Zolang het niet onder de -10 komt, en je een A+++ airco hebt, waarschijnlijk wel. Een andere vraag is of je het dan nog warm krijgt. Beide combineren kan natuurlijk ook, dan hoeft je CV niet zo hard te werken.
Verwarmen op gas: 1 m3 = ca. 9 kWh = 80 ct. Let wel, om die 9 kWh te halen heb je wel een goed ingeregelde CV-installatie nodig die dan mooi condenseert. Dus 50/30 (LTV). Anders kun je beter rekenen met 7-8 kWh aan effectieve warmte/m3 gas. Als we aan de stroom-kant de zonnepanelen enz. even buiten beschouwing laten, als je voor stroom dus zeg eens gewoon 22 ct betaalt, kost 3.64 kWh hetzelfde als 1 m3 gas.
Je COP moet dus afgerond zo'n 2.5 of hoger zijn, om de WP goedkoper te maken.
Of dat zo is cq. zou moeten zijn, kun je opzoeken in de specs van je airco. Weet niet welke je hebt, maar bv. een aantal gangbare A+++ modellen van Daikin staan
hier tussen, met waarden bij allerlei temperaturen. Bijvoorbeeld, bij 6 graden buiten, doeltemperatuur 20 binnen, gaat er 1 kW in aan stroom, en komt er 4 kW aan warmte uit. Dat is dus een COP van 4. Echter, bij -10 gaat er slechts 0,68 in, en komt er 2,17 kW uit. Dus COP van 3.2 nog steeds. Echter is de kans dat je het bij -10 warm houd met 2 kW is, tenzij een splinternieuwbouwhuis, niet zo groot. Pas bij -15 kom je dan in de buurt van die COP=2.5.
Let wel, dit zijn wel specifiek energiezuinige modellen. Met een A++ of nog minder model, zal het omslagpunt wel eerder liggen.
Ook neem ik aan dat deze berekeningen geen rekening houden met defrosts. Dat kan, zeker met het weer van de komende 2 dagen, de COP ook nog wel aardig verzieken.
Anyway, mijn vermoeden is dat je in veel huizen ergens tussen de -5 en -10 niet meer warm krijgt met alleen de L/L warmtepomp, ook al zal het op dat punt nog niet duurder zijn dan verwarmen met gas. Najah, lekker allebei aanzetten dan.