IJzerlijm schreef op maandag 13 juli 2015 @ 21:15:
De Panther was niet echt een topper, een erg complex apparaat dat precies niet is wat je nodig hebt als je toch al enorm in de minderheid bent. Daimler-Benz had het beter voor elkaar met hun voorstel voor een soort kopie van de T-34 maar MAN moest zo nodig laten zien dat Deutsche Grundlichheit beter was. Behalve de aandrijving die ontworpen was voor een 30-tonner, niet de 45 ton van de Panther was de schutter totaal afhankelijk van wat de commandant zag omdat die alleen een telescopisch vizier had.
Als je verdedigt zijn die nadelen eenvoudig te vermijden door je tank per trein te transporteren en je positie van tevoren goed te verkennen. Maar als je in de aanval gaat kom je in de problemen. Zoals in de slag bij Arracourt waar 45 Panthers in de pan zijn gehakt door een kleiner aantal 75mm Shermans en Hellcats. Een van de weinige gevechten waar de luchtmacht geen rol in speelde en er geen geprepareerde verdedigingspositie was.
Of kijk naar de Centurion die maar 5 ton zwaarder was dan de Panther en vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt.
Ja want een tank waar het voorgestelde kanon niet in de koepel paste was echt een topper...
Zullen we het verder gaan hebben over de gelijkenis met de T-34 waardoor incidenten met vriendelijk vuur constant zouden gebeuren? Of wat dacht je van het feit dat de MB507, hoewel een superieure motor zeker nog niet uitontwikkeld was waardoor het project vertraagt zou worden? Dan hebben we het nog niet over het ontwerp zelf waar aluminium in zat wat gereserveerd werd voor de Luftwaffe waardoor het maken van de motor problematisch wordt. Of zullen we beginnen over de ophanging van de Daimler VK 30.02 die als enige voordeel de lagere kosten had? Torsiestaaf is een veel beter systeem met lagere gronddruk, langere levensduur en een stabieler voertuig. Nou voordat er ook maar een piep komt over de overlappende wielen. Het systeem werd al gebruikt voor de oorlog en er was genoeg ervaring opgedaan qua onderhoud. Elke tankbemanning maakt voor de nacht die wielen schoon door de modder ertussen uit te halen en dat geld voor elke tank. Doe je dat niet en vriest het die nacht, eigen fout, doen je nooit meer.
Overdreven complex was de tank ook niet. Bouwtijd was ongeveer 10% langer dan de massaproductie M4 Sherman. Meer dan waard lijkt mij gezien de gevechtswaarde van een Panther. Dat de Duitsers er iets meer dan 5000 (dus meer dan de Centurion) hebben gebouwd komt door gestoorde geplande economie van Nazi Duitsland. Zouden de Duitsers hebben gewild dan hadden ze de Sovjets eruit gebouwd met Panthers vs T-34. Een economie die tweemaal zo groot is kan dat namelijk.
Ter illustratie hoe de prioriteiten lagen:
De Luftwaffe wist in de zomer van 1939 een decreet van Hitler te verzekeren waar ze gegarandeerde toegang tegen van 40% van de Duitse oorlogsindustrie en dat bleef de hele oorlog zo. Zonder dat decreet was de Wehrmacht een veel sterkere macht geweest en hadden ze absoluut meer tanks gehad. Tanks stonden bijna onderaan de prioriteitenlijst tot 1943 toen de civiele economie eindelijk werd stilgelegd voor oorlogsproductie. Toen de productiecapaciteit er was steeg de productie van tanks explosief. Niemand die eens durft om de tank en pantservoertuig productie van de Sovjets en de Duitsers eens naast elkaar te leggen en rekening te houden met formaat en kwaliteit van de voertuigen. Dat is geen fijne vergelijking voor de Sovjets...
Dan mobiliteit. Ter demonstratie, kijk eens hoe de tank (Aus A uit Frankrijk) was in terreintesten in Zweden...
[
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=SmXEly5_u38]
Het verhaal van de schutter ook onzin. Aus D en een aantal van de Aus A beschikten over de binoculaire T.Z.F.12 met een magnificatie van 2,5x en een kijkhoek van 25 graden. Tijdens de Aus A serie is het vizier vervangen door een T.Z.F.12a waarbij het model nu monoculair werd met dezelfde specificaties en de mogelijkheid om te wisselen tussen een 2,5x en 5x magnificatie voor extreem langeafstandswerk. Ter vergelijking de latere M4 Shermans hadden een 3x vizier met een kijkhoek van 12 graden. Daar zie je inderdaad helemaal niks mee zonder een extra periscoop. Altijd nog beter dan de vroege vizieren van de M4 Sherman met een magnificatie van 1,44 en een kijkhoek van 9 graden...
Verder is het bij elke tank de commandant die observeert en de schutter via de intercom of desnoods door hem te trappen de koepel naar een doel roteert. Laat de commandant van een Panther nou net uitstekend zicht hebben vanuit de tank.
Dan is er nog de brief van 5 maart, 1944 waar Gudarian stelt dat de Panther naar behoren functioneert. Hou in het achterhoofd dat Gudarian met Hitler in discussie durfde te gaan als hij het ergens niet mee eens was. Dat kunnen weinig mensen zeggen, zeker in 1944...
Dus in een jaar waren alle problemen uit de tank gehaald tot het niveau waar het ding gewoon 1500km+ kon rijden waarna die statisch gezien toch afgeschoten zou zijn volgende de nu voormalig inspecteur-generaal van de Panzertruppen oftewel de man die direct betrokken was bij het oplossen van de problemen. Zeg dat maar eens over tanks zoals de M26 Pershing die een compleet nieuwe aandrijving en motor nodig had wat jaren duurde. Of de magische T-34 waar ze tot 1943 letterlijk met een extra versnellingsbak gebonden op het motordek een slag ingingen of de mechanische ramp die Chieftain heette of de AMX-30 of de IS3. Allemaal contemporaine of latere tankontwerpen en met uitzondering van de Chieftain simpeler maar onbetrouwbaar.
Dan Arracourt. Leuk dat de tank op een slag volledig wordt afgebrand. Gaan we deze logica doortrekken dan is zo ongeveer elke tank ooit gebouwd bagger. Een tank die verdedigd heeft een gigantisch voordeel qua positiekeuze waarmee een tank zo meerdere vijandelijke tanks kan uitschakelen. De kwaliteit van de bemanningen was ook niet gelijk omdat de Duitsers hun brandstofbronnen verloren in de zomer van 1944 en nu geen bemanningen meer konden trainen...
En voor goede orde, vergelijk de Centurion Mark 1 met de Panther Aus G en opeens is de Centurion niet meer de overduidelijk superieure tank. De Britten namen de tijd om bij de Mark III te komen, tijd waarin de Panther de 8,8cm KwK 43 had gekregen in een verbeterde koepel waardoor de superioriteit van de Centurion alweer vervalt.
Centurion is met afstand de beste tank die de Britten ooit hebben gemaakt. Het was een betere tank dan de T-54/55 of de M26 Pershing maar tegenover een doorontwikkelde Panther zou het stuivertje gooien zijn geweest welke beter was. Panther was de eerste MBT en het was een verdomt goede tank die een halfjaar later geïntroduceerd had moeten worden zodat alle problemen eruit gewerkt konden worden. Dan was de onterechte reputatie van onbetrouwbaarheid er dan niet geweest.
Als laatste vermeld Jentz toch echt dat de Panther een relatief hoge inzetbaarheid had. Dit samen met de tekorten aan reserveonderdelen ondersteunt een onbetrouwbaar voertuig niet, zeker niet omdat de inzetbaarheidsgetallen bestaan uit hoeveel tanks een eenheid heeft afgezet tegen de nominale sterkte. Daar moeten door gevechtsacties verloren tanks dus ook bij.
Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.