Toon posts:

[Algemeen] ATi Nieuwsdiscussie Topic - Deel 52 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1
Acties:
 • 3.718 views sinds 30-01-2008
http://www.guildwarsarena.net/ati/atitopiclogo.jpg
 
Welkom in het ATi Nieuwsdiscussie-topic, het topic waar je de laatste nieuwtjes op het gebied van 3D-videokaarten van de Canadese fabrikant ATi kunt vinden. Lees alsjeblieft even onderstaande regels door alvorens je in dit topic begint te posten.

Note In Oktober 2006 is de deal tussen ATI en AMD helemaal voltooid. Vanaf die tijd is ATI een onderdeel geworden van AMD. AMD heeft er echter voor gekozen om de naam ATI in stand te houden voor de GPU afdeling. Videokaarten die AMD produceert zullen bekend staan als "ATI RADEON". Daarom zal dit topic dus "ATI Nieuwsdiscussie Topic" blijven heten.

De meest gestelde vragen kan je vinden in de second post. Klik HIER om er meteen naar toe te gaan. De Pricewatch vind je HIER in de derde post.

TOPIC REGELS
Ja, ook dit topic heeft regels! In overleg met de mods is besloten om een topic te openen waarin alleen maar nieuwsfeiten en geruchten gepost en besproken. Het is puur de bedoeling om elkaar hier op de hoogte te houden van de laaste nieuwtjes op het gebied van ATi-GPUs! Heb je problemen met je videokaart? Gebruik dan eerst de search-functie van het forum. Bestaat er nog geen onderwerp over... Open dan een nieuw topic!!!!!

Natuurlijk is het normaal dat er vergeleken wordt met de concurrenten, maar doe dat dan zonder geflame en probeer ontopic te blijven om te voorkomen dat dit topic gesloten wordt. De nieuws- en discussiewaarde is het belangrijkste in dit topic.

Wat is absoluut NOT DONE in dit topic?
 • "ATi sux, nVidia rox / nVidia sux, ATi rox!" uitlatingen. Wil je flamen/trollen... doe dat dan ergens anders.
 • Basic questions zoals "Welke kaart kan ik het beste kopen?", "Heb ik een nieuwe voeding nodig voor m'n X1800XT?", "Kan ik mijn X800GTO2 modden naar een X850XT PE?", "Klopt mijn 3DMark score wel?". "Hoe kan ik HDR + AA activeren in games?". "Welke tool moet ik gebruiken om te overclocken?". "Werkt CrossFire op een SLi mobo?". "Welke drivers kan ik het beste gebruiken?". Gebruik de search. Dit soort vragen zijn al -tig keer voorbij gekomen, zowel in dit topic als in andere topics. Of kijk in de second post.
 • Continue melden dat een kaart niet beschikbaar is of te laat is. Het melden in dit topic HELPT de beschikbaarheid NIET verbeteren. En na 1x weten we het wel. Wacht gewoon, check de pricewatch, bel wat winkels, eet wat uit je neus... maar meldt het hier niet aangezien de discussiewaarde nihil is en niets bij draagt aan dit topic!
 • Probeer mensen niet continue te verbeteren. Een belerende toon kan heel irritant zijn, ook al heb je gelijk, en ik heb geen zin in klaagmailtjes van topiclezers in in mijn mailbox. Voor degenen die toch willen klagen over het gedrag van bepaalde posters... Trek aan de bel bij een mod!
 • Offtopic gaan. Dit topic is bedoelt om elkaar op de hoogte te houden van de laatste nieuwtjes op ATi gebied. Dus ook niet even snel er een basic vraagje tussendoor persen!
 • Op de man spelen. Dit is NOT DONE. In dit topic geldt "Speel de bal en niet de man!".
 • Dit is geen nVidia topic. Vergelijkingen maken is ok, maar ga niet -tig posts vertellen hoe goed/slecht een nV kaart is. Na 1x weten we het wel.


TOPIC GESCHIEDENIS


Oude informatie
Zoek je algemene informatie over oudere GPUs? Kijk dan even in de voorgaande topics en hun bijbehorende FAQs.
 • R420/R480: Deel 1 t/m Deel 20
 • R520/R580: Deel 20 t/m Deel 50
De laatste topics over elke kaart zullen altijd het meest uptodate zijn. Zo vind je de meest complete informatie over de R580 in topic 47.NAVIGATIE
HUIDIGE VPUs
ATi's huidige line-up is bestaat uit de X1K serie. Deze serie is opgedeeld in verschillende segmenten:
 • X1950XT & XTX - R580+ (PCIe & AGP)
 • X1950Pro & GT - RV570 (PCIe & AGP)
 • X1650XT & GT - RV560 (PCIe & AGP)
 • X1650Pro - RV535 (PCIe & AGP)
 • X1300XT - RV530 (PCIe & AGP)
 • X1300Pro - RV516 (PCIe & AGP)
 • X1300 - RV505 (PCIe & AGP)
 • X1050 - RV370 (PCIe & AGP)
De vetgedrukte GPUs zijn de GPUs die op dit moment nog in productie zijn. Op de R580+ na is alles gefabriceerd op het 80nm proces. Wil je meer weten over deze GPUs, dan kan je daarvoor terecht in de first posts van Topic 40-50. Vanaf 52 gaat het voornamelijk over R600 en aanverwanten in de first post.
ATI Division - GPU Teams
Voor de fusie met AMD, werkte ATi met drie verschillende GPU teams die afzonderlijk aan aparte projecten werkten. Deze teams waren het "Westcoast Team" in Santa Clara (Silicon Valley - California) op enkele meters afstand van het nVidia hoofdkwartier, een team aan de Oostkust in Marlborough (Massachusets) en een team in Orlando Florida. Deze drie teams zijn ook weer onder te verdelen in een groep voor de high end en een groep voor de mainstream en lowend.

R200 (Radeon 8500) -> East Coast Team
R300 & R350 & R360 (Radeon 9x00) -> West Coast Team
R420 & R480 (Radeon X8x0) -> West Coast Team
R520 & R580 (Radeon X1xx0) -> West Coast Team

Waar waren dan al die jaren het Orlando team en het East Coast Team na R200 mee bezig? Dat varieerde van special projects (Xenos/Hollywood) en het assisteren van de overige teams tot aan andere projecten zoals handhelds, digital TV etc (Orlando). ATI werkte normaal gesproken met een ping-pong systeem, waar eerst het ene team een GPU lanceerde inclusief refreshes, en dat in de tussentijd een ander GPU team werkte aan een volledig nieuwe generatie inclusief refreshes. R400 werd dan ook oorspronkelijk ontwikkeld door het East Coast Team, maar dit project werd op halt gezet. De reden was dat het project van unified shader engines op dat moment (in 2002) technisch te hoog gegrepen was.

Om toch niet met lege handen te staan aan het einde van de levenscyclus van de R300, besloot men om het op de goedkope tour te gooien en simpelweg de R300 te nemen, deze te krimpen en te verdubbelen. Het resultaat was de zeer goedkoop te produceren R420.

Rond deze tijd kreeg ATI ook het Xbox360 contract met Microsoft. Deze waren zeer geinteresseerd in de unified architecture ideeen van ATI en daarmee werd het R400 project nieuw leven ingeblazen, dit maal onder de codenaam C1, die wij later als Xenos / R500 leerden kennen. Het East Coast Team richtte zich dus specifiek op de Xbox360. Dit team slaagde er in om een unified shader architecture in elkaar te flansen die samen zo'n 300M transistoren telde op het 90nm proces en Free 4xAA te voorschijn weet te toveren op je TV scherm. De ontwikkeling van de C1 was natuurlijk een goede proefperiode voor ATI om te testen met een desktop unified architectuur, die inmiddels omgedoopt was naar R600.

Natuurlijk moest er ook een opvolger komen van de R4x0 reeks. En ook hier werd het West Coast Team weer geraadpleegd. Deze zouden verder bouwen op de R3x0 en R4x0 reeks en er volledig Shadermodel 3 support aan toe voegen, een compleet nieuwe memory controller te integreren en enkele nieuwigheden als HDR + AA te introduceren. Dit gebeurde allemaal als basis voor de aankomende R600 GPU.

Nadat de R5x0 reeks ontwikkeld was, ging een gedeelte van West Coast Team zich richten op R700, terwijl een groot gedeelte zich op de verdere ontwikkeling van de R600 stortte samen met het team uit Orlando.

R600 is dan ook de eerste GPU die door alle drie teams gezamenlijk wordt ontwikkeld. Het hart van de ontwikkeling lag in Silicon Valley (West Coast Team).

R800 is de allereerste GPU die door alle drie teams samen vanaf de bodem is opgebouwd. Dit werd gezegd door Dave Orton in 2004, waardoor men misschien zou kunnen opmaken dat R700 een soort van refresh is van R600.

Interessante feitjes om te weten zijn dat ATI zowel Bitboys als XGI overnam voor de fusie met AMD. Dus AMD bezit nu de kennis van zowel ATI, XGI als de Bitboys. En daarnaast hebben ze al een hele tijd wat S3 mensen in dienst (waaronder de mensen die DXTC hebben ontwikkeld die ook 3Dc ontwikkelden) als veel ex-nV personeel.
High End: R600 - X2900 Serie
Over de R600 chip is al heel wat geschreven (zie ook vorige delen en hierboven). Wat is de R600 precies? Wat weten we nu allemaal zeker van deze GPU?

Hieronder wat dingen die vast staan:
 • GPU: R600
 • Transistors: 720M
 • Second Generation Unified Shader Architecture
 • Geometry Shader Units zijn veel sneller dan de GS Units in de G80 aldus Microsoft FSX team
 • EA gebruikt de R600 als ontwikkelplatform voor de nieuwe BF game
 • 320 Multiply Accumulative Units
 • 500+ Gflops
 • 80nm high speed proces
 • In eerste instantie 2 varianten: XTX en XT, later ook de XL en GT
 • PCB lengte voor retailkaarten: 9,5" (ter vergelijking, een X1950XTX is 9", dus de R600 is zo'n 1.3 cm langer)
 • PCB lengte voor OEM kaarten: 12" (verlengde cooler met bevestigingsbracket voor OEMs als HP en Dell)
 • Enhanced CrossFire
 • 200W Stroomverbruik
 • 1x 8 Pins + 1x 6 Pins stroomaansluiting, 8 Pins is backwards compatible met 6 Pins connectors
Het meest interessante zijn de 320 Multiply Accumulative Units en de 500+ Gflops voor een enkele R600. 320 MADD units zou het volgende kunnen betekenen:
 • R600 heeft 320 Scalar ALUs
 • R600 heeft 160 Scalar ALUs die Dual Issue kunnen doen
 • R600 heeft 64 ALUs die elk een Vec4 bewerking en Scalar bewerking kunnen doen
Om die 500+ Glops te halen voor een enkele R600, zouden de shaders op 800Mhz of sneller moeten lopen. Bij nVidia lopen de shaders op 1350Mhz om zo'n 340Gflops te halen (met een maximum theoretisch haalbare van ongeveer 440 als de extra MUL zou werken). De core loopt zelf op 575Mhz bij de G80.

Het is onduidelijk of AMD nu ook gaat werken met clockdomains, maar als we uitgaan van het verleden dan zou dit niet het geval zijn en zouden zowel de shaders op 800Mhz moeten werken als ook de rest van de core (bv de ROPs). Hier zou de R600 zeker zijn voordeel uit moeten halen in combinatie met de veel hogere geheugenbandbreedte.

Upper Midrange: RV670


Over de RV670 is nog niet veel bekend, behalve het kwartaal waarin deze GPU gepland staat, namelijk Kwartaal 3 van 2007. Als we afgaan op de RV570 GPU, dan is de RV670 een GPU die zich in de hogere regionen van de midrange bevindt en dus waarschijnlijk een 256-bit memory interface zal hebben.

Eventueel zou ook een RV660 uit kunnen komen, net zoals er ook een RV560 variant was van de RV570 die identiek was op een aantal uitgeschakelde onderdelen na.

Deze series heten dan waarschijnlijk de X2800 serie en de X2700 serie.

Lower Midrange: RV630 - X2400 Serie of X2600 Serie


Van de RV630 zijn er een drietal PCB modellen bekend. Al deze modellen zijn vernoemd naar diamanten, namelijk Kohinoor, Orloff en Sefadu. Al deze modellen zullen gebruik maken van een 128-bit memory interface, net zoals de RV530 en RV560.

De die-size van RV630 13.3x11.5mm oftewel ~153mm² op 65nm.

De eerste indicaties wijzen er op dat de snelste RV630 gebruik maakt van een dubbelslot cooler die veel weg heeft van de X1950XTX cooler. De performance zou moeten liggen rond 12000 punten in 3DM05. Een andere bron meldt dat ze een RV630 hebben gezien op 540Mhz core en 700Mhz mem en dat deze zo'n 5000 punten scoorde in 3DM05 en op 3000 punten zat in 3DM06. De eerste was wellicht gebaseerd op Kohinoor, terwijl de tweede misschien wel Sefadu was.

http://www.pcgameshardware.de/screenshots/medium/Imgp5549.jpg
Bron: http://www.pcgameshardware.de

Kohinoor
Kohinoor is de snelste van de drie en verbruikt met 125W ook gelijk het meest. Deze zal namelijk gekoppeld worden aan snel GDDR4 geheugen. Zelfs al wordt het langzaamste GDDR4 geheugen (op dit moment 900Mhz) gekoppeld aan de 128-bit memory interface, dan nog zal deze kaart een geheugenbandbreedte hebben van 28.8GB/s. Dit is dus nog altijd bijna 30% meer dan de X1650Pro en X1650XT. Koppel je dit aan het 1Ghz GDDR4 geheugen waar ook de X1950XTX gebruik van maakt, dan kom je uit op een totaal van 32GB/s wat te vergelijken is met de bandbreedte die bv de X800XT en GF6800GT hadden.

Orloff
Orloff zal waarschijnlijk de meest verkochtte worden van de drie. Orloff maakt gebruik van het ruim voor handen zijnde GDDR3 geheugen. Je kan verwachten dat hier minimaal 700Mhz GDDR3 op zit en deze kaarten dus een vergelijkbare bandbreedte hebben als de X1650XT en X1650Pro.

Sefadu
Sefadu zal vooral in veel OEM PCs de weg naar binnen weten te vinden. Het lage stroomverbruik (75W) en het niet nodig hebben van een externe stroomvoorziening, maken deze ideaal voor gebruik in een HP of Dell machine, die net iets meer juice in huis moet hebben dan een low-end GPU kan bieden.

De naamgeving van de RV630 is nog niet helemaal duidelijk. Vanaf het begin gingen de meeste mensen uit van de X2600 naam. De laatste tijd gaan er geruchten rond over een renaming naar X2400. Hiermee wordt ook meteen aangegeven dat de RV630 niet als tegenstander is bedoeld van nVidia's G84. Dit zouden dan de RV660 en RV670 moeten worden. De performance van de RV630 ligt dan zeer waarschijnlijk lager dan die van de GF8600GTS, GF8600GT en GF8500GS.

Het voordeel die de RV630 serie heeft op de G84 serie moet dan ook niet gezocht worden in de performance, maar in de featureset en IQ. Elke kaart in de RV630 serie biedt bijvoorbeeld HDCP en native HDMI aan, daar waar de G84 en G86 dit niet doen. Daarnaast is de RV630 serie gemaakt op het 65nm productieproces en de G84/G86 op het 80nm productieproces. Dit zou je kunnen merken in het stroomverbruik.

RV630 heeft de Universal Video Decoder aan boord. Hiermee wordt hardware H.264 en VC-1 decoding mogelijk zonder al te veel performanceverlies.

UVD kan rechtstreeks Bitstream Processing/Entropy Decode, Frequency Transform, Pixel Prediction en Deblocking op de GPU uitvoeren waardoor het CPU verbruik enorm omlaag gaat.
Budget: RV610 - X2200 Serie


De RV610 komt er in eerste instantie in twee varianten. Deze maken gebruik van PCB met de codenamen: Falcon en Antelope. Beide varianten worden in Mei 2007 gelanceerd en zijn gemaakt op het 65nm productieproces. Dit productieproces zorgt er voor dat de RV610 bijzonder klein is, namelijk 7.7x10.7mm, oftewel ~82mm² op het 65nm productieproces. Ter vergelijking, nVidia's tegenhanger de G86 is 11.5x10mm, oftewel ~115mm² op 80nm.

http://www.pcgameshardware.de/screenshots/medium/Imgp5545.jpg
Bron: http://www.pcgameshardware.de

Falcon
Falcon is het laagste model en deze zal gemiddeld zo'n 25W verbruiken. Het geheugen dat op dit PCB geprikt zal worden is 128MB GDDR2 geheugen, dat dmv Hypermemory uit te breiden is naar 512MB of meer. CrossFire wordt alleen via software ondersteund. De eerste geruchten wijzen op een core snelheid van 400Mhz voor de RV610LE die op het Falcon PCB geprikt zal worden.

Antelope
Antelope is de snelle jongen van de twee. Deze zal gebruik maken van 256MB GDDR3. In combinatie met een andere RV610 kan je gebruik maken van hardwarematige CrossFire.

Over de performance is nog weinig bekend. Het gerucht gaat dat Falcon in ieder geval een 64-bits memorycontroller heeft. Zo'n dusdanig kleine memorycontroller staat er om bekend dat hierdoor de prestaties flink geknepen worden, maar dat mag in de budgetsector geen probleem zijn.

Met enig geluk beschikt Antelope wel over een 128-bit memory interface, dan wel een 64-bit memory interface met zeer snel GDDR3 geheugen. De core van de RV610Pro die op het Antelope PCB geprikt wordt, zou volgens eerste berichten op 700Mhz lopen.

De performance van de RV610LE GPU is twee keer die van de X1300LE volgens AMD. En net als RV630 heeft ook RV610 alle UVD mogelijkheden aan boord.

TOEKOMSTIGE VPUs (Lange Termijn) - R650/R680/R700

Of de opvolger van R600 de naam R650 of R680 krijgt is nog weinig bekend. Wat wel bekend is, is dat AMD op de roadmap een "next generation R600" heeft staan en dat deze gepland is voor het derde kwartaal van 2007. De refresh van de R600 zal hoogst waarschijnlijk gebruik maken van het 65nm productieproces. Dit kan je min of meer afleiden aan de hand van een opmerking gemaakt door Dave Orton, die meldde dat AMD de eerste zou zijn die een high end GPU op het 65nm productieproces zou releasen in 2007.

De voordelen van het 65nm productieproces zijn dat de core veel kleiner kan worden, en dat tegelijkertijd ook de kloksnelheid opgevoerd kan worden. De eerste geruchten over de R600 zeggen dat deze zeer goed meeschaalt met kloksnelheid. Er staat ons dus nog wat te wachten!

Prijsovergezicht na lancering X1K serie
http://www.guildwarsarena.net/ati/pricechart.jpg


Houdt er rekening mee dat dit richtprijzen zijn die gesteld zijn door ATi. Winkels kunnen er van afwijken. Ook ATi zelf kan prijswijzigingen doorvoeren.

DE GERUCHTENMOLEN
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpg
Gerucht: R600 is laat vanwege technische problemen
Nee.
Waarheidsfactor: 100%
Update: 06-03-2007
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgGerucht: Alle GPUs van de R6x0 generatie hebben Enhanced CrossFire
Bijna allemaal hebben ze het. Alleen het langzaamste model gebaseerd op de RV610 icm GDDR2 bieden alleen software matige CrossFire aan.
Waarheidsfactor: 100%
Update: 06-03-2007
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgGerucht: R600 is achterhaald op het moment van release, nV komt vast met een veel snellere G81 uit
Nee. R600 is niet achterhaald op het moment van release. Weten jullie wat R600 is? Nee? Trek dan ook geen voorbarige conclusies. Degenen onder ons die inmiddels weten wat R600 is, zullen jullie dit ook kunnen vertellen dat de R600 zeker niet achterhaald is. ;)

En de refresh van nVidia? Maakt AMD zich daar zorgen over? Voorlopig komt er geen G81. Als er een snellere variant uit komt van de GF8800GTX, dan is het de GF8800Ultra en deze is nog altijd gebaseerd op de G80 core. Voorlopig ziet het er naar uit dat het niets meer is dan een opgevoerde G80, en daar houdt AMD zeker rekening mee.
Waarheidsfactor: 100%
Update: 06-03-2006
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgGerucht: CrossFire heeft niet dezelfde 60Hz beperking op R5x0 kaarten
Waar!
Waarheidsfactor: 100%
Update: 02-10-2005


http://www.guildwarsarena.net/ati/sapphirex1900xtx-blizzard.jpg
Sapphire X1900XTX Blizzard Edition - Watergekoelde X1900XTX

OVERIGE ZAKEN
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgATi Exclusive FabrikantenNon Exclusive Fabrikanten (zowel ATi als nVidia)ATi Tweak ToolsHandige LinksForumlinksHet moge duidelijk zijn dat de meeste dingen nog gebaseerd zijn op geruchten. De first post zal ik dan ook aanpassen naar gelang er meer concrete informatie vrij komt over de nieuwe reeks kaarten van ATi. Aanvullingen, verbeteringen en opmerkingen zijn natuurlijk ook altijd
van harte welkom (via mail dan wel in het topic).

[Voor 206% gewijzigd door CJ op 17-03-2007 13:47. Reden: Updated RV610 en RV630 info]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.

http://www.guildwarsarena.net/ati/atitopiclogo.jpg
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

ATi Technology FAQAlgemene FAQR520 FAQR580 FAQ
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Wat is 3Dc?

Antwoord: 3Dc is een manier van normal map compressie. Check de firstpost van dit topic [rml][ Algemeen] ATi Nieuws & Discussie Topic - Deel 10[/rml] om te zien wat 3Dc precies is. 3Dc is inmiddels opgenomen in de specificatie van DirectX10 en ook de Xbox360 ondersteunt 3Dc. Games zullen dus steeds meer 3Dc ondersteuning bieden (zelfs zonder dat het expliciet vermeld wordt) en nVidia zal 3Dc ook hardwarematig moeten ondersteunen (alhoewel ze het waarschijnlijk anders gaan noemen, aangezien de naam 3Dc waarschijnlijk door ATi is gepatenteerd).
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Wat is CrossFire?

Antwoord: CrossFire is ATi's Multi VPU oplossing waarmee zoals de naam al zegt, meerdere kaarten aan elkaar gekoppeld kunnen worden om de performance te verbeteren. Wil je precies weten wat CrossFire is, kijk dan even in de First Posts van de vorige topics.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Ondersteunen alle kaarten CrossFire zonder Mastercard of Dongle?

Antwoord: Trick question... lees het volgende maar...

AMD ondersteunt nu 3 soorten CrossFire:
 1. Software CrossFire
 2. Hardware CrossFire dmv een Mastercard + normale kaart
 3. Hardware CrossFire dmv een dubbele bridgechip zgn Enhanced CrossFire
1) Over Software CrossFire
Vanaf Catalyst 6.11 ondersteunt AMD Software CrossFire voor de volgende kaarten:
 • X1300
 • X1300Pro
 • X1300XT
 • X1600Pro
 • X1600XT
 • X1650Pro
 • X1800GTO
 • X1900GT
 • X1900XT256/512
 • X1900XTX
 • X1950XT256
 • X1950XTX
Het enige dat je nodig hebt is een moederbord met twee fysieke PCIe 16x sloten dat multi-GPU configuraties ondersteunt. Check de website van je moederbord fabrikant om te zien of het ondersteunt wordt als je het niet zeker bent.

2) Over Hardware CrossFire dmv een Mastercard + normale kaart
Dit is CrossFire in z'n eerste incarnatie. Om CrossFire hier aan de gang te krijgen had je een zgn Mastercard Edition (ook wel CrossFire Edition) nodig die voorzien was van een speciale compositing engine die het beeld van kaart 1 en kaart 2 samenvoegde tot 1 geheel. Dit geheel werd aan elkaar gekoppeld door een externe kabel buiten je systeemkast.

De volgende CrossFire Edition Mastercards zijn beschikbaar:
 • X1950XTX CrossFire te koppelen aan: X1950XTX, X1950XT, X1900XTX, X1900XT, X1900GT
 • X1900 CrossFire te koppelen aan: X1950XTX, X1950XT, X1900XTX, X1900XT, X1900GT
 • X1800 CrossFire te koppelen aan: X1800XT, X1800XL, X1800GTO
 • X850XT CrossFire te koppelen aan: X850XT PE, X850XT, X850Pro
 • X800 CrossFire te koppelen aan: X800XT PE, X800XT, X800XL, X800GTO, X800GT, X800
Vanaf Catalyst 6.11 maakt AMD het dus echter mogelijk om ook de high end X1K kaarten in CrossFire aan elkaar te koppelen zonder mastercard (nog onduidelijk of X1800 ook werkt).

3) Over Enhanced CrossFire
Op de nieuwste AMD kaarten, de ATI Radeon X1650XT en X1950Pro, zit een nieuw CrossFire systeem verwerkt. Alle GPUs hebben de beschikking over een interne Compositing Chip. Hierdoor is de noodzaak voor een Mastercard volledig komen te vervallen. Enhanced CrossFire maakt het mogelijk om elke willekeurige X1650XT aan een andere X1650XT te koppelen of om een X1950Pro aan een andere X1950Pro te koppelen, dmv een dubbele interne bridge connector. Geen draden dus meer buitenom! De R600 (en afgeleiden) zullen dit nieuwe systeem ook gebruiken.

Important: Wat wel van belang is, is dat je moet weten dat Hardware CrossFire op de high end kaarten tot zo'n 50% sneller kan zijn dan Software CrossFire! Daar waar Software CrossFire op high end kaarten vanaf de X1900GT een boost kan opleveren van 40 a 50% (in enkele gevallen zoals SC:CT tot 80-90%), levert Hardware CrossFire in dezelfde gevallen bijna altijd een 70-90% performanceboost op!

Dus: Hardware CrossFire > Software CrossFire


http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Welke games ondersteunen 3Dc?

Antwoord: ATi maakt binnenkort een lijst bekend met 3Dc titels.
Op dit moment zijn dit games waarvan bekend is dat ze 3Dc
ondersteunen.

- Far Cry (patch 1.3)
- Half Life 2 (ATi levels)
- Tribes Vengeance
- Sid Meier's Pirates!
- DarkSector
- Project Freedom

http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Welke games vallen onder het Get In The Game programma?

Antwoord: Hieronder een greep uit het programma:.

- Axis & Allies
- Sid Meier's Pirates
- Dungeon Siege II
- Half Life 2
- Guild Wars, Guild Wars: Factions
- Rollercoaster Tycoon 3
- Tribes Vengeance
- Freedom Force vs Third Reich
- Brothers In Arms: Road To Hill 30
- Brothers In Arms: Earned In Blood
- Brothers In Arms: Hells Highway *UE3 Engine
- Act of War: Direct Action
- Prey
- Black & White 2
- Alan Wake *DX10

http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Wat is temporal AA?

Antwoord: Temporal AA is een manier om je beeldkwaliteit te verhogen. Wanneer AA op 2x gezet wordt en TAA op 2x, krijgt men effectief 4xAA met de snelheid van 2xAA. Check de firstpost van dit topic [rml][ Algemeen] ATi Nieuws & Discussie Topic - Deel 10[/rml] om te zien wat Temporal AA precies is, of kijk in de uitgebreide Help-menu van de Catalyst Control Center!
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Wat is een "Unified Shading Architecture?

Antwoord: Unified Shading is shading van de toekomst. De uitleg wordt het beste door Sireric van ATi beantwoord:
The concept of a unified shader pipe is simply that if your vertex shader and pixel shaders have exactly the same features, then why not fold them into 1 unit, and then multi-pass through all the different datas that you need. This does not really affect your peak performance, but it allows you to do better when doing mostly one type of shading (vertex or pixel), since you can have all the unified resources working on that problem.
Er bestaan dus geen aparte vertexshaders en pixelshaders meer zoals op dit moment het geval is, maar er zijn gewoon algemene shaders die zowel overweg kunnen met pixels als met vertices. Afhankelijk van waar de bewerking om vraagt zullen deze shaders zich richten op de taak die het
voorgeschoteld krijgt. Hierdoor zal de efficientie een heel stuk beter worden.

Stel dus dat er een shaderpool is van 48 shaderALUs - zoals in R500 -, dan kan bv in bepaalde gevallen alle shaders zich richten op pixelshaderbewerkingen, maar mocht het nodig zijn dan kan er on the fly een gedeelte zich richten op vertexbewerkingen, wanneer de pixelshaders minder aandacht nodig hebben (bv 24 op pixelshaders en 24 op vertexshaders). Er is dus zelden idle-time van de shaders terwijl in de huidige generatie in bepaalde gevallen de shaders uit hun neus aan het
vreten zijn. Afhankelijk van de implementatie kan zowel de software zorgen voor resourcehandling en loadbalancing, als ook de drivers en hardware.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Waarom was de R520 serie zo "laat" op de markt?

Antwoord: ATi's R520 was al een tijd lang klaar (rond de jaarwisseling 2004/2005), alleen hadden ze last van een 'softground' probleem. Hierdoor vielen kaarten plotseling uit en haalden ze niet de gewenste kloksnelheden. ATi loste dit probleem pas in Augustus 2005 op en kon toen pas beginnen aan het optimaliseren van de drivers. Normaal gesproken heeft ATi zo'n 6 maanden de tijd om een core te optimaliseren en finetunen voor de launch. Oorspronkelijk stond de R520 dan ook gepland voor Mei 2005. Maar omdat het softgroundprobleem toen nog niet opgelost was, werd dit uitgesteld. Tegelijkertijd werd ook de optimalisatie van de RV530 stilgelegd, omdat dit hetzelfde probleem had. Ook de eerste R580 die rond Juli 2005 gereed was had last van dit probleem. ATi wilde echter eerst het probleem in de R520 oplossen. Nadat ze dit gedaan hadden werd de oplossing ook toegepast op de RV530 en de R580.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Heeft ATi ook "softground cores" op de markt gebracht in bv de X1800XL?

Antwoord: NEE! Het softground probleem hield in dat kaarten uitvielen EN niet de gewenste kloksnelheden haalden. Denk je dat ATi het wil riskeren om kaarten op de markt te brengen met cores die uit zouden kunnen vallen?

A14 => XL core ZONDER softground probleem
A15 => XT core ZONDER softground probleem

ATi heeft ook al aangegeven dat de A14 cores in principe dezelfde kloksnelheden zouden moeten kunnen halen als de A15. Zou me niets verbazen als straks alle XLs straks gebruik maken van de A15 core, zodat er maar 1 type geproduceerd hoeft te worden. Dan weet je wel hoe laat het is als het op overklokken aankomt.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Waarom komt de R580 al 3 maanden na de R520 op de markt?

Antwoord: De R580 werd gelanceerd op 24 Januari 2006! Doordat R520 laat was lijkt het alsof R580 heel snel op de markt komt en R520 maar een korte levensduur heeft. Aan de ATi roadmap is niet veel veranderd.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Waarom loopt mijn X1900 op 500Mhz core en 600Mhz mem?

Antwoord: Dat zijn de 2D speeds lieve schat. Wanneer je geen 3D applicatie draait zoals een game, klokt de X1900XT(X) zich terug naar 500Mhz core en 600Mhz mem. De VGPU wordt ook automatisch gedownclocked in 2D naar 1.175V (van 1.425V). Hierdoor verbruikt je kaart veel minder stroom en kan de cooler ook een tikkeltje langzamer draaien.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Werkt CrossFire alleen op ATi chipsets?

Antwoord: Nee! CrossFire werkt in principe op alle chipsets die gebruikt worden op moederborden die minimaal twee fysieke 16x PCIe sloten hebben. Het punt is echter dat de drivers geoptimaliseerd moeten zijn voor het gebruik op moederborden die iets anders gebruiken dan ATi's Radeon Express chipset. Op dit moment werkt CrossFire het beste op:
- ATi Radeon Xpress 200
- Intel 955x
- Intel 975x

Daarnaast is CrossFire ook al werkend gesignaleerd op een ULI chipset en zou SiS ook ondersteuning bieden voor CrossFire. Op de vraag of CrossFire ook op nForce chipsets zou moeten werken, heeft ATi niet ontkennend gereageerd, maar ook niet rechtstreeks bevestigd. Trek hier uit je eigen conclusies maar...
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Waarom is er in het begin zo'n slechte beschikbaarheid van de X1800XT?

Antwoord: Massaproductie van de X1800XT cores (R520 revisie A15) is pas op gang gekomen na de launch op 5 Oktober. Eind Oktober/begin November begonnen fabrikanten pas grotere hoeveelheden XT cores te ontvangen. Het duurt daarna nog wel een aantal weken totdat ze dan uiteindelijk in de winkel liggen. Eind November/begin december is de XT steeds beter beschikbaargeworden en nu kan je 'm zonder al te veel moeite doen vinden in willekeurige shops.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Komen er ook AGP versies uit van de X1K serie?

Antwoord: ATi laat het aan AIB (All In Board partners, zoals MSI, Asus, Powercolor etc) over om AGP versies uit te brengen van hun kaarten. ATi heeft aangegeven dat ze AIBs ter zijde willen staan mochten ze hulp nodig hebben bij het ontwikkelen van AGP versies. Op dit moment zijn de volgende kaarten beschikbaar in AGP variant:
 • X1300Pro
 • X1600Pro
 • X1650Pro
 • X1650XT (Powercolor beschikbaar vanaf medio Januari 07)
 • X1950Pro256/512

http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Waarom kon nVidia hun high end kaart wel goed bij de launch leveren en ATi niet?

Antwoord: G70 bouwt voort op NV40 en is geen complete architecturele verandering zoals R520. Hierdoor was G70 een 'veilige' kaart op een beproefd productieproces. nVidia wist dat ATi problemen had met hun R520 en kon daardoor hun launch precies zo timen dat ze voldoende voorraad hadden voor een grootschalige launch. Hetzelfde geldt voor de GTX512 die cores gebruikt uit week 35. nVidia's massaproductie werkte al op volle toeren en het was voor hun gewoon een kwestie van voorraad opbouwen door de beste cores te bewaren totdat ATi met de X1800XT lancering kwam. ATi had dus niet de tijd om een voorraad op te bouwen zoals nVidia dat in de afgelopen maanden wel heeft kunnen doen. De GTX512 blijkt echter puur een paperlaunch te zijn geweest met alleen goede beschikbaarheid in de eerste 2 weken. Nu is het een zeldzaamheid die tegen hoge prijzen over de toonbank gaat.

De X1300 serie had bijvoorbeeld geen problemen en die kan je nu in meerdere winkels krijgen. ATi had hiervan dus wel een flink voorraadje kunnen opbouwen.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Wat is een ROP?

Antwoord: Een ROP staat voor Raster Output (sommigen zeggen dat het staat voor Raster Operation Pipeline, maar het komt op hetzelfde neer). Simpel gezegd zorgt een ROP unit voor het schrijven van het eindresultaat van de (in de pipeline) bewerkte pixels naar de geheugenbuffer. Per clockcycle kan een ROP 1 pixel outputten.

De X1800XT heeft 16 ROPs en kan dus 16 pixels per clockcycle outputten. X1600XT heeft 4 ROPs. X800Pro heeft 12 ROPs. X700Pro heeft 8 ROPs. etc


Een voordeel van het verhogen van het aantal ROPs is dat je op hogere resoluties kan werken. Een ROP bepaald dus hoeveel pixels er per klokcyclus naar je kleur of z/buffer weggeschreven kunnen worden. Heb je dus 16 ROPs, dan duurt het vullen van een 1024x768 buffer (786432 pixels) zo'n 49152 clockcyles met 16 ROPs. Je ziet dus dat als je meer ROPs hebt, je ofwel sneller de framebuffer vult op gelijke resoluties of gemakkelijk naar hogere resoluties kan gaan zonder dat de snelheid drastisch omlaag gaat.

Er is echter een grote maar.... Hoe meer ROPs je hebt hoe sneller de aanwezige bandbreedte opgeslokt gaat worden. Kort gezegd zijn 16 ROPs nog ruim voldoende en zal meer eigenlijk pas nuttig worden als we of a) sneller geklokt GDDR4 gebruiken vanaf zo'n 1.4Ghz of b) overstappen naar een 512-bit memory interface.

Als een shader unit z'n taak sneller af heeft dan een ROP, wat voorkomt in scenarios met weinig shader gebruik, dan is het aan ROPs dus de beperkende factor en zal R580 nooit sneller zijn dan R520 (behalve dan door de iets hogere kloksnelheid).

Als er echter enorm veel shaders (of lange shaders) gebruikt worden, dan zijn het de ROPs die dus moeten wachten op de shaderunits en zal de R580 in het extreme geval zelfs tot 3x sneller kunnen zijn dan R520.

Daarnaast heeft een ROP nog een aantal andere functies waaronder blending en AA.

Vroeger zat een ROP normaal gesproken aan het einde van een pipeline, maar dat is met de komst van de GF6600GT verandert. Hier koppelden ze de ROPs los van de pipelines. nVidia had toen 8 pipelines, maar deze zaten niet vast gekoppeld aan 8 ROPs, maar aan 4 ROPs. Dit bleek ruim voldoende te zijn en ook voerden ze dit door in de G70; deze had 24 pipelines en 16 ROPs.

Bij nVidia zijn de ROPs in staat om 2x zoveel pixels te outputten wanneer er alleen maar met zwart gewerkt hoeft te worden. Vandaar dat de NV40 met 16 ROPs, niet 16 pixels kan outputten, maar 32. En vandaar ook dat G70 beperkt is tot 32 pixels en niet 48.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Wat zijn Z & Stencil Buffers?

Antwoord: Dit zijn stukjes geheugen waarin data wordt opgeslagen over pixels. Bij Z Buffers worden er diepte waardes (depth value) van alle gerenderde pixels. Dit gebeurt om te kijken of een pixel wel of niet gerenderd moet worden (bv objecten die voor elkaar staan die dus niet allemaal helemaal gerenderd hoeven te worden). Bij Stencil Buffers lijkt het veel op Z-Buffers. Ook hier wordt informatie opgeslagen, maar de developer mag nu zelf weten wat voor informatie hij/zij hier op slaat. Het is een soort van kladblokje. Het meeste gebruikt wordt stencilbuffers bij realtime schaduweffecten zoals in Doom3. In de stencilbuffer wordt dan bijgehouden op welke objecten schaduwen vallen door met lichtbronnen (ook bewegende) te werken.

Dit kost veel rekenkracht en nVidia heeft al sinds de FX de mogelijkheid om een ROP op dubbele snelheid te laten werken wanneer er gewerkt werd met Z Stencils. In een nV ROP zit een zogenaamde Z Compare unit en een C(olour) Compare unit. Die C Compare Unit kan zowel Z-Compares doen als C Compares. Dus wanneer er niet gewerkt hoeft te worden met kleurwaardes (C-Compare), dan houdt die unit zich ook bezig met Z-compares en kan-ie een Z/Stencil waarde per clockcycle outputten naast de Z/Stencil waarde van de Z-Compare unit.


1 ROP: 1 kleur + z/stencil per clockcycle OF 2 z/stencils per clockcycle
16 ROPs: 16 kleur + z/stencil per clockcycle OF (maximaal) 32 z/stencils per clockcycle

Zoals je ziet heeft een NV kaart dus veel voordeel bij games als Doom3. Maar er zit ook 1 nadeel aan het geheel bij NV. De maximale MSAA mode is daardoor op dit moment maar 4x, maar daar ga ik nu maar niet op in. Bij ATi heeft alleen de RV530 een verdubbelde Z/Stencil, dus 4 ROPs, maar 8 Z/Stencils per clockcycle.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Physics acceleratie op GPUs. Wat houdt dit in?

Antwoord: In hoeverre verschilt physics acceleratie op GPUs van physics acceleratie op dedicate physics processors (PPU) zoals de Ageia PhysX kaart? Om het verschil te weten moet je eerst het volgende weten...

Je kan Physics indelen in twee groepen:

1) Gameplay Physics
2) Effects Physics

Gameplay Physics beinvloed hoe je op elk moment een game speelt. Je duwt bv een ton omver en die rolt weg of je schiet op een benzine tank en deze ontploft zodat allerlei brokstukken om je oren vliegen. De game-interactie zoals je zelf al zegt.

Effects Physics ligt dicht bij de grafische effecten die nu door je GPU worden berekent. Je moet hier denken aan de ontploffingenseffecten, de brokstukken die je om de oren vliegen met alle explosies/effecten er om heen, de lawine van stenen die naar beneden komt rollen en ondertussen een flinke stofwolk genereren etc. Met effects physics kan je dus dingen er mooier laten uitzien (visuals).

Gameplay Physics wordt door Ageia hardwarematig gedaan, Effects Physics kan Ageia's oplossing niet. Effects Physics is waar Havok zich op richt met HavokFX dmv Shadermodel 3. Havok laat de gameplay physics over aan HydraCore, wat wil zeggen dat HydraCore gebruik maakt van dualcore CPUs om gameplay physics te bereken. Aldus Havok is een dualcore CPU snel genoeg en heb je daar geen extra dure hardware van €300 voor nodig.

Wat doet ATi nu... ATi doet beide. Ze doen zowel Gameplay Physics als Effects Physics.

Gameplay Physics is namelijk een vorm van General Processing, wat CPUs dus altijd doen. En ATi is daar enorm goed in (tot zelfs 1400% sneller dan nVidia in bepaalde situaties. Zelfs een X1600XT verslaat een G71). Met de komst van de R580 is hun GP-capaciteit nog meer toegenomen. En Effects Physics dat ligt al dicht tegen normale graphics processing aan, dus het is niet meer dan logisch dat GPUs dit goed kunnen.

Volgens ATi zijn gameplay physics sterk afhankelijk van floatingpoint berekeningen en dynamic branching die een item testen om te zien of er iets mee gebeurd (bv een botsing). Op elk moment bedenkt een item zich 'bots ik tegen iets aan'. Dynamic branching helpt hiermee om te voorspellen wanneer en/of er iets gebeurt. Ter vergelijking, een CPU kan zo'n 10 Gflops aan floatingpoint berekening aan, terwijl een R580 zo'n 375 Gflops aan kan.

ATi claimt dat wanneer in HL2 de physics door de GPU zouden worden uitgevoerd ipv door de CPU dat ze voor een boost van 20 a 30% kunnen zorgen. Ze zeggen dat zelfs al zou een R580 maar 25 Gflop wijden aan physics, dan nog zou er voldoende over zijn voor graphics.

Het lijkt er op dat ATi al vanaf het begin van de ontwikkeling van de R5x0 architectuur physics in hun achterhoofd heeft gehouden. ATi was al jaren goed bezig op het gebied van GP-GPU. Door in elke pixelshaderengine een dedicated branching unit te installeren in combinatie met de threading architectuur, maakt zich dit niet alleen geschikt voor games die een overvloedig gebruik maken van dynamic branching en pixelshading, maar ook zeer geschikt voor het berekenen van physics shading.

Dus hebben we nu 3 verschillende mogelijkheden wat betreft physics? Ja:
a- Ageia's PhysX (hardwarematig)
b- HavokFX (softwarematig, werkt op alle SM3.0 hardware, dus ook op ATi kaarten)
c- ATi Physics
En er komt waarschijnlijk nog een vierde bij:
d- DirectPhysics van Microsoft (de grote concurrent van HavokFX)

Theoretisch gezien heeft ATi dus al 3 mogelijkheden voor het doen van Physics.

ATi pakt het echter slim aan. Ze maken hun physics versie open voor iedereen. ATi is bezig met het ontwikkelen van een Data Parallel Processing Architecture Abstraction laag in de drivers die het gamedevs mogelijk maakt om een GPU voor physics te gebruiken zonder dat er een API als OpenGL of DirectX nodig is of dat men een dure license moet nemen op HavokFX. ATi geeft de development software voor niks aan developers en ze mogen zelf weten hoe ze het gebruiken. Natuurlijk verleent ATi hulp wanneer devs het nodig hebben.

Doordat ATi een aparte layer in de drivers maakt, zou het mogelijk moeten zijn om nog efficienter van de hardware gebruik te maken dan wanneer er een aparte API als DirectX nodig zou zijn. ATi weet het beste hoe hun hardware in elkaar zit en een directe toegang tot de hardware is natuurlijk beter dan een extra tussenstap in de vorm van HavokFX/DirectPhysics etc. Maar ATi biedt wel de mogelijkheid voor gamedevs om alsnog via DirectX of OGL te werken als ze dat willen. De DPPAA-layer is flexibel genoeg om dit te kunnen en moet voor geen problemen zorgen wanneer bv straks DirectPhysics gebruikt wordt. De DPPAA layer in de drivers zorgt gewoon dat alles goed komt.

ATi heeft aangegeven dat de ideale situatie zou zijn wanneer er 1 oplossing (API) is voor physics, omdat je dan goed kan vergelijken welke van de oplossingen het beste is. Met de komst van DirectPhysics lijkt dit dan ook te gaan gebeuren.

ATi biedt nu 2 mogelijkheden wat betreft physics:
1) Physics + Graphics op 1 GPU
Wanneer een game op een bepaalde resolutie gespeeld wordt, dan kijkt de driver of de GPU wel volledig gebruikt wordt op die bepaalde resolutie. Als er meer fps gegenereerd wordt dan eigenlijk nodig is, dan kan de driver er voor zorgen dat er een gedeelte van de rekenpower gebruikt wordt voor physics. En vaak worden op dit moment niet alle pixelshaderengines gebruikt. Dat is natuurlijk zonde als je er 48 hebt en er worden er maar 16 gebruikt. Je kan de rest dan mooi inzetten voor physics.

2) Physics op GPU1 + Graphics op GPU2
Ik heb expres geen CrossFire genoemd, omdat CrossFire helemaal niet verplicht is. Het zou mogelijk moeten zijn om een X1600XT voor physics te gebruiken, terwijl een X1900XTX als main graphics unit gebruikt wordt. De performance van de physicskaart schaalt mee naarmate het model hoger in de serie is. Een X1300Pro zal dus langzamer zijn dan een X1600XT. Maar zoals ik al aangaf... zelfs een X1600XT is sneller in general processing dan een G71. Dit biedt dus leuke vooruitzichten voor mensen die nu een ATi X1K kaart hebben. Koop je er later een X2K kaart bij, dan kan je je X1K kaart blijven gebruiken als physics GPU.

Wanneer komen de drivers uit voor physics acceleratie op GPUs?
AMD brengt physicsdrivers uit als onderdeel van de huidige Catalyst driversuite. Je hoeft dus geen speciale drivers te downloaden om physics te activeren. Het physicsgedeelte in de drivers wordt echter pas door AMD geactiveerd wanneer de eerste games uit komen die gebruik maken van de HavokFX engine.

De eerste games zijn Alone In The Dark 4 en Hellgate: London. Daarnaast heeft Blizzard Entertainment (bekend van WoW, Diablo en Starcraft) een licentie genomen op Havok 4.0 waar ook HavokFX onderdeel van is.

[Voor 99% gewijzigd door CJ op 06-03-2007 19:47]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.

http://www.guildwarsarena.net/ati/pricechart.jpg
Richtprijzen na de lancering van de X1950XTX, X1950Pro, X1650XT, X1650Pro en X1300XT

X1K-serie in de Pricewatch
http://tweakers.net/price...Field=prijs&orderSort=asc

Let er wel op dat de prijzen dagelijks kunnen veranderen en dat deze pricewatch eens in de maand wordt geupdate. De prijzen zijn afgerond in hele euro's. De echte winkelprijzen kunnen dus iets anders zijn.
• Goedkoopste X1300 128MB PCIe: €47,20 >
• Goedkoopste X1300 256MB PCIe: €56,95 <
• Goedkoopste X1300 512MB PCIe: €53,16 >
• Goedkoopste X1300Pro 256MB PCIe: €64,14 <
• Goedkoopste X1300XT 256MB PCIe: €65 << TIP
• Goedkoopste X1300XT 512MB PCIe: €90,00 NEW
• Goedkoopste X1600Pro 256MB PCIe: €73,54 =
• Goedkoopste X1600Pro 256MB AGP AGP: 99,91 <
• Goedkoopste X1600Pro 512MB PCIe: €98,55 >
• Goedkoopste X1600XT 256MB PCIe: €77 <<
• Goedkoopste X1650Pro 256MB PCIe: €76,00 =
• Goedkoopste X1650XT PCIe: €119 <
• Goedkoopste X1800GTO 256MB PCIe: €174,90 =
• Goedkoopste X1800XT 256MB PCIe: link verouderd
• Goedkoopste X1800XT 512MB PCIe: €304,98 >>
• Goedkoopste X1900GT 256MB PCIe: €157,00 >
• Goedkoopste X1950GT 256MB PCIe: €144 NEW
• Goedkoopste X1950Pro 256MB PCIe: €154 < TIP !!!
• Goedkoopste X1950Pro 256MB AGP AGP: €195 NEW AGP TIP !!!
• Goedkoopste X1950Pro 512MB PCIe: €195,23 <<
• Goedkoopste X1900XT 256MB PCIe: €229,00 <<
• Goedkoopste X1900XT 512MB PCIe: €299,00 =
• Goedkoopste X1900XT CrossFire: €374,00 >
• Goedkoopste X1900XTX 512MB PCIe: €299,00 <<
• Goedkoopste X1950XT 256MB PCIe: €198,00 << TIP
• Goedkoopste X1950XTX PCIe: €298,00 <<
• Goedkoopste X1950XTX CrossFire PCIe: €354,80 <<
< lager in prijs tov vorige update (<< meer dan €10 gezakt)
> hoger in prijs tov vorige update (>> meer dan €10 gestegen)
= gelijk gebleven tov vorige update
Last updated: 6 Maart 2007

[Voor 102% gewijzigd door CJ op 06-03-2007 21:10]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.

Reken maar dat de aandeelhouders de ware redenen te horen krijgen tijdens de conference-calls die elk kwartaal gehouden worden en waarvan wij later de transcripts te zien krijgen dan wel het live kunnen beluisteren. Jan Modaal mag je misschien voor de gek houden met vage redenen die doordrenkt zijn met PR materiaal, maar de aandeelhouders nemen hier geen genoegen mee. Voor hen is R600 'laat', verliezen ze hierdoor geld en willen ze weten waarom.

En hier op het forum zijn al een aantal mensen die precies weten wat de R600 in houdt, hoe hij presteert en waarom hij is uitgesteld. ;) En die mensen zouden je ongetwijfeld zeggen dat de reden hier ook al een keer is voorbij gekomen en dat Fuad het ongetwijfeld ook al een keertje heeft genoemd in alle duizenden mogelijke redenen die hij bij elke situatie verzint. Just so he can say "I told you so". ;)
Edit: Dan iets geheel anders en meer ontopic... Meet Natalya Tatarchuk. De vrouw die verantwoordelijk is voor de Fur (Bear) demo op de R9700 en voor Toyshop op de X1K serie:

http://www.ixbt.com/editorial/kri2004/natalia-ati2.jpg

Ze geeft vandaag een lezing tijdens GDC waar ze ook nieuwe demo's zal laten zien op de R600 en waar ook Battlefield: Bad Company, die gebruik maakt van de nieuwe Frostbyte Engine, geshowcased gaat worden op de R600.

Ik verwacht de komende dag(en) wat leuke 'leaks'.

[Voor 22% gewijzigd door CJ op 07-03-2007 03:50]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • PassieWassie
 • Registratie: mei 2004
 • Laatst online: 19-12-2018
Een erg leuk plaatje van de verschillende cores van oude en nieuwe ATI vpu's.
http://resources.vr-zone.com/newzhunter/R6xxgpus.jpg
Van links : RV410(110nm), R520(90nm), R580(90nm), R600(80nm), RV630(65nm)
bron: VR-zone forum
:)

[Voor 14% gewijzigd door PassieWassie op 07-03-2007 12:15. Reden: vergeten de types er bij te vermelden, u had gelijk hieronder]

Specs: http://specs.tweak.to/14936= Nieuwe Spekjes mensen !


 • aca
 • Registratie: maart 2004
 • Laatst online: 26-10-2011

aca

Nullor fetisjist

De eerste X1950XT die niet met de reference cooler wordt geleverd:

GeCube X1950XT X-series. Haha Marketting.. :+

http://www.techpowerup.com/img/07-03-07/GC-HV195XTG3-D3_box_B.jpg

"The scientists of today think deeply instead of clearly. One must be sane to think clearly, but one can think deeply and be quite insane." - Nikola Tesla

aca schreef op woensdag 07 maart 2007 @ 12:16:
De eerste X1950XT die niet met de reference cooler wordt geleverd:

GeCube X1950XT X-series. Haha Marketting.. :+

[afbeelding]
De GeCube X1950XT - X is ook verkrijgbaar in AGP uitvoering. Dus voor degenen die het snelste van het snelste willen hebben op AGP gebied is de X1950XT het snelste wat er te krijgen is. AMD is daar heer en meester.

Eigenlijk was deze de eerste X1950XT die geen reference cooler gebruikte. Deze gebruikt namelijk de TEC (Thermal Electric Cooler) cooler die ook al op een X1950Pro versie van GeCube is verschenen. En alhoewel de naam "XT - X" misleidend is, draait de core wel op 650Mhz ipv 625Mhz.

http://www.gecube.com/cms_file.php?id=2484

GeCube heeft trouwens best wel hele interessante producten in hun line-up, zoals bv deze X1650XT Gemini2 Dual:

http://www.gecube.com/cms_file.php?id=2465

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 23-09 18:51
CJ schreef op woensdag 07 maart 2007 @ 13:40:
[...]


De GeCube X1950XT - X is ook verkrijgbaar in AGP uitvoering. Dus voor degenen die het snelste van het snelste willen hebben op AGP gebied is de X1950XT het snelste wat er te krijgen is. AMD is daar heer en meester.

Eigenlijk was deze de eerste X1950XT die geen reference cooler gebruikte. Deze gebruikt namelijk de TEC (Thermal Electric Cooler) cooler die ook al op een X1950Pro versie van GeCube is verschenen. En alhoewel de naam "XT - X" misleidend is, draait de core wel op 650Mhz ipv 625Mhz.

[afbeelding]

GeCube heeft trouwens best wel hele interessante producten in hun line-up, zoals bv deze X1650XT Gemini2 Dual:

[afbeelding]
Maar die X1950 Serie van GeCube gebruikt toch overgeclockte RV570 chips en dus geen R580 chips ? Want sommige denken dat nu volgens mij. Je krijgt volgens mij 36 shaders op een hoge clockspeed. Maar geen 48 die de R580 core heeft. Dat verklaart denk ik ook het PCB ontwerp.

Die Gemini 2 is wel erg stoer voor in de shuttle :9~ Daar zaten toch 2x RV560's op ? Dus heb je bijna een X1900 qua shader performance alleen dan singel slot :P Vraag me af of die cooler veel herrie maakt er een andere op zetten gaat niet lukken met 2 cores.

http://images.tweaktown.com/imagebank/gecube-gemini21650xt_test04.gif

http://images.tweaktown.com/imagebank/gecube-gemini21650xt_test05.gif

Dus ik denk dat dit kaartje erg leuk is vooral als de CF drivers nog beter worden.

[Voor 17% gewijzigd door Astennu op 07-03-2007 13:57]

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • SpankmasterC
 • Registratie: juli 2002
 • Laatst online: 23-09 12:46
ATi laat een compleet nieuwe soort GPU zien: een vector graphics GPU:


Komt uit een artikel van The Inq, zal een GPU zijn voor in mobiele telefoons, perfect om flashapplicaties mee te versnellen:
DAAMIT WAS SHOWING off two new handheld chipsets, and OpenGL ES 2.0 chip and a vector GPU at this show.

Both are not final silicon yet, just there to kickstart the software infrastructure so that when the phones do show up, the software will be ready.

ATI OpenGL ES 2.0 GPU

The first one was talked about last week, it is the third generation mobile graphics part, and has not yet warranted a marketing name. Not much to say here, bigger, faster, smaller, lighter and comes in a range of trendy southwest colours.

ATI Vector GPU

The more interesting of the two is the Vector GPU. When was the last time you heard of anything new in GPUs? OK, vector GPUs are not totally new, someone has probably done them before but this is probably the first one that will be made in quantities that you can't count to on one hand.

Why vectors? Two main reasons, scaling and flash. Imagine having a program on a mobile where you don't have to worry about font size, graphics size or even screen aspect ratios. With a fully vector UI, you can just write the graphics and give it a scaling factor. Better yet, you have that built into the phone, and voila, you are done.

OK, Sun killed this whole concept with Java, but it should be significantly easier to support new hardware and software with vector based GPUs. Write once, run anywhere, hopefully debug a lot less, but in reality something will bite your ass anyway.

The other interesting one is flash acceleration. With the advent of mobile flash variants, little sites like YouTube and others using it for video, and other little no-names picking up the concept, hardware acceleration has merit. If you can't see the obvious worth here, I won't belabor the point.

The two DAAMIT mobile chips are totally distinct and both worthwhile in their own way. It will be really interesting in a generation or two when you start seeing converged devices, anyone for flash video textures on 3D surfaces.... on your phone? µ
Ze hebben gelijk, dit is voor het eerst in tijden dat er echt een compleet nieuw concept wordt toegepast op GPU's, en dat kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen!

 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 23-09 18:51
Ik heb een voeding gevonden die de nieuwe R600 support:

http://www.enermax.com.tw/admin/pic/200711216123890890.jpg

http://www.enermax.com.tw...duct_Display1.asp?PrID=70

Tis wel een 1000 watt voeding maar hij heeft dus een 6p+2p Volgens mij is dat een soort opschuif stukje.

Dus na vele SLi voedingen nu een exhte Crossfire PSU:

http://www.enermax.com.tw/admin/pic/20072113434419374.jpg

En die 8p is blijkbaar onderdeel van PCI Express 2.0:

http://www.enermax.com.tw/admin/pic/200711215391013542.jpg

De voeding heeft 5 12v lijnen met elk 24A. Ik gok dat elke 8P stekker op een losse 12v lijn zit. Dus dat elke kaart 24A krijgt.

http://www.enermax.com.tw/admin/pic/200711215393764246.jpg

Lijkt wel op een 4x4 voeding :P 4 x 4 cores met 5 PCI-E 1.0 kaarten of 2x PCI-E 2.0 + een PCI E 1.0 en dan 24 HD's. Dus 2x R600 + X1950 als Physics is mogelijk met deze PSU :9~

Dus ik al alvast opzoek naar een nieuwe PSU. Deze vind ik toch iets te overkill :) 600 Watt vind ik wel mooi misschien iets meer aangezien ik dan 2xR600 zou kunnen gebruiken. 600 watt zal wat krap zijn.

Edit: Enermax heeft dus 3 series van voedingen die DDX ready zijn en dat DDX houd blijkbaar dus in dat ze die 8p PCI-E connector hebben. Zowel de SLI en de Crossfire voedingen hadden dan de 8P stekker er op zitten.

[Voor 73% gewijzigd door Astennu op 08-03-2007 10:11]

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • hjs
 • Registratie: juni 1999
 • Niet online
Dit zijn toch niet akties waar je veel fans mee maakt :(
YOU CAN ALREADY BUY notebooks featuring a Mobility Radeon X2300 graphics processor.

At first, it seemed that some partners jumped the gun and prelaunched AMD's Mobility Radeon X2300 (allegedly an RV610 part) but, in the end, it turns out that AMD will mix its present DirectX 9 and future DirectX 10 parts in its X2K lineup.
en nog wat info
RV610PRO uses a 6 layers PCB with a TDP of 35W. It has 256MB GDDR3 memory clocked at 700MHz. RV610PRO support Crossfire and hardware H.264 decode. RV610LE on the other hand uses a 4 layers PCB with TDP at 25W. It has 128MB GDDR2 memory clocked at 400MHz and sports HyperMemory Technology.
Beide gequote van EB natuurlijk :+

en nog een test van een nieuwe Coolermaster koeler

link

[Voor 14% gewijzigd door hjs op 13-03-2007 13:21]


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

C&C3 draait prima op de crossfire setup hier hoor :)

1440 x 900 x32 FSAA als AF x16HQ en HDR aan, alleen als ik meer dan 100 mammouth tanks maak dan gaat ie het zaar krijgen, moet zeggen niet echt verkeerd sincd dat het ontwerp van de R580 van eind 2005 is :)

Ik maak wel wat pics vanmiddag, heh aardig future proof moet ik echter toegeven, ben benieuwd hoe future proof de R600 zal zijn :)

Zoals beloofd hier wat pics van C&C3 demo met de max sttings wat me CF setje aan kan :)

1440 x 900 x32 FSAA x14, AF x16HQ, Adaptve AA als HDR op maxx, game settings op maxx en toch nog vloeiend speelbaar :)

http://www.3dfx.ch/gallery/d/19288-2/C_amp_C3+a.jpg http://www.3dfx.ch/gallery/d/19291-2/C_amp_C3+b.jpg http://www.3dfx.ch/gallery/d/19294-2/C_amp_C3+c.jpg

[Voor 47% gewijzigd door Gold Leader op 14-03-2007 18:10]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

mja ik hebt de ATi controlpanel maar gebruikt en ja het is ook maaar een demo, die heeft niet alle instellingen van het officiele, maar wees maar niet gerust, me buurman heeft voor me de Kane Limited Edition besteld voor me die heeft ook vele leuke extra's.

ik zal kijken wat ik kan doen met die demo ik denk dat er mischien iets aan moet idd :)
me ATi CCC is nu zo ingesteld:
http://www.imagehosting.com/out.php/t338966_ATiCFsettingsa.jpg http://www.imagehosting.com/out.php/t338968_ATiCFsettingsb.jpg

volgens mij staat daar alles oke, ik gebruike Omega 7.01 tesamen met ATi CCC als WDM 7.1, aangezien dat ATi TrayTool me CF setje niet pakt, omdat ik twee verschillende Radeon's hebt in CF mode.

nou hier het control panel van C&C zelf, daar staat alles aan behalve de FSAA, omdat ik dat hebt aangezet in de ATi CCC.
http://www.imagehosting.com/out.php/t339038_CC3settingsVGA.png

en alsnog ziet het ingame er zo uit:
http://www.3dfx.ch/gallery/d/19297-1/C_amp_C3testIQ.png http://www.3dfx.ch/gallery/d/19300-2/C_amp_C3testIQb.jpg

Als er dingen zijn waarvan zeggen dat het anders moet, gooi dan maar los :)

Ik heb wel de skirmish map gedaan, de single player zag er wel mooier uit die had meer HDR effecten enzo, persoonlijk vond ik die Skirmish map ook erg wazig hoor, maar datkan ook aan mij liggen.

[Voor 30% gewijzigd door Gold Leader op 15-03-2007 02:20]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

is een id, maar dan gaat soms me TFT flippen krijg ik allemaal van die golvende strepen, ofdat de Vsync niet meer spoort.

dat heb ik vaak bij games als GTA San Andreas, Flight SimX en Quake 4
Maare ik ga dat effe bekijken wat er met C&C 3 gebeurd.

Update :)

en ja hoor Mip Mapping staat nu ook op max quallity en YES! het ziet er gelijk stukken beter uit :)
http://www.3dfx.ch/gallery/d/19303-1/C_amp_C3mipmapmax+a.png

[Voor 71% gewijzigd door Gold Leader op 15-03-2007 02:40]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

Apple schreef op donderdag 15 maart 2007 @ 02:30:
Obi, weet je wel zeker dat het je Crossfire set-up is waar je screenshots van neemt, en niet van één of andere oude 3dFx Voodoo kaart van je? :+
heh C&C3 op een Voodoo kaart heh zo ver zijn we nog niet maar Generals dat dan weer wel :)
neu het was idd de MipMapping setting :) Hoewel dat Motion Blur wel een eigenschap van de Voodoo5 serie is, het zou mogelijk moeten zijn hmm O+ wat een geweldig id

Die CrossFire setup is best sterk, alles liep vloeiend, scheelt weer helse poeten voor een nieuwe VGA kaart :X

Mijn dank is groot ! :w
http://www.3dfx.ch/gallery/d/19329-1/C_amp_C3Takeoff.png

[Voor 34% gewijzigd door Gold Leader op 15-03-2007 03:35]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum

CeBit 07 News: RV610 en RV630 shots

RV610:

http://www.pcgameshardware.de/screenshots/medium/Imgp5547.jpg

http://www.pcgameshardware.de/screenshots/medium/Imgp5545.jpg

RV630:

http://www.pcgameshardware.de/screenshots/medium/Imgp5541.jpg

http://www.pcgameshardware.de/screenshots/medium/Imgp5526.jpg

Bron: http://www.pcgameshardware.de/?article_id=571589

Launch: Waarschijnlijk midden April (net als G84/G86 op 17 April misschien? :P )

[Voor 14% gewijzigd door CJ op 15-03-2007 15:09]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.

CeBit News: Sapphire toont Quad CrossFire!

De titel zegt het helemaal. Gebaseerd op de X1950Pro, en waarschijnlijk een uitprobeersel voor het echte werk (Quad R600 / RV670).

http://www.pcgameshardware.de/screenshots/medium/DSC02759.JPG

http://www.pcgameshardware.de/screenshots/medium/DSC02758.JPG

Meer pics: http://www.pcgameshardware.de/?article_id=571527

[Voor 15% gewijzigd door CJ op 15-03-2007 15:10]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.

Yep. Maar volgens mij is dat RV630. Wel vreemd dat ze voor de midrange dezelfde cooler gebruiken als de X1950XTX. En volgens meldingen van CeBit zou de retail R600 bijna exact dezelfde cooler gebruiken als de X1950XTX en ongeveer net zo lang zijn. Dus misschien is het 'm wel. :P

Anyway, AMD begint nu de hype machine te activeren. Wel grappig om te zien hoe de marketingmachine van AMD nu de GPU producten de markt op brengt:

http://images.tweaktown.com/imagebank/news_amdr600update_03.jpg

Bron: http://www.tweaktown.com/...ails_confirmed/index.html

Hopelijk kunnen ze het waar maken.

Edit: Neem de data in het Tweaktown artikel wel met een korrel zout. Voor zover ik weet zijn dat de oude data.

[Voor 11% gewijzigd door CJ op 15-03-2007 15:24]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 23-09 18:51

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • Joepi
 • Registratie: december 1999
 • Laatst online: 28-06 14:39
Dit zou UFO zijn: de klijnste R600: een XL
http://666kb.com/i/amndcnrl8aiwjq0ms.jpg

Verband:
http://img6.picsplace.to/img6/27/news_amdr600update_02l.jpg

 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

hmm dit zal best een X2900 XTX kunnen zijn waarom niet ?
http://www.pcgameshardware.de/screenshots/original/Imgp5452.jpg
http://www.pcgameshardware.de/screenshots/original/Imgp5550.jpg
http://www.pcgameshardware.de/screenshots/original/Imgp5551.jpg
http://www.pcgameshardware.de/screenshots/original/Imgp5548.jpg

als men kijkt naar de PCB patronen is het iig anders dan dat van de X1950 XTX aangezien dat dit ding een interne CF adapter heeft net als dat van de X1950 Pro right :)

en waarom zou ATI zo'n enorme cooler op een X1950 Pro plaatsen in the first place? ik merk zelfs dat deze korter is als een X1950 Pro aan gezien de X1950 Pro even lang is als dat van een X1950 XTX :)

Wat die afbeeldingen zijn vlgens mij dan, een echte ATi Radeon X2900 XTX 1024MB GDDR4 kaart de retail versie, maar ik kan het goed mis hebben hoor het kan ook de X2900 XT 512MB GDDR3 kaart zijn ;)

maar goed dan zijn mij gokjes er op, en ja ik denk ook eerder dat de R600 alleen voor de OEM versie worde gebruikt aangezien die op 80nm gebakken zou moeten zijn en dat de retail versie de R650 mee krijgt, @ 65nm, kleinere die dus hogere speeds en ook minder cooling benodigd dus ook hierdoor een fan met een kleinere geluids procudee.

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum


 • Joepi
 • Registratie: december 1999
 • Laatst online: 28-06 14:39
CJ, vergelijk nog eens:
http://www.theinquirer.net/images/articles/R600ch.jpg


http://img168.imageshack.us/img168/2898/amndcnrl8aiwjq0msev5.jpg

 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

heh oke maar dan nog kijk is naar de power aansluiting op de X2900 XTX diagram en op die van de X2600 XT ;) en als je die X2900 XTX OEM kaarten pakt, die hebben net als dat diagram twee power connectors een 6 pinned als 8 pinned power connector, die X2600 XT heeft er maar een enkele 6pin power connector ;)

hier die OEM X2900 XTX met die twee power connectors:
http://i.zdnet.com/gallery/57091-525-203.jpg

hier een closeup er van :)
http://www.imagehosting.com/out.php/i199526_X2800XTXOEMc.jpg

Vergelijk dat met die RV630XT kaart ;)

Dus ik denk toch dat CJ wel gelijk heeft dat die mooie kaart met die zwarte cooler kap een RV630XT aka X2600 XT is en geen retail verise van de R600 XTX aka X2900 XTX ;)

[Voor 14% gewijzigd door Gold Leader op 16-03-2007 00:40]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum


 • dreee
 • Registratie: oktober 2004
 • Laatst online: 19-10-2017
hehe precies, daar wou ik ook nog even op terug komen. De kaart heeft echt de lengte van een hi end kaart. Dus het zou eerder de UFO kunnen zijn. Maar als de R630XT 12000 punten in 3DM05 scoort dan lijkt me die mogelijkheid ook aanwezig. Alleen dan met een 256 bit PCB.
Iig vind ik die kaart veel te lang voor een midrange kaart. :)

Astennu, ik geloof dat in het tabbeltje staat dat er op de reatail 2 x 6pins zit en op de OEM 8pins en 6pins. Met respectievelijk 240W en 270W aan verbruik. Waarom? Snelheid is het zelfde van de twee. Mss is de OEM 80nm en de retail 65nm? Maar ik denk het niet. Ik denk dat de R600 gewoon 80nm is en ruled in DX10 prestatie.

Wat wel duidelijk lijkt, de overstap naar 65nm gaat zeer snel volledig zijn.
Leuk trouwens die namen erbij zoals catseye :)

nog ff erbij:
http://img6.picsplace.to/img6/27/news_amdr600update_02l.jpg

De UFO heeft 2x3 dus 1x 6pins

[Voor 7% gewijzigd door dreee op 16-03-2007 00:28]

De weg kwijt? Vind je zelf weer terug... --> Radio Paradise <--

Obi-Wan Kenobi schreef op vrijdag 16 maart 2007 @ 00:08:
voor jou CJ ik heb ze op imagehosting.com gezet, voordat ze verwijderd worden op die andere site 8)
8) Kewl :)
Ok, en nu deze er bij... De GF8800GTS.

http://www.firingsquad.com/hardware/geforce_8800_gts_320mb_roundup/images/02.jpg

Welke lijkt nu meer op het conceptmodel cooler van de R600? De cooler op de X1950XTX/RV630XT of die op de GF8800?

Edit: Ik zag net dat Fuad ook de R600XTX heeft gezien en die schreef wonder boven wonder ook dat de cooler lijkt op die van de GF8800.... Bron: http://www.fudzilla.com/i...task=view&id=147&Itemid=1

[Voor 13% gewijzigd door CJ op 16-03-2007 00:29]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

oke een beetje een gekke foto, omdat ie iets scheef gefotografeerd is, maar om te vergelijken why not :+

hier me X1950 XTX CFE die de zelfde cooler heeft als de X1950 XTX right :)
http://www.3dfx.ch/gallery/d/16825-2/DSC01813.JPG
hier dat plaatje van die R600 XTX Retail van VR Zone:
http://www.theinquirer.net/images/articles/R600ch.jpg

hier die X2600 XT:
http://img168.imageshack.us/img168/2898/amndcnrl8aiwjq0msev5.jpg

en hier die GeForce 8800GTS die jij net liet zien CJ :)
http://www.firingsquad.com/hardware/geforce_8800_gts_320mb_roundup/images/02.jpg

Als ik het moet toegeven is het wel een mix van die X1950 XTX als 8800GTS als X2600XT maar idd de rechtheid van die cooler komt erg overheen met die van die 8800GTS, maar de groote als de vorm van de fan komt overheen met die van de X1950 XTX

[Voor 6% gewijzigd door Gold Leader op 16-03-2007 00:46]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum

Ik heb nog eens even zitten nadenken over de performance van RV630. AMD kan het niet maken om deze langzamer te laten zijn dan de huidige kaarten in het lower midrange segment, dus de RV560.

RV560 scoort zo'n 7700 punten in 3DM05 voor zo'n €140,- met een 128-bit memory interface. RV570 scoort zo'n 10000 punten in 3DM05, maar deze heeft 12 pixelshaderengines meer en een 256-bit memory interface.

Als de unified shader architecture van AMD echt zo snel is, dan zou 12000 punten voor de snelste RV630 inderdaad mogelijk moeten zijn. Het zou eerder vreemd zijn als ze een nieuwe generatie kaart voor bv €199 zouden lanceren die langzamer zou zijn dan de vorige generatie midrange kaarten.

Edit:

Hier de nieuwste Arctic Cooling Accelero Extreme. Ook geschikt voor de R600. ;)

http://www.pcgameshardware.de/screenshots/medium/arcticcooling3.jpg

En in tegenstelling tot nVidia heeft AMD laten weten dat ook de R6x0 reeks kan werken met de Rialto bridge. nV liet gisteren weten dat er geen AGP versies van hun DX10 kaarten gepland stonden. AMD heeft laten weten dat ze het ook dit keer van hun boardpartners af zouden laten hangen en dat alle R6x0 chips met de Rialto bridgechip kunnen samenwerken.

[Voor 27% gewijzigd door CJ op 16-03-2007 11:05]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

hmm als ik de cijvers qua performance vermeerdering bekijkt dan heeft ATi de Radeon 9700 Pro weer in handen want 2x de snelheid van een X1950 XTX is toch aardig wat, ben benieud hoe lang de R600 dit uit gaat houden, hopelijk totdat de R700 uit komt, voor de low end als mid end heeft ATi het al wel gered als die cijfer zouden kloppen :)

@ Hekking

Je kaartje heb ik een nieuw leven in geblazen, helemaal schoon gepoetst :)

ATi 3D Rage II + DVD PCI 4MB Rev.B 9812, best een laat model aangezien het een ontwerp is van week 36 jaar 1996 :D
http://www.3dfx.ch/gallery/d/19478-2/ATi+Rage+3D+II+DVD+PCI+4MB+Rev_A+9812+Top.JPG http://www.3dfx.ch/gallery/d/19475-2/ATi+Rage+3D+II+DVD+PCI+4MB+Rev_A+9812+Headshot.JPG http://www.3dfx.ch/gallery/d/19471-2/ATi+Rage+3D+II+DVD+PCI+4MB+Rev_A+9812+Back.JPG

het is geloof ik de eerste ATi kaart met DVD ondersteuning! Het is nu ook het oudste ATi kaartje in me 9 delige ATi collectie w00t _/-\o_

@ CJ

heh dat is een kolosaam apparaat !
http://www.pcgameshardware.de/screenshots/medium/arcticcooling3.jpg

ik schrok me rot toen je dat poste :X , heh mooi is een ander woord, ben benieuwd hoe de Waku sets er voor uit gaan zien :)

[Voor 9% gewijzigd door Gold Leader op 16-03-2007 17:42]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum

leonpwner1 schreef op vrijdag 16 maart 2007 @ 17:38:
[...]


Valt tegen imho, dubbele van mijn 7900gt. Dus laten we zeggen anderhalf keer zo snel als een x1950xtx.
Mijn X1950XT (OC naar 650/925) scoort 6200 in 3DM06, dus voor mij zou de X2900XT dus minstens 77% sneller zijn dan mijn huidige kaart. In 3DM05 is het verschil al kleiner, daar is het minstens zo'n 42%. Als dit gerucht klopt, dan zou de X2900XTX wel eens echt twee keer sneller kunnen zijn dan de X1950XTX.
RappieRappie schreef op vrijdag 16 maart 2007 @ 17:45:
[...]


Niet echt interessant aangezien we niet weten met wat voor CPU de benches gedraaid zijn. Als het met een Quad core Intel is is het niet echt hoog, als het met een X2 AMD is, is het echter wel hoog.

Een Intel CPU lijkt me in ieder geval uitgesloten dus het zal wel op een Quad AMD zijn (2xFX70) of op een X2, en dan is de score niet onaardig lijkt me... :)
Waarom zou het geen Intel CPU zijn? AMD wil graag Intel chipsets blijven leveren en doet dat net zolang er vraag naar is van de fabrikanten. En laatst dook er ook weer een Intel mobo op met een AMD RS690/RS600 chipset, dus ik denk niet dat AMD er veel problemen mee heeft om een Intel CPU te gebruiken. Het gaat immers om de hoogste score als een C2D dat bezorgt, dan gebruiken ze die gewoon.

En Intels nieuwe P35 chipset zal ook CrossFire blijven ondersteunen. Dus AMD heeft genoeg mogelijkheden om het beste uit de R600 te halen.

Ook gespot:

Nieuwe Zalman cooler:

http://www.pcgameshardware.de/screenshots/medium/Imgp5472.jpg

En de nieuwe Accelero Extreme van dichtbij:

http://www.pcgameshardware.de/screenshots/medium/1Imgp5584.jpg

Meer coolers: http://www.pcgameshardware.de/?article_id=571767

[Voor 57% gewijzigd door CJ op 16-03-2007 17:59]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.

Vergeet niet dat je niet 'zo maar' even van 80nm naar een 65nm proces gaat zoals je dat wel kan doen met 90nm naar 80nm. M.a.w. je springt niet zo maar van een full node naar een andere full node, terwijl je dat wel kan doen met een full node naar half node. Als het waar is, dan moet er veel meer veranderd zijn binnen de chip.

En ergens betwijfel ik het of AMD echt chips de markt op brengt die last hebben van leakage...

Dan iets anders... MSI heeft de eerste laptop met een mobiele RV630 gepresenteerd:

http://uk.theinquirer.net/images/articles/MSI_GX710_RV630M.jpg

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Avalaxy
 • Registratie: juni 2006
 • Laatst online: 16-09 23:39
AMD RV610 HDMI
http://uk.theinquirer.net/images/articles/MSI_RV610_HDMI.jpg
Die al gezien?

Nieuwe overgeclockte x1950xtx voor AGP
http://uk.theinquirer.net/images/articles/GeCube_X1950XT_AGP.jpg

Meer

[Voor 27% gewijzigd door Avalaxy op 16-03-2007 22:06]

Thermaltake R600 watercooler:

http://img106.imageshack.us/img106/2270/15255187re2.jpg

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

Astennu schreef op zaterdag 17 maart 2007 @ 00:33:
[...]


Oeh :P ik zie daar Turion X2 en RV630 :P Lekker :D Al helemaal als je daar straks een nieuwe K10 core in kan stoppen :P I Want One !!! _/-\o_

En over het stroomverbruik. Als AMD 65 nm zou gebruiken voor de R600 zouden ze die extra marge misschien ook wel gebruikt kunnen hebben om de chip hoger te clocken. Als de RV630 al 125 watt gebruikt ( Wat ik best veel vind gezien hij niet eens even snel is als een X1950 XTX maar er iets onder zit ) is 200 Denk ik ook te optimisties voor een 80nm chip van 720 miljoen transistors.

Ik denk zelf dat de RV630 iets van 90 watt gaat gebruiken. RV610 heeft 25 en 35 watt. Dan is de stap naar de 90 watt van de RV630 al veel. Dus iets van RV630 LE 45 Pro 60 en XTX 80-90. Dan zou die 150 voor een 65nm R600 nog wel kunnen.
Die RV630M is idd een leuke upgrade ook vergeleken met me M18 :9

ben benieuwd hoe die RV630M het zal doen invergeleken met me M18 in DX9 apps en ook hoe die DX10 aan gaat pakken tenzei er nog een R600M komt dan wacht ik nog even ;)
leonpwner1 schreef op vrijdag 16 maart 2007 @ 22:04:
AMD RV610 HDMI
[afbeelding]
Die al gezien?

Nieuwe overgeclockte x1950xtx voor AGP
[afbeelding]

Meer
het is een opgevoerde X1950XT en geen XTX aangezien die maar 256MB GDDR3 heeft, volgensmij bestond deze kaart al een tijdje van GeCube in AGP x8 smaak, oftewel deze:
http://www.pcgameshardware.de/screenshots/medium/GeCube_1950XT_AGP.jpg

[Voor 26% gewijzigd door Gold Leader op 17-03-2007 00:58]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum

Newsflash: AMD & Havok showcase HavokFX

Op CeBit heeft AMD een nieuwe Physicsdemo laten zien. Dit keer is de physicsdemo ontwikkeld in samenwerking met Havok en maakt dus gebruik van de HavokFX engine. Het eerste spel die gebruik maakt van Havok FX komt in Juni uit en is Hellgate: London (tegelijkertijd ook een van de eerste echte DX10 games).

Het berekenen van dezelfde scene door de CPU resulteerde in een framerate van 3-10fps. Werd de X1900XTX CrossFire opstelling gebruikt, dan schoot de FPS omhoog naar 40-100fps.

http://www.pcgameshardware.de/screenshots/medium/Physik7_resize.JPG

Zoals het er nu naar uit ziet zal R600 dus op tijd zijn voor de eerste grote DX10 titel, die tegelijkertijd ook gebruik maakt van Havok FX.

Bron: http://www.pcgameshardware.de/?article_id=571782
Newsflash: AMD gaat nauwer samenwerken met gamedevelopers

Daarnaast vertelde Lars Weinand, voorheen werkzaam bij Tom's Hardware, maar nu Technical Program Manager bij ATI/AMD, dat AMD nu meer dan voorheen nauw zal samenwerken met gamesdevelopers. Hij wilde geen namen noemen, maar de verwachting is dat tijdens de launch van de R600 een hele waslijst aan developers genoemd wordt die samenwerken met AMD. AMD heeft al een tijd lang R600 samples aan developers uitgeleverd zodat ze hun DX10 applicaties kunnen testen.

PC Games Hardware vermoedt dat AMD in ieder geval nauw samenwerkt met Valve voor een update aan de Source engine naar DX10 dan wel een speciale DX10 level van Half Life 2. Men vermoedt dit omdat Valve zich angstvallig stil heeft gehouden over hun visie op DX10.

Bron: http://www.pcgameshardware.de/?article_id=571781
Newsflash: VR-Zone laat twee nieuwe shots zien van de retail R600

http://resources.vr-zone.com/newspics/Mar07/17/R600-vrzone1.jpg

http://resources.vr-zone.com/newspics/Mar07/17/R600-vrzone.jpg

http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=136434

[Voor 8% gewijzigd door CJ op 17-03-2007 14:11]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.

Gespot op CeBit, een X1950Pro met GDDR4 dat op 1.1Ghz werkt!

http://www.guru3d.com/admin/imageview.php?image=9855

Bron: http://www.guru3d.com/article/article/422/22/

Dat is meer dan 70GB/s voor deze midrange kaart. :o
Newsflash: Eerste OEM R600 gespot op eBay!

Raar maar waar! En het ziet er authentiek uit!

http://i9.ebayimg.com/06/i/000/91/b1/92b6_1.JPG

http://i4.ebayimg.com/05/i/000/91/b1/93d4_1.JPG

http://i22.ebayimg.com/02/i/000/91/b1/9340_1.JPG

http://i2.ebayimg.com/06/i/000/91/b1/9443_1.JPG

http://cgi.ebay.ca/ws/eBa...iewItem&item=160095063471

Het grappige is dat de gozer die 'm verkoopt dus waarschijnlijk geen flauw idee heeft wat voor juweeltje hij daar in handen heeft! Dat kan je zien aan de omschrijving:
CONDITION: UNKNOWN MODEL. CARD HAS JUMBO SIZE (12 INCH/30 cm. LONG AND 3 LB/1.5 Kg. WEIGHT, ALL COVERED BY HUGE COOLING SINK AND FAN. USED, NOT TESTED. WE DID NOT HAVE CONDITIONS TO TEST THIS TYPE OF CARD. SEE ACTUAL PICTURES. MISSING METAL COVER ON THE CONNECTOR SIDE OF THE CARD. NO CABLES. MEMORY SIZE UNKNOWN BUT LOOKS LIKE HI-END CARD WITH 256 OR 512 MB OF MEMORY.
:P

[Voor 90% gewijzigd door CJ op 19-03-2007 05:17]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.

In het stuk wordt trouwens ook melding gemaakt van het feit dat het XGI R&D team (ATI nam vorig jaar zowel XGI als Bitboys over) mee werkt aan de SB700 southbridge die gekoppeld wordt aan de RD790.
Astennu schreef op maandag 19 maart 2007 @ 15:31:
[...]
Whoot :D Dit bevalt me wel. Ben ook benieuwd of technieken die bij de GPU's gebruikt worden ookj in de Refresh van de K10 gebruikt gaan worden om de clockspeeds hoger te maken. Of het verbruik nog lager. Ik ben dan wel benieuwd naar die R700. En ook naar die R650 die blijkbaar toch nog komt. Dus ik gok R650 65nm R600 toch 80nm.
CPUs gaan ook gebruik maken van bepaalde technieken die GPUs gebruiken. Dat werd zelfs in het stuk gezegd, vlak nadat Orton zei dat de GPUs bepaalde CPU technieken zou gebruiken in de toekomst. ;)
En dat systeem waar je het overhad. Zou dat misschien de Terraflop in a Box zij die je bijna niet hoort :D
Nee. Zelf even naar het stuk luisteren en dan weet je het antwoord. Het gaat over een high end gamers systeem van een bepaalde OEM.

Het schijnt trouwens dat dit plaatje hieronder Just Cause is... Linker kolom = DX9. Rechter kolom = DX10. En gerendered op een R600.

http://bbs.souyo.com/uploadimage/igdbol_2007319_2776.jpg

[Voor 77% gewijzigd door CJ op 19-03-2007 15:59]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.

Hexus heeft een betere video online gezet van "Ruby: Whiteout" inclusief geluid. Dit is wat Hexus.net er over zegt:
ATi Whiteout... a video of the fantastic new 'Ruby' technology demo which AMD is showcasing the power and technology of its much anticipated next-gen flagship graphics accelerator 'R600'.

Watch it and weep NV fan-bois... the HD version is utterly awesome and even more so when seen rendered in real-time!

Highlights to us are the highly realistic textures on Ruby's leather jump-suit, the motion-blur and other cinematic effects plus the final, massively detailed frame of everyone's favourite red-head smiling wryly at the camera.

Whilst woefully late, the ATi 'R600' looks like it could well be worth the wait and we can only imagine how cool the ATi Whiteout demo would look on an R600 CrossFire rig at even higher resolutions!
http://www.hexus.tv/show.php?show=66

Als je goed oplet dan zie je dat naast de vele shader effecten er ook gebruik wordt gemaakt van Physics berekeningen op de GPU. Van het haar van Ruby was al bekend dat dit dus met behulp van physicsberekeningen gedaan werd, maar overduidelijk zijn ook de explosies en ijsschotsen die alle kanten op vliegen. Alles werd dus gerenderd met HDR en 4xAA op hoge detail.

En over de informatie op VR-Zone over de lage yields.... misinformation dus... waarschijnlijk door een andere IHV bedrijf verspreid, net zoals dat gebeurde met de R520, toen VR-Zone bekend maakte dat de R520 24 pipelines had en dat de yieldrate daarvan maar 2% was. En we weten allemaal nu dat de R520 nooit 24 pipes heeft gehad, maar altijd maar 16 had. :P

En ook heeft Hexus de eerste shot gepost van de nieuwe ATI Physics demo op de R600....

http://img.hexus.net/v2/news/ati_physics/sloshed.jpg

Bron: http://www.hexus.net/content/item.php?item=8013

Mijn eerste reactie was... da's gewoon een foto... maar blijkbaar is het een R600 physicsdemo... water heeft er voor mij nog nooit zo realistisch uit gezien op een PC.... _/-\o_

[Voor 22% gewijzigd door CJ op 20-03-2007 04:19]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 23-09 18:51
Ik heb een "Echte" ruby gevonden: http://www.wingedmammal.com/action_photos_2005/IMG_1911.jpg

Gister bij een computer winkel geweest hadden ze een Ruby Billboard staan. Jammer genoeg kon ik die niet mee krijgen want die moest daar nog even staan. Wel hadden ze een ruby poster voor me :P Ik zal daar wel eens een foto van maken. Jammer genoeg zit er ook een plaatje van windows vista op maar blijft mooi :P

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • Joepi
 • Registratie: december 1999
 • Laatst online: 28-06 14:39
FF een curiositeit: de gemini is te koop!
http://www.gecube.com/cms_file.php?id=2465
http://www.gecube.com/pro..._cat_id=168&prod_id=63946
ca. 295uiltjes ;)

[Voor 27% gewijzigd door Joepi op 20-03-2007 12:46]

Bloodbanger1970 schreef op dinsdag 20 maart 2007 @ 13:52:
weet er eigenlijk al iemand welke voedingen we voor de R600 moeten gaan gebruiken?Ik meen ergens te hebben gelezen dat we 2x 8-pins connectors nodig gaan hebben om deze kaarten ten volle te kunnen benutten
R600 voedingsaansluiting:

http://www.pcgameshardware.de/screenshots/medium/1174220580601.jpg

Gewoon een 2x3 en 2x4 aansluiting dus. En de 2x4 aansluiting zou backwards compatible moeten zijn met een 2x3 pin.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

hier nog wat meer leuke pics van die X2900 XTX retail card
http://www.vr-zone.com/?i=4830

http://resources.vr-zone.com//newspics/Mar07/19/R600-vrzone3.jpg
http://resources.vr-zone.com//newspics/Mar07/19/R600-vrzone6.jpg

issie niet lief! O+ :9~ O+ }:O Mooo!
Het is een gewoon normaal formaat wat in iedere PC kast makkelijk past en het ontwerp van die cooler is ook niet verkeerd moet ik toegeven ;)

[Voor 71% gewijzigd door Gold Leader op 20-03-2007 19:46]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum


 • The Source
 • Registratie: april 2000
 • Laatst online: 20-09 12:41
http://www.hardware.info/images/news/cebit07img_0350.jpg
Hier een foto van een kale dual 1950Pro en nu ben ik helemaal overtuigd van dat het weinig voordelen oplevert.

1) de PCB is hoger en langer, dus qua printplaat spaar je niet veel uit.
2) de kaart maakt gebruik van 2 VRM gedeeltjes, kost blijft hetzelfde
3) er zit een aparte PCI-E lane switch chip op (afgeplakt met sticker)
4) zo te zien verlies je uitgangen, dus max 2x DVI, en geen 4.
5) elke chip kan maar gebruik maken van 8 lanes (je ziet duidelijk de sporen lopen van de achterste chip) dus dit zal een performance impact overleveren van een paar %.
6) koeler dient groter / beter te zijn, om meer hitte van 2 chips af te voeren
7) er zijn nog geen quad crossfire drivers, technische gezien ook niet makkelijk en een kleine markt, dus zal geen prioriteit zijn voor ATI om deze na het releasen te onderhouden.
8) quad crossfire werkt enkel in een 580X mainboard met 2x PCI-E x16, aangezien anders elke dual kaart op een PCI-E x8 slot zou draaien. Mocht dit werken (weet ik niet) dan zou elke chip ipv 8 lanes maar 4 lanes tot haar beschikking hebben.

Kortom, technische gezien wellicht interessant, voor de media en de benchmark freaks wellicht interesssant, maar voor de markt / verkoop imho geen goede zet.

[Voor 34% gewijzigd door The Source op 20-03-2007 21:59]

Pak nu eens een foto er bij van een kale X1650XT Gemini 2 van GeCube die nu gewoon leverbaar is voor zo'n €290 en pas je punten er weer eens op toe?

http://images.tweaktown.com/imagebank/gecube-gemini21650xt_01.jpg

http://images.tweaktown.com/imagebank/gecube-gemini21650xt_03.jpg

1) PCB is niet hoger dan een normaal PCB. Het is iets langer, maar vergelijkbaar met een highend kaart.
4) Je verliest geen uitgangen. De X1650XT Gemini2 is in staat om 4 DVI schermen aan te sturen via 2 DMS59 kabels

http://images.tweaktown.com/imagebank/gecube-gemini21650xt_04.jpg

5) Dat elke chip gebruik maakt van 8 lanes is niet echt een noemenswaardig iets. Op 975x chipsets gebeurd het ook, evenals op de RD480 en RD600. Performance verschillen zijn nihil in vergelijking met een echte 2x 16xPCIe
6) Cooler is special ontwikkeld door een bekende in de coolerwereld en is maar single slot
7) Er zijn al wel Quad CrossFire drivers. Er zijn zelfs al drivers die standaard 256 Radeons aansturen. Dus 4 moet een eitje zijn.

En dit gaat dus over de X1650XT Gemini2 die gebruik maakt van de RV560, wat niets meer is dan gecastreerde RV570. Ze zouden er bij wijze van spreken ook een RV570 op kunnen prikken. Toch dezelfde core. Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat het PCB misschien iets dikker zou worden vanwege de 256-bit memory interface.

Belangrijk is dat het niet ATI is die de kaarten en drivers verder ontwikkeld. ATI rijkt ze een model uit en de AIBs mogen zelf aan de slag met de dit soort producten en driverondersteuning. Dus het is allemaal voor eigen risico van de AIB. Het is niet meer zoals vroeger met de befaamde....

http://i.frazpc.pl/pliki/FuryMAXXKarta.jpg
Rage Fury Maxx

Ik kan dit soort projecten eigenlijk alleen maar toejuichen, hoe nutteloos het ook mag lijken voor sommige mensen. Er gebeurt tenminste iets anders dan de geeikte kaarten die allemaal gebaseerd zijn op het reference design.

Overigens ondersteunt de X1650XT Gemini2 geen Quad CrossFire voor zover ik weet.
Voor de leukigheid hier even een aantal andere dual kaarten met Radeons:

Een pic van de Asus X1600XT Dual wat wel weer een bakbeest is geworden:

http://img.presence-pc.com/news/e/a/eax1600xt_dual_s.jpg

http://www.hardinfo.com/art/site/pic/articles/computex_taipei_2006/dag1/asus_radeon1600xt_dual_gemini.jpg

HIS Dual X1600XT:

http://tweakers.net/ext/i.dsp/1151325399.jpg

En hier een nude pic van de vorige Gemini van GeCube, ook gebaseerd op de X1600XT net als bij Asus:

http://www.overclockers.ru/images/news/2006/03/26/gemini_02.jpg

Valt nog wel mee kwa grootte.

Sapphire Radeon 9800Pro Dual sample:

http://forum.hwsw.hu/uploads/post-10-1100979587.jpg

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • SgtStrider
 • Registratie: juli 2003
 • Laatst online: 09:19

SgtStrider

Fractal Switchover!

Ik weet niet of dit plaatje al gepost was, maar ik doe m toch maar :P

http://img43.imagevenue.com/loc470/th_72860_amdr600_122_470lo.jpg

Jammer dat het beest nog even in z'n kooi zit ;) Dit geeft nVidia speelruimte om ook gelijk een nieuw "beest" te lanceren...

CM NR200P | Gigabyte B550i Aorus Pro AX | 5600X | ASUS RTX 3080 TUF OC | Crucial P2 1TB | Ballistix 2x16GB 3600CL16 | BQ DarkRock TF | Corsair SF600


 • Joepi
 • Registratie: december 1999
 • Laatst online: 28-06 14:39
http://www.xbitlabs.com/images/editorial/cebit2007-3/r600_vs_g80_cooler_bg.jpg
Representatives for the company are tight-lipped about thermal performance of the cooler, the water-block itself does not look much different when compared to L.C.S. 4 for Nvidia GeForce 8800 GTX graphics boards, therefore, we can expect that the R600 will have more or less similar power consumption with the G80
http://www.xbitlabs.com/a...isplay/cebit2007-3_3.html
Nog even een teaser en dan zit dit topic ook weer bijna vol...

http://images.tweaktown.com/imagebank/r600inthewild_02l.jpg

http://images.tweaktown.com/imagebank/r600inthewild_03l.jpg
http://www.tweaktown.com/...photos_immerge/index.html

Dus nog maar eens de vraag... lijkt dit op een X1950XTX cooler of lijkt dit op een GF8800GTX cooler wat betreft vorm? ;)

[Voor 52% gewijzigd door CJ op 22-03-2007 11:17]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.

Pagina: 1

Dit topic is gesloten.

Let op:
Klinkt kinderachtig, maar blijkt iedere keer weer nodig:
- geen Ati vs nVidia geflame (of onnodige vergelijkingen)
- niet op de man spelen - een ander voor fanboy uitmaken = OW wegens flamen
- geen slowchat
- het 1001 keer herhalen van zelfde 'nieuws' (R600 vertraagd...) is geen nieuws, dus offtopic.
- als je iets beweert, onderbouw het. Als het van een roddelsite (Inquirer) komt, geef dat aan en verkondig het niet als heilige waarheid

Wat dan wel? Goed onderbouwde nieuwtjes over ATi videoproducten en hun drivers. Daar gaat het om in een nieuwsdiscussie :)


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee