Ik zal ook even een bijdrage leveren in dit topic ipv alleen maar vragen stellen

.
Klopt. Je kunt ze ook beter afstellen na een site survey zodat de dekking optimaal mogelijk is en goed is verdeeld tussen de AP's.
Dekking zal altijd verschillend zijn per woning en is afhankelijk van isolatie, muren, m2 etc. Meten = weten.
Mogelijk kun je er drie aanschaffen en met twee beginnen. Laatste terugsturen als dit een optie is? Persoonlijk zou ik lekker voor drie gaan - dit koop je toch niet elk jaar toch en het zal denk ik beter uitpakken als het gaat om de brandbreedte.
• Ik was van plan drie APs op te hangen. Maar ik twijfel een beetje of een AP op de eerste verdieping wel nodig is. Hoe kan ik daar achter komen?
Zie hierboven.
• Ik lees in deze topic veel enthousiaste verhalen over de in-wall oplossing. Is het een idee om op de plaats waar nu bedrade UTP aansluit punten zijn (de drie blauwe rondjes) drie in-wall APs aan te sluiten ipv de drie APs aan het plafond? Ik ben wel gecharmeerd van het idee dat het gecombineerde APs/switches zijn. Maar de plekken lijken me minder centraal.
Mijn in-walls komen eind deze week binnen dus heb het zelf nog niet kunnen ervaren maar ik heb er uiteindelijk toch voor gekozen versus de AP's aan het plafond omdat ik op sommige locaties ook een switch kon gebruiken (tv, sonos, versterker, kantoor pc etc) en hiermee minder apparaten had. Ook oogt het optisch mooier vind ik dan zo'n ding ergens in je huis.. is toch meer in het zicht. Dekking zal het probleem niet zijn wanneer je er 3 aanschaft denk ik. Losse switches kosten overigens ook weer geld en de goedkopere ubiquiti versie heeft nog een paar beperkingen voor IPTV bijv.
• In de hoop om een beetje "future proof" te zijn, zou ik het liefst APs hebben die ook wifi 6 ondersteunen. Ik las op tweakers ergens dat Ubiquiti al eens een paar van die dingen verkocht heeft aan vaste klanten. Is het handig om daar op te wachten?
Dit had ik toevallig gevraagd enige tijd geleden in dit topic. Dit gaat nog wel even duren denk ik aangezien ze nog maar net in de early access USA langs zijn gekomen. Ik reken zelf op minimaal een half jaar en ik heb daarom de knoop doorgehakt en ben voor de in-wall HD gegaan.
Voorlopig is dit meer dan voldoende (zeker bij de HD variant) en veel devices zitten nog op het oude type wifi en heel eerlijk - als je hoge performance zoekt - kun je beter een device zonder WIFI koppelen (dus bijv via de inwall i.c.m. een ethernet kabel.)
• Ik krijg mijn internet van XS4ALL/KPN via een FritzBox binnen. Ik snap dat ik iig een switch met PoE en de APs nodig heb. Op verschillende plekken (zoals de topic start) lees ik dat ik eventueel ook een USG router en/of CloudKey nodig heb. Ik kan nergens vinden of die noodzakelijk zijn of dat ze optioneel zijn. En als ze optioneel zijn, wat precies de voordelen zijn. Ik kan met voorstellen dat de FritzBox eventueel de DHCP zou kunnen doen.
[/list]
Cloud key is wat anders dan een router/firewall. De Cloud key gebruik je voor het monitoren, beheren en updaten van je ubiquiti omgeving. Dit kun je met een cloud key doen, of de software op een VM of pc etc zetten. Ik heb zelf de cloud key gen2 gekocht omdat ik geen zin had om nog ergens een VM / pc hierover in te richten. Wel relatief duur - maar dan maar ff doorbijten aangezien je de rest van het eco systeem ook hebt aangeschaft.
Voor een firewall/router zou ik nu geen USG meer aanschaffen. Zijn relatief verouderd en ze zijn bezig met een opvolger. Een alternatief zou kunnen zijn de UDM of de UDM Pro. Als je voor de UDM gaat heb je meteen een accesspoint erbij - maar die hoef je natuurlijk niet te gebruiken. Voordeel is dat de UDM ook een controller heeft - waardoor je dus geen cloud key hoeft aan te schaffen.
Zelf heb ik overigens een pfsense router omdat ik graag wat meer controle / opties heb. Deze doet dan ook DHCP/firewall etc. Mogelijk dat ik in de toekomst naar de UDM Pro ga als deze in 10" verkrijgbaar is voor in de meterkast. Maar jij geeft aan het niet te ingewikkeld te maken - dus dan zou ik bij je fritzbox blijven of de UDM aanschaffen. Fritzbox kan ook prima router/firewall en dhcp doen.
edit: vergeet nog te zeggen - power over ethernet is erg praktisch voor je Ap's/ In walls en toekomstige camera's etc. Maar is niet noodzakelijk.
Je hebt hiervoor het juiste type switch nodig. Bijv de US-8-150w. Deze heeft 10 porten als je de SFP's omzet naar RJ45 met een adapter en past in een meterkast. De grotere gen 2 switch versies vaak niet als je hem in een mooie mini kast wilt ophangen.
[
Voor 7% gewijzigd door
Workaholic op 24-06-2020 14:27
]