Ja interessante grafieken. Dat aansturing c.q. software anders is lijkt mij ook aannemelijk want ik neem aan dat het grotere vermogen van de 9 j niet simpel een lineaire vergroting is van alle waarden in de WP. Er zal vast het e.e.a. anders aangestuurd moeten worden.
Ze ( 5j, 7j en 9j) zijn vrijwel gelijk maar bij m'n aanschaf van de 9 J al eens preciezer gekeken en sommige interne onderdelen van de 9 j zijn iets anders dan de andere modellen. Lijkt me ook logisch want specificaties zijn zwaarder, dus moeten er vast een paar onderdelen zwaarder.
Daardoor verwachte ik ook dat het iets mindere COP heeft dan de andere modellen, maar dat is bij de specs (van de
maximale capaciteit ! van het betrokken model) binnen erg kleine marges en dat vond ik heel acceptabel. Ik heb destijds wel zwaarder (T-Cap) overwogen, maar het verder terug kunnen moduleren van de J types was me toen al duidelijk en vond ik waardevol.
Volgens de grafieken in de SM heeft de 07J bij +2° en 30/35° water een vermogen van 7kW bij een input van 2,05kW. Bij de zelfde temperaturen heeft de 09J een vermogen van 7,45kW bij een input van 2,4kW. De 7J heeft daar dus een 10% hogere COP.
[
Afbeelding]
[
Afbeelding]
De grafieken uit de SM laten ook de maximale capaciteit bij een Td van 5 C en Ta 30 C van een model zien, dus dan is het mooi om te zien dat de COP van de modellen nog erg dicht bij elkaar zit. Maar ik zou ook nieuwsgierig zijn naar een vergelijking van de modellen wanneer ze niet zo op hun tenen lopen.
Want b.v. de 9 J in de grafiek bij een buitentemperatuur van 10 C, met dus een Td van 5 C en Ta 30 C, geeft dan (afgelezen uit grafiek) ~9kW met verbruik van ~1900 W.
Toevallig dezelfde Td en Ta die ik veel gebruik, maar ik gebruik (in mijn afgifte) beduidend minder capaciteit dan die 9 kW (ik denk een derde) en dus ook beduidend minder stroomverbruik.
Ik zou het interessant vinden om vergelijkingen tussen de drie modellen te zien wanneer ze onder het maximum lopen. B.v. hoe zou de vergelijking tussen de drie modellen zijn wanneer ze op b.v. twee-derde, een-derde, of minimaal draaien.
Ik vind het trouwens merkwaardig dat je een krachtiger model kiest omdat die relatief lager kan terugmoduleren. Logischer lijkt me te kiezen voor het model dat het in de koudste periode van het jaar nog volhoudt. En dan zie ik de 9J nog 7kW leveren bij -18° terwijl de 7J het al bij -8° laat afweten.
Destijds (3Q 22) heb ik gekozen voor een model waarvan ik verwachte (hoopte) dat die het zou redden om het huis te verwarmen bij koude periodes, maar tegelijkertijd ook zuinig kon stoken bij mindere koude en dus mindere warmtevraag.
Ons huis (vrijstaand, ~200m2, 1987, in '22 matig geïsoleerd) verbruikte bij vorige eigenaars 3600m3/jr. Vandaar dat ik eerst nog overwoog om zwaarder te gaan naar T-Cap, maar door discussies hier, voor de J 9 heb gekozen.
En hij blijkt het prima te kunnen doen, zij het dat ik tegelijkertijd flink aan het isoleren ben geslagen (vloer, dak, ramen naar HR++, nieuwe deuren etc.). En ik ben blij dat hij zuinig werkt bij minder koude dagen.
Een lichter model kiezen? Lijkt me riskant, en vanwege het lage verbruik onnodig. Riskant omdat het nog geen -20 C geweest (zelfs niet < 10C) , dus echte vuurproef moet nog komen. Maar dat wordt bij de volgende Elfstedentocht dunkt me...