Toon posts:

Het grote Canonmount-objectieven-topic v2012 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 43 Laatste
Acties:
  • 263.303 views
Het grote Canonmount-objectieven-topic v2012

Inhoudsopgave


Welkom allen bij deze vernieuwde draad, waarbij er hier alleen nog gesproken zal worden over objectieven die passen op een Canon EF(s)-mount. Dit kunnen, even voor alle duidelijkheid, dus wel third-party objectieven zijn zoals die van Sigma, Tamron en Tokina. De bedoeling van deze startpost is om een stukje overzicht te geven van wat er zoal te krijgen is, en om de meest gestelde vragen af te vangen; lees het dus goed door.

De opbouw van deze startpost is aan de hand van het bereik van de objectieven. Eerst zullen de ultra-wideangle objectieven worden behandeld, vervolgens de wideangles, de standaardzooms, de medium-telezooms, de long-telezooms, de superzooms, de vaste brandpunten, de macro objectieven en tot slot de fisheye objectieven. Wij hebben bij het schrijven van dit topic gepoogd zoveel mogelijk van de objectieven mee te nemen die regelmatig de revue passeren. Hierbij hebben we wel rekening gehouden met enige beperking van het budget; objectieven als een 400/2.8 hebben weinig concurrentie en mensen met een dergelijke portemonnee hebben over het algemeen wel een aardig idee wat ze willen hebben. Dergelijk objectieven zul je hier (nog) niet vinden.

Bij het schrijven van de stukjes voor de objectieven is zoveel mogelijk teruggevallen op gebruikerservaring. Wanneer deze niet voorhanden was, zijn we teruggevallen op het lezen van (meerdere) reviews. Mocht je onoverkomelijke bezwaren hebben/beschikking hebben over essentiële, aanvullende informatie neem dan even contact op met de crew.

Tot slot hebben we objectieven die alleen op camera's passen met een verlengingsfactor van 1.6x voorzien van de aanduiding APS-c (deze objectieven passen dus niet of leveren niet een volledig beeld op een fullframe camera) en objectieven die niet meer nieuw verkrijgbaar zijn (of in de nabije toekomst niet meer) voorzien van de aanduiding EOL (End Of Life).
« · ^



Er gelden hier uiteraard dezelfde regels als op de rest van het forum (zie Het algemeen beleid en FG Beleid). Maar aangezien er in de vorige topics heel veel dezelfde vragen voorbij kwamen, wil ik iedereen hierbij dringend verzoeken de zoekfunctie goed te gebruiken in de onderstaande voorgaande delen. Er lopen hier een aantal mensen rond met kennis van zaken, die zeker bereid zijn je te helpen, maar die bereidheid zal minder worden wanneer ze steeds dezelfde vragen moeten beantwoorden. Heb je geen idee welk bereik je wilt voor je nieuwe lens? Speel dan eerst even met de Tamron Focal Lenth Comparison tool.

Goede plaatsen om je objectieven te vergelijken met andere objectieven zijn onder andere Photozone, Fred-Miranda, SLR-Gear en Photography Review. Een aantal van deze sites zijn primair gericht op gebruikerservaringen, maar bijvoorbeeld Photozone en SLR-Gear richten zich op wetenschappelijk verantwoorde tests van verschillende objectieven. Hou hierbij wel in gedachten dat het altijd tests en ervaringen zijn met één objectief, er zullen altijd maandagmorgen exemplaren bestaan.

Lees jezelf voordat je post jezelf dus eerst goed in, verzamel een aantal (en dan geen twintig alsjeblieft) objectieven die aan je wensen zouden kunnen voldoen en leg ook uit waarom je dat denkt. Dus laat blijken wat je gaat doen met het objectief en wat je ervan verwacht. Tot slot is ook het geven van een budget erg handig zodat mensen je op het goede spoor kunnen brengen.

Mocht je nu al je keuze hebben beperkt tot circa 3 objectieven dan kun je die eveneens in een eigen topic plaatsen. Met de komst van tags kunnen andere gebruikers dit topic dan snel terug vinden en lezen welke afwegingen hiervoor gelden. Dit grote topic is dus meer om mensen een bepaalde richting op te kunnen sturen.



Verantwoording
De verdeling tussen de verschillende categorieën van objectieven in dit stuk is gebaseerd op het gebruik van het objectief op een camera met een cropfactor. Hoewel dit niet geheel correct is, een 17mm objectief is immers een ultra-wideangle op een fullframe (35mm) camera, wordt deze verdeling toch aangehouden aangezien het merendeel van de gebruikers met een dergelijke type camera werkt.

« · ^


Voor het ultra groothoek bereik zijn er voor Canon de volgende mogelijkheden: In het onderstaande plaatje kun je zien wat voor invloed het bereik heeft op de hoek die je fotografeert.

Ultragroothoek objectieven beginnen bij 14 mm of minder. Dit zijn objectieven die gebruikt worden om te fotograferen met een uitzonderlijke grote hoek. Bijna alle objectieven in deze klasse kunnen alleen gebruikt worden op cropcamera's. Veel gebruikte toepassingen voor deze objectieven zijn architectuurfotografie en landschapsfotografie.



Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM APS-c
Een ultra-groothoek voor de APS-C gebruikers, dit extreme bereik zorgt voor een nogal bol frontelement. Het gebruik van filters is daarom niet mogelijk. De bouwkwaliteit is prima en de HSM zorgt voor een snelle en stille AF. Vervorming is vooral op 8 mm aanwezig, net als vignettering. De scherpte is prima, ook wijd open, en CA is geen groot probleem.
pricewatch: Sigma 8-16mm f4.5-5.6 DC HSM (Canon)
« · ^



Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 APS-c
De Canon 10-22mm is een redelijk lichtsterk objectief en presteert optisch zeer goed. Hij heeft de beschikking over een USM-motor voor de scherpstelling, zodat het scherpstellen zeer rap gaat. Ook is er weinig CA te bespeuren en ook de distortions zijn amper aanwezig, wat uitzonderlijk is voor een ultrawide-angle. Het enige nadeel is de zeer stevige prijs van ongeveer €700,- maar voor de rest kan deze lens zich meten met het L-glas van Canon.
pricewatch: Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
« · ^



Sigma 10-20mm f/4.0-5.6 EX DC HSM APS-c
De Sigma 10-20mm is ook een goedkoper alternatief voor de Canon 10-22 en, hoewel hij een kleine €300,- goedkoper is, presteert ook deze lens zeer respectabel. Er zit zelfs een HSM-motor in, de tegenhanger van de USM-motor, waardoor hij behoorlijk snel focust. Ook deze lens van de EX-reeks van Sigma, wat zoveel zegt als dat hij goed is afgewerkt en stevig is gebouwd.
pricewatch: Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC HSM (Canon)
« · ^



Tamron SP AF10-24mm f/3.5-4.5 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is relatief nieuw in de linup (2008) en is geintroduceerd naast de Tamron 11-18mm. Het objectief is alleen geschikt voor gebruik op APS-c camera's. Het is een goedkoop ultra groothoek objectief (UWA) en biedt redelijke prestaties voor het geld. Bij gebruik van het maximale diafragma is de beeldkwaliteit niet optimaal. Het is aan te bevelen de lens wat af te stoppen naar f/8.0. De bouw en de AF snelheid zijn redelijk tot goed te noemen en de zoomring voelt goed aan. Houdt er rekening mee dat dit objectief niet het meest geschikt is voor architectuur aangezien het op alle standen wat vertekening heeft. Het eindoordeel is dat dit objectief gunstig geprijsd is en daarom een aantrekkelijk alternatief (wel even afstoppen) is voor mensen die weinig gebruik maken van een dergelijk objectef/een beperkt budget hebben. Wil je de allerbeste beeldkwaliteit dan moet je toch even verder kijken.
pricewatch: Tamron SP AF 10-24mm f/3.5-4.5 Di II (Canon)
« · ^




Tamron SP AF11-18mm f/4.5-5.6 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c EOL
Dit objectief is inmiddels opgevolgd door de Tamron 10-24. Eén van de redenen is dat veel consumenten voor 10mm van de concurrent gingen. De optische prestaties zijn goed. Het objectief is scherp en heeft weinig last van flares. De zwakste stand is de 11mm met een redelijke hoeveelheid vervorming. Daarnaast heeft de Tamron last van CA. Het zwakste punt van de Tamron is echter de bouw (plastic) en de AF snelheid en geluid. Overall is het een objectief dat voor weinig geld te krijgen was (en waarschijnlijk is op de 2e hands markt) en dat maakt hem zeker een interessante optie!
pricewatch: Tamron SP AF 11-18mm f/4.5-5.6 Di II LD ASP IF (Canon)
« · ^




Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 PRO DX APS-c
Een populair alternatief voor de 10-22 van Canon. Met goede redenen ook, want de bouw is, zoals je van Tokina mag verwachten, erg goed. De lens is erg scherp, vanaf 2.8 al, en presteert eigenlijk over de hele lijn als een dolle. Zijn grootste voordeel t.o.v. zijn Canon concurrent is zijn lichtsterkte. Zijn nadeel daarentegen is dat hij geen USM autofocus heeft, wat op Canon-mount betekent dat je een ietwat lawaaiige lens hebt.
Precisie van de AF is verder uitstekend, mede door de lichtsterkte van 2.8 kan je AF systeem van de camera goed autofocussen.
Al met al een erg fijne lens, die zijn lichtsterkte en optische prestaties als grootste pluspunten mee draagt en een goed alternatief bied voor de Canon. Op gelijk niveau met de 10-22 en daarmee een stap beter dan de 12-24 tokina, 11-19 tamron en 10-20 Sigma.
pricewatch: Tokina AT-X 116 PRO DX 11-16mm f/2.8 (Canon)
« · ^




Sigma 12-24 mm f/4.5-5.6 II DG HSM
De opvolger van de originele versie met een compleet nieuwe indeling van de optische elementen. De prestatieverschillen zijn helaas klein. Hoewel de scherpte in het midden goed is, laat de scherpte aan de randen te wensen over. Afstoppen verbetert dat nog wel een eindje. De bouwkwaliteit is goed, er zit een vaste zonnekap op, door het bolle frontelement is het niet mogelijk om filters te gebruiken. Het objectief lijkt behoorlijk gevoelig voor flare, en ook duikt er vrij snel CA op. Vooralsnog blijft de Sigma 12-24 op fullframe het objectief met de grootste beeldhoek zonder fisheye projectie, helemaal voor de Canonmount.
pricewatch: Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 II DG HSM (Canon)
« · ^




Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 APS-c
De Tokina is een goedkoper alternatief voor de Canon 10-22mm, maar daarom is hij zeker niet slecht. Hij presteert zeer redelijk, terwijl de prijs bijna 40% lager ligt dan de Canonvariant en hij op het lange eind zelfs iets lichtsterker is. Toch moet dit objectief een USM-systeem ontberen, begint hij "slechts" op 12mm, heeft hij was meer last van CA en is hij optisch íets minder goed, maar voor een lens van circa €420,- euro valt er weinig te klagen.
pricewatch: Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 (Canon)
« · ^




Hieronder volgende de objectieven die vallen onder de groothoek-objectieven (beginwaarde van de zoom ligt tussen de 15 en 23 mm). Deze objectieven zijn -met de komst van de cropcamera's- erg populair geworden aangezien zijn omgerekend naar fullframe de standaardobjectieven zijn. Deze objectieven beschikken op een cropcamera over een behoorlijke groothoek en een beetje tele. Ideaal voor huis, tuin en keuken toepassingen.

Groothoekobjectieven hebben het probleem dat de brandpuntsafstand korter is dan de afstand tot de sensor (Engels: 'flange-back distance'). Hierdoor is een relatief simpel ontwerp zoals de 50mm lenzen niet mogelijk, en moet een zogenaamd retrofocusontwerp worden gebruikt, wat meestal meer elementen vereist dan een 'normaal' ontwerp. Waar tele-primes een frontelement hebben dat ongeveer zo groot is als het absolute diafragma (bijv: 85mm f/1.8 heeft een voorelement dat maar een beetje groter is dan 85/1.8= 47 mm) heeft bijvoorbeeld de 14mm f/2.8 overduidelijk een voorelement dat veel groter is dan 14/2.8=5mm. Door deze relatief ingewikkelde ontwerpen zijn dit soort objectieven dan ook meestal niet zo scherp in de hoeken als een tele-prime, en veel flare-gevoeliger dan tele-objectieven. Ook hebben al dit soort ontwerpen last van flinke hoeveelheden coma en astigmatisme die contrastrijke foto's flink kunnen verpesten.



Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM APS-c
Dit objectief is een allround zoom objectief van Canon en is voorzien van een ring-USM motor en een 4-stops stabilisatiesysteem. Het bereik van dit objectief is zeer aantrekkelijk en dan met name de 15 mm groothoek. De scherpte is ronduit zeer goed. De prestaties op 15 mm zijn logischerwijs wat minder dan op de rest van het bereik, met wat een redelijke hoeveelheid vervorming en vignettering. Dit objectief is een zeer aantrekkelijk alternatief voor mensen die hun 18-55 willen inruilen voor een beter objectief en daarbij een wat groter bereik willen, met goede optische prestaties en voorzien van IS en USM.
pricewatch: Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM
« · ^




Canon EF 16-35mm L f/2.8 I USM EOL
Zie de omschrijving van versie II. Dit model is niet meer leverbaar en dus alleen nog verkrijgbaar op de 2e hands markt.
« · ^




Canon EF 16-35mm L f/2.8 II USM
De Canon 16-35L MarkII is hét lichtsterke wide-angle zoomobjectief in de Luxury-line van Canon. Het is lichtsterk, relatief scherp en heeft minder last van vignetting en lensflare dan diens voorganger. De lens is uitgerust met een USM-motor die niet alleen stil is, maar ook heerlijk snel. De weathersealing zorgt ervoor dat je ook in de regen prima kunt blijven werken. Nadelen zijn er echter ook: de lens is duur, zwaar en behoeft 82mm filters die relatief heel prijzig zijn.
pricewatch: Canon EF 16-35 f/2.8L II USM
« · ^




Tokina 16-28mm f/2.8 AT-X Pro
Dit objectief is vooral bedoeld als een UWA op een fullframe camera. Met een APS-C camera kom je op een onhandig bereik uit dat tussen UWA en standaard in hangt. De bouwkwaliteit is zoals altijd bij Tokina goed voor elkaar. Het frontelement is bol, waardoor het niet mogelijk is om filters te gebruiken. De vervorming valt best mee voor een groothoeklens, de scherpte in het midden is ook erg goed. Aan de randen is de scherpte wijd open niet zo goed, afstoppen naar f/5.6 helpt een hoop. CA is altijd een probleem geweest bij Tokina, maar bij dit objectief is dat minder, hoewel nog wel aanwezig. Ook kan er vrij gemakkelijk flare optreden, de AF is snel maar niet superstil. Helaas lijkt de kwaliteitscontrole bij Tokina hier wat steken te laten vallen, waardoor er grote variaties in kwaliteit tussen de verschillende exemplaren kunnen zitten. Heb je een goed exemplaar dan is het een prima objectief dat momenteel een stuk minder dan de Canon 16-35L kost.
pricewatch: Tokina 16-28mm F2.8 PRO AT-X Aspherical (Nikon)
« · ^



Tokina 16-50mm f/2.8 AT-X 165 AF PRO DX APS-c
Toen het persbericht uitkwam was iedereen laaiend enthousiast. Tokina, met recentelijk een hoop goede lenzen zoals de 12-24 tokina, kwam met een standaard bereik lens, die alles leek te hebben wat je wilde:
2.8, goede bouw, fijne ergonomie en een heel erg fijn bereik (net dat beetje groothoek meer t.o.v. concurrentie). En voor het meeste is dat ook uitgekomen.
Zijn grootste nadelen daarentegen zijn lastig te fixen CA (en vrij veel CA ook, vooral met grote diafragma's, maar zelfs tot f8 storend) en softe hoeken. En deze twee nadelen zijn meteen zo duidelijk aanwezig, dat deze lens niet half zo populair is geworden als mensen aanvankelijk verwacht hadden.
De tamron 17-50 is optisch veel sterker en moet het alleen qua bouwkwaliteit afleggen tegen de Tokina.
Voor de meeste mensen is de Tamron 17-50 daarentegen nog steeds stevig genoeg en is de keuze makkelijk.
pricewatch: Tokina AT-X 165 PRO DX 16-50mm f/2.8 (Canon)
« · ^




Canon EF 17-40mm f/4L USM
De Canon 17-40 is een zeer scherp objectief met slechts relatief weinig CA en een bizar snelle autofocus. Helaas is het objectief slechts f/4 en daarmee niet supersnel, vandaar dat dit objectief veel gebruikt wordt voor landschappen e.d. Het is een L-objectief van Canon wat inhoudt dat hij zéér stevig is gebouwd en dit objectief beschikt, mits je er een UV-filter op schroeft, over een weatherseal. Optisch is het, met name op een cropfactorcamera, een prachtlens: scherp tot zeer scherp wideopen en slechts relatief weinig CA. Houd er wel rekening mee dat wanneer je het objectief fullframe wilt gaan gebruiken het geen walkaroundlens meer is maar een UWA.
pricewatch: Canon EF 17-40mm f/4L USM
« · ^




Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM APS-c
De EF-S 17-55 is een zeer waardige toevoeging aan de EF-S lijn. Het is ongeveer de scherpte lens die Canon tot op heden in het assortiment heeft, de primes meegerekend! Hij heeft de beschikking over 3-stops IS en USM wat hem in combinatie met het f/2.8 diafragma uiterst veelzijdig maakt. Hoewel het objectief zich qua beeldkwaliteit en prijs op niveau van L objectieven bevindt, onderscheidt het zich op drie aspecten van deze luxury serie: het objectief is niet voorzien van een weathersealing, het past niet op fullframe camera's (EF-S vatting) en het wordt (zoals bijna alle non-L objectieven) niet geleverd met zonnekap. Verder heeft het objectief op de uiterste groothoek stand nog wat last van flares.
pricewatch: Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM
« · ^




Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM APS-c
De Canon 17-85 is een populair zoomobjectief vanwege zijn zeer prettige bereik en de IS functie die het objectief aan boord heeft. Hierdoor kun je circa drie stops langere sluitertijden gebruiken dan wat er normaal mogelijk is en dat is met name in situaties met weinig licht zeer prettig. Het objectief is scherp over het hele bereik en is voorzien van een rappe AF motor. De twee belangrijkste nadelen zijn de behoorlijke vervorming op 17 mm en het objectief heeft last van aanzienlijke CA. De bouwkwaliteit is aanmerkelijk beter dan in instapmodellen van Canon, maar zit -logischerwijs- onder het L-niveau.
pricewatch: Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM
« · ^




Sigma 17-70 f/2.8-4 DC Macro APS-c EOL
De Sigma 17-70 is een tijd lang een zeer veel verkocht objectief geweest. Het is goed scherp over het hele bereik, heeft een aantrekkelijke bereik en lichtsterkte en heeft een -beperkte- macro functionaliteit. De bouw is behoorlijk goed. Het zwakke punt is de 17 mm stand en heeft objectief heeft beperkt last van wat CAs en vignettering. Een aanrader in dit bereik en in deze prijsklasse!
« · ^




Sigma 17-70/2.8-4 DC Macro OS HSM APS-c
Op het moment van schrijven is de lens twee maanden geïntroduceerd waardoor er nog niet veel informatie over te vinden is. Op papier is het een goede vervanging voor de kitlens. Het iets grotere bereik, betere lichtsterkte, interne stabilisatie (+/- 4 stops) en HSM maakt het een begeerlijke lens. Doordat je kan scherpstellen op onderwerpen op 4.7cm vanaf het uiteinde van de lens kan je er ook nog aardig close-up mee fotograferen. Het focussen gebeurd intern dus het gebruik van polarisatie filters is makkelijk. De kwaliteit is zoals eerder vermeld nog niet veel over te zeggen, als er meer bekend is zal dit stukje worden aangepast. pricewatch: Sigma DC 17-70 f/2.8-4.0 Macro OS HSM (Canon)
« · ^




Tamron SP 17-35mm f/2.8-4.0 ASP Di LD IF EOL
De Tamron is een objectief wat ook zeer veel gebruikt werd. Dit is verklaarbaar door de aantrekkelijke prijs. Mits je een goed exemplaar te pakken hebt, heb je er een redelijk scherp objectief aan wat niet al te duur is. Echter op een fullframe camera zou ik het objectief niet gebruiken, zelfs op een camera met cropfactor zijn de randen niet erg scherp volgens de testen van Photozone. Daarnaast zijn er inmiddels veel nieuwere objectieven bijgekomen met aantrekkelijkere specs, prijs en prestaties.
« · ^




Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Een erg populaire lens, wereldwijd eigenlijk. Net nieuw op de markt kreeg hij meteen goede recensies, een fijn contrast en goed scherp op alle diafragma's, waren de conclusies. En niet onterecht. Bijna iedereen die hem kent is er lovend over. Hij heeft een vlotte AF, degelijke bouw en is optisch erg goed.
Nadelen van de lens zijn zijn zwakkere bokeh in moeilijke situaties en het front van de lens die wel eens speling kan krijgen. Dit laatste is goed op te lossen en daarvoor kan je hier een how-to zien. Algemeen is dit de populairste lens in zijn markt (budget lichtsterke standaard lens).
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di-II LD ASP IF (Canon)
« · ^




Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II VC LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is door Tamron naast de populaire 17-50/2.8 geplaatst en is voorzien van Tamrons beeldstabilisator. Wat prestaties betreft presteert dit objectief slechter dan de versie zonder VC. Er is meer vervorming op 17 mm, en de scherpte buiten het midden op f/2.8 valt ronduit tegen. Wel heeft deze versie wat minder CA dan zijn oudere broertje. Op het moment van schrijven is het verschil in prijs ongeveer 60 euro in het nadeel van de versie met VC. Als stabilisatie niet belangrijk voor je is ben je beter af met de Tamron 17-50 zonder VC of met de Sigma 18-50 f/2.8. De Sigma 17-50 f/2.8 OS en Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS hebben stabilisatie en presteren duidelijk beter dan deze lens, maar zijn ook veel duurder. Kortom: wil je een gestabiliseerde lichtsterke standaardlens en is je budget niet zo hoog, dan is dit objectief zeker een goede optie.
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm f/2,8 XR Di-II VC LD ASP IF (Canon)
« · ^




Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II APS-c
Dit goedkope objectieven was de standaard kitlens voor de Canon instap-reflexcamera's vanaf de Eos300D tot en met de Eos400D. Het objectief dient voornamelijk als goedkoop, -net geen- 3x optische zoom objectief gezien worden. Het is niet bijster scherp, de bouw is matig, de AF redelijk en er ontbreekt een echte scherpstelring. Dit objectief is leuk als je hem ergens bij krijgt, maar nauwelijks de moeite waard om er geld aan uit te geven.
pricewatch: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6
« · ^



Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 III APS-c
De opvolger van de II versie, en een kitlens van de 1100D. Op het moment van schrijven nog maar net op de markt, en reviews zijn er nog niet van te vinden.
« · ^




Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS APS-c
Sinds de Eos450D is dit de nieuwe kitlens van Canon voor de instap-reflexcamera's. Het is een aanmerkelijke verbetering tov de vorige versie. De scherpte is over het hele bereik goed te noemen. Ook de bouw is aanzienlijk verbeterd en beschikt het objectief nu over een beeldstabilisator. Gezien het geld is het een absolute aanrader voor mensen die op hun portemonnee moeten letten. Een eigen scherpstelring ontbreekt overigens nog steeds.
pricewatch: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS
« · ^




Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II APS-c
Dit objectief is in januari 2011 aangekondigd samen met de EOS600D en EOS1100D. Op dit moment zijn er nog geen reviews beschikbaar. De eerste berichten wijzen er op dat het objectief optisch hetzelfde is als de I versie. Alleen mechanisch zou er het een en ander veranderd zijn.
« · ^




Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC APS-c
De Sigma is een stop sneller, ook zeer scherp (behalve aan de uiterste randen) en hij is een behoorlijk stuk goedkoper dan de Canon's. Het objectief heeft alleen wel last van CA en goed ook, op 18mm bedraagt die 2.56 pixels volgens de testen van Photozone, wat gewoon erg veel is. Nou kan CA over het algemeen behoorlijk goed gerepareerd worden in Photoshop e.d., maar je moet je afvragen of je dat constant bij al je foto's wil doen. Al met al is het een lichtsterk objectief met een aantal zeer aantrekkelijke kanten, waaronder de prijs. Het is overigens niet mogelijk het objectief op een fullframe camera te gebruiken.
pricewatch: Sigma 18-50mm f2.8 EX DC Macro (Canon)
« · ^




Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro APS-c
Deze lens is een verbeterde versie van de non-Macro uitvoering die berucht was om zijn CA.
De macro-toevoeging is volgens de puristen onterecht (geen 1:1 verhouding mogelijk), maar met een goede 1:3 is het een leuke toevoeging aan deze lichtsterke zoomlens. De CA is zeer beperkt en ook flares zijn een zeldzaamheid. Scherpte wide-open is in het centrum zeer goed, maar de uiterste hoeken zijn wat soft. De focusmotor is geen HSM uitvoering, maar toch erg snel en niet lawaaiig. De bokeh is voor een 7-bladig diafragma mooi zacht te noemen. De bouw van de lens is ondanks het gebruik van veel plastic erg stevig. Zelfs nog wat degelijker dan de Canon 17-55 f/2.8 IS.
pricewatch: Sigma 18-50mm f2.8 EX DC Macro (Canon)
« · ^




Sigma 17-50mm f/2.8 DC EX OS HSM APS-c
De tegenhanger van de Tamron 17-50 VC. De bouwkwaliteit is vrij goed, en vanaf f/4 is de lens erg scherp. HSM zorgt voor een snelle en vrij stille autofocus. De Optical Stabilizer geeft ongeveer 4 stops stabilisatie. Van CA heeft dit objectief maar weinig last. De prijs is wel vrij fors vergeleken met de Tamron
pricewatch: Sigma 17-50mm F2.8 DC EX OS HSM (Canon)
« · ^



Sigma 18-50/2.8-4.5 DC OS HSM APS-c
Een leuke, betaalbare kitlens van Sigma voorzien van een beeldstabilisator en snelle motor. Dit objectief moet concurreren met de Canon 18-55IS en dat doet het heel behoorlijk. Qua scherpte is de Sigma vergelijkbaar met de Canon en het objectief is voorzien van een snellere motor en is iets lichtsterker. Het zwakke punt van dit objectief is de 18 mm stand (vervorming, vignettering en CA). Verder zijn de prestaties iets afgeknepen wat beter dan bij gebruik van het maximale diafragma. Overall is het een iets betere keuze dan de Canon 18-55IS. Helaas zit het -logischerwijs- niet in een standaardkit en zullen velen voor de Canon variant gaan.
pricewatch: Sigma DC 18-50mm f/2.8-4.5 OS HSM (Canon)
« · ^




Sigma 18-50/3.5-5.6 DC Digital APS-c
Geïntroduceerd ten tijde van de eerste 18-55 (non-IS) kitlens van Canon. De prestaties tov dat objectief zijn iets beter. Redelijke randscherpte, maar wel last van vervormingen, vignettering en CAs. Gezien de prijs van de nieuwe Canon 18-55IS is deze laatste duidelijk de veel betere keuze.
pricewatch: Sigma 18-50mm f/3.5-5.6 DC (Canon)
« · ^



[Voor 0% gewijzigd door PowerUp op 24-01-2012 23:31]

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Deel 2


Deze objectieven beginnen vanaf 24 mm en vinden de meeste liefhebbers die beschikken over een fullframe camera. Op een cropcamera zijn ze voor de meeste gebruikers minder nuttig. Dit heeft ertoe geleid dat er de laatste jaren weinig vernieuwing in dit segment heeft plaats gevonden. Mijn verwachting is dat dit met het goedkoper worden van de fullframe camera's de komende jaren wel weer zal veranderen.



Canon EF 24-70 2.8L USM
De L lens van canon voor het "standaard" bereik op fullframe. Bekend om zijn mooie bokeh en goede contrast en terecht. Een ontzettend fijne lens, met weinig tekortkomingen. De AF is snel en precies, de lens is optisch uitstekend en heeft weinig vervelende eigenschappen. De lens is degelijk gebouwd en heeft weathersealing; hij kan dus tegen een stootje.
Het grappige aan de lens is dat hij fysiek het langst is op 24mm en niet op 70mm, en fysiek dus het kortst is op 70mm. Dat klinkt raar, maar werkt erg goed icm de zonnekap die bevestigt zit aan het gedeelte van de lens wat niet beweegt bij in en uit zoomen. Dat maakt dat de zonnekap veel effectiever zijn werk kan doen (op 70mm ligt het front-element dieper in de lens, en op 24mm dus ondieper. Wat wel een nadeel kan zijn is zijn omvang en gewicht. Met een gewicht van 1 kilo schoon aan de haak en de proportie van een kleine tele-lens is hij geen subtiel lensje te noemen. Ook zijn prijs is vrij stevig, maar hij is het meer dan waard. Voor velen een onmisbare lens in hen tas vanwege zijn prestaties en veelzijdigheid.
pricewatch: Canon EF 24-70mm f/2.8L USM
« · ^




Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM
De Canon 24-85 is, met de €300,- die hij kost, een behoorlijk goedkoop objectief, maar zeker geen slecht objectief. Optisch is hij goed in orde, alleen op 24mm levert hij behoorlijk wat distortions op en de hoeveelheid CA is ook wat aan de hoge kant. Het bereik is ook erg prettig en de bouw is behoorlijk in orde. Tel daarbij het USM-scherpstel systeem op en het is zeker geen verkeerd objectief voor het geld.
pricewatch: Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM
« · ^




Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
De 24-105 van Canon is op het moment van schrijven een van Canon's nieuwste objectieven. Het is een L-objectief, met de bijbehorende bouwkwaliteit en ook USM ontbreekt niet waardoor het objectief zeer snel scherp stelt. Tel daarbij de IS-functie (3 stops) op en je snapt waarom dit een objectief is waar zeer veel naar gekeken wordt. De eerste batch had flare-problemen, maar die problemen zijn al lang verleden tijd. De optische prestaties zijn erg goed, waarbij de 24 mm stand wel wat vervorming heeft en de scherpte wat afneemt op 105mm. Ondanks de IS en het aantrekkelijke bereik kiezen de meesten voor de 24-70/2.8 vanwege het betere contrast en vanwege de mooiere bokeh van deze laatst genoemde lens. Desalniettemin is dit een objectief van zeer hoge kwaliteit!
pricewatch: Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
« · ^




Sigma 24-70/2.8 IF EX DG HSM
Sigma biedt met deze lens een redelijk betaalbaar lichtsterk standaard zoomobjectief. De bouw is zeer goed te noemen, de focus- en zoomring bewegen soepel maar niet licht. Het focussen gaat snel en stil, maar er zijn nogal wat exemplaren met front-focus, dus let hier op bij aanschaf. De scherpte op f/2.8 is redelijk te noemen, maar mist nog wat contrast vergeleken met de Canon 24-70 f/2.8L. Vanaf f/4 neemt de scherpte, vooral ook in de hoeken, toe tot uitermate bruikbaar niveau. Voor ongeveer 700 euro heb je een degelijk objectief wat zeer draagbaar is en een mooie bokeh geeft bij f/2.8.
pricewatch: Sigma 24-70mm f2.8 EX DG HSM (Canon)
« · ^




Sigma 24-70/2.8 EX DG Macro
Met z'n grote diafragma en bescheiden prijs wordt deze lens vaak als goedkoop en bruikbaar alternatief van de duurdere canonlens met 't zelfde bereik gekocht. Op een crop-camera is de lens door 't bereik en forse gewicht niet zo geschikt voor walk-around gebruik, maar 't bereik is wel goed bruikbaar voor portretten en concerten. De optische prestaties zijn, dankzij de wisselende kwaliteitscontrole, verschillend per exemplaar.
Heb je een goeie te pakken dan is ie in 't centrum goed scherp op f/2.8 en in de uiterste hoeken op full-frame wanneer je een aantal stops knijpt. De lens heeft 9 diafragmabladen, wat in de meeste situaties voor een rustige achtergrondonscherpte zorgt. De scherpte en 't contrast zijn tussen 24 en 60mm prima, bij 70mm is 't allemaal wat minder op f/2.8.
Deze lens heeft geen HSM motor, daarvoor moet je bij z'n duurdere broertje zijn, maar een conventionele motor. Dit is echter wel een redelijk sterk exemplaar, dus echt traag is de lens niet mbt scherpstellen. Helaas zorgt deze motor er wel voor dat er redelijk veel geluid wordt geproduceerd bij 't scherpstellen.
Alternatieven zijn de goedkopere tamron 28-75 f/2.8, deze is een stukje kleiner en lichter en optisch vaak net effe wat beter, of de duurdere (en betere) canon 24-70 f/2.8.
pricewatch: Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG Macro (Canon)
« · ^




Canon EF 28-105mm f/4-5.6
Zie hiervoor de review van de Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM. Hieronder ga ik in op de verschillen tussen deze objectieven/ De f/4-5.6 versie heeft 6 diafragma bladen, terwijl de f/3.5-4.5 versie 7 bladen heeft. Dit moet leiden tot een mooiere onscherpte. Daarnaast ontbreekt het de f/4-5.6 versie aan een USM motor. De bouwkwaliteit van deze versie is overigens aanzienlijk minder goed dan die van de Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM. Ook liggen scherpte en contrast van dit objectief lager dan bij de Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM.
pricewatch: Canon EF 28-105 4.0-5.6 DC
« · ^




Canon EF 28-105mm f/4-5.6 USM
Op wat cosmetische zaken na is dit een Canon EF 28-105mm f/4-5.6 voorzien van een micro-USM motor.
pricewatch: Canon EF 28-105mm f/4-5.6 USM
« · ^




Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM EOL
Deze lens was in 't analoge tijdperk samen met z'n iets wijdere broertje de 24-85 USM de upgrade van de standaard kitlenzen. Met een redelijk snel diafragma en een ring-USM motor is dit een erg prettige walk-around lens op analoog of full-frame digitaal. Het bereik zal voor de meeste mensen op een crop-camera niet zo aantrekkelijk zijn omdat je hiermee effectief op maximaal 45mm aan de groothoek kant uitkomt.
Optisch doet de lens wat je in deze prijsklasse kan verwachten, op fullframe moet je het diafragma een paar stops knijpen om tot in de uiterste hoeken scherp te worden en ook het contrast is bij een open diafragma wat minder. Niet dat het onbruikbaar is wide-open, maar je ziet wel verbetering bij een kleiner diafragma.
Toch kan deze lens op een full-frame camera een erg prettige walk-around lens zijn: hij is compact, licht van gewicht, een snelle en stille scherpstelmotor, heeft goed bruikbare diafragmawaarden en een erg prettig bereik. De lens kan redelijk dichtbij scherpstellen (0,5m) en heeft door z'n 7 diafragmabladen een prettige achtergrondonscherpte. De (optionele) zonnekap is in de groothoekstand wel een must, want het contrast neemt snel af wanneer de zon op 't frontelement kan schijnen.
Je zou 'm als een goedkoop alternatief kunnen zien voor de 28-135 IS of de duurdere 24-105 USM IS.
Die laatste is optisch beter, maar daarvoor ook een stuk groter/zwaarder en natuurlijk duurder.
pricewatch: Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM
« · ^




Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
De 28-135 is één van de veel verkochte standaardzooms van Canon, mede door de cashback die een tijd heeft gegolden, maar ook door de positieve eigenschappen. Optisch is hij redelijk in orde, met name wanneer je hem een stopje afknijpt. Het grote voordeel van dit objectief is ook weer de IS-functie (2 stops deze keer, vanwege de oudere generatie) en het USM-scherpstel systeem.
pricewatch: Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
« · ^




Tamron SP 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF
Eén van de meest besproken lenzen in 2005 was toch wel de Tamron 28-75. Het is een relatief goedkoop zoomobjectief met een snel diafragma van 2.8 terwijl hij zéér scherp is op de meeste brandpuntsafstanden, zelfs wijdopen. De autofocus is een stuk stiller dan de Sigma 24-70 en leek (eigen ervaring) een stukje accurater nog te zijn. Het enige probleem met dit objectief is de slechte kwaliteitscontrole die Tamron erop los laat, het is een zeer scherp objectief mits je een goede in je handen hebt. Goed nakijken is dus het advies.
pricewatch: Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF (Canon)
« · ^





Deze objectieven hebben een zoombereik tot 300 mm en zijn de meest gebruikte teleobjectieven. Ze zijn ideaal voor bijna alle toepassingen waarbij tele noodzakelijk is, muv vliegtuigen, kleine dieren en bepaalde vormen van sport. Zoals hieronder duidelijk zal worden is het aanbod erg groot, evenals het verschil in mogelijkheden en kwaliteit.


Sigma 50-150mm f/2.8 EX APO DC HSM APS-c
Een vreemde eend in de bijt qua bereik is deze lichtsterke tele-zoom. De wijde kant sluit prima aan op de vele wideangle zoomlenzen, maar het beperkte tele-bereik maakt hem wat minder geschikt voor het sterk dichterbij halen van neushoorn op 100m afstand. De scherpte van deze lens is goed in het 50-120mm bereik, maar op 150mm is het beter om af te stoppen naar f/4. Ondanks dat is het een zeer prettige lens door zijn compacte en stevige bouw met interne zoom. De HSM zorgt voor een snelle en stille autofocus en het 9-bladige diafragma zorgt voor een zeer mooie bokeh. Momenteel is alleen type II van dit objectief nog verkrijgbaar. De verschillen met type I zijn niet noemenswaardig.
pricewatch: Sigma 50-150mm f/2.8 EX APO DC II HSM (Canon)
«^




Sigma 50-150mm APO F2.8 EX DC OS HSM APS-c
Op dit moment is er weinig bekend over de optische prestaties van dit objectief en is er ook geen pricewatch vermelding. Zodra er meer bekend is, wordt hier meer informatie geplaatst.
«^




Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS APS-c
Een relatieve nieuwkomer, met goede resultaten. Voor zijn prijs is het een echte budget tele-zoom lens. Zijn prestaties daarentegen niet. Scherp (zeker gezien de prijsklasse) van 55 tot 250mm en afstoppen is eigenlijk niet nodig. Zijn lichte bouw maakt hem ideaal om mee te nemen op pad en zijn stabilisatie maakt hem veelzijdig bruikbaar, zelfs wanneer het licht minder dan ideaal is.
Zijn er dan geen nadelen? Jawel, zijn bouw is wat je kan verwachten voor de prijs, middelmatig en van plastic en zijn autofocus snelheid is niet om over naar huis te schrijven (de AF is wel stil, met een lichte brom van de stabilisatie). In de klasse van tele zoom lens onder de 300 euro, is deze 55-250IS de beste keuze.
pricewatch: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS
«^




Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS II APS-c
Deze versie II heeft voornamelijk een iets andere buitenkant. Van binnen is er aan de optiek niets veranderd, de prestaties blijven dus heel behoorlijk voor een objectief van deze prijs. Voor meer informatie zie het stukje over de eerste versie.
pricewatch: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II
«^




Sigma 55-200mm f/4.0-5.6 DC APS-c
Heb je echt niet veel te besteden, of wil je echt met een minimale investering eens kijken wat nou jouw ding is, dan is de Sigma 55-200 wel wat voor jou. Hij kost niet veel, terwijl hij toch zeer redelijke prestaties weet te leveren. De bouwkwaliteit is redelijk, maar de autofocus is niet heel erg rap. Kortom: voor weinig heb je een leuk objectief wat je makkelijk meeneemt door zijn beperkte grootte.
pricewatch: Sigma 55-200mm f/4.0-5.6 DC (Canon)
«^




Tamron AF55-200mm f/4-5.6 Di-II LD Macro APS-c
Dit objectief is een bijzonder gunstig geprijsd, klein en licht objectief. De optische prestaties zijn redelijk en wanneer je de prijs in gedachten neemt zelfs goed. Je zult dit objectief duidelijk moeten afstoppen naar een kleiner diafragma om goede scherpte te behalen. De macro vergroting is geen echte macro, maar 1:3,5. Leuk voor erbij, geen reden om hem ervoor te halen. Al met al een aanrader voor mensen met een zeer klein budget die toch een aanvulling zoeken op hun standaard 18-55. Als je wat ruimte hebt in je budget is een Canon EF-S 55-250IS een aanmerkelijk betere keuze.
pricewatch: Tamron AF 55-200mm f/4.0-5.6 Di II LD Macro (Canon)
«^




Canon EF 70-200 F/2.8L USM
De eerste 70-200L in de line-up van Canon, als opvolger van de EF 80-200/2.8L. Deze lens was een flinke sprong voorwaarts omdat hij in 1995 de eerste telelens was die een (razendsnelle) USM motor meekreeg. Het L-predikaat vertelt eigenlijk alles wat je moet weten over deze lens: gebouwd als een blok beton en hoogwaardige optiek, ook dit is gewoon een dijk van een lens. Wel geldt voor de f/2.8 versies dat afstoppen nog een extra zetje in de rug wat betreft scherpte geeft, is hij wide-open ook al een optisch genot. Helaas moet deze lens wel de weathersealing missen die de IS-versies van de Canon 70-200L-serie wel meekrijgen.
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/2.8L USM
«^




Canon EF 70-200 f/2.8L IS USM EOL
De top als het om Medium telezooms gaat. Met het befaamde L-predikaat, weathersealing, een snelle USM motor, vette optiek en een tweede generatie IS (3 stops compensatie) laat deze lens erg weinig te wensen over. Behalve een sportschool abbo omdat hij met zijn 1,5kg niet de lichtste is. Net zoals de f/2.8 non-IS wordt deze lens geleverd met statiefgondel. Helaas heeft hij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de 70-200/4L IS, géén tri-pod detectie, dus moet je de IS handmatig uitzetten op het moment dat je een statief gaat gebruiken.
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM
«^




Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM
Dit is de nieuwe versie van de gestabiliseerde 70-200/2.8 IS. De verbeteringen zijn -volgens Canon- volledige weather proof behuizing, betere IS unit (tot 4 stops), een fluoriet element en een kortere scherpstelafstand (naar 1.2 meter). Dit objectief is met name op 200mm een verbetering tov de oude variant. De scherpte is uitstekend en de bokeh is erg mooi. Dit is de beste telezoom van Canon op het moment van schrijven (juli 2010).
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM
«^




Canon EF 70-200 f/4L USM
De Canon 70-200 f/4L is een zeer populaire teleobjectief omdat het de goedkoopste L-objectief van Canon is, met alle daarbij behorende voordelen. De bouwkwaliteit is zeer goed, er zit een zeer rappe USM-motor in voor de autofocus. Optisch presteert hij zeer goed en er is amper CA te vinden. Velen staan voor de keuze om dit objectief te kopen of een Canon 70-300IS USM. De verschillen tussen deze twee objectieven zijn het bereik, de vaste lichtsterkte, de snelheid van de AF, de bokeh en de beeldstabilisator. De eerste en de laatste eigenschap zijn in het voordeel van de 70-300IS USM, de andere in het voordeel van de 70-200/4.0. Kies het objectief op basis van de eigenschappen die voor jou van belang zijn!
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/4L USM
«^




Canon EF 70-200 f/4L IS USM
De IS-versie van de 70-200/4L verschilt op meer vlakken dan alleen een (3e generatie) IS-motor die tot 4 f-stops compenseert. Deze lens is optisch nog net even een stukje beter dan zijn non-IS broertje (wat al een optische bom is) en wordt door veel mensen gezien als de scherpste 70-200 die de canon-lineup kent. Behalve IS heeft deze lens ook weatherseals die beschermen tegen stof en regen. Ondanks al deze toevoegingen is hij met zijn 760 gram maar 50 gram zwaarder dan de non-IS. De prijs is er wel naar, voor het zelfde geld heb je ook een Canon 70-200/2.8L USM, het is dus aan te raden om te bedenken wat je harder nodig hebt; 4 stops stabilisatie of een één stop lichtsterkte.
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/4L IS USM
«^




Canon EF 70-210mm f/3.5-4.5 USM EOL
Dit objectief is momenteel EOL en is derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Vreemd eigenlijk dat Canon hier geen opvolger voor heeft, want met tweedehands prijzen van €150-200 is dit een goed betaalbaar alternatief voor de duurdere 70-200 f/4 L USM. In deze prijsklasse beschikt de lens over zeer goede prestaties, met zelfs bij volle opening scherpe resultaten. Zoals bij goedkopere telelenzen gebruikelijke levert afstoppen met name op het lange eind nog een toename in scherpte op. Op fullframe is er aardig wat vignettering aanwezig, met name op 70mm. Dankzij de USM is de lens snel en stil qua autofocus en dankzij het niet roterende frontelement is het gebruik van een polarisatiefilter geen probleem. De lens beschikt standaard niet over een zonnekap, maar hiervoor kan de ET-65 (bekend van de EF 85 f/1.8 USM) gebruikt worden. De filtermaat is een bescheiden 58mm, wat de aanschafkosten voor een UV- of polarisatiefilter overzichtelijk houdt.
«^




Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
De Canon 70-300 f/4-5.6 IS USM is de opvolger van de 75-300 IS USM, met een aantrekkelijke prijs én de IS-functie (3 stops). Het objectief presteert optisch érg goed, waarbij gezegd moet worden dat de prestaties aan het lange einde wat minder worden. Het objectief beschikt over USM, maar helaas is dit micro-USM en geen ring-USM zoals bij de duurdere L-lenzen. Dit houdt in dat de autofocus wel heel stil is, maar lang niet zo rap is als bij een objectief met ring-USM. De bouwkwaliteit van het objectief is redelijk goed te noemen, hoewel de 70-200 f/4L aanzienlijk beter gebouwd is. Wil je een lichtgewicht objectief wat makkelijk mee te nemen is, goede prestaties levert én over IS beschikt? Dan is dit een goede keus voor je.
pricewatch: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
«^




Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 L IS USM
Canon heeft met dit objectief de keuze voor een kwalitatief goed objectief in het tele bereik nog moeilijker gemaakt. De meeste fotografen zullen twijfelen tussen dit objectief en een normale 70-300 IS of tussen deze en een 70-200/4.0 L IS USM. De 70-300L is een interessant objectief. Het objectief is relatief klein, uitstekend gebouwd, goede AF, 4 stops IS, afgeronde diafragmabladen en een korte scherpstelafstand. Optisch gezien presteert hij prima (goed scherp, zelfs op 300 mm met wellicht een iets grotere hoeveelheid vervorming). Kortom, een aantrekkelijk objectief voor iedereen die een uitstekend objectief tot 300 mm zoekt. Het belangrijkste nadeel is -op het moment van schrijven- de tamelijk hoge prijs.
pricewatch: Canon EF 70-300mm f4-5.6L IS USM
«^




Sigma 70-200mm f/2.8 EX IF APO HSM EOL
Dit objectief is inmiddels EOL en derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. De Sigma is van de EX serie, enigszins vergelijkbaar met de L-finish van Canon. De Sigma beschikt over een HSM-motor, de tegenhanger van de USM-motor, die zeer stil en behoorlijk rap is. De autofocus van de Canon is wel een stukje rapper dan de HSM-motor, maar de snelheid is zeer acceptabel . De Sigma levert een f/2.8 diafragma voor f/4 prijs, de 70-200 f/2.8 USM van Canon is áánzienlijk duurder dan dit objectief, zodat dit een objectief is met een zeer goede prijs/prestatieverhouding.
«^




Sigma 70-200/2.8 APO EX DG MACRO HSM EOL
Deze versie is de opvolger van de EX IF APO HSM variant en is inmiddels opgevolgd door versie 2. De resultaten zijn vergelijkbaar met type II alleen zijn de CAs wat meer verdeeld over het hele bereik. Ze zijn zeker niet schokkend, maar wel aanwezig. Dit objectief is slechts een jaar op de markt geweest en zal lastig te vinden zijn.
«^




Sigma 70-200/2.8 APO EX DG MACRO HSM II
Een professioneel gebouwde 70-200/2.8 van Sigma. Sigma heeft aangegeven dat type II van dit objectief opnieuw gecoat is waardoor het objectief beter met flare omgaat. De optimale scherpte van het objectief ligt rond de 100mm en de zwakke plek is de 200mm stand. De beeldkwaliteit over het algemeen genomen is zeer goed, maar vergeleken met de concurrentie presteren anderen beter. Het objectief heeft wat last van CA bij grotere brandpunten. Dit vindt af en toe ook plaats in de bokeh, waardoor de mooie onscherpte af en toe lelijke plekken bevat. De macro stand haalt een vergroting van circa 1:3.5. De AF doet snel en stil zijn werk. Vergeleken met de Tamron heeft de Sigma een snellere motor aan boord. Voor velen zal dit een aantrekkelijk alternatief zijn voor de veel duurdere L objectieven.
pricewatch: Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO Macro HSM II (Canon)
«^




Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO OS HSM
De opvolger van het objectief hierboven. Nieuw is de optische stabilisatie, Sigma claimt tot 4 stops. De scherpte is op f/2.8 nog niet geweldig, maar op f/4 al veel beter. Op fullframe is verder afstoppen nodig om aan de randen een acceptabele scherpte te krijgen. Van CA heeft dit objectief maar nauwelijks last. Vignettering is op APS-c geen probleem, op Fullframe wordt het duidelijk merkbaar op f/2.8. Een minder punt is dat het objectief erg gevoelig is voor flare. De HSM zorgt voor een stille, maar niet heel snelle autofocus. De prijs van deze versie met OS is veel hoger dan de versie zonder, bijna een factor 2!
pricewatch: Sigma 70-200mm f2.8 EX DG OS HSM (Canon)
« · ^




Sigma 70-300/4-5.6 DG Macro EOL
De minder bekende en goedkopere broer van de Sigma 70-300 APO macro. Dit objectief presteert behoorlijk bij een klein diafragma (f/11). De prestaties zijn beter aan de korte zijde van het objectief. Hoe verder je inzoomt, hoe minder resolutie je overhoudt. De macro-stand heeft een vergroting van 1:2 en werkt naar behoren tussen de 200 en 300 mm. Dit objectief is met name interessant voor mensen die macro in hun tele willen hebben en een klein budget hebben. Anderen wordt geadviseerd even verder te kijken.
«^




Sigma 70-300mm f/4.0-5.6 APO DG Macro
Over de Sigma 70-300mm f/4.0-5.6 APO DG en het kleine broertje van dit objectief, de DL-versie, worden veel vragen gesteld. Moet ik die duurdere APO-versie halen of de DL-versie? De APO-variant presteert in ieder geval aanzienlijk beter dan de DL-versie (of de Tamron 70-300 f/4-5.6 LD Macro for that matter), dus als dit je uiteindelijke teleobjectief gaat worden is het simpel: Spendeer die €100,- extra aan de APO versie. Veel mensen gebruiken het goedkopere broertje of de Tamron om te kijken wat nou het beste bij hun past, om vervolgens een duurder objectief te halen.

De APO versie biedt redelijk goede prestaties, al helemaal wanneer je naar de prijs kijkt. Toch moeten er logischerwijs concessies worden gedaan, boven de 200mm neemt de kwaliteit rap af en de autofocus is niet heel snel. De bouwkwaliteit is redelijk, maar ook niet meer dan dat. Bij de macrofunctie moet je je overigens niet zó gigantisch veel voorstellen, hij haalt sowieso geen 1:1 vergroting, maar het werkt best aardig. Toch is voor het echte macrowerk een echte macro-objectief aan te raden. Al met al een mooi startobjectief voor degenen die niet zo'n ruim budget hebben.
pricewatch: Sigma 70-300mm f4.0-5.6 DG APO Macro (Canon)
«^




Sigma 70-300mm f4-5.6 DG OS
De opvolger van de oude vertrouwde budget telezoom van sigma, de 70-300 DG (non-apo design).
Deze nieuwe telg, met optische stabilisatie heeft een nieuw optisch design gekregen, waardoor hij beter presteert dan zijn voorganger. Zo is de CA dusdanig laag dat het niet storend is en is hij een stuk scherper.
Wel blijft hij, net als andere budget telezoom lenzen, beter presteren wanneer je hem een stopje afstopt.
Zijn stabilisatie en compacte design maakt hem breed inzetbaar, ook om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie. De bouw en finish van de lens zijn bovengemiddeld goed voor zijn klasse, de bokeh (onscherpte rendering) is prima en hij kan vrij dichtbij focus (close-up mogelijkheden, geen echte macro).
Zijn minder sterke punten zijn punten die je bij veel budget lenzen vind, een relatief trage focus (lang focuspad), draaiend frontelement en zoals gezegd wat softer wide-open.
«^




Tamron AF70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro
De Tamron 70-200/2.8 is alles wat je van een 70-200/2.8 mag verwachten; optisch dik in orde op alle optische vlakken. Dit is een werkpaard voor een professional, dus hij moet gewoon goed zijn. Extra voordelen ten opzichte van de concurrentie zijn het relatief lage gewicht, de korte minimale scherpstelafstand en de lage prijs. Het objectief heeft eigenlijk maar één nadeel: de luidruchtige en relatief trage AF motor.
pricewatch: Tamron AF 70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro (Canon)
«^




Tamron AF70-300mm f/4-5.6 LD EOL
Dit objectief is opgevolgd door de Tamron AF70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro. Dit objectief moet het doen zonder de macro functie en mist de Di coating. Het objectief dient afgestopt te worden naar f/8 voor goede resultaten. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig.
«^




Tamron AF70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro
Dit objectief is de opvolger van de Tamron AF70-300mm f/4-5.6 LD. Het is een goedkoop teleobjectief met zeer redelijke prestaties. Het objectief wordt boven de 200 mm duidelijk minder scherp, maar levert zelfs dan nog redelijke prestaties. De scherpte onder de 200 mm is zelfs goed. Zoals te verwachten is bij een objectief in deze prijsklasse is CA wel een probleem. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig. Het leuke van dit objectief is de 1:2 macro vergroting die je ermee kunt halen.
pricewatch: Tamron AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di LD Macro (Canon)
«^




Tamron SP 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD
Een nieuwe lens van Tamron, en de eerste met de zogenaamde USD-motor aan boord. Deze "Ultra Sonic Drive" zorgt voor een stille en vrij snelle autofocus. De scherpte van deze lens lijkt behoorlijk goed te zijn, ook voorbij de 200mm. Algeheel lijken de optische prestaties zich te kunnen meten met de Canon EF 70-300mm f/4-5.6 USM IS.
pricewatch: Tamron 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD (Canon)
« · ^




Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III (IS) (USM)
Drie objectieven in één post; de Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III, de Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM en de Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III IS USM. Optisch gezien zijn er geen grote verschillen tussen de 3. De objectieven presteren redelijk in het gebied van 75-200 mm, maar daarna gaat het erg hard bergafwaarts. De bouwkwaliteit van de standaard versie en van de USM versie zijn redelijk, die van de IS USM versie is aanmerkelijk beter. Alle objectieven hebben bovengemiddeld last van chromatische abberaties. Het enige noemenswaardige verschil tussen de standaard versie en de USM versie is dat de laatste een micro-USM motor aan boord heeft zitten. Dit levert met name een stillere AF op. Het grootste voordeel van deze objectieven is het aantrekkelijke bereik voor een gunstige prijs met een lage gewicht.
De IS USM versie heeft een aanzienlijk betere bouw dan zijn directe broertjes. Daarnaast is het objectief voorzien van een IS unit, wat uiteraard bijdraagt aan een hoger percentage scherpe foto's. Van de drie objectieven is de IS USM versie niet meer verkrijgbaar. Deze is vervangen door de -optisch veel interessantere- 70-300 IS USM.
Bij alledrie de objectieven is een zonnekap een losse accessoire.
pricewatch: Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III
pricewatch: Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM
«^




Tokina AT-X 828 AF PRO 80-200mm f/2.8 EOL
Dit objectief is momenteel EOL en is derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Zoals bijna alle Tokina objectieven is het zeer solide gebouwd, is het objectief erg scherp en heeft het wat meer last van CA dan de concurrentie. Het belangrijkste nadeel van het objectief is de relatief trage AF motor, het belangrijkste voordeel de prijs.
«^




Sigma 100-300/4 EX APO DG
Een onvolprezen stuk glas van Sigma. Een lens die qua bouw niet onderdoet voor een canon L lens en qua optische prestaties ook niet. Ragscherp, ook op 300mm f/4. Ontzettend fijne lens, die fysiek helaas wel vrij fors is, nog een stapje groter dan de 70-200's van de verschillende merken. Zijn bereik van 100-300mm maakt hem geschikt voor het echte tele werk, van vogels en wildlife. Voor portretten e.d. is hij veel te groot en lomp.
Zijn constante diafragma van f/4 maakt hem tevens geschikt voor een 1.4 tele converter, met behoud van AF op een consumenten dslr. Daarbij komt nog eens dat de AF in dit objectief bijzonder rap zijn werk doet. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel, hij mist een beeldstabilisator. Heb je een stevig stukje glas nodig en is 300mm wat je nodig hebt, dan is deze lens een echte aanrader.
pricewatch: Sigma 100-300mm f4.0 EX DG APO IF HSM (Canon)
«^




Sigma 120-300mm F2.8 EX DG APO OS HSM
Dit is een update van de "oude" 120-300mm f/2.8 welke geen stabilisatie had. Qua centrumscherpte kan deze zoomlens goed meekomen met de primes, maar de randen komen op fullframe wat te kort t.o.v. de primes. De bokeh ziet er goed uit en de CA is zeer goed onder controle. Wie een betaalbare 300mm f/2.8 met stabilisatie zoekt en ook nog de flexibiliteit van een zoom erbij krijgt, is dit zeker een objectief om te overwegen.
pricewatch: Sigma 120-300mm F2.8 EX DG APO OS HSM (Canon)
«^





Deze zoomobjectieven lopen door boven de 300 mm waar de consumentenobjectieven meestal ophouden. Vaak worden deze objectieven dermate groot dat ze voorzien zijn van een statiefgondel. Hiermee wordt het zwaartepunt van de combinatie camera en objectief wat naar voren geplaatst waardoor de balans veel beter wordt. De toepassing van deze objectieven ligt met name in het gebied van sport en dierenfotografie. Als het in je budget past word je erg blij als je een dergelijk objectief mee kunt nemen op safari bijvoorbeeld.



Sigma 50-500mm f/4.0-6.3 EX APO DG RF HSM
De Sigma 50-500 is geweldig qua bereik, en ondanks de extreme zoommogelijkheden van de lens presteert hij optisch zeer netjes. Dit objectief was 10 jaar geleden een van de weinig objectieven in dit bereik en was ook nog eens zeer betaalbaar. Er zit wél HSM op waardoor de focussnelheid zeer acceptabel is, helaas ontbreekt alleen de OS functie op deze lens. Hierdoor valt alleen met voldoende licht uit de hand te schieten, dus neem je statief mee als je met de jongen op stap gaat. Vergis je niet, het ding weegt 1,8KG, dus een stevig statief is een vereiste. In tegenstelling tot 10 jaar geleden is dit objectief tegenwoordig niet meer de enige logische keuze; er zijn een aantal objectieven bijgekomen in hetzelfde bereik. Met name de Sigma 150-500 is een zeer aantrekkelijk alternatief.
pricewatch: Sigma 50-500mm f/4.0-6.3 EX DG APO RF HSM (Canon)
«^




Sigma 50-500mm f/4.5-6.3 APO DG OS HSM
De opvolger van de versie zonder OS. Sigma claimt dat er tot 4 stops winst kan worden behaald. De HSM zorgt voor een stille en vrij snelle autofocus. Toch wil de autofocus nog wel eens zijn doel missen, wat veroorzaakt kan worden door het maximale diafragma van f/6.3 in het telegebied. Het objectief komt overigens alleen in de buurt van de 500mm als er op oneindig wordt gefocust. Dichterbij zit het meer rond de 400mm. Vooral richting de 500mm heeft het objectief ook last van CA. De scherpte is in het midden vrij goed voor een zoomlens. Aan de randen is afstoppen vereist voor betere prestaties. Filters kopen is wel een uitdaging met een diameter van 95mm!
pricewatch unsorted: Sigma 50-500 / 4,5-6,3 DG OS HSM (Canon)
« · ^




Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX APO OS RF
De Sigma 80-400mm OS is de tegenhanger van de 100-400 en ook deze voorziet in beeldstabilisatie, maar dan onder de naam OS. Deze technologie levert circa 2,5 tot 3,5 stop extra marge op en vergemakkelijkt het uit de hand schieten op de langere focale lengtes. Deze lens is wel circa €500,- goedkoper dan de Canon, maar hij beschikt helaas niet over USM/HSM waardoor hij aanzienlijk trager focust. Optisch gezien is het geen hoogvlieger. Gezien het relatief kleine prijsverschil is het raadzaam om verder te kijken naar bijvoorbeeld de Sigma 150-500 of de duurdere Canon 100-400.
pricewatch: Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX DG APO OS RF
«^




Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
De Canon 100-400mm is behoorlijk veel gebruikt objectief voor deze doeleiden, onder andere omdat hij voorzien van van IS (2 stops) Op deze focale lengtes is het zéér lastig uit de hand schieten zonder IS, of er moet veel licht aanwezig zijn waardoor het wel kan. Deze lens beschikt over een pomp-zoom mechanisme, in plaats van het draaimechanisme waar de meeste lenzen van tegenwoordig over beschikken. Het voordeel is dat je heel snel kunt zoomen, ten koste van een stuk precisie en het risico dat hij stof opzuigt is groter dan bij een draaizoom. Optisch is dit objectief een van de scherpste ultrazoom objectieven, hoewel de verschillen met de goede objectieven van de concurrentie klein zijn!
pricewatch: Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
«^




Sigma 120-400/4.5-5.6 APO DG OS HSM
Een betaalbaar ultra-tele objectief van SIgma met een snelle AF motor en een beeldstabilisator. Dit grote objectief heeft een aantrekkelijk bereik, omdat het voorbij de consumenten-afstand van 300 mm gaat. Echter, helaas gaat de beeldkwaliteit van dit objectief juist aan het lange eind (>200 mm) (hard) achteruit. Tot 200 mm zijn de resultaten prima, maar daarboven gaat de scherpte verloren. Dit is uiteraard erg jammer aangezien veel mensen dit objectief zullen kopen vanwege de 400mm stand. Ook is vignettering op een fullframe camera een probleem. Het objectief heeft een goede OS unit en ook de minimale scherpstelafstand is prettig kort.
pricewatch: Sigma 120-400mm f4.5-5.6 APO DG OS HSM (Canon)
«^




Sigma 150-500/5-6.3 APO DG OS HSM
Dit objectief gaat tot een ongelooflijke 500mm. Voor mensen voor wie een Canon 500/4.0 of Sigma 500/4.5 iets buiten budget valt is dit het objectief om te kopen. De beeldkwaliteit is de beste van alle super telezoom objectieven. De beeldkwaliteit na 400mm vervalt weer wat, maar zelfs op 500mm is de scherpte nog goed. Verder is het objectief voorzien van een rappe AF en goede OS unit. Nadelen zijn de filtermaat van 86mm en het gewicht van het objectief. De belangrijkste concurrent is de Canon 100-400. De verschillen tussen beide objectieven zijn erg klein. De Canon heeft het voordeel van iets meer resolutie (erg klein verschil) en de lichtsterkte op de 400 mm stand is bij de Canon iets gunstiger. De Sigma heeft daartegenover een aantrekkelijker bereik en prijs staan. Al met al een erg moeilijke keuze.
pricewatch: Sigma 150-500mm f5-6.3 APO DG OS HSM (Canon)
«^




Tamron SP AF200-500mm f/5-6.3 Di LD (IF)
Een zeer gunstig geprijsde super telezoom objectief. Optisch gezien is dit een zeer interessant objectief, goede scherpte, weinig vervorming en weinig vignettering. Vermeldenswaardig is het 86mm filter die je nodig hebt. Het enige minpuntje in de beeldkwaliteit is dat het objectief last heeft van wat CA. De bouw is redelijk; het objectief is licht voor zijn bereik en heeft standaard een statiefgondel meegeleverd. Het objectief wordt tijdens het zoomen aanmerkelijk langer
Het grootste gemis van dit objectief is uiteraard een gebrek aan beeldstabilisator icm de lage lichtsterkte. Dit wordt uiteraard volledig verklaard door het prijskaartje. Een tweede groot verbeterpunt is de AF accuratesse; het locken van de scherpstelling kan lastig zijn. De AF in dit objectief is van de categorie "koffiemolen", redelijk qua snelheid maar wel een beetje luidruchtig. Al met al een zeer interessant objectief voor mensen met een wat kleinere budget die geen actie foto's willen schieten!
pricewatch: Tamron SP AF 200-500mm f/5-6.3 Di LD IF (Canon)
«^



Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Deel 3



"You have got to love them or you have got to hate them." Dat lijkt een aardige omschrijving voor deze groep objectieven. Superzoom lenzen zijn lenzen met een extreem bereik (beginnend bij zo'n 11x zoom). In fotografische zin hebben ze veel compromissen: ze zijn niet lichtsterk, ze zijn niet superdegelijk gebouwd, meestal is de AF niet erg snel, ze zijn niet erg contrastrijk, ze hebben vervormingen, er is veel verbetering te behalen bij gebruik van een kleiner diafragma, etc. Waarom dan toch een superzoom kopen? Omdat het een compact objectief is, waarmee je zeer uiteenlopende foto's kunt maken. Ga je op reis en heb je weinig plek om fotoapparatuur mee te nemen? Heb je een beperkt budget en wil je toch een groot bereik afdekken? Een superzoom doet het allemaal. Over het algemeen hebben de goedkopere varianten geen beeldstabilisator en zijn ze optisch wat minder goed dan de gestabiliseerde, duurdere versies.



Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS APS-c
Dit objectief is recentelijk door Canon tussen de EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 en de EF-S 17-85mm f4-5.6 geplaatst. De bouw van het objectief is redelijk met een kunststof omhulsel en een metalen bajonet. De AF vindt plaats met een conventionele motor en is redelijk snel. De scherpte is -mits afgestopt- goed tot zeer goed. Het objectief heeft op de 18 mm stand last van extreme vervorming. Daarnaast is vignettering over het hele bereik iets om rekening mee te houden. Net als iedere objectief in dit zoombereik heeft ook dit objectief last van CAs. Als je op zoek bent naar een allround objectief met IS en je vindt het geen probleem om het objectief minimaal een stop af te stoppen, dan is dit een geschikte kandidaat!
pricewatch: Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
« · ^




Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS APS-c
Na de successen van 18-200 lenzen bij Tamron en Sigma ontstond er bij de OEMs uiteraard ook een behoefte om een graantje mee te pikken uit deze markt. Het gevolg is de Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS . Dit objectief is -net als alle EF-S objectieven- alleen geschikt voor gebruik op APS-C camera's van Canon. Deze 18-200 is voorzien van een beeldstabilisator (IS), is ruim 10 cm lang en weegt 595 gram. De AF snelheid is prima in orde en ook de bouw behoort tot de top van de 18-2xx objectieven. Vervormingen op 18 mm zijn behoorlijk extreem en over het algemeen genomen kan gezegd worden dat het centrum goed is, maar de randen behoorlijk achterblijven.
pricewatch: Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS
« · ^




Sigma 18-200/3.5-6.3 DC APS-c
De goedkoopste variant van de Sigma superzoom objectieven. Slechts 8 cm hoog en 405 gram zwaar. Dit maakt dit objectief zeer geschikt voor backpackers en mensen die met weinig massa willen fotograferen. Optisch gezien is het een redelijk objectief. Zwakke punten zijn de 35 mm stand (met name aan de rand) en op 200 mm. Op de 18 mm stand heeft het objectief veel last van vertekening. Qua bouw is dit objectief wat beter dan de vergelijkbare Tamron. Zo heeft dit objectief bijvoorbeeld een metalen bajonet-vatting.
pricewatch: Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC (Canon)
« · ^




Sigma 18-200/3.5-6.3 DC OS APS-c
Dit 18-200 objectief van Sigma is voorzien van een beeldstabilisator om bewegingsonscherpte tegen te gaan. Dit objectief is veel groter en zwaarder dan zijn eerder genoemde kleine broertje: 100 mm hoog (en met name 8 cm dik) en 610 gram zwaar. Optisch gezien is de OS variant beter dan de non-OS variant met meer scherpte in het hele bereik. Het beste resultaat wordt gehaald aan beide einden van de zoomrange. De 35mm stand blijft een zwakke plek van het objectief. De AF snelheid is redelijk, en de bouw is verrassend goed. Op het moment van schrijven is deze variant slechts een paar tientjes duurder dan de versie zonder OS en als het extra gewicht geen probleem is, dan is het absoluut aan te bevelen om de variant met OS te pakken.
pricewatch: Sigma 18-200mm f3.5-6.3 DC OS (Canon)
« · ^




Sigma 18-250/3.5-6.3 DC OS HSM APS-c
Dit objectief gaat verder waar de 18-200 OS is gebleven. Men neme 50mm extra aan het tele einde en voegen er een snellere autofocus motor aan toe (HSM, Hyper Sonic Motor). Verrassend genoeg is het objectief eigenlijk even groot en zwaar als de 18-200 OS. In de praktijk is de AF van dit objectief een van de snelste op de markt. De scherpte lijkt in de eerste reviews erg te wisselen met het brandpunt. Met name rond de 135mm is dit objectief niet sterk.
pricewatch: Sigma 18-250/3.5-6.3 DC OS HSM (Canon)
« · ^




Tamron AF18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Tamrons goedkoopste, kleinste en lichtste superzoom lens. Het objectief meet 74 mm hoog en weegt net geen 400 gram. Een ideale reisgenoot dus. Over de optische kwaliteiten kunnen we kort zijn: het is aan te bevelen dit objectief voornamelijk afgestopt te gebruiken. De zwakste plekken zijn 18 mm (de randen) en 200 mm. Qua bouw is de Tamron wat minder overtuigend dan de vergelijkbare Sigma, maar vanwege de betere AF prestaties wordt de Tamron als de betere van de twee gezien. Als extra bonus blijkt dat in de praktijk de Tamron stiekem net ietsje langer is dan de Sigma (de 200mm is dus stiekem ietsje meer).
pricewatch: Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Canon)
« · ^




Tamron AF18-250mm f/3.5-6.3 Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Dit 14x zoom objectief is een beetje vreemde eend in de bijt. Tamron is de enige fabrikant die een dergelijk objectief op de markt heeft zonder dat deze is voorzien van een beeldstabilisator. Desalniettemin heeft Tamron het voor elkaar gekregen om dit objectief bijzonder klein en compact te houden. Het meet slechts 83 mm hoog en weegt slechts 430 gram. Nog vreemder wordt het wanneer je naar de optische kwaliteiten gaat kijken. Die zijn namelijk heel aardig en beter dan menig 18-200 objectief. Alleen op de 250mm stand worden de prestaties wat minder, maar verder presteert het objectief verrassend constant. Vertekening is alleen op de 18 mm bovengemiddeld. AF snelheid en bouw zijn redelijk. Als je een superzoom zoekt en kunt leven zonder een beeldstabilisatie dan is dit een uitstekende keuze.
pricewatch: Tamron AF 18-250mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Canon)
« · ^




Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro APS-c
De Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro verdient in de eerste plaats een erkenning voor de naam van het objectief. Zeg dit maar eens 10x achter elkaar op! Dit objectief wijkt af van de twee kleinere broertjes uit de reeks, aangezien het groter (ruim 10 cm hoog) en zwaarder (550 gram) is en voorzien is van een beeldstabilisator. Op het moment van schrijven (december 2009) is dit objectief de beste 18-2xx lens die je kunt krijgen voor op een Canon camera. Grote vervormingen op 18 mm en veel chromatische abberaties boven de 200 mm, maar verder is de beeldkwaliteit beter dan de concurrenten.
pricewatch: Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro (Canon)
« · ^




Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD APS-c
Dit objectief is de jongste Tamron superzoom. De PZD in de naam staat voor "Piezo Drive", een speciaal soort ultrasone motor die wat kleiner gemaakt kan worden. Het zorgt ervoor dat de autofocus sneller en stiller is dan bij zijn voorgangers. Dit objectief is ook kleiner dan zijn voorganger. Door de nieuwigheid is er nog maar weinig over de prestaties bekend, uit voorbeeldfoto's blijkt dat het objectief in staat is om scherpe foto's te maken, ook op 270mm. Enige variatie tussen verschillende exeplaren lijkt er wel te bestaan.
pricewatch: Tamron 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD (Model B008)
« · ^




Tamron 28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) MACRO
Superzoom die ook op fullframe past. Op een cropcamera is de 28mm misschien wat te weinig groothoek waardoor er alsnog misschien een extra lens moet aanschaffen. Op fullframe is het bereik natuurlijk ideaal, van groothoek tot tele, en zelfs close up kan worden gedaan met deze lens. Interne stabilisatie (+/- 3 stops) zorgt ervoor dat de lens nog bruikbaarder wordt. Nadelen zijn, zoals wel vaker bij superzooms, de geringe lichtsterkte, niet al te beste scherpte en purple fringing. Enige concurent op fullframe is de Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM welke meer dan 3x zoveel kost.
pricewatch: Tamron AF 28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) Macro
« · ^




Een fisheye combineert een zeer korte brandpuntsafstand met een tonvormige vertekening. Er zijn 2 soorten (eigenlijk 3 maar goed): de circulaire en de rectilineaire. De circulaire geeft een cirkelvormige afbeelding met zwart er omheen. De beeldhoek is vast, bijvoorbeeld 180° horizontaal, verticaal en diagonaal.
Om toch een volledig frame van een 35mm rolletje te belichten kwamen de rectilineaire fisheye lenzen, deze hebben een beeldhoek van bijvoorbeeld 180° diagonaal maar minder verticaal en horizontaal.
Cropcamera's hebben een kleiner brandpunt nodig dan fullframe camera's om een bepaalde beeldhoek te krijgen




Sigma 4.5/f2.8 EX DC Circulair Fisheye HSM APS-c
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 4.5mm f/2.8 EX DC Circular Fisheye HSM (Canon)
« · ^




Peleng 8mm f/3.5 Circulair Fisheye
Een echte fun-lens, uit de voormalige USSR. Voordat Sigma en Tokina met hun circulaire fisheyes uitkwamen was dit de enige manier om een beeldhoek van 180 graden te verkrijgen op een canon body.
Deze lens moet 't vooral van z'n prijs hebben, want optisch is ie niet zo geweldig; hij heeft erg veel last van flares en 't contrast en de scherpte blijft bij alle diafragmawaarden matig. De volledig handmatige bediening (diafragma en scherpstellen) zit minder in de weg dan je zou denken, want de scherptediepte bij 8mm is bij bijna elk diafragma enorm. De sluitertijd rekent je body wel netjes automatisch uit.
« · ^




Sigma 8/3.5 EX DG Circulair Fisheye
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 8mm f3.5 EX DG Circular Fisheye (Canon)
« · ^




Samyang 8mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye

Deze 8mm fish-eye lens is zoals wel meer van de lenzen van deze Zuid-Koreaanse fabrikant ook bekend onder vele andere merknamen zoals Walimex en Vivitar. De lens heeft geen enkele elektronische verbinding en moet dus ook volledig met de hand bediend worden. Wat daar echter tegenover staat is de zeer zachte prijs (op moment van schrijven ongeveer 290 euro) en de lens is gelukkig ook makkelijk verkrijgbaar. Dit maakt deze lens tot een van de populairste fish-eye lenzen op dit moment.
De lens zelf heeft een zeer robuste bouw en de handbediende onderdelen lopen zeer soepel (focus-ring) of juist met degelijke klicks (diafragma-ring). De rectangulaire fish-eye lens geeft op Canon crop een beeldhoek van 167 graden met een bijna stereographische projectie. Hierdoor lijkt de vervorming minder extreem dan bij concurrenten met vergelijkbare beeldhoek. De lens is zeer scherp zodra deze wordt afgestopt naar 5.6, maar heeft wel last van CA en flare. Dit blijft echter binnen de perken en is iets dat bij veel fisheyes een zwakke plek is.
Uit de doos is de lens niet geschikt voor FF door de ingebouwde zonnekap. Met een kleine chirurgische ingreep is deze echter te verwijderen waarna (uiteraard met vignet) deze lens ook op FF te gebruiken is.
pricewatch: Samyang 8mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye Canon
« · ^




Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM
Redelijk uniek is deze Fisheye zoomlens, waar er maar 1 andere van is: de Pentax/Tokina 10-17mm. Maar dit is een objectief dat ook op fullframe werkt. Ook al is dit objectief een zoomobjectief, toch zal het objectief waarschijnlijk vaak maar in 1 stand gebruikt worden door Fullframe camera's: 15mm. Dit is namelijk de enige beeldvullende stand. Op aps-c is het objectief tot 10mm goed beeldvullend bruikbaar (er zit zelfs een zoom limiter hiervoor op). De centrumscherpte is voortreffelijk, maar de randen komen pas met afgestopt diafragma tot redelijk niveau. CA is redelijk nadrukkelijk aanwezig, maar zeer ongevoelig voor flares.
pricewatch: Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM
« · ^




Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye
Fisheye met EF mount, dus geschikt voor fullframe. Wijder dan de 14mm L, als je het perspectief corrigeert krijg je het equivalent van een 12 a 13 mm lens. Nadeel van deze correctie is dat de hoeken wat softer worden. Uiteraard past de lens ook op cropcamera's, maar het fisheye effect wordt wel een stuk minder. De bouwkwaliteit van de lens is aardig, meer niet. Focusring voelt wat stroef en de focussnelheid is ook niet al te hoog. Wanneer je hem gebruikt op fullframe word je getrakteerd op zeer goede hoekscherpte, zelfs op f2.8. Vignetting is minder aanwezig dan zijn soortgenoten en verdwijnt geheel als je hem afstopt. Filtergebruik is niet mogelijk, voorop past geen schroeffilter en achterin passen geen gelatinefilters.
pricewatch: Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye
« · ^




Sigma 15/2.8 EX DG Diagonal Fisheye
Naast de Canon 15mm Fisheye is deze Sigma een goed(koop) alternatief voor wie een 180 graden kijkhoek met AF op 15mm wil. Optisch zijn de lenzen nagenoeg identiek, de hoeveelheid flare en de beeldkwaliteit zijn bijzonder vergelijkbaar, bovendien zijn beide bruikbaar voor fullframe camera's, waar sommige fisheyes dat niet zijn.
De Canon-variant focust iets sneller en de bouw is een stuk beter, maar dat rechtvaardigt het prijsverschil (vaak zo'n 50%!) in mijn ogen [of: over het algemeen] niet. De Sigma heeft naast een iets minder stevige bouw overigens ook een nogal slechte finish: de gebruikte verf/lak laat snel los.
Gebruik van filters is niet mogelijk in de nieuwere serie Sigma's, de oudere versies kunnen wel minifilters in geschoven worden aan de achterzijde, hoewel deze nagenoeg niet te vinden zijn.
pricewatch: Sigma 15mm f2.8 EX DG Diagonal Fisheye (Canon)
« · ^




Zenitar 16mm f/2.8 Fisheye
Een 16mm fisheye, ook uit rusland. Deze geeft op full-frame een beeldhoek van 180 graden. Op een crop-camera is het fisheye effect een stuk minder zichtbaar. De lens is met open diafragma redelijk soft en contrastloos, maar als je 'm knijpt wordt de beeldkwaliteit prima en zelfs erg goed bij f/11. Bij deze lens zal je met een ring op de lens 't diafragma moeten instellen (de zoeker wordt dan ook donkerder) en handmatig moeten scherpstellen. Dit is vrij eenvoudig met de duidelijke afstandmarkeringen op de lens. De sluitertijd wordt netjes door je camera uitgerekend.
Alternatieven zijn de 15mm fisheye lenzen van Sigma en Canon, welke beide optisch een stukje beter zijn en autofocus bieden, maar wel wat duurder zijn.
« · ^



Voor eigenlijk elke macro lens geldt dat hij ragscherp is. Een macro lens is daarvoor geoptimaliseerd. De onscherpte rendering, bokeh, is ook iets wat bij macro lenzen vrij goed gaat, maar waarbij je moet onthouden dat een lens met een grotere focale lengte het altijd makkelijker heeft op dit gebied.
Macro lenzen hebben een lange focus slag, waardoor de meesten vrij langzaam focussen. Een beperkte oplossing hiervoor is de focus-limiter, die de meeste macro lenzen hebben. Je hakt je focuspad daarmee in tweeën (of echt macro afstanden, òf close-up tot infinity) en geeft de camera de mogelijkheid om ongeveer 2x zo snel een focus te vinden. Veel zoom lenzen hebben een macro aanduiding, maar een echte macro lens is een lens die een 1:1 vergroting kan halen (bijv 1 cm groot beestje wordt ook 1cm groot op de sensor geprojecteerd door de lens)
De populairste macro lenzen zitten rond de 100mm, waardoor de lens ook, terecht, vaak wordt ingezet voor portretten.

Voordat je een macro objectief koopt zijn een aantal zaken belangrijk. Bedenk jezelf welk brandpunt je nodig hebt: hoe kleiner je brandpunt hoe dichter je bij je onderwerp werkt. Dit heeft twee nadelen: ten eerste kun je beestjes wegschrikken en ten tweede kun je in je eigen schaduw werken. Je kunt op de site vaak vinden welke afstand de minimale werkafstand is. Houd hierbij rekening dat dit gemeten is vanaf je sensor. De afstand van de sensor tot aan de rand van de behuizing plus de maximale lengte van je objectief bepalen hoeveel cm je nog over hebt achter je lens. Het tweede wat erg belangrijk kan zijn is de aanwezigheid van een focus limiter. Deze hakt het bereik in tweeën. Of de AF werkt over het hele bereik of alleen vanaf een bepaalde afstand tot oneindig. Omdat voor macro fotografie precies scherpstellen erg belangrijk is, heeft de scherpstelring een groot pad. Het scherpstellen over het hele pad duurt dan ook lang. Als je hem voor andere doeleinden dan macro gebruikt, kan het zeer handig zijn om een focus limiter te hebben. Controleer dus of het objectief dat heeft (als het voor jou belangrijk is). Het laatste aspect is een statiefgondel. Door een statiefgondel wordt de balans van camera plus objectief beter verdeeld op je statiefkop. Niet alle objectieven beschikken over deze mogelijkheid en of deze accessoire wordt meegeleverd is ook verschillend. Kijk dit na voordat je een lens koop (indien het belangrijk is voor je).


In de OP staan bewust geen macro lenzen van 50mm of minder. De reden hiervoor is dat de meeste mensen dit geen fijn brandpuntsafstand vinden om macro te fotograferen. Door de erg kleine werk afstand tot je onderwerp, verjaag je al snel beestjes. Daarnaast kan je minder goed je onderwerp isoleren van je achtergrond (minder tele geeft automatisch minder onscherpte in de achtergrond). Daarnaast halen de meeste macro lenzen van 50mm of minder geen 1:1 vergroting, wat toch wel een kenmerk van een echte macro lens is.
Kortom, voor de meeste mensen zijn 50mm macro lenzen niet de meest geschikte keuze en daarom zijn ze niet los behandeld in de OP



Canon EF-S 60mm 2.8 USM Macro APS-c
Een niet zo heel bekende macro lens op tweakers. Ook een relatief nieuwe lens. Zijn sterkste punt is misschien wel zijn prijs. In verhouding tot macro lenzen rond de 100mm is deze lens al snel 100 euro goedkoper en dat maakt deze lens interessant. Optisch een prachtige lens met goed contrast en scherpte (zoals alle macro lenzen eigenlijk). Maar ook nog eens met een USM motor, waardoor hij vrij vlot kan focussen en dat maakt hem geschikt voor portretten. Kortom, een fijn pakket in één lens.
Zijn grootste nadeel is zijn focale lengte van 60mm. Ondanks zijn mooie bokeh is het met deze lens moeilijker om een rustige onscherpe achtergrond te creëren, omdat hij minder het tele-perspectief heeft wat veel van zijn langere broertjes/concurrenten wel hebben. Als je zeker weet dat je een macro lens zoekt die rond de 60mm zit, dan is deze lens zeker een aanrader.
pricewatch: Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM
« · ^




Tamron SP AF60mm f2 Di II LD (IF) 1:1 Macro APS-c
Dit -relatief nieuwe- macro objectief van Tamron levert een extra stop lichtsterkte op t.o.v. andere macro objectieven. Het voordeel hiervan is de helderdere zoeker en een kortere scherptediepte. De prestaties zijn zeer hoog en de bokeh is heerlijk zacht. Velen zijn echter van mening dat het objectief op dit moment (januari 2010) nog veel te duur is (een vergelijkbare Canon is momenteel verkrijgbaar voor ruim 100 euro minder) zonder hiervoor heel veel meerwaarde te bieden.
« · ^




Canon MP-E 65mm f/2.5 1-5x Macro
Dit stukje glas is uniek in zijn soort. Dit macro objectief heeft een minimale vergroting van 1x en een maximale vergroting van 5x. In het laatste geval staat een onderwerp 5 keer zo groot op de sensor dan dat het in werkelijkheid is. Dit objectief heeft dan ook geen zoom en ook niet echt een scherpstelling. De gangbare werkwijze is om de vergroting in te stellen en dan de camera naar voren te bewegen totdat het onderwerp scherp is. Een andere werkwijze is om een afstand te kiezen en de vergroting te variëren totdat het onderwerp scherp is. Alleen bij gebruik van deze laatste werkwijze is de meegeleverde statiefgondel handig. Dit objectief is geschikt voor het vastleggen van de allerkleinste details! Let er wel op dat de werkafstand bijzonder klein is.
pricewatch: Canon MP-E 65mm f/2.8 Macro
« · ^




Sigma 70/2.8 EX DG Macro
Relatief nieuw macro objectief van Sigma. Uiteraard is de scherpte bij dit objectief dik in orde. De bokeh is mooi en zacht. Desalniettemin is het een vreemd objectief. De Sigma 105mm macro is momenteel (januari 2010) verkrijgbaar voor nagenoeg hetzelfde bedrag. De 70 mm is iets scherper, maar heeft meer last van CA. Daarnaast is een langer macro objectief voor velen makkelijker in gebruik (grotere werkafstand tot bijvoorbeeld insecten, kleinere DoF en minder waarschijnlijk dat je in je eigen licht werkt). De AF is accuraat, maar enigszins luidruchtig en niet bijster snel. De bouw is zeer degelijk.
pricewatch: Sigma 70mm f2.8 EX DG Macro (Canon)
« · ^




Tamron SP AF90mm f/2.8 Di 1:1 Macro
De tamron 90 lijkt de publiekslieveling met zijn aantrekkelijke prijs en goede prestaties. Van de third-party macro lenzen rond de 100mm, is deze tamron het snelst met focussen, wat erg fijn is voor de momenten dat je de lens als bijv. portret lens gebruikt. De bouw van de tamron is erg goed, net als die van zijn concurrenten. De lens wordt fysiek significant groter wanneer je dichtbij focust, een eigenschap die hij deelt met veel third-party macro lenzen. Optisch erg fijn vanwege zijn lage hoeveelheid CA. Van de third-party alternatieven rond de 100mm is dit onze aanrader.
pricewatch: Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro (Canon)
« · ^




Canon EF 100 2.8 USM Macro
Lange tijd Canon populairste macro lens en niet zonder reden. Optisch uitstekend (maar niet beter dan de concurrenten). Net als zijn concurrenten een goede bouw ook. Maar waar deze lens zijn meerwaarde laat zien is zijn interne focus mechanisme èn zijn USM motor die het focussen rap maakt. Daardoor is deze lens goed bruikbaar als portret lens, zeker met zijn focus-limiter actief.
Helaas is de lens wel wat duurder dan zijn concurrenten, waarbij de meerwaarde van het focussen niet voor iedereen het extra geld waard is. Bij macro fotografie blijft handmatig focussen toch de voorkeur hebben voor de meesten. Optioneel is voor dit objectief een statiefgondel verkrijgbaar. Recentelijk heeft canon een L-variant van deze lens uitgebracht, te weten de Canon 2.8L USM 2.8 macro. Die een nog betere bouw heeft en het predicaat L mag dragen.
pricewatch: Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro
« · ^



Canon EF 100mm Macro L f2.8 IS USM
Volgens dpreview een van de lenzen met het hoogst oplossende vermogen die Canon ooit gemaakt heeft. Een (kleine) verbetering van Canon's al bepaald niet zielige 100mm Macro USM qua scherpte, kleuren en contrasten maar de hybride-stabilisatie en de (veel) snellere scherpstelmotor maakt het verschil (samen met de iets betere bouw en weathersealing). Sluitertijden van 1/50e seconde zijn met een 1:1 vergroting uit de hand absoluut mogelijk (dat hoef je met een "oude" 100 macro niet te proberen). De lens is dankzij de 4-stops stabilisatie en de snelle AF een aanvulling niet alleen functioneel als macro maar ook als (haarscherpe) portretlens en als gewoon "manusje-van-alles-korte-tele". Heeft nog een erg mooi bokeh ook dankzij het afgeronde 9-bladige diafragma maar is wel fors duurder dan de non-L 100 mm macro.
pricewatch: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
« · ^




Tokina AT-X 100mm PRO D 2.8 macro
Lange tijd was deze lens de goedkoopste macro lens rond de 100mm, wat hem populair maakt. Zeker gezien de kleine verschillen in de optische prestaties tussen macro lenzen. Maar, als je ze naast elkaar zet, dan valt op dat deze tokina meer CA's produceert dan zijn concurrenten (CA is bij macro fotografie wel minder een issue, door de veelal lagere contrasten in de compositie). De bouw is als vanouds bij tokina meer dan in orde. De snelheid van de AF is vergelijkbaar met de sigma 105, namelijk erg traag.
pricewatch: Tokina AT-X M100 AF PRO D 100mm f/2.8 Macro (Canon)
« · ^




Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro
Een populaire lens voor macrofotografie. De lens heeft (net als de meeste concurrenten) een fijne ergonomie door zijn enorme focusring en precieze handmatige focusmogelijkheden. Bouwkwaliteit is ook dik in orde, zoals bij de meeste pro sigma lenzen (EX aanduiding). Deze macro lens heeft AF, maar is zo traag dat je veelal beter af bent met manual focussen. Iets wat sowieso aan te raden is voor macro fotografie. De lens wordt fysiek significant groter wanneer je dichtbij focust, een eigenschap die hij deelt met veel third-party macro lenzen. Optisch erg fijn vanwege zijn lage hoeveelheid CA, maar iets minder scherp op grote diafragma's dan zijn concurrenten (bij macro niet heel belangrijk).
pricewatch: Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro (Canon)
« · ^




Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro OS HSM
Dit objectief van Sigma heeft over het algemeen goede optische eigenschappen, zoals scherpte en controle over CA. Maar ook een paar nadelen: vignetting op fullframe en flare-gevoeligheid. Maar het grootste nadeel aan deze lens is de prijs t.o.v. de concurrentie. Voor nog geen €100 meer heb je een (iets) beter presterende Canon 100L Macro.
pricewatch: Sigma 105mm F2.8 EX DG Macro OS HSM
« · ^




Sigma 150/2.8 EX DG Macro APO HSM
Deze zeer degelijk gebouwde 150mm macro van Sigma valt tussen de klassieke 100 en 180/200 mm macro objectieven in en is uniek in zijn soort. Het objectief is voorzien van een HSM motor. Deze motor is in staat erg stil -maar niet erg snel- zijn werk te doen. Dit is uiteraard handig in de buurt van insecten. Verder is het standaard voorzien van een statiefgondel waardoor de hele set mooi in balans is. De scherpte is goed en de CAs zijn netjes gecontroleerd.
pricewatch: Sigma 150mm f2.8 EX APO DG MACRO HSM (Canon)
« · ^




Canon 180mm f3.5L Macro
De Canon 180mm is de langste brandpuntsafstand in het assortiment macrolenzen binnen het Canonkamp en leent zich uitstekend om insecten en andere schuwe beestjes te fotograferen. Een langere brandpuntsafstand geeft ook een mooiere bokeh. Om even kort te vergelijken, de 180mm heeft een MFD (minimum focus distance) van 48cm, de 100mm heeft een MFD van 30cm, en een 60mm een MFD van 20cm. Echter dit is de afstand van onderwerp tot sensor ! Daar moet je dus nog de lenslengte en eventueel zonnekap van aftrekken!
De lens wordt standaard geleverd met statiefgondel (en pouch) en de bouwkwaliteit is zoals we van een L lens mogen verwachten: uitmuntend, gebouwd als een tank. Optische kwaliteit is uitmuntend, scherp van center tot corner. De lens is erop voorzien om te kunnen werken met teleconverters en wordt daarmee een 252mm f4.5 (1,4x) of 360mm f7 (2x).
De autofocus werkt in 2 ‘gebieden’. Een macrogebied en een gewoon telegebied. In elk van deze gebieden werkt de autofocus snel en accuraat (alhoewel de AF toch iets trager is dan bijvoorbeeld een 135L), echter het overschakelen tussen deze gebieden verloopt langzaam.
Al bij al is deze lens dé ultieme macrolens in het Canonkamp. Spijtig genoeg betaal je daar ook de hoofdprijs voor. Met een prijskaartje van € 1200 ligt deze lens ver buiten het budget van de meeste fotografen en kan het nuttig zijn te kijken naar Sigma of Tamron varianten.
pricewatch: Canon EF 180mm f/3.5L Macro USM
« · ^




Sigma 180/3.5 EX DG Macro APO
De langste van de macro objectieven van Sigma. Deze versie is iets ouder en wat minder lichtsterk dan de Sigma 150mm macro. De bouwkwaliteit is uitstekend en standaard wordt een statiefgondel meegeleverd. Ook dit objectief is voorzien van een stille HSM motor. De scherpte en vignettering is uitstekend, maar het objectief heeft behoorlijk last van CAs. Daarnaast is het de duurste van de drie lange macro's van Tamron en Sigma. Overall biedt de Tamron 180mm macro het meeste waar voor zijn geld.
pricewatch: Sigma 180mm f3.5 EX DG APO IF Macro HSM (Canon)
« · ^




Tamron SP AF180mm f/3.5 Di LD (IF) 1:1 Macro
Deze bonk van een lens is een ondergewaardeerd stuk glas. Veel mensen kiezen voor de populairdere brandpunten van rond de 100 mm. Een 180mm is echter veel handiger bij he fotograferen van bewegende onderwerpen aangezien de werkafstand van circa 10 cm naar circa 30 cm verschuift! Ook is het erg makkelijk om met een 180 mm een onderwerp volledig te isoleren in de scherptediepte. Qua prijs is het verschil echter klein (atm kost dit objectief rond de 650 euro) met bijvoorbeeld een Canon 100 macro. De Tamron heeft een uitmuntende beeldkwaliteit met een prachtig zachte bokeh. De scherpte is dik in orde en ook het contrast wordt bijzonder goed gewaardeerd bij dit objectief. De bouw van de Tamron is erg goed, maar wel minder solide dan de Canon tegenhanger. Hoewel je een macro lens vaak gebruikt op de MF stand, is een minpunt van de Tamron de AF snelheid. Deze is tergend langzaam en ook mist de Tamron een focus limiter. Dit houdt in dat het objectief altijd over de hele scherpstelslag zoekt naar de juiste focus. Als hij voorbij gaat aan het scherpstelpunt, dan moet je dus wachten voordat hij er een tweede keer aan voorbij gaat. Hij wordt geleverd met zonnekap en statiefgondel.
pricewatch: Tamron SP AF 180mm f/3.5 Di LD IF Macro (Canon)
« · ^


[Voor 4% gewijzigd door Universal Creations op 03-01-2012 13:43]

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Deel 4


Zoals het woord al zegt, kun je met deze objectieven niet zoomen. Ze beschikken slechts over 1 brandpunt. Dit levert een aantal voordelen op. In de eerste plaats zijn de optische eigenschappen vaak beter dan die van zooms (let op: dat geldt inmiddels absoluut niet meer als wetmatigheid). Er is over het algemeen minder vervorming, meer scherpte, minder CA en minder vignettering. Daarnaast is de lichtsterkte van deze objectieven vaak groter, waardoor -zeker icm meer en afgeronde diafragmabladen- de bokeh mooier en kleiner wordt. Tot slot zijn vaste brandpunten vaak kleiner dan zoomobjectieven en dit zorgt voor een low-profile look en voor minder slepen met objectieven.


Canon EF 14mm L f2.8 II USM
De wijdste autofocussende prime die Canon maakt. Optisch sterk: scherpte is goed op orde (randen zijn wat minder dan de optisch ijzersterke Nikon 14-24 2.8), kleuren en contrasten zijn ook goed maar vooral de zeer beperkt aanwezige (tonvormige) vervorming en flare-ongevoeligheid dwingt respect af (iets waar de Nikon 14-24 niet erg geweldig scoort). Zeer wijd op een FF, geweathersealed ook (ondanks het gebrek aan een filterdraad dankzij het bolvormige voorste element) en behoorlijk compact en klein. Nadelen? Erg duur, zeker in verhouding tot bijvoorbeeld de (optisch ook niet misselijke en veel veelzijdigere)16-35 L II f/2.8 of de Nikon 14-24 (die nog kan zoomen ook). Er is ook een versie I maar die is optisch (zeker qua scherpte en flare-gevoeligheid) fors minder, tenzij je het ding goedkoop kan krijgen tweedehands geen aanrader.
pricewatch: Canon EF 14mm f/2.8 L II USM
« · ^




Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC
De Samyang 14mm is een goedkoop alternatief voor de Canon 14L. De bouwkwaliteit is goed, de focusring heeft een grote slag en is dus zeer precies in te stellen. Dat komt goed van pas, want autofocus is niet mogelijk met deze lens. De lens heeft een diafragmaring om het diafragma correct in te stellen. De scherpte is zeer goed. Maximale scherpte wordt bereikt op f/5.6 en de hoeveelheid CA blijft redelijk beperkt. Is er dan niets mis met deze lens? Jawel, de vervorming is ronduit extreem te noemen. Lenstip komt op een vervorming van dik 5% op DX en dik 7% op FX! Het type vervorming is vrij ingewikkeld, maar met software wel recht te trekken. Op f/2.8 is er, vooral op fullframe, duidelijke vignettering waar te nemen. Toch is dankzij de lage prijs dit absoluut een lens om serieus in overweging te nemen.
pricewatch: Samyang 14 mm - f/2.8 IF ED UMC (Canon)
« · ^




Sigma 20/1.8 EX DG Asf. RF
Deze wijde Sigma is vrij uniek dankzij lichtsterkte in vergelijking met andere 20mm lenzen. De bouw is goed dankzij de EX-afwerking, wel wat groot, maar voelt goed in balans op een Full Frame camera waar deze lens vaak voor gekocht wordt. De centrumscherpte wide-open is goed, de randen zijn tot f/2.8 een stuk minder, mede dankzij de bijna fisheye-achtige vervorming. Aangezien je voor landschappen toch f/8 of kleiner gebruikt, is dit niet zo'n euvel. Vignetting wide-open op Full-Frame is samen met de flare-gevoeligheid een behoorlijk probleem. De focusmotor is niet ultrasoon, dus wat hoorbaarder, maar zeker niet langzaam. Het wisselen van auto focus naar manueel focus gaat via een dubbel systeem van zowel een schakelaar als de focusring naar achteren klikken.
Het is vooral een lens die wide-open een apart effect geeft voor een groothoek: kleine DoF.
pricewatch: Sigma 20mm F1.8 EX ASP DG DF RF (Canon)
« · ^




Canon EF 24mm L f1.4 USM EOL
De oudere broer van de 24L II met nagenoeg dezelfde bouw (maar dan zonder weathersealing) en optisch wat minder scherpte en een stuk meer CA wide-open. Nog steeds 2 stops lichtsterker dan de snelste groothoekzoom en tweedehands (vaak) een goede deal i.v.m. de opvolger.
« · ^




Canon EF 24mm L f1.4 II USM
De meest lichtgevoelige autofocussende wide-angle prime die er op de markt is op het moment van schrijven (januari 2010) en optisch één van de kunststukjes die Canon recent geleverd heeft (en Canon's reputatie als de beste lenzenboer van Japan bevestigd). Erg scherp wide-open, weinig CA (wat aan de randen wide-open maar veel minder dan zijn voorganger), van rand tot rand haarscherp op FF vanaf f/2.8, een (met UV- of protectfilter) geweathersealde metalen bouw als een tank, een ondanks het wide-angle karakter van de lens een behoorlijk korte haalbare DoF en schitterende kleuren en contrasten zijn de kenmerken van dit fors dure optiek.

f/1.4 is natuurlijk 2 volle stops (dus 4 keer) lichtsterker dan de snelste wide-angle zooms (de 24-70'jes bijvoorbeeld) en heeft op vergelijkbare diafragma's een stuk minder vignettering, is een stuk scherper en heeft veel minder (tonvormige) vervorming. Uberhaupt is tonvorming in dit optiek zeer knap onder controle gehouden. Qua veelzijdigheid ten opzichte van een zoom scoort dit optiek niet hoog maar voor wie de beste (lowlight-) prestaties wil en de beste scherpte is het tijd de portemonnee te trekken.
pricewatch: Canon EF 24mm f/1.4L USM
« · ^




Sigma 24/1.8 EX DG Asf. Macro
Voor wie op Full Frame met zijn standaardzoom op 24mm wat lichtsterkte te kort komt is de Sigma 24 f/1.8 een uitkomst. De bouw is goed en de focussnelheid is voor een non-HSM lens redelijk goed. Er zijn helaas wel behoorlijke exemplarische verschillen qua focus nauwkeurigheid. Ook over de scherpte is niet iedereen even positief. Wide-open is de scherpte bij sommige exemplaren zelfs in het centrum onder de maat en pas bij f/2.8 op orde. Maar daar koop je geen f/1.8 lens voor. Op crop schijnt de scherpte in hoeken een stuk beter te zijn. Vignetting is beter onder controle dan met de Sigma 20mm f/1.8. Door de behoorlijke exemplarische verschillen is het zeker aan te raden dit objectief uit te proberen in de winkel, want voor dit bedrag is er geen andere lichtsterke 24mm autofocuslens te krijgen.
pricewatch: Sigma 24mm F1.8 EX ASP DG DF Macro (Canon)
« · ^



Canon EF 28mm f/1.8 USM
De Canon EF 28mm f/1.8 USM is Canon's nieuwste non-L, non-macro vastebrandspunt objectief en dat is deze lens al sinds 1995. Het is helaas ook een van de minst gewaardeerde lenzen, vooral omdat de prijs wat hoger ligt dan de alternatieven. Echter heeft deze lens zeker wel sterke positieve punten zoals een snelle Ring-USM focusmotor, goede bouwkwaliteit en een bruikbaar diafragma van f/1.8. Optisch is de lens goed, beter dan een Canon 35mm f/2.0, vergelijkbaar met Canon 50mm f/1.4 en iets minder dan de Canon 85mm f/1.8. Voor crop is het een fijne 45mm lens, uitstekend dus voor van alles en daarnaast ook bruikbaar bij een eventuele upgrade naar fullframe, wat bij de Sigma 30mm f/1.4 niet mogelijk is. Op fullframe is deze lens zeer flexibel: van portretten (met een geforceerd perspectief, erg cool effect) tot landschap. Erg goed te gebruiken op (auto)beurzen, bij diners, zonder-flits-fotografie etc. Deze lens is de juiste keuze als je opzoek bent naar snelle autofocus, stevige bouwkwaliteit en een f/1.8 diafragma. Voor de optische kwaliteit is de prijs misschien wat hoog, maar zeker een goed alternatief voor bijvoorbeeld een 50mm f/1.4 (Canon of Sigma) of een Sigma 30mm f/1.4.
pricewatch: Canon EF 28mm f/1.8 USM
« · ^




Sigma 30/1.4 EX DC HSM APS-c
Dit objectief is in tegenstelling tot de voorgaande objectieven [*ik ga er vanuit dat hier hetzelfde rijtje voor staat*] niet geschikt voor full-frame en heeft daardoor niet het voordeel dat enkel het (doorgaans) betere midden van de lens wordt gebruikt. Dit zorgt voor een lens die scherp en helder is in het midden, maar veel last heeft van onscherpe randen en vignetting bij grote diafragma's. Vignetting is redelijk snel onder controle maar de randen zijn pas echt scherp bij f/8. Een voordeel van dit objectief is de HSM-scherpstelmotor. Doordat dit objectief een brandpuntsafstand heeft dat overeenkomt met een standaardlens op full-frame is dit een zeer populaire keuze.
pricewatch: Sigma 30mm F1.4 EX DC HSM (Canon)
« · ^




Canon EF 35mm f1.4 L USM
Hoewel deze lens inmiddels al wat ouder is, blijft het één van de beste groothoekprimes in het assortiment van Canon. Doordat de 35L gebruik maakt van een USM-motor, focust de 35L snel en precies. En dat is erg belangrijk als je op f/1.4 wilt fotograferen. Een ander voordeel van de USM-motor is de mogelijkheid om de focus aan te passen zonder de lens eerst op manual te zetten.
De bouwkwaliteit is, zoals je van een L-lens kunt verwachten, goed. Het is echter wel wat minder dan bijvoorbeeld de 17-40L-zoomlens. Er zit geen rubberen ring bij de lensmount, waardoor hij wellicht iets minder weerbestendig is dan de 17-40L. Ook is er gebruik gemaakt van een net iets minder goede kwaliteit plastic. In de praktijk zul je dit echter nauwelijks tot niet merken. De optische kwaliteit is subliem. Flares komen nauwelijks voor, en zelfs op f1.4 zijn er weinig artefacten als Chromatische aberatie te ontdekken. Op f/1.4 is hij natuurlijk niet op zijn scherpst, maar het is uitstekend te gebruiken.

Kortom; een toplens voor iedereen die een robuuste groothoekprime zoekt, met een goede bouwkaliteit en uitstekende optische prestaties.
pricewatch: Canon EF 35mm f/1.4L USM
« · ^




Samyang Optics 35mm f/1.4 ED AS UMC
Relatief goedkope groothoek prime die mede dankzij het grote diafragma van 1.4 erg populair is. Samyang biedt erg veel waar voor hun geld en optisch zijn ze gewoon goed. Nadeel kan wezen dat autofocus ontbreekt. Voordeel is uiteraard de al eerder genoemde prijs, 420 euro is ongeveer 700 euro minder dan de 35L van Canon en zelfs 1000 euro met de Nikon AF-S 35mm f/1.4G . Deze doet gemiddeld genomen niet onder voor de Nikon of Canon variant, maar die hebben autofocus. Of je dat het geld waard is moet je zelf beslissen. Mensen met een APS-C camera kunnen ook nog kijken naar de Sigma 30/1.4, deze iets ongeveer 380 euro en heeft wel autofocus
pricewatch: Samyang Optics 35mm f/1.4 ED AS UMC (Canon)
« · ^




Canon EF 35mm F/2.0
Een betaalbare lichtsterke groothoek prime lens. Op een crop-camera zou deze als een 'normale' lens kunnen fungeren, op full-frame is 't een redelijke groothoek. De lens presteert erg goed voor z'n prijs, op full-frame is 't midden op elk diafragma scherp en de randen volgen vrij snel wanneer je 't diafragma knijpt. De uiterste hoekjes blijven op elk diafragma minder scherp dan de randen. Op een crop-camera merk je niks van die uiterste hoeken. Het contrast is op alle diafragma's behalve f/2.0 erg hoog, vol open is 't een tikkeltje minder. Dit brandpunt is op full-frame erg geschikt voor reportagefotografie omdat de hoek niet zo groot is dat hij erg vertekent aan de randen maar dat je wel lekker veel in beeld hebt. Het grote diafragma is prettig om je onderwerp los te maken van de voor- en achtergrond.
De scherpstelmotor is van het traditionele type, dus je hoort 'm wel bij 't scherpstellen.
Op een crop-camera is de sigma 30mm f/1.4 een goed alternatief, op full-frame alleen de duurdere 35mm 1.4 L.
pricewatch: Canon EF 35mm f/2
« · ^




Canon EF 50mm L f1.2 USM
De meest lichtsterke autofocussende 50 mm prime in productie op het moment van schrijven (januari 2012). Is zoals een goed L-lensje betaamd weathersealed (mits je een 72 mm UV-/protectfilter gebruikt) met een huis van metaal en een snelle USM-scherpstelmotor.

Flink aan de prijs maar je koopt er ten opzichte van zijn goedkopere broertjes (de 50 f/1.8 & f/1.4) vooral veel betere contrasten en kleuren wide-open mee (want een asferisch ontwerp). Als je zit te kijken naar een 50 mm die vooral scherp is op f4 dan zijn de goedkopere broertjes een veel betere keus (en hou je nog zat centjes over voor iets anders leuks). Zoals veel ultra-snelle lenzen heft deze lens last van focus-shift wanneer het diafragma geknepen wordt op (dichtbij de) minimale scherpstelafstand. Maakt het als macro-lens geen briljante keus maar er is mee te leven. Ondervind terecht veel concurentie van de veel goedkopere Sigma 50 f/1.4 (ook een asferisch ontwerp) maar die lens is bekend / berucht vanwege de autofocus-problemen (daar waar de minimale focus-shift van de 50L consequent en herhaalbaar is). Uiteraard is ook de mooie (wide-open zeer korte) DoF en bijbehorende mooie, smeuïge bokeh een reden om dit monster aan te schaffen (het advies is wel tijd te investeren in de anti-CA PS-skills, wat deze lensfout kent dit optiek maar al te goed wide-open).
pricewatch: Canon EF 50mm f / 1.2L USM
« · ^




Canon EF 50mm F/1.4 USM
Deze lens is duidelijk boven z'n 1.8 broertje in de markt geplaatst, dat merk je bijvoorbeeld aan de bouwkwaliteit, afwerking en scherpstelmotor die van 't USM type is. Het is geen volwaardige ring-USM maar een kleinere variant, in de praktijk merk je hier niet zo veel van want de lens stelt stil en snel scherp en de gebruiker kan handmatig de scherpstelafstand aanpassen terwijl de lens in de AF-stand staat. De lens is uitgerust met een kleine scherpstelschaal. Optisch presteert ie wel iets beter dan z'n goedkope broertje, dit merk je met name aan de randen van 't beeld waar deze bij grotere lensopeningen beter presteert. Op f/1.4 is deze lens over 't hele beeld een klein beetje soft, waar hij bij f/1.6 en kleinere openingen ineens verrassend scherp wordt. De optionele zonnekap schroef je met een bajonetsluiting op de voorkant van de lens.
De meerprijs van deze lens vertaalt zich dus voornamelijk in de afwerking, scherpstelmotor en een iets groter diafragma.
pricewatch: Canon EF 50mm f/1.4 USM
« · ^




Canon EF 50mm F/1.8 II
De reden waarom deze objectieven zo vaak langskomen is vrij simpel: de prijsstelling. De f/1.8 versie kost namelijk slechts rond de €100,- terwijl het objectief erg lichtsterk en ook nog eens zeer behoorlijk scherp is. Daardoor is hij erg handig bij low-light fotografie, zelfs in behoorlijk donkere zalen haal je zeer behoorlijke sluitertijden. Hierbij moet ik wel opmerken dat hij, in mijn ervaring, voor binnen soms wel wat lang is op een 1.6 cropfactor body. Toch is het bereik zeer prettig en kan je het objectief voor het geld wat hij kost niet laten liggen naar mijn mening. Nadelen van de f/1.8 zijn de matige bouwkwaliteit, de lastig bereikbare manual focusring en de autofocus, die vrij lawaaiig en niet zo heel erg rap is.
pricewatch: Canon EF 50mm f/1.8 II
« · ^




Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM
Dit dikkertje (vergeleken met zijn directe concurrenten) heeft in korte tijd veel stof doen opwaaien. Het koosnaampje “Sigmalux” duidt op de boterzachte bokeh die de beroemde Leica Summilux ook heeft. Naast deze, wat meer subjectieve, goede eigenschap heeft de Sigma 50 f/1.4 ook een zeer goede scherpte wide-open en focust dankzij de HSM toevoeging zeer snel en fluisterstil. Er is ook wat negatiefs te melden over deze lens. De eerste series bleken nogal last te hebben van focusproblemen, maar dit lijkt opgelost te zijn in de latere series. De 77mm filtermaat is voor sommige erg prettig (veel L-objectieven hebben ook deze maat), maar voor anderen een dure maat wat betreft UV- en polarisatiefilters.
pricewatch: Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM (Canon)
« · ^




Canon EF 85mm F/1.2 L USM II
Deze 85mm is een heel ander beestje dan de goedkopere f/1.8, waar die laatstgenoemde vooral op actiefotografie is gericht is deze geoptimaliseerd voor maximale beeldkwaliteit. Met het gigantische diafragma met afgeronde bladen is een prachtige achtergrondonscherpte te realiseren en de scherpte en 't contrast zijn uitzonderlijk goed. De ring om handmatig scherp te stellen is electronisch gekoppeld, waardoor je wat minder 'gevoel' bij het handmatig scherpstellen hebt dan bij de meeste USM lenzen waar deze mechanisch gekoppeld is. De lens is uitgerust met een krachtige ring-USM motor maar stelt toch zeer langzaam scherp, waarschijnlijk om maximale precisie te garanderen bij de krappe scherptediepte die met deze lens mogelijk is. Al met al is deze lens in tegenstelling tot de goedkopere 85mm f/1.8 totaal niet veelzijdig in 't gebruik, maar het kunstje dat ie wel kent doet geen enkele lens in dit bereik beter.
Het oudere type I is qua optisch ontwerp gelijk op een wat andere coating na (de oude is iets gevoeliger voor flare), het grootste verschil zit 'm in de nóg langzamere focusmotor van de 85L mk1. (waarbij de mk2 dus al geen snelheidswonder is).
pricewatch: Canon EF 85mm f/1.2L II USM
« · ^




Canon EF 85mm F/1.8 USM
Van de 2 lenzen die canon in dit bereik aanbiedt is dit de goedkoopste, maar dat betekent niet dat het een budget variant is van de duurdere broer. Deze lens is door z'n grote diafragma en snelle ring-USM motor uitermate geschikt voor fotografie van zaalsporten of concerten. Maar ook bij portretfotografie staat deze lens z'n mannetje met een romige achtergrondonscherpte en bij alle diafragmaopeningen goede scherpte en contrast. De optionele zonnekap klikt op een ring aan de voorkant van de lens, een mechanisme dat niet zo stevig is als een bajonetsluiting. Waar je bij die laatste variant de lens kan optillen aan de zonnekap is dat hierbij niet aan te raden. Optisch is er weinig op deze lens aan te merken, behalve misschien dat er wat meer chromatische abberaties zichtbaar zijn dan gemiddeld in situaties met hoge contrasten.
pricewatch: Canon EF 85mm f/1.8 USM
« · ^




Sigma DG EX 85mm f/1.4 HSM
Het iets langere familielid van de Sigma 50 f/1.4. Dit objectief produceert heerlijk zachte bokeh en is ook wide-open scherp. De AF is behoorlijk vlot, maar helaas zijn niet alle exemplaren even goed hierin. De kleuren en contrast komen goed over en de chromatische aberatie is goed onder controle. De bouw is wat je kunt verwachten van een Sigma EX objectief: dik in orde, maar verwacht geen tankbouw zoals bijvoorbeeld van de Zeiss 85/1.4. Zoals veel wat professionelere objectieven heeft ook deze een 77mm filtermaat, wat het uitwisselen van een polarisatie of ND-filter makkelijker maakt. De prijs is flink wat hoger dan die van Sigma 50/1.4, maar vergeleken met andere lichtsterke 85mm AF objectieven is de prijs erg redelijk.
pricewatch: Sigma DG EX 85mm f/1.4 HSM (Canon)
« · ^




Samyang 85mm f/1.4 Aspherical IF
Een MF-lens van Koreaanse komaf. Het diafragma instellen gaat met een ring op de lens. De bouwkwaliteit is in orde. Wijd open is de scherpte goed vergeleken met zijn concurrenten. Afstoppen helpt maar langzaam om meer scherpte te krijgen, welke piekt op f/8. De maximale scherpte ligt achter op zijn concurrenten. CA en vervorming zijn geen probleem, een beetje vignettering is zoals gewoonlijk wijd open wel te merken. De lens is wel behoorlijk gevoelig voor flare. Al met al een betaalbaar alternatief voor een lichtsterke mid-tele prime.
pricewatch: Samyang 85mm f/1.4 Aspherical IF (Canon)
« · ^




Canon EF 100mm F/2.0 USM
Het halfbroertje van de 85mm f/1.8; van de buitenkant zijn ze niet van elkaar te onderscheiden en ook de prestaties zijn bijna identiek. Door het iets langere brandpunt is de achtergrondonscherpte een klein beetje zachter bij deze lens en je hebt iets minder last van chromatische abberaties, maar deze verschillen zijn hoogstens meetbaar en in de praktijk zal je hier niet veel van merken. De maximale vergroting is zelfs hetzelfde bij de 2 lenzen, dus de 15mm verschil in brandpunt is eigenlijk het enige verschil.
pricewatch: Canon EF 100mm f/2 USM
« · ^




Canon EF 135mm L f2.0 USM
Aan deze lens is af te zien dat het sterke punt in Canon's lenzen-collectie bij de tele-optieken zit; deze lens is al sinds jaar en dag een favoriet van veel Canonieten (en behoort in die hoedanigheid tot het "heilige" (prime-) lenstrio van 35L, 85L en 135L). Haarscherp wide-open, supersnelle autofocus, een schitterend bokeh en wat van de "Zeiss-esque 3D-werking" maken dit tot een winnaar (bouwkwaliteit is natuurlijk ook fantastisch en "des L's" maar helaas geen weathersealing). Is compatible met de Canon-extenders (voor een 189mm f2.8 met de 1.4x extender, een 270mm f4 met de 2x extender of gestacked (1.4x+2x) voor een 378mm f5.6), zwart in plaats van wit (je valt dus niet zo op) en zowel nieuw als tweedehands behoorlijk betaalbaar voor een lens met deze kwaliteiten.

Is ontworpen door Canon als lange portretlens maar doet dankzij de zeer snelle AF (en grote diafragma) ook heel goed dienst als (binnen-)sporttele of "manusje-van-alles-korte-tele". De lens is voor velen wel wat lang voor portretten op een (1.6x) cropcamera maar smaken verschillen.
pricewatch: Canon EF 135mm f/2L USM
« · ^




Canon EF 200mm L f2.8 USM
Een wat oudere telelens in Canon's line-up maar nog steeds een goede, relatief goedkope en haarscherpe keus. De langste lens van Canon die gewoon zwart is i.p.v. opvallend wit en behoorlijk compact en licht (ten opzichte van de 70-200 2.8's die deze lens natuurlijk wat in de schaduw gezet hebben). Kleuren en contrasten zijn fantastisch (de lens is scherper @ 200 mm dan de "oude" 70-200 2.8 (IS)) en stelt minstens net zo snel scherp. Is zeker gezien de (ronduit fantastische maar helaas niet geweathersealde) metalen bouw en de relatief lage prijs een fijne keus. De lens is natuurlijk ook compatible met de Canon extenders (voor een 280mm f4 met de 1.4x extender en een 400 f5.6 met de 2x extender). Het ontbreken van beelstabilisatie is in mijn ogen een gemis maar draagt wel bij aan de (voor een L-lens) vriendelijke prijs.
pricewatch: Canon EF 200mm f/2.8L II USM
« · ^




Canon EF 300mm L f4.0 IS USM
Ook een wat oudere telelens in Canon's line-up maar ook nog steeds een keus die er mag zijn; uitstekende bouw (helaas zonder weathersealing), goede scherpte, mooie kleuren en contrasten en een eerste generatie 2-stops stabilisatie-systeem om het geheel af te ronden.

Voor de gebruikers van Canon is dit een zeer aantrekkelijk objectief omdat het icm een 1.4x extender op 420 mm uitkomt met behoud van AF en met een beeldstabilisatie. Een goede keus die ook als tweedehands goed te vinden is.
pricewatch: Canon EF 300mm f/4L IS USM
« · ^




Canon EF 400mm f/5.6L USM
Dit objectief is al op de markt sinds 1993. Het is een betaalbare 400mm prime van de L serie. Het bijzondere van het objectief is dat -mede door het ontbreken van een IS unit- er slechts 7 elementen in zitten. Hierdoor zijn de optische prestaties van dit objectief fantastisch! Het objectief is scherp over het hele diafragma bereik, heeft nauwelijks vertekening, CA of vignettering. De bouw is uitstekend -zoals je van een L mag verwachten- en het objectief wordt geleverd met een statiefgondel. Het laatste aspect waar dit objectief om bekend staat is de razendsnelle AF. Als belangrijkste minpunten mag gezien worden de relatief lage lichtsterkte en het gebrek aan IS unit. Waarschijnlijk dat het prijskaartje er heel anders uit gaat zien wanneer Canon besluit deze aspecten aan te pakken.
pricewatch: Canon EF 400mm f/5.6L USM
« · ^



In de benaming van alle objectieven kom je afkortingen tegen. Dit hoofdstuk zal deze afkortingen nader toelichten. De afkortingen die niet merkgebonden zijn, zijn de brandpunten en maximale diafragma aanduiding. Het brandpunt van het objectief (uitgedrukt in mm's) correspondeert met een bepaalde kijkhoek. Hoe groter het brandpunt, hoe klein de kijkhoek. De maximale diafragma aanduiding (uitgedrukt in F/x of gewoon in x) geeft aan hoeveel licht het objectief doorlaat. Hoe kleiner getal x is, hoe meer licht het objectief doorlaat. Bij zoom objectieven staan altijd twee waardes. Dit geldt voor zowel de brandpunten als voor de maximale diafragma aanduidingen. Een objectief 18-70/F3.5-4.5 kan zoomen van 18mm groothoek met een maximale opening van f/3.5 naar 70mm tele met een maximale opening van f/4.5. De maximale opening van het objectief verloopt dus. Bij zoom objectieven met één diafragma waarde is deze maximale opening constant over het hele zoombereik, bijvoorbeeld 70-200 f/2.8.

Heb je na het lezen van alle objectieven en afkortingen nog niet voldoende gelezen dan mag ook het Canon EF Lens works boek niet ontbreken.

De volgende afkortingen zijn echter merkgebonden:



Canon
  • EF: deze objectieven zijn geschikt voor zowel crop camera's als FullFrame camera's.
  • EF-S: deze objectieven zijn alleen geschikt voor gebruik op crop camera's. Bij gebruik op een FullFrame camera is er grote kans op schade aan de spiegel van de camera.
  • DO: deze objectieven bevatten elementen met een hogere diffractiewerking. Hierdoor kunnen de objectieven kleiner gemaakt worden dan conventionele objectieven.
  • IS: deze objectieven bevatten Canons beeldstabilisatie.
  • L: de Luxury serie van Canon; de professionele objectieven.
  • USM: deze objectieven bevatten een ultra sonic motor voor snelle en stille AF.
« · ^




Sigma
  • DC: deze objectieven zijn alleen geschikt voor gebruik op camera's met een cropsensor en dus niet voor FullFrame camera's.
  • DG: deze objectieven zijn speciaal geschikt gemaakt voor gebruik op dSLRs. Een extra coating zorgt voor minder flare en ghosting.
  • EX: deze objectieven behoren tot de topserie van Sigma met een betere bouw en afwerking dan de andere series.
  • Asp.: deze objectieven bevatten asferische lenzen om de constructie eenvoudiger te maken.
  • APO: deze objectieven bevatten ELD en SLD lenzen om de chromatische abberaties te minimaliseren.
  • OS: deze objectieven hebben Sigmas beeldstabilisator aan boord.
  • HSM: deze objectieven bevatten een Hyper-Sonic Motor; een snelle en stille motor.
  • RF: deze objectieven bevatten rear-focussing lenzen. De achterste groepen regelen het scherpstellen waardoor het scherpstellen sneller en stiller gaat.
  • IF: deze objectieven hebben inner focus, waardoor het front element niet draait; hetgeen erg handig is bij gebruik van een polarisatiefilter.
  • CONV: deze objectieven zijn geschikt om te gebruiken in combinatie met een teleconverter.
« · ^




Tamron
  • DI: deze objectieven zijn speciaal gecoat voor gebruik op een dSLR.
  • DI II: deze objectieven hebben een kleinere beeldcirkel waardoor ze alleen geschikt zijn voor gebruik op een crop camera (dus niet FullFrame).
  • SP: deze objectieven vallen in de professionele serie van Tamron met een betere bouw.
  • VC: deze objectieven zijn voorzien van een beeldstabilisator.
  • XR: deze objectieven bevatten elementen die het licht meer kunnen afbuigen dan conventionele elementen waardoor de objectieven compacter gemaakt kunnen worden.
  • ASL: deze objectieven bevatten elementen om sferische fouten te corrigeren.
  • LD: deze objectieven bevatten Low-dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
  • AD: deze objectieven bevatten anomalous dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
  • HID: deze objectieven bevatten High Index, High Dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
  • IF: deze objectieven hebben een intern focussing systeem, waardoor het front element niet draait. Dit is handig bij gebruik van pola filters.
  • ZL: deze objectieven hebben een zoom lock schakelaar om te voorkomen dat het objectief uitschuift wanneer het niet in gebruik is.
  • AFMF: deze objectieven zijn voorzien van een AF/MF schakelaar op de focusring.
« · ^




Tokina
  • AS: deze objectieven bevatten asferische elementen voor het tegengaan van sferische abberaties.
  • F&R: deze objectieven bevatten een nieuw type glas dat grotere elementen zonder sferische abberaties mogelijk maakt.
  • SD: deze objectieven maken gebruik van low-dispersion glas ter vermindering van CA.
  • HLD: deze objectieven maken gebruik van high-refraction, low dispersion elementen ter vermindering van CA.
  • MC: deze objectieven zijn meervoudig gecoat ter vermindering van flares.
  • FE: deze objectieven gebruik floating elements voor een constante performance over het hele bereik.
  • IF: deze objectieven gebruiken internal focussing waardoor het front element niet draait (handig icm een pola).
  • IRF: in deze objectieven worden de achterste elementen gebruikt voor een snelle en stille AF.
  • FC: deze modellen bevatten een handige AF/MF schakelaar.
  • OTFC: een verbeterde versie van de FC. De focus kan op ieder moment veranderd worden.
« · ^


« · ^


Dit topic is een uitbreiding van Het grote Canonmount-objectieven-topic V11.0, Het grote Canonmount-objectieven-topic v2010 en Het grote Canonmount-objectieven-topic v2011 en is daarom dan ook dank verschuldigd aan de auteurs van dit deel en de voorgaande delen: abrakadaver, -DG-, Floor-is, G-Tus, MartijnGizmo, mennovanw, Mig29, Moby, neographikal, Nomad, PowerUp, sOid, Universal Creations, xbake, JvdGeest & YellowCube.

Uiteraard ook dank aan iedereen die ik vergeten ben op te nemen, maar wel hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit topic.
« · ^

[Voor 100% gewijzigd door PowerUp op 12-03-2012 22:26]

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


  • iApp
  • Registratie: Februari 2011
  • Niet online

iApp

Say cheese

@ Universal Creations
Je bent er maar druk mee :P

Mensen nog mooie vuurwerk shots kunnen maken; En met welk objectief is dat gemaakt?

[Voor 16% gewijzigd door iApp op 02-01-2012 00:52]

An  a day keeps the doctor away.

Jazeker, maandenlang in het diepste geheim aan gewerkt...
Maar graag wel ontopic reageren. Jouw vraag wordt namelijk hier beantwoord: [Verzamel] Oud en Nieuw

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


  • Daan_
  • Registratie: Augustus 2005
  • Laatst online: 10:58

Daan_

Alles op zijn tijd !!

@ Universal Creations
ziet er weer strak en verzorgd uit ;-)


Heb recentelijk een Canon 70-200 II aangeschaft en nu wil ik hierbij een canon Extender III aanschaffen, omdat ik als ik in Burgers Zoo rondwandel wel wat mm te kort kom. Nu twijfel ik heel erg tussen de 1.4. wel minder mm, maar nog wel f/4 en bij de 2.0 wel de nodige mm, maar f/5.6. Ik maak gebruik van een 7D en mijn gevoel neigt nu meer na de 1.4.

Heb nodige gelezen over de Exenter III in combinatie met de 70-200. Dit zit zoals ik kan lezen wel goed. Alleen de keuze... Iemand die zijn ervaring kan/wil delen ?

[Voor 12% gewijzigd door Daan_ op 02-01-2012 08:54]

Mijn plekje op het web -_- MTB rondje Reichswald & Fotografie blog


  • ajhaverkamp
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 22-03 23:25

ajhaverkamp

gewoon Arjan

Ik ken niemand die blij is geworden van de 2x extender. Uiteindelijk belandt hij in de kast of wordt hij doorverkocht. De mijne ligt in de kast. Het kost gewoon teveel kwaliteit. Wellicht op een superscherpe prime is hij goed te gebruiken. De 1.4x geeft minder kwaliteitverlies.

This footer is intentionally left blank


  • qless
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 16:51

qless

...vraag maar...

De Peleng 8mm f/3.5 Fisheye is ook geschikt voor FF, ik heb hem regelmatig op mijn 5dII zitten.

Website|Mini 3 Pro|Canon R6|Canon 5d2|8 fisheye|14f2.8|24f2.8|50f1.8|135f2|10-22|17-40|24-105|70-300


  • Hamed
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 21:08
Ik heb ook een x2 en 1.4x extender gehad maar was niet tevreden. kwaliteitsverlies was erg veel na mijn mening. Externders verkocht en ben toen voor een 2hands Sigma 150-500 OS gegaan. Je kunt ze vanaf €500 vinden op MP.

[Voor 5% gewijzigd door Hamed op 02-01-2012 09:52]

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm

qless schreef op maandag 02 januari 2012 @ 09:47:
De Peleng 8mm f/3.5 Fisheye is ook geschikt voor FF, ik heb hem regelmatig op mijn 5dII zitten.
Ik zal het aanpassen, maar dan is het een circulair fish-eye. Overigens wil het niet veel zeggen dat een lens op FF of aps-h past, want bijvoorbeeld alle Sigma DC lenzen passen ook op FF.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


  • Hamed
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 21:08
Universal Creations schreef op maandag 02 januari 2012 @ 10:22:
[...]

Overigens wil het niet veel zeggen dat een lens op FF of aps-h past, want bijvoorbeeld alle Sigma DC lenzen passen ook op FF.
Dat wist ik niet. Werken ze ook zonder problemen?

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm

Hamed schreef op maandag 02 januari 2012 @ 10:27:
[...]


Dat wist ik niet. Weken ze ook zonder problemen?
Op de enorme vignetting na, werkt het prima.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


  • Hamed
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 21:08
aha. Thx voor de info

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm


  • Daan_
  • Registratie: Augustus 2005
  • Laatst online: 10:58

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Hamed schreef op maandag 02 januari 2012 @ 09:50:
Ik heb ook een x2 en 1.4x extender gehad maar was niet tevreden. kwaliteitsverlies was erg veel na mijn mening. Externders verkocht en ben toen voor een 2hands Sigma 150-500 OS gegaan. Je kunt ze vanaf €500 vinden op MP.
Dank jullie voor het antwoorden. Over welke extender heb je precies. En in welke combinatie heb je deze gebruikt ? Ik zit zelf te kijken na de Extender III serie van Canon in combinatie met de 70-200 IS II.

Sorry dat ik het ga zeggen, maar Sigma of Tamron objectieven komen hier niet zo snel in huis. Ik houd het liever bij Canon. Komt waarschijnlijk dat mijn ervaringen met deze merken niet al te best zijn geweest.

Mijn plekje op het web -_- MTB rondje Reichswald & Fotografie blog


  • Hamed
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 21:08
Ik had de x1.4 II en x2 II met dezelfde lens die jij ook hebt. Ook slechte ervaring gehad met Sigma maar vond toen de 150-500 op MP. Volgens reviews is die best wel goed. Hij is sowieso zijn geld waard. Ik ben tevreden.

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm


  • ajhaverkamp
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 22-03 23:25

ajhaverkamp

gewoon Arjan

Ik heb de 1.4x II en 2.0x II icm de 70-200 f/2.8 IS (dus de eerste). Tevens nog een Kenko C-AF 1.4x Teleplus Pro 300 DGX die ik icm met 100 mm macro gebruik.
Als ik meer mm nodig heb, gebruik ik de 100-400 f/4.5-5.6 IS. Dit op een 1DmkIII dus minder crop en minder megapixels. De 70-200 gebruik vooral in deze donkere dagen.

This footer is intentionally left blank


  • LaurentS
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 09-01 13:51
Superdaantje schreef op maandag 02 januari 2012 @ 11:02:
[...]


Dank jullie voor het antwoorden. Over welke extender heb je precies. En in welke combinatie heb je deze gebruikt ? Ik zit zelf te kijken na de Extender III serie van Canon in combinatie met de 70-200 IS II.

Sorry dat ik het ga zeggen, maar Sigma of Tamron objectieven komen hier niet zo snel in huis. Ik houd het liever bij Canon. Komt waarschijnlijk dat mijn ervaringen met deze merken niet al te best zijn geweest.
http://www.the-digital-pi...omp=0&FLIComp=7&APIComp=0

Hier kan je zien hoe de beeldkwaliteit is. Mijns inziens valt dat best wel mee. Iets slechter als de 100-400L maar het kost dan ook een stuk minder. In deze test hebben ze getest met de 2.0x II, de III zou nog iets beter moeten zijn.

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


  • floppie86
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 21-02 09:34
Over fisheyes gesproken, waarom staat de Samyang 8mm er eigenlijk niet tussen? (die kan overigens ook op FF met wat DIY)

Dit is eigenlijk een verkapte herinneringspost in dit nieuwe topic ;)

Fujifilm X-Pro1


  • Nomad
  • Registratie: Juli 2002
  • Laatst online: 22:15

Nomad

a.k.a. Martijn

floppie86 schreef op maandag 02 januari 2012 @ 15:42:
Over fisheyes gesproken, waarom staat de Samyang 8mm er eigenlijk niet tussen? (die kan overigens ook op FF met wat DIY)

Dit is eigenlijk een verkapte herinneringspost in dit nieuwe topic ;)
schrijf er een mooi stukje over, zoals al staat bij andere lenzen in de OP en wij voegen hem graag toe :).

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


  • Hamed
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 21:08
8mm op een FF is toch niet mooi. Ooit de 8-15 van Canon gehad en vanaf 12mm was hij bruikbaar.

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm


  • floppie86
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 21-02 09:34
Nomad schreef op maandag 02 januari 2012 @ 15:58:
[...]


schrijf er een mooi stukje over, zoals al staat bij andere lenzen in de OP en wij voegen hem graag toe :).
Samyang 8mm f3.5

Deze 8mm fisheye lens is zoals wel meer van de lensen van de koreaanse fabrikant ook bekend onder vele andere merknamen zoals Walimex en Vivitar. De lens heeft geen enkele electronische verbinding en moet dus ook volledig met de hand bediend worden. Wat daar echter tegenover staat is de zeer zachte prijs (op moment van schrijven ongeveer 290 euro) en de lens is gelukkig ook makkelijk vekrijgbaar. Dit maakt deze lens tot een van de populairste fisheye lenzen op dit moment.

De lens zelf heeft een zeer robuste bouw en de handbediende onderdelen lopen zeer soepel (scherpstelring) of juist met degelijke kliks (apertuurring). De circulaire fisheye lens geeft op crop een beeldhoek van 167 graden met een bijna stereographische projectie. Hierdoor lijkt de vervorming minder extreem dan bij concurrenten met vergelijkbare beeldhoek. De lens is zeer scherp zodra deze wordt afgestopt naar 5.6, maar heeft wel last van CA en flare. Dit blijft echter binnen de perken en is iets dat bij veel fisheyes een zwakke plek is.

Uit de doos is de lens niet geschikt voor FF door de ingebouwde zonnekap. Met een kleine chirugische ingreep is deze echter te verwijderen waarna (uiteraard met vignet) deze lens ook op FF te gebruiken is.

Pricewatch: pricewatch: Samyang 8mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye Canon

Fujifilm X-Pro1


  • Wouter87
  • Registratie: Mei 2006
  • Laatst online: 16-09-2021
Superdaantje schreef op maandag 02 januari 2012 @ 11:02:
[...]


Dank jullie voor het antwoorden. Over welke extender heb je precies. En in welke combinatie heb je deze gebruikt ? Ik zit zelf te kijken na de Extender III serie van Canon in combinatie met de 70-200 IS II.

Sorry dat ik het ga zeggen, maar Sigma of Tamron objectieven komen hier niet zo snel in huis. Ik houd het liever bij Canon. Komt waarschijnlijk dat mijn ervaringen met deze merken niet al te best zijn geweest.
Ik heb ervaring met de 1.4 II op een 70-200 f/4 IS (crop camera), en dat gaat prima. AF wordt wel iets trager, maar iq is erg goed te noemen. Op crop komt dit laatste natuurlijk ook wat minder nauw dan op ff, maar aangezien je een 7D gebruikt voorzie ik geen problemen.

Misschien een keer lenen of huren ergens? :)

  • TranceSetter
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 15:56
Hamed schreef op maandag 02 januari 2012 @ 16:14:
8mm op een FF is toch niet mooi. Ooit de 8-15 van Canon gehad en vanaf 12mm was hij bruikbaar.
Dan is de 14mm veel handiger inderdaad. Heb je tenminste een lens die je wel gewoon kan gebruiken.

  • repeat123
  • Registratie: November 2011
  • Laatst online: 30-01 22:08
Heb een aantal dagen geleden de Tamron SP 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD gekocht. Fijn objectief, alleen kwam ik net tot de ontdekking dat er een vuiltje in onder het glas zit binnenin de lens :-( . Nu contact opgenomen met de winkel en wachten op een nieuwe... :|

  • Bastien
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online
Ik zat ook al te denken om het aantal mm's van mijn (fijne) 70-200 F/4L op te krikken met een extender. Dit omdat het soms net niet genoeg is en zo'n extender nou niet meteen zo groot is als een extra objectief om extra mee te nemen.

Maar als de meningen daarover minder gunstig zijn (eigen onderzoek moet nog plaatsvinden) dan toch maar eens kijken naar een extra/nieuw objectief die mooi aansluit bij mijn Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM en niet meteen mijn maandsalaris opmaakt. Twee objectieven is toch wel de max als ik 10-12 uur ga wandelen.

Zolang er mensen zijn zal de wereld nooit duurzaam worden.
Zijn er wel genoeg kliffen op de wereld waar 8 miljard mensen zich als lemmingen vanaf kunnen storten?

Met een groter telebereik dan de 70-200 en (enigzins) aansluiten op je 17-55, kom je al snel op het volgende lijstje uit:

pricewatch: Canon EF 70-300mm f4-5.6L IS USM
pricewatch: Sigma 100-300mm F4.0 EX DG APO IF HSM (Canon)
pricewatch: Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM

Ze zijn niet bepaald goedkoop, maar nog redelijk betaalbaar en draagbaar in een goede rugzak.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


  • Bastien
  • Registratie: Augustus 2001
  • Niet online
Dank voor je tips, ik zal er binnenkort eens een avond aan wagen om te lezen en te lezen en te lezen... en natuurlijk te kijken :)

Zolang er mensen zijn zal de wereld nooit duurzaam worden.
Zijn er wel genoeg kliffen op de wereld waar 8 miljard mensen zich als lemmingen vanaf kunnen storten?


  • LuPo
  • Registratie: Maart 2004
  • Laatst online: 20:48
Ik heb vandaag een Canon EOS 1100D + 18-55mm III besteld bij bol.com (€339 incl verzenkosten). Ik wil namelijk mijn eerste stappen gaan zetten in de wondere wereld van de spiegelreflexcamera's.

Nu zag ik vervolgens dat ze ook een Canon EOS 1100D + 18-55mm II IS verkopen. Heb ik wel de goede keuze gemaakt qua lens? Zoals jullie wel lezen ben ik een totale n00b op dit gebied.

4620 Wp PV ZZO 52° | Hyundai IONIQ5 73kWh Connect


  • Hamed
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 21:08
IS kan wel handig zijn :)


Lees dit >>> Wikipedia: Image stabilization

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm


  • Radiant
  • Registratie: Juli 2003
  • Niet online

Radiant

Certified MS Bob Administrator

Daarnaast lees je ook vaak dat de 18-55 IS optisch ook een stuk beter is dan de niet-IS versie..

  • PowerUp
  • Registratie: Februari 2006
  • Laatst online: 23-03 19:31
Sinds de komst van de 18-55 III schijnt dat kwaliteitsverschil voorbij te zijn, hoewel ik nog steeds geen echte review heb gevonden.

Sony A6500 || Sigma 8-16 f/4.5-5.6 || Sony 16-70 f/4 OSS || CZ 24 f/1.8 || CZ 55 f/1.8 || Sony 55-210 f/4.5-6.3 OSS


  • LuPo
  • Registratie: Maart 2004
  • Laatst online: 20:48
PowerUp schreef op maandag 02 januari 2012 @ 21:35:
Sinds de komst van de 18-55 III schijnt dat kwaliteitsverschil voorbij te zijn, hoewel ik nog steeds geen echte review heb gevonden.
Dat lees ik inderdaad ook hier.
The new version of the non-stabilized lens is much sharper than the older version, very similar to the new IS II version, only not having Image Stabilization.
Naja, ik moet maar even kijken of het bevalt. Prijsverschil is ook nog wel aanzienlijk (€60). Dat kan ik evt. alweer in een nieuwe lens stoppen. ;)

4620 Wp PV ZZO 52° | Hyundai IONIQ5 73kWh Connect


  • Radiant
  • Registratie: Juli 2003
  • Niet online

Radiant

Certified MS Bob Administrator

Ok, dan zou ik de 18-55 III lekker houden inderdaad ;) Die 60 euro kan je in de toekomst bijvoorbeeld in een 50mm 1.8 steken als je in lowlight wil fotograferen waar je normaal de IS nodig zou hebben.

  • JordyOnrust
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 23-11-2022

JordyOnrust

Leef om te leven.

Ik zit ook te denken om een 50 mm 1.8 II aan te schaffen. Ik twijfel nog beetje over de kunstof mount en eventuele trage AF. Maar prijs kwaliteit is natuurlijk wel super aantrekkelijk.

Als je sterft voordat je sterft, sterf je niet wanneer je sterft. Rom 6:5


  • PowerUp
  • Registratie: Februari 2006
  • Laatst online: 23-03 19:31
De kunststof mount zou ik mij niet zoveel zorgen over maken. Die lensjes wegen bijna niets, dus zoveel kracht komt er niet op de mount te staan.

Sony A6500 || Sigma 8-16 f/4.5-5.6 || Sony 16-70 f/4 OSS || CZ 24 f/1.8 || CZ 55 f/1.8 || Sony 55-210 f/4.5-6.3 OSS


  • JordyOnrust
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 23-11-2022

JordyOnrust

Leef om te leven.

Dan lijkt me dat wel het overwegen waard :)

Als je sterft voordat je sterft, sterf je niet wanneer je sterft. Rom 6:5


  • Hamed
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 21:08
De 1.4 versie heeft eerder problemen dan de 1.8. Is zijn prijs zeker waard :)

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm


  • Possible
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 16:31
Dit jaar gaan mijn vriendin en ik op vakantie naar Toscane / Milaan. Ik maak op dit moment gebruik van de volgende gear:

Canon 550D
Canon 70-200mm F4.0
Canon 50mm 1.4

Nu wil ik er nog een allround lens bij gaan kopen. Ik zat zelf te denken aan de 24-105 lens van canon (2e hands)
is deze lens zijn prijs waard? Wat zijn jullie ervaringen hierin?

Aangezien ik alleen maar bij daglicht ga fotograferen, is de lichtsterkte van F4.0 volgens mij genoeg toch?

Uiteraard ben ik op de hoogte van de crop 1.6 factor bij deze lens, echter denk ik niet dat dit problemen gaat opleveren.

3240wp-Z Live 5100wp-W Live 8340wp-Merged Live Altantic Explorer 200 Live


  • Hamed
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 21:08
Hij is stevig gebouwd. Ligt lekker in de hand en is op F4 net zo scherp als de 24-70 op F4 ( Eigen ervaring ) . Is wel een leuke investering. Is wel beetje soft na 100mm dacht ik. Er bestaat ook een Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM. Zeker een interessante lens :)

[Voor 14% gewijzigd door Hamed op 03-01-2012 08:24]

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm


  • Kapiteiniglo
  • Registratie: April 2009
  • Niet online

Kapiteiniglo

Kapiteinigloo

24mm is inderdaad een forse verbetering ten opzichte van de 50mm maar het blijft niet erg wijd. Ik zou de 17-55 en de 15-85 ook zeker in overweging nemen. Zeker als je in een stad gaat fotograferen is groothoek erg prettig om te hebben.

Scientia potentia est


  • E-Hoog
  • Registratie: Augustus 2011
  • Laatst online: 23-03 22:11
JordyOnrust schreef op maandag 02 januari 2012 @ 22:16:
Ik zit ook te denken om een 50 mm 1.8 II aan te schaffen. Ik twijfel nog beetje over de kunstof mount en eventuele trage AF. Maar prijs kwaliteit is natuurlijk wel super aantrekkelijk.
De mount is totaal geen probleem zoals PowerUp al aangeeft. De AF kan inderdaad heel traag zijn en gaan hunten, maar dit ligt ook aan je body. Bij weinig licht was het met mijn 400D een drama, maar met mijn 7D is het al een stuk beter. Ook verliest de lens wat in scherpte als je op een object focust dat ver van je afstaat, maar daar staan de 50mm's geloof ik om bekend (omdat het een portretlens is oid). Maar laat dit je niet weerhouden van de lens kopen; het is een fantastisch ding om mee te spelen en zeker bij weinig licht een verademing. En voor die prijs kun je het eigenlijk niet laten.

  • Fiber
  • Registratie: Maart 2008
  • Nu online

Fiber

Beaches are for storming.

martijn--g schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 09:13:
24mm is inderdaad een forse verbetering ten opzichte van de 50mm maar het blijft niet erg wijd. Ik zou de 17-55 en de 15-85 ook zeker in overweging nemen. Zeker als je in een stad gaat fotograferen is groothoek erg prettig om te hebben.
Helemaal mee eens. En als die te duur zijn de Tamron of Sigma 17-50. Je zou in deze situatie en in combinatie met die 50mm en 70-200 zelfs een 10-22 of 12-24 kunnen overwegen... :)

Keep your wits sharp, your heart open and your gun loaded. And never mess with mother nature, mother in-laws and, mother freaking Ukrainians.


  • Fiber
  • Registratie: Maart 2008
  • Nu online

Fiber

Beaches are for storming.

floppie86 schreef op maandag 02 januari 2012 @ 16:21:
[...]

Samyang 8mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye

Deze 8mm fish-eye lens is zoals wel meer van de lenzen van deze Zuid-Koreaanse fabrikant ook bekend onder vele andere merknamen zoals Walimex en Vivitar. De lens heeft geen enkele elektronische verbinding en moet dus ook volledig met de hand bediend worden. Wat daar echter tegenover staat is de zeer zachte prijs (op moment van schrijven ongeveer 290 euro) en de lens is gelukkig ook makkelijk verkrijgbaar. Dit maakt deze lens tot een van de populairste fish-eye lenzen op dit moment.

De lens zelf heeft een zeer robuste bouw en de handbediende onderdelen lopen zeer soepel (focus-ring) of juist met degelijke klicks (diafragma-ring). De rectangulaire fish-eye lens geeft op Canon crop een beeldhoek van 167 graden met een bijna stereographische projectie. Hierdoor lijkt de vervorming minder extreem dan bij concurrenten met vergelijkbare beeldhoek. De lens is zeer scherp zodra deze wordt afgestopt naar 5.6, maar heeft wel last van CA en flare. Dit blijft echter binnen de perken en is iets dat bij veel fisheyes een zwakke plek is.

Uit de doos is de lens niet geschikt voor FF door de ingebouwde zonnekap. Met een kleine chirurgische ingreep is deze echter te verwijderen waarna (uiteraard met vignet) deze lens ook op FF te gebruiken is.

Pricewatch: pricewatch: Samyang 8mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye Canon
Stuk of 20 (taal)fouten er uit gehaald... :)

Keep your wits sharp, your heart open and your gun loaded. And never mess with mother nature, mother in-laws and, mother freaking Ukrainians.


  • Scaptic
  • Registratie: Maart 2011
  • Laatst online: 20-03 09:25
Voor de vakantie wil ik mijn set lenzen uitbreiden met een groothoek lens. In eerste instantie vooral voor landschappen, maar later ook zeker voor gebruik in steden. De lens zal gebruikt worden op mijn Canon 60D.

Na wat onderzoek gaat mijn voorkeur uit naar een van de volgende kandidaten:
  • Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5
  • Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 PRO DX
De keuze tussen deze twee vind ik best lastig; beide hebben een goede reputatie en een prijsverschil van 10% is makkelijk te overbruggen.

Op de volgende link lijkt de Tonika een iets beter beeld te geven:
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=271&Camera=474&Sample=0&FLI=1&API=1&LensComp=718&CameraComp=474&SampleComp=0&FLIComp=1&APIComp=2

Het lijkt erop dat de Canon gelijk al scherpere foto's levert, terwijl de Tonika iets meer afgestopt dient te worden. Bij een gelijke f-waarde lijkt de Tonika weer iets scherper. Ik ben ervan bewust dat kleine verschillen hier extreem uitgemeten worden en dat het verschil in de praktijk veel kleiner is.

Voor mijn gevoel is het vooral de afweging tussen het merk Canon en de f/2.8 van de Tonika.

Heeft f/2.8 voor het fotograferen van landschappen eigenlijk wel zin (zonsopgang / -ondergang?), of kan ik beter voor de Canon gaan?

Canon EOS 80D | Sigma 10-20mm f/4-5.6 | Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS | Canon EF 70-200mm f/4 L IS | Canon EF 100mm f/2.8 Macro | Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS


  • Fiber
  • Registratie: Maart 2008
  • Nu online

Fiber

Beaches are for storming.

Voor landschappen en zons op- en ondergangen kun je prima zonder die f/2.8... Een statief is soms wel handig.

Die Tokina is verder wel een fantastische lens hoor, maar met de Canon 10-22 is ook niets mis en die heeft als voordeel dat hij, doordat hij iets langer is, wat meer allround bruikbaar is. Een wat goedkoper en ook prima alternatief is de Tokina 12-24 f/4. Als je echt helemaal voor specifiek en specialistisch ultra groothoek gaat dan is de Sigma 8-16 ook het overwegen waard.

Keep your wits sharp, your heart open and your gun loaded. And never mess with mother nature, mother in-laws and, mother freaking Ukrainians.


  • Scaptic
  • Registratie: Maart 2011
  • Laatst online: 20-03 09:25
Fiber schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 10:59:
Voor landschappen en zons op- en ondergangen kun je prima zonder die f/2.8... Een statief is soms wel handig.

Die Tokina is verder wel een fantastische lens hoor, maar met de Canon 10-22 is ook niets mis en die heeft als voordeel dat hij, doordat hij iets langer is, wat meer allround bruikbaar is. Een wat goedkoper en ook prima alternatief is de Tokina 12-24 f/4. Als je echt helemaal voor specifiek en specialistisch ultra groothoek gaat dan is de Sigma 8-16 ook het overwegen waard.
Het lijkt erop dat ik aan beide lenzen geen miskoop zou doen. Het gaat mij er vooral om een iets grotere hoek te hebben als mijn 17-70. 12-24 zou ook al genoeg zijn, al is deze niet eens zo heel erg veel goedkoper als de 11-16.

Ik heb een goed statief, dus langere sluitertijden zijn bij zons op- en ondergangen geen probleem.

Misschien beide maar eens proberen in de fotozaak om te kijken welke het beste gevoel geeft.

Canon EOS 80D | Sigma 10-20mm f/4-5.6 | Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS | Canon EF 70-200mm f/4 L IS | Canon EF 100mm f/2.8 Macro | Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS


  • JordyOnrust
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 23-11-2022

JordyOnrust

Leef om te leven.

E-Hoog schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 09:32:
[...]


De mount is totaal geen probleem zoals PowerUp al aangeeft. De AF kan inderdaad heel traag zijn en gaan hunten, maar dit ligt ook aan je body. Bij weinig licht was het met mijn 400D een drama, maar met mijn 7D is het al een stuk beter. Ook verliest de lens wat in scherpte als je op een object focust dat ver van je afstaat, maar daar staan de 50mm's geloof ik om bekend (omdat het een portretlens is oid). Maar laat dit je niet weerhouden van de lens kopen; het is een fantastisch ding om mee te spelen en zeker bij weinig licht een verademing. En voor die prijs kun je het eigenlijk niet laten.
Dan staat deze vanaf nu officieel op mijn verlanglijstje. Heb zelf een 1000D, dus maak me nog wel wat zorgen om de focus, maar denk dat dat wel goed komt. In de toekomst toch over naar een 60D waarschijnlijk.

Als je sterft voordat je sterft, sterf je niet wanneer je sterft. Rom 6:5


  • Sjekster
  • Registratie: Januari 2002
  • Laatst online: 21-03 09:13
Focus problemen liggen ook een beetje aan de lens misschien? Is vrij grof / onnauwkeurig, en maakt te grote sprongen, waardoor hij met een kleine scherpte diepte soms voor en soms achter het object focust, maar niet erop. Zelf niet heel veel last van gehad, maar ik heb deze verhalen wel van andere gebruikers vernomen, oa hier op het forum. Maar daar zal je 95% van de tijd geen last van hebben, lijkt me. Prima lens voor dat geld, veel plezier mee gehad. Ik vond het echter niet echt een handige focal lenght als walkaround in de avond uren, iets teveel tele op een crop cam. 30/35mm is dan fijner vind ik. Heb er uiteindelijk dus afscheid van genomen (maar stiekem wel weer vervangen door een manual focus 50mm 1.8 van een praktica cam, voor 5 euri :P).

Flickr | Olympus E-M1 + E-M10

floppie86 schreef op maandag 02 januari 2012 @ 16:21:
[...]


Samyang 8mm f3.5

Deze 8mm fisheye lens is zoals wel meer van de lensen van de koreaanse fabrikant ook bekend onder vele andere merknamen zoals Walimex en Vivitar. De lens heeft geen enkele electronische verbinding en moet dus ook volledig met de hand bediend worden. Wat daar echter tegenover staat is de zeer zachte prijs (op moment van schrijven ongeveer 290 euro) en de lens is gelukkig ook makkelijk vekrijgbaar. Dit maakt deze lens tot een van de populairste fisheye lenzen op dit moment.

De lens zelf heeft een zeer robuste bouw en de handbediende onderdelen lopen zeer soepel (scherpstelring) of juist met degelijke kliks (apertuurring). De circulaire fisheye lens geeft op crop een beeldhoek van 167 graden met een bijna stereographische projectie. Hierdoor lijkt de vervorming minder extreem dan bij concurrenten met vergelijkbare beeldhoek. De lens is zeer scherp zodra deze wordt afgestopt naar 5.6, maar heeft wel last van CA en flare. Dit blijft echter binnen de perken en is iets dat bij veel fisheyes een zwakke plek is.

Uit de doos is de lens niet geschikt voor FF door de ingebouwde zonnekap. Met een kleine chirugische ingreep is deze echter te verwijderen waarna (uiteraard met vignet) deze lens ook op FF te gebruiken is.

Pricewatch: pricewatch: Samyang 8mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye Canon
En toegevoegd.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


  • E-Hoog
  • Registratie: Augustus 2011
  • Laatst online: 23-03 22:11
Sjekster schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 13:14:
Focus problemen liggen ook een beetje aan de lens misschien? Is vrij grof / onnauwkeurig, en maakt te grote sprongen, waardoor hij met een kleine scherpte diepte soms voor en soms achter het object focust, maar niet erop. Zelf niet heel veel last van gehad, maar ik heb deze verhalen wel van andere gebruikers vernomen, oa hier op het forum. Maar daar zal je 95% van de tijd geen last van hebben, lijkt me. Prima lens voor dat geld, veel plezier mee gehad. Ik vond het echter niet echt een handige focal lenght als walkaround in de avond uren, iets teveel tele op een crop cam. 30/35mm is dan fijner vind ik. Heb er uiteindelijk dus afscheid van genomen (maar stiekem wel weer vervangen door een manual focus 50mm 1.8 van een praktica cam, voor 5 euri :P).
Ik kan me inderdaad herinneren dat hier iemand niet al te lang geleden een keer zei dat zijn versie van de 50mm1.8 het focuspunt miste omdat 1 stap verder te ver was en 1 stap terug te ver terug oid. Als walkaround vind ik zelf 50mm ongeschikt, en zou inderdaad een 30mm of zelfs 24mm fijner zijn. Zelfs binnen in huis is het niet echt mogelijk een groepsfoto te maken (afhankelijk van hoe groot je huis is ;) ). Ik denk ook niet dat je een 50mm koopt als walkaround. Maar dit neemt niet weg dat het voor al het andere een hele leuke lens is.

  • mjtdevries
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 10-02 18:20
E-Hoog schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 16:04:
[...]
Ik kan me inderdaad herinneren dat hier iemand niet al te lang geleden een keer zei dat zijn versie van de 50mm1.8 het focuspunt miste omdat 1 stap verder te ver was en 1 stap terug te ver terug oid.
Dat kan ik zijn geweest.
Met de EOS utilities kun je vanaf je PC je camera steeds een stapje laten doen met de lens.
Met een 85/1.8 krijg je dan hele kleine stapjes en kun je perfect scherp stellen. Met een 50/1.8 zijn de stapjes veel groter en kwam het dan inderdaad voor dat je op die manier niet scherp kon stellen. De stapjes waren daarvoor te groot.

Als portret lens is de 50/1.8 heel aardig omdat ie zo ontzettend goedkoop is. Maar dat focus issue ben ik al tegenaan gelopen, en toen ik 'm gewoon als lichtsterke lens wilde gebruik bij een paarden event, liep ik er tegenaan dat de focusmotor te traag is. Besef dus wel dat ie niet voor niets zo goedkoop is.
De kans bestaat daarom dat je 'm op een gegeven moment wil vervangen door een andere 50mm lens... (zo ben ik aan mijn 50/1.8 gekomen. Mijn broer had een 17-55 gekocht en gebruikte de 50/1.8 daarna nooit meer)

  • Sjekster
  • Registratie: Januari 2002
  • Laatst online: 21-03 09:13
E-Hoog schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 16:04:
[...]Als walkaround vind ik zelf 50mm ongeschikt, en zou inderdaad een 30mm of zelfs 24mm fijner zijn. Zelfs binnen in huis is het niet echt mogelijk een groepsfoto te maken (afhankelijk van hoe groot je huis is ;) ). Ik denk ook niet dat je een 50mm koopt als walkaround. Maar dit neemt niet weg dat het voor al het andere een hele leuke lens is.
Nee, zo bedoelde ik het ook niet helemaal. Als ik in de avonduren met de camera op stap ga, bijvoorbeeld op vakanties, in steden, dan heb ik vaak liever maar 1 lens bij me. Het is dan wel zo fijn als die wat breder inzetbaar is, en met die 50mm was dat niet echt zo, had heel vaak te weinig ruimte. Met 30mm kan ik wat dat betreft veel beter uit de voeten, maar zelfs nu heb ik wel es dat ik liever 24 oid zou hebben :P. 30mm is echter een prima compromis!

Flickr | Olympus E-M1 + E-M10


  • Radiant
  • Registratie: Juli 2003
  • Niet online

Radiant

Certified MS Bob Administrator

Er is ook nog een 28 :P

edit: Ah, je hebt al een 30 zie ik nu..

[Voor 54% gewijzigd door Radiant op 03-01-2012 19:44]


  • LuPo
  • Registratie: Maart 2004
  • Laatst online: 20:48
Radiant schreef op maandag 02 januari 2012 @ 21:46:
Ok, dan zou ik de 18-55 III lekker houden inderdaad ;) Die 60 euro kan je in de toekomst bijvoorbeeld in een 50mm 1.8 steken als je in lowlight wil fotograferen waar je normaal de IS nodig zou hebben.
Ik weet totaal nog niets van lenzen maar die Canon EF 50mm f/1.8 II lijkt me wel interessant. Heb ik dan met die 18-55 III en deze 'prime' een beetje goede lenzen voor het standaard werk?

4620 Wp PV ZZO 52° | Hyundai IONIQ5 73kWh Connect


  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 21:02
LuPo schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 21:16:
[...]


Ik weet totaal nog niets van lenzen maar die Canon EF 50mm f/1.8 II lijkt me wel interessant. Heb ik dan met die 18-55 III en deze 'prime' een beetje goede lenzen voor het standaard werk?
Als je nou het topic even leest, die vraag wordt veel vaker gesteld. Sterker nog, de 50 f/1.8 wordt hier boven besproken.

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


  • PowerUp
  • Registratie: Februari 2006
  • Laatst online: 23-03 19:31
Ik moet beter lezen :X

[Voor 95% gewijzigd door PowerUp op 03-01-2012 23:05]

Sony A6500 || Sigma 8-16 f/4.5-5.6 || Sony 16-70 f/4 OSS || CZ 24 f/1.8 || CZ 55 f/1.8 || Sony 55-210 f/4.5-6.3 OSS


  • Hamed
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 21:08
LuPo schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 21:16:
[...]


Ik weet totaal nog niets van lenzen maar die Canon EF 50mm f/1.8 II lijkt me wel interessant. Heb ik dan met die 18-55 III en deze 'prime' een beetje goede lenzen voor het standaard werk?
Battle of the Fifties Ook handig om te lezen. Betere review kun je niet vinden op internet.

[Voor 19% gewijzigd door Hamed op 04-01-2012 08:54]

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm


  • henkie196
  • Registratie: November 2001
  • Niet online
LuPo schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 21:16:
Ik weet totaal nog niets van lenzen maar die Canon EF 50mm f/1.8 II lijkt me wel interessant. Heb ik dan met die 18-55 III en deze 'prime' een beetje goede lenzen voor het standaard werk?
Hangt er van af wat je wilt. Voor landschappen en portretten e.d. zit je dan redelijk goed, maar als je bijvoorbeeld beestjes of sport wilt fotograferen, heb je over het algemeen ook meer zoombereik nodig.

De 18-55 is geschikt als walk around voor landschappen, stad en eventueel ook foto's van mensen als er genoeg licht is. De 50 f1.8 is geschikt als portret lens en in weinig licht, maar voor een groepsfoto is het waarschijnlijk al te lang. Als je meer wilt dan dit, heb je wellicht nog een andere lens nodig.

/edit
Hamed schreef op woensdag 04 januari 2012 @ 08:53:
Battle of the Fifties Ook handig om te lezen. Betere review kun je niet vinden op internet.
Of als je een wat wijdere prime zoekt, is Canon EF 28/1.8, Canon EF 35/2 of Sigma 30/1.4? ook een goede plaats om wat extra informatie te vinden. Niet zo'n mooie review als in de Battle of the Fifties, maar toch een aardige verzameling informatie.

[Voor 25% gewijzigd door henkie196 op 04-01-2012 09:08]


  • Tantuss
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 05-03-2021
Graag wil ik eens bij jullie experts nakijken of de door mij geselecteerde lensen nu een goede keuze zijn.

De camera word een Canon 600D en wil lenzen erbij kopen met oog op de toekomst (Full Frame Canon camera).
Het doel is dat de lenzen dus van zeer goede kwaliteit zijn en een erg scherp beeld geven en het onder de streep ook nog in mijn budget past (ong. 1200 euro voor de lenzen).
Doel is foto’s van landschappen, gebouwen, portrait en macro (waar een mooie bokeh natuurlijk van belang is).

Dit zijn de lenzen die ik in gedachte had:
Canon EF 17-40mm f/4L USM (voor de landschappen en gebouwen en overige foto's)
Canon EF 100mm f/2.8L IS Macro USM (voor de macro, portrait)

De “reserve” lens om toch nog wat tele foto's te kunnen maken: Canon EF–S 55–250mm f/4–5.6 IS II
Is wel een EF-S, maar om budgettaire redenen en deze lens niet in het hoofd doel zit en het wel handig kan zijn.

Door de cash back actie van Canon zou ik nog ongeveer in mijn budget zitten.

Is dit een goede keuze? Of zou je toch iets inwisselen voor iets anders?
Gebouwen met 100mm op aps-c.... dan heb je flinke afstand nodig tot die gebouwen.
Maar mag ik vragen waarom je in de toekomst wil overstappen naar Full Frame? En je weet dat de 17-40 dan een (extreem) groothoeklens wordt. Verder prima dat je EF-lenzen koopt, maar je betaalt nu veel geld voor een lens die onder doet voor een goede aps-c 17-55 f/2.8 lens (of iets in die richting) voor hetzelfde geld. En misschien stap je wel helemaal niet over.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 21:02
Universal Creations schreef op vrijdag 06 januari 2012 @ 00:35:
Gebouwen met 100mm op aps-c.... dan heb je flinke afstand nodig tot die gebouwen.
Maar mag ik vragen waarom je in de toekomst wil overstappen naar Full Frame? En je weet dat de 17-40 dan een (extreem) groothoeklens wordt. Verder prima dat je EF-lenzen koopt, maar je betaalt nu veel geld voor een lens die onder doet voor een goede aps-c 17-55 f/2.8 lens (of iets in die richting) voor hetzelfde geld. En misschien stap je wel helemaal niet over.
Als je landschappen gaat doen heb je geen f/2.8 nodig bovendien is de keus van hem een L, bovendien zegt hij ook dat hij de 17-40 wil gebruiken voor gebouwen en niet de 100mm ;) Tenzij je een macro van een gebouw wil :X

Anyway, lijkt me een mooie set om mee te beginnen ;)

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


  • Fiber
  • Registratie: Maart 2008
  • Nu online

Fiber

Beaches are for storming.

Lenzen houden hun waarde redelijk goed vast. In mijn opinie kun je beter lenzen kopen die nu goed zijn op crop en geen rekening houden met een eventuele FF toekomst. Anders zit je nu met 'net niet' lenzen en wie weet is er tegen de tijd dat je overstapt op FF wel weer iets veel beters te koop en wil je ze alsnog omruilen.

Dat gezegd, die 100L Macro is sowieso prima, ook op crop, dus dat maakt niet uit. Je zou ook de goedkopere gewone 100 macro kunnen overwegen, maar dat heeft verder niets met FF/crop te maken.

Die 17-40 is op zich een prima lens, maar is wel wat kort en heeft geen stabilisatie. Ik zou denk ik liever een 15-85 IS hebben of bijvoorbeeld een Sigma 17-50/2.8 OS. Anyway, hier zijn al vele discussies over gevoerd en voor vele lenzen in dit bereik is wel wat te zeggen. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Alleen zou bruikbaarheid op FF geen argument moeten zijn, vind ik.

Keep your wits sharp, your heart open and your gun loaded. And never mess with mother nature, mother in-laws and, mother freaking Ukrainians.


  • henkie196
  • Registratie: November 2001
  • Niet online
De 100L is een prima lens, goed voor macro en op FF ook goed voor portret, maar op APS-C lijkt hij me niet zo geschikt voor portret. Tenzij je al je portretten buiten schiet met voldoende licht, of binnen veel ruimte en licht hebt, want dit is echt een lange lens op APS-C en hij is ook niet bijzonder lichtsterk. Een 50 of 85mm lijkt mij meer geschikt voor portret op APS-C, alhoewel dat vrij persoonlijk is.

/edit
Ventieldopje schreef op vrijdag 06 januari 2012 @ 00:55:
Als je landschappen gaat doen heb je geen f/2.8 nodig bovendien is de keus van hem een L, bovendien zegt hij ook dat hij de 17-40 wil gebruiken voor gebouwen en niet de 100mm ;) Tenzij je een macro van een gebouw wil :X
In Madurodam? :+

[Voor 30% gewijzigd door henkie196 op 06-01-2012 08:25]


  • KopjeThee
  • Registratie: Maart 2005
  • Niet online
Tantuss schreef op vrijdag 06 januari 2012 @ 00:26:
De camera word een Canon 600D en wil lenzen erbij kopen met oog op de toekomst (Full Frame Canon camera).
Het doel is dat de lenzen dus van zeer goede kwaliteit zijn en een erg scherp beeld geven en het onder de streep ook nog in mijn budget past (ong. 1200 euro voor de lenzen).
Doel is foto’s van landschappen, gebouwen, portrait en macro (waar een mooie bokeh natuurlijk van belang is).

Dit zijn de lenzen die ik in gedachte had:
Canon EF 17-40mm f/4L USM (voor de landschappen en gebouwen en overige foto's)
Canon EF 100mm f/2.8L IS Macro USM (voor de macro, portrait)

De “reserve” lens om toch nog wat tele foto's te kunnen maken: Canon EF–S 55–250mm f/4–5.6 IS II
Is wel een EF-S, maar om budgettaire redenen en deze lens niet in het hoofd doel zit en het wel handig kan zijn.
Hoe ver in de toekomst ga je die ff aanschaffen? Als dat erg ver is, zou ik me daar niet door laten beperken. Er zit vanaf de 600D nog tot de 7D (of opvolger) groei voor je in de aps-c.

Zelf ben ik erg blij met mijn 550D / 15-85 combinatie. Die 55-250 gebruik ik persoonlijk nooit. Die 15-85 heeft een prettig bereik. Ik zou zeggen, koop er iets bij, als je het gevoel hebt iets te missen. Zelf vind ik die 35/2 wel prettig voor portretten, redelijk kleine scherptediepte mogelijk en op crop ook binnenshuis te gebruiken (en EF :) ). 100mm lijkt mij te veel voor portretten. Ik vind mijn 85/1.8 al te veel voor binnen. Misschien is er in je budget nog ruimte voor een flitser, de 430exII bijvoorbeeld. Die gaat je echt veel helpen bij problematische lichtomstandigheden. Kortom ik zou binnen het budget eens deze combo overwegen om te beginnen: 600D/15-85/430exII.

  • mjtdevries
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 10-02 18:20
Ik neem aan dat die FF ver in de toekomst aangeschaft gaat worden, anders is het zinloos nu een 600D aan te schaffen.

Een FF word een beetje als een holy grail gezien, maar moet je jarenlang je fotos beperken door de compromissen in lens keus om misschien ooit in de toekomst naar een FF over te stappen?
Zelfs al verlies je dan wat geld aan die EF-S lens, dan heb je inmiddels voor dat geld al wel vele jaren plezier gehad van een lens die beter geschikt is voor de fotos die je wilt maken.

En zoals ook al genoemd is: een 17-40 is een supergroothoek op FF, terwijl het een normale groothoek is op crop.
Als je behoefte hebt aan een supergroothoek (je kocht 'm immers voor FF) hoe ga je dat dan oplossen op crop? Daar zou je dan eerder naar de (overigens geweldige) EF-S 10-22 moeten kijken.

Liever kijk je eerst welke eigenschappen je naar zoekt in je lenzen.
Voor landschappen gebouwen en overig fotos denk ik dan aan het volgende:
- Weinig vervorming bij groothoek.
- goede randscherpte
- liefst redelijk groot bereik.
- lichtsterkte is niet echt van belang omdat je onderwerpen niet veel bewegen. Maar een stabiliser kan wel handig zijn bij lange sluitertijden.

Als ik dan even de EF 17-40, EF-S 10-22, EF-S 17-55 en EF-S 15-85 aan die eisen toets dan komt de 17-40 daar niet zo best uit.
- De 10-22 heeft veruit de minste vervorming. Zodanig dat je die niet eens achteraf hoeft bij te werken, maar het maakt ook vooraf je framing makkelijker. op wat afstand gevolgd door de 17-55.
De 15-85 lijkt meer vervorming te hebben dan de 17-40, maar je moet bedenken dat je dan 15mm met 17mm zit te vergelijken. In de praktijk zijn die twee even erg op 17mm.

- De randscherpte van de 17-40 is een relatief zwak punt van die lens. De drie EF-S lenzen hebben op f/4 allemaal een veel betere randscherpte.
Bedenk daarbij ook dat die 17-40 op FF nog veel zwakker word aan de randen.

- voor de overige fotos is een groter bereik wel handig. 17-40 is aardig klein. 17-55 is al praktischer, en 15-85 is een geweldig "walkaround" bereik.

- Geen stabilizer, dus houd er rekening mee dat je een statief zult meenemen in situatie waarbij dat met de 17-55/15-85 nog niet nodig was. (En niet overal mag je een statief gebruiken)

Al met al is de 17-40 voor geen van die punten de beste keus.
Dan moet je jezelf de vraag stellen of je dan zoveel jaren met een mindere keus wilt werken totdat je die FF kunt betalen....

Met een 100mm kun je op crop wel portret fotos maken, maar voor binnen zal het vaak te lang zijn. Ik heb zelf een 85/1.8 en die is al vaak te lang.
De vraag is wat belangrijker is, macro of portret.

En moet het perse die L zijn? Die voegt niet zo bijster veel toe aan de non-L macro.
Voor vrijwel dezelfde prijs zou je een 100 non-L macro kunnen kopen en een 85/1.8 of 50/1.4
Dan heb je nuttiger portret lenzen die je ook op FF kunt gebruiken en nog steeds een geweldige macro lens.
Ventieldopje schreef op vrijdag 06 januari 2012 @ 00:55:
[...]


Als je landschappen gaat doen heb je geen f/2.8 nodig bovendien is de keus van hem een L, bovendien zegt hij ook dat hij de 17-40 wil gebruiken voor gebouwen en niet de 100mm ;) Tenzij je een macro van een gebouw wil :X
Dat zei hij in eerste instantie niet.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


  • JordyOnrust
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 23-11-2022

JordyOnrust

Leef om te leven.

Ik zit momenteel te twijfelen. Ik zou eerst een 50/1.8 gaan halen, maar ik zit toch beetje te twijfelen.
Canon EF 50mm F/1.4 USM of Canon EF-S 60mm 2.8 USM Macro APS-c
De 50mm/1.4 USM heeft natuurlijk de betere/snellere focus als voordeel en een grotere diafragma opening.
60mm/2.8 USM heeft als voordeel dat ik deze ook als macro lens kan gebruiken. Nadeel is dat 60 mm voor macro misschien wat aan de krappe kant is voor een rustigere achtergrond.

Naast deze lenzen is er misschien nog een kandidaat, Canon EF 85mm f/1.8 USM.

Waar wil ik de lens voor gaan gebruiken:
In eerste instantie als portret lens, maar ook voor het fotograferen binnen ( zalen bijvoorbeeld ) onder slechte omstandigheden. Een macro stand is welkom, zou hier graag meer in willen verdiepen, maar is niet een absolute must.

Als je sterft voordat je sterft, sterf je niet wanneer je sterft. Rom 6:5


  • henkie196
  • Registratie: November 2001
  • Niet online
De Canon 50 f1.4 heeft een bekend probleem dat de focusmotor na enkele jaren kapot gaat, wellicht is dat ook iets om mee te nemen in de overweging.
De 60 f2.8 is op zich een leuke lens, maar voor macro wat kort en voor foto's maken in slechte belichtings condities ook niet echt lichtsterk genoeg. Dat laatste kan ook overkomen worden door in te flitsen, trouwens, dus dat hoeft niet persé een groot nadeel te zijn.

  • Tantuss
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 05-03-2021
Universal Creations schreef op vrijdag 06 januari 2012 @ 10:32:
[...]

Dat zei hij in eerste instantie niet.
Ja, dat was een foutje in mijn tekst. Maar ik dacht dat ik dat veranderd had binnen 5 minuten na mijn post toen ik hem voor de 3de keer terug las.

Mijn exucesses voor de onduidelijkheid.

Ik vond de opmerking van Madurodam trouwens wel goed gevonden.

  • Milo.
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 21-03 19:51

Milo.

klik

henkie196 schreef op vrijdag 06 januari 2012 @ 13:28:
De Canon 50 f1.4 heeft een bekend probleem dat de focusmotor na enkele jaren kapot gaat, wellicht is dat ook iets om mee te nemen in de overweging.
Het is gelukkig niet zo dat elke lens na een aantal jaar bezwijkt aan de AF... het is inderdaad een voorkomende kwaal, maar mwa.. ik zou het niet te zwaar mee laten tellen als je hem nieuw koopt..
JordyOnrust schreef op vrijdag 06 januari 2012 @ 11:07:
Ik zit momenteel te twijfelen. Ik zou eerst een 50/1.8 gaan halen, maar ik zit toch beetje te twijfelen.
Canon EF 50mm F/1.4 USM of Canon EF-S 60mm 2.8 USM Macro APS-c
Naast deze lenzen is er misschien nog een kandidaat, Canon EF 85mm f/1.8 USM.
Als je dus ook binnen wilt fotograferen kan je beter de 50mm nemen aangezien die ietsjes wijder is dan de 60mm. De 60mm lijkt mij qua macro (beestjes etc) te kort ja.
Je zou een 2e hands 50mm 1.8 kunnen kopen en kijken of je wat mist.. als dat niet het geval is kan je evt upgraden naar een 1.4. Als jhet niets is kan je hem vast wel voor het zelfde geld weer verkopen.
Zelf heb ik laatst ook wat portretjes geschoten met de 50mm 1.4 en das voor mij toch wel een lekkere afstand, 85mm ook wel (op crop), maar dat is zeer persoonlijk dus ik zou het zelf gewoon eens testen.

|| Flickr || 500px || Apple || Windows || Nikon || Canon ||


  • abrakadaver
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 06-01-2021
Voor portretjes is een 50mm 1.4 of 1.8 denk ik ook iets veelzijdiger dan een 85mm 1.8. De 1.8 focus niet zo heel dichtbij zodat een portret van alleen een gezicht maar net gaat. Ik kan me herinneren dat ik 'm wel eens met een tussenring heb gebruikt voor gezichtsportretten toen ik nog een 85 had.


edit:
ik bedenk me nu wel dat dit op een FF camera is, dus op crop heb je sowieso al een krappere beelduitsnede en dus meer vergroting. Dan zal 't waarschijnlijk niet zo'n probleem zijn.
Verder wel een heerlijk lensje die 85. Ook qua bouw een stukje mooier dan de 50's.

[Voor 35% gewijzigd door abrakadaver op 06-01-2012 18:21]

Fujifilm X100F, Olympus OM, Rolleiflex, Canon EOS


  • AHBdV
  • Registratie: Mei 2006
  • Laatst online: 24-08-2018
Hamed schreef op maandag 02 januari 2012 @ 09:50:
Ik heb ook een x2 en 1.4x extender gehad maar was niet tevreden. kwaliteitsverlies was erg veel na mijn mening. Externders verkocht en ben toen voor een 2hands Sigma 150-500 OS gegaan. Je kunt ze vanaf €500 vinden op MP.
Maar dat lag dan niet aan de extenders, maar aan de lens die er voor zat. Een 70-200 II met 2x extender, is véél scherper (en lichtsterker) dan een 150-500 OS: http://www.the-digital-pi...omp=0&FLIComp=3&APIComp=0

(Niet echt verrassend natuurlijk, gezien het prijsverschil.... )
^^inderdaad, wat dat betreft kun je de 70-200 f/2.8 IS II + 2x extender beter vergelijken met de Sigma 120-300 f/2.8 + 1.4x extender: linkje
Al hebben ze volgens mij wel een redelijk zwak exemplaar van de 120-300 te pakken, want ik heb betere gezien (en de nieuwe OS is volgens mij ook beter).

[Voor 19% gewijzigd door Universal Creations op 06-01-2012 19:01]

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


  • JordyOnrust
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 23-11-2022

JordyOnrust

Leef om te leven.

Ik zit nog steeds super te twijfelen. De 50 1.8 valt af samen met de 60 macro.
Dan blijft de keus nog 85 1.8 of de 50 1.4, beide USM.

Prijs maakt niet zo veel uit, ben vanmiddag bij iemand geweest die ze redelijk scherp voor mij kan leveren, niet zo scherp als op internet, maar scheelt niet heel erg veel. Maar gun het deze persoon wel.

Voor portret zal denk ik de 85 mooie lens zijn, maar ik twijfel of ik deze binnen nog goed kan gebruiken, ook om het feit dat deze minder lichtsterk is als de 50 mm.
Zal ik er goed aan doen de 50 mm aan te schaffen?

Als je sterft voordat je sterft, sterf je niet wanneer je sterft. Rom 6:5


  • Hahn
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 20-03 21:00
:? Tussen de 85mm en 50mm die je noemt zit 0.4 verschil, dat is niet eens een stop, als je echt 1.4 nodig hebt dan kan je beter een statief kopen :+

Maar wat voor camera heb je? Crop of FF maakt ook uit.

The devil is in the details.


  • JordyOnrust
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 23-11-2022

JordyOnrust

Leef om te leven.

Crop, maar goed het diafragma, twijfel ik over ik niet te veel tele heb bij die 85.

Als je sterft voordat je sterft, sterf je niet wanneer je sterft. Rom 6:5


  • Hahn
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 20-03 21:00
Op crop is 85mm niet erg praktisch, paar jaar geleden een keer 85mm 1.8 gekocht, maar al snel weer teruggebracht, omdat ik het veel te ver vond. Maar wat wil je ermee gaan doen?

Als je genoeg afstand kunt nemen is een 85mm prima mee te werken, maar aangezien je het over binnen hebt denk ik dat dat tegen zal vallen. Maar waarom zeg je dat de 50mm 1.8 afvalt eigenlijk?

[Voor 7% gewijzigd door Hahn op 07-01-2012 00:02]

The devil is in the details.


  • JordyOnrust
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 23-11-2022

JordyOnrust

Leef om te leven.

Ik denk dat het dan toch maar de 50 moet worden, de volgende 2 lenzen op mijn verlanglijstje zijn een Canon EF 20mm f/2.8 USM en Canon EF 100mm F2.8 Macro USM. Die 100 kan ik dan ook wel gebruiken als ik 50 veel te kort kom, als alternatief op de 85.
Daarnaast heb ik ook nog een 55-250, welke ook prima presteert.

Ik weet het niet waarom de 50 1.8 afvalt. Zit nu te bedenken dat als ik voor de 85 kies, en binnen toch hiermee problemen heb in bepaalde gevallen, ik ook nog een 50 1.8 ( ipv de 50 1.4 ) kan ophalen. Kan 3x een 50 1.8 halen voor 1 50 1.4.

[Voor 27% gewijzigd door JordyOnrust op 07-01-2012 00:22]

Als je sterft voordat je sterft, sterf je niet wanneer je sterft. Rom 6:5


  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 21:02
JordyOnrust schreef op zaterdag 07 januari 2012 @ 00:10:
Ik denk dat het dan toch maar de 50 moet worden, de volgende 2 lenzen op mijn verlanglijstje zijn een Canon EF 20mm f/2.8 USM en Canon EF 100mm F2.8 Macro USM. Die 100 kan ik dan ook wel gebruiken als ik 50 veel te kort kom, als alternatief op de 85.
Daarnaast heb ik ook nog een 55-250, welke ook prima presteert.

Ik weet het niet waarom de 50 1.8 afvalt. Zit nu te bedenken dat als ik voor de 85 kies, en binnen toch hiermee problemen heb in bepaalde gevallen, ik ook nog een 50 1.8 ( ipv de 50 1.4 ) kan ophalen. Kan 3x een 50 1.8 halen voor 1 50 1.4.
De 85 f/1.8 en 50 f/1.4 heb ik op een 450D en 7D gehad. En ik moet zeggen (en dat zal blijken ook uit tests) dat de 85 een betere beeld kwaliteit levert. De 50 f/1.4 heeft veel last van abberatie maar is verder wel een fijne lens. Echter zou ik voor portretten zowel op crop als ff de 85 pakken, de lengte is heerlijk om mee te werken! Het is gewoon een kwestie van wennen en het moet bij je stijl passen, bovendien is 85 vrij populair om portretten mee te schieten (geen full-body waar een 35 beter is), een 135 op fullframe kun je ook érg leuke portretten mee maken ;)

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


  • JordyOnrust
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 23-11-2022

JordyOnrust

Leef om te leven.

Uiteindelijk gekozen voor de 85 mm. Tevens heb ik een Speedlite 430EX II er bij aangeschaft.
85mm moest besteld worden, dus moet nog even tot volgende week wachten, de flitser heb ik inmiddels thuis. Helaas nog niet veel tijd gehad om er mee te spelen.
Mocht de 85 mm in bepaalde gevallen toch net te veel tele hebben, kan ik altijd nog besluiten om de plastic fantastic aan te schaffen. Zal laten weten wat mijn ervaringen zijn met de 85 mm zodra ik deze in huis heb en hier leuk mee heb kunnen spelen.

Als je sterft voordat je sterft, sterf je niet wanneer je sterft. Rom 6:5


  • colorsone
  • Registratie: September 2009
  • Laatst online: 23:01
De 50mm 1.8 hoor je sowieso in je lenzen arsenaal te hebben! haha

  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 21:02
colorsone schreef op zondag 08 januari 2012 @ 22:26:
De 50mm 1.8 hoor je sowieso in je lenzen arsenaal te hebben! haha
;w :X

* Ventieldopje zal zich inhouden.

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


  • LuPo
  • Registratie: Maart 2004
  • Laatst online: 20:48
Ventieldopje schreef op zondag 08 januari 2012 @ 23:10:
[...]

;w :X

* Ventieldopje zal zich inhouden.
Brand los. Ik denk er namelijk over om de 50mm f1.8 aan te schaffen bij m'n Canon 1100D + kitlens.

[Voor 18% gewijzigd door LuPo op 09-01-2012 00:24]

4620 Wp PV ZZO 52° | Hyundai IONIQ5 73kWh Connect


  • Nomad
  • Registratie: Juli 2002
  • Laatst online: 22:15

Nomad

a.k.a. Martijn

LuPo schreef op maandag 09 januari 2012 @ 00:24:
[...]


Brand los. Ik denk er namelijk over om de 50mm f1.8 aan te schaffen bij m'n Canon 1100D + kitlens.
prima koop, lekker doen. Mooie lens om mee te spelen en fotografie mee te leren.
Ventieldopje is af en toe niet erg subtiel in zijn verwoording, maar wat hij bedoelde te zeggen is: go for it :)

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 21:02

... Nomad, je neemt me de woorden uit m'n mond!

Je zult versteld staan van die lens in vergelijking met de kitlens, mooie combo met de 1100D.

[Voor 17% gewijzigd door Ventieldopje op 09-01-2012 01:40]

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


  • _Rene_
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 22-01 12:29
Bij mij, en bij menig anderen, is dat ook de lens waar de prijs/kwaliteit/plezier verhouding het grootst is. Veel beter dan welke lens ik ook gebruikt heb. Misschien niet als wat hele mooie teles voor sport, maar voor een startende fotograaf, net zoals ik nog ;) is het gewoon een super lensje.

Ik zeg hiermee niet dat het de beste lens is, maar dat de verhouding tussen prijs/kwaliteit en plezier het beste is

  • Hamed
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 21:08
Is ook leuk ding. Een ding vond ik minder en dat is zijn bokeh. Niet echt mijn smaak zeg maar.

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm


  • leonvw
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 09-11-2022
Eerlijk is eerlijk, voor dat bedrag heb je er een goeie koop aan en natuurlijk zijn er betere lenzen te krijgen.. Maar die koop je niet voor €98 :*)

  • acehighhugo
  • Registratie: Oktober 2011
  • Laatst online: 15-03 12:20
Er is geen enkele lens waar ik zoveel plezier aan heb gehad als de 50mm 1.8. Elke beginner zou hem moeten aanschaffen.

  • colorsone
  • Registratie: September 2009
  • Laatst online: 23:01
Leuk dat zowat iedereen te spreken is over de 50mm 1.8, komt dat door de prijs kwaliteit? Of is het gewoon echt een plastic fantastic en zou die nog gekocht worden al zou die 100 euro duurder zijn?

  • Nomad
  • Registratie: Juli 2002
  • Laatst online: 22:15

Nomad

a.k.a. Martijn

colorsone schreef op maandag 09 januari 2012 @ 12:52:
Leuk dat zowat iedereen te spreken is over de 50mm 1.8, komt dat door de prijs kwaliteit? Of is het gewoon echt een plastic fantastic en zou die nog gekocht worden al zou die 100 euro duurder zijn?
De 50 1.8 heeft een lawaaiig focusmotortje, een niet ideale onscherpte rendering (bokeh), niet de meest preciese AF die te koop is, een bouwkwaliteit die aangeeft dat een pro hem niet hoeft en zijn scherpte is zeker niet de beste t.o.v. de 50 1.2 etc.

Maar, hij is daarentegen ook optisch een stuk beter dan alle andere lenzen die beginners vaak hebben, zoals de kitlens, 55-250IS of 70-300 en hij bied je een mogelijkheid om met relatief extreem grote diafragma's te spelen.
En dat maakt hem een uitstekende keuze om te kopen als uitbreiding als redelijk beginnende fotograaf of hobbyist. Dat tweakers altijd het beste willen en graag beweren dat alles eronder niet goed genoeg is, mja, dat is meer een tweaker probleem dan een reëel probleem.

De 50 1.8 is lekker scherp in verhouding met andere goedkopere lenzen, bied veel vrijheid qua diafragma en bied iets wat je andere lenzen vaak nog niet kunnen, spelen met erg dunne scherpte/diepte (dof).

Dus ja, ventieldopje kan heel moeilijk kijken in verschillende smiley's, maar dat geeft hem wat mij betreft geen gelijk. De 50 1.8 is een goede aanschaf wanneer je fotografie aan het ontdekken bent. En hij is nog zeer goedkoop ook :)

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


  • __Erik__
  • Registratie: Augustus 2010
  • Laatst online: 20:12
Hamed schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 08:06:
De 1.4 versie heeft eerder problemen dan de 1.8. Is zijn prijs zeker waard :)
Beetje late reactie, vakantie, enzo.

Wat bedoel je hier? Het fenomeen dat de 1.4 wel eens af problemen heeft na verloop van tijd? Of?

Dank!

Eos 600, Sigma 28-70, 50-200, 100 2.8, 430EZ
Eos 300D, 500D, 70D, 10-22, 15-85, 24, 50 1.4, 100 2.8, 100-400, 430EXII


  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 21:02
Nomad schreef op maandag 09 januari 2012 @ 12:58:
[...]


De 50 1.8 heeft een lawaaiig focusmotortje, een niet ideale onscherpte rendering (bokeh), niet de meest preciese AF die te koop is, een bouwkwaliteit die aangeeft dat een pro hem niet hoeft en zijn scherpte is zeker niet de beste t.o.v. de 50 1.2 etc.

Maar, hij is daarentegen ook optisch een stuk beter dan alle andere lenzen die beginners vaak hebben, zoals de kitlens, 55-250IS of 70-300 en hij bied je een mogelijkheid om met relatief extreem grote diafragma's te spelen.
En dat maakt hem een uitstekende keuze om te kopen als uitbreiding als redelijk beginnende fotograaf of hobbyist. Dat tweakers altijd het beste willen en graag beweren dat alles eronder niet goed genoeg is, mja, dat is meer een tweaker probleem dan een reëel probleem.

De 50 1.8 is lekker scherp in verhouding met andere goedkopere lenzen, bied veel vrijheid qua diafragma en bied iets wat je andere lenzen vaak nog niet kunnen, spelen met erg dunne scherpte/diepte (dof).

Dus ja, ventieldopje kan heel moeilijk kijken in verschillende smiley's, maar dat geeft hem wat mij betreft geen gelijk. De 50 1.8 is een goede aanschaf wanneer je fotografie aan het ontdekken bent. En hij is nog zeer goedkoop ook :)
Geef ik je helemaal gelijk in maar ik raad mensen wel aan om eens de 50 f/1.4 in de handen te nemen en wat mee te schieten. Sommige mensen schrikken van de prijs als ze hem nog nooit gebruikt hebben maar besluiten dan toch om voor de iets duurdere variant te gaan vanwege de betere AF en bouw kwaliteit terwijl sommige mensen het bij een 50 f/1.8 houden omdat ze eerst willen experimenteren of het ze simpelweg niet zo veel uit kan maken ;)

Wat jammer zou zijn is dat mensen een lens kopen aan de onderkant van het segment en daarop gaan generaliseren en hun conclusies trekken. Fotografie is een ontzettend leuke hobby, maar hoe langer je er mee bezig bent en hoe verder je je ontwikkeld hoe meer geld het gaat kosten. Natuurlijk is dat iets wat je zelf in de hand hebt maar goed :P

50 f/1.8 prima lens om mee te beginnen iig.

Even een paar smiley's voor Nomad: _/-\o_ O-)
De 1.4 versie heeft eerder problemen dan de 1.8. Is zijn prijs zeker waard :)
Onzin, met elke lens zijn wel problemen, ook L lenzen. Als je echt problemen zoekt ga dan voor een Sigma (nofi) :+

De f/1.4 is gewoon een stuk beter gebouwd, heeft onder andere geen roterend front element dus kun je filters gebruiken etc. die hogere prijs is dus zeker wel uit te leggen.

[Voor 8% gewijzigd door Ventieldopje op 09-01-2012 13:11]

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


  • JordyOnrust
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 23-11-2022

JordyOnrust

Leef om te leven.

Daarom heb ik in eerste instantie gekozen voor de 85 mm. Ook een lens wat ik graag wou hebben. Ik zit namelijk erg te twijfelen tussen de 50 1.4 en de 50 1.8. Misschien een idee om de 1.8 aan te schaffen, mee te spelen, bevalt het, dan weer te verkopen en voor de 1.4 te gaan. Of gewoon nog even sparen, en direct voor de 1.4 te gaan. Maar tot die tijd ga ik mij eerst maar vermaken met de 85 mm.

Als je sterft voordat je sterft, sterf je niet wanneer je sterft. Rom 6:5


  • Hamed
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 21:08
Ventieldopje schreef op maandag 09 januari 2012 @ 13:08:
[...]

Onzin, met elke lens zijn wel problemen, ook L lenzen. Als je echt problemen zoekt ga dan voor een Sigma (nofi) :+

De f/1.4 is gewoon een stuk beter gebouwd, heeft onder andere geen roterend front element dus kun je filters gebruiken etc. die hogere prijs is dus zeker wel uit te leggen.
Dat vind ik nou zo jammer aan Sigma. Want ze hebben een hele leuke 50. Ik heb zelf de eerste keer pech mee gehad maar de tweede keer had een goeie te pakken. Het is nu dat ik een andere 50 heb, anders had ik de Sigma wel gehouden :)

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm


  • mjtdevries
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 10-02 18:20
Ventieldopje schreef op maandag 09 januari 2012 @ 13:08:
Sommige mensen schrikken van de prijs als ze hem nog nooit gebruikt hebben maar besluiten dan toch om voor de iets duurdere variant te gaan vanwege de betere AF en bouw kwaliteit terwijl sommige mensen het bij een 50 f/1.8 houden omdat ze eerst willen experimenteren of het ze simpelweg niet zo veel uit kan maken ;)
De AF van de 50/1.8 is voor mij wel een reden om 'm ooit te vervangen door wat anders.
Maar met de bouwkwaliteit is helemaal niets mis. Ik ga totaal niet voorzichtig met dat ding om, maar hij blijft gewoon werken.

  • WhiskyPhreak
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 14:59
Als je gewoon netjes met je spul omgaat is er geen probleem natuurlijk.
Maar als je (zoals ik :S) een keer niet oplet en je hem van de stoel stoot waar hij op ligt heb je wel meteen kans dat ie aan diggelen op de grond ligt. Dat had ik in ieder geval wel.
Ik zeg niet dat alle andere lenzen zoiets ongedeerd overleven, maar losse onderdelen van de grond afrapen zal bij de meeste iets duurdere lenzen niet nodig zijn en ze werken waarschijnlijk daarna ook nog.

Maargoed, dat heeft me er destijds niet van weerhouden gewoon weer een nieuwe te kopen want inderdaad het is een leuke lens om voor weinig mee te experimenteren met een prime/groot diafragma.

Flickr! || Website


  • melly
  • Registratie: Mei 2001
  • Laatst online: 03-03 22:37
Hoi,
Vandaag kreeg ik van moeders de fotokoffer van mijn pa in m´n handen gedrukt.
Kijk maar of er wat bij zit zei ze.
Het ging om een Canon EOS100 met 2 lenzen waar ik wel intresse in had.
Niet verwacht dat het zou passen op mijn Canon 1100D toch geprobeerd en jawel...ze pasten op mijn body.
Helemaal gelukkig natuurlijk( want ik wil net morgen een objectief gaan kopen)ben ik gelijk gaan testen.
Echter vallen de foto´s erg tegen.

De 50mm/1,8 (Hoya) mist detail en scherpte...
En de 28-80mm/3,5-5,6 (Canon)ziet er helemaal niet uit..
Korrelig,flets en onscherp...

Komt dit simpelweg omdat de lenzen niet geschikt zijn voor een digitale camera ondanks dat het past.
Of kan het iets anders zijn.
Korrelig komt niet door een lens, maar door te hoge iso-waarde.
Maar het kan zijn dat het echt matige lenzen zijn. Maar plaats rustig een paar voorbeelden. Waren ze wel goed gefocust?

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Pagina: 1 2 3 ... 43 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee