fisherman schreef op maandag 19 mei 2025 @ 13:54:
[...]
Daarnaast kan er zomaar een echte crisis uitbreken. Niet zo'n halve crisis zoals in 2008, maar meer zoals we die in de vorige eeuw kenden. Ik ben wel benieuwd hoeveel lucht er dan uit die markt verdwijnt.
Uiteindelijk maakt het weinig uit, zeker als je voor de rest van de looptijd een hele lage rente hebt en alles aflost (of gewoon alles kunt aflossen aan het eind van de looptijd).
Je hebt het dan over ±1929-1939? Er valt nogal wat te discussiëren over alle aanleidingen voor die depressie, maar voor veel van de (mogelijke, deels relevante) oorzaken was in die periode ook de eerste keer dat het kon gebeuren sinds het bestaan van de mens.
Wat in ieder geval relevant was:
- massale overproductie door industrialisatie
- WO I en opkomst WO II
De VS dacht bijvoorbeeld dat Europa structureel afhankelijk zou blijven van hun export en leningen, wat leidde tot overproductie. Zo kocht een herstellend Europa ook nog eens veel landbouwproducten van de Amerikaanse boeren, waarvoor Amerikaanse boeren uitzonderlijk veel gingen produceren en zelfs flinke leningen afsloten voor nieuwe machines en grond. Toen die buitenlandse vraag instortte, samen met de eigen bevolking (waar je vooral of extreem rijk of (hand)arbeider was, en die zelf niet al die producten ging of zelfs maar kon kopen) brak de paniek uit.
Je zou ook kunnen stellen dat de roaring 20s een periode was waarin de "normale mens" een iets luxer leven leek te kunnen gaan hebben, maar dat dus niet waar was. Inmiddels is die luxe wel de standaard, waarbij iPhones en Fatbikes, een wat populistisch, maar ook wel een makkelijk en relevant, voorbeeld zijn.
Voor zo'n grote terugval zullen we dus een erg grote stap terug moeten doen in levenskwaliteit en als zelfs corona niet genoeg was om daarvoor te zorgen, dan ben ik benieuwd wat wel een potentiële trigger zou zijn voor een klap op een dergelijk groot niveau. In de tech/IT wereld hebben de bezuinigingen al plaatsgevonden de laatste jaren, en zijn de bedrijven bijna allemaal van uitzonderlijk gezond niveau, en in andere industriën komen we juist mensen tekort en die tekorten gaan door "overbevolking" (en vergrijzing) alleen maar toenemen.
Je moet dus extreem veel geld uit de markt halen om huizen zover naar beneden te halen dat ze én niet meer gewild zijn én dat de maandlast te duur wordt om deze aan te houden. Voor dat laatste punt heb je vooral een gigantische deflatie (niet inflatie) op ongekend niveau nodig. Ja, in theorie kunnen we de rentes op 25% zetten en dan komt die deflatie er wel, maar juist omdat niemand gebaat is bij zo'n grote deflatie staat dat op niemands agenda gezien enkele procenten al voldoende is gebleken om geleidelijk invloed te hebben op de markt.
Vooralsnog kampen we eerder met tekorten dan met overschotten, ongeacht of we het nu hebben over materialen, producten of gewoonweg handen om het werk te doen.
[
Voor 7% gewijzigd door
Paprika op 21-05-2025 11:22
]