Even een praktisch vraagstuk, over selectiviteit.
Ik lees namelijk ontzettend veel tegenstrijdige verhalen, en zie ook wel een paar issues als je huisinstallatie wat groter wordt eigenlijk. Kleine samenvatting over selectiviteit: hierbij zorg je dat de gebruikte automaten bij onderverdeling steeds twee stappen (of factor 1.6) lager zijn qua nominale stroom, zodat bij overschrijding alleen de lichtste (dichts bij de overtredende verbruiker) aanspreekt.
Ik ga even uit van een tegenwoordig redelijk normale 3 fase aansluting, waarbij de netbeheerder C25 automaten plaatst die je dus zelf ook weer kan inschakelen.
Als we dan uit gaan van een 3xC25A aansluiting, dan verdelen we die onder met B16A automaten doorgaans. Wat selectief is, omdat 16A twee stappen lager is dan 25A.
- Is selectiviteit nu eigenlijk verplicht in een woonhuis? En zo ja, over de hele keten, of alleen om de hoofdzekering van de netbeheerder te beschermen?
- Waarom moeten we de automaat van de netbeheerder nog steeds beschermen eigenlijk, als we deze ook weer in kunnen schakelen? Vroeger zaten ze (smeltpatronen) achter een zegel, dan snap ik het nog...
Je plaatst nu een verdeelkast met aparte groepen in de garage bijvoorbeeld, voor de garage zelf, tuin en tuinhuis. Deze bevat ook 16A groepen omdat je incidenteel in de garage meer dan 10A nodig hebt, een flinke grasmaaier wil kunnen aansluiten in je tuin, maar gelijktijdig verbruik blijft onder de 16A. (Nominaal verbruik 3x niets....paar lampjes doorgaans)
Dan moet deze wil je selectiviteit bereiken, in je meterkast afgezekerd zijn op 25A, en moet je aansluiting van de netbeheerder dus naar 3x50A (of 3x40, zelfde tarief)? Dat is nogal een kostenpost, terwijl je alleen maar de boel wil onderverdelen?
- Is dan het alternatief om alleen een losse aardlek te plaatsen in de meterkast, en de draden dan direct zonder automaat door te voeren naar de garage, om ze daar op te splitsen in groepen? Volgens mij wil je een automaat om je bedrading naar de verdeelkast te beschermen....en als je dan moet vertrouwen op de hoofdschakelaar of automaat van de netbeheerder lijkt mij dubieus?
- Of pak je een gecombineerde aardlekautomaat van 16A, en splits je deze in de garage nog eens op in bijvoorbeeld een aantal groepen van wederom 16A? Als de automaten aanspreken, dan zullen ze hoogstwaarschijnlijk beide aanspreken, maar het blijft in je eigen netwerk. Hoe belangrijk is die selectiviteit dan nog? Je bereikt wel dat je bijvoorbeeld een aparte groep voor je tuin, garage, tuinhuis etc apart aan/af kan schakelen zonder dat deze direct naar je centrale meterkast moeten liggen.
- Wat je in ieder geval nooit wil doen, is de fase zonder aardlek de meterkast laten verlaten naar de verdeelkast.
Volgens mij wordt de richtlijn vaak niet goed geïnterpreteerd. Immers, als je vanuit de (hoofd) meterkast gewoon een aardlek en automaat plaatst, de groep met correcte bedrading transporteert naar de verdeelkast, en daar met klemmenstroken alles aan elkaar hangt is er niets aan de hand. Maar zodra je per sector in die zelfde verdeelkast wat automaten bijplaatst, wordt ineens geroepen dat je aansluiting naar 3x50A moet, en je AL+groep op 25A moet worden gezet. Dat is €200 aan extra componenten, en €900 per jaar voor je aansluiting extra