Chip. schreef op maandag 13 maart 2023 @ 21:53:
Paar vragen...
Situatie; Wij hebben een woning bij een project dat door twee aannemers wordt gedaan. Bij iedere fase wordt de ene helft van de woning door de ene aannemer gedaan de andere helft door de andere aannemer, zie het als ene kant van de straat vs andere kant van de straat.
Op zich heb jij een contract met een aannemer. Dat een andere aannemer het bouwt is voor jou, in principe, niet relevant. De contractaannemer is aanspreekpartij.
Vorig jaar in januari is onze aannemer van het project begonnen met de bouw van de woningen van onze fase. De andere aannemer is in april beginnen met het bouwen van de woningen die dus ook in dezelfde fase vielen maar voor hun rekening waren.
Nu maart ruim 1 jaar later zijn de woningen van de andere aannemer al vrijwel klaar en kunnen de bewoners of 1 maand erin trekken. Heel leuk voor hen!
Echter onze aannemer is nu pas klaar met de 1ste verdieping, ze gaan hopelijk binnen kort beginnen met het de dakbedekking echter hebben wij (en andere bewoners) onze twijfel of het hen uberhaupt nog gaat lukken om iets op te leveren voor de bouwvak. Zwaar irritant dus.
Nogal ja.
Nu is het zelf ook zo dat de andere aannemer voor de fase die na ons komt zelfs al veel verder is! Daar zijn ze al bijna klaar met de daken van de andere woning en hebben de bewoners al hun woning in kunnen kijken, dat hebben wij zelfs nog niet kunnen doen.
Nu heb ik een paar vragen (ben geen expert)
* Waar kan ik terug zien hoeveel 'bouwdagen' er waren vorig jaar? Word dat ergens bijgehouden?
De aannemer dient dit de administreren. Als er conflicten over komen dan zijn er externe partijen die deze administratie kunnen controleren aan de hand van weergegevens van het KNMI van het dichtstbijzijnde weerstation. Je kunt dat ook zelf proberen te doen (die data is bij de KNMI te downloaden)
* Wat is het gevolg dat de woning zolang zonder dak staat? Waardoor er overal water en vuil naar binnen kan? Met name, is er eventuele impact op de levensduur / kwaliteit van het isolatie materiaal, et cetera?
De isolatie wordt eventueel zeiknat. Die droogt vanzelf, afhankelijk van het type, naar binnen of naar buiten toe. Heb je isolatie met een metalen buitenkant, dan droogt de isolatie vooral naar binnen. Je bent dus heel veel tijd kwijt om het vocht uiteindelijk uit je gebouw te krijgen. Bij isolatie zonder metalen platen vindt de droging ook naar buiten plaats en gaat dat sneller.
is er hout gebruikt, dan kan dat gaan schimmelen. Dat ziet er niet mooi uit en daar maak je dan straks een opleverpunt van. Ook zou het kunnen rotten en dan ben je verder van huis. Ik ken voorbeelden waar een dakraam al volledig verrot bleek na 2 jaar omdat het tijdens de bouw zeiknat geplaatst is.
* Is er iets wat ik kan doen? Schat van niet helaas. Voelt ook heel krom als straks woningen van een latere fase (hetzij een andere aannemer) eerder wordt opgeleverd.
Nee, je kunt niets doen. Jouw contract specificeert een aantal werkbare dagen. Je kunt de aannemer eens vragen hoe het staat met het aantal dagen, maar ruwweg moet je op 180 a 200 dagen per jaar rekenen.
Pas nadat die termijn voorbij is kun je iets. Betrek dan ook altijd Woningborg en/of SWK in dat verhaal.
[Voor 4% gewijzigd door Blihi op 14-03-2023 09:23]