quote]
zonetjes schreef op vrijdag 22 november 2019 @ 23:41:
we hebben thuis een 3 * 25 A aansluiting en ik heb (omdat deze week de gasaansluiting is verwijderd en er toch een gat in de oprit zat) snel een 4 * 2.5mm2 kabel naar de andere kant van de oprit gelegd.
2. de laadpaal hoeft dus sowieso niet zwaarder dan met 7 kW gevoed te worden. is (bijv) 3 * 16 A fase-aansluiting vanuit de meterkast naar de laadpaal aan te leggen of juist 1* 20 A fase? (met mn zonnepanelen kan ik niet alle fases tegelijk voeden, maar dat is een langere termijn discussie)
3. welke type lader zou dan in aanmerking komen ?
4. is een load balancer nodig ? waarom wel of niet? (deze beinvloedt de prijs aardig)
ik hoor het graag. normaliter ben ik beter in warmtepompen en gasafsluiting, dus dit is nieuw terrein en ik wil graag veel leren.
alvast dank voor een eventuele reaktie.
[/quote]
Als het nog mogelijk is zou ik een wat zwaardere kabel (bijvoorbeeld een grondkabel van 4x 4mm² of 4x 6mm²) leggen samen met 2 ethernetkabels. 2,5 mm² is maar net voldoende voor 16A. Als je iets sneller wil laden (met loadbalancing is bijvoorbeeld maximaal 23 A mogelijk op je huidige aansluiting van 3x 25 A) is het eigenlijk wat te weinig en heb je meer weerstandsverliezen. Ethernetkabels zijn handig, omdat er steeds meer slimmere laadpalen zijn, die bijvoorbeeld loadbalancing ondersteunen. Dan wordt er gecommuniceerd met je slimme meter in de meterkast, opdat de laadpaal terug geschroefd wordt in laadstroom, als er meer verbruikt wordt door andere apparaten in huis. Zo wordt voorkomen, dat de totale gevraagde stroomsterkte te hoog wordt en je stoppen gaan springen. Tijdens rustige momenten met weinig andere verbruikers in huis kan de laadstroom weer hoger zijn tot net iets onder het maximum van je aansluiting, zodat je sneller laadt. Hiervoor is communicatie tussen laadpaal en meterkast nodig en daarvoor kan je de ethernetkabels gebruiken.
Ondanks dat de Ioniq slechts op 1 fase laadt, zou je er nu voor kunnen kiezen om een 3-fase laadpaal aan te leggen, omdat er steeds meer EV's op de markt komen, die op meer dan 1 fase laden. Zelfs als je nu besluit om een enkelfasige laadpaal te plaatsen, zou het wel aan te raden zijn om de bedrading alvast geschikt te maken voor 3 fases. De meerprijs is niet gigantisch en je wilt toch niet over bijvoorbeeld 5 jaar weer nieuwe kabels trekken.
Ik zie nu, dat je nog wat vervolgvragen heb gesteld qua fases van zonnepanelen en laadpaal.
Financieel maakt het niet uit op welke fases je de aansluitingen doet, want zelf bij einde van huidige salderingsregeling, wordt er over de fases wel gesaldeerd (tenzij dat in de toekomst weer gaat veranderen). Technisch kan het natuurlijk wel uitmaken. Ik vermoed, dat je het beste de fase van de laadpaal op dezelfde fase aansluit als die van de omvormer van je zonnepanelen. Dan zou je bij een laadpaal met loadbalancing voordeel hebben van de teruglevering van je zonnepanelen. Teruglevering zorgt voor verlaging van de stroomsterkte van wat je netto afneemt op die fase.
Vragen over laadpaal kan je trouwens beter stellen in een
ander forum.
[
Voor 14% gewijzigd door
Kuo op 23-11-2019 12:26
. Reden: verwijzing naar laadpalen forum ]