Kleine correctie, een verborgen gebrek is ook risico voor de koper. Als je een normale modelakte gebruikt voor de koopovereenkomst, dan kun je als koper eigenlijk alleen verhalen bij non-conformiteit (de onroerende zaak heeft een gebrek wat het benoemde gebruik in de akte onmogelijk maakt of met significante inperking van het woongenot). Dat heet ook wel 'ernstig gebrek'. Bijvoorbeeld: er blijkt sprake van instortingsgevaar wat niet bekend was, waardoor de woning onveilig is. Ook als verkoper niet van dat gebrek wist kan verkoper aansprakelijk zijn in zo'n geval.HvdBent schreef op dinsdag 21 januari 2025 @ 19:46:
[...]
Als je achteraf een bouwtechnische keuring doet zijn alle gebreken voor de koper, tenzij het een echt verborgen gebrek is. Zo hebben wij bij ons eerste huis na verkoop te horen gekregen dat er dwars door de standpijp van de riolering was geboord (door de bewoner voor ons, overal telefooncontacten gemaakt, echt hopeloos) dat is destijds op onze kosten verholpen. Als de keuring geen voorwaarde is dan is het echt risico koper, dan kan deze uiteraard moeilijk gaan doen (merk je wel vaker omdat mensen te hoog in het budget kopen, en geen onverwachte zaken meer kunnen opvangen) Ons nieuwe huis is oud, ik heb bewust een 40% bovenop het verbouwingsbedrag vrij gehouden voor zaken die tegenvallen. Is nooit leuk als je iets tegenkomt, maar toch
Als je geen keuring doet (zeker bij een ouder pand) heb je als koper ook direct minpunten als je aannemelijk moet maken dat je goede invulling hebt gegeven aan je onderzoeksplicht, wat je positie nog zwakker zou maken mocht je van mening zijn te kunnen verhalen bij verkoper.
[ Voor 3% gewijzigd door THM0 op 21-01-2025 19:58 ]