Het grote Canonmount-objectieven-topic v2013

Inhoudsopgave


Welkom allen bij deze vernieuwde draad, waarbij er hier alleen nog gesproken zal worden over objectieven die passen op een Canon EF(s)-mount. Dit kunnen, even voor alle duidelijkheid, dus wel third-party objectieven zijn zoals die van Sigma, Tamron en Tokina. De bedoeling van deze startpost is om een stukje overzicht te geven van wat er zoal te krijgen is, en om de meest gestelde vragen af te vangen; lees het dus goed door.

De opbouw van deze startpost is aan de hand van het bereik van de objectieven. Eerst zullen de ultra-wideangle objectieven worden behandeld, vervolgens de wideangles, de standaardzooms, de medium-telezooms, de long-telezooms, de superzooms, de vaste brandpunten, de macro objectieven en tot slot de fisheye objectieven. Wij hebben bij het schrijven van dit topic gepoogd zoveel mogelijk van de objectieven mee te nemen die regelmatig de revue passeren. Hierbij hebben we wel rekening gehouden met enige beperking van het budget; objectieven als een 400/2.8 hebben weinig concurrentie en mensen met een dergelijke portemonnee hebben over het algemeen wel een aardig idee wat ze willen hebben. Dergelijk objectieven zul je hier (nog) niet vinden.

Bij het schrijven van de stukjes voor de objectieven is zoveel mogelijk teruggevallen op gebruikerservaring. Wanneer deze niet voorhanden was, zijn we teruggevallen op het lezen van (meerdere) reviews. Mocht je onoverkomelijke bezwaren hebben/beschikking hebben over essentiële, aanvullende informatie neem dan even contact op met de crew.

Tot slot hebben we objectieven die alleen op camera's passen met een verlengingsfactor van 1.6x voorzien van de aanduiding APS-c (deze objectieven passen dus niet of leveren niet een volledig beeld op een fullframe camera) en objectieven die niet meer nieuw verkrijgbaar zijn (of in de nabije toekomst niet meer) voorzien van de aanduiding EOL (End Of Life).
« · ^Er gelden hier uiteraard dezelfde regels als op de rest van het forum (zie Het algemeen beleid en FG Beleid). Maar aangezien er in de vorige topics heel veel dezelfde vragen voorbij kwamen, wil ik iedereen hierbij dringend verzoeken de zoekfunctie goed te gebruiken in de onderstaande voorgaande delen. Er lopen hier een aantal mensen rond met kennis van zaken, die zeker bereid zijn je te helpen, maar die bereidheid zal minder worden wanneer ze steeds dezelfde vragen moeten beantwoorden. Heb je geen idee welk bereik je wilt voor je nieuwe lens? Speel dan eerst even met de Tamron Focal Lenth Comparison tool.

Goede plaatsen om je objectieven te vergelijken met andere objectieven zijn onder andere Photozone, Fred-Miranda, SLR-Gear en Photography Review. Een aantal van deze sites zijn primair gericht op gebruikerservaringen, maar bijvoorbeeld Photozone en SLR-Gear richten zich op wetenschappelijk verantwoorde tests van verschillende objectieven. Hou hierbij wel in gedachten dat het altijd tests en ervaringen zijn met één objectief, er zullen altijd maandagmorgen exemplaren bestaan.

Lees jezelf voordat je post jezelf dus eerst goed in, verzamel een aantal (en dan geen twintig alsjeblieft) objectieven die aan je wensen zouden kunnen voldoen en leg ook uit waarom je dat denkt. Dus laat blijken wat je gaat doen met het objectief en wat je ervan verwacht. Tot slot is ook het geven van een budget erg handig zodat mensen je op het goede spoor kunnen brengen.

Mocht je nu al je keuze hebben beperkt tot circa 3 objectieven dan kun je die eveneens in een eigen topic plaatsen. Met de komst van tags kunnen andere gebruikers dit topic dan snel terug vinden en lezen welke afwegingen hiervoor gelden. Dit grote topic is dus meer om mensen een bepaalde richting op te kunnen sturen.Verantwoording
De verdeling tussen de verschillende categorieën van objectieven in dit stuk is gebaseerd op het gebruik van het objectief op een camera met een cropfactor. Hoewel dit niet geheel correct is, een 17mm objectief is immers een ultra-wideangle op een fullframe (35mm) camera, wordt deze verdeling toch aangehouden aangezien het merendeel van de gebruikers met een dergelijke type camera werkt.

« · ^


Voor het ultra groothoek bereik zijn er voor Canon de volgende mogelijkheden: In het onderstaande plaatje kun je zien wat voor invloed het bereik heeft op de hoek die je fotografeert.

Ultragroothoek objectieven beginnen bij 14 mm of minder. Dit zijn objectieven die gebruikt worden om te fotograferen met een uitzonderlijke grote hoek. Bijna alle objectieven in deze klasse kunnen alleen gebruikt worden op cropcamera's. Veel gebruikte toepassingen voor deze objectieven zijn architectuurfotografie en landschapsfotografie.Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM APS-c
Een ultra-groothoek voor de APS-C gebruikers, dit extreme bereik zorgt voor een nogal bol frontelement. Het gebruik van filters is daarom niet mogelijk. De bouwkwaliteit is prima en de HSM zorgt voor een snelle en stille AF. Vervorming is vooral op 8 mm aanwezig, net als vignettering. De scherpte is prima, ook wijd open, en CA is geen groot probleem.
pricewatch: Sigma 8-16mm f4.5-5.6 DC HSM (Canon)
« · ^Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 APS-c
De Canon 10-22mm is een redelijk lichtsterk objectief en presteert optisch zeer goed. Hij heeft de beschikking over een USM-motor voor de scherpstelling, zodat het scherpstellen zeer rap gaat. Ook is er weinig CA te bespeuren en ook de distortions zijn amper aanwezig, wat uitzonderlijk is voor een ultrawide-angle. Het enige nadeel is de zeer stevige prijs van ongeveer €700,- maar voor de rest kan deze lens zich meten met het L-glas van Canon.
pricewatch: Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
« · ^Sigma 10-20mm f/4.0-5.6 EX DC HSM APS-c
De Sigma 10-20mm is ook een goedkoper alternatief voor de Canon 10-22 en, hoewel hij een kleine €300,- goedkoper is, presteert ook deze lens zeer respectabel. Er zit zelfs een HSM-motor in, de tegenhanger van de USM-motor, waardoor hij behoorlijk snel focust. Ook deze lens van de EX-reeks van Sigma, wat zoveel zegt als dat hij goed is afgewerkt en stevig is gebouwd.
pricewatch: Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC HSM (Canon)
« · ^Tamron SP AF10-24mm f/3.5-4.5 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is relatief nieuw in de linup (2008) en is geintroduceerd naast de Tamron 11-18mm. Het objectief is alleen geschikt voor gebruik op APS-c camera's. Het is een goedkoop ultra groothoek objectief (UWA) en biedt redelijke prestaties voor het geld. Bij gebruik van het maximale diafragma is de beeldkwaliteit niet optimaal. Het is aan te bevelen de lens wat af te stoppen naar f/8.0. De bouw en de AF snelheid zijn redelijk tot goed te noemen en de zoomring voelt goed aan. Houdt er rekening mee dat dit objectief niet het meest geschikt is voor architectuur aangezien het op alle standen wat vertekening heeft. Het eindoordeel is dat dit objectief gunstig geprijsd is en daarom een aantrekkelijk alternatief (wel even afstoppen) is voor mensen die weinig gebruik maken van een dergelijk objectef/een beperkt budget hebben. Wil je de allerbeste beeldkwaliteit dan moet je toch even verder kijken.
pricewatch: Tamron SP AF 10-24mm f/3.5-4.5 Di II (Canon)
« · ^
Tamron SP AF11-18mm f/4.5-5.6 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c EOL
Dit objectief is inmiddels opgevolgd door de Tamron 10-24. Eén van de redenen is dat veel consumenten voor 10mm van de concurrent gingen. De optische prestaties zijn goed. Het objectief is scherp en heeft weinig last van flares. De zwakste stand is de 11mm met een redelijke hoeveelheid vervorming. Daarnaast heeft de Tamron last van CA. Het zwakste punt van de Tamron is echter de bouw (plastic) en de AF snelheid en geluid. Overall is het een objectief dat voor weinig geld te krijgen was (en waarschijnlijk is op de 2e hands markt) en dat maakt hem zeker een interessante optie!
pricewatch: Tamron SP AF 11-18mm f/4.5-5.6 Di II LD ASP IF (Canon)
« · ^
Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 PRO DX APS-c
Een populair alternatief voor de 10-22 van Canon. Met goede redenen ook, want de bouw is, zoals je van Tokina mag verwachten, erg goed. De lens is erg scherp, vanaf 2.8 al, en presteert eigenlijk over de hele lijn als een dolle. Zijn grootste voordeel t.o.v. zijn Canon concurrent is zijn lichtsterkte. Zijn nadeel daarentegen is dat hij geen USM autofocus heeft, wat op Canon-mount betekent dat je een ietwat lawaaiige lens hebt.
Precisie van de AF is verder uitstekend, mede door de lichtsterkte van 2.8 kan je AF systeem van de camera goed autofocussen.
Al met al een erg fijne lens, die zijn lichtsterkte en optische prestaties als grootste pluspunten mee draagt en een goed alternatief bied voor de Canon. Op gelijk niveau met de 10-22 en daarmee een stap beter dan de 12-24 tokina, 11-18 tamron en 10-20 Sigma.
pricewatch: Tokina AT-X 116 PRO DX 11-16mm f/2.8 (Canon)
« · ^
Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 PRO DX II SD
Er zijn momenteel nog geen echte reviews van deze lens verschenen. Volgens Tokina zijn er nieuwe coatingen gebruikt welke bepaalde optische eigenschappen moeten verbeteren (waarschijnlijk flares). Naar alle waarschijnlijk presteert deze lens nagenoeg hetzelfde als de oudere lens (zie hierboven).
pricewatch: Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8 (Canon)
« · ^
Sigma 12-24 mm f/4.5-5.6 II DG HSM
De opvolger van de originele versie met een compleet nieuwe indeling van de optische elementen. De prestatieverschillen zijn helaas klein. Hoewel de scherpte in het midden goed is, laat de scherpte aan de randen te wensen over. Afstoppen verbetert dat nog wel een eindje. De bouwkwaliteit is goed, er zit een vaste zonnekap op, door het bolle frontelement is het niet mogelijk om filters te gebruiken. Het objectief lijkt behoorlijk gevoelig voor flare, en ook duikt er vrij snel CA op. Vooralsnog blijft de Sigma 12-24 op fullframe het objectief met de grootste beeldhoek zonder fisheye projectie, helemaal voor de Canonmount.
pricewatch: Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 II DG HSM (Canon)
« · ^
Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 APS-c
De Tokina is een goedkoper alternatief voor de Canon 10-22mm, maar daarom is hij zeker niet slecht. Hij presteert zeer redelijk, terwijl de prijs bijna 40% lager ligt dan de Canonvariant en hij op het lange eind zelfs iets lichtsterker is. Toch moet dit objectief een USM-systeem ontberen, begint hij "slechts" op 12mm, heeft hij was meer last van CA en is hij optisch íets minder goed, maar voor een lens van circa €420,- euro valt er weinig te klagen.
pricewatch: Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 (Canon)
« · ^
Hieronder volgende de objectieven die vallen onder de groothoek-objectieven (beginwaarde van de zoom ligt tussen de 15 en 23 mm). Deze objectieven zijn -met de komst van de cropcamera's- erg populair geworden aangezien zijn omgerekend naar fullframe de standaardobjectieven zijn. Deze objectieven beschikken op een cropcamera over een behoorlijke groothoek en een beetje tele. Ideaal voor huis, tuin en keuken toepassingen.

Groothoekobjectieven hebben het probleem dat de brandpuntsafstand korter is dan de afstand tot de sensor (Engels: 'flange-back distance'). Hierdoor is een relatief simpel ontwerp zoals de 50mm lenzen niet mogelijk, en moet een zogenaamd retrofocusontwerp worden gebruikt, wat meestal meer elementen vereist dan een 'normaal' ontwerp. Waar tele-primes een frontelement hebben dat ongeveer zo groot is als het absolute diafragma (bijv: 85mm f/1.8 heeft een voorelement dat maar een beetje groter is dan 85/1.8= 47 mm) heeft bijvoorbeeld de 14mm f/2.8 overduidelijk een voorelement dat veel groter is dan 14/2.8=5mm. Door deze relatief ingewikkelde ontwerpen zijn dit soort objectieven dan ook meestal niet zo scherp in de hoeken als een tele-prime, en veel flare-gevoeliger dan tele-objectieven. Ook hebben al dit soort ontwerpen last van flinke hoeveelheden coma en astigmatisme die contrastrijke foto's flink kunnen verpesten.Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM APS-c
Dit objectief is een allround zoom objectief van Canon en is voorzien van een ring-USM motor en een 4-stops stabilisatiesysteem. Het bereik van dit objectief is zeer aantrekkelijk en dan met name de 15 mm groothoek. De scherpte is ronduit zeer goed. De prestaties op 15 mm zijn logischerwijs wat minder dan op de rest van het bereik, met wat een redelijke hoeveelheid vervorming en vignettering. Dit objectief is een zeer aantrekkelijk alternatief voor mensen die hun 18-55 willen inruilen voor een beter objectief en daarbij een wat groter bereik willen, met goede optische prestaties en voorzien van IS en USM.
pricewatch: Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM
« · ^
Canon EF 16-35mm L f/2.8 I USM EOL
Zie de omschrijving van versie II. Dit model is niet meer leverbaar en dus alleen nog verkrijgbaar op de 2e hands markt.
« · ^
Canon EF 16-35mm L f/2.8 II USM
De Canon 16-35L MarkII is hét lichtsterke wide-angle zoomobjectief in de Luxury-line van Canon. Het is lichtsterk, relatief scherp en heeft minder last van vignetting en lensflare dan diens voorganger. De lens is uitgerust met een USM-motor die niet alleen stil is, maar ook heerlijk snel. De weathersealing zorgt ervoor dat je ook in de regen prima kunt blijven werken. Nadelen zijn er echter ook: de lens is duur, zwaar en behoeft 82mm filters die relatief heel prijzig zijn.
pricewatch: Canon EF 16-35 f/2.8L II USM
« · ^
Tokina 16-28mm f/2.8 AT-X Pro
Dit objectief is vooral bedoeld als een UWA op een fullframe camera. Met een APS-C camera kom je op een onhandig bereik uit dat tussen UWA en standaard in hangt. De bouwkwaliteit is zoals altijd bij Tokina goed voor elkaar. Het frontelement is bol, waardoor het niet mogelijk is om filters te gebruiken. De vervorming valt best mee voor een groothoeklens, de scherpte in het midden is ook erg goed. Aan de randen is de scherpte wijd open niet zo goed, afstoppen naar f/5.6 helpt een hoop. CA is altijd een probleem geweest bij Tokina, maar bij dit objectief is dat minder, hoewel nog wel aanwezig. Ook kan er vrij gemakkelijk flare optreden, de AF is snel maar niet superstil. Helaas lijkt de kwaliteitscontrole bij Tokina hier wat steken te laten vallen, waardoor er grote variaties in kwaliteit tussen de verschillende exemplaren kunnen zitten. Heb je een goed exemplaar dan is het een prima objectief dat momenteel een stuk minder dan de Canon 16-35L kost.
pricewatch: Tokina 16-28mm F2.8 PRO AT-X Aspherical (Nikon)
« · ^Tokina 16-50mm f/2.8 AT-X 165 AF PRO DX APS-c
Toen het persbericht uitkwam was iedereen laaiend enthousiast. Tokina, met recentelijk een hoop goede lenzen zoals de 12-24 tokina, kwam met een standaard bereik lens, die alles leek te hebben wat je wilde:
2.8, goede bouw, fijne ergonomie en een heel erg fijn bereik (net dat beetje groothoek meer t.o.v. concurrentie). En voor het meeste is dat ook uitgekomen.
Zijn grootste nadelen daarentegen zijn lastig te fixen CA (en vrij veel CA ook, vooral met grote diafragma's, maar zelfs tot f8 storend) en softe hoeken. En deze twee nadelen zijn meteen zo duidelijk aanwezig, dat deze lens niet half zo populair is geworden als mensen aanvankelijk verwacht hadden.
De tamron 17-50 is optisch veel sterker en moet het alleen qua bouwkwaliteit afleggen tegen de Tokina.
Voor de meeste mensen is de Tamron 17-50 daarentegen nog steeds stevig genoeg en is de keuze makkelijk.
pricewatch: Tokina AT-X 165 PRO DX 16-50mm f/2.8 (Canon)
« · ^
Canon EF 17-40mm f/4L USM
De Canon 17-40 is een zeer scherp objectief met slechts relatief weinig CA en een bizar snelle autofocus. Helaas is het objectief slechts f/4 en daarmee niet supersnel, vandaar dat dit objectief veel gebruikt wordt voor landschappen e.d. Het is een L-objectief van Canon wat inhoudt dat hij zéér stevig is gebouwd en dit objectief beschikt, mits je er een UV-filter op schroeft, over een weatherseal. Optisch is het, met name op een cropfactorcamera, een prachtlens: scherp tot zeer scherp wideopen en slechts relatief weinig CA. Houd er wel rekening mee dat wanneer je het objectief fullframe wilt gaan gebruiken het geen walkaroundlens meer is maar een UWA.
pricewatch: Canon EF 17-40mm f/4L USM
« · ^
Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM APS-c
De EF-S 17-55 is een zeer waardige toevoeging aan de EF-S lijn. Het is ongeveer de scherpte lens die Canon tot op heden in het assortiment heeft, de primes meegerekend! Hij heeft de beschikking over 3-stops IS en USM wat hem in combinatie met het f/2.8 diafragma uiterst veelzijdig maakt. Hoewel het objectief zich qua beeldkwaliteit en prijs op niveau van L objectieven bevindt, onderscheidt het zich op drie aspecten van deze luxury serie: het objectief is niet voorzien van een weathersealing, het past niet op fullframe camera's (EF-S vatting) en het wordt (zoals bijna alle non-L objectieven) niet geleverd met zonnekap. Verder heeft het objectief op de uiterste groothoek stand nog wat last van flares.
pricewatch: Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM
« · ^
Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM APS-c
De Canon 17-85 is een populair zoomobjectief vanwege zijn zeer prettige bereik en de IS functie die het objectief aan boord heeft. Hierdoor kun je circa drie stops langere sluitertijden gebruiken dan wat er normaal mogelijk is en dat is met name in situaties met weinig licht zeer prettig. Het objectief is scherp over het hele bereik en is voorzien van een rappe AF motor. De twee belangrijkste nadelen zijn de behoorlijke vervorming op 17 mm en het objectief heeft last van aanzienlijke CA. De bouwkwaliteit is aanmerkelijk beter dan in instapmodellen van Canon, maar zit -logischerwijs- onder het L-niveau.
pricewatch: Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM
« · ^
Sigma 17-70 f/2.8-4 DC Macro APS-c EOL
De Sigma 17-70 is een tijd lang een zeer veel verkocht objectief geweest. Het is goed scherp over het hele bereik, heeft een aantrekkelijke bereik en lichtsterkte en heeft een -beperkte- macro functionaliteit. De bouw is behoorlijk goed. Het zwakke punt is de 17 mm stand en heeft objectief heeft beperkt last van wat CAs en vignettering. Een aanrader in dit bereik en in deze prijsklasse!
« · ^
Sigma 17-70/2.8-4 DC Macro OS HSM APS-c
Dit objectief is een goede vervanging voor de kitlens. Het iets grotere bereik, betere lichtsterkte, interne stabilisatie (+/- 4 stops) en HSM maakt het een begeerlijke lens. Doordat je kan scherpstellen op onderwerpen op 4.7cm vanaf het uiteinde van de lens kan je er ook nog aardig close-up mee fotograferen. Het focussen gebeurt intern dus het gebruik van polarisatie filters is makkelijk.
Grote concurrent van deze lens is de Canon 15-85 IS, die optisch beter is, maar ook minder lichtsterk en een heel stuk meer kost.
pricewatch: Sigma 17-70mm f2.8-4 DC Macro OS HSM (Canon)
« · ^
Tamron SP 17-35mm f/2.8-4.0 ASP Di LD IF EOL
De Tamron is een objectief wat ook zeer veel gebruikt werd. Dit is verklaarbaar door de aantrekkelijke prijs. Mits je een goed exemplaar te pakken hebt, heb je er een redelijk scherp objectief aan wat niet al te duur is. Echter op een fullframe camera zou ik het objectief niet gebruiken, zelfs op een camera met cropfactor zijn de randen niet erg scherp volgens de testen van Photozone. Daarnaast zijn er inmiddels veel nieuwere objectieven bijgekomen met aantrekkelijkere specs, prijs en prestaties.
« · ^
Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Een erg populaire lens, wereldwijd eigenlijk. Net nieuw op de markt kreeg hij meteen goede recensies, een fijn contrast en goed scherp op alle diafragma's, waren de conclusies. En niet onterecht. Bijna iedereen die hem kent is er lovend over. Hij heeft een vlotte AF, degelijke bouw en is optisch erg goed.
Nadelen van de lens zijn zijn zwakkere bokeh in moeilijke situaties en het front van de lens die wel eens speling kan krijgen. Dit laatste is goed op te lossen en daarvoor kan je hier een how-to zien. Algemeen is dit de populairste lens in zijn markt (budget lichtsterke standaard lens).
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di-II LD ASP IF (Canon)
« · ^
Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II VC LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is door Tamron naast de populaire 17-50/2.8 geplaatst en is voorzien van Tamrons beeldstabilisator. Wat prestaties betreft presteert dit objectief slechter dan de versie zonder VC. Er is meer vervorming op 17 mm, en de scherpte buiten het midden op f/2.8 valt ronduit tegen. Wel heeft deze versie wat minder CA dan zijn oudere broertje. Op het moment van schrijven is het verschil in prijs ongeveer 60 euro in het nadeel van de versie met VC. Als stabilisatie niet belangrijk voor je is ben je beter af met de Tamron 17-50 zonder VC of met de Sigma 18-50 f/2.8. De Sigma 17-50 f/2.8 OS en Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS hebben stabilisatie en presteren duidelijk beter dan deze lens, maar zijn ook veel duurder. Kortom: wil je een gestabiliseerde lichtsterke standaardlens en is je budget niet zo hoog, dan is dit objectief zeker een goede optie.
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm f/2,8 XR Di-II VC LD ASP IF (Canon)
« · ^
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II APS-c
Dit goedkope objectieven was de standaard kitlens voor de Canon instap-reflexcamera's vanaf de Eos300D tot en met de Eos400D. Het objectief dient voornamelijk als goedkoop, -net geen- 3x optische zoom objectief gezien worden. Het is niet bijster scherp, de bouw is matig, de AF redelijk en er ontbreekt een echte scherpstelring. Dit objectief is leuk als je hem ergens bij krijgt, maar nauwelijks de moeite waard om er geld aan uit te geven.
pricewatch: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6
« · ^Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 III APS-c
De opvolger van de II versie, en een kitlens van de 1100D. Op het moment van schrijven nog maar net op de markt, en reviews zijn er nog niet van te vinden.
« · ^
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS APS-c
Sinds de Eos450D is dit de nieuwe kitlens van Canon voor de instap-reflexcamera's. Het is een aanmerkelijke verbetering tov de vorige versie. De scherpte is over het hele bereik goed te noemen. Ook de bouw is aanzienlijk verbeterd en beschikt het objectief nu over een beeldstabilisator. Gezien het geld is het een absolute aanrader voor mensen die op hun portemonnee moeten letten. Een eigen scherpstelring ontbreekt overigens nog steeds.
pricewatch: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS
« · ^
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II APS-c
Dit objectief is in januari 2011 aangekondigd samen met de EOS600D en EOS1100D. Op dit moment zijn er nog geen reviews beschikbaar. De eerste berichten wijzen er op dat het objectief optisch hetzelfde is als de I versie. Alleen mechanisch zou er het een en ander veranderd zijn.
« · ^
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC APS-c
De Sigma is een stop sneller, ook zeer scherp (behalve aan de uiterste randen) en hij is een behoorlijk stuk goedkoper dan de Canon's. Het objectief heeft alleen wel last van CA en goed ook, op 18mm bedraagt die 2.56 pixels volgens de testen van Photozone, wat gewoon erg veel is. Nou kan CA over het algemeen behoorlijk goed gerepareerd worden in Photoshop e.d., maar je moet je afvragen of je dat constant bij al je foto's wil doen. Al met al is het een lichtsterk objectief met een aantal zeer aantrekkelijke kanten, waaronder de prijs. Het is overigens niet mogelijk het objectief op een fullframe camera te gebruiken.
pricewatch: Sigma 18-50mm f2.8 EX DC Macro (Canon)
« · ^
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro APS-c
Deze lens is een verbeterde versie van de non-Macro uitvoering die berucht was om zijn CA.
De macro-toevoeging is volgens de puristen onterecht (geen 1:1 verhouding mogelijk), maar met een goede 1:3 is het een leuke toevoeging aan deze lichtsterke zoomlens. De CA is zeer beperkt en ook flares zijn een zeldzaamheid. Scherpte wide-open is in het centrum zeer goed, maar de uiterste hoeken zijn wat soft. De focusmotor is geen HSM uitvoering, maar toch erg snel en niet lawaaiig. De bokeh is voor een 7-bladig diafragma mooi zacht te noemen. De bouw van de lens is ondanks het gebruik van veel plastic erg stevig. Zelfs nog wat degelijker dan de Canon 17-55 f/2.8 IS.
pricewatch: Sigma 18-50mm f2.8 EX DC Macro (Canon)
« · ^
Sigma 17-50mm f/2.8 DC EX OS HSM APS-c
De tegenhanger van de Tamron 17-50 VC. De bouwkwaliteit is goed, en vanaf f/4 is de lens erg scherp. HSM zorgt voor een snelle en vrij stille autofocus, maar is vreemd genoeg niet "Full-Time Manual Focus". De Optical Stabilizer geeft ongeveer 4 stops stabilisatie. Van CA heeft dit objectief maar weinig last. De prijs is wel vrij fors vergeleken met de Tamron, maar wel een stuk goedkoper dan grootste concurrent Canon 17-55 f/2.8 IS.
pricewatch: Sigma 17-50mm F2.8 DC EX OS HSM (Canon)
« · ^Sigma 18-50/2.8-4.5 DC OS HSM APS-c
Een leuke, betaalbare kitlens van Sigma voorzien van een beeldstabilisator en snelle motor. Dit objectief moet concurreren met de Canon 18-55IS en dat doet het heel behoorlijk. Qua scherpte is de Sigma vergelijkbaar met de Canon en het objectief is voorzien van een snellere motor en is iets lichtsterker. Het zwakke punt van dit objectief is de 18 mm stand (vervorming, vignettering en CA). Verder zijn de prestaties iets afgeknepen wat beter dan bij gebruik van het maximale diafragma. Overall is het een iets betere keuze dan de Canon 18-55IS. Helaas zit het -logischerwijs- niet in een standaardkit en zullen velen voor de Canon variant gaan.
pricewatch: Sigma DC 18-50mm f/2.8-4.5 OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 18-50/3.5-5.6 DC Digital APS-c
Geïntroduceerd ten tijde van de eerste 18-55 (non-IS) kitlens van Canon. De prestaties tov dat objectief zijn iets beter. Redelijke randscherpte, maar wel last van vervormingen, vignettering en CAs. Gezien de prijs van de nieuwe Canon 18-55IS is deze laatste duidelijk de veel betere keuze.
pricewatch: Sigma 18-50mm f/3.5-5.6 DC (Canon)
« · ^[Voor 100% gewijzigd door Universal Creations op 29-01-2013 21:43]

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Deel 2


Deze objectieven beginnen vanaf 24 mm en vinden de meeste liefhebbers die beschikken over een fullframe camera. Op een cropcamera zijn ze voor de meeste gebruikers minder nuttig. Dit heeft ertoe geleid dat er de laatste jaren weinig vernieuwing in dit segment heeft plaats gevonden. Mijn verwachting is dat dit met het goedkoper worden van de fullframe camera's de komende jaren wel weer zal veranderen.Canon EF 24-70 2.8L USM EOL
De L lens van canon voor het "standaard" bereik op fullframe. Bekend om zijn mooie bokeh en goede contrast en terecht. Een ontzettend fijne lens, met weinig tekortkomingen. De AF is snel en precies, de lens is optisch uitstekend en heeft weinig vervelende eigenschappen. De lens is degelijk gebouwd en heeft weathersealing; hij kan dus tegen een stootje.
Het grappige aan de lens is dat hij fysiek het langst is op 24mm en niet op 70mm, en fysiek dus het kortst is op 70mm. Dat klinkt raar, maar werkt erg goed icm de zonnekap die bevestigt zit aan het gedeelte van de lens wat niet beweegt bij in en uit zoomen. Dat maakt dat de zonnekap veel effectiever zijn werk kan doen (op 70mm ligt het front-element dieper in de lens, en op 24mm dus ondieper. Wat wel een nadeel kan zijn is zijn omvang en gewicht. Met een gewicht van 1 kilo schoon aan de haak en de proportie van een kleine tele-lens is hij geen subtiel lensje te noemen. Ook zijn prijs is vrij stevig, maar hij is het meer dan waard. Voor velen een onmisbare lens in hen tas vanwege zijn prestaties en veelzijdigheid.
pricewatch: Canon EF 24-70mm f/2.8L USM
« · ^
Canon EF 24-70 f/2.8L II USM
De langverwachte opvolger van de 24-70L aka het werkpaard, waar sommigen nog stabilisatie in hadden verwacht. Helaas is die stabilisatie gestopt in de aangekondigde 24-70 f/4 IS. Deze nieuwe 24-70L is meteen ook fors duurder en dan zijn de verwachtingen automatisch hoog. De mk2 is iets korter, stuk lichter, maar wel iets dikker (filtermaat is ook groter geworden). Het zoommechanisme is nu wel "normaal" (lengte evenredig met de brandpuntsafstand), maar of dat nu een vooruitgang is...
Dan de optische prestaties: iets meer vervorming, gelijke vignetting en meer CA. De scherpte? Helaas geen 70-200 f/2.8 IS II prestaties, maar wel betere centrumscherpte dan de oude 24-70L. De rand- en hoekscherpte waar juist over geklaagd werd, zijn niet verbeterd en dat is dan wel een aardige domper bij een lens die ongeveer 80% duurder is dan zijn voorganger.
Voor wie niet de hoofdprijs wil betalen voor een marginaal betere lens, zal op zoek moeten gaan naar een 2de hands mk1, omdat de oude officieel niet meer nieuw te koop is.
pricewatch: Canon EF 24-70 f/2.8L II USM
« · ^
Canon EF 24-70mm f/4 L IS USM
Er zijn nog een reviews van deze lens verschenen, maar wel een preview op DPreview.
De lens bevat een "macro" functie die 1:1,4 bereikt en heeft daarnaast het hybride IS wat ook de 100L Macro heeft. Er is weathersealing aanwezig en het diafragma bevat net zoals de nieuwe 24-70L f/2.8 II 9 afgeronde bladen wat doorgaans een zachte bokeh oplevert bij afstoppen. De lens ook een stuk lichter dan de 24-70 f/2.8 II die ondanks zijn gewichtsbesparingen nog steeds zwaar is.
Over de daadwerkelijke optische kwaliteiten en prijs is nog niets bekend. Adviesprijs ligt (net zoals met veel van de laatste Canon (pro) producten) erg hoog op €1459.
« · ^
Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM
De Canon 24-85 is, met de €300,- die hij kost, een behoorlijk goedkoop objectief, maar zeker geen slecht objectief. Optisch is hij goed in orde, alleen op 24mm levert hij behoorlijk wat distortions op en de hoeveelheid CA is ook wat aan de hoge kant. Het bereik is ook erg prettig en de bouw is behoorlijk in orde. Tel daarbij het USM-scherpstel systeem op en het is zeker geen verkeerd objectief voor het geld.
pricewatch: Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM
« · ^
Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
De 24-105 van Canon is op het moment van schrijven een van Canon's nieuwste objectieven. Het is een L-objectief, met de bijbehorende bouwkwaliteit en ook USM ontbreekt niet waardoor het objectief zeer snel scherp stelt. Tel daarbij de IS-functie (3 stops) op en je snapt waarom dit een objectief is waar zeer veel naar gekeken wordt. De eerste batch had flare-problemen, maar die problemen zijn al lang verleden tijd. De optische prestaties zijn erg goed, waarbij de 24 mm stand wel wat vervorming heeft en de scherpte wat afneemt op 105mm. Ondanks de IS en het aantrekkelijke bereik kiezen de meesten voor de 24-70/2.8 vanwege het betere contrast en vanwege de mooiere bokeh van deze laatst genoemde lens. Desalniettemin is dit een objectief van zeer hoge kwaliteit!
pricewatch: Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
« · ^
Sigma 24-70/2.8 IF EX DG HSM
Sigma biedt met deze lens een redelijk betaalbaar lichtsterk standaard zoomobjectief. De bouw is zeer goed te noemen, de focus- en zoomring bewegen soepel maar niet licht. Het focussen gaat snel en stil, maar er zijn nogal wat exemplaren met front-focus, dus let hier op bij aanschaf. De scherpte op f/2.8 is redelijk te noemen, maar mist nog wat contrast vergeleken met de Canon 24-70 f/2.8L. Vanaf f/4 neemt de scherpte, vooral ook in de hoeken, toe tot uitermate bruikbaar niveau. Voor ongeveer 700 euro heb je een degelijk objectief wat zeer draagbaar is en een mooie bokeh geeft bij f/2.8.
pricewatch: Sigma 24-70mm f2.8 EX DG HSM (Canon)
« · ^
Tamron 24-70 mm f/2.8 VC USD
Met deze lens probeert Tamron de concurrentie aan te gaan met de merkeigen 24-70's. Wat scherpte betreft kan de Tamron zeker mee komen met die lenzen. Het centrum is vanaf f/2.8 al erg scherp, de hoeken preseteren dan wat minder en halen hun maximum op f/8. De hoeveelheid CA is erg gering en de bokeh is best goed. Nadelen zijn de behoorlijke "snorvormige" vervorming op 24 mm en de aanzienlijke vignettering op f/2.8. De bouwkwaliteit is goed en de AF snel en precies. Al met al interessant alternatief voor de Canon 24-70L II, helemaal omdat deze lens ook nog eens stabilisatie aan boord heeft.

Pricewatch
Reviews op lenstip en Photozone
« · ^
Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM EOL
Deze lens was in 't analoge tijdperk samen met z'n iets wijdere broertje de 24-85 USM de upgrade van de standaard kitlenzen. Met een redelijk snel diafragma en een ring-USM motor is dit een erg prettige walk-around lens op analoog of full-frame digitaal. Het bereik zal voor de meeste mensen op een crop-camera niet zo aantrekkelijk zijn omdat je hiermee effectief op maximaal 45mm aan de groothoek kant uitkomt.
Optisch doet de lens wat je in deze prijsklasse kan verwachten, op fullframe moet je het diafragma een paar stops knijpen om tot in de uiterste hoeken scherp te worden en ook het contrast is bij een open diafragma wat minder. Niet dat het onbruikbaar is wide-open, maar je ziet wel verbetering bij een kleiner diafragma.
Toch kan deze lens op een full-frame camera een erg prettige walk-around lens zijn: hij is compact, licht van gewicht, een snelle en stille scherpstelmotor, heeft goed bruikbare diafragmawaarden en een erg prettig bereik. De lens kan redelijk dichtbij scherpstellen (0,5m) en heeft door z'n 7 diafragmabladen een prettige achtergrondonscherpte. De (optionele) zonnekap is in de groothoekstand wel een must, want het contrast neemt snel af wanneer de zon op 't frontelement kan schijnen.
Je zou 'm als een goedkoop alternatief kunnen zien voor de 28-135 IS of de duurdere 24-105 USM IS.
Die laatste is optisch beter, maar daarvoor ook een stuk groter/zwaarder en natuurlijk duurder.
pricewatch: Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM
« · ^
Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
De 28-135 is één van de veel verkochte standaardzooms van Canon, mede door de cashback die een tijd heeft gegolden, maar ook door de positieve eigenschappen. Optisch is hij redelijk in orde, met name wanneer je hem een stopje afknijpt. Het grote voordeel van dit objectief is ook weer de IS-functie (2 stops deze keer, vanwege de oudere generatie) en het USM-scherpstel systeem.
pricewatch: Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
« · ^
Tamron SP 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF
Eén van de meest besproken lenzen in 2005 was toch wel de Tamron 28-75. Het is een relatief goedkoop zoomobjectief met een snel diafragma van 2.8 terwijl hij zéér scherp is op de meeste brandpuntsafstanden, zelfs wijdopen. De autofocus is een stuk stiller dan de Sigma 24-70 en leek (eigen ervaring) een stukje accurater nog te zijn. Het enige probleem met dit objectief is de slechte kwaliteitscontrole die Tamron erop los laat, het is een zeer scherp objectief mits je een goede in je handen hebt. Goed nakijken is dus het advies.
pricewatch: Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF (Canon)
« · ^

Deze objectieven hebben een zoombereik tot 300 mm en zijn de meest gebruikte teleobjectieven. Ze zijn ideaal voor bijna alle toepassingen waarbij tele noodzakelijk is, muv vliegtuigen, kleine dieren en bepaalde vormen van sport. Zoals hieronder duidelijk zal worden is het aanbod erg groot, evenals het verschil in mogelijkheden en kwaliteit.


Sigma 50-150mm f/2.8 EX APO DC HSM APS-c
Een vreemde eend in de bijt qua bereik is deze lichtsterke tele-zoom. De wijde kant sluit prima aan op de vele wideangle zoomlenzen, maar het beperkte tele-bereik maakt hem wat minder geschikt voor het sterk dichterbij halen van neushoorn op 100m afstand. De scherpte van deze lens is goed in het 50-120mm bereik, maar op 150mm is het beter om af te stoppen naar f/4. Ondanks dat is het een zeer prettige lens door zijn compacte en stevige bouw met interne zoom. De HSM zorgt voor een snelle en stille autofocus en het 9-bladige diafragma zorgt voor een zeer mooie bokeh. Momenteel is alleen type II van dit objectief nog verkrijgbaar. De verschillen met type I zijn niet noemenswaardig.
pricewatch: Sigma 50-150mm f/2.8 EX APO DC II HSM (Canon)
«^
Sigma 50-150mm APO F2.8 EX DC OS HSM APS-c
De voorganger van deze lens stond niet bepaald bekend om zijn scherpte boven de 100mm, maar het optisch ontwerp is aan aardig onderhanden genomen, waardoor de lens ook meteen een stuk groter is geworden. De lens is namelijk precies even groot als de 70-200 f/2.8 OS die ook bruikbaar is op fullframe. De 50-150 is wat goedkoper, maar optisch net een klein tikje minder. De 50-150mm is voor aps-c wel net prettiger vanwege het 80-240mm equivalente bereik, waardoor er ook prima portretten mee kunt schieten.
pricewatch: Sigma 50-150mm F/2,8 APO EX DC OS HSM
«^
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS APS-c
Een relatieve nieuwkomer, met goede resultaten. Voor zijn prijs is het een echte budget tele-zoom lens. Zijn prestaties daarentegen niet. Scherp (zeker gezien de prijsklasse) van 55 tot 250mm en afstoppen is eigenlijk niet nodig. Zijn lichte bouw maakt hem ideaal om mee te nemen op pad en zijn stabilisatie maakt hem veelzijdig bruikbaar, zelfs wanneer het licht minder dan ideaal is.
Zijn er dan geen nadelen? Jawel, zijn bouw is wat je kan verwachten voor de prijs, middelmatig en van plastic en zijn autofocus snelheid is niet om over naar huis te schrijven (de AF is wel stil, met een lichte brom van de stabilisatie). In de klasse van tele zoom lens onder de 300 euro, is deze 55-250IS de beste keuze.
pricewatch: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS
«^
Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS II APS-c
Deze versie II heeft voornamelijk een iets andere buitenkant. Van binnen is er aan de optiek niets veranderd, de prestaties blijven dus heel behoorlijk voor een objectief van deze prijs. Voor meer informatie zie het stukje over de eerste versie.
pricewatch: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II
«^
Sigma 55-200mm f/4.0-5.6 DC APS-c
Heb je echt niet veel te besteden, of wil je echt met een minimale investering eens kijken wat nou jouw ding is, dan is de Sigma 55-200 wel wat voor jou. Hij kost niet veel, terwijl hij toch zeer redelijke prestaties weet te leveren. De bouwkwaliteit is redelijk, maar de autofocus is niet heel erg rap. Kortom: voor weinig heb je een leuk objectief wat je makkelijk meeneemt door zijn beperkte grootte.
pricewatch: Sigma 55-200mm f/4.0-5.6 DC (Canon)
«^
Tamron AF55-200mm f/4-5.6 Di-II LD Macro APS-c
Dit objectief is een bijzonder gunstig geprijsd, klein en licht objectief. De optische prestaties zijn redelijk en wanneer je de prijs in gedachten neemt zelfs goed. Je zult dit objectief duidelijk moeten afstoppen naar een kleiner diafragma om goede scherpte te behalen. De macro vergroting is geen echte macro, maar 1:3,5. Leuk voor erbij, geen reden om hem ervoor te halen. Al met al een aanrader voor mensen met een zeer klein budget die toch een aanvulling zoeken op hun standaard 18-55. Als je wat ruimte hebt in je budget is een Canon EF-S 55-250IS een aanmerkelijk betere keuze.
pricewatch: Tamron AF 55-200mm f/4.0-5.6 Di II LD Macro (Canon)
«^
Canon EF 70-200 F/2.8L USM
De eerste 70-200L in de line-up van Canon, als opvolger van de EF 80-200/2.8L. Deze lens was een flinke sprong voorwaarts omdat hij in 1995 de eerste telelens was die een (razendsnelle) USM motor meekreeg. Het L-predikaat vertelt eigenlijk alles wat je moet weten over deze lens: gebouwd als een blok beton en hoogwaardige optiek, ook dit is gewoon een dijk van een lens. Wel geldt voor de f/2.8 versies dat afstoppen nog een extra zetje in de rug wat betreft scherpte geeft, is hij wide-open ook al een optisch genot. Helaas moet deze lens wel de weathersealing missen die de IS-versies van de Canon 70-200L-serie wel meekrijgen.
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/2.8L USM
«^
Canon EF 70-200 f/2.8L IS USM EOL
De top als het om Medium telezooms gaat. Met het befaamde L-predikaat, weathersealing, een snelle USM motor, vette optiek en een tweede generatie IS (3 stops compensatie) laat deze lens erg weinig te wensen over. Behalve een sportschool abbo omdat hij met zijn 1,5kg niet de lichtste is. Net zoals de f/2.8 non-IS wordt deze lens geleverd met statiefgondel. Helaas heeft hij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de 70-200/4L IS, géén tri-pod detectie, dus moet je de IS handmatig uitzetten op het moment dat je een statief gaat gebruiken.
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM
«^
Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM
Dit is de nieuwe versie van de gestabiliseerde 70-200/2.8 IS. De verbeteringen zijn -volgens Canon- volledige weather proof behuizing, betere IS unit (tot 4 stops), een fluoriet element en een kortere scherpstelafstand (naar 1.2 meter). Dit objectief is met name op 200mm een verbetering tov de oude variant. De scherpte is uitstekend en de bokeh is erg mooi. Dit is de beste telezoom van Canon op het moment van schrijven (juli 2010).
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM
«^
Canon EF 70-200 f/4L USM
De Canon 70-200 f/4L is een zeer populaire teleobjectief omdat het de goedkoopste L-objectief van Canon is, met alle daarbij behorende voordelen. De bouwkwaliteit is zeer goed, er zit een zeer rappe USM-motor in voor de autofocus. Optisch presteert hij zeer goed en er is amper CA te vinden. Velen staan voor de keuze om dit objectief te kopen of een Canon 70-300IS USM. De verschillen tussen deze twee objectieven zijn het bereik, de vaste lichtsterkte, de snelheid van de AF, de bokeh en de beeldstabilisator. De eerste en de laatste eigenschap zijn in het voordeel van de 70-300IS USM, de andere in het voordeel van de 70-200/4.0. Kies het objectief op basis van de eigenschappen die voor jou van belang zijn!
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/4L USM
«^
Canon EF 70-200 f/4L IS USM
De IS-versie van de 70-200/4L verschilt op meer vlakken dan alleen een (3e generatie) IS-motor die tot 4 f-stops compenseert. Deze lens is optisch nog net even een stukje beter dan zijn non-IS broertje (wat al een optische bom is) en wordt door veel mensen gezien als de scherpste 70-200 die de canon-lineup kent. Behalve IS heeft deze lens ook weatherseals die beschermen tegen stof en regen. Ondanks al deze toevoegingen is hij met zijn 760 gram maar 50 gram zwaarder dan de non-IS. De prijs is er wel naar, voor het zelfde geld heb je ook een Canon 70-200/2.8L USM, het is dus aan te raden om te bedenken wat je harder nodig hebt; 4 stops stabilisatie of een één stop lichtsterkte.
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/4L IS USM
«^
Canon EF 70-210mm f/3.5-4.5 USM EOL
Dit objectief is momenteel EOL en is derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Vreemd eigenlijk dat Canon hier geen opvolger voor heeft, want met tweedehands prijzen van €150-200 is dit een goed betaalbaar alternatief voor de duurdere 70-200 f/4 L USM. In deze prijsklasse beschikt de lens over zeer goede prestaties, met zelfs bij volle opening scherpe resultaten. Zoals bij goedkopere telelenzen gebruikelijke levert afstoppen met name op het lange eind nog een toename in scherpte op. Op fullframe is er aardig wat vignettering aanwezig, met name op 70mm. Dankzij de USM is de lens snel en stil qua autofocus en dankzij het niet roterende frontelement is het gebruik van een polarisatiefilter geen probleem. De lens beschikt standaard niet over een zonnekap, maar hiervoor kan de ET-65 (bekend van de EF 85 f/1.8 USM) gebruikt worden. De filtermaat is een bescheiden 58mm, wat de aanschafkosten voor een UV- of polarisatiefilter overzichtelijk houdt.
«^
Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
De Canon 70-300 f/4-5.6 IS USM is de opvolger van de 75-300 IS USM, met een aantrekkelijke prijs én de IS-functie (3 stops). Het objectief presteert optisch érg goed, waarbij gezegd moet worden dat de prestaties aan het lange einde wat minder worden. Het objectief beschikt over USM, maar helaas is dit micro-USM en geen ring-USM zoals bij de duurdere L-lenzen. Dit houdt in dat de autofocus wel heel stil is, maar lang niet zo rap is als bij een objectief met ring-USM. De bouwkwaliteit van het objectief is redelijk goed te noemen, hoewel de 70-200 f/4L aanzienlijk beter gebouwd is. Wil je een lichtgewicht objectief wat makkelijk mee te nemen is, goede prestaties levert én over IS beschikt? Dan is dit een goede keus voor je.
pricewatch: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
«^
Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 L IS USM
Canon heeft met dit objectief de keuze voor een kwalitatief goed objectief in het tele bereik nog moeilijker gemaakt. De meeste fotografen zullen twijfelen tussen dit objectief en een normale 70-300 IS of tussen deze en een 70-200/4.0 L IS USM. De 70-300L is een interessant objectief. Het objectief is relatief klein, uitstekend gebouwd, goede AF, 4 stops IS, afgeronde diafragmabladen en een korte scherpstelafstand. Optisch gezien presteert hij prima (goed scherp, zelfs op 300 mm met wellicht een iets grotere hoeveelheid vervorming). Kortom, een aantrekkelijk objectief voor iedereen die een uitstekend objectief tot 300 mm zoekt. Het belangrijkste nadeel is -op het moment van schrijven- de tamelijk hoge prijs.
pricewatch: Canon EF 70-300mm f4-5.6L IS USM
«^
Sigma 70-200mm f/2.8 EX IF APO HSM EOL
Dit objectief is inmiddels EOL en derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. De Sigma is van de EX serie, enigszins vergelijkbaar met de L-finish van Canon. De Sigma beschikt over een HSM-motor, de tegenhanger van de USM-motor, die zeer stil en behoorlijk rap is. De autofocus van de Canon is wel een stukje rapper dan de HSM-motor, maar de snelheid is zeer acceptabel . De Sigma levert een f/2.8 diafragma voor f/4 prijs, de 70-200 f/2.8 USM van Canon is áánzienlijk duurder dan dit objectief, zodat dit een objectief is met een zeer goede prijs/prestatieverhouding.
«^
Sigma 70-200/2.8 APO EX DG MACRO HSM EOL
Deze versie is de opvolger van de EX IF APO HSM variant en is inmiddels opgevolgd door versie 2. De resultaten zijn vergelijkbaar met type II alleen zijn de CAs wat meer verdeeld over het hele bereik. Ze zijn zeker niet schokkend, maar wel aanwezig. Dit objectief is slechts een jaar op de markt geweest en zal lastig te vinden zijn.
«^
Sigma 70-200/2.8 APO EX DG MACRO HSM II
Een professioneel gebouwde 70-200/2.8 van Sigma. Sigma heeft aangegeven dat type II van dit objectief opnieuw gecoat is waardoor het objectief beter met flare omgaat. De optimale scherpte van het objectief ligt rond de 100mm en de zwakke plek is de 200mm stand. De beeldkwaliteit over het algemeen genomen is zeer goed, maar vergeleken met de concurrentie presteren anderen beter. Het objectief heeft wat last van CA bij grotere brandpunten. Dit vindt af en toe ook plaats in de bokeh, waardoor de mooie onscherpte af en toe lelijke plekken bevat. De macro stand haalt een vergroting van circa 1:3.5. De AF doet snel en stil zijn werk. Vergeleken met de Tamron heeft de Sigma een snellere motor aan boord. Voor velen zal dit een aantrekkelijk alternatief zijn voor de veel duurdere L objectieven.
pricewatch: Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO Macro HSM II (Canon)
«^
Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO OS HSM
De opvolger van het objectief hierboven. Nieuw is de optische stabilisatie, Sigma claimt tot 4 stops. De scherpte is op f/2.8 nog niet geweldig, maar op f/4 al veel beter. Op fullframe is verder afstoppen nodig om aan de randen een acceptabele scherpte te krijgen. Van CA heeft dit objectief maar nauwelijks last. Vignettering is op APS-c geen probleem, op Fullframe wordt het duidelijk merkbaar op f/2.8. Een minder punt is dat het objectief erg gevoelig is voor flare. De HSM zorgt voor een stille, maar niet heel snelle autofocus. De prijs van deze versie met OS is veel hoger dan de versie zonder, bijna een factor 2!
pricewatch: Sigma 70-200mm f2.8 EX DG OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 70-300/4-5.6 DG Macro EOL
De minder bekende en goedkopere broer van de Sigma 70-300 APO macro. Dit objectief presteert behoorlijk bij een klein diafragma (f/11). De prestaties zijn beter aan de korte zijde van het objectief. Hoe verder je inzoomt, hoe minder resolutie je overhoudt. De macro-stand heeft een vergroting van 1:2 en werkt naar behoren tussen de 200 en 300 mm. Dit objectief is met name interessant voor mensen die macro in hun tele willen hebben en een klein budget hebben. Anderen wordt geadviseerd even verder te kijken.
«^
Sigma 70-300mm f/4.0-5.6 APO DG Macro
Over de Sigma 70-300mm f/4.0-5.6 APO DG en het kleine broertje van dit objectief, de DL-versie, worden veel vragen gesteld. Moet ik die duurdere APO-versie halen of de DL-versie? De APO-variant presteert in ieder geval aanzienlijk beter dan de DL-versie (of de Tamron 70-300 f/4-5.6 LD Macro for that matter), dus als dit je uiteindelijke teleobjectief gaat worden is het simpel: Spendeer die €100,- extra aan de APO versie. Veel mensen gebruiken het goedkopere broertje of de Tamron om te kijken wat nou het beste bij hun past, om vervolgens een duurder objectief te halen.

De APO versie biedt redelijk goede prestaties, al helemaal wanneer je naar de prijs kijkt. Toch moeten er logischerwijs concessies worden gedaan, boven de 200mm neemt de kwaliteit rap af en de autofocus is niet heel snel. De bouwkwaliteit is redelijk, maar ook niet meer dan dat. Bij de macrofunctie moet je je overigens niet zó gigantisch veel voorstellen, hij haalt sowieso geen 1:1 vergroting, maar het werkt best aardig. Toch is voor het echte macrowerk een echte macro-objectief aan te raden. Al met al een mooi startobjectief voor degenen die niet zo'n ruim budget hebben.
pricewatch: Sigma 70-300mm f4.0-5.6 DG APO Macro (Canon)
«^
Sigma 70-300mm f4-5.6 DG OS
De opvolger van de oude vertrouwde budget telezoom van sigma, de 70-300 DG (non-apo design).
Deze nieuwe telg, met optische stabilisatie heeft een nieuw optisch design gekregen, waardoor hij beter presteert dan zijn voorganger. Zo is de CA dusdanig laag dat het niet storend is en is hij een stuk scherper.
Wel blijft hij, net als andere budget telezoom lenzen, beter presteren wanneer je hem een stopje afstopt.
Zijn stabilisatie en compacte design maakt hem breed inzetbaar, ook om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie. De bouw en finish van de lens zijn bovengemiddeld goed voor zijn klasse, de bokeh (onscherpte rendering) is prima en hij kan vrij dichtbij focus (close-up mogelijkheden, geen echte macro).
Zijn minder sterke punten zijn punten die je bij veel budget lenzen vind, een relatief trage focus (lang focuspad), draaiend frontelement en zoals gezegd wat softer wide-open.
«^
Tamron AF70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro
De Tamron 70-200/2.8 is alles wat je van een 70-200/2.8 mag verwachten; optisch dik in orde op alle optische vlakken. Dit is een werkpaard voor een professional, dus hij moet gewoon goed zijn. Extra voordelen ten opzichte van de concurrentie zijn het relatief lage gewicht, de korte minimale scherpstelafstand en de lage prijs. Het objectief heeft eigenlijk maar één nadeel: de luidruchtige en relatief trage AF motor.
pricewatch: Tamron AF 70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro (Canon)
«^
Tamron 70-200 mm f/2.8 VC USD
De opvolger van de vorige 70-200 die bekend stond om zijn relatief goede beeldkwaliteit maar ondermaatse autofocussnelheid. Met deze lens is dat dankzij de USD-motor een stuk sneller, hoewel nog niet razendsnel. De scherpte laat op f/2.8 vooral in de hoeken te wensen over en op 200 mm ook in het midden, maar verbetert snel bij het afstoppen. CA is geen probleem, enige vignettering is wel aanwezig.
pricewatch: Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD

Review op Photographyblog.
« · ^
Tamron AF70-300mm f/4-5.6 LD EOL
Dit objectief is opgevolgd door de Tamron AF70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro. Dit objectief moet het doen zonder de macro functie en mist de Di coating. Het objectief dient afgestopt te worden naar f/8 voor goede resultaten. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig.
«^
Tamron AF70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro
Dit objectief is de opvolger van de Tamron AF70-300mm f/4-5.6 LD. Het is een goedkoop teleobjectief met zeer redelijke prestaties. Het objectief wordt boven de 200 mm duidelijk minder scherp, maar levert zelfs dan nog redelijke prestaties. De scherpte onder de 200 mm is zelfs goed. Zoals te verwachten is bij een objectief in deze prijsklasse is CA wel een probleem. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig. Het leuke van dit objectief is de 1:2 macro vergroting die je ermee kunt halen.
pricewatch: Tamron AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di LD Macro (Canon)
«^
Tamron SP 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD
Een nieuwe lens van Tamron, en de eerste met de zogenaamde USD-motor aan boord. Deze "Ultra Sonic Drive" zorgt voor een stille en vrij snelle autofocus. De scherpte van deze lens lijkt behoorlijk goed te zijn, ook voorbij de 200mm. Algeheel lijken de optische prestaties zich te kunnen meten met de Canon EF 70-300mm f/4-5.6 USM IS.
pricewatch: Tamron 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD (Canon)
« · ^
Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III (IS) (USM)
Drie objectieven in één post; de Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III, de Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM en de Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III IS USM. Optisch gezien zijn er geen grote verschillen tussen de 3. De objectieven presteren redelijk in het gebied van 75-200 mm, maar daarna gaat het erg hard bergafwaarts. De bouwkwaliteit van de standaard versie en van de USM versie zijn redelijk, die van de IS USM versie is aanmerkelijk beter. Alle objectieven hebben bovengemiddeld last van chromatische abberaties. Het enige noemenswaardige verschil tussen de standaard versie en de USM versie is dat de laatste een micro-USM motor aan boord heeft zitten. Dit levert met name een stillere AF op. Het grootste voordeel van deze objectieven is het aantrekkelijke bereik voor een gunstige prijs met een lage gewicht.
De IS USM versie heeft een aanzienlijk betere bouw dan zijn directe broertjes. Daarnaast is het objectief voorzien van een IS unit, wat uiteraard bijdraagt aan een hoger percentage scherpe foto's. Van de drie objectieven is de IS USM versie niet meer verkrijgbaar. Deze is vervangen door de -optisch veel interessantere- 70-300 IS USM.
Bij alledrie de objectieven is een zonnekap een losse accessoire.
pricewatch: Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III
pricewatch: Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM
«^
Tokina AT-X 828 AF PRO 80-200mm f/2.8 EOL
Dit objectief is momenteel EOL en is derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Zoals bijna alle Tokina objectieven is het zeer solide gebouwd, is het objectief erg scherp en heeft het wat meer last van CA dan de concurrentie. Het belangrijkste nadeel van het objectief is de relatief trage AF motor, het belangrijkste voordeel de prijs.
«^
Sigma 100-300/4 EX APO DG
Een onvolprezen stuk glas van Sigma. Een lens die qua bouw niet onderdoet voor een canon L lens en qua optische prestaties ook niet. Ragscherp, ook op 300mm f/4. Ontzettend fijne lens, die fysiek helaas wel vrij fors is, nog een stapje groter dan de 70-200's van de verschillende merken. Zijn bereik van 100-300mm maakt hem geschikt voor het echte tele werk, van vogels en wildlife. Voor portretten e.d. is hij veel te groot en lomp.
Zijn constante diafragma van f/4 maakt hem tevens geschikt voor een 1.4 tele converter, met behoud van AF op een consumenten dslr. Daarbij komt nog eens dat de AF in dit objectief bijzonder rap zijn werk doet. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel, hij mist een beeldstabilisator. Heb je een stevig stukje glas nodig en is 300mm wat je nodig hebt, dan is deze lens een echte aanrader.
pricewatch: Sigma 100-300mm f4.0 EX DG APO IF HSM (Canon)
«^
Sigma 120-300 mm f/2.8 DG OS HSM
Opvolger van de unieke 120-300 f/2.8 DG HSM. Optisch is deze nog een stukje beter en vooral de centrumscherpte kan concurreren met de primes. Het is een flinke jongen, maar dat kan ook niet anders met de mogelijkheid tot 300mm f/2.8. Teleconverters schijnen ook nog prima te werken op dit objectief, zodat je een gestabiliseerde 420mm f/4 of 600mm f/5.6 hebt.
Voor echt randscherpte kan beter gekeken worden naar een 300/2.8 prime, maar je levert dan wel de flexibiliteit in van de zoom.
De prijs is ook een flink pluspunt, want deze ligt een redelijk stuk lager dan de ongestabiliseerde 300/2.8.
pricewatch: Sigma 120-300mm F2.8 EX DG APO OS HSM (Canon)
« · ^Deze zoomobjectieven lopen door boven de 300 mm waar de consumentenobjectieven meestal ophouden. Vaak worden deze objectieven dermate groot dat ze voorzien zijn van een statiefgondel. Hiermee wordt het zwaartepunt van de combinatie camera en objectief wat naar voren geplaatst waardoor de balans veel beter wordt. De toepassing van deze objectieven ligt met name in het gebied van sport en dierenfotografie. Als het in je budget past word je erg blij als je een dergelijk objectief mee kunt nemen op safari bijvoorbeeld.Sigma 50-500mm f/4.0-6.3 EX APO DG RF HSM
De Sigma 50-500 is geweldig qua bereik, en ondanks de extreme zoommogelijkheden van de lens presteert hij optisch zeer netjes. Dit objectief was 10 jaar geleden een van de weinig objectieven in dit bereik en was ook nog eens zeer betaalbaar. Er zit wél HSM op waardoor de focussnelheid zeer acceptabel is, helaas ontbreekt alleen de OS functie op deze lens. Hierdoor valt alleen met voldoende licht uit de hand te schieten, dus neem je statief mee als je met de jongen op stap gaat. Vergis je niet, het ding weegt 1,8KG, dus een stevig statief is een vereiste. In tegenstelling tot 10 jaar geleden is dit objectief tegenwoordig niet meer de enige logische keuze; er zijn een aantal objectieven bijgekomen in hetzelfde bereik. Met name de Sigma 150-500 is een zeer aantrekkelijk alternatief.
pricewatch: Sigma 50-500mm f/4.0-6.3 EX DG APO RF HSM (Canon)
«^
Sigma 50-500mm f/4.5-6.3 APO DG OS HSM
De opvolger van de versie zonder OS. Sigma claimt dat er tot 4 stops winst kan worden behaald. De HSM zorgt voor een stille en vrij snelle autofocus. Toch wil de autofocus nog wel eens zijn doel missen, wat veroorzaakt kan worden door het maximale diafragma van f/6.3 in het telegebied. Het objectief komt overigens alleen in de buurt van de 500mm als er op oneindig wordt gefocust. Dichterbij zit het meer rond de 400mm. Vooral richting de 500mm heeft het objectief ook last van CA. De scherpte is in het midden vrij goed voor een zoomlens. Aan de randen is afstoppen vereist voor betere prestaties. Filters kopen is wel een uitdaging met een diameter van 95mm!
pricewatch unsorted: Sigma 50-500 / 4,5-6,3 DG OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX APO OS RF
De Sigma 80-400mm OS is de tegenhanger van de 100-400 en ook deze voorziet in beeldstabilisatie, maar dan onder de naam OS. Deze technologie levert circa 2,5 tot 3,5 stop extra marge op en vergemakkelijkt het uit de hand schieten op de langere focale lengtes. Deze lens is wel circa €500,- goedkoper dan de Canon, maar hij beschikt helaas niet over USM/HSM waardoor hij aanzienlijk trager focust. Optisch gezien is het geen hoogvlieger. Gezien het relatief kleine prijsverschil is het raadzaam om verder te kijken naar bijvoorbeeld de Sigma 150-500 of de duurdere Canon 100-400.
pricewatch: Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX DG APO OS RF
«^
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
De Canon 100-400mm is behoorlijk veel gebruikt objectief voor deze doeleiden, onder andere omdat hij voorzien van van IS (2 stops) Op deze focale lengtes is het zéér lastig uit de hand schieten zonder IS, of er moet veel licht aanwezig zijn waardoor het wel kan. Deze lens beschikt over een pomp-zoom mechanisme, in plaats van het draaimechanisme waar de meeste lenzen van tegenwoordig over beschikken. Het voordeel is dat je heel snel kunt zoomen, ten koste van een stuk precisie en het risico dat hij stof opzuigt is groter dan bij een draaizoom. Optisch is dit objectief een van de scherpste ultrazoom objectieven, hoewel de verschillen met de goede objectieven van de concurrentie klein zijn!
pricewatch: Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
«^
Sigma 120-400/4.5-5.6 APO DG OS HSM
Een betaalbaar ultra-tele objectief van SIgma met een snelle AF motor en een beeldstabilisator. Dit grote objectief heeft een aantrekkelijk bereik, omdat het voorbij de consumenten-afstand van 300 mm gaat. Echter, helaas gaat de beeldkwaliteit van dit objectief juist aan het lange eind (>200 mm) (hard) achteruit. Tot 200 mm zijn de resultaten prima, maar daarboven gaat de scherpte verloren. Dit is uiteraard erg jammer aangezien veel mensen dit objectief zullen kopen vanwege de 400mm stand. Ook is vignettering op een fullframe camera een probleem. Het objectief heeft een goede OS unit en ook de minimale scherpstelafstand is prettig kort.
pricewatch: Sigma 120-400mm f4.5-5.6 APO DG OS HSM (Canon)
«^
Sigma 150-500/5-6.3 APO DG OS HSM
Dit objectief gaat tot een ongelooflijke 500mm. Voor mensen voor wie een Canon 500/4.0 of Sigma 500/4.5 iets buiten budget valt is dit het objectief om te kopen. De beeldkwaliteit is de beste van alle super telezoom objectieven. De beeldkwaliteit na 400mm vervalt weer wat, maar zelfs op 500mm is de scherpte nog goed. Verder is het objectief voorzien van een rappe AF en goede OS unit. Nadelen zijn de filtermaat van 86mm en het gewicht van het objectief. De belangrijkste concurrent is de Canon 100-400. De verschillen tussen beide objectieven zijn erg klein. De Canon heeft het voordeel van iets meer resolutie (erg klein verschil) en de lichtsterkte op de 400 mm stand is bij de Canon iets gunstiger. De Sigma heeft daartegenover een aantrekkelijker bereik en prijs staan. Al met al een erg moeilijke keuze.
pricewatch: Sigma 150-500mm f5-6.3 APO DG OS HSM (Canon)
«^
Tamron SP AF200-500mm f/5-6.3 Di LD (IF)
Een zeer gunstig geprijsde super telezoom objectief. Optisch gezien is dit een zeer interessant objectief, goede scherpte, weinig vervorming en weinig vignettering. Vermeldenswaardig is het 86mm filter die je nodig hebt. Het enige minpuntje in de beeldkwaliteit is dat het objectief last heeft van wat CA. De bouw is redelijk; het objectief is licht voor zijn bereik en heeft standaard een statiefgondel meegeleverd. Het objectief wordt tijdens het zoomen aanmerkelijk langer
Het grootste gemis van dit objectief is uiteraard een gebrek aan beeldstabilisator icm de lage lichtsterkte. Dit wordt uiteraard volledig verklaard door het prijskaartje. Een tweede groot verbeterpunt is de AF accuratesse; het locken van de scherpstelling kan lastig zijn. De AF in dit objectief is van de categorie "koffiemolen", redelijk qua snelheid maar wel een beetje luidruchtig. Al met al een zeer interessant objectief voor mensen met een wat kleinere budget die geen actie foto's willen schieten!
pricewatch: Tamron SP AF 200-500mm f/5-6.3 Di LD IF (Canon)
«^Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Deel 3"You have got to love them or you have got to hate them." Dat lijkt een aardige omschrijving voor deze groep objectieven. Superzoom lenzen zijn lenzen met een extreem bereik (beginnend bij zo'n 7,5x zoom). In fotografische zin hebben ze veel compromissen: ze zijn niet lichtsterk, ze zijn niet superdegelijk gebouwd, meestal is de AF niet erg snel, ze zijn niet erg contrastrijk, ze hebben vervormingen, er is veel verbetering te behalen bij gebruik van een kleiner diafragma, etc. Waarom dan toch een superzoom kopen? Omdat het een compact objectief is, waarmee je zeer uiteenlopende foto's kunt maken. Ga je op reis en heb je weinig plek om fotoapparatuur mee te nemen? Heb je een beperkt budget en wil je toch een groot bereik afdekken? Een superzoom doet het allemaal. Over het algemeen hebben de goedkopere varianten geen beeldstabilisator en zijn ze optisch wat minder goed dan de gestabiliseerde, duurdere versies.Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS APS-c
Dit objectief is recentelijk door Canon tussen de EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 en de EF-S 17-85mm f4-5.6 geplaatst. De bouw van het objectief is redelijk met een kunststof omhulsel en een metalen bajonet. De AF vindt plaats met een conventionele motor en is redelijk snel. De scherpte is -mits afgestopt- goed tot zeer goed. Het objectief heeft op de 18 mm stand last van extreme vervorming. Daarnaast is vignettering over het hele bereik iets om rekening mee te houden. Net als iedere objectief in dit zoombereik heeft ook dit objectief last van CAs. Als je op zoek bent naar een allround objectief met IS en je vindt het geen probleem om het objectief minimaal een stop af te stoppen, dan is dit een geschikte kandidaat!
pricewatch: Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
« · ^
Canon 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM
Opvolger van de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS. In de naam van de nieuwe lens staat STM, wat duidt op de stappenmotor die is gebruikt voor het focussen. Deze stappenmotor is iets minder stil en snel als een USM, maar wel erg nauwkeurig, mits geplaatst op een body die de STM kan aansturen (momenteel de 650D).
Voor wie geen camera heeft met STM aansturing, biedt deze lens nog wat positieve eigenschappen. De bouwkwaliteit is prima in orde en de scherpte is over het hele bereik goed (iets wat van de voorganger niet gezegd kan worden). Daarnaast is de minimale focusafstand nog wat verkleind en het aantal (afgeronde) diafragmabladen is gestegen van 6 naar 7 wat kan bijdragen aan een wat zachtere bokeh bij het afstoppen.
pricewatch: Canon EF-S 18-135mm F3.5-5.6 IS STM
« · ^
Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS APS-c
Na de successen van 18-200 lenzen bij Tamron en Sigma ontstond er bij de OEMs uiteraard ook een behoefte om een graantje mee te pikken uit deze markt. Het gevolg is de Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS . Dit objectief is -net als alle EF-S objectieven- alleen geschikt voor gebruik op APS-C camera's van Canon. Deze 18-200 is voorzien van een beeldstabilisator (IS), is ruim 10 cm lang en weegt 595 gram. De AF snelheid is prima in orde en ook de bouw behoort tot de top van de 18-2xx objectieven. Vervormingen op 18 mm zijn behoorlijk extreem en over het algemeen genomen kan gezegd worden dat het centrum goed is, maar de randen behoorlijk achterblijven.
pricewatch: Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS
« · ^
Sigma 18-200/3.5-6.3 DC APS-c
De goedkoopste variant van de Sigma superzoom objectieven. Slechts 8 cm hoog en 405 gram zwaar. Dit maakt dit objectief zeer geschikt voor backpackers en mensen die met weinig massa willen fotograferen. Optisch gezien is het een redelijk objectief. Zwakke punten zijn de 35 mm stand (met name aan de rand) en op 200 mm. Op de 18 mm stand heeft het objectief veel last van vertekening. Qua bouw is dit objectief wat beter dan de vergelijkbare Tamron. Zo heeft dit objectief bijvoorbeeld een metalen bajonet-vatting.
pricewatch: Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC (Canon)
« · ^
Sigma 18-200/3.5-6.3 DC OS APS-c
Dit 18-200 objectief van Sigma is voorzien van een beeldstabilisator om bewegingsonscherpte tegen te gaan. Dit objectief is veel groter en zwaarder dan zijn eerder genoemde kleine broertje: 100 mm hoog (en met name 8 cm dik) en 610 gram zwaar. Optisch gezien is de OS variant beter dan de non-OS variant met meer scherpte in het hele bereik. Het beste resultaat wordt gehaald aan beide einden van de zoomrange. De 35mm stand blijft een zwakke plek van het objectief. De AF snelheid is redelijk, en de bouw is verrassend goed. Op het moment van schrijven is deze variant slechts een paar tientjes duurder dan de versie zonder OS en als het extra gewicht geen probleem is, dan is het absoluut aan te bevelen om de variant met OS te pakken.
pricewatch: Sigma 18-200mm f3.5-6.3 DC OS (Canon)
« · ^
Sigma 18-250/3.5-6.3 DC OS HSM APS-c
Deze superzoom van Sigma is optisch nauwelijks een verbetering t.o.v. de Sigma 18-200 OS, maar biedt wel 50mm aan het lange eind extra. De pluspunten: goede bouwkwaliteit zonder zoomcreep, snelle en stille autofocus en scherpte tussen 18 en 50mm. Daarna gaat het heel hard bergafwaarts en je kunt je zelfs afvragen of de centrumscherpte nog wel voldoende is op f/8. Chromatische aberratie is ook niet echt goed onder controle.
De iets duurdere Tamron 18-270 VC PZD lijkt op het optische vlak een heel wat betere keuze, maar die heeft dan wel een minder goede autofocus en bouwkwaliteit.
pricewatch: Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC OS HSM (Canon)
« · ^
Tamron AF18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Tamrons goedkoopste, kleinste en lichtste superzoom lens. Het objectief meet 74 mm hoog en weegt net geen 400 gram. Een ideale reisgenoot dus. Over de optische kwaliteiten kunnen we kort zijn: het is aan te bevelen dit objectief voornamelijk afgestopt te gebruiken. De zwakste plekken zijn 18 mm (de randen) en 200 mm. Qua bouw is de Tamron wat minder overtuigend dan de vergelijkbare Sigma, maar vanwege de betere AF prestaties wordt de Tamron als de betere van de twee gezien. Als extra bonus blijkt dat in de praktijk de Tamron stiekem net ietsje langer is dan de Sigma (de 200mm is dus stiekem ietsje meer).
pricewatch: Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Canon)
« · ^
Tamron AF18-250mm f/3.5-6.3 Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Dit 14x zoom objectief is een beetje vreemde eend in de bijt. Tamron is de enige fabrikant die een dergelijk objectief op de markt heeft zonder dat deze is voorzien van een beeldstabilisator. Desalniettemin heeft Tamron het voor elkaar gekregen om dit objectief bijzonder klein en compact te houden. Het meet slechts 83 mm hoog en weegt slechts 430 gram. Nog vreemder wordt het wanneer je naar de optische kwaliteiten gaat kijken. Die zijn namelijk heel aardig en beter dan menig 18-200 objectief. Alleen op de 250mm stand worden de prestaties wat minder, maar verder presteert het objectief verrassend constant. Vertekening is alleen op de 18 mm bovengemiddeld. AF snelheid en bouw zijn redelijk. Als je een superzoom zoekt en kunt leven zonder een beeldstabilisatie dan is dit een uitstekende keuze.
pricewatch: Tamron AF 18-250mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Canon)
« · ^
Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro APS-c
De Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro verdient in de eerste plaats een erkenning voor de naam van het objectief. Zeg dit maar eens 10x achter elkaar op! Dit objectief wijkt af van de twee kleinere broertjes uit de reeks, aangezien het groter (ruim 10 cm hoog) en zwaarder (550 gram) is en voorzien is van een beeldstabilisator. Op het moment van schrijven (december 2009) is dit objectief de beste 18-2xx lens die je kunt krijgen voor op een Canon camera. Grote vervormingen op 18 mm en veel chromatische abberaties boven de 200 mm, maar verder is de beeldkwaliteit beter dan de concurrenten.
pricewatch: Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro (Canon)
« · ^
Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD APS-c
Dit objectief is de jongste Tamron superzoom. De PZD in de naam staat voor "Piezo Drive", een speciaal soort ultrasone motor die wat kleiner gemaakt kan worden. Het zorgt ervoor dat de autofocus sneller en stiller is dan bij zijn voorgangers. Dit objectief is ook kleiner dan zijn voorganger. Door de nieuwigheid is er nog maar weinig over de prestaties bekend, uit voorbeeldfoto's blijkt dat het objectief in staat is om scherpe foto's te maken, ook op 270mm. Enige variatie tussen verschillende exeplaren lijkt er wel te bestaan.
pricewatch: Tamron 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD (Model B008)
« · ^
Tamron 28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) MACRO
Superzoom die ook op fullframe past. Op een cropcamera is de 28mm misschien wat te weinig groothoek waardoor er alsnog misschien een extra lens moet aanschaffen. Op fullframe is het bereik natuurlijk ideaal, van groothoek tot tele, en zelfs close up kan worden gedaan met deze lens. Interne stabilisatie (+/- 3 stops) zorgt ervoor dat de lens nog bruikbaarder wordt. Nadelen zijn, zoals wel vaker bij superzooms, de geringe lichtsterkte, niet al te beste scherpte en purple fringing. Enige concurent op fullframe is de Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM welke meer dan 3x zoveel kost.
pricewatch: Tamron AF 28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) Macro
« · ^
Een fisheye combineert een zeer korte brandpuntsafstand met een tonvormige vertekening. Er zijn 2 soorten (eigenlijk 3 maar goed): de circulaire en de rectilineaire. De circulaire geeft een cirkelvormige afbeelding met zwart er omheen. De beeldhoek is vast, bijvoorbeeld 180° horizontaal, verticaal en diagonaal.
Om toch een volledig frame van een 35mm rolletje te belichten kwamen de rectilineaire fisheye lenzen, deze hebben een beeldhoek van bijvoorbeeld 180° diagonaal maar minder verticaal en horizontaal.
Cropcamera's hebben een kleiner brandpunt nodig dan fullframe camera's om een bepaalde beeldhoek te krijgen
Sigma 4.5/f2.8 EX DC Circulair Fisheye HSM APS-c
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 4.5mm f/2.8 EX DC Circular Fisheye HSM (Canon)
« · ^
Peleng 8mm f/3.5 Circulair Fisheye
Een echte fun-lens, uit de voormalige USSR. Voordat Sigma en Tokina met hun circulaire fisheyes uitkwamen was dit de enige manier om een beeldhoek van 180 graden te verkrijgen op een canon body.
Deze lens moet 't vooral van z'n prijs hebben, want optisch is ie niet zo geweldig; hij heeft erg veel last van flares en 't contrast en de scherpte blijft bij alle diafragmawaarden matig. De volledig handmatige bediening (diafragma en scherpstellen) zit minder in de weg dan je zou denken, want de scherptediepte bij 8mm is bij bijna elk diafragma enorm. De sluitertijd rekent je body wel netjes automatisch uit.
« · ^
Sigma 8/3.5 EX DG Circulair Fisheye
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 8mm f3.5 EX DG Circular Fisheye (Canon)
« · ^
Samyang 8mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye

Deze 8mm fish-eye lens is zoals wel meer van de lenzen van deze Zuid-Koreaanse fabrikant ook bekend onder vele andere merknamen zoals Walimex en Vivitar. De lens heeft geen enkele elektronische verbinding en moet dus ook volledig met de hand bediend worden. Wat daar echter tegenover staat is de zeer zachte prijs (op moment van schrijven ongeveer 290 euro) en de lens is gelukkig ook makkelijk verkrijgbaar. Dit maakt deze lens tot een van de populairste fish-eye lenzen op dit moment.
De lens zelf heeft een zeer robuste bouw en de handbediende onderdelen lopen zeer soepel (focus-ring) of juist met degelijke klicks (diafragma-ring). De rectangulaire fish-eye lens geeft op Canon crop een beeldhoek van 167 graden met een bijna stereographische projectie. Hierdoor lijkt de vervorming minder extreem dan bij concurrenten met vergelijkbare beeldhoek. De lens is zeer scherp zodra deze wordt afgestopt naar 5.6, maar heeft wel last van CA en flare. Dit blijft echter binnen de perken en is iets dat bij veel fisheyes een zwakke plek is.
Uit de doos is de lens niet geschikt voor FF door de ingebouwde zonnekap. Met een kleine chirurgische ingreep is deze echter te verwijderen waarna (uiteraard met vignet) deze lens ook op FF te gebruiken is.
pricewatch: Samyang 8mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye Canon
« · ^
Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM
Redelijk uniek is deze Fisheye zoomlens, waar er maar 1 andere van is: de Pentax/Tokina 10-17mm. Maar dit is een objectief dat ook op fullframe werkt. Ook al is dit objectief een zoomobjectief, toch zal het objectief waarschijnlijk vaak maar in 1 stand gebruikt worden door Fullframe camera's: 15mm. Dit is namelijk de enige beeldvullende stand. Op aps-c is het objectief tot 10mm goed beeldvullend bruikbaar (er zit zelfs een zoom limiter hiervoor op). De centrumscherpte is voortreffelijk, maar de randen komen pas met afgestopt diafragma tot redelijk niveau. CA is redelijk nadrukkelijk aanwezig, maar zeer ongevoelig voor flares.
pricewatch: Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM
« · ^
Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye
Fisheye met EF mount, dus geschikt voor fullframe. Wijder dan de 14mm L, als je het perspectief corrigeert krijg je het equivalent van een 12 a 13 mm lens. Nadeel van deze correctie is dat de hoeken wat softer worden. Uiteraard past de lens ook op cropcamera's, maar het fisheye effect wordt wel een stuk minder. De bouwkwaliteit van de lens is aardig, meer niet. Focusring voelt wat stroef en de focussnelheid is ook niet al te hoog. Wanneer je hem gebruikt op fullframe word je getrakteerd op zeer goede hoekscherpte, zelfs op f2.8. Vignetting is minder aanwezig dan zijn soortgenoten en verdwijnt geheel als je hem afstopt. Filtergebruik is niet mogelijk, voorop past geen schroeffilter en achterin passen geen gelatinefilters.
pricewatch: Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye
« · ^
Sigma 15/2.8 EX DG Diagonal Fisheye
Naast de Canon 15mm Fisheye is deze Sigma een goed(koop) alternatief voor wie een 180 graden kijkhoek met AF op 15mm wil. Optisch zijn de lenzen nagenoeg identiek, de hoeveelheid flare en de beeldkwaliteit zijn bijzonder vergelijkbaar, bovendien zijn beide bruikbaar voor fullframe camera's, waar sommige fisheyes dat niet zijn.
De Canon-variant focust iets sneller en de bouw is een stuk beter, maar dat rechtvaardigt het prijsverschil (vaak zo'n 50%!) in mijn ogen [of: over het algemeen] niet. De Sigma heeft naast een iets minder stevige bouw overigens ook een nogal slechte finish: de gebruikte verf/lak laat snel los.
Gebruik van filters is niet mogelijk in de nieuwere serie Sigma's, de oudere versies kunnen wel minifilters in geschoven worden aan de achterzijde, hoewel deze nagenoeg niet te vinden zijn.
pricewatch: Sigma 15mm f2.8 EX DG Diagonal Fisheye (Canon)
« · ^
Zenitar 16mm f/2.8 Fisheye
Een 16mm fisheye, ook uit rusland. Deze geeft op full-frame een beeldhoek van 180 graden. Op een crop-camera is het fisheye effect een stuk minder zichtbaar. De lens is met open diafragma redelijk soft en contrastloos, maar als je 'm knijpt wordt de beeldkwaliteit prima en zelfs erg goed bij f/11. Bij deze lens zal je met een ring op de lens 't diafragma moeten instellen (de zoeker wordt dan ook donkerder) en handmatig moeten scherpstellen. Dit is vrij eenvoudig met de duidelijke afstandmarkeringen op de lens. De sluitertijd wordt netjes door je camera uitgerekend.
Alternatieven zijn de 15mm fisheye lenzen van Sigma en Canon, welke beide optisch een stukje beter zijn en autofocus bieden, maar wel wat duurder zijn.
« · ^Voor eigenlijk elke macro lens geldt dat hij ragscherp is. Een macro lens is daarvoor geoptimaliseerd. De onscherpte rendering, bokeh, is ook iets wat bij macro lenzen vrij goed gaat, maar waarbij je moet onthouden dat een lens met een grotere focale lengte het altijd makkelijker heeft op dit gebied.
Macro lenzen hebben een lange focus slag, waardoor de meesten vrij langzaam focussen. Een beperkte oplossing hiervoor is de focus-limiter, die de meeste macro lenzen hebben. Je hakt je focuspad daarmee in tweeën (of echt macro afstanden, òf close-up tot infinity) en geeft de camera de mogelijkheid om ongeveer 2x zo snel een focus te vinden. Veel zoom lenzen hebben een macro aanduiding, maar een echte macro lens is een lens die een 1:1 vergroting kan halen (bijv 1 cm groot beestje wordt ook 1cm groot op de sensor geprojecteerd door de lens)
De populairste macro lenzen zitten rond de 100mm, waardoor de lens ook, terecht, vaak wordt ingezet voor portretten.

Voordat je een macro objectief koopt zijn een aantal zaken belangrijk. Bedenk jezelf welk brandpunt je nodig hebt: hoe kleiner je brandpunt hoe dichter je bij je onderwerp werkt. Dit heeft twee nadelen: ten eerste kun je beestjes wegschrikken en ten tweede kun je in je eigen schaduw werken. Je kunt op de site vaak vinden welke afstand de minimale werkafstand is. Houd hierbij rekening dat dit gemeten is vanaf je sensor. De afstand van de sensor tot aan de rand van de behuizing plus de maximale lengte van je objectief bepalen hoeveel cm je nog over hebt achter je lens. Het tweede wat erg belangrijk kan zijn is de aanwezigheid van een focus limiter. Deze hakt het bereik in tweeën. Of de AF werkt over het hele bereik of alleen vanaf een bepaalde afstand tot oneindig. Omdat voor macro fotografie precies scherpstellen erg belangrijk is, heeft de scherpstelring een groot pad. Het scherpstellen over het hele pad duurt dan ook lang. Als je hem voor andere doeleinden dan macro gebruikt, kan het zeer handig zijn om een focus limiter te hebben. Controleer dus of het objectief dat heeft (als het voor jou belangrijk is). Het laatste aspect is een statiefgondel. Door een statiefgondel wordt de balans van camera plus objectief beter verdeeld op je statiefkop. Niet alle objectieven beschikken over deze mogelijkheid en of deze accessoire wordt meegeleverd is ook verschillend. Kijk dit na voordat je een lens koop (indien het belangrijk is voor je).


In de OP staan bewust geen macro lenzen van 50mm of minder. De reden hiervoor is dat de meeste mensen dit geen fijn brandpuntsafstand vinden om macro te fotograferen. Door de erg kleine werk afstand tot je onderwerp, verjaag je al snel beestjes. Daarnaast kan je minder goed je onderwerp isoleren van je achtergrond (minder tele geeft automatisch minder onscherpte in de achtergrond). Daarnaast halen de meeste macro lenzen van 50mm of minder geen 1:1 vergroting, wat toch wel een kenmerk van een echte macro lens is.
Kortom, voor de meeste mensen zijn 50mm macro lenzen niet de meest geschikte keuze en daarom zijn ze niet los behandeld in de OPCanon EF-S 60mm 2.8 USM Macro APS-c
Een niet zo heel bekende macro lens op tweakers. Ook een relatief nieuwe lens. Zijn sterkste punt is misschien wel zijn prijs. In verhouding tot macro lenzen rond de 100mm is deze lens al snel 100 euro goedkoper en dat maakt deze lens interessant. Optisch een prachtige lens met goed contrast en scherpte (zoals alle macro lenzen eigenlijk). Maar ook nog eens met een USM motor, waardoor hij vrij vlot kan focussen en dat maakt hem geschikt voor portretten. Kortom, een fijn pakket in één lens.
Zijn grootste nadeel is zijn focale lengte van 60mm. Ondanks zijn mooie bokeh is het met deze lens moeilijker om een rustige onscherpe achtergrond te creëren, omdat hij minder het tele-perspectief heeft wat veel van zijn langere broertjes/concurrenten wel hebben. Als je zeker weet dat je een macro lens zoekt die rond de 60mm zit, dan is deze lens zeker een aanrader.
pricewatch: Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM
« · ^
Tamron SP AF60mm f2 Di II LD (IF) 1:1 Macro APS-c
Dit -relatief nieuwe- macro objectief van Tamron levert een extra stop lichtsterkte op t.o.v. andere macro objectieven. Het voordeel hiervan is de helderdere zoeker en een kortere scherptediepte. De prestaties zijn zeer hoog en de bokeh is heerlijk zacht. Velen zijn echter van mening dat het objectief op dit moment (januari 2010) nog veel te duur is (een vergelijkbare Canon is momenteel verkrijgbaar voor ruim 100 euro minder) zonder hiervoor heel veel meerwaarde te bieden.
« · ^
Canon MP-E 65mm f/2.5 1-5x Macro
Dit stukje glas is uniek in zijn soort. Dit macro objectief heeft een minimale vergroting van 1x en een maximale vergroting van 5x. In het laatste geval staat een onderwerp 5 keer zo groot op de sensor dan dat het in werkelijkheid is. Dit objectief heeft dan ook geen zoom en ook niet echt een scherpstelling. De gangbare werkwijze is om de vergroting in te stellen en dan de camera naar voren te bewegen totdat het onderwerp scherp is. Een andere werkwijze is om een afstand te kiezen en de vergroting te variëren totdat het onderwerp scherp is. Alleen bij gebruik van deze laatste werkwijze is de meegeleverde statiefgondel handig. Dit objectief is geschikt voor het vastleggen van de allerkleinste details! Let er wel op dat de werkafstand bijzonder klein is.
pricewatch: Canon MP-E 65mm f/2.8 Macro
« · ^
Sigma 70/2.8 EX DG Macro
Relatief nieuw macro objectief van Sigma. Uiteraard is de scherpte bij dit objectief dik in orde. De bokeh is mooi en zacht. Desalniettemin is het een vreemd objectief. De Sigma 105mm macro is momenteel (januari 2010) verkrijgbaar voor nagenoeg hetzelfde bedrag. De 70 mm is iets scherper, maar heeft meer last van CA. Daarnaast is een langer macro objectief voor velen makkelijker in gebruik (grotere werkafstand tot bijvoorbeeld insecten, kleinere DoF en minder waarschijnlijk dat je in je eigen licht werkt). De AF is accuraat, maar enigszins luidruchtig en niet bijster snel. De bouw is zeer degelijk.
pricewatch: Sigma 70mm f2.8 EX DG Macro (Canon)
« · ^
Tamron SP AF90mm f/2.8 Di 1:1 Macro
De tamron 90 lijkt de publiekslieveling met zijn aantrekkelijke prijs en goede prestaties. Van de third-party macro lenzen rond de 100mm, is deze tamron het snelst met focussen, wat erg fijn is voor de momenten dat je de lens als bijv. portret lens gebruikt. De bouw van de tamron is erg goed, net als die van zijn concurrenten. De lens wordt fysiek significant groter wanneer je dichtbij focust, een eigenschap die hij deelt met veel third-party macro lenzen. Optisch erg fijn vanwege zijn lage hoeveelheid CA. Van de third-party alternatieven rond de 100mm is dit onze aanrader.
pricewatch: Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro (Canon)
« · ^
Canon EF 100 2.8 USM Macro
Lange tijd Canon populairste macro lens en niet zonder reden. Optisch uitstekend (maar niet beter dan de concurrenten). Net als zijn concurrenten een goede bouw ook. Maar waar deze lens zijn meerwaarde laat zien is zijn interne focus mechanisme èn zijn USM motor die het focussen rap maakt. Daardoor is deze lens goed bruikbaar als portret lens, zeker met zijn focus-limiter actief.
Helaas is de lens wel wat duurder dan zijn concurrenten, waarbij de meerwaarde van het focussen niet voor iedereen het extra geld waard is. Bij macro fotografie blijft handmatig focussen toch de voorkeur hebben voor de meesten. Optioneel is voor dit objectief een statiefgondel verkrijgbaar. Recentelijk heeft canon een L-variant van deze lens uitgebracht, te weten de Canon 2.8L USM 2.8 macro. Die een nog betere bouw heeft en het predicaat L mag dragen.
pricewatch: Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro
« · ^Canon EF 100mm Macro L f2.8 IS USM
Volgens dpreview een van de lenzen met het hoogst oplossende vermogen die Canon ooit gemaakt heeft. Een (kleine) verbetering van Canon's al bepaald niet zielige 100mm Macro USM qua scherpte, kleuren en contrasten maar de hybride-stabilisatie en de (veel) snellere scherpstelmotor maakt het verschil (samen met de iets betere bouw en weathersealing). Sluitertijden van 1/50e seconde zijn met een 1:1 vergroting uit de hand absoluut mogelijk (dat hoef je met een "oude" 100 macro niet te proberen). De lens is dankzij de 4-stops stabilisatie en de snelle AF een aanvulling niet alleen functioneel als macro maar ook als (haarscherpe) portretlens en als gewoon "manusje-van-alles-korte-tele". Heeft nog een erg mooi bokeh ook dankzij het afgeronde 9-bladige diafragma maar is wel fors duurder dan de non-L 100 mm macro.
pricewatch: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
« · ^
Tokina AT-X 100mm PRO D 2.8 macro
Lange tijd was deze lens de goedkoopste macro lens rond de 100mm, wat hem populair maakt. Zeker gezien de kleine verschillen in de optische prestaties tussen macro lenzen. Maar, als je ze naast elkaar zet, dan valt op dat deze tokina meer CA's produceert dan zijn concurrenten (CA is bij macro fotografie wel minder een issue, door de veelal lagere contrasten in de compositie). De bouw is als vanouds bij tokina meer dan in orde. De snelheid van de AF is vergelijkbaar met de sigma 105, namelijk erg traag.
pricewatch: Tokina AT-X M100 AF PRO D 100mm f/2.8 Macro (Canon)
« · ^
Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro
Een populaire lens voor macrofotografie. De lens heeft (net als de meeste concurrenten) een fijne ergonomie door zijn enorme focusring en precieze handmatige focusmogelijkheden. Bouwkwaliteit is ook dik in orde, zoals bij de meeste pro sigma lenzen (EX aanduiding). Deze macro lens heeft AF, maar is zo traag dat je veelal beter af bent met manual focussen. Iets wat sowieso aan te raden is voor macro fotografie. De lens wordt fysiek significant groter wanneer je dichtbij focust, een eigenschap die hij deelt met veel third-party macro lenzen. Optisch erg fijn vanwege zijn lage hoeveelheid CA, maar iets minder scherp op grote diafragma's dan zijn concurrenten (bij macro niet heel belangrijk).
pricewatch: Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro (Canon)
« · ^
Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro OS HSM
Dit objectief van Sigma heeft over het algemeen goede optische eigenschappen, zoals scherpte en controle over CA. Maar ook een paar nadelen: vignetting op fullframe en flare-gevoeligheid. Maar het grootste nadeel aan deze lens is de prijs t.o.v. de concurrentie. Voor nog geen €100 meer heb je een (iets) beter presterende Canon 100L Macro.
pricewatch: Sigma 105mm F2.8 EX DG Macro OS HSM
« · ^
Sigma 150/2.8 EX DG Macro APO HSM
Deze zeer degelijk gebouwde 150mm macro van Sigma valt tussen de klassieke 100 en 180/200 mm macro objectieven in en is uniek in zijn soort. Het objectief is voorzien van een HSM motor. Deze motor is in staat erg stil -maar niet erg snel- zijn werk te doen. Dit is uiteraard handig in de buurt van insecten. Verder is het standaard voorzien van een statiefgondel waardoor de hele set mooi in balans is. De scherpte is goed en de CAs zijn netjes gecontroleerd.
pricewatch: Sigma 150mm f2.8 EX APO DG MACRO HSM (Canon)
« · ^
Sigma 150mm F2.8 EX APO DG MACRO OS HSM
Sigma heeft de oudere 150mm f/2.8 Macro opgewaardeerd met stabilisatie en wat extra gewicht. Niet alleen de stabilisatie is een pluspunt, maar ook de geweldige prestaties van deze lens. Nagenoeg geen vervorming, super apochromatisch, rand tot rand scherpte en als bonus kan deze lens ook nog prima overweg met teleconverters (zelfs 2x is goed te gebruiken).

pricewatch: Sigma 150mm F2.8 EX APO DG MACRO OS HSM (Canon)
« · ^
Canon 180mm f3.5L Macro
De Canon 180mm is de langste brandpuntsafstand in het assortiment macrolenzen binnen het Canonkamp en leent zich uitstekend om insecten en andere schuwe beestjes te fotograferen. Een langere brandpuntsafstand geeft ook een mooiere bokeh. Om even kort te vergelijken, de 180mm heeft een MFD (minimum focus distance) van 48cm, de 100mm heeft een MFD van 30cm, en een 60mm een MFD van 20cm. Echter dit is de afstand van onderwerp tot sensor ! Daar moet je dus nog de lenslengte en eventueel zonnekap van aftrekken!
De lens wordt standaard geleverd met statiefgondel (en pouch) en de bouwkwaliteit is zoals we van een L lens mogen verwachten: uitmuntend, gebouwd als een tank. Optische kwaliteit is uitmuntend, scherp van center tot corner. De lens is erop voorzien om te kunnen werken met teleconverters en wordt daarmee een 252mm f4.5 (1,4x) of 360mm f7 (2x).
De autofocus werkt in 2 ‘gebieden’. Een macrogebied en een gewoon telegebied. In elk van deze gebieden werkt de autofocus snel en accuraat (alhoewel de AF toch iets trager is dan bijvoorbeeld een 135L), echter het overschakelen tussen deze gebieden verloopt langzaam.
Al bij al is deze lens dé ultieme macrolens in het Canonkamp. Spijtig genoeg betaal je daar ook de hoofdprijs voor. Met een prijskaartje van € 1200 ligt deze lens ver buiten het budget van de meeste fotografen en kan het nuttig zijn te kijken naar Sigma of Tamron varianten.
pricewatch: Canon EF 180mm f/3.5L Macro USM
« · ^
Sigma 180/3.5 EX DG Macro APO
De langste van de macro objectieven van Sigma. Deze versie is iets ouder en wat minder lichtsterk dan de Sigma 150mm macro. De bouwkwaliteit is uitstekend en standaard wordt een statiefgondel meegeleverd. Ook dit objectief is voorzien van een stille HSM motor. De scherpte en vignettering is uitstekend, maar het objectief heeft behoorlijk last van CAs. Daarnaast is het de duurste van de drie lange macro's van Tamron en Sigma. Overall biedt de Tamron 180mm macro het meeste waar voor zijn geld.
pricewatch: Sigma 180mm f3.5 EX DG APO IF Macro HSM (Canon)
« · ^
Sigma 180 mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro
Eigenlijk volstaat de samenvatting van de review door lenstip.com.
De grootste concurrenten van deze lens zijn de Sigma 150mm f/2.8 OS en de wat oudere Canon 180mm f/3.5. Qua prijs is de 150mm wel wat aantrekkelijker en als je de extra mm's niet nodig hebt, heb je daar geen verkeerde koop, want dit objectief presteert ook erg goed.
De Canon is geen koopje en ook nog 2/3 stop trager en mist ook nog stabilisatie. Voor echte macro-fotografie is f/2.8 vs f/3.5 niet echt een groot voordeel, omdat je meestal toch flink afstopt voor DoF. Ook de stabilisatie hoeft geen groot voordeel te zijn, omdat je dan ook vaak vanaf statief werkt. Maar een dergelijke telelens kan voor veel meer gebruikt worden en dan zijn f/2.8 en stabilisatie wel welkom.
Momenteel staat dit objectief nog niet in de pricewatch.
« · ^
Tamron SP AF180mm f/3.5 Di LD (IF) 1:1 Macro
Deze bonk van een lens is een ondergewaardeerd stuk glas. Veel mensen kiezen voor de populairdere brandpunten van rond de 100 mm. Een 180mm is echter veel handiger bij he fotograferen van bewegende onderwerpen aangezien de werkafstand van circa 10 cm naar circa 30 cm verschuift! Ook is het erg makkelijk om met een 180 mm een onderwerp volledig te isoleren in de scherptediepte. Qua prijs is het verschil echter klein (atm kost dit objectief rond de 650 euro) met bijvoorbeeld een Canon 100 macro. De Tamron heeft een uitmuntende beeldkwaliteit met een prachtig zachte bokeh. De scherpte is dik in orde en ook het contrast wordt bijzonder goed gewaardeerd bij dit objectief. De bouw van de Tamron is erg goed, maar wel minder solide dan de Canon tegenhanger. Hoewel je een macro lens vaak gebruikt op de MF stand, is een minpunt van de Tamron de AF snelheid. Deze is tergend langzaam en ook mist de Tamron een focus limiter. Dit houdt in dat het objectief altijd over de hele scherpstelslag zoekt naar de juiste focus. Als hij voorbij gaat aan het scherpstelpunt, dan moet je dus wachten voordat hij er een tweede keer aan voorbij gaat. Hij wordt geleverd met zonnekap en statiefgondel.
pricewatch: Tamron SP AF 180mm f/3.5 Di LD IF Macro (Canon)
« · ^


[Voor 100% gewijzigd door Universal Creations op 03-05-2013 23:05]

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Deel 4


Zoals het woord al zegt, kun je met deze objectieven niet zoomen. Ze beschikken slechts over 1 brandpunt. Dit levert een aantal voordelen op. In de eerste plaats zijn de optische eigenschappen vaak beter dan die van zooms (let op: dat geldt inmiddels absoluut niet meer als wetmatigheid). Er is over het algemeen minder vervorming, meer scherpte, minder CA en minder vignettering. Daarnaast is de lichtsterkte van deze objectieven vaak groter, waardoor -zeker icm meer en afgeronde diafragmabladen- de bokeh mooier en kleiner wordt. Tot slot zijn vaste brandpunten vaak kleiner dan zoomobjectieven en dit zorgt voor een low-profile look en voor minder slepen met objectieven.


Canon EF 14mm L f2.8 II USM
De wijdste autofocussende prime die Canon maakt. Optisch sterk: scherpte is goed op orde (randen zijn wat minder dan de optisch ijzersterke Nikon 14-24 2.8), kleuren en contrasten zijn ook goed maar vooral de zeer beperkt aanwezige (tonvormige) vervorming en flare-ongevoeligheid dwingt respect af (iets waar de Nikon 14-24 niet erg geweldig scoort). Zeer wijd op een FF, geweathersealed ook (ondanks het gebrek aan een filterdraad dankzij het bolvormige voorste element) en behoorlijk compact en klein. Nadelen? Erg duur, zeker in verhouding tot bijvoorbeeld de (optisch ook niet misselijke en veel veelzijdigere)16-35 L II f/2.8 of de Nikon 14-24 (die nog kan zoomen ook). Er is ook een versie I maar die is optisch (zeker qua scherpte en flare-gevoeligheid) fors minder, tenzij je het ding goedkoop kan krijgen tweedehands geen aanrader.
pricewatch: Canon EF 14mm f/2.8 L II USM
« · ^
Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC
De Samyang 14mm is een goedkoop alternatief voor de Canon 14L. De bouwkwaliteit is goed, de focusring heeft een grote slag en is dus zeer precies in te stellen. Dat komt goed van pas, want autofocus is niet mogelijk met deze lens. De lens heeft een diafragmaring om het diafragma correct in te stellen. De scherpte is zeer goed. Maximale scherpte wordt bereikt op f/5.6 en de hoeveelheid CA blijft redelijk beperkt. Is er dan niets mis met deze lens? Jawel, de vervorming is ronduit extreem te noemen. Lenstip komt op een vervorming van dik 5% op aps-c en dik 7% op full-frame! Het type vervorming is vrij ingewikkeld, maar met software wel recht te trekken. Op f/2.8 is er, vooral op full-frame, duidelijke vignettering waar te nemen. Toch is dankzij de lage prijs dit absoluut een lens om serieus in overweging te nemen.
pricewatch: Samyang Optics 14mm f/2.8 ED AS IF UMC (Canon)
« · ^
Carl Zeiss Distagon 15mm f/2.8 ZE
Eerst maar even de minpunten noemen: de prijs en vignetting.
Daar staan wel een paar stevige pluspunten tegenover. De lens is al vanaf f/2.8 al van rand tot rand scherp, bij afstoppen wordt de lens ragscherp. De vervorming is redelijk aanwezig, maar voor een ultrawide valt het wel mee. Flares en chromatische aberratie zijn ook goed onder controle.
De filtermaat is wel enorm (95mm), maar hierdoor kun je tenminste wel normaal een filter op deze lens draaien, iets wat doorgaans met ultrawide lenzen niet mogelijk is.
Er is momenteel nog geen pricewatch vermelding voor de Canon-uitvoering, enkel die van Nikon:
pricewatch: Carl Zeiss Distagon T* 2,8/15 ZF.2
« · ^
Sigma 20/1.8 EX DG Asf. RF
Deze wijde Sigma is vrij uniek dankzij lichtsterkte in vergelijking met andere 20mm lenzen. De bouw is goed dankzij de EX-afwerking, wel wat groot, maar voelt goed in balans op een Full Frame camera waar deze lens vaak voor gekocht wordt. De centrumscherpte wide-open is goed, de randen zijn tot f/2.8 een stuk minder, mede dankzij de bijna fisheye-achtige vervorming. Aangezien je voor landschappen toch f/8 of kleiner gebruikt, is dit niet zo'n euvel. Vignetting wide-open op Full-Frame is samen met de flare-gevoeligheid een behoorlijk probleem. De focusmotor is niet ultrasoon, dus wat hoorbaarder, maar zeker niet langzaam. Het wisselen van auto focus naar manueel focus gaat via een dubbel systeem van zowel een schakelaar als de focusring naar achteren klikken.
Het is vooral een lens die wide-open een apart effect geeft voor een groothoek: kleine DoF.
pricewatch: Sigma 20mm F1.8 EX ASP DG DF RF (Canon)
« · ^
Carl Zeiss Distagon 21mm f/2.8 ZE
2 stops trager dan de Canon 24mm f/1.4, een heel stuk minder wijd dan de 14mm f/2.8, geen autofocus en de prijs is nu ook niet bepaald laag te noemen. En toch heeft deze lens een aardige hoeveelheid fans en wel hierom: wijd open is deze lens van hoek tot hoek scherp en vol contrast. De kleuren zijn netjes en de chromatische aberratie blijft zeer goed binnen de perken. Flare-vrij is deze lens niet, maar de flares zijn vooral flink afgestopt erg aantrekkelijk te noemen.
De filtermaat van 82mm is niet echt klein, maar dat zie je bij meer lenzen in dit bereik.
pricewatch: Carl Zeiss Distagon T* F2.8 / 21mm ZE Canon
« · ^
Canon EF 24mm L f1.4 USM EOL
De oudere broer van de 24L II met nagenoeg dezelfde bouw (maar dan zonder weathersealing) en optisch wat minder scherpte en een stuk meer CA wide-open. Nog steeds 2 stops lichtsterker dan de snelste groothoekzoom en tweedehands (vaak) een goede deal i.v.m. de opvolger.
« · ^
Canon EF 24mm L f1.4 II USM
De meest lichtgevoelige autofocussende wide-angle prime die er op de markt is op het moment van schrijven (januari 2010) en optisch één van de kunststukjes die Canon recent geleverd heeft (en Canon's reputatie als de beste lenzenboer van Japan bevestigd). Erg scherp wide-open, weinig CA (wat aan de randen wide-open maar veel minder dan zijn voorganger), van rand tot rand haarscherp op FF vanaf f/2.8, een (met UV- of protectfilter) geweathersealde metalen bouw als een tank, een ondanks het wide-angle karakter van de lens een behoorlijk korte haalbare DoF en schitterende kleuren en contrasten zijn de kenmerken van dit fors dure optiek.

f/1.4 is natuurlijk 2 volle stops (dus 4 keer) lichtsterker dan de snelste wide-angle zooms (de 24-70'jes bijvoorbeeld) en heeft op vergelijkbare diafragma's een stuk minder vignettering, is een stuk scherper en heeft veel minder (tonvormige) vervorming. Überhaupt is tonvorming in dit optiek zeer knap onder controle gehouden. Qua veelzijdigheid ten opzichte van een zoom scoort dit optiek niet hoog maar voor wie de beste (lowlight-) prestaties wil en de beste scherpte is het tijd de portemonnee te trekken.
pricewatch: Canon EF 24mm F/1.4L II USM
« · ^
Canon 24 mm f/2.8 IS USM
Na 25 jaar is er een opvolger voor de oude 24mm f2.8. Naast de standaard dingen die aangepakt zijn (USM motor, nieuw lensontwerp, meer diafragmalamellen voor een betere bokeh, betere coating) is de grootste aanpassing de toevoeging van IS. Deze IS unit claimt een 4-stops verbetering, waarschijnlijk zal dit in de praktijk niet heel veel schelen. Chromatische abberatie is zeer laag, maar vignetting is vrij hoog. Pas bij f5.6 is dit niet meer zichtbaar. Scherpte is over het algemeen goed. In het centrum is alles vanaf f2.8 al okay, en vanaf f5.6 zijn de randen ook voldoende scherp. Nadeel is de toch wel forse prijs, ongeveer 650 euro voor een f2.8 non-L prime is niet voor iedereen weg gelegd

pricewatch: Canon 24mm F/2.8 IS USM

Reviews op digifotopro, Photographyblog en lenstip
« · ^
Sigma 24/1.8 EX DG Asf. Macro
Voor wie op Full Frame met zijn standaardzoom op 24mm wat lichtsterkte te kort komt is de Sigma 24 f/1.8 een uitkomst. De bouw is goed en de focussnelheid is voor een non-HSM lens redelijk goed. Er zijn helaas wel behoorlijke exemplarische verschillen qua focus nauwkeurigheid. Ook over de scherpte is niet iedereen even positief. Wide-open is de scherpte bij sommige exemplaren zelfs in het centrum onder de maat en pas bij f/2.8 op orde. Maar daar koop je geen f/1.8 lens voor. Op crop schijnt de scherpte in hoeken een stuk beter te zijn. Vignetting is beter onder controle dan met de Sigma 20mm f/1.8. Door de behoorlijke exemplarische verschillen is het zeker aan te raden dit objectief uit te proberen in de winkel, want voor dit bedrag is er geen andere lichtsterke 24mm autofocuslens te krijgen.
pricewatch: Sigma 24mm F1.8 EX ASP DG DF Macro (Canon)
« · ^
Samyang 24mm f/1.4 ED AS UMC
Samyang concurreert met deze lens wederom met een Canon L lens en ook weer doet de lens niet of nauwelijks onder voor de veel duurdere concurrentie. Wijd open is de scherpte redelijk, maar wel evenwichtig, waarbij de randen niet zo heel ver op de centrumscherpte achter lopen. Afstoppen naar f/4-f/5.6 levert de beste scherpte. Vignetting is net zoals bij de Canon 24L enorm en de CA is ook evenveel (niet slecht). Vervorming is wel wat flink, maar deze is makkelijker te corrigeren dan die van de Samyang 14mm f/2.8.
Net zoals alle Samyangs is ook deze lens manueel, zowel met focussen als met diafragma instellen.
Momenteel nog geen pricewatch vermelding
« · ^
Canon EF 28mm f/1.8 USM
Dit is helaas een van de minst gewaardeerde lenzen van Canon, vooral omdat de prijs wat hoger ligt dan de alternatieven. Echter heeft deze lens wel positieve punten zoals een snelle Ring-USM focusmotor, goede bouwkwaliteit en een bruikbaar diafragma van f/1.8. Optisch is de lens goed, beter dan de Canon 35mm f/2.0, vergelijkbaar met Canon 50mm f/1.4 en iets minder dan de Canon 85mm f/1.8. Voor crop is het een fijne 45mm lens, uitstekend dus voor van alles en daarnaast ook bruikbaar bij een eventuele upgrade naar fullframe, wat bij de Sigma 30mm f/1.4 niet mogelijk is. Op fullframe is deze lens zeer flexibel: van portretten tot landschap. Erg goed te gebruiken op (auto)beurzen, bij diners, zonder-flits-fotografie etc. Deze lens is de juiste keuze als je opzoek bent naar snelle autofocus, stevige bouwkwaliteit en een f/1.8 diafragma. Voor de optische kwaliteit is de prijs misschien wat hoog, maar zeker een goed alternatief voor bijvoorbeeld een Canon 35mm f/2 (non-IS) of een Sigma 30mm f/1.4.
pricewatch: Canon EF 28mm f/1.8 USM
« · ^
Canon 28 mm f/2.8 IS USM
Hier geld eigenlijk hetzelfde als voor de 24mm f/2.8 IS. Ook dit is een opvolger voor de oude 28mm f2.8. Naast de standaard dingen die aangepakt zijn (USM motor, nieuw lensontwerp, meer diafragmalamellen voor een betere bokeh, betere coating) is de grootste aanpassing de toevoeging van IS. Deze IS unit claimt een 4-stops verbetering, waarschijnlijk zal dit in de praktijk niet heel veel schelen. Chromatische abberatie is zeer laag, maar vignetting is vrij hoog. Pas bij f5.6 is dit niet meer zichtbaar. Scherpte is over het algemeen goed. In het centrum is alles vanaf f2.8 al okay, en vanaf f5.6 zijn de randen ook voldoende scherp. Nadeel is de toch wel forse prijs, ongeveer 650 euro voor een f2.8 non-L prime is niet voor iedereen weg gelegd

pricewatch: Canon EF 28mm f/2.8 IS USM. Voornaamste concurrenten zijn misschien wel de oude 28/f2.8, en de 28/f1.8 welke ruim een stop sneller is, en ook nog een goedkoper.

Reviews op digifotopro, Photographyblog en lenstip
« · ^
Sigma 30/1.4 EX DC HSM APS-c
Dit objectief is in tegenstelling tot de voorgaande objectieven [*ik ga er vanuit dat hier hetzelfde rijtje voor staat*] niet geschikt voor full-frame en heeft daardoor niet het voordeel dat enkel het (doorgaans) betere midden van de lens wordt gebruikt. Dit zorgt voor een lens die scherp en helder is in het midden, maar veel last heeft van onscherpe randen en vignetting bij grote diafragma's. Vignetting is redelijk snel onder controle maar de randen zijn pas echt scherp bij f/8. Een voordeel van dit objectief is de HSM-scherpstelmotor. Doordat dit objectief een brandpuntsafstand heeft dat overeenkomt met een standaardlens op full-frame is dit een zeer populaire keuze.
pricewatch: Sigma 30mm F1.4 EX DC HSM (Canon)
« · ^
Canon EF 35mm f1.4 L USM
Hoewel deze lens inmiddels al wat ouder is, blijft het één van de beste groothoekprimes in het assortiment van Canon. Doordat de 35L gebruik maakt van een USM-motor, focust de 35L snel en precies. En dat is erg belangrijk als je op f/1.4 wilt fotograferen. Een ander voordeel van de USM-motor is de mogelijkheid om de focus aan te passen zonder de lens eerst op manual te zetten.
De bouwkwaliteit is, zoals je van een L-lens kunt verwachten, goed. Het is echter wel wat minder dan bijvoorbeeld de 17-40L-zoomlens. Er zit geen rubberen ring bij de lensmount, waardoor hij wellicht iets minder weerbestendig is dan de 17-40L. Ook is er gebruik gemaakt van een net iets minder goede kwaliteit plastic. In de praktijk zul je dit echter nauwelijks tot niet merken. De optische kwaliteit is subliem. Flares komen nauwelijks voor, en zelfs op f1.4 zijn er weinig artefacten als Chromatische aberatie te ontdekken. Op f/1.4 is hij natuurlijk niet op zijn scherpst, maar het is uitstekend te gebruiken.

Kortom; een toplens voor iedereen die een robuuste groothoekprime zoekt, met een goede bouwkaliteit en uitstekende optische prestaties.
pricewatch: Canon EF 35mm f/1.4L USM
« · ^
Samyang Optics 35mm f/1.4 ED AS UMC
Relatief goedkope groothoek prime die mede dankzij het grote diafragma van 1.4 erg populair is. Samyang biedt erg veel waar voor hun geld en optisch zijn ze gewoon goed. Nadeel kan wezen dat autofocus ontbreekt. Voordeel is uiteraard de al eerder genoemde prijs, 420 euro is ongeveer 700 euro minder dan de 35L van Canon en zelfs 1000 euro met de Nikon AF-S 35mm f/1.4G . Deze doet gemiddeld genomen niet onder voor de Nikon of Canon variant, maar die hebben autofocus. Of je dat het geld waard is moet je zelf beslissen. Mensen met een APS-C camera kunnen ook nog kijken naar de Sigma 30/1.4, deze iets ongeveer 380 euro en heeft wel autofocus
pricewatch: Samyang Optics 35mm f/1.4 ED AS UMC (Canon)
« · ^
Sigma 35 mm f/1.4 DG HSM
De Sigma 50mm f/1.4 en 85mm f/1.4 waren geduchte concurrenten voor de Canon 50/1.2; 50/1.4; 85/1.2 en 85/1.8, maar die waren of goedkoper of net een tikje beter/lichtsterker. Met de 35/1.4 gaat Sigma de strijd met een Canon L lens rechtstreeks aan, door net zo lichtsterk en goedkoper te zijn. Maar is deze lens dan ook beter? Jazeker, dat is ie op meerdere fronten. Scherpte op f/1.4 is veel beter dan de concurrentie, welke alleen in de buurt kan komen door flink af te stoppen. CA is beter onder controle, net als vervorming, coma en vignetting (net iets). Het enige puntje waarop de concurrentie beter scoort is flares, maar het is slechts een klein verschil en ook hier doet de Sigma het heel netjes.
pricewatch: Sigma 35mm F1.4 DG HSM (Canon)
« · ^
Canon EF 35mm F/2.0
Een betaalbare lichtsterke groothoek prime lens. Op een crop-camera zou deze als een 'normale' lens kunnen fungeren, op full-frame is 't een redelijke groothoek. De lens presteert erg goed voor z'n prijs, op full-frame is 't midden op elk diafragma scherp en de randen volgen vrij snel wanneer je 't diafragma knijpt. De uiterste hoekjes blijven op elk diafragma minder scherp dan de randen. Op een crop-camera merk je niks van die uiterste hoeken. Het contrast is op alle diafragma's behalve f/2.0 erg hoog, vol open is 't een tikkeltje minder. Dit brandpunt is op full-frame erg geschikt voor reportagefotografie omdat de hoek niet zo groot is dat hij erg vertekent aan de randen maar dat je wel lekker veel in beeld hebt. Het grote diafragma is prettig om je onderwerp los te maken van de voor- en achtergrond.
De scherpstelmotor is van het traditionele type, dus je hoort 'm wel bij 't scherpstellen.
Op een crop-camera is de sigma 30mm f/1.4 een goed alternatief, op full-frame alleen de duurdere 35mm 1.4 L.
pricewatch: Canon EF 35mm f/2
« · ^
Canon 35 mm f/2 IS USM
Naast de laatste 24- en 28/f2.8 is ook de 35/f2 vernieuwd. Behuizing van deze drie nieuwe lenzen is vrijwel hetzelfde: erg stevig en bijna L waardig. De oude f2 zonder IS is al bijna 22 jaar oud, en dus ook toe aan vervanging. Hij is 2cm langer, 1cm breder en 50% zwaarder geworden dan de oude 35/f2. Andere kenmerken zijn de 4 stops stabilisatie, betere hoekscherpte en het cirkelvormige diafragma. Reviews zijn nog niet echt talrijk, en er is ook nog geen vermelding in de PW.
« · ^
Canon EF 40mm f/2.8 STM
Zeer compact objectief, wat natuurlijk logisch is voor een pancake. Vaak zijn pancake objectieven optisch niet de meest sterke, maar deze presteert zelfs wide-open op fullframe heel netjes.
Kleuren en contrast zijn typisch Canon, maar dat is zeker niet slecht.
De focusmotor is van het nieuwe STM type, wat zoveel betekent als een stappenmotor die heel precies aangestuurd kan worden, mits een body gebruikt wordt die dat kan. Het motortje is niet geruisloos, maar "zoemt" heel zachtjes. Het focussen gaat redelijk vlot, maar haalt het niet bij de betere USM objectieven.
En dan het laatste en het minste punt: de prijs. Die is echt minimaal. Voor wie nog geen "35'ish" lens in zijn bezit heeft en lichtsterker dan f/2.8 niet nodig heeft, is dit echt een no-brainer.
pricewatch: Canon EF 40mm f/2.8 STM
« · ^
Canon EF 50mm L f1.2 USM
De meest lichtsterke autofocussende 50 mm prime in productie op het moment van schrijven (januari 2012). Is zoals een goed L-lensje betaamd weathersealed (mits je een 72 mm UV-/protectfilter gebruikt) met een huis van metaal en een snelle USM-scherpstelmotor.

Flink aan de prijs maar je koopt er ten opzichte van zijn goedkopere broertjes (de 50 f/1.8 & f/1.4) vooral veel betere contrasten en kleuren wide-open mee (want een asferisch ontwerp). Als je zit te kijken naar een 50 mm die vooral scherp is op f4 dan zijn de goedkopere broertjes een veel betere keus (en hou je nog zat centjes over voor iets anders leuks). Zoals veel ultra-snelle lenzen heft deze lens last van focus-shift wanneer het diafragma geknepen wordt op (dichtbij de) minimale scherpstelafstand. Maakt het als macro-lens geen briljante keus maar er is mee te leven. Ondervind terecht veel concurentie van de veel goedkopere Sigma 50 f/1.4 (ook een asferisch ontwerp) maar die lens is bekend / berucht vanwege de autofocus-problemen (daar waar de minimale focus-shift van de 50L consequent en herhaalbaar is). Uiteraard is ook de mooie (wide-open zeer korte) DoF en bijbehorende mooie, smeuïge bokeh een reden om dit monster aan te schaffen (het advies is wel tijd te investeren in de anti-CA PS-skills, wat deze lensfout kent dit optiek maar al te goed wide-open).
pricewatch: Canon EF 50mm f / 1.2L USM
« · ^
Canon EF 50mm F/1.4 USM
Deze lens is duidelijk boven z'n 1.8 broertje in de markt geplaatst, dat merk je bijvoorbeeld aan de bouwkwaliteit, afwerking en scherpstelmotor die van 't USM type is. Het is geen volwaardige ring-USM maar een kleinere variant, in de praktijk merk je hier niet zo veel van want de lens stelt stil en snel scherp en de gebruiker kan handmatig de scherpstelafstand aanpassen terwijl de lens in de AF-stand staat. De lens is uitgerust met een kleine scherpstelschaal. Optisch presteert ie wel iets beter dan z'n goedkope broertje, dit merk je met name aan de randen van 't beeld waar deze bij grotere lensopeningen beter presteert. Op f/1.4 is deze lens over 't hele beeld een klein beetje soft, waar hij bij f/1.6 en kleinere openingen ineens verrassend scherp wordt. De optionele zonnekap schroef je met een bajonetsluiting op de voorkant van de lens.
De meerprijs van deze lens vertaalt zich dus voornamelijk in de afwerking, scherpstelmotor en een iets groter diafragma.
pricewatch: Canon EF 50mm f/1.4 USM
« · ^
Canon EF 50mm F/1.8 II
De reden waarom deze objectieven zo vaak langskomen is vrij simpel: de prijsstelling. De f/1.8 versie kost namelijk slechts rond de €100,- terwijl het objectief erg lichtsterk en ook nog eens zeer behoorlijk scherp is. Daardoor is hij erg handig bij low-light fotografie, zelfs in behoorlijk donkere zalen haal je zeer behoorlijke sluitertijden. Hierbij moet ik wel opmerken dat hij, in mijn ervaring, voor binnen soms wel wat lang is op een 1.6 cropfactor body. Toch is het bereik zeer prettig en kan je het objectief voor het geld wat hij kost niet laten liggen naar mijn mening. Nadelen van de f/1.8 zijn de matige bouwkwaliteit, de lastig bereikbare manual focusring en de autofocus, die vrij lawaaiig en niet zo heel erg rap is.
pricewatch: Canon EF 50mm f/1.8 II
« · ^
Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM
Dit dikkertje (vergeleken met zijn directe concurrenten) heeft in korte tijd veel stof doen opwaaien. Het koosnaampje “Sigmalux” duidt op de boterzachte bokeh die de beroemde Leica Summilux ook heeft. Naast deze, wat meer subjectieve, goede eigenschap heeft de Sigma 50 f/1.4 ook een zeer goede scherpte wide-open en focust dankzij de HSM toevoeging zeer snel en fluisterstil. Er is ook wat negatiefs te melden over deze lens. De eerste series bleken nogal last te hebben van focusproblemen, maar dit lijkt opgelost te zijn in de latere series. De 77mm filtermaat is voor sommige erg prettig (veel L-objectieven hebben ook deze maat), maar voor anderen een dure maat wat betreft UV- en polarisatiefilters.
pricewatch: Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM (Canon)
« · ^
Carl Zeiss Planar 50mm F/1.4 ZE
Net zoals alle Zeiss objectieven is ook deze gebouwd voor de eeuwigheid. Volledig metalen body en een soepele focusring. Dit laatste is wel zo prettig, omdat de lens manueel gefocust moet worden. Het diafragma bestaat uit 9 afgeronde bladen wat bij afstoppen zorgt voor mooie ronde highlights. Ondanks dat deze lens een maximaal diafragma van f/1.4 heeft, is dit objectief niet zo goed als de directe concurrenten wanneer het diafragma volledig open is. Voornamelijk de scherpte en onrustige bokeh zijn zwakke eigenschappen op f/1.4. Als je de lens afstopt gaan de prestaties drastisch omhoog en wordt het ook een waardige Zeisslens.
pricewatch: Carl Zeiss ZE 50mm F/1.4, Planar T* ZE Canon
« · ^
Carl Zeiss Makro Planar 50mm f/2 ZE
Kleine broer van de MP 100/2, maar heeft duidelijk hetzelfde DNA: veel contrast en scherpte wideopen. De bokeh is niet onaardig en de lens heeft ook wel de Zeiss tekening. Deze lens is iets minder goed dan zijn grote broer, maar voor wie graag een wat minder lange lens wil hebben, is dit een hele mooie lens. Deze lens zou een mooie aanvulling zijn op een snelle 50mm lens (f/1.2 of f/1.4), omdat het karakter echt anders is.
pricewatch: Carl Zeiss Carl Zeiss Makro Planar T* 50/2.0 ZE Canon
« · ^
Canon EF 85mm F/1.2 L USM II
Deze 85mm is een heel ander beestje dan de goedkopere f/1.8, waar die laatstgenoemde vooral op actiefotografie is gericht is deze geoptimaliseerd voor maximale beeldkwaliteit. Met het gigantische diafragma met afgeronde bladen is een prachtige achtergrondonscherpte te realiseren en de scherpte en 't contrast zijn uitzonderlijk goed. De ring om handmatig scherp te stellen is electronisch gekoppeld, waardoor je wat minder 'gevoel' bij het handmatig scherpstellen hebt dan bij de meeste USM lenzen waar deze mechanisch gekoppeld is. De lens is uitgerust met een krachtige ring-USM motor maar stelt toch zeer langzaam scherp, waarschijnlijk om maximale precisie te garanderen bij de krappe scherptediepte die met deze lens mogelijk is. Al met al is deze lens in tegenstelling tot de goedkopere 85mm f/1.8 totaal niet veelzijdig in 't gebruik, maar het kunstje dat ie wel kent doet geen enkele lens in dit bereik beter.
Het oudere type I is qua optisch ontwerp gelijk op een wat andere coating na (de oude is iets gevoeliger voor flare), het grootste verschil zit 'm in de nóg langzamere focusmotor van de 85L mk1. (waarbij de mk2 dus al geen snelheidswonder is).
pricewatch: Canon EF 85mm f/1.2L II USM
« · ^
Canon EF 85mm F/1.8 USM
Van de 2 lenzen die canon in dit bereik aanbiedt is dit de goedkoopste, maar dat betekent niet dat het een budget variant is van de duurdere broer. Deze lens is door z'n grote diafragma en snelle ring-USM motor uitermate geschikt voor fotografie van zaalsporten of concerten. Maar ook bij portretfotografie staat deze lens z'n mannetje met een romige achtergrondonscherpte en bij alle diafragmaopeningen goede scherpte en contrast. De optionele zonnekap klikt op een ring aan de voorkant van de lens, een mechanisme dat niet zo stevig is als een bajonetsluiting. Waar je bij die laatste variant de lens kan optillen aan de zonnekap is dat hierbij niet aan te raden. Optisch is er weinig op deze lens aan te merken, behalve misschien dat er wat meer chromatische abberaties zichtbaar zijn dan gemiddeld in situaties met hoge contrasten.
pricewatch: Canon EF 85mm f/1.8 USM
« · ^
Sigma DG EX 85mm f/1.4 HSM
Het iets langere familielid van de Sigma 50 f/1.4. Dit objectief produceert heerlijk zachte bokeh en is ook wide-open scherp. De AF is behoorlijk vlot, maar helaas zijn niet alle exemplaren even goed hierin. De kleuren en contrast komen goed over en de chromatische aberatie is goed onder controle. De bouw is wat je kunt verwachten van een Sigma EX objectief: dik in orde, maar verwacht geen tankbouw zoals bijvoorbeeld van de Zeiss 85/1.4. Zoals veel wat professionelere objectieven heeft ook deze een 77mm filtermaat, wat het uitwisselen van een polarisatie of ND-filter makkelijker maakt. De prijs is flink wat hoger dan die van Sigma 50/1.4, maar vergeleken met andere lichtsterke 85mm AF objectieven is de prijs erg redelijk.
pricewatch: Sigma 85mm f1.4 EX DG HSM (Canon)
« · ^
Samyang 85mm f/1.4 Aspherical IF
Een MF-lens van Koreaanse komaf. Het diafragma instellen gaat met een ring op de lens. De bouwkwaliteit is in orde. Wijd open is de scherpte goed vergeleken met zijn concurrenten. Afstoppen helpt maar langzaam om meer scherpte te krijgen, welke piekt op f/8. De maximale scherpte ligt achter op zijn concurrenten. CA en vervorming zijn geen probleem, een beetje vignettering is zoals gewoonlijk wijd open wel te merken. De lens is wel behoorlijk gevoelig voor flare. Al met al een betaalbaar alternatief voor een lichtsterke mid-tele prime.
pricewatch: Samyang Optics 85mm f/1.4 (Canon)
« · ^
Canon EF 100mm F/2.0 USM
Het halfbroertje van de 85mm f/1.8; van de buitenkant zijn ze niet van elkaar te onderscheiden en ook de prestaties zijn bijna identiek. Door het iets langere brandpunt is de achtergrondonscherpte een klein beetje zachter bij deze lens en je hebt iets minder last van chromatische abberaties, maar deze verschillen zijn hoogstens meetbaar en in de praktijk zal je hier niet veel van merken. De maximale vergroting is zelfs hetzelfde bij de 2 lenzen, dus de 15mm verschil in brandpunt is eigenlijk het enige verschil.
pricewatch: Canon EF 100mm f/2 USM
« · ^
Carl Zeiss Makro Planar 100mm f/2 ZE
Zeer aantrekkelijke lens vanwege zijn close-up mogelijkheid (1:2 vergroting) en ook redelijk lichtsterke f/2. Deze lens heeft wel de nodig concurrentie in de vorm van verschillende 100mm lenzen die net zo lichtsterk zijn, of 1:1 vergroting wel halen. Wat deze concurrenten niet hebben is de het heerlijke focusgevoel en het Zeiss sausje wat deze lens rijkelijk over foto's lijkt te gooien. Dit is natuurlijk subjectief, maar gelukkig spreken de feiten ook in het voordeel van deze lens: wide-open van rand tot rand en vanaf 44cm t/m oneindig ragscherp. Afstoppen van deze lens doe je alleen als je meer DoF nodig hebt. De focusslag is wel enorm, maar in het normale bereik van 1m t/m oneindig is dit een vrij normale 90graden. Voor het close-up deel heb je nog een extra 250graden, zodat je zeer precies kunt focussen.
pricewatch: Carl Zeiss 100mm F/2.0 ZE Canon
« · ^
Canon EF 135mm L f2.0 USM
Aan deze lens is af te zien dat het sterke punt in Canon's lenzen-collectie bij de tele-optieken zit; deze lens is al sinds jaar en dag een favoriet van veel Canonieten (en behoort in die hoedanigheid tot het "heilige" (prime-) lenstrio van 35L, 85L en 135L). Haarscherp wide-open, supersnelle autofocus, een schitterend bokeh en wat van de "Zeiss-esque 3D-werking" maken dit tot een winnaar (bouwkwaliteit is natuurlijk ook fantastisch en "des L's" maar helaas geen weathersealing). Is compatible met de Canon-extenders (voor een 189mm f2.8 met de 1.4x extender, een 270mm f4 met de 2x extender of gestacked (1.4x+2x) voor een 378mm f5.6), zwart in plaats van wit (je valt dus niet zo op) en zowel nieuw als tweedehands behoorlijk betaalbaar voor een lens met deze kwaliteiten.

Is ontworpen door Canon als lange portretlens maar doet dankzij de zeer snelle AF (en grote diafragma) ook heel goed dienst als (binnen-)sporttele of "manusje-van-alles-korte-tele". De lens is voor velen wel wat lang voor portretten op een (1.6x) cropcamera maar smaken verschillen.
pricewatch: Canon EF 135mm f/2L USM
« · ^
Carls Zeiss APO Sonnar 135mm f/2
Afgezien van wat MTF-grafieken en dergelijke, is er weinig bekend over de "real world" performance van deze lens. Het lijkt er op dat de lens nog beter presteert dan de briljante Makro Planar 100mm f/2 en heeft daarnaast ook nog apochromatische eigenschappen, iets wat bij de MP 100/2 helaas ontbreekt.
« · ^
Canon EF 200mm L f2.8 USM
Een wat oudere telelens in Canon's line-up maar nog steeds een goede, relatief goedkope en haarscherpe keus. De langste lens van Canon die gewoon zwart is i.p.v. opvallend wit en behoorlijk compact en licht (ten opzichte van de 70-200 2.8's die deze lens natuurlijk wat in de schaduw gezet hebben). Kleuren en contrasten zijn fantastisch (de lens is scherper @ 200 mm dan de "oude" 70-200 2.8 (IS)) en stelt minstens net zo snel scherp. Is zeker gezien de (ronduit fantastische maar helaas niet geweathersealde) metalen bouw en de relatief lage prijs een fijne keus. De lens is natuurlijk ook compatible met de Canon extenders (voor een 280mm f4 met de 1.4x extender en een 400 f5.6 met de 2x extender). Het ontbreken van beelstabilisatie is in mijn ogen een gemis maar draagt wel bij aan de (voor een L-lens) vriendelijke prijs.
pricewatch: Canon EF 200mm f/2.8L II USM
« · ^
Canon EF 300mm L f4.0 IS USM
Ook een wat oudere telelens in Canon's line-up maar ook nog steeds een keus die er mag zijn; uitstekende bouw (helaas zonder weathersealing), goede scherpte, mooie kleuren en contrasten en een eerste generatie 2-stops stabilisatie-systeem om het geheel af te ronden.

Voor de gebruikers van Canon is dit een zeer aantrekkelijk objectief omdat het icm een 1.4x extender op 420 mm uitkomt met behoud van AF en met een beeldstabilisatie. Een goede keus die ook als tweedehands goed te vinden is.
pricewatch: Canon EF 300mm f/4L IS USM
« · ^
Canon EF 400mm f/5.6L USM
Dit objectief is al op de markt sinds 1993. Het is een betaalbare 400mm prime van de L serie. Het bijzondere van het objectief is dat -mede door het ontbreken van een IS unit- er slechts 7 elementen in zitten. Hierdoor zijn de optische prestaties van dit objectief fantastisch! Het objectief is scherp over het hele diafragma bereik, heeft nauwelijks vertekening, CA of vignettering. De bouw is uitstekend -zoals je van een L mag verwachten- en het objectief wordt geleverd met een statiefgondel. Het laatste aspect waar dit objectief om bekend staat is de razendsnelle AF. Als belangrijkste minpunten mag gezien worden de relatief lage lichtsterkte en het gebrek aan IS unit. Waarschijnlijk dat het prijskaartje er heel anders uit gaat zien wanneer Canon besluit deze aspecten aan te pakken.
pricewatch: Canon EF 400mm f/5.6L USM
« · ^In de benaming van alle objectieven kom je afkortingen tegen. Dit hoofdstuk zal deze afkortingen nader toelichten. De afkortingen die niet merkgebonden zijn, zijn de brandpunten en maximale diafragma aanduiding. Het brandpunt van het objectief (uitgedrukt in mm's) correspondeert met een bepaalde kijkhoek. Hoe groter het brandpunt, hoe klein de kijkhoek. De maximale diafragma aanduiding (uitgedrukt in F/x of gewoon in x) geeft aan hoeveel licht het objectief doorlaat. Hoe kleiner getal x is, hoe meer licht het objectief doorlaat. Bij zoom objectieven staan altijd twee waardes. Dit geldt voor zowel de brandpunten als voor de maximale diafragma aanduidingen. Een objectief 18-70/F3.5-4.5 kan zoomen van 18mm groothoek met een maximale opening van f/3.5 naar 70mm tele met een maximale opening van f/4.5. De maximale opening van het objectief verloopt dus. Bij zoom objectieven met één diafragma waarde is deze maximale opening constant over het hele zoombereik, bijvoorbeeld 70-200 f/2.8.

Heb je na het lezen van alle objectieven en afkortingen nog niet voldoende gelezen dan mag ook het Canon EF Lens works boek niet ontbreken.

De volgende afkortingen zijn echter merkgebonden:Canon
 • EF: deze objectieven zijn geschikt voor zowel crop camera's als FullFrame camera's.
 • EF-S: deze objectieven zijn alleen geschikt voor gebruik op crop camera's. Bij gebruik op een FullFrame camera is er grote kans op schade aan de spiegel van de camera.
 • DO: deze objectieven bevatten elementen met een hogere diffractiewerking. Hierdoor kunnen de objectieven kleiner gemaakt worden dan conventionele objectieven.
 • IS: deze objectieven bevatten Canons beeldstabilisatie.
 • L: de Luxury serie van Canon; de professionele objectieven.
 • STM: deze objectieven bevatten een stappenmotor voor de autofocus, die vloeiender autofocussen mogelijk maakt tijdens video opname, mits een body gebruikt wordt die dit ondersteund. Momenteel zijn dit de Canon 650D en 6D.
 • USM: deze objectieven bevatten een ultra sonic motor voor snelle en stille AF.
« · ^
Sigma
 • DC: deze objectieven zijn alleen geschikt voor gebruik op camera's met een cropsensor en dus niet voor FullFrame camera's.
 • DG: deze objectieven zijn speciaal geschikt gemaakt voor gebruik op dSLRs. Een extra coating zorgt voor minder flare en ghosting.
 • EX: deze objectieven behoren tot de topserie van Sigma met een betere bouw en afwerking dan de andere series.
 • Asp.: deze objectieven bevatten asferische lenzen om de constructie eenvoudiger te maken.
 • APO: deze objectieven bevatten ELD en SLD lenzen om de chromatische abberaties te minimaliseren.
 • OS: deze objectieven hebben Sigmas beeldstabilisator aan boord.
 • HSM: deze objectieven bevatten een Hyper-Sonic Motor; een snelle en stille motor.
 • RF: deze objectieven bevatten rear-focussing lenzen. De achterste groepen regelen het scherpstellen waardoor het scherpstellen sneller en stiller gaat.
 • IF: deze objectieven hebben inner focus, waardoor het front element niet draait; hetgeen erg handig is bij gebruik van een polarisatiefilter.
 • CONV: deze objectieven zijn geschikt om te gebruiken in combinatie met een teleconverter.
« · ^
Tamron
 • DI: deze objectieven zijn speciaal gecoat voor gebruik op een dSLR.
 • DI II: deze objectieven hebben een kleinere beeldcirkel waardoor ze alleen geschikt zijn voor gebruik op een crop camera (dus niet FullFrame).
 • SP: deze objectieven vallen in de professionele serie van Tamron met een betere bouw.
 • VC: deze objectieven zijn voorzien van een beeldstabilisator.
 • XR: deze objectieven bevatten elementen die het licht meer kunnen afbuigen dan conventionele elementen waardoor de objectieven compacter gemaakt kunnen worden.
 • ASL: deze objectieven bevatten elementen om sferische fouten te corrigeren.
 • LD: deze objectieven bevatten Low-dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • AD: deze objectieven bevatten anomalous dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • HID: deze objectieven bevatten High Index, High Dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • IF: deze objectieven hebben een intern focussing systeem, waardoor het front element niet draait. Dit is handig bij gebruik van pola filters.
 • ZL: deze objectieven hebben een zoom lock schakelaar om te voorkomen dat het objectief uitschuift wanneer het niet in gebruik is.
 • AFMF: deze objectieven zijn voorzien van een AF/MF schakelaar op de focusring.
« · ^
Tokina
 • AS: deze objectieven bevatten asferische elementen voor het tegengaan van sferische abberaties.
 • F&R: deze objectieven bevatten een nieuw type glas dat grotere elementen zonder sferische abberaties mogelijk maakt.
 • SD: deze objectieven maken gebruik van low-dispersion glas ter vermindering van CA.
 • HLD: deze objectieven maken gebruik van high-refraction, low dispersion elementen ter vermindering van CA.
 • MC: deze objectieven zijn meervoudig gecoat ter vermindering van flares.
 • FE: deze objectieven gebruik floating elements voor een constante performance over het hele bereik.
 • IF: deze objectieven gebruiken internal focussing waardoor het front element niet draait (handig icm een pola).
 • IRF: in deze objectieven worden de achterste elementen gebruikt voor een snelle en stille AF.
 • FC: deze modellen bevatten een handige AF/MF schakelaar.
 • OTFC: een verbeterde versie van de FC. De focus kan op ieder moment veranderd worden.
« · ^


« · ^


Dit topic is een uitbreiding van Het grote Canonmount-objectieven-topic V11.0, Het grote Canonmount-objectieven-topic v2010 en Het grote Canonmount-objectieven-topic v2011 en is daarom dan ook dank verschuldigd aan de auteurs van dit deel en de voorgaande delen: abrakadaver, -DG-, Floor-is, G-Tus, MartijnGizmo, mennovanw, Mig29, Moby, neographikal, Nomad, PowerUp, sOid, Universal Creations, xbake, Nordlys & YellowCube.

Uiteraard ook dank aan iedereen die ik vergeten ben op te nemen, maar wel hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit topic.
« · ^

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Gereserveerd

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Voorgaande topics stukje misschien nog updaten met topic van afgelopen jaar? En die van het jaar daarvoor?
Het grote Canonmount-objectieven-topic v2011
Het grote Canonmount-objectieven-topic v2012

Om nog even verder te gaan met de discussie over de 120-300/2.8, het lijkt me een mooie lens waarmee je ook met een 2x teleconverter nog op 600mm kan komen, maar het gewicht van 3kg en de lengte van bijna 28cm (en doorsnede van van bijna 12cm) is zeker iets om rekening mee te houden bij de aanschaf. Flink statief verplicht, lijkt me zo.

 • Boudewijn
 • Registratie: Februari 2004
 • Niet online

Boudewijn

omdat het kan

Dat is inderdaad wel een fors stuk zwaarder dan een 70-200 2.8 die ik al zwaar/lomp vind.
Hij is dan ook nog eens bijna 5cm dunner.... :X

Wat een kanon dus. Is anders een bigma niet ook nog leuk?

Ik ben verslaafd aan koken. Volg me op https://www.kookjunk.nl

henkie196 schreef op woensdag 02 januari 2013 @ 14:45:
Voorgaande topics stukje misschien nog updaten met topic van afgelopen jaar? En die van het jaar daarvoor?
Het grote Canonmount-objectieven-topic v2011
Het grote Canonmount-objectieven-topic v2012
Thanks. Done!

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • MarkCantPark
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 21-08-2022

MarkCantPark

Stay awhile and listen...

@LaurentS - Bedankt voor je uitleg en verhaal. Als je ziet wat er mogelijk is met de 120-300 met een 450d, dan moet dat resultaat met een body uit het hogere segment toch ook haalbaar zijn? Heb je zelf geen last gehad van front of back focus?
henkie196 schreef op woensdag 02 januari 2013 @ 14:45:
Voorgaande topics stukje misschien nog updaten met topic van afgelopen jaar? En die van het jaar daarvoor?
Het grote Canonmount-objectieven-topic v2011
Het grote Canonmount-objectieven-topic v2012

Om nog even verder te gaan met de discussie over de 120-300/2.8, het lijkt me een mooie lens waarmee je ook met een 2x teleconverter nog op 600mm kan komen, maar het gewicht van 3kg en de lengte van bijna 28cm (en doorsnede van van bijna 12cm) is zeker iets om rekening mee te houden bij de aanschaf. Flink statief verplicht, lijkt me zo.
Klopt, je hebt de mogelijkheid om tot 600mm te komen. Gewicht & grote maakt me eigenlijk niet echt uit, zolang deze optisch gelijk (uiteraard het liefst beter) presteert als wat ik nu heb. Anders is het de overstap niet eens waard denk ik.
Boudewijn schreef op woensdag 02 januari 2013 @ 14:47:
Dat is inderdaad wel een fors stuk zwaarder dan een 70-200 2.8 die ik al zwaar/lomp vind.
Hij is dan ook nog eens bijna 5cm dunner.... :X

Wat een kanon dus. Is anders een bigma niet ook nog leuk?
De 70-200L 2.8 IS II is ook nog een optie... kwa prijs bijna identiek aan de 120-300 van Sigma. De bigma ben ik persoonlijk niet gecharmeerd van ... :+ Echter met een 70-200 blijf je weer van een TC afhankelijk. In de 120-300 mmers is het bereik waar ik het meeste mee schiet.

MarkdeBruin.net | "Bigger Lens, Better Picture"

Het blijft een indrukwekkende startpost :).
Met dank aan UC voor de update van 2012 naar 2013 die hij in zijn eentje heeft aangepast en bijgewerkt.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
@MarkCantPark: Ik heb geen last gehad van front- of backfocus met de lens zonder teleconverters, met de Kenko 1.4 TC heb ik er soms een beetje last van, maar maar een heel klein beetje, enkel merkbaar wijdopen en op korte afstand. Niets dat dus niet op te lossen valt via wat microfocusadjustment. Zonder teleconverter is hij spot-on. Ik heb (nog) geen body van een hoger segment, ik ben aan het wachten op de opvolger van de 7d (al ongeveer 1 jaar...), maar ik kan mij moeilijk inbeelden dat de resultaten daarmee slechter zouden zijn. Bekijk eens deze thread op POTN, er staan heel wat foto's in waaronder redelijk veel van gabebalzs die een 7d gebruikt en regelmatig 100% crops heeft gepost met de Sigma 2x converter erop, die prima scherp zijn.

Optisch ga je er volgens mij niet op achteruit, integendeel. Scherpte blijft ongeveer hetzelfde, maar je hebt de mogelijkheid voor meer lichtsterkte, langere brandpuntsafstanden met teleconverters, betere beeldstabilisatie... Kortom, volgens mij ga je er op elk punt op vooruit, behalve gewicht.

De lens is voor mij (1.75m 60 kg) prima uit de hand te gebruiken voor korte momenten, ik ben niet in staat om de lens stabiel te houden voor verschillende minuten, daarvoor gebruik ik een statief (Gitzo GT3542LS met Sirui K30x kop). Voor korte momenten, is het geen enkel probleem. Hij is ook handig te dragen via de lensvoet die groeven heeft die in je handen passen.

De Bigma staat mij ook niet zo aan, veel te weinig lichtsterkte naar mijn smaak, ik wil niet heel de tijd op f/8 fotograferen en in geval van nood op f/6.3.

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


 • Whizon
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 21:39
De link naar de PW van de Sigma 17-70/2.8-4 DC Macro OS HSM APS-c is naar een Asus batterij in plaats van het Sigma objectief als ik er overheen hover met m'n muis. Zodra ik er op klik gaat ie wel naar de actuele prijs in de PW.

"Live and learn" | Flickr


 • Hamed
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 21:54
LaurentS schreef op woensdag 02 januari 2013 @ 15:15:
@MarkCantPark: Ik heb geen last gehad van front- of backfocus met de lens zonder teleconverters, met de Kenko 1.4 TC heb ik er soms een beetje last van, maar maar een heel klein beetje, enkel merkbaar wijdopen en op korte afstand. Niets dat dus niet op te lossen valt via wat microfocusadjustment. Zonder teleconverter is hij spot-on. Ik heb (nog) geen body van een hoger segment, ik ben aan het wachten op de opvolger van de 7d (al ongeveer 1 jaar...), maar ik kan mij moeilijk inbeelden dat de resultaten daarmee slechter zouden zijn. Bekijk eens deze thread op POTN, er staan heel wat foto's in waaronder redelijk veel van gabebalzs die een 7d gebruikt en regelmatig 100% crops heeft gepost met de Sigma 2x converter erop, die prima scherp zijn.

Optisch ga je er volgens mij niet op achteruit, integendeel. Scherpte blijft ongeveer hetzelfde, maar je hebt de mogelijkheid voor meer lichtsterkte, langere brandpuntsafstanden met teleconverters, betere beeldstabilisatie... Kortom, volgens mij ga je er op elk punt op vooruit, behalve gewicht.

De lens is voor mij (1.75m 60 kg) prima uit de hand te gebruiken voor korte momenten, ik ben niet in staat om de lens stabiel te houden voor verschillende minuten, daarvoor gebruik ik een statief (Gitzo GT3542LS met Sirui K30x kop). Voor korte momenten, is het geen enkel probleem. Hij is ook handig te dragen via de lensvoet die groeven heeft die in je handen passen.

De Bigma staat mij ook niet zo aan, veel te weinig lichtsterkte naar mijn smaak, ik wil niet heel de tijd op f/8 fotograferen en in geval van nood op f/6.3.
Zijn je foto's allemaal zonder sharpening?

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm

Whizon schreef op woensdag 02 januari 2013 @ 17:54:
De link naar de PW van de Sigma 17-70/2.8-4 DC Macro OS HSM APS-c is naar een Asus batterij in plaats van het Sigma objectief als ik er overheen hover met m'n muis. Zodra ik er op klik gaat ie wel naar de actuele prijs in de PW.
De oude link stond nog in "ongesorteerd", dus het kan zijn dat het nummer hergebruikt is... Link is nu aangepast en het lijkt nu wel te kloppen.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • rockhopper
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 23:40

rockhopper

Pinguïn geen klimmer!

Mooie startpost, bedankt voor het werk dat hier in gestoken is!

Ik snap eigenlijk niet goed waarom de lens-review sites onder 'regeltjes' staan. Deze mogen wat mij betreft best een eigen header krijgen om het overzichtelijker te maken, want dit is zeer nuttige info voor de tweaker die eerst zelf wil lezen voordat h(z)ij hier vragen gaat stellen.

En misschien een klein linkje naar canonrumors voor het gossip gehalte?
Ik kijk alvast uit naar het nieuwe materiaal voor 2013, hopelijk eindelijk de 200-400 of de lang verwachte 100-400 vervanger.

Canon 7D || 100-400mm F/4.5-5.6 L IS USM || EF-S 15-85mm F/3.5-5.6 IS USM || 50mm F1.4 USM || Speedlite 430EX II

Voor gossip is een ander topic: Het algemene Canon topic

De review-sites zouden eventueel onder een eigen kopje kunnen staan. Ik zal er over na denken.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
Hamed schreef op woensdag 02 januari 2013 @ 18:07:
[...]


Zijn je foto's allemaal zonder sharpening?
Mijn foto's zijn allemaal mét sharpening, behalve als er een 100% crop opstaat oid. Ik zet afgewerkte foto's op mijn website/flickr/500px, net zoals quasi elke serieuze fotograaf. Ik ben echter relatief conservatief qua sharpening. Ik verscherp in LR, tussen de 60 en de 80, 0.8-1 qua radius en exporteer dan met verscherpen voor scherm 'normaal'. Ik importeer een verkleinde foto dus niet nog eens om ze nog wat extra te verscherpen of gebruik geen sharpening filters in PS.

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


 • jesper86
 • Registratie: Juni 2008
 • Niet online
LaurentS schreef op woensdag 02 januari 2013 @ 20:58:
[...]
Ik ben echter relatief conservatief qua sharpening. Ik verscherp in LR, tussen de 60 en de 80, 0.8-1 qua radius en exporteer dan met verscherpen voor scherm 'normaal'.
Dát is conservatief ? :+ Ik gebruik vrijwel altijd sharpening 25 zoals hij standaard staat, en voor export niet normal, niet low, maar gewoon UIT. Zèker niet met uploaden naar Flickr want die sharpened het ook nog is een beetje bij. :o

Bij het verkleinen naar webformaat is er zoiezo al een verfijning van detail, en dat gaat imo veel netter met een neutrale bron foto dan 1 die al sharpened is alsof hij op 100% bekeken gaat worden. En dat is eigenlijk al zo met passende weergave op monitor formaat, dus ik zie het nut niet zo. Als ik naar buiten kijk dan zie ik een hoop detail, maar sharpened is toch anders, dat hoeft van mij dan op m'n scherm ook niet. O-)
tussen de 60 en 80.... dat is inderdaad wel heel veel. Soms ga ik tot 40 of 50, maar dat is eerder uitzondering dan regel.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • jesper86
 • Registratie: Juni 2008
 • Niet online
Natuurlijk met een Signon 10-420 f1.8 IS OS HSM plus eventueel een teleconverter kan ik me voorstellen dat de resultaten niet direct optimaal zijn, dus wel wat extra nodig hebben. :+
Die 420mm is al met TC... ;)

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
Ik vond dat vrij conservatief, je kan immers tot 150 :p Ik zit overigens meer aan de 60 kant dan aan de 80 kant. Ik ga zelden over de 70 denk ik.

Ik denk dat het ook afhangt wat je zoal fotografeert. Bij vogels (of andere dieren) wil je graag dat elk kleinste detail goed zichtbaar is. Bij landschappen, architectuur of mensen is teveel verscherping al snel lelijk. Ook zit ik vrij veel op een hoge iso (meestal 400 of 800) waardoor je toch al wat detail verliest met mijn 450d. Ik verscherp ook enkel mijn onderwerp, niet de achtergrond.
Overigens, vinden jullie mijn platen overdreven verscherpt?

De verscherping van flickr is idd heel lelijk. Om dat tegen te gaan, laad ik het niet in een te grote resolutie op, zodat ik de originele versie kan posten op de meeste fora waar ik op actief ben.

Ook heb ik ondervonden dat een scherpe foto zich veel beter extra laat verscherpen dan een ietwat onscherpe foto. Je ziet dan snel extra details, terwijl je bij een ietwat onscherpe foto eerder snel ruis krijgt ipv meer detail. Met ietwat onscherp bedoel ik bvb Canon 50mm f/1.8 II op f/1.8.

[Voor 27% gewijzigd door LaurentS op 03-01-2013 16:19]

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


 • jesper86
 • Registratie: Juni 2008
 • Niet online
Deze bijvoorbeeld: meer dan ik zou willen met mijn foto's, meer dan 'nodig', maar zeker niet 'lelijk'.


Red Squirrel III - update by LaurentSt, on Flickr
LaurentS schreef op donderdag 03 januari 2013 @ 16:13:
Ook heb ik ondervonden dat een scherpe foto zich veel beter extra laat verscherpen dan een ietwat onscherpe foto. Je ziet dan snel extra details, terwijl je bij een ietwat onscherpe foto eerder snel ruis krijgt ipv meer detail. Met ietwat onscherp bedoel ik bvb Canon 50mm f/1.8 II op f/1.8.
Helemaal waar. Zeker met een ietswat oudere camera zoals 400/450D. :-(

[Voor 38% gewijzigd door jesper86 op 03-01-2013 16:21]


 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
jesper86 schreef op donderdag 03 januari 2013 @ 16:18:
Deze bijvoorbeeld: meer dan ik zou willen met mijn foto's, maar zeker niet 'lelijk'.

[afbeelding]
Red Squirrel III - update by LaurentSt, on Flickr
Deze is 76 en radius 1.0.
Hierbij is de kop niet helemaal scherp wat inderdaad voor een niet zo mooi resultaat zorgt, vind ik zelf (maar blijkbaar niet iedereen want ik heb een kandidaat koper voor deze foto die er een canvas van wilt maken).

Deze is bvb 64 en radius 1.0. Klik door naar de grotere versie, want anders krijg je de extra verscherping van flickr erbij op deze 640px versie. iso 800 en 420mm f/5.6.

Jay VI by LaurentSt, on Flickr

[Voor 6% gewijzigd door LaurentS op 03-01-2013 16:24]

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


 • Hahn
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 23:12
Het scheelt natuurlijk ook wel dat we je foto's nu niet groter kunnen bekijken dan 900x600, dan zien dingen als scherpte er toch anders uit dan wanneer 'ie beeldvullend (~1920x1080) zou zijn.

The devil is in the details.


 • jesper86
 • Registratie: Juni 2008
 • Niet online
LaurentS schreef op donderdag 03 januari 2013 @ 16:22:
[...]
Deze is bvb 64 en radius 1.0. Klik door naar de grotere versie, want anders krijg je de extra verscherping van flickr erbij op deze 640px versie. iso 800 en 420mm f/5.6.
[...]
Tja, toch echt iets te veel voor mijn ogen. Je ziet dat je karteltjes, en (bijna) een licht sharpening halo effect krijgt. Namelijk witte randjes langs de bruine veren/haartjes. Terwijl daar toch echt geen wit zit in werkelijkheid of wel ?

 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
Met de tijdelijke flickr actie, kan ik fullres afbeeldingen uploaden, de eerste is het 25 qua verscherping, de tweede 64. Ik vind het geen gigantisch verschil en vind persoonlijk de 64 qua verscherping mooier. Even door klikken dus en de originele resolutie bekijken ;) (scherpte ligt eerder op de borst dan op het oog, jammer genoeg)


Verscherping25 by LaurentSt, on Flickr


Verscherping64 by LaurentSt, on Flickr

[Voor 6% gewijzigd door LaurentS op 03-01-2013 18:31]

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


 • jesper86
 • Registratie: Juni 2008
 • Niet online
Huh beide zijn al verscherpt voor het verscherpen. Ik denk dat je met de Brush de vogel heb overgetrokken en daar een flinke plaatselijke sharpening mee heb gedaan, en dat heeft zo te zien nog een veel sterker effect dan de globale 25, waar 64 vervolgens niks nuttigs meer aan toevoegt .. :o

[Voor 25% gewijzigd door jesper86 op 03-01-2013 18:20]

Proberen we hier in de gaten te houden, dat dit een lenzentopic is en geen verscherpingstopic. Interessante discussie verder wel, maar graag wel ergens anders voeren. In het Lightroom topic eventueel, of anders een op zichzelf staand topic.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
jesper86 schreef op donderdag 03 januari 2013 @ 18:11:
Huh beide zijn al verscherpt voor het verscherpen. Ik denk dat je met de Brush de vogel heb overgetrokken en daar een flinke plaatselijke sharpening mee heb gedaan, en dat heeft zo te zien nog een veel sterker effect dan de globale 25, waar 64 vervolgens niks nuttigs meer aan toevoegt .. :o

[afbeelding]
Oops, net gezien, je hebt gelijk, er zat inderdaad nog een verscherping bij de brush tool. Ik heb het plaatje vervangen. De achtergrond heb ik wel ontruist voor alle duidelijkheid.

@UC: Excuses, te laat gezien, je mag het van mij gerust allemaal verplaatsen naar het LR topic of alleenstaand topic, naargelang wat jij het beste vind.

[Voor 14% gewijzigd door LaurentS op 03-01-2013 18:36]

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


 • Hamed
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 21:54
UC,

Ik vind het wel beetje interessant. Had echt meer verwacht van Sigma 120-300. Doe zelf ook weleens aan verschreping, maar niet zo extreem en vooral bij landshapfotografie. Ik denk dat het meer met de lens te maken heeft. Bij sommige hoef je nog niet eens beginnen met verschreping. Want ze zijn al ziekelijk scherp! Maarja 300mm op 2.8 voor €2000 is zeker goed :)

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm

Ik wou eigenlijk niet gaan hakken, want dat is in dit geval lastig.
Verscherping of niet, van een softe lens maak je niet opeens een ragscherpe lens. De 120-300 is (afgezien van de randen op fullframe) een scherpe lens en met wat nabewerking haal je er nog meer uit.
Als ik foto's maak met mijn Sigma 20/1.8 op f/1.8, dan kan ik verscherpen wat ik wil, maar alles wat buiten het centrum valt, is verre van scherp. De 24-70L op f/2.8 vond ik daarin ook niet echt beter...
De Zeiss 21/2.8 daarentegen.... die heeft geen verscherping nodig.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Hamed
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 21:54
Dat bedoel ik ook. Sommige lenzen hebben dat nodig en sommige niet!

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm


 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
Hamed schreef op donderdag 03 januari 2013 @ 19:15:
Dat bedoel ik ook. Sommige lenzen hebben dat nodig en sommige niet!
Je moet nu niet een Zeiss 21mm gaan vergelijken met de Sigma 120-300 he. Dat is een totaal andere lens. De foto die ik postte is gemaakt door éénrichtingsglas en met een 1.4 teleconverter op iso 800 met een 450d. Met dat in acht genomen vind ik het een prima resultaat. Als je beter wilt in dat bereik (qua centrumscherpte) moet je echt al heel veel gaan uitgeven. Minimum een Canon 300mm f/2.8L IS II met 1.4 TC of een 400mm f/2.8. Deze zullen beter presteren, maar zijn dan ook veeeeeeeeeeeeeel duurder.

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


 • jesper86
 • Registratie: Juni 2008
 • Niet online
Dat bedoelde die ook niet. Hij bedoeld dat je niet kan zeggen er is altijd 'zoveel' sharpening nodig, want dat verschilt per lens, en per persoon. En ook dat waar sharpening nodig is, een bepaalde hoeveelheid bij de ene lens beter zal 'werken', meer zinvol effect zal hebben, dan bij de andere lens.
Het gaat in ieder geval weer over lenzen, soort van. ;)

[Voor 59% gewijzigd door jesper86 op 03-01-2013 19:26]

We bedoelen allemaal hetzelfde... ;)

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:28

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

Interessant : http://www.lensrentals.co...70-f4-is-resolution-tests

Lijkt een leuke lens te worden die 24-70 f/4 L IS USM :)

Wat ik een beetje raar vond alleen is dat je voor die Macro 1:2 mode de speciale knop op de lens moet vasthouden in plaats van aan/uit ??

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • jesper86
 • Registratie: Juni 2008
 • Niet online
Omdat je voorbij de 70mm moet draaien, daarna mag je 'm weer loslaten hoor. ;) Doet eigenlijk hetzelfde als dat je any lens van de mount zou halen en een cm of twee ervoor houd, dan heb je ook macro met verlies van infinity. Alleen nu dan zonder dat er licht binnen komt, of een adapter moet gebruiken, en mèt hybrid-IS.

 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
nero355 schreef op zaterdag 05 januari 2013 @ 03:58:
Interessant : http://www.lensrentals.co...70-f4-is-resolution-tests

Lijkt een leuke lens te worden die 24-70 f/4 L IS USM :)

Wat ik een beetje raar vond alleen is dat je voor die Macro 1:2 mode de speciale knop op de lens moet vasthouden in plaats van aan/uit ??
Mja, maar ze is wel serieus overpriced vind ik. Voor die prijs kan je beter de Tamron 24-70 VC kopen. Heel veel beter dan de 24-105 IS is hij nu ook niet. Om zo veel te betalen voor macro mode... Voor die prijs kan je er een macro lens naast kopen! (zonder IS weliswaar)

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


 • jesper86
 • Registratie: Juni 2008
 • Niet online
LaurentS schreef op zaterdag 05 januari 2013 @ 12:42:
[...]

Mja, maar ze is wel serieus overpriced vind ik. Voor die prijs kan je beter de Tamron 24-70 VC kopen. Heel veel beter dan de 24-105 IS is hij nu ook niet. Om zo veel te betalen voor macro mode... Voor die prijs kan je er een macro lens naast kopen! (zonder IS weliswaar)
Zoveel beter is 'ie niet ? Dat zeg je nou wel makkelijk, maar 'ze' is dat volgens mij juist wel. Ik weet niet hoe je naar de nummers kijkt, maar hij zit altijd boven de 24-70 Mk1 en altijd boven de Tamron, en vaak ook echt niet weinig, dus wat dat betreft doet 'ie previes waar die voor gemaakt is. Kwaliteit boven alles, zonder gewicht, formaat en prijs van F2.8. Lenzen worden steeds beter, en de verschillen steeds kleiner, maar dat laatste 'beetje' extra is nou juist wat het 'm doet. Daar komt de kleur/contrast en 'pop' vandaan.

En de 1.7% distortion vs 5% van de 24-105 (en 2.8% van Tamron) op 24mm. Grote kans dat dit voor lanscape een populaire lichtgewicht zoom zal zijn. Dan wil je het beste detail, en vooral 24mm is dan ook belangrijk wat met de 24-105 echt niet zo geweldig is.

 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
jesper86 schreef op zaterdag 05 januari 2013 @ 13:32:
[...]

Zoveel beter is 'ie niet ? Dat zeg je nou wel makkelijk, maar 'ze' is dat volgens mij juist wel. Ik weet niet hoe je naar de nummers kijkt, maar hij zit altijd boven de 24-70 Mk1 en altijd boven de Tamron, en vaak ook echt niet weinig, dus wat dat betreft doet 'ie previes waar die voor gemaakt is. Kwaliteit boven alles, zonder gewicht, formaat en prijs van F2.8. Lenzen worden steeds beter, en de verschillen steeds kleiner, maar dat laatste 'beetje' extra is nou juist wat het 'm doet. Daar komt de kleur/contrast en 'pop' vandaan.

En de 1.7% distortion vs 5% van de 24-105 (en 2.8% van Tamron) op 24mm. Grote kans dat dit voor lanscape een populaire lichtgewicht zoom zal zijn. Dan wil je het beste detail, en vooral 24mm is dan ook belangrijk wat met de 24-105 echt niet zo geweldig is.
Ik kijk enkel naar de nummers op f/4, f/2.8 doet er namelijk niet toe, want dat kan je toch niet gebruiken op de f/4L IS.
The new 24-70 f/4 IS isn’t quite what I’d hoped (I was hoping it would match the Mk II f/2.8 lens at f/4), but it’s better than the 24-105 or the original 24-70 f/2.8. It’s probably a bit better in the far corners than the Tamron 24-70 f/2.8 VC, but otherwise they’re about dead even.
en
The new 24-70 f/4 IS stays in proportion — it’s about the same as the Tamron, not as good as the Canon 24-70 f/2.8 Mk II, but better than the original Canon 24-70 and the 24-105 f/4 IS.
Het wordt wachten op real life voorbeelden, maar uit zijn tekst en de kleine verschillen in getallen tussen de Tamron en de 24-70 f/4L IS vind ik het de meerprijs zeker niet waard.

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


 • jesper86
 • Registratie: Juni 2008
 • Niet online
LaurentS schreef op zaterdag 05 januari 2013 @ 14:05:
[...]
Ik kijk enkel naar de nummers op f/4
Het moet niet gekker worden, we vergelijken een F4 lens met anderen en jij kijkt naar F4. :+
Weet niet waarom je anders zou denken.
Het wordt wachten op real life voorbeelden, maar uit zijn tekst en de kleine verschillen in getallen tussen de Tamron en de 24-70 f/4L IS vind ik het de meerprijs zeker niet waard.
Je hoeft 'm van mij niet te kopen, ik leg alleen de logica achter het product uit, en dat die 'kleine' verschillen in getallen juist zo veel zou kunnen uitmaken, maar daar zal niet iedereen evenveel waarde aan hechten dat snap ik. Over meerprijs gesproken, de 24-70/2.8II was ook 2500,- of wat bij introductie, en is nu nog maar €1889 van over. ( behalve bij bol.com daar betaal je 3000,- :/ ) Even wachten met de conclusie dus inderdaad.

 • Zhadum
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 15-03 18:04

Zhadum

Folding & Einstein@home

Ik ben opzoek naar een flister voor mijn canon D60, maar vind Canon Speedlite 430EX II aan de hoge kant, qua prijs. een aantal maanden gelden heb ik in dit topic een mooie alternatief gezien maar ben nu uren aan het zoeken maar kan het helaas niet terugvinden, wie o wie kan me helpen?
Dat is knap, want dit topic is pas 3dagen open... en in de voorganger zou het ook niet gestaan hebben (of toevallig). Je bedoelt denk ik Centraal Canon-dedicated Flits-topic

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:28

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

LaurentS schreef op zaterdag 05 januari 2013 @ 12:42:
Mja, maar ze is wel serieus overpriced vind ik. Voor die prijs kan je beter de Tamron 24-70 VC kopen. Heel veel beter dan de 24-105 IS is hij nu ook niet. Om zo veel te betalen voor macro mode... Voor die prijs kan je er een macro lens naast kopen! (zonder IS weliswaar)
Ik vind het altijd geweldig hoe mensen over de prijs klagen, maar effe totaal vergeten dat die goed geprijsde 24-105 bijvoorbeeld vroeger ook veel duurder was toen die net uit was ;)

Daarnaast is dit het topic voor nieuwtjes over Canon compatible lenzen dus melde ik dat even : Je hoeft hem niet gelijk te kopen van mij of zo :D

Maar ik snap je punt wel hoor !! En stiekem ben ik het wel met je eens ook nog !!

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • Zhadum
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 15-03 18:04

Zhadum

Folding & Einstein@home

Universal Creations schreef op zaterdag 05 januari 2013 @ 22:51:
Dat is knap, want dit topic is pas 3dagen open... en in de voorganger zou het ook niet gestaan hebben (of toevallig). Je bedoelt denk ik Centraal Canon-dedicated Flits-topic
Je begrijp dat ik het grote canonmount-objectieven bedoel... Maar thanks voor link, wellicht had ik het daar gezien.

 • Tom Paris
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 23:43
Sinds 2006 schiet ik foto's met een Panasonic DMC-FZ7, met een 12x zoombereik (36-432 equivalent op 35mm). De camera heeft vrij veel last van ruis, en heeft vooral bij weinig licht moeite met scherpstellen. De laatste tijd schiet ik daarom met mijn vaders 'oude' Canon 350D met 18-55 (non-IS) kitlens. Qua prestaties en mogelijkheden spreekt dit me veel meer aan dan de Panasonic, maar het bereik en de kwaliteit van de lens zijn gewoon niet goed genoeg. Mijn idee is om een nieuwe lens te kopen voor deze body, en op termijn (1.5/2 jaar) een nieuwe body. Ik zoek voornamelijk een walkaround lens voor op reis (natuur, landschappen, architectuur, maar ook een spontane foto van personen). In Nederland gebruik ik de camera voornamelijk voor landschapsfotografie.

Aanvankelijk twijfelde ik tussen de pricewatch: Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM en de pricewatch: Canon EF-S 18-135mm F3.5-5.6 IS STM. De 18-135 heeft een sterke prijs/prestatieverhouding, maar ik neig toch naar de 15-85 (zeker nu er nog €70 cashback is).

Maar nu begint mijn twijfel... Voorheen waren full-frame camera's nog voor een heel ander publiek dan de crop camera's. De trend lijkt me nu dat full-frame camera's steeds goedkoper en populairder worden. Ik zou het jammer vinden als ik nu een 15-85 koop, maar dat over zeg 2 jaar een '6D Mark II' op een positie in de markt staat waar nu de 7D staat. Ik zou daarom nu best bereid zijn extra te betalen voor een full-frame lens zoals de pricewatch: Canon EF 24-105mm f/4L IS USM, hoewel het deze lens geen eer doet hem op 350D body te schroeven :P. Groot nadeel aan deze oplossing is dat 24mm op een cropbody niet echt heel practisch is in gebouwen of kleine steden (iets wat ik nu erg vervelend vind aan mijn Panasonic), daar heeft de 15-85 dus een groot pluspunt voor mij.

Bottom line, niemand waar de markt staat over twee jaar. Maar stel je staat in mijn schoenen, in welke richting zou je je geld investeren? Full-frame ready of niet?

Anderzijds ben ik ook niet getrouwd met de 350D, en kijk ik met een scheef oog naar de ontwikkelingen op het gebied van MILC's. Maar laat ik het mezelf en jullie niet gecompliceerder maken dan het al is :P

Veuillez agréer, Madame, Monsieur, l'expression de mes sentiments distingués.


 • gadgetgek
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 24-02-2018
Dat ligt er denk ik aan hoe graag je Full Frame wilt gaan fotograferen. Als je denkt voorlopig nog (jaar of twee) bij een crop camera te blijven dan zou ik niet een FF lens gaan kopen waarmee je op crop niet lekker uit de voeten komt. In dat geval zou ik dus voor de 15-85 gaan en die dan voor een aardig bedrag doorverkopen als je naar full frame overstapt. Goede lenzen zijn redelijk waardevast.

[Voor 5% gewijzigd door gadgetgek op 06-01-2013 21:50]

Canon 5D mark II || Canon EF 17-40mm f/4L USM || Canon 24-105L f/4 IS USM || Canon 70-200L f/4 USM


 • BlakHawk
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 09-01-2021
Tom Paris schreef op zondag 06 januari 2013 @ 21:41:
Sinds 2006 schiet ik foto's met een Panasonic DMC-FZ7, met een 12x zoombereik (36-432 equivalent op 35mm). De camera heeft vrij veel last van ruis, en heeft vooral bij weinig licht moeite met scherpstellen. De laatste tijd schiet ik daarom met mijn vaders 'oude' Canon 350D met 18-55 (non-IS) kitlens. Qua prestaties en mogelijkheden spreekt dit me veel meer aan dan de Panasonic, maar het bereik en de kwaliteit van de lens zijn gewoon niet goed genoeg. Mijn idee is om een nieuwe lens te kopen voor deze body, en op termijn (1.5/2 jaar) een nieuwe body. Ik zoek voornamelijk een walkaround lens voor op reis (natuur, landschappen, architectuur, maar ook een spontane foto van personen). In Nederland gebruik ik de camera voornamelijk voor landschapsfotografie.

Aanvankelijk twijfelde ik tussen de pricewatch: Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM en de pricewatch: Canon EF-S 18-135mm F3.5-5.6 IS STM. De 18-135 heeft een sterke prijs/prestatieverhouding, maar ik neig toch naar de 15-85 (zeker nu er nog €70 cashback is).

Maar nu begint mijn twijfel... Voorheen waren full-frame camera's nog voor een heel ander publiek dan de crop camera's. De trend lijkt me nu dat full-frame camera's steeds goedkoper en populairder worden. Ik zou het jammer vinden als ik nu een 15-85 koop, maar dat over zeg 2 jaar een '6D Mark II' op een positie in de markt staat waar nu de 7D staat. Ik zou daarom nu best bereid zijn extra te betalen voor een full-frame lens zoals de pricewatch: Canon EF 24-105mm f/4L IS USM, hoewel het deze lens geen eer doet hem op 350D body te schroeven :P. Groot nadeel aan deze oplossing is dat 24mm op een cropbody niet echt heel practisch is in gebouwen of kleine steden (iets wat ik nu erg vervelend vind aan mijn Panasonic), daar heeft de 15-85 dus een groot pluspunt voor mij.

Bottom line, niemand waar de markt staat over twee jaar. Maar stel je staat in mijn schoenen, in welke richting zou je je geld investeren? Full-frame ready of niet?

Anderzijds ben ik ook niet getrouwd met de 350D, en kijk ik met een scheef oog naar de ontwikkelingen op het gebied van MILC's. Maar laat ik het mezelf en jullie niet gecompliceerder maken dan het al is :P
Ik denk juist dat de verschillen in dezelfde segmenten steeds verder opgevuld worden. Maar fulltime frame zie ik niet zo snel goedkoper worden.

Ik heb zelf ook full frame overwogen, maar is nu toch nog te duur.

Voorheen had je de 5dmII voor 1700 euro? Met de 5DMIII zijn ze direct naar de 3000 euro geschoten... Toen direct een instap ff in de vorm van een 6D ingezet voor 2000 euro.

Ik verwacht hetzelfde bij de cropcameras. Ik heb geen glazen bol, maar ik denk dat de 7DMII het gat tussen 7D en 6D gaat uitvullen qua prijs en dat de 70D op hoogte van de 7D gaat zitten.

Ik zit een beetje in hetzelfde schuitje als jij, 400D en 18-55.
Ik heb gekozen om zowel camera als lens te upgraden. Ik heb nu tweedehands een 17-55 gekocht. Je hebt het over licht... De 17-55 is 2.8 over het volledige bereik dus veel lichtsterker dan de 18-55 wat je binnen echt goed merkt.

Maar als je echt voor landschappen gaat, dan zou ik zeker voor de 15-85 gaan. Volgens mij is de 15-85 gebaseerd op de 17-55 welke vergeleken wordt met L glas.

Anyway, ik heb tweedehands 575 voor de 17-55 betaald. Als een dergelijke lens niet bevalt ben je hem zo weer kwijt voor hetzelfde bedrag.

Daarbij zat ik erg te twijfelen tussen een 60d en een 7d... Ik wil nu toch wel voor de 7d gaan. Denk ik ;)
Al zat ik ook nog aan de 15-85 te denken voor op de 400d, vooral voor de grotere zoom... Maar misschien is dat wat overdreven...

Blijven lastige beslissingen!

Edit:
Ik denk ook nog wel eens over een 10-22... Dat is helemaal ideaal voor landschappen!

Youtube: DashcamNL


 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
Tom Paris schreef op zondag 06 januari 2013 @ 21:41:
Sinds 2006 schiet ik foto's met een Panasonic DMC-FZ7, met een 12x zoombereik (36-432 equivalent op 35mm). De camera heeft vrij veel last van ruis, en heeft vooral bij weinig licht moeite met scherpstellen. De laatste tijd schiet ik daarom met mijn vaders 'oude' Canon 350D met 18-55 (non-IS) kitlens. Qua prestaties en mogelijkheden spreekt dit me veel meer aan dan de Panasonic, maar het bereik en de kwaliteit van de lens zijn gewoon niet goed genoeg. Mijn idee is om een nieuwe lens te kopen voor deze body, en op termijn (1.5/2 jaar) een nieuwe body. Ik zoek voornamelijk een walkaround lens voor op reis (natuur, landschappen, architectuur, maar ook een spontane foto van personen). In Nederland gebruik ik de camera voornamelijk voor landschapsfotografie.

Aanvankelijk twijfelde ik tussen de pricewatch: Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM en de pricewatch: Canon EF-S 18-135mm F3.5-5.6 IS STM. De 18-135 heeft een sterke prijs/prestatieverhouding, maar ik neig toch naar de 15-85 (zeker nu er nog €70 cashback is).

Maar nu begint mijn twijfel... Voorheen waren full-frame camera's nog voor een heel ander publiek dan de crop camera's. De trend lijkt me nu dat full-frame camera's steeds goedkoper en populairder worden. Ik zou het jammer vinden als ik nu een 15-85 koop, maar dat over zeg 2 jaar een '6D Mark II' op een positie in de markt staat waar nu de 7D staat. Ik zou daarom nu best bereid zijn extra te betalen voor een full-frame lens zoals de pricewatch: Canon EF 24-105mm f/4L IS USM, hoewel het deze lens geen eer doet hem op 350D body te schroeven :P. Groot nadeel aan deze oplossing is dat 24mm op een cropbody niet echt heel practisch is in gebouwen of kleine steden (iets wat ik nu erg vervelend vind aan mijn Panasonic), daar heeft de 15-85 dus een groot pluspunt voor mij.

Bottom line, niemand waar de markt staat over twee jaar. Maar stel je staat in mijn schoenen, in welke richting zou je je geld investeren? Full-frame ready of niet?

Anderzijds ben ik ook niet getrouwd met de 350D, en kijk ik met een scheef oog naar de ontwikkelingen op het gebied van MILC's. Maar laat ik het mezelf en jullie niet gecompliceerder maken dan het al is :P
Ik zou een tweedehands lens kopen, indien je overweegt om over te stappen na fullframe over een aantal jaar, dan kan je die met weinig/geen verlies of zelfs winst doorverkopen. Nu een fullframe lens kopen zoals een 24-105mm is geen goed idee, als je nu al last hebt om gebouwen er helemaal op te krijgen met je compactcamera.

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


 • BlakHawk
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 09-01-2021
LaurentS schreef op zondag 06 januari 2013 @ 22:56:
Ik zou een tweedehands lens kopen, indien je overweegt om over te stappen na fullframe over een aantal jaar, dan kan je die met weinig/geen verlies of zelfs winst doorverkopen. Nu een fullframe lens kopen zoals een 24-105mm is geen goed idee, als je nu al last hebt om gebouwen er helemaal op te krijgen met je compactcamera.
Het punt is ook dat full frame gewoon minimaal 3000 euro kost wil je een leuke lens erbij hebben.

Youtube: DashcamNL


 • gadgetgek
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 24-02-2018
dfrenner schreef op maandag 07 januari 2013 @ 06:50:
[...]


Het punt is ook dat full frame gewoon minimaal 3000 euro kost wil je een leuke lens erbij hebben.
Zoveel nou ook weer niet hoor. Ik was €2180,- kwijt voor een 5DII 24-105 kit tijdens de BTW actie van de mediamarkt.

Een 5DII kan je nu krijgen voor €1628,-pricewatch: Canon EOS 5D Mark II Zwart en een 24-105 kost je €769,- pricewatch: Canon EF 24-105mm f/4L IS USM. Dan kom je dus uit op +/- €2400,-

Canon 5D mark II || Canon EF 17-40mm f/4L USM || Canon 24-105L f/4 IS USM || Canon 70-200L f/4 USM


 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
dfrenner schreef op maandag 07 januari 2013 @ 06:50:
[...]


Het punt is ook dat full frame gewoon minimaal 3000 euro kost wil je een leuke lens erbij hebben.
Dat hangt natuurlijk af van jouw definitie van leuke lens en of je bereid bent tweedehands te kopen. Bvb een tweedehands 5d kost je maar zo'n 600 euro, een tweedehands 5dII zo'n 1200 euro. Als je daar bvb een Tamron 28-75mm f/2.8 voor 250 euro bijkoopt, ben je heel wat goedkoper uit dan jouw 3000 euro en ook goede prestaties. Als je natuurlijk de laatste nieuwe bodies en lenzen wilt, kom je snel een stuk duurder uit, maar ook een tweedehands 24-105L is nog best betaalbaar.

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


 • BlakHawk
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 09-01-2021
gadgetgek schreef op maandag 07 januari 2013 @ 10:41:
Zoveel nou ook weer niet hoor. Ik was €2180,- kwijt voor een 5DII 24-105 kit tijdens de BTW actie van de mediamarkt.

Een 5DII kan je nu krijgen voor €1628,-pricewatch: Canon EOS 5D Mark II Zwart en een 24-105 kost je €769,- pricewatch: Canon EF 24-105mm f/4L IS USM. Dan kom je dus uit op +/- €2400,-
Dat is netjes...
Mijn reden voor een 7D is vooral de autofocus... De 5DMII heeft toch die mindere autofocus...

Ik zou bij FF toch wel een betere focus willen... Ik was dus uitgegaan van de 6D...

De focus van de 7D is bloedjesnel, welke Full frame camera komt daarbij in de buurt?

Youtube: DashcamNL


 • gadgetgek
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 24-02-2018
5DIII uit mijn hoofd heeft een autofocus die te vergelijken is met de 7D.

EDIT: De 5DIII focust inderdaad veel beter dan de 7D die ook al erg goed is als ik het zo hier en daar lees.

[Voor 43% gewijzigd door gadgetgek op 07-01-2013 12:32]

Canon 5D mark II || Canon EF 17-40mm f/4L USM || Canon 24-105L f/4 IS USM || Canon 70-200L f/4 USM


 • Sjekster
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 21-03 09:13
Beter dan de 7D volgens mij, als in: veel meer (en gevoeligere?) focuspunten. Maar qua opties denk ik redelijk gelijkwaardig ja. 5DIII heeft ook de LCD in die zoeker zitten trouwens.

Flickr | Olympus E-M1 + E-M10


 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 21:56

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Sjekster schreef op maandag 07 januari 2013 @ 12:28:
Beter dan de 7D volgens mij, als in: veel meer (en gevoeligere?) focuspunten. Maar qua opties denk ik redelijk gelijkwaardig ja. 5DIII heeft ook de LCD in die zoeker zitten trouwens.
De 5D III heeft wat meer instel mogelijkheden etc. Dit verschilt per persoon of je deze ook gebruikt. Er zijn aantal filmpjes op Yotube van Canon die de autofucs wat uit diepen. Bijvoorbeeld het filmpje van B&H video.

Mijn plekje op het web -_- MTB rondje Reichswald & Fotografie blog


 • Sjekster
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 21-03 09:13
Ik vind de instelmogelijkheden van de 7D AF al redelijk uitgebreid. Ik ben benieuwd wat de 5DIII nog meer bied. Ik zal genoemd filmpje eens opzoeken, ben wel nieuwsgierig nu.

Flickr | Olympus E-M1 + E-M10


 • Deathchant
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 17:23
dfrenner schreef op zondag 06 januari 2013 @ 22:45:
Edit:
Ik denk ook nog wel eens over een 10-22... Dat is helemaal ideaal voor landschappen!
Als landschapsfotograaf heb natuurlijk ook de 10-22 in mijn pakket zitten. Ik was verkocht :) Contrast, kleuren, focus, zeer goed! Echter 2 jaar later merk ik dat ik de 10-22 steeds minder gebruik voor landschap, omdat ik nu een beetje "genoeg" heb van het hele wijdse. Vergeet niet, wijd is leuk maar op de een of andere manier komt alles soms toch "te ver weg" op de foto en dat ging me storen.
Ik maak veel landschapsfoto's nu toch met de 70-200/2.8 en met de 17-55 en dan meer tegen het lange eind aan.
De 10-22 is wel superhandig voor indoors, musea, urbex e.d.
Vaak let ik ook op de weersomstandigheden om mijn lenskeuze te bepalen. Ik weet bijvoorbeeld dat de 17-55 hele zachte avondfoto's maak, maar soms ook wat minder contrast. Wanneer ik avondlicht te pakken heb is eigenlijk elke lens goed. De 10-22 maakt het heel diep qua contrast en kleuren en de 17-55 meer hazy.
Tijdens een mist/lichte regenbui, is het meestal de 17-55, omdat de 10-22 het contrast ietsje TE maakt soms, maar soms is de 10-22 juist wel handig vanwege het contrast in de lucht (wolken e.d.). Dus het ligt er idd maar helemaal aan wanneer ik welke lens pak.
Vaak als ik bijvoorbeeld in Schotland wandel en ik loop dicht ergens langs, dan zit de 10-22 er dus wel standaard op. In het bos is het vaak de 17-55 en 70-200, en in de bergen ook vaak de 10-22 vanwege het contrast en diepe kleuren.

Overigens, 575 voor de 17-55 is helemaal niet slecht d:)b

Canon: R6 | 16-35 | 70-200 II
Zeiss: 50MP | 100MP | 135 APO


 • BlakHawk
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 09-01-2021
Deathchant schreef op maandag 07 januari 2013 @ 19:39:
[...]

Als landschapsfotograaf heb natuurlijk ook de 10-22 in mijn pakket zitten. Ik was verkocht :) Contrast, kleuren, focus, zeer goed! Echter 2 jaar later merk ik dat ik de 10-22 steeds minder gebruik voor landschap, omdat ik nu een beetje "genoeg" heb van het hele wijdse. Vergeet niet, wijd is leuk maar op de een of andere manier komt alles soms toch "te ver weg" op de foto en dat ging me storen.
Ik maak veel landschapsfoto's nu toch met de 70-200/2.8 en met de 17-55 en dan meer tegen het lange eind aan.
De 10-22 is wel superhandig voor indoors, musea, urbex e.d.
Vaak let ik ook op de weersomstandigheden om mijn lenskeuze te bepalen. Ik weet bijvoorbeeld dat de 17-55 hele zachte avondfoto's maak, maar soms ook wat minder contrast. Wanneer ik avondlicht te pakken heb is eigenlijk elke lens goed. De 10-22 maakt het heel diep qua contrast en kleuren en de 17-55 meer hazy.
Tijdens een mist/lichte regenbui, is het meestal de 17-55, omdat de 10-22 het contrast ietsje TE maakt soms, maar soms is de 10-22 juist wel handig vanwege het contrast in de lucht (wolken e.d.). Dus het ligt er idd maar helemaal aan wanneer ik welke lens pak.
Vaak als ik bijvoorbeeld in Schotland wandel en ik loop dicht ergens langs, dan zit de 10-22 er dus wel standaard op. In het bos is het vaak de 17-55 en 70-200, en in de bergen ook vaak de 10-22 vanwege het contrast en diepe kleuren.

Overigens, 575 voor de 17-55 is helemaal niet slecht d:)b
Nice, ja gewoon direct bellen naar een aanbieder op marktplaats en wat druk uitoefenen dat ik snel langs wilde komen. Dus niet de biedingen afwachten. Dus uiteindelijk twee jaar oud, alles erbij en ook een B+W filter twv 93 euro...

Maar de 10-22 staat op mijn lijstje...

Jammer dat er geen L alternatief is voor de 17-55. Want hij is niet zo robuust als een L exemplaar...

Youtube: DashcamNL

De 24-70L f/4 IS of 24-105L f/4 IS lijken mij toch wel aardige L-versies van de 17-55.

Of bedoel je voor crop? Dan wordt het lastig en kom je niet verder dan de 17-40 f/4L

[Voor 33% gewijzigd door Universal Creations op 07-01-2013 21:33]

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • BlakHawk
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 09-01-2021
Universal Creations schreef op maandag 07 januari 2013 @ 21:19:
De 24-70L f/4 IS of 24-105L f/4 IS lijken mij toch wel aardige L-versies van de 17-55.

Of bedoel je voor crop? Dan wordt het lastig en kom je niet verder dan de 17-40 f/4L
Ik bedoel op crop ja ;)
Op ff is dat geen probleem nee.

Eigenlijk wil ik de 17-55 dus op 2.8 en met IS. Alleen dan de robuustheid van een L...

Youtube: DashcamNL

De Sigma 17-50 f/2.8 OS vind ik steviger gebouwd.... maar dat is niet veel. Het is geen L. En geloof me, als je een Zeiss gewend bent, is een L ook maar gewoon poppenspul ;) Ok, dat is wat overdreven, maar het voelt toch echt lekkerder.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:28

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

Over Zeiss gesproken... zit bij die lenzen oneindig ook echt op oneindig dus als je helemaal aan het eind van de focusslag bent zeg maar of moet je net als bij Canon lenzen een stukje terug draaien ??

Ik wil nog steeds stiekem een keer de 28 f/2 kopen namelijk O+

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||

Dan zit je meestal net voorbij oneindig. Dit vanwege een kleine marge, zodat je altijd onder alle omstandigheden oneindig kunt bereiken.
De Contax 28/2 "Hollywood"?

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Bio
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:30
Afgelopen week liet ik in een onhandige bui mijn camera vallen. Resultaat: mijn tamron 17-50mm f2.8 is naar de knoppen. Gelukkig is mijn 40d body onbeschadigd :) De enige andere lens die ik nu heb is een sigma 70-200mm f2.8

Nu moet ik dus op zoek naar een nieuwe lens, en dit is gelijk een goede gelegenheid om eens te analyseren wat ik daadwerkelijk nodig heb. Het lijkt me leuk om mijn creatieve mogelijkheden wat uit te breiden.

Ik overweeg een ultra wide, 10-22mm of 10-20mm lens omdat ik me veel situaties voor de geest kan halen waarin ik eigenlijk meer in beeld wilde, maar dat niet lukte. Ik denk dat dit voor mijn stijl van fotografie een erg waardevolle aanvulling is (landschappen, steden, de tijd nemen, een statief, een nd filter etc).

Als ik dat doe verlies ik echter mijn walkaround lens, ik heb gezien in lightroom dat ik ongeveer even veel foto's maak aan het lange eind als aan het korte eind van mijn 17-50mm. En ik denk dat ik als ik bijvoorbeeld een stadje bekijk op vakantie, ik te lui zal zijn om lenzen te wisselen. Met name als er andere mensen bijzijn met minder geduld, hoewel ik dan dus sowieso al minder mooie foto's maak.

Verder houd ik ook van foto's met een kleine DOF, en zou dus kunnen overwegen om een 30mm of 50mm 1.4 prime te nemen bij de wide angle lens. Mits deze zou kunnen fungeren als een walkaround, dit zal dus eerder de 30mm dan de 50mm zijn.

Conclusie, ik wil graag UWA, een walkaround en zo mogelijk gelegenheid voor meer creativiteit, en kleine DOF.

Wat zouden jullie doen?

Alleen een nieuwe tamron 17-50mm
Alleen UWA (Iemand ervaring met een dergelijke lens als walkaround voor vakanties stedentrips e.d.?)
UWA + een nieuwe tamron 17-50mm
UWA + een sigma 30mm 1.4 (Is deze veelzijdig genoeg als walkaround?)
UWA + een compact als de powershot s110 (om nog even buiten de box te denken, kan ik ook voor andere dingen handig gebruiken, en zoals gezegd, de mooiste foto's maak ik bewust, dus de walkaround is gedeeltelijk alleen om te documenteren)

Één lens verdient uiteraard financieel de voorkeur, maar het jeukt wel om een UWA aan te schaffen...

[Voor 6% gewijzigd door Bio op 08-01-2013 17:29]


 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:28

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

Universal Creations schreef op dinsdag 08 januari 2013 @ 08:49:
Dan zit je meestal net voorbij oneindig. Dit vanwege een kleine marge, zodat je altijd onder alle omstandigheden oneindig kunt bereiken.
De Contax 28/2 "Hollywood"?
Deze : http://vimeo.com/7028401
Maar dan nieuw met garantie gewoon. Sinds ik dat filmpje heb gezien ben ik er echt verliefd op geworden _O_ O+
johann3s schreef op dinsdag 08 januari 2013 @ 17:03:
Ik overweeg een ultra wide, 10-22mm of 10-20mm lens omdat ik me veel situaties voor de geest kan halen waarin ik eigenlijk meer in beeld wilde, maar dat niet lukte. Ik denk dat dit voor mijn stijl van fotografie een erg waardevolle aanvulling is (landschappen, steden, de tijd nemen, een statief, een nd filter etc).

Verder houd ik ook van foto's met een kleine DOF, en zou dus kunnen overwegen om een 30mm of 50mm 1.4 prime te nemen bij de wide angle lens. Mits deze zou kunnen fungeren als een walkaround, dit zal dus eerder de 30mm dan de 50mm zijn.

Conclusie, ik wil graag UWA, een walkaround en zo mogelijk gelegenheid voor meer creativiteit, en kleine DOF.

Wat zouden jullie doen?

UWA + een sigma 30mm 1.4 (Is deze veelzijdig genoeg als walkaround?)

Één lens verdient uiteraard financieel de voorkeur, maar het jeukt wel om een UWA aan te schaffen...
De Sigma 30 mm. f/1.4 vind ik persoonlijk niet echt super goed of zo : De nieuwe Sigma 35 mm. f/1.4 is wat dat betreft een ideale aanvulling aan hun prime aanbod :)

Als UWA zou ik naast de Canon 10-22 ook nog naar de Sigma 8-16 kijken : IMHO gewoon DE lens als je UWA op een crop body wil !!


Als je een Canon compact wil dan zou ik eerder naar de het laatste model uit de G serie kijken : de G15 en als het wat duurder en groter mag zijn de G1X met zijn "net niet zo groot als een crop sensor" prestaties zal je er denk ik erg blij van worden.

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • TweakMDS
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 23:51
@johann3s:

Ik was op mijn 40D altijd erg tevreden over de combinatie van UWA + normale prime + Telezoom.
In mijn geval was dat meestal Tokina 11-16 + Canon 28mm f/1.8 + Tokina 50-135mm f/2.8 (of de canon 100mm macro).
De Tamron 17-50 had ik ook maar gebruikte ik eigenlijk maar weinig.

Als ik nu een 3-lens kit voor crop zou moeten kiezen zou ik daar denk ik weer voor gaan, of iets vergelijkbaars zoals de 10-22, 30 1.4 en 70-200. Om heel eerlijk te zijn zitten de verschillen daartussen wat mij betreft maar in de marge.

 • GKW
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 11-02 13:01
Dag,

heeft iemand een link om te achterhalen van en tot welk jaar een lens gevoerd is of voor een lens die nog steeds in de verkoop is: Het introductie jaar?

Ben op zoek naar een 100-400mm Canon lens en kom er eentje tegen die uit jaar 2001 stamt en aangezien op Kieskeurig staat dat het model geintroduceerd is in 2006 zoek ik een echte informatiebron ;-)

 • Milo.
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 21-03 19:51

Milo.

klik

http://www.the-digital-pi...cifications.aspx?Lens=113
onderaan

[Voor 8% gewijzigd door Milo. op 08-01-2013 19:22]

|| Flickr || 500px || Apple || Windows || Nikon || Canon ||


 • GKW
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 11-02 13:01
Thanks!

 • Bio
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:30
SndBastard schreef op dinsdag 08 januari 2013 @ 18:43:
@johann3s:

Ik was op mijn 40D altijd erg tevreden over de combinatie van UWA + normale prime + Telezoom.
In mijn geval was dat meestal Tokina 11-16 + Canon 28mm f/1.8 + Tokina 50-135mm f/2.8 (of de canon 100mm macro).
De Tamron 17-50 had ik ook maar gebruikte ik eigenlijk maar weinig.

Als ik nu een 3-lens kit voor crop zou moeten kiezen zou ik daar denk ik weer voor gaan, of iets vergelijkbaars zoals de 10-22, 30 1.4 en 70-200. Om heel eerlijk te zijn zitten de verschillen daartussen wat mij betreft maar in de marge.
bedankt voor je reactie. De normale prime vind je dus ook geschikt als walkaround?

 • gadgetgek
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 24-02-2018
Volgens mij hebben ze wel wat dingetjes zoals de IS aangepast bij de recentere exemplaren.

Canon 5D mark II || Canon EF 17-40mm f/4L USM || Canon 24-105L f/4 IS USM || Canon 70-200L f/4 USM


 • Deathchant
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 17:23
SndBastard schreef op dinsdag 08 januari 2013 @ 18:43:
@johann3s:

Ik was op mijn 40D altijd erg tevreden over de combinatie van UWA + normale prime + Telezoom.
In mijn geval was dat meestal Tokina 11-16 + Canon 28mm f/1.8 + Tokina 50-135mm f/2.8 (of de canon 100mm macro).
De Tamron 17-50 had ik ook maar gebruikte ik eigenlijk maar weinig.

Als ik nu een 3-lens kit voor crop zou moeten kiezen zou ik daar denk ik weer voor gaan, of iets vergelijkbaars zoals de 10-22, 30 1.4 en 70-200. Om heel eerlijk te zijn zitten de verschillen daartussen wat mij betreft maar in de marge.
Als ik het zo bekijk zit ik daar ook veel in.
Ik heb 10-22, 17-55 en 70-200 en zit met de 17-55 voornamelijk veel op 35-55mm.....Hmmm je zet me aanhet denken.... d:)b

Canon: R6 | 16-35 | 70-200 II
Zeiss: 50MP | 100MP | 135 APO


 • GKW
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 11-02 13:01
gadgetgek schreef op dinsdag 08 januari 2013 @ 21:02:
[...]

Volgens mij hebben ze wel wat dingetjes zoals de IS aangepast bij de recentere exemplaren.
Bedankt voor de notificatie.
Ik heb liever een lens die wat nieuwer is en heb een 2011 exemplaar aan de haak geslagen.

 • Royz
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 01:10

Royz

Kleurenblind!!

GKW schreef op dinsdag 08 januari 2013 @ 21:59:
[...]

Bedankt voor de notificatie.
Ik heb liever een lens die wat nieuwer is en heb een 2011 exemplaar aan de haak geslagen.
Voor een goede prijs? Ik ben ook op zoek naar een recente 100-400 :P

Fotografie kanalen: Website - Royz.nl | YouTube - @Royz.nl | Instagram - @Royz.nl.


 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:28

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

Doorsparen en naar de winkel rennen : Als de 100-400 niet tenminste in mijn tas zit als ik ergens aan het schieten ben dan voel ik me naakt O+ :+

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • TweakMDS
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 23:51
johann3s schreef op dinsdag 08 januari 2013 @ 20:41:
[...]
bedankt voor je reactie. De normale prime vind je dus ook geschikt als walkaround?
Absoluut. Ik heb in die periode veruit de meeste foto's op 28mm (Canon f/1.8) en op 35mm (Tokina f/2.8 macro) gemaakt.
Er is ook een hoop mensen die bewust kiezen voor een drietal primes zoals 24-50-100mm of 35-85-135mm.
Persoonlijk vind ik 28mm op crop nog altijd de fijnste lengte voor ad hoc portretten en gewoonweg foto's maken zoals je iets ziet zonder dat je apparatuur je in de weg zit.

Ik zou zo'n combo nog altijd aanraden. Mocht het niet zo bevallen, dan kan je er altijd nog één van de 17-50 varianten bij zoeken.

 • Bio
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 22:30
True, ik ga het denk ik maar zo proberen. Bedankt!

 • mjtdevries
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 10-02 18:20
gadgetgek schreef op dinsdag 08 januari 2013 @ 21:02:
Volgens mij hebben ze wel wat dingetjes zoals de IS aangepast bij de recentere exemplaren.
Wat betreft specs is er niets aan die 100-400 veranderd. De IS was en is gewoon 2 stops.

Maar het productieproces is om een gegeven moment verbeterd, waardoor de prestaties consistenter zijn geworden. Daardoor zijn de latere modellen i.h.a. wijd-open scherper dan de vroegere modellen.
Als ik het me goed herinner was dat ergens 2007 of 2008 dat dat aangepast is. Op de lens kan je het productiejaartal terug vinden, maar je zou moeten googelen welke code dat is.

[Voor 3% gewijzigd door mjtdevries op 09-01-2013 10:34]

Er zat altijd een datum code op lenzen en bodies (bron) maar kennelijk zijn ze daar ergens in 2010 vanaf gestapt. Het zou nog steeds min of meer mogelijk moeten zijn om een leeftijd uit het serienummer te halen.

 • Royz
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 01:10

Royz

Kleurenblind!!

nero355 schreef op woensdag 09 januari 2013 @ 03:24:
Doorsparen en naar de winkel rennen : Als de 100-400 niet tenminste in mijn tas zit als ik ergens aan het schieten ben dan voel ik me naakt O+ :+
Lol! Ik moet eerst mijn 70-200 F4 verkopen ;).

Wat me wel tegenhoudt bij een nieuwe 100-400 is dat er toch wel sterk aan wordt gedacht dat er dit jaar een nieuwe komt. Ik heb al 100-400's zen staan voor 750 dat scheelt wel redelijk wat met de nieuwprijs.

Wat me weer tegenstaat met een gebruikte 100-400 is de bijnaam Dust-pump. Ik irriteerde me al aan de stof bij de 17-55, maar als het bij die 100-400 nog erger is dan word ik wel gek. Moet ik trouwens eventueel nog ergens anders op letten behalve stof bij aanschaf?

Fotografie kanalen: Website - Royz.nl | YouTube - @Royz.nl | Instagram - @Royz.nl.


 • mjtdevries
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 10-02 18:20
Ik gebruik het ding nu al vele jaren intensief en er is niet het minste geringste aan stof in te zien.

Die bijnaam dust-pump komt volgens mij omdat mensen de lucht langs hun handen voelen gaan als je snel inzoomt. En als je een luchtstroom voelt dan "moet" het ook wel stof aanzuigen... denken mensen dan.
Het zal vast ook wel uitmaken of je het ding jarenlang in Europa gebruikt of in bv Nevada. (Daar had je heel erg fijn stof)

Gebruik je bij die 17-55 overigens een UV filter? Blijkbaar komt de stof daar voornamelijk via de voorkant binnen en met een UV filter zou het stof probleem daardoor een stuk minder zijn.

 • rockhopper
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 23:40

rockhopper

Pinguïn geen klimmer!

*knip* Ging wat fout

[Voor 96% gewijzigd door rockhopper op 09-01-2013 18:20. Reden: stomme dubbelpost]

Canon 7D || 100-400mm F/4.5-5.6 L IS USM || EF-S 15-85mm F/3.5-5.6 IS USM || 50mm F1.4 USM || Speedlite 430EX II


 • rockhopper
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 23:40

rockhopper

Pinguïn geen klimmer!

Royz schreef op woensdag 09 januari 2013 @ 14:55:
[...]
Wat me wel tegenhoudt bij een nieuwe 100-400 is dat er toch wel sterk aan wordt gedacht dat er dit jaar een nieuwe komt.
Net zoals in 2012, 2011, 2010, 2009 enzo 7(8)7
Ik zou dat niet als reden aanvoeren om te wachten, immers een lens die je niet hebt kan je ook niet mee fotograferen. Daarbij is de kans aanwezig dat het na aankondiging nog wel even duurt voordat ie in de winkel ligt (zie de beruchte 200-400 met 1,4 extender)

Zelf vind ik het dust-pump systeem niet zo fijn werken, al went het. Van stofzuigen :+ heb ik nog niets kunnen merken. Ik denk dat het wel meevalt, of je moet veel in stoffige situaties foto's maken (strand?)

Dingen waar je op kan letten bij aanschaf (2e hands?) is datum code. Google even zodat je het jaartal min of meer kan uitlezen. De pre-2009 modellen zijn wat minder consequent in kwaliteit wat betreft de 100-400. Verder of er krassen op de lens zelf zitten, en maak zelf wat foto's en bekijk deze op laptop als je de lens mag/kan proberen (en als je dat niet mag niet kopen).

Canon 7D || 100-400mm F/4.5-5.6 L IS USM || EF-S 15-85mm F/3.5-5.6 IS USM || 50mm F1.4 USM || Speedlite 430EX II

rockhopper schreef op woensdag 09 januari 2013 @ 18:19:
Net zoals in 2012, 2011, 2010, 2009 enzo 7(8)7
Ik zou dat niet als reden aanvoeren om te wachten, immers een lens die je niet hebt kan je ook niet mee fotograferen.
Er zijn kennelijk eind 2011 twee patenten ingediend van Canon voor een 100-400 f4-5.6. Het zal er best wel een keer van komen, maar ik zou er eerlijk gezegd komend jaar nog niet op rekenen.

[Voor 0% gewijzigd door henkie196 op 09-01-2013 22:47. Reden: datum van patenten gecorrigeerd]


 • Scirocco
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 10-03 11:35
Ja en begin 2011 en begin 2012 zijn patenten ingediend voor een 300 F4 II. Ook daar is nog geen enkel spoor van te bekennen.
Ik zou absoluut niet op nieuwe lenzen wachten.
Ziet er netjes uit. Het wordt eens tijd dat ze de Zeiss MP 100 eens gaan testen daar bij lenstip, dan is het pas echt vergelijken.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • mjtdevries
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 10-02 18:20
Zo bijzonder is die Tamron toch niet? Bijna net zo duur als de Canon L en bijna net zo goed als de L.

Wat ik niet zie is of die Tamron ook een hybride IS heeft speciaal voor Macro. Op basis daarvan zou ik dan toch voor de Canon gaan.

 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:28

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

MFD voor 1:1 vergroting is ook groter bij de 100L, maar ik vind het wel knap van Tamron dat ze gewoon een goede lens hebben gemaakt die ook nog eens heel weinig CA heeft :)

Kan een leuke lens zijn als je net niet geld genoeg hebt voor een 100L : Ik verwacht dat de prijs namelijk nog wel wat zal zakken richting de prijs van de 100 non-L Macro lens van Canon !!

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • Hamed
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 21:54
Universal Creations schreef op vrijdag 11 januari 2013 @ 21:08:
Ziet er netjes uit. Het wordt eens tijd dat ze de Zeiss MP 100 eens gaan testen daar bij lenstip, dan is het pas echt vergelijken.
1 - Dat zou niet eerlijk zijn :*)
2 - Er zijn weinig mensen die €1.600 zouden betalen voor een Macro lens.
3 - Geen AF.

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm

Voor €1500 heb je een nieuwe Nikon uitvoering en ik hem tweedehands voor €1000.
Maar het is inderdaad niet goedkoop. En waarom zou het niet eerlijk zijn? Ok, de Zeiss is misschien nog wat scherper en een stop sneller, maar voor de rest.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Hamed
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 21:54
ZE versie ook ietjes goedkoper geworden pricewatch: Carl Zeiss 100mm F/2.0 ZE Canon

Ook nog eens 1:2 vergroting!

Om eerlijk te zijn zie ik hem nog niet eens als een Macro lens.

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm

Semi-macro lens uiteraard, maar dat is vaak genoeg. Je kunt ook gaan voor de oude Contax 100/2.8 gaan die wel 1:1 is en bijna even goed presteert.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • TweakMDS
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 23:51
Niet "eerlijk" omdat 1:2 en 1:1 nog een wereld van verschil is, voor de macro fanatics. Ik heb op POTN wel eens een vergelijking gezien tussen de 100L en 100ZE en daar kwam de ZE bizar goed uit, hoewel ik mijn vraagtekens bij de foto's van de 100L zette.
Daar werd een foto van een stuk aardewerk met glazuur gemaakt met beide lenzen en hoewel de 100L op het eerste gezicht haarscherp leek zag je bij de 100ZE ineens een fijne microstructuur terug die je bij de 100L bijna helemaal niet zag.
Dat werd uitgelegd als micro contrast, en hoewel dat plausibel klinkt lees ik over Zeiss lenzen wel vaker subjectieve superlatieven zoals 3D effect, betere scherpte-onscherpte transities en microcontrast die je in tests niet echt terug ziet komen.

Onder de streep blijft het een prachtige lens maar is hij wel erg duur. Desalniettemin zou ik mijn 100mm macro (none-L) er graag voor inruilen maar dan zou ik hem wel de 65mm MP-E Als broertje geven. Ben ik meteen van al dat extension tubes gedoe af :)

Ik zal dat topic eens terug proberen te zoeken.

Edit: hierzo: http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=891517
Als ik er nu nog eens naar kijk is f/2.8 en f/2 ook totaal ongeschikt om een conclusie uit te trekken, zeker met twijfelachtige focus van de 100L. Toch kan het interessant zijn om eens naar te kijken.

Edit 2: Damn you all, mijn interesse is weer gewekt; helaas alleen een nikonneke op marktplaats...

[Voor 14% gewijzigd door TweakMDS op 13-01-2013 03:51]


 • Hamed
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 21:54
Sparen en kopen dat ding. Hij is het gewoon waard!

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm


 • jesper86
 • Registratie: Juni 2008
 • Niet online
SndBastard schreef op zondag 13 januari 2013 @ 03:42:
Dat werd uitgelegd als micro contrast, en hoewel dat plausibel klinkt lees ik over Zeiss lenzen wel vaker subjectieve superlatieven zoals 3D effect, betere scherpte-onscherpte transities en microcontrast die je in tests niet echt terug ziet komen.
Dat zie ik in die test (en heel veel andere) toch echt wel terug. :*)
SndBastard schreef op zondag 13 januari 2013 @ 03:42:
Niet "eerlijk" omdat 1:2 en 1:1 nog een wereld van verschil is, voor de macro fanatics. Ik heb op POTN wel eens een vergelijking gezien tussen de 100L en 100ZE en daar kwam de ZE bizar goed uit, hoewel ik mijn vraagtekens bij de foto's van de 100L zette.
Daar werd een foto van een stuk aardewerk met glazuur gemaakt met beide lenzen en hoewel de 100L op het eerste gezicht haarscherp leek zag je bij de 100ZE ineens een fijne microstructuur terug die je bij de 100L bijna helemaal niet zag.
Dat werd uitgelegd als micro contrast, en hoewel dat plausibel klinkt lees ik over Zeiss lenzen wel vaker subjectieve superlatieven zoals 3D effect, betere scherpte-onscherpte transities en microcont :9 rast die je in tests niet echt terug ziet komen.

Onder de streep blijft het een prachtige lens maar is hij wel erg duur. Desalniettemin zou ik mijn 100mm macro (none-L) er graag voor inruilen maar dan zou ik hem wel de 65mm MP-E Als broertje geven. Ben ik meteen van al dat extension tubes gedoe af :)

Ik zal dat topic eens terug proberen te zoeken.

Edit: hierzo: http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=891517
Als ik er nu nog eens naar kijk is f/2.8 en f/2 ook totaal ongeschikt om een conclusie uit te trekken, zeker met twijfelachtige focus van de 100L. Toch kan het interessant zijn om eens naar te kijken.

Edit 2: Damn you all, mijn interesse is weer gewekt; helaas alleen een nikonneke op marktplaats...
Met een adapter past het prima. Mijn beide Zeissen zijn Nikonmount.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • grimson
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 26-03 18:15

grimson

domeingrommer

ISO-12233-Sample-Crops 50MM 24-70 f/4 versus 24-70 f/2.8II :/
http://www.the-digital-pi...omp=0&FLIComp=0&APIComp=2
De rest is ook 'minder' helaas.
Ik weet dat de discussie is dat het niet alleen resolutie is etc. etc. maargoed... toch wel weer jammer niet?

[Voor 10% gewijzigd door grimson op 15-01-2013 14:29]

Zon opbrengst http://plugwise.grimson.nl/ | Fotomeuk

Pagina: 1 2 3 ... 26 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee