Interessant artikel over de nieuwe wereldwijde wapenwedloop. Hierbij de naar mijn mening belangrijkste quotes, omdat het artikel achter een paywall zit:
Angst voor Poetin en Xi zwengelt wereldwijde herbewapening aan
Om te beginnen zal de VS meer geld aan defensie moeten uitgeven om de voorraden aan te vullen:
We leven in onveilige tijden en dat is vooral goed voor wapenproducenten. Volgende week keurt het Amerikaanse Congres waarschijnlijk een defensiebudget goed dat rond de 858 miljard ligt, 45 miljard meer dan wat de Democratische president Joe Biden gevraagd had.
Volgend jaar, schrijft The New York Times, zullen de Amerikaanse militaire uitgaven hun hoogste peil bereiken sinds de pieken veroorzaakt door de oorlogen in Irak en Afghanistan. Volgens de regering-Biden heeft de forse Amerikaanse steun aan Oekraïne strategische tekorten gecreëerd die dringend moeten worden aangepakt. ‘We hebben voorraden Stingers (draagbare luchtdoelraketten, red.) voor zes jaar opgebruikt in tien maanden tijd’, zei Gregory Hayes, directeur van wapenmaker Raytheon deze maand aan de Times. ‘Het zal ons meerdere jaren kosten om de voorraden aan te vullen.’
Maar er is meer gaande, meer landen zijn bezig met bewapenen en het zijn niet alleen maar de grote jongens:
Maar de verhoging van de Amerikaanse defensie-uitgaven, die zowel door Democraten als Republikeinen gesteund wordt, past ook in wat onderzoekers van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) omschrijven als ‘de grote mondiale herbewapening’.
Hun analyse, die verscheen in het vakblad Foreign Affairs, kwam boven op het jaarlijkse Sipri-rapport. Daarin hadden de onderzoekers berekend dat ‘de wereldwijde militaire uitgaven in 2021 voor het eerst de grens van 2 biljoen dollar hadden overschreden’. Dat bedrag heeft sindsdien nog een flinke boost gekregen door de Russische invasie in Oekraïne en de toegenomen Chinese dreiging ten aanzien van Taiwan.
Die hebben de vraag naar nieuw wapentuig aangewakkerd aan beide zijden van de Atlantische en de Stille Oceaan. Na decennia waarin Moskou en vooral Peking enorme bedragen besteedden om de VS militair bij te benen, trekken nu ook minder militaristische grootmachten de beurs open.
Bijvoorbeeld Japan stapt af van zijn pacifistische houding sinds WO2 en gaat zijn defensie flink uitbreiden:
Vorige week maakte de Japanse regering bekend dat ze haar defensie-uitgaven zal verdubbelen. Dat is vooral een reactie op de steeds agressievere opstelling van China in de regio. De Japanse premier Fumio Kishida sprak over een ‘keerpunt’ in een land dat na de Tweede Wereldoorlog een pacifistische traditie kende.
Meer over Japan in
https://edition.cnn.com/2...gy-intl-hnk-ml/index.html
Ook Europese landen kunnen niet achterblijven:
De stijging in militaire uitgaven is ‘met name uitgesproken in Europa’, merken de Sipri-onderzoekers op. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz kondigde enkele dagen na het begin van de Russische invasie van Oekraïne een Zeitenwende aan. De Duitsers, zei hij, ‘zullen vanaf nu elk jaar meer dan 2 procent van het bruto binnenlands product investeren in onze defensie’. Deze zomer besliste het kernkabinet dat ook België die Navo-norm van 2 procent moet halen, maar dan tegen 2035.
Die collectieve uitgavengolf moet Europa toelaten in de toekomst zijn eigen verdediging te regelen, terwijl de VS zich op Azië richten. Maar verwachtingen over een nieuw tijdperk, waarin de Europeanen zich alleen uit de slag kunnen trekken, zijn nog ‘prematuur’ volgens experts van het Center for Strategic & International Studies, een Amerikaanse denktank.
De onderzoekers sluiten af dat een wapenwedloop op wereldschaal een zelfversterkend effect kan hebben, waardoor er steeds minder geld te besteken zal zijn voor andere zaken. Echter, grondstof- en personeelstekorten kunnen wel een rem zetten op de vraag naar nieuwe wapens.
Maar een wapenwedloop op wereldschaal kan zichzelf blijven versterken, waarschuwen de Sipri-onderzoekers, en ook nog eens de budgetten opslorpen voor de bestrijding van klimaatverandering en humanitaire crises.
Als er op dit moment toch een rem staat op de wapenverkoop, zijn het grondstof- en personeelstekorten. Sipri-onderzoeker Diego Lopes da Silva: ‘Als de bevoorradingstekorten blijven duren, kan het verschillende jaren duren voordat sommige van de voornaamste wapenfabrikanten kunnen voldoen aan de nieuwe vraag die gecreëerd werd door de oorlog in Oekraïne.’