee waarom ze dat niet wilden. Enige wat de monteur mij kon vertellen is dat de lasdop beter was voor in vochtige ruimtes. Met die nieuwe doosjes zou er sneller vocht bij het koper kunnen komen

:?

In ieder geval was de meterkast kurkdroog :')

V10 heb ik kunnen krijgen omdat dat "de laatste optie was" (volgens helpdesk) wat het probleem nog kon verhelpen. Dikke onzin natuurlijk, maar ik ben er wel blij mee.

 • rolandos582
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:57
HvanderT schreef op woensdag 16 september 2015 @ 12:09:
[...]


Geen idee waarom ze dat niet wilden. Enige wat de monteur mij kon vertellen is dat de lasdop beter was voor in vochtige ruimtes. Met die nieuwe doosjes zou er sneller vocht bij het koper kunnen komen

:?

In ieder geval was de meterkast kurkdroog :')

V10 heb ik kunnen krijgen omdat dat "de laatste optie was" (volgens helpdesk) wat het probleem nog kon verhelpen. Dikke onzin natuurlijk, maar ik ben er wel blij mee.
Mehh is allemaal geen probleem, V10 swappen ze zo voor je. Lasdop is imo wel oud, gewoon isra 2 er tegen aan en kan je weer jaren vooruit 8)7

 • Meauses
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 18:28
rolandos582 schreef op woensdag 16 september 2015 @ 19:28:
[...]

Mehh is allemaal geen probleem, V10 swappen ze zo voor je. Lasdop is imo wel oud, gewoon isra 2 er tegen aan en kan je weer jaren vooruit 8)7
Maar een nieuwe ISRA krijg je ook niet zomaar voor elkaar volgens mij.

PVOutput | Solaredge SE3000H - 13 x Jinko Solar 350N - 4550Wp - 7x OZO [3 x 29º & 4 x 10º] / 6x WNW [1 x 10º & 5 x 29º]


 • krakendmodem
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 20:08
Alleen als je pairbonding krijgt, of als je storingen/problemen hebt met bekabeling. Ze doen het niet zomaar.

 • rolandos582
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:57
Meauses schreef op woensdag 16 september 2015 @ 20:14:
[...]
Maar een nieuwe ISRA krijg je ook niet zomaar voor elkaar volgens mij.
Als je een storingsmonteur krijgt en je hebt geluk. Zet die er zo een nieuw doosje op, maar het is ook een beetje geluk hebben. Sommige laten dat ding gewoon zitten.
HvanderT schreef op woensdag 16 september 2015 @ 20:44:
Alleen als je pairbonding krijgt, of als je storingen/problemen hebt met bekabeling. Ze doen het niet zomaar.
Of een ander probleem waar een normale monteur voor nodig is, een beetje geluk en beetje goede monteur zet er zo een ander op.

 • WeViE
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 11-03 13:12
HammerNL schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 12:26:
Gisteren is op adres VDSL opgeleverd, na de transitie van ISDN/ADSL. De verwachting vooraf was:
[afbeelding]

Dus het internet abo tot 20Mbit gekozen. Nu blijkt na oplevering in het modem de volgende waardes te staan:
[afbeelding]
[afbeelding]

De download is dus strak gecapt, de upload staat open. Klopt het dat de actual rate niet rekening houdt met een cap? Aangezien deze op 45Mbit staat.

Fourstack zat er hier dus (positief) aardig naast.
Ik heb vrij vergelijkbare statistieken! 28 mbit op fourstack met het modem op 48 mbit ingetraind. Ik heb wel het snellere pakket kunnen afnemen en haal daarmee 40+ mbit bij een download. (870 meter vanaf de wijkkast)

 • rolandos582
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 18:57
WeViE schreef op woensdag 16 september 2015 @ 21:24:
[...]


Ik heb vrij vergelijkbare statistieken! 28 mbit op fourstack met het modem op 48 mbit ingetraind. Ik heb wel het snellere pakket kunnen afnemen en haal daarmee 40+ mbit bij een download. (870 meter vanaf de wijkkast)
Opzich ook wel slim natuurlijk, mocht het dan ooit minder woirden heb je geen poot om op te staan. Kun je wel zeggen, ja gisteren had ik nog 40mb maar nu maar 28. Maarja voor zolang het duurt uiteraard dikke prima.

 • WeViE
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 11-03 13:12
rolandos582 schreef op vrijdag 18 september 2015 @ 04:35:
[...]

Opzich ook wel slim natuurlijk, mocht het dan ooit minder woirden heb je geen poot om op te staan. Kun je wel zeggen, ja gisteren had ik nog 40mb maar nu maar 28. Maarja voor zolang het duurt uiteraard dikke prima.
Zolang het duurt is al bijna twee jaar.. Of zouden ze ook al rekening houden met 2 HD streams van 8(?) mbit.. 28+16 = 44, wat aardig in de buurt komt.

 • HammerNL
 • Registratie: Maart 2007
 • Niet online
WeViE schreef op vrijdag 18 september 2015 @ 08:43:
[...]


Zolang het duurt is al bijna twee jaar.. Of zouden ze ook al rekening houden met 2 HD streams van 8(?) mbit.. 28+16 = 44, wat aardig in de buurt komt.
Dus jouw fourstack waarde heeft zich nooit meer aangepast?

 • WeViE
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 11-03 13:12
HammerNL schreef op vrijdag 18 september 2015 @ 09:08:
[...]


Dus jouw fourstack waarde heeft zich nooit meer aangepast?
Altijd rond de 28 mbit gehangen ja..

 • Prolution
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 22:19
Vreemd, tot nu toe bij een aantal DSL verbindingen gezien dat de check zich na een aantal weken toch wel aanpaste aan de daadwerkelijk haalbare snelheid. Maar goed uiteindelijk is het doel dat je een sneller pakket wil afsluiten, en dat was wel weer mogelijk.

Mogelijk dat het helpt om het modem even uit en weer aan te zetten zodat het intrain proces opnieuw wordt opgestart, misschien dat op dat moment ook bepaalde data richting KPN gaat over de haalbare snelheid, die dan weer voor het updaten van de check gebruikt wordt.

 • loekf2
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 03:42
Zo te zien heeft Fourstack/KPN m'n verbinding net van ADSL naar VVDSL omgeplugd.

Ik zie 112 Mbps down, 22 Mbps up in het modem. Mijn XS4ALL abbo is 100 Mbps down max.

Zo even wat testjes doen.

iMac 24" 2021 | Mac mini (M1, 2020) | iPhone 14 Pro 256GB | iPad Pro 11" 256GB | AW Series 8 | Sony KD-55XE9305 (Ziggo CI+) | ATV 4K | Denon AVC-X3700H | Shield TV | PS5/PS VR | XSX | Nest Audio | Netatmo | Hue | Harmony Elite | FRITZ!Box 7590 AX (XS4ALL)


 • RobinF
 • Registratie: Augustus 2014
 • Laatst online: 19-03 12:01
Prolution schreef op vrijdag 18 september 2015 @ 09:53:
Vreemd, tot nu toe bij een aantal DSL verbindingen gezien dat de check zich na een aantal weken toch wel aanpaste aan de daadwerkelijk haalbare snelheid. Maar goed uiteindelijk is het doel dat je een sneller pakket wil afsluiten, en dat was wel weer mogelijk.

Mogelijk dat het helpt om het modem even uit en weer aan te zetten zodat het intrain proces opnieuw wordt opgestart, misschien dat op dat moment ook bepaalde data richting KPN gaat over de haalbare snelheid, die dan weer voor het updaten van de check gebruikt wordt.
Of is hier een bepaald soort modem voor nodig?
loekf2 schreef op maandag 21 september 2015 @ 11:17:
Zo te zien heeft Fourstack/KPN m'n verbinding net van ADSL naar VVDSL omgeplugd.

Ik zie 112 Mbps down, 22 Mbps up in het modem. Mijn XS4ALL abbo is 100 Mbps down max.

Zo even wat testjes doen.
Ik denk dat XS4All je lijn heeft omgezet (via Wholesale of iets dergelijks)

[Voor 22% gewijzigd door RobinF op 21-09-2015 11:22]


 • loekf2
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 03:42
RobinF schreef op maandag 21 september 2015 @ 11:21:
[...]


Of is hier een bepaald soort modem voor nodig?


[...]


Ik denk dat XS4All je lijn heeft omgezet (via Wholesale of iets dergelijks)
Klopt, XS4ALL betrekt z'n capacteit uit wholesale. Ik stond vandaag in de planning voor een VVDSL upgrade. Van 15.3 Mbps ADSL2+ naar 100 Mbps VVDSL.

Update: ik zie idd 22 Mbps up, 70 Mbps down via speedtest.xs4all.nl. Als ik utorrent aan het werk zet zit ik tegen de 9 MB/s aan.

[Voor 13% gewijzigd door loekf2 op 21-09-2015 12:54]

iMac 24" 2021 | Mac mini (M1, 2020) | iPhone 14 Pro 256GB | iPad Pro 11" 256GB | AW Series 8 | Sony KD-55XE9305 (Ziggo CI+) | ATV 4K | Denon AVC-X3700H | Shield TV | PS5/PS VR | XSX | Nest Audio | Netatmo | Hue | Harmony Elite | FRITZ!Box 7590 AX (XS4ALL)

Pagina: 1 2 3 ... 76 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee