Als nu de kracht alamat er uit gaat heb je dus ook geen vorstbeveiliging meer, wil je dat?stevenP schreef op zondag 12 maart 2023 @ 19:38:
[...]
Via het topic hier over huisinstallaties heb ik begrepen dat het geen probleem was om beiden op dezelfde nul terug te laten lopen naar de groepenkast. Ze hebben dus in feite een gedeelde nul op de groep, maar wel beiden een eigen aardlek (die in de machine).
Ik zou in theorie, de twee aardleks kunnen vervangen voor 2 B16 alamats zodat ze los van elkaar nog afgezekerd zijn.
Heb geen thermostaat, enkel de standaard aansturingsmodule die is meegeleverd.
Dat is dan de thermostaat.wervisser schreef op maandag 13 maart 2023 @ 11:55:
[...]
Heb geen thermostaat, enkel de standaard aansturingsmodule die is meegeleverd.
wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen
Ja, klopt helemaal.Thorsd schreef op maandag 13 maart 2023 @ 11:00:
[...]
Ik neem aan dat je met "open" buffer een aansluiting met 4 punten op het vat noemt, en "parallel" met 2 punten en t-stukken.
Zo is het momenteel aangesloten.Panasonic adviseert vat op 4 punten, en een extra PCB met buffervatsensor. Dit gaat wel werken, maar misschien niet de efficientste oplossing.
Kom je bij de t-stuk buffer (zonder buffervat sensor), dat is beter voor de efficientie omdat de Ta niet direct gemengd wordt. Waar je bij deze oplossing voor op moet letten is dat de secundaire flow (afgifte) niet hoger wordt dan de primaire flow voor langere langere tijd.
De Pana heeft geen weet van de Ta van het secundaire circuit, en als hier al wel een sensor is (PAW-A2W-TSHC), wordt deze niet gebruikt om op te regelen, enkel om de secundaire pomp + regelklep te sturen.
Wat er kan gebeuren is dat de Pana helemaal teruggemoduleerd is, en z'n target water temp haalt. Tegelijkertijd is er veel vraag van de afgifte, en dus veel secundaire flow. De secundaire Ta zal laag zijn, zonder dat de WP harder gaat draaien. Je hebt dan dus 2 problemen: niet genoeg warmte en een afgifte-Ta die veel lager is dan WP-Ta.
Simpele oplossing is zorgen dat de primaire flow altijd hoger is dan de secundaire flow. Op die manier heb je altijd dezelfde Ta op de afgifte als de WP, en heb je dus geen verlies in Ta. Je buffervat is dan meer een open verdeler die alleen buffert, als de WP een SWW run doet.
Het efficientie verlies wat je hebt is dat de retour van de afgifte lager kan zijn dan die naar de WP. Zonder buffer had je uiteindelijk dus een iets lagere Ta kunnen hebben.
Op die manier is het niet heel anders meer dan de seriebuffer met bypass, alleen dan met extra pompen.
Hoe de seriebuffer met bypass met VVW werkt weet ik niet precies, het drukverschil is bij vloerverwarming groter dan bij radiatoren.
Minder pompen in je systeem scheelt wel stroom, maar niet alles. Als je de Wilo's eruit haalt zal de Pana pomp meer arbeid moeten verrichten en meer stroom gebruiken.
[/quote]
De pompen zijn niet aangesloten aan de WP, dus die heeft hier ook geen weet van. Resultaat is wel dat de flow die uit het buffer wordt getrokken hoger is dan de aanvoer vanuit de warmtepomp. Eigenlijk kan de WP het momenteel niet bijbenen, omdat hij iets probeert te compenseren wat er harder uit getrokken word.
Hmm, daar noem je wat. Als ik je goed begrijp kan de alamat eruit vliegen van groep 1 (pomp, compressor etc), en "trekt" groep 2 (backup-heater) mee. Zo bedoel je het toch?John lamers schreef op maandag 13 maart 2023 @ 11:48:
[...]
Als nu de kracht alamat er uit gaat heb je dus ook geen vorstbeveiliging meer, wil je dat?
Als ik dit voor wil zijn zou ik de 3F alamat inderdaad kunnen switchen naar 2x B16, maar dan zit ik daarna weer niet volgens NEN met 2 groepen over 1x 5aderig kabel. Kiezen tussen 2 kwaden

Gasloos! 3100Wp Z, 2150Wp W, Panasonic 5J monoblock, Panasonic 150L WPB
Ik denk dat dit een beetje aangeeft wat 't nadeel is van een 3 fase alamat ipv 2 losse 1 fase alamats. Nu is 't natuurlijk zo dat er in de WP 2 losse aardlekschakelaar zitten. Mocht je dus echt een probleem hebben met b.v. de backupheater of de heater in een aangesloten boiler die beide op de 2de aansluiting zitten dan kan je de WP nog laten werken door de desbetreffende aardlekschakelaar in de WP uit te zetten.stevenP schreef op maandag 13 maart 2023 @ 12:26:
[...]
Hmm, daar noem je wat. Als ik je goed begrijp kan de alamat eruit vliegen van groep 1 (pomp, compressor etc), en "trekt" groep 2 (backup-heater) mee. Zo bedoel je het toch?
Als ik dit voor wil zijn zou ik de 3F alamat inderdaad kunnen switchen naar 2x B16, maar dan zit ik daarna weer niet volgens NEN met 2 groepen over 1x 5aderig kabel. Kiezen tussen 2 kwaden
't voordeel is ook duidelijk: 1 (5 aderige) kabel van groepenkast naar WP ipv 2 (3 aderige) kabels.
Panasonic J 7kW WP met boiler & HeishaMon/NR, 6022 Wp PV, SOLAX SK-SU3000E 13kWh BESS, ITHO Qualityflow WTW, Elvi Smart Charging+ laadpunt, Kia EV6 84 kWh EA MY25, gasloos '23
Precies dat is het lastige van een buffer op deze manier. Het is een probleem voor de efficientie als het langer duurt (voor even is prima). Je wilt de Ta van de WP zo laag mogelijk houden.wervisser schreef op maandag 13 maart 2023 @ 11:58:
[...]
De pompen zijn niet aangesloten aan de WP, dus die heeft hier ook geen weet van. Resultaat is wel dat de flow die uit het buffer wordt getrokken hoger is dan de aanvoer vanuit de warmtepomp. Eigenlijk kan de WP het momenteel niet bijbenen, omdat hij iets probeert te compenseren wat er harder uit getrokken word.
Ook als de WP wel de pomp aan zou sturen kan dat gebeuren. De WP gaat de secundaire pompen niet uitzetten omdat de de secundaire Ta lager is dan de primaire Ta.
Dus in deze opstelling: of WP flow omhoog, of secundaire flow naar beneden.
Even de aanvoer temp 2 graden verhogen dan zal hij wel weer starten.wervisser schreef op maandag 13 maart 2023 @ 11:19:
[...]
Ok, dus buffer in de retour.
Momenteel gaat de WP niet aan, hij staat niet in storing maar doet ook verder niets. Iemand een idee?
[Afbeelding]
[Afbeelding]
[Afbeelding]
Vermoedelijk is aanvoer temp te hoog opgelopen bij de start waar door hij afslaat.
Is een bekend probleem bij de Panasonic.
Om dit op te lossen zijn er veel die de Quite mode gebruiken om de opstart wat te temperen.
Had net de pompsnelheid aangepast en na een paar minuten begon hij weer te snorren. Zal straks de pompsnelheid weer terugzetten.theforestman schreef op maandag 13 maart 2023 @ 14:21:
[...]
Even de aanvoer temp 2 graden verhogen dan zal hij wel weer starten.
Vermoedelijk is aanvoer temp te hoog opgelopen bij de start waar door hij afslaat.
Is een bekend probleem bij de Panasonic.
Om dit op te lossen zijn er veel die de Quite mode gebruiken om de opstart wat te temperen.
Afwikkelen met tape, moet wel UV bestendig zijn.stevenP schreef op zondag 12 maart 2023 @ 19:09:
Zo, ook ik zal een beknopte build log achterlaten hier. Met dank aan iedereens adviezen, foto's en met uitzondering @lbreman die mij geholpen heeft met informatie, check-up en ingebruikstelling (yes, subsidie here we come))
Panasonic 5J mono van Bottega Idraulica (Italië), geplaatst in de achtertuin vlak achter het huis. Binnen (1e etage) een 150L calypso-rebatch van Panasonic WPB die zijn eigen feestje viert. Aanvankelijk wilde ik alles uit de WP trekken, maar ben blij niet ook met 3weg-kleppen etc aan te moeten.
32mm Heima flexbuizen, laatste stuk met RJtec 5/4" RVS flex met 90gr bocht.
Buisisolatie van Amazon.de, de set was erg goed te betalen zo. Stukken goedkoper dan Uponor voorgeïsoleerd..
De 5J draait op een eigen kracht alamat (B16/30mA) en in de pomp zit een 3f kwh-meter en heishamon. De derde fase is niet aangesloten momenteel. Kan eventueel een buitenstopcontact worden later.
De WPB heeft een eigen B16 groep achter aardlek, een ongebruikte droger-aansluiting.
[Afbeelding]
Eerste dag een stukje bestrating opgeschoven, zand gestort, grindmat erin gaten in de gevel.
*63mm diepe gatzaag van Amazon
*60mm regenpijp (HWA) van de bouwmarkt
Ging prima met mijn bosch blauw hamerboortje door de bakstenen wand (spouwloos, dubbelsteens muur). De pijp ging er soepel doorheen en met een wiggetje en wat purschuim goed op de plek gezet en afgedicht.
[Afbeelding]
Pomp staat netjes op bigfoots (600mm) die ik van Ebay heb, na alle aansluitingen heb ik het grind nog verder afgevuld (niet op foto).
Binnen was het een groter gevecht dan gedacht, ik wilde namelijk onder- & achterlangs mijn keukenblok. Gelukkig zelf gebouwd & geplaatst, dus ik wist exact hoe en wat deze deels te verwijderen.
Vloerverwarmingsverdeler heb ik vervangen voor een pomploze niet-menger. Dan stijgt er 32mm en op de 1e etage gaat dit via vuller, manometer, magneetfilter en ontluchter, over op het "oude" 22mm pex naar de radiatoren boven. Ik heb 32 doorgetrokken en geïsoleerd zodat de mogelijkheid tot fancoil boven open blijft
[Afbeelding]
TODO:
- Heishamon debuggen / bereik verbeteren
- Boven laatste T-stukken en koppelingen inpakken & aftapen
- Leidingen buiten inpakken in Armaflex (althans, Ali knock-off)
zijn hier nog tips, dos/donts voor? Daarna helemaal inpakken met tape?
Ik heb D-TAPE Permanent duct tape gebruikt.
In meerdere kleuren beschikbaar en zit er nu al 3 jaar op.
PV: Zuid 3.5kWp | Z-W 1.6kWp | Horizontaal (dunne film buis) 2kWp | totaal 7.15kWp | 5kW Panasonic H icm Heishamon | infrarood vloerverwarming | Label A in huis uit 1939
veder in deel 2teacher schreef op maandag 13 maart 2023 @ 20:31:
@Ep Woody @FransvWoerkom @twain4me het is tijd voor een volgend deel....
Panasonic Warmtepomp 101: Installatie en Optimalisatie Deel2
Dit topic is gesloten.