toxictooms schreef op zondag 16 januari 2022 @ 17:00:
@
Andrehj .
accumulatie vuren is verwarming met vuurvaste stenen die opgewarmd worden tijdens de nacht.
De COP is idd 1 op 1.
Je loopt wel heel hard van stapel...
Ik zou graag ervaringen lezen van mensen die reeds verwarmen met een L/L WP en wat het verbruik gemiddeld is per 24u.
Het gaat tenslotte om een redelijke aankoopprijs en het zou jammer zijn om in de winter de woonkamer niet warm te krijgen.
Op de detail fiche van daikin staat een jaarverbruik van 1300kWh/jaar, wat een stuk minder is dan 3000kWh
Het lijkt misschien alsof hij redelijk hard van stapel loopt, maar hij heeft wel een punt. Ten opzichte van een puur elektrische verwarming, kan je het geschatte verbruik voor verwarming op jaarbasis delen door de SCOP van de warmtepomp. Bij een daikin Perfera zit dat dan rond de 5.1, bij een Ururu Sarara zelfs 5.9. Ik haal deze 2 toestellen even aan omdat we die hier thuis ook hebben staan.
In het ideale geval heb je verbruikscijfers voor een heel koude periode en kan je daaruit afleiden wat je in het slechtste geval verbruikt (bij -15 bijvoorbeeld). Alternatief kan je gaan kijken wat je verbruik per graaddag is. Je gaat dan een warmtepomp moeten zoeken die bij die minimumtemperatuur nog het gevraagde verwarmingsvermogen kan leveren. Je kan niet zomaar naar de cijfers van de detailfiche kijken, want die gaan uit van een correct gedimensioneerde warmtepomp. Voor extreme gevallen kan je nog altijd een elektrische bijverwarming aanzetten.
Ik moet zeggen dat je voor een jaren 60 huis wel heel weinig verbruikt. 3000 kWh aan warmte is een stuk minder dan wat wij in ons huis (dat overigens even oud is) verbruiken. Bij ons ging er zo'n 1200 liter stookolie per jaar door (met het thuiswerken dankzij Corona eerder 1500 a 1600 liter), wat met ruwweg 10kWh/liter toch heel andere cijfers geeft.
Onze situatie: huis uit 1960, spouwmuur na-geisoleerd met rotswol, ramen triple glas en moderne PVC profielen. Living + keuken, samen goed voor ongeveer 100 m3 wordt momenteel verwarmd met een 2,5 kW
Daikin Ururu Sarara, die het tot net onder het vriespunt alleen getrokken krijgt. Kouder dan -3 is het nog niet geworden, maar ik vermoed dat daar de grens ongeveer ligt.
Aangezien jouw verbruik overeenkomt met de energie in 300 liter stookolie (of pakweg 400 liter rekening houdend met verliezen), zal jouw warmtevraag een stuk lager liggen dan de onze. Ik verwacht dan ook dat een 5 kW unit veel te zwaar gaat zijn, zeker omdat je met een warmtepomp typisch 24/7 stookt om dat ding rustig en met een hoog rendement te laten draaien.
Als je toch voor zo'n zware unit wil gaan, zorg dan dat je er eentje hebt die ver kan terugmoduleren, zodat die niet constant zit te pendelen. Van de Daikin US weet ik toevallig dat alle uitvoeringen (2,5kW, 3,5kW en 5kW) terug kunnen tot 600W warmte, dus daarbij maakt het minder uit, al is de 5 kW op de stilste stand iets minder stil dan de andere.
Kortom, als je een airco plaatst met een SCOP van 5,7, dan is je jaarverbruik ongeveer 3000 kWh/ 5,7 = 530 kWh. Daar gaat wat bijkomen door de defrosts, maar dat geeft je wel een idee.