En jij bedankt dat je het oké vond dat ik de vragen herschreef, terwijl ...
Maar de hele discussie over de bron leidt wel af van de inhoud en dan bedoel ik niet de EU ID inhoud, maar de inhoud dat de coalitiepartijen eigenlijk klakkeloos achter het kabinet blijven staan en niet kritisch willen kijken naar de relatie tussen kabinet en Tweede Kamer.
... ik jou juist een excuses schuldig ben want ik had deze vraag overgeslagen bij het herschrijven. Dit terwijl dat toch duidelijk het primaire onderwerp was van jouw bericht. Ik waardeer het oprecht dat jij dit zo sportief op pak, daar kan ik nog iets van leren gezien mijn eerdere reactie.
Wat betreft het
Wikipedia: Dualisme (politiek) in de tweede kamer, volgens mij hebben we dat hier al eens besproken, maar dat was een tijd terug en recent kan ik me niet echt een inhoudelijke opmerking reageren.
Als ik heel eerlijk ben denk ik dat het onhaalbaar is in de tweede kamer tenzij we ons politiek systeem omgooien. Dit omdat we in Nederland vooral op een partij stemmen ipv volksvertegenwoordigers en dus ontlenen de mensen in de Staten-Generaal (dus eerste + tweede kamer) vooral hun macht aan hun partijen en niet de stemmers. Wat goed is voor de partij is goed voor het lid (van de Staten-Generaal).
Het dualisme zou beter werken als men zou stemmen op een lokaal/regionaal kandidaat (volgens mij ook een stokpaard van Omtzigt als(!) ik me goed herinner). Maar vorige jaar zagen we juist een poging om een
kiesdrempel te introduceren (iets wat negatief is voor dualisme) en voorheen wilde
sommige partijen juist het aantal leden uitbreiden.
Wat dat betreft zijn er wel pogingen om ons politiek systeem om te gooien.
Maar laat ik de vergelijking maken met twee sporten.
Eerst voetbal. De spelregels rond voetbal verandert van tijd tot tijd (
Wikipedia: Laws of the Game (association football)), maar het gaat vooral om wie de macht heeft om de regels aan te passen.
Spelregels kunnen alleen door de International Football Association Board worden gewijzigd. Deze organisatie bestaat uit de FIFA (vier stemmen, één mond) en de voetbalbonden van Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales met elk één stem. Voor een spelregelwijziging zijn ten minste 6 stemmen nodig.
De videoscheidsrechter was al geïntroduceerd in Nederland al zo vroeg als 2010, toen als experiment. En in 2016 is het voor het eerst echt gebruikt in de Eredivisie, maar werd pas officieel door de FIFA toegestaan in 2018. Hierin lopen ze achter bij andere sporten zoals ruby, hockey, tennis en voetbal. Dit terwijl het Amerikaans football het al sinds 1986(!) toestaat. De weerstand was vooral omdat het tempo van het spel beïnvloed kan worden omdat de besluitvorming langer kan duren waardoor men bang was dat de aantrekkingskracht van voetbal anders werd, de correcte besluitvorming op het veld was daar ondergeschikt aan.
De ander sport is tafeltennis. Daar is men in het jaar 2000 overgestapt van de 38mm bal naar de 40mm bal. Dit met als doel om het spel te vertragen en zo beter tv registratie mogelijk te maken (hé, die ballen gaan soms met 100 km/u over de tafel). Vanwege de luchtweerstand werden ook langzamer. Echter al heel snel werd het rubber dikker, waardoor het batje meer veerkracht kreeg en de ballen sneller over tafel gingen. En toen kreeg de lijm (tussen het hout en het rubber) rubberachtig kwaliteit. En dus ook toen werden de regels aangepast. En nu hebben we rubbers die zichzelf strak trekken waardoor ze als een gespannen drum werken. Hierdoor is het spel juist minder tactisch geworden en was er een lange tijd het doel om de tegenstander te overklassen in materiaal.
De reden waarom ik naar deze sporten verwijs en hun regels is twee ledig:
1. Dat de regels bij anderen werken betekent niet automatisch dat ze voordelig zijn voor een andere organisatie.
2. Dat de regels veranderen betekent niet dat men zich houden aan de geest van de aanpassing.
De uitdaging is dat de Staten-Generaal iets complexer is dan sport. Maar als we de spelregels van de politiek zouden veranderen hoe kunnen we dan garanderen dat het positief is. Ik begon mijn verhaal met bestaande voorstellen en laat ik hier het tegenovergestelde effect benoemen.
Zo kan het introduceren van meer Kamerleden juist zorgen voor dat individuen juist onzichtbaarder worden.
Zo kunnen lokale afgevaardigden resulteren in een variatie op
Wikipedia: Gerrymandering
Zo kunnen kiesdrempels zorgen dat partijen zich meer kunnen richten op de inhoud omdat ze niet meegezogen worden met de soundbytes van kleinere partijen.
Samenvattend (let op: Meningen, geen feiten):
- Dualisme in de Staten-Generaal is alleen mogelijk bij grote verandering in ons politiek systeem
- Vooraf weten welke effect de aanpassing van de spelregels is zeer lastig te voorspellen.
"Doubt—the concern that my views may not be entirely correct—is the true friend of wisdom and (along with empathy, to which it’s related) the greatest enemy of polarization." -- Václav Havel