Heb ergens gelezen dat er meer energie nodig is om een zonnecel te produceren, dat de energie die je er ooit gaat uithalen.
Zaken zoals zonne-energie en windturbines hebben ook vele nadelen die door het grote publiek niet gekend zijn. Het grote publiek denkt dat deze energieproductiemethodes alleen maar voordelig zijn (milieuevriendelijk enzo), en alleen daarom, worden ze tegenwoordig op zo'n snel tempo ingevoerd, onder druk van de politiek (omdat deze natuurlijk stemmen willen van het grote publiek). kerncentrales worden omwille van dezelfde reden zo snel mogelijk afgebouwd, omdat ze veel langdurig radio-actief afval produceren dat moet worden opgeslagen. Ik ben ook een voorstander voor maar een tijdelijk gebruik van kerncentrales, maar het is wel al te vroeg om nu al af te bouwen, eerst moet er een waardig alternatief zijn, en dat is er nog niet.
Wat zijn dat de problemen met alternatieve energiebronnen:
- zonecellen: zeer duur (kosten/baten gezien alles behalve rendabel), meer energie nodig om te produceren dan dat ze ooit gaan opleveren, laag rendement, groot oppervlak nodig. Is afhankelijk van licht, kan maar energie opwekken met pieken en dalen, zomer meer als winter, overdag meer als savonds. Enorm grote oppervlaktes zouden nodig zijn om huidige elektriciteitscentrales te vervangen, en neem dan in overweging nog eens de prijs.
Maw zeker geen waardig alternatief
- windmolens: heb ooit een reportage gezien waarin de echte werkelijkheid over windmolens verteld wordt, en deze werkelijkheid ziet er alles behalve rooskleurig uit. Het grote nadeel is de pieken en dalen waarin de energie opgewekt wordt, terwijl er een constante te leveren stroom nodig is. Maar gedurende 10% van de tijd wordt er een goede hoeveelheid windenergie geproduceerd. Van deze 10% is er de helft van de tijd een te veel (piek dus) waarbij het te veel aan energie moet worden doorverkocht aan spotprijzen aan het buitenland (niet rendabel dus).
De overige 90% van de tijd is er een dal en dus gewonweg niet genoeg energie. Op zulke momenten moet er elektriciteit worden overgekocht van het buitenland, dewelke dan woekerprijzen vragen (niet rendabel dus). Dus zowel op pieker als dalen is windenergie niet rendabel gewoon omwille van de hoge kost die het met zich meebrengt om deze pieken en dalen af te vlakken. Hoe groter het aandeel wordt van windenergie in de totale energieproductie in een land, hoe groter de invloed wordt van de pieken en dalen op de totale energieproductie. 2de nadeel is, dat windmolens gewoonweg enorme veel kosten om te produceren en dan ook nog eens onderhouden moeten worden. (ik spreek nog niet over de zichtvervuiling, het benodigde oppervlak aan land en lawaaiproductie)
Deze stellingen werd door vele professoren in de reportage bevestigd. De stellingen werden systematisch ontkend en genegeerd door de politiek en de energieproducenten die aan windenergie doen. In de reportage heeft men toen vertegenwoordigers van producenten en politiekers hiermee geconfronteerd, en het was angstwekkend om te zien hoe ze het zaakje in de doofpot proberen te steken. energieproducenten halen natuurlijk voordeel hieruit omdat ze dan miljoenencontracten krijgen, en politiekers halen hier voordeel uit om dat ze dan stemmen krijgen van de milieubewuste Jan-modaal die denkt dat dit 'dé' oplossing is voor de energievraag.
Dusja, voorlopig nog liever kerncentrales...