SA007 schreef op dinsdag 23 mei 2017 @ 17:26:
Wat opmerkingen:
@
Oekiejoekie Leuk dat je om 13:00 je auto in de lader drukt, je bent in de minderheid, de meesten doen dat na werktijd om een uur of 6, ook de tijd dat de opbrengst van zonneenergie flink op zijn retour is.
Overgens heb je gelijk dat het veel beter is om het in de straat op te stoken, maar de netbeheerde heeft hier geen invloed op, gebruikers bepalen wanneer en waar er verbruik is.
Als iedereen in de straat aan het terugleveren is maar op hun werk zitten zal de energie ergens moeten blijven toch?
@
Proton_ klopt, daar zit hier een vrij flinke afdeling op om die modellen voor te bereiden op wat mooi de energietransitie heet (weg van gas, warmtepompen, elektrisch rijden...)
De gelijktijdigheid is inderdaad belangrijk, maar het zijn de absolute pieken waarvoor een netverzwaring nodig zou zijn.
(zie dit niet als een aanval of zo, maar lees dit meer als extra info die netbeheerders zwaar nodig gaan hebben in de toekomst.)
het hoogte punt van de dag is niet om 13:00 maar rond de 13:40 tot 13:50 zomer tijd. (de zon zwabbert een beetje in zijn baan, of de aarde zwabbert een beetje in zijn baan, dit is afhankelijk van je geloofs-overtuiging.

)
steeds meer mensen komen er achter dat panelen op zuid helemaal niet het handigste is.
vooral platte daken worden steeds meer oost-west gedaan. (dan kun je meer Wp op een kleinere omvormer hangen. Wp = goedkoop en omvormer = duur, relatief gezien.)
zelf heb ik 5660Wp (7x190Wp(15 graden) + 7x190Wp(45 graden) op oost en 10x300Wp(45 graden) op west.) op een 3000W (3300VA) omvormer gehad.
zie grafiek:

dan zie ik toch dat west rond een uur of 19:00, toch nog flink levert.
(de netbeheerder mag blij zijn dat ik nog stroom lever voor al die elektrische kookplaten die mensen hier in de wijk gebruiken.

)
ook door de grote hoeveelheid Wp die door oost-west ligging kan, geeft een erg leuk effect als het bewolkt is.
door wolken heb je diffuse licht en dan maakt de richting die ze kijken niet uit, maar de flinke hoeveelheid Wp geeft dan wel een 1000-2000W(5-9A), en dat is wel erg stabiel.
daar heb ik ook ooit een grafiekje voor gemaakt.

7 juni was stralend weer en 5 juni was bewolkt, en dan kun je toch heel goed het verschil zien wat diffuse licht doet.
west(komt pas rond 11 uur uit de schaduw) in de schaduw met zonnig weer geeft maar 100W, is het bewolkt dan is 300W geen vreemd getal.
nu ben ik over gegaan naar een 4000VA (dus rond de 16A, hij hangt op een 16A groep en dat gaat net, die korte piekjes naar 17,5A valt binnen de karakteristiek.) omvormer, gewoon voor de fun.
dit lever mij een 4000+kWh op per jaar.
maar ik zou geen tweaker zijn als ik ook niet keek naar mijn gebruik.
het opmaken van de 4000kWh levert mij veel meer problemen op als mijn levering.
het leveren lukt wel met 16A, maar het gebruiken pfff trek regel matig een 20-30A.
dat zijn geen vreemde dingen hier in huis. (oven en frietpan aan + wat klein rest spul, en ik ga met gemak over de 25A)
dus mijn conclusie is nog steeds dat ik het net meer vervuil (zwaar belast) met mijn gebruik, en zeker niet met mijn levering.
om nog maar een beetje binnen de specs van mijn aansluiting te blijven. (1x35A)
heb ik nu een voorwaarde schakelaar voor de closein boiler in de keuken (die gehotfilt word met de warmtepomp) en oven. (oven aan = closein uit.)
en een voorwaarde schakelaar voor de douche boiler(die gehotfilt word met de warmtepomp) en de wasmachine. (wasmaschine aan = boiler uit)
het kost mij dus best wat moeite om onder de 35A te blijven, maar de levering die ik doe, daar heb ik maar 16A voor nodig.
mijn conclusie is dus wel dat mijn levering lekker stabiel is, maar mijn gebruik vrij rampzalig te noemen is.
(nu snap ik ook wel dat ik maar 1 persoon ben en dat is niet representatief voor iedereen.
maar verschillen zijn toch wel erg groot, dat ik problemen heb met 35A max gebruik en maar 16A max leveren.)
en dan moeten we straks ook nog een elektrische auto zie te gaan laden, pfff als ik soms lees wat die dingen trekken, oei oei, het net zal verzwaard moeten worden alleen daar voor al.
of als we straks met ons alle op de warmtepomp moeten en zonder gas verder gaan.
(dit is wel een heel stuk minder heftig als de auto, mijn warmtepomp doet 60% van mijn gas vervangen met maar 300W

)
er mag van mij al geld naar de netbeheerder, niet voor allerlei smoesjes over groene energie, dat is pure onzin. (ik snap wel dat ze het smoesje gebruiken, maar dat geeft wel een heel vreemd beeld.)
maar gewoon om ons gebruik straks te kunnen leveren, dat gaat veel worden na maten we minder benzine(elektrisch rijden) en gas(warmtepompen) gaan gebruiken.
dus ik wens ze veel succes, maar gebruik is een groter probleem als kleinschalige levering.
(PV setjes zijn echt kleinschalig, echt heel groot is gewoon weg niet te doen in Nederland.
windmolens is een ander verhaal.)
7x245Wp(15 graden) + 7x245Wp(45 graden) op oost en 10x300Wp(45 graden) op west. (4kW omvormer)