Delerium schreef op woensdag 12 april 2023 @ 22:30:
[...]
Da's het mooie van lezen, je kan wetenschappelijke onderzoeken lezen. Je kan ook reportages lezen over milieugroepen die slachterijen bezoeken en varkens levend zien koken. Je hoeft niet perse ergens bij te zijn om te gefundeerde mening te hebben, die kennisoverdracht kan tegenwoordig ook via papier. De oorlog in Oekraïne bv, daar hoef ik niet middenin te zitten om een mening te hebben.
Dus, behalve dat je steeds medeleven voor boeren vraagt, heb je al gereageerd op reacties over de torenhoge uitstoot in Nederland of de miljoenen dieren die wekelijks geslacht worden? Het enige wat ik verder van boeren meekrijg is dat ze zeer agressief protesteren en verder vooral niet aangepakt mogen worden.
Ik denk dat je - wellicht onbewust - een misvatting maakt. Een filmpje van Wakker Dier lijkt wel objectieve feiten vast te leggen, maar niet de (hele) context. Raportages interpreteren gegevens en juist die interpretatie is niet (ook niet van een wetenschapper) objecttief. Iemand van GL zal wellicht uit hetzelfde bronmateriaal ('de objectieve feiten') andere conclusies trekken dan SGP en een andere partij weer anders.
Dus het getal van miljoenen dieren is wellicht tranentrekkend, als je zelf 1 lief konijntje hebt, maar wellicht wereldschaal een laag getal (ik weet het niet). Context en emotie moet je niet door elkaar halen. En belangenclubs hebben er zelf belang bij om sommige feiten meer te benadrukken dan andere feiten, die ze niet zo goed uitkomen.
Dat gezegd hebbende: er zal vast en zeker misbruik gemaakt worden en situaties beter kunnen. Er zijn in elke sector rotte appels. En het is zeker terecht dat er dingen anders moeten, als daar aanleiding voor is.
Als je kijkt naar de boerenprotesten: zover ik weet is het pas na heel veel jaren dat er protesten zijn. Andere groepen zouden al lang gestaakt hebben, maar als zelfstandige heeft dat niet zo veel nut (het kost je zelf alleen maar tijd en geld). Verwar je eigen irritatie (of ervaren overlast) niet met 'de boeren, daar moet je geen medelijden mee hebben).
Het is dan goed je iets verder te verdiepen in hoe en waarom het systeem zoals we nu hebben, ontstaan is. Zover ik dat goed kan beoordelen is de boer hier meer 'uitvoerder (wellicht tegen wil en dank) van beleid' dan zelf actief sturend naar de situatie zoals die nu is. Kijk maar naar de geschiedenis (Mansholt etc). En in combinatie met 'de markt' (de consument die niet veel wil if kan betalen en de ca 5 grootgrutters die heel veel macht hebben). Er bestaat dan ook niet eens iets als een boerencollectief (nu een beetje, FDF en andere clubs).
Nog een kanttekening bij wetenschappelijke onderzoeken: als je iets aanvliegt op louter cijfers, dan zeg je; x% van de NL bevolking heeft te maken met armoede. Maar dat is wat anders als je iedere maand in de stress schiet hoe je nu weer het einde van de maand haalt. Met zo'n 'louter wetenschappelijke' benadering kun je Groniningse en toeslagaffaire toestanden veroorzaken.
Ik heb zelf weinig relaties met de agrarische sector, maar als je ziet hoe hard je daar moet (en ze willen dat zelf) werken voor een (soms uiterst karig) inkomen en hoe veel regelgeving de afgelopen 50 jaar al gekomen is en mede dankzij overheid en markt het systeem is zoals het is (maar de boeren niet louter slachtoffer van dat systeem moet noemen), dan heeft de overheid eerst een ereschuld. Dat los je niet op met: jullie boeren zijn de grootste uitstoters (wat op zich klopt), dus aanpakken die hap. Dan 'vergeet' diezelfde overheid wel haar eigen aandeel in het verhaal. Dus: kom met die uitkoopregeling, op basis van vrijwilligheid. Wijzig je beleid niet nog 10x de komende jaren, want de boeren willen ook weten waar ze aan toe zijn.
Samenvattend is het denk ik een lastige cirkel: Een boer moet investeren omdat regels veranderen (=strenger worden). Een boer kan niet investeren als onzeker is welke regels de komende jaren weer komen. Als na diverse maatregelen niet direct resultaat is (de natuur kan er best jaren over doen) en daarom weer meer regels komen, waardoor toch weer regels aangepast worden, dan ben je weer rond en komen er geen investeringen.
De simpele methode die ook niet gaat werken: alle boeren weg (wat nog geen garantie op natuurherstel is) en voedselzekerheid helemaal niet aan denken. Liever de natuur gered dan voedselzekerheid voor de burger. Dat kopen we wel in in het buitenland.
Overigens; ik scheer nu voor de simpelheid alle boeren over en kam. Maar dat is onterecht, omdat vleesboer, koeien/geieten(melk)boer, landbouwer voor gewas X, tuinbouw voor gewas Y volkomen verschillende beroepen zijn met verschillende uitstoot en verschil in percentage wat geexporteerd wordt. Die nuance moet je niet vergeten.