Inleiding
De meeste mensen nemen democratie serieus en willen tijdens verkiezingen een goede en geïnformeerde keuze maken die zowel goed is voor hunzelf als voor het algemene belang. Echter, door de decennia heen zie je dat mensen vaak klachten hebben over het proces van verkiezingen, coalitievorming, de kwaliteit van het kabinet en de oppositie en het uiteindelijke beleid. Er wordt een afstand ervaren tussen wat men politici beloven en communiceren en de werkelijkheid.Zie voor een discussie in breder context over dit onderwerp:
Democratie: werking, deelname en uitdagingen
Doel
Het doel van dit topic is om te discussieren over hoe je een betere en geïnformeerde keuze kan maken tijdens verkiezingen. Zodat er uiteindelijk politiek en beleid volgt van betere kwaliteit en meer vertegenwoordiging.Oorzaken
Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen voor waarom mensen ontevreden zijn over politiek en beleid.Opkomst populisme
Populisme wordt vaak toegeschreven aan populistische partijen, maar het populisme heeft zich in mindere mate veel breder over het politieke landschap verspreid. Een van de kenmerken van populisme is dat politici een directe rechtstreeks relatie zoeken met de kiezer voor het uitdragen van een boodschap die veelal marketing is.De populariteit van de populistische boodschap en beleid heeft uiteindelijk een negatief effect op de democratische controle en correctie functie door o.a. parlement en pers. Hierdoor ontstaat er een steeds grotere afstand tussen politiek en beleid, waardoor politici steeds meer marketing moeten bedrijven om het democratisch falen te verhullen.
Een goed voorbeeld hiervan is de toeslagen affaire, feitelijk populistisch beleid (keiharde fraude aanpak) pakt verkeerd uit, maar toch moet de populistische marketing in stand worden gehouden. (Dit is natuurlijk 1 factor, de situatie was complexer).
Verschil tussen ideologische grondslag van politieke partijen en boodschap
In het kort komt dit erop neer dat de daadwerkelijk ideologische grondslag van een partij vaak verschilt met de boodschap die een partij uitdraagt. De meeste partijen werven kiezers met standpunten en een beeld van hoe de samenleving eruit komt te zien volgens die visie.Echter op welke manier ze dat denken te bereiken zit verborgen in de ideologische grondslag van politieke partijen en die ideologische grondslag geeft vaak een betere indicatie over hoe beleid wordt uitgevoerd en wat de uiteindelijke gevolgen zijn. Veel mensen denken hierbij in termen zoals links en rechts of minder vaak in conservatief en progressief, maar de ideologie van het neoliberalisme voor rechts en de de derde weg voor links verklaren juist veel meer over hoe beleid in het verleden is uitgevoerd.
Neoliberalisme
Het neoliberalisme is bekend geworden door Thatcher en Reagan, maar bestaat al veel langer en is de tijd geëvolueerd maar komt in essentie neer op het volgende:Het verplaatsen van economische macht van publiek naar privaat. Door deregulering, inkrimping van budget van de overheid, het bevorderen van vrijhandel en privatisering van overheidstaken.
O.a. gepraktiseerd door: VVD, CDA en D66.
De derde weg
De derde weg is een sociaal democratische stroming ontstaan in de jaren 80 en uitgevoerd in de jaren 90 door veel sociaal democratische partijen in Europa, waaronder Labour in het VK, maar ook onder de PvdA tijdens paars.De stroming komt in essentie neer op het loslaten van klassieke linkse politieke standpunten en het zoeken van een evenwicht tussen de liberale markt en de verzorgingsstaat.
O.a. gepraktiseerd door: PvdA.
Partij gedreven machtspolitiek
Partij gedreven machtspolitiek komt neer op inzetten van machtsmiddelen om de partijbelangen te waarborgen. Uiteindelijk gaat dit een eigen leven leiden en komt het partijbelang te staan boven het democratisch en algemene belang.Hierdoor gaat de partij die dit beoefend disfunctioneren, intern debat wordt gesmoord en de cultuur wordt steeds meer gesloten en top down bestuurd met ijzeren fractiediscipline. Men heeft op een gegeven ook geen moeite meer om regeringsbeleid in het teken te stellen van het partijbelang.
De VVD staat nu bekend om het bedrijven van machtspolitiek, maar in het verleden maakten CDA en PvdA zich hier ook schuldig aan.
Gevolgen
De gevolgen van deze ontwikkelingen zijn dat resultaten van beleid komen steeds meer verder af komt te staan van wat de verwachtingen zijn bij de kiezers, de kwaliteit van het bestuur daalt, het algemene belang wordt steeds minder vertegenwoordigd en instituties gaan langzaamaan disfunctioneren. Dit zie o.a. door de voortdurende crises en beleid falen bij bijna alle ministeries met aftredende ministers en staatssecretarissen tot gevolg.Aan de andere kant wil de regerende partijen dit beleid continueren en verplaatst hierdoor de aandacht van beleid naar marketing en populisme om het opbeleid en resultaten beter te verkopen, vaak met succes.
Geïnformeerd je stem bepalen
Er zijn een aantal manieren om geïnformeerd je stem te bepalen.Bepaal de ideologie van een partij
Iedere partij probeert met standpunten, marketing, debatten, etc stemmen te winnen, maar de onderliggende ideologie van partij bepaald vaak hoe en op welke manier beleid wordt uitgevoerd.Een voorbeeld: Iedere partij wil betere zorg
- Een neoliberale partij zal dit willen bereiken door de zorg zoveel mogelijk te privatiseren en te dereguleren.
- Een linkse partij zal dit willen bereiken door zorg zoveel mogelijk collectief te regelen.
Kijk naar het verleden van de partij
Het verleden van een partij geeft een goed beeld van hoe een partij zich zal gedragen in de toekomst. Ondanks dat partijen continu zeggen zich te herijken/herbezinnen na verlies, is de partij en haar cultuur vaak opvallend stabiel. Gedrag in het verleden is dus veelal een goede indicatie van hoe een partij zich zal gedragen indien ze weer herkozen wordt.Kijk naar het stemgedrag van de partij
Elke partij stemt over beleid in de tweede kamer en is hierdoor een goede indicatie van waar de partij voor staat en hoe ze zich in de toekomst zullen gedragen.Dit is onder andere te zien met de Stemmen tracker en Partijgedrag
Vergaar indirect informatie over partijen
Partijen proberen tijdens verkiezingen via allerlei kanalen hun boodschap te verspreiden, maar de beste informatie over partijen en hun gedrag vind je vaak in achtergrond artikelen in serieuze media. Lees bijvoorbeeld artikelen die niet zozeer over actualiteit berichten, maar het politieke proces proberen te duiden.Weet wat mogelijk is qua beleid.
Wees je bewust van het bestaan van de overton window, d.w.z. wat acceptabel en niet acceptabel is qua beleid is cultureel bepaald en geen vast gegeven. Het neoliberalisme en de derde weg zijn nu beleid en worden nu uitgeoefend door partijen in het het z.g.n. midden, maar dat was in het verleden niet zo.Wat werkt minder of niet tijdens het bepalen van je stem.
Campagne marketing
Door o.a. populisme zijn campagnes van veel partijen verworden tot marketing, d.w.z. men wil stemmen trekken met zo populair mogelijk standpunten die geen relatie hoeven te hebben met daadwerkelijke ideologie en beleid.Campagne materiaal verlangt dus altijd een hoge mate van scepsis.
Grote verkiezingsdebatten op TV
Door hetzelfde fenomeen als met de campagnes zijn debatten steeds meer een krachtmeting in populariteit van personen en marketing, dan dat het daadwerkelijk gaat over de inhoud.Verkiezingsdebatten verlangen dus altijd een hoge mate van scepsis. Zeker als het gaat om z.g.n. "winnaars" van debatten, in een inhoudelijke politieke strijd bestaan er geen winnaars.
Sociale media
Sociale media versterken de politieke bubbel waar men zich bevind en werken in hoge mate polariserend en zijn over het algemeen een slechte bron van informatie.Wat werkt vaak niet bij stemmen
Proteststem
Mensen denken soms dat als ze ontevreden zijn dat een proteststem helpt om een "signaal" te geven aan de politiek dat ze niet vertegenwoordigd worden. Maar de politiek interpreteert zo'n stem als legitimatie voor de standpunten en ideologie van die protestpartij, niet als een signaal tot betere vertegenwoordiging of beter beleid.Bijvoorbeeld, stemmen mensen op extreem rechts als een "signaal van protest", dan zullen extreem rechtse standpunten meer gemeengoed worden.
One issue stemmen
Een variant op de proteststem is het stemmen tegen of tegen bepaald beleid op 1 gebied (one issue). Echter een politieke partij heeft zelden maar 1 agenda qua standpunten en hierdoor stem je ook hier weer voor het hele pakket qua ideologie en standpunten van zo'n partij.One issue stemmers worden vaak gelokt als onderdeel van een populistische strategie door partijen, d.w.z. men staat er ideologisch niet achter, maar draagt het alleen uit omdat het populair is.
De antidemocratische houding
Een fenomeen wat o.a. overgewaaid is uit de Verenigde Staten is dat een nu nog kleine schare mensen zich niet meer laten leiden door standpunten van politieke partijen waar ze zich achter kunnen scharen, maar dat ze hun politieke tegenstander(s) zo veel mogelijk willen uitschakelen door de democratie en haar instituties zelf ter discussie te stellen.Overwegingen tijdens het stemmen
Strategisch stemmen
In een representatieve democratie zou strategisch stemmen juist niet hoeven te gebeuren, maar toch zie je dat het soms overwegen wordt als er bijvoorbeeld een tweestrijd ontstaat. Deze keuze vraagt een zeer zorgvuldige afweging, omdat het gewenste effect vaak niet wordt bereikt (het beleid stelt teleur) of juist averechts kan werken (een andere partij wordt alsnog groter en regeert zonder de strategisch gekozen partij). Strategisch stemmen is dus over het algemeen af te raden.Op een persoon stemmen
Partijen hebben op een kandidatenlijst vaak mensen staan met een specifiek profiel of achtergrond en kwaliteit. Het kan de moeite waard zijn om specifieke personen een voorkeurstem te geven.Met in acht name dat de meeste grote partijen een hoge mate van fractiediscipline verlangen en het effect dus beperkt kan zijn.
Welke discussie hoort in dit topic?
Het doel van dit topic is een discussie over hoe je geïnformeerd kan stemmen zodat er politiek volgt met betere vertegenwoordiging en beter beleid en mensen dus minder ontevreden zijn.Wat er in dit topic staat is mede gebaseerd op discussies die in AWM zijn gevoerd over dit onderwerp. Het is dus mogelijk om te discussieren of wat er in de topic start staat correct is, beter kan en hoe uitgebreider onderbouwd kan worden. Onderbouwde kritiek op wat er in de topic start staat is dus mogelijk en zeker gewenst, want het doel is uiteindelijk om tot een betere handleiding te komen.
Maar het is ook mogelijk om dit topic te gebruiken over hoe je zelf beter je keuze kan bepalen om tot een onderbouwde en geïnformeerde keuze te komen.
[Voor 23% gewijzigd door defiant op 09-02-2021 22:11]
Climate dashboard | “Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.”