Dat rondpompen van 2,5kW door een systeem van 150L begrijp ik niet.wervisser schreef op donderdag 9 maart 2023 @ 22:12:
[...]
Top, die had ik niet zo snel gevonden.
Mijn insteek voor het buffervat (link staat reeds hierboven) was om mijn systeeminhoud te vergroten. De 12kW die ik heb staan heeft ook een minimaal vermogen van 2500W, iets wat ik niet vol continu kan rondpompen in een systeem van zo'n 150liter.
Misschien toch eens kijken of ik bij wijze van test het buffervat kan ontkoppelen om te zien of het systeem dan werkt. Simpel geredeneerd zitten de aansluitingen op dezelfde hoogte, dus als ik de koppelingen losmaak en het vat leeg laat lopen, kan er een buis tussen worden gestoken om de aanvoer en retour weer te koppelen.
Je pompt warm water rond. Als dat onderweg afkoelt door afgifte van je radiatoren, dan moet dat weer opgewarmd worden. Als dat opwarmen door de wp sneller gebeurt dan het afkoelen door je afgifte, dan moet de warmtepomp uit of de ramen moeten open. Dat is helemaal onafhankelijk van de systeeminhoud. Alle warmtepompen moeten zo af en toe uit omdat hun minimum vermogen op dat moment te hoog is. Bijvoorbeeld van april tm september staan de meeste bijna 100% van de tijd uit.
Het probleem van een buffervat, is dat de Ta van de warmtepomp vaak hoger is dan de Ta die de radiatoren nodig hebben. Daardoor is de COP lager dan zonder vat en dat is zonde van de extra elektriciteit.
Alleen voor defrosts zie ik nog wel een toepassing voor een buffervat in serie met de retourleiding. Dan kan de wp langer defrosten door het retourwater af te koelen in plaats van de backup heater aan te zetten of bij de T-cap in mode 2.
[ Voor 7% gewijzigd door FransvWoerkom op 10-03-2023 01:17 ]