Toon posts:

[Algemeen] ATi Nieuwsdiscussie Topic - Deel 53 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 6 Laatste
Acties:
 • 3.463 views sinds 30-01-2008
http://www.guildwarsarena.net/ati/atitopiclogo.jpg
 
Welkom in het ATi Nieuwsdiscussie-topic, het topic waar je de laatste nieuwtjes op het gebied van 3D-videokaarten van de Canadese fabrikant ATi kunt vinden. Lees alsjeblieft even onderstaande regels door alvorens je in dit topic begint te posten.

Note In Oktober 2006 is de deal tussen ATI en AMD helemaal voltooid. Vanaf die tijd is ATI een onderdeel geworden van AMD. AMD heeft er echter voor gekozen om de naam ATI in stand te houden voor de GPU afdeling. Videokaarten die AMD produceert zullen bekend staan als "ATI RADEON". Daarom zal dit topic dus "ATI Nieuwsdiscussie Topic" blijven heten.

De meest gestelde vragen kan je vinden in de second post. Klik HIER om er meteen naar toe te gaan. De Pricewatch vind je HIER in de derde post.

TOPIC REGELS
Ja, ook dit topic heeft regels! In overleg met de mods is besloten om een topic te openen waarin alleen maar nieuwsfeiten en geruchten gepost en besproken. Het is puur de bedoeling om elkaar hier op de hoogte te houden van de laaste nieuwtjes op het gebied van ATi-GPUs! Heb je problemen met je videokaart? Gebruik dan eerst de search-functie van het forum. Bestaat er nog geen onderwerp over... Open dan een nieuw topic!!!!!

Natuurlijk is het normaal dat er vergeleken wordt met de concurrenten, maar doe dat dan zonder geflame en probeer ontopic te blijven om te voorkomen dat dit topic gesloten wordt. De nieuws- en discussiewaarde is het belangrijkste in dit topic.

Wat is absoluut NOT DONE in dit topic?
 • "ATi sux, nVidia rox / nVidia sux, ATi rox!" uitlatingen. Wil je flamen/trollen... doe dat dan ergens anders.
 • Basic questions zoals "Welke kaart kan ik het beste kopen?", "Heb ik een nieuwe voeding nodig voor m'n X1800XT?", "Kan ik mijn X800GTO2 modden naar een X850XT PE?", "Klopt mijn 3DMark score wel?". "Hoe kan ik HDR + AA activeren in games?". "Welke tool moet ik gebruiken om te overclocken?". "Werkt CrossFire op een SLi mobo?". "Welke drivers kan ik het beste gebruiken?". Gebruik de search. Dit soort vragen zijn al -tig keer voorbij gekomen, zowel in dit topic als in andere topics. Of kijk in de second post.
 • Continue melden dat een kaart niet beschikbaar is of te laat is. Het melden in dit topic HELPT de beschikbaarheid NIET verbeteren. En na 1x weten we het wel. Wacht gewoon, check de pricewatch, bel wat winkels, eet wat uit je neus... maar meldt het hier niet aangezien de discussiewaarde nihil is en niets bij draagt aan dit topic!
 • Probeer mensen niet continue te verbeteren. Een belerende toon kan heel irritant zijn, ook al heb je gelijk, en ik heb geen zin in klaagmailtjes van topiclezers in in mijn mailbox. Voor degenen die toch willen klagen over het gedrag van bepaalde posters... Trek aan de bel bij een mod!
 • Offtopic gaan. Dit topic is bedoelt om elkaar op de hoogte te houden van de laatste nieuwtjes op ATi gebied. Dus ook niet even snel er een basic vraagje tussendoor persen!
 • Op de man spelen. Dit is NOT DONE. In dit topic geldt "Speel de bal en niet de man!".
 • Dit is geen nVidia topic. Vergelijkingen maken is ok, maar ga niet -tig posts vertellen hoe goed/slecht een nV kaart is. Na 1x weten we het wel.


TOPIC GESCHIEDENIS


Oude informatie
Zoek je algemene informatie over oudere GPUs? Kijk dan even in de voorgaande topics en hun bijbehorende FAQs.
 • R420/R480: Deel 1 t/m Deel 20
 • R520/R580: Deel 20 t/m Deel 50
De laatste topics over elke kaart zullen altijd het meest uptodate zijn. Zo vind je de meest complete informatie over de R580 in topic 47.NAVIGATIE
HUIDIGE VPUs
ATi's huidige line-up is bestaat uit de X1K serie. Deze serie is opgedeeld in verschillende segmenten:
 • X1950XT & XTX - R580+ (PCIe & AGP)
 • X1950Pro & GT - RV570 (PCIe & AGP)
 • X1650XT & GT - RV560 (PCIe & AGP)
 • X1650Pro - RV535 (PCIe & AGP)
 • X1300XT - RV530 (PCIe & AGP)
 • X1300Pro - RV516 (PCIe & AGP)
 • X1300 - RV505 (PCIe & AGP)
 • X1050 - RV370 (PCIe & AGP)
De vetgedrukte GPUs zijn de GPUs die op dit moment nog in productie zijn. Op de R580+ na is alles gefabriceerd op het 80nm proces. Wil je meer weten over deze GPUs, dan kan je daarvoor terecht in de first posts van Topic 40-50. Vanaf 52 gaat het voornamelijk over R600 en aanverwanten in de first post.
ATI Division - GPU Teams
Voor de fusie met AMD, werkte ATi met drie verschillende GPU teams die afzonderlijk aan aparte projecten werkten. Deze teams waren het "Westcoast Team" in Santa Clara (Silicon Valley - California) op enkele meters afstand van het nVidia hoofdkwartier, een team aan de Oostkust in Marlborough (Massachusets) en een team in Orlando Florida. Deze drie teams zijn ook weer onder te verdelen in een groep voor de high end en een groep voor de mainstream en lowend.

R200 (Radeon 8500) -> East Coast Team
R300 & R350 & R360 (Radeon 9x00) -> West Coast Team
R420 & R480 (Radeon X8x0) -> West Coast Team
R520 & R580 (Radeon X1xx0) -> West Coast Team

Waar waren dan al die jaren het Orlando team en het East Coast Team na R200 mee bezig? Dat varieerde van special projects (Xenos/Hollywood) en het assisteren van de overige teams tot aan andere projecten zoals handhelds, digital TV etc (Orlando). ATI werkte normaal gesproken met een ping-pong systeem, waar eerst het ene team een GPU lanceerde inclusief refreshes, en dat in de tussentijd een ander GPU team werkte aan een volledig nieuwe generatie inclusief refreshes. R400 werd dan ook oorspronkelijk ontwikkeld door het East Coast Team, maar dit project werd op halt gezet. De reden was dat het project van unified shader engines op dat moment (in 2002) technisch te hoog gegrepen was.

Om toch niet met lege handen te staan aan het einde van de levenscyclus van de R300, besloot men om het op de goedkope tour te gooien en simpelweg de R300 te nemen, deze te krimpen en te verdubbelen. Het resultaat was de zeer goedkoop te produceren R420.

Rond deze tijd kreeg ATI ook het Xbox360 contract met Microsoft. Deze waren zeer geinteresseerd in de unified architecture ideeen van ATI en daarmee werd het R400 project nieuw leven ingeblazen, dit maal onder de codenaam C1, die wij later als Xenos / R500 leerden kennen. Het East Coast Team richtte zich dus specifiek op de Xbox360. Dit team slaagde er in om een unified shader architecture in elkaar te flansen die samen zo'n 300M transistoren telde op het 90nm proces en Free 4xAA te voorschijn weet te toveren op je TV scherm. De ontwikkeling van de C1 was natuurlijk een goede proefperiode voor ATI om te testen met een desktop unified architectuur, die inmiddels omgedoopt was naar R600.

Natuurlijk moest er ook een opvolger komen van de R4x0 reeks. En ook hier werd het West Coast Team weer geraadpleegd. Deze zouden verder bouwen op de R3x0 en R4x0 reeks en er volledig Shadermodel 3 support aan toe voegen, een compleet nieuwe memory controller te integreren en enkele nieuwigheden als HDR + AA te introduceren. Dit gebeurde allemaal als basis voor de aankomende R600 GPU.

Nadat de R5x0 reeks ontwikkeld was, ging een gedeelte van West Coast Team zich richten op R700, terwijl een groot gedeelte zich op de verdere ontwikkeling van de R600 stortte samen met het team uit Orlando.

R600 is dan ook de eerste GPU die door alle drie teams gezamenlijk wordt ontwikkeld. Het hart van de ontwikkeling lag in Silicon Valley (West Coast Team).

R800 is de allereerste GPU die door alle drie teams samen vanaf de bodem is opgebouwd. Dit werd gezegd door Dave Orton in 2004, waardoor men misschien zou kunnen opmaken dat R700 een soort van refresh is van R600.

Interessante feitjes om te weten zijn dat ATI zowel Bitboys als XGI overnam voor de fusie met AMD. Dus AMD bezit nu de kennis van zowel ATI, XGI als de Bitboys. En daarnaast hebben ze al een hele tijd wat S3 mensen in dienst (waaronder de mensen die DXTC hebben ontwikkeld die ook 3Dc ontwikkelden) als veel ex-nV personeel.
High End: R600 - X2900 Serie


Over de R600 chip is al heel wat geschreven (zie ook vorige delen en hierboven). Wat is de R600 precies? Wat weten we nu allemaal zeker van deze GPU?

Hieronder wat dingen die vast staan:
 • GPU: R600
 • Transistors: 720M
 • Second Generation Unified Shader Architecture
 • Geometry Shader Units zijn veel sneller dan de GS Units in de G80 aldus Microsoft FSX team
 • EA gebruikt de R600 als ontwikkelplatform voor de nieuwe BF game
 • 320 Multiply Accumulative Units
 • 500+ Gflops
 • 80nm high speed proces
 • In eerste instantie 2 varianten: XTX en XT, later ook de XL en GT
 • PCB lengte voor retailkaarten: 9,5" (ter vergelijking, een X1950XTX is 9", dus de R600 is zo'n 1.3 cm langer)
 • PCB lengte voor OEM kaarten: 12" (verlengde cooler met bevestigingsbracket voor OEMs als HP en Dell)
 • Enhanced CrossFire
 • 200W Stroomverbruik
 • 1x 8 Pins + 1x 6 Pins stroomaansluiting, 8 Pins is backwards compatible met 6 Pins connectors
Het meest interessante zijn de 320 Multiply Accumulative Units en de 500+ Gflops voor een enkele R600. 320 MADD units zou het volgende kunnen betekenen:
 • R600 heeft 320 Scalar ALUs
 • R600 heeft 160 Scalar ALUs die Dual Issue kunnen doen
 • R600 heeft 64 ALUs die elk een Vec4 bewerking en Scalar bewerking kunnen doen
Om die 500+ Glops te halen voor een enkele R600, zouden de shaders op 800Mhz of sneller moeten lopen. Bij nVidia lopen de shaders op 1350Mhz om zo'n 340Gflops te halen (met een maximum theoretisch haalbare van ongeveer 440 als de extra MUL zou werken). De core loopt zelf op 575Mhz bij de G80.

Het is onduidelijk of AMD nu ook gaat werken met clockdomains, maar als we uitgaan van het verleden dan zou dit niet het geval zijn en zouden zowel de shaders op 800Mhz moeten werken als ook de rest van de core (bv de ROPs). Hier zou de R600 zeker zijn voordeel uit moeten halen in combinatie met de veel hogere geheugenbandbreedte.

Upper Midrange: RV670


Over de RV670 is nog niet veel bekend, behalve het kwartaal waarin deze GPU gepland staat, namelijk Kwartaal 3 van 2007. Als we afgaan op de RV570 GPU, dan is de RV670 een GPU die zich in de hogere regionen van de midrange bevindt en dus waarschijnlijk een 256-bit memory interface zal hebben.

Eventueel zou ook een RV660 uit kunnen komen, net zoals er ook een RV560 variant was van de RV570 die identiek was op een aantal uitgeschakelde onderdelen na.

Deze series heten dan waarschijnlijk de X2800 serie en de X2700 serie.

Lower Midrange: RV630 - X2400 Serie of X2600 Serie


Van de RV630 zijn er een drietal PCB modellen bekend. Al deze modellen zijn vernoemd naar diamanten, namelijk Kohinoor, Orloff en Sefadu. Al deze modellen zullen gebruik maken van een 128-bit memory interface, net zoals de RV530 en RV560.

De die-size van RV630 13.3x11.5mm oftewel ~153mm² op 65nm.

De eerste indicaties wijzen er op dat de snelste RV630 gebruik maakt van een dubbelslot cooler die veel weg heeft van de X1950XTX cooler. De performance zou moeten liggen rond 12000 punten in 3DM05. Een andere bron meldt dat ze een RV630 hebben gezien op 540Mhz core en 700Mhz mem en dat deze zo'n 5000 punten scoorde in 3DM05 en op 3000 punten zat in 3DM06. De eerste was wellicht gebaseerd op Kohinoor, terwijl de tweede misschien wel Sefadu was.

http://www.pcgameshardware.de/screenshots/medium/Imgp5549.jpg
Bron: http://www.pcgameshardware.de

Kohinoor
Kohinoor is de snelste van de drie en verbruikt met 125W ook gelijk het meest. Deze zal namelijk gekoppeld worden aan snel GDDR4 geheugen. Zelfs al wordt het langzaamste GDDR4 geheugen (op dit moment 900Mhz) gekoppeld aan de 128-bit memory interface, dan nog zal deze kaart een geheugenbandbreedte hebben van 28.8GB/s. Dit is dus nog altijd bijna 30% meer dan de X1650Pro en X1650XT. Koppel je dit aan het 1Ghz GDDR4 geheugen waar ook de X1950XTX gebruik van maakt, dan kom je uit op een totaal van 32GB/s wat te vergelijken is met de bandbreedte die bv de X800XT en GF6800GT hadden.

Orloff
Orloff zal waarschijnlijk de meest verkochtte worden van de drie. Orloff maakt gebruik van het ruim voor handen zijnde GDDR3 geheugen. Je kan verwachten dat hier minimaal 700Mhz GDDR3 op zit en deze kaarten dus een vergelijkbare bandbreedte hebben als de X1650XT en X1650Pro.

Sefadu
Sefadu zal vooral in veel OEM PCs de weg naar binnen weten te vinden. Het lage stroomverbruik (75W) en het niet nodig hebben van een externe stroomvoorziening, maken deze ideaal voor gebruik in een HP of Dell machine, die net iets meer juice in huis moet hebben dan een low-end GPU kan bieden.

De naamgeving van de RV630 is nog niet helemaal duidelijk. Vanaf het begin gingen de meeste mensen uit van de X2600 naam. De laatste tijd gaan er geruchten rond over een renaming naar X2400. Hiermee wordt ook meteen aangegeven dat de RV630 niet als tegenstander is bedoeld van nVidia's G84. Dit zouden dan de RV660 en RV670 moeten worden. De performance van de RV630 ligt dan zeer waarschijnlijk lager dan die van de GF8600GTS, GF8600GT en GF8500GS.

Het voordeel die de RV630 serie heeft op de G84 serie moet dan ook niet gezocht worden in de performance, maar in de featureset en IQ. Elke kaart in de RV630 serie biedt bijvoorbeeld HDCP en native HDMI aan, daar waar de G84 en G86 dit niet doen. Daarnaast is de RV630 serie gemaakt op het 65nm productieproces en de G84/G86 op het 80nm productieproces. Dit zou je kunnen merken in het stroomverbruik.

RV630 heeft de Universal Video Decoder aan boord. Hiermee wordt hardware H.264 en VC-1 decoding mogelijk zonder al te veel performanceverlies.

UVD kan rechtstreeks Bitstream Processing/Entropy Decode, Frequency Transform, Pixel Prediction en Deblocking op de GPU uitvoeren waardoor het CPU verbruik enorm omlaag gaat.
Budget: RV610 - X2200 Serie


De RV610 komt er in eerste instantie in twee varianten. Deze maken gebruik van PCB met de codenamen: Falcon en Antelope. Beide varianten worden in Mei 2007 gelanceerd en zijn gemaakt op het 65nm productieproces. Dit productieproces zorgt er voor dat de RV610 bijzonder klein is, namelijk 7.7x10.7mm, oftewel ~82mm² op het 65nm productieproces. Ter vergelijking, nVidia's tegenhanger de G86 is 11.5x10mm, oftewel ~115mm² op 80nm.

http://www.pcgameshardware.de/screenshots/medium/Imgp5545.jpg
Bron: http://www.pcgameshardware.de

Falcon
Falcon is het laagste model en deze zal gemiddeld zo'n 25W verbruiken. Het geheugen dat op dit PCB geprikt zal worden is 128MB GDDR2 geheugen, dat dmv Hypermemory uit te breiden is naar 512MB of meer. CrossFire wordt alleen via software ondersteund. De eerste geruchten wijzen op een core snelheid van 400Mhz voor de RV610LE die op het Falcon PCB geprikt zal worden.

Antelope
Antelope is de snelle jongen van de twee. Deze zal gebruik maken van 256MB GDDR3. In combinatie met een andere RV610 kan je gebruik maken van hardwarematige CrossFire.

Over de performance is nog weinig bekend. Het gerucht gaat dat Falcon in ieder geval een 64-bits memorycontroller heeft. Zo'n dusdanig kleine memorycontroller staat er om bekend dat hierdoor de prestaties flink geknepen worden, maar dat mag in de budgetsector geen probleem zijn.

Met enig geluk beschikt Antelope wel over een 128-bit memory interface, dan wel een 64-bit memory interface met zeer snel GDDR3 geheugen. De core van de RV610Pro die op het Antelope PCB geprikt wordt, zou volgens eerste berichten op 700Mhz lopen.

De performance van de RV610LE GPU is twee keer die van de X1300LE volgens AMD. En net als RV630 heeft ook RV610 alle UVD mogelijkheden aan boord.

TOEKOMSTIGE VPUs (Lange Termijn) - R650/R680/R700

Of de opvolger van R600 de naam R650 of R680 krijgt is nog weinig bekend. Wat wel bekend is, is dat AMD op de roadmap een "next generation R600" heeft staan en dat deze gepland is voor het derde kwartaal van 2007. De refresh van de R600 zal hoogst waarschijnlijk gebruik maken van het 65nm productieproces. Dit kan je min of meer afleiden aan de hand van een opmerking gemaakt door Dave Orton, die meldde dat AMD de eerste zou zijn die een high end GPU op het 65nm productieproces zou releasen in 2007.

De voordelen van het 65nm productieproces zijn dat de core veel kleiner kan worden, en dat tegelijkertijd ook de kloksnelheid opgevoerd kan worden. De eerste geruchten over de R600 zeggen dat deze zeer goed meeschaalt met kloksnelheid. Er staat ons dus nog wat te wachten!

Prijsovergezicht na lancering X1K serie
http://www.guildwarsarena.net/ati/pricechart.jpg


Houdt er rekening mee dat dit richtprijzen zijn die gesteld zijn door ATi. Winkels kunnen er van afwijken. Ook ATi zelf kan prijswijzigingen doorvoeren.

DE GERUCHTENMOLEN
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpg
Gerucht: R600 is laat vanwege technische problemen
Nee.
Waarheidsfactor: 100%
Update: 06-03-2007
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgGerucht: Alle GPUs van de R6x0 generatie hebben Enhanced CrossFire
Bijna allemaal hebben ze het. Alleen het langzaamste model gebaseerd op de RV610 icm GDDR2 bieden alleen software matige CrossFire aan.
Waarheidsfactor: 100%
Update: 06-03-2007
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgGerucht: R600 is achterhaald op het moment van release, nV komt vast met een veel snellere G81 uit
Nee. R600 is niet achterhaald op het moment van release. Weten jullie wat R600 is? Nee? Trek dan ook geen voorbarige conclusies. Degenen onder ons die inmiddels weten wat R600 is, zullen jullie dit ook kunnen vertellen dat de R600 zeker niet achterhaald is. ;)

En de refresh van nVidia? Maakt AMD zich daar zorgen over? Voorlopig komt er geen G81. Als er een snellere variant uit komt van de GF8800GTX, dan is het de GF8800Ultra en deze is nog altijd gebaseerd op de G80 core. Voorlopig ziet het er naar uit dat het niets meer is dan een opgevoerde G80, en daar houdt AMD zeker rekening mee.
Waarheidsfactor: 100%
Update: 06-03-2006
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgGerucht: CrossFire heeft niet dezelfde 60Hz beperking op R5x0 kaarten
Waar!
Waarheidsfactor: 100%
Update: 02-10-2005


http://www.guildwarsarena.net/ati/sapphirex1900xtx-blizzard.jpg
Sapphire X1900XTX Blizzard Edition - Watergekoelde X1900XTX

OVERIGE ZAKEN
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgATi Exclusive FabrikantenNon Exclusive Fabrikanten (zowel ATi als nVidia)ATi Tweak ToolsHandige LinksForumlinksHet moge duidelijk zijn dat de meeste dingen nog gebaseerd zijn op geruchten. De first post zal ik dan ook aanpassen naar gelang er meer concrete informatie vrij komt over de nieuwe reeks kaarten van ATi. Aanvullingen, verbeteringen en opmerkingen zijn natuurlijk ook altijd
van harte welkom (via mail dan wel in het topic).

[Voor 200% gewijzigd door CJ op 30-03-2007 19:29]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.

http://www.guildwarsarena.net/ati/atitopiclogo.jpg
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

ATi Technology FAQAlgemene FAQR520 FAQR580 FAQ
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Wat is 3Dc?

Antwoord: 3Dc is een manier van normal map compressie. Check de firstpost van dit topic [rml][ Algemeen] ATi Nieuws & Discussie Topic - Deel 10[/rml] om te zien wat 3Dc precies is. 3Dc is inmiddels opgenomen in de specificatie van DirectX10 en ook de Xbox360 ondersteunt 3Dc. Games zullen dus steeds meer 3Dc ondersteuning bieden (zelfs zonder dat het expliciet vermeld wordt) en nVidia zal 3Dc ook hardwarematig moeten ondersteunen (alhoewel ze het waarschijnlijk anders gaan noemen, aangezien de naam 3Dc waarschijnlijk door ATi is gepatenteerd).
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Wat is CrossFire?

Antwoord: CrossFire is ATi's Multi VPU oplossing waarmee zoals de naam al zegt, meerdere kaarten aan elkaar gekoppeld kunnen worden om de performance te verbeteren. Wil je precies weten wat CrossFire is, kijk dan even in de First Posts van de vorige topics.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Ondersteunen alle kaarten CrossFire zonder Mastercard of Dongle?

Antwoord: Trick question... lees het volgende maar...

AMD ondersteunt nu 3 soorten CrossFire:
 1. Software CrossFire
 2. Hardware CrossFire dmv een Mastercard + normale kaart
 3. Hardware CrossFire dmv een dubbele bridgechip zgn Enhanced CrossFire
1) Over Software CrossFire
Vanaf Catalyst 6.11 ondersteunt AMD Software CrossFire voor de volgende kaarten:
 • X1300
 • X1300Pro
 • X1300XT
 • X1600Pro
 • X1600XT
 • X1650Pro
 • X1800GTO
 • X1900GT
 • X1900XT256/512
 • X1900XTX
 • X1950XT256
 • X1950XTX
Het enige dat je nodig hebt is een moederbord met twee fysieke PCIe 16x sloten dat multi-GPU configuraties ondersteunt. Check de website van je moederbord fabrikant om te zien of het ondersteunt wordt als je het niet zeker bent.

2) Over Hardware CrossFire dmv een Mastercard + normale kaart
Dit is CrossFire in z'n eerste incarnatie. Om CrossFire hier aan de gang te krijgen had je een zgn Mastercard Edition (ook wel CrossFire Edition) nodig die voorzien was van een speciale compositing engine die het beeld van kaart 1 en kaart 2 samenvoegde tot 1 geheel. Dit geheel werd aan elkaar gekoppeld door een externe kabel buiten je systeemkast.

De volgende CrossFire Edition Mastercards zijn beschikbaar:
 • X1950XTX CrossFire te koppelen aan: X1950XTX, X1950XT, X1900XTX, X1900XT, X1900GT
 • X1900 CrossFire te koppelen aan: X1950XTX, X1950XT, X1900XTX, X1900XT, X1900GT
 • X1800 CrossFire te koppelen aan: X1800XT, X1800XL, X1800GTO
 • X850XT CrossFire te koppelen aan: X850XT PE, X850XT, X850Pro
 • X800 CrossFire te koppelen aan: X800XT PE, X800XT, X800XL, X800GTO, X800GT, X800
Vanaf Catalyst 6.11 maakt AMD het dus echter mogelijk om ook de high end X1K kaarten in CrossFire aan elkaar te koppelen zonder mastercard (nog onduidelijk of X1800 ook werkt).

3) Over Enhanced CrossFire
Op de nieuwste AMD kaarten, de ATI Radeon X1650XT en X1950Pro, zit een nieuw CrossFire systeem verwerkt. Alle GPUs hebben de beschikking over een interne Compositing Chip. Hierdoor is de noodzaak voor een Mastercard volledig komen te vervallen. Enhanced CrossFire maakt het mogelijk om elke willekeurige X1650XT aan een andere X1650XT te koppelen of om een X1950Pro aan een andere X1950Pro te koppelen, dmv een dubbele interne bridge connector. Geen draden dus meer buitenom! De R600 (en afgeleiden) zullen dit nieuwe systeem ook gebruiken.

Important: Wat wel van belang is, is dat je moet weten dat Hardware CrossFire op de high end kaarten tot zo'n 50% sneller kan zijn dan Software CrossFire! Daar waar Software CrossFire op high end kaarten vanaf de X1900GT een boost kan opleveren van 40 a 50% (in enkele gevallen zoals SC:CT tot 80-90%), levert Hardware CrossFire in dezelfde gevallen bijna altijd een 70-90% performanceboost op!

Dus: Hardware CrossFire > Software CrossFire


http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Welke games ondersteunen 3Dc?

Antwoord: ATi maakt binnenkort een lijst bekend met 3Dc titels.
Op dit moment zijn dit games waarvan bekend is dat ze 3Dc
ondersteunen.

- Far Cry (patch 1.3)
- Half Life 2 (ATi levels)
- Tribes Vengeance
- Sid Meier's Pirates!
- DarkSector
- Project Freedom

http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Welke games vallen onder het Get In The Game programma?

Antwoord: Hieronder een greep uit het programma:.

- Axis & Allies
- Sid Meier's Pirates
- Dungeon Siege II
- Half Life 2
- Guild Wars, Guild Wars: Factions
- Rollercoaster Tycoon 3
- Tribes Vengeance
- Freedom Force vs Third Reich
- Brothers In Arms: Road To Hill 30
- Brothers In Arms: Earned In Blood
- Brothers In Arms: Hells Highway *UE3 Engine
- Act of War: Direct Action
- Prey
- Black & White 2
- Alan Wake *DX10

http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Wat is temporal AA?

Antwoord: Temporal AA is een manier om je beeldkwaliteit te verhogen. Wanneer AA op 2x gezet wordt en TAA op 2x, krijgt men effectief 4xAA met de snelheid van 2xAA. Check de firstpost van dit topic [rml][ Algemeen] ATi Nieuws & Discussie Topic - Deel 10[/rml] om te zien wat Temporal AA precies is, of kijk in de uitgebreide Help-menu van de Catalyst Control Center!
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Wat is een "Unified Shading Architecture?

Antwoord: Unified Shading is shading van de toekomst. De uitleg wordt het beste door Sireric van ATi beantwoord:
The concept of a unified shader pipe is simply that if your vertex shader and pixel shaders have exactly the same features, then why not fold them into 1 unit, and then multi-pass through all the different datas that you need. This does not really affect your peak performance, but it allows you to do better when doing mostly one type of shading (vertex or pixel), since you can have all the unified resources working on that problem.
Er bestaan dus geen aparte vertexshaders en pixelshaders meer zoals op dit moment het geval is, maar er zijn gewoon algemene shaders die zowel overweg kunnen met pixels als met vertices. Afhankelijk van waar de bewerking om vraagt zullen deze shaders zich richten op de taak die het
voorgeschoteld krijgt. Hierdoor zal de efficientie een heel stuk beter worden.

Stel dus dat er een shaderpool is van 48 shaderALUs - zoals in R500 -, dan kan bv in bepaalde gevallen alle shaders zich richten op pixelshaderbewerkingen, maar mocht het nodig zijn dan kan er on the fly een gedeelte zich richten op vertexbewerkingen, wanneer de pixelshaders minder aandacht nodig hebben (bv 24 op pixelshaders en 24 op vertexshaders). Er is dus zelden idle-time van de shaders terwijl in de huidige generatie in bepaalde gevallen de shaders uit hun neus aan het
vreten zijn. Afhankelijk van de implementatie kan zowel de software zorgen voor resourcehandling en loadbalancing, als ook de drivers en hardware.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Waarom was de R520 serie zo "laat" op de markt?

Antwoord: ATi's R520 was al een tijd lang klaar (rond de jaarwisseling 2004/2005), alleen hadden ze last van een 'softground' probleem. Hierdoor vielen kaarten plotseling uit en haalden ze niet de gewenste kloksnelheden. ATi loste dit probleem pas in Augustus 2005 op en kon toen pas beginnen aan het optimaliseren van de drivers. Normaal gesproken heeft ATi zo'n 6 maanden de tijd om een core te optimaliseren en finetunen voor de launch. Oorspronkelijk stond de R520 dan ook gepland voor Mei 2005. Maar omdat het softgroundprobleem toen nog niet opgelost was, werd dit uitgesteld. Tegelijkertijd werd ook de optimalisatie van de RV530 stilgelegd, omdat dit hetzelfde probleem had. Ook de eerste R580 die rond Juli 2005 gereed was had last van dit probleem. ATi wilde echter eerst het probleem in de R520 oplossen. Nadat ze dit gedaan hadden werd de oplossing ook toegepast op de RV530 en de R580.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Heeft ATi ook "softground cores" op de markt gebracht in bv de X1800XL?

Antwoord: NEE! Het softground probleem hield in dat kaarten uitvielen EN niet de gewenste kloksnelheden haalden. Denk je dat ATi het wil riskeren om kaarten op de markt te brengen met cores die uit zouden kunnen vallen?

A14 => XL core ZONDER softground probleem
A15 => XT core ZONDER softground probleem

ATi heeft ook al aangegeven dat de A14 cores in principe dezelfde kloksnelheden zouden moeten kunnen halen als de A15. Zou me niets verbazen als straks alle XLs straks gebruik maken van de A15 core, zodat er maar 1 type geproduceerd hoeft te worden. Dan weet je wel hoe laat het is als het op overklokken aankomt.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Waarom komt de R580 al 3 maanden na de R520 op de markt?

Antwoord: De R580 werd gelanceerd op 24 Januari 2006! Doordat R520 laat was lijkt het alsof R580 heel snel op de markt komt en R520 maar een korte levensduur heeft. Aan de ATi roadmap is niet veel veranderd.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Waarom loopt mijn X1900 op 500Mhz core en 600Mhz mem?

Antwoord: Dat zijn de 2D speeds lieve schat. Wanneer je geen 3D applicatie draait zoals een game, klokt de X1900XT(X) zich terug naar 500Mhz core en 600Mhz mem. De VGPU wordt ook automatisch gedownclocked in 2D naar 1.175V (van 1.425V). Hierdoor verbruikt je kaart veel minder stroom en kan de cooler ook een tikkeltje langzamer draaien.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Werkt CrossFire alleen op ATi chipsets?

Antwoord: Nee! CrossFire werkt in principe op alle chipsets die gebruikt worden op moederborden die minimaal twee fysieke 16x PCIe sloten hebben. Het punt is echter dat de drivers geoptimaliseerd moeten zijn voor het gebruik op moederborden die iets anders gebruiken dan ATi's Radeon Express chipset. Op dit moment werkt CrossFire het beste op:
- ATi Radeon Xpress 200
- Intel 955x
- Intel 975x

Daarnaast is CrossFire ook al werkend gesignaleerd op een ULI chipset en zou SiS ook ondersteuning bieden voor CrossFire. Op de vraag of CrossFire ook op nForce chipsets zou moeten werken, heeft ATi niet ontkennend gereageerd, maar ook niet rechtstreeks bevestigd. Trek hier uit je eigen conclusies maar...
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Waarom is er in het begin zo'n slechte beschikbaarheid van de X1800XT?

Antwoord: Massaproductie van de X1800XT cores (R520 revisie A15) is pas op gang gekomen na de launch op 5 Oktober. Eind Oktober/begin November begonnen fabrikanten pas grotere hoeveelheden XT cores te ontvangen. Het duurt daarna nog wel een aantal weken totdat ze dan uiteindelijk in de winkel liggen. Eind November/begin december is de XT steeds beter beschikbaargeworden en nu kan je 'm zonder al te veel moeite doen vinden in willekeurige shops.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Komen er ook AGP versies uit van de X1K serie?

Antwoord: ATi laat het aan AIB (All In Board partners, zoals MSI, Asus, Powercolor etc) over om AGP versies uit te brengen van hun kaarten. ATi heeft aangegeven dat ze AIBs ter zijde willen staan mochten ze hulp nodig hebben bij het ontwikkelen van AGP versies. Op dit moment zijn de volgende kaarten beschikbaar in AGP variant:
 • X1300Pro
 • X1600Pro
 • X1650Pro
 • X1650XT (Powercolor beschikbaar vanaf medio Januari 07)
 • X1950Pro256/512

http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Waarom kon nVidia hun high end kaart wel goed bij de launch leveren en ATi niet?

Antwoord: G70 bouwt voort op NV40 en is geen complete architecturele verandering zoals R520. Hierdoor was G70 een 'veilige' kaart op een beproefd productieproces. nVidia wist dat ATi problemen had met hun R520 en kon daardoor hun launch precies zo timen dat ze voldoende voorraad hadden voor een grootschalige launch. Hetzelfde geldt voor de GTX512 die cores gebruikt uit week 35. nVidia's massaproductie werkte al op volle toeren en het was voor hun gewoon een kwestie van voorraad opbouwen door de beste cores te bewaren totdat ATi met de X1800XT lancering kwam. ATi had dus niet de tijd om een voorraad op te bouwen zoals nVidia dat in de afgelopen maanden wel heeft kunnen doen. De GTX512 blijkt echter puur een paperlaunch te zijn geweest met alleen goede beschikbaarheid in de eerste 2 weken. Nu is het een zeldzaamheid die tegen hoge prijzen over de toonbank gaat.

De X1300 serie had bijvoorbeeld geen problemen en die kan je nu in meerdere winkels krijgen. ATi had hiervan dus wel een flink voorraadje kunnen opbouwen.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Wat is een ROP?

Antwoord: Een ROP staat voor Raster Output (sommigen zeggen dat het staat voor Raster Operation Pipeline, maar het komt op hetzelfde neer). Simpel gezegd zorgt een ROP unit voor het schrijven van het eindresultaat van de (in de pipeline) bewerkte pixels naar de geheugenbuffer. Per clockcycle kan een ROP 1 pixel outputten.

De X1800XT heeft 16 ROPs en kan dus 16 pixels per clockcycle outputten. X1600XT heeft 4 ROPs. X800Pro heeft 12 ROPs. X700Pro heeft 8 ROPs. etc


Een voordeel van het verhogen van het aantal ROPs is dat je op hogere resoluties kan werken. Een ROP bepaald dus hoeveel pixels er per klokcyclus naar je kleur of z/buffer weggeschreven kunnen worden. Heb je dus 16 ROPs, dan duurt het vullen van een 1024x768 buffer (786432 pixels) zo'n 49152 clockcyles met 16 ROPs. Je ziet dus dat als je meer ROPs hebt, je ofwel sneller de framebuffer vult op gelijke resoluties of gemakkelijk naar hogere resoluties kan gaan zonder dat de snelheid drastisch omlaag gaat.

Er is echter een grote maar.... Hoe meer ROPs je hebt hoe sneller de aanwezige bandbreedte opgeslokt gaat worden. Kort gezegd zijn 16 ROPs nog ruim voldoende en zal meer eigenlijk pas nuttig worden als we of a) sneller geklokt GDDR4 gebruiken vanaf zo'n 1.4Ghz of b) overstappen naar een 512-bit memory interface.

Als een shader unit z'n taak sneller af heeft dan een ROP, wat voorkomt in scenarios met weinig shader gebruik, dan is het aan ROPs dus de beperkende factor en zal R580 nooit sneller zijn dan R520 (behalve dan door de iets hogere kloksnelheid).

Als er echter enorm veel shaders (of lange shaders) gebruikt worden, dan zijn het de ROPs die dus moeten wachten op de shaderunits en zal de R580 in het extreme geval zelfs tot 3x sneller kunnen zijn dan R520.

Daarnaast heeft een ROP nog een aantal andere functies waaronder blending en AA.

Vroeger zat een ROP normaal gesproken aan het einde van een pipeline, maar dat is met de komst van de GF6600GT verandert. Hier koppelden ze de ROPs los van de pipelines. nVidia had toen 8 pipelines, maar deze zaten niet vast gekoppeld aan 8 ROPs, maar aan 4 ROPs. Dit bleek ruim voldoende te zijn en ook voerden ze dit door in de G70; deze had 24 pipelines en 16 ROPs.

Bij nVidia zijn de ROPs in staat om 2x zoveel pixels te outputten wanneer er alleen maar met zwart gewerkt hoeft te worden. Vandaar dat de NV40 met 16 ROPs, niet 16 pixels kan outputten, maar 32. En vandaar ook dat G70 beperkt is tot 32 pixels en niet 48.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Wat zijn Z & Stencil Buffers?

Antwoord: Dit zijn stukjes geheugen waarin data wordt opgeslagen over pixels. Bij Z Buffers worden er diepte waardes (depth value) van alle gerenderde pixels. Dit gebeurt om te kijken of een pixel wel of niet gerenderd moet worden (bv objecten die voor elkaar staan die dus niet allemaal helemaal gerenderd hoeven te worden). Bij Stencil Buffers lijkt het veel op Z-Buffers. Ook hier wordt informatie opgeslagen, maar de developer mag nu zelf weten wat voor informatie hij/zij hier op slaat. Het is een soort van kladblokje. Het meeste gebruikt wordt stencilbuffers bij realtime schaduweffecten zoals in Doom3. In de stencilbuffer wordt dan bijgehouden op welke objecten schaduwen vallen door met lichtbronnen (ook bewegende) te werken.

Dit kost veel rekenkracht en nVidia heeft al sinds de FX de mogelijkheid om een ROP op dubbele snelheid te laten werken wanneer er gewerkt werd met Z Stencils. In een nV ROP zit een zogenaamde Z Compare unit en een C(olour) Compare unit. Die C Compare Unit kan zowel Z-Compares doen als C Compares. Dus wanneer er niet gewerkt hoeft te worden met kleurwaardes (C-Compare), dan houdt die unit zich ook bezig met Z-compares en kan-ie een Z/Stencil waarde per clockcycle outputten naast de Z/Stencil waarde van de Z-Compare unit.


1 ROP: 1 kleur + z/stencil per clockcycle OF 2 z/stencils per clockcycle
16 ROPs: 16 kleur + z/stencil per clockcycle OF (maximaal) 32 z/stencils per clockcycle

Zoals je ziet heeft een NV kaart dus veel voordeel bij games als Doom3. Maar er zit ook 1 nadeel aan het geheel bij NV. De maximale MSAA mode is daardoor op dit moment maar 4x, maar daar ga ik nu maar niet op in. Bij ATi heeft alleen de RV530 een verdubbelde Z/Stencil, dus 4 ROPs, maar 8 Z/Stencils per clockcycle.
http://www.guildwarsarena.net/ati/atilogo.jpgVraag: Physics acceleratie op GPUs. Wat houdt dit in?

Antwoord: In hoeverre verschilt physics acceleratie op GPUs van physics acceleratie op dedicate physics processors (PPU) zoals de Ageia PhysX kaart? Om het verschil te weten moet je eerst het volgende weten...

Je kan Physics indelen in twee groepen:

1) Gameplay Physics
2) Effects Physics

Gameplay Physics beinvloed hoe je op elk moment een game speelt. Je duwt bv een ton omver en die rolt weg of je schiet op een benzine tank en deze ontploft zodat allerlei brokstukken om je oren vliegen. De game-interactie zoals je zelf al zegt.

Effects Physics ligt dicht bij de grafische effecten die nu door je GPU worden berekent. Je moet hier denken aan de ontploffingenseffecten, de brokstukken die je om de oren vliegen met alle explosies/effecten er om heen, de lawine van stenen die naar beneden komt rollen en ondertussen een flinke stofwolk genereren etc. Met effects physics kan je dus dingen er mooier laten uitzien (visuals).

Gameplay Physics wordt door Ageia hardwarematig gedaan, Effects Physics kan Ageia's oplossing niet. Effects Physics is waar Havok zich op richt met HavokFX dmv Shadermodel 3. Havok laat de gameplay physics over aan HydraCore, wat wil zeggen dat HydraCore gebruik maakt van dualcore CPUs om gameplay physics te bereken. Aldus Havok is een dualcore CPU snel genoeg en heb je daar geen extra dure hardware van €300 voor nodig.

Wat doet ATi nu... ATi doet beide. Ze doen zowel Gameplay Physics als Effects Physics.

Gameplay Physics is namelijk een vorm van General Processing, wat CPUs dus altijd doen. En ATi is daar enorm goed in (tot zelfs 1400% sneller dan nVidia in bepaalde situaties. Zelfs een X1600XT verslaat een G71). Met de komst van de R580 is hun GP-capaciteit nog meer toegenomen. En Effects Physics dat ligt al dicht tegen normale graphics processing aan, dus het is niet meer dan logisch dat GPUs dit goed kunnen.

Volgens ATi zijn gameplay physics sterk afhankelijk van floatingpoint berekeningen en dynamic branching die een item testen om te zien of er iets mee gebeurd (bv een botsing). Op elk moment bedenkt een item zich 'bots ik tegen iets aan'. Dynamic branching helpt hiermee om te voorspellen wanneer en/of er iets gebeurt. Ter vergelijking, een CPU kan zo'n 10 Gflops aan floatingpoint berekening aan, terwijl een R580 zo'n 375 Gflops aan kan.

ATi claimt dat wanneer in HL2 de physics door de GPU zouden worden uitgevoerd ipv door de CPU dat ze voor een boost van 20 a 30% kunnen zorgen. Ze zeggen dat zelfs al zou een R580 maar 25 Gflop wijden aan physics, dan nog zou er voldoende over zijn voor graphics.

Het lijkt er op dat ATi al vanaf het begin van de ontwikkeling van de R5x0 architectuur physics in hun achterhoofd heeft gehouden. ATi was al jaren goed bezig op het gebied van GP-GPU. Door in elke pixelshaderengine een dedicated branching unit te installeren in combinatie met de threading architectuur, maakt zich dit niet alleen geschikt voor games die een overvloedig gebruik maken van dynamic branching en pixelshading, maar ook zeer geschikt voor het berekenen van physics shading.

Dus hebben we nu 3 verschillende mogelijkheden wat betreft physics? Ja:
a- Ageia's PhysX (hardwarematig)
b- HavokFX (softwarematig, werkt op alle SM3.0 hardware, dus ook op ATi kaarten)
c- ATi Physics
En er komt waarschijnlijk nog een vierde bij:
d- DirectPhysics van Microsoft (de grote concurrent van HavokFX)

Theoretisch gezien heeft ATi dus al 3 mogelijkheden voor het doen van Physics.

ATi pakt het echter slim aan. Ze maken hun physics versie open voor iedereen. ATi is bezig met het ontwikkelen van een Data Parallel Processing Architecture Abstraction laag in de drivers die het gamedevs mogelijk maakt om een GPU voor physics te gebruiken zonder dat er een API als OpenGL of DirectX nodig is of dat men een dure license moet nemen op HavokFX. ATi geeft de development software voor niks aan developers en ze mogen zelf weten hoe ze het gebruiken. Natuurlijk verleent ATi hulp wanneer devs het nodig hebben.

Doordat ATi een aparte layer in de drivers maakt, zou het mogelijk moeten zijn om nog efficienter van de hardware gebruik te maken dan wanneer er een aparte API als DirectX nodig zou zijn. ATi weet het beste hoe hun hardware in elkaar zit en een directe toegang tot de hardware is natuurlijk beter dan een extra tussenstap in de vorm van HavokFX/DirectPhysics etc. Maar ATi biedt wel de mogelijkheid voor gamedevs om alsnog via DirectX of OGL te werken als ze dat willen. De DPPAA-layer is flexibel genoeg om dit te kunnen en moet voor geen problemen zorgen wanneer bv straks DirectPhysics gebruikt wordt. De DPPAA layer in de drivers zorgt gewoon dat alles goed komt.

ATi heeft aangegeven dat de ideale situatie zou zijn wanneer er 1 oplossing (API) is voor physics, omdat je dan goed kan vergelijken welke van de oplossingen het beste is. Met de komst van DirectPhysics lijkt dit dan ook te gaan gebeuren.

ATi biedt nu 2 mogelijkheden wat betreft physics:
1) Physics + Graphics op 1 GPU
Wanneer een game op een bepaalde resolutie gespeeld wordt, dan kijkt de driver of de GPU wel volledig gebruikt wordt op die bepaalde resolutie. Als er meer fps gegenereerd wordt dan eigenlijk nodig is, dan kan de driver er voor zorgen dat er een gedeelte van de rekenpower gebruikt wordt voor physics. En vaak worden op dit moment niet alle pixelshaderengines gebruikt. Dat is natuurlijk zonde als je er 48 hebt en er worden er maar 16 gebruikt. Je kan de rest dan mooi inzetten voor physics.

2) Physics op GPU1 + Graphics op GPU2
Ik heb expres geen CrossFire genoemd, omdat CrossFire helemaal niet verplicht is. Het zou mogelijk moeten zijn om een X1600XT voor physics te gebruiken, terwijl een X1900XTX als main graphics unit gebruikt wordt. De performance van de physicskaart schaalt mee naarmate het model hoger in de serie is. Een X1300Pro zal dus langzamer zijn dan een X1600XT. Maar zoals ik al aangaf... zelfs een X1600XT is sneller in general processing dan een G71. Dit biedt dus leuke vooruitzichten voor mensen die nu een ATi X1K kaart hebben. Koop je er later een X2K kaart bij, dan kan je je X1K kaart blijven gebruiken als physics GPU.

Wanneer komen de drivers uit voor physics acceleratie op GPUs?
AMD brengt physicsdrivers uit als onderdeel van de huidige Catalyst driversuite. Je hoeft dus geen speciale drivers te downloaden om physics te activeren. Het physicsgedeelte in de drivers wordt echter pas door AMD geactiveerd wanneer de eerste games uit komen die gebruik maken van de HavokFX engine.

De eerste games zijn Alone In The Dark 4 en Hellgate: London. Daarnaast heeft Blizzard Entertainment (bekend van WoW, Diablo en Starcraft) een licentie genomen op Havok 4.0 waar ook HavokFX onderdeel van is.

[Voor 99% gewijzigd door CJ op 22-03-2007 11:33]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.

http://www.guildwarsarena.net/ati/pricechart.jpg
Richtprijzen na de lancering van de X1950XTX, X1950Pro, X1650XT, X1650Pro en X1300XT

X1K-serie in de Pricewatch
http://tweakers.net/price...Field=prijs&orderSort=asc

Let er wel op dat de prijzen dagelijks kunnen veranderen en dat deze pricewatch eens in de maand wordt geupdate. De prijzen zijn afgerond in hele euro's. De echte winkelprijzen kunnen dus iets anders zijn.
• Goedkoopste X1300 128MB PCIe: €47,20 >
• Goedkoopste X1300 256MB PCIe: €56,95 <
• Goedkoopste X1300 512MB PCIe: €53,16 >
• Goedkoopste X1300Pro 256MB PCIe: €64,14 <
• Goedkoopste X1300XT 256MB PCIe: €65 << TIP
• Goedkoopste X1300XT 512MB PCIe: €90,00 NEW
• Goedkoopste X1600Pro 256MB PCIe: €73,54 =
• Goedkoopste X1600Pro 256MB AGP AGP: 99,91 <
• Goedkoopste X1600Pro 512MB PCIe: €98,55 >
• Goedkoopste X1600XT 256MB PCIe: €77 <<
• Goedkoopste X1650Pro 256MB PCIe: €76,00 =
• Goedkoopste X1650XT PCIe: €119 <
• Goedkoopste X1800GTO 256MB PCIe: €174,90 =
• Goedkoopste X1800XT 256MB PCIe: link verouderd
• Goedkoopste X1800XT 512MB PCIe: €304,98 >>
• Goedkoopste X1900GT 256MB PCIe: €157,00 >
• Goedkoopste X1950GT 256MB PCIe: €144 NEW
• Goedkoopste X1950Pro 256MB PCIe: €154 < TIP !!!
• Goedkoopste X1950Pro 256MB AGP AGP: €195 NEW AGP TIP !!!
• Goedkoopste X1950Pro 512MB PCIe: €195,23 <<
• Goedkoopste X1900XT 256MB PCIe: €229,00 <<
• Goedkoopste X1900XT 512MB PCIe: €299,00 =
• Goedkoopste X1900XT CrossFire: €374,00 >
• Goedkoopste X1900XTX 512MB PCIe: €299,00 <<
• Goedkoopste X1950XT 256MB PCIe: €198,00 << TIP
• Goedkoopste X1950XTX PCIe: €298,00 <<
• Goedkoopste X1950XTX CrossFire PCIe: €354,80 <<
< lager in prijs tov vorige update (<< meer dan €10 gezakt)
> hoger in prijs tov vorige update (>> meer dan €10 gestegen)
= gelijk gebleven tov vorige update
Last updated: 6 Maart 2007

[Voor 99% gewijzigd door CJ op 22-03-2007 11:33]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Nu online
Nou ik zij dat de R600 in Deel 53 zou uitkomen. Zoals het er nu naar uit ziet gaan we dat niet halen. Aangezien dat nog 7 weken gaat duren.

Hopelijk snel wat leaked benchmarks zodat we weten waarop we wachten.

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • Str1ngS
 • Registratie: oktober 2004
 • Laatst online: 27-09 17:50
Als er nou weinig benchmarks leaken, is er ook niet zoveel te discussieren, en betekent dat ook dat ie mischien wel in deeltje 53 uit komt ;)

TnI 4 Life


 • Oet
 • Registratie: mei 2000
 • Laatst online: 24-10 20:13

Oet

[DPC]TG & MoMurdaSquad AYB

CJ schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 11:15:
Nog even een teaser en dan zit dit topic ook weer bijna vol...

[afbeelding]

[afbeelding]
http://www.tweaktown.com/...photos_immerge/index.html

Dus nog maar eens de vraag... lijkt dit op een X1950XTX cooler of lijkt dit op een GF8800GTX cooler wat betreft vorm? ;)
Toch hebben ze het hier ook weer over een 8800 Ultra van nV die in April uit zou moeten komen. Weer een tegenstrijdig bericht (one of many :P)
Ben benieuwd of het waar is of niet.

Hoe dan ook, tegen de tijd dat de R6XX kaarten daadwerkelijk op de markt komen zal de driver toch wel goed zijn. Tenminste, dat is wat ik er van verwacht, gezien deze 'extra' tijd die ze er al voor hebben.

There are 11 kind of people in the world, ones that can read binary, ones that can't and ones that complain about my signature
PC Specs | Mo Murda Squad Clan

Over de drivers kan ik je het volgende zeggen. Benchmarks die op dit moment gelekt worden zeggen niet zo veel aangezien deze niet met de releasedriver zijn uitgevoerd. AMD geeft geen performancedrivers aan AIBs tenzij ze echt dicht op de release zitten. Er zijn mensen die zeggen dat de drivers voor de G80 ook nog niet geoptimaliseerd zijn en dat er nog performanceboost te halen is waardoor die nog sneller wordt en misschien wel in de buurt komt of sneller is dan een R600.

De belangrijkste vragen die die mensen zich moeten afvragen zijn: Waarom zou nVidia de enige zijn die een boost kan brengen via de drivers? En waarom verwachten die mensen dat de R600 met perfect geoptimaliseerde drivers uit komt en geen performanceboosts meer krijgt via drivers, terwijl dat bij de G80 absoluut niet het geval was?

En ongetwijfeld komt er een tegenhanger, die komt er straks van nVidia en over een tijdje ook van Intel, maar dat is eigenlijk niet relevant voor dit topic. Er komt namelijk altijd wel iets wat sneller is, de ene keer duurt het alleen wat langer dan de andere keer. :)

[Voor 4% gewijzigd door CJ op 22-03-2007 12:18]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

goh het is vandaag 22 Maart :) ik had wel een release van de X2900 XT verwacht heh mischien later in de middag nog, let's pray to God :X

Mischien om een andere core te gebruiken met het GDDR4 model , dat dat mischien die extra boost zal cre'eren, maar dan ook gelijk met een verschil van 15 tot 25%?

[Voor 38% gewijzigd door Gold Leader op 22-03-2007 12:26]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum


 • Avalaxy
 • Registratie: juni 2006
 • Laatst online: 01-10 16:10
CJ schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 12:18:
En ongetwijfeld komt er een tegenhanger, die komt er straks van nVidia en over een tijdje ook van Intel, maar dat is eigenlijk niet relevant voor dit topic. Er komt namelijk altijd wel iets wat sneller is, de ene keer duurt het alleen wat langer dan de andere keer. :)
Denk jij dat die nieuwe intel videokaart met de r600 zou kunnen concurreren? Ik denk niet dat ze dat niveau zullen halen.

 • edward2
 • Registratie: mei 2000
 • Laatst online: 24-10 14:32

edward2

Schieten op de beesten

leonpwner1 schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 12:29:
[...]


Denk jij dat die nieuwe intel videokaart met de r600 zou kunnen concurreren? Ik denk niet dat ze dat niveau zullen halen.
Ik heb ergens vernomen dat Intel serieus de 3d markt op wilt, ook op het performance segment deze keer.

Niet op voorraad.

Ik denk niet dat ze met R600 zullen gaan concurreren, maar eerder met R700 volgend jaar of R800 in het jaar er op. Ze hebben de cash, ze hebben de brains, dus waarom niet? En tegen die tijd zullen we dan vast een [Algemeen] Intel Nieuwsdiscussie Topic in V&B zien. :)

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

ja idd opzich is het helemaal niet erg, des te meer concurrentie op het high end VGA segment des te meer keuze dus daardoor zullen de prijzen mischien ook wat gaan dalen aangezien er meer keuze op de markt komt, ik mis nog steeds 3dfx wat toch een van de grote de gevallen was, en als Intel mee gaat doen dan zal dat gat mischien gedicht kunnen worden zodat de concurrentie wat groter wordt :)

[Voor 7% gewijzigd door Gold Leader op 22-03-2007 12:41]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Nu online
Nou de FP heeft het nieuws van tweaktown al weer over genomen :? 8)7

Nja nog even een tijdje geduld hebben. Maar ik denk dat de drivers zo i zo veel verbeteren. is altijd zo geweest. En helemaal met DX 10 aangezien dat nog helemaal nieuw is.

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....

Astennu schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 13:05:
Nou de FP heeft het nieuws van tweaktown al weer over genomen :? 8)7
De frontpage begint wat betreft videokaarten nieuws steeds meer op The Inquirer en Fudzilla te lijken vooral op het gebied van interpreteren van texten:

"Volgens het Taiwanese TweakTown liet een niet met name genoemde fabrikant de plaatjes uitlekken na ruzie met de chipbakker"

en vergelijk dat met:

"The folks at AMD and ATI went to great lengths to stop pictures being leaked onto the web but with some angry partners, it was only a matter of time until something solid was discovered."

Partners kunnen boos zijn en teleurgesteld over de delay van de R6 serie, maar ruzie met AMD? Als AMD ruzie heeft met een partner, dan denk ik dat die partner niet veel langer AMD videokaarten verkoopt. Het is imo wel heel erg vrij vertaald. En het erge is dat de massa de FP blindelings gelooft.

Het is soms net alsof de frontpage met geruchten gevuld dient te worden om nog interessant te blijven. Is er dan echt zo weinig ander tech-nieuws te vermelden? Ik hoor ze bijvoorbeeld niet over de Mobile Radeon roadmap die toch al een tijdje geleden gelekt is.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Apple|IA
 • Registratie: oktober 2001
 • Laatst online: 22-01-2012
Astennu schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 13:05:
Nou de FP heeft het nieuws van tweaktown al weer over genomen :? 8)7
Omdat het niet echt positief te noemen is schieten jullie in de zeik. ;) Als Tweaktown
had gemeld 30% sneller dan de 8800GTX dan had je "OMG, waanzinnig!" geroepen. :)

Daarnaast is het natuurlijk zo, als een nieuwssite ieder gerucht of nieuwtje op volledige waarheid moet natrekken voordat ze het plaatsen, dan valt er weinig meer te plaatsen, aangezien volledig natrekken op waarheid dagen of weken kan duren. Dan kan je alleen met oud nieuws komen.

[Voor 29% gewijzigd door Apple|IA op 22-03-2007 13:39]


 • SgtStrider
 • Registratie: juli 2003
 • Laatst online: 22-10 14:35

SgtStrider

Fractal Switchover!

Wat valt er dan te doen aan die 2%? Ik denk niet zo erg dat dit een hoax betreft, maar als ik als "Jan-met-de-pet" de scores gewoon puur op die basis vergelijk kijk ik verder alleen nog maar naar de prijs.

CM NR200P | Gigabyte B550i Aorus Pro AX | 5600X | AMD Radeon 6900XT | Crucial P2 1TB | Ballistix 2x16GB 3600CL16 | BQ DarkRock TF | Corsair SF600


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Nu online
Apple schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 13:35:
[...]


Omdat het niet echt positief te noemen is schieten jullie in de zeik. ;) Als Tweaktown
had gemeld 30% sneller dan de 8800GTX dan had je "OMG, waanzinnig!" geroepen. :)

Daarnaast is het natuurlijk zo, als een nieuwssite ieder gerucht of nieuwtje op volledige waarheid moet natrekken voordat ze het plaatsen, dan valt er weinig meer te plaatsen, aangezien volledig natrekken op waarheid dagen of weken kan duren. Dan kan je alleen met oud nieuws komen.
Zal wel schelen. Maar zo i zo zie ik de laatste tijd veel nieuws posts niet niet echt kloppen. Ookal zeggen ze 30% dan is het voor mij eerst zien dan geloven maar ik hoop het wel :P

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....

Apple schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 13:35:
[...]


Omdat het niet echt positief te noemen is schieten jullie in de zeik. ;) Als Tweaktown
had gemeld 30% sneller dan de 8800GTX dan had je "OMG, waanzinnig!" geroepen. :)
Nou dat valt ook wel mee hoor. Volgens mij zit ik al een tijd lang te zeuren over het geen je hier aan stipt...
Daarnaast is het natuurlijk zo, als een nieuwssite ieder gerucht of nieuwtje op volledige waarheid moet natrekken voordat ze het plaatsen, dan valt er weinig meer te plaatsen, aangezien volledig natrekken op waarheid dagen of weken kan duren. Dan kan je alleen met oud nieuws komen.
Er wordt gewoon te weinig gecontroleerd wat de waarheid is. Sites als The Inquirer worden als betrouwbare bron gequote (zie "R600 is 65nm"). De roadmap van Tweaktown wordt als waarheid gepost op de frontpage, terwijl het al in dit topic ontkracht was en aangetoond was dat het een oude roadmap was zelfs voordat het op de FP stond en even later zelfs nog weer gerectificeerd wordt door Tweaktown. Wij wisten hier al in dit topic dat de roadmap van TT oud was.

^^ Om maar even aan te geven dat een klein beetje research doen geen kwaad kan en niet hoeft te betekenen dat je met oud nieuws komt.

Als mijn 1 april grap van vorig jaar niet hier op dit forum is ontstaan, dan weet ik 100% zeker dat het ook de frontpage van Tweakers had bereikt.

Maar goed, dit is niet het FP Discussie Topic. :+ Videokaarten zijn toch veel interessanter.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

heh met Main FP post's als deze, wat vol met flase info zit:
nieuws: Benchmark en nieuwe foto's Radeon X2900 XTX

krijgt de X2900 XTX een slecht beeld, jammer dat de mensen dit topic niet bij houden dan zullen ze lezen dat daar oude drivers gebruikt werden die niet eens stabiel waren :/

Dan noemen ze alsnog het foto's zijn van een tweede OEM versie lol, terwijl dat pics van de Retail versie zijn deary, deary. :X

[Voor 17% gewijzigd door Gold Leader op 22-03-2007 14:49]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum

TUL krijgt waarschijnlijk flink op z'n kop van AMD. :P

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

TUL wies datte :?

[Voor 11% gewijzigd door Gold Leader op 22-03-2007 15:46]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum

http://www.tul.com.tw/

Technology UnLimited

O.a. moederbedrijf van Powercolor.

De reden waarom AMD wel eens heel kwaad kan worden op TUL:

http://resources.vr-zone.com/newzhunter/r600inthewild_01l-tul.jpg

[Voor 40% gewijzigd door CJ op 22-03-2007 15:52]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • FereiDON
 • Registratie: november 2006
 • Laatst online: 00:11
 • X1950XT & XTX - R580+ (PCIe & AGP)
 • X1950Pro & GT - RV570 (PCIe & AGP)
 • X1650XT & GT - RV560 (PCIe & AGP)
 • X1650Pro - RV535 (PCIe & AGP)
 • X1300XT - RV530 (PCIe & AGP)
 • X1300Pro - RV516 (PCIe & AGP)
 • X1300 - RV505 (PCIe & AGP)
 • X1050 - RV370 (PCIe & AGP)
Ligt het aan mij... :? Ik dacht dat iig de X1950XT en XTX en ook de X1950GT niet op AGP waren.

[Voor 0% gewijzigd door FereiDON op 22-03-2007 15:55. Reden: ff netjes een X ervoor]

AMD Ryzen 5 3600 | MSI B450 Tomahawk Max | Corsair Vengeance LPX 2x16GB 3200MHz | Powercolor RX580 4GB | Crucial MX500 2TB | Corsair CX450M | Antec Nine Hundred | Akasa Fan Controller Pro


 • Joepi
 • Registratie: december 1999
 • Laatst online: 28-06 14:39
CJ schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 15:10:
TUL krijgt waarschijnlijk flink op z'n kop van AMD. :P
haha - ze maken hun naam wel waar.
" Technology Un Limited", het oude C.P. Technologies, aka Powercolor/Club3d enz.
zeg maar Hon Hai's Foxconn enz.

AMD zou het eerder in zijn broek doen, voordat ze die reus echt uit dagen ;)
Reken maar dat die Chinezen bijna uit hun vel gesprongen zijn toen ze hun gebakjes weer inpakken moesten... (8>

 • Cheezus
 • Registratie: februari 2001
 • Nu online

Cheezus

Luiaard

Staat daar niet TLL?

Als er TUL had gestaan hadden ze het wel geblurred net als de rest lijkt me..

 • Avalaxy
 • Registratie: juni 2006
 • Laatst online: 01-10 16:10
primusz schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 16:04:
Staat daar niet TLL?

Als er TUL had gestaan hadden ze het wel geblurred net als de rest lijkt me..
Ik vind het inderdaad ook niet echt op een U lijken. Eerder dan nog op een V. Maar aangezien de letter L ernaast ook zo raar is geschreven denk ik dat er gewoon TLL staat.

edit: zoom maar in, dan zie je dat het geen U is.

[Voor 7% gewijzigd door Avalaxy op 22-03-2007 16:29]


 • Apple|IA
 • Registratie: oktober 2001
 • Laatst online: 22-01-2012
CJ schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 14:01:
Als mijn 1 april grap van vorig jaar niet hier op dit forum is ontstaan, dan weet ik 100% zeker dat het ook de frontpage van Tweakers had bereikt.
Ik moet wel zeggen, als iets ten nadele van AMD/Ati is (vooral Ati specifiek), dan staat het eerder op de FP dan andersom. Misschien zie ik spoken, maar die trend zie ik al een hele tijd sinds bepaalde nieuwsposters daar de zeggenschap hebben.
Laat ik het anders zeggen, ik vind de FP over het algemeen iets aan de groene kant van het midden (midden = neutraal). En met groen bedoel ik niet het AMD groen. :)

[Voor 16% gewijzigd door Apple|IA op 22-03-2007 16:53]

Het is TUL. Check Tweaktown nog maar eens... Daar is deze versie snel vervangen door een andere versie waar TUL doorgekrast is. En ook op de voorkant zie je het staan.
Joepi schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 15:55:
[...]


haha - ze maken hun naam wel waar.
" Technology Un Limited", het oude C.P. Technologies, aka Powercolor/Club3d enz.
zeg maar Hon Hai's Foxconn enz.

AMD zou het eerder in zijn broek doen, voordat ze die reus echt uit dagen ;)
Reken maar dat die Chinezen bijna uit hun vel gesprongen zijn toen ze hun gebakjes weer inpakken moesten... (8>
Denk je dat echt? Als AMD geen GPUs meer levert aan TUL dan raken ze hun meest winstgevende merk kwijt, tenzij ze overstappen op nVidia. Daarnaast blijven grootheden als PC Partner en Celestica ook nog over voor AMD. TUL is voor een groot deel afhankelijk van AMD GPUs. De klap is kleiner voor AMD dan voor TUL, wanneer AMD geen GPUs meer aan TUL zou leveren.
Lord Bossink schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 15:53:
[...]


Ligt het aan mij... :? Ik dacht dat iig de X1950XT en XTX en ook de X1950GT niet op AGP waren.
Het staat er een beetje krom. Maar de X1950XT is er in AGP variant van GeCube. Het grappige is dat deze wat betreft core op XTX snelheden loopt, terwijl het geheugen iets lager is geklokt dan de normale X1950XT PCIe, maar wel zeer goed te overklokken is. Zie het vorige topic voor plaatjes en meer info of kijk op http://www.gecube.com/pro..._cat_id=166&prod_id=65116

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Phuncz
 • Registratie: december 2000
 • Niet online

Phuncz

ico_sphere by Matthew Divito

Apple schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 16:49:
[...]
Ik moet wel zeggen, als iets ten nadele van AMD/Ati is (vooral Ati specifiek), dan staat het eerder op de FP dan andersom. Misschien zie ik spoken, maar die trend zie ik al een hele tijd sinds bepaalde nieuwsposters daar de zeggenschap hebben.
Laat ik het anders zeggen, ik vind de FP over het algemeen iets aan de groene kant van het midden (midden = neutraal). En met groen bedoel ik niet het AMD groen. :)
Dat is mijn mening ook. Persoonlijk vind ik het heel ongewoon hoe bepaalde roddels als "waarheid" verkondigd worden. Zoiets doe je gewoon niet, ook niet bij nVidia. Er werd in het begin ook gepost dat de G80 een probleem had met de PCIe specs. Check dit:

29-12-2006 'Nvidia GeForce 8800 voldoet niet aan pci-e-specificatie'
16-01-2007 Inquirer erkent fout: G80 voldoet wel aan pci-e-specificaties

Wederom werd hier niet op ingegaan dat The Inquirer zijn gedoe wel makkelijk 90% fout is of dat het een gerucht is. Nee, er wordt gepraat met concrete stijl in de zin van: zo staat het daar, nu staat het hier en zo is het. Leuk is dat !

Zowiezo krabt iedereen zich wel achter zijn oren hoe ATI erin slaagt een kaart uit te brengen die 6 maanden na de concurentie pas uitkomt (?)en amper 2% sneller is. Iedereen weet dat de R600 sneller zal zijn, maar hoeveel is nog de vraag. Inquirer is hét roddelblad bij uitstek en neem je gewoon niet serieus tenzij je de Story ook heilig houdt. Laat dat AUB van de frontpage af, waar zoveel mensen een betalend abonnement voor hebben. Het plaatje alleen is zelfs geen nieuw onderwerp waard en het "nieuws" heeft totaal geen waarde.

 • Avalaxy
 • Registratie: juni 2006
 • Laatst online: 01-10 16:10
Phuncz schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 17:49:
[...]

Zowiezo krabt iedereen zich wel achter zijn oren hoe ATI erin slaagt een kaart uit te brengen die 6 maanden na de concurentie pas uitkomt (?)en amper 2% sneller is.
Ik niet hoor. Ik vind het eerder logisch dan raar.

nVidia is inderdaad al een half jaar op de markt met de 8800, in die tijd hebben ze mooi WHQL drivers kunnen schrijven. ATi heeft nog geen kaart gereleased en zit nog met Alpha drivers, nog niet eens Beta drivers.

imho is de post op de FP dus niet objectief en valt het onder 'appels en peren vergelijken'.

[Voor 3% gewijzigd door Avalaxy op 22-03-2007 17:55]


 • biobak
 • Registratie: augustus 1999
 • Laatst online: 09:49
Phuncz schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 17:49:
[...]

Laat dat AUB van de frontpage af, waar zoveel mensen een betalend abonnement voor hebben. Het plaatje alleen is zelfs geen nieuw onderwerp waard en het "nieuws" heeft totaal geen waarde.
Conspiracy theory: T.net en The Inq zijn beide onderdeel van VNU en dus zustersites ;)

Spreek verder voor jezelf aub over het weglaten van deze nieuwtjes :) Ik lees het gewoon lekker en een beetje kritische lezer prikt heus wel door die verhaaltjes heen. Ik betaal voor t.net en wil de geruchten ook kunnen lezen. Verder is dat meer in discussie voor het Frontpage Feedback Forum.

Nu weer on-topic: mooie cooler. Zouden Ati en nVidia die bij dezelfde fabrikant afnemen? :)
biobak schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 18:52:
[...]

Conspiracy theory: T.net en The Inq zijn beide onderdeel van VNU en dus zustersites ;)

Spreek verder voor jezelf aub over het weglaten van deze nieuwtjes :) Ik lees het gewoon lekker en een beetje kritische lezer prikt heus wel door die verhaaltjes heen. Ik betaal voor t.net en wil de geruchten ook kunnen lezen. Verder is dat meer in discussie voor het Frontpage Feedback Forum.

Nu weer on-topic: mooie cooler. Zouden Ati en nVidia die bij dezelfde fabrikant afnemen? :)
De kritische lezer prikt er wel door heen, maar hoeveel van de FP lezers zijn nu echt kritische lezers? Lees de reacties er maar eens op na bij elk bericht. Het gaat er in als hapklare koek. En dat leidt uiteindelijk weer tot zinloze discussies met mensen die de geruchten als feiten presenteren wat o.a. hier in dit topic zo vaak gebeurd is in het verleden. Het wordt een beetje vermoeiend.

En ja, dit is inderdaad meer voor het feedback forum, maar het blijft frustrerend om de geruchten die hier al zijn ontkracht alsnog als waarheid op de frontpage te zien verschijnen. Het zou leuk zijn als er in elk topic over een bepaald onderwerp ook gelinkt werd naar de Grote Topics op het forum als aanknopingspunt voor meer informatie.

Dan een ander gerucht. Er schijnt ook een 256MB versie te komen van de X2900XT als tegenhanger voor de GTS320.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • WoutF
 • Registratie: maart 2000
 • Laatst online: 10:24

WoutF

Hoofdredacteur

Afwezig tot 22 oktober

biobak schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 18:52:
[...]

Conspiracy theory: T.net en The Inq zijn beide onderdeel van VNU en dus zustersites ;)

Spreek verder voor jezelf aub over het weglaten van deze nieuwtjes :) Ik lees het gewoon lekker en een beetje kritische lezer prikt heus wel door die verhaaltjes heen. Ik betaal voor t.net en wil de geruchten ook kunnen lezen. Verder is dat meer in discussie voor het Frontpage Feedback Forum.

Nu weer on-topic: mooie cooler. Zouden Ati en nVidia die bij dezelfde fabrikant afnemen? :)
VNU BP is overgenomen door 3i en die hebben de Engelse tak meteen doorverkocht ;)

 • wizkristof
 • Registratie: augustus 2005
 • Laatst online: 30-05-2016
Is 256 MB niet een beetje weinig als DX10 eraan komt? 320mb is natuurlijk ook niet super maar het is toch al iets meer.

my system : http://specs.tweak.to/13025

De meeste applicaties zullen ofwel geschreven zijn met 256MB of 512MB in het achterhoofd en niet met afwijkende waardes als 320 en 768MB. Daarnaast is met DX10 en Vista het verschil tussen 256 en 320 verwaarloosbaar dankzij de virtualisatie technieken in Vista.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Avalaxy
 • Registratie: juni 2006
 • Laatst online: 01-10 16:10
wizkristof schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 19:16:
Is 256 MB niet een beetje weinig als DX10 eraan komt? 320mb is natuurlijk ook niet super maar het is toch al iets meer.
Ja dacht ik ook. Je hebt dan wel een super snelle kaart, maar bij Oblivion krijg je het toch al redelijk zwaar met 256MB. Bij DirectX10 games zal dit helemaal het geval zijn, kijk maar naar Crysis. De verte bestaat niet meer uit lelijke sprites maar wordt realtime gerenderd.
CJ schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 19:42:
De meeste applicaties zullen ofwel geschreven zijn met 256MB of 512MB in het achterhoofd en niet met afwijkende waardes als 320 en 768MB. Daarnaast is met DX10 en Vista het verschil tussen 256 en 320 verwaarloosbaar dankzij de virtualisatie technieken in Vista.
Daarmee doel je op de techniek waarbij werkgeheugen wordt gezien als videogeheugen? Is dat niet een enorm stuk trager? (factortje 100 ofzo)

[Voor 33% gewijzigd door Avalaxy op 22-03-2007 19:44]


 • Mr. Detonator
 • Registratie: februari 2003
 • Laatst online: 00:27
CJ schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 19:42:
De meeste applicaties zullen ofwel geschreven zijn met 256MB of 512MB in het achterhoofd en niet met afwijkende waardes als 320 en 768MB.
dus de overige 64/128/256mb op de gts(320), en gtx blijven onbenut wil je zeggen ? :|

ik zie het gewoon zo:...games waar je met een 256/51mb kaart bepaalde settings een beetje terug moet zetten....daar zul je met een 320/768mb kaart een paar schuifjes nét ietsje hoger in kunnen stellen

de applicaties die zijn geschreven met 512mb in het achterhoofd, zullen dus beter draaien op een 320mb kaart dan op een 256mb kaart :)

[Voor 11% gewijzigd door Mr. Detonator op 22-03-2007 20:03]


 • SAiN ONeZ
 • Registratie: april 2004
 • Laatst online: 24-10 11:00

SAiN ONeZ

Ⅎnll-Ԁɹooɟǝp Ⅎool

whisfull thinking, i guess, tenzij NVIDIA TWIMTBP capriolen gaat uithalen om dit door de Dev's te laten programmeren...

N47h4N|The secret to creativity is knowing how to hide your sources| Dyslexic atheists don't believe in doG! | ɯoǝʇ uıǝʇ ƃǝʞʞǝɹ ʍoɹpǝu ®


 • wizkristof
 • Registratie: augustus 2005
 • Laatst online: 30-05-2016
ik ken er niet veel van maar ik weet dat nvidia in TWIblabla zit en er daardoor heel veel games geoptimaliseerd zijn voor nividia kaarten. Waarom heeft ATI niet zoiets. :s ze kunnen toch veel meer potentieel uit hun kaarten halen. Zijn ze niet kapitaalkrachtig genoeg om programmeurs van games voor zich te winnen ofzo?

my system : http://specs.tweak.to/13025


 • Avalaxy
 • Registratie: juni 2006
 • Laatst online: 01-10 16:10
wizkristof schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 20:32:
ik ken er niet veel van maar ik weet dat nvidia in TWIblabla zit en er daardoor heel veel games geoptimaliseerd zijn voor nividia kaarten. Waarom heeft ATI niet zoiets. :s ze kunnen toch veel meer potentieel uit hun kaarten halen. Zijn ze niet kapitaalkrachtig genoeg om programmeurs van games voor zich te winnen ofzo?
Imho is dat allemaal bs dat het beter draait op nVidia kaarten. Volgens mij is het gewoon zo dat nVidia wat grafische kaarten aan die game-developers sponsort, met nog een handje geld erbij, en dat ze in ruil daarvoor reclame krijgen. Als je naar benchmarks kijkt zie je ook dat het echt niet zo is dat nVidia kaarten veel beter presteren. Het is meer marketingsblaat zeg maar.

 • biobak
 • Registratie: augustus 1999
 • Laatst online: 09:49
wizkristof schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 20:32:
ik ken er niet veel van maar ik weet dat nvidia in TWIblabla zit en er daardoor heel veel games geoptimaliseerd zijn voor nividia kaarten. Waarom heeft ATI niet zoiets. :s ze kunnen toch veel meer potentieel uit hun kaarten halen. Zijn ze niet kapitaalkrachtig genoeg om programmeurs van games voor zich te winnen ofzo?
Ati had Get in the Game: http://ati.amd.com/gitg/gaming/index.html Maar tegenwoordig is de term GITG wat in onbruik geraakt heb ik het idee. Ze sponsoren echter nog wel games.

 • R-O-Y
 • Registratie: juni 2006
 • Laatst online: 08-08 02:59

R-O-Y

Ik maak mijn zinnen nooit

En blijkbaar heeft die praat gewerkt ;) Helaas.

Bij battlefield krijg je trouwens de keuze om een nvidia driver (geoptimaliseerd?) te installeren. Veel mensen denken dat BF2 alleen goed speelt op een nvidia. Uiteraard onzin maar zo is het wel. Ik hoop niet dat ATI ook dealtjes gaat maken met EA games maar wel met game-devs die spellen wel goed afmaken. Niet de deur uit doen als de verpakking af is maar pas als het product klaar is ;)

Daar zijn ze bij ATI voorlopig ook wel goed in trouwens :+

Youtube Download ubersnel.nl


 • The Source
 • Registratie: april 2000
 • Laatst online: 21-10 08:50
Het programma van nvidia werkt imho wel enorm goed

- ze supporten developers erg goed met informatie en tools die het ontwikkel proces versnellen
- ze steken veel marketing geld in dit programma, dus vandaar ook dat je al die logo's ziet, ook erg goed voor de nvidia naam, deze wordt gepromoot bij de end-user groep.
- optimalisatie kan vanuit drivers gebeuren, maar als de software (game) deze drivers beter aanspraakt dan haalt de game ook het maximale eruit.

Mbt de benchmarks, ik ben erg benieuwd, dit lag wel in lijn met dat wat ik gehoord heb. Het feit dat de kaart nog steeds niet op de markt is zegt ook genoeg. Er is een probleem, dat mag duidelijk zijn. Of dit nu performance, drivers, productie, hitte is dat weet ik niet, maar meestal hangt dit allemaal wel een beetje samen.

[edit]mmhh.. hoor net interessante roddel dat Asus en Gigabyte weer uit elkaar gaan, Asus kwam belofte van investeren niet na en dropt gigabyte nu. Gigabyte zal weer nieuw contracten moeten afsluiten benieuwd of ze voor nvidia of ati only gaan.

[Voor 12% gewijzigd door The Source op 22-03-2007 21:58]


 • Hekking
 • Registratie: april 2006
 • Laatst online: 02-02-2020

Hekking

Can of whoopass

Ja hoor, typisch iets voor Asus "Slechte ondersteuning" LOL
Net als me A8R-MVP bord waarvan ik nog steeds op een bios wacht wat wel een bios post doet bij cold boot 8)7

Facts and perspective don't care about emotion. This was offensive? Hold my beer. When you tear out a mans tongue you not prove him evil, you're telling the world that you fear what he might say


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

Hekking schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 22:06:
Ja hoor, typisch iets voor Asus "Slechte ondersteuning" LOL
Net als me A8R-MVP bord waarvan ik nog steeds op een bios wacht wat wel een bios post doet bij cold boot 8)7
hmm dat valt wel mee ik draai al 4 systemen thuis met ASUS mobo's waarvan ook de ASUS A8RMVP Deluxe en die bevalt echt prima met Bios 0602 8) het CrossFire werkt ook stukken beter, het vorige bios wat wel minder was, was 0404, maar idd de DFI of de MSI had wel een betere keuze geweest, soms gaat me sys zo maar booten net na het inloggen maar ja het gebeurd niet zo veel, raak er wel aan gewend :+

[Voor 14% gewijzigd door Gold Leader op 22-03-2007 23:30]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum


 • Apple|IA
 • Registratie: oktober 2001
 • Laatst online: 22-01-2012
Een dude op Nvnews nam Ruby even onder handen. :)

http://www.wingedmammal.com/action_photos_2005/IMG_1911.jpg

:o

http://www.slippe.com/images/misc/nvidia_jade.jpg

 • Sluuut
 • Registratie: februari 2003
 • Laatst online: 15-10 09:39
Mijn photoshopskillz zijn helaas niet zo goed bovenstaande, maar ik kon jullie toch geen Intel R700 opvolgende Ruby (Jade?) onthouden:

http://home.planet.nl/~lind1469/intel.jpg

57696520646974206c65657374206973206e657264


 • aca
 • Registratie: maart 2004
 • Laatst online: 26-10-2011

aca

Nullor fetisjist

Sluuut schreef op vrijdag 23 maart 2007 @ 03:12:
Mijn photoshopskillz zijn helaas niet zo goed bovenstaande, maar ik kon jullie toch geen Intel R700 opvolgende Ruby (Jade?) onthouden:

[afbeelding]
Op CeBIT zagen de Intel dames er ook net zo afschuwelijk uit. :X

Ik zag trouwens dat de RV630 Sefadu als enige van de RV630 niet aan de PCIe 2.0 spec voldoet, en het moet doen met PCIe. Iemand een idee waarom :?

"The scientists of today think deeply instead of clearly. One must be sane to think clearly, but one can think deeply and be quite insane." - Nikola Tesla


 • Demon_Eyez
 • Registratie: juni 2001
 • Laatst online: 01-10 17:10
Ik heb nog een aanvulling op de prijzen van de X1900 Crossfire kaarten voor mensen die nog interesse hebben in een Crossfire kaart.

Hier in Nederland kan je hem halen voor: Goedkoopste X1900XT CrossFire: €374,00 (zie de start post), beeje duur dus... :|

Maar bij unsere Deutsche freunden over de grens heb je hem al voor € 236,-
http://www.heise.de/preis...0%20Crossfire&x=0&y=0&in=
En ja, da's inclusief BTW. :)

i7-3770K @ 4800 MHz | 2x4096 G.Skill F3-2400C10D-8GTX @ 2400 MHz | Gigabyte Z77X-UD5H-WB WIFI | Asus HD7950 DCU2 met Swiftech Komodo Ful Cover


 • Tijgertje84
 • Registratie: augustus 2005
 • Laatst online: 27-06 10:33
Apple schreef op vrijdag 23 maart 2007 @ 02:06:
Een dude op Nvnews nam Ruby even onder handen. :)

[afbeelding]

:o

[afbeelding]
2nd plaatje..?? werkt niet

Intel© Conroe E6600 | Asus P5Q PRO Turbo | Sapphire Vapor-X HD5770 1GB | G.E.I.L. 2 GB DDR2-667 Kit CL4 4-4-12 | WD Caviar SE16 2x250GB (S-ATA2) (Raid0) | Sunbeam Trio | Chaintec CFT-500A | Windows XP Pro SP3 | Samsung Syncmaster S23A350H


 • Gurneyhck
 • Registratie: april 2002
 • Laatst online: 21-10 17:05
Alleen bij jou niet denk ik. Hier werkt ie prima.

 • hjs
 • Registratie: juni 1999
 • Niet online
[b][message=27719367,noline]
[edit]mmhh.. hoor net interessante roddel dat Asus en Gigabyte weer uit elkaar gaan, Asus kwam belofte van investeren niet na en dropt gigabyte nu. Gigabyte zal weer nieuw contracten moeten afsluiten benieuwd of ze voor nvidia of ati only gaan.
http://www.elitebastards.com/forum/viewtopic.php?t=18725
aca schreef op vrijdag 23 maart 2007 @ 11:22:
[...]


Op CeBIT zagen de Intel dames er ook net zo afschuwelijk uit. :X

Ik zag trouwens dat de RV630 Sefadu als enige van de RV630 niet aan de PCIe 2.0 spec voldoet, en het moet doen met PCIe. Iemand een idee waarom :?
Misschien omdat de PCIe 1.0 spec voldoende bandbreedte biedt aan een lower midrange kaart? Ik bedoel, als een X1950XTX prima draait met de PCIe 1.0 spec, dan zou een midrange kaartje die langzamer is daar zeker voldoende aan moeten hebben.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.

The Inq heeft weer een blurp over de launch. Dit keer met een datum van de 'grootste launch ever'. Het leuke is dat dit keer The Inq en voormalig L'Inq poster Fuad elkaar dit keer tegenspreken. The Inq blijft volhouden dat er ook een 65nm versie is van de R600, terwijl Fudzilla de laatste keer postte dat er maar 1 R600 is en die is gemaakt op 80nm. :P Take it for what it's worth wat betreft bepaalde details.
AMD's R600 launch will be in Africa

A night in Tunisia

By Theo Valich: Friday 23 March 2007, 11:11
AMD WILL launch its R600 product in Tunisia. We already told you that the launch will be the biggest ever, now we can disclose the location.

The launch will be from April 23rd to April 24th in city of Tunis, capital of Tunisia and will span across two days, showing AMD's complete next-generation line-up of mobile and desktop GPUs.

AMD is simultaneously launching low-end, mainstream, and high-end desktop and mobile parts, making this a very first simultaneous, across-the-board launch for any GPU vendor.

When we write that AMD is launching everything, this means that the company is launching gaming, video and stream computing technologies: Radeons and FireStreams amd the Stream Processor line-up.

We are pretty sure that AMD will show R600 chips from the initial production batch - the 80nm one. The R600 is 80nm chip with the launch boards sportingm GDDR3 memory. Our sources continue to confirm to us that a later one - the "production" chip - is a die shrink.

Yes, we are talking about a 720M trannie chip manufactured on a 65nm process over at TSMC. When the 65nm chip will break cover remains to be seen. µ
Bron: http://uk.theinquirer.net/?article=38442

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • edgarf28
 • Registratie: mei 2004
 • Niet online
nou laten we hopen dat het de juiste datum is deze keer!

maar waar blijven de catalyst 7.3 drivers eigenlijk??
De datum is correct, maar het is geen officiele launch. Het is de Tech Day, net zoals die eerst in Amsterdam gepland stond en zoals elke IHV ze houdt voordat er een nieuw product gelanceerd wordt. Op de techday wordt de nieuwe architectuur aan de pers geintroduceerd en daarna krijgen ze een paar weken de tijd om zelf te gaan testen. De echte launch (dus wanneer reviews online komen en de kaarten beschikbaar zullen zijn in de winkels) zal dus begin Mei zijn.

Over Cat 7.3... volgens mij is AMD druk bezig met de R6-generatie. Normaal gesproken komt het op een woensdag uit en vaak in de twee helft van de maand. Maar ik verwacht ze wel elk moment hoor, waarschijnlijk begin volgende week. Met enig geluk nog iets eerder.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Format-C
 • Registratie: maart 2005
 • Laatst online: 22-10 21:09
Niet echt ATi nieuws, maar had iemand deze site al eens gezien? Het is een opsomming van (alle?) grafische kaarten/chips.

Wel leuk om even te bekijken: http://users.erols.com/chare/video.htm

Idle @ 23.6C, load @ 4850MHz -all core- 58C


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

die GeCube X1950 XT Turbo AGP lijkt em echt een leuke kaart maar die ben ik helaas nog nergens tegen gekomen, iemand enige id waar ik die wel kan kopen gewoon via GeCube zelf?
http://www.theinq.com/images/articles/GeCube_X1950XT_AGP.jpg

Of was dat meer een one time Prototype?

Het leek me een leuk kaartje voor em Dual OpteronDC 280 :)
Die cooler haal ik er wel af en dan een soort van HIS ICEQIII cooler er op mionteren heh zodat de hete lucht me kast uitgeblazen wordt :)

[Voor 39% gewijzigd door Gold Leader op 23-03-2007 14:42]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum


 • rstyled
 • Registratie: september 2006
 • Laatst online: 05-10 21:00
RappieRappie schreef op vrijdag 23 maart 2007 @ 14:16:
Niet echt ATi nieuws, maar had iemand deze site al eens gezien? Het is een opsomming van (alle?) grafische kaarten/chips.

Wel leuk om even te bekijken: http://users.erols.com/chare/video.htm
Ja die site gebruikte ik wel vaker om snel even wat specificaties op te zoeken.
Ben trouwen wel benieuwd welke kaart GoW het beste gaat draaien.

 • Indy91
 • Registratie: oktober 2005
 • Laatst online: 08-10 13:44
Obi-Wan Kenobi schreef op vrijdag 23 maart 2007 @ 14:40:
die GeCube X1950 XT Turbo AGP lijkt em echt een leuke kaart maar die ben ik helaas nog nergens tegen gekomen, iemand enige id waar ik die wel kan kopen gewoon via GeCube zelf?

Of was dat meer een one time Prototype?
Nee hoor, de X1950 XT AGP is volop in Duitsland te verkrijgen (via de webshops).
Ik heb deze kaart echter helaas nog niet kunnen signaleren in NL.

AMD CPU FX-8350@4,4GHz | Scythe Fuma | Scythe Kaze Master II | Asus M5A97 Rev.2 | Sapphire RX 480 Nitro OC+ | 16GB Geil Black Dragon DDR1600 | 480 Sandisk Ultra II SSD | Corsair GamingSeries 800Watt | Creative Tactic 3D Alpha | Corsair Gaming M65


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

Indy91 schreef op vrijdag 23 maart 2007 @ 19:47:
[...]

Nee hoor, de X1950 XT AGP is volop in Duitsland te verkrijgen (via de webshops).
Ik heb deze kaart echter helaas nog niet kunnen signaleren in NL.
Ah bedankt ! heh zelfs de Turbo versie heh kan nog leuk worden voor later :)

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum


 • aca
 • Registratie: maart 2004
 • Laatst online: 26-10-2011

aca

Nullor fetisjist

Beetje wazig stukje text bij Hexus. In hun review van de Asus X1950 Pro, staat het volgende:
Although this card isn't the CrossFire Edition it does, of course, come with the golden fingers that are required to connect two cards together in CrossFire mode. All that's missing from the box are the CrossFire connectors.

It's difficult to get hold of the CrossFire Edition of this card at the moment, and no doubt when this SKU approaches EOL (End Of Line) this problem will only get worse. However, ASUS has stated that it will ship the end user the cables if they do find themselves in this situation. So, as with most things: don't ask, don't get!
Waar hebben ze t over :?
CJ schreef op vrijdag 23 maart 2007 @ 11:50:
Misschien omdat de PCIe 1.0 spec voldoende bandbreedte biedt aan een lower midrange kaart? Ik bedoel, als een X1950XTX prima draait met de PCIe 1.0 spec, dan zou een midrange kaartje die langzamer is daar zeker voldoende aan moeten hebben.
Ik vind het een vreemde keuze. Dit zou namelijk impliceren dat de mid-midrange kaart sneller is dan een X1950XTX. Not bad. :7

"The scientists of today think deeply instead of clearly. One must be sane to think clearly, but one can think deeply and be quite insane." - Nikola Tesla


 • Fly-guy
 • Registratie: juni 2000
 • Niet online
aca schreef op vrijdag 23 maart 2007 @ 21:43:
Beetje wazig stukje text bij Hexus. In hun review van de Asus X1950 Pro, staat het volgende:


[...]


Waar hebben ze t over :?
Volgens mij dat de CF connectie "kabels" niet in het pakket zitten, maar wel op verzoek door ASUS geleverd kunnen worden.

 • The Source
 • Registratie: april 2000
 • Laatst online: 21-10 08:50
Omdat die CF brug door erg weinig mensen gebruikt wordt en die toch zo'n 10 - 15$ kost hebben veel AIB's besloten om deze niet in de verpakking te doen, of 2 verschillende SKU's te hebben. Dus een met CF brug, een andere zonder CF brug in de verpakking. Dit alles om zo competatief mogelijk te zijn qua prijs.

 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Nu online
Obi-Wan Kenobi schreef op donderdag 22 maart 2007 @ 23:29:
[...]

hmm dat valt wel mee ik draai al 4 systemen thuis met ASUS mobo's waarvan ook de ASUS A8RMVP Deluxe en die bevalt echt prima met Bios 0602 8) het CrossFire werkt ook stukken beter, het vorige bios wat wel minder was, was 0404, maar idd de DFI of de MSI had wel een betere keuze geweest, soms gaat me sys zo maar booten net na het inloggen maar ja het gebeurd niet zo veel, raak er wel aan gewend :+
Werken best goed ?? Ahum.... Ik zal maar niets zeggen :O
Demon_Eyez schreef op vrijdag 23 maart 2007 @ 11:31:
Ik heb nog een aanvulling op de prijzen van de X1900 Crossfire kaarten voor mensen die nog interesse hebben in een Crossfire kaart.

Hier in Nederland kan je hem halen voor: Goedkoopste X1900XT CrossFire: €374,00 (zie de start post), beeje duur dus... :|

Maar bij unsere Deutsche freunden over de grens heb je hem al voor € 236,-
http://www.heise.de/preis...0%20Crossfire&x=0&y=0&in=
En ja, da's inclusief BTW. :)
Dat is wel een erg groot verschil :P
CJ schreef op vrijdag 23 maart 2007 @ 12:48:
The Inq heeft weer een blurp over de launch. Dit keer met een datum van de 'grootste launch ever'. Het leuke is dat dit keer The Inq en voormalig L'Inq poster Fuad elkaar dit keer tegenspreken. The Inq blijft volhouden dat er ook een 65nm versie is van de R600, terwijl Fudzilla de laatste keer postte dat er maar 1 R600 is en die is gemaakt op 80nm. :P Take it for what it's worth wat betreft bepaalde details.


[...]

Bron: http://uk.theinquirer.net/?article=38442
Uhmmm wel mooi al er ook meteen mobile chips beschikbaar zullen zijn.

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • tjtristan
 • Registratie: augustus 2005
 • Laatst online: 16-06 20:11
onofficiele ati catalyst 7.3:
http://www.station-drivers.com/page/ati%20catalyst.htm

voor:
Windows MCE
Windows 2000/Xp
Windows 2000/Xp 64bits
Windows Vista 32/64bits

(drivers van asus, download super traag)

[Voor 10% gewijzigd door tjtristan op 24-03-2007 12:32]

http://specs.tweak.to/15535


 • warmonger
 • Registratie: december 2002
 • Laatst online: 19-04-2008

warmonger

Quad Core P200MMX + Nitro

GVD die plaatjes ik leg plat hiero :P
wenie ik denk steeds nv nv nv als ik een game opstart altijd dat "Nvidia for optimum performance"
Word eer dood mee gegooid.
Ok mijn kaart is ook een beetje antiek een 850XT met stock cooler 600/600.
Werk er eigenlijk nog mee omdat ik hoopte ergens een 850XT CF te vinden nadat die 1k serie uit was,
Mar dat is ook op niets uitgeloopen, ken ze nergens vinden.
Ben nu hier en daar maar aan het kijken voor een 1950PRo ofzo en die straks in CF te draaien.
Gebruik nu een nf4 socket 754 mobo.
Maar heb een x2 4600 leggen voor 939.
Maar al die CF mobotjes hebben zoon slechte layout, vind die saphire wel mooi mare dan heb ik 1 PCI slot om iets in te gooien en sjah er moet toch een X-Fi in.
Waar laat ik dan mijn WiFi of mijn TV kaart Enigste mobo dat mij wat lijkt is die ASUS cf3200 dan heb ik ten minste nog 2 pci...
Of wachten op de wat cheapo dx10 kaartjes van ATI :P

P5K Vanilla (Bios 603) / x3220 @ 9x333 1.24Volt / pc5400 Geil Ultra @ 667 3.3.3.8 / Stock Koeler / OCZ StelthXtreme / X1950Pro 512Mb / Antec 900 -= EA. It's in the game. And if it isn't, we'll charge you for it later. =-


 • Mr. Detonator
 • Registratie: februari 2003
 • Laatst online: 00:27
Water-Cooled X2900 XTX Card Pictured vr-zone

http://resources.vr-zone.com//newspics/Mar07/24/R600WC-1.jpg

[Voor 19% gewijzigd door Mr. Detonator op 24-03-2007 13:24]


 • k995
 • Registratie: november 2002
 • Laatst online: 24-10 01:12
Is er nu al een release datum bekend? Nu dat nvidia ook de budget lijn uitbrengt binen enkele weken zie ik het slecht in voor ati .
The Source schreef op zaterdag 24 maart 2007 @ 12:02:
Omdat die CF brug door erg weinig mensen gebruikt wordt en die toch zo'n 10 - 15$ kost hebben veel AIB's besloten om deze niet in de verpakking te doen, of 2 verschillende SKU's te hebben. Dus een met CF brug, een andere zonder CF brug in de verpakking. Dit alles om zo competatief mogelijk te zijn qua prijs.
Ik dacht dat Asus de enige AIB was die geen CF brug mee leverde? Welke andere AIBs doen het niet dan? GeCube, Sapphire, Powercolor, HIS, MSI, Gigabyte doen het allemaal wel voor zover ik weet. En de prijzen van hun X1950Pro/GT en X1650XT/GT blijven laag.

[Voor 4% gewijzigd door CJ op 24-03-2007 14:56]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Avalaxy
 • Registratie: juni 2006
 • Laatst online: 01-10 16:10
k995 schreef op zaterdag 24 maart 2007 @ 14:28:
Is er nu al een release datum bekend? Nu dat nvidia ook de budget lijn uitbrengt binen enkele weken zie ik het slecht in voor ati .
23 April is er een launch voor de pers enzo, 2 weken later zal de r600 wel verkrijgbaar zijn in de winkels. Of had je het niet over de r600?

 • Apoca
 • Registratie: november 2001
 • Laatst online: 22-10 21:16

Apoca

Array Technology Industry

Ik ben ff aan het lezen over een dual screen setup, omdat dinsdag mijn 2e monitor komt. Nu niet dat ik het zelf verwacht te gaan gebruiken op korte termijn.

Maar klopt het dat je geen dual screen kunt draaien met een crossfire setup?

Asus C6E / Ryzen 7 3700X / AMD RX 6900 XT / G.Skill Flare X 16GB / Noctua NH-U12A / Corsair HX750i


 • Puppetmaster
 • Registratie: december 2001
 • Laatst online: 24-10 22:38
het lijkt er op dat Nv zelfs met hun "antwoord op de R600" ATi te snel af is...
nieuws: Geforce 8800 Ultra vanaf 17 april verkrijgbaar

slechte zaak imo, de enige hoop die AMD/ATi nog heeft is dat de R600 sneller is dan de 8800 Ultra, maar ik begin het nu toch wat somber in te zien :/

It seems that males are allowed to exist after all, because they help females get rid of deleterious mutations...


 • __Deathscythe__
 • Registratie: december 2005
 • Laatst online: 10:00
Puppetmaster schreef op zaterdag 24 maart 2007 @ 15:38:
het lijkt er op dat Nv zelfs met hun "antwoord op de R600" ATi te snel af is...
nieuws: Geforce 8800 Ultra vanaf 17 april verkrijgbaar

slechte zaak imo, de enige hoop die AMD/ATi nog heeft is dat de R600 sneller is dan de 8800 Ultra, maar ik begin het nu toch wat somber in te zien :/
nou nou... maakt het nou niet te dramatisch :P

 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

he het lijkt wel op een radiator van een auto lol dat vierkante ding, nu hopen dat het niet gaat lekken, ik neem aan dat die vloeibare zooi die ze gebruiken is niet echt water?

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Nu online
Obi-Wan Kenobi schreef op zaterdag 24 maart 2007 @ 19:28:
[...]


he het lijkt wel op een radiator van een auto lol dat vierkante ding, nu hopen dat het niet gaat lekken, ik neem aan dat die vloeibare zooi die ze gebruiken is niet echt water?
Lijkt wel een Dual GPU kaart. Ik vraag me af wat er onder dat 2e blok zit. PWM gedeelte of zo ?

En wel grappig dat due 8800 Ultra er eerder is. Was ook wel te verwachten. Ik gok nog steeds dat het een G80 core is. Met GDDR 3 en een core op 625 of 650 MHz. Net iets sneller dan de huidige 8800 GTX XXX kaartjes.

Alleen ik ben wel benieuwd naar de mem speed van die kaartjes. Want GDDR 3 ging dacht ik maar tot 900 MHz. En 900 MHz GDDR 3 is sneller dan 1000 MHz GDDR 4. Dit door de timings. Ben benieuwd of die Ultra misschien GDDR 3 op 1000 MHz heeft.

[Voor 16% gewijzigd door Astennu op 24-03-2007 21:30]

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • Jejking
 • Registratie: februari 2005
 • Niet online

Jejking

It's teatime, doctor!

Denk eerder dat G80 Ultra GDDR4 gaat hebben, ik denk dat ze bij nVidia GDDR4 hebben gespaard en daar nu mee komen om R600 te counteren door meer bandwidth te geven aan hun huidige monster :)

 • wizkristof
 • Registratie: augustus 2005
 • Laatst online: 30-05-2016
met een die aan 630 of 650/2000 loopt gaan ze niet genoeg hebben vrees ik. praktisch iedere 8800GTX haalt deze speeds. Ik denk dat ze zeker voor GDDR4 gaan dat echt hoog geklokt is en zo de R600 BIJ TE HOUDEN(zeker niet verslaan). Dan denk ik dat niet lange tijd later een zwaarder kaartje zal komen om de R600 te verslaan. mja we zien wel

my system : http://specs.tweak.to/13025


 • X-LimiTed
 • Registratie: december 2005
 • Laatst online: 04-03-2013

X-LimiTed

Muay Thai..

wizkristof schreef op zaterdag 24 maart 2007 @ 21:49:
met een die aan 630 of 650/2000 loopt gaan ze niet genoeg hebben vrees ik. praktisch iedere 8800GTX haalt deze speeds. Ik denk dat ze zeker voor GDDR4 gaan dat echt hoog geklokt is en zo de R600 BIJ TE HOUDEN(zeker niet verslaan). Dan denk ik dat niet lange tijd later een zwaarder kaartje zal komen om de R600 te verslaan. mja we zien wel
Dat is tezien hoeveel sneller de R600 juist word. Ligt dit tussen de 10-20% dan gaat de Ultra er volgens mij juist voorbij komen. En met GDDR4 is de zaak helemaal gesloten volgens mij want dan is er nog eens een gain van >10-15%

 • wizkristof
 • Registratie: augustus 2005
 • Laatst online: 30-05-2016
toch vrees ik dat de Ultra niet mee zal kunnen met de R600 of dat het nek aan nek zal zijn. Ze zullen enkele maanden erna wel met de killer komen. We zijn inmiddels alweer een half-jaar verder dan de G80 dus tijd voor nieuwe generatie. (voor nvidia toch ati nog bij de eerste _/-\o_ )
Modbreak:Met die laatste zin weet je weer onnodig sfeerverpestend bezig te zijn :/

Heb je niets geleerd van je OW wegens flames en trollerigheid :? Of van de pushmessage die ik je onlangs verstuurd hebt :?

Hou het hier zakelijk. Als jij alleen een stijve kunt krijgen als je een bericht leest waarin nVidia ATi aftroeft is dat jouw probleem. Wij willen het *echt* niet horen :o

[Voor 41% gewijzigd door dion_b op 25-03-2007 12:08]

my system : http://specs.tweak.to/13025


 • Avalaxy
 • Registratie: juni 2006
 • Laatst online: 01-10 16:10
wizkristof schreef op zaterdag 24 maart 2007 @ 23:31:
toch vrees ik dat de Ultra niet mee zal kunnen met de R600 of dat het nek aan nek zal zijn. Ze zullen enkele maanden erna wel met de killer komen. We zijn inmiddels alweer een half-jaar verder dan de G80 dus tijd voor nieuwe generatie. (voor nvidia toch ati nog bij de eerste _/-\o_ )
Leuk om al je pro-nVidia geblaat te lezen in dit ATi topic, maar dit is al op z'n minst zo'n 1000 keer voorbij gekomen.

 • Mr. Detonator
 • Registratie: februari 2003
 • Laatst online: 00:27
Obi-Wan Kenobi schreef op zaterdag 24 maart 2007 @ 19:28:
[...]


he het lijkt wel op een radiator van een auto lol dat vierkante ding, nu hopen dat het niet gaat lekken, ik neem aan dat die vloeibare zooi die ze gebruiken is niet echt water?
zal wel gedemineraliseerd water zijn met nog een goedje erbij tegen algen oid...(zelfde als een ''gewone'' waterkoeling)

demi-water geleid geen stroom :)

 • Andros
 • Registratie: juli 2005
 • Laatst online: 09:38
wizkristof schreef op zaterdag 24 maart 2007 @ 23:31:
toch vrees ik dat de Ultra niet mee zal kunnen met de R600 of dat het nek aan nek zal zijn. Ze zullen enkele maanden erna wel met de killer komen. We zijn inmiddels alweer een half-jaar verder dan de G80 dus tijd voor nieuwe generatie. (voor nvidia toch ati nog bij de eerste _/-\o_ )
Enkele maanden is lang, tegen die tijd is er ook allang een X2950XTX dus wat lul je...
Modbreak:Komende tijd lult hij hier iig niet meer- maar hoe brak zijn posts ook zijn, met een post als deze sla je zelf ook de plank mis

[Voor 13% gewijzigd door dion_b op 25-03-2007 20:41]


 • Phuncz
 • Registratie: december 2000
 • Niet online

Phuncz

ico_sphere by Matthew Divito

Mr. Detonator schreef op zondag 25 maart 2007 @ 01:05:
[...]


zal wel gedemineraliseerd water zijn met nog een goedje erbij tegen algen oid...(zelfde als een ''gewone'' waterkoeling)

demi-water geleid geen stroom :)
Inderdaad, gewoon water in je waterkoeling heeft zowiezo meer nadelen dan alleen geleiding. Denk aan afzettingen, mineralen die op je slangen inwerken, etc.

 • Cassius
 • Registratie: januari 2002
 • Niet online

Cassius

Moogles!

Ik zeg het nogmaals: Ik vind het angstvallig stil rond de R700 ... ik heb op meerdere fora en websites (ja ook bij the inq en dergelijke meuk) gelezen dat deze onder leiding van AMD nog steeds op schema zou moeten liggen. Lees: dan zou die binnen een maand toch echt af gaan zijn :/ ... iedereen is wel bezig met de R600 enzo, maar ik zie toch echt een X1800 - X1900 scenario opkomen. Is op zich niet erg, maar het drukt de verkopen van de R600 dan wel sterk, net zoals dat bij de X1800 gebeurde.

Die catalyst heb ik net geprobeerd van Asus (die download was echt tergend traag), maar mijn CCC was ineens weer een minuut aan het laden voor hij opkwam, verder geen problemen. Ik zit nog op 7.2 :) .

Ik vrees overigens (als ik in ATi termen denk) niet zo voor de 8800Ultra, wel dat die midrange line-up zo snel komt ... hopen dat ze daar echt mee kunnen concurreren, anders is het even de tanden op elkaar voor de financiële afdeling. Maar ze komen er wel, alletwee ;) !

De meeste mensen deugen!


 • hubhib
 • Registratie: december 2006
 • Laatst online: 23-10 12:34
Op het driverheaven forum staat een link naar de Catalyst 7.3 beta op Rapidshare. Ik weet dat ze al in dit topic zijn gepost, maar nu zit je niet meer vast aan die 4kb/s... ;)

Ryzen 7 5800X | MSI MAG X570 Tomahawk | RX 6800 XT | 32GB Crucial Ballistix 3800 C16 | Noctua NH-D15 | Samsung 970 Evo Plus 1TB | Samsung 970 Evo 500GB | 2x Seagate Barracuda 3TB | Corsair Obsidian 500D | BitFenix Whisper BWG750M


 • MelvinB
 • Registratie: oktober 2002
 • Laatst online: 08-10 17:48

| DELL XPS 15 Haswell QHD | APPLE iPhone X Silver | APPLE iPad Air |


 • nFo
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 22-10 12:07
hubhib schreef op zondag 25 maart 2007 @ 13:58:
Op het driverheaven forum staat een link naar de Catalyst 7.3 beta op Rapidshare. Ik weet dat ze al in dit topic zijn gepost, maar nu zit je niet meer vast aan die 4kb/s... ;)
Ik ben de vista versie aan het uploaden bij rapidshare. :)
ati8351_Vista3264

Die server van Asus is zo traaaaaaaaaaaaag. :O

Hier de link voor de vista 32/64 versie:
http://rapidshare.com/files/22706169/ati8351_Vista3264.exe

[Voor 14% gewijzigd door nFo op 25-03-2007 15:37]


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

Jejking schreef op zaterdag 24 maart 2007 @ 21:41:
Denk eerder dat G80 Ultra GDDR4 gaat hebben, ik denk dat ze bij nVidia GDDR4 hebben gespaard en daar nu mee komen om R600 te counteren door meer bandwidth te geven aan hun huidige monster :)
mischien een test om te kijken hoe de G80 met GDDR4 omgaat, net als wat ATi heeft gedaan met de X1950 XTX :) Ik denk dat het ook daarvoor zal gelden, als vergelijking met de X1950 XTX 8)

Maar idd wat onder die tweede koelblok zit van die Water gekoelde X2900 XTX ziet er wel fraai uit en idd de PCB lijkt ook langer te zijn dan het originele X2900 XTX Retail formaat.

Hmm Mischien een soort van 3dfx Voodoo 5 5500 ontwerp met beide VPU's op 1 PCB?
http://www.3dfx.ch/gallery/d/14731-2/3dfx+Voodoo+5+5500+AGP+64MB+Rev_A+2500.JPG http://www.3dfx.ch/gallery/d/14716-2/V5+5K5+AGP+Back.JPG

[Voor 37% gewijzigd door Gold Leader op 25-03-2007 14:29]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum


 • SG
 • Registratie: januari 2001
 • Laatst online: 09-10 20:01

SG

SG surft naar info hardewaren

Cassius schreef op zondag 25 maart 2007 @ 12:44:
Ik zeg het nogmaals: Ik vind het angstvallig stil rond de R700 ... ik heb op meerdere fora en websites (ja ook bij the inq en dergelijke meuk) gelezen dat deze onder leiding van AMD nog steeds op schema zou moeten liggen. Lees: dan zou die binnen een maand toch echt af gaan zijn :/ ... iedereen is wel bezig met de R600 enzo, maar ik zie toch echt een X1800 - X1900 scenario opkomen. Is op zich niet erg, maar het drukt de verkopen van de R600 dan wel sterk, net zoals dat bij de X1800 gebeurde.
R600 was oorspronkelijk geplant voor eind vorig jaar. 'n produkt cycles is 6 tot 9maanden van Nextgen refresh nextgen wissel is 'n nextgen R700 dus 'n jaar tot ander half jaar later.
zou dus eind 2007 tot midden 2008 zijn eer R700 zou komen.
Nu zou eigenlijk R650 en G81 ongeveer op het punt staan uit tekomen over 2 maanden
Ik vrees overigens (als ik in ATi termen denk) niet zo voor de 8800Ultra, wel dat die midrange line-up zo snel komt ... hopen dat ze daar echt mee kunnen concurreren, anders is het even de tanden op elkaar voor de financiële afdeling. Maar ze komen er wel, alletwee ;) !
Ja de volume markt aTI zou dus ook al snel moeten volgen met hun RV6x0 cores.
Daar zit het grote geld.

X399 Taichi; ThreadRipper 1950X; 32GB; VEGA 56; BenQ 32" 1440P | Gigbyte; Phenom X4 965; 8GB; Samsung 120hz 3D 27" | W2012SER2; i5 quadcore | Mac mini 2014 | ATV 4g | ATV 4K


 • Gold Leader
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 27-10-2010

Gold Leader

Powered By Gold Squadron

Wat ik denk is dat ATi alles tergelijk op de markt zet, de High end, Mid End als low end, lijkt me wel een slimme zet en een maan later de Enthousiast end de XTX als XT X2 klasse.

Strategisch gezien zou dit een zeer goede aanpak zijn van alle delays en ook ecomonisch gezien 8)

Hmm nog bepaalde veranderingen met Cat 7.3 beta?

[Voor 30% gewijzigd door Gold Leader op 25-03-2007 14:33]

Dual OpteronDP 2380 C2, 4x 4GB PC2-6400 ECC Reg, Pine XFX HD 4870 XXXE 1GB / EVGA GTX 295 RE 1.72GB Supermico IPMI 2.0 card, AXP 2700+, EPoX EP-8K3A+, 3x 512MB PC3200 Kingston Hyper-X @ PC-2700, 3dfx Voodoo5 5500 AGP 64MB Rev.A 2500, SB Audigy2 Platinum


 • The Source
 • Registratie: april 2000
 • Laatst online: 21-10 08:50
Nou ja.. uiteindelijk is hij bij nagenoeg niemand afgeleverd die R600 Catseye demo, maar dit waren de regels :) http://img470.imageshack.us/img470/2651/picture1cj5.jpg

Ik merk dat verschillende ATI partners van de RV630 (A13) zowel een DDR2 (cost down), als een DDR3 (mainstream) als een DDR4 (high-performance) versie aan het maken zijn.

Ik heb het eerder al gehad over de X1550 en wat voor hit dat moet gaan worden maar nu wat cijfers :)
X1300PRO (600/800) = 1199 (3d06) wordt vervangen door -> X1550 (550/800) = 1843 (3d06)
Deze gaat het in dezelfde prijsklasse opnemen tegen de:
Nvidia 7300GS (550/800) = 1000 (3d06)
Met de komst van de G84/86 verwacht ik wel dat de 7300GT (1929) wel een prijsdrop krijgt, maar deze zal nooit de prijscategorie halen van de 7300GS.

[Voor 38% gewijzigd door The Source op 25-03-2007 15:39]


 • Gurneyhck
 • Registratie: april 2002
 • Laatst online: 21-10 17:05
The Source schreef op zondag 25 maart 2007 @ 15:33:
Nou ja.. uiteindelijk is hij bij nagenoeg niemand afgeleverd die R600 Catseye demo, maar dit waren de regels :) [afbeelding]

Ik merk dat verschillende ATI partners van de RV630 (A13) zowel een DDR2 (cost down), als een DDR3 (mainstream) als een DDR4 (high-performance) versie aan het maken zijn.

Ik heb het eerder al gehad over de X1550 en wat voor hit dat moet gaan worden maar nu wat cijfers :)
X1300PRO (600/800) = 1199 (3d06) wordt vervangen door -> X1550 (550/800) = 1843 (3d06)
Deze gaat het in dezelfde prijsklasse opnemen tegen de:
Nvidia 7300GS (550/800) = 1000 (3d06)
Met de komst van de G84/86 verwacht ik wel dat de 7300GT (1929) wel een prijsdrop krijgt, maar deze zal nooit de prijscategorie halen van de 7300GS.
Was het niet zo dat nVidia een 65nm versie aan het maken was om de 7300 serie op te volgen? Ik dacht dat ik dat ergens had gelezen, weet alleen niet meer waar.

 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Nu online
Obi-Wan Kenobi schreef op zondag 25 maart 2007 @ 14:21:
[...]


mischien een test om te kijken hoe de G80 met GDDR4 omgaat, net als wat ATi heeft gedaan met de X1950 XTX :) Ik denk dat het ook daarvoor zal gelden, als vergelijking met de X1950 XTX 8)

Maar idd wat onder die tweede koelblok zit van die Water gekoelde X2900 XTX ziet er wel fraai uit en idd de PCB lijkt ook langer te zijn dan het originele X2900 XTX Retail formaat.

Hmm Mischien een soort van 3dfx Voodoo 5 5500 ontwerp met beide VPU's op 1 PCB?
[afbeelding] [afbeelding]
Het verschil is wel dat de R5xx core vanaf het begin klaar was voor GDDR 4. Dit is bij nVidia nog maar de vraag. ATi's ringbus moest ook weer een paar jaartjes mee gaan. Die zit nu ook weer in de R600.

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • Wildfire
 • Registratie: augustus 2000
 • Laatst online: 23:01

Wildfire

Joy to the world!

Obi-Wan Kenobi schreef op zondag 25 maart 2007 @ 14:31:
Wat ik denk is dat ATi alles tergelijk op de markt zet, de High end, Mid End als low end, lijkt me wel een slimme zet en een maan later de Enthousiast end de XTX als XT X2 klasse
Hoe lang na het beschikbaar komen van de X1900XT kwam de X1950XTX eigenlijk? Ik zou met de X2900-reeks eigenlijk ook de topkaart willen aanschaffen, dus als er een X2950XTX (of zoiets) komt... graag :)

Systeemspecs | Mijn Marktplaats spulletjes | Mijn RIPE Atlas probe


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Nu online
Wildfire schreef op zondag 25 maart 2007 @ 19:58:
[...]


Hoe lang na het beschikbaar komen van de X1900XT kwam de X1950XTX eigenlijk? Ik zou met de X2900-reeks eigenlijk ook de topkaart willen aanschaffen, dus als er een X2950XTX (of zoiets) komt... graag :)
Zo moet je het niet zien. De X1800 Was te laat. De X1900 was op tijd. De X1900 kwam iets van 3 maanden na de X1800. De X1950 Kwam een half jaar later. Er is een kans dat als de X2900 er over 2 maanden is. Dat de X2950 er 3-4 maanden later is. Ik denk dat de X2950 nog niet vertraagt is.

[Voor 3% gewijzigd door Astennu op 25-03-2007 21:29]

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....


 • Jejking
 • Registratie: februari 2005
 • Niet online

Jejking

It's teatime, doctor!

@ Wildfire, iets van 5 maanden ofzo?

Interview met Byrne van AMD :)

[Voor 64% gewijzigd door Jejking op 25-03-2007 21:40]


 • The Source
 • Registratie: april 2000
 • Laatst online: 21-10 08:50
John was werkzaam voor Advanced 3d, een extern sales / pr kantoor in de UK dat ATI vertegenwoordigde in noord europa (nordics, uk, benelux). Dit kantoor is nu gedeeltelijk overgenomen door AMD en hij heeft een leuke promotie gekregen.

[Voor 4% gewijzigd door The Source op 25-03-2007 22:50]


 • Astennu
 • Registratie: september 2001
 • Nu online
Mooi kaartje en blijft ook nog redelijk cool ook :) beter dan de Asus cooler :P

LET OP!!! dyslectisch Dus spelling kan verkeerd zijn!!! -- RIP CJ, The ATi Topic wont be the same without you.....

Pagina: 1 2 3 ... 6 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Klinkt kinderachtig, maar blijkt iedere keer weer nodig:
- geen Ati vs nVidia geflame (of onnodige vergelijkingen)
- niet op de man spelen - een ander voor fanboy uitmaken = OW wegens flamen
- geen slowchat
- het 1001 keer herhalen van zelfde 'nieuws' (R600 vertraagd...) is geen nieuws, dus offtopic.
- als je iets beweert, onderbouw het. Als het van een roddelsite (Inquirer) komt, geef dat aan en verkondig het niet als heilige waarheid

Wat dan wel? Goed onderbouwde nieuwtjes over ATi videoproducten en hun drivers. Daar gaat het om in een nieuwsdiscussie :)


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee