Toon posts:

[Algemeen] ATi Nieuwsdiscussie Topic - Deel 52 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 6 Laatste
Acties:
 • 3.714 views sinds 30-01-2008
http://www.guildwarsarena.net/ati/atitopiclogo.jpg
 
Welkom in het ATi Nieuwsdiscussie-topic, het topic waar je de laatste nieuwtjes op het gebied van 3D-videokaarten van de Canadese fabrikant ATi kunt vinden. Lees alsjeblieft even onderstaande regels door alvorens je in dit topic begint te posten.

Note In Oktober 2006 is de deal tussen ATI en AMD helemaal voltooid. Vanaf die tijd is ATI een onderdeel geworden van AMD. AMD heeft er echter voor gekozen om de naam ATI in stand te houden voor de GPU afdeling. Videokaarten die AMD produceert zullen bekend staan als "ATI RADEON". Daarom zal dit topic dus "ATI Nieuwsdiscussie Topic" blijven heten.

De meest gestelde vragen kan je vinden in de second post. Klik HIER om er meteen naar toe te gaan. De Pricewatch vind je HIER in de derde post.

TOPIC REGELS
Ja, ook dit topic heeft regels! In overleg met de mods is besloten om een topic te openen waarin alleen maar nieuwsfeiten en geruchten gepost en besproken. Het is puur de bedoeling om elkaar hier op de hoogte te houden van de laaste nieuwtjes op het gebied van ATi-GPUs! Heb je problemen met je videokaart? Gebruik dan eerst de search-functie van het forum. Bestaat er nog geen onderwerp over... Open dan een nieuw topic!!!!!

Natuurlijk is het normaal dat er vergeleken wordt met de concurrenten, maar doe dat dan zonder geflame en probeer ontopic te blijven om te voorkomen dat dit topic gesloten wordt. De nieuws- en discussiewaarde is het belangrijkste in dit topic.

Wat is absoluut NOT DONE in dit topic?
 • "ATi sux, nVidia rox / nVidia sux, ATi rox!" uitlatingen. Wil je flamen/trollen... doe dat dan ergens anders.
 • Basic questions zoals "Welke kaart kan ik het beste kopen?", "Heb ik een nieuwe voeding nodig voor m'n X1800XT?", "Kan ik mijn X800GTO2 modden naar een X850XT PE?", "Klopt mijn 3DMark score wel?". "Hoe kan ik HDR + AA activeren in games?". "Welke tool moet ik gebruiken om te overclocken?". "Werkt CrossFire op een SLi mobo?". "Welke drivers kan ik het beste gebruiken?". Gebruik de search. Dit soort vragen zijn al -tig keer voorbij gekomen, zowel in dit topic als in andere topics. Of kijk in de second post.
 • Continue melden dat een kaart niet beschikbaar is of te laat is. Het melden in dit topic HELPT de beschikbaarheid NIET verbeteren. En na 1x weten we het wel. Wacht gewoon, check de pricewatch, bel wat winkels, eet wat uit je neus... maar meldt het hier niet aangezien de discussiewaarde nihil is en niets bij draagt aan dit topic!
 • Probeer mensen niet continue te verbeteren. Een belerende toon kan heel irritant zijn, ook al heb je gelijk, en ik heb geen zin in klaagmailtjes van topiclezers in in mijn mailbox. Voor degenen die toch willen klagen over het gedrag van bepaalde posters... Trek aan de bel bij een mod!
 • Offtopic gaan. Dit topic is bedoelt om elkaar op de hoogte te houden van de laatste nieuwtjes op ATi gebied. Dus ook niet even snel er een basic vraagje tussendoor persen!
 • Op de man spelen. Dit is NOT DONE. In dit topic geldt "Speel de bal en niet de man!".
 • Dit is geen nVidia topic. Vergelijkingen maken is ok, maar ga niet -tig posts vertellen hoe goed/slecht een nV kaart is. Na 1x weten we het wel.


TOPIC GESCHIEDENIS


Oude informatie
Zoek je algemene informatie over oudere GPUs? Kijk dan even in de voorgaande topics en hun bijbehorende FAQs.
 • R420/R480: Deel 1 t/m Deel 20
 • R520/R580: Deel 20 t/m Deel 50
De laatste topics over elke kaart zullen altijd het meest uptodate zijn. Zo vind je de meest complete informatie over de R580 in topic 47.NAVIGATIE
HUIDIGE VPUs
ATi's huidige line-up is bestaat uit de X1K serie. Deze serie is opgedeeld in verschillende segmenten:
 • X1950XT & XTX - R580+ (PCIe & AGP)
 • X1950Pro & GT - RV570 (PCIe & AGP)
 • X1650XT & GT - RV560 (PCIe & AGP)
 • X1650Pro - RV535 (PCIe & AGP)
 • X1300XT - RV530 (PCIe & AGP)
 • X1300Pro - RV516 (PCIe & AGP)
 • X1300 - RV505 (PCIe & AGP)
 • X1050 - RV370 (PCIe & AGP)
De vetgedrukte GPUs zijn de GPUs die op dit moment nog in productie zijn. Op de R580+ na is alles gefabriceerd op het 80nm proces. Wil je meer weten over deze GPUs, dan kan je daarvoor terecht in de first posts van Topic 40-50. Vanaf 52 gaat het voornamelijk over R600 en aanverwanten in de first post.
ATI Division - GPU Teams
Voor de fusie met AMD, werkte ATi met drie verschillende GPU teams die afzonderlijk aan aparte projecten werkten. Deze teams waren het "Westcoast Team" in Santa Clara (Silicon Valley - California) op enkele meters afstand van het nVidia hoofdkwartier, een team aan de Oostkust in Marlborough (Massachusets) en een team in Orlando Florida. Deze drie teams zijn ook weer onder te verdelen in een groep voor de high end en een groep voor de mainstream en lowend.

R200 (Radeon 8500) -> East Coast Team
R300 & R350 & R360 (Radeon 9x00) -> West Coast Team
R420 & R480 (Radeon X8x0) -> West Coast Team
R520 & R580 (Radeon X1xx0) -> West Coast Team

Waar waren dan al die jaren het Orlando team en het East Coast Team na R200 mee bezig? Dat varieerde van special projects (Xenos/Hollywood) en het assisteren van de overige teams tot aan andere projecten zoals handhelds, digital TV etc (Orlando). ATI werkte normaal gesproken met een ping-pong systeem, waar eerst het ene team een GPU lanceerde inclusief refreshes, en dat in de tussentijd een ander GPU team werkte aan een volledig nieuwe generatie inclusief refreshes. R400 werd dan ook oorspronkelijk ontwikkeld door het East Coast Team, maar dit project werd op halt gezet. De reden was dat het project van unified shader engines op dat moment (in 2002) technisch te hoog gegrepen was.

Om toch niet met lege handen te staan aan het einde van de levenscyclus van de R300, besloot men om het op de goedkope tour te gooien en simpelweg de R300 te nemen, deze te krimpen en te verdubbelen. Het resultaat was de zeer goedkoop te produceren R420.

Rond deze tijd kreeg ATI ook het Xbox360 contract met Microsoft. Deze waren zeer geinteresseerd in de unified architecture ideeen van ATI en daarmee werd het R400 project nieuw leven ingeblazen, dit maal onder de codenaam C1, die wij later als Xenos / R500 leerden kennen. Het East Coast Team richtte zich dus specifiek op de Xbox360. Dit team slaagde er in om een unified shader architecture in elkaar te flansen die samen zo'n 300M transistoren telde op het 90nm proces en Free 4xAA te voorschijn weet te toveren op je TV scherm. De ontwikkeling van de C1 was natuurlijk een goede proefperiode voor ATI om te testen met een desktop unified architectuur, die inmiddels omgedoopt was naar R600.

Natuurlijk moest er ook een opvolger komen van de R4x0 reeks. En ook hier werd het West Coast Team weer geraadpleegd. Deze zouden verder bouwen op de R3x0 en R4x0 reeks en er volledig Shadermodel 3 support aan toe voegen, een compleet nieuwe memory controller te integreren en enkele nieuwigheden als HDR + AA te introduceren. Dit gebeurde allemaal als basis voor de aankomende R600 GPU.

Nadat de R5x0 reeks ontwikkeld was, ging een gedeelte van West Coast Team zich richten op R700, terwijl een groot gedeelte zich op de verdere ontwikkeling van de R600 stortte samen met het team uit Orlando.

R600 is dan ook de eerste GPU die door alle drie teams gezamenlijk wordt ontwikkeld. Het hart van de ontwikkeling lag in Silicon Valley (West Coast Team).

R800 is de allereerste GPU die door alle drie teams samen vanaf de bodem is opgebouwd. Dit werd gezegd door Dave Orton in 2004, waardoor men misschien zou kunnen opmaken dat R700 een soort van refresh is van R600.

Interessante feitjes om te weten zijn dat ATI zowel Bitboys als XGI overnam voor de fusie met AMD. Dus AMD bezit nu de kennis van zowel ATI, XGI als de Bitboys. En daarnaast hebben ze al een hele tijd wat S3 mensen in dienst (waaronder de mensen die DXTC hebben ontwikkeld die ook 3Dc ontwikkelden) als veel ex-nV personeel.
High End: R600 - X2900 Serie
Over de R600 chip is al heel wat geschreven (zie ook vorige delen en hierboven). Wat is de R600 precies? Wat weten we nu allemaal zeker van deze GPU?

Hieronder wat dingen die vast staan:
 • GPU: R600
 • Transistors: 720M
 • Second Generation Unified Shader Architecture
 • Geometry Shader Units zijn veel sneller dan de GS Units in de G80 aldus Microsoft FSX team
 • EA gebruikt de R600 als ontwikkelplatform voor de nieuwe BF game
 • 320 Multiply Accumulative Units
 • 500+ Gflops
 • 80nm high speed proces
 • In eerste instantie 2 varianten: XTX en XT, later ook de XL en GT
 • PCB lengte voor retailkaarten: 9,5" (ter vergelijking, een X1950XTX is 9", dus de R600 is zo'n 1.3 cm langer)
 • PCB lengte voor OEM kaarten: 12" (verlengde cooler met bevestigingsbracket voor OEMs als HP en Dell)
 • Enhanced CrossFire
 • 200W Stroomverbruik
 • 1x 8 Pins + 1x 6 Pins stroomaansluiting, 8 Pins is backwards compatible met 6 Pins connectors
Het meest interessante zijn de 320 Multiply Accumulative Units en de 500+ Gflops voor een enkele R600. 320 MADD units zou het volgende kunnen betekenen:
 • R600 heeft 320 Scalar ALUs
 • R600 heeft 160 Scalar ALUs die Dual Issue kunnen doen
 • R600 heeft 64 ALUs die elk een Vec4 bewerking en Scalar bewerking kunnen doen
Om die 500+ Glops te halen voor een enkele R600, zouden de shaders op 800Mhz of sneller moeten lopen. Bij nVidia lopen de shaders op 1350Mhz om zo'n 340Gflops te halen (met een maximum theoretisch haalbare van ongeveer 440 als de extra MUL zou werken). De core loopt zelf op 575Mhz bij de G80.

Het is onduidelijk of AMD nu ook gaat werken met clockdomains, maar als we uitgaan van het verleden dan zou dit niet het geval zijn en zouden zowel de shaders op 800Mhz moeten werken als ook de rest van de core (bv de ROPs). Hier zou de R600 zeker zijn voordeel uit moeten halen in combinatie met de veel hogere geheugenbandbreedte.

Upper Midrange: RV670


Over de RV670 is nog niet veel bekend, behalve het kwartaal waarin deze GPU gepland staat, namelijk Kwartaal 3 van 2007. Als we afgaan op de RV570 GPU, dan is de RV670 een GPU die zich in de hogere regionen van de midrange bevindt en dus waarschijnlijk een 256-bit memory interface zal hebben.

Eventueel zou ook een RV660 uit kunnen komen, net zoals er ook een RV560 variant was van de RV570 die identiek was op een aantal uitgeschakelde onderdelen na.

Deze series heten dan waarschijnlijk de X2800 serie en de X2700 serie.

Lower Midrange: RV630 - X2400 Serie of X2600 Serie


Van de RV630 zijn er een drietal PCB modellen bekend. Al deze modellen zijn vernoemd naar diamanten, namelijk Kohinoor, Orloff en Sefadu. Al deze modellen zullen gebruik maken van een 128-bit memory interface, net zoals de RV530 en RV560.

De die-size van RV630 13.3x11.5mm oftewel ~153mm² op 65nm.

De eerste indicaties wijzen er op dat de snelste RV630 gebruik maakt van een dubbelslot cooler die veel weg heeft van de X1950XTX cooler. De performance zou moeten liggen rond 12000 punten in 3DM05. Een andere bron meldt dat ze een RV630 hebben gezien op 540Mhz core en 700Mhz mem en dat deze zo'n 5000 punten scoorde in 3DM05 en op 3000 punten zat in 3DM06. De eerste was wellicht gebaseerd op Kohinoor, terwijl de tweede misschien wel Sefadu was.

http://www.pcgameshardware.de/screenshots/medium/Imgp5549.jpg
Bron: http://www.pcgameshardware.de

Kohinoor
Kohinoor is de snelste van de drie en verbruikt met 125W ook gelijk het meest. Deze zal namelijk gekoppeld worden aan snel GDDR4 geheugen. Zelfs al wordt het langzaamste GDDR4 geheugen (op dit moment 900Mhz) gekoppeld aan de 128-bit memory interface, dan nog zal deze kaart een geheugenbandbreedte hebben van 28.8GB/s. Dit is dus nog altijd bijna 30% meer dan de X1650Pro en X1650XT. Koppel je dit aan het 1Ghz GDDR4 geheugen waar ook de X1950XTX gebruik van maakt, dan kom je uit op een totaal van 32GB/s wat te vergelijken is met de bandbreedte die bv de X800XT en GF6800GT hadden.

Orloff
Orloff zal waarschijnlijk de meest verkochtte worden van de drie. Orloff maakt gebruik van het ruim voor handen zijnde GDDR3 geheugen. Je kan verwachten dat hier minimaal 700Mhz GDDR3 op zit en deze kaarten dus een vergelijkbare bandbreedte hebben als de X1650XT en X1650Pro.

Sefadu
Sefadu zal vooral in veel OEM PCs de weg naar binnen weten te vinden. Het lage stroomverbruik (75W) en het niet nodig hebben van een externe stroomvoorziening, maken deze ideaal voor gebruik in een HP of Dell machine, die net iets meer juice in huis moet hebben dan een low-end GPU kan bieden.

De naamgeving van de RV630 is nog niet helemaal duidelijk. Vanaf het begin gingen de meeste mensen uit van de X2600 naam. De laatste tijd gaan er geruchten rond over een renaming naar X2400. Hiermee wordt ook meteen aangegeven dat de RV630 niet als tegenstander is bedoeld van nVidia's G84. Dit zouden dan de RV660 en RV670 moeten worden. De performance van de RV630 ligt dan zeer waarschijnlijk lager dan die van de GF8600GTS, GF8600GT en GF8500GS.

Het voordeel die de RV630 serie heeft op de G84 serie moet dan ook niet gezocht worden in de performance, maar in de featureset en IQ. Elke kaart in de RV630 serie biedt bijvoorbeeld HDCP en native HDMI aan, daar waar de G84 en G86 dit niet doen. Daarnaast is de RV630 serie gemaakt op het 65nm productieproces en de G84/G86 op het 80nm productieproces. Dit zou je kunnen merken in het stroomverbruik.

RV630 heeft de Universal Video Decoder aan boord. Hiermee wordt hardware H.264 en VC-1 decoding mogelijk zonder al te veel performanceverlies.

UVD kan rechtstreeks Bitstream Processing/Entropy Decode, Frequency Transform, Pixel Prediction en Deblocking op de GPU uitvoeren waardoor het CPU verbruik enorm omlaag gaat.
Budget: RV610 - X2200 Serie


De RV610 komt er in eerste instantie in twee varianten. Deze maken gebruik van PCB met de codenamen: Falcon en Antelope. Beide varianten worden in Mei 2007 gelanceerd en zijn gemaakt op het 65nm productieproces. Dit productieproces zorgt er voor dat de RV610 bijzonder klein is, namelijk 7.7x10.7mm, oftewel ~82mm² op het 65nm productieproces. Ter vergelijking, nVidia's tegenhanger de G86 is 11.5x10mm, oftewel ~115mm² op 80nm.

http://www.pcgameshardware.de/screenshots/medium/Imgp5545.jpg
Bron: http://www.pcgameshardware.de

Falcon
Falcon is het laagste model en deze zal gemiddeld zo'n 25W verbruiken. Het geheugen dat op dit PCB geprikt zal worden is 128MB GDDR2 geheugen, dat dmv Hypermemory uit te breiden is naar 512MB of meer. CrossFire wordt alleen via software ondersteund. De eerste geruchten wijzen op een core snelheid van 400Mhz voor de RV610LE die op het Falcon PCB geprikt zal worden.

Antelope
Antelope is de snelle jongen van de twee. Deze zal gebruik maken van 256MB GDDR3. In combinatie met een andere RV610 kan je gebruik maken van hardwarematige CrossFire.

Over de performance is nog weinig bekend. Het gerucht gaat dat Falcon in ieder geval een 64-bits memorycontroller heeft. Zo'n dusdanig kleine memorycontroller staat er om bekend dat hierdoor de prestaties flink geknepen worden, maar dat mag in de budgetsector geen probleem zijn.

Met enig geluk beschikt Antelope wel over een 128-bit memory interface, dan wel een 64-bit memory interface met zeer snel GDDR3 geheugen. De core van de RV610Pro die op het Antelope PCB geprikt wordt, zou volgens eerste berichten op 700Mhz lopen.

De performance van de RV610LE GPU is twee keer die van de X1300LE volgens AMD. En net als RV630 heeft ook RV610 alle UVD mogelijkheden aan boord.

TOEKOMSTIGE VPUs (Lange Termijn) - R650/R680/R700

Of de opvolger van R600 de naam R650 of R680 krijgt is nog weinig bekend. Wat wel bekend is, is dat AMD op de roadmap een "next generation R600" heeft staan en dat deze gepland is voor het derde kwartaal van 2007. De refresh van de R600 zal hoogst waarschijnlijk gebruik maken van het 65nm productieproces. Dit kan je min of meer afleiden aan de hand van een opmerking gemaakt door Dave Orton, die meldde dat AMD de eerste zou zijn die een high end GPU op het 65nm productieproces zou releasen in 2007.

De voordelen van het 65nm productieproces zijn dat de core veel kleiner kan worden, en dat tegelijkertijd ook de kloksnelheid opgevoerd kan worden. De eerste geruchten over de R600 zeggen dat deze zeer goed meeschaalt met kloksnelheid. Er staat ons dus nog wat te wachten!

Prijsovergezicht na lancering X1K serie
http://www.guildwarsarena.net/ati/pricechart.jpg


Houdt er rekening mee dat dit richtprijzen zijn die gesteld zijn door ATi. Winkels kunnen er van afwijken. Ook ATi zelf kan prijswijzigingen doorvoeren.

DE GERUCHTENMOLEN
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpg
Gerucht: R600 is laat vanwege technische problemen
Nee.
Waarheidsfactor: 100%
Update: 06-03-2007
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgGerucht: Alle GPUs van de R6x0 generatie hebben Enhanced CrossFire
Bijna allemaal hebben ze het. Alleen het langzaamste model gebaseerd op de RV610 icm GDDR2 bieden alleen software matige CrossFire aan.
Waarheidsfactor: 100%
Update: 06-03-2007
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgGerucht: R600 is achterhaald op het moment van release, nV komt vast met een veel snellere G81 uit
Nee. R600 is niet achterhaald op het moment van release. Weten jullie wat R600 is? Nee? Trek dan ook geen voorbarige conclusies. Degenen onder ons die inmiddels weten wat R600 is, zullen jullie dit ook kunnen vertellen dat de R600 zeker niet achterhaald is. ;)

En de refresh van nVidia? Maakt AMD zich daar zorgen over? Voorlopig komt er geen G81. Als er een snellere variant uit komt van de GF8800GTX, dan is het de GF8800Ultra en deze is nog altijd gebaseerd op de G80 core. Voorlopig ziet het er naar uit dat het niets meer is dan een opgevoerde G80, en daar houdt AMD zeker rekening mee.
Waarheidsfactor: 100%
Update: 06-03-2006
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgGerucht: CrossFire heeft niet dezelfde 60Hz beperking op R5x0 kaarten
Waar!
Waarheidsfactor: 100%
Update: 02-10-2005


http://www.guildwarsarena.net/ati/sapphirex1900xtx-blizzard.jpg
Sapphire X1900XTX Blizzard Edition - Watergekoelde X1900XTX

OVERIGE ZAKEN
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgATi Exclusive FabrikantenNon Exclusive Fabrikanten (zowel ATi als nVidia)ATi Tweak ToolsHandige LinksForumlinksHet moge duidelijk zijn dat de meeste dingen nog gebaseerd zijn op geruchten. De first post zal ik dan ook aanpassen naar gelang er meer concrete informatie vrij komt over de nieuwe reeks kaarten van ATi. Aanvullingen, verbeteringen en opmerkingen zijn natuurlijk ook altijd
van harte welkom (via mail dan wel in het topic).

[Voor 206% gewijzigd door CJ op 17-03-2007 13:47. Reden: Updated RV610 en RV630 info]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.

http://www.guildwarsarena.net/ati/atitopiclogo.jpg
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

ATi Technology FAQAlgemene FAQR520 FAQR580 FAQ
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Wat is 3Dc?

Antwoord: 3Dc is een manier van normal map compressie. Check de firstpost van dit topic [rml][ Algemeen] ATi Nieuws & Discussie Topic - Deel 10[/rml] om te zien wat 3Dc precies is. 3Dc is inmiddels opgenomen in de specificatie van DirectX10 en ook de Xbox360 ondersteunt 3Dc. Games zullen dus steeds meer 3Dc ondersteuning bieden (zelfs zonder dat het expliciet vermeld wordt) en nVidia zal 3Dc ook hardwarematig moeten ondersteunen (alhoewel ze het waarschijnlijk anders gaan noemen, aangezien de naam 3Dc waarschijnlijk door ATi is gepatenteerd).
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Wat is CrossFire?

Antwoord: CrossFire is ATi's Multi VPU oplossing waarmee zoals de naam al zegt, meerdere kaarten aan elkaar gekoppeld kunnen worden om de performance te verbeteren. Wil je precies weten wat CrossFire is, kijk dan even in de First Posts van de vorige topics.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Ondersteunen alle kaarten CrossFire zonder Mastercard of Dongle?

Antwoord: Trick question... lees het volgende maar...

AMD ondersteunt nu 3 soorten CrossFire:
 1. Software CrossFire
 2. Hardware CrossFire dmv een Mastercard + normale kaart
 3. Hardware CrossFire dmv een dubbele bridgechip zgn Enhanced CrossFire
1) Over Software CrossFire
Vanaf Catalyst 6.11 ondersteunt AMD Software CrossFire voor de volgende kaarten:
 • X1300
 • X1300Pro
 • X1300XT
 • X1600Pro
 • X1600XT
 • X1650Pro
 • X1800GTO
 • X1900GT
 • X1900XT256/512
 • X1900XTX
 • X1950XT256
 • X1950XTX
Het enige dat je nodig hebt is een moederbord met twee fysieke PCIe 16x sloten dat multi-GPU configuraties ondersteunt. Check de website van je moederbord fabrikant om te zien of het ondersteunt wordt als je het niet zeker bent.

2) Over Hardware CrossFire dmv een Mastercard + normale kaart
Dit is CrossFire in z'n eerste incarnatie. Om CrossFire hier aan de gang te krijgen had je een zgn Mastercard Edition (ook wel CrossFire Edition) nodig die voorzien was van een speciale compositing engine die het beeld van kaart 1 en kaart 2 samenvoegde tot 1 geheel. Dit geheel werd aan elkaar gekoppeld door een externe kabel buiten je systeemkast.

De volgende CrossFire Edition Mastercards zijn beschikbaar:
 • X1950XTX CrossFire te koppelen aan: X1950XTX, X1950XT, X1900XTX, X1900XT, X1900GT
 • X1900 CrossFire te koppelen aan: X1950XTX, X1950XT, X1900XTX, X1900XT, X1900GT
 • X1800 CrossFire te koppelen aan: X1800XT, X1800XL, X1800GTO
 • X850XT CrossFire te koppelen aan: X850XT PE, X850XT, X850Pro
 • X800 CrossFire te koppelen aan: X800XT PE, X800XT, X800XL, X800GTO, X800GT, X800
Vanaf Catalyst 6.11 maakt AMD het dus echter mogelijk om ook de high end X1K kaarten in CrossFire aan elkaar te koppelen zonder mastercard (nog onduidelijk of X1800 ook werkt).

3) Over Enhanced CrossFire
Op de nieuwste AMD kaarten, de ATI Radeon X1650XT en X1950Pro, zit een nieuw CrossFire systeem verwerkt. Alle GPUs hebben de beschikking over een interne Compositing Chip. Hierdoor is de noodzaak voor een Mastercard volledig komen te vervallen. Enhanced CrossFire maakt het mogelijk om elke willekeurige X1650XT aan een andere X1650XT te koppelen of om een X1950Pro aan een andere X1950Pro te koppelen, dmv een dubbele interne bridge connector. Geen draden dus meer buitenom! De R600 (en afgeleiden) zullen dit nieuwe systeem ook gebruiken.

Important: Wat wel van belang is, is dat je moet weten dat Hardware CrossFire op de high end kaarten tot zo'n 50% sneller kan zijn dan Software CrossFire! Daar waar Software CrossFire op high end kaarten vanaf de X1900GT een boost kan opleveren van 40 a 50% (in enkele gevallen zoals SC:CT tot 80-90%), levert Hardware CrossFire in dezelfde gevallen bijna altijd een 70-90% performanceboost op!

Dus: Hardware CrossFire > Software CrossFire


http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Welke games ondersteunen 3Dc?

Antwoord: ATi maakt binnenkort een lijst bekend met 3Dc titels.
Op dit moment zijn dit games waarvan bekend is dat ze 3Dc
ondersteunen.

- Far Cry (patch 1.3)
- Half Life 2 (ATi levels)
- Tribes Vengeance
- Sid Meier's Pirates!
- DarkSector
- Project Freedom

http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Welke games vallen onder het Get In The Game programma?

Antwoord: Hieronder een greep uit het programma:.

- Axis & Allies
- Sid Meier's Pirates
- Dungeon Siege II
- Half Life 2
- Guild Wars, Guild Wars: Factions
- Rollercoaster Tycoon 3
- Tribes Vengeance
- Freedom Force vs Third Reich
- Brothers In Arms: Road To Hill 30
- Brothers In Arms: Earned In Blood
- Brothers In Arms: Hells Highway *UE3 Engine
- Act of War: Direct Action
- Prey
- Black & White 2
- Alan Wake *DX10

http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Wat is temporal AA?

Antwoord: Temporal AA is een manier om je beeldkwaliteit te verhogen. Wanneer AA op 2x gezet wordt en TAA op 2x, krijgt men effectief 4xAA met de snelheid van 2xAA. Check de firstpost van dit topic [rml][ Algemeen] ATi Nieuws & Discussie Topic - Deel 10[/rml] om te zien wat Temporal AA precies is, of kijk in de uitgebreide Help-menu van de Catalyst Control Center!
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Wat is een "Unified Shading Architecture?

Antwoord: Unified Shading is shading van de toekomst. De uitleg wordt het beste door Sireric van ATi beantwoord:
The concept of a unified shader pipe is simply that if your vertex shader and pixel shaders have exactly the same features, then why not fold them into 1 unit, and then multi-pass through all the different datas that you need. This does not really affect your peak performance, but it allows you to do better when doing mostly one type of shading (vertex or pixel), since you can have all the unified resources working on that problem.
Er bestaan dus geen aparte vertexshaders en pixelshaders meer zoals op dit moment het geval is, maar er zijn gewoon algemene shaders die zowel overweg kunnen met pixels als met vertices. Afhankelijk van waar de bewerking om vraagt zullen deze shaders zich richten op de taak die het
voorgeschoteld krijgt. Hierdoor zal de efficientie een heel stuk beter worden.

Stel dus dat er een shaderpool is van 48 shaderALUs - zoals in R500 -, dan kan bv in bepaalde gevallen alle shaders zich richten op pixelshaderbewerkingen, maar mocht het nodig zijn dan kan er on the fly een gedeelte zich richten op vertexbewerkingen, wanneer de pixelshaders minder aandacht nodig hebben (bv 24 op pixelshaders en 24 op vertexshaders). Er is dus zelden idle-time van de shaders terwijl in de huidige generatie in bepaalde gevallen de shaders uit hun neus aan het
vreten zijn. Afhankelijk van de implementatie kan zowel de software zorgen voor resourcehandling en loadbalancing, als ook de drivers en hardware.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Waarom was de R520 serie zo "laat" op de markt?

Antwoord: ATi's R520 was al een tijd lang klaar (rond de jaarwisseling 2004/2005), alleen hadden ze last van een 'softground' probleem. Hierdoor vielen kaarten plotseling uit en haalden ze niet de gewenste kloksnelheden. ATi loste dit probleem pas in Augustus 2005 op en kon toen pas beginnen aan het optimaliseren van de drivers. Normaal gesproken heeft ATi zo'n 6 maanden de tijd om een core te optimaliseren en finetunen voor de launch. Oorspronkelijk stond de R520 dan ook gepland voor Mei 2005. Maar omdat het softgroundprobleem toen nog niet opgelost was, werd dit uitgesteld. Tegelijkertijd werd ook de optimalisatie van de RV530 stilgelegd, omdat dit hetzelfde probleem had. Ook de eerste R580 die rond Juli 2005 gereed was had last van dit probleem. ATi wilde echter eerst het probleem in de R520 oplossen. Nadat ze dit gedaan hadden werd de oplossing ook toegepast op de RV530 en de R580.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Heeft ATi ook "softground cores" op de markt gebracht in bv de X1800XL?

Antwoord: NEE! Het softground probleem hield in dat kaarten uitvielen EN niet de gewenste kloksnelheden haalden. Denk je dat ATi het wil riskeren om kaarten op de markt te brengen met cores die uit zouden kunnen vallen?

A14 => XL core ZONDER softground probleem
A15 => XT core ZONDER softground probleem

ATi heeft ook al aangegeven dat de A14 cores in principe dezelfde kloksnelheden zouden moeten kunnen halen als de A15. Zou me niets verbazen als straks alle XLs straks gebruik maken van de A15 core, zodat er maar 1 type geproduceerd hoeft te worden. Dan weet je wel hoe laat het is als het op overklokken aankomt.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Waarom komt de R580 al 3 maanden na de R520 op de markt?

Antwoord: De R580 werd gelanceerd op 24 Januari 2006! Doordat R520 laat was lijkt het alsof R580 heel snel op de markt komt en R520 maar een korte levensduur heeft. Aan de ATi roadmap is niet veel veranderd.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Waarom loopt mijn X1900 op 500Mhz core en 600Mhz mem?

Antwoord: Dat zijn de 2D speeds lieve schat. Wanneer je geen 3D applicatie draait zoals een game, klokt de X1900XT(X) zich terug naar 500Mhz core en 600Mhz mem. De VGPU wordt ook automatisch gedownclocked in 2D naar 1.175V (van 1.425V). Hierdoor verbruikt je kaart veel minder stroom en kan de cooler ook een tikkeltje langzamer draaien.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Werkt CrossFire alleen op ATi chipsets?

Antwoord: Nee! CrossFire werkt in principe op alle chipsets die gebruikt worden op moederborden die minimaal twee fysieke 16x PCIe sloten hebben. Het punt is echter dat de drivers geoptimaliseerd moeten zijn voor het gebruik op moederborden die iets anders gebruiken dan ATi's Radeon Express chipset. Op dit moment werkt CrossFire het beste op:
- ATi Radeon Xpress 200
- Intel 955x
- Intel 975x

Daarnaast is CrossFire ook al werkend gesignaleerd op een ULI chipset en zou SiS ook ondersteuning bieden voor CrossFire. Op de vraag of CrossFire ook op nForce chipsets zou moeten werken, heeft ATi niet ontkennend gereageerd, maar ook niet rechtstreeks bevestigd. Trek hier uit je eigen conclusies maar...
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Waarom is er in het begin zo'n slechte beschikbaarheid van de X1800XT?

Antwoord: Massaproductie van de X1800XT cores (R520 revisie A15) is pas op gang gekomen na de launch op 5 Oktober. Eind Oktober/begin November begonnen fabrikanten pas grotere hoeveelheden XT cores te ontvangen. Het duurt daarna nog wel een aantal weken totdat ze dan uiteindelijk in de winkel liggen. Eind November/begin december is de XT steeds beter beschikbaargeworden en nu kan je 'm zonder al te veel moeite doen vinden in willekeurige shops.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Komen er ook AGP versies uit van de X1K serie?

Antwoord: ATi laat het aan AIB (All In Board partners, zoals MSI, Asus, Powercolor etc) over om AGP versies uit te brengen van hun kaarten. ATi heeft aangegeven dat ze AIBs ter zijde willen staan mochten ze hulp nodig hebben bij het ontwikkelen van AGP versies. Op dit moment zijn de volgende kaarten beschikbaar in AGP variant:
 • X1300Pro
 • X1600Pro
 • X1650Pro
 • X1650XT (Powercolor beschikbaar vanaf medio Januari 07)
 • X1950Pro256/512

http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Waarom kon nVidia hun high end kaart wel goed bij de launch leveren en ATi niet?

Antwoord: G70 bouwt voort op NV40 en is geen complete architecturele verandering zoals R520. Hierdoor was G70 een 'veilige' kaart op een beproefd productieproces. nVidia wist dat ATi problemen had met hun R520 en kon daardoor hun launch precies zo timen dat ze voldoende voorraad hadden voor een grootschalige launch. Hetzelfde geldt voor de GTX512 die cores gebruikt uit week 35. nVidia's massaproductie werkte al op volle toeren en het was voor hun gewoon een kwestie van voorraad opbouwen door de beste cores te bewaren totdat ATi met de X1800XT lancering kwam. ATi had dus niet de tijd om een voorraad op te bouwen zoals nVidia dat in de afgelopen maanden wel heeft kunnen doen. De GTX512 blijkt echter puur een paperlaunch te zijn geweest met alleen goede beschikbaarheid in de eerste 2 weken. Nu is het een zeldzaamheid die tegen hoge prijzen over de toonbank gaat.

De X1300 serie had bijvoorbeeld geen problemen en die kan je nu in meerdere winkels krijgen. ATi had hiervan dus wel een flink voorraadje kunnen opbouwen.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Wat is een ROP?

Antwoord: Een ROP staat voor Raster Output (sommigen zeggen dat het staat voor Raster Operation Pipeline, maar het komt op hetzelfde neer). Simpel gezegd zorgt een ROP unit voor het schrijven van het eindresultaat van de (in de pipeline) bewerkte pixels naar de geheugenbuffer. Per clockcycle kan een ROP 1 pixel outputten.

De X1800XT heeft 16 ROPs en kan dus 16 pixels per clockcycle outputten. X1600XT heeft 4 ROPs. X800Pro heeft 12 ROPs. X700Pro heeft 8 ROPs. etc


Een voordeel van het verhogen van het aantal ROPs is dat je op hogere resoluties kan werken. Een ROP bepaald dus hoeveel pixels er per klokcyclus naar je kleur of z/buffer weggeschreven kunnen worden. Heb je dus 16 ROPs, dan duurt het vullen van een 1024x768 buffer (786432 pixels) zo'n 49152 clockcyles met 16 ROPs. Je ziet dus dat als je meer ROPs hebt, je ofwel sneller de framebuffer vult op gelijke resoluties of gemakkelijk naar hogere resoluties kan gaan zonder dat de snelheid drastisch omlaag gaat.

Er is echter een grote maar.... Hoe meer ROPs je hebt hoe sneller de aanwezige bandbreedte opgeslokt gaat worden. Kort gezegd zijn 16 ROPs nog ruim voldoende en zal meer eigenlijk pas nuttig worden als we of a) sneller geklokt GDDR4 gebruiken vanaf zo'n 1.4Ghz of b) overstappen naar een 512-bit memory interface.

Als een shader unit z'n taak sneller af heeft dan een ROP, wat voorkomt in scenarios met weinig shader gebruik, dan is het aan ROPs dus de beperkende factor en zal R580 nooit sneller zijn dan R520 (behalve dan door de iets hogere kloksnelheid).

Als er echter enorm veel shaders (of lange shaders) gebruikt worden, dan zijn het de ROPs die dus moeten wachten op de shaderunits en zal de R580 in het extreme geval zelfs tot 3x sneller kunnen zijn dan R520.

Daarnaast heeft een ROP nog een aantal andere functies waaronder blending en AA.

Vroeger zat een ROP normaal gesproken aan het einde van een pipeline, maar dat is met de komst van de GF6600GT verandert. Hier koppelden ze de ROPs los van de pipelines. nVidia had toen 8 pipelines, maar deze zaten niet vast gekoppeld aan 8 ROPs, maar aan 4 ROPs. Dit bleek ruim voldoende te zijn en ook voerden ze dit door in de G70; deze had 24 pipelines en 16 ROPs.

Bij nVidia zijn de ROPs in staat om 2x zoveel pixels te outputten wanneer er alleen maar met zwart gewerkt hoeft te worden. Vandaar dat de NV40 met 16 ROPs, niet 16 pixels kan outputten, maar 32. En vandaar ook dat G70 beperkt is tot 32 pixels en niet 48.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Wat zijn Z & Stencil Buffers?

Antwoord: Dit zijn stukjes geheugen waarin data wordt opgeslagen over pixels. Bij Z Buffers worden er diepte waardes (depth value) van alle gerenderde pixels. Dit gebeurt om te kijken of een pixel wel of niet gerenderd moet worden (bv objecten die voor elkaar staan die dus niet allemaal helemaal gerenderd hoeven te worden). Bij Stencil Buffers lijkt het veel op Z-Buffers. Ook hier wordt informatie opgeslagen, maar de developer mag nu zelf weten wat voor informatie hij/zij hier op slaat. Het is een soort van kladblokje. Het meeste gebruikt wordt stencilbuffers bij realtime schaduweffecten zoals in Doom3. In de stencilbuffer wordt dan bijgehouden op welke objecten schaduwen vallen door met lichtbronnen (ook bewegende) te werken.

Dit kost veel rekenkracht en nVidia heeft al sinds de FX de mogelijkheid om een ROP op dubbele snelheid te laten werken wanneer er gewerkt werd met Z Stencils. In een nV ROP zit een zogenaamde Z Compare unit en een C(olour) Compare unit. Die C Compare Unit kan zowel Z-Compares doen als C Compares. Dus wanneer er niet gewerkt hoeft te worden met kleurwaardes (C-Compare), dan houdt die unit zich ook bezig met Z-compares en kan-ie een Z/Stencil waarde per clockcycle outputten naast de Z/Stencil waarde van de Z-Compare unit.


1 ROP: 1 kleur + z/stencil per clockcycle OF 2 z/stencils per clockcycle
16 ROPs: 16 kleur + z/stencil per clockcycle OF (maximaal) 32 z/stencils per clockcycle

Zoals je ziet heeft een NV kaart dus veel voordeel bij games als Doom3. Maar er zit ook 1 nadeel aan het geheel bij NV. De maximale MSAA mode is daardoor op dit moment maar 4x, maar daar ga ik nu maar niet op in. Bij ATi heeft alleen de RV530 een verdubbelde Z/Stencil, dus 4 ROPs, maar 8 Z/Stencils per clockcycle.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Physics acceleratie op GPUs. Wat houdt dit in?

Antwoord: In hoeverre verschilt physics acceleratie op GPUs van physics acceleratie op dedicate physics processors (PPU) zoals de Ageia PhysX kaart? Om het verschil te weten moet je eerst het volgende weten...

Je kan Physics indelen in twee groepen:

1) Gameplay Physics
2) Effects Physics

Gameplay Physics beinvloed hoe je op elk moment een game speelt. Je duwt bv een ton omver en die rolt weg of je schiet op een benzine tank en deze ontploft zodat allerlei brokstukken om je oren vliegen. De game-interactie zoals je zelf al zegt.

Effects Physics ligt dicht bij de grafische effecten die nu door je GPU worden berekent. Je moet hier denken aan de ontploffingenseffecten, de brokstukken die je om de oren vliegen met alle explosies/effecten er om heen, de lawine van stenen die naar beneden komt rollen en ondertussen een flinke stofwolk genereren etc. Met effects physics kan je dus dingen er mooier laten uitzien (visuals).

Gameplay Physics wordt door Ageia hardwarematig gedaan, Effects Physics kan Ageia's oplossing niet. Effects Physics is waar Havok zich op richt met HavokFX dmv Shadermodel 3. Havok laat de gameplay physics over aan HydraCore, wat wil zeggen dat HydraCore gebruik maakt van dualcore CPUs om gameplay physics te bereken. Aldus Havok is een dualcore CPU snel genoeg en heb je daar geen extra dure hardware van €300 voor nodig.

Wat doet ATi nu... ATi doet beide. Ze doen zowel Gameplay Physics als Effects Physics.

Gameplay Physics is namelijk een vorm van General Processing, wat CPUs dus altijd doen. En ATi is daar enorm goed in (tot zelfs 1400% sneller dan nVidia in bepaalde situaties. Zelfs een X1600XT verslaat een G71). Met de komst van de R580 is hun GP-capaciteit nog meer toegenomen. En Effects Physics dat ligt al dicht tegen normale graphics processing aan, dus het is niet meer dan logisch dat GPUs dit goed kunnen.

Volgens ATi zijn gameplay physics sterk afhankelijk van floatingpoint berekeningen en dynamic branching die een item testen om te zien of er iets mee gebeurd (bv een botsing). Op elk moment bedenkt een item zich 'bots ik tegen iets aan'. Dynamic branching helpt hiermee om te voorspellen wanneer en/of er iets gebeurt. Ter vergelijking, een CPU kan zo'n 10 Gflops aan floatingpoint berekening aan, terwijl een R580 zo'n 375 Gflops aan kan.

ATi claimt dat wanneer in HL2 de physics door de GPU zouden worden uitgevoerd ipv door de CPU dat ze voor een boost van 20 a 30% kunnen zorgen. Ze zeggen dat zelfs al zou een R580 maar 25 Gflop wijden aan physics, dan nog zou er voldoende over zijn voor graphics.

Het lijkt er op dat ATi al vanaf het begin van de ontwikkeling van de R5x0 architectuur physics in hun achterhoofd heeft gehouden. ATi was al jaren goed bezig op het gebied van GP-GPU. Door in elke pixelshaderengine een dedicated branching unit te installeren in combinatie met de threading architectuur, maakt zich dit niet alleen geschikt voor games die een overvloedig gebruik maken van dynamic branching en pixelshading, maar ook zeer geschikt voor het berekenen van physics shading.

Dus hebben we nu 3 verschillende mogelijkheden wat betreft physics? Ja:
a- Ageia's PhysX (hardwarematig)
b- HavokFX (softwarematig, werkt op alle SM3.0 hardware, dus ook op ATi kaarten)
c- ATi Physics
En er komt waarschijnlijk nog een vierde bij:
d- DirectPhysics van Microsoft (de grote concurrent van HavokFX)

Theoretisch gezien heeft ATi dus al 3 mogelijkheden voor het doen van Physics.

ATi pakt het echter slim aan. Ze maken hun physics versie open voor iedereen. ATi is bezig met het ontwikkelen van een Data Parallel Processing Architecture Abstraction laag in de drivers die het gamedevs mogelijk maakt om een GPU voor physics te gebruiken zonder dat er een API als OpenGL of DirectX nodig is of dat men een dure license moet nemen op HavokFX. ATi geeft de development software voor niks aan developers en ze mogen zelf weten hoe ze het gebruiken. Natuurlijk verleent ATi hulp wanneer devs het nodig hebben.

Doordat ATi een aparte layer in de drivers maakt, zou het mogelijk moeten zijn om nog efficienter van de hardware gebruik te maken dan wanneer er een aparte API als DirectX nodig zou zijn. ATi weet het beste hoe hun hardware in elkaar zit en een directe toegang tot de hardware is natuurlijk beter dan een extra tussenstap in de vorm van HavokFX/DirectPhysics etc. Maar ATi biedt wel de mogelijkheid voor gamedevs om alsnog via DirectX of OGL te werken als ze dat willen. De DPPAA-layer is flexibel genoeg om dit te kunnen en moet voor geen problemen zorgen wanneer bv straks DirectPhysics gebruikt wordt. De DPPAA layer in de drivers zorgt gewoon dat alles goed komt.

ATi heeft aangegeven dat de ideale situatie zou zijn wanneer er 1 oplossing (API) is voor physics, omdat je dan goed kan vergelijken welke van de oplossingen het beste is. Met de komst van DirectPhysics lijkt dit dan ook te gaan gebeuren.

ATi biedt nu 2 mogelijkheden wat betreft physics:
1) Physics + Graphics op 1 GPU
Wanneer een game op een bepaalde resolutie gespeeld wordt, dan kijkt de driver of de GPU wel volledig gebruikt wordt op die bepaalde resolutie. Als er meer fps gegenereerd wordt dan eigenlijk nodig is, dan kan de driver er voor zorgen dat er een gedeelte van de rekenpower gebruikt wordt voor physics. En vaak worden op dit moment niet alle pixelshaderengines gebruikt. Dat is natuurlijk zonde als je er 48 hebt en er worden er maar 16 gebruikt. Je kan de rest dan mooi inzetten voor physics.

2) Physics op GPU1 + Graphics op GPU2
Ik heb expres geen CrossFire genoemd, omdat CrossFire helemaal niet verplicht is. Het zou mogelijk moeten zijn om een X1600XT voor physics te gebruiken, terwijl een X1900XTX als main graphics unit gebruikt wordt. De performance van de physicskaart schaalt mee naarmate het model hoger in de serie is. Een X1300Pro zal dus langzamer zijn dan een X1600XT. Maar zoals ik al aangaf... zelfs een X1600XT is sneller in general processing dan een G71. Dit biedt dus leuke vooruitzichten voor mensen die nu een ATi X1K kaart hebben. Koop je er later een X2K kaart bij, dan kan je je X1K kaart blijven gebruiken als physics GPU.

Wanneer komen de drivers uit voor physics acceleratie op GPUs?
AMD brengt physicsdrivers uit als onderdeel van de huidige Catalyst driversuite. Je hoeft dus geen speciale drivers te downloaden om physics te activeren. Het physicsgedeelte in de drivers wordt echter pas door AMD geactiveerd wanneer de eerste games uit komen die gebruik maken van de HavokFX engine.

De eerste games zijn Alone In The Dark 4 en Hellgate: London. Daarnaast heeft Blizzard Entertainment (bekend van WoW, Diablo en Starcraft) een licentie genomen op Havok 4.0 waar ook HavokFX onderdeel van is.

[Voor 99% gewijzigd door CJ op 06-03-2007 19:47]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.

http://www.guildwarsarena.net/ati/pricechart.jpg
Richtprijzen na de lancering van de X1950XTX, X1950Pro, X1650XT, X1650Pro en X1300XT

X1K-serie in de Pricewatch
http://tweakers.net/price...Field=prijs&orderSort=asc

Let er wel op dat de prijzen dagelijks kunnen veranderen en dat deze pricewatch eens in de maand wordt geupdate. De prijzen zijn afgerond in hele euro's. De echte winkelprijzen kunnen dus iets anders zijn.
• Goedkoopste X1300 128MB PCIe: €47,20 >
• Goedkoopste X1300 256MB PCIe: €56,95 <
• Goedkoopste X1300 512MB PCIe: €53,16 >
• Goedkoopste X1300Pro 256MB PCIe: €64,14 <
• Goedkoopste X1300XT 256MB PCIe: €65 << TIP
• Goedkoopste X1300XT 512MB PCIe: €90,00 NEW
• Goedkoopste X1600Pro 256MB PCIe: €73,54 =
• Goedkoopste X1600Pro 256MB AGP AGP: 99,91 <
• Goedkoopste X1600Pro 512MB PCIe: €98,55 >
• Goedkoopste X1600XT 256MB PCIe: €77 <<
• Goedkoopste X1650Pro 256MB PCIe: €76,00 =
• Goedkoopste X1650XT PCIe: €119 <
• Goedkoopste X1800GTO 256MB PCIe: €174,90 =
• Goedkoopste X1800XT 256MB PCIe: link verouderd
• Goedkoopste X1800XT 512MB PCIe: €304,98 >>
• Goedkoopste X1900GT 256MB PCIe: €157,00 >
• Goedkoopste X1950GT 256MB PCIe: €144 NEW
• Goedkoopste X1950Pro 256MB PCIe: €154 < TIP !!!
• Goedkoopste X1950Pro 256MB AGP AGP: €195 NEW AGP TIP !!!
• Goedkoopste X1950Pro 512MB PCIe: €195,23 <<
• Goedkoopste X1900XT 256MB PCIe: €229,00 <<
• Goedkoopste X1900XT 512MB PCIe: €299,00 =
• Goedkoopste X1900XT CrossFire: €374,00 >
• Goedkoopste X1900XTX 512MB PCIe: €299,00 <<
• Goedkoopste X1950XT 256MB PCIe: €198,00 << TIP
• Goedkoopste X1950XTX PCIe: €298,00 <<
• Goedkoopste X1950XTX CrossFire PCIe: €354,80 <<
< lager in prijs tov vorige update (<< meer dan €10 gezakt)
> hoger in prijs tov vorige update (>> meer dan €10 gestegen)
= gelijk gebleven tov vorige update
Last updated: 6 Maart 2007

[Voor 102% gewijzigd door CJ op 06-03-2007 21:10]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • X-LimiTed
 • Registratie: december 2005
 • Laatst online: 04-03-2013

X-LimiTed

Muay Thai..

Astennu schreef op dinsdag 06 maart 2007 @ 19:14:
[...]


512 MB GDDR 3 een bottelnek ? Hoezo dat het is 512 Bit op misschien 800-900 mhz is altijd veel sneller dan de 768 MB 384 Bit bus van de G80. En als de R600 na al deze tijd maar 20-25% sneller is hebben ze een giganties probleem en dan hoef ik em ook niet meer. Dan ga ik door voor de R650 en koop ik wel een X1900 CF kaartje.
TjaTja , tijd zal het zeggen.
Ik denk dat tussen de X2900XTX & X2900 een verschil van rond de 20% zal liggen inderdaad.
De X2900XT zal volgens mij 'net' de 8800GTX stock bijhouden. En hem misschien wel soms eens moeten laten sprinten. Zeker als de betere driver komen , als ze wel komen. Dan lijkt me de X2900XT eerder een gevecht aan te gaan met een 8800GTS 640 ;) en zou dan winnen met een mooie marge van 15%. En idem voor de X2900XTX die zo dan ook een mooie 15% voorliggen op de 8800GTX. 'Mits een driver fix'
Dus dan heeft ATI een goede zaak gedaan tijdelijk totdat Nvidia de nieuwe kaart uitbrengt waarvan ik bijna zeker ben dat ze de G81 overslaan en gewoon rond de zomer een G90 uitbrengen.
First Post Change Log:

- Alle oude X1K info weg gehaald en ruimte gecreeerd voor de R600 generatie.

Tevens wil ik iedereen graag ook even doorverwijzen naar dit topic over het beleid in dit topic en dan met name de reactie van Dion_b: dion_b in "Het beleid in het ATi Nieuwsdiscussie to..."

Laten we het hier netjes en zakelijk houden. Dan zouden we een heel eind moeten komen hier. :>
Dan nog iets anders, de hele converence call van AMD is online te beluisteren. Zoals verwacht heeft Fudo de hele boel weer uit zijn context gerukt in zijn stukje "R600 disappoints Hector. :P

Hier is wat Hector Ruiz zei:
Well, any time you're late with a product you are disappointed, and you do obviously suffer from it. But it's such an outstanding product, you can see when people begin to see the very high end capability of that technology - I think it's going to find a home pretty readily, and we're very bullish about what it can do, and we're pretty excited about what we're going to be able to offer our customers and partners.
Effe onderstreept wat nou de clue was van het hele verhaal van Hector. Luister zelf maar: http://www.corporate-ir.n...icker=AMD&item_id=1473686

Het punt bij Fudo is dat je moet leren ontdekken wanneer hij de waarheid spreekt en wanneer hij dingen uit z'n achterwerk haalt. ;) Heerlijk hoe hij soms dingen totaal uit z'n verband rukt.

[Voor 57% gewijzigd door CJ op 06-03-2007 20:32]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • aca
 • Registratie: maart 2004
 • Laatst online: 26-10-2011

aca

Nullor fetisjist

Het voordeel die de RV630 serie heeft op de G84 serie moet dan ook niet gezocht worden in de performance, maar in de featureset en IQ. Elke kaart in de RV630 serie biedt bijvoorbeeld HDCP en native HDMI aan, daar waar de G84 en G86 dit niet doen. Daarnaast is de RV630 serie gemaakt op het 65nm productieproces en de G84/G86 op het 85 80nm productieproces. Dit zou je kunnen merken in het stroomverbruik.
Trouwens, niet alleen aan t stroomverbruik, maar ook de prijs zou interessant moeten/kunnen zijn.

Mooie update van de 'geruchtenmolen'. Kunnen mensen die met FUDo aankomen gelijk naar de TS verwezen worden.

Goed werk weer. _/-\o_

"The scientists of today think deeply instead of clearly. One must be sane to think clearly, but one can think deeply and be quite insane." - Nikola Tesla


 • Cheetah
 • Registratie: oktober 2000
 • Laatst online: 15-04-2020

Cheetah

Try to live without WWW ;)

CJ schreef op dinsdag 06 maart 2007 @ 20:02:
Zoals verwacht heeft Fudo de hele boel weer uit zijn context gerukt in zijn stukje "R600 disappoints Hector. :P

Hier is wat Hector Ruiz zei:
[..]
Effe onderstreept wat nou de clue was van het hele verhaal van Hector. Luister zelf maar: http://www.corporate-ir.n...icker=AMD&item_id=1473686

Het punt bij Fudo is dat je moet leren ontdekken wanneer hij de waarheid spreekt en wanneer hij dingen uit z'n achterwerk haalt. ;) Heerlijk hoe hij soms dingen totaal uit z'n verband rukt.
Dit is wat Fudo schreef:
It sucks as it's late says CEO

The big CEO and Chairman of the new AMD is not happy about R600 being late. He was asked about it on a recent Advanced Micro Devices at Morgan Stanley Technology Conference that finished just minutes ago.

The big boss confirmed that it is bad as the R600 is being late but he also said that it is such an outstanding product that people will understand the potentials of such a product.

Hector surprisingly said that it likes the fact that ATI rocks in high end graphics market. He used present tense in the sentence, and that was the surprising part. I don’t know did this brave man heard about the company called Nvidia that took away most of ATI high end graphic mojo and is doing this since November 2006 if not even longer.

He is certain that the investment will pay on as graphics is important and it will become even more important. We are happy if you are happy Hector.
Een nogal schreeuwerige kop ok ("R600 releasedate dissapoints..." was beter), maar verder zie ik niet direct wat uit zijn verband is gerukt? De algemene toon van Hector wordt vrij goed weergegeven.

NoFi verder maar ik zie Fudo absoluut niet meer vrij interpreteren dan ik ook van bijv. jou gewend ben ;)

[Voor 5% gewijzigd door Cheetah op 06-03-2007 21:52]

ASUS Max IV GENE-Z, Core i7 3770k, 16GB Kingston HyperX DDR3-1600, EVGA GTX970 FTW
Crucial M550 512GB SSD, 2TB WD HDD, LG GGW-H20L Blu/HD, Panasonic 40" AX630 UHD
Full Specz


 • Phuncz
 • Registratie: december 2000
 • Niet online

Phuncz

ico_sphere by Matthew Divito

Het ligt misschien aan mij maar waarom boeit nog iemand zich wat van Fudo of heel de Inquirer blaatpraatcrew ? 95% van hun geblaat is pure speculatie, misinterpretatie of gelogen.

 • uploader26
 • Registratie: maart 2004
 • Laatst online: 28-03-2009
Mja maar waar rook is, is vaak toch ook wel vuur. Misschien niet gelijk een complete kerstboomverbranding, maar toch. Laat die gaste lekker speculeren, geeft ons ook weer leesvoer en redenen tot discussies toch?

AMD 64 X2 4200@2.7Ghz | Asus A8N-SLi | 2048MB Corsair TwinX | XFX 8800GTX | 400GB Seagate Barracuda | Samsung 204b 20.1inch | G5+G15

Cheetah schreef op dinsdag 06 maart 2007 @ 21:48:
[...]
Dit is wat Fudo schreef:
[...]
Een nogal schreeuwerige kop ok ("R600 releasedate dissapoints..." was beter), maar verder zie ik niet direct wat uit zijn verband is gerukt? De algemene toon van Hector wordt vrij goed weergegeven.

NoFi verder maar ik zie Fudo absoluut niet meer vrij interpreteren dan ik ook van bijv. jou gewend ben ;)
Het verschil zit hem in de oorsprong van de bronnen tussen Fudo en mij, en daarmee samenhangend de wijze van interpreteren. Als ik iets toegespeeld krijg van een voor mij betrouwbare bron, dan interpreteer ik die info niet zo vrij als Fudo dat doe, maar post ik het hier vaak "as is" (voor zover dat mogelijk is ivm het anoniem willen blijven van die bronnen). Ik durf bijna met 100% zekerheid te zeggen dat mijn bronnen betrouwbaarder zijn dan de -tig mailtjes met nieuwtjes die Fudo per dag krijgt.

Ik geef toe dat ik ook wel eens informatie heb opgestuurd naar Fudo omdat ik nieuwsgierig was of hij het zou posten. En ja, dit was dan wel eens expres foutieve info (anoniem verstuurd) wat wonder boven wonder ook nog eens binnen de kortste keren op zijn site verscheen. :*) Dus van dubbelchecken heeft Fudo nog niet echt gehoord. De eerste keer dat het gebeurde met fake nieuws wat ik had gemaild naar hem, was meteen elk greintje vertrouwen weg en komt de zak zout meteen weer uit de keuken.

En het verschil zit hem ook in de wisselvalligheid van interpreteren. De ene keer is R600 veel sneller dan G80, de andere keer dan is-ie maar net ietsje sneller dan de G80. Dan is er weer een kaart geschrapt om een maand later toch weer op te duiken. En telkens na een paar maanden is het "we were the first to bring you the news months ago" of "we told you so". Da's niet moeilijk als je alle mogelijkheden gehad hebt.

Daarnaast dienen koppen de lading van een artikel te dekken. De negatieve ondertoon van de kop dekt absoluut niet het communicatiedoel dat Hector Ruiz voor ogen had met zijn commentaar. De nadruk wordt in het artikel dan ook gelegd op het "disappointed" zijn, terwijl dit vrijwel geheel wordt opgeheven door het andere commentaar van Hector. Daarnaast wordt er een leuk uitstapje gemaakt naar de wijze waarop Hector praat. Allemaal relevant natuurlijk.

Nieuws van The Inq moet je gewoon nemen zoals het is en er verder niet te diep op ingaan. Beschouw het als de Privé, Story, Party of Shownieuws ipv het als het NRC of het NOS Journaal te behandelen. Of nemen de lezers van dit topic die roddelbladen ook serieus? :+

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Cheetah
 • Registratie: oktober 2000
 • Laatst online: 15-04-2020

Cheetah

Try to live without WWW ;)

Welk nieuws neem jij serieus dan? Dat van AMD/ATi PR misschien?? ;)
Websites als The Inq en Fudzilla geven regelmatig inzage in wat een PR bureau liever niet op straat heeft... het zal lang niet altijd 100% kloppen, maar zoals Uploader al zegt: waar rook is is vuur.
En laten we eerlijk zijn, we snappen allemaal wel dat AMD/ATi niet zomaar een chip ruim 6 maanden delayed en een launch event afzegd. Er is maar een zeeeeer beperkte set redenen te bedenken waarom dat gebeurd.

Ik denk persoonlijk dat PR bureaus meer FUD verspreiden dan The Inq en Fudzilla bij elkaar, en deze zullen ook zeker niet in de laatste plaats deze sites van FUD voorzien. Daar zitten de echte belangen.
Ik heb er weinig vertrouwen in dat we via ATi de werkelijke volledige reden voor het zo drastische uitstel van R600 zullen horen. PR wordt betaald om rotsmoezen te bedenken. Blijft over om in te vullen wat werkelijk plausibel is, en nu blijkbaar dus door bronnen in de buurt van ATi bevestigd wordt.

[Voor 35% gewijzigd door Cheetah op 07-03-2007 02:03]

ASUS Max IV GENE-Z, Core i7 3770k, 16GB Kingston HyperX DDR3-1600, EVGA GTX970 FTW
Crucial M550 512GB SSD, 2TB WD HDD, LG GGW-H20L Blu/HD, Panasonic 40" AX630 UHD
Full Specz

Ik denk dat ieder weldenkend mens de info die van Fuad dan wel The Inq komt, op zijn juiste waarde weet te schatten. Zeker in vergelijking tot andere sites als Dailytech en EETimes, die beide niet perfect zijn, maar zeker betrouwbaarder dan een Fuad/L'Inq. Dit heeft niets te maken met ATI/AMD PR, maar des te meer met roddelpraktijken en achterklap.

Welk nieuws ik serieus neem? Het nieuws die ik van mijn bronnen krijg en die zijn tot nu toe altijd vrij betrouwbaar gebleken. En in geval van twijfel werd dit er altijd netjes bij gezegd. Wie tot die bronnen behoort zal voor jou altijd een vraag blijven. Misschien is het wel ATI/AMD PR, misschien ben ik zelf wel werkzaam voor AMD, misschien komt het van een AIB of van iemand bij de pers of misschien wel van allemaal. Ik weet in ieder geval wel hoe ik de nieuwtjes die ik binnen krijg op z'n waarde moet schatten en post niet alles blindelings hier in dit topic zoals bv The Inq en Fudo doen zonder alles eerst te controleren.

En je hebt misschien gelijk. Sommige mensen zullen hier nooit weten wat de echte redenen zijn waarom de R600 launch is uitgesteld, ook al staat de waarheid recht voor z'n neus en/of is het hier al meerdere malen verteld. Die willen gewoon sappige details en vette roddels horen. Gelukkig is niet iedereen zo.

Zucht. Ik heb geen zin om deze discussie met je aan te gaan in dit topic. Op de een of andere manier denk ik niet dat we er hier uit komen en dat dit topic weer eens onnodig vervuild wordt... En de discussie over de betrouwbaarheid van roddelsites hoort hier niet gevoerd te worden. Dus bij deze hou ik er over op. Via mail sta ik altijd open voor verdere discussie omtrend dit topic.

Iemand nog vers AMD/ATI/R600 nieuws?

[Voor 68% gewijzigd door CJ op 07-03-2007 02:31]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Cheetah
 • Registratie: oktober 2000
 • Laatst online: 15-04-2020

Cheetah

Try to live without WWW ;)

CJ schreef op woensdag 07 maart 2007 @ 02:20:
Welk nieuws ik serieus neem? Het nieuws die ik van mijn bronnen krijg en die zijn tot nu toe altijd vrij betrouwbaar gebleken. En in geval van twijfel werd dit er altijd netjes bij gezegd. Wie tot die bronnen behoort zal voor jou altijd een vraag blijven. [...]
NoFi verder CJ, maar ik hoor Fuad zo exact hetzelfde zeggen... alleen dan in 't Engels ;)
Verder zie ik Fuad als redelijk neutraal, en minder snel geneigd negatieve ATi nieuwtjes (die uiteraard niet via het officiele (PR) kanaal komen) als 'roddel en achterklap' te bestempelen.
CJ schreef op woensdag 07 maart 2007 @ 02:20:
En je hebt misschien gelijk. Sommige mensen zullen hier nooit weten wat de echte redenen zijn waarom de R600 launch is uitgesteld, ook al staat de waarheid recht voor z'n neus en/of is het hier al meerdere malen verteld.
Denk je werkelijk dat als het van AMD/ATi afhangt de onderste steen boven komt?
Ik betwijfel ten zeerste of we "de echte reden" uit die hoek zullen vernemen.

De "officiele" redenen die ik heb zien langskomen zijn:
1. Presenteren complete line-up ineens: i.m.h.o. is dat het resultaat van het uitstel, en niet het doel ervan. 'T plan zag er totaal anders uit nl.
2. Onvoldoende kaarten beschibaar voor een launch... i.m.h.o. direct de vraag: waarom, hoe komt dat? Yieldproblemen op hoge kloksnelheden mss?
3. Extra performance uit de driver halen... i.m.h.o. de vraag: waarom is dit nu dermate noodzakelijk dat de kaart nog verder gedelayed wordt? Waarom kan dat niet achteraf in een driverupdate, zoals we ook bij X1800 en X1900 (en het verdere verleden) gezien hebben?

Het moge duidelijk zijn dat de antwoorden op die - uit de 'gegeven' reden volgende - vragen de werkelijke reden voor het uitstel behelzen... en ik zie AMD/ATi die antwoorden niet zo snel geven eigenlijk.
Modbreak:AMD geeft de antwoorden misschien niet zo snel, maar er is niemand anders die eenduidig kan bevestigen/ontkrachten hoe exact vork in de steel steekt. Al dit soort speculatie is niet meer dan dat: speculatie. Eén melding ervan hier in de categorie "mogelijk loze speculatie" is dan ook meer dan genoeg. Totdat de aap werkelijk (en aantoonbaar) uit de mouw komt is het niet meer waard dan dat/

[Voor 28% gewijzigd door dion_b op 07-03-2007 10:18]

ASUS Max IV GENE-Z, Core i7 3770k, 16GB Kingston HyperX DDR3-1600, EVGA GTX970 FTW
Crucial M550 512GB SSD, 2TB WD HDD, LG GGW-H20L Blu/HD, Panasonic 40" AX630 UHD
Full Specz

Reken maar dat de aandeelhouders de ware redenen te horen krijgen tijdens de conference-calls die elk kwartaal gehouden worden en waarvan wij later de transcripts te zien krijgen dan wel het live kunnen beluisteren. Jan Modaal mag je misschien voor de gek houden met vage redenen die doordrenkt zijn met PR materiaal, maar de aandeelhouders nemen hier geen genoegen mee. Voor hen is R600 'laat', verliezen ze hierdoor geld en willen ze weten waarom.

En hier op het forum zijn al een aantal mensen die precies weten wat de R600 in houdt, hoe hij presteert en waarom hij is uitgesteld. ;) En die mensen zouden je ongetwijfeld zeggen dat de reden hier ook al een keer is voorbij gekomen en dat Fuad het ongetwijfeld ook al een keertje heeft genoemd in alle duizenden mogelijke redenen die hij bij elke situatie verzint. Just so he can say "I told you so". ;)
Edit: Dan iets geheel anders en meer ontopic... Meet Natalya Tatarchuk. De vrouw die verantwoordelijk is voor de Fur (Bear) demo op de R9700 en voor Toyshop op de X1K serie:

http://www.ixbt.com/editorial/kri2004/natalia-ati2.jpg

Ze geeft vandaag een lezing tijdens GDC waar ze ook nieuwe demo's zal laten zien op de R600 en waar ook Battlefield: Bad Company, die gebruik maakt van de nieuwe Frostbyte Engine, geshowcased gaat worden op de R600.

Ik verwacht de komende dag(en) wat leuke 'leaks'.

[Voor 22% gewijzigd door CJ op 07-03-2007 03:50]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Djedditt
 • Registratie: januari 2007
 • Laatst online: 10-03-2016
Ik heb me rot gezocht naar die CrossFire Bridge Interconnects. Ze zaten niet bij m'n moederbord, en ook niet bij mijn grafische kaarten (MSI ATI Radeon RX1950 Pro) Uiteindelijk heb ik deze website gevonden, voor een redelijke prijs en geen verzendkosten. Misschienis het handig om deze te vermelden bij handige links en/of het CrossFire gedeelte: http://www.videocapturecard.com/cr.html

 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
CJ schreef op woensdag 07 maart 2007 @ 03:39:
Reken maar dat de aandeelhouders de ware redenen te horen krijgen tijdens de conference-calls die elk kwartaal gehouden worden en waarvan wij later de transcripts te zien krijgen dan wel het live kunnen beluisteren. Jan Modaal mag je misschien voor de gek houden met vage redenen die doordrenkt zijn met PR materiaal, maar de aandeelhouders nemen hier geen genoegen mee. Voor hen is R600 'laat', verliezen ze hierdoor geld en willen ze weten waarom.

En hier op het forum zijn al een aantal mensen die precies weten wat de R600 in houdt, hoe hij presteert en waarom hij is uitgesteld. ;) En die mensen zouden je ongetwijfeld zeggen dat de reden hier ook al een keer is voorbij gekomen en dat Fuad het ongetwijfeld ook al een keertje heeft genoemd in alle duizenden mogelijke redenen die hij bij elke situatie verzint. Just so he can say "I told you so". ;)
Edit: Dan iets geheel anders en meer ontopic... Meet Natalya Tatarchuk. De vrouw die verantwoordelijk is voor de Fur (Bear) demo op de R9700 en voor Toyshop op de X1K serie:

[afbeelding]

Ze geeft vandaag een lezing tijdens GDC waar ze ook nieuwe demo's zal laten zien op de R600 en waar ook Battlefield: Bad Company, die gebruik maakt van de nieuwe Frostbyte Engine, geshowcased gaat worden op de R600.

Ik verwacht de komende dag(en) wat leuke 'leaks'.
Ben benieuwd. Maar zodra ik Battlefield hoor denk ik aan redelijke mooie beelden totaal geen gamplay slechte support en veel bugs. De nieuwste EA games die nog niet al te lang uit zijn ondersteunen niet eens Wide screen. Ik heb games gezien die 2 jaar oud zijn en door ene patch die support krijgen. Dus vraag me af of je wel blij moet zijn met een showcase van die game. Die tech demo lijkt me wel interessant.

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • dion_b
 • Registratie: september 2000
 • Laatst online: 17-09 17:17

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

OK, ondertussen *WETEN* we allemaal wel dat de R600 te laat is. Dat is dus *GEEN* nieuws meer en is dan ook offtopic - en zal per heden als zodanig gemodereerd worden!

Soittakaa Paranoid!


 • PassieWassie
 • Registratie: mei 2004
 • Laatst online: 19-12-2018
Een erg leuk plaatje van de verschillende cores van oude en nieuwe ATI vpu's.
http://resources.vr-zone.com/newzhunter/R6xxgpus.jpg
Van links : RV410(110nm), R520(90nm), R580(90nm), R600(80nm), RV630(65nm)
bron: VR-zone forum
:)

[Voor 14% gewijzigd door PassieWassie op 07-03-2007 12:15. Reden: vergeten de types er bij te vermelden, u had gelijk hieronder]

Specs: http://specs.tweak.to/14936= Nieuwe Spekjes mensen !


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
PassieWassie schreef op woensdag 07 maart 2007 @ 12:01:
Een erg leuk plaatje van de verschillende cores van oude en nieuwe ATI vpu's.
[afbeelding]

bron: VR-zone forum
Van links naar rechts gok ik: R420/R480 > R520 > R580 > R600 > RV630.

Maar als die R600 echt zo groot is is het echt een beest van die core.

Edit had het bijna goed even gekeken in het topic daar staat het volgende:

RV410(110nm), R520(90nm), R580(90nm), R600(80nm), RV630(65nm)

Leuke verzameling. En die R630 is toch erg groot. Ondanks hij op 65 nm is gemaakt. Dus als ik mag gokken gok ik op iets van 425-475 Miljoen transistors voor de RV630 en dan ga ik er een beetje van uit dat hij ongeveer de helft van de shaders heeft die de R600 heeft.

[Voor 28% gewijzigd door Astennu op 07-03-2007 12:15]

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • aca
 • Registratie: maart 2004
 • Laatst online: 26-10-2011

aca

Nullor fetisjist

De eerste X1950XT die niet met de reference cooler wordt geleverd:

GeCube X1950XT X-series. Haha Marketting.. :+

http://www.techpowerup.com/img/07-03-07/GC-HV195XTG3-D3_box_B.jpg

"The scientists of today think deeply instead of clearly. One must be sane to think clearly, but one can think deeply and be quite insane." - Nikola Tesla


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
aca schreef op woensdag 07 maart 2007 @ 12:16:
De eerste X1950XT die niet met de reference cooler wordt geleverd:

GeCube X1950XT X-series. Haha Marketting.. :+

[afbeelding]
Dat is een thermaltake cooler. Maar die zal wel stiller en beter zijn dan de stock cooler. Maar zo geweldig deed die het ook niet de Accelero X2 en de VF900 doen het beter. Maar wat voor een chip zit daar nu onder ? R580 ? ik zie namelijk geen voltage regulators of heatsink. Bij de X1950 GT kaarten zitten die er ook niet. De X1950 Pro heeft een paar kleine en de X1950 XT kaarten hebben een hele rij van die dingen. Of het plaatje klopt gewoon niet en is dat ene X1950 GT met die cooler en krijg je straks gewoon een X1950 XT met die cooler er op. En dus wel met voltage regulator Heatsink.

Maar die marketing is idd wel grappig zullen wel wat mensen in stinken lijkt mij.

[Voor 33% gewijzigd door Astennu op 07-03-2007 12:22]

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • PassieWassie
 • Registratie: mei 2004
 • Laatst online: 19-12-2018
Het lijkt inderdaad wel een compleet nieuw PCB zoals we dat ook al zagen bij de x1950gt. Wat me ook opvalt is dat deze kaart 512 mb heeft en geen 256mb zoals de meeste xt's. We worden de laatste tijd echt overspoeld met goede middensegment kaarten !

Specs: http://specs.tweak.to/14936= Nieuwe Spekjes mensen !


 • aca
 • Registratie: maart 2004
 • Laatst online: 26-10-2011

aca

Nullor fetisjist

Astennu schreef op woensdag 07 maart 2007 @ 12:11:
Leuke verzameling. En die R630 is toch erg groot. Ondanks hij op 65 nm is gemaakt. Dus als ik mag gokken gok ik op iets van 425-475 Miljoen transistors voor de RV630 en dan ga ik er een beetje van uit dat hij ongeveer de helft van de shaders heeft die de R600 heeft.
Lijkt me een beetje teveel. Ongeveer 350M lijkt me een betere aanname. Hij is ongeveer even groot als de RV410, en 120M*(110/65)^2 is ongeveer 350M.

"The scientists of today think deeply instead of clearly. One must be sane to think clearly, but one can think deeply and be quite insane." - Nikola Tesla


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
aca schreef op woensdag 07 maart 2007 @ 12:27:
[...]


Lijkt me een beetje teveel. Ongeveer 350M lijkt me een betere aanname. Hij is ongeveer even groot als de RV410, en 120M*(110/65)^2 is ongeveer 350M.
De R520 die er ook staat ( Naast die RV420 ) heeft er 320 Miljoen op 90nm. Die RV630 is maar iets kleiner. En is gemaakt op 65nm vandaar dat ik op 425-475 kom. De R600 die er naast staat had er volgens mij bijna 800 Mil op 80nm. De R580 op 90nm had als ik me niet vergis iets van 385 Miljoen transistors

Maar ik enk dat 475 wel wat veel is. Misschien zijn het er wel 400 mil of zo. Maar ik gok dat de RV630 de helft van de shaders heeft die de R600 heeft en dat op 65nm. Nu is de MC ook wat minder complex ( 128 Bit dus maar 256 Ring bus ) Dus dat kan wel wat in de ruimte schelen.

[Voor 19% gewijzigd door Astennu op 07-03-2007 12:37]

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....

aca schreef op woensdag 07 maart 2007 @ 12:16:
De eerste X1950XT die niet met de reference cooler wordt geleverd:

GeCube X1950XT X-series. Haha Marketting.. :+

[afbeelding]
De GeCube X1950XT - X is ook verkrijgbaar in AGP uitvoering. Dus voor degenen die het snelste van het snelste willen hebben op AGP gebied is de X1950XT het snelste wat er te krijgen is. AMD is daar heer en meester.

Eigenlijk was deze de eerste X1950XT die geen reference cooler gebruikte. Deze gebruikt namelijk de TEC (Thermal Electric Cooler) cooler die ook al op een X1950Pro versie van GeCube is verschenen. En alhoewel de naam "XT - X" misleidend is, draait de core wel op 650Mhz ipv 625Mhz.

http://www.gecube.com/cms_file.php?id=2484

GeCube heeft trouwens best wel hele interessante producten in hun line-up, zoals bv deze X1650XT Gemini2 Dual:

http://www.gecube.com/cms_file.php?id=2465

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
CJ schreef op woensdag 07 maart 2007 @ 13:40:
[...]


De GeCube X1950XT - X is ook verkrijgbaar in AGP uitvoering. Dus voor degenen die het snelste van het snelste willen hebben op AGP gebied is de X1950XT het snelste wat er te krijgen is. AMD is daar heer en meester.

Eigenlijk was deze de eerste X1950XT die geen reference cooler gebruikte. Deze gebruikt namelijk de TEC (Thermal Electric Cooler) cooler die ook al op een X1950Pro versie van GeCube is verschenen. En alhoewel de naam "XT - X" misleidend is, draait de core wel op 650Mhz ipv 625Mhz.

[afbeelding]

GeCube heeft trouwens best wel hele interessante producten in hun line-up, zoals bv deze X1650XT Gemini2 Dual:

[afbeelding]
Maar die X1950 Serie van GeCube gebruikt toch overgeclockte RV570 chips en dus geen R580 chips ? Want sommige denken dat nu volgens mij. Je krijgt volgens mij 36 shaders op een hoge clockspeed. Maar geen 48 die de R580 core heeft. Dat verklaart denk ik ook het PCB ontwerp.

Die Gemini 2 is wel erg stoer voor in de shuttle :9~ Daar zaten toch 2x RV560's op ? Dus heb je bijna een X1900 qua shader performance alleen dan singel slot :P Vraag me af of die cooler veel herrie maakt er een andere op zetten gaat niet lukken met 2 cores.

http://images.tweaktown.com/imagebank/gecube-gemini21650xt_test04.gif

http://images.tweaktown.com/imagebank/gecube-gemini21650xt_test05.gif

Dus ik denk dat dit kaartje erg leuk is vooral als de CF drivers nog beter worden.

[Voor 17% gewijzigd door Astennu op 07-03-2007 13:57]

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....

Astennu schreef op woensdag 07 maart 2007 @ 13:52:
[...]
Maar die X1950 Serie van GeCube gebruikt toch overgeclockte RV570 chips en dus geen R580 chips ? Want sommige denken dat nu volgens mij. Je krijgt volgens mij 36 shaders op een hoge clockspeed. Maar geen 48 die de R580 core heeft. Dat verklaart denk ik ook het PCB ontwerp.
De X1950XT-X van GeCube gebruikt een R580+ core en heeft dus 48 pixelshader processors en 16 ROPs en is daardoor dus identiek aan de X1950XT256 voor het PCIe platform. De GeCube X1950XT-X draait echter default op 648Mhz en heeft een Overdrive instelling naar 675Mhz (wat gelijk ook bijna de limiet is van ATI's eigen Overdrive).

Daarnaast heeft GeCube ook een X1950Pro op zowel AGP als PCIe. Maar deze staat helemaal los van de X1950XT-X AGP die ik hierboven gelinkt had. :)

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
CJ schreef op woensdag 07 maart 2007 @ 14:11:
[...]


De X1950XT-X van GeCube gebruikt een R580+ core en heeft dus 48 pixelshader processors en 16 ROPs en is daardoor dus identiek aan de X1950XT256 voor het PCIe platform. De GeCube X1950XT-X draait echter default op 648Mhz en heeft een Overdrive instelling naar 675Mhz (wat gelijk ook bijna de limiet is van ATI's eigen Overdrive).

Daarnaast heeft GeCube ook een X1950Pro op zowel AGP als PCIe. Maar deze staat helemaal los van de X1950XT-X AGP die ik hierboven gelinkt had. :)
Jaja dan is het duidelijk. En die hebben ze dus ook in AGP uitgegeven :| darn dan kun je je AGP setup wel gigantisch upgraden :P En ze hebben dus ook een 512 MB versie van die kaart. Ben benieuwd wat die dan moet kosten.

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....

Hier een link naar een review omschrijving, pics en een benchmark van de AGP X1950XT-X: http://www.pcgameshardware.de/?article_id=560961 Hieruit blijkt dat het geheugen dus niet op 900Mhz loopt, maar op 700Mhz.

Met dank aan het AGP X1950Pro Topic waar ik de link spotte. :)

[Voor 26% gewijzigd door CJ op 07-03-2007 14:39]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
CJ schreef op woensdag 07 maart 2007 @ 14:37:
Hier een link naar een review omschrijving, pics en een benchmark van de AGP X1950XT-X: http://www.pcgameshardware.de/?article_id=560961 Hieruit blijkt dat het geheugen dus niet op 900Mhz loopt, maar op 700Mhz.

Met dank aan het AGP X1950Pro Topic waar ik de link spotte. :)
Heeft die AGP dan GDDR 3 of zo ? Of je kunt em heel ver oc'en als er wel GDDR 4 op zit. Ik snap ook niet waar ze die voltage regulators hebben gelaten kan ze niet terug vinden op die foto's. En die kaart heeft dat echt nodig die R580 chip gebruik veel stroom en daardoor hebben die regulators cooling nodig. Zullen dan wel duur zijn als ze het hele PCB hebben moeten verbouwen.

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....

De GeCube X1950XT-X AGP gebruikt GDDR3 geheugen net zoals de PCIe express versie van de X1950XT256.

Op de AGP versie is het geheugen schijnbaar tot zo'n 850Mhz over te klokken. Dus dat is bijna net zo veel als de PCIe versie die op 900Mhz GDDR3 draait (en ook met gemak de grens van Overdrive van 950Mhz haalt met overklokken waarschijnlijk vanwege betere timings).

De GeCube X1950XT-X AGP gaat voor zo'n €219 over de toonbank in Duitsland.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
CJ schreef op woensdag 07 maart 2007 @ 15:13:
De GeCube X1950XT-X AGP gebruikt GDDR3 geheugen net zoals de PCIe express versie van de X1950XT256.

Op de AGP versie is het geheugen schijnbaar tot zo'n 850Mhz over te klokken. Dus dat is bijna net zo veel als de PCIe versie die op 900Mhz GDDR3 draait (en ook met gemak de grens van Overdrive van 950Mhz haalt met overklokken waarschijnlijk vanwege betere timings).

De GeCube X1950XT-X AGP gaat voor zo'n €219 over de toonbank in Duitsland.
Netjes hoor. Zeker als er ook een 512 MB van is ( volgens de website dus wel ) dan kun je je S939 setup een hele leuke upgrade geven.

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • SpankmasterC
 • Registratie: juli 2002
 • Laatst online: 15-09 10:49
ATi laat een compleet nieuwe soort GPU zien: een vector graphics GPU:


Komt uit een artikel van The Inq, zal een GPU zijn voor in mobiele telefoons, perfect om flashapplicaties mee te versnellen:
DAAMIT WAS SHOWING off two new handheld chipsets, and OpenGL ES 2.0 chip and a vector GPU at this show.

Both are not final silicon yet, just there to kickstart the software infrastructure so that when the phones do show up, the software will be ready.

ATI OpenGL ES 2.0 GPU

The first one was talked about last week, it is the third generation mobile graphics part, and has not yet warranted a marketing name. Not much to say here, bigger, faster, smaller, lighter and comes in a range of trendy southwest colours.

ATI Vector GPU

The more interesting of the two is the Vector GPU. When was the last time you heard of anything new in GPUs? OK, vector GPUs are not totally new, someone has probably done them before but this is probably the first one that will be made in quantities that you can't count to on one hand.

Why vectors? Two main reasons, scaling and flash. Imagine having a program on a mobile where you don't have to worry about font size, graphics size or even screen aspect ratios. With a fully vector UI, you can just write the graphics and give it a scaling factor. Better yet, you have that built into the phone, and voila, you are done.

OK, Sun killed this whole concept with Java, but it should be significantly easier to support new hardware and software with vector based GPUs. Write once, run anywhere, hopefully debug a lot less, but in reality something will bite your ass anyway.

The other interesting one is flash acceleration. With the advent of mobile flash variants, little sites like YouTube and others using it for video, and other little no-names picking up the concept, hardware acceleration has merit. If you can't see the obvious worth here, I won't belabor the point.

The two DAAMIT mobile chips are totally distinct and both worthwhile in their own way. It will be really interesting in a generation or two when you start seeing converged devices, anyone for flash video textures on 3D surfaces.... on your phone? µ
Ze hebben gelijk, dit is voor het eerst in tijden dat er echt een compleet nieuw concept wordt toegepast op GPU's, en dat kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen!

 • SpankmasterC
 • Registratie: juli 2002
 • Laatst online: 15-09 10:49
Nou, dan ga ik maar zelf zeggen wat ik van die vector GPU vind.

Ik vind het een ontzettend goede zet van AMD, de mobiele telefoniemarkt is tot nog toe nog niet in staat geweest om overtuigend 3D beelden op de schermpjes te toveren, en daarom is richten op de kracht van mobiele telefoons erg slim.
Flash heeft kans op een goede toekomst op mobiele telefoons, omdat het is gebaseerd op vectoren wat ervoor zorgt dat het zeer weinig dataopslag nodig heeft. Dus een accelerator voor o.a. flash games is in mijn ogen een ontzettend goede zet.

 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
SpankmasterC schreef op woensdag 07 maart 2007 @ 23:41:
Nou, dan ga ik maar zelf zeggen wat ik van die vector GPU vind.

Ik vind het een ontzettend goede zet van AMD, de mobiele telefoniemarkt is tot nog toe nog niet in staat geweest om overtuigend 3D beelden op de schermpjes te toveren, en daarom is richten op de kracht van mobiele telefoons erg slim.
Flash heeft kans op een goede toekomst op mobiele telefoons, omdat het is gebaseerd op vectoren wat ervoor zorgt dat het zeer weinig dataopslag nodig heeft. Dus een accelerator voor o.a. flash games is in mijn ogen een ontzettend goede zet.
Daar ben ik het ook wel mee eens. Flash is natuurlijk niet zo mooi als wat we op oudere PC's konden met een 3D kaart. Maar dat is nog iets voor de toekomst :)

Ik wil wel een telefoon met zo'n chippie er in :P

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
Ik heb een voeding gevonden die de nieuwe R600 support:

http://www.enermax.com.tw/admin/pic/200711216123890890.jpg

http://www.enermax.com.tw...duct_Display1.asp?PrID=70

Tis wel een 1000 watt voeding maar hij heeft dus een 6p+2p Volgens mij is dat een soort opschuif stukje.

Dus na vele SLi voedingen nu een exhte Crossfire PSU:

http://www.enermax.com.tw/admin/pic/20072113434419374.jpg

En die 8p is blijkbaar onderdeel van PCI Express 2.0:

http://www.enermax.com.tw/admin/pic/200711215391013542.jpg

De voeding heeft 5 12v lijnen met elk 24A. Ik gok dat elke 8P stekker op een losse 12v lijn zit. Dus dat elke kaart 24A krijgt.

http://www.enermax.com.tw/admin/pic/200711215393764246.jpg

Lijkt wel op een 4x4 voeding :P 4 x 4 cores met 5 PCI-E 1.0 kaarten of 2x PCI-E 2.0 + een PCI E 1.0 en dan 24 HD's. Dus 2x R600 + X1950 als Physics is mogelijk met deze PSU :9~

Dus ik al alvast opzoek naar een nieuwe PSU. Deze vind ik toch iets te overkill :) 600 Watt vind ik wel mooi misschien iets meer aangezien ik dan 2xR600 zou kunnen gebruiken. 600 watt zal wat krap zijn.

Edit: Enermax heeft dus 3 series van voedingen die DDX ready zijn en dat DDX houd blijkbaar dus in dat ze die 8p PCI-E connector hebben. Zowel de SLI en de Crossfire voedingen hadden dan de 8P stekker er op zitten.

[Voor 73% gewijzigd door Astennu op 08-03-2007 10:11]

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....

Astennu schreef op woensdag 07 maart 2007 @ 12:11:
[...]
RV410(110nm), R520(90nm), R580(90nm), R600(80nm), RV630(65nm)

Leuke verzameling. En die R630 is toch erg groot. Ondanks hij op 65 nm is gemaakt. Dus als ik mag gokken gok ik op iets van 425-475 Miljoen transistors voor de RV630 en dan ga ik er een beetje van uit dat hij ongeveer de helft van de shaders heeft die de R600 heeft.
De RV630 is inderdaad heel erg groot als je uit gaat van die plaatjes.

RV410 had zo'n 105M transistoren (bijna net zoveel als R300 had met 110M). Deze is bijna net zo groot op 110nm als de RV630 op 65nm. Wat betreft oppervlakte is de RV630 bijna de helft van R600, dus zou je inderdaad zeggen dat het aantal transistoren in ieder geval hoger ligt dan de R600 (+/- 720M) vanwege de grootte en het kleiner productieproces. 400-450M zou dan een goede inschatting zijn.

Interessant om te zien is hoe ATI in het verleden gewerkt heeft met mainstream en high end chips. De ene keer is de mainstreamchip precies de helft van de high end chip. Een andere keer is het wat groter wat betreft transistoraantal. En sinds de R5x0 serie heeft ATI de mainstream in twee segmenten ingedeeld. Kijk maar naar het volgende lijstje van midrange chips in verhouding tot elkaar en de high end chips:

R200: 60M - RV250: 36M
R300: 110M - RV350: 75M
R420: 160M - RV410: 120M
R520: 320M (R580: 384M) - RV530/RV535: 160M - RV560/RV570: 330M
R600: 720M

R580 bestaat theoretisch gezien uit 4x een RV530 en toch bestaat de core niet 4x zo veel transistoren ondanks de grotere geheugenbus, maar slechts uit 2.5x zo veel transistoren. Logisch lijkt het dat RV630 ongeveer 50% van R600 is, RV670 ongeveer 75% is en RV610 ongeveer 25% van R600. Daarmee zouden ze dus moeten uitkomen op resp. 360M, 540M en 180M.

Trouwens, AMD zou problemen hebben met RV630 volgens VR-Zone. Het zou te groot zijn, te veel stroom vreten en er zouden bugs in zitten aldus een insider. Dit zou verholpen moeten worden met een respin. Vreemd is echter dat de AIBs al wel samples zouden hebben en samples geef je pas weg als een GPU volledig gedebugged is.

Het schijnt overigens ook dat AMD veel terug gaat pakken in het OEM segment en mobiele markt, omdat veel fabrikanten huiverig zijn om een nVidia kaart in te bakken in hun Vista systemen. Ze zouden liever voor AMD gaan omdat de drivers stabieler en beter zijn onder Vista.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
CJ schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 10:10:
[...]


De RV630 is inderdaad heel erg groot als je uit gaat van die plaatjes.

RV410 had zo'n 105M transistoren (bijna net zoveel als R300 had met 110M). Deze is bijna net zo groot op 110nm als de RV630 op 65nm. Wat betreft oppervlakte is de RV630 bijna de helft van R600, dus zou je inderdaad zeggen dat het aantal transistoren in ieder geval hoger ligt dan de R600 (+/- 720M) vanwege de grootte en het kleiner productieproces. 400-450M zou dan een goede inschatting zijn.

Interessant om te zien is hoe ATI in het verleden gewerkt heeft met mainstream en high end chips. De ene keer is de mainstreamchip precies de helft van de high end chip. Een andere keer is het wat groter wat betreft transistoraantal. En sinds de R5x0 serie heeft ATI de mainstream in twee segmenten ingedeeld. Kijk maar naar het volgende lijstje van midrange chips in verhouding tot elkaar en de high end chips:

R200: 60M - RV250: 36M
R300: 110M - RV350: 75M
R420: 160M - RV410: 120M
R520: 320M (R580: 384M) - RV530/RV535: 160M - RV560/RV570: 330M
R600: 720M

R580 bestaat theoretisch gezien uit 4x een RV530 en toch bestaat de core niet 4x zo veel transistoren ondanks de grotere geheugenbus, maar slechts uit 2.5x zo veel transistoren. Logisch lijkt het dat RV630 ongeveer 50% van R600 is, RV670 ongeveer 75% is en RV610 ongeveer 25% van R600. Daarmee zouden ze dus moeten uitkomen op resp. 360M, 540M en 180M.

Trouwens, AMD zou problemen hebben met RV630 volgens VR-Zone. Het zou te groot zijn, te veel stroom vreten en er zouden bugs in zitten aldus een insider. Dit zou verholpen moeten worden met een respin. Vreemd is echter dat de AIBs al wel samples zouden hebben en samples geef je pas weg als een GPU volledig gedebugged is.

Het schijnt overigens ook dat AMD veel terug gaat pakken in het OEM segment en mobiele markt, omdat veel fabrikanten huiverig zijn om een nVidia kaart in te bakken in hun Vista systemen. Ze zouden liever voor AMD gaan omdat de drivers stabieler en beter zijn onder Vista.
Ik las dat over die RV630 2 dagen terug ook al. Vond het al raar. R600 problemen RV630 ook en de RV610 zou het wel goed doen. Dit is wel een kompleet ramp geworden :'(.

Ik dacht zelf dat de R600 800 had en daarop had ik die 425 mil transistors berekend ( Verkeerd onthouden ). Maar als de R600 er 720 heeft denk ik ook dat het naar de 350-375 mil gaat.

Nu maar hopen dat de performance goed is.

En ik zie bij de Dell's en NEC pc's die ik bestel bij de bedrijven waar ik werk. Vaak de optie voor een ATi X300/X600 of X1300/X1600/X1650 staan. Laatste tijd idd minder nVidia eerst zag je meer NV 7300 kaartjes.

Edit: Coolermaster komt binnenkort ook met een 1000 watt PSU die 2x8 Pin en 6x6P PCIe-E heeft. Dus het zit er allemaal aan te komen.

[Voor 5% gewijzigd door Astennu op 08-03-2007 10:47]

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....

Astennu schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 10:15:
[...]
Dit is wel een kompleet ramp geworden :'(.
Drama queen. :P Je hoort iets dat door een onbekend persoon op een forum is gepost en neemt het meteen voor waarheid aan? Je zou nu toch inmiddels wel beter moeten weten.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Indy91
 • Registratie: oktober 2005
 • Laatst online: 19-08 10:34
Astennu schreef op woensdag 07 maart 2007 @ 12:18:
[...]
Maar wat voor een chip zit daar nu onder ? R580 ? ik zie namelijk geen voltage regulators of heatsink. Bij de X1950 GT kaarten zitten die er ook niet. De X1950 Pro heeft een paar kleine en de X1950 XT kaarten hebben een hele rij van die dingen. Of het plaatje klopt gewoon niet .....
Plaatje klopt volgens mij wel. Het ziet ernaar uit dat de Gecube hier gebruikt maakt van dezelfde PCB als de bij de Gecube X1950Pro AGP.
De Gecube (en Visiontek) maakt bij de X1950Pro AGP gebruik van een verbeterde PCB, waardoor het hitte probleem die de Vrm’s kunnen veroorzaken, niet méér kan voorkomen.

AMD CPU FX-8350@4,4GHz | Scythe Fuma | Scythe Kaze Master II | Asus M5A97 Rev.2 | Sapphire RX 480 Nitro OC+ | 16GB Geil Black Dragon DDR1600 | 480 Sandisk Ultra II SSD | Corsair GamingSeries 800Watt | Creative Tactic 3D Alpha | Corsair Gaming M65


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
CJ schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 10:57:
[...]


Drama queen. :P Je hoort iets dat door een onbekend persoon op een forum is gepost en neemt het meteen voor waarheid aan? Je zou nu toch inmiddels wel beter moeten weten.
Nee dat is waar. Maar ik acht de kans op zig nog best wel groot. Aangezien het niet de eerste keer is dat het gebeurt. + de R600 zelf ook nog gerespinned wordt. Misschien had de RV630 ook een kapotte quad of zo. Want ze worden op ongeveer dezelfde manier gemaakt alleen de RV630 is ook nog eens op 65nm.

Maar over 2 maanden weten we denk ik meer. Duurt alleen nog zo lang :P En ik wil niet wachten :D me X1900 XTX draait niet lekker meer en had liever een week geleden een andere kaart gekocht. Maar wil geen nVidia en ga geen X1950 XTX kopen. Te weinig verschil. Zelfde geld voor me mobo en cpu. Wil perse die barcelona hebben en niet nu nog van S939 naar AM2 overstappen. Anders is het gewoon niet de moeite kost wel veel geld en is maar 5-10% sneller. Geduld is een beetje op geraakt :D

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....

Astennu schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 11:12:
[...]


Nee dat is waar. Maar ik acht de kans op zig nog best wel groot. Aangezien het niet de eerste keer is dat het gebeurt.
Het zou inderdaad niet de eerste keer zijn dat het gebeurt is. Maar.... de situatie is nu geheel anders. Het is nu niet meer het ATI management die de beslissingen neemt, het is nu AMD die aan het roer staat.
+ de R600 zelf ook nog gerespinned wordt.
Dat was een gerucht. Er gingen zo veel geruchten rond over respins van A13 tot A18.
Misschien had de RV630 ook een kapotte quad of zo. Want ze worden op ongeveer dezelfde manier gemaakt alleen de RV630 is ook nog eens op 65nm.
Ik vraag me af in hoeverre je nog van quads kan praten bij de R6 serie. ;)

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
CJ schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 11:25:
[...]


Het zou inderdaad niet de eerste keer zijn dat het gebeurt is. Maar.... de situatie is nu geheel anders. Het is nu niet meer het ATI management die de beslissingen neemt, het is nu AMD die aan het roer staat.


[...]


Dat was een gerucht. Er gingen zo veel geruchten rond over respins van A13 tot A18.


[...]


Ik vraag me af in hoeverre je nog van quads kan praten bij de R6 serie. ;)
Neeh dat is waar. We weten niet of het waar is. Er is wel een kans dat het zo is. Aangezien de R600 ook aardig laat was. En de RV630 is een best grote chip voor het eerst op 65nm. Wat natuurlijk niet simpel is om te maken.

Je kunt niet meer van quads spreken maar je snapt denk ik wel wat ik bedoel. Ze zullen die dingen wel in groepjes bij elkaar zetten. Zodat ze bv een R600 kunnen maken waar een groep uit staat omdat er daar wat kapotte shaders in zaten kun je em toch nog gebruiken.

Maar we zullen wel zien wat er waar is. The Source is de laatste tijd ook erg stil. Zou hij misschien onder NDA staan ? Maar weet hij nu wel veel dingen over de gang van zaken :)

[Voor 23% gewijzigd door Astennu op 08-03-2007 11:55]

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • Phuncz
 • Registratie: december 2000
 • Niet online

Phuncz

ico_sphere by Matthew Divito

Astennu schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 09:58:
Ik heb een voeding gevonden die de nieuwe R600 support:
Zover ik weet is 2x 6-pins ook voldoende. CJ ?

 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
Phuncz schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 11:59:
[...]

Zover ik weet is 2x 6-pins ook voldoende. CJ ?
Het gerucht ding dat het wel werkte alleen je dan niet de MAX oc van het CCC kon gebruiken. Mja als het niet nodig is waarom zouden ze het er dan op zetten ? Het zal dus vast wel een functie hebben.

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....

Phuncz schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 11:59:
[...]

Zover ik weet is 2x 6-pins ook voldoende. CJ ?
Zou voldoende moeten zijn. De 8-pins aansluiting is backwards compatible met een 6 pins aansluiting. Of het gerucht waar is dat je echt een 8-pins nodig hebt om maximaal te kunnen overklokken, weet ik niet.

Overigens had ook de eerste versie van de G80 zowel een 6-pins als een 8-pins aansluiting. nVidia had deze versie toendertijd geschrapt omdat ze bang waren dat mensen de verkeerde 8-pins in de videokaart probeerden te stoppen en het daarmee dus zouden slopen.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
CJ schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 12:03:
[...]


Zou voldoende moeten zijn. De 8-pins aansluiting is backwards compatible met een 6 pins aansluiting. Of het gerucht waar is dat je echt een 8-pins nodig hebt om maximaal te kunnen overklokken, weet ik niet.

Overigens had ook de eerste versie van de G80 zowel een 6-pins als een 8-pins aansluiting. nVidia had deze versie toendertijd geschrapt omdat ze bang waren dat mensen de verkeerde 8-pins in de videokaart probeerden te stoppen en het daarmee dus zouden slopen.
Klopt ja. Want je hebt namelijk een 8 Pin voor de CPU. Maar daar gaat niet genoeg overheen geloof ik. Tegenwoordig zitten er stikkertjes op 8P CPU Only en 8P PCI-E VGA Only. Zodat je je niet kunt vergissen.

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • Apple|IA
 • Registratie: oktober 2001
 • Laatst online: 22-01-2012
Het schijnt overigens ook dat AMD veel terug gaat pakken in het OEM segment en mobiele markt, omdat veel fabrikanten huiverig zijn om een nVidia kaart in te bakken in hun Vista systemen. Ze zouden liever voor AMD gaan omdat de drivers stabieler en beter zijn onder Vista.
Ik vind dat toch wel knap om nu al te bepalen dat AMD stabielere/betere drivers onder Vista zou hebben. Bugs komen namelijk pas goed aan het licht wanneer (tien)duizenden mensen er mee aan het werk gaan, en niet een handjevol medewerkers danwel andere mensen die even met de kaart aan de gang zijn geweest.

Laten ze eerst de kaarten maar eens bij het grote publiek brengen, daar heeft AMD al genoeg moeite mee. ;)
Apple schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 13:51:
[...]


Ik vind dat toch wel knap om nu al te bepalen dat AMD stabielere/betere drivers onder Vista zou hebben. Bugs komen namelijk pas goed aan het licht wanneer (tien)duizenden mensen er mee aan het werk gaan, en niet een handjevol medewerkers danwel andere mensen die even met de kaart aan de gang zijn geweest.

Laten ze eerst de kaarten maar eens bij het grote publiek brengen, daar heeft AMD al genoeg moeite mee. ;)
Je haalt hier volgens mij wat dingen door elkaar. Het gaat hier niet om DX10 kaarten. Het gaat hier om kaarten die Vista in Aero-mode kunnen laten draaien.

DX9 kaarten voldoen dus prima en die heeft AMD al genoeg aan de man gebracht. Bijna alle DX9 kaarten kunnen de Aero interface draaien. Zelfs een GPU als de RV370 krijgt al een rating van rond tussen de 3 en 4.

Er zijn genoeg mensen die al met Vista werken op bv laptops. Ik zie hier bij de RuG wekelijks mensen aan de servicedesk met laptops en ik sta verbaasd van het feit hoeveel Vista laptops er al zijn. Maar ja, wat wil je ook... alle laptops die in de afgelopen twee maanden verkocht zijn, hebben Vista aan boord of bieden de optie om gratis op te waarderen.

En die mensen willen natuurlijk wel dat alles stabiel blijft en alles goed functioneert. Dat AMD stabielere drivers heeft onder Vista voor haar huidige serie kaarten dan nVidia heeft voor haar vorige DX9 reeks, is uit wel meer reviews van websites gebleken. De conclusie was daarin steevast dat AMD een streepje voor heeft op nVidia. Dus als een fabrikant moet kiezen tussen een laptop met een Mobility Radeon X1600 of GeForceGo 7600, dan kan ik me voorstellen dat ze liever voor een X1600 gaan ivm stabiteit. Ze zouden anders veel meer geld kwijt zijn aan de afterservice.

Ongetwijfeld komt hier in de loop van het jaar verandering in, maar dit schijnt dus een tendens te zijn die op dit moment heerst bij laptopfabrikanten.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Bloodbanger1970
 • Registratie: december 2006
 • Laatst online: 01-07-2007
WTF?1000 watt voeding voor een videokaart?"gaat zijn electriciteitscentrale alvast opwarmen..."
Ik beklaag de mensen die hun zuurverdiende centjes net hebben geinvesteerd in een,naar hun mening,monster-systeem enkel en alleen om tot de conclusie te komen dat ze de volledige kracht van hun R600 kaart,door de schuld van hun voeding,niet kunnen benutten...Indien het gerucht omtrent de CCC-overclock waar blijkt te zijn,that is:)

 • Cheetah
 • Registratie: oktober 2000
 • Laatst online: 15-04-2020

Cheetah

Try to live without WWW ;)

Bloodbanger1970 schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 14:39:
WTF?1000 watt voeding voor een videokaart?"gaat zijn electriciteitscentrale alvast opwarmen..."
Ik beklaag de mensen die hun zuurverdiende centjes net hebben geinvesteerd in een,naar hun mening,monster-systeem enkel en alleen om tot de conclusie te komen dat ze de volledige kracht van hun R600 kaart,door de schuld van hun voeding,niet kunnen benutten...Indien het gerucht omtrent de CCC-overclock waar blijkt te zijn,that is:)
Ik denk dat er bar weinig mensen zijn die de kracht van een overklokte R600 'nodig' zullen hebben ;)

ASUS Max IV GENE-Z, Core i7 3770k, 16GB Kingston HyperX DDR3-1600, EVGA GTX970 FTW
Crucial M550 512GB SSD, 2TB WD HDD, LG GGW-H20L Blu/HD, Panasonic 40" AX630 UHD
Full Specz


 • Bloodbanger1970
 • Registratie: december 2006
 • Laatst online: 01-07-2007
je hebt altijd van die fanatiekelingen die hun speeltjes tot het maximum willen drijven:)
Ik hoop enkel en alleen dat er minder overdreven zware voedingen gaan verschijnen die de R600 gaan aankunnen...ik heb geen zin om 300 euro neer te tellen voor een vierkant blokje :+
Met de huidige stand van zaken ben je 2000 euro voor 5 onderdelen van je pc kwijt,waar je bij wijze van spreken voor hetzelfde geld 1 jaar geleden een volledige pc inclusief ALLE randapparatuur had...
Ik hoop enkel en alleen dat AMD/ATI weet waar ze mee bezig zijn.Ik vrees anders voor het klantenvertrouwen,moest de R600 "minder"zijn dan verwacht...Het probleem is echter dat volgens mij de meeste klanten gaan afhaken als ze nog lang gaan achterblijven...Als ze tenminste nu eens afkwamen mer ECHTE specificaties,zodat we tenminste gesust worden en WETEN waar we ons aan kunnen verwachten...waardoor het wachten wat minder frustrerend word |:(

[Voor 19% gewijzigd door Bloodbanger1970 op 08-03-2007 15:56]


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
Bloodbanger1970 schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 14:39:
WTF?1000 watt voeding voor een videokaart?"gaat zijn electriciteitscentrale alvast opwarmen..."
Ik beklaag de mensen die hun zuurverdiende centjes net hebben geinvesteerd in een,naar hun mening,monster-systeem enkel en alleen om tot de conclusie te komen dat ze de volledige kracht van hun R600 kaart,door de schuld van hun voeding,niet kunnen benutten...Indien het gerucht omtrent de CCC-overclock waar blijkt te zijn,that is:)
Ja en dus ? Als jij geen 1000 watt vraagt trekt hij het ook niet uit de muur hij kan het leveren als het nodig is. Dus ik zie hier geen probleem. En dit zijn OC voedingen er zijn ook 535 watt voedingen die DDX hebben dus ook R600 aan zouden kunnen en die zullen niet duur zijn want dat was een low end model. Deze is ook gemaakt voor 4x Quad core veel geheugen 5 VGA kaarten en 24 HD´s.

[Voor 3% gewijzigd door Astennu op 08-03-2007 16:44]

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....

Bloodbanger1970 schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 15:52:
Als ze tenminste nu eens afkwamen mer ECHTE specificaties,zodat we tenminste gesust worden en WETEN waar we ons aan kunnen verwachten...waardoor het wachten wat minder frustrerend word |:(
En de concurrentie de gelegenheid geven om precies te weten wat je in huis hebt zodat ze daar perfect op kunnen anticiperen? Dacht het niet. Dan nog liever te laat.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Cheetah
 • Registratie: oktober 2000
 • Laatst online: 15-04-2020

Cheetah

Try to live without WWW ;)

Bloodbanger1970 schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 15:52:
Met de huidige stand van zaken ben je 2000 euro voor 5 onderdelen van je pc kwijt,waar je bij wijze van spreken voor hetzelfde geld 1 jaar geleden een volledige pc inclusief ALLE randapparatuur had...
Dit is van alle tijden... net wat meer dan een jaar geleden was een FX57 CPU alleen al over de 1000 Euro ;)
7800GTX 512 kostte toen 700 Euro. Da's al richting 2000 Euro voor slechts 2 onderdelen van je PC ;)
Ik denk dat high-end CPU's - naar verhouding - juist aardig goekoper zijn geworden de afgelopen periode.... grafische kaarten idem, of in ieder geval in dezelfde prijscategorie.

ASUS Max IV GENE-Z, Core i7 3770k, 16GB Kingston HyperX DDR3-1600, EVGA GTX970 FTW
Crucial M550 512GB SSD, 2TB WD HDD, LG GGW-H20L Blu/HD, Panasonic 40" AX630 UHD
Full Specz


 • Krizzie
 • Registratie: mei 2004
 • Laatst online: 17-09 18:15

Krizzie

Progressive Music \o/

@CJ
DX9 kaarten voldoen dus prima en die heeft AMD al genoeg aan de man gebracht. Bijna alle DX9 kaarten kunnen de Aero interface draaien. Zelfs een GPU als de RV370 krijgt al een rating van rond tussen de 3 en 4.
Vind ik dan toch raar dat me X1600(Mobile) een 3.3 scoort voor Aero. (Tevens de laagste score, de rest zit allemaal boven de 4.2) Of bedoel je de Videokaart score zelf? Die zit namelijk op 4.5.

Geluidswolk


 • Bloodbanger1970
 • Registratie: december 2006
 • Laatst online: 01-07-2007
CJ schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 16:55:
[...]


En de concurrentie de gelegenheid geven om precies te weten wat je in huis hebt zodat ze daar perfect op kunnen anticiperen? Dacht het niet. Dan nog liever te laat.
Waarom waren de eerste ECHTE specs van de C2D wel al een hele tijd op voorhand (dacht ergens gelezen te hebben,een half jaar van te voren)bekend?Ja ja ik weet het wel een processor op zich is waarschijnlijk iets moeilijker dan een graka maar toch...De eerste geruchten van de AMD barcelona steken nu ook al de kop op,en die zou pas na de zomer verschijnen...ik vind het gewoon jammer dat het zo lang duurt...Ik ben nog steeds aan het twijfelen om toch een 8800 kaart te kopen,maar langs de andere kant,ik hoop echt dat ATI aan de verwachtingen(die ze zelf een beetje hebben gecreerd)kan voldoen,anders denk ik dat er wel eens veel teleurstelling kan optreden bij de klanten...Ik wil gewoon EINDELIJK mijn nieuwe pc kunnen bestellen,maar als ik de nieuwe hardware geruchten moet geloven,kan ik blijven wachten lol

 • The Source
 • Registratie: april 2000
 • Laatst online: 17-09 08:41
Beetje relevant aangezien ATI en nvidia bezig zijn met Psychics.
Dit is een demo van een nieuwe starwarsgame op Nvidia hardware met de havox engine.

http://www.youtube.com/watch?v=3bKphYfUk-M
Krizzie schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 18:03:
@CJ


[...]


Vind ik dan toch raar dat me X1600(Mobile) een 3.3 scoort voor Aero. (Tevens de laagste score, de rest zit allemaal boven de 4.2) Of bedoel je de Videokaart score zelf? Die zit namelijk op 4.5.
Dus die 3.3 is je eindscore in de Windows Performance Rating? Volgens mij is er dan iets niet goed, want mijn notebook met Mobility Radeon X1400 scoort een 3.4 (voor Aero Experience en dus ook meteen het eindcijfer, want de laagste score) en voor gaming een 3.6. En ik heb bij een oom van me een X550 (dus RV370 core) gezien die 4.1 scoorde voor de totale Performance Rating. Zelfs een Intel 945GM scoort een 3.1 voor gaming en een 3.3 voor graphics.

Een Mobility Radeon X1600 zou dus zeker meer moeten kunnen scoren. Zeker dicht bij de graphicsscore in de buurt (4.5).
Bloodbanger1970 schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 18:09:
[...]
Waarom waren de eerste ECHTE specs van de C2D wel al een hele tijd op voorhand (dacht ergens gelezen te hebben,een half jaar van te voren)bekend?Ja ja ik weet het wel een processor op zich is waarschijnlijk iets moeilijker dan een graka maar toch...De eerste geruchten van de AMD barcelona steken nu ook al de kop op,en die zou pas na de zomer verschijnen...
Een GPU vergelijken met een CPU is toch eigenlijk wel appels met peren vergelijken. Zeker wanneer het gaat om het ontwerpproces. Ondanks dat GPUs veel meer transistoren bevatten dan CPUs, zijn GPUs veel gemakkelijker aan te passen door de wijze waarop ze zijn opgebouwd, terwijl je daar bij CPUs veel meer tijd voor nodig hebt.

Daarnaast kan je in de first post lezen dat AMD met drie GPU teams werkt. Bij nVidia hebben ze er geloof ik zelfs 5. Als elk afzonderlijk team bezig is met een GPU, dan kan het laten uitlekken van de specifieke data van een GPU dodelijk zijn. Zo kan een project - zonder dat de consument dat door heeft - afgevoerd worden en er extra vaart gezet worden achter een ander project.

Een half jaartje van te voren je GPU details bekend maken, is vragen om problemen. GPU van Team A niet snel genoeg? Hoppa, schrappen en meteen door naar Team B (de refresh) of misschien wel Team C (met nog een veel sneller product).

En voor zover ik weet heeft AMD zelf weinig verwachtingen gecreeerd omtrend R600. Ze zijn er eigenlijk best wel vrij stil over geweest tot aan vorige week toe. En meer dan het aantal Gflops en de 320 Multiply Accumulative Units is er niets 'officieel' bekend. Wat er 'onofficieel' bekend is, is tot nu toe niet bevestigd en niet ontkend door AMD. De tweaker/techwereld creeert de hype omtrend de kaart waardoor verwachtingen hoog gespannen zijn.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.

The Source schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 19:16:
Beetje relevant aangezien ATI en nvidia bezig zijn met Psychics.
Dit is een demo van een nieuwe starwarsgame op Nvidia hardware met de havox engine.

http://www.youtube.com/watch?v=3bKphYfUk-M
Kleine aanvulling/correctie. Het eerste stuk is Indiana Jones. En eigenlijk is het een showcase van de Euphoria Engine van Natural Motion en in samenwerking met Havok Physics (niet zeker of dit Havok FX is). Star Wars maakt ook gebruik van Euphoria in combinatie met Havok.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • The Source
 • Registratie: april 2000
 • Laatst online: 17-09 08:41
http://www.celebrate-the-new-amd.de

Daar ben ik volgende week donderdag avond, uitnodiging ligt al op mijn bureau. Als ze net zo leuk zijn als de ATI parties dan mag ik geen BOB meer spelen.

 • hjs
 • Registratie: juni 1999
 • Niet online
The Source schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 20:44:
http://www.celebrate-the-new-amd.de

Daar ben ik volgende week donderdag avond, uitnodiging ligt al op mijn bureau. Als ze net zo leuk zijn als de ATI parties dan mag ik geen BOB meer spelen.
Wat een rot baan heb jij.

 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

@ CJ :)

er is wel iets wat je mischien kan vermelden bij Huidige kaarten:
ATi's huidige line-up is bestaat uit de X1K serie. Deze serie is opgedeeld in verschillende segmenten:

* X1950XT & XTX - R580+ (PCIe & AGP) [alleen de XTX is PCI-E] ;)
* X1950Pro & GT - RV570 (PCIe & AGP)
* X1650XT & GT - RV560 (PCIe & AGP)
* X1650Pro - RV535 (PCIe & AGP)
* X1300XT - RV530 (PCIe & AGP)
* X1300Pro - RV516 (PCIe & AGP)
* X1300 - RV505 (PCIe & AGP)
* X1050 - RV370 (PCIe & AGP)

Maare voor de rest erg netjes man :)

Nu hoop ik echter op foto's van de Retal X2900 XTX als X2900 XT modellen en wat interessante benchmarks en ook hopelijk wat meer info over hoe die R600 zal presteren onder DirectX 10 als OpenGL 2.1.

ben ook benieuwd hoe de Ringbus Memory controller layout er uit gaat zien vergeleken met de R5.xx serie

[Voor 6% gewijzigd door Gold Leader op 08-03-2007 22:26]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum


 • The Source
 • Registratie: april 2000
 • Laatst online: 17-09 08:41
Voor je overzicht: 1300 / 1300pro is vervangen door 1550

 • Krizzie
 • Registratie: mei 2004
 • Laatst online: 17-09 18:15

Krizzie

Progressive Music \o/

Dus die 3.3 is je eindscore in de Windows Performance Rating? Volgens mij is er dan iets niet goed, want mijn notebook met Mobility Radeon X1400 scoort een 3.4 (voor Aero Experience en dus ook meteen het eindcijfer, want de laagste score) en voor gaming een 3.6. En ik heb bij een oom van me een X550 (dus RV370 core) gezien die 4.1 scoorde voor de totale Performance Rating. Zelfs een Intel 945GM scoort een 3.1 voor gaming en een 3.3 voor graphics.

Een Mobility Radeon X1600 zou dus zeker meer moeten kunnen scoren. Zeker dicht bij de graphicsscore in de buurt (4.5).
Heb de test nog eens gedraait en krijg deze score:

CPU: CoreDuo 1.66Ghz (2MB L2) Score: 4.6
RAM: 1GB (2x512) PC2-4300 Score: 4.5
HDD: 80GB (5400rpm sata) Score: 4.2
GPU: X1600 (Catalyst 7.1) Score: 4.2
OS: Vista 32bit Business (Aero) Score: 3.3

Ik heb wel AA en AF aanstaan in CCC geen idee of dat ook in de Aero modus gebruikt wordt?

Wel een beetje offtopic maar goed. :X

Geluidswolk

Krizzie schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 22:32:
[...]
Ik heb wel AA en AF aanstaan in CCC geen idee of dat ook in de Aero modus gebruikt wordt?

Wel een beetje offtopic maar goed. :X
Zou me niets verbazen aangezien je aero-desktop nu ook flink gebruik maakt van je GPU. Ik kan me dan voorstellen dat de drivers dit zien als een 3D applicatie, zodat dus je CCC instellingen wat betreft AA/AF ook toegepast worden. Of 't er ook mooier van wordt? Geen idee. Zet 't eens uit en draai de test nog eens zou ik zeggen.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
Ik had met een X1300 Pro in een Dell Optiplex 740 een score van 4.2 Met cat 7.2 drivers.

Mijn X1900 XTX haalde maar 5.8 met standaard vista drivers moet ik nog updaten.

En wat denken jullie hier van:

http://tweakers.net/nieuw...ulaire-games-draaien.html

Als ik dit zo lees krijg ik de indruk dat die G965 veel sneller is dan welke andere IGP van ATi of nVidia. want 30-60 FPS is best hoog. En hoe kunnen ze nu ineens Hardware vertex acceleration hebben ? Ik ga er van uit dat ATi en nVidia dit al lang gebruiken. En dat Intel dit dus wel ingebakken heeft maar het gewoon niet gebruikt omdat ze de drivers niet klaar hebben. Wel een groot verschil want eerst waren games onspeelbaar op die chips en nu loopt het ineens "Goed". En de FPS lijkt hoger van wat we met de Geforce 6100/6150 of de RS690 zien. Dus hoe kan intel ineens zo'n goede chip hebben ? Blijkbaar werd dat ding tegengehouden door de drivers.

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • dafz0r
 • Registratie: april 2003
 • Laatst online: 16-09 14:57

dafz0r

mas bac

is er een groot verschil in de manier dat de catalyst drivers de kaart en features aanspreken tussen een x800 en een x1950pro (agp)?
Ik heb net die switch gedaan en alhoewel ik beter 3DMarks scoor, gaat WoW duidelijk veel minder vlot (vooral in windowed mode dan)

Zet de x1950 standaard andere dingen aan waardoor mijn cpu (A64 3000+) of ram (2gb PC3200) verzuipt?

 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
dafz0r schreef op vrijdag 09 maart 2007 @ 09:49:
is er een groot verschil in de manier dat de catalyst drivers de kaart en features aanspreken tussen een x800 en een x1950pro (agp)?
Ik heb net die switch gedaan en alhoewel ik beter 3DMarks scoor, gaat WoW duidelijk veel minder vlot (vooral in windowed mode dan)

Zet de x1950 standaard andere dingen aan waardoor mijn cpu (A64 3000+) of ram (2gb PC3200) verzuipt?
Uhmm je zou eens moeten kijken naar je AA settings AF settings en HQ AF enz. Maar ik heb wel vaker gezien dat windowed niet altijd even goed gaat. Dit kan aan de driver liggen. Soms bij een reinstall of een andere versie werkt het wel weer goed. Maar windowed is zo i zo niet lekker voor je performance van de game. Fullscreen draait zo i zo beter als je het over WoW hebt. Ik neem aan dat je bij zowel de X800 en X1950 Pro dezelfde drivers had ? dus 7.2 ? en ook dezelfde ingame settings ? want anders is het moeilijk te vergelijken als de X800 maar op 1024 loopt zonder aa en de X1950 1280 met 4x AA ik noem maar iets.

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • Cassius
 • Registratie: januari 2002
 • Niet online

Cassius

Moogles!

Astennu schreef op vrijdag 09 maart 2007 @ 10:40:
[...]


Uhmm je zou eens moeten kijken naar je AA settings AF settings en HQ AF enz. Maar ik heb wel vaker gezien dat windowed niet altijd even goed gaat. Dit kan aan de driver liggen. Soms bij een reinstall of een andere versie werkt het wel weer goed. Maar windowed is zo i zo niet lekker voor je performance van de game. Fullscreen draait zo i zo beter als je het over WoW hebt. Ik neem aan dat je bij zowel de X800 en X1950 Pro dezelfde drivers had ? dus 7.2 ? en ook dezelfde ingame settings ? want anders is het moeilijk te vergelijken als de X800 maar op 1024 loopt zonder aa en de X1950 1280 met 4x AA ik noem maar iets.
Al zou Vista juist weinig problemen moeten hebben in windowed mode ... daar adverteerden ze ook mee en ik heb verscheidene game/review sources horen zeggen dat die window functie snel en handig is. Anyway.

Dat G965 verhaal is vreemd als je het mij vraagt, een FRAPS screenshotje en de wereld eet het op. Ik heb zelf ervaring met de G945 en de G950 ... nou dikke pret :/ ... en nu geen ze ineens (meer dan een jaar na dato?) hardware functies enablen en open gooien? Vertex pipelines, unified shaders, wtf :o .

De meeste mensen deugen!


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
Cassius schreef op vrijdag 09 maart 2007 @ 10:47:
[...]


Al zou Vista juist weinig problemen moeten hebben in windowed mode ... daar adverteerden ze ook mee en ik heb verscheidene game/review sources horen zeggen dat die window functie snel en handig is. Anyway.

Dat G965 verhaal is vreemd als je het mij vraagt, een FRAPS screenshotje en de wereld eet het op. Ik heb zelf ervaring met de G945 en de G950 ... nou dikke pret :/ ... en nu geen ze ineens (meer dan een jaar na dato?) hardware functies enablen en open gooien? Vertex pipelines, unified shaders, wtf :o .
Ik zie niet staan dat hij vista gebruikt. Bij XP wil dat in ieder geval behoorlijk wat problemen geven met World of Warcraft. Ik neem aan dat hij het daar over had. Ik weet niet hoe het met vista zit want daar werk ik niet mee.

Over die G965. Ik vond het ook raar dat ze ineens zo'n performance uit hun hoed toveren. Maar die screenshot is genomen bij een of ander evenement. Dus ik neem aan dat het wel echt zo werkt. Intel beweert dat die chips 4 dollar kosten en dat je dus beter kan gamen op hun IGP dan op een low end vga kaart. 1 omdat die duurder is en 2 omdat de performance van de IGP beter of net zo goed zou zijn. Lijkt me allemaal wel heel sterk. Of ze hebben in die PC een dikke quad core zitten in de ander een singel core. En laten ze die quad core al die vertex dingen berekenen of zo. Het zou namelijk gaan over een Beta driver. Ik vind het raar dat die G965 ineens een RS690 kan verslaan die net uit is. ATi en nV weten denk ik ook wel wat ze doen.

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • Pubbert
 • Registratie: juni 2002
 • Laatst online: 17-09 14:45

Pubbert

random gestoord

Ik heb ook zo'n Intel GMA in mijn laptop, ben wel benieuwd naar die driver. Heb ook nog een laptop met een X1100 (X300 based) en die X1100 is toch wel een stuk sneller dan die Intel GMA.

╔╗╔═╦╗
║╚╣║║╚╗
╚═╩═╩═╝


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
Thund3r schreef op vrijdag 09 maart 2007 @ 11:22:
Ik heb ook zo'n Intel GMA in mijn laptop, ben wel benieuwd naar die driver. Heb ook nog een laptop met een X1100 (X300 based) en die X1100 is toch wel een stuk sneller dan die Intel GMA.
Kun je na gaan en die RS690 heeft een X700 based chip met 4 pipes dat is dubbel zo snel als de X300. En nu toveren ze ineens met een driver performance gelijk aan die X700 als niet sneller uit hun hoed 8)7 geloof daar niet veel van.

[Voor 6% gewijzigd door Astennu op 09-03-2007 11:31]

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • aca
 • Registratie: maart 2004
 • Laatst online: 26-10-2011

aca

Nullor fetisjist

De R600 driver schijnt volgens insiders nog 20-30% te kunnen boeken. Bron

Wie weet halen ze Astennu's criteria toch! ;)

"The scientists of today think deeply instead of clearly. One must be sane to think clearly, but one can think deeply and be quite insane." - Nikola Tesla


 • dafz0r
 • Registratie: april 2003
 • Laatst online: 16-09 14:57

dafz0r

mas bac

Astennu schreef op vrijdag 09 maart 2007 @ 10:40:
[...]


Uhmm je zou eens moeten kijken naar je AA settings AF settings en HQ AF enz. Maar ik heb wel vaker gezien dat windowed niet altijd even goed gaat. Dit kan aan de driver liggen. Soms bij een reinstall of een andere versie werkt het wel weer goed. Maar windowed is zo i zo niet lekker voor je performance van de game. Fullscreen draait zo i zo beter als je het over WoW hebt. Ik neem aan dat je bij zowel de X800 en X1950 Pro dezelfde drivers had ? dus 7.2 ? en ook dezelfde ingame settings ? want anders is het moeilijk te vergelijken als de X800 maar op 1024 loopt zonder aa en de X1950 1280 met 4x AA ik noem maar iets.
Yep zelfde drivers (7.1)
op de x800 had ik omzeggens geen performance loss in windowed, met de x1950pro dus wel (gaat vaak onder de 10fps)

fullscreen gaat de x1950 tot 30 fps meer

 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
aca schreef op vrijdag 09 maart 2007 @ 12:07:
De R600 driver schijnt volgens insiders nog 20-30% te kunnen boeken. Bron

Wie weet halen ze Astennu's criteria toch! ;)
Ollee Ollee :D :D :D. Nu is het de vraag of dit af en toe is of gemiddeld 20-30% zal wel het eerste zijn.
dafz0r schreef op vrijdag 09 maart 2007 @ 12:46:
[...]

Yep zelfde drivers (7.1)
op de x800 had ik omzeggens geen performance loss in windowed, met de x1950pro dus wel (gaat vaak onder de 10fps)

fullscreen gaat de x1950 tot 30 fps meer
Tja ik weet dat dat wel eens gebeurt en als je dan een andere driver installeert alles wel goed werkt. Misschien moet je even alle drivers er goed af gooien dan 7.2 opnieuw installeren.

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • Krizzie
 • Registratie: mei 2004
 • Laatst online: 17-09 18:15

Krizzie

Progressive Music \o/

Zojuist even de Catalyst 7.2 op me laptop gezet en haal nu toch wel 0,1 punt hoger voor de aero modus (dus 3.4) AA en AF aan of uit maakt niks uit voor de score's. Vraag me dan toch af waarom alles boven de 4.x zit en aero dan op 3.4 blijft hangen. :X

Geluidswolk


 • The Source
 • Registratie: april 2000
 • Laatst online: 17-09 08:41
Nieuwe launch date van R600 is gezet in timeframe van 27 maart / early may.
Wordt nog hard gewerkt aan de driver, final launch driver nummer heb ik ook gezien, maar ben ik vergeten... 8.6.3.1 ofzo?

G84 GTS en GS worden op 17 april gelanceerd, deze gaat ~55w verbruiken. RV630 staat nog steeds voor mei, RV610 ik denk ik delayed. X1550 gaat een erg goede prijs / performance kaart worden. G81 of de Ultra editie wordt wellicht een 1Gig versie.

edit
Nog wat bemoedigend AMD / ATI integrated chipset nieuws; The Source in "[Discussie] AMD Sempron, Athlon 64 & Opt..."

[Voor 18% gewijzigd door The Source op 09-03-2007 21:05]


 • Apoca
 • Registratie: november 2001
 • Laatst online: 12:13

Apoca

Array Technology Industry

Dat klinkt mooi, ik hoop zo dat ATi een mooi product en gelijk een fatsoenlijke driver op de markt kan zetten. Een goed product is 1, maar zonder fatsoenlijke driver ondersteuning ben je nergens...

Asus C6E / Ryzen 7 3700X / AMD RX 6900 XT / G.Skill Flare X 16GB / Noctua NH-U12A / Corsair HX750i

The Source schreef op vrijdag 09 maart 2007 @ 18:55:
Nieuwe launch date van R600 is gezet in timeframe van 27 maart / early may.
Wordt nog hard gewerkt aan de driver, final launch driver nummer heb ik ook gezien, maar ben ik vergeten... 8.6.3.1 ofzo?
Ja. 8.361. Eerst stond 8.351 als launchdriver gepland. :)

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Arrigi
 • Registratie: november 2004
 • Laatst online: 17-09 19:07
The Source schreef op vrijdag 09 maart 2007 @ 18:55:
Nieuwe launch date van R600 is gezet in timeframe van 27 maart / early may.
Wordt nog hard gewerkt aan de driver, final launch driver nummer heb ik ook gezien, maar ben ik vergeten... 8.6.3.1 ofzo?

G84 GTS en GS worden op 17 april gelanceerd, deze gaat ~55w verbruiken. RV630 staat nog steeds voor mei, RV610 ik denk ik delayed. X1550 gaat een erg goede prijs / performance kaart worden. G81 of de Ultra editie wordt wellicht een 1Gig versie.
Uh... Of dat ding heeft ook een 256-bit bus, wat me zou verbazen voor een snellere core.. Of ze zijn ATi gevolgd en hebben opeens een 512-bit bus. Anders kunnen ze toch niet aan dat getal komen?
Arrigi schreef op vrijdag 09 maart 2007 @ 20:13:
[...]

Uh... Of dat ding heeft ook een 256-bit bus, wat me zou verbazen voor een snellere core.. Of ze zijn ATi gevolgd en hebben opeens een 512-bit bus. Anders kunnen ze toch niet aan dat getal komen?
Volgens mij ook. :) Zie mijn post hier: CJ in "[Algemeen] nVidia Nieuws & Discussie Top..."

Ik heb het expres daar gepost om te voorkomen dat dit topic nog verder vervuild wordt aangezien het hier voornamelijk om AMD/ATI gaat en nV chips in het andere topic horen. :)

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

Astennu schreef op donderdag 08 maart 2007 @ 11:12:
[...]

Maar over 2 maanden weten we denk ik meer. Duurt alleen nog zo lang :P En ik wil niet wachten :D me X1900 XTX draait niet lekker meer en had liever een week geleden een andere kaart gekocht. Maar wil geen nVidia en ga geen X1950 XTX kopen. Te weinig verschil. Zelfde geld voor me mobo en cpu. Wil perse die barcelona hebben en niet nu nog van S939 naar AM2 overstappen. Anders is het gewoon niet de moeite kost wel veel geld en is maar 5-10% sneller. Geduld is een beetje op geraakt :D
heh een X1900 XTX nu al te traag, heh men kan wel erg overdrijven hoor :X

Heb hier een retro bakkie van 5 jaar oud[qua CPU, Mobo + Ram & SB] met een AthlonXP 2700+, 3x 512MB PC2700, SB Audigy2 Plat.eX en een ASUS X800XT PE AGP. :D

Dit zaakje trekt nog alle games met gemak, dan lijkt me het sterk dat je X1900 XTX te traag is, Dat kan ik me niet eens voorstellen, gewoon wat lager zetten en je kan weer verder, scheelt ook veel poet'n :+

Keep it Simple 8)

[Voor 9% gewijzigd door Gold Leader op 09-03-2007 23:12]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
Obi-Wan Kenobi schreef op vrijdag 09 maart 2007 @ 23:04:
[...]


heh een X1900 XTX nu al te traag, heh men kan wel erg overdrijven hoor :X

Heb hier een retro bakkie van 5 jaar oud[qua CPU, Mobo + Ram & SB] met een AthlonXP 2700+, 3x 512MB PC2700, SB Audigy2 Plat.eX en een ASUS X800XT PE AGP. :D

Dit zaakje trekt nog alle games met gemak, dan lijkt me het sterk dat je X1900 XTX te traag is, Dat kan ik me niet eens voorstellen, gewoon wat lager zetten en je kan weer verder, scheelt ook veel poet'n :+

Keep it Simple 8)
Neeh serieus voor mij is dat veel te traag. BV Test Drive Unlimited. Die kan ik niet vol uit draaien. Ik draai nu 1680-1050 ipv 1920-1200 AA en AF staan uit. En ik wil dat liever aan. Maar op 1680-1050 is de FPS al niet optimaal. Ik wil gewoon super FPS echt vloeiend en dat is dus 60+. Dus moet je een snellere kaart alla 8800 GTX of R600 en misschien wel in CF. Sommige stellen hier veel eisen anderen niet en spelen deze games op een 9600 se. Vind ik zonde van het spel..... En als het er niet mooit uit ziet vind ik het ook niet leuk om te spelen.

Over de G81: Lijkt me ook wat CJ zegt. Of het is 256 bit maar dat denk ik niet of ze hebben 1 gb. Ik denk niet dat ze achteruit willen gaan qua bandbreedte. Of ze hebben er snel GDDR 4 geheugen op zitten. Andere optie is natuurlijk dat hij gewoon weer 768 MB heeft.

En over de R600. Zo te zien komt die dus eind mei bij ons in de winkels. Begin mei misschien een paar kaartjes. En goed beschikbaar rond het einde van mei. Heb ik nog even tijd om een andere PSU te zoeken :) Just look from the bright side.

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • Help!!!!
 • Registratie: juli 1999
 • Niet online

Help!!!!

Mr Majestic

Astennu schreef op zaterdag 10 maart 2007 @ 09:09:
[...]

Heb ik nog even tijd om een andere PSU te zoeken :) Just look from the bright side.
offtopic:
Bij HardOCP.com zijn ze nu begonnen met PSU reviews in dezelfde stijl als www.jonnyguru.com. Zou zeker op beide sites ns een kijkje nemen. :)

PC Specs
Asus Crosshair VI Hero 370X | AMD 3700X | 16GB DDR4 3200C14 B-die | ASUS RTX 3080 TUF OC | Crucial M500 240GB SATA | LG 38GN950-B 3840*1600p 160Hz | Corsair RM850x |


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
Help!!!! schreef op zaterdag 10 maart 2007 @ 09:33:
[...]

offtopic:
Bij HardOCP.com zijn ze nu begonnen met PSU reviews in dezelfde stijl als www.jonnyguru.com. Zou zeker op beide sites ns een kijkje nemen. :)
offtopic:
Bedankt voor de tip. Maar die revieuws zeggen niet genoeg. Mijn voeding kwam goed uit de review maar DFi raad em niet aan en denkt dat dat mijn boot problemen kan veroorzaken. Deze PSU was het zuinigste gebruikte bv 340 watt waar andere dan 380 uit het stopcontact haalde. ( Hoog rendement ). Hun raden de OCZ PSU's aan. Waarschijnlijk omdat de 12v lijnen op 12.2v afgesteld zijn. Goed voor overclocken.

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

Astennu schreef op zaterdag 10 maart 2007 @ 09:09:
[...]


Neeh serieus voor mij is dat veel te traag. BV Test Drive Unlimited. Die kan ik niet vol uit draaien. Ik draai nu 1680-1050 ipv 1920-1200 AA en AF staan uit. En ik wil dat liever aan. Maar op 1680-1050 is de FPS al niet optimaal. Ik wil gewoon super FPS echt vloeiend en dat is dus 60+. Dus moet je een snellere kaart alla 8800 GTX of R600 en misschien wel in CF. Sommige stellen hier veel eisen anderen niet en spelen deze games op een 9600 se. Vind ik zonde van het spel..... En als het er niet mooit uit ziet vind ik het ook niet leuk om te spelen.

Over de G81: Lijkt me ook wat CJ zegt. Of het is 256 bit maar dat denk ik niet of ze hebben 1 gb. Ik denk niet dat ze achteruit willen gaan qua bandbreedte. Of ze hebben er snel GDDR 4 geheugen op zitten. Andere optie is natuurlijk dat hij gewoon weer 768 MB heeft.

En over de R600. Zo te zien komt die dus eind mei bij ons in de winkels. Begin mei misschien een paar kaartjes. En goed beschikbaar rond het einde van mei. Heb ik nog even tijd om een andere PSU te zoeken :) Just look from the bright side.
mja op 1280 x 800 x32 @ max settings + FSAA x4 AF x8 dat zou hij wel moeten trekken hoor :) dan maar een reso lager, en alsnog best mooie settings, FSAA x4 is eigenlijk hoogzat heh en AF x8 of x16 maakt weinig uit iig.

Maar ja als je echt alles op max wil draaien kan ik het begrijpen dat het een belemmering voor je cre'eerd :)

een X1950 XTX CFE is ook noet zo duur mee, aangezien de R600 nog ver weg is, mischien geen gek id, als R600 goed verkrijgbaar is verkoop jij je CF setje en je schaft althans een R600 aan, noem maar een voorbeeld :)

ik wil dat spel wel testen op me X1900XTX + X1950 XTX CFE setje voor je, alleen moet ik een demo zien te pakken er van heh :)

[Voor 17% gewijzigd door Gold Leader op 10-03-2007 12:14]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum


 • Apoca
 • Registratie: november 2001
 • Laatst online: 12:13

Apoca

Array Technology Industry

Met alle respect, maar je gaat nu toch geen X1950XTX CF setje halen met de R600 die over een maand uit komt. Ik kan aardig "veel" geld aan mijn pc en randapparatuur uitgeven, maar zou echt zonde geld zijn toch...

[Voor 6% gewijzigd door Apoca op 10-03-2007 12:41]

Asus C6E / Ryzen 7 3700X / AMD RX 6900 XT / G.Skill Flare X 16GB / Noctua NH-U12A / Corsair HX750i


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
Dat is dus mijn probleem. Ik vind het te zonde nu nog een CF kaart te kopen. Die worden straks veel minder waard. Dus ik wacht gewoon tot de R600 er is. Ik had er min of meer op gerekend dat hij er in maart wel zou zijn. Maar ik zit vanaf December op die kaart te wachten.

Maar dit spel is best zwaar 1280-1024 met 4x AA en 8x AF zal net zo brak lopen. En ik wil zo i zo een wide screen resolutie dus dan zou het 1280-800 of 1680x1050 worden. Mja nog even 2 maanden geduld en dan kunnen we alles settings weer voluit zetten :P

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • The Source
 • Registratie: april 2000
 • Laatst online: 17-09 08:41
Ik kreeg te horen dat Intel Crossfire blijft supporten in de nieuwe chipsets omdat ze geen alternatief hebben. En crossfire is om gamers aan te spreken beter iets dan niets. Het verhaal gaat dat er een meeting was waar hoge pieten van Intel samen met nVidia's Jen-Hsun zaten. In dat restaurant waar de meeting plaatsvond vroegen ze of de SLI in licentie mochten nemen, en kennelijk zei hij no way en de meeting was voorbij. :) Zou ook niet slim zijn van nvidia om hun enige wapen af te geven.

 • Apoca
 • Registratie: november 2001
 • Laatst online: 12:13

Apoca

Array Technology Industry

Dat Intel CrossFire blijft ondersteunen is erg mooi om te horen. Als ik bv. de P975 Bad Axe 2 zie met CF support dan krijg ik het daar toch wel warm van als ik eerlijk ben.

Een vriend van me heeft deze in combi met een CF X1950XTX setup en een Q6600. En moet zeggen dat draait echt erg mooi zonder problemen. Intel spreekt misschien niet iedereen aan, maar de boards die ze ontwerpen zijn erg clean en goed doordacht.

Asus C6E / Ryzen 7 3700X / AMD RX 6900 XT / G.Skill Flare X 16GB / Noctua NH-U12A / Corsair HX750i


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

Astennu schreef op zaterdag 10 maart 2007 @ 12:57:
Dat is dus mijn probleem. Ik vind het te zonde nu nog een CF kaart te kopen. Die worden straks veel minder waard. Dus ik wacht gewoon tot de R600 er is. Ik had er min of meer op gerekend dat hij er in maart wel zou zijn. Maar ik zit vanaf December op die kaart te wachten.

Maar dit spel is best zwaar 1280-1024 met 4x AA en 8x AF zal net zo brak lopen. En ik wil zo i zo een wide screen resolutie dus dan zou het 1280-800 of 1680x1050 worden. Mja nog even 2 maanden geduld en dan kunnen we alles settings weer voluit zetten :P
Ja dat is wel zo :) toen ik me X1950 XTX CFE kochte dat was al 5 maanden terug het tijd vliegt als men ouder wordt :X
tenzei dat de engine een beetje brak is, was met GTA 3 ook zo vergeleken met Vice City heh terwijl Vice er stukken mooier uit zag, kan niet wachten totdat je een R600 hebt ik zou zeggen maak maar mooie scherpe foto's er van en ook graag de PCB Revision bevoorbeeld Rev.A2 [Reviesie A2] en de PCB Date bevoorbeeld 0729 [jaar 2007 week 29]

Toen was het geen slechte zet, aangezien me X1900 XTX al een maand of 5 oud was, vandaar dat ik wel een tijdje wacht voor me X2900 XTX want ik bewaar elke ATi kaart voor me ATi collectie en de R580/R580+ CF setup is ook gelijk een leuke herinnering van hoe CrossFire was via het externe systeem :)

Dan maar effe doorsparen en alsnog de R600 of de R650 in huis te nemen, en gelijk weer een mooie aanwinst voor me ATi collectie. :)

Ik zoek alleen nog een Hercules Radeon 9700 Pro boxed met het liefst de rode PCB.

[Voor 16% gewijzigd door Gold Leader op 10-03-2007 13:37]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 17-09 14:26
Obi-Wan Kenobi schreef op zaterdag 10 maart 2007 @ 13:30:
[...]

Ja dat is wel zo :) toen ik me X1950 XTX CFE kochte dat was al 5 maanden terug het tijd vliegt als men ouder wordt :X
tenzei dat de engine een beetje brak is, was met GTA 3 ook zo vergeleken met Vice City heh terwijl Vice er stukken mooier uit zag, kan niet wachten totdat je een R600 hebt ik zou zeggen maak maar mooie scherpe foto's er van en ook graag de PCB Revision bevoorbeeld Rev.A2 [Reviesie A2] en de PCB Date bevoorbeeld 0729 [jaar 2007 week 29]

Toen was het geen slechte zet, aangezien me X1900 XTX al een maand of 5 oud was, vandaar dat ik wel een tijdje wacht voor me X2900 XTX want ik bewaar elke ATi kaart voor me ATi collectie en de R580/R580+ CF setup is ook gelijk een leuke herinnering van hoe CrossFire was via het externe systeem :)

Dan maar effe doorsparen en alsnog de R600 of de R650 in huis te nemen, en gelijk weer een mooie aanwinst voor me ATi collectie. :)

Ik zoek alleen nog een Hercules Radeon 9700 Pro boxed met het liefst de rode PCB.
Dan moet je de X1950 Uber Edition hebben :D Krijg je er meteen een mooie bewaar koffer bij :P Waarom zou je een herc kaart willen ? Ik zoek zelf altijd naar de BBA kaarten met de stock coolers. Ik verkoop me X1900 XTX gewoon en als die dingen geen drol meer kosten koop ik er wel een als collectors item :)

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • Apple|IA
 • Registratie: oktober 2001
 • Laatst online: 22-01-2012
The Source schreef op zaterdag 10 maart 2007 @ 13:11:
Ik kreeg te horen dat Intel Crossfire blijft supporten in de nieuwe chipsets omdat ze geen alternatief hebben. En crossfire is om gamers aan te spreken beter iets dan niets.
"Beter iets dan niets", nou nou niet zo denigrerend over Cfire. :)

 • BlackWolf666
 • Registratie: november 2006
 • Laatst online: 05-02 15:36

BlackWolf666

Dawn's Moonlight

Hoe zit het eigenlijk met de R600 Uber? Daar staat iets over in een tabel op wikipedia en overal op internet staan er geruchten over deze standaard watergekoelde R600.. Iemand daar meer informatie over?

Specs


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

Astennu schreef op zaterdag 10 maart 2007 @ 14:13:
[...]


Dan moet je de X1950 Uber Edition hebben :D Krijg je er meteen een mooie bewaar koffer bij :P Waarom zou je een herc kaart willen ? Ik zoek zelf altijd naar de BBA kaarten met de stock coolers. Ik verkoop me X1900 XTX gewoon en als die dingen geen drol meer kosten koop ik er wel een als collectors item :)
Zo'n Uber Edition is wel retestrak idd, will echt wel een keertje doen idd heh thx voor het id.

Over die Hec 9700 Pro Red Edition, dat was me eerste ATi en die gaf me een goede inzicht dat het echter beter kan!
Dus ja vadaar dat ik die zoek, moest hem helaas verkopen in een systeem voor een upgrade naar een betere sys met die X800XT PE AGP die ik nu nog heb, was echt pijnlijk, maar idd soms moeten er keuzes gemaakt moeten worden helaas. :X

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum


 • Hekking
 • Registratie: april 2006
 • Laatst online: 02-02-2020

Hekking

Can of whoopass

(Offtopic) Hey Obi ik heb mss nog wel een leuk collectors item voor je. Hey het gaat om een kaartje waar ik zelf nooit mee gedraait heb ofzow maar die ik ingeruilt kreeg tegen een home made pc van mij. ik heb dus niks met dat ding maar mss dat hem wilt hebben. op de chip staat het volgende: 3D RAGE || * DVD met maarliefst 20 !! Mb onboard geheugen :P

Facts and perspective don't care about emotion. This was offensive? Hold my beer. When you tear out a mans tongue you not prove him evil, you're telling the world that you fear what he might say


 • Apoca
 • Registratie: november 2001
 • Laatst online: 12:13

Apoca

Array Technology Industry

Even een vraagje over de Physics acceleratie van ATi.

Met mijn X1900XT kaartje wat ik nu heb, en ik zou me een CF mobo halen en een X2900... Dan kan ik deze natuurlijk niet met elkaar verbinden omdat er geen bridge op de X1900 zit, dan wel een CF master aansluiting op de X2900 zoals op de X1900XT CF kaart.

Dus ik neem aan dat het gehele Physics gebeuren een software matig gebeuren is voor de aansturing van de X1900 dan alleen Physics te doen? Of heb ik dat fout?

Asus C6E / Ryzen 7 3700X / AMD RX 6900 XT / G.Skill Flare X 16GB / Noctua NH-U12A / Corsair HX750i


 • Pine Mangoes
 • Registratie: september 2005
 • Laatst online: 03-01-2017
@Apoca: Een X1900XT als physics kaart is ongelooflijke overkill imo. Een véél tragere X1300 of X1600 pro is al sneller dan de Ageia oplossing. Je verkoopt dan beter je X1900, hou je nog een 70€ over na aankoop van de tragere kaart. Om nog maar te zwijgen over 't stroomverbruik van een X2900 icm X1900, dat boeit je wss niet maar 't kan een voeding upgrade betekenen :)

 • Apoca
 • Registratie: november 2001
 • Laatst online: 12:13

Apoca

Array Technology Industry

Laat maar heb het antwoord al, vraag kwam n.a.v. een vlaag van verstandsverbijstering :X

Misschien een beetje vloeken in de kerk :P Maar ik was aan het lezen over de nieuw uit te komen Bearlake X chipset van Intel met PCI-Express 2.0 e.d.

Ik heb daar nog niet echt iets van gehoord op het gebied van ATi en of men hier al mee bezig is, en of hier kansen voor ATi in liggen om hier fatsoenlijk gebruik van te gaan maken.

[Voor 170% gewijzigd door Apoca op 11-03-2007 15:58]

Asus C6E / Ryzen 7 3700X / AMD RX 6900 XT / G.Skill Flare X 16GB / Noctua NH-U12A / Corsair HX750i

Pagina: 1 2 3 ... 6 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Klinkt kinderachtig, maar blijkt iedere keer weer nodig:
- geen Ati vs nVidia geflame (of onnodige vergelijkingen)
- niet op de man spelen - een ander voor fanboy uitmaken = OW wegens flamen
- geen slowchat
- het 1001 keer herhalen van zelfde 'nieuws' (R600 vertraagd...) is geen nieuws, dus offtopic.
- als je iets beweert, onderbouw het. Als het van een roddelsite (Inquirer) komt, geef dat aan en verkondig het niet als heilige waarheid

Wat dan wel? Goed onderbouwde nieuwtjes over ATi videoproducten en hun drivers. Daar gaat het om in een nieuwsdiscussie :)


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee