ari3 schreef op woensdag 17 februari 2021 @ 01:04:
[...]
Zelfs als Baudet persoonlijk een racistische inslag heeft, dan hoeft dat nog niet door te werken in de standpunten van de partij. In het partijprogramma van FvD lees ik geen racistische voorstellen. Ook andere FvD partijprominenten wijzen racistisch beleid af.
Rutte moet dit onderscheid toch kunnen maken: Rutte is persoonlijk religieus, maar net als bij de FvD, hoeven persoonlijke overtuigingen zich niet te vertalen naar standpunten van de partij. De VVD heeft dan ook geen theocratische voorstellen in haar partijprogramma.
"De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet." lijkt me daarom een goede kwalificatie voor Rutte's motivatie om op voorhand al een coalitie met FvD uit te sluiten.
"Zelfs als"?
Kom op, al eens op een bijeenkomst geweest?
En dan "hoeft niet door te werken in de standpunten van de partij"?
Oprecht, je kan toch niet zo naïef zijn?
1. Standpunten zijn politieke marketing. Dit is voor publieke werving, voor het gekozen worden.
2. Gedachtegoed is wat politieke handeling drijft. Dit is dus wat vorm geeft aan beleid en bestuur.
Dit is geen nieuws. Zo oud als de mensheid. Zit in de mens ingebouwd. Politiek gedrag is wat het is. Misschien als we een paar miljoen jaar evolutie onder condities van kunstmatige omstandigheden en beschaving hebben wordt het ooit anders. Tot die tijd is onze sociale psychologie wat het is.
Enfin, als dat nog niet voldoende reden is, neem er eens een geschiedenisboek bij. Elke keer wanneer mensen zich voor identiteit en associatie aan een politieke actor verbinden verzinnen ze van alles en nog wat om maar te negeren wat hen voor ogen komt als die politieke actor een slechte jongen blijkt te zijn. Niet lijkt te zijn, maar blijkt te zijn. Telkens weer.
Het resultaat is dan dat men zich ziende blind maakt. Het komt wel goed. Laten we nog wat bias toepassen.
Het gevolg daarvan? Elke keer, zonder uitzondering, komt zo'n figuur uiteindelijk aan de macht en dan gaat het - verrassing - elke keer, zonder uitzondering gruwelijk fout. En altijd juist voor degenen die het mogelijk gemaakt hebben.
De Rutte discussie is er absoluut een, maar het is een heel ander soort discussie. Mark is een lege huls, een corporatist. Maar het is geen bruinhemd. Het is geen machtswellusteling. Hij is geen racist. Hij is geen narcist.
Baudet is dat stuk voor stuk, en dat komt bij eindeloze herhaling telkens op tafel.
En dan dit. Wie heeft nu daadwerkelijk baat bij het FvD als organisatie binnen het politieke spectrum. Cui bono.
Is dat de kiezer? Nee. Het partijgedrag van het FvD is iets van afwezigheid bij alles behoudens datgene waar de sponsoren zich mee bezig houden. En dan komt de klapper helemaal: het FvD stemt in deze - van kamer tot commissie - door de bank genomen op bijzondere wijze! Stemt het FvD voor de signaalpunten van de kiezers? Nee. Men stemt met de lijnen van conservatieve machtspolitiek.
De ironie is stuitend. Maar ja, je moet wel eens een keer een klein beetje moeite doen om het a) te zien en b) te willen zien als kiezer. Het geluk wil dat we daar leuke technische tools voor hebben, van partijgedrag.nl tot 1848.nl en vele andere. Maar ja, willen weten is het punt.
Want die ironie is dat de FvD kiezer tegen een Mark Rutte & co is, maar in stem voor FvD wel doodgewoon hetzelfde beleid steunt. En dat is ook logisch. He who pays the piper, picks the tune.
Het FvD is niet eens een partij conform de vereisten van democratisch bestel. In "statuten" niet, in structuren niet, in doelstellingen niet - het is een ordinaire hefboom om rechts naar verder - corporatistisch - rechts te laten verschuiven en segregatie op elk niveau (dus niet enkel racisme, maar ook sociaal en economische segregatie) door te duwen. Het is een hefboom van een stel figuren van vastgoed en conglomeraat. Niet van de zogenaamde "burger" of "gewone man".
Het spijt me, maar je kan geen discussie voeren zonder de realiteit mee te nemen. Niets van dit is mening. Alles van dit is prima toetsbaar. En dat is allemaal tot in den treure hier reeds de revue gepasseerd.
Dan nog een opmerking. Er bestaat zoiets als de Tolerantie Paradox van Karl Popper. In een open samenleving van democratisch bestel die rust op tolerantie kan en mag je geen intolerante actoren op paden van dan wel naar macht toe staan. Zonder uitzondering leidt dat tot vernietiging van tolerantie (dus ook voor de mensen die het mogelijk maken), van open samenleving, en van democratisch bestel.
Het FvD voldoet bewust niet aan de vereisten van democratisch bestel, het richt zich tegen open samenleving, het ontkent de intrinsieke vereiste van tolerantie voor behartiging van de burger. Het is in doelstellingen zelfs anti-democratisch. Bot gezegd, we kunnen het op geen enkele wijze dus toestaan op een pad van of naar macht. Kwestie van eigen belang.
Dat mensen zich vanuit frustratie er aan verbinden - dat is duidelijk en begrijpelijk. Maar men mag zo langzamerhand wel weten wat voor vlees men in de kuip heeft, en men mag inmiddels echt wel weten waar de baten liggen van en voor de partij. Niet bij de kiezer. Het is niet eens een valide proteststem - want het effect schept baat voor conservatieve machtspolitiek van status quo.
Inmiddels is er een narratief uitgebracht van "ja maar het moet wel want de VVD wordt links". Het is een dermate kinderlijk eenvoudig toetsbaar verhaal dat we er bijna niet eens op in zouden hoeven te gaan, maar ja, mensen gaan er in mee. Prima. Moet men zelf weten. Moet men wel niet komen klagen dat men niet heeft gekregen wat men wilde.
Want zelfs als het maar om boze onderbuik van stupiditeiten als cancel culture en woke en zo meer gaat - racisme - dan mag men zich realiseren dat er in de hele geschiedenis van de mensheid nog nooit een populist geweest is die a) ook maar iets heeft willen oplossen want b) de macht van populisten staat en valt bij aanwezigheid van problematiek - zonder dat geen zieltjes.
Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.