Zit al een hele tijd aan te hikken tegen de overstap van gas naar full electric. Hierbij al enkele malen erg teleurgesteld geraakt in de installateurs die ik benaderd heb. Geven aan warmtepompen te installeren, maar de eerste paar check-vragen leveren al glazige ogen op.
Alle voorbereidende stappen al gezet:
- Vloerverwarming aangelegd in hele huis (10cm h-o-h, totaal 21 groepen)
- Gaskookplaat vervangen door inductie
- Stookhok uitgebreid om ruimte te maken. Bevindt zich op de tweede verdieping, buitenunit kan op het dak er direct naast.
- Airco op de tweede verdieping om bij te verwarmen
- Lage temperatuur ingesteld op de huidige CV (35 graden aanvoer)
- Evohome aangelegd
- 21x 300wP panelen op het dak
Enige voorbereiding die ik nog moet doen is het aanleggen van de driefase stroom naar het stookhok. Waarbij ik de uitdaging heb dat ik vast zit aan 16mm buizen. Kan er twee gebruiken, dus ga denk ik voor 4x2,5mm in één buis en de aarde (1x6mm door de andere). Maar dat terzijde
Maar dan de laatste loodjes; het daadwerkelijk doorhakken van de knoop.
Wil geen rommel in huis, dus ben tijdens het oriënteren vooral bezig geweest met Nibe, Panasonic en Mitsubishi. Nibe valt voor mij af, omdat ik geen fan ben van de alles-in-een oplossingen, gezien de lastigere plaatsing.
Tussen Mitsubishi en Panasonic heb ik niet echt een voorkeur. Verbruik wordt al een tijd bijgehouden via mindergas.nl. Komt uit op rond de 1500m3 per jaar. Op basis daarvan zou ik aan een 8kW unit voldoende moeten hebben. Neig dan naar een 75YAA of een 9kW J-serie.
Maar waar ik nou niet uitkom, zelfs na het lezen van de Pana/Mitsu topics en dit topic:
- Waarom zou ik voor een split of juist voor een mono-unit moeten gaan? Los van de installatie natuurlijk. Ergens voelt alles buiten op het dak een beetje contra-productief. Maar de efficiëntie is wellicht dan weer beter van de mono blokken.
- Er moet natuurlijk een boiler bij komen. Heb een vrij groot bad, dus neig naar een boiler van richting de 300 liter. Nu weet ik dat een aparte warmtepompboiler (Atlantic) uit kostenoogpunt wellicht te prefereren is. Maar ik vraag me vooral af waarmee ik de hoogste efficientie haal. Is het niet efficienter om toch de Warmtepomp voor het SWW te laten zorgen? Al was het maar qua aansluiting (stroom) en ruimtegebruik ook. Nog een extra groep aanleggen wordt lastig, dus als het niet op de 3 fasen van de WP kan, wordt dat wat lastig.
- Heb nu drie standaard Robot verdelers. 2 groepen op de tweede, 9 groepen op de eerste en 10 groepen op de begane grond. Heb hier de thermostaten al vanaf gesloopt ivm ruis. En dit werkt op zich prima. Echter; Robot geeft aan dat hier niet mee gekoeld kan worden? Dat was in principe wel de bedoeling.
Kan ze op zich natuurlijk omwisselen, maar ik denk dat ik dan enorm in de knoop kom met de leidinglengtes. Ik heb erg weinig marge om ze op een andere plek te hangen, en het is geen 'direct conversion' om het zo te zeggen. Iemand hier ervaring mee? Voordeel van vervangen is natuurlijk wel dat er een pomploze variant kan worden geïnstalleerd. Nadeel is dat het natuurlijk drie nieuwe verdelers kost.
Hoop de komende zomer toch de stap te kunnen maken. En snap eerlijk gezegd niet waarom ik zo onzeker ben over deze stap. Kom er op de een of andere manier gewoon niet goed uit. En blijft lastig om zin en onzin van elkaar te scheiden op dit onderwerp.
[
Voor 5% gewijzigd door
MikeyMan op 23-01-2022 11:33
]