Dat laatste was al geconstateerd, maar daar mag helaas geen rekening mee worden gehoudenShadowhawk00 schreef op vrijdag 1 februari 2019 @ 00:06:
[...]
Ik hoor regelmatig, nee ik ga geen 32 uur werken 24 is genoeg en dan houd ik mooi mijn huursubsidie en zorgtoeslag. Je hoort ook mensen zeggen als ik voor die andere baan ga verdien ik wel meer en moet ik meer belasting betalen maar door de HRA is dat minder erg.
Semantisch verschil subsidie stimuleert mensen om zo min mogelijk bij te dragen aan de maatschappij want als je meer bijdraagt houd je niet meer over. De reden waarom het communisme ook niet werkt.
Belastingkorting stimuleert mensen meer bij te dragen, dus ook meer belasting af te dragen maar wel zo dat het loont.
Maar dit valt wel buiten de klimaat discussie. En ik vind het ook bizar dat er geen limiet op de lage bijteling zit van autos de nieuwe regel vanaf 50k is wel eerlijker. Als je mensen vraagt om een hogere eigen bijtelling te betalen en een veel duurdere auto te kiezen omdat dat volgens bepaalde meet methode goed voor het milieu is kan je daarna niet aankomen met omdat jij zo goed bezig bent voor het milieu krijg je nog even een extra hoge belastingaanslag. Dat is hetzelfde als de WOZ van huizen met zonnepanelen verhogen want huis is meer waard dus de winst gaat naar de gemeente.
De nieuwe aanschaf subsidie voor electrische autos kunnen ze beter aanpassen zodat iedereen er gebruik van kan maken. Dus subsidie voor elke A klasse auto. En dat gewoon meten op basis van uitstoot per KM ongeacht de grote van de auto. Dan kunnen mensen met een kleiner budget toch hun oude auto inruilen voor een schonere. Of je nu 10% van de autos naar 0 brengt of gemiddeld elke auto 10% in uitstoot verlaagt maakt weinig uit maar dan leg je de lasten en lusten wel eerlijk bij de mensen neer.
En de lage eigen bijtelling zorgt er toch wel voor dat leaserijders sneller voor een full elec auto kiezen.
Overigens hebben we de klimaatdoelstellingen eigenlijk niet al lang gehaald? in 1990 waren we met 15miljoen mensen nu zijn we bijna met 18miljoen is de uitstoot per persoon niet al gedaalt met meer dan 25%?

Voor wat betreft de automarkt; de leaserijders, niet-leasende zakelijke rijders en kapitaalkrachtige particuliere autokopers zijn de 'feeders' van de automarkt. Dit zijn de groepen die het merendeel van de nieuwe auto's kopen waarna ze na een fikse waardevermindering 'door-druppelen' naar de rest van autorijdend Nederland.
Zoals eerder geconstateerd kunnen de meeste mensen met een modaal inkomen of minder zich geen nieuwe auto veroorloven, en zijn ze dus afhankelijk van de tweedehands markt.
Door de fiscale regels komt er voor wat betreft elektrische auto's echter een kink in deze kabel. Het gros van de tweedehands EVs wordt niet in Nederland verkocht, maar verdwijnt naar het buitenland.
Om deze auto's in Nederland te behouden, en EVs dus ook voor de minder kapitaalkrachtigen bereikbaar te maken zullen de fiscale regels flink op de schop moeten.
Overigens vind ik dat op zowel dit gebied, als op de door jou aangestipte belastingwetgeving omtrent inkomen, hypotheekaftrek ea de consequenties veel gradueler zouden moeten zijn. Meer werken zou altijd moeten resulteren in meer inkomen. Het hoeft niet veel te zijn, maar het huidige systeem is simpelweg pervers.