FransOvk schreef op dinsdag 4 april 2023 @ 13:09:
[...]
Als ik alleen de informatie uit het door HyperBart aangehaalde artikel had gehad, dan had ik de Go-e zeker niet aangeschaft, maar dat artikel is al weer een paar jaar oud en ik ben onder meer afgegaan op de vergelijking van de laders door de Adac van vorig jaar (
https://www.adac.de/rund-...ktromobilitaet/wallboxen/). Daar komt de (voorganger van de) Go-e Gemini als beste uit. De versie met de stekker zag ik niet zitten, dat lijkt me te storingsgevoelig, maar de versie met de vaste aansluiting leek me goed. De goede ondersteuning voor een lokaal interface en de mogelijkheid om zonder cloud (je moet toegang tot de cloud alleen even inschakelen om de firmware te updaten) te werken gaven verder de doorslag. De prijs is ook nog eens heel netjes.
Wat de waterdichtheid van de kabelaansluiting betreft: dat weegt bij mij wat minder zwaar omdat hij op een plek hangt waar nooit directe neerslag komt.
Tja, maar daar komt ook de Alfen Eve S line er heel slecht uit omwille van de DC lekdetectie, waar ik dan héél onaangenaam verrast over ben want Alfen stond hoog aangeschreven en was zowat de "ongeslagen" kampioen in degelijkheid imho.
Ik vind het echt heel straf dat ze daar op gefaald zijn.
Ja, je kan ook voor de Proline kiezen, die kan per fase 32A doen als je dit er extra bij aankoopt en de Proline heeft ook een schermpje.
bert pit schreef op woensdag 5 april 2023 @ 09:14:
Inmiddels heb ik de Easee lader thuis een paar weken in gebruik, bevalt op zich goed.
Wat ik mij afvroeg is of er een instelling is die de auto herkent en die dan altijd automatisch bij jouw auto de lader vrijgeeft om te laden. Dus zonder de lader helemaal open te zetten.
Of is het normaal om je lader altijd helemaal open te zetten?
Een auto herkennen/authoriseren maakt deel uit van ISO15118 en dat doen nog niet veel auto's en/of laadpalen.
Je bent dus veroordeeld tot het gebruik van pasjes altijd of je box te configureren met een "vast pasje" zodat alle laadbeurten daarop komen.
Dat zie je wel vaker bij de eerste keer EV gaan, daar vergalloperen bedrijven zich vaak in.
Bespreek goed even de afspraken.
Je kan opteren om zelf een laadpaal te installeren en die bv. aan een verrekeningsplatform zoals E-Flux te hangen.
Je koopt/installeert/laat installeren de laadpaal dan, in Eflux configureer je de prijs en je baat als het ware een "elektrisch tankstation uit" waar jij met je bedrijfswagen dan altijd "publiek" komt laden. Voor de werkgever is het dus alsof je iedere dag publiek laadt.
Wil de werkgever dat niet dan zal hij naar een partner op zoek moeten gaan, laadpaal laten installeren en afspraken in realiteit moeten omzetten.
Aangezien je werkgever daar niet klaar voor is kies ik als techneut liever eieren voor mijn geld en doe het zelf, dan is er maar 1 partij waar ik rekening mee moet houden en dat ben ik.
Ik geloof niet dat ze de mogelijkheid hadden bekeken ivm split billing. Want de enige opties die ze beschouwden als plausibel waren enerzijds een forfaitair maandelijks bedrag terugbetaald of het uitschrijven van een “tankkaart” voor chargers zoals Ionity.
Meest correcte is dat ze een laadpas voor je regelen en dan badge je gewoon iedere avond bij je eigen laadpaal en worden de kosten automatisch verrekend via E-Flux. Jij stelt een prijs in die je correct vindt en Eflux betaalt je dat uit, wat de werkgever betaalt is "zijn zaak" maar is afhankelijk dus van het laadpasje wat ze voor jou kopen/regelen.
Let je wel even op in WG/WN relatie dat hier op papier iets rond geregeld wordt? Dat men zodadelijk niet zegt "laadpas is geen tankkaart, laadpas gaat weg"
Mbt tot de lader zelf dan zijn er twee features die ik zou moeten hebben: enerzijds de split billing en anderzijds de load balancing. Daarvoor moet je dan die module hebben zoals je zei in de meterkast hebben. Dus als ik bijvoorbeeld deze kWh meter van Homewizard zou gebruiken, dan kan die in samen met een lader met load balancing inschakelen.
Hoe communiceren deze twee dan precies met elkaar? De auto zou bijvoorbeeld in een autobox die los staat van het hoofdgebouw staan een goede 20 a 30 meter verder. Ik geloof niet dat mijn WiFi tot daar zal geraken.
kayjay schreef op woensdag 5 april 2023 @ 14:18:
[...]
Op mijn garagebox staan tevens de zonnepanelen dus die zijn allemaal op dezelfde netwerkaansluiting aangesloten. Maar als ik het goed begrijp moet er dus wel een netwerkkabel voorzien moeten worden tussen de meterkast in mijn appartement en de garagebox(waar ik de wall charger zou zetten).
Als ik bijvoorbeeld de documentatie van een Evbox doorneem moet daar een load balancing kit (
https://info.evbox.com/hu...oad%20Balancing%20(3).pdf) bijkomen in de meterkast met een netwerkkabel doorheen het appartementsgebouw naar mijn garagebox 30 meter verder. Damn dit gaat wel een kostelijk grapje worden…
Is load balancing nodig?
Als je load balancing wil dan is het vaak zo dat er een eigen/aparte module is die niet over standaard Ethernet zijn pakketjes verstuurt.
Denk hierbij aan de P1 poort van een digitale meter: dat is een eigen serieel signaal. Je kan dan bv met zo een verlenger wel het over UTP transporteren zoals je nu al doet met je zonnepanelen informatie maar dan moet je een extra module'tje er bij nemen.
Als je EVCC zou draaien bij je thuis (ja dat is wat klussen) dan kan je bv een laadpaal zoals de Alfen (zoals ik hier doe) aansturen over Ethernet, ze doen op dit moment nog geen loadbalancing maar ze zijn er wel héél hard aan bezig.