Toon posts:

Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 6 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 106 Laatste
Acties:
 • 499.804 views

Acties:
 • +14Henk 'm!

 • TFHfony
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 18:55

TFHfony

Professional Weirdo

Topicstarter
Mede-auteurs:
 • onetime
 • Registratie: Augustus 2006
 • Niet online

onetime

 • mrmrmr
 • Registratie: April 2007
 • Niet online

mrmrmr

 • TWyk
 • Registratie: April 2016
 • Laatst online: 18-04 15:10

TWyk


.
Inhoudsopgave
Voorgaande delen:
Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV)
Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 2
Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 3
Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 4
Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 5
.

Zonnepanelen zetten (zon)licht om in elektriciteit, en worden ook wel PhotoVoltaics (Eng) (Afk. PV) of Foto-voltaïsch (Ned) genoemd.

Om elektriciteit genererende zonnepanelen goed te (leren) onderscheiden van warmte producerende modules die ook wel thermische zonnecollectoren of zonneboilers worden genoemd, is het handig om, indien verwarring in een bepaalde context kan worden verwacht, gebruik te maken van de meer specifieke term "zonnestroompanelen" (of simpelweg PV bij de kenners) voor het eerstgenoemde type.

Er bestaan ook combinaties van de twee (PV en zonnecollectoren), en deze worden PVT (T voor thermisch/thermal) genoemd. De ogenschijnlijke voordelen zoals een potentieel hoger totaalrendement wegen in de praktijk meestal niet op tegen de nadelen zoals een hoge prijs en een relatief lage temperatuur van het water.

Communicatie tussen Tweaker Freemann en een bedrijf dat dergelijke producten maakte is te lezen in de openingspost van het zonneboilers topic.

.

Het begin van het gebruik van zonnepanelen vind zijn oorsprong in de jaren '60 in de ruimtevaart. De toen gigantisch hoge prijs zorgde ervoor dat uitsluitend op plaatsen waar geen alternatief mogelijk was, voor zonnepanelen gekozen werd. Deze prijs was mede het gevolg van het gebruik van toen zeer exotische materialen. De ontwikkeling van techniek, ruimtevaart en elektronica hebben vervolgens gezorgd voor verdere ontwikkeling naar meer gebruikelijke materialen (tegenwoordig voornamelijk silicium), verhoging van het rendement en een geleidelijke prijsdaling vergelijkbaar met de prijsdaling van elektronica. Dit leidde ertoe dat geleidelijk het gebruik van zonnepanelen binnen bereik van booteigenaren en luxe campeerders kwam.
In het begin van het stationair gebruik was de prijs van panelen nog dermate hoog dat het loonde om de panelen voor maximale opbrengst zoveel mogelijk op de zon te richten. Dit gebeurde met zogenaamde zonnevolgers of trackers. De steeds verder gaande daling van de prijs van de panelen zelf heeft ervoor gezorgd dat (sinds ongeveer 2010) het lonender is om eventueel meer panelen vast op te stellen. Daarmee worden de mechanische mankementen van trackers uitgesloten, en word het systeem zeer betrouwbaar.
Bij de vaste opstelling werd eerst de "ideale" zuid-opstelling met de hoogste totale jaaropbrengst gebruikt. Nu de prijzen nog verder zijn gedaald zijn ook Oost-West opstellingen rendabel geworden. Zowel omdat het dak nu eenmaal zo ligt, alswel om op die manier meer stroomopbrengst van een plat dak of ander oppervlak te kunnen krijgen. Met als bijkomend voordeel dat de opbrengst gelijkmatiger over de dag is verdeeld.
Auteur: onetime

.

Velen van jullie zullen wel eens kreten in de media gehoord hebben over het gigantische potentiaal van zonne-energie. Uiteraard is niet alles te winnen d.m.v. zonne-energie, maar als we slechts een fractie van het potentieel kunnen winnen zijn we al heel ver.

Een belangrijke indicator voor het succes van PV is het zogeheten grid parity. Grid parity wil ruwweg zeggen dat de prijs van PV kan concurreren met de lokale energieprijzen, dit is nodig om PV uit de niche te halen en de kritische massa te bereiken. Grid-parity is van regio tot regio verschillend, belangrijke factoren hierin zijn;
 • De instraling, dit bepaald de opbrengst (Hoger is positief).
 • De energieprijs. (Hoger is positief).
 • Aanschafsubsidies en feed-in tarieven.
Door grote prijsdalingen van PV de laatste jaren en de relatief hoge energieprijs in Nederland zijn er al instanties die claimen dat we grid-parity hebben bereikt en dit heeft het nieuws gehaald (bron: NOS).


Disclaimer: Alleen voor het idee van grid-parity grafiek, geen reële weergave (meer)

Prijsontwikkeling PV: PVX spot market price index solar PV modules

Na de grote prijsdalingen van zonnepanelen tussen 2005-2015 zijn de prijzen nu wat stabieler maar nog steeds dalende. Onderstaande grafiek toont dat de groothandelsprijzen per Watt piek (Wp) in 2014-2017 tot onder de 50 eurocent zijn gezakt waardoor in 2017 de prijs van complete installaties inclusief omvormers en materiaal in de buurt van 1 euro per Wp komt.
http://jerweb.nl/zooi/pvprijs/snapshots/2014-01_to_2017-05.svg


Leesvoer:
EPIA Global Market OutlookSiteRapport
IEA Technology roadmapSiteRapport
Greenpeace Energy [R]evolutionSiteRapport

.

Het is niet allemaal goud onder de zon dat blinkt, er zijn ook punten van aandacht. De voornaamste kritiekpunten en mythes worden hieronder besproken door middel van stellingen.
 • De fluctuaties in de output van PV zorgen voor instabiliteit op het net.
  Zonnestroompanelen produceren hun maximum vermogen bij volle zon-instraling, bij lage zon-instraling of bij bewolking wordt minder elektriciteit geproduceerd, en 's nachts is de productie nul. De variaties tussen de seizoenen zijn aanzienlijk; tussen zomer en winter zit gemiddeld een factor 6 tot 10. Zolang zonnestroom nog op vrije kleine schaal wordt ingevoed is dat geen enkel probleem, de fluctuaties passen dan nog prima in de normale net-flutuaties. Daarbij komt nog dat de onverwachtte fluctuaties door wolken vooral op kleine schaal lokaal plaats vinden en zich op grotere schaal uitmiddelen. Op grotere schaal is de weersverwachting een goede voorspeller, en kan er dus prima rekening mee worden gehouden. Zou het aandeel ingevoede zonnestroom te groot worden dan zal geïnvesteerd moeten worden in energie-opslag, demand management, en/of meer load-shaping en peaker centrales. Enige seizoens off-set kan bewerkstelligd worden door windenergie, aangezien deze het meest opbrengen in de winter, als PV weinig opbrengt.
  De Duitse netbeheerders waren van te voren bang voor de netstabiliteit bij de zonsverduistering van 20 maart 2015. Dat is uiteindelijk probleemloos verlopen. Ook hebben ze in Duitsland een dag gehad dat >50% van de electra van solar kwam.
  Denemarken heeft een dag gehad dat wind en solar samen meer dan 100% opleverde. Resulterend in export.
  bbc 10 september 2014 15:20
  [...] In de UK [...] Na de uitzending van Eastenders gaan daar ineens 1,75 miljoen waterkokers aan. Leuk filmpje.
  http://www.bbc.co.uk/britainfromabove/stories/people/teatimebritain.shtml
 • De fluctuaties in de output van PV zorgen voor hogere stroomprijzen.
  Onderzoek naar de impact op de kostprijs van 'intermittent' duurzame energie bij een hoge penetratiegraad kwam tot de conclusie dat tot 20% er nauwelijks effect is op de kostprijs, maar daarna significant stijgt. In Nederland overstijgt dit niet meer dan luttele procenten, dus vooralsnog hoeven we hier niet bang voor te zijn. In Nederland zitten we in 2017 pas op 1,7% volgens deze berekening.


  [...]


  Bron: Exploring the impact on cost and electricity production of high penetration levels of intermittent electricity in OECD Europe and the USA, results for wind energy

  Aanvullen door meldingen van hevige schommelingen in de stroomprijs in Duitsland? ...
 • Het kost meer energie om PV panelen te produceren dan dat ze ooit opleveren.
  Dit is absoluut niet waar. Een maat om aan te geven hoe de primaire energiekosten zich verhouden tot de opbrengst is de Energy Pay Back Time (EPBT). Voor PV lag dit in 2006 tussen de 2,5 en 3 jaar voor midden-Europa (afhankelijk van waar het systeem ligt) en kristallijn Si PV (meest gangbaar), inmiddels (was toen de verwachting) zal het rond 1,5 jaar liggen omdat het gros van de energie in de winning en purificatie van silicium zit, en daar is een enorme vooruitgang geboekt in efficiëntie en economies of scale de laatste jaren [bron?]. PV panelen van 20 of 30 jaar oud draaien nog steeds zonder veel degradatie, en de verwachting is dat deze het nog lang uithouden. De techniek heeft niet stil gestaan, dus dat zal waarschijnlijk alleen maar beter zijn geworden.
 • Aanslag op zeldzame aardmetalen.
  Kristallijn Si bestaat voornamelijk uit Si (ook het glas ;) ), een heel klein beetje Boron en Fosfor doping. Minimale hoeveelheden opgedampt zilver voor de backreflector. En nog wat koper voor de busbars e.d. Aluminium frame.
  Voor thin-film panelen (CIGS) Koper Indium Gallium Seleen of (CdTe) Cadmium Telluur. Of Amorf Silicium.
.

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit en leveren gelijkstroom. Er zijn daarin ruwweg 3 categorieën te onderscheiden:
 • Volledig autonome systemen.
  Ook wel eiland-systemen genoemd. Deze systemen staan los van het elektriciteitsnetwerk, en gebruiken doorgaans accu's voor het bufferen van energie. De energie die overdag bij zonnig weer wordt geproduceerd wordt dan opgeslagen in accu's, zodat elektrische apparatuur 's avonds en bij bewolkt weer gebruikt kan worden. Omdat dit veel duurder is dan netinvoeding wordt het eigenlijk alleen toegepast als het niet anders kan. Dit soort systemen worden bijvoorbeeld op (zeil)boten gebruikt, afgelegen plekken, of landen met een extreem instabiel grid.
 • Netgekoppelde systemen.
  Deze systemen zetten de gelijkstroom uit zonnepanelen om naar wisselspanning, en voeden deze (na aftrek intern gebruik) in het elektriciteitsgrid in. Als de installatie op een woon- of bedrijfspand geplaatst is kan op een zonnige dag overdag de meter terugdraaien. 's Avonds of bij bewolkt weer wordt dan op normale wijze van netstroom gebruik gemaakt. Verreweg het meest populair in Westerse landen.
 • Backup systemen.
  Dit is een combinatie van beiden, als het grid wegvalt zullen de zonnepanelen i.c.m. accu's (of een ander opslagsysteem) elektriciteit kunnen leveren in het huis. Deze systemen zijn aardig aan de prijs vanwege de kosten van energieopslag, en de duurdere omvormers.
Zonnestroompanelen hebben een paar voordelen. Ze zijn eenvoudig van constructie, hebben geen onderhoud nodig en gaan erg lang mee. Ze zijn stil, stoten geen schadelijke stoffen uit en doordat ze geen bewegende delen hebben vallen ze meestal niet zo op. Dat maakt ze bij uitstek geschikt voor gebruik in stedelijk gebied, dus op woonhuizen of bedrijfspanden.

Zonnestroompanelen produceren hun maximum vermogen bij volle zon-instraling, bij lage zon-instraling of bij bewolking wordt minder elektriciteit geproduceerd, en 's nachts is de productie nul. De variaties tussen de seizoenen zijn aanzienlijk; tussen zomer en winter zit gemiddeld een factor 6 tot 10.

.

In de rest van het verhaal zal uitgegaan worden van netgekoppelde systemen, omdat deze verreweg het meest populair zijn in Nederland.
Een 'standaard' zonnepanelen systeem bestaat uit de volgende onderdelen:
 • De zonnepanelen zelf.
 • Montagemateriaal voor de zonnepanelen.
 • DC en AC bekabeling, pvc buizen, e.d.
 • De netgekoppelde omvormer die de DC spanning omzet in AC spanning op het elektriciteitsnet.
 • Eventueel logging van de opbrengst. Vaak zit dit in de omvormer, maar om verschillende redenen kan er voor worden gekozen om extra/extern te loggen. Dit topic gaat hierover: Datalogging: PV systemen
Enkele belangrijke zaken zijn:
 • Een energiemeter die terug kan draaien, of de teruggeleverde energie apart registreerd.
 • Of je een omvormer op een 1-fase of een 3 fase elektriciteitsinstallatie moet aansluiten. Grotere systemen op een omvormer met een vermogen 4000 watt of groter moeten over het algemeen op een 3 fase aansluiting worden aangesloten. Heb je die nog niet dan moet dus de huisinstallatie ook worden geupgrade..
 • De oriëntatie van het dak. De azimut (Windstreek) en zenit hoek zijn hier van belang.
 • Schaduwwerking obstakels.
Als je niet van plan bent om zelf te gaan knutselen, of niet het dak op durft/kan, dan kan je het laten doen. In de Solar Top 50 staan een aantal leveranciers; http://www.top50solar.nl/
( Wellicht nog aan te vullen met een overzichtsplaatje van een voorbeeldsysteem)

.

Een zonnecel wordt gemaakt van een halfgeleidermateriaal dat elektriciteit levert zodra er licht op valt.
Voor de huidige zonnecellen is silicium het meest gebruikte halfgeleidermateriaal.
Daarmee kunnen drie typen zonnecellen gemaakt worden:
 • Monokristallijn zonnecellen

  Monokristallijn zijn vervaardigd uit siliciumplakken, die uit een groot donkerblauw “monokristal” zijn gezaagd. Dat kristal is gecontroleerd afgekoeld, waardoor een gelijkmatige structuur is ontstaan. Dus ook een gelijkmatige kleurstelling
 • Polykristallijn zonnecellen

  Polykristallijn (of multikristallijn silicium) worden gegoten en vervolgens gezaagd. Dit is een ander proces dan dat van de monokristallijne cellen. Tijdens het stollen ontstaan verschillende kristallen die het materiaal een onregelmatig geschakeerd aanzicht geven. Het rendement van polykristallijne cellen ligt iets lager (circa 2%) dan dat van monokristallijne cellen. Het zonnepaneel heeft een blauwe kleur
 • Amorf silicium cellen

  Amorf silicium cellen worden opgedampt op een ondersteunend materiaal. De opbrengst is niet zo hoog, maar veel goedkoper. Voordelen zijn het lagere materiaalgebruik, de continue productie met laag energieverbruik, en de mogelijkheid ze te plaatsen op grote oppervlaktes op goedkope dragers, zoals een dakbedekking
Thin film panelen

Thin film zijn panelen met een dunne laag photovoltaisch materiaal opgebracht op een substraat. Een dunne film zonnepaneel is te zien als een rij lange, smalle zonnecellen die zijn opgedampt tov silicum panelen die meestal uit 60 uit losse cellen van plaatjes silicium bestaan.
De populairste thin film panelen in 2016-2017 zijn CIGS panelen (met name die van Solar Frontier)
CIGS staat voor Copper (koper) Indium, Gallium en Selenium.
Voordelen van CIGS panelen zijn goede prestaties bij bewolking of beperkte schaduw tov silicium cellen en het egale uiterlijk van de panelen. De panelen presteren ook vaak beter per Wp dan silicium panelen.
Een nadeel van deze panelen is dat de opbrengst per vierkante meter lager is dan van silicium cellen. Ook zijn sommige van de in CIGS gebruikte (aard)materialen zeldzamer.

.

De omvormer is één van de twee belangrijkste onderdelen van je installatie. Je wilt licht omzetten in DC en vervolgens in AC wat je thuis kan gebruiken. Hoe betrouwbaarder en efficiënter dit gebeurt hoe hoger je rendement. Zolang de omvormer tussen de 70% en 130% van het aangesloten Wp vermogen is kan dit goed genoeg zijn. Dat komt doordat het slechts zelden gebeurd dat de zoninstraling echt hoog is. Zie in het stukje verderop over mogelijke piekverliezen met name de daar genoemde analyse van antonboonstra.
Bij een Oost-West opstelling kan eventueel vanaf 60% al genoeg zijn omdat Oost en West op verschillende momenten hun maximale opbrengst hebben. Dit kan echter zijn weerslag hebben op de levensduur van de dan relatief zwaar belaste omvormer. Omdat electronica boven de 30o voor iedere 10o in levensduur halveert is het een goed idee een extra (temperatuur geregelde) fan op de omvormer te richten. Hoe beter de omvormer past bij de panelen, hoe lager je prijs/Wp. Kies een omvormer welke past bij je set én je toekomstplannen. Aangezien er in België een belasting is op het omvormer vermogen, is het daar beter om een relatief kleine omvormer te plaatsen.
Auteur: twixx edit: onetime
.
String omvormers
Een string-omvormer maakt van je panelen in serie AC stroom. Stringomvormers zijn doorgaans relatief goedkoop per Watt (al worden ze snel duurder per Watt bij vermogens minder dan 1,5 kW), en hebben een relatief hoge efficiëntie. Het grote nadeel van string-omvomers is de gevoeligheid voor (gedeeltelijke) schaduw. Als er schaduw op één paneel valt, en dus significant minder opbrengt, dan zullen alle panelen terugvallen naar het niveau van dat ene paneel. Zie het stukje verderop over schaduwwerking en bypass-diodes.
Dit is in te zien met de zogenaamde stroomwet van Kirchhoff1, die stelt dat de som van stromen van en naar een punt nul moet zijn (stroom zal niet accumuleren). Als één paneel minder stroom dan de rest produceert, zal de som op een punt in de string niet 0 zijn, en dat kan niet.
De string is dus zo 'sterk' als het zwakst producerende paneel.

1 Wikipedia: Kirchhoff's circuit laws


PV panelen in serie op een string-omvormer. Bron: Enecsys

Omvormers onderscheiden zich in kwaliteit, toepasbaarheid en mogelijkheden tot logging.

Enkele veel gebruikte merken en modellen.
MerkTypeAantal MPPTAC powerBijzonderhedenGebruikers
Power-One, nu ABBAll---
Power-OnePVI-3.023300 WattMax rendement 96,8% + MPP scan optie + RS485 + Stringsizer onlineWimlem
EffektaAll---
Effekta / G.E. / AblerexES420024kWEfficientie 96% voor lage stringspanning MPP 150-450V max 2,2 kW per MPPT-
FroniusAll---
FroniusFronius ig 1511500 WattCEC Efficientie 91,4%, veel opties dmv insteekkaarten, lage stringspanning-
FroniusFronius ig 30?2650 WattCEC Efficiëntie 92,7%, veel opties dmv insteekkaarten, lage stringspanningBarryH
KostalAll--Zeer geschikt voor hogere voltages (b.v. veel panelen op 1 string)-
KostalPiko 3,02?Efficientie 92,5%, DC switch, hoge stringspanning, webserver 24h-
KostalPiko 3,6-3960W1 fase, webserver, sensors, Max. AC vermogen is +10%-
KostalPiko 4,2-4620W3 fase, webserver, sensors, Max. AC vermogen is +10%-
KostalPiko 7,0-7700W3 fase, webserver, sensors, Max. AC vermogen is +10%-
KostalPiko 10,1???WoudseHoeve
MastervoltAll---
MastervoltSoladin 6001500WPopulair voor 3-paneel systemen! Ouder type. Gunstige prijs. Uit lezen via Mastervolt kabeltje, naar seriele sub-D9, eventueel met converter USBAndre1973, jpm.lensen
Omnik1k/1k5/2k/2.5k 3k/4k/5k/6k/8k 9k/10k/...--Logging eenvoudig door std WiFi. let op: geen internetconnectie, geen logging (ook niet achteraf). Prijsbewuste keus.-
OmnikOmniksol-2.0k12,2 kWDC switch, WifiMasaman
OmnikOmniksol-3.0k23,4 kWDC switch, WifiBarryH
SMAAll--Kwalitatief sterk, verschillende modellen in IP65, t.b.v. logging extra module nodig-
SMA1300 TL11.3kWDC switchtwixx
SMA2000 HF12kWCEC rendement 96,3 %databeestje
StecaAll----
StecaStecaGrid 5001500WCEC efficiëntie 94,5%-
StecaSteca 3000 coolcept1Efficientie 98%, hoge stringspanning, breed mpp bereik, DC switch, d/m/j logging, 24h uitleesbaarno_mercy7776


.
Micro omvormers
Micro-omvormers werken op paneelniveau, dat wil zeggen dat per paneel het vermogen van DC naar AC wordt omgezet. Micro-omvormers kosten doorgaans meer per Watt (al geldt dit doorgaans niet voor kleine systemen met een vermogen van minder dan 1kW) en hebben een iets lagere efficiëntie. Echter, er zijn een aantal specifieke voordelen:
 • Schaduw op één paneel beïnvloed niet de hele string. (De hoofdreden dat veel mensen met gedeeltelijke schaduw op de panelen voor micro-omvormers kiezen).
 • Modulair. Het is relatief makkelijk om je systeem in de toekomst uit te breiden door gewoon één of meerdere micro-omvormers met desnoods een ander type panelen bij te plaatsen. Een string-omvormer is gemaakt om rond een bepaald vermogen optimaal te functioneren.
 • Je hoeft geen plek te vinden voor een grote omvormer, de micro-omvormers plaats je (doorgaans) onder het paneel.
 • Je kan (meestal) de opbrengst per paneel zien en loggen, bij string-omvormers kan dit alleen per string.

PV panelen met micro-omvormers. Bron: Enecsys


Enkele fabrikanten en types:
Merk - typeLinkRichtprijs (incl. btw)AC powerCEC efficiencyBijzonderhedenGebruikers
AEconversion
- INV250
- INV350
Site
€ 252
€ 261

240W
330W

91.4%
91.8%
APS
- YC250
- YC500i
- YC1000
Site
€ 145
€ 184
€ 325

250W
2 x 275W
900W

95.5%
95.5%
95.5%
10 jaarTFH
Enecsys
- Single
- Duo
Site
€ 170
/
€ 265
225W of 240W
450W of 360W

93,5%
20 jaar garantie
(mits gateway
actief is)
twixx
Enphase M215Site€ 125215W96,0%20 jaar garantie
Involar MAC 250Site€ 114235W
%
Power-one Aurora micro (nu ABB)Site€190
€215
250W
300W
%
SMA micro omvormerSiten.b.240W%

Aangevuld door Twixx, TFH, Onetime


.
Optimizers
Optimizers proberen de voordelen van string en micro-omvormer te combineren. Per paneel wordt een optimizer gebruikt om ervoor te zorgen dat één paneel in een string geen blokkade meer kan vormen bij gedeeltelijke schaduw. Optimizers werken dus nog steeds met een normale string-omvormer behalve bij Solaregde. In een stringomvormer oplossing is het afhankelijk van het type/merk optimizer of je alle panelen in een string moet voorzien van een optimizer of alleen de panelen waar schaduw een rol speelt.
In een Solaredge systeem zijn ALLE panelen voorzien van een Solaredge omvormer en is er een centrale Solaredge omvormer die alleen werkt met de Solaredge optimizers. Solaredge systemen zijn in 2016-2017 populair bij systemen die last van gedeeltelijke schaduw ondervinden maar zijn meestal duurder dan een eenvoudige stringomvormer oplossing.

De hoofdreden om voor optimizers te gaan is, net als bij de micro-omvormers, gedeeltelijke schaduw op de panelen. Vroeger was het prijsverschil tussen micro-omvormers en string-omvormers groter, en maakte dit optimizers bij grotere installaties (>2kW) vaak financieel gunstiger. Tegenwoordig ligt dit omslagpunt een stuk hoger door de relatief grotere prijsdaling bij micro-omvormers.


PV panelen met optimizers en een string-omvormer. Bron: Enecsys


.
Piekverliezen door het nemen van een te kleine omvormer
Door het nemen van een te kleine omvormer kunnen piekverliezen ontstaan.


Vermogensratio is het vermogen van de omvormer naar het Wp vermogen van alle panelen op de omvormer.

Het betreft een theoretisch model op basis van meetwaarden uit de praktijk in Nederland. (post antonboonstra). Uit dit theoretische model blijkt dat de verliezen door het nemen van een relatief kleine omvormer gering zijn. Analyse door antonboonstra

.

Informatie over montagemateriaal (Click-fit e.d.).
Er bestaan voor verschillende plaatsings oppervlakken verschillende montage materialen.
- platdak; vaak niet vast gemonteerd maar met ballast tegen wegwaaien beveiligd. Bij een Oost-West opstelling kan met relatief weinig ballast worden volstaan.
- pannendak; vaak met haken om dakpan en panlat heen gehaakt, soms aan dakbalken geschroefd.
- golfplaten of bitumen schuin dak; vaak met stok-schroef door de dakbedekking heen in de balken.
Auteur: onetime, nog uit te breiden...

.

Er zijn een aantal benaderingen van geïntegreerde panelen. Er zijn dakbedekkingsystemen waarbij de zonnecel nauwelijks zichtbaar in de dakpan is verwerkt en daken met geïntegreerde zonnepanelen. Een veel gebruikte term is BIPV (Building-integrated photovoltaics).

Farbikant/MerkTypeDaktype# cellen / stukmodule efficiencyWp/m2
EternitSolesia 40Leisteen-/10147Wp/m2
EternitSolesia 85Leisteen-/20175Wp/m2
EternitSolesia 127Leisteen-/30184Wp/m2
EternitSolesia DakpanVlakke pan-/22152Wp/m2
Zep B.V.zonneceldakpanRode of zwarte pan2/-20,22%90Wp/m2
TeslaTuscan Glass TileRode dakpan1/-
TeslaSlate Glass TileLeisteen1/-
TeslaTextured Glass TileReliëfpan1/-
TeslaSmooth Glass TileVlakke pan1/-
SmartroofReneSolPanDakpan75Wp/m2
SmartroofNeoSolPanDakpan125Wp/m2
SmartroofSmarTileLeisteen
ExasunX15-BR75Panelen in dak18,3%180Wp/m2
SoltechShingELPanelen in dak
SoltechSupremePanelen in dak118Wp/m2
RobisolBiTile VoldaksysteemVlakke pan
RobisolB35 SysteemPanelen in dak
RobisolKyroofPanelen in dak
StafierPremiumPanelen in dak
StafierStandardPanelen in dak
StafierFull roofPanelen in dak
NelskampG10 PVPanelen in dak18,3%153Wp/m2
Nelskamp2Power (met collector)Panelen in dak
MonierVI90Panelen in dak165Wp/m2
MonierInDaXPanelen in dak158Wp/m2
AerspireAERPanelen in dakv.a. 165Wp/m2
SolarWattEasyIn 60MPanelen in dak171Wp/m2
SolarCenturyC21eVlakke pan13,9%128-141Wp/m2
SolarCenturySunstationPanelen in dak16,5%<160Wp/m2
ViridianClearline PV16Panelen in dak16%<153Wp/m2
AliusSolarAEstheticaPanelen in dak
GSE IntegrationIn-Roof-SystemPanelen in dak
KingspanUnidekPanelen in dakpaneelkeuze
SCXSoloroofPanelen in dak
IRFTSEasy RoofPanelen in dak60 of 96paneelkeuze
UbbinkindakPanelen in dakpaneelkeuze
Renusol/IntersoleISSEPanelen in dakpaneelkeuze
SchweizerSolrifPanelen in dakdiv. panelen
PhyseePowerwindowcellen in vensterglas


.

.
Niet separate groep
Volgens de NTA 8493 mag er maximaal 2,25 Ampère terug gevoed worden op een niet separate groep. Dit is een groep die ook door verbruikers gebruikt kan worden. Deze begrenzing wordt bepaald door de gebruikte omvormer en niet door de zonnepanelen. Omvormers die hierop zijn begrenst zijn bijvoorbeeld de Soladin 600 en de Steca 500. Er zit dus geen beperking op het aangesloten paneel vermogen! Op een dergelijke omvormer sluit men meestal zonnepanelen aan met een totaal 'STC' vermogen tussen de 500Wp en de 1000Wp. Deze omvormers zijn standaard met een stekker op het stopcontact aangesloten.
Auteur: Dre

Update 2016 Volgens NEN1010 zou dit per 2016 2000W mogen zijn! Dit dan echter vast aangesloten en niet meer met een stekker. Voor bestaande situaties geldt bij de NEN1010 de versie van NEN1010 die bij de aanleg (van de installatie) gold. Wat inhoudt dat bestaande (stekker)omvormers volgens bovenstaande omschrijving gehandhaaft kunnen blijven.
Auteur: onetime

Per 2015-2 is er een update aangaande dit punt van NEN-1010 beschikbaar: Link
Kort gezegd komt het er op neer dat er 9,44A (~2000W) ingevoed mag worden op een gecombineerde eindgroep.
Dit volgens de tabel in de bijlage onder kolom 11. Note: De omvormer mag niet via een WCD (=WandContactDoos = stopcontact) aangesloten worden. Dit moet via een vaste verbinding, eventueel met een werkschakelaar ertussen.
Op een afzonderlijke eindgroep is een WCD wel toegestaan.

Update maart 2017 Wijziging invoeding eind groepen.

Volgend onderstaande link (zie hoofdstuk 55) is het niet meer toegestaan om op een bestaande eindgroep met verbruikers 2000 W in te voeden. Maximum is de oude situatie met 500 W.

https://www.ei-woerden.nl...0_2015_met_C1_2016_V8.pdf

Een meterkast waar terugleverende apparatuur op zit moet voorzien zijn een sticker.


AC-zijde omvormer:

Onderhoud aan een PV-omvormer zal in de praktijk altijd van elektrotechnische aard zijn. Het systeem moet daarvoor volledig spanningsvrij worden gemaakt, zowel op de fasen als op de nul. Het is dus noodzakelijk een scheider te plaatsen. Dit kan het beveiligingstoestel tegen overstroom in de verdeelinrichting zijn. Hierbij moet erop worden gelet dat dit beveiligingstoestel ook echt scheidingseigenschappen heeft. Het wordt aanbevolen een lastscheider te plaatsen naast de omvormer, wanneer de omvormer op hoogte, op een zolder of op grote afstand van de verdeelinrichting is geplaatst.

DC-zijde omvormer:

NEN 1010 vereist in alle gevallen een DC-lastscheider, maar stelt geen eisen aan de plaats waar de DC-lastscheider wordt geplaatst. Deze kan dus geïntegreerd zijn in de omvormer, of buiten de omvormer zijn geplaatst.
Een lastscheider moet per definitie in staat zijn de nominale stroom in het desbetreffende circuit veilig te onderbreken. De norm voor een lastscheider (NEN-EN-IEC 60947-3 voor industriële toepassingen en NEN-EN-IEC 60669-2-4 voor huishoudelijk en soortgelijk gebruik) schrijft voor dat er sprake moet zijn van een mechanische scheiding. Een elektronische (last)scheider of schakelaar in de omvormer voldoet dus niet als lastscheider aan DC-zijde.
Wanneer de DC-lastscheider in de omvormer is geïntegreerd zal dit meestal tot gevolg hebben dat de aanwezige DC-connectoren op de bekabeling komend van de panelen niet spanningsloos zijn bij het losnemen. Er wordt aanbevolen om een externe DC-lastscheider te plaatsen om zo de DC-connectoren spanningsloos te kunnen aansluiten en los nemen.

Auteur: Gasschuif

.
Separate groep
Ook de zogenaamde wasmachinegroep, waarbij de wasmachine aansluiting die rechtstreeks zonder aftakking van de meterkast naar de wasmachine loopt, bij de wasmachine uitsluitend voor de aansluiting van de omvormer wordt gesplitst d.m.v. twee zekeringautomaten voor omvormer en wasmachine valt hier onder.
Om te bepalen welk omvormervermogen u aan mag sluiten kijkt u eerst wat de grootte is van uw hoofdzekering. Doorgaans is deze 25A, 35A, of 40A. De zekering in de groepenkast dient bij voorkeur 1,6 x kleiner te zijn vanwege selectiviteit. (Zie kopje selectiviteit). Er zit dus geen beperking op het aangesloten paneel vermogen!

Als u weet hoe groot uw groepenkastzekering is kunt u uitrekenen hoeveel omvormervermogen u mag installeren. Hiervoor gebruiken we de volgende formule: W = A x V

HoofdzekeringGroepenkastzekeringMax. omvormervermogen
1 × 25A16A3.680 W
1 × 35A25A5.750 W
1 × 40A25A5.750 W
3 × 25A3 × 16A3 × 3.680 W = 11.040 W
3 × 35A3 × 25A3 × 5.750 W = 17.250 W
3 × 40A3 × 32A3 × 7.360 W = 22.080 W
3 × 63A3 × 40A3 × 9.200 W = 27.600 W
3 × 80A3 × 50A3 × 11.500 W = 34.500 W


Rekenvoorbeeld 1 fase
Uw hoofdzekering is 1 x 40A
De groepenkastzekering mag zijn: 40/ 1,6 = 25A
Het maximale omvormer vermogen is: 25A x 230V = 5.750 Wp

Rekenvoorbeeld 3 fase
Uw hoofdzekering is 3 x 25A
De groepenkastzekering mag dan per fase zijn: 25/ 1,6 = 16A
Het maximale omvormer vermogen is: 3 x 16A x 230V = 11.040 Wp
Auteur: swapevent, edit: onetime

.
Selectiviteit
Een omvormer kan ten gevolg van een defect een kortsluiting vormen op het lichtnet. In dat geval is het wenselijk dat alleen de zekering van de PV-groep uitschakelt en niet de hoofdbeveiliging. Als de hoofdbeveiliging uit zou vallen betekend dit dat het gehele woonhuis spanningsloos is. Bij de oudere huizen zit de hoofdbeveiliging achter een verzegelde installatie die de gebruiker in principe niet kan vervangen / herstellen en dus moet laten vervangen door de netbeheerder. Om te voorkomen dat de hoofdzekering uitvalt dient de PV-groep selectief te zijn ten opzichte van de voorliggende beveiliging (hoofdzekering). Als vuistregel hanteert men een factor 1,6 tussen beide beveiligingen. Dit is een vuistregel, maar voor de "volledige selectiviteit" dient men de karakteristieken (grafieken) van de zekeringen met elkaar te vergelijken. Selectiviteit is een keuze of wens van de gebruiker, maar geen eis. Het is een afweging tussen de risico's (wat zijn gevolgen van een uitschakelde hoofdzekering) en de kans daarop (hoe groot is de kans op een foutstroom).
Auteur: Dre

.
kWh meter van de huisaansluiting
Merk op dat deze meter niet de totale opbrengst van de zonnestroom installatie kan weergeven, het eigen verbruik dat plaats vond op het moment van opwekken is hier reeds van af!
Ferraris draaischijfmeter
Het is te adviseren deze niet te laten vervangen, tenzij het om een afgekeurde meter gaat of er een terugloopblokkering op zit. Op dergelijke apparaten zit doorgaans een terugloopblokkeringssymbool (een tandwieltje met een haakje). Ook kunt u dit eenvoudig testen door op een zonnige dag zoveel mogelijk apparaten uit te zetten. U kunt dan zien of de meter terug loopt. Voordelen van de draaischijfmeter zijn dat de energieleverancier minder snel fouten kan maken met het verrekenen van de meterstanden en u kunt in principe onbeperkt terugleveren, zolang u niet meer opwekt dan u verbruikt.
Digitale Meter met teruglever telwerken
Deze meter hoeft u niet te vervangen. Er is een telwerk voor zowel verbruik als teruglevering beschikbaar. Vraag voor u de meterstanden doorgeeft altijd eerst goed na hoe u deze dient aan te leveren.
Digitale Meter zonder teruglever telwerken
Deze meter dient u te laten vervangen. Met deze meter bespaart u alleen de zonnestroom die direct verbruikt wordt. De teruggeleverde stroom krijgt u niet vergoed. De doorgaans kosteloze vervanging van uw meter kunt u bij uw netbeheerder aanvragen.
Opmerking: U bent conform de huidige wet-regelgeving op dit moment niet verplicht om te kiezen voor een zogenoemde “slimme” meter ( mrt-2013 ) Deze mag u weigeren.
Auteur: swapevent

.
DC en AC bekabeling
Voor de AC aansluiting kan doorgaans worden volstaan met standaard 2,5mm2 VD / montage draad.
Bij grotere vermogens en / of grotere afstand tot de meterkast wordt ook wel 4 of 6mm2 draad gebruikt.
Dit verminderd de kabelverliezen en voorkomt dat de omvormer als gevolg van te hoge netspanning afschakelt. Bij vermogens vanaf ongeveer 4-5kW begint het interessant te worden om een drie-fase omvormer te gebruiken. Dan loopt de stroom door 3 i.p.v. 2 draden. Door de fase-verschillen tussen de fases is er effectief ook een hogere spanning, waardoor er bij gelijke stroom meer vermogen kan worden getransporteerd. Of bij gelijk vermogen is minder stroom nodig, waardoor de kabel verliezen ook lager zijn.
De meest gebruikte connector voor de DC bekabeling is een MC4 connector. Deze is spatwaterdicht en geschikt voor buiten gebruik. De bekabeling is speciale solar kabel, UV bestendig en geschikt voor langdurig buiten gebruik. Meestal 4mm2, maar ook 6mm2 komt geregeld voor, zeker als er meerdere strings parallel over de kabel op de omvormer zijn aangesloten.
Voor de AC aansluiting van micro-omvormers worden ook weerbestendige kabels gebruikt. In het geval van Enecsys met waterdichte Wieland-connectoren.
De buitenste laag van zowel de AC als de DC kabels is vaak van siliconenrubber. wikipedia
De totale kabel verliezen zullen over het algemeen tussen de 1 en 5% liggen. Door de verwachte lange levensduur van de systemen is het een goed idee één of twee stappen dikkere bekabeling te gebruiken. Dit zal zich over het algemeen ruim terug verdienen indien hier meteen in het begin al voor gekozen wordt. Ook wordt de bekabeling van het solar systeem over het algemeen relatief zwaar belast vergeleken met de overige bekabeling in een woonhuis waardoor het ook nog veiliger is om dikkere bekabeling toe te passen.
Auteur: onetime

.
Efficiëntie
De CEC en European weighted efficiëntie norm:


.

De prijs van een geheel zonnesysteem wordt meestal uitgedrukt in euro per Wp. Een systeem van 3000Wp dat € 3500 kost wordt dus omgerekend €1,17/ Wp. Deze prijs notatie wordt gebruik voor complete sets (met of zonder laten installeren) en vaak ook voor losse zonnepanelen.

.
Zonnepanelen en BTW
Daar is zelfs een apart topic over gemaakt: Nieuws: Zonnepanelen en de btw

.
Verdienmodel
In een gewone huiselijke situatie zal gebruikelijk een gedeelte van de opgewekte stroom direct in huis gebruikt worden, en een gedeelte zal terug geleverd worden (uitgedrukt in de utiliteitsfactor). Het gedeelte dat zelf in huis wordt opgebruikt heeft een waarde gelijk aan de elektriciteitsprijs die je normaal betaald op dat moment (doorgaans rond de 20cent/kWh), aangezien het direct die stroom bespaart. Voor het gedeelte dat teruggeleverd wordt bestaan verschillende systemen. In Nederland wordt hier een systeem voor gebruikt dat salderen (in het Engels net-metering, afgeleid van netto) heet, in Duitsland is dit een ander systeem.

.
Verdienmodel in Nederland: Salderen
Per 1 januari 2014 geldt de salderingsregeling als volgt:

Je kan onbeperkt salderen, echter tot een maximum van hetgeen dat je afneemt van de energieleverancier.

• Dit geldt uiteraard alleen met digitale/slimme meters, ferraris meters salderen uit zichzelf d.m.v. het terugdraaien

Voorbeeld 1
Het energiebedrijf levert 3000kWh. De zonnepanelen installatie leveren 1500kWh op. Daarvan zal 750kWh direct verbruikt worden, hierdoor levert u 750kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de 3000kWh geleverd door het energiebedrijf.

3000 minus 750 = 2250kWh af te rekenen tegen het tarief

Voorbeeld 2
Het energiebedrijf levert 500kWh, de zonnepanelen produceren 2500kWh en daarvan wordt 1500kWh direct verbruikt. Dit geeft een teruglevering van 1000kWh.

Echter is er maar 500kWh afgenomen: 1000 - 500 = 500kWh

de 500kWh zal tegen een lagertarief (terugleververgoeding) worden uitbetaald.

Einde salderen in 2023?!
De salderingsregeling blijft bestaan gedurende de periode van het Energieakkoord dat loopt tot in 2023.
Daaarna zal waarschijnlijk gekozen worden uit 1 van de volgende 5 alternatieven
 • A Salderen behouden
 • A1 Fiscaal salderen behouden (Vrijgave leveranciersdeel leveringstarief)
 • B Salderen begrenzen (Maximum % aan fiscaal te salderen kWh en vrijgave leveranciersdeel leveringstarief)
 • C Terugleversubsidie (Terugleversubsidie in €/kWh)
 • D Investeringssubsidie (Investeringssubsidie in €/kWp)
Zie voor meer informatie ook de
kamerbrief van de minister van Economische Zaken over de salderingsregeling

Het kan dus best zo zijn dat na 2023 je voortaan in plaats van salderen je stroom terugverkoopt aan een energieleverancier voor een terugleververgoeding (bv 0,05 euro/kWh) en daarbij een terugleversubsidie krijgt van de overheid (bv 0,10 euro/kWh).
Dat is minder gunstig dan salderen maar zal nog steeds beter zijn dan een kale terugleververgoeding.

.
Waar te kopen?
Er zijn vele (online) winkels en installateurs waar je zonnepanelen kunt aanschaffen. Ook wordt er wel eens in Duitsland geshopt. Het is hier echter niet de bedoeling om shops uitvoerig te gaan bespreken, omdat dit als vliegen op een hoop stront eigenaren aantrekt die hier graag komen melden hoe goed ze wel niet zijn, en bij hun moet komen kopen. Dan wordt het een reclame-zooitje.

Paul C heeft een wiki aangemaakt waar leveranciers toegevoegd kunnen worden, deze is hier te vinden;
http://dewiki.nl/index.php/Overzicht_aanbieders_zonnepanelen

.

Informatie over regelgeving e.d.
 • Vallen de panelen onder inboedelverzekering of de opstalverzekering?

  De panelen vallen in principe onder de opstalverzekering. Ze zijn immers vast met het bestaande gebouw verbonden. Neem contact op met je verzekering(s-agent) om hierover zekerheid te hebben. Laat dit schriftelijk bevestigen.
 • Moet ik mijn panelen apart verzekeren?

  In principe vallen de panelen onder de opstalverzekering. Neem contact op met je verzekering(s-agent) om hierover dudelijkheid te krijgen. Laat dit ook even (via e-mail bijvoorbeeld) bevestigen.
 • Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van panelen?

  (actueel bij een aantal Tweakers, op dit moment)

  In principe is het plaatsen van panelen niet vergunningsplichtig. Het kan zijn dat er in je gemeente aparte afspraken zijn gemaakt. Ook kan het zijn dat je huis onderdeel is van een gebied waar sprake is van een beschermd stadsgezicht. Neem in ieder geval altijd even contact op met de afdeling bouwvergunningen van je gemeente. Dit kan veel ellende voorkomen. Hier kan je het zelf controleren; https://www.omgevingsloket.nl/
Auteur: Schinnen-groen


.
Regelgeving m.b.t. plaatsing panelen


Overzicht regelgeving m.b.t. plaatsing panelen


Meldingsplicht teruglevering??? Geen goede argumenten.
Ik heb 2 jaar geleden met verschillende netbeheerders gesproken over het wel of niet verplicht melden als je teruglevert. Met een ferrarismeter is je eindstand gewoon lager maar anders geen probleem om het niet te melden.
De volgende redenen werden door Stedin, Liander etc toendertijd gegeven om vooral wel te melden, in blauw mijn visie hierop.

<Veiligheid> Onze monteurs moeten weten waar er pv systemen staan, het mag immers niet zo zijn dat ze aan een kabel aan het werk zijn terwijl er door uw pv-systeem nog spanning op deze kabel gezet word.
De woordvoerder in kwestie begreep simpelweg niet dat een omvormer ook uitschakeld als het lichtnet uitvalt

<Digitale meter> Voor het gebruik van een digitale meter met teller 3, 4 voor terugleveren moet u het melden.
Standaart worden alle 4 de tellers uitgelezen, dus waarom apart melden.

<Negatief vebruik> Bij een ferrarismeter kan een negatief vebruik ontstaan op de dagteller
Dit snijdt wel hout. Om dan te melden hoe je aan die negatieve stand komt vind ik wel begrijpelijk.

<Wettelijk verplicht> U bent wettelijk verplicht dit te melden ,
Op mijn vraag om welk wetsartikel dit betreft kon men geen antwoord geven, er was er een bij die zelfs beweerde dat het niet beschreven staat maar wel wetgeving is. 8)7

Gezocht; iemand die dit stuk verder wil uitbreiden, met o.a.:
 • Energiemeter die terug kan draaien regelen e.d.
 • Evt. andere belangrijke regelgeving
Bij melding van teruglevering aan de netbeheerder zal deze proberen een ferrarismeter als ongeschikt af te schilderen. Trap hier niet in! Er bestaan weliswaar voor terugdraaien geblokkeerde meters, maar dat zijn er maar weinig. link naar lijst? Ook bestaat er een lijst van afgekeurde series:

https://www.agentschaptel..._elektriciteitsmeters.pdf

Alle meters die de netbeheerder wil plaatsen zullen teruglevering apart van verbruik registreren. Of het nu de wel of niet op afstand uitleesbare meter betreft. De zogenaamde slimme meter mag u weigeren.
Auteur: onetime

.

Oriëntatie en schaduwwerking zijn twee zeer belangrijke elementen voor de opbrengst van een PV systeem. Met hoge zekerheid en nauwkeurigheid vooraf de verwachte jaarlijkse opbrengst berekenen is onbegonnen werk. Zoveel factoren zijn van belang, zelfs een boom 100m verderop kan van invloed zijn, vogelpoep en bladeren, tot afwijkingen in vermogen/gevoeligheid binnen de tolerantie van de PV panelen. Het is in de meeste gevallen wel goed mogelijk om een redelijke schatting te maken, zie daarvoor de volgende secties.

Opbrengst ligt doorgaans ergens tussen de 800-1000 kWh/kWp, afhankelijk van oriëntatie, schaduw, type panelen.

.
Oriëntatie en locatie
In gevallen waar schaduw geen rol speelt is de opbrengst goed af te schatten. Een afschatting1 van de opbrengst kan worden berekend met de volgende formule(s):

Opbrengst [kWh] = Instraling \[kWh / (m2 * year)] * IF [-]* PVvermogen [kWp] * PF [m2 / kWp]
Specifieke opbrengst [kWh/(kWp*year)] = Instraling \[kWh / (m2 * year)] * IF [-] * PF [m2 / kWp]
Bij specifieke opbrengst wordt nog wel eens year/jaar weggelaten en kWh/kWp gebruikt, maar er meestal kWh/jaar (kWp*year) bedoelt

Instraling I : De energie die valt op 1 vierkante meter (horizontaal) per jaar. Zie plaatje Nederland.
Inclination Factor IF [-]:Een zelf bedachte factor om de berekening makkelijk te maken adhv het instralingsdiagram. Omdat de instraling is gedefinieerd voor een horizontaal vlak (in het midden van de instralingsdiagram), is deze correctie bedacht. IF = (afgelezen relatieve instraling uit instralingsdiagram [%]) / 85%.
PV vermogen [Wp] :Het STC vermogen van je installatie.
Performance Factor PF [m2 / kWp] :Hierin worden verschillende verliezen meegenomen, en verschillen tussen type cel. Neem 0.80-0,88 voor kristallijne panelen, en 0,85-0,93 voor amorfe panelen. Voor details zie Siderea site.


Instraling per jaar op een horizontaal vlak aarde. In kWh / (m2 * jaar).Relatieve instraling als functie van windstreek en azimuth hoek.2
.
Voorbeeld:
Een 1500Wp installatie op het zuid-oosten in Den Helder, met een hellingshoek van 30 graden. Kristallijn Si, zonder noemenswaardige schaduw. Dan kan je een opbrengst verwachten van:
1070* (93/85) * 1,500 * 0,85 = 1493 kWh.

Let wel, dit is wel een zeer gunstig geval! Bijna overal staan objecten in de buurt zoals huizen en bomen, ook al staan ze wat verder weg (dat beïnvloed al de albedo), dit geval gaat om 100% vrij zicht (gebeurt dus zelden). Ofwel: Een huisje ergens midden in een gigantisch weiland. Daarnaast is de performance factor gunstig gekozen. Het kan in dit geval dus ook in de praktijk 1450 kWh worden. Daarnaast verschilt de opbrengst iets van jaar tot jaar.

.
Hoeken: Windstreek, Azimut, Zenit

Nog een mooie link betreffende instraling; http://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html

1: Dit is een afschatting. Het kan natuurlijk altijd beter, maar hier is getracht om het zo simpel mogelijk te houden en toch een goede afschatting te maken. Voor de fijnproevers is er de volgende website: http://www.siderea.nl/index.html

2: De correctheid van het instralingsdiagram wordt echter betwist: http://www.siderea.nl/art...shoek2/hellingshoek2.html
Bij gebrek aan beter, blijft dit diagram staan. Het wijkt wellicht een paar procent af voor sommige orientaties, maar het blijft een aardige indicatie van de opbrengst.

.
Invloed van schaduw
Schaduw heeft direct invloed op de opbrengst. Dit komt doordat de stroomopbrengst van een zonnecel evenredig is met het invallende licht. Als de schaduw slechts over 1 paneel valt, dan heeft de hele string daar dus last van omdat de stroom in een string overal gelijk is. De spanning blijft in principe ongeveer gelijk. Stel dat een paneel in volle zonneschijn 150W (5A) oplevert, en in de schaduw 60W (2A). Het paneel zit in een string van 5 panelen, dat is dus 5x150W=750W in totaal. Als één paneel in de schaduw valt, dan is de opbrengst niet 660W zoals je misschien zou verwachten, maar 5x60W=300W. De schaduw heeft dus invloed op de hele string, en dat is in gevallen van schaduw ook dé grootste reden om voor micro-omvormers te gaan ipv string omvormers.
edit: onetime
.
Bypass diode
De cellen binnen één paneel kun je ook zien als een string: in serie geschakelde cellen. Een manier om ervoor te zorgen dat schaduw over enkele cellen niet de prestatie van het hele paneel en daarmee de hele string naar beneden brengt tot het niveau van die paar cellen worden bypass diodes gebruikt. Het onderstaande plaatje maakt de werking van een dergelijke bypass diode duidelijk.
onetime: Denk erom: onderstaande plaatje is technisch niet correct!Maximum Power Point Tracker
De MPPT van de omvormer zal om de zoveel tijd de afgenomen stroom van de panelen variëren en met behulp van de daarbij horende spanningen het beschikbare vermogen bepalen. Daarna zal hij zich vervolgens op het maximum van deze sweep instellen. Deze sweep kan het gevolg zijn van gewijzigde opbrengst of van het verstrijken van een bepaalde tijd. Soms, als de MPPT ook goed schaduwmanagement bevat, is de tracker in staat het optimum van 5A uit het eerdere voorbeeld te vinden. De bypass diodes zullen dan het beschaduwde paneel "uitschakelen" en de rest van de string op vol vermogen (600W) doorlaten. Een eventueel 2e beschaduwd paneel is zo theoretisch ook nog gedeeltelijk op te vangen. Een derde niet.

.

Terminologie eigen aan PV en energie.
Naam - (symbool) - [eenheid].
 • Watt-piek (nominaal) vermogen (Wp) [W] : Vermogensoutput van een PV cell/module onder STC condities. Wikipedia: Nominal power (photovoltaic)
 • Specifiek watt-piek vermogen (Wp-spec) [W/m2] : Het watt-piek vermogen gedeeld door de oppervlakte. Gebruikelijk; het aantal vierkante meters [m2]. Een maat voor efficiëntie.
 • Opbrengst (?) [kWh] : De hoeveelheid opgebrachte energie uit de zonnepanelen, net als de hoeveelheid verbruikte energie in een huishouden. Meestal uitgedrukt in kWh: kilo-Watt-uur.
 • Specifieke opbrengst (?) [kWh/kWp] : Dit is de opbrengst genormaliseerd naar het watt-piek vermogen van de zonnepanelen. Vaak wordt specifieke opbrengst gebruikt i.p.v. opbrengst, omdat het meer zegt over het presteren van het systeem. Dat kan afhangen van veel factoren zoals de locatie / weer / schaduw / type cell etc.
 • Standard Test Conditions (STC) : Standaard test condities onder welke het vermogen (Wp) van een PV cell/module wordt bepaald. Een bestralingssterkte van 1000 W/m2, een cell-temperatuur van 25C, en een 1.5 airmass spectrum. Wikipedia: Air mass (astronomy)
 • Bestralingssterke / Irradiantie (Eng. Irradiance) (Ee) [W/m2]: Het vermogen per oppervlakte-eenheid van de invallende elektromagnetische straling op een oppervlak. Wikipedia: Irradiance
 • Bestraling (Eng. Irradiation) (I) [kWh/(m2 * year)]: De totale cumulatieve hoeveelheid energie komende van straling die over een periode (doorgaans een jaar) valt op een oppervlakte (meestal vierkante meter). Een maat om uit te drukken hoe 'zonnig' het in een gebied/land is. Nederland zit zo rond 1000 kWh/(m2 year), terwijl de Sahara zo rond 2200 kWh/(m2 year) zit.
 • Efficiëntie (n / eta) [-] : Ratio van de vermogensoutput van de PV cell/module en het vermogen van de inkomende straling onder STC condities.
 • Enery Pay Back Time (EPBT) [year] : Ratio van de de primare energiekosten benodigd om PV cellen/modules te maken naar de jaarlijkse opbrengst van een PV cel/module. Een maat die aangeeft wanneer een PV module energetisch is 'terugbetaald'. In 2006 lag dit tussen 2,5 en 3 jaar voor midden-Europa, maar tegenwoordig (was toen de verwachting) zal het rond 1,5 jaar liggen omdat het gros van de energie in de winning en purificatie van silicium zit, en daar is een enorme vooruitgang geboekt in efficiëntie en economies of scale de laatste jaren [bron?].
 • Enery Return On Investment (EROI) [year] : Zie Energy Pay Back Time (EPBT).
Auteur: Bartjuh, edit: onetime


.

Frequently asked questions.
 • Hoeveel zonnepanelen kan ik op een bestaande in gebruik zijnde groep installeren?
  Je mag maximaal 2,25A invoeden op een in gebruik zijnde groep. Kortom, je kan best 800 Wp aan panelen hebben liggen, als je de omvormer maar zo kiest dat deze niet boven de 2.25A komt. Bijvoorbeeld een Steca 500, of Soladin 600. Zie voor meer info: http://www.olino.org/articles/2006/06/24/max500w UPDATE 2016; zie kopje Elektrotechniek; nu tot 2kW vast aangesloten.
 • Hoeveel zonnepanelen kan ik op dedicated groep installeren?
  Je kan best meer Wp aan zonnepanelen op een groep kwijt dan de zekering aankan, als de omvormer maar niet meer invoed dan de zekering aankan. Meestal 16A, dan is het 16*230 = 3680W.
 • Welke en hoeveel subsidie kan ik krijgen?
  • Op het moment van schrijven geldt een BTW regeling voor zonnepanelen bezitters. Europees wordt men gezien als BTW ondernemer en heeft men dan ook het recht om de BTW terug te vorderen.

   Enige wat in mindering wordt gebracht is een forfait bedrag, afhankelijk van het resterende jaar en het piekvermogen van de installatie.

   Opwekvermogen in wattpiek per jaar

   Forfait

   0000 – 1000 € 20
   1001 – 2000 € 40
   2001 – 3000 € 60
   3001 – 4000 € 80
   4001 – 5000 € 100
  • Asbest eraf PV erop: de regels zijn nu dat je subsidie kunt krijgen als je asbest netjes laat verwijderen en daar n ander dak op laat plaatsen en daar dan meteen 5kWp PV op legt.
   D subsidie word dan verleend per m2 asbest dat gesaneerd word. http://www.asbestvanhetdak.nl/
  • Er is een SDE+ subsidie voor grote aansluitingen van groter dan 3x80 A. Hiervoor kun je je momenteel 2x per jaar inschrijven. Daarmee krijg je een minimum bedrag voor geproduceerd vermogen.
   http://www.rvo.nl/subsidi...zame-energieproductie-sde
  • Verder zijn er nog gemeentelijke en provinciale subsidies indien het bepaalde zorginstellingen betreft, dan wel openbare gebouwen zoals zwembaden / bibliotheken etc.
   https://www.noord-holland...le-subsidieregelingen.htm
Aanvullende info dankzij Andre1973
Nog meer vragen? Algemene vragen? Of op zoek naar allerlei handige sites? Lees eerst de FAQ; Duurzame Energie en Domotica: FAQ
.
.
.


De informatie uit de oude topicstart is overgenomen. Zal trachten de boel te updaten en aan te vullen de komende periode

[Voor 202% gewijzigd door mrmrmr op 31-01-2018 01:31]

www.file-hunter.com | www.arnauddeklerk.com | Mijn zonnepaneeltjes LIVE: http://pvoutput.org/list.jsp?sid=40939


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • TFHfony
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 18:55

TFHfony

Professional Weirdo

Topicstarter
* Gereserveerd voor updates

- Update 06-06-2017 Kostal Omvormers met dank aan pa3eia
- Update 06-06-2017 APS YC500
- Update 07-06-2017 Aparte groep wasmachine splitsen met dank aan Andre1973
- Update 10-07-2017: PVGIS link bijgewerkt naar http://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html
- Update 12-07-2017: Dode link subsidieregelingen verwijderd & Salderingsregeling blijft tot 2013.
- Update 09-08-2017: Update over saldering door Twyk
- Update 07-11-2017: Afgekeurde lijst energiemeters toegevoegd met dank aan BrainCrash


En indien er mensen mede-auteur willen worden, hoor ik het graag!

[Voor 87% gewijzigd door TFHfony op 07-11-2017 14:29]

www.file-hunter.com | www.arnauddeklerk.com | Mijn zonnepaneeltjes LIVE: http://pvoutput.org/list.jsp?sid=40939


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Sander
 • Registratie: Juni 2004
 • Niet online
Ik zit inmiddels te wachten op 12 x LG Neon 320 Full Black, met een GoodWe 4200-NS-D omvormer. Nu heb ik het vermoeden dat er hierna wel wat uitbreiding gaat komen van het pakket, met evt toekomstige aanschaf l/l en/of l/w warmtepomp, is het een idee om dan gelijk een zwaardere omvormer te laten monteren, zoals bijv een GoodWe 5000 zodat ik later makkelijk kan bijleggen? Heb weinig trek om gelijk naar 3-fase te moeten dus dan neem ik dat liever later mee (icm evt nieuwe keuken).

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • WoudseHoeve
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 31-05 14:21
We zijn er weer !!! ( nu het zonnetje nog)

14kWp, Piko 10.1+Piko 4.2+SE7k(6k965Wp), 25kW houtkachel, 120 Heatpipes+1210L Buffer, linkedin pv-output


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • WoudseHoeve
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 31-05 14:21
Sander schreef op dinsdag 6 juni 2017 @ 16:49:
Ik zit inmiddels te wachten op 12 x LG Neon 320 Full Black, met een GoodWe 4200-NS-D omvormer. Nu heb ik het vermoeden dat er hierna wel wat uitbreiding gaat komen van het pakket, met evt toekomstige aanschaf l/l en/of l/w warmtepomp, is het een idee om dan gelijk een zwaardere omvormer te laten monteren, zoals bijv een GoodWe 5000 zodat ik later makkelijk kan bijleggen? Heb weinig trek om gelijk naar 3-fase te moeten dus dan neem ik dat liever later mee (icm evt nieuwe keuken).
Zou je dat vermoeden niet beter direct concreet maken? dezelfde panelen vind je straks alleen op marktplaats.
Een grote omvormer nu is waarschijnlijk straks net te klein??

3 fase is nu juist het moment om te regelen, niet als je het al druk hebt met een keuken. Als je het nu doet met voldoende reserve (groepen voor inductie koken enz) kan je straks fluitend de keuken vervangen.

14kWp, Piko 10.1+Piko 4.2+SE7k(6k965Wp), 25kW houtkachel, 120 Heatpipes+1210L Buffer, linkedin pv-output


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Nox
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 21:36

Nox

Noxiuz

Met hierboven, als het op hetzelfde dak moet gelijk vol leggen. Met een ander dak (oost/west, schuurtje enz.) Zou ik een extra omvormer nemen.

Zonde als je straks andere panelen moet pakken of panelen met kleurverschil.

Overlever van KampeerMeet 4.1
"Als David Attenborough een film van jou zou moeten maken zou hij het moeilijk krijgen." - TDW


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Cupid673
 • Registratie: Februari 2007
 • Laatst online: 24-04 16:04
"Verkeerde link, maar je bedoeld plat dak?

http://www.zonnepaneel-info.nl/nl/ballasttabellen.html"

Nee, het idee is wel goed, maar ik bedoel iets anders. Het dak is 30' hellend met rondom een opstaande rand. Nu zal de onderconstructie van de panelen (houten richel in bitumen verpakt) en montagerail (clickfix oid) de de bovenkant van de panelen waarschijnlijk zo'n 5 cm onder de rand brengen.

Voor mijn gevoel zal de wind niet zo snel onder de panelen grijpen, maar ik hoor graag van iemand die hier meer vanaf weet.

48 x Axitec 260Wp - Goodwe 15k - www.pvoutput.org/list.jsp?userid=59318


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • TWyk
 • Registratie: April 2016
 • Laatst online: 18-04 15:10
@TFHfony

Wow, die start post is wel een beetje belegen inmiddels.
We produceren inmiddels niet meer 0,08% van onze elektriciteit met zonnepanelen maar ongeveer 1,7%.
Er staat nu naar schatting 2,3 GWp aan panelen (2,06 GWp eind 2016 volgens het CBS) goed voor een door mij ingeschatte productie van ongeveer 2000 GWh per jaar bij een elektriciteitsverbruik van ongeveer 119 595 GwH in 2016 (Bron CBS).

En ik zie niet eens Solaredge als optimizer/omvormer merk genoemd worden en ook geen hosola of zoiets terwijl andere merken die wel genoemd worden nauwelijks nog courant zijn.

Hier ook een meer up to date prijsindex plaatje
https://www.pv-magazine.c...stors/module-price-index/
Er is sprake van dat de salderings regels in 2020 worden heroverwogen. Om hier zo veel mogelijk op voorbereid te zijn is het een goed idee om zoveel mogelijk het verbruik te verplaatsen naar de momenten dat er opbrengst is. Dit is niet voor alles even makkelijk, het is dus goed hier alvast over na te denken.
Ik had begrepen dat salderen tot 2023 nu wel bijna vaststaat
Zie ook: https://blog.bleeve.nl/sa...ing-zonnepanelen-na-2020/
https://gratiszonnestroom.nl/salderen/
https://solarmagazine.nl/...en-op-basis-van-evaluatie

[Voor 59% gewijzigd door TWyk op 06-06-2017 20:50]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • KifArU
 • Registratie: Maart 2000
 • Niet online
Omdat ik geen idee heb hoe ik uit een ander deel van het topic mezelf moet quoten, even zo: KifArU in "Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 5"

In de reacties werd al geroepen dat dubbel landscape de beste oplossing is en inmiddels ben ik ook over de drempel van een (hele) lage hoek heen.
Mede omdat het systeem voor zo laag mogelijke kosten moet liggen.

Nu denk ik aan 8 x JA-solar 300wp (200 euro/stuk bij warmteservice) en een bijpassende omvormer.
En een zonneschans zelf bouwen uit hout. Geïmpregneerde 5x7 balkjes kosten €3,50 per stuk, dus met een stuk of 15 van die dingen kun je 5 "driehoeken" in elkaar zetten en onderling verbinden. Dan nog een paar tuinplanken voor de winddichting. En de benodige ballast is vaak wel ergens gratis af te halen.

Maar ik zie nergens meer voorbeelden van houten schansen, terwijl ik het idee heb dat die een paar jaar geleden vaak werden toegepast.

Iemand ideeën waarom dit plan niet zou werken?
Of slimme tips om het nog goedkoper en/of beter te aan te leggen?

Alvast bedankt voor het meedenken!

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Carani
 • Registratie: Mei 2017
 • Laatst online: 16-01 13:38
Morgen worden ze bij ons gelegd. We zijn er best lang mee bezig geweest (vanaf januari ongeveer, maar de vertraging kwam met name doordat ons verbruik ineens niet duidelijk was nadat is gebleken dat onze 'fijne' ferrarismeter de afgelopen 8 jaar te snel heeft gedraaid). Heel gek dat het nu ineens toch zo ver is.

We krijgen 15 stuks solarwatt glas-glas panelen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • TWyk
 • Registratie: April 2016
 • Laatst online: 18-04 15:10
KifArU schreef op dinsdag 6 juni 2017 @ 20:23:
Nu denk ik aan 8 x JA-solar 300wp (200 euro/stuk bij warmteservice) en een bijpassende omvormer.
En een zonneschans zelf bouwen uit hout. Geïmpregneerde 5x7 balkjes kosten €3,50 per stuk, dus met een stuk of 15 van die dingen kun je 5 "driehoeken" in elkaar zetten en onderling verbinden. Dan nog een paar tuinplanken voor de winddichting.
Wel de zaagvlakken in de menie zetten. De schans moet ten slotte wel 25 jaar meegaan.
En rubber tegels of rubber mat onder de balkjes om de druk te verdelen van de balkjes+panelen+ballast

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • TFHfony
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 18:55

TFHfony

Professional Weirdo

Topicstarter
TWyk schreef op dinsdag 6 juni 2017 @ 20:12:
@TFHfony

Wow, die start post is wel een beetje belegen inmiddels.
We produceren inmiddels niet meer 0,08% van onze elektriciteit met zonnepanelen maar ongeveer 1,7%.
Er staat nu naar schatting 2,3 GWp aan panelen (2,06 GWp eind 2016 volgens het CBS) goed voor een door mij ingeschatte productie van ongeveer 2000 GWh per jaar bij een elektriciteitsverbruik van ongeveer 119 595 GwH in 2016 (Bron CBS).

En ik zie niet eens Solaredge als optimizer/omvormer merk genoemd worden en ook geen hosola of zoiets terwijl andere merken die wel genoemd worden nauwelijks nog courant zijn.

Hier ook een meer up to date prijsindex plaatje
https://www.pv-magazine.c...stors/module-price-index/


[...]

Ik had begrepen dat salderen tot 2023 nu wel bijna vaststaat
Zie ook: https://blog.bleeve.nl/sa...ing-zonnepanelen-na-2020/
https://gratiszonnestroom.nl/salderen/
https://solarmagazine.nl/...en-op-basis-van-evaluatie
Aha... kijk... een vrijwilliger! Ik zal je zo gelijk even toevoegen zodat je lekker je gang kan gaan in de startpost! :)

www.file-hunter.com | www.arnauddeklerk.com | Mijn zonnepaneeltjes LIVE: http://pvoutput.org/list.jsp?sid=40939


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Fairy
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online

Fairy

13kWp

Ik had nog een onbeantwoorde vraag waarvan ik benieuwd ben of iemand het weet.

Ik heb nu namelijk naar de zolder installatiedraad lopen 2,5mm² waarop mijn inverter aangesloten zit (max 2700 watt). Laatst klapte hij er een paar keer uit op een zonnig moment, te hoge AC spanning.

Ofwel spanningsval. In de woonkamer meet ik 246volt op een andere groep als de inverter op 251 zit en dus afsluit.

Nu is die hele incidentele uitval niet zo erg, want ik heb het nu nog maar 1 dag meegemaakt, maar het zelf wel iets over de kabelverliezen...

Nu kan ik 2 dingen doen. Ik kan een dure YMVK 3X4 kabel kopen, die ik qua opbrengst nooit terugverdien, maar ik zou ook 2 extra stukken installatiedraad naar de zolder door kunnen trekken en deze parallel aansluiten, mijn afzekering blijft namelijk 16A en de automaat heeft 2 aansluitingen, idem voor het aansluitpunt bij de inverter, dus wat dat betreft zit ik goed.

Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen? Feiten, geen meningen. Ik wil niet hebben dat in geval van een brand de verzekering kan zeggen van "ja dat kennen we niet, dus vette pech".

Ik meen namelijk gelezen te hebben dat dit namelijk gewoon toegestaan is zolang je geen verschillende soorten kabels gebruikt en gelijke lengtes.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Gasschuif
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 20:17

Gasschuif

9,4 kWp, 3 L/LWPs, 8kW Mitsu

@Fairy Ik heb hier al 5 jaar de situatie die jij wilt maken. Wat anders is hier, dat ik een ABB B 20 aardlek heb in de meterkast.

Ook met het het verschil dat ik een 5x 2,5 mm2 kabel heb en geen pijp. Deze kabel lag op de plank.
Wel voor een groot deel in pijp uitgevoerd.
5 mm2 fase/nul en 2,5 mm2 aarde. Ik kan niet in de NEN vinden of dit is toegestaan, maar daar lig ik echt niet wakker van.
Er hangt een 5 k SE inverter aan. Eerst lag er een 3 keer 2,5 mm2 kabel, maar na de 4 k uitbreiding en daarna 5 k heb ik hier toch een beter gevoel bij. Voor te hoge spanning hoeft het hier niet, op vol vermogen zit ik op 235 V ongeveer. Hoogste gemeten stroom is 21,4 A

Op de ABB automaat kun je per pool 2 keer 2,5 mm2 bevestigen.

De vraag rijst of bij jou je er 2 keer 2,5 mm2 bijgetrokken krijgt. Zal wellicht net gaan.

[Voor 8% gewijzigd door Gasschuif op 06-06-2017 21:50]

Als je nergens aan begint zijn de gevolgen niet te overzien. PVoutput Officieel gasloos sinds 04-2016. 8kW VAA Zubadan (met 92L buffervat/hydraulische scheiding) voor de CV met 9 radiatoren.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • weasel
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 19-04 20:26
Fairy schreef op dinsdag 6 juni 2017 @ 21:11:
Ik had nog een onbeantwoorde vraag waarvan ik benieuwd ben of iemand het weet.

Ik heb nu namelijk naar de zolder installatiedraad lopen 2,5mm² waarop mijn inverter aangesloten zit (max 2700 watt). Laatst klapte hij er een paar keer uit op een zonnig moment, te hoge AC spanning.

Ofwel spanningsval. In de woonkamer meet ik 246volt op een andere groep als de inverter op 251 zit en dus afsluit.

Nu is die hele incidentele uitval niet zo erg, want ik heb het nu nog maar 1 dag meegemaakt, maar het zelf wel iets over de kabelverliezen...

Nu kan ik 2 dingen doen. Ik kan een dure YMVK 3X4 kabel kopen, die ik qua opbrengst nooit terugverdien, maar ik zou ook 2 extra stukken installatiedraad naar de zolder door kunnen trekken en deze parallel aansluiten, mijn afzekering blijft namelijk 16A en de automaat heeft 2 aansluitingen, idem voor het aansluitpunt bij de inverter, dus wat dat betreft zit ik goed.

Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen? Feiten, geen meningen. Ik wil niet hebben dat in geval van een brand de verzekering kan zeggen van "ja dat kennen we niet, dus vette pech".

Ik meen namelijk gelezen te hebben dat dit namelijk gewoon toegestaan is zolang je geen verschillende soorten kabels gebruikt en gelijke lengtes.
Technisch kan het..... zou het zelf nooit zo aanleggen.
Het mag niet, je gaat 2 verschillende kleuren gebruiken voor de fases en nullen.
En zoals Andre zegt is je aarde te dun. (deze mag pas vanaf 16mm2 dunner zijn dan de fase en nul.
Het zou natuurlijk ook nog kunnen gebeuren dat 1 ader loskomt, daar is hij niet tegen beveiligd.
Een eindje 3G4 kost de wereld ook niet.
https://grondkabels.nl/installatiekabel/3-aders/4-mm2/
Gasschuif schreef op dinsdag 6 juni 2017 @ 21:39:
@Fairy Ik heb hier al 5 jaar de situatie die jij wilt maken. Wat anders is hier, dat ik een ABB B 20 aardlek heb in de meterkast.

Ook met het het verschil dat ik een 5x 2,5 mm2 kabel heb en geen pijp. Deze kabel lag op de plank.
Wel voor een groot deel in pijp uitgevoerd.
5 mm2 fase/nul en 2,5 mm2 aarde. Ik kan niet in de NEN vinden of dit is toegestaan, maar daar lig ik echt niet wakker van.
Er hangt een 5 k SE inverter aan. Eerst lag er een 3 keer 2,5 mm2 kabel, maar na de 4 k uitbreiding en daarna 5 k heb ik hier toch een beter gevoel bij. Voor te hoge spanning hoeft het hier niet, op vol vermogen zit ik op 235 V ongeveer. Hoogste gemeten stroom is 21,4 A

Op de ABB automaat kun je per pool 2 keer 2,5 mm2 bevestigen.

De vraag rijst of bij jou je er 2 keer 2,5 mm2 bijgetrokken krijgt. Zal wellicht net gaan.
Dat is een alamat mag ik hopen?
lama B20 :O

[Voor 30% gewijzigd door weasel op 06-06-2017 22:16]

14x Canadian Solar CS6K-275 Black + SE3500HD PVOutput 3x Solar Frontier SF-160S + Soladin 600 PVOutput


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Andre1973
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 01-04 16:43

Andre1973

2030 Wp op Z & 2040 Wp SF ZW

Fairy schreef op dinsdag 6 juni 2017 @ 21:11:
Ik had nog een onbeantwoorde vraag waarvan ik benieuwd ben of iemand het weet.

Ik heb nu namelijk naar de zolder installatiedraad lopen 2,5mm² waarop mijn inverter aangesloten zit (max 2700 watt). Laatst klapte hij er een paar keer uit op een zonnig moment, te hoge AC spanning.

Ofwel spanningsval. In de woonkamer meet ik 246volt op een andere groep als de inverter op 251 zit en dus afsluit.

Nu is die hele incidentele uitval niet zo erg, want ik heb het nu nog maar 1 dag meegemaakt, maar het zelf wel iets over de kabelverliezen...

Nu kan ik 2 dingen doen. Ik kan een dure YMVK 3X4 kabel kopen, die ik qua opbrengst nooit terugverdien, maar ik zou ook 2 extra stukken installatiedraad naar de zolder door kunnen trekken en deze parallel aansluiten, mijn afzekering blijft namelijk 16A en de automaat heeft 2 aansluitingen, idem voor het aansluitpunt bij de inverter, dus wat dat betreft zit ik goed.

Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen? Feiten, geen meningen. Ik wil niet hebben dat in geval van een brand de verzekering kan zeggen van "ja dat kennen we niet, dus vette pech".

Ik meen namelijk gelezen te hebben dat dit namelijk gewoon toegestaan is zolang je geen verschillende soorten kabels gebruikt en gelijke lengtes.
even wat (misschien niet alle) feiten:
De aarde draad moet minstens even dik zijn als de dikste geleider. Dat zou ik zeker ook aanhouden als er geen ALS in zit, de stroom die gaat lopen bij een fout moet immers hoog genoeg kunnen worden om de zekering te doen laten afschakelen.
Wat is de buis diameter? bij 16 mm = 5/8 mogen er max.: 3x 2,5, en 2x1,5 doorheen
bij 19 mm = 3/4 mogen er max:5 x 2,5mm2 of 3x 4mm2 doorheen.
Verder moet (eis nen 1010) de installatie logisch en overzichtelijk zijn (je mag dus niet ergens anders zomaar een aarde weghalen, ook al hangt alle aarde aan elkaar.)
Ben dus bang dat als je het helemaal volgens de regels wilt doen, over moet naar 3x4 mm2 als het een 19 mm buis is.

ZZP'er in de solar (werkvoorbereiding / voorman / plaatsen) sinds 2009 fulltime met PV bezig. Met houtkachel en warmtepomp gasvrij!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • TD-er
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 05-06 08:13
Zo, dat is een mooie startpost geworden, in al die jaren. :)
Verplicht leesvoer voor iedereen die PV op de daken wil.

Een goedkope voeding is als een lot in de loterij, je maakt kans op een paar tientjes korting, maar meestal betaal je de hoofdprijs. mijn posts (nodig wegens nieuwe layout)


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Jerrythafast
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 28-05 08:19
@TFHfony
Die is ook al wat gedateerd. Ik had toevallig afgelopen weekend mijn grafiekje geupdatet:
http://jerweb.nl/zooi/pvprijs/snapshots/2014-01_to_2017-05.svg

Mag gratis in de topicstart O-)
code:
1
[url=http://jerweb.nl/zooi/pvprijs/][img]http://jerweb.nl/zooi/pvprijs/snapshots/2014-01_to_2017-05.svg[/img][/url]

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • rowicom
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 04-06 21:43
Opportunistisch stukje van deze blogger. Ik volg dmv google alert alles over het onderwerp salderen en weet dat als de verlenging naar 2023 definitief zou zijn, er een tsunami van berichten op mij af zou komen.
Er is vorig jaar een motie aangenomen, maar daarmee is dat nog geen regelgeving. Daar moet o.a. de Eerste kamer ook nog wat van vinden. En zo ver is het nog niet. Het kan zijn dat de minister met een alternatief voorstel komt.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • TWyk
 • Registratie: April 2016
 • Laatst online: 18-04 15:10
rowicom schreef op dinsdag 6 juni 2017 @ 22:47:
[...]
Er is vorig jaar een motie aangenomen, maar daarmee is dat nog geen regelgeving. Daar moet o.a. de Eerste kamer ook nog wat van vinden. En zo ver is het nog niet.
De regelgeving is al salderen. De kamer heeft via een motie alleen gevraagd om deze regeling ongeacht de geplande evaluering in 2017 ongewijzigd te continueren voor de gehele periode van het Energieakkoord (t/m 2023). De eerste kamer hoeft daar helemaal niets van te vinden.
Het kan zijn dat de minister met een alternatief voorstel komt.
Dat kan maar de kamer is eerder groener geworden dan minder groen met de laatste verkiezingen dus als een minister de salderingsregeling regeling op een andere manier wil invullen/wijzigen die minder gunstig is voor het stimuleren van zonnepanelen terwijl de oude kamer al gestemd heeft om de huidige regeling te continueren dan ligt dat veel moeilijker dan de regeling continueren.

[Voor 6% gewijzigd door TWyk op 06-06-2017 22:57]


 • Fairy
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online

Fairy

13kWp

weasel schreef op dinsdag 6 juni 2017 @ 21:47:
[...]

Technisch kan het..... zou het zelf nooit zo aanleggen.
Het mag niet, je gaat 2 verschillende kleuren gebruiken voor de fases en nullen.
En zoals Andre zegt is je aarde te dun. (deze mag pas vanaf 16mm2 dunner zijn dan de fase en nul.
Het zou natuurlijk ook nog kunnen gebeuren dat 1 ader loskomt, daar is hij niet tegen beveiligd.
Een eindje 3G4 kost de wereld ook niet.
https://grondkabels.nl/installatiekabel/3-aders/4-mm2/


[...]
Ik ga geen verschillende kleuren gebruiken. Ik heb genoeg bruin en blauw installatiekabel liggen. Een extra aardedraad doortrekken is ook geen probleem, dat heb ik genoeg liggen.

Los daarvan ik kan veel makkelijker een aantal installatiekabels door het buisje krijgen dan een dikke installatiekabel met mantel...

 • exroosje
 • Registratie: Juni 2013
 • Laatst online: 18:20
Waarom trek je er dan niet 3 kabels bij door (inclusief aardlek) in de juiste kleuren. Dan kom je aan alle bezwaren hier genoemd tegemoet.

Tegenover een verzekering zou ik nooit een situatie willen hebben waar discussie over kan ontstaan.

Al zou bij een aanwezige aardlek schakelaar de aarde nog veel dunner kunnen zijn, deze schakelt immers veel eerder uit als als de zekering.

Maar ja een norm is een norm . En dan sta je als nadenkende particulier toch met 1-0 achter.

 • Ankh
 • Registratie: Mei 2001
 • Laatst online: 22:05

Ankh

|true

Meldt zich ook in dit topic!

Momenteel wordt onze nieuwbouwwoning gebouwd:


Ligging (het gaat om nr. 32):


Onze grote schuine dak ligt gunstig (nagenoeg zuid). Helaas gaan we schaduw krijgen van woning nr 31. Is het in dit geval sowieso verstandig om meteen een omvormer te gebruiken?

Ik heb nu een prijs gehad (via een neef) voor:
optie 1: 2 rijen van 6 panelen in portrait kost: € 4.487,- (totaal 12 panelen 300Wp zwart, 1-fase aansluiting op aparte eindgroep)
optie 2: 3 rijen van 6 panelen in portrait kost: € 6.854,- (totaal 18 panelen 300Wp zwart, 3-fase aansluiting op aparte eindgroep)

Dit is incl. installatie maar zonder omvormer en ik weet (nog) niet wat voor merk ze gebruiken.

-Ankh- Camera Gear: Nikon D7000 | Nikon AF-S DX 16-85mm f3.5-5.6 AF-S DX VR & Tokina AT-X 116 Pro DX AF 11-16mm f2,8


 • Atomic2005
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 22:58

Atomic2005

Abundat dulcibus vitiis

@Ankh
Wat zijn de maten van je dak? Ga je all-electric, of krijg je een gasaansluiting+ketel? Wat gaat je geschatte verbruik worden? Aantal personen huizhouden? Wensen?
Prijzen van jouw losse panelen zijn al ruim boven de 1euro per Wp, vrij fors.. Zijn jouw prijzen in of ex btw?

PS: Welkom :) en leuk/spannend.. nieuwbouw!

[Voor 7% gewijzigd door Atomic2005 op 07-06-2017 11:37]

4000Wp - Zuid Live PVoutput & 7560Wp - Oost/West/btjeZuid - Live PVoutput & Atlantic 200L


 • nklaver234
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 22:16
Een aantal keuzes zijn gemaakt en in gang gezet. Maar er blijven nog veel vragen over.

In een adviesgesprek met een bedrijf uit Lelystad heb ik de volgende informatie gekregen en wil dit graag valideren bij jullie mede tweakers.
- Bij 1 fase aansluitingen kan de omvormer alleen energie opwekken voor de groepen die op dezelfde aardlekschakelaar zitten of terug leveren aan het net.
- Bij een 3 fase aansluitng kan de omvormer energie opwekken voor alle aangesloten aardlek groepen. Het eigengebruik neemt dus toe (voordeliger indien salderen stopt).
- De omvormers van GoodWe zijn verbeterde uitvoeringen van de SMA omvormers?

Volgende week wordt de groepenkast aangepast
- De kast wordt geschikt gemaakt voor 3-fase.
- Er komt een hoofdschakelaar bij en twee extra aardleks. 1 omdat er nu een groep is van 6 en er twee automaten naar een nieuwe aardlek moeten en 1 eigen aardlek voor de zonnepanelen.
Bij Stedin is de aanvraag gedaan om te wisselen naar 3-fase.


Op het dak gaan we 24 x Solar Frontier SF275-S leggen.
De overweging is dat deze panelen ondanks dat ze minder piek vermogen hebben gemiddeld genomen meer zouden opleveren. Zelfs als het totaal minder is dan zou ik ze nog steeds kiezen omdat ze veel gelijkmatiger productie opleveren, ook bij minder zonnig weer en in de winter. Hierdoor neemt het percentage eigen verbruik toe.
. Het ventilatiepijpje laat ik nog wat meer naar de zijkant zetten of maak ik een bocht in als de dakdoorvoer gemaakt wordt. Moet dan even uitmeten dat het netjes tussen de staanders van de panelen valt.

De omvormer: Ik ben zeer gevoelig voor geluid. Nu wil ik de omvormer in de kruipruimte plaatsen. De ruimte tussen het zand en de tempex is ongeveer 65cm.
Mijn voorkeur is een SMA omvormer omdat ik van de Sunny Boy 3000TL-21 nooit een vervelend geluid heb gehoord en dat bij een aantal andere omvormers wel zo is.
De lichtste 3-fase omvormer van SMA (Tripower 5000TL) is 73cm hoog en 47 cm breed.
Moet ik deze omvormer eigenlijk wel willen gebruiken? de capaciteit is 5100W en paneren zijn 24x175 = 4200. De omvormer zou volgens de berekeningen dan tussen de 3000 en 4600 moeten zitten.
Mag/kan je die omvormer ook gedraaid ophangen?
Of ophangen ter hoogte van een ventilatiegat en daar de tempex deels verwijderen?
Of toch dan maar in het washok op de 2de etage ophangen bij de wasmachine en de droger?

De omvormer kan 1000V ingangsspanning aan, 150 volt minimale spanning en 188V startspanning. De panelen (hebben een open circuit spanning van 104V en 89V maximum output. Ik zou dan 4 strings van 6 panelen moeten maken om het optimaal te laten werken?

Ik begin ook steeds meer te overwegen om het zelf te installeren, zeker als de dakdoorvoer al gedaan is.
De kabels lopen door de centrale leidingkoker langs de trap. moeten deze nog in een omhulsel of mogen deze los hangen?

 • Ankh
 • Registratie: Mei 2001
 • Laatst online: 22:05

Ankh

|true

Atomic2005 schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 11:36:
@Ankh
Wat zijn de maten van je dak? Ga je all-electric, of krijg je een gasaansluiting+ketel? Wat gaat je geschatte verbruik worden? Aantal personen huizhouden? Wensen?
Prijzen van jouw losse panelen zijn al ruim boven de 1euro per Wp, vrij fors.. Zijn jouw prijzen in of ex btw?

PS: Welkom :) en leuk/spannend.. nieuwbouw!
Thanks!

Even nagemeten vanuit de brochure (bouwtekening laat niet oppervlakte van het dak zien) +/- 7m bij 10m, daar gaat er nog 1 (klein) zolderdakraam vanaf.

Stadsverwarming en elektra, geen gas.
We verbruiken (met een gaskookplaat) nu zo'n 3500KWh, we nemen straks inductie dus +/- 1KWh extra rekenen (zover ik heb kunnen vinden). Huishouden bestaat uit 2 volwassenen en een kind (van 2,5j).

Qua wensen, eigenlijk weinig. Gewoon klaar zijn voor de toekomst, we blijven hier toch langere tijden wonen, dus voordeliger om meteen panelen neer te leggen.

Prijzen zijn incl. BTW. En zoals gezegd, zitten alle kosten erbij (behalve de mogelijk benodigde omvormers).

-Ankh- Camera Gear: Nikon D7000 | Nikon AF-S DX 16-85mm f3.5-5.6 AF-S DX VR & Tokina AT-X 116 Pro DX AF 11-16mm f2,8

Ik denk dat je optimisers bedoelt ipv omvormers?

1 PVoutput . Dongen NB


 • streets66
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 28-05 12:40
Hallo allemaal,

Ik ben op het gebied van zonnepanelen een leek. Gezien de hoeveelheid deelpagina's is het voor mij op dit moment ondoenlijk om te gaan zoeken op de kwestie die ik wil voorleggen. Misschien is het al eens aan bod gekomen, maar omwille van de tijd, ga ik dit niet redden.
Mijn kwestie :
Afgelopen 31 mei is bij mij een installatie geplaatst van 22 panelen JA SOLAR 275 Wp in combinatie met SolarEdge P405 Power-Optimizers en een SolarEdge SE5000H Omvormer.
Alle panelen zijn schaduwvrij en zijn gelegen op ZO-ZW.
Volgens het plan is de installatie theoretisch in staat op 6050 Watt per uur te leveren.
Echter nu mijn vraag :
De omvormer geeft maar maximaal 5000 Watt door aan het net. Ik zie op het display van de omvormer dat op zonnige momenten de doorgifte stokt bij 5000 Watt. Ik ben dus bang dat op hele zonnige dagen zonder een wolkje aan de lucht de doorgifte begrenst wordt door de omvormer. Dat zou ik zonde vinden.
Ik ben in de veronderstelling dat mijn panelen echter meer kunnen opleveren en dus mogelijk richting die 6050 Watt kunnen gaan in ideale omstandigheden. Daarom heb ik het idee dat mijn opbrengst op die momenten geknepen wordt en dat er dus max. 1050 Watt verloren gaat.
Heb ik het mis, of zit er toch een kern van waarheid in.
De installatie is geleverd door Volta Solar en ik heb hen hierover al gebeld. Daar wordt mij verteld dat de installatie niet boven de 4800 Watt uitkomt en dat de omvormer genoeg capaciteit heeft. Als mijn mening klopt dan heb ik het idee dat de omvormer een te lage capaciteit heeft en dat ik tekort wordt gedaan. Dan zou ik zelfs 3 tot 4 panelen teveel hebben liggen. Graag hoor ik van de experts onder jullie of mijn redenering goed of fout is. Mocht ik het goed hebben, dan wil ik zo snel mogelijk VoltaSolar bewegen om een grotere omvormer te plaatsen. Namelijk de SE6000H.
Ik ben benieuwd naar de reacties. Mochten jullie nog meer info willen dan hoor ik dat natuurlijk.
Alvast bedankt,

MvG.

Marc.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 05-06 15:08

paulv1973

16.730Wattpiek

nklaver234 schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 11:44:
Een aantal keuzes zijn gemaakt en in gang gezet. Maar er blijven nog veel vragen over.

In een adviesgesprek met een bedrijf uit Lelystad heb ik de volgende informatie gekregen en wil dit graag valideren bij jullie mede tweakers.
- Bij 1 fase aansluitingen kan de omvormer alleen energie opwekken voor de groepen die op dezelfde aardlekschakelaar zitten of terug leveren aan het net.
- Bij een 3 fase aansluitng kan de omvormer energie opwekken voor alle aangesloten aardlek groepen. Het eigengebruik neemt dus toe (voordeliger indien salderen stopt).
- De omvormers van GoodWe zijn verbeterde uitvoeringen van de SMA omvormers?

Volgende week wordt de groepenkast aangepast
- De kast wordt geschikt gemaakt voor 3-fase.
- Er komt een hoofdschakelaar bij en twee extra aardleks. 1 omdat er nu een groep is van 6 en er twee automaten naar een nieuwe aardlek moeten en 1 eigen aardlek voor de zonnepanelen.
Bij Stedin is de aanvraag gedaan om te wisselen naar 3-fase.
[afbeelding]

Op het dak gaan we 24 x Solar Frontier SF275-S leggen.
De overweging is dat deze panelen ondanks dat ze minder piek vermogen hebben gemiddeld genomen meer zouden opleveren. Zelfs als het totaal minder is dan zou ik ze nog steeds kiezen omdat ze veel gelijkmatiger productie opleveren, ook bij minder zonnig weer en in de winter. Hierdoor neemt het percentage eigen verbruik toe.
[afbeelding]. Het ventilatiepijpje laat ik nog wat meer naar de zijkant zetten of maak ik een bocht in als de dakdoorvoer gemaakt wordt. Moet dan even uitmeten dat het netjes tussen de staanders van de panelen valt.

De omvormer: Ik ben zeer gevoelig voor geluid. Nu wil ik de omvormer in de kruipruimte plaatsen. De ruimte tussen het zand en de tempex is ongeveer 65cm.
Mijn voorkeur is een SMA omvormer omdat ik van de Sunny Boy 3000TL-21 nooit een vervelend geluid heb gehoord en dat bij een aantal andere omvormers wel zo is.
De lichtste 3-fase omvormer van SMA (Tripower 5000TL) is 73cm hoog en 47 cm breed.
Moet ik deze omvormer eigenlijk wel willen gebruiken? de capaciteit is 5100W en paneren zijn 24x175 = 4200. De omvormer zou volgens de berekeningen dan tussen de 3000 en 4600 moeten zitten.
Mag/kan je die omvormer ook gedraaid ophangen?
Of ophangen ter hoogte van een ventilatiegat en daar de tempex deels verwijderen?
Of toch dan maar in het washok op de 2de etage ophangen bij de wasmachine en de droger?

De omvormer kan 1000V ingangsspanning aan, 150 volt minimale spanning en 188V startspanning. De panelen (hebben een open circuit spanning van 104V en 89V maximum output. Ik zou dan 4 strings van 6 panelen moeten maken om het optimaal te laten werken?

Ik begin ook steeds meer te overwegen om het zelf te installeren, zeker als de dakdoorvoer al gedaan is.
De kabels lopen door de centrale leidingkoker langs de trap. moeten deze nog in een omhulsel of mogen deze los hangen?
Goodwee verbeterde SMA's.... WHAHAHAHAHA.... Ik ga effe liggen 8)7 _/-\o_

Nogmaals dank... Mijn dag is weer helemaal in orde _/-\o_

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


 • Xiphalon
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 17:14
nklaver234 schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 11:44:
- Bij 1 fase aansluitingen kan de omvormer alleen energie opwekken voor de groepen die op dezelfde aardlekschakelaar zitten of terug leveren aan het net.
- Bij een 3 fase aansluitng kan de omvormer energie opwekken voor alle aangesloten aardlek groepen. Het eigengebruik neemt dus toe (voordeliger indien salderen stopt).
Aardleks hebben helemaal niets te maken met terugleveren/zelf verbruiken.

Bij een 1 fase omvormer wordt er alleen op 1 fase teruggeleverd en gebruiken álle groepen op die fase eerst de teruggeleverde stroom. Heb je een 1-fase aansluiting, dan zijn dat dus alle groepen, heb je een 3-fase aansluiting dan alleen de groepen op die ene fase.
Bij een 3 fase omvormer wordt de stroom gelijk verdeeld over de fases teruggeleverd. Het verbruik moet dan dus ook verdeeld worden.

Maar: bij een 3-fase aansluiting wordt (nu) de totale stroom over de fases gesommeerd voor het gemeten verbruik. Levert je omvormer dus op alle drie de fasen (elk) bijvoorbeeld 1000W op, en heb je de oven aanstaan voor 2000W op 1 fase, wordt je totale verbruik: -1000 + -1000 + 1000 (want: 2000 + -1000) = -1000W.
streets66 schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 12:15:
Hallo allemaal,

Ik ben op het gebied van zonnepanelen een leek. Gezien de hoeveelheid deelpagina's is het voor mij op dit moment ondoenlijk om te gaan zoeken op de kwestie die ik wil voorleggen. Misschien is het al eens aan bod gekomen, maar omwille van de tijd, ga ik dit niet redden.
Mijn kwestie :
Afgelopen 31 mei is bij mij een installatie geplaatst van 22 panelen JA SOLAR 275 Wp in combinatie met SolarEdge P405 Power-Optimizers en een SolarEdge SE5000H Omvormer.
Alle panelen zijn schaduwvrij en zijn gelegen op ZO-ZW.
Volgens het plan is de installatie theoretisch in staat op 6050 Watt per uur te leveren.
Echter nu mijn vraag :
De omvormer geeft maar maximaal 5000 Watt door aan het net. Ik zie op het display van de omvormer dat op zonnige momenten de doorgifte stokt bij 5000 Watt. Ik ben dus bang dat op hele zonnige dagen zonder een wolkje aan de lucht de doorgifte begrenst wordt door de omvormer. Dat zou ik zonde vinden.
Ik ben in de veronderstelling dat mijn panelen echter meer kunnen opleveren en dus mogelijk richting die 6050 Watt kunnen gaan in ideale omstandigheden. Daarom heb ik het idee dat mijn opbrengst op die momenten geknepen wordt en dat er dus max. 1050 Watt verloren gaat.
Heb ik het mis, of zit er toch een kern van waarheid in.
De installatie is geleverd door Volta Solar en ik heb hen hierover al gebeld. Daar wordt mij verteld dat de installatie niet boven de 4800 Watt uitkomt en dat de omvormer genoeg capaciteit heeft. Als mijn mening klopt dan heb ik het idee dat de omvormer een te lage capaciteit heeft en dat ik tekort wordt gedaan. Dan zou ik zelfs 3 tot 4 panelen teveel hebben liggen. Graag hoor ik van de experts onder jullie of mijn redenering goed of fout is. Mocht ik het goed hebben, dan wil ik zo snel mogelijk VoltaSolar bewegen om een grotere omvormer te plaatsen. Namelijk de SE6000H.
Ik ben benieuwd naar de reacties. Mochten jullie nog meer info willen dan hoor ik dat natuurlijk.
Alvast bedankt,

MvG.

Marc.
Als je bedoelt dat helft zo ligt en andere helft zw dan zal er wel iets verloren gaan maar geen 1050 watt.
Ik gok, met de nadruk op gok 400 watt.
Maar als ze beloven een toereikende omvormer te leveren kun je proberen ze daar op aan te spreken, maar ik zou me er niet heel druk om maken. Straks word het warmer weer en komt hij inderdaad niet meer boven 5000

1 PVoutput . Dongen NB


 • clemient
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 14-05 14:37
streets66 schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 12:15:

Mijn kwestie :
Afgelopen 31 mei is bij mij een installatie geplaatst van 22 panelen JA SOLAR 275 Wp in combinatie met SolarEdge P405 Power-Optimizers en een SolarEdge SE5000H Omvormer.
Alle panelen zijn schaduwvrij en zijn gelegen op ZO-ZW.
Volgens het plan is de installatie theoretisch in staat op 6050 Watt per uur te leveren.

Mocht ik het goed hebben, dan wil ik zo snel mogelijk VoltaSolar bewegen om een grotere omvormer te plaatsen. Namelijk de SE6000H.
Waarom p405's en geen p300?
SE6000H is helaas nog niet leverbaar ;(

 • V77
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 08-01-2020
2,5 week na plaatsing zit ik op 302kWh opgewekt. Best netjes, toch? Moet zeggen dat de ligging ook perfect is, heb meteen in de ochtend de zon, tot laat in de namiddag.

3575wP # 13 x 275wP # Solar Edge # Azitmuth -35° # Helling 40° # Live PVoutput


 • streets66
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 28-05 12:40
clemient schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 12:56:
[...]


Waarom p405's en geen p300?
SE6000H is helaas nog niet leverbaar ;(
P405 staat zo in offerte dus zal dan ook zo geleverd zijn. Is een gemeentelijk project waarin VoltaSolar de leverancier en plaatser is. Dus daar heb ik weinig in te zeggen.

SE6000H niet leverbaar, zou best kunnen, maar is niet mijn probleem. Ik wil gewoon waar voor mijn geld. En niet afgescheept worden. Mocht ik ongelijk hebben dan heb ik niets gezegd. Maar als de omvormer de beperkende factor is, dan zou ik dit wel jammer vinden. Vandaag en gisteren een dag met zon en wolken en dan op de zonnige momenten zien dat de omvormer niet verder gaat dan 5000 Watt doorgifte. Dan krijg ik het idee dat er toch meer uit te halen is.

 • Atomic2005
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 22:58

Atomic2005

Abundat dulcibus vitiis

streets66 schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 13:14:
[...]


P405 staat zo in offerte dus zal dan ook zo geleverd zijn. Is een gemeentelijk project waarin VoltaSolar de leverancier en plaatser is. Dus daar heb ik weinig in te zeggen.

SE6000H niet leverbaar, zou best kunnen, maar is niet mijn probleem. Ik wil gewoon waar voor mijn geld. En niet afgescheept worden. Mocht ik ongelijk hebben dan heb ik niets gezegd. Maar als de omvormer de beperkende factor is, dan zou ik dit wel jammer vinden. Vandaag en gisteren een dag met zon en wolken en dan op de zonnige momenten zien dat de omvormer niet verder gaat dan 5000 Watt doorgifte. Dan krijg ik het idee dat er toch meer uit te halen is.
Wil je een googlemaps foto plaatsen, en de hoek van je dak. Want alleen ZO/ZW is te weinig info voor de kenners om een inschatting van je maximale opbrengst te kunnen maken. Is dus niet Oost/West combi, maar slechts 90graden verschil tussen beide daken?
Het is 11x 275Wp per kant?

[Voor 5% gewijzigd door Atomic2005 op 07-06-2017 13:18]

4000Wp - Zuid Live PVoutput & 7560Wp - Oost/West/btjeZuid - Live PVoutput & Atlantic 200L


 • cky
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 24-05 15:44
Heeft er iemand zich al verdiept in de solarroof (+powerwall) van Tesla, of zich al ingeschreven? ik verwacht over twee jaar een dak voor op een nieuwbouw woning te moeten kiezen maar er is concreet zo weinig over bekend.

Ik kan wel al voor 970 euro in plekje in de wachtrij bemachtigen maar of dat de moeite waard is?

Ik zie dat OUXO Energy dit al gaat leveren. Iemand ervaringen met die partij?

 • TFHfony
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 18:55

TFHfony

Professional Weirdo

Topicstarter
V77 schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 13:05:
2,5 week na plaatsing zit ik op 302kWh opgewekt. Best netjes, toch? Moet zeggen dat de ligging ook perfect is, heb meteen in de ochtend de zon, tot laat in de namiddag.
Dat hangt er van af :) Voor een 1000Wp set op NO met een hoek van 40 graden set zou het (meer dan) uitstekend zijn, maar voor een 10.000Wp set op zuid op 15 graden weer erg weinig.
Dus.. wellicht even de gegevens van je set er bij vermelden :-)

www.file-hunter.com | www.arnauddeklerk.com | Mijn zonnepaneeltjes LIVE: http://pvoutput.org/list.jsp?sid=40939


 • streets66
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 28-05 12:40
Atomic2005 schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 13:16:
[...]

Wil je een googlemaps foto plaatsen, en de hoek van je dak. Want alleen ZO/ZW is te weinig info voor de kenners om een inschatting van je maximale opbrengst te kunnen maken. Is dus niet Oost/West combi, maar slechts 90graden verschil tussen beide daken?
Het is 11x 275Wp per kant?
Ik zal vanavond even een plaatje proberen te uppen. Op dit moment moet ik even stoppen, werk roept.
Alvast bedankt voor de reacties.

 • roy77
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 30-05 09:06
Heeft iemand ervaring met dit merk/deze panelen?
http://www.sun-solar.nl/i...euw-op-voorraad-sunsolar/

9200WP, ERST20D-VM2D + SUZ-SWM40 VA

Dat merk word regelmatig gebruikt, is prima spul

1 PVoutput . Dongen NB


 • roy77
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 30-05 09:06
reneeke1970 schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 14:41:
[...]

Dat merk word regelmatig gebruikt, is prima spul
Dat is mooi, ik vind de prijs wel erg laag voor een 335WP paneel, vandaar de twijfel.

Ik wacht momenteel op een offerte voor 18 stuks :) incl. omvormer en installatie

9200WP, ERST20D-VM2D + SUZ-SWM40 VA


 • Atomic2005
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 22:58

Atomic2005

Abundat dulcibus vitiis

overbodig :)

[Voor 95% gewijzigd door Atomic2005 op 07-06-2017 14:56]

4000Wp - Zuid Live PVoutput & 7560Wp - Oost/West/btjeZuid - Live PVoutput & Atlantic 200L


 • roy77
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 30-05 09:06
Goed dat je het opmerkt, maar dat is geen probleem, het dak is 6.50m breed en 6.3m hoog

9200WP, ERST20D-VM2D + SUZ-SWM40 VA


 • Atomic2005
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 22:58

Atomic2005

Abundat dulcibus vitiis

roy77 schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 14:57:
[...]

Goed dat je het opmerkt, maar dat is geen probleem, het dak is 6.50m breed en 6.3m hoog
Ja, ik had het weer weg gehaald, want ik dacht : Overbodig om te zeggen waarschijnlijk, omdat het inclusief installatie is.

4000Wp - Zuid Live PVoutput & 7560Wp - Oost/West/btjeZuid - Live PVoutput & Atlantic 200L


 • roy77
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 30-05 09:06
Is de prijs zo laag ivm de afmetingen van het paneel?

9200WP, ERST20D-VM2D + SUZ-SWM40 VA


 • Cranberry
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 05-06 13:43
Als je de prijs per Wp berekent, zijn er panelen die goedkoper zijn.
'k Zou dergelijke grote panelen nemen als het qua ruimte goed uitkomt en/of als je de maximale hoeveelheid Wp's per m2 wilt realiseren.

 • V77
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 08-01-2020
TFHfony schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 13:24:
[...]

Dat hangt er van af :) Voor een 1000Wp set op NO met een hoek van 40 graden set zou het (meer dan) uitstekend zijn, maar voor een 10.000Wp set op zuid op 15 graden weer erg weinig.
Dus.. wellicht even de gegevens van je set er bij vermelden :-)
Het is 3575Wp, op het zuiden, en de hoek/graden moet ik even berekenen. Maar hier een foto van het dak:
V77 in "Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 5"

3575wP # 13 x 275wP # Solar Edge # Azitmuth -35° # Helling 40° # Live PVoutput


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • WoudseHoeve
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 31-05 14:21
streets66 schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 12:15:
Hallo allemaal,

Ik ben op het gebied van zonnepanelen een leek. Gezien de hoeveelheid deelpagina's is het voor mij op dit moment ondoenlijk om te gaan zoeken op de kwestie die ik wil voorleggen. Misschien is het al eens aan bod gekomen, maar omwille van de tijd, ga ik dit niet redden.
Mijn kwestie :
Afgelopen 31 mei is bij mij een installatie geplaatst van 22 panelen JA SOLAR 275 Wp in combinatie met SolarEdge P405 Power-Optimizers en een SolarEdge SE5000H Omvormer.
Alle panelen zijn schaduwvrij en zijn gelegen op ZO-ZW.
Volgens het plan is de installatie theoretisch in staat op 6050 Watt per uur te leveren.
Echter nu mijn vraag :
De omvormer geeft maar maximaal 5000 Watt door aan het net. Ik zie op het display van de omvormer dat op zonnige momenten de doorgifte stokt bij 5000 Watt. Ik ben dus bang dat op hele zonnige dagen zonder een wolkje aan de lucht de doorgifte begrenst wordt door de omvormer. Dat zou ik zonde vinden.
Ik ben in de veronderstelling dat mijn panelen echter meer kunnen opleveren en dus mogelijk richting die 6050 Watt kunnen gaan in ideale omstandigheden. Daarom heb ik het idee dat mijn opbrengst op die momenten geknepen wordt en dat er dus max. 1050 Watt verloren gaat.
Heb ik het mis, of zit er toch een kern van waarheid in.
De installatie is geleverd door Volta Solar en ik heb hen hierover al gebeld. Daar wordt mij verteld dat de installatie niet boven de 4800 Watt uitkomt en dat de omvormer genoeg capaciteit heeft. Als mijn mening klopt dan heb ik het idee dat de omvormer een te lage capaciteit heeft en dat ik tekort wordt gedaan. Dan zou ik zelfs 3 tot 4 panelen teveel hebben liggen. Graag hoor ik van de experts onder jullie of mijn redenering goed of fout is. Mocht ik het goed hebben, dan wil ik zo snel mogelijk VoltaSolar bewegen om een grotere omvormer te plaatsen. Namelijk de SE6000H.
Ik ben benieuwd naar de reacties. Mochten jullie nog meer info willen dan hoor ik dat natuurlijk.
Alvast bedankt,
MvG.
Marc.
De verliezen door de overdimensionering zullen niet erg groot zijn. Dat is in deel 5 al uitgebreid aan bod gekomen met simulaties op echte data. je moet denken aan 1 tot 2% Kan je berekenen met de solaredge configurator. De panelen hebben een negative temperatuur coefficient, het max vermogen daal bij een stijgende temperatuur. Alleen in het voorjaar of tussen buien door zullen ze het max vermogen halen en dan alleen nog als de zon optimaal op de panelen staat (hoek en elevatie)
De volgende maat omvormer is SE7000 en die is duurder (~140 euro), verdien je dat terug? dat weet ik niet, waarschijnlijk niet.

14kWp, Piko 10.1+Piko 4.2+SE7k(6k965Wp), 25kW houtkachel, 120 Heatpipes+1210L Buffer, linkedin pv-output


 • P5ycho
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 22:28
Cranberry schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 15:06:
Als je de prijs per Wp berekent, zijn er panelen die goedkoper zijn.
'k Zou dergelijke grote panelen nemen als het qua ruimte goed uitkomt en/of als je de maximale hoeveelheid Wp's per m2 wilt realiseren.
Als je vergelijkt met een gangbare JA Solar 280Wp all black:

Opbrengst per m2:
breedtes zijn gelijk, dus 335Wp/2m = 167.5Wp/m2 en 280Wp/1.65 = 169.7 Wp/m2

Prijs per Wp:
245/335 = 0.73 euro/Wp
175/280 = 0.625 euro/Wp

De 2meter panelen heb je iets minder montagemateriaal voor nodig, maar daar maak je dat prijsverschil waarschijnlijk niet goed mee.

 • WoudseHoeve
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 31-05 14:21
nklaver234 schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 11:44:
Een aantal keuzes zijn gemaakt en in gang gezet. Maar er blijven nog veel vragen over.

In een adviesgesprek met een bedrijf uit Lelystad heb ik de volgende informatie gekregen en wil dit graag valideren bij jullie mede tweakers.
- Bij 1 fase aansluitingen kan de omvormer alleen energie opwekken voor de groepen die op dezelfde aardlekschakelaar zitten of terug leveren aan het net.
- Bij een 3 fase aansluitng kan de omvormer energie opwekken voor alle aangesloten aardlek groepen. Het eigengebruik neemt dus toe (voordeliger indien salderen stopt).
Grootste onzin, de energie meter (slim, digitaal of ferraris) tellen de vermogens bij elkaar op, de de negative zullen de som laten dalen de positive de som stijgen. De meter is dus een sommatie punt.
- De omvormers van GoodWe zijn verbeterde uitvoeringen van de SMA omvormers?

Volgende week wordt de groepenkast aangepast
- De kast wordt geschikt gemaakt voor 3-fase.
- Er komt een hoofdschakelaar bij en twee extra aardleks. 1 omdat er nu een groep is van 6 en er twee automaten naar een nieuwe aardlek moeten en 1 eigen aardlek voor de zonnepanelen.
Bij Stedin is de aanvraag gedaan om te wisselen naar 3-fase.
[afbeelding]

Op het dak gaan we 24 x Solar Frontier SF275-S leggen.
SF175-S lijkt me, de 275 bestaat niet.
De overweging is dat deze panelen ondanks dat ze minder piek vermogen hebben gemiddeld genomen meer zouden opleveren. Zelfs als het totaal minder is dan zou ik ze nog steeds kiezen omdat ze veel gelijkmatiger productie opleveren, ook bij minder zonnig weer en in de winter. Hierdoor neemt het percentage eigen verbruik toe.
Nee, ze hebben een rechte instralings - vermogen lijn. Dus het moment van opwekking veranderd niet, alleen wat meer bij lagere instralingen.
[afbeelding]. Het ventilatiepijpje laat ik nog wat meer naar de zijkant zetten of maak ik een bocht in als de dakdoorvoer gemaakt wordt. Moet dan even uitmeten dat het netjes tussen de staanders van de panelen valt.

De omvormer: Ik ben zeer gevoelig voor geluid. Nu wil ik de omvormer in de kruipruimte plaatsen. De ruimte tussen het zand en de tempex is ongeveer 65cm.
Mijn voorkeur is een SMA omvormer omdat ik van de Sunny Boy 3000TL-21 nooit een vervelend geluid heb gehoord en dat bij een aantal andere omvormers wel zo is.
Omvormers maken geluid, maar het meest overdag als de zon schijnt, in de kruipruimte is het wel lekker koel, moet wel droog zijn. niet draaien dan klopt de airflow niet.
De lichtste 3-fase omvormer van SMA (Tripower 5000TL) is 73cm hoog en 47 cm breed.
Moet ik deze omvormer eigenlijk wel willen gebruiken? de capaciteit is 5100W en paneren zijn 24x175 = 4200. De omvormer zou volgens de berekeningen dan tussen de 3000 en 4600 moeten zitten.
Mag/kan je die omvormer ook gedraaid ophangen?
Als je de panelen oost-west kan plaatsen heb je een verdeling van de opwek over de dag en is je piek opwek lager dus kan de omvomer kleiner blijven.
Of ophangen ter hoogte van een ventilatiegat en daar de tempex deels verwijderen?
Of toch dan maar in het washok op de 2de etage ophangen bij de wasmachine en de droger?

De omvormer kan 1000V ingangsspanning aan, 150 volt minimale spanning en 188V startspanning. De panelen (hebben een open circuit spanning van 104V en 89V maximum output. Ik zou dan 4 strings van 6 panelen moeten maken om het optimaal te laten werken?
Je moeyt een serie schakeling zoeken waardoor de som van de spanningen in de buurt van de "sweet spot"van de Vmpp liggen, zeker niet te dicht bij de ondergrens, als het warmer wordt daalt de spanning flink. Voor de max moet je uitgaan van de max spanning van de omvormer, en de panelen bij -20 graden.
Ik begin ook steeds meer te overwegen om het zelf te installeren, zeker als de dakdoorvoer al gedaan is.
De kabels lopen door de centrale leidingkoker langs de trap. moeten deze nog in een omhulsel of mogen deze los hangen?
Plat dak is relatief simpel leggen, doe jet wel veilig, dat is belangrijk.

14kWp, Piko 10.1+Piko 4.2+SE7k(6k965Wp), 25kW houtkachel, 120 Heatpipes+1210L Buffer, linkedin pv-output


 • V77
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 08-01-2020
V77 schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 15:10:
[...]


Het is 3575Wp, op het zuiden, en de hoek/graden moet ik even berekenen. Maar hier een foto van het dak:
V77 in "Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 5"
helling 40 graden, zuid, en 3575 Wp

3575wP # 13 x 275wP # Solar Edge # Azitmuth -35° # Helling 40° # Live PVoutput


 • Ankh
 • Registratie: Mei 2001
 • Laatst online: 22:05

Ankh

|true

reneeke1970 schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 12:11:
Ik denk dat je optimisers bedoelt ipv omvormers?
Ik denk het.. ben er nog niet zo bekend mee :+
overigens kreeg ik inventers door (en las in de startpost omvormers, vandaar de verwarring denk ik).

-Ankh- Camera Gear: Nikon D7000 | Nikon AF-S DX 16-85mm f3.5-5.6 AF-S DX VR & Tokina AT-X 116 Pro DX AF 11-16mm f2,8


 • TFHfony
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 18:55

TFHfony

Professional Weirdo

Topicstarter
V77 schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 15:10:
[...]


Het is 3575Wp, op het zuiden, en de hoek/graden moet ik even berekenen. Maar hier een foto van het dak:
V77 in "Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 5"
Da's inderdaad een redelijk nette score hoor :)
Maareh, misschien moet je je set eens aanmelden via PVoutput. Dan kan je veel makkelijker vergelijken.

www.file-hunter.com | www.arnauddeklerk.com | Mijn zonnepaneeltjes LIVE: http://pvoutput.org/list.jsp?sid=40939

@nklaver234
Die sma stp 5000 is wel aan de grote kant, maar dat hoeft geen problemen op te leveren.

De ventilator gaat pas aan bij 86 graden en dan een paar keer per dag. ( in de middag)
Nu is het zo dat je niet volledig belast, dus kans is groot dat de ventilator niet eens aanspreekt.

Om nog meer Wp op die onvormer te krijgen zou je nog een zonnedakje kunnen maken boven je dakterras met 6x sf in de toekomst.
Ook al is dat noord.
Vrij plat levert noord nog hele leuke opbrengsten. (Als het mag van de schoonheidscommissie)

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


 • Pascal Saul
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 30-04 15:53
Voor een kennis bezig met zijn platdak van 4.3m breed bij 10.5m lang, pal op zuid. Alleen ook zeer irritante pijpen op oost en west die voor de nodige (slag)shaduw zullen gaan zorgen. Wat is wijsheid... dak vol leggen met SolarFrontier in portait stand (20 stuks) of oost/west (28 stuks) of 24 normale panelen. In beide gevallen ontkom ik er denk ik niet aan om optimizers te gebruiken. Beide opties zullen ongeveer 4 meter breed zijn en daardoor net door het smalste stuk op het dak kunnen. In het ergste geval maak je een nieuw groepje. Gezien de pijpen relatief hoog zijn en kort op elkaar staan is het selectief weghalen van panelen waar schaduw op kan vallen om zonder optimizers door te gaan ook al bijna niet te doen. Dan moet je er in verhouding te veel weghalen mijn inziens. En als je toch al met optimizers gaat werken maak die paar extra ook niet meer uit ;)

Wat denken jullie?

Er is een 3 fase aansluiting aanwezig verder aanwezig dus een 3 fase omvormer behoort tot de mogelijkheden. Omvormer kan groter voor een uitbreiding op de carport voor het huis (ooit wellicht).
[Voor 3% gewijzigd door Pascal Saul op 07-06-2017 17:52]


 • Atomic2005
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 22:58

Atomic2005

Abundat dulcibus vitiis

@Pascal Saul En die 1meter hoge pijp inkorten?

hoe kom je bij 28x SF dan?

Ik zie dan rechts (westkant) een oost/west schans met 16stuks. (10meter lang)
Dan in de midden nog een rij van 8 gericht naar het westen.
Dan hou je links (oostkant) nog bovenaan plek voor 3stuks, dan 1 overslaan voor die hoge pijp. Onder ook nog plek voor 2 tot die kleine afvoerpijpjes. En tussen biede pijpen links ook nog plek voor 2 of 3.

Of bovenaan zuidgerichtje schans met portrait panelen er op, 4 breed, 3 rijen diep. Dan word die schans mooi 4meter breed, en 3,75diep. Precies voor die pijp stopt deze. Zijn al 12panelen.
En onderkant (noordkant vd dak) een 3x3 schans, maar dan liggen/landschape. kan die precies beginnen onder die kleine pijpjes.
Zit je al op 21 panelen. Kun je ni het middenblok nog oost/west ook losse zuidgerichte rijtjes maken.

[Voor 68% gewijzigd door Atomic2005 op 07-06-2017 19:17]

4000Wp - Zuid Live PVoutput & 7560Wp - Oost/West/btjeZuid - Live PVoutput & Atlantic 200L


 • Carani
 • Registratie: Mei 2017
 • Laatst online: 16-01 13:38
Nou het is zo ver hoor. Er is een extra groep gemaakt, de kabels zijn getrokken, de omvormer hangt en de platdakconstructie ligt inclusief ballast op het dak.

Helaas staan de bijbehorende panelen nog in de loods van de transporteur :'(

De wagen was eerst vertraagd wegens panne, de mannen zijn toen maar vast gaan aanleggen wat ze al konden. Toen de vervangende vrachtwagen kwam had de installatieploeg al een dik uur zitten lunchen en koffiedrinken omdat alles af was, op de panelen na. En toen bleek dus dat de transporteur de verkeerde panelen had ingeladen. En geen wagens meer vrij, dus geen mogelijkheid om de panelen nog op tijd bij ons te krijgen.

Nou hadden ze van mij best een setje zwarte mono's op mijn platdak mogen installeren, maar de meneer die morgen aan de beurt is zou het vast minder vinden om 15 blauwe poly panelen te mengen met 15 zwarte.

Dus. Zucht. Morgen in de herhaling...

 • Zuluman
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 23:07

Zuluman

German -Zulu -Russian -Dutch

Ik had een korte vraag en heeft betrekking op mijn topic: Keuze opstelling zonnepanelen

Ben er in principe uit. Het wordt een 6 oost en 6 west opstelling . Alleen twijfel ik tussen deze 2 panelen:

€ 207,- LG Solar 300N1T-G4 BiFacial 207,- per stuk
€ 172.50 BenQ / AUO SunVivo - PM060MW2 300Wp (TW)

Ik ben op zoek naar argumenten waarom ik eventueel meer zou uitgeven voor de LG bifacial. Garantie? Ervaringen met de merken? En zou je het verschil in opbrengst gaan merken? De LG zou beter met difuus daglicht om kunnen gaan en beter presteren onder hogere temperaturen.

6.000Wp > Oost/West 4800Wp + Zuid 1200Wp / Enphase M250x13+M215x7 / 12xLG Bifacial 300Wp +8x Longi 300Wp PVOutput


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 23:50
nklaver234 schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 11:44:
Een aantal keuzes zijn gemaakt en in gang gezet. Maar er blijven nog veel vragen over.

In een adviesgesprek met een bedrijf uit Lelystad heb ik de volgende informatie gekregen en wil dit graag valideren bij jullie mede tweakers.
- Bij 1 fase aansluitingen kan de omvormer alleen energie opwekken voor de groepen die op dezelfde aardlekschakelaar zitten of terug leveren aan het net.
- Bij een 3 fase aansluitng kan de omvormer energie opwekken voor alle aangesloten aardlek groepen. Het eigengebruik neemt dus toe (voordeliger indien salderen stopt).
- De omvormers van GoodWe zijn verbeterde uitvoeringen van de SMA omvormers?

Volgende week wordt de groepenkast aangepast
- De kast wordt geschikt gemaakt voor 3-fase.
- Er komt een hoofdschakelaar bij en twee extra aardleks. 1 omdat er nu een groep is van 6 en er twee automaten naar een nieuwe aardlek moeten en 1 eigen aardlek voor de zonnepanelen.
Bij Stedin is de aanvraag gedaan om te wisselen naar 3-fase.
[afbeelding]

Op het dak gaan we 24 x Solar Frontier SF275-S leggen.
De overweging is dat deze panelen ondanks dat ze minder piek vermogen hebben gemiddeld genomen meer zouden opleveren. Zelfs als het totaal minder is dan zou ik ze nog steeds kiezen omdat ze veel gelijkmatiger productie opleveren, ook bij minder zonnig weer en in de winter. Hierdoor neemt het percentage eigen verbruik toe.
[afbeelding]. Het ventilatiepijpje laat ik nog wat meer naar de zijkant zetten of maak ik een bocht in als de dakdoorvoer gemaakt wordt. Moet dan even uitmeten dat het netjes tussen de staanders van de panelen valt.

De omvormer: Ik ben zeer gevoelig voor geluid. Nu wil ik de omvormer in de kruipruimte plaatsen. De ruimte tussen het zand en de tempex is ongeveer 65cm.
Mijn voorkeur is een SMA omvormer omdat ik van de Sunny Boy 3000TL-21 nooit een vervelend geluid heb gehoord en dat bij een aantal andere omvormers wel zo is.
De lichtste 3-fase omvormer van SMA (Tripower 5000TL) is 73cm hoog en 47 cm breed.
Moet ik deze omvormer eigenlijk wel willen gebruiken? de capaciteit is 5100W en paneren zijn 24x175 = 4200. De omvormer zou volgens de berekeningen dan tussen de 3000 en 4600 moeten zitten.
Mag/kan je die omvormer ook gedraaid ophangen?
Of ophangen ter hoogte van een ventilatiegat en daar de tempex deels verwijderen?
Of toch dan maar in het washok op de 2de etage ophangen bij de wasmachine en de droger?

De omvormer kan 1000V ingangsspanning aan, 150 volt minimale spanning en 188V startspanning. De panelen (hebben een open circuit spanning van 104V en 89V maximum output. Ik zou dan 4 strings van 6 panelen moeten maken om het optimaal te laten werken?

Ik begin ook steeds meer te overwegen om het zelf te installeren, zeker als de dakdoorvoer al gedaan is.
De kabels lopen door de centrale leidingkoker langs de trap. moeten deze nog in een omhulsel of mogen deze los hangen?
Voor 24x sf hoef je niet naar 3 fase om, maar zoals het nu zit kan ook niet aangezien je 5 groepen per aardlek hebt en dan moet er nog pv bij.
De hoofdschakelaar moet tussen meterbord en groepenkast, een abb hs404 dus dan komt je meterkast zelf 11 cm omhoog.
Nieuw busboardje er in voor 3 fase en een extra aardlek.
Aardig gedoe voor alleen pv, niet echt nodig ook.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging

@Rol-Co
Hij wil naar 3-fase vanwege een stoomoven van 5 kW en inductie van 7 ,2 kW
Niet vanwege de panelen.
6x4 of 4x6 het kan allemaal op 1-fase of 3-fase.

Of als je wlt douchen op 13 kW ;-)

[Voor 10% gewijzigd door AUijtdehaag op 07-06-2017 20:51]

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Atomic2005
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 22:58

Atomic2005

Abundat dulcibus vitiis

AUijtdehaag schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 20:50:
@Rol-Co
Hij wil naar 3-fase vanwege een stoomoven van 5 kW en inductie van 7 ,2 kW
Niet vanwege de panelen.
6x4 of 4x6 het kan allemaal op 1-fase of 3-fase.

Of als je wlt douchen op 13 kW ;-)
Moet jij niet sirtaki dansen?

En heb je ook een mening over pascal saul zn platte dak met SF'jes?

[Voor 9% gewijzigd door Atomic2005 op 07-06-2017 20:52]

4000Wp - Zuid Live PVoutput & 7560Wp - Oost/West/btjeZuid - Live PVoutput & Atlantic 200L

Ouzo?

Kan op een terras ook wel reageren hoor ;-)

Nee geen advies voor pascalsaul. Dat lukt jouw prima ;-)

[Voor 118% gewijzigd door AUijtdehaag op 07-06-2017 20:54]

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


 • Proton_
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 21:30

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

Heeft er iemand ervaring met Hosola optimizer Plus700-D?
Volgens de datasheet lust-ie max 60V en 10A. Dan kom ik niet op 700 watt.
Heeft hij 2 MPPTs (volgens de datasheet niet) of 20A input/output?

'19 Hyundai Kona EV, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant R290 monoblock


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • mb1
 • Registratie: September 2011
 • Laatst online: 23:46
24SF past wel heel mooi op een Steca 4200!
Ik ben ook allergisch voor lawaai en de steca is super stil.

 • rowicom
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 04-06 21:43
Ik snap (als beginner) die opmerkingen over ''herrrie'' van de omvormer niet. Van mijn Goodwe 2500 hoor ik helemaal niets. Zelfs niet met een stethoscoop als ie 2,5 kW staat te duwen...

 • TFHfony
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 18:55

TFHfony

Professional Weirdo

Topicstarter
Mijn APS YC-500's en YC-500i's hoor ik ook totaal niet :) :)

www.file-hunter.com | www.arnauddeklerk.com | Mijn zonnepaneeltjes LIVE: http://pvoutput.org/list.jsp?sid=40939


 • Atomic2005
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 22:58

Atomic2005

Abundat dulcibus vitiis

rowicom schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 21:14:
Ik snap (als beginner) die opmerkingen over ''herrrie'' van de omvormer niet. Van mijn Goodwe 2500 hoor ik helemaal niets. Zelfs niet met een stethoscoop als ie 2,5 kW staat te duwen...
Dan tref je het, moet je hier rond middaguur op zonnige dag eens binnen straal van 10 meter naast mijn oude Omnik4.0TL staan >:)

4000Wp - Zuid Live PVoutput & 7560Wp - Oost/West/btjeZuid - Live PVoutput & Atlantic 200L


 • Atomic2005
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 22:58

Atomic2005

Abundat dulcibus vitiis

Zuluman schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 20:37:
Ik had een korte vraag en heeft betrekking op mijn topic: Keuze opstelling zonnepanelen

Ben er in principe uit. Het wordt een 6 oost en 6 west opstelling . Alleen twijfel ik tussen deze 2 panelen:

€ 207,- LG Solar 300N1T-G4 BiFacial 207,- per stuk
€ 172.50 BenQ / AUO SunVivo - PM060MW2 300Wp (TW)

Ik ben op zoek naar argumenten waarom ik eventueel meer zou uitgeven voor de LG bifacial. Garantie? Ervaringen met de merken? En zou je het verschil in opbrengst gaan merken? De LG zou beter met difuus daglicht om kunnen gaan en beter presteren onder hogere temperaturen.
Zou zelf "gewoon" voor de laagste prijs gaan, scheelt 414euro. Als jij denkt dat je daar binnen een paar jaar ruim 2400kWh EXTRA mee binnen harken, dan moet je het doen, anders gewoon laagste prijs pakken :P

4000Wp - Zuid Live PVoutput & 7560Wp - Oost/West/btjeZuid - Live PVoutput & Atlantic 200L


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • nklaver234
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 22:16
@Rol-Co Meterkast moet toch veranderen want nu twee aardleks waarvan een met 4 en de ander met 6 groepen (dat mag niet). Er moet dus toch al een aardlek bij. Dan nog een extra groep voor de zonnepanelen en we willen nog ruimte voor uitbreiding met een 5kW stoomoven. Dus dan is er ook alweer een vierde aardlek nodig en eigenlijk ook 3 fase zoals gezegd vanwege de 7 kW kookplaat en dan hebben het nog niet over de heteluchtoven/magnetron, de quooker, wasmachine, droger, vriezer, etc.. En als ik dan toch naar 3-fase moet dan beter nu.
@WoudseHoeve Inderdaad 175Wp. En natuurlijk doe ik het veilig. De aanpassingen in de meterkast laat ik doen. Dat gebeurd volgende week. Ik zoek ook een dakdekker om de dakdoorvoer te maken, dat doe ik ook niet zelf. HEt plat dak is goed bereikbaar vanaf het dakterras, dan heb je maar een klein laddertje nodig (6 of 7 treden). Ik ga dan wel een afvoerbuis leggen vanaf de dakdoorvoer door de leidingkoker (komt helemaal achterin de koker dus doorboren bij het ophangen van een schilderij zal wel meevallen.
Dan ben ik volgens mij helemaal voorbereid voor de installatie.

Kan iemand mij nog voorzien van advies over hoeveel strings en hoeveel panelen in een string als de omvormer een minimale spanning heeft van 150W en een startspanning van 188 Watt en er 24 panelen zijn (12 west / 12 oost, geen schaduw) met een open circuit spanning van 104V en 89V maximum output.
panelen: http://www.sun-solar.nl/w..._Solar-Frontier-S-175.pdf
omvormer: http://shop.winkelman-zonnepanelen.nl/pdf/tripower.pdf
Snap ik het goed dat deze omvormer 4 strings aankan? Dan zou ik dus 4 strings van 6 panelen moeten maken die dan zo rond de 600Watt per string zijn? Dan is 1/3 van de string spanning voldoende om de omvormer te laten starten? De solar frontier panelen hebben ongeveer 3x zoveel Volt output dan de reguliere crystallijn panelen. Amperage ligt ongeveer een factor 5 lager dus Watt is daarom lager op ongeveer 3/5 = 60% van aan crystallijnpaneel. Betekend dit dan dat je voor dunne film panelen zwaardere omvormers nodig hebt omdat je sneller aan die 800/1000V zit? Waarschijnlijk snap ik het dus niet.

Acties:
 • +1Henk 'm!
Haha nee je snapt er nog niet veel van hi,ik ga snel douche.....

1 PVoutput . Dongen NB


 • rowicom
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 04-06 21:43
TFHfony schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 21:17:
Mijn APS YC-500's en YC-500i's hoor ik ook totaal niet :) :)
Ja, grappig joh

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Andre1973
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 01-04 16:43

Andre1973

2030 Wp op Z & 2040 Wp SF ZW

@nklaver234
Je kunt meerdere strings van SF parallel zetten op 1 MPP.
dat zou in jouw geval 2 strings van 6 panelen in serie parallel plaatsen aan elkaar en deze als 1 string beschouwen, op 1 mpp aansluiten.
De spanning word dan 6x de spanning en de stroom 2x de stroom.
Let dan op de specs van de omvormer of die dat aankan, ook als de spanning onder invloed van de temp. 10% stijgt (heel blijft) / daalt.(aan blijft gaan)

De meeste 3 fase omvormers kunnen dat (2x2x6SF) wel hebben.

Het is gewoon een puzzeltje met specs. van de omvormer en die van de panelen.

Het vermogen blijft gewoon het vermogen, je hoeft voor SF geen zwaardere omvormer te hebben.

SF geeft zo'n 10-20% meer opbrengst in kWh / Wp t.o.v. kristallijn omdat je ze in verhouding wat beter doen onder slechtere omstandigheden die we vaker hebben in de tijden van lage opbrengst. Daardoor iets meer opbrengst verspreid over het jaar i.d.d.

SF is een heel ander paneel, andere techniek andere afmeting, glas-glas paneel, etc.

De toegelaten manieren en plaatsen voor de omvormer kun je vinden in het boekje daarvan, die zijn (bijna) allemaal wel ergens te downloaden 90 graden draaien is nooit een goed idee volgens mij, idd o.a. vanwege de convectie luchtstroom, en vast nog meer. Sommige mag je gewoon ook buiten hangen, dus waarom niet in een kruipruimte.

Mijn SE 2200HD hoor ik niet met 2 kW productie, mijn 4! soladins 600 hoor ik goed bij 2kW producie, zeker omdat ze allemaal een ander toerental draaien op de fan. En dat zal nog wel even zo blijven gezien ik er nog 3 spare heb liggen.

[Voor 28% gewijzigd door Andre1973 op 07-06-2017 23:15]

ZZP'er in de solar (werkvoorbereiding / voorman / plaatsen) sinds 2009 fulltime met PV bezig. Met houtkachel en warmtepomp gasvrij!


 • Pascal Saul
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 30-04 15:53
Atomic2005 schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 19:00:
@Pascal Saul En die 1meter hoge pijp inkorten?

hoe kom je bij 28x SF dan?

Ik zie dan rechts (westkant) een oost/west schans met 16stuks. (10meter lang)
Dan in de midden nog een rij van 8 gericht naar het westen.
Dan hou je links (oostkant) nog bovenaan plek voor 3stuks, dan 1 overslaan voor die hoge pijp. Onder ook nog plek voor 2 tot die kleine afvoerpijpjes. En tussen biede pijpen links ook nog plek voor 2 of 3.

Of bovenaan zuidgerichtje schans met portrait panelen er op, 4 breed, 3 rijen diep. Dan word die schans mooi 4meter breed, en 3,75diep. Precies voor die pijp stopt deze. Zijn al 12panelen.
En onderkant (noordkant vd dak) een 3x3 schans, maar dan liggen/landschape. kan die precies beginnen onder die kleine pijpjes.
Zit je al op 21 panelen. Kun je ni het middenblok nog oost/west ook losse zuidgerichte rijtjes maken.
Gewoon 4 rijen van 7 panelen oost/west met het korte tussenstuk met Flatfix Fusion (~4.1x9m). Dan kan je met optimizers de shaduw vangende panelen opvangen en licht het bomvol.

Zo'n schans had ik ook naar gekeken maar 4x3 in portrait kon ik zo snel niet vinden. Deze zal ook vrij hoog worden zodat je direct daar achter nog de nodige ruimte moet vrij houden voordat je weer wat panelen kwijt kan.

Die pijp voor de houtkachel moet zo hoog zijn, zie https://www.kachelconcurr.../plaats-kachelpijp-op-dak

Waarschijnlijk gaat het nu eerst gewoon 6x2 in het midden worden om te beginnen... dat dekt namelijk het huidige verbruik af van 3000kwh.

 • roy77
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 30-05 09:06
Wij zitten met een dilemma.
Onze voorkeur gaat uit naar een 3-fase omvormer, en we hebben 2 loze leidingen vanaf de zolder naar de meterkast.
Nu hebben de LL slecht een diameter (binnendiameter) van 13mm.
Een installateur zegt dat een 5x2.5m2 kabel niet kan en mag. De ander zegt 5 losse 2.5m2 draden te kunnen trekken of desnoods te verdelen over de 2 LL. Nadeel daarvan is weer dat we allebei de LL kwijt zijn terwijl de 2e LL voor de droger bedoelt is (dit kan evt opgelost worden met een pv-verdeler?)

Hier iemand nog ideeën of suggesties?

9200WP, ERST20D-VM2D + SUZ-SWM40 VA


 • V77
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 08-01-2020
TFHfony schreef op woensdag 7 juni 2017 @ 16:39:
[...]

Da's inderdaad een redelijk nette score hoor :)
Maareh, misschien moet je je set eens aanmelden via PVoutput. Dan kan je veel makkelijker vergelijken.
bedankt voor de tip, ga ik zeker doen.

3575wP # 13 x 275wP # Solar Edge # Azitmuth -35° # Helling 40° # Live PVoutput


 • Wailing_Banshee
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 05-06 15:19

Wailing_Banshee

You're Next

Waarom kan ik nergens een site vinden waarop ik omvormers kan kiezen op basis van extra's....

Oude situatie: Zeversolar omvormer (3000W) met 12x 260Wp panelen (dus 3120Wp). Maar deze heeft geen ethernet aansluiting.
Mijn gewenste situatie: minimaal 20, maximaal weet ik nog niet (8 panelen kunnen er sowieso bij, maar mischien zelfs 12). Maar dat kan ik wel meten. Maar die omvormer... Ik zoek een omvormer met ingebouwde ethernet aansluiting (wifi ben ik niet in geinteresseerd). Maar dat niet alleen, maar hij moet ook een API bevatten waarmee ik zelf de data kan uitlezen voor mijn eigen database. Gewoon met een service draaiende op een Windows server. Ik weet dat de Fronius Symo zo'n interface heeft. Maar zijn er ook andere omvormers die dat hebben?

Offertes aanvragen heeft tot nu toe maar 1 resultaat opgeleverd en daar was ik het absoluut niet mee eens (8 panelen van 275Wp extra en een 4000Wp omvormer die niet eens een ethernet aansluiting had terwijl ik die expliciet had aangegeven). Dus ik ga het nu maar eens anders doen: zelf de spullen kopen en een installateur inhuren die het kan installeren.

Thousands of years ago, cats were worshipped as Gods. Cats have never forgotten this.


 • Atomic2005
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 22:58

Atomic2005

Abundat dulcibus vitiis

Pascal Saul schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 00:15:
[...]


Waarschijnlijk gaat het nu eerst gewoon 6x2 in het midden worden om te beginnen... dat dekt namelijk het huidige verbruik af van 3000kwh.
Als dat het verbruik al dekt, pak dan een oost/west schans van 2x 8panelen aan die rechterkant vd tekening ( west). Dan hou je links vrij om later zoveel bij te leggen als je wilt.

Dan leg je op termijn alleen links nog een naar het westen gerichte rij van 8 panelen bijna tegen die rechter oost/west schans aan. Dan heb je simpel 3rijden van 8 panelen (2x naar het westen, en 1 rij naar het oosten) , en blijf je nog bij de schoorstenen vandaan.

Hoef je geen optimizers en ander gedoe. Strings van 4. Simpel en betaalbaar. Zelf te leggen. Schansen laat je bij westlandsolar maken voor omgerekend 29,50 per paneel. Mag je zelf precies bepalen hoe hoog ze maken worden. En evt zonne schans naar zuid gericht maken ze ook gewoon op aanvraag, wel stukje duurder uiteraard. Zijn ook andere partijen voor.

[Voor 6% gewijzigd door Atomic2005 op 08-06-2017 08:12]

4000Wp - Zuid Live PVoutput & 7560Wp - Oost/West/btjeZuid - Live PVoutput & Atlantic 200L


 • Proton_
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 21:30

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

roy77 schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 07:12:
Wij zitten met een dilemma.
Onze voorkeur gaat uit naar een 3-fase omvormer, en we hebben 2 loze leidingen vanaf de zolder naar de meterkast.
Nu hebben de LL slecht een diameter (binnendiameter) van 13mm.
Een installateur zegt dat een 5x2.5m2 kabel niet kan en mag. De ander zegt 5 losse 2.5m2 draden te kunnen trekken of desnoods te verdelen over de 2 LL. Nadeel daarvan is weer dat we allebei de LL kwijt zijn terwijl de 2e LL voor de droger bedoelt is (dit kan evt opgelost worden met een pv-verdeler?)

Hier iemand nog ideeën of suggesties?
Ik ga er van uit dat het eigenlijk 5/8" buis is. Daar mag 5x1.5mm² in, die kan je 10A afzekeren (16A kan ook soms) en dan kan je dus een 7 kW driefase omvormer ophangen.
De andere loze leiding is dan vrij voor ethernet (een warmtepompdroger trekt maar 400 watt ofzo, die hoeft geen eigen groep. Vandaag de dag een ouderwetse droger kopen is natuurlijk uit den boze).

Ik durf niet te zeggen of verschillende fases van dezelfde groep door verschillende buizen een goed idee is.

'19 Hyundai Kona EV, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant R290 monoblock


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 23:50
Proton_ schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 08:41:
[...]

Ik ga er van uit dat het eigenlijk 5/8" buis is. Daar mag 5x1.5mm² in, die kan je 10A afzekeren (16A kan ook soms) en dan kan je dus een 7 kW driefase omvormer ophangen.
De andere loze leiding is dan vrij voor ethernet (een warmtepompdroger trekt maar 400 watt ofzo, die hoeft geen eigen groep. Vandaag de dag een ouderwetse droger kopen is natuurlijk uit den boze).

Ik durf niet te zeggen of verschillende fases van dezelfde groep door verschillende buizen een goed idee is.
Wasmachine en droger kunnen op 1 wasmachine groep als ze een beetje recent zijn, de 8kg wasmachine hier trekt 1900W en de 9kg droger maximaal 900W, 400 is erg weinig.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Fr33z
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 05-06 13:10
iemand een tip over een simpele tussenmeter die ik tssen mijn omvormer en het stopcontact kan gebruiken? Ik heb een Soaldin 600 die ik gewoon rechtstreeks op het stopcontact aansluit, maar ik zoek dus een tussenmeter die iig kWh's meet en liefst ook aantal Watts opwek

kan dat met: https://www.allekabels.nl...kwh-meter-1-fase-40a.html
of https://www.allekabels.nl...eter-stopcontact-16a.html ?

ik heb de winkel gevraagd maar nog geen reactie gehad

 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 23:50
Fr33z schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 08:45:
iemand een tip over een simpele tussenmeter die ik tssen mijn omvormer en het stopcontact kan gebruiken? Ik heb een Soaldin 600 die ik gewoon rechtstreeks op het stopcontact aansluit, maar ik zoek dus een tussenmeter die iig kWh's meet en liefst ook aantal Watts opwek

kan dat met: https://www.allekabels.nl...kwh-meter-1-fase-40a.html
of https://www.allekabels.nl...eter-stopcontact-16a.html ?

ik heb de winkel gevraagd maar nog geen reactie gehad
Die eerste kan, alleen andersom aansluiten omdat pv de andere kant op gaat, de 2e waarschijnlijk niet omdat hij net als de andere omgekeerd moet meten.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging

Fr33z schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 08:45:
iemand een tip over een simpele tussenmeter die ik tssen mijn omvormer en het stopcontact kan gebruiken? Ik heb een Soaldin 600 die ik gewoon rechtstreeks op het stopcontact aansluit, maar ik zoek dus een tussenmeter die iig kWh's meet en liefst ook aantal Watts opwek

kan dat met: https://www.allekabels.nl...kwh-meter-1-fase-40a.html
of https://www.allekabels.nl...eter-stopcontact-16a.html ?

ik heb de winkel gevraagd maar nog geen reactie gehad
De eerste geeft geen watt aan (15 euro gamma ),de tweede geeft wel watt aan maar niet altijd super nauwkeurig, wel eentje nemen die twee richtingen op meet voor terug leveren (12 euro hornbach ) ,als zon meter defect gaat ben je wel je standen kwijt

[Voor 3% gewijzigd door reneeke1970 op 08-06-2017 08:53]

1 PVoutput . Dongen NB


 • Cupid673
 • Registratie: Februari 2007
 • Laatst online: 24-04 16:04
Dag allen!

Hier volgt de kneuzenvraag over mijn project:

Ik heb een hellend bitumen dak (30') op Z/ZO, prima om vol te leggen met panelen. Deze heb ik onlangs dan ook gekocht via een veilingsite (50 x Axitec 260Wp). Uiteraard moeten deze nu op mijn dak gelegd worden (48 van de 50, meer passen niet). Hieronder zijn twee plaatjes van mijn dak met de beoogde opstelling:

<a href="http://imgbox.com/Jnk3SXxe" target="_blank"><img src="https://5-t.imgbox.com/Jnk3SXxe.jpg" alt="image host"/></a> <a href="http://imgbox.com/Jly3sB6a" target="_blank"><img src="https://1-t.imgbox.com/Jly3sB6a.jpg" alt="image host"/></a>Hier volgen mijn vragen:
1) Ik ben van plan ze zelf te gaan installeren. Daarvoor laat ik een dakdekker richels op het dak leggen (2 latten per paneel, dus 12 richels. Die laat ik in bitumen inpakken om lekkage te voorkomen. Vervolgens ga ik de panelen met Solar construct klemmen op die richels bevestigen. Tot zover voorzie ik geen grote problemen en kan ik het zelf wel af.
2) Vervolgens ben ik van plan om een Solaredge SE 15k met P600 optimizers te gebruiken. Hoewel er weinig tot geen schaduw op het dak valt, kies ik hier toch voor vanwege de monitoring van de individuele panelen. Het is een aardige oppervlakte. Wanneer er iets fout is met een paneel wil ik makkelijk er achter komen waar de schoen wringt. De keuze voor de P600 is kostentechnisch. Ik heb nog geen redenen gevonden om niet voor de P600, maar voor de gangbaardere P300 te kiezen.
3) De electrische installatie wil ik laten doen. Ik heb geen zin om aan mijn meterkast te gaan prutsen en de boel te verzieken.

Dit is het plan. Dit zijn mijn vragen/onzekerheden:
a) ik heb eerder al een vraag gepost over de windbelasting. Eigenlijk wil ik de panelen strak in de linkerbovenhoek plaatsen, omdat rechts de dakdoorvoer voor de kabels is. In het Zuiden van het dak wil ik een brede rand vrijhouden, omdat daar het water naartoe loopt en ik voldoende ruimte vrij wil houden om bladeren weg te halen en te kunnen staan. Echter ik weet niet of dit windbelastingtechnisch wel zo handig is.
b) ik schaf dus zelf de montagematerialen aan en de omvormer en optimizers. Daarnaast gaan de panelen in één grote string. Of kan ik beter met twee strings van 24 werken? Dat is iets meer prusten om twee kabels van 4mm2 in een 19mm leiding te brengen, maar zou moeten lukken. Al naar gelang hoe ik de string leg, zijn de kabels naar de eerste en laatste optimizer dan toch alles wat ik nodig heb? Even los van de materialen tussen omvormer en meterkast?

Bedankt voor jullie input!

[Voor 7% gewijzigd door Cupid673 op 08-06-2017 09:05]

48 x Axitec 260Wp - Goodwe 15k - www.pvoutput.org/list.jsp?userid=59318


 • Proton_
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 21:30

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

Cupid673 schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 09:04:
2) Vervolgens ben ik van plan om een Solaredge SE 15k met P600 optimizers te gebruiken. Daarnaast gaan de panelen in één grote string. Of kan ik beter met twee strings van 24 werken?
Mooi vol dak zo.
De datasheet van de optimizer zegt maximaal 60 modules op een SE 15k... maar ook maximaal 11250 W per string, en daar ga je overheen.

Dat komt omdat de optimizers samen altijd 750V maken en ze begrensd zijn op 15A. 750V * 15A = 11250W.
Ik verwacht niet dat er iets stuk gaat, maar weet dat je 15 kW omvormer niet meer dan 11 kW gaat leveren met 12 kW aan panelen :)

[Voor 17% gewijzigd door Proton_ op 08-06-2017 09:37]

'19 Hyundai Kona EV, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant R290 monoblock


 • Cupid673
 • Registratie: Februari 2007
 • Laatst online: 24-04 16:04
Proton_ schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 09:25:
[...]

Mooi vol dak zo.
De datasheet van de optimizer zegt maximaal 60 modules op een SE 15k... maar ook maximaal 11250 W per string, en daar ga je overheen.

Dat komt omdat de optimizers samen altijd 750V maken en ze begrensd zijn op 15A. 750V * 15A = 11250W.
Ik verwacht niet dat er iets stuk gaat, maar weet dat je 15 kW omvormer niet meer dan 11 kW gaat leveren met 12 kW aan panelen :)
Okay dus zal ik twee strings aan moeten sluiten. Dat is volgens mij met de SE 15k mogelijk. Eén vraag beantwoord :)

48 x Axitec 260Wp - Goodwe 15k - www.pvoutput.org/list.jsp?userid=59318


 • Fr33z
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 05-06 13:10
reneeke1970 schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 08:52:
[...]

De eerste geeft geen watt aan (15 euro gamma ),de tweede geeft wel watt aan maar niet altijd super nauwkeurig, wel eentje nemen die twee richtingen op meet voor terug leveren (12 euro hornbach ) ,als zon meter defect gaat ben je wel je standen kwijt
bedankt voor de info! liefst heb ik zo'n digitale, maar hoe kom je er achter of die 2 kanten op kan meten?

hornbach optie 1:
http://www.hornbach.nl/sh...-600/8054598/artikel.html

optie 2
http://www.hornbach.nl/sh...M231/8317824/artikel.html
Cupid673 schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 09:43:
[...]


Okay dus zal ik twee strings aan moeten sluiten. Dat is volgens mij met de SE 15k mogelijk. Eén vraag beantwoord :)
Waarom geen 2×24 op reguliere omvormer met tigo voor logging en beter rendement dan se?
Optimisers plus mmu is 300/400 goedkoper denk.

1 PVoutput . Dongen NB

Fr33z schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 09:50:
[...]


bedankt voor de info! liefst heb ik zo'n digitale, maar hoe kom je er achter of die 2 kanten op kan meten?

hornbach optie 1:
http://www.hornbach.nl/sh...-600/8054598/artikel.html

optie 2
http://www.hornbach.nl/sh...M231/8317824/artikel.html
Optie één is dezelfde als ik heb geloof ik, het staat op de verpakking haha

1 PVoutput . Dongen NB


 • Fr33z
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 05-06 13:10
reneeke1970 schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 10:05:
[...]

Optie één is dezelfde als ik heb geloof ik, het staat op de verpakking haha
en jij gebruikt hem ook voor meten van opbrengst of niet? heb de handleiding gelezen maar kan niet vinden of er ook levering ipv afname gemeten kan worden
Fr33z schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 10:23:
[...]


en jij gebruikt hem ook voor meten van opbrengst of niet? heb de handleiding gelezen maar kan niet vinden of er ook levering ipv afname gemeten kan worden
Ja ik heb paar panelen met aps omvormer en daar zit hij tijdelijk tussen. Wel regelmatig standen noteren want defect of lang zonder stroom is foetsie standen.
Wil je serieus loggen op die draai schijf meter die je liet zien kun je een youless plakken en koppelen met pvoutput,beetje geluk 45 euro op marktplaats

1 PVoutput . Dongen NB


 • Cupid673
 • Registratie: Februari 2007
 • Laatst online: 24-04 16:04
reneeke1970 schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 10:03:
[...]

Waarom geen 2×24 op reguliere omvormer met tigo voor logging en beter rendement dan se?
Optimisers plus mmu is 300/400 goedkoper denk.
Omdat ik blij ben dat ik SE met optimizers snap (denk ik)
Elk graadje ingewikkelder maakt het voor mij al lastiger om het zelf te doen 8)7

48 x Axitec 260Wp - Goodwe 15k - www.pvoutput.org/list.jsp?userid=59318

Cupid673 schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 10:39:
[...]


Omdat ik blij ben dat ik SE met optimizers snap (denk ik)
Elk graadje ingewikkelder maakt het voor mij al lastiger om het zelf te doen 8)7
Als ik af en toe hoor hoe ze met se zitten te prutsen denk ik dat tigo eenvoudiger is

1 PVoutput . Dongen NB


 • Cupid673
 • Registratie: Februari 2007
 • Laatst online: 24-04 16:04
reneeke1970 schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 10:03:
[...]

Waarom geen 2×24 op reguliere omvormer met tigo voor logging en beter rendement dan se?
Optimisers plus mmu is 300/400 goedkoper denk.
Waarom zou tigo overigens een beter rendement hebben?

48 x Axitec 260Wp - Goodwe 15k - www.pvoutput.org/list.jsp?userid=59318

Cupid673 schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 10:49:
[...]


Waarom zou tigo overigens een beter rendement hebben?
Rendement tigo optimiser is 99.9
Rendement se optimiser is 98 aflopend naar 80 indien slechts met 20 watt belast.
Alleen als je echt schaduw hebt is se beter, maar zonder schaduw niet tenzij je afwijking in panelen krijgt.

Tigo duo is 85 euro
Se geen idee, 55 ongeveer???
Mmu tigo is 240 euro

1 PVoutput . Dongen NB


 • leon0013
 • Registratie: April 2017
 • Laatst online: 24-05 13:24

leon0013

Ooit waren het er twaalf

Fr33z schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 09:50:
[...]

bedankt voor de info! liefst heb ik zo'n digitale, maar hoe kom je er achter of die 2 kanten op kan meten?

hornbach optie 1:
Dat is dezelfde als ik momenteel gebruik op m'n schuurtje. ( 1x steca 500 )
Een nadeel van deze vind ik wel dat hij vanaf 5W en lager geen actueel vermogen laat zien (en registreert?)

Hij meet dus wel gewoon netjes teruglevering. Nog geen last met uitval/resetten maar ik heb 'm ook nog maar een tweetal weken in gebruik.

7x185 Wp mono op Growatt 1500s; 4x250Wp mono op Growatt 1000s; 4x2 75Wp CdTe op Steca 500


 • Cupid673
 • Registratie: Februari 2007
 • Laatst online: 24-04 16:04
reneeke1970 schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 10:57:
[...]

Rendement tigo optimiser is 99.9
Rendement se optimiser is 98 aflopend naar 80 indien slechts met 20 watt belast.
Alleen als je echt schaduw hebt is se beter, maar zonder schaduw niet tenzij je afwijking in panelen krijgt.

Tigo duo is 85 euro
Se geen idee, 55 ongeveer???
Mmu tigo is 240 euro
Rendement is helder.
Kosten... reken even mee: 24 * 85= €2040, 24 * 55= €1320. De SE15k is zo'n €1400 en de SMA omvormer heb ik nog niet kunnen vinden. Sunny Boy gaat maar tot 5k en de 3fase kosten een hele smak meer. Dan moet je wel heel veel extra rendement behalen.

48 x Axitec 260Wp - Goodwe 15k - www.pvoutput.org/list.jsp?userid=59318


 • swapevent
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 03-05-2019
ik zit net eens door mijn opbrengst geschiedenis heen te kijken en t valt me op dat tov 2015 en 2016 de opbrengst een stuk lager is. ook bij andere in de buurt zie ik dit
is 2015 nu een jaar geweest met veel zonnige dagen en 2016 en 2017 tot heden zoveel minder?

18*240wp,Omnik4, oost-west opstelling,8*250 west omnik 2


 • Atomic2005
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 22:58

Atomic2005

Abundat dulcibus vitiis

Cupid673 schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 11:20:
[...]


Rendement is helder.
Kosten... reken even mee: 24 * 85= €2040, 24 * 55= €1320. De SE15k is zo'n €1400 en de SMA omvormer heb ik nog niet kunnen vinden. Sunny Boy gaat maar tot 5k en de 3fase kosten een hele smak meer. Dan moet je wel heel veel extra rendement behalen.
Onze Limburgse vriend nog wat staan? iemand...
Anders Marktplaats voor een gebruikte 3fase SMA

4000Wp - Zuid Live PVoutput & 7560Wp - Oost/West/btjeZuid - Live PVoutput & Atlantic 200L

Cupid673 schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 11:20:
[...]


Rendement is helder.
Kosten... reken even mee: 24 * 85= €2040, 24 * 55= €1320. De SE15k is zo'n €1400 en de SMA omvormer heb ik nog niet kunnen vinden. Sunny Boy gaat maar tot 5k en de 3fase kosten een hele smak meer. Dan moet je wel heel veel extra rendement behalen.
Se is geen duo maar enkel paneel toch?
Omvormer prijs weet ik ook niet, heb al eens een 20 kw voor 800 gezien op marktplaats, bijna niemand kan iets met die dingen denk ik haha

1 PVoutput . Dongen NB


Anoniem: 931057

Ik zit in België dus om mijn toekomstige installatie te optimaliseren dien ik helaas een zo klein mogelijke omvormer te plaatsen.

Nu is mijn vraag wat een moderne omvormer doet op de piekmomenten waar de panelen meer leveren dan waar de omvormer voor gerate is? Mijn ouders hebben een installatie van een jaar of 9 oud en daar schakelt de omvormer zichzelf tijdelijk volledig uit als de input te hoog begint te worden.

Is dat een normaal gedrag of toppen de meeste omvormers af als de input te hoog is?
Pagina: 1 2 3 ... 106 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Losse aankoopadviezen en het bespreken van offertes horen in een eigen topic.
Tevens discussies over wel/niet laten plaatsen van een slimme meter NIET hier, maar hier: Slimme energiemeter, weigeren??

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee