the noise schreef op woensdag 22 januari 2025 @ 16:23:
Opmerkelijk hoe in dit topic geen aandacht is voor voedselveiligheid of voedselproductie als wapen in de nieuwe wereldorde.
Je kunt de voedselproducenten hier weg jagen dan: 1.wordt het elders minder vriendelijk geproduceerd 2.creëer je een afhankelijkheid in een tijdsgewricht waarin je liever niet meer afhankelijk bent.
Lijkt me in het huidige geo-politieke 'geweld' nogal een domme zet.
Dergelijke frames zijn al eerder in dit topic langsgekomen, maar de consensus is dat ze geen hout snijden.
Nu er een verschuivende wereldorde aan zit te komen, wil ik dit nog wel even terughalen. (dat voorzagen we in 2019 niet)
Autarkie is een utopie. Dat hebben we niet, dat gaan we niet bereiken, dat moeten we niet willen bereiken.
Als we ons willen focussen op eigen productie voor eigen consumptie met zo min mogelijk externe ketens buiten Europa, dan kunnen we al afscheid nemen van pak 'm beet, 3/4 van de veehouders.
Dat heeft te maken met de import-kant: denk aan import van kalveren, maar ook import van granen voor veevoer (zoals soja), en de import van supplementen voor dat veevoer. Ja, we hebben veel gras, maar varkens en pluimvee eten geen gras, en de melkgift van koeien verbeterd sterk bij het bijvoeren van krachtbrok.
Dat heeft ook te maken met de export-kant: Al die melk drinken we niet zelf op. Al die varkens eten we niet zelf op. Al dat pluimvee eindigt niet op ons bordje.
En daar komt ook weer een stukje verwevenheid om de hoek kijken: de grootste boterkarner van Europa staat in Nederland, maar die produceert vooral
ingeblikte boter voor export naar Afrika, M-Oosten en Zuid-Oost Azië. Dat ze één label hebben dat via de Jumbo ook in de Nederlandse schappen ligt geeft al aan dat de Nederlandse consument voor hen slechts een afterthought is. Dan rijst al snel de vraag of dan de Nederlandse producent (cq. de melkleverancier) ook een afterthought kan worden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over een VanDrie, een RFC voor wie het buitenland belangrijker is dan het binnenland, en over de Chinese
geitenmelkpoederproducenten zullen we het maar niet eens hebben, dat is té makkelijk.
Kortgezegd: multinationals zijn hier niet om te brengen, die zijn er om te halen, en als er niks meer te halen valt, zijn ze weg.
Daar komt nog bij dat er niemand binnen LVVN (of ook maar bij de boerenvertegenwoordigers) is die 'strategisch' denkt. Amerika heeft een strategische kaasreserve, China heeft een strategische varkensvleesreserve. Wij hebben.... een dusdanige verwevenheid met buitenlandse ketens, dat als er ook maar ergens een kink in de kabel komt, er heel wat mensen met de handen in hun haar zitten. Herinnert u zich nog, aan het begin van de pandemie, dat de aardappelprijs zakte naar iets lager dan een cent de kilo? Dat had er puur mee te maken met het feit dat door de haperende transportketens het voor de handelaren goedkoper was om de boete van het niet honoreren van een aankoopcontract te betalen, dan de subsidie die ze zouden krijgen om de piepers in een ver buitenland onder de marktprijs
te dumpen. En dan gaat het alleen maar om aardappelen.
Bedenkt u zich wat er gebeurd als er door een Amerikaanse blokkade door geëtter in de Zuid-Chinese Zee goederen ineens moeilijk van en naar China komen?
Een instortende varkensprijs. Een instortende geitenmelkprijs. En DeHeus kan de helft van de voeders in de catalogus niet leveren wegens het ontbreken van de vereiste supplementen.
De tijd dat iedere boer verplicht was om vijf varkens te hebben, ligt al even achter ons. We hebben een focus op continuïteit ("nooit meer hongerwinter") ingeruild voor een focus op productie en efficiëntie (JIT, marktwerking, concurrentiepositie, noemt u het maar). Ik kan u nu al op een briefje geven dat er op die laatste focus zoveel (groot)zakelijke belangen zitten, dat die never nooit naar een focus op strategische voedselzekerheid zullen willen.
Saillant detail: onze buren beklagen zich daar nu al over (ik hoor het de voormannen van de Vlaamse LTO en de Duitse Bauernverband nog zeggen).
"Onze boeren moeten aan de strengste eisen en regels voldoen, maar die Hollanders rommelen maar wat aan."
Een Nederland die nóg vaker en nóg sneller regels naast zich neerlegt, gaat traineren, of in Brussel weer gaat bedelen voor nóg een uitzonderingspositietje maakt dat alleen maar erger.
Natuurlijk niet. Daar heeft ze het geld niet voor. Er wordt vol ingezet op
koude saneringvrijwillig stoppen.
Het woord "mestberg" dekt meer de lading. Dat is het in feite ook, maar dat doet ons herinneren aan decennia geleden, toen dat ook al een probleem ging worden, en men fantaseerde om
mest op zee te dumpen. Men beloofde dat er naar technologische innovaties gezocht zou worden om de mestberg te verminderen. Veertig jaar zou toch wel genoeg zijn om tot goede oplossingen te komen?
Die tijd is inmiddels verstreken.
[
Voor 0% gewijzigd door
unclero op 22-01-2025 22:49
. Reden: URL geshortened ]
Quelle chimère est-ce donc que l'homme? Quelle nouveauté, quel monstre, quel chaos, quel sujet de contradiction, quel prodige!