Ik had van deze dingen last met Alfen:
- Load balancing werkte vanaf het begin niet goed want de door Alfen voorgeschreven modbus meter zag geen verschil tussen verbruikt vermogen en teruglever vermogen. Met 82 zonnepanelen en een (toen nog) 3x25A hoofdzekering bleek dat van cruciaal belang. Als de zon scheen en ik meer dan 12 kW (ongeveer) aan het terugleveren was kon ik geen laadsessie starten. Workaround was de modbus meter loskoppelen, dan ging hij in de failsafe modus met 3x6A laden en dan weer verder.
- Alfen erkende in eerste bovenstaand probleem en gaf aan dat ze er met prio naar zouden kijken. Later gaven ze aan dat het geen probleem was en werd alles ontkend. De oplossing was volgens hen een P1 poort verlenger maar dat werkte (50 meter) ook niet goed.
- Alfen kwam langs (voor ik weet niet meer precies wat, ik meen een firmware update die alleen door hen gedaan kon worden) en veranderde de instellingen in de laadpaal voor load balancing zonder overleg met als resultaat dat de hoofdzekering (smeltzekering) er 's avonds laat een keer uitklapte toen er twee auto's stonden te laden. De kosten voor de netbeheerder om hiervoor langs te komen werden niet door Alfen vergoed...
- Ik heb op enig moment contact gehad met Alfen over laden op zonvermogen (dus zeg maar zonder stroom uit het net te trekken). Ze gaven daarbij aan dat ze dat niet willen gaan faciliteren. Hun redenering was dat ze willen dat de Alfen palen uitstralen dat je altijd met maximaal vermogen kan laden, dat is wat ze in de markt willen. Op mijn argument dat dat me niet handig leek ivm de energietransitie kwam geen serieuze reactie.
- Het glaasje van de display viel er af. Alfen leverde hiervoor een nieuwe kap maar die paste niet. Dus een hele nieuwe kast en de installateur moest daarvoor het hele binnenwerk overbouwen.
- Uiteindelijk load balancing goed werkend gekregen met een ander type modbus meter die door mijn installateur is vergoed (niet door Alfen).
- Op een gegeven moment werkte een van de twee sockets niet meer. Met de foutmeldingen erbij was het antwoord van Alfen dat ze wel langs konden komen om te kijken wat er aan de hand was maar dat er geen garantie kon worden gegeven of de monteur dan ook de juiste onderdelen bij zich zou hebben en dus misschien een tweede keer langs zou moeten gaan komen. Ik weet de bedragen niet meer precies maar het kwam (voorrijdkosten en de minimale monteurtijd) uit op iets van € 300,- per keer uit. En dat zonder garantie dat ze de paal weer konden repareren. Ook bij niet kunnen repareren was ik gebonden aan de kosten.
Ik ben nu overgestapt op een tweetal EASEE stations met de EASEE loadbalancing. Die loadbalancing werkt nog niet helemaal betrouwbaar omdat ik een slechte wifi verbinding heb naar de paal (hij werkt niet met een netwerkkabel) en de ingebouwde mobiele dataverbinding slechte ontvangst heeft op het mobiele netwerk. Ik heb de failsofe nu zo ingesteld dat het geen problemen oplevert, ook niet als 2 auto's staan te laden (nu 3x40A aansluiting dus die kan sowieso wat meer hebben) . Verder super tevreden over de EASEE stations, een stuk makkelijker (en zelf) te installeren. Heb ik gedaan op een universele kunststof laadpaal die ik (met een kleine aanpassing) op de oude Alfen betonnen sokkel heb gemonteerd. Ik moest wel de draden verlengen maar er was in die paal genoeg ruimte voor waterdichte (gel) verbindingsmoffen etc.
Ik vergeet vast nog wat trammelant met Alfen maar zo heb je een beetje een beeld.