RemcoDelft schreef op zondag 3 juli 2022 @ 10:29:
[...]
Hoe groot is het risico nou echt? Ik verbaas me dat er bij gaswinning standaard gesproken wordt over "we weten niet of het veilig kan", terwijl dat nergens anders in de samenleving ook maar benoemd wordt.
euhm.. er vinden continu veiligheidsoverwegingen plaats over hoe dingen veilig kunnen en moeten. Zo mag autonoom autorijden nog altijd niet. Mogen bepaalde voertuigen de weg niet op en moet je je auto jaarlijks laten keuren. Apparatuur moet continu aan allerlei tests en normen voldoen. In de bouw gelden hele strenge maatregelen om de veiligheid van personeel te waarborgen tot op het punt dat een aannemer een werk afgepakt kan worden als het niet veilig is. De discussie rondom nuclaire energie is er ook steeds eentje van "veiligheid".
Elke ochtend gaan miljoenen mensen naar hun werk, ondanks dat niet gegarandeerd kan worden dat dat veilig is. Sterker nog: er vallen elk jaar 20.000 zwaargewonden in het verkeer! Ruim meer dan het aantal huizen wat je hierboven noemt.
Euhm.. denk je dat er maar 1 persoon per huis woont? Het gaat om huizen, gebouwen e.d. waarbij het dus gaat om meer dan 20.000 mensen he.
Daarnaast doet de overheid er qua verkeer WEL zoveel mogelijk aan om dit veilig te laten plaatsvinden. Snelheidsbeperkingen, veiligheid in auto's eisen, opleidingen om aan het verkeer te mogen deelnemen etc etc.
Terwijl men bij de aardbevingen het eerst ontkend heeft en later schadeherstel en veiligheid zoveel mogelijk vertraagd.
Maar om economische redenen laten we mensen toch maar naar het werk gaan...
Om economische redenen is de gaswinning dan ook nog altijd niet gestaakt, slechts verlaagd.
Waarom zou dat bij gaswinning anders zijn? Omdat er "mensen doodgaan aan stress"? Bij Corona werd standaard genoemd dat het iemand van 84 met onderliggend lijden was. Dat is met stress toch niet anders? En hoeveel mensen gaan er dood door stress doordat ze de verwarming niet meer aan durven zetten?
Niet alleen omdat mensen doodgaan aan de stress en dwars gezeten worden door de overheid, maar omdat die 13.000 gebouwen doden veroorzaken als ze tijdens een aardbeving het wel begeven. Van daaruit komt de opmerking: we weten niet of het veilig kan.
En als laatste: Het Groningers gasveld vol open zetten doet NIETS voor de gasprijs. Daarvoor is het veld te onbeduidend op de wereldwijde gasmarkt. Dus dat doet niets aan verwarmingsprijsstress.
nabrander: Als de overheid nou vanaf eind jaren 90 WEL de problematiek serieus had genomen en gewoon de versterkingsopgave serieus opgepakt en niet half Groningen als profiteurs had weggezet, waren die 13.000 gebouwen nu allang versterkt en hadden we de discussie nooit gehad.