Marcopano schreef op donderdag 14 april 2022 @ 11:27:
Qua (hardware) aanschaf snap ik dat, maar qua installatie gaat het wel weer duurder uitpakken.
Denk ook niet dat ze dan op dezelfde groep kunnen, en een 7KW buitenunit kan dat wel
Ik snap je hoor, maar ik neig toch naar 1 enkele buitenunit van een lokale installateur waar ik een goede relatie mee lijk te hebben
Wij hebben een multi-split van mhi (buiten 6.0kW, binnen woonkamer 3,5kW, trap 2,5kW en slaapkamer 2kW).
Ons bevalt dat erg goed. Maar ik denk dat er voor beide situaties iets te zeggen is, afhankelijk van wensen en situatie.
Wij gebruiken vooral onze woonkamer-unit om te verwarmen. De andere 2 hebben we deze winter alleen een keer of 2 gebruikt om te kijken hoe dat zou werken.
Het niet verwarmen boven (met 1 raam permanent een stukje open) gaf hier op de bovenverdieping (inclusief kleine douche) een temperatuur van soms 5 graden. Dat bleek voor ons geen probleem.
Wanneer wij onze woonkamer-unit (3,5kW) gebruiken (3D auto stand), dan start het systeem op met een verbruik van rond de 2,2kW. Afhankelijk van de huidige temperatuur binnen (meestal rond de 15-17 graden), de gevraagde temperatuur binnen (meestal op de afstandbediening 18-20graden) en de temperatuur buiten loopt dat verbruik terug tot standaard ongeveer 320W. Dat heeft afhankelijk van eerder genoemde punten tussen de 1 en 5 a 6 uur nodig).
De enige afwijking qua gebruik die wij hebben kunnen constateren was het terugzakken naar 300W bij gebruik 2 binnen-units wanneer alles op temperatuur was, en een verbruik van ongeveer 200W bij een gevraagde temperatuur van 18graden. Daarmee wordt hier de werkelijke temperatuur in de kamer ongeveer 19,5 graden zolang het buiten niet te koud is. Hij komt dan op het verbruik van 200W dmv pendelen.
Wanneer wij een single split unit zouden hebben van 3,5kW, dan zou ons minimale verbruik per uur waarschijnlijk een stuk lager liggen dan die 320W die wij verbruiken. Ik heb zelf geen ervaring, maar er is hier genoeg over te lezen.
Dat zou dus betekenen dat het minder duur wordt om de airco, die ene unit, bijvoorbeeld 24 uur per dag aan te laten staan. Daarmee voorkom je het hoge verbruik wanneer je hem start, en je hebt minder herrie omdat de unit niet op z'n top hoeft te draaien en dus vooral heel zachtjes zal blazen. Er zal waarschijnlijk ook een hoger gevoel van comfort ervaren worden door de stabiele temperatuur. Daarnaast, omdat zo'n unit verder kan terugschakelen, zal hij minder snel gaan pendelen. Nu is pendelen iets dat bij ons dus een lager verbruik geeft, maar ik heb gelezen dat dat bij veel mensen anders is.
24/7 laten draaien met een minimaal verbruik van 320W is minder verleidelijk dan bij bijvoorbeeld 150 a 200W.
Waarom zijn wij dan toch blij met ons systeem?
Omdat wij niet heel veel waarde hechten aan comfort. Wij lopen overdag rustig met een jas aan of een dikke trui. Wij vinden het geen probleem dat het hier delen van de dag niet meer is dan 15-17graden, en gebruiken onze airco vooral overdag wanneer het buiten minder koud is (gunstig voor de cop), en liefst wanneer onze zonnepanelen voldoende stroom leveren. Uiteraard is het niet zo strak als het hier nu klinkt, maar wij gebruiken onze airco dus vooral enkele uren per dag.
Dat werkt voor ons goed, omdat onze buitenunit dus behoorlijk wat kracht heeft om het hier vlot warm te krijgen, ook wanneer het buiten koud is, en bovendien hoeft onze buitenunit daar niet hard voor te werken, waardoor defrosts hier een zeldzaamheid zijn (4 deze winter).
Hiermee hadden wij een behoorlijk laag verbruik. In de maanden januari t/m nu hebben we 139kW verbruikt voor het verwarmen met de airco. We keken er zelf van op en hebben besloten volgend jaar iets meer te stoken, maar goed, dit systeem werkt voor ons dus goed.
Maar hou je van comfort en stabiliteit qua temperatuur en geluid, dan zou ik zelf dus misschien voor de ruimte die het meest gebruikt gaat worden ook een aparte single-split nemen denk ik.
Lang verhaal, maar ik hoop dat je er iets aan hebt.