Ronald schreef op woensdag 4 november 2020 @ 10:19:
[...]PUR: Ik heb maar 1 uitzondering gevonden, die ook (minimaal) 1 keer genoemd is in het topic, zonder veel reactie op te wekken: Soudal SMX isocyanaatvrij schuim. In Nederland eigenlijk alleen te krijgen bij Gamma/Karwei.
Ik vraag me af of dit voldoende veilig is voor kruipruimte gebruik... of dat de drijfgassen nog steeds te schadelijk zijn.
Als er duidelijkheid over is dan zou ik het overwegen, anders ga de randen aftapen. Niet zo goed als schuim, maar het gaat om redelijk beperkte kieren die naast deftige, lastig op te lossen koudebruggen (de kruipruimtemuren) zitten.
Ok, of Soudal SMX isocyanaatvrij schuim wel afdoende veilig is?
Ik ben er even door heen gegaan, mochten er meer specifieke vragen zijn kan ik me er verder in verdiepen, mits de info beschikbaar of af te leiden is.
De MSDS van Soudal SMX isocyanaatvrij schuim.
In de bus zit meestal een pre-polymeer, dus het is een polymeer maar door de uitharding wordt het een nog groter polymeer. Omdat de klassieke PUR-schuimen interessant eigenschappen hebben is er met een scheef vakmansoog.... naar de oude isocyanaat technologie gekeken en zijn de bouwstenen daar van ook in het nieuwe polymeer gebouwd: Men noemt het dan een SPUR, Silane terminated polyurethane.... Waarschijnlijk, vrijwel zeker is dat SMX dat ook (een PUR), en in ieder geval zeker "Silane terminated".
En daarmee isocyanaat vrij dus. Het is dus een andere technologie om het gemaakte schuim uit te harden.
Op de specifieke nadelen daarvan ga ik niet op in, puur omdat ik dan meer info nodig heb om het voor SMX te onderbouwen.
Blijft over: kun je er veilig mee werken?
Ja... mits.... je je aan de veiligheidsmaatregelen houdt.
dan is dus ook de andere kant van de medaille:
Neen,... .als je onvoldoende veiligheidsmaatregelen treft....
Waarom?
Wel.. het bevat dan wel geen isocyanaat meer maar je moet wel nog steeds heel goed rekening houden met die hele lijst van stoffen waar je op een andere manier dan isocyanaat nog steeds last van kunt hebben!
Het zijn oplosmiddelen, drijfgassen, maar ook reactanten van de silaan chemie.
En de uitharding vindt plaats onder invloed van vocht (water...) en bij deze uitharding komen alcoholen vrij. Welke dat zijn hangt af van de keuze van de fabrikant hoe het systeem opgebouwd is. Waarschijnlijk is dat methanol omdat ze dit ook in de bus hebben zitten, zie de MSDS, met als meest voor de hand liggende functie dat het een zgn stabilisator (voor de zgn shellf-life, vrij vertaald... opslagstabiliteit) is voor dit silaan systeem (maar formeel kan ik het verder niet onderbouwen)
Is het polymeer uit de bus zelf nog gevaarlijk? Polymeren hebben in de veiligheid een totaal andere status, ze zijn vaak erg groot en daarmee dringen ze niet makkelijk in je lichaam zomaar ergens naar binnen.
Maar... is het daarmee 100% veilig bijvoorbeeld om ze in te ademen?
Obv wat ik weet: Neen.... als je een aerosol van dit polymeer in je longen krijgt.... dan is er een kans dat je dus je longen kunt bekleden met een dun laagje van dat spul. Omdat de longen vochtig zijn, hard het ook uit.
Dus je ventileert niet alleen voor de oplosmiddelen/drijfgassen... maar ook om te voorkomen dat je de aerosolen van de spuit bus binnen krijgt.
Ik ben geen deskundige om een uitspraak te doen in welke mate dat optreedt, dus dat ga ik dus ook niet doen. Maar het lijkt me toch wel beter om dat risico uit te sluiten, zeker in een lastige ruimte als de kruipruimte met zeer beperkt of geen ventilatie. Zelfs met een goede ventilatie zou ik een geschikt masker dragen, omdat je met je ongelukkig houding best kans loopt om dode hoeken te maken waar de ventilatie zeer slecht of er zelfs helemaal niet is.... stel dat jouw neus/mond waar je mee ademt zich daar ook net bevinden.... dan gaat de ventilatie jou niet helpen....
Samengevat: Het is zeker een veiligere techniek dan het klassieke PURren, MITS je nog steeds aan de nieuwe eisen mbt de bescherming van jezelf houdt. De lijst van stoffen uit de MSDS toont aan en de fabrikant geeft duidelijke aanwijzingen hoe je veilig met dit nieuwe product kunt werken.
Dus doe het dan ook.....
Vergeet niet : Soms heb je acute effecten agv het feit dat je geen masker en andere bescherming droeg (bijv anders moe worden, beetje misselijk, hoofdpijn, etc), maar je hebt ook effecten die na langere tijd of na langere blootstelling pas optreden. Als je pech hebt.... ben je al weer vergeten dat je gefoamd hebt... als je na een aantal jaren iets onder de leden krijgt wat door een of een combi van die stoffen toch getriggerd bleek.... Het overbekende OPS, schilderssyndroom... ontstaat ook sluipend agv de organische oplosmiddelen.... maar heb je het eenmaal je raakt het nooit meer kwijt.
Uit de MSDS: zie plaatje, een hele lijst aan meldingsplichtige stoffen die in het MSDS, ook wel materiaal veiligheidsblad genoemd, staan.
Lees dus de hele MSDS goed door ... wat zit er in... en hoe moet ik me er tegen beschermen.
Helaas kon ik geen NL MSDS vinden tot nu toe, zou er moeten zijn want wettelijk moet volgens de veiligheidswetten de MSDS versterkt worden in het Nederlands.
In sectie 8 zie je de beschermingsmiddelen.
Samengevat: zeer goed ventileren anders iig een geschikt masker, geschikte hand schoenen en veilige kleding. Zie het platje voor meer details.
En voor wie interesse heeft het "chemie schema" hoe je zulke harsen zou kunnen maken en hoe ze uitharden.