Naalroc schreef op woensdag 25 december 2019 @ 17:16:
[...]
Ik snap je commentaar, maar als je recent materiaal in gebruik hebt , en er moet een uitbreiding komen ivm zonnepanelen, dan kan dat recente materiaal wel hergebruikt worden in de nieuwe /grotere kast; de hoogte verdeling van een ABB ALS van de contacten onderling is gelijk met bv GE, maar het ene merk heeft alles net een paar mm hoger liggen dan het andere. Wat dan wel kan is een kamrail tussen de automaten, en een draadbrug naar de ALS; is dat dan wel acceptabel? lijkt me wel, als 4 bruggen wel 'kunnen'.
Jot. Al ga je van de ALS met draad naar een een kam met 3 automaten toe en ga je van onder de 3e automaat met draad door naar een 4e... De meeste kammen kun je samen met een draad in de automaat aansluiten. Als je over dat feitje twijfelt dan is informatie van de fabrikant wederom leidend.
Overigens, ik heb heb 3 x 25 A aansluiting, dus zou dan met 4 mm2 flex kunnen volstaan, ná de automaat (en 6 mm2 er vóór?)
Als je rekent met max 25A kun je de gehele verdeler bedraden met 4mm². Let wel op als je meerdere voedingsbronnen hebt, dat je moet rekenen met de hoogst mogelijke theoretische stroom, dus bijvoorbeeld zonnepanelen kunnen er voor zorgen dat er meer dan 25A door de bedrading kan lopen. Persoonlijk zou ik alles gewoon 6mm² houden, dan is het geschikt voor 40A, waarschijnlijk net zoals de toegepaste hoofdschakelaar, aardlekschakelaars enzo.
De ABB die ik bekeek, hebben dat niet, maar zelfs ibinnen hetzelfde merk (ABB) zijn er verschillende uitwendige uitvoeringen binnen de B16A die ik nu in de kast heb zitten.
Dit zijn volgens mij de meest voorkomende ABB automaten, met dubbele steekcontacten dus:
Geen idee naar welke jij kijkt.

dat zijn de phoenix klemmen waarnaar @
Jim423 refereerde?
Phoenix is een merk. Je hebt ook railklemmen / rijgklemmen van merken als Weidmuller, Wago, Siemens, Schneider Electric, Hager of Legrand. Net waar jij blij van wordt.
Ik heb toevallig een tijdje geleden railklemmen van Wago thuis gebruikt. Was aan het graven in de tuin nabij de meterkast en heb besloten om maar meteen wat kabels voor tuinverlichting / WCD's in te graven. Heb twee keer een 4x2,5+as gelegd, één naar de voortuin en één naar de achtertuin. Weet nog niet precies wat ik er mee wil gaan doen maar heb ze wel alvast aangesloten in de groepenkast. Tja, dan kom ik dus met 8 aders in de verdeelkast binnen en ik wilde het eigenlijk op één groep zetten??
Dat zit nu zo:
De soepele draad aan de onderkant komt vanaf de automaat. De twee kabels zijn parallel aangesloten aan de bovenkant, daar zijn dubbele steekcontacten makkelijk voor.

Door de bruggetjes komt er nu spanning te staan op de linker drie klemmen (dus op bruin en op zwart). Ik heb er nog steeds niets mee gedaan verder

maar ik gok zo dat ik zwart op de een of andere manier wil gaan schakelen, wellicht gewoon met een conventionele schakelaar, of met een tijdklok, we gaan het ooit wel zien.

Maar tegen die tijd trek ik de rechter brug er uit en kan ik de schakelaar of het contact van de tijdklok makkelijk aansluiten op vrije contacten van de klemmen:
Ik vind dat wel prima werken voor dit soort toepassingen.

Maar als je je hele huis van domotica wilt voorzien en dat op een dergelijke manier wilt bedraden dan kom je natuurlijk plek te kort in zo'n standaard kast...
Laat ik mezelf maar vast indekken voor de opmerkingen die ongetwijfeld gaan komen:
- Ja, onder die linker aardlekschakelaar zitten twee draden aangesloten. Deze ABB aardlekschakelaars zijn voorzien van dubbele klemmen (achter elkaar) en beide klemmen zijn geschikt om een soepele draad met adereindhuls aan te sluiten.

- Die twee draden in het blokje rechts onderin zijn van een stuk busboard wat ik niet gebruik (de rechter 4 modulen). Die zitten daar alleen in de klem geschroefd zodat ze niet los in de kast hangen.
En ja, het is vast een rommeltje en het zit vol gepropt, I don't care.

Ik heb liever extra lengte in de afgaande bedrading voor het geval ik die een keer nodig heb in plaats van mooie strak gevouwen draden. Zo vaak kijk ik nou ook weer niet in de kast met geopende kappen.
Dit is de hele kast:

Links kwam bij het huis. Rechts zelf uitgebreid.
Zo af en toe jeukt het nog wel eens om die beugeltjes links boven de kast te vervangen voor 8-voudige zadels.
Maar dan mag alles los en kan ik die stukken buis ook vervangen want daar heeft de installateur allemaal bochtjes in gebogen.
Een 4mm² twinhuls is gewoon voor 2x4mm².
Met een zelfinstellende krimptang kun je iedere maat krimpen, dus ook twinhulzen.
[
Voor 4% gewijzigd door
Xander op 25-12-2019 23:57
]