HaveBlue schreef op maandag 23 januari 2023 @ 12:07:
[...]
Het is ongeveer 400 vierkante meter maar lang niet alles is verwarmd met vloerverwarming. Waterzijdig is het momenteel voldoende goed ingeregeld (mits de warmtepomp werkt zoals bedoeld en dat is de laatste tijd nog wel een dingetje).
De gedachte waarom het destijds zo is aangelegd is vanwege de mogelijkheid om zones (met name badkamers) uit te schakelen wanneer ze niet gebruikt worden. Wat is de reden dat het de doodsteek is voor efficientie? Het feit dat er veel koud(er) water in het systeem komt wanneer een grote zone weer verwarmd moet worden als de temperatuur daar daalt? Aan de andere kant is het ook niet zinnig als bijvoorbeeld twee badkamers gedurende een langere periode niet of nauwelijk gebruikt worden en toch verwarmd worden tot comforttemperatuur. Natuurlijk is het dichtdraaien van de kranen op de verdeler ook een optie

Er is ooit een serie Youtube filmpjes gelinkt waar dit besproken werd. Het idee is dat je bij zoneregeling de verwarmde ruimtes met een hogere Ta moet stoken omdat er meer warmteverlies is naar de onverwarmde ruimtes. Als je alle ruimtes stookt, kan de Ta omlaag en dat is gunstiger (je levert dan hetzelfde vermogen (warmteverlies ligt immers vast).
Alleen: Die berekeningen gaan ervan uit dat je warmteverlies constant is. Dat is niet het geval. Stel je hebt twee even grote verdiepingen, waarvan je de onderste op 21 graden wil hebben en boven op 18. Gemiddeld is dat 19.5 graad en daar hoort een bepaald warmteverlies bij.
Het is correct om dan te stellen dat het efficienter is om de hele woning op 19.5 graden te verwarmen. Echter, dat wil je niet, want je wilt beneden 21 graden hebben. Ga je nu boven van 18 naar 20 verhogen, wordt de gemiddelde temperatuur 20.5 graden en daarmee stijgt je warmteverlies.
Er moet dan dus netto meer vermogen geproduceerd worden om de woning warm te houden. Dat kan met iets lagere Ta, omdat het verlies van beneden naar boven kleiner geworden is, maar of die kleinere Ta dat verlies opheft is maar de vraag en hangt van veel factoren af, onder andere van het type ventilatie dat is toegepast en de orientering van de ruimtes.
Daarbij is het zeker niet zo dramatisch dat het "een doodsteek is" voor efficientie. De efficientie van de warmtepomp hangt vooral af van de Tlift (het verschil tussen buitentemperatuur en aanvoertemperatuur). Een graad kleinere Tlift kan, zeker 's zomers een groot verschil maken, maar 's winters is de T lift al hoog en dan is een graad extra niet dramatisch.
Ofwel: Het verhaal van "verwarm alles, dat is extreem veel efficienter" is nogal wat genuanceerder dan hier voorgesteld wordt. Sommige van deze dingen worden in de filmpjes wel aangestipt, andere niet.
Om je een idee te geven: Mijn WP doet gemiddeld bij een Tlift van 20 graden ongeveer COP 5.5. Bij een Tlift van 25 graden is dat 5 en bij een Tlift van 35 graden nog 3.5 (hogere Tlift heb ik voor SWW, bij 40 graden is de COP nog maar 3). Per graad lagere Tlift komt er dus ongeveer 0.15 COP bij. (in het bereik Tlift = 25 tot 35).
Onder de 25 graden Tlift is het een ander verhaal, want dan zit je heel laag in het modulatiebereik en daar wordt de WP gewoon inefficienter van. De COP schommelt tussen de 4 en de 7 bij een T-lift tussen 15 en 20 graden.