Het elektriciteitsnet is geen buffer. Hooguit andere centrales die aan dat net hangen. En momenteel is het niet zo dat het net goed genoeg is dat dalen in Nederland opgevangen kunnen worden door pieken in Griekenland.
Verder is het produceren van waterstof altijd rendabel je hoeft het toch niet ter plaatse te gebruiken je kunt het ook als product verkopen (auto brandstof injecteren in gasleidingen).
Het gaat erom dat je dalen kunt opvangen. Dus natuurlijk moet je het wel ter plaatse gebruiken; dat is het hele doel van het maken van een buffer

. Als blijkt dat er lange termijn overschotten zijn zou je er misschien iets anders mee kunnen doen, maar volgens mij is het efficiënter om dat gewoon in gespecialiseerde centrales te doen.
Het maakt niet uit waar het gemaakt wordt als het maar gemaakt wordt.
Dat spul moet ook gedistribueerd en opgeslagen worden. En dat is echt niet zo gemakkelijk.
Ik denk dat kernfusie later toch echt de energie bron van de wereld wordt en dat wij in Nederland er helemaal niet slecht aan doen om daar eens haantje de voorste in te zijn.
We zijn al met zoveel dingen het brave jongetje van de klas waarom kunnen we het geld niet eens in iets investeren dat echt goed is.
Er wordt ook geld in onderzoek naar kernfusie gestoken. Waarom zou Nederland veel meer moeten investeren dan andere landen? Dat maakt op het totale budget nauwelijks uit, en de wetenschappelijke resultaten zijn ook openbaar. Het enige nut dat het heeft is dat als Nederland veel investeert er waarschijnlijk meer Nederlandse onderzoekers onderzoek kunnen doen en zo kennis en vaardigheden binnenhalen. Maar het is weer discutabel of dat nodig is; Nederland zal echt niet in z'n eentje een fusiecentrale gaan ontwerpen en bouwen, en dat is ook helemaal niet nodig.
Uranium verhonderdvoudigd niet in prijs in 50 jaar. Het is onzin om dat als argument te gebruiken. En als je daar écht bang voor bent; dan koop je nu toch gewoon genoeg spul voor 60 jaar? (Dan zijn die centrales toch afgeschreven).
Het einde van het tijdperk van de goedkope olie moeten we aangrijpen om te investeren in lange termijn oplossingen voor duurzame energie, niet goedkope , belastende en uiteindelijk dure korte termijn oplossingen.
Ja, maar die langetermijn oplossing is er nog niet, en de olieprijzen stijgen zorgwekkend hard. Kernsplitsing is een bewezen techniek en prima inzetbaar. Het is niet zo dat het bouwen van kerncentrales een remmende invloed heeft op kernfusie. Als er in 2015 wat kerncentrales staan die 60 jaar werken, dan heb je een prima middellangetermijn oplossing.
Anders moeten we wellicht tot 2040 wachten tot er betaalbare fusiecentrales te maken zijn.
Bovendien reken de kosten voor het slopen van kerncentrales mee en kernenergie is onbetaalbaar zonder enorme subsidies. Dat geld kan beter in onderzoek en toepassing van duurzame energie gestoken worden.
Kernenergie is prima commercieel haalbaar.
"Een begin te maken met het ontwikkelen"? Hallooooooo, er wordt momenteel een ITER gebouwd die als het goed is een positief rendement heeft. Er is allang een begin gemaakt. Er is een goed begin gemaakt zelfs, en het gaat allemaal op rolletjes.
Zoals het nu gaat zullen die pas ontwikkeld worden als de eindige energie bronnen eindelijk op zijn.
Totale nonsens.
We moeten juist nu zwaar inzetten op alternatieven om in de komende decennia de enrgie kosten voor de bevolking en de industrie beheersbaar te houden.
Ja, en de eerste paar komende decennia is er sowieso nog geen normale commerciele fusiecentrale en is er ook nog geen waterstofinfrastructuur. Júist voor die komende paar decennia zou kernenergie prima werken om de energie kosten voor de bevolking en de industrie beheersbaar te houden.
Nieuwe kerncentarles kosten ook een fortuin, om nog maar te zwijgen over de sloopkosten en de afvalverwerking, dat geld nuttig gebruiken voor de ontwikkeling van exporteerbare hernieuwbare energie lijkt me geen slechte investering.
Nieuwe centrales kosten een fortuin ja, maar ze leveren ook veel op! Namelijk heel veel milieuvriendelijke energie! Uiteindelijk levert een kerncentrale gewoon geld op, in vergelijking met de huidige methoden van energieopwekking.
Vergeet ook niet dat het helemaal niet ontdenkbaar is dat de olieprijs de komende jaren nog veel verder zal stijgen, dan is elk alternatief al snel concurrerend.
Elk alternatief, behalve kernenergie wil je hiermee zeggen ofzo?
Wat mij betreft worden er over een jaar lekker wat kerncentrales gebouwd. Geen gezeik meer met Poetin en z'n gaskraan, geen gedoe meer met Iran en haar oliefratsen, niet meer afhankelijk van de schreeuwend dure franse kernenergie als er hier drie centimeter sneeuw valt, maar gewoon betaalbare, stabiele energie. De ontwerpen liggen op de plank, de techniek heeft zich bewezen, het is een heel stuk milieuvriendelijker dan het verbranden van fossiele brandstoffen en een heel stuk goedkoper dan de verscheidene duurzame energie varianten. Als over een jaartje of 60 die centrales afgeschreven zijn zou de kernfusietechnologie zo ver ontwikkeld moeten zijn dat fusiecentrales het kunnen overnemen.
Men moet ook niet doen alsof een keuze voor kernenergie het afschrijven van kernfusie betekent, of dat we voor altijd aan kernenergie vastzitten, of dat we weer afhankelijk worden van een andere brandstof die tamelijk schaars is. Het gaat om een korte- tot middellange termijnoplossing, en dan is die schaarste geen probleem, en kernfusie wordt gewoon doorontwikkeld.