Geen idee of de verkopers in deze situatie zitten, maar het volgende zou best kunnen:
Men heeft een nieuw huis gekocht en daar bijna al het geld aan uitgegeven. Geld voor de dubbele lasten is er wel, maar veder ook niet.
Het oude huis heeft een (te) hoge aflossingsvrije hypotheek. Immers, het is gekocht in 2007, dus dat was nog in de 'goede' tijd dat dit een goed idee leek want de huizenprijs gaat toch omhoog dus je komt altijd wel uit. Best kans dat die verbouwing ook gefinancierd is uit een hypotheek.
Oftewel, men heeft een torenhoge hypotheek en bijna geen capaciteit om de restschuld te dragen. Het moet dus verkocht worden voor een hoge prijs anders komt het financiële plaatje niet rond.
In die situatie kan de verkoper niet anders dan wachten op een hoog genoeg bod.
Ander voorbeeld:
Men krijgt een huis als erfenis. Er zitten bijna geen lasten meer op het huis (geen of bijna geen hypotheek meer, dus enkel maar de belastingen hoeven te betalen).
Dan heeft men 2 jaar de tijd voor er erfbelasting betaald moet worden. Dus genoeg tijd om de kat uit de boom te kijken en te hopen dat de markt omhoog blijft gaan.
Nog een voorbeeld:
Men heeft simpelweg bedrag 'X' in het huis gestopt (aankoop, verbouwing, onderhoud, etc) en wil graag iedere euro weer terugverdienen. De verkopende makelaar heeft tegen ze gezegd dat dit wel realistisch is. Men blijft dus wachten op dat juiste bod (of komen pas over een hele tijd tot de realisatie dat ze toch moeten zakken).
Wil je het huis echt graag hebben en vermoed je dat zoiets als bovenstaand aan de hand is (behalve het laatste geval), dan kun je altijd bij het
kadaster opvragen wat voor hypotheek (en andere schuldlasten) er op het huis rusten.
Let op: vraag de gegevens
niet op bij kadasterdata punt nl. Deze vragen voor dezelfde gegevens meer geld.