Even een geruststelling vooraf, de plannen die Rusland voor de Baltische staten had kunnen bij het grof vuil, maar die plannen waren er wel degelijk.
RaamopRusland triggert mij op een document in het bezit van
Yahoo News. Los van hun inhoud duiden dergelijke plannen erop dat Rusland grotere ambities had dan wat we hebben gezien in Georgië en Oekraïne.
Het Russische bureau dat de plannen opstelde had de eufemistische naam "Directoraat voor Grensoverschrijdende Samenwerking". Het bureau was eigenlijk een samenwerkingsverband tussen verschillende Russische veiligheidsdiensten. Het bureau had de instandhouding van de Russische invloedsfeer tot doel. De methoden waren alleen wat offensief:
Dezelfde afdeling stelde ook plannen op voor de geleidelijke annexatie van Belarus en het omverwerpen van de pro westerse regering in Moldavië.
Toch gaven in ieder geval de deskundigen van dat instituut blijk van enige realiteitszin:
Het doel van het plan was niet zozeer om de Baltische staten terug te brengen in de Russische invloedssfeer, wat ook in 2021 al hoogst onrealistisch was, zo menen geraadpleegde experts. Het Kremlin zou eerder van plan zijn geweest om de Russische invloed niet verder terug te laten lopen.
Voor de Baltische staten was de strategie als volgt:
In de strategie, waarover Yahoo News beschikt, staat onder meer beschreven hoe Rusland van plan was de democratische besturen van de Baltische staten te ondermijnen en pro-Russische organisaties in de landen op te richten en te ondersteunen.
Zowel Letland, Estland als Litouwen waren niet verbaast over deze plannen. Ze worden zelfs typerend Russisch genoemd (ik lees dan: voorspelbaar).
Estland is zich bewust van het feit dat Rusland zijn invloed wil vergroten en bereidt zich volgens Kallas continu voor op de 'hybride dreiging'. Ook de premiers van Letland en Litouwen tonen zich in gesprek met Yahoo News niet verbaasd over het document.
Het Russische plan had een horizon die zich uitstrekte tot 2030:
Het plan van het Directoraat voor Grensoverschrijdende Samenwerking is opgesplitst in de korte (2022), middellange (2025) en lange termijn (2030) , en richt zich op uiteenlopende onderwerpen als politiek, defensie, veiligheid, samenleving, handel en economie.
Speerpunten uit dat Russische beleid:
Taal - Culturele - Historische doelen- Getalenteerde Russisch sprekende jongeren een opleiding aanbieden aan Russische universiteiten
- Het Russisch door ‘culturele propaganda’ in stand houden
- Het financieren van Russische scholen
- De ‘invloed van westerse landen’ verzwakt worden
- Tegengaan van ‘anti-Russische politieke krachten om de geschiedenis te vervalsen’
- Het verwijderen van monumenten uit de Sovjettijd tegengaan
Bij die laatste twee punten zien we een methode die ook in Oekraïne wordt gebruikt. Rusland past een vervelende soort van framing toe op hoe die landen met geschiedenis omgaan:
De manier waarop Estland anti-Sovjetpartizanen herdenkt staat volgens het document gelijk aan het 'verheerlijken van nazisme’, iets waarvan Rusland ook Oekraïne beschuldigt.
Militaire doelen- Het verminderen van de NAVO activiteiten
- Verhinderen dat de NAVO bases zou inrichten in Letland en Litouwen
Economische doelen- Lucratieve contracten aanbieden aan Baltische zakenmensen
- Afhankelijk van het Russische elektriciteitsnet gebruiken als pressiemiddel
En wat is er van terechtgekomen?
Taal - Cultureel - Historisch- De Baltische staten laten sinds de invasie nauwelijks meer Russische staatsburgers toe, ook geen Russen die vluchten voor de dienstplicht.
- De Baltische staten zijn er op gespitst Rusland geen kans te geven voor ontwrichting of beïnvloeding.
Economisch- Inmiddels zijn Estland, Letland en Litouwen bezig om over te schakelen naar het Europese elektriciteitsnet, hetgeen rond 2026 voltooid moet zijn.
Militair- De aanwezigheid van roulerende NAVO-eenheden is sinds de Russische invasie van Oekraïne versterkt.
- In Estland bevinden zich nu constant 2000 NAVO-militairen en een Amerikaanse compagnie, uitgerust met een Himars-raketsysteem.
- In juli zal in de Litouwse hoofdstad Vilnius een NAVO-top plaatsvinden, waarop een geïntegreerde luchtverdediging langs de oostflank van de alliantie hoog op de agenda staat.
- Sinds februari 2022 leveren de Baltische landen per hoofd van de bevolking de meeste wapensteun aan Oekraïne.
- Estland heeft een uitstekende cyberdefensie opgebouwd, die als een van de beste in Europa bekend staat.