Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen Vorige deel Overzicht Laatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 ... 7
Acties:
  • 2.335.453 views

Acties:
  • +42 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
Mede-auteurs:
  • HarmoniousVibe
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 06-05 14:35

HarmoniousVibe

  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 23:01

Speedy-Andre

  • antonboonstra
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 09-05 18:41

antonboonstra

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:34

Notna

  • kevineppo
  • Registratie: Mei 2013
  • Laatst online: 23:22

kevineppo

Matched: panasonic

Lucht/Lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen (airco)

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/xHcMja1J0ETJoQq4kucdpb4q.jpg
Welkom in het vernieuwde topic over lucht/lucht warmtepompen, in de volksmond beter bekend als de airco. Het topic voor iedereen die geen zin heeft om badend in het zweet 's nachts wakker te worden in de zomer. Of voor die mensen die gewoon niet tegen warmte kunnen :p. Maar, nu ook voor mensen die willen besparen op hun energierekening. Dit topic gaat nu niet langer alleen over koelen, maar ook over verwarmen. Het is bedoeld als opvolger van onderstaande topics.
Voorgangers:
Koelen
Het grote airconditioning topic
Het grote airconditioning topic - Deel 2

LET OP: dit topic is oud. Hier vind je deel 2:
Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen - #2

Verwarmen:
Huis verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp

Merkspecifieke topics:
In dit topic kan je terecht omtrent specifieke instellingen en gebruik met MHI (Mitsubishi Heavy Industries) lucht/lucht warmtepompen: MHI instellingen topic

Hoe werkt het?
De meeste mensen denken bij airco's al snel aan de grote, energieslurpende, luide apparaten uit Amerika. Alleen wat wij hier een airco noemen, noemen ze in Amerika een "mini split". Een relatief kleine warmtepomp die tot ver beneden het vriespunt warmte uit de omgeving onttrekt en verplaatst. De vloeistof die in de airco wordt opgewarmd wordt vervolgens naar binnen of naar buiten gepompt, afhankelijk van of je aan het verwarmen of koelen bent. Voor een wat diepere duik in de werking van een airco als warmtepomp, kijk eens naar deze video van Technology Connections. Maar in het kort kunnen we het als volgt samenvatten:

Een airco is eigenlijk vrij simpel: men neme een gesloten circuit van leidingen dat gevuld is met een koudemiddel. In dit circuit bevinden zich vier onderdelen: een compressor (4), een condensor (1), een ventiel (2) en een verdamper (3). De compressor comprimeert het gas en zet het onder een hoge druk zodat het kookpunt verhoogd wordt. Tijdens dit proces ontstaat warmte. Omdat het gas nu onder hoge druk staat, zal het gas bij een hogere temperatuur kunnen condenseren. Dit gebeurd in de condensor waar het gas wordt afgekoeld. Hierna vervolgt de vloeistof zijn weg naar de verdamper. Hier zit een speciaal ventiel (2) waar de vloeistof doorheen stroomt. Aan de andere kant van dit ventiel is de druk lager: het gevolg is dat de vloeistof verdampt en warmte opneemt van zijn omgeving. Nadat het gas de verdamper weer heeft verlaten, wordt het door de compressor weer aangezogen en onder druk gezet: het gas wordt hierna weer een vloeistof.

Het proces is vergelijkbaar met hoe water zich gedraagt in een snelkookpan. Door de hoge druk blijft het water ook bij hogere temperaturen dan 100 graden vloeibaar. Haal je de druk eraf (wat niet aan te raden is bij een snelkookpan), dan wordt al het water omgezet in stoom. In de verdamper van een airco gebeurd hetzelfde, maar dan gecontroleerd en met een koudemiddel waarvan de kooktemperaturen aanzienlijk lager zijn (+/- 7 graden Celsius).

Dit proces kunnen we gebruiken om een ruimte af te laten koelen of om deze juist te verwarmen. Het mooie aan dit proces is dat we meer warmte kunnen transporteren dan we aan elektrische energie van het net onttrekken. De ratio tussen opgenomen energie en verplaatste energie noemen we de COP, oftewel de Coefficient of performance
Verwarmen met een airco
De stelregel is eigenlijk wel dat je met alleen koelen met veel meer weg komt dan met verwarmen. Hier komt de eerder genoemde COP om de hoek kijken. Je zou het wellicht niet direct denken (de airco wordt al enkele decennia verketterd als energievreter) maar koelen kost slechts een fractie van de energie die je spendeert aan verwarmen. De reden daarvoor is logisch: in de zomer is het buiten vaak een graad of 25/30 en willen we het binnen een graad of 21~23 hebben. Een relatief klein verschil. In de winter daarentegen willen we het binnen graag op 21 houden terwijl het buiten rond het nulpunt zweeft. Dat grotere verschil zorgt ervoor dat we in de winter veel meer een beroep doen op het systeem. En daarom willen we met verwarmen graag een systeem dat zo goed als mogelijk is toegespitst op het huis. Een ander reden is wat technischer: bij temperaturen in de lagere regionen moet het systeem met hogere drukken werken om genoeg warmte te kunnen transporteren. Dat kost meer energie.

Indien je wilt verwarmen met een airco is het zeer aan te raden om te kijken naar een van de A-merken (Mitsubishi en Daikin). Deze hebben over het algemeen een hogere COP en zijn dus aanzienlijk efficiënter. Verder is de regeling van deze merken voor verwarmen vaak beter, wat een rustigere binnen- en buitenunit tot gevolg heeft.
Wat voor systeem moet ik nemen?
Nu wordt het verhaal helaas een stuk lastiger, omdat dit grotendeels afhankelijk zal zijn van je persoonlijke situatie. Er zijn drie soorten airco waarin we onderscheid kunnen maken. Single-split, multi-split en mobiel. Een mobiele airco kan over het algemeen enkel gebruikt worden om te koelen. Verder maken ze erg veel lawaai en is het stroomverbruik behoorlijk veel hoger dan een split unit. Kan je écht, absoluut geen split kwijt en wil je wel actief koelen en/of verwarmen? Kijk dan eens naar een monoblock airco. Meer informatie over dit type airco kan je onder andere vinden in het Innova 2.0 monoblock airco topic. In tegenstelling tot een mobiele airco heeft deze 2 luchtdoorvoeren, waardoor je ruimte niet op onderdruk komt te staan. Omdat de compressor binnen staat maakt deze wel meer lawaai dan een split unit en de efficiëntie is over het algemeen lager.
Multi- en single-split
Dan blijven er twee serieuze opties over die allebei gemeen hebben dat ze onder de categorie split-unit vallen. Er is sprake van een buitendeel en een of meerdere binnendelen. Bij multi-splits is er sprake van een buitendeel, en meerdere binnendelen. Single splits hebben een binnendeel en een buitendeel. Vanuit esthetisch oogpunt (bij veel Tweakers speelt ook de WAF factor een grote rol) is een multi-split vaak wenselijk. De keuze voor een multi-split is echter niet voordehandliggend.
Multi split voor en nadelen
Een multi split heeft als grootste voordeel dat er maar één buitenunit nodig is voor tot wel 4 binnenunits. Om deze meerdere binnendelen van genoeg koudemiddel te voorzien, hebben ze vaak zwaardere compressoren ten opzichte van de single broertjes en zusjes. Dit kan betekenen, als slecht 1 van de binnenunits aan staat, dat de airco gaat pendelen. Daarnaast is bij vrijwel iedereen de warmtevraag het grootste in de woonkamer. Slaapkamers worden vaak niet of heel weinig verwarmd, en dan helpt die grote compressor niet. Verder heeft een multi split last van 'bleeding', wat betekent dat een deel van de warmte of koelte van de ene unit 'lekt' naar de andere units, ook als ze niet aan staan. Als laatste is een multi split vaak duurder dan meerdere single splits

Bij veel koelen kan de multi juist weer een schaalvoordeel bieden. Ik kan hier mijn eigen situatie mooi als voorbeeld hanteren. Er hangen hier drie single splits die allen een minimumvermogen hebben van zo'n 150W. Als die alle drie in de winter aan staan, dan verbruiken ze samen 450W. Dat is vaak meer dan het minimumvermogen van een multi split in de zomer. Die kan zijn minimumvermogen netjes verdelen over alle units die aan staan. Staan de binnenunits vaak tegelijk aan zoals bijvoorbeeld 2 binnenunits in dezelfde (woon)kamer? Dan kan een multi split een goede oplossing zijn.
Hoeveel vermogen heb ik nodig?
Liefst zo min mogelijk :). Een belangrijk feit om in het achterhoofd te houden is dat een aircosysteem net als een CV ketel een minimum en een maximum vermogen heeft. Je CV ketel buffert deze warmte in water, wat samen met je radiatoren of vloerverwarming uitstekend in staat is om energie op te slaan en langzaam af te geven. Hiermee is het dus relatief eenvoudig om de temperatuur in een kamer redelijk constant te houden, ondanks dat je ketel niet constant aan staat. Een aircosysteem heeft dit niet. Deze verplaatst energie in de lucht, en als het minimumvermogen wat hij minimaal kan transporteren teveel is voor de ruimte, dan wordt het setpoint in de ruimte inherent overschreden. Het gevolg is dat de compressor in je buitenunit, net als je CV ketel, aan en uit zal gaan. Dit gedrag noemen we pendelen. Het vervelende aan een pendelend aircosysteem is dat dit vaak merkbaar is aan het comfort in de ruimte omdat de temperatuur aanzienlijk kan fluctueren.

Er wordt vaak gezegd dat pendelen een negatief effect heeft op de levensduur van de compressor. Graag verwijzen we daarvoor naar deze post. Pendelen heeft geen effect op de te verwachte levensduur van de compressor:
Hespy schreef op dinsdag 27 december 2022 @ 11:19:
[...]


De uitleg die je geeft klopt totaal niet, een compressor is zuiggas gekoeld en zal door het draaien de olie en de windingen kouder hebben dan wanneer hij stil staat, dit is een misvatting die de mensen zonder koeltechnieshe achtergrond maken. 95% van de compressor is lage druk enkel vanaf de persklep zal het warm worden waar de compressie gebeurt.

Het pendelen met een inverter compressor heeft totaal geen invloed op de levensduur. De mensen leggen een link van vroeger toen er nog een hoofd en een start wikkeling in de compressor zat met een start relais en een contactor. Door het veel starten en stoppen kwam er slijtage aan de relais en contacten. Maar sinds de inverter speelt dit geen rol. Een compressor van een frigo star ook tussen de 4 en 6 keer per uur. Het enige nadeel van pendelen is dat het comfort minder zal zijn omdat de temperatuur niet constant blijft.
Dat gezegd hebbende, wil je ook niet te weinig vermogen hebben natuurlijk. Concreet, hoeveel vermogen is er nu benodigd? De meeste accurate berekening vermogen voor verwarmen wordt bereikt door een extern bureau een op maat berekende warmteverliesberekening te laten maken. Dit is kostbaar en de ervaring leert dat als we de gegevens hier https://bouw-energie.be/n...n/warmteverliesberekening invullen we tot een goed resultaat komen. Vraag je installateur bij grote afwijking hoe hij aan zijn waardes komt. Ervaring leert dat ze bijna altijd te grote vermogens willen plaatsen. Better safe then sorry, maar groter is met warmtepompen niet beter.

Voor verwarmen kan een parallel getrokken worden met een bestaande CV installatie. Houdt er daarbij wel rekening mee dat veel CV installaties _zwaar_ overbemeten zijn en daardoor minder efficient zijn. Ter vergelijking: ik verwarm hier met 2 x 3,5 kW waarbij de unit op de eerste verdieping doorgaans uit zijn neus zit te eten. Het CV systeem wat hier hangt is 36kW.. Dit komt omdat het vermogen vooral nodig is voor warm water tappen. Een ander dingetje wat belangrijk is: het opgegeven vermogen is doorgaans het koelvermogen. In verwarmingsmodus kunnen ze vaak meer leveren. Beneden hangt hier bijv. een 3.5, die in warmtemodus 4.2 kan produceren. Op de max draaien is echter wel killing voor je COP, dus als het je hoofdverwarming wordt, ga dan niet voor het kleinst mogelijke. Mocht het eens -10 worden buiten dan bestaat de kans dat je unit te weinig warmte kan leveren. Hier kan je zien dat dat soort omstandigheden vrij uniek zijn: https://www.wintergek.nl/...lde-temperatuur-nederland

Om een inschatting te maken hoeveel vermogen je nodig hebt voor je totale woning zou je, net als bij het berekenen voor een lucht/water warmtepomp, kunnen beginnen met de Koevlaas formule (let op, betreft hier verbruik voor je hele woning inclusief SWW). Let hierbij dus wel op dat je alleen het gasverbruik voor verwarming hier invult. Als je weet wat je verbruikt in de maanden dat je je verwarming niet gebruikt weet je wat je verbruik is voor warm water en koken. Dit verbruik trek je dan van je totale verbruik af en dat is dan je gasverbruik voor verwarmen van je huis.

Koevlaasformule is: Aantal m3 gasverbruik per jaar x 8 KW warmte uit een m3 gas. Dit deel je door 1650 > Afronden naar boven.

Voor een gemiddelde (tussen)woning kan je denken aan een 3.5 kW of 2x2.5 kW unit voor de woonkamer, en 2kW tot 2.5 kW units voor de slaapkamers (welke meestal al overbemeten zijn gezien de relatief lage warmtevraag, maar kleiner is er meestal niet).
Verhaal over koelmiddelen: R410A en R32
In elke warmtepomp, zo ook de airco's, zit een koudemiddel. Dit middel is zo ontworpen dat het precies verdampt en condenseert met een bepaalde temperatuur en druk, om zo effectief warmte te kunnen verplaatsen. Koudemiddel als broeikasgas is zeer potent. Hoewel een goed afgeperst en gevacumeerd nauwelijks lekt, is het verstandig om te kiezen voor een warmtepomp met bijvoorbeeld R32. Dit heeft een lagere 'global warming potential' dan bijvoorbeeld R410A.
Om de afbraak van de ozonlaag tegen te gaan wordt sinds eind jaren 90 van de vorige eeuw het koudemiddel R410A veel gebruikt. R410A bestaat uit een combinatie van R125 en R32. Dit koudemiddel zorgt echter wel voor CO2-uitstoot, waardoor R410A een relatief grote impact heeft op de opwarming van de aarde. R410A heeft een Global Warming Potential (GWP) van 2.090. R32 brengt net als R410A geen schade toe aan de ozonlaag, maar stoot fors minder CO2 uit. R32 heeft namelijk een GWP van 675. Naar verwachting wordt er op grote schaal overgestapt op R32 als koudemiddel.

Voordelen
Het gebruik van R32 biedt ten opzichte van R410A verschillende voordelen:

• R32 biedt een 10% hogere efficiëntie dan R410A. Dit leidt tot een hogere prestatiecoëfficiënt en hogere score op de Energie Efficiëntie Richtlijn (EER).
• R32 is weliswaar ontvlambaarder dan R410A, maar biedt een lage verspreidingssnelheid van 1,9 km/h. Om te ontbranden is daarnaast een concentratie van 0,3 tot 0,6 kg per m3 nodig en een ontstekingsbron met directe vlam van meer dan 640 °C.
• R32 biedt betere prestaties dan R410A bij extreme buitentemperaturen.
• Het aardverwarmingsvermogen (Global Warming Potential) van R32 (675) bedraagt slechts een derde van de GWP van R410A (2.090).
• R32 bestaat uit slechts èèn bestandsdeel, waardoor het koudemiddel eenvoudig kan worden gerecycled en hergebruikt.
• R32 is makkelijker in gebruik voor installateurs en onderhoudsmonteurs dan R410A. Het koudemiddel kan zowel als vloeistof als gas worden gevuld.
• De werkdruk van R32 is vrijwel gelijk aan die van R410A.
Kortweg: R410A vermijden tenzij je de airco praktisch gratis krijgt. Oudere middelen als R407C moet je niet eens overwegen :)
Kosten drukken met gedeeltelijke zelfinstallatie
Een beetje doe-hoe-zelver zal weinig moeite hebben met de installatie. In de basis is dat vrij simpel:
• Ophangen van de binnenunit. Zorg ervoor dat deze WATERPAS hangt! Een binnenunit die niet waterpas hangt gaat (waarschijnlijk) water uitspugen.
• Plaatsen van de buitenunit. Liever heb je deze ook waterpas, maar veel maakt het hier niet uit. De buitenunit produceert ook condens als je de airco laat verwarmen. Je wilt niet dat dit water langer in de buitenunit blijft staan dan nodig is.
• De elektra. Zie hiervoor de FAQ: Over het aanleggen van elektra
• Een gat in de buitenmuur boren. Zie hiervoor de FAQ: Ik laat een nieuwe airco installeren, maar doe het voorwerk zelf. Zo wil ik zelf alvast de gaten gaan voorboren. Welke diameter heb ik nodig?
• Goten monteren aan de buitenmuur. Is optioneel en moet je zelf weten.
• Het spannende deel: de leidingen! De leidingen zijn gemaakt van koper en voor de apparaten waar we het in dit topic over hebben zijn deze doorgaans van het formaat 1/4 (trekleiding) en 3/8 (persleiding). Deze leidingen laten zich relatief makkelijk buigen, doch vereist dit wel wat finesse. Wat je kan doen is een stuk leiding opofferen om even te oefenen. Dan kan je makkelijk voelen hoeveel kracht je op zo'n leiding kan zetten voordat hij knikt, en uit ervaring kan ik zeggen dat dat best wel veel is. De truc achter het buigen van deze leidingen is om niet teveel in een keer te willen buigen. Voor een 90 graden bocht is doorgaans zo'n 10cm nodig, probeer zo'n bocht niet in een kleinere radius te buigen, dat gaat vaak niet goed. Als je je daar aan houdt en stukje voor stukje de leiding tussen je twee duimen en wijsvingers buigt, dan kan er weinig mis gaan. Als je de leiding knikt, dan voel je dit onmiddellijk omdat de leiding direct meegeeft. Buig in dat geval de leiding direct terug en kijk of je de bocht een stukje verderop kan maken. Vaak is zo'n leiding nog wel te redden. Maar eigenlijk ben je gewoon een hork geweest.. ;) Heb je perse een hele scherpe bocht nodig, dan zit er weinig anders op dan een stuk isolatie te verwijderen en een pijpenbuiger te gebruiken. De weggesneden isolatie moet uiteraard wel weer terug!
• Nu wordt het toch echt tijd om een STEK-monteur in te schakelen. Deze zal de benodigde koppelingen aan het systeem lassen, de leidingen vullen met stikstof (druktest, en om alvast alle 'troep' uit de leidingen te verdrijven), vacumeren en tenslotte het systeem in bedrijf stellen. Met meetapparatuur wordt vastgesteld of de goede hoeveelheid koudemiddel in het circuit aanwezig is. Dit is cruciaal, want bij een tekort aan koudemiddel zal het koudemiddel gaan verdampen voordat het de verdamper bereikt heeft. Je kan dit makkelijk zien als de leidingen bevriezen voordat ze in de binnenunit verdwijnen. Een teveel aan koudemiddel zal weer tot gevolg hebben dat het middel halverwege of erger nog, na de verdamper gaat verdampen. Dan koelt het apparaat wel, maar bij lange na niet op volledig vermogen. Dit zuipt ook energie, want de compressor zal maximaal gaan werken omdat de verdamper in de binnenunit niet de verwachte temperatuur haalt. In het ergste geval bereikt koudemiddel in vloeibare vorm de compressor. Vloeistoffen zijn niet comprimeerbaar dus dan schakelt het systeem uit (of raakt de compressor defect).

Graag wil ik benadrukken dat we in dit topic GEEN support leveren op het zelf doen van handelingen die normaliter alleen door gecertificeerde monteurs gedaan mogen worden. Theoretisch gezien mag je wel je eigen unit dichtlassen als je dat wilt, maar doorgaans zijn de monteurs daar niet happig op: zij zijn immers verantwoordelijk voor het lekdicht opleveren. Het koppelen van de leidingen en vrijlaten van het koelmiddel is zelfs strafbaar.
Zijn er installaties zonder STEK monteur?
Dat kan. Je kan een airco nemen met snelkoppelingen. Daar is geen monteur voor nodig. Een alternatief is om bij de bouwmarkt een simpele Tristar split-unit te halen. Deze zijn zelf te installeren. Zie bijvoorbeeld hier voor een voorbeeld van de installatiehandleiding. Let erop dat je GEEN garantie kan claimen op deze apparaten als je ze zelf installeert. Uit ervaring weet ik echter dat het prima kan werken. Mijn Tristar heeft het 5 jaar bij mij thuis gedaan en hij doet nu zijn werk bij een vriend van mij. Of de installatie van deze systemen legaal is laat ik in het midden.

Ik noem Tristar specifiek omdat ik er ervaring mee heb. Wellicht heeft jouw bouwmarkt andere merken in de aanbieding (doorgaans zijn het toch gewoon apparaten van het Chinese Chigo).
Real-life energieverbruik van verwarmende tweakers!
TweakerRuimte in M3EnergielabelSetpoint24/7 of tijdVerbruik
Glashelder110A2316 h/d 23, 8 h/d 21<Linkje>


*Idee is om hier linkjes op te nemen waar tweakers zelf hun verbruik kunnen bijhouden volgens een standaard template.



FAQ

In de handleiding staat dat een C30A groep nodig is voor een single split. Dat lijkt me veel te zwaar?
Dit wordt inderdaad vaak aangegeven, maar is hopeloos voorzichtig. Waar rekening mee gehouden moet worden is het aanloopvermogen van een airco systeem. Omdat het een compressor is, kan er kortstondig een stevig piekvermogen gevraagd worden, al helemaal als er geen soft start op het systeem zit. Een 3.5 kW Mitsubishi Heavy lijkt bijvoorbeeld ongeveer 1.5-2 kW aan stroom op te nemen tijdens de start. Aangezien er 16*240V=3840W maximaal op een groep mag past dit dus prima. Zit je daar net tegenaan, ga dan voor een 20A groep. Een B-karakteristiek aardlekschakelaar 30A is voor de meeste standaard woonhuizen prima.

Het is dus verstandig om een (grotendeels) aparte groep voor je airco's te hebben, met een werkschakelaar als je het echt netjes wilt doen volgens de regels. Mocht je ècht niet een nieuwe groep kunnen aanmaken en moet je werken vanaf een bestaande groep (of stopcontact!); zorg dan dat deze groep veelal 'kort' gebruikers heeft en/of laag vermogen vragen. Werken met een werkschakelaar is dan wel een prè.
Ik wil graag mijn hele huis c.q verdieping verkoelen. Kan ik op zolder, in de overloop, een unit plaatsen en verwachten dat dit werkt?
Deze vraag komt erg vaak terug. Als het even kan, probeer dan in elke ruimte een kleine binnenunit op te hangen. Dan weet je niet alleen zeker dat het comfort is zoals je verwacht, maar kan je ook nog eens per kamer instellen wat de temperatuur moet zijn. Wil/kan je geen binnenunit in elke kamer hangen? Overweeg dan de kanaalairco. Deze worden langzaamaan vaker aan consumenten aangeboden. Zo heeft Daikin bijvoorbeeld een systeem met Airzone. Hiermee heb je 1 buiten en 1 binnenunit die gekoppeld zit aan een plenum. Vanaf die plenum gaan er +-200 mm buizen naar elke kamer. In elke kamer kan je dan een thermostaat ophangen, waarmee je per kamer de temperatuur kan bepalen. Zie bijvoorbeeld
lemming_nl in "Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen"

Kan/wil je dit ook niet? Dan zou je een unit op de overloop kunnen hangen. Maar weet dat dit waarschijnlijk niet het effect gaat hebben waar je op hoopt. Als je alle deuren open laat en de unit bijtijds aanzet, zal de algehele temperatuur dalen dan wel stijgen. Echter; je zal temperatuurverschillen kunnen ervaren en de airflow is natuurlijk verre van ideaal. Je zal in sommige situaties noodgrepen moeten doen om de lucht goed over beter verspreid te krijgen. Denk aan het plaatsen van ventilatoren in de deuropeningen van kamers om de lucht aan te zuigen en de kamer in te blazen vanuit de gang etc.
Er zijn verscheidene Tweakers die met een dergelijke set-up prima resultaten halen. Maar als je dus in de nacht de deur van een slaapkamer dicht doet, zal die kamer onherroepelijk weer opwarmen/afkoelen. Het zal ook wellicht minder efficiënt zijn (zowel in verbruik als in ervaring) dan een unit in elke kamer. Maar het is nog altijd beter dan een mobiele airco :+
Ik laat een nieuwe airco installeren, maar doe het voorwerk zelf. Zo wil ik zelf alvast de gaten gaan voorboren. Welke diameter heb ik nodig?
We gaan er dan even voor het gemak van uit dat èèn unit, 4 buizen heeft, te kennen:
• Èèn (vloeistof) aanvoer
• Èèn (vloeistof) afvoer
• Condensleiding
• Stroom- c.q sturingskabel
Per 'pakket' moet je zo een 25 tot 30 mm rekenen. Het eea is nog wat 'flexibel' omdat de mantel van de koelvloeistofbuizen in te drukken is. Als je de buizen bij elkaar taped op het punt dat door de muur gaat, dan heb je zo een paar mm speling. [/quote]
Wat zijn goede merken?
Ah, een discussie zou oud als dat AMD en Intel aan het strijden zijn met hun CPU's :+. Kort gezegd heb je premium merken en niet premium merken:

Premium:
• Daikin
• MHI
• Mitsubishi
• Toshiba

Iets minder premium:
• Fujitsu
• Samsung
• LG
Panasonic

Helemaal niet zo premium:
• Midea
• Chigo/Tristar

Nu willen we hiermee niet meteen zeggen dat je troep koopt als je voor de 'iets minder premium' merken gaat. Waar de meeste het wel over eens zijn, is dat de WiFi controller van Daikin een hele simpele, OOTB integratie heeft met Domoticz (en zit tegenwoordig standaard bij de wat uitgebreidere modellen), waarbij de controller van MHI en de bijbehorende app weer redelijk matig zijn. Voor de Home Assistant liefhebbers heeft MHI dan weer een doe-het-zelf oplossing met een Wemos D1 mini. LG heeft ook een hele goede app integratie. Uiteindelijk gaat het om de volgende formule:

• WAF/HAF (Wife Acceptance Factor / Husband Acceptance Factor)
• Budget
• Waar leg jij de nadruk op ? (SEER/SCOP waardes, geluid, uiterlijk etc.)
• Wat is het je waard?
• Wat is er beschikbaar?

Het is dus een antwoord met nog meer lagen dan de gemiddelde ui. En het is ook nog eens afhankelijk van je installateur (als je die hebt) omdat die ook erg merkvast zijn bijv. Dus zoals alles wat je via advies van Tweakers wilt kopen: maak een lijstje met voor en tegen en trek daar je conclusie uit!
Mijn airco heeft een (enorme) afwijking als ik kijk naar de gemeten temperatuur bij de unit vs mijn eigen metingen in de kamer. Klopt dit?
Kort gezegd; ja. En dat heeft vaak te maken met de manier waarom er gemeten wordt. Vaak gebeurt dit middels een sensor die de temperatuur meet van de aanzuigende luchtstroom van de binnenunit. Aangezien die vaker tegen het plafond zit (en warmte stijgt) zal daar een verschil in zitten. Bij sommige merken kan je een 'offset' instellen (dus een afwijking handmatig toekennen aan wat de unit meet), maar vaak is het een kwestie van even wennen en er zelf rekening mee houden.
Wat vinden we van condenspompen?
Simpel; het is een noodzakelijk kwaad. Maar als je ze enigszins kan vermijden moet je dat vooral doen. Condenspompen maken veelal best wat lawaai en zijn èrg storing gevoelig.
Heb ik een onderhoudscontract nodig?
Onderhoudscontracten heb je al voor 120 euro per jaar. Hiervoor krijg je èèn keer per jaar een schoonmaakbeurt van binnen en buiten unit en doen ze een F-gassen lek test. Daarnaast rekenen ze vaak geen voorrijkosten indien er problemen zijn. In sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk om af te nemen om de verlengde garantie te krijgen.

Moet je het dan afsluiten? Dat ligt er enorm aan. Voor particulieren wordt het niet heel veel gedaan. Vergelijk de airco unit met je koelkast. Dat is immers ook een warmtepomp. Naast zo nu en dan goed schoonmaken is er weinig écht onderhoud nodig. Als je zelf dus regelmatig de roosters schoonmaakt (binnen en buiten), wat lekbaktabletten koopt en weet hoe je die plaatst en gewoon zorgvuldig met de units omgaat, is er zeker de eerste 3 tot 5 jaar geen onderhoud nodig. Je kan de onderhoudsmiddeltjes die de monteurs gebruiken ook zelf aanschaffen en er zijn best wel wat tutorials te vinden die uitleggen wat je kan doen om bijv. de condensor schoon te maken. Het ligt dus vooral aan je eigen kunnen en of je zekerheid wilt afkopen voor een bedrag per jaar.
Hebben jullie nog adviezen voor installateurs in regio X?
Wordt nog aan gewerkt!
Zijn er ook installateurs die eigen gekochte onderdelen willen installeren (of alleen in gebruik willen stellen)?
Ja, die zijn er, maar schaars. En dat heeft veelal te maken met de marges en garantie perikelen. Zo zijn er best veel mensen die middels dit topic Airco bestellen in het buitenland airco's uit het buitenland halen, zelf installeren en dan tot de conclusie komen dat er niemand is die het in gebruik kan nemen. Je kan dan de weg bewandelen van het zelf vacuümeren en afpersen van de leidingen door een setje te kopen op Amazon, maar weet wel dat dit tegen de wetgeving is (mag hier ook niet besproken worden!). Niet dat de F-gassen controleur je aan je kraag de gevangenis in gaat slepen, maar als er iemand komt controleren of de unit veroorzaakt schade aan het huis, dan kan je een boete krijgen c.q fluiten naar je verzekering
In de handleiding staat dat de leidinglengte maximaal X meter mag zijn voor hij bijgevuld moet worden. Dienen beide leidingen bij elkaar opgeteld te worden bij de totale leidinglengte?
Nee :)
Die berekeningen en adviezen zijn leuk, ik kom uit op 3 kW, maar er wordt mij 6 kW geadviseerd?
Helaas zien we dit wel vaker.

Monteur zijn over het algemeen redelijk conservatief. Dat is ook enigssinds logisch. Als de monteur precies genoeg vermogen installeert, loopt die het risico op klachten als het in een ruimte niet snel genoeg koud danwel warm wordt. Hetzelfde zie je bij CV monteurs: die installeren een nieuwe ketel en zetten de CV-water temperatuur op 80 graden, dan is het lekker snel warm binnen. CV monteurs zijn straks overigens verplicht om een installatie waterzijdig in te regelen.

Meerdere tweakers op dit forum kunnen je vertellen dat het berekende vermogen echt genoeg is. Twijfel je alsnog? Overweeg dan een warmteverliesberekening uit te laten voeren. Dan weet je het 100% zeker :)


Handige videos en links



Stappenplan schoonmaken van een unit

Nog wat meer videos over schoonmaken

Kanaalunit project

Schoonmaak van een FTXM, gemaakt door @Notna



Schoonmaken van een buitenunit
[YouTube: How to Clean Air Conditioner Outside Unit at Home || Step by Step ||]

[ Voor 128% gewijzigd door Glashelder op 14-03-2023 11:27 . Reden: Quote over levensduur compressor bij pendelen opgenomen ]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Matched: panasonic
Graag jullie advies.

Op dit moment 2 panasonic TZ modellen op de slaapkamers hangen.
Hier zijn wij tevreden over, nu zijn we aan het kijken voor een unit in de woonkamer.

Met meerdere bedrijven contact gehad,

Panasonic TZ is geen officiële hoofdverwarming, daar is het model Etherea voor ( werd mij verteld ). De etherea werd mij dus geadviseerd voor in de woonkamer.

Andere bedrijven leveren Daikin.

Wat is jullie mening over de kwaliteit tussen de 2 merken, met in achtnemend dat het dus gaat om hoofdverwarming van de woonkamer .
Alle extra functie op de binnenunit, zijn deze stortings gevoeliger of ga je er echt profijt van hebben.

Andere tips vanuit jullie ivm hoofdverwarming?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 22:56

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

Matched: panasonic
Voske89 schreef op maandag 4 januari 2021 @ 21:55:
Graag jullie advies.

Op dit moment 2 panasonic TZ modellen op de slaapkamers hangen.
Hier zijn wij tevreden over, nu zijn we aan het kijken voor een unit in de woonkamer.

Met meerdere bedrijven contact gehad,

Panasonic TZ is geen officiële hoofdverwarming, daar is het model Etherea voor ( werd mij verteld ). De etherea werd mij dus geadviseerd voor in de woonkamer.
:D _O- Wat!?
Laat ze maar onderbouwen waarom ze dit vinden, wat een onzin. Waarschijnlijk zit op de etherea meer marge :+

De SCOP van de etherea is iets beter, (daardoor iets zuiniger), heeft wat extra luchtreiniging opties en is 1dba stiller. Als je tevreden bent met de TZ kan je daar gewoon voor gaan. Panasonic staat verder prima aangeschreven.

Wat voor vermogen ga je plaatsen en hoe groot is de ruimte die verwarmt moet worden, hoe goed of slecht is de isolatie?

[ Voor 8% gewijzigd door revolution-nl op 04-01-2021 22:23 ]

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Matched: panasonic
Ja het werd door 3 verschillende mensen aangegeven.

Zou gaan om zuinigheid, kwaliteit, levensduur.
Maar er werd nog een keer langs gekomen, zou ik nog eens wat kunnen vragen.

Maar volgens jou zou een TZ gewoon kunnen?
Er zit namelijk 1000 euro prijsverschil tussen TZ en Etherea (wat ik door de telefoon te horen heb gekregen)

Het wordt wss een 3.5kw, ook hier hoor ik verschillende verhalen/adviesen gegeven er zijn ook bedrijven die 5kw willen plaatsen.
Dit is volgens mij veel te groot.
revolution-nl schreef op maandag 4 januari 2021 @ 22:20:
[...]


:D _O- Wat!?
Laat ze maar onderbouwen waarom ze dit vinden, wat een onzin. Waarschijnlijk zit op de etherea meer marge :+

De SCOP van de etherea is iets beter, (daardoor iets zuiniger), heeft wat extra luchtreiniging opties en is 1dba stiller. Als je tevreden bent met de TZ kan je daar gewoon voor gaan. Panasonic staat verder prima aangeschreven.

Wat voor vermogen ga je plaatsen en hoe groot is de ruimte die verwarmt moet worden, hoe goed of slecht is de isolatie?

[ Voor 12% gewijzigd door Voske89 op 04-12-2022 22:47 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • RonJ
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 22:56
Matched: panasonic
Maandag1987 schreef op maandag 4 januari 2021 @ 18:48:
[...]

Het gevolg is dat de buitenunit de ME MXZ-2F53VF wordt ipv ME MXZ-3F68VF. De SCOP (8.69 vs 7.96) en SEER (4.6 vs 4.12) worden beter, ook het minimale vermogen daalt (1,1 vs 2,9 verwarmen, 1,0 vs 2,6 koelen). Het risico op pendelen wordt daardoor kleiner. Wel leveren we in op de verwarmingscapaciteit (6,4 vs 8,6) en koelcapaciteit (5,3 vs 6,8). Mocht het echt gaan vriezen (-5c of lager) dan verwacht ik dat we de CV zullen gebruiken om bij te verwarmen. Deze zullen we sowieso nodig blijven hebben voor SWW.

En de offerte ging met 550€ naar beneden. Begin februari worden de warmtepompen opgehangen!
Volgens mij haal je de SEER en SCOP door elkaar :+ Heb je overwogen om toch een MXZ-3F54 VF buitenunit te nemen en dan maar 2 binnenunits aan te sluiten? Dan heb je precies dezelfde SCOP/minimaal vermogen/compressor als de 2-variant, maar wél de optie om toch een derde binnenunit te plaatsen als het koelen van de eerste verdieping niet goed werkt met een 2,5. Zal niet heel veel meer kosten en geeft je wel de optie om later nog wat te kunnen bijplaatsen, zonder een andere/extra buitenunit aan te schaffen.
Voske89 schreef op maandag 4 januari 2021 @ 21:55:
Panasonic TZ is geen officiële hoofdverwarming, daar is het model Etherea voor ( werd mij verteld ). De etherea werd mij dus geadviseerd voor in de woonkamer.

Andere bedrijven leveren Daikin.

Wat is jullie mening over de kwaliteit tussen de 2 merken, met in achtnemend dat het dus gaat om hoofdverwarming van de woonkamer .
Alle extra functie op de binnenunit, zijn deze stortings gevoeliger of ga je er echt profijt van hebben.

Andere tips vanuit jullie ivm hoofdverwarming?
Dat wordt dan wel heel erg zwart/wit gesteld. Ik zou niet weten waarom je met een TZ niet permanent kan verwarmen, panasonic adverteert er zelfs nadrukkelijk mee in de catalogus. Dat neemt niet weg dat een Etherea wel degelijk wat voordelen heeft, zoals de ionisatie, hij is nog zuiniger en heeft wat meer capaciteit bij erg koud weer. Hoe dan ook is panasonic gewoon een heel goed merk, welk model je ook kiest.

Als je van plan bent de CV er helemaal mee te vervangen zou ik wel degelijk de duurdere etherea overwegen, maar de meerprijs (en de marge voor je installateur >:))is natuurlijk wel fors. Je bent dus echt wel even bezig om dat verschil terug te verdienen, maar terugverdienen doe je uiteindelijk wel ruim doordat je het hele stookseizoen door profiteert van het lagere verbruik. Als het verwarmen slechts leuk is voor erbij en je m vooral voor koelen en wat bijstoken in het voor- en najaar gebruikt valt het weer andersom uit imho.

[ Voor 38% gewijzigd door RonJ op 05-01-2021 09:59 ]

All-electric.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Matched: panasonic
Nog een vraag tussen daikin en panasonic.

Ik lees in verschillende brochure dat de minimale verwarmingsvermogen bij panasonic lager licht.

Panasonic 0.8
Daikin 1.4

Ga ik hier nog iets in merken kwa verbruik of pendel gedrag?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • mwk
  • Registratie: April 2015
  • Laatst online: 28-04 15:04

mwk

Matched: panasonic
Voske89 schreef op dinsdag 5 januari 2021 @ 10:10:
Nog een vraag tussen daikin en panasonic.

Ik lees in verschillende brochure dat de minimale verwarmingsvermogen bij panasonic lager licht.

Panasonic 0.8
Daikin 1.4

Ga ik hier nog iets in merken kwa verbruik of pendel gedrag?
Dat verschilt per combinatie van binnen- en buitenunits.
Dat zul je daarom specifiek per merk en unit moeten opzoeken.

Maarten


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Matched: panasonic
mwk schreef op dinsdag 5 januari 2021 @ 10:16:
[...]


Dat verschilt per combinatie van binnen- en buitenunits.
Dat zul je daarom specifiek per merk en unit moeten opzoeken.
Bijvoorbeeld de:

Daikin stylisch 3.5kw
Panasonic Etherea 3.5kw

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • mwk
  • Registratie: April 2015
  • Laatst online: 28-04 15:04

mwk

Matched: panasonic
Bij die twee voorbeelden lijkt op basis van specificaties de panasonic inderdaad verder terug te kunnen moduleren.

Dat zou (afhankelijk van de situatie) inderdaad tot minder aan/uit gedrag kunnen leiden.

Maarten


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 22:56

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

Matched: panasonic
Wat een hoog minimum vermogen voor de stylish (Daikin FTXA35AS RXA35A 3.5 kW Mono Split Air).
https://www.condizionati....rxa35a-a-35kw-silver.html

Dit zou voor mij een reden zijn om voor een ander unit te gaan i.v.m. pendel gedrag.
De panasonic is onderdaad 0.8 volgens de specsheet.

[ Voor 8% gewijzigd door revolution-nl op 05-01-2021 10:44 ]

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Matched: panasonic
RonJ schreef op dinsdag 5 januari 2021 @ 10:48:
De stylish kan inderdaad niet zo ver terug, waarom precies weet ik ook niet maar ik vermoed de beperkte omvang van de radiator en de manier waarop ie uitblaast met een "coanda effect". De emura (0,90) en Ururu Sarara (0,6) van Daikin kunnen wel veel verder terug, maar die binnenunits zijn wel weer wat groter.

Hier staan alle specs van de daikin modellen onder elkaar vanaf p30.
Dus eigelijk heeft de panasonic zowel de TZ als een Etherea een hele goede onderwaarde van 0.8

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • RonJ
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 22:56
Matched: panasonic
Voske89 schreef op dinsdag 5 januari 2021 @ 10:53:
[...]


Dus eigelijk heeft de panasonic zowel de TZ als een Etherea een hele goede onderwaarde van 0.8
Ja, 0,8 is echt heel goed. Ik denk dat alleen de Daikin US daar nog onder komt.

All-electric.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Matched: panasonic
RonJ schreef op dinsdag 5 januari 2021 @ 10:54:
[...]


Ja, 0,8 is echt heel goed. Ik denk dat alleen de Daikin US daar nog onder komt.
Ik neem aan dat het klopt wat ze in de specificatie aangeven wordt.
Dan ga ik toch wat meer neigen om echt naar een panasonic te kijken.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • realphoenikx
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 10-05 01:02
Matched: panasonic
Ik heb een offerte gekregen voor:

- Panasonic Buiten Unit CU-2Z41TBE
- Panasonic Binnen Unit CS-TZ25WKE voor zolderkamer 65 m3
- Panasonic Binnen Unit CS-TZ35WKE voor woonkamer 75 m3

Ik wil de airco's gebruiken voor koelen en verwarmen. De binnenunits 2,5 en 3,5 KW lijken me prima. Ik twijfel echter over de buitenunit, die lijkt me wat licht met 4,1 KW.

Ik kreeg ook een offerte voor:
- Mitsubishi Heavy buitenunit type SCM 45ZS-W
- Mitsubishi Heavy SRK 25ZS-W
- Mitsubishi Heavy SRK 35ZS-W

Deze lijkt misschien beter, maar is meer dan EUR 2.000,= duurder.

[ Voor 22% gewijzigd door realphoenikx op 13-01-2021 22:40 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 22:56

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

Matched: panasonic
realphoenikx schreef op woensdag 13 januari 2021 @ 22:37:
Ik heb een offerte gekregen voor:

- Panasonic Buiten Unit CU-2Z41TBE
- Panasonic Binnen Unit CS-TZ25WKE voor zolderkamer 65 m3
- Panasonic Binnen Unit CS-TZ35WKE voor woonkamer 75 m3

Ik wil de airco's gebruiken voor koelen en verwarmen. De binnenunits 2,5 en 3,5 KW lijken me prima. Ik twijfel echter over de buitenunit, die lijkt me wat licht met 4,1 KW.

Ik kreeg ook een offerte voor:
- Mitsubishi Heavy buitenunit type SCM 45ZS-W
- Mitsubishi Heavy SRK 25ZS-W
- Mitsubishi Heavy SRK 35ZS-W

Deze lijkt misschien beter, maar is meer dan EUR 2.000,= duurder.
Je gaat hier het advies krijgen om voor twee single splits te gaan. Dit is efficienter, comfortabel en je hebt minder kans op ruisende leidingen of borrelende units. Waarschijnlijk is het nog goedkoper ook :P

Zeker met een een woonkamer van 75m3 is een laag minimaal vermogen wel erg fijn. Hoe goed is je huis geïsoleerd ?

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Matched: panasonic
Heeft er iemand een ervaring met fujitsu?

Hoe houdt dit merk zich tegenover een daikin of Panasonic?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
Matched: panasonic
Voske89 schreef op vrijdag 15 januari 2021 @ 13:11:
Heeft er iemand een ervaring met fujitsu?

Hoe houdt dit merk zich tegenover een daikin of Panasonic?
Ik heb er hier twee hangen. Bij een vriend van mij hangen er nog twee. Prima spul.

Zijn wel vrij basic units dus kan er vrij weinig over zeggen :+ Het doet zijn werk stilletjes. Maar zoals altijd heeft het merk een hele range aan modellen. Als je vraagt naar ervaringen van Mercedes en je krijgt reacties over de S klasse dan zegt dat niks over de A klasse ;)

Panasonic.. tsja. Ik ben er niet gecharmeerd van. Te vaak defecte units gezien :).

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Redwood
  • Registratie: November 1999
  • Laatst online: 03-05 11:37

Redwood

The Truth Is In Here

Matched: panasonic
rupsen schreef op zondag 17 januari 2021 @ 11:30:
[...]


Dit lijkt mij eerder aan de installatie te liggen dan aan de units zelf.
Laat die installateur de drukken maar eens bekijken.

Ik plaats zelf vaak genoeg MHI en dit is niet normaal wat jij hier beschrijft.
Helemaal mee eens. Wat ik nog wel eens tegenkom de laatste tijd is dat de leidingen onder hoge druk tegen de buiten-unit aandrukken. Centimeter verplaatsen. Vooral bij Panasonics is dit een issue.

Zou er overigens niet mee akkoord gaan. De installateur zou ipv met ducktape de machine moeten vervangen

Walk without Rythm, and you won't attract the worm!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mwk
  • Registratie: April 2015
  • Laatst online: 28-04 15:04

mwk

Matched: panasonic
Ronnnn schreef op zaterdag 16 januari 2021 @ 17:14:
[...]


Oké...
Er zullen inderdaad best redenen zijn waarom de A-merken te verkiezen zijn. Maar duizenden euro's voor een aircosysteem gaat 'm echt niet worden voor mij. Dus ik probeer een beetje tot een goede balans van prijs/kwaliteit te komen. Die Zephir heeft goede reviews iig.
We kunnen niet in elkaars portemonee kijken en voor elkaar een investeringsbeslissing maken. Ik zou vooral kijken welke ruimtes voor jou heel belangrijk zijn. Waar zou je het deze zomer graag koeler willen hebben? Wat is echt de meest belangrijke ruimte? Woonkamer? Slaapkamer? Installatiemogelijkheden zijn natuurlijk ook van belang. Je kan niet willekeurig een buitenunit of binnenunit ergens hangen. Als je een vrij compacte flat hebt kan het best de moeite zijn om een binnenunit in de hal te hangen in de buurt van de deur van de woonkamer en de slaapkamer. Immers, er is geen trapgat waar de koelte door verdwijnt.

In deze tijd zou ik dan een installateur zoeken die een Panasonic, Haier of iets in die buurt wil monteren. Laat geen bouwmarktding plaatsen. Dat is m.i. de installatiekosten niet waard.

Maarten


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bmwman
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 02-05 21:25
Matched: panasonic
Glashelder schreef op zaterdag 16 januari 2021 @ 17:08:
@Ronnnn let je een klein beetje op je dubbelposts? Er is een editknop ;)

Geen ervaringen met die merken. Op basis van mijn ervaringen met A en B merken zou ik zelf de volgende keer voor A gaan. Ik heb hier twee Fujitsu’s en een Haier. Bij mijn pa had ik twee Mitsubishi Eletric’s geinstalleerd.

Ik zou in ieder geval de Haier zo inruilen voor een ME. Veel fijner regelgedrag. En de buitenunit van de Haier is tijdens verwarmen best wel gehorig.
Ik heb een panasonic en een haier beide zijn 3.5kw en de Haier is zo goed als geruisloos bij zowel koelen als verwarmen, De panasonic maakt (vooral bij lage toeren) zeker meer lawaai als de haier.
Wat velen misschien niet weten is dat Haier airco's in dezelfde fabriek als Daikin worden gemaakt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Matched: panasonic
bmwman schreef op maandag 18 januari 2021 @ 13:02:
[...]


Ik heb een panasonic en een haier beide zijn 3.5kw en de Haier is zo goed als geruisloos bij zowel koelen als verwarmen, De panasonic maakt (vooral bij lage toeren) zeker meer lawaai als de haier.
Wat velen misschien niet weten is dat Haier airco's in dezelfde fabriek als Daikin worden gemaakt.
Dus je merkt op dat de Panasonic meer geluid produceert (neem aan buiten unit)?
Vind je de kwaliteit van de haier beter?
Welk type Panasonic heb je?

[ Voor 14% gewijzigd door Voske89 op 04-12-2022 22:45 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Speedfightserv
  • Registratie: September 2004
  • Laatst online: 10-05 15:18
Matched: panasonic
bmwman schreef op maandag 18 januari 2021 @ 13:02:
[...]


Ik heb een panasonic en een haier beide zijn 3.5kw en de Haier is zo goed als geruisloos bij zowel koelen als verwarmen, De panasonic maakt (vooral bij lage toeren) zeker meer lawaai als de haier.
Wat velen misschien niet weten is dat Haier airco's in dezelfde fabriek als Daikin worden gemaakt.
Pindakaas en hagelslag van eigen merken van supermarkten worden vaak in de zelfde fabrieken gemaakt als A merken. Alleen de ingrediënten/recept zijn wel anders. Dit zelfde geld voor jouw voorbeeld dat de Haiers in de zelfde fabriek worden gemaakt als Daikin. Kan zijn dat men ander/dunner koper gebruikt, andere compressors etc.

30 x Trina 390wp Op SE en Solis. | MHI 3,5kw


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
Matched: panasonic
bmwman schreef op maandag 18 januari 2021 @ 13:02:
[...]


Ik heb een panasonic en een haier beide zijn 3.5kw en de Haier is zo goed als geruisloos bij zowel koelen als verwarmen, De panasonic maakt (vooral bij lage toeren) zeker meer lawaai als de haier.
Wat velen misschien niet weten is dat Haier airco's in dezelfde fabriek als Daikin worden gemaakt.
Kan zijn dat jij het anders ervaart, of een ander model hebt (hier een 1U35S2SM1FA).

Vind het hier in ieder geval een redelijke herrieschopper :+ Ik heb tussen binnen en buiten ook 14 meter leiding zitten, dat kan er misschien ook nog wel mee te maken hebben :).

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ronnnn
  • Registratie: Januari 2021
  • Laatst online: 19-02-2021
Matched: panasonic
mwk schreef op zondag 17 januari 2021 @ 21:49:
[...]


We kunnen niet in elkaars portemonee kijken en voor elkaar een investeringsbeslissing maken. Ik zou vooral kijken welke ruimtes voor jou heel belangrijk zijn. Waar zou je het deze zomer graag koeler willen hebben? Wat is echt de meest belangrijke ruimte? Woonkamer? Slaapkamer? Installatiemogelijkheden zijn natuurlijk ook van belang. Je kan niet willekeurig een buitenunit of binnenunit ergens hangen. Als je een vrij compacte flat hebt kan het best de moeite zijn om een binnenunit in de hal te hangen in de buurt van de deur van de woonkamer en de slaapkamer. Immers, er is geen trapgat waar de koelte door verdwijnt.

In deze tijd zou ik dan een installateur zoeken die een Panasonic, Haier of iets in die buurt wil monteren. Laat geen bouwmarktding plaatsen. Dat is m.i. de installatiekosten niet waard.
Ik zie dat Haier ook wel voor zeer mooie prijzen airco's verkoopt. Dat is wel een te bevelen merk dus?
Zie ook dat ze veel kortingen hebben nu.

Krijg met al die airco's wel een ernstig 'door de bomen het bos niet meer zien'- gevoel :D

[ Voor 4% gewijzigd door Ronnnn op 18-01-2021 15:51 ]


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Speedfightserv
  • Registratie: September 2004
  • Laatst online: 10-05 15:18
Matched: panasonic
Ronnnn schreef op maandag 18 januari 2021 @ 15:30:
[...]


Ik zie dat Haier ook wel voor zeer mooie prijzen airco's verkoopt. Dat is wel een te bevelen merk dus?
Zie ook dat ze veel kortingen hebben nu.

Krijg met al die airco's wel een ernstig 'door de bomen het bos niet meer zien'- gevoel :D
Haier is een B merk, is daar dan van alles mis mee? Nee, dat denk ik zeker niet.
Geluid en verbruik zal maar iets meer zijn dan de A merken ( Mitsubishi HI/ Mitsubishi Electric en Daikin zijn de A merken) maar daar is de prijs dan ook naar.

A merken zijn als je zelf plaats vaak maar een paar 100 verschil, dat is met een installateur er bij wel anders vandaar dat een Haier een prima is als je wat minder wil betalen.

Hier wordt Mitsubishi en Daikin veel gepredikt omdat het verschil voor een beter merk gewoon niet mega groot is vergeleken met een B merk.

Om je keus wat gerichter te maken:

A-merken:
Mitsubishi HI
Mitsubishi Electric
Daikin

B-merken
Haier,
LG
Panasonic
Gree
Midea

Dit gezegd hebbende zeg ik het weer: een B merk, is daar dan van alles mis mee? Nee, dat denk ik zeker niet. Je moet gewoon kijken hoeveel je het gebruik en hoeveel je daar voor over heb.

30 x Trina 390wp Op SE en Solis. | MHI 3,5kw


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Matched: panasonic
Dus volgens jou is panasonic een B-Merk? Waarin zijn de a merken beter?
Als je kijkt naar het duurste model van Panasonic, zit je toch aan de hoge kant, ten opzichten van de daikin modellen

Ik kom er zelf ook niet aan uit, het zou als hoofd verwarming bij ons gaan geleden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ronnnn
  • Registratie: Januari 2021
  • Laatst online: 19-02-2021
Matched: panasonic
Speedfightserv schreef op maandag 18 januari 2021 @ 16:51:
[...]


Haier is een B merk, is daar dan van alles mis mee? Nee, dat denk ik zeker niet.
Geluid en verbruik zal maar iets meer zijn dan de A merken ( Mitsubishi HI/ Mitsubishi Electric en Daikin zijn de A merken) maar daar is de prijs dan ook naar.

A merken zijn als je zelf plaats vaak maar een paar 100 verschil, dat is met een installateur er bij wel anders vandaar dat een Haier een prima is als je wat minder wil betalen.

Hier wordt Mitsubishi en Daikin veel gepredikt omdat het verschil voor een beter merk gewoon niet mega groot is vergeleken met een B merk.

Om je keus wat gerichter te maken:

A-merken:
Mitsubishi HI
Mitsubishi Electric
Daikin

B-merken
Haier,
LG
Panasonic
Gree
Midea

Dit gezegd hebbende zeg ik het weer: een B merk, is daar dan van alles mis mee? Nee, dat denk ik zeker niet. Je moet gewoon kijken hoeveel je het gebruik en hoeveel je daar voor over heb.
Dat lijkt me niet. Er zijn vast ook best goede koopjes te vinden onder C-merken zelfs. Belangrijkste is dat het geen herrie maakt en het gewoon goed z'n werk doet.
Ik denk dat ook de B- en C-merken hun producten wel steeds meer verbeteren. Die willen ook gewoon tevreden klanten en kwaliteit leveren toch?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Speedfightserv
  • Registratie: September 2004
  • Laatst online: 10-05 15:18
Matched: panasonic
Voske89 schreef op maandag 18 januari 2021 @ 16:56:
Dus volgens jou is panasonic een B-Merk? Waarin zijn de a merken beter?
Als je kijkt naar het duurste model van Panasonic, zit je toch aan de hoge kant, ten opzichten van de daikin modellen

Ik kom er zelf ook niet aan uit, het zou als hoofd verwarming bij ons gaan geleden.
Volgens sommige koelmonteurs wel, wat ik van andere gehoord heb is dat Panasonic prima is als je de TZ of de Z lijn neem, niet de CZ.
Ervaringen is wel dat sommige buitenunits luidruchtiger zijn dan andere merken.

30 x Trina 390wp Op SE en Solis. | MHI 3,5kw


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Matched: panasonic
Speedfightserv schreef op maandag 18 januari 2021 @ 20:23:
[...]


Volgens sommige koelmonteurs wel, wat ik van andere gehoord heb is dat Panasonic prima is als je de TZ of de Z lijn neem, niet de CZ.
Ervaringen is wel dat sommige buitenunits luidruchtiger zijn dan andere merken.
Het zou om een etherea gaan, wat bedoel je met luidruchtiger?
De db? De ventilator? Of wat bedoel je?

Wel kan de Panasonic heel laag verwarmen, alleen de urura sarara kan lager.
Hij gaat tot 800w verwarmings vermogen, ik heb thuis maar 1000w verlies rond het vriespunt.
Vandaar ik bij hun uitkwam, maar wat al eerder werd gezegd ik zie door de bomen het bos niet meer

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Speedfightserv
  • Registratie: September 2004
  • Laatst online: 10-05 15:18
Matched: panasonic
Voske89 schreef op maandag 18 januari 2021 @ 20:40:
[...]


Het zou om een etherea gaan, wat bedoel je met luidruchtiger?
De db? De ventilator? Of wat bedoel je?

Wel kan de Panasonic heel laag verwarmen, alleen de urura sarara kan lager.
Hij gaat tot 800w verwarmings vermogen, ik heb thuis maar 1000w verlies rond het vriespunt.
Vandaar ik bij hun uitkwam, maar wat al eerder werd gezegd ik zie door de bomen het bos niet meer
Etherea is zo te zien de Z versie. De buitenunit zelf maakt meer herrie in de praktijk, in zijn geheel.

Probeer je selectie te beperken, stel een budget en zorg dat je voor je gevoel de beste unit voor dat geld krijg.
Ik heb nog geen grote negatieve verhalen gehoord over Panasonic, over andere merken wel. En ik ben echt heel veel ervaringen aan het lezen geweest over allerlei merken. :)

30 x Trina 390wp Op SE en Solis. | MHI 3,5kw


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Matched: panasonic
Speedfightserv schreef op maandag 18 januari 2021 @ 20:54:
[...]


Etherea is zo te zien de Z versie. De buitenunit zelf maakt meer herrie in de praktijk, in zijn geheel.

Probeer je selectie te beperken, stel een budget en zorg dat je voor je gevoel de beste unit voor dat geld krijg.
Ik heb nog geen grote negatieve verhalen gehoord over Panasonic, over andere merken wel. En ik ben echt heel veel ervaringen aan het lezen geweest over allerlei merken. :)
Het budget maakt niet uit, we willen kwalitatief een super goed model (ivm hoofdverwarming)
Uiterlijk is ook wel belangrijk, we binden de vormgeving bijv. Van de urura sarara niet zo mooi

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • squareware
  • Registratie: Juli 2014
  • Laatst online: 08-05 20:31
Matched: panasonic
Voske89 schreef op dinsdag 19 januari 2021 @ 08:19:
[...]


Het budget maakt niet uit, we willen kwalitatief een super goed model (ivm hoofdverwarming)
Uiterlijk is ook wel belangrijk, we binden de vormgeving bijv. Van de urura sarara niet zo mooi
Dat probleem heb ik ook, Sarara is net een rolluik aan de muur, maar heeft wel hele goede specs en functies.

Mitsu Diamond
Daikin Stylish
Panasonic Etherea

Vind ik wel mooi maar het moet ook bij de rest van de handel passen... al vallen de radiator sowieso helemaal buiten het interieur, met van die rare ribbels en dan nog twee pijpen er naar toe en een grote draaiknop...

Ik denk dat het wennen is en als je eenmaal het comfor hebt gehad gekregen wat je er van verwacht had dat je er wel blij van word ongeacht het uiterlijk.
jorbit schreef op dinsdag 19 januari 2021 @ 08:52:
[...]


Moeilijk om hier een ja of nee op te zeggen. Wat ik weet is dat bij een temperatuurverschil van meer dan ca. 30 – 40 °C, er hoge spanningen in het glas optreden. Dit kan resulteren in een thermische breuk. Kans is klein dat het daadwerkelijk gebeurt, maar neem je het risico?

Je kan ff google op thermische breuk en kijken of er nog meer over geschreven wordt.
Als het ooit zo koud wordt dan kun je de meeste airco's wel uit laten. -30 / -40 dat is nihil, daarbij als je gewoon verzekerd bent kan je dat risico gewoon nemen omdat het te verwaarlozen is...

[ Voor 28% gewijzigd door squareware op 19-01-2021 09:04 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Speedfightserv
  • Registratie: September 2004
  • Laatst online: 10-05 15:18
Matched: panasonic
Voske89 schreef op dinsdag 19 januari 2021 @ 08:19:
[...]


Het budget maakt niet uit, we willen kwalitatief een super goed model (ivm hoofdverwarming)
Uiterlijk is ook wel belangrijk, we binden de vormgeving bijv. Van de urura sarara niet zo mooi
Dan raad ik je aan te kijken naar een Daikin of een Mitsubishi (Hi of Electric)
Daikin heeft een Stylish versie en de Mitsubishi HI vind ik er zelf al er mooi uit zien. Electric is wat saaier vind ik zelf.

Dan heb je kwalitatief een goede unit die er ook goed uit ziet (1 van deze 3)
Zelf heb ik 2 x de Mitsubishi Heavy Industries, mooie units die kwalitatief goed zijn en er goed uitzien.
Daikin heeft het voordeel dat de wifi module een stuk beter is dan de Mitsubishi HI.

Terugkomend op de Panasonic, model wat jij noemde ziet er ook prima uit :)

30 x Trina 390wp Op SE en Solis. | MHI 3,5kw


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Matched: panasonic
Speedfightserv schreef op dinsdag 19 januari 2021 @ 09:10:
[...]


Dan raad ik je aan te kijken naar een Daikin of een Mitsubishi (Hi of Electric)
Daikin heeft een Stylish versie en de Mitsubishi HI vind ik er zelf al er mooi uit zien. Electric is wat saaier vind ik zelf.

Dan heb je kwalitatief een goede unit die er ook goed uit ziet (1 van deze 3)
Zelf heb ik 2 x de Mitsubishi Heavy Industries, mooie units die kwalitatief goed zijn en er goed uitzien.
Daikin heeft het voordeel dat de wifi module een stuk beter is dan de Mitsubishi HI.

Terugkomend op de Panasonic, model wat jij noemde ziet er ook prima uit :)
Het probleem met die modellen is dat ze een te hoog min. Verwarmings vermogen hebben of ik heb het niet goed gezien.
Ik heb maar 1000W verlies en dat als het buiten rond de 4 graden is

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Speedfightserv
  • Registratie: September 2004
  • Laatst online: 10-05 15:18
Matched: panasonic
Voske89 schreef op dinsdag 19 januari 2021 @ 09:32:
[...]


Het probleem met die modellen is dat ze een te hoog min. Verwarmings vermogen hebben of ik heb het niet goed gezien.
Ik heb maar 1000W verlies en dat als het buiten rond de 4 graden is
En de Panasonic heeft een lager min. vermogen? Als dat voor jou belangrijk is dan is de keus toch al gemaakt? :)

30 x Trina 390wp Op SE en Solis. | MHI 3,5kw


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Matched: panasonic
Speedfightserv schreef op dinsdag 19 januari 2021 @ 11:53:
[...]


En de Panasonic heeft een lager min. vermogen? Als dat voor jou belangrijk is dan is de keus toch al gemaakt? :)
Volgens de boeken wel, maar in hoevere klopt dit in de praktijk.
Want daikin geeft hogere vermogen aan maar als ik berichten terug lees zie ik dat ze ook verder terug moduleren.

Wat ik ook aangaf het merk moet ook goed en betrouwbaar zijn dus min. vermogen is niet alles

Btw Panasonic geeft aan terug te kunnen tot 800w verwarming, terwijl meeste daikin rond 1.2 A 1.4kw zitten

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 22:56

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

Matched: panasonic
Voske89 schreef op dinsdag 19 januari 2021 @ 12:03:
[...]


Volgens de boeken wel, maar in hoevere klopt dit in de praktijk.
Want daikin geeft hogere vermogen aan maar als ik berichten terug lees zie ik dat ze ook verder terug moduleren.

Wat ik ook aangaf het merk moet ook goed en betrouwbaar zijn dus min. vermogen is niet alles

Btw Panasonic geeft aan terug te kunnen tot 800w verwarming, terwijl meeste daikin rond 1.2 A 1.4kw zitten
De keuze is reuze, bij ons ging de selectie op a-merk, design binnenunit en minimum vermogen.
De MHI 2.0 - 3.5 doet 0.9 minimaal. Ik had eigenlijk de 5.0 ZSX gewild maar die binnenunit kwam niet door de WAF

Bij temperaturen boven de 5c houdt ik de tussendeur volledig open zodat ik minder last van gependel heb.

[ Voor 4% gewijzigd door revolution-nl op 19-01-2021 12:26 ]

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Speedfightserv
  • Registratie: September 2004
  • Laatst online: 10-05 15:18
Matched: panasonic
Voske89 schreef op dinsdag 19 januari 2021 @ 12:03:
[...]


Volgens de boeken wel, maar in hoevere klopt dit in de praktijk.
Want daikin geeft hogere vermogen aan maar als ik berichten terug lees zie ik dat ze ook verder terug moduleren.

Wat ik ook aangaf het merk moet ook goed en betrouwbaar zijn dus min. vermogen is niet alles

Btw Panasonic geeft aan terug te kunnen tot 800w verwarming, terwijl meeste daikin rond 1.2 A 1.4kw zitten
Hoeveel kw airco hebben we het dan over?
2,5 3,5 of 5 etc. ?

30 x Trina 390wp Op SE en Solis. | MHI 3,5kw


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Matched: panasonic
het is belangrijk om een airco te hebben die goed laag kan afregelen. ik heb er zelf 2 in huis, een goedkope van diloc of zoiets en een van panasonic. de diloc kan met name bij verwarmen niet echt goed afregelen wardoor de temperatuur redelijk schommelt en dat merk je ook direct omdat de lucht vrij warm is en dus aan-uit gaat. de panasonic daarintegen kan veel beter de drukken regelen (heeft meer sensoren en betere electronica) waardoor de temperatuur die echt uit de unit komt veel aangenamer is en de unit eigenlijk constant op een laag pitje staat te pompen om de kamer op temperatuur te houden. een veel comvfortabel gevoel dan een "goedkope" inverter airco. ik heb hierom ook al besloten als ik de zolder ga verbouwen de diloc naar de zolder verban en voor de slaapkamer een 2e panasonic erbij haal. de units zijn ook aanzinelijk stiller en zuiniger in gebruik. de diloc gebruikt met dit weer rond de 500W als ie pompt (das ongeveer 50% van de tijd) om de slaapkamer en gang boven op temperatuur te houden terwijl de panasonic met 250~300W de hele benedenverdieping doet. voor koeling geld eigenlijk hetzelfde. momeneel zit ik nog zonder verwamring en doe ik het hele huis met deze 2 units verwarmen maar de diloc verbruikt gewoon aanzienlijk meer en is minder comfortabel.
de panasonic heb ik op een afstand van 3 meter of zo niet eens het idee dat ie aanstaat. je moet echt het lampje en de klep open zien wil je uberhaupt merken dat ie aanstaat.

[ Voor 14% gewijzigd door flippy op 20-01-2021 17:26 ]

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bmwman
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 02-05 21:25
Matched: panasonic
Voske89 schreef op maandag 18 januari 2021 @ 13:03:
[...]


Dus je merkt op dat de Panasonic meer geluid produceert (neem aan buiten unit)?
Vind je de kwaliteit van de haier beter?
Welk type Panasonic heb je?

Ben nog steeds aan het twijfelen welk merk en type ik in mijn woonkamer moet hangen.
Ik heb de haier flexis 3.5 kw mat zwart, ja die bevalt mij super en is echt heel erg stil. De panasonic is de cz serie, en ja daar heb ik toch wel redelijk wat problemen mee. gelijk de eerste dag was de printplaat al stuk maar is onder garantie vervangen.
Wat mij het meeste stoort is dat de buitenunit vrij snel bevriest als het buiten kouder wordt dan 3 graden, en hij in de omkeermodus gaat om weer te ontdooien. Dit proces duurt bij de panasonic ongeveer 20 minuten en bij een vochtige koude dag doet hij dit zowat om het uur. Hier hebben al meerdere monteurs naar gekeken, ze hebben geprobeerd dit op te lossen door er wat meer gas in te pompen maar heeft het probleem niet verholpen.
Ook staan beide buitenunits op een plat dak, en daar valt op dat de panasonic veel meer resoneert dan de haier unit.
Kwa warmte en verkoeling verneem ik eerlijk gezegd weinig verschil.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PeepPeepPeep
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 10-05 10:06

PeepPeepPeep

It’s all or nothing

Matched: panasonic
mdecramer schreef op donderdag 21 januari 2021 @ 16:55:
[...]

Leuk dat je voor dezelfde setup gaat :) En bedankt om je berekening eens te delen.
Bij mij stelt men de 2.5 units voor omdat ik zo stil mogelijke units vroeg (die van 2.0 zijn iets luider);
Van mijn installateur krijg ik nu het volgende te horen m.b.t. tot keuze van 54 ipv de 68:
"De index van de binnenunits (85) is te groot om met buitenunit MXZ-3F54VF te werken."
Ik dacht het niet ging om het vermogen (of index?) van de toestellen zelf, maar om het benodigd vermogen in de ruimtes... Misschien sla ik hier de bal volledig mis, de installateur is alleszins niet van plan om er mij iets wijzer in te maken. Die reageert enkel als ik vragen heb mbt prijzen :X
Had daarom ondertussen ook al een elders een offerte gevraagd, daar zeggen ze dat het met de 54 wel zou moeten lukken... Maakt het er toch weer niet makkelijker op 7(8)7
Hoi lotgenoot :-) ik neem aan dat je nog in de offerte-fase zit. Ik vind het typisch dat jouw leverancier alleen maar aandacht voor je heeft als je vragen stel over prijzen, maar verder geen informatie geeft als je wat inhoudelijks te vragen hebt. Als dat nu al zo is, hoe wordt het dan als hij de boel geinstalleerd heeft en zijn geld ontvangen heeft? Toch iets om over na te denken.....
Ik heb vandaag een installateur langs gehad. Die was aardig, geinteresseerd en gaf wat aanvullende informatie en suggesties hoe de spullen te plaatsen. Ook raadde hij de AP25 in plaats van de AP20 aan, ook vanwege wat meer geluid (21 dB tegen 19 dB) en ook gaf hij aan (en dat is logisch) dat wat overcapaciteit minder lawaai oplevert omdat de zwaardere variant hetzelfde weet te bereiken met minder moeite. Logisch, zo is het met auto's ook. En qua prijs maakt het amper iets uit.

Ik heb voor 3 merken/combinaties prijzen opgevraagd. Deze 3 merken (en zeker ME en Daikin) horen tot de top van de consumentenmarkt, met Panasonic op de hielen. De sets:

Mitsubishi Electronics:
buitenunit MXZ-3F54VF
binnenunits MSZ-LN35 en 2x MSZ-LN25 of MSZ-AP25

Daikin:
buitenunit 3MXM52N
binnenunits FTXJ35MW en 2x FTXM20R (of misschien toch de 25R?)

Panasonic:
buitenunit CU-3ZS52TBE
binnenunits CS-XZ35VKEW en 2x CS-XZ25VKEW

De Panasonic werd al door de installateur aangeprezen, die installeerde hij veel, zouden de stilsten zijn met hun buitenunit en zeer goede betrouwbare techniek hebben. Ook de binnenunits zouden onhoorbaar stil zijn. Ik heb hem maar even laten praten, ik voel zelf (en is ook op grond van veel fora's en websites en ervaringen doorspitten) toch het meest voor ME. Alleen al de hoge SEER-score en voor zowel koelen als verwarmen A+++ zegt genoeg. Daar kan de rest niet aan tippen.

Maar goed, ik ga nu met spanning wachten wat de installateur gaat voorstellen en offreren. We wachten met spanning af. Jij ook verder succes met de speurtocht!

Daikin single split L/L WP in woonkamer + dual split L/L WP in slaapkamer/zolder - WPB Vaillant 200 ltr - STEEL inductieoven -16 x 385Wp Bauer g/g: 12 op Z, 4 op O/W - Enphase IQ7 Plus // sinds half 2023 gasloos // LG OLED55C8 - Marantz NR1200 - KEF LS50


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Matched: panasonic
als je 2 ruimtes wilt koelen/verwarmen moet je een unit pakken die 2 binnenunits heeft. of ze wel of niet gelijk in gebruik zijn maakt niet uit. dat maakt de unit alleen maar effcientier.
vermogen is niet echt belangrijk in deze toepassingen. het laagste model is vrijwel altijd voldoende tenzij je constant alle ramen en deuren openlaat.

grotere units hebben eerder de neiging om te gaan pendelen wat weer oncomfortabel is, helemaal in de slaapkamer.

ik krijg mijn hele woonkamer+keuken zelfs warm als het -5 vriest buiten met de kleinste panasonic die je kan krijgen. (de FZ25-WKE voor de geintereseerden, die kan je al krijgen voor onder de 700 als je beetje shopt)
deze staat al de afgelopen 3 maanden non stop te pruttelen om het gros van het huis warm te houden tot de vloerverwamring erin zit en de grote warmtepomp aan kan.

[ Voor 29% gewijzigd door flippy op 26-01-2021 10:26 ]

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Matched: panasonic
RonJ schreef op dinsdag 26 januari 2021 @ 10:44:
[...]


Hoe verklaar je dan dat de (S)COP van L/L over het algemeen (fors) hoger ligt dan die van L/W WP's? L/W is juist inefficiënter omdat je ook het water weer rond moet pompen.

Het ontbreken van geluid is inderdaad een voordeel van L/W icm vloerverwarming, maar dat is ook persoonlijk in hoeverre je daar last van hebt.

En een steenkoude vloer? Als je persé een stenen vloer wilt dan zou ik idd wel kiezen voor L/W+VVW, dat is gewoon niet comfortabel op blote voeten. Kies je echter voor een eiken/houten vloer dan gaat die vlieger niet op en zal je imho weinig verschil merken.
de COP van veel units is berekend op vrij hoge watertemperaturen. als je gewoon een pomploze verdeler hebt en dus niet met idiote temperaturen hoeft te stoken scheelt het al behoorlijk.
het rondpompen kost een watje of 30~100 afhankelijk van hoe groot je unit en verwamringsysteem is. vergelijkbaar met de fans in een stuk of 2~3 L/L binnenunits dus dat is het ook niet.

en vloerisolatie maakt natuurlijk wel een verschil. maar daar praat ik momenteel niet over, net als zoninval en alle andere factoren die meespelen in een woning. ik praat puur over hoeveel energie het kost om 1kW aan warmte te verplaatsen van buiten naar binnen.
revolution-nl schreef op dinsdag 26 januari 2021 @ 10:45:
[...]


Kan je dit onderbouwen met cijfers? Ik denk namelijk dat er met een 24/7 schema zoals je dat bij vloerverwarming ook zou doen geen verschil is. Sterker nog.. als ik alle defrost perikelen lees in het l/w topic dan denk ik dat de SCOP van l/l nog wel eens hoger kan liggen dan l/w

Jammer overigens dat je niet ingaat op de andere reacties die hierboven gedaan worden op jou beweringen.
cijfers heb ik wel ergens van mijn L/L panasonic en de L/W pansonic. ik zal ze wel eens opsnorren als ik tijd heb.

afhankelijk van hoe je woning in elkaar steekt, je gebruik en comfort die je wenst zitten een hele berg maren en offen aan. ik kijk puur en alleen naar de effcientie, niet naar alle kanttekeningen die iedereen er kennelijk nodig vind om erbij te halen die specifiek of hun mening zijn of voor hun van toepassing zijn. en daarom ga ik er ook niet meer op in. mensen maken het persoonlijk ipv op feiten.

en dat defrost "perikelen" het je met een L/L net zo hard last van als een L/W unit. immers is de buitenunit technisch hetzelfde als je nog niet opgelet hebt. relatief gezien met een l/W unit die goed afgesteld is (daar hebben we het weer) heb je daar zelf erg weinig last van omdat je de runs kan afstemmen op de tijd van de dag. dus bijvoorbeeld alleen maar overdag draaien en de warmte opslaan in een buffertank zodat je savonds en snachts en de volgende ochtend gewoon warmte hebt wat een stuk effcientier is dan om 3 uur snachts het huis warm te houden. uiteindelijk moet er dezelfde hoeveelheid warmte je huis in ongeacht welke manier van stoken je gebruikt.

persoonlijk note: ik heb meerdere malen gehad dat we film zaten te kijken onder de binnenhunit die lekker warm aan het blazen was en ineens klapt ie uit en gaat ie 10 min buiten staan defrosten. ik garandeer je dat je dat een stuk minder comfortabel ervaart dan een L/W unit die een defrostje draait.

kijk, als je een huis hebt met isolatie gemaakt van 1 velltje van het AD dan is een L/L de enisgte optie natuurlijk. heb je een passief huis dan is vloerverwamring de way to go. ergens zit de middelllijn die afhankelijk is van verschillende factoren. maar momenteel zitten veel mensen hier een beetje te doen alsfo L/L de ENIGSTE optie is en dat is gewoon pertinent niet waar.

[ Voor 11% gewijzigd door flippy op 26-01-2021 11:04 ]

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Matched: panasonic
Glashelder schreef op dinsdag 26 januari 2021 @ 20:52:
In het achterhoofd houdende dat een pendelende unit in je woonkamer over het algemeen niet als bijzonder comfortabel wordt ervaren, zou je dan eerder èèn multi aanraden of single voor woonkamer + multi voor de rest?
Dat laatste is wat we hier doorgaans doen namelijk :p
Mee eens, is zeker niet altijd beter. Met koelen boeit het vaak niks. Met verwarmen is het gependel van een grotere unit (een multi is nou eenmaal vaak te groot voor je woonkamer) oncomfortabel.
als je het gebruikt als primaire verwamring/koeling moet je gewoon niet bezuinigen. en de modellen die ik langs zie komen tot zover zijn gewoon niet netjes genoeg om dat goed te kunnen met het gewenste comfort.

zelfs een triple of quad (al raad ik doorgaans quad niet aan behalve in kantoren) van een serieus model/serie kan laag genoeg om een woonkamer bij te houden zonder (veel of merkbaar) te pendelen. helemaal de units die je vandaag kan krijgen die tot onder de 20hz kunnen met de compressor. die geven dan rond de 800W of zo af of zelfs minder. een goedkope mono split kan vaak niet eens onder de 800W afgifte komen zoals dat goedkope vrek van een diloc die in mijn slaapkamer hangt terwijl de panasonic (die niet eens een topmodel is) vrolijk staat te pruttelen op de helft van wat de diloc doet en daarmee de hele begane grond op temperatuur houd. als is het met lage temperaturen wel merkbaar dat ie vaker moet ontdooien maar dat doet ie VEEL netter dan de diloc die 300 euro minder kost. de compressor van de panasonic is in de afgelopen 4 maanden alleen maar gestopt om te ontdooien.
al is het natuurlijk niet handig om maar 1 binnenunit aan te hebben staan als je een heel huis warm moet houden immers duurt het even voor je interieur warm is als je een kamer wilt verwarmen. als je interieur warm is kan je pendelen simpelweg niet voorkomen tenzij je een huis hebt met de welbekende algemeen dagblad voorpagina isolatie. tenminste niet als de temperaturen ergens rond de 15c hangt. de deur naar de hal openzetten is dan wel handig om eventueel pendelen te voorkomen. of natuurlijk even kijken of je wel voldoende ventileert. vaak schort het daar wel aan in veel huizen icm met een warmtepomp.

kijk, in de grotere industrie word dit "probleem" gewoon opgevangen door meerdere compressoren neer te zetten in de buitenunit en daarmee regelen ze de boel af, of zelfs meerdere buitenunits die in cascade werken. maar er word in dit topic gewoon totaal niet gekeken naar welke compressors er worden gebruikt en/of hoe laag een unit echt kan. dat is namelijk echt belangrijk als je aan het verwamren bent in een klein huis. helaas word er alleen maar gekeken naar de CEER,COP en alle andere leuke afkortingen. maar niet naar de praktijk wat de unit nu echt kan.
daarom is die mitsu installteur ook een stuk duurder. die kijkt daar wel naar. en kan ook uit een bijbel de unit kiezen die nodig is ipv het standaard chinees huismerkding van de schap trekken en sucses er verder mee.
Notna schreef op dinsdag 26 januari 2021 @ 20:57:
[...]
Zonder inhoudelijk op je post in te gaan; iets vriendelijker kan ook wel? Kost je namelijk niets :)
ligt eraan of een kritisch commentaar niet direct afgeschoten word. men krijgt wat men geeft.

ok, ik sta ook niet bekend om mijn souplesse dus dat deel ligt ook aan mijn kant.

[ Voor 23% gewijzigd door flippy op 26-01-2021 21:27 ]

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
Matched: panasonic
flippy schreef op dinsdag 26 januari 2021 @ 21:07:
[...]


als je het gebruikt als primaire verwamring/koeling moet je gewoon niet bezuinigen. en de modellen die ik langs zie komen tot zover zijn gewoon niet netjes genoeg om dat goed te kunnen met het gewenste comfort.

zelfs een triple of quad (al raad ik doorgaans quad niet aan behalve in kantoren) van een serieus model/serie kan laag genoeg om een woonkamer bij te houden zonder (veel of merkbaar) te pendelen. helemaal de units die je vandaag kan krijgen die tot onder de 20hz kunnen met de compressor. die geven dan rond de 800W of zo af of zelfs minder. een goedkope mono split kan vaak niet eens onder de 800W afgifte komen zoals dat goedkope vrek van een diloc die in mijn slaapkamer hangt terwijl de panasonic (die niet eens een topmodel is) vrolijk staat te pruttelen op de helft van wat de diloc doet en daarmee de hele begane grond op temperatuur houd. als is het met lage temperaturen wel merkbaar dat ie vaker moet ontdooien maar dat doet ie VEEL netter dan de diloc die 300 euro minder kost. de compressor van de panasonic is in de afgelopen 4 maanden alleen maar gestopt om te ontdooien.
al is het natuurlijk niet handig om maar 1 binnenunit aan te hebben staan als je een heel huis warm moet houden immers duurt het even voor je interieur warm is als je een kamer wilt verwarmen. als je interieur warm is kan je pendelen simpelweg niet voorkomen tenzij je een huis hebt met de welbekende algemeen dagblad voorpagina isolatie. tenminste niet als de temperaturen ergens rond de 15c hangt. de deur naar de hal openzetten is dan wel handig om eventueel pendelen te voorkomen. of natuurlijk even kijken of je wel voldoende ventileert. vaak schort het daar wel aan in veel huizen icm met een warmtepomp.

kijk, in de grotere industrie word dit "probleem" gewoon opgevangen door meerdere compressoren neer te zetten in de buitenunit en daarmee regelen ze de boel af, of zelfs meerdere buitenunits die in cascade werken. maar er word in dit topic gewoon totaal niet gekeken naar welke compressors er worden gebruikt en/of hoe laag een unit echt kan. dat is namelijk echt belangrijk als je aan het verwamren bent in een klein huis. helaas word er alleen maar gekeken naar de CEER,COP en alle andere leuke afkortingen. maar niet naar de praktijk wat de unit nu echt kan.
daarom is die mitsu installteur ook een stuk duurder. die kijkt daar wel naar. en kan ook uit een bijbel de unit kiezen die nodig is ipv het standaard ding van de schap trekken en sucses er verder mee.


[...]

ligt eraan of een kritisch commentaar niet direct afgeschoten word. men krijgt wat men geeft.
Wat voor apparatuur zou jij dan adviseren? Van Daikin zie je hier bijv. vaak de 3MXM68N. In de woonkamer hangt dan een 4,2 met 2x2,5 in slaapkamers. Voor verwarmen is dat gewoon verre van ideaal.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Matched: panasonic
@flippy
Je geeft aan dat de wat betere merken ondere de 800w afgegeven vermogen zitten.

Ik ben juist op zoek gegaan naar modellen die heel laag terug kunnen moduleren.

800w is daarbij al heeeeeel laag, de meeste merken en types zitten rond de 1000w afgegeven vermogen.

Vandaar ons oog zo sterk valt op Panasonic ivm de 800w terug moduleerde vermogen.

Wij hebben in ons woonkamer namelijk maar 1000W warmtes verlies

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Matched: panasonic
Glashelder schreef op dinsdag 26 januari 2021 @ 21:28:
[...]

Wat voor apparatuur zou jij dan adviseren? Van Daikin zie je hier bijv. vaak de 3MXM68N. In de woonkamer hangt dan een 4,2 met 2x2,5 in slaapkamers. Voor verwarmen is dat gewoon verre van ideaal.
tenzij je huis uit het jaar kruik komt met AD isolatie moet je gewoon geen 4.2 in de woonkamer hebben.

ik heb redelijk wat winkels gedaan vroeger en dan is meerdere kleine units verdelen over de ruimte vele malen beter dan 1 grote puist ophangen in het midden. dan is ook makkelijker af te regelen omdat beide wandunits allemaal hun eigen plan trekken. dus een egalere temperatuur voor zowel koelen als verwarmen.
Voske89 schreef op dinsdag 26 januari 2021 @ 21:30:
@flippy
Je geeft aan dat de wat betere merken ondere de 800w afgegeven vermogen zitten.
Ik ben juist op zoek gegaan naar modellen die heel laag terug kunnen moduleren.
800w is daarbij al heeeeeel laag, de meeste merken en types zitten rond de 1000w afgegeven vermogen.
Vandaar ons oog zo sterk valt op Panasonic ivm de 800w terug moduleerde vermogen.
Wij hebben in ons woonkamer namelijk maar 1000W warmtes verlies
in woningen zou ik eigenlijk altijd voor de kleinste units gaan die je maar kan krijgen met een grote buitenunit die zo laag mogelijk kan. daarom heb ik ook zelf voor de panasonic gekozen voor zowel de vloerverwamring als de split omdat die namelij zo laag kan toen ik op zoek was voor mijn eigen huis en dat is wat ik kon krijgen.

de kleiner je kan de comfortabeler het is. of je moet grotere units hebben die je in het installatiemenu of via de dips in de buitenunit hardhandig lager kan zetten om de afgifte te beperken. men heeft VEEL minder warmte nodig dan men denkt of de installateur je aansmeert. ik heb installaties gezien van 10kW in een simpel rijtjeshuis die niet lager kon dan 4kW. en raar staan te kijken dat die meer pendelt als een politicus voor de verkiezingen als alleen de woonkamer aanstaat....

de meeste aircos die je kankopen zijn voor een klimaat gemaakt die veel extremer is dan wij hier hebben. dus die aso units die je ziet of door sommige installateurs worden aagesmeerd zijn nodig in het midden oosten, niet maaskantje.

[ Voor 5% gewijzigd door flippy op 26-01-2021 21:41 ]

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
Matched: panasonic
flippy schreef op dinsdag 26 januari 2021 @ 21:38:
[...]


tenzij je huis uit het jaar kruik komt met AD isolatie moet je gewoon geen 4.2 in de woonkamer hebben.

ik heb redelijk wat winkels gedaan vroeger en dan is meerdere kleine units verdelen over de ruimte vele malen beter dan 1 grote puist ophangen in het midden. dan is ook makkelijker af te regelen omdat beide wandunits allemaal hun eigen plan trekken. dus een egalere temperatuur voor zowel koelen als verwarmen.


[...]


in woningen zou ik eigenlijk altijd voor de kleinste units gaan die je maar kan krijgen met een grote buitenunit die zo laag mogelijk kan. daarom heb ik ook zelf voor de panasonic gekozen voor zowel de vloerverwamring als de split omdat die namelij zo laag kan toen ik op zoek was voor mijn eigen huis en dat is wat ik kon krijgen.

de kleiner je kan de comfortabeler het is. of je moet grotere units hebben die je in het installatiemenu of via de dips in de buitenunit hardhandig lager kan zetten om de afgifte te beperken. men heeft VEEL minder warmte nodig dan men denkt of de installateur je aansmeert. ik heb installaties gezien van 10kW in een simpel rijtjeshuis die niet lager kon dan 4kW. en raar staan te kijken dat die meer pendelt als een politicus voor de verkiezingen als alleen de woonkamer aanstaat....

de meeste aircos die je kankopen zijn voor een klimaat gemaakt die veel extremer is dan wij hier hebben. dus die aso units die je ziet of door sommige installateurs worden aagesmeerd zijn nodig in het midden oosten, niet maaskantje.
Ik vermoedde het al maar we zijn het dus voor het grootste gedeelte gewoon eens met elkaar :).

Sommigen hebben wel degelijk een 4,2 of 5 nodig in de woonkamer omdat die bijv. gewoon groot is :+. Of je moet zoals veel van ons 24/7 draaien, dan maakt het allemaal weer wat minder uit..

En ik ben benieuwd welke multi’s jij kent die daadwerkelijk zo ver terug moduleren. Wat Voske89 ook vraagt.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Matched: panasonic
Voske89 schreef op dinsdag 26 januari 2021 @ 21:54:
[...]
Ik heb een inhoud van 83m3 en een warmte verlies van 1000w bij buitentemperaturen van rond de 0 graden.
Wat zou jij dan adviseren? Want de meeste verkopers komen op een 3.5kw uit. Is dit redelijk?
3,5 is gewoon veel te veel tenzij je binnenkomt en de toko in 5 min warm wilt hebben. als je deze gewoon instelt op timers zodat je de unit een uurtje geeft om je interieur op te warmen voor je thuiskomt is een 2.5 wel meer dan genoeg. ik zou eerder 2 stuks van 2kW pakken dan 1 van 4kW als je woonkamer dit volme heeft.
beter is natuurlijk gewoon de toko op 19 zetten als je weggaat en 21 als je weer terugkomt of vlak ervoor via de app of timer. of nog beter: gewoon de toko op 1 temperatuur laten zodat hij allen maar hij bij te pompen wat je huis verliest.
met name als je 2 kleintjes ophangt (dus een duo split) kan je behoorlijk comfortabel de woonkamer snel warm hebben en kan hij vaak wel laag genoeg. al moet je natuurlijk een unit opsnorren die laag genoeg kan. momenteel is de panasonics volgens mij nog steeds heer en meester in de lage vermogens.
je focust ook wel op de 0 graden. dat is het bijna noot meer dankzij de PC hoofdstraat. je moet kijken naar het gemiddelde. dan zit je ergens rond de 12~15 graden tegenwoordig volgens mij. graag correctie als iemand dit weet.
en dan heb je echt geen 1000W nodig voor je woonkamer. dan zit je waarschijnlijk al onder de 500W en dan is er geen enkele unit die laag genoeg kan. dus moet je eentje hebben die zo dichtbij kan komen en netjes pendelt. pendelen ga je niet voorkomen, waar de unit wel iets aan kan doen is hoe netjes hij pendelt. en daar vallen vrijwel alle goedkope en met name de monos keihard door de mand. deze klappen gewoon hard uit, zetten de fan op standje 1 en de vaan gaat omhoog tot de temperatuur weer gezakt is, maar door de veranderde lluchtstroom en de nog erg hete condensor meet hij ineens nog hetere lucht en krijg je leuk gedrag want als ie wandunit is afgekoeld ziet ie ineens koude lucht en trapt de boel weer op mach 1 aan en krijg je weer een lading gloeiend hete lucht eruit. en die cyclus herhaalt zich steeds.
dus een unit met veel sensoren en goede programmering is gewoon waar het geld zit als je zoiets koopt. goedkoop is daarmee echt duurkoop. immers gaat de WAF wel naar het vriespunt als dat ding begint te emmeren als het 15 graden is buiten.
Glashelder schreef op dinsdag 26 januari 2021 @ 21:55:
[...]

Ik vermoedde het al maar we zijn het dus voor het grootste gedeelte gewoon eens met elkaar :).
Sommigen hebben wel degelijk een 4,2 of 5 nodig in de woonkamer omdat die bijv. gewoon groot is :+. Of je moet zoals veel van ons 24/7 draaien, dan maakt het allemaal weer wat minder uit..
En ik ben benieuwd welke multi’s jij kent die daadwerkelijk zo ver terug moduleren. Wat Voske89 ook vraagt.
ik ken momenteel alleen de panasonic units die zo laag kunnen. al zoals ik al eerder zei: meerdere kleine binnenunits is beter dan 1 grote.

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • I-King
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 08-05 23:10
Matched: panasonic
@flippy welke apparatuur heb jij hangen dan?

Ik heb nu de panasonic TZ serie hangen, en op papier gaat die naar de 200W als ondergrens. In de praktijk alleen gezien toen het buiten rond de 0 graden was, warmer dan 5 graden lijkt de ondergrens 360W te zijn inclusief veel pendelen (op zolder).

De 3,5kW unit beneden in de woonkamer trekt 't net als 't buiten <0 graden is. 55m2 jaren 50 woning met na-isolatie. En de geluidsproductie valt me ook vies tegen gedurende de dag bij een opgenomen vermogen van 400/500W. Zet ik 'm op een lager pitje (bijv stand 2 van 5) dan blijft hij niet constant draaien maar fluctueert.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Matched: panasonic
I-King schreef op dinsdag 26 januari 2021 @ 22:32:
@flippy welke apparatuur heb jij hangen dan?

Ik heb nu de panasonic TZ serie hangen, en op papier gaat die naar de 200W als ondergrens. In de praktijk alleen gezien toen het buiten rond de 0 graden was, warmer dan 5 graden lijkt de ondergrens 360W te zijn inclusief veel pendelen (op zolder).

De 3,5kW unit beneden in de woonkamer trekt 't net als 't buiten <0 graden is. 55m2 jaren 50 woning met na-isolatie. En de geluidsproductie valt me ook vies tegen gedurende de dag bij een opgenomen vermogen van 400/500W. Zet ik 'm op een lager pitje (bijv stand 2 van 5) dan blijft hij niet constant draaien maar fluctueert.
ik heb zelf 2 stuks hangen. een 2.5kW panasonic FZ25-UKE voor de woonkamer en een chinees diloc prulding in de slaapkamer vanwege kosten, wat er te krijgen was en tijdsdruk.
ik zit midden in een enorme verbouwing waarbij eigenlijk alleen de betonnen vloer blijft (zelfs de dekvloeren gaan eruit) en de buitenmuur.
beneden ben ik al grotendeels klaar met de nieuwe muren (6.3 muren en triple glas) dus de panasonic heeft het redelijk makkelijk in zijn eentje al gaat hij niet uit. hij haalt nooit zijn temperatuur doordat boven nog alles 40 jaar oud is. er staat al een lucht/water panasonic buiten te wachten op de vloerverwarming en dan kan de split eindelijk rusten tot het weer zomer is.

in jouw geval is het redelijk netjes met dat type woning. al vermoed ik dat je schil wel zo lek als een mandje is als je zoveel verliest. het is wel zoeken wat het beste werkt qua grens tussen comfort en stabiliteit. en dat verschilt per situatie. soms is de plaating van de unit ook gewoon ruk. het is niet uitzonderlijk dat een wandunit recht tegen een raam staat te blazen en dan de bewoner appelig zit te kijken waarom het toch niet warm word aan de andere kant van de kamer.

mijn panasonic zit op dit moment constant op de 350~400W verbruik volgens de P1 monitor. (ik heb de warmtepompen op 1 fase gezet om het beter te kunnen zien) en eigenlijk geen defrosts of pendelgedrag. fan staat wel op 4 volgens mij en de vaan staat op de 1 na hoogste stand om de keuken te halen. verre van optimaal maar het is tijdelijk.

ik adviseer om de luchtsnelheid altijd hoger te zetten als eerste. dat stabiliseert de temperatuur in de kamer. immers komt de fan niet ver op lage standen dus krijg je onbalans in de kamer en daar krijg je dat gedrag van.
daarom geef ik de voorkeur aan 2 kleine binnenunits om de warmte beter te verdelen. 1 centrale plek is gewoon niet echt comfortabel met lucht. helemaal niet als je huis lek is en de kamer vrij groot.

[ Voor 5% gewijzigd door flippy op 26-01-2021 23:36 ]

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • ZuinigeRijder
  • Registratie: Oktober 2009
  • Niet online
Matched: panasonic
Na alle discussies hierboven over multi-split of single-split eens even bij topten.eu opgezocht wat de multi splits zijn met beste SCOP.

En dan de specs erbij gehaald van de buitenunit die bovenaan stond, in dit geval Panasonic CU-4Z80TBE. De specs zeggen dat de minimale opgenomen vermogen voor verwarmen 700 Watt is. Alleen de volgende panasonic types komen op minimaal vermogen van 210 Watt uit: CU-2Z35TBE, CU-2Z41TBE, CU-2Z50TBE, maar daar kunnen maar 2 binnendelen op aangesloten worden. De warmte die eruit komt is dan "Minimaal vermogen x COP" bij die temperatuur.

De vraag die men in dit forum denk ik graag wil weten (om de kies altijd single-split discussie voor alleen verwarmen te nuanceren), maak een lijst van multi-splits die een laag minimaal vermogen kunnen leveren en hoeveel binnenunits kunnen daarop aangesloten worden en wat is de max verwarmingscapaciteit? En welke zijn dat dat dan (merken en types)?

Voor mij maakt het niet uit, ik ben al voorzien van een Daikin Ururur Sarara 3.5 kW single split beneden voor 150 m3 verwarmen, die terug kan moduleren naar 100 Watt :+

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
Matched: panasonic
ZuinigeRijder schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 09:19:
Na alle discussies hierboven over multi-split of single-split eens even bij topten.eu opgezocht wat de multi splits zijn met beste SCOP.

En dan de specs erbij gehaald van de buitenunit die bovenaan stond, in dit geval Panasonic CU-4Z80TBE. De specs zeggen dat de minimale opgenomen vermogen voor verwarmen 700 Watt is. Alleen de volgende panasonic types komen op minimaal vermogen van 210 Watt uit: CU-2Z35TBE, CU-2Z41TBE, CU-2Z50TBE, maar daar kunnen maar 2 binnendelen op aangesloten worden. De warmte die eruit komt is dan "Minimaal vermogen x COP" bij die temperatuur.

De vraag die men in dit forum denk ik graag wil weten (om de kies altijd single-split discussie voor alleen verwarmen te nuanceren), maak een lijst van multi-splits die een laag minimaal vermogen kunnen leveren en hoeveel binnenunits kunnen daarop aangesloten worden en wat is de max verwarmingscapaciteit? En welke zijn dat dat dan (merken en types)?
Ik wil dat best doen, het enige probleem is dat het regelgedrag ook meespeelt. Dan beloof je in een tabel een minimumvermogen van 200W en dan blijkt dat in de praktijk in veel voorkomende situaties 550W te zijn (een eerder genoemd ME model). Een vlak hierboven genoemde Panasonic heeft eenzelfde issue.

Dat zal ook meegenomen moeten worden.
Voor mij maakt het niet uit, ik ben al voorzien van een Daikin Ururur Sarara 3.5 kW single split beneden voor 150 m3 verwarmen, die terug kan moduleren naar 100 Watt :+
Technisch mooi apparaat, maar aarslelijk en belachelijk duur helaas :+

Net nog ff gekeken en 3000 euro. Holy crap :p Dan zou ik toch voor een L/W WP gaan met vloerverwarming :).

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Matched: panasonic
NeFoRcE schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 11:22:
Dag!

Ik had een topic geopend, en iemand wees mij erop om de vraag hier te stellen,

Kan iemand mij vertellen of de verschillen tussen Daikin versies noemenswaardig zijn? Er zit een aardig prijsverschillen tussen namelijk. Zie ook mijn topic: Freakie1NL in "Daikin Sensira of Comforma airco?"
groter is niet beter. lees even de laatste 2~3 paginas doro waar ik dat probeer toe te lichten.
ZuinigeRijder schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 09:19:
Na alle discussies hierboven over multi-split of single-split eens even bij topten.eu opgezocht wat de multi splits zijn met beste SCOP.

En dan de specs erbij gehaald van de buitenunit die bovenaan stond, in dit geval Panasonic CU-4Z80TBE. De specs zeggen dat de minimale opgenomen vermogen voor verwarmen 700 Watt is. Alleen de volgende panasonic types komen op minimaal vermogen van 210 Watt uit: CU-2Z35TBE, CU-2Z41TBE, CU-2Z50TBE, maar daar kunnen maar 2 binnendelen op aangesloten worden. De warmte die eruit komt is dan "Minimaal vermogen x COP" bij die temperatuur.

De vraag die men in dit forum denk ik graag wil weten (om de kies altijd single-split discussie voor alleen verwarmen te nuanceren), maak een lijst van multi-splits die een laag minimaal vermogen kunnen leveren en hoeveel binnenunits kunnen daarop aangesloten worden en wat is de max verwarmingscapaciteit? En welke zijn dat dat dan (merken en types)?

Voor mij maakt het niet uit, ik ben al voorzien van een Daikin Ururur Sarara 3.5 kW single split beneden voor 150 m3 verwarmen, die terug kan moduleren naar 100 Watt :+
zon lijst zou het pijnlijk inzichtelijk maken wat je wel en niet moet hebben. al moet dan wel de temperatuur van +7 of hoger worden opgegeven worden als maatstaaf. de meeste halen alleen hele lage vermogensafgiftes als het vriest bijvoorbeeld. just wilt eigenlijk dat de compressor maar 100W verbruikt als het +12 is buiten. dat betekent vaak dat je alsnog 400W+ binnen krijgt. voor een modern huis is zelfs dat al op de grens met ons kwakkelweer.

[ Voor 66% gewijzigd door flippy op 27-01-2021 11:32 ]

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • RonJ
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 22:56
Matched: panasonic
flippy schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 12:25:
[...]


welke hogere installatiekosten? 2 losse systemen in bedrijf zetten is aanzienlijk duurder dan 1 duo of triple. immers is het "stek" gedeelte doodleuk 2 uur werk per installatie. en dat maakt niet uit of het nu mono of duo is. afpersen, vacumeren en lektesten duren gewoon een bepaalde tijd en je kan maar 1 systeem tegelijk doen. dus een toko die 2 goede monos verkoopt voor minder or hetzelfde dan 1 duo doet ergens iets wat niet helemaal alpenfris is.
Lees nou even goed wat ik zeg voor je meteen uit de heup schiet :>. Ik zeg ook dat 2 mono's duurder zijn. Maar zoveel is dat ook weer niet dat het x2 gaat, misschien denk ik teveel als een projectleider, maar ik heb afgelopen jaar meerdere multi-setups in bedrijf laten stellen en dat kan best wel parallel. En of je nou 1 of 2 stroomkabels trekt en 1 of 2 automaatjes in de meterkast schroeft, dat is gewoon niet x2 qua besteedde tijd.

Je begint bijv. met de eerste unit, zodra die is aangesloten begin je daar de afpers/vacuumprocedure, ondertussen kan je weer verder met het aansluiten/afwerken/aan de wifi hangen van de 2e, etc. Ze gaan echt niet een uur shaggies staan draaien terwijl die unit is afgeperst, dat kan echt wel efficienter.

Maar het blijft meer werk en dus duurder, alleen is in veel gevallen die paar honderd euro extra arbeid het wel waard op een investering van duizenden euro's en die verdien je ook nog eens terug. Qua aanschaf maakt het nogmaals niet zoveel uit. En de koelleidingen, condens en stuurkabels naar buiten vanaf je binnenunits moet hoe dan ook toch.
NeFoRcE schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 12:30:
[...]


Ook dit klinkt weer aannemelijk. Probleem is dat we qua leiding werk gewoon geen handig huis hebben voor een airco op de eerste. En ik zit niet te wachten op enorm lange buizen over de muur (dan wel met een mooie koof eromheen) naar buiten. Kan dan geen kasten meer kwijt, dus dat is helaas echt geen optie.

Ik ga dan kijken naar een 3,5 KW die dan toch een laag minimum heeft, zodat onze eigen kamer dan rustig kan afkoelen, en de verdieping eronder nog even op maximaal voor een tijdje, al zou het maar 2-3 graden schelen dan ben ik al blij.

Tips voor een 3,5KW ? :)
Misschien is een kanaalunit verstoppen boven een van die kasten nog een optie? Of in een naastgelegen trapkast oid? Als je 25cm of meer ruimte hebt past dat. Of juist een wandmodel op de plek waar nu je radiator aan de wand zit?

Als je alleen wil koelen zou ik ook niet gelijk de meest dure modellen nemen, maar je zit met een Japanner imho altijd wel goed, dus een Daikin, Panasonic, MHI/ME of Toshiba naar voorkeur/smaak.

[ Voor 29% gewijzigd door RonJ op 27-01-2021 12:35 ]

All-electric.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 10-05 18:32
Matched: panasonic
Glashelder schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 09:30:
[...]

Ik wil dat best doen, het enige probleem is dat het regelgedrag ook meespeelt. Dan beloof je in een tabel een minimumvermogen van 200W en dan blijkt dat in de praktijk in veel voorkomende situaties 550W te zijn (een eerder genoemd ME model). Een vlak hierboven genoemde Panasonic heeft eenzelfde issue.

Dat zal ook meegenomen moeten worden.

[...]

Technisch mooi apparaat, maar aarslelijk en belachelijk duur helaas :+

Net nog ff gekeken en 3000 euro. Holy crap :p Dan zou ik toch voor een L/W WP gaan met vloerverwarming :).
De Ururu heeft dan wel een bevochtingsunit wat ik een groot gemis vind van andere modellen en weer met externe apparaten moet gaan kliederen.

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Matched: panasonic
Ronnnn schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 16:23:
[...]


:)

Ff voor de goede orde: ik heb geen 120m² hier :D Maar 120 m³! Klein maar groot verschil :D Heb maar 49 vierkante meter of zo. 120 kuub dus...

Zou wel fijn zijn als het dan met wat minder mogen kan idd. Gaat dan wel geld schelen.

Ik ga even je link checken zo. Moet heel ff weg.
als je kamer zo klein is moet je echt wel onder de 3kW blijven. 2 a 2,5 zal echt al wel genoeg zijn tenzij je geen isolatie hebt.

een kleine panasonic die lekker laag kan zal dan wel genoeg zijn voor je.

[ Voor 6% gewijzigd door flippy op 27-01-2021 16:25 ]

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Ronnnn
  • Registratie: Januari 2021
  • Laatst online: 19-02-2021
Matched: panasonic
flippy schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 16:24:
[...]

als je kamer zo klein is moet je echt wel onder de 3kW blijven. 2 a 2,5 zal echt al wel genoeg zijn tenzij je geen isolatie hebt.

een kleine panasonic die lekker laag kan zal dan wel genoeg zijn voor je.
Oh echt joh? Daarbij wel rekening houdend met plat dak en veel ramen?

Wat een naaidoos dan net hier die over de vloer was. Met z'n 'als je écht goed wil koelen hier, zou ik voor een 5 gaan'... Tja, je moet je idd soms ook geen dingen laten aansmeren.

Ik moet heel ff weg iig. Straks weer ff verder in verdiepen. Blij dat ik hier om advies gevraagd heb en krijg iig.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Matched: panasonic
Tsurany schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 16:32:
[...]

Dat rijmt toch echt niet met mijn ervaring. Mijn 5kW binnenunit moet een woonkamer van 60m2 (150m3) op temperatuur houden en dat kost hem toch aardig wat moeite als het buiten vriest. Als je dan iets kleinere ruimte hebt met een plat dak en slechte isolatie zou het me niks verbazen dat je aardig wat energie nodig hebt om zo'n ruimte warm te houden.

Met een warmteverliesberekening wordt dat snel duidelijk, hoeveel warmte je wel niet verliest bij slechte isolatie per m2 aan oppervlakte.

Kijk koelen is geen probleem, dan is de delta erg klein. Maar met een delta van 22 graden is de kans groot dat je bij slechte isolatie veel energie verliest. Is er bijvoorbeeld geen HR++ glas dan verlies je heel wat meer warmte.
moeite is iets anders dan niet lukken. natuurlijk moet een unit harder werken als het koud is, daarom moet je ook kijken naar eentje die niet in het budget segment ligt en zelf een beetje nadenkt ipv geprogrameerde ondooi runs maakt bijvoorbeeld.


de 2.5kW panasonic die ik heb hangen moet 50m2 doen in zijn eentje en zelfs met -8 hield die de 21c gewoon vast. ding moest wel een stuk meer runs maken maar dat hoort er nu eenmaal bij.

[ Voor 8% gewijzigd door flippy op 27-01-2021 16:37 ]

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Lo_
  • Registratie: Oktober 2013
  • Laatst online: 21:41

Lo_

Matched: panasonic
@Voske89 Er hangt hier een Z25 en ik geloof eerlijk gezegd weinig van de 800W onderwaarde voor output. Net als @I-King gisteren aangaf over de TZ heb ik het opgenomen vermogen nooit onder de 360W gezien en ik mag toch hopen dat de COP iets hoger is dan dat. Dat het opgenomen vermogen bij lagere buitentemperaturen wel lager is zou kunnen, maar helaas is er hier in die situatie meer warmtevraag. Als ik hier soms lees dat Daikins en Mitubishis tot in lage 200's W opgenomen gaan denk ik niet dat Panasonic specifiek uitblinkt in laag vermogen geven.

Ik weet alleen ook niet of zo zwaar focussen op minimaal afgiftevermogen wel juist is. Of een pomp technisch langzaam kan draaien hoeft niet de enige overweging te zijn. De compressor heeft voor zover ik begrijp een optimum toerental. Als de pomp dan te langzaam draait zou de efficientie ervan inzakken en kan pendelen voordelig zijn.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Matched: panasonic
Lo_ schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 19:30:
@Voske89 Er hangt hier een Z25 en ik geloof eerlijk gezegd weinig van de 800W onderwaarde voor output. Net als @I-King gisteren aangaf over de TZ heb ik het opgenomen vermogen nooit onder de 360W gezien en ik mag toch hopen dat de COP iets hoger is dan dat. Dat het opgenomen vermogen bij lagere buitentemperaturen wel lager is zou kunnen, maar helaas is er hier in die situatie meer warmtevraag. Als ik hier soms lees dat Daikins en Mitubishis tot in lage 200's W opgenomen gaan denk ik niet dat Panasonic specifiek uitblinkt in laag vermogen geven.

Ik weet alleen ook niet of zo zwaar focussen op minimaal afgiftevermogen wel juist is. Of een pomp technisch langzaam kan draaien hoeft niet de enige overweging te zijn. De compressor heeft voor zover ik begrijp een optimum toerental. Als de pomp dan te langzaam draait zou de efficientie ervan inzakken en kan pendelen voordelig zijn.
Maar zouden jullie dan een 2.5kw of een 3.5kw adviseren? (Volgens de boeken net zo laag)
Voor een woonkamer 83m3 en 1000w warmteverlies rond de 0 graden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Matched: panasonic
revolution-nl schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 21:43:
[...]


Ik zag vorige week een auto van ennatuurlijk voor mijn huis stoppen, de man zat mijn huis /perceel te bekijken, en stopt daarna weer korte om de zijkant te bekijken, waarschijnlijk heeft hij toen de snorrende mitsu ontdekt 8)

Ik vroeg mij af of ze polshoogte nemen bij een afwijkend verbruik, vooral bij verse nieuwbouwwijk kan een laag verbruik best als afwijking naar boven komen drijven. Ik vond het in iedergeval opvallend :P

@Voske89 ik zou voor de 3.5 gaan, meerprijs zal iets van 100 euro zijn, min vermogen is gelijk en dan is wat extra power nooit weg 8).

Een 2.5 ZSX is ook het overwegen waard, heeft een wat hogere SCOP dan de ZS en zit qua vermogen dacht ik tussen de 2.5ZS en de 3.5ZS in (geen zin om de datasheet er weer bij te pakken :O )

Ternminste.. je had het over een een mitsu toch?
Nee ik had het over een Panasonic etherea
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Y7MSgMJY_-t-5KkXsUXJ2IpYIXk=/800x/filters:strip_exif()/f/image/NmiOKkr3OieXVJKJApeNInXj.png?f=fotoalbum_large

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Matched: panasonic
Glashelder schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 18:34:
[...]
Ik zit dit niet uit m’n duim te zuigen hoor.
Huis verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp
Hoe werkt bleeding dan volgens jou?
We hebben hier verder gewoon open discussies en als er iemand is die het beter weet dan is diegene altijd vrij om kennis te delen. Maar de opmerkingen die ik hier maak zijn op basis van 20.000 posts denk ik? Inmiddels ga ik hier al wel een tijdje mee. In de tussentijd een hele hoop ervaringen rijker. Verder lopen er meer koelmonteurs rond dan jij die kennis delen. Dat tijdens bleeding andere units opwarmen is dus ook iets dat we uit de praktijk weten.
[...]
Met mijn noob kennis zou ik zeggen ja. Maar ik durf niet uit te sluiten dat er dan meer gas naar andere units gestuurd wordt (indien mogelijk?).
Glashelder schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 23:48:
Ik ben trouwens nog wel even benieuwd wat @rupsen en @Oxellaar technisch inhoudelijk van deze post vinden: flippy in "Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen"
Heb ik (wij?) het nou niet goed begrepen dat hele bleeding verhaal?
open discussie is goed en ben ik helemaal voor.

bleeding kan alleen maar als er een fout is met het ontwerp van het systeem (dus een te grote buitenunit die niet laag genoeg kan voor de kleinste binnenunit waardoor de binnenunits geforceerd worden om ook warmte af te gevenof de drukken zijn zo hoog aan het worden dat het langs de kleppen lekt van andere units) of als er kleppen gerwoon stuk zijn (lekken). dat laatste zie je ook bij mono units die ook kunnen verwarmen. uberhaupt is het bleeding verhaal (druk dumpen bij andere units) alleen maar van toepassing bij systemen die kunnen verwamren en koelen.

ik zeg ook niet dat je "bleeding" uit je duim zuigt, ik heb alleen al zoveel oude wijvenverhalen gehoord over dit en andere zaken dat ik gewoon wil weten of mensen niet a: uit hun nek lullen omdat ze ergens een "triggerwoord" hebben gehoord of b: hun princiepes niet goed op orde hebben. mensen die voor informatie op een forum komen zien "bleeding" van jou of iemand anders niet wetende dat het gewoon een non-issue is in goed werkende en berekende installaties en gaan vervolgens de verkeerde keuze maken.
immers kan bleeding ook gebeuren in mono splitters als de kleppen beginnen te lekken naar de loop der jaren (of zelf fabriek af als je die chinese en spaanse rommel koopt).

mocht je het tegenkomen (veek met oudere units met een ongeregelde compressor) betekent het gewoon dat er iets mis is. simpel, klaar, uit.

WAT er mis is en dan een 2e, lekkende kleppen, verkeerde maat buiten/binnenunits of teveel/weinig koelmiddel (of de installatie is gewoon budget rotzooi) maar dat is voor een expert om te bekijken op locatie.

sidenote: mocht de kleppen zo lekken dat de binnenunits warm worden is de warmte nog steeds niet verloren. die gaat nog steeds de woning in. ;)
Voske89 schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 18:44:
@flippy
En uiteraard ook andere
Ik heb even een foto erbij gevoegd dat maakt me vraag misschien duidelijker.
@flippy
Gaf aan dat een zo klein mogelijk toestel te nemen, alleen volgens de boeken is dus de min. Verwarmingswaarde tussen de 3 kleinste modellen hetzelfde
[Afbeelding]
kijk goed naar de minimale capaciteit. kijk naar het rode balkje tussen de commas.
daar zie je dat de 20 minder 100W minder heeft dan de 25 en 35.

de 25 en 35 hebben dus dezelfde compressor erin zitten als je naar het gewicht kijkt en de hoeveelheid koudemiddel. de 20 heeft een kleinere en kan daarom 100W lager dan de grotere units. dus in de praktijk is de 25 het handigste omdat die 100W te weinig verschil is ten omzichte van het hogere vermogen als je die nodig hebt.
Ronnnn schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 18:47:
[...]
Nou, wellicht is dat niet eens zo'n verkeerd experiment, een straalkacheltje kopen. Die kosten ook geen roggel. En kan ik de koude resterende wintermaanden nog even doorkomen. Maar kun je aan de hand daarvan denk je echt bepalen hoeveel watt je nodig zou hebben met je airco?
je huis maakt het geen biet uit of je met een straalkachel verwarmt of met een warmtepomp. je stroomrekening daarintegen.... :X
Lo_ schreef op woensdag 27 januari 2021 @ 19:30:
@Voske89 Er hangt hier een Z25 en ik geloof eerlijk gezegd weinig van de 800W onderwaarde voor output. Net als @I-King gisteren aangaf over de TZ heb ik het opgenomen vermogen nooit onder de 360W gezien en ik mag toch hopen dat de COP iets hoger is dan dat. Dat het opgenomen vermogen bij lagere buitentemperaturen wel lager is zou kunnen, maar helaas is er hier in die situatie meer warmtevraag. Als ik hier soms lees dat Daikins en Mitubishis tot in lage 200's W opgenomen gaan denk ik niet dat Panasonic specifiek uitblinkt in laag vermogen geven.
Ik weet alleen ook niet of zo zwaar focussen op minimaal afgiftevermogen wel juist is. Of een pomp technisch langzaam kan draaien hoeft niet de enige overweging te zijn. De compressor heeft voor zover ik begrijp een optimum toerental. Als de pomp dan te langzaam draait zou de efficientie ervan inzakken en kan pendelen voordelig zijn.
of de onderwaarde word gehaald is afhankelijk van de temperaturen en de luchtvochtigheid en hoe de tabellen in de electronica van de pomp afgesteld is. vaak staat de ventilator binnen gewoon te zacht of hard om die onderwaarde te halen.

en een lager toerental is beter dan de compressor uitzetten. compressors hebben een vast debiet voor elke slag die ze maken. elke slag is een bepaalde hoeveelheid met dus een bepaalde hoeveelheid arbeid die de unit kan verzetten. een pomp met een gefixeert volume heeft dus geen onderlimiet technisch gezien het is alleen de vraag of de motor die het aandrijft het bereik heeft om de kracht te leveren om rond te draaien. immers wil je niet dat de pomp "stalled" en plof zegt. en die pompen die dus zo laag kunnen (zoals de panasonic pompen die tot onder de 20hz kunnen) zijn gewoon duurder en vind je die doorgaans terug in de duurdere segmenten, immers is de electronica ook duurder om die motor aan te drijven die in die pomp zit.

dus nee, een compressor heeft niet een "optimaal" toerental. alleen een minumum en een maximum. het is geen italiaans volbloed V6 die staat te ronken. :+

die waardes zijn gebaseert op de mechanische limieten van de compressor zelf die erin zit en de warmte die afgevoerd kan worden door het gas op de laagste stand, immers word de compressor gekoeld door het gas wat erdoor stroomt. niet genoeg gas en hij word te heet.
goede compressors met een groot bereik zijn dus duur. voor compressors die je vind in het "grote spul" wat op bedrijfspanden staat kan je soms een leuke (2e hands) auto kopen voor de prijs van 1 compressor.

niet vergeten: de lager je draait met een zo hoog mogelijke fanspeed beteken meer tijd voor de binnen en buitenunit om de gassen op de omgevingstemperatuur te krijgen. je COP gaat daar ook van onderuit. te weinig tijd voor de gassen om goed de warmte af te geven of op te nemen. daarom is met name voor verwarmen een grotere verdamper/condensor buiten ook beter. dat kan je ook zien in de warmtepomp modellen die voor verwamren zijn bedoeld, de modellen die specifiek voor -15 en lager zijn ontworpen hebben alles hetzelfde, alleen de condensor is 2x zo groot en je hebt 2 fans die erover staan te blazen. maar de rest van de unit is hetzelfde.

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Matched: panasonic
MZwier schreef op donderdag 28 januari 2021 @ 21:49:
Beste Tweakers,

Pas geleden heb ik mijn eerste huis (1992) gekocht, een van de dingen die ik mezelf heb beloofd na een aantal (te hete) zomers is dat er een airco moest komen. Het gaat er in dit geval om, om vooral het scherpe randje eraf te halen. Hierbij wil ik graag de vrede met de buren bewaren, dus zoek ik naar een "stil" airco merk.

Nu heb ik in gedachten om de airco in de overloop op de 1e verdieping te plaatsen, zie afbeelding voor de layout. De gedachte is om een unit van ca 3.5 kW koelcapaciteit te nemen waarmee ik hoop de gehele verdieping een aantal graden koeler te maken. Ik ben hiervoor bereid de airco gedurende langere tijd (dagen) aan te laten staan zodat de massa koel blijft. Ik begrijp dat het een stuk optimaler is om de airco op te hangen in de ruimte die je wil koelen/verwarmen echter is dit kostentechnisch niet mogelijk.

Daarnaast wil ik de airco in de winter gebruiken om de bovenverdieping (bij) te verwarmen aangezien ik van plan ben een monoblock te installeren en de radiatoren boven dus aanzienlijk minder vermogen zullen leveren.

Ik heb de volgende vragen:
  • Is 3.5kW een realistisch vermogen om bovenstaande te bereiken?
  • Is de plaatsing enigzins okay te noemen?
  • Is er iemand met een soortgelijke plaatsing welke zijn ervaring kan delen?
  • Welke merken en modellen zijn aan te raden voor deze situatie(geluid/plaatsing)?
Alvast bedankt!

[Afbeelding]
paar kleine dingen: er is geen stil "merk". er zijn wel merken met stille modellen.

stukje natuurkunde: een 3.5 maakt meer herrie dan een 2.5. voor de buren kan dat een factor zijn. en decibel zegt niet alles een 50decibel irritant geluid is minder doordringend dan 50 decibel van een monotoom model. hier moet je dus meer kijken naar de panasonics, mitsubischi, LG en vrienden. geen vaag huismerk of zo dus.

airco in de overloop is een geweldige manier om een lekker koele gang beneden te krijgen. je meot dan wel creatief doen met deuren dicht/open houden om de koelte enigsinds te richten.

als je een monoblock gaat gebruiken kan je ook die gebruiken om te helpen met koelen. al moet je dan wel ventilatoren op de radiatoren zetten. dat zal dan ook flink helpen om je verloren warmtecapaciteit op te vangen die je krijgt door de lagere water temperatuur. een stapeltje nieuwe T33 radiatoren die meteen wat groter zijn kan een waardige upgrade zijn icm met een doos 12V ventilatoren.

meer vermogen ertegen gooien heeft niet super veel zin. met de overloop gaat gewoon alle koelte naar beneden en in de winter alle warmte omhoog.
FrankHe schreef op donderdag 28 januari 2021 @ 22:32:
[...]
In een appartement is de kruipruimte een beetje ver weg, dan krijg ik ruzie met de onderburen ;)
dat klinkt als een "hun" probleem, niet een "jou" probleem. O-) >:)

[ Voor 8% gewijzigd door flippy op 28-01-2021 22:44 ]

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • I-King
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 08-05 23:10
Matched: panasonic
flippy schreef op donderdag 28 januari 2021 @ 22:36:
[...]

stukje natuurkunde: een 3.5 maakt meer herrie dan een 2.5. voor de buren kan dat een factor zijn. en decibel zegt niet alles een 50decibel irritant geluid is minder doordringend dan 50 decibel van een monotoom model. hier moet je dus meer kijken naar de panasonics, mitsubischi, LG en vrienden. geen vaag huismerk of zo dus.
Is dat wel zo? Zou een 3,5 die 2kW moet leveren niet stiller zijn dan een 2,5 die 2kW levert? Of wellicht net zo luid, maar je hebt nog wat marge, verondersteld dat ze een gelijke ondergrens hebben?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Matched: panasonic
flippy schreef op vrijdag 29 januari 2021 @ 08:04:
ik doelde specifiek op de 3 units van de vorige pagina. die hebben zelfde maten en gewichten behalve de kleine die een lichtere buitenunit heeft en minder gas heeft door de kleinere compressor. dit is verre van een universele regel natuurlijk.
Ik zie nu dus dat er verschil is.

In heb een foto genomen van het boekje dat op Panasonic Nederland staat.

Echter in het boekje van de nstallateur (ook officiële boek van Panasonic) staat dat de 3.5kw een maatje groter is

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Matched: panasonic
Voske89 schreef op vrijdag 29 januari 2021 @ 08:22:
[...]


Ik zie nu dus dat er verschil is.

In heb een foto genomen van het boekje dat op Panasonic Nederland staat.

Echter in het boekje van de nstallateur (ook officiële boek van Panasonic) staat dat de 3.5kw een maatje groter is
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dK3UxaF-nt4n2ooVpv7WkA7VrFM=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/NmiOKkr3OieXVJKJApeNInXj.png?f=user_large

volgens mij zijn de 25 en 35 exact hetzelfde.

als dit niet klopt en in de handleiding staat wel een fysiek verschil in maten dan moet je alle specs goed vergelijken. met name de COP grafieken.

[ Voor 11% gewijzigd door flippy op 29-01-2021 08:33 ]

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 22:56

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

Matched: panasonic
Glashelder schreef op vrijdag 29 januari 2021 @ 22:15:
[...]

Hoeveel ervaring heb je eigenlijk met huishoudelijke systemen?

Want ik zie nu dat Rupsen (die wél koelmonteur is, in tegenstelling tot ik, ik heb alleen mijn info van monteurs die ik ken of uit dit topic) tegen hetzelfde aanloopt :p

Nogmaals: we weten uit ervaring gewoon dat de multi’s by design zo werken en dat maakt ze in bepaalde situaties onwenselijk om mee te verwarmen :).

Op mijn oude werk hadden we overigens een tweetal grote Toshiba’s met per buitenunit een stuk of 15 binnendelen. Die deed exact hetzelfde.. als er één unit aan stond hoorde je andere units borrelen (en ze werden warm of koud, en ja, ik was dan zo’n sukkel die toen der tijd echt een ladder pakte om dat te bekijken.. :D ). Die kon overigens niet verwarmen of koelen tegelijk: als er één unit verwarmde konden de anderen niet koelen en vice versa.
Bij ons op het werk idem (panasonic), je wilt zoiets echt niet in je woonkamer hebben hangen.

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • RonJ
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 22:56
Matched: panasonic
Sander-B schreef op dinsdag 2 februari 2021 @ 11:37:
[Afbeelding]

De defrosts van gisteren en vandaag zijn duidelijk zichtbaar in de temperatuur in huis. Misschien toch maar wat aan isolatie gaan doen hier...
Je zal het denk ik altijd wel duidelijk zien hoor, zeker als je op 0,1 graden resolutie meet. De vraag is of de uitslag hoog genoeg is om als oncomfortabel te worden beschouwd.

Ik vind dat "energielaadsysteem" van de panasonic Heatcharge VZ serie wel heel innovatief wat dat betreft. Zou mooi zijn als de rest dat ook weer even kopieert (wat dat betreft zijn t net duitse autofabrikanten gelukkig :+). Die functie zou ik iig zeker meewegen als ik de huidige units ooit moet vervangen. Hoe je het ook went of keert, dat ontdooien blijft gewoon een nadeel.

Hier ook wel duidelijk zichtbaar, maar veel minder temperatuuruitslag. Ik hoor het ontdooien trouwens eerder dan dat ik het echt voel. (schaal: 1 streep = 1 graden C)
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/1pXdimTtZy4XuD8AC23s9HQB0l0=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/DdJ4fy1NsweqKrXutaZfPqhp.png?f=user_large

En anders blijft t op de compressorfrequentie nog veel beter te zien (schaal 0-100hz):
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/xQZHW3Gi0G-spPHhGOJ1jMw2k3s=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/9A7IKnK90G50MXRhnhnhhxPZ.png?f=user_large
Notna schreef op dinsdag 2 februari 2021 @ 11:59:
Ook als de leidingen niet binnen zitten, hoor ik geluid uit de unit zelf komen met een dergelijke opstelling. Je kan het dus eventueel wel verminderen, maar ik vraag mij af of het de moeite waard is :)

Dat gezegd hebbende lijkt mij dit materiaal er uitstekend voor, hoewel enorm aan de prijs.
Eens. Dat borrelende geluid (alsof je bevroren bitterballen in de frituur legt) komt uit de radiator, niet uit de leidingen.

En het is een peRfera ;)

[ Voor 13% gewijzigd door RonJ op 02-02-2021 12:41 ]

All-electric.


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Matched: panasonic
RonJ schreef op dinsdag 2 februari 2021 @ 12:35:
[...]
Ik vind dat "energielaadsysteem" van de panasonic Heatcharge VZ serie wel heel innovatief wat dat betreft. Zou mooi zijn als de rest dat ook weer even kopieert (wat dat betreft zijn t net duitse autofabrikanten gelukkig :+). Die functie zou ik iig zeker meewegen als ik de huidige units ooit moet vervangen. Hoe je het ook went of keert, dat ontdooien blijft gewoon een nadeel.
laat je niet teveel verleiden in die marketing. 90%+ van de warmte die een compressor opwekt word meegevoerd door de gassen zelf. en bij de wat meer high end spul is de compressor al ingepakt in een isolerend en dempende hoes. dus de winst die je kan halen door de leiding alsnog om de compressor heen te wikkelen is "meh" in de praktijk.

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Matched: panasonic
Speedfightserv schreef op donderdag 4 februari 2021 @ 19:37:
[...]


Welke airco is het nou uiteindelijk geworden?
Panasonic Etherea, 3.5kw. De installateurs willen niet lager plaatsen. Ze vinden volgens de regels al blijkbaar 3.5kw te laag.
Nu nog kijken wanneer de installateur kan plaatsen en hopen dat het totaal pakket de juiste keuze is geweest.

[ Voor 9% gewijzigd door Voske89 op 04-02-2021 19:49 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gamer dénis
  • Registratie: September 2009
  • Laatst online: 20:05
Matched: panasonic
Weet iemand hoe je bij een Panasonic airco de compressor freq kan uitlezen? Kan helaas niks vinden online en ben erg benieuwd

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • ikbenmelle
  • Registratie: Januari 2008
  • Laatst online: 30-04 17:25

ikbenmelle

Front-end javascript developer

Matched: panasonic
Interessante topic. Na lang research, is dit mijn actuele top 3 voor zowel verwarmen als koelen:
  1. Daikin Urura Sarara 2,5kw Rond € 3.000
 (?)
    +++ SCOP 5.9

    +++ (S)EER 9,54
    +++ Merk goed bekend
    ++ Luchtventilatie (koudeval bij raamroosters verleden tijd)

    + Betrouwbaar (sinds 2012? op de markt)
    -- Slecht verkijgbaar?
  2. Panasonic Heatcharge VZ R32 NORDIC R32 INVERTER CS-VZ12SKE 
Rond €3000-3200

    ++++ SCOP 6.2 - Zelfs tot -35 operationeel en efficient!!

    +++ SEER 10.5

    
++ Zeer stil 18dB
    + Zonnesensor voor ecomodus
    -- Slechte app reviews
    ---- Zeer slecht verkrijgbaar
  3. Mitsubishi SRK 25 ZSX-W (binnen) met SRC 25 ZSX-W (buiten)
 Rond €1.300

    ++++ Prijs
    +++ Merk goed bekend
    +++ SEER 10.3

    ++ SCOP 5.2

    +/- App is oke
Misschien is het wel een idee om dit lijstje aan de TS toe te voegen.

Ik denk dat de combinatie van airco's met een kleine warmtepomp voor bijv. vloerwarming i.c.m. zonnepanelen een hele interessante investering is voor veel middel/grote woningen.

Zoektocht naar installateur blijkt nog een hele toer...

Edit: opmerkingen van mede-tweakers verwerkt
Edit 2021-02-16: opmerkingen voor Mitsubishi verwerkt

[ Voor 6% gewijzigd door ikbenmelle op 16-02-2021 13:13 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Dolbyadt
  • Registratie: Januari 2013
  • Laatst online: 16-01 16:24
Matched: panasonic
@ikbenmelle Zo ver ik weet ben je een van de enige die zegt dat de Daikin app slecht is. Heb ik zelf nog nergens hier op het forum tegen gekomen namelijk.
ikbenmelle schreef op maandag 15 februari 2021 @ 20:53:
Interessante topic. Na lang research, is dit mijn actuele top 3 voor zowel verwarmen als koelen:
  1. Daikin Urura Sarara 2,5kw Rond € 3.000
 (?)
    +++ SCOP 5.9

    +++ (S)EER 9,54
    +++ Merk goed bekend
    ++ Luchtventilatie (koudeval bij raamroosters verleden tijd)

    + Betrouwbaar (sinds 2012? op de markt)
    - Slechte app
    -- Slecht verkijgbaar?
  2. Panasonic Heatcharge VZ R32 NORDIC R32 INVERTER CS-VZ12SKE 
Rond €3000-3200

    ++++ SCOP 6.2 - Zelfs tot -35 operationeel en efficient!!

    +++ SEER 10.5

    
++ Zeer stil 18dB
    + Zonnesensor voor ecomodus
    -- Slechte app
    ---- Zeer slecht verkrijgbaar
  3. Mitsubishi SRK25ZJ-S
 Rond €1.000

    ++++ Prijs
    +++ Merk goed bekend
    +++ SEER 10.3

    ++ SCOP 5.2

    +/- App is oke
Misschien is het wel een idee om dit lijstje aan de TS toe te voegen.

Ik denk dat de combinatie van airco's met een kleine warmtepomp voor bijv. vloerwarming i.c.m. zonnepanelen een hele interessante investering is voor veel middel/grote woningen.

Zoektocht naar installateur blijkt nog een hele toer...

SolarEdge SE3000HD Wave Totaal 3600WP (ZO 180°) 35°Dak. Daikin Pefera FTXM35n - RXM35N 3,5Kw, LG S09ET Split Airco 2,5KW


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • evtje
  • Registratie: Augustus 2017
  • Laatst online: 21-04 21:10
Matched: panasonic
ikbenmelle schreef op maandag 15 februari 2021 @ 20:53:
Interessante topic. Na lang research, is dit mijn actuele top 3 voor zowel verwarmen als koelen:
  1. Daikin Urura Sarara 2,5kw Rond € 3.000
 (?)
    +++ SCOP 5.9

    +++ (S)EER 9,54
    +++ Merk goed bekend
    ++ Luchtventilatie (koudeval bij raamroosters verleden tijd)

    + Betrouwbaar (sinds 2012? op de markt)
    -- Slecht verkijgbaar?
  2. Panasonic Heatcharge VZ R32 NORDIC R32 INVERTER CS-VZ12SKE 
Rond €3000-3200

    ++++ SCOP 6.2 - Zelfs tot -35 operationeel en efficient!!

    +++ SEER 10.5

    
++ Zeer stil 18dB
    + Zonnesensor voor ecomodus
    -- Slechte app reviews
    ---- Zeer slecht verkrijgbaar
  3. Mitsubishi SRK25ZJ-S
 Rond €1.000

    ++++ Prijs
    +++ Merk goed bekend
    +++ SEER 10.3

    ++ SCOP 5.2

    +/- App is oke
Misschien is het wel een idee om dit lijstje aan de TS toe te voegen.

Ik denk dat de combinatie van airco's met een kleine warmtepomp voor bijv. vloerwarming i.c.m. zonnepanelen een hele interessante investering is voor veel middel/grote woningen.

Zoektocht naar installateur blijkt nog een hele toer...

Edit: opmerkingen van mede-tweakers verwerkt
Kloppen die waardes van de mhi wel? Ik zie op internet dat de eer/cop van 4.
Waarom vergelijk je twee van rond de 3000 en deze goedkope van 1000 euro? Deze is ook geen r32 en geeft meer geluid. Ik denk dat je beter de zs-w of nog beter de zsx-w op je lijst kan zetten met een eer/cop van ruim boven de 5.

Hyundai Ioniq Sep 2017-2022.Tesla MY Dec 2022 Daikin Emura 2 Jun 2014. Mitsubishi MHI SRK-25ZSX Jun 2020


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Voske89
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 23-01-2023
Matched: panasonic
Notna schreef op vrijdag 19 februari 2021 @ 07:42:
[...]


Debiet verlagen, dus fanstand op 1 en eventueel de setpoint 1 graad lager. In het geval van Daikin wil het instellen van de energiebespaarstand ook helpen (op low bijv.)

Dat doorschieten van de temp staat in de TS/ FAQ
Dank voor je bericht, maar het gaat hier om Panasonic

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:34

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Matched: panasonic
Voske89 schreef op vrijdag 19 februari 2021 @ 07:59:
[...]


Dank voor je bericht, maar het gaat hier om Panasonic
Dan is het enige wat je kan proberen het debiet dus te verlagen :)

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Armin
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 04-05 19:11
Matched: panasonic
Glashelder schreef op vrijdag 19 februari 2021 @ 08:13:
[...]

Ik heb dat hier wel eens geprobeerd maar in de praktijk wordt er dan minder gependeld maar kost het wel méér energie.
Oprecht niet bedoeld om de oude koe uit de sloot te halen, maar wat is dan je bezwaar tegen pendelen?
Immers Panasonic blijft toch doorblazen bij pendelen? En het is dus ook niet om het energieverbruik want dat neemt inderdaad logischerwijs toe als je de fan lager zet (omdat de temperatuur van het element als compensatie verhoogd wordt met als gevolg een lager rendement).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
Matched: panasonic
Nou ik heb volgens mij nooit gezegd dat ik pendelen ten kostte van alles wil voorkomen :+ Als ik het kan vermijden dan is dat fijn maar niet ten kostte van alles. Bijv. liever een beetje gependel dan méér energieverbruik (tot op zekere hoogte natuurlijk).

Dus vandaar dat ik persoonlijk liever een single split gebruik die niet overgedimensioneerd is :). En overigens heb ik geen Panasonic maar een Haier. Die stopt wel met blazen bij verwarmen maar niet bij koelen. Dat gedrag kan je met een instelling overigens beïnvloeden, maar alleen bij koelen 8)7.

En wat ik ertegen heb: ik ben er sinds kort achter dat ik wat plekken heb in de keuken waar het tocht. Denk dat dat verklaard waarom hier de temperatuur relatief snel daalt als de unit uit gaat.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ramniv
  • Registratie: Mei 2017
  • Laatst online: 01-02-2022
Matched: panasonic
Beste mede forummers,

ik wil thuis een airco in de slaapkamer en heb al aardig wat gelezen en nagevraag, maar zit toch meer paar vragen en hopelijk kunnen en willen jullie even meedenken.
Ik wil in de slaapkamer (na advies) een 2,5kWh airco.
Nu zijn er via offerte 2 aangeboden aan mij en ik vroeg me af welke jullie zouden doen(of een hele andere).
Het prijsverschil tussen de offertes is 200 euro en dit is ook het verschil in prijs tussen de airco's.
Het zou eventueel gaan om een LG en Panasonic. De Panasonic is 200 euro duurder (900 om 700 euro)
Onderstaande een foto en link (geen idee wat gebruikelijk is) Welke zouden jullie kiezen en waarom?
Dank voor het meedenken.....
https://re-techniek.com/p...irco-split-unit85m3-wifi/
https://www.warmteservice...045?origin=-tl006-22-161-Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ml7S6XmzsZEwLX-KyT6n9NLBGfY=/800x/filters:strip_exif()/f/image/fQP2e9cylxd5P2wIZGvxLx4s.png?f=fotoalbum_large

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/I_ITH9nYh2H2d9P-qVq-iiRi3X4=/800x/filters:strip_exif()/f/image/tAHpZIm8GFa7tO2nnvD7ozyG.png?f=fotoalbum_large

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Headshot_NL
  • Registratie: Oktober 2007
  • Laatst online: 23:03
Matched: panasonic
Ramniv schreef op zondag 21 februari 2021 @ 18:55:
Beste mede forummers,

ik wil thuis een airco in de slaapkamer en heb al aardig wat gelezen en nagevraag, maar zit toch meer paar vragen en hopelijk kunnen en willen jullie even meedenken.
Ik wil in de slaapkamer (na advies) een 2,5kWh airco.
Nu zijn er via offerte 2 aangeboden aan mij en ik vroeg me af welke jullie zouden doen(of een hele andere).
Het prijsverschil tussen de offertes is 200 euro en dit is ook het verschil in prijs tussen de airco's.
Het zou eventueel gaan om een LG en Panasonic. De Panasonic is 200 euro duurder (900 om 700 euro)
Onderstaande een foto en link (geen idee wat gebruikelijk is) Welke zouden jullie kiezen en waarom?
Dank voor het meedenken.....
https://re-techniek.com/p...irco-split-unit85m3-wifi/
https://www.warmteservice...045?origin=-tl006-22-161-[Afbeelding]

[Afbeelding]
De Panasonic is qua verwarmen iets zuiniger. Een scop van 4.6 tegenover de 4 van de LG. Qua koelen is het gelijk.
De LQ heeft een iets stillere binnenunit, of dat in de praktijk merkbaar is weet ik niet.
Het prijsverschil is niet groot en of je de Panasonic gaat terugverdienen is de vraag. Ga je er ook mee verwarmen?

🚗 Hyundai Ioniq electric premium 28kWh | ☀️ 4350Wp oost, 1005Wp zuid, 2940Wp west | 🌡️ LG 3,5kW + 2,5kW warmtepomp | 🔋 Marstek Venus 5,12kWh v151 + HW P1


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Headshot_NL
  • Registratie: Oktober 2007
  • Laatst online: 23:03
Matched: panasonic
Ramniv schreef op zondag 21 februari 2021 @ 20:34:
Verwarmen zal ik er naar alle waarschijnlijkheid niet mee doen.
Ik heb ook geen idee of het ene merk beter staat aangeschreven dan de ander...
Panasonic zou over het algemeen toch wat beter moeten zijn.
Zelf heb ik 2 LG units die het prima doen. Ik gebruik ze als hoofdverwarming en uiteraard om mee te koelen in de zomer.

🚗 Hyundai Ioniq electric premium 28kWh | ☀️ 4350Wp oost, 1005Wp zuid, 2940Wp west | 🌡️ LG 3,5kW + 2,5kW warmtepomp | 🔋 Marstek Venus 5,12kWh v151 + HW P1


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
Matched: panasonic
Headshot_NL schreef op zondag 21 februari 2021 @ 21:15:
[...]


Panasonic zou over het algemeen toch wat beter moeten zijn.
Zelf heb ik 2 LG units die het prima doen. Ik gebruik ze als hoofdverwarming en uiteraard om mee te koelen in de zomer.
Mijn ervaring staat daar dan weer compleet haaks op. Bij een oud werkgever 6 binnen 3 jaar dood. De laatste werd afgeschreven omdat een lager van de binnenunit niet meer te krijgen was 8)7. 3 jaar!

LG minder ervaring mee maar de units die ik gezien heb nooit defecten. Wel redelijk wat roest gezien :+ Maar daar was de werking niet minder om :p

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dolbyadt
  • Registratie: Januari 2013
  • Laatst online: 16-01 16:24
Matched: panasonic
@Ramniv Wanneer je er alleen maar mee gaat koelen zou ik gaan voor de LG. Heb zelf deze LG ook. Maar doe er de hele boven verdieping mee koelen van de zomer 100M3. 3x slaapkamers en overloop. De buiten unit hoor je echt niet. Je hoort alleen maar de wind geluid wat van de buitenunit af komt.

We hebben er afgelopen tijd ook mee verwarmt omdat het boven erg koud werd. Maar dat gaat ook zeer goed alleen minder zuinig. Want de LG heeft maar A+ bij verwarmen. Over panasonic kan ik helaas niks zeggen heb alleen ervaring op dit moment met LG & Daikin.
Ramniv schreef op zondag 21 februari 2021 @ 18:55:
Beste mede forummers,

ik wil thuis een airco in de slaapkamer en heb al aardig wat gelezen en nagevraag, maar zit toch meer paar vragen en hopelijk kunnen en willen jullie even meedenken.
Ik wil in de slaapkamer (na advies) een 2,5kWh airco.
Nu zijn er via offerte 2 aangeboden aan mij en ik vroeg me af welke jullie zouden doen(of een hele andere).
Het prijsverschil tussen de offertes is 200 euro en dit is ook het verschil in prijs tussen de airco's.
Het zou eventueel gaan om een LG en Panasonic. De Panasonic is 200 euro duurder (900 om 700 euro)
Onderstaande een foto en link (geen idee wat gebruikelijk is) Welke zouden jullie kiezen en waarom?
Dank voor het meedenken.....
https://re-techniek.com/p...irco-split-unit85m3-wifi/
https://www.warmteservice...045?origin=-tl006-22-161-[Afbeelding]

[Afbeelding]

SolarEdge SE3000HD Wave Totaal 3600WP (ZO 180°) 35°Dak. Daikin Pefera FTXM35n - RXM35N 3,5Kw, LG S09ET Split Airco 2,5KW


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Dolbyadt
  • Registratie: Januari 2013
  • Laatst online: 16-01 16:24
Matched: panasonic
Dolbyadt schreef op maandag 22 februari 2021 @ 10:44:
@Ramniv Wanneer je er alleen maar mee gaat koelen zou ik gaan voor de LG. Heb zelf deze LG ook. Maar doe er de hele boven verdieping mee koelen van de zomer 100M3. 3x slaapkamers en overloop. De buiten unit hoor je echt niet. Je hoort alleen maar de wind geluid wat van de buitenunit af komt.


We hebben er afgelopen tijd ook mee verwarmt omdat het boven erg koud werd. Maar dat gaat ook zeer goed alleen minder zuinig. Want de LG heeft maar A+ bij verwarmen. Over panasonic kan ik helaas niks zeggen heb alleen ervaring op dit moment met LG & Daikin.

LG buiteunit:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/43PCrzokXoqY8hxRCUDzZM5gqao=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/VEaZYsWM6XKydgLypUHTJpvC.jpg?f=fotoalbum_medium

Binnenunit:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dAb5YVcuyFvlbkbKyEu7pjgeZ9I=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/IhGqxB8MWTk9js21EEDUTbku.jpg?f=fotoalbum_medium

LG Smart thinq app:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/-ulOIFXgUh3znc1xrDqWu96XR0k=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/kMho3ExEiD06DzEujcPQCyms.jpg?f=fotoalbum_medium

Hele mooi en handige LG smart Thinq app. Waar je voldoende mee kunt instellen.


[...]

SolarEdge SE3000HD Wave Totaal 3600WP (ZO 180°) 35°Dak. Daikin Pefera FTXM35n - RXM35N 3,5Kw, LG S09ET Split Airco 2,5KW


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • HildeR
  • Registratie: Maart 2021
  • Laatst online: 04-01-2022
Matched: panasonic
Ik wil een airco in mn trappengat (bovenverdieping is 40m2) hangen en heb het aantal offertes teruggebracht naar 3, maar ik weet niet welke de beste deal is.

Mitsubishi srk/src35 25-W voor €1800
Daikin FTX-35 voor €2295
Panasonic KIT-TZ35-WKE voor € 1554,61

Wat zouden jullie adviseren? Ik kan maar weinig info/reviews/vergelijkingen vinden over bovenstaande airco's. Weet ook niet goed waar ik op moet letten :|

Alvast bedankt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • HildeR
  • Registratie: Maart 2021
  • Laatst online: 04-01-2022
Matched: panasonic
bie100 schreef op vrijdag 5 maart 2021 @ 15:33:
[...]


inderdaad wel veel voor 40m2 denk ik
Dat bedoel ik dus dat ik er niet veel verstand van heb ;) Ze zeiden wel allemaal om de 3,5 te pakken omdat het voor een hele verdieping is. Als ik er in elke kamer 1 zou hangen dan adviseerden ze 2,5. Klinkt dat logisch?

Die van de Panasonic en Daikin zeiden dat als ik deur onderaan de trap open zou laten dat het beneden waarschijnlijk ook nog een paar graden kouder zou worden, maar dat konden ze niet garanderen. Voor mij is boven belangrijker.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • bie100
  • Registratie: September 2016
  • Laatst online: 07:10
Matched: panasonic
HildeR schreef op vrijdag 5 maart 2021 @ 15:59:
[...]


Dat bedoel ik dus dat ik er niet veel verstand van heb ;) Ze zeiden wel allemaal om de 3,5 te pakken omdat het voor een hele verdieping is. Als ik er in elke kamer 1 zou hangen dan adviseerden ze 2,5. Klinkt dat logisch?

Die van de Panasonic en Daikin zeiden dat als ik deur onderaan de trap open zou laten dat het beneden waarschijnlijk ook nog een paar graden kouder zou worden, maar dat konden ze niet garanderen. Voor mij is boven belangrijker.
het is niet dat ik er veel verstand van heb :) maar 40m2 is de hele bovenverdieping ? ik heb een 3.5Kw in mijn woonkamer van 74m2 maar die koelt de keuken en de gang ook

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • bie100
  • Registratie: September 2016
  • Laatst online: 07:10
Matched: panasonic
HildeR schreef op vrijdag 5 maart 2021 @ 16:16:
[Afbeelding]

Hij zou dan tegen de muur van de kamer rechtsboven worden geplaatst. Maar als ik het goed begrijp kan ik mn hele huis koelen straks :)
niet het hele huis alleen de bovenverdieping ;) je moet dan wel de deuren open laten

Panasonic KIT-TZ35-WKE Geschikt voor ruimtes tot 25-W v110 m3

Mitsubishi srk/src35 Geschikt voor ruimtes tot 105m3

Daikin FTX-35 Geschikt voor ruimtes tot 125 m3

dus ja koel zal je het wel hebben

Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Matched: panasonic
HildeR schreef op vrijdag 5 maart 2021 @ 15:59:
[...]


Dat bedoel ik dus dat ik er niet veel verstand van heb ;) Ze zeiden wel allemaal om de 3,5 te pakken omdat het voor een hele verdieping is. Als ik er in elke kamer 1 zou hangen dan adviseerden ze 2,5. Klinkt dat logisch?

Die van de Panasonic en Daikin zeiden dat als ik deur onderaan de trap open zou laten dat het beneden waarschijnlijk ook nog een paar graden kouder zou worden, maar dat konden ze niet garanderen. Voor mij is boven belangrijker.
dat ding in de overloop hangen is iets waar die aircoboeren eens mee moeten stoppen. het werkt niet.

doe jezelf eens een lol en zetal je ramen eens een uurtje open en dan een straalkachel neerzetten in de overloop terwijl de cv uit is. ik weet 100% zeker dat het donders lekker is in de overloop na een uurtje of 3 maar je zal nog steeds machtig hard afniften in de hoeken van de kamers.

je moet de koeling/verwamring ophangen waar het nodig is. waarom hangt de radator altijd onder je raam en niet in de gang.... O-)

wwat je kan doen is een cassete op de overloop plaatsen en die met luchtkanalen naar de slaapkamers gaan. dan krijg je een verlaagt plavond in de gang en luchtroosters boven je deuren maar dat werkt wel.

[ Voor 8% gewijzigd door flippy op 05-03-2021 17:01 ]

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • I-King
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 08-05 23:10
Matched: panasonic
Vaak zitten de 2,0/2,5/3,5 met een gelijkaardige of zelfde ondergrens, dus dan zou ik ook kiezen voor een iets groter formaat, dan heb je wat capaciteit tot je beschikking. Dus kijk daar even naar!
En dan nog zeggen specs niet alles, mijn Panasonic zou een ondergrens hebben van 200W bij verwarmen, in de praktijk heb ik dat alleen nog gezien bij temperaturen rond de 0 graden, rond de 15 (waar je hoopt dat de grens juist lager is), komt hij niet lager dan 360W.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Murkmans
  • Registratie: April 2018
  • Laatst online: 23:55
Matched: panasonic
@Stiggy en een mini kanaalairco op plaats 1? Dan sluit je een plenum met buis aan richting je slaapkamer.

Dan moet je denken aan een laag vermogen met lage statische druk. Zoiets als de:
Lg CL09R.n20.

Wij hebben zelf een Panasonic 6kw kanaalairco, maar dan voor het hele huis. Aangesloten op een buizenstelsel van 200mm waar ook de wtw op zit. Bevalt goed.
https://www.aircon.panaso...z25-s-6071pf3e-u-60pz2e5/

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Matched: panasonic
Freakie1NL schreef op dinsdag 16 maart 2021 @ 15:38:
[...]
Denk dat elke goede partij zowel MHI, Daikin als ME kan leveren.
kijk je daar niet op blind. ik heb altijd de voorkeur gegeven aan het voeren van 1~2 merken en relatief weinig modellen. "jack of all trades, master of none" is nog steeds van toepassing.

bedrijven (met name ZZP'ers) die 1~2 merken voeren zij doorgaans helemaal los op dat merk. elk merk en met name speicfieke modellen kunnen soms/vaak hele apare nukken hebben die je gewoon moet weten zodat je ze kan gebruiken of ontwijken afhankelijk van de toepassing en wensen van de klant.

vergelijk het maar met een universele garage met een merkspecialist.

(ik ga als ik over paar maanden begin ook alleen maar MHI en panasonic voeren)

[ Voor 10% gewijzigd door flippy op 16-03-2021 21:44 ]

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • rimave
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 23:15
Matched: panasonic
Ik gebruik mijn Panasonic op het moment om te verwarmen en het apparaat gedraagt zich wat vreemd. Ik heb hem ingesteld op 21,5 graden. Ik zet hem vaak rond een uur of 3 in de middag aan. In de woonkamer is het dan ongeveer 16 graden (thermostaat staat op 15 graden max). De airco moet dan even opwarmen en slaat dan aan.

Echter soms zie ik in de app van de airco dat deze een binnentemp. van 18 of 20 graden meet terwijl de thermostaat voor de cv 16 graden meet. De airco slaat dan niet goed aan. Waar hij normaal hard blaast om het te verwarmen blaast hij dan heel zacht. Dit doet hij normaal ook als de ingestelde temperatuur bereikt is.

Vervelende is wel dat het niet aangenaam in de ruimte voelt. Voor mijn gevoel heeft de thermostaat de juiste temperatuur en de airco geeft een verkeerde ruimte temperatuur aan. Dat is wel op te lossen door de verwarmingstemp. van de airco naar 23 of 24 graden te zetten, maar dan moet ik hem later op de avond weer verlagen omdat het te warm wordt.

Ik vindt het vreemd dat de airco soms een andere temp. meet dan de thermostaat.
De airco zit tegen een buitenmuur die op het Noorden zit. De thermostaat hangt iets verderop op een andere muur die vol de zon pakt als deze door het raam voor naar binnen komt. De voorkant van het huis zit op het Zuiden.

The only thing better than a cow, is a human. Unless you need milk. Then you really need a cow.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 22:34

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Matched: panasonic
rimave schreef op vrijdag 26 maart 2021 @ 11:17:
Ik gebruik mijn Panasonic op het moment om te verwarmen en het apparaat gedraagt zich wat vreemd. Ik heb hem ingesteld op 21,5 graden. Ik zet hem vaak rond een uur of 3 in de middag aan. In de woonkamer is het dan ongeveer 16 graden (thermostaat staat op 15 graden max). De airco moet dan even opwarmen en slaat dan aan.

Echter soms zie ik in de app van de airco dat deze een binnentemp. van 18 of 20 graden meet terwijl de thermostaat voor de cv 16 graden meet. De airco slaat dan niet goed aan. Waar hij normaal hard blaast om het te verwarmen blaast hij dan heel zacht. Dit doet hij normaal ook als de ingestelde temperatuur bereikt is.

Vervelende is wel dat het niet aangenaam in de ruimte voelt. Voor mijn gevoel heeft de thermostaat de juiste temperatuur en de airco geeft een verkeerde ruimte temperatuur aan. Dat is wel op te lossen door de verwarmingstemp. van de airco naar 23 of 24 graden te zetten, maar dan moet ik hem later op de avond weer verlagen omdat het te warm wordt.

Ik vindt het vreemd dat de airco soms een andere temp. meet dan de thermostaat.
De airco zit tegen een buitenmuur die op het Noorden zit. De thermostaat hangt iets verderop op een andere muur die vol de zon pakt als deze door het raam voor naar binnen komt. De voorkant van het huis zit op het Zuiden.
Heb je de TS gelezen toevallig ? ;) Wat daar staat, is met de huidige buiten temperaturen nog eens iets extra vergroot.

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • FrankHe
  • Registratie: November 2008
  • Laatst online: 07-05 14:15
Matched: panasonic
rable schreef op maandag 29 maart 2021 @ 21:28:
[...]
Dat was zonder toebehoren, komt nog eens 600 euro bij voor 3x condenspomp en 440 euro voor alle leidingen. en dan nog een 900 euro installatie. Deze setup en ongeveer dezelfde prijs ontving ik al van 2 afzonderlijke Daikin installateurs. Beide te duur dan?
Klinkt voor mijn gevoel wel aannemelijk. Daikin is nu eenmaal niet goedkoop. Zie openingspost van dit topic. Premium merken:
  • Daikin
  • Mitsubishi Heavy Industries
  • Mitsubishi Electric
  • Toshiba
Het kost wat maar dan heb je ook wat. De systemen hebben een hoog rendement en de materialen zijn doorgaans een beetje overgedimensioneerd waardoor alles soepel en betrouwbaar werkt. Je kunt ook voor een goedkoper merk gaan.

Minder premium:
  • Fujitsu
  • Samsung
  • LG
  • Panasonic
Low budget.
  • Midea
  • Chigo/Tristar
  • overige no name merken
Gman schreef op maandag 29 maart 2021 @ 21:28:
7.2 lijkt ook mij overdreven.
Ik heb dus die 2.5 en een kamer ernaast een 2.0.
Samen krijg ik de bovenverdieping (4 kamers) koel en de huiskamer kon ik op 26 graden houden (bij 40 buiten).
Op de tropendagen heb ik fan's staan om de koele lucht te verdelen.
Maar het belangrijkste is deuren open en de hele dag aanhouden (en goede raam bekleding).
Goede zonwering helpt een hoop, minder zonlichttoetreding betekent minder warmte en dus minder te koelen.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • ASW1
  • Registratie: Juni 2013
  • Laatst online: 07:32
Matched: panasonic
BigEagle schreef op zondag 25 april 2021 @ 11:42:
[...]


Daar zit een waterpas breedte tussen (5,5cm). Dat is tussen de beugel en het plafond. Zal 4 a 4,5 cm zijn tussen de unit het plafond. Dit was op aanraden van de installateur en hij doet dit al jaren zo.

Volgens de handleiding zou het 20cm moeten zijn, maar dan hang de onderkant van de unit op 1,90 meter hoogte...
Raarrrr...
Ik ging er ook van uit dat het 15 a 20 cm moest zijjn, maar ik kijk net in de handleiding van mijn Panasonic TZ25WKE (nog niet opgehangen overigens) en daar staat minimaal 50mm.... Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/B48Ky1AtZTj5LbhRGtgqALGeQ3w=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/d6O7ePtv3sYFy5FTkxrs0neI.png?f=user_large

De pana overigens gescoord voor een mooie prijs bij outletinn.com, een Spaanse dozenschuiver die een bijzonder schappelijk verzendtarief heeft naar NL (€45,-) en een paar interessante modellen van Panasonic en Fujitsu in de aanbieding heeft.
Ze hadden aanvankelijk overigens alleen de binnenunit opgestuurd, na de nodige mails de buitenunit teruggevonden en nagestuurd. In die zin niet geweldig maar met wat contact en geduld is alles goedgekomen. Via cashbackxl kun je 4% extra korting krijgen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TWLO
  • Registratie: April 2021
  • Laatst online: 26-04-2021
Matched: panasonic
Hallo allemaal,

Na veel wikken en wegen hebben we besloten om te gaan voor een Panasonic multi-split systeem voor onze 3 slaapkamers + zolderkamer. In totaal 4 binnenunits dus. Het is wat twijfelen geweest over Daikin, maar uiteindelijk hebben we de meer dan 1000 euro extra er niet voor over (bij meerdere aanbieders was dit het geval) en lijkt Panasonic onder meer op basis van dit forum ook prima!

Concreet systeem:
- 3x CS-Z20XKEW Panasonic Etherea model 2021 voor de slaapkamers
- 1x CS-Z35XKEW Panasonic Etherea model 2021 voor de zolderkamer
- 1x CU-4Z68TBE óf CU-4Z80TBE als buitenunit

Nu is er nog één dingetje dat ons wat doet twijfelen: de buitenunit. De twee aanbieders waar we een offerte van gekregen hebben, hadden telkens de 8 kW-varianten opgenomen en niet de 6,8 kW-varianten. Bij Panasonic maar ook Daikin kan je voor de buitenunits geschikt voor 4 binnenunits immers kiezen tussen deze twee vermogens.

Zelf zijn we geneigd om toch te gaan voor de 6,8 kW-variant van Panasonic, dus de CU-4Z68TBE.
https://www.klimate.nl/pa...ultisplit-buitenunit.html

Argumenten hierbij zijn:
- minimaal opgenomen vermogen is 340W voor koelen tegenover 530W bij de CU-4Z80TBE
- minimaal opgenomen vermogen is 580W voor verwarmen tegenover 700W bij de CU-4Z80TBE
- de unit is maar liefst 30% compacter, oogt een pak minder lomp dan het zwaardere model
- vermogen zou op zich ook moeten volstaan op basis van de totale vermogensindex 20+20+20+35 dat kleiner is dan 115 dat als max wordt beschouwd voor het 6,8 kW-model
- 213 euro goedkoper, al maakt dit niet zo veel uit

Vooral het feit dat de lichtere unit lager kan gaan in vermogen is toch wel interessant, niet?

Nu maakt de airco-man er geen probleem van om het lichtere model te installeren, al voegt hij er ook aan toe dat ze "voor installaties met 4 binnenunits altijd gaan voor de 8 kW-buitenunits, kwestie van wat overschot te hebben." Bovendien zegt hij dat we ermee moeten rekening houden dat de 6,8 kW-unit voor eenzelfde vermogen harder zal moeten werken, dus ook meer herrie zal veroorzaken... Nu zijn we voor dit laatste argument niet ongevoelig, al was het maar voor de buren.... Maar klopt dit ook??

Redelijk wat opzoekwerk gedaan, ook op dit forum, en dus redelijk overtuigd van het belang om ook lager te kunnen gaan in opgenomen vermogen... Kunnen deze argumenten over "beter wat overschot" en "lichtere buitenunit maakt meer herrie" hier tegenover gezet worden, of slaan ze nergens op?

Bedankt voor de reacties!

Tom

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ASW1
  • Registratie: Juni 2013
  • Laatst online: 07:32
Matched: panasonic
TWLO schreef op maandag 26 april 2021 @ 21:24:


Zelf zijn we geneigd om toch te gaan voor de 6,8 kW-variant van Panasonic, dus de CU-4Z68TBE.
https://www.klimate.nl/pa...ultisplit-buitenunit.html

Argumenten hierbij zijn:
- minimaal opgenomen vermogen is 340W voor koelen tegenover 530W bij de CU-4Z80TBE
- minimaal opgenomen vermogen is 580W voor verwarmen tegenover 700W bij de CU-4Z80TBE
- de unit is maar liefst 30% compacter, oogt een pak minder lomp dan het zwaardere model
- vermogen zou op zich ook moeten volstaan op basis van de totale vermogensindex 20+20+20+35 dat kleiner is dan 115 dat als max wordt beschouwd voor het 6,8 kW-model
- 213 euro goedkoper, al maakt dit niet zo veel uit

Vooral het feit dat de lichtere unit lager kan gaan in vermogen is toch wel interessant, niet?
Absoluut. Daarnaast haalt de 6,8 een SEER van 8 en de 8 kW maar 7.
ook de SCOP is significant beter mocht je willen verwarmen.

Als je echt airco goed wilt gebruiken dan koel je contant en op een heel laag pitje, dat geeft het meeste comfort. Het verschil in maximale koelcapaciteit is trouwens helemaal niet zo groot, dat zal mede door de betere efficiency komen (8,8 kW vs 9,2 kW dat scheelt minder dan 5%)

De 6,8 geeft maximaal 49dB dus daar ku je mee rekenen. d
Bij de 8 is vreemd genoeg geen geluidsproductie opgegeven maar ik vermoed dat dit in alle opzichten een ouder minder efficient apparaat is ook met geluid.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • stevenleemans
  • Registratie: Januari 2010
  • Laatst online: 19-09-2023
Matched: panasonic
Ik ben er inmiddels achter dat de toestellen van Bosch makkelijk liefst 30% goedkoper zijn dan pakweg daikin of Panasonic. Vermits ze relatief nieuw zijn nog eens de vraag of iemand ervaring heeft (met bv vorige type, RAC) van Bosch?

@ de kenners: hebben de toestellen, bv de 5000i serie mindere specs dan de andere merken?

https://www.bosch-thermot...3-nieuwe-airconditioners/

Ik zou voor een 3,5KW gaan indien ik voor Bosch kies.

Verder staan ook Panasonic, LG, Hisense/Hitachi en Daikin op mijn lijstje met mogelijke kanshebbers.

Ach ik zie de bomen al lang niet meer door het bos🤷🏻‍♂️.

Maar misschien wel door het Bosch😀.

Of toch beter niet doen?

[ Voor 10% gewijzigd door stevenleemans op 28-04-2021 09:16 ]

Pagina: 1 2 ... 7

Dit topic is gesloten.

Let op:
Een vraag over een offerte, plaatsing of uitzoeken van een L/L WP bij jou thuis hoort in een nieuw, eigen topic.
We respecteren elkaars keuzes over energiegebruik en verschillen in comfort.
Laat bij een 'snelle vraag' wel even weten wat je al gevonden hebt, dat voorkomt herhaling van zetten.
Veel relevante informatie en principes zijn ook te vinden in het Het ik-wil-een-warmtepomp FAQ topic , waar je ook een template kan vinden voor een nieuw adviestopic.
Voor MHI vind je veel tips en tweaks in MHI instellingen topic