Andyk125 schreef op zondag 19 maart 2023 @ 13:02:
[...]
Ik kan persoonlijk niet zeggen dat ik merk dat het laatste vaak voorkomt, in ieder geval niet de laatste dagen dat ik mij in dit gedeelte in het forum begeef. Ik post niet vaak een reactie, maar lees geregeld reacties van anderen. In het Provinciale Staten verkiezingen draadje ben ik uiteindelijk zelf maar gaan reageren, omdat ik op elke pagina tientallen gebruikers hun ongenoegen zag ventileren over de verkiezingswinst van de BBB. Iedereen die op die partij had gestemt werd uitgemaakt voor herzenlose, anti-kiezers die geen weloverwogen beslissing hebben gemaakt met hun stem. De vooroordelen en aannames vlogen in het rond. Als je dan wil dat mensen topic reports aanmaken voor wanneer de regels overtreden worden dan hadden hele hele pagina's gewist kunnen worden.
Allereerst, de essentie blijft natuurlijk gewoon staan. Zonder topic reports aan te maken kan je er niet vanuit gaan dat posts die blijven staan expliciet zijn goedgekeurd door moderatie. Of nog een stap verder, dat ze een afspiegeling zijn van vermeende politieke bias van moderatie.
Maar concreet stel ik voor dat je via een TR (of desnoods via DM) enkele voorbeelden aangeeft waarin je dit ziet. S.v.p. niet in het feedback topic, aangezien we discussie over individuele posts en deelnemers niet toestaan.
In plaats van dat er nog een degelijke discussie gevoerd kan worden, zijn het vaak alleen maar dezelfde personen die hun meningen kunnen en willen ventileren zonder dat tegengeluid gewenst is. Juist omdat vaak dezelfde mensen een topic report aanmaakt en het gevaar hiervan is dat het allemaal heel eentonig wordt en mensen voelen niet meer de behoefte om hun mening of standpunt nog te delen. En dat terwijl dit juist het hele idee is achter een forum.
Dat is helaas niet iets wat makkelijk te voorkomen en is hoe discussie forums (bijna) overal functioneren. Er zal altijd een bepaalde groep zijn die veel energie en tijd kan steken in discussies en die zullen dus meer in discussies terug te vinden te zijn.
Er zijn in een ver verleden wel eens ideeën geuit zoals een postlimiet per dag, maar dat is alleen bij ideeën gebleven.
Verder gaat het niet zozeer om een tegengeluid, er zijn maar weinig politieke kwestie die een strikte zwart/wit benadering toelaten dat waarin men voor of tegen kan zijn. In elke kwestie zit altijd meerdere aspecten en nuanceringen. Discussies waarin al die aspecten en nuanceringen naar voren komen zijn uiteindelijk (imho) de beste politieke discussies.
De hele discussie omtrent feiten en bronnen kun je eindeloos voeren, want 90% van de reacties zijn vaak gewoon een mening, ook al willen mensen doen alsof het een feit is of is het los verweven met feiten. Vergeet niet dat ook in de wetenschap er amper een volledige consencus is en dat het vaak afhangt van hoe cijfers geinterpreteerd worden en welke voorwaarden men er aan stelt.
De essentie van een discussie is dat je gezamenlijk door uitwisselingen van onderbouwde argumentatie tot nieuwe inzichten komt. Een mening bevat alleen expressie en geen argumentatie en onderbouwing, dat maakt de discussie moeilijk en zorgt ook nog eens voor omgekeerde bewijslast. D.w.z. andere mensen moeten dan moeite gaan doen om het argument te onderbouwen. Vandaar dat wie beweert bewijst het uitgangspunt is.
Dat is in essentie ook het verschil tussen sociale media (zelf expressie) en forums (onderbouwde discussie).
Dit staat ook allemaal in ons AWM beleid:
Actualiteit, Wetenschap & Maatschappij Beleid
En in ons handboek voor brongebruik:
Brontoetsing #hoedan?!