Het grote Canonmount-objectieven-topic v2014

Inhoudsopgave


Welkom allen bij deze vernieuwde draad, waarbij er hier alleen nog gesproken zal worden over objectieven die passen op een Canon EF(s)-mount. Dit kunnen, even voor alle duidelijkheid, dus wel third-party objectieven zijn zoals die van Sigma, Tamron en Tokina. De bedoeling van deze startpost is om een stukje overzicht te geven van wat er zoal te krijgen is, en om de meest gestelde vragen af te vangen; lees het dus goed door.

De opbouw van deze startpost is aan de hand van het bereik van de objectieven. Eerst zullen de ultra-wideangle objectieven worden behandeld, vervolgens de wideangles, de standaardzooms, de medium-telezooms, de long-telezooms, de superzooms, de vaste brandpunten, de macro objectieven en tot slot de fisheye objectieven. Wij hebben bij het schrijven van dit topic gepoogd zoveel mogelijk van de objectieven mee te nemen die regelmatig de revue passeren. Hierbij hebben we wel rekening gehouden met enige beperking van het budget; objectieven als een 400/2.8 hebben weinig concurrentie en mensen met een dergelijke portemonnee hebben over het algemeen wel een aardig idee wat ze willen hebben. Dergelijk objectieven zul je hier (nog) niet vinden.

Bij het schrijven van de stukjes voor de objectieven is zoveel mogelijk teruggevallen op gebruikerservaring. Wanneer deze niet voorhanden was, zijn we teruggevallen op het lezen van (meerdere) reviews. Mocht je onoverkomelijke bezwaren hebben/beschikking hebben over essentiële, aanvullende informatie neem dan even contact op met de crew.

Tot slot hebben we objectieven die alleen op camera's passen met een verlengingsfactor van 1.6x voorzien van de aanduiding APS-c (deze objectieven passen dus niet of leveren niet een volledig beeld op een fullframe camera) en objectieven die niet meer nieuw verkrijgbaar zijn (of in de nabije toekomst niet meer) voorzien van de aanduiding EOL (End Of Life).
« · ^Er gelden hier uiteraard dezelfde regels als op de rest van het forum (zie Het algemeen beleid en FG Beleid). Maar aangezien er in de vorige topics heel veel dezelfde vragen voorbij kwamen, wil ik iedereen hierbij dringend verzoeken de zoekfunctie goed te gebruiken in de onderstaande voorgaande delen. Er lopen hier een aantal mensen rond met kennis van zaken, die zeker bereid zijn je te helpen, maar die bereidheid zal minder worden wanneer ze steeds dezelfde vragen moeten beantwoorden. Heb je geen idee welk bereik je wilt voor je nieuwe lens? Speel dan eerst even met de Tamron Focal Lenth Comparison tool.

Goede plaatsen om je objectieven te vergelijken met andere objectieven zijn onder andere The Digital Picture, Photozone, Fred-Miranda, SLR-Gear en Photography Review. Een aantal van deze sites zijn primair gericht op gebruikerservaringen, maar bijvoorbeeld Photozone en SLR-Gear richten zich op wetenschappelijk verantwoorde tests van verschillende objectieven. Hou hierbij wel in gedachten dat het altijd tests en ervaringen zijn met één objectief, er zullen altijd maandagmorgen exemplaren bestaan.

Lees jezelf voordat je post jezelf dus eerst goed in, verzamel een aantal (en dan geen twintig alsjeblieft) objectieven die aan je wensen zouden kunnen voldoen en leg ook uit waarom je dat denkt. Dus laat blijken wat je gaat doen met het objectief en wat je ervan verwacht. Tot slot is ook het geven van een budget erg handig zodat mensen je op het goede spoor kunnen brengen.

Mocht je nu al je keuze hebben beperkt tot circa 3 objectieven dan kun je die eveneens in een eigen topic plaatsen. Met de komst van tags kunnen andere gebruikers dit topic dan snel terug vinden en lezen welke afwegingen hiervoor gelden. Dit grote topic is dus meer om mensen een bepaalde richting op te kunnen sturen.Verantwoording
De verdeling tussen de verschillende categorieën van objectieven in dit stuk is gebaseerd op het gebruik van het objectief op een camera met een cropfactor. Hoewel dit niet geheel correct is, een 17mm objectief is immers een ultra-wideangle op een fullframe (35mm) camera, wordt deze verdeling toch aangehouden aangezien het merendeel van de gebruikers met een dergelijke type camera werkt.

« · ^


Voor het ultra groothoek bereik zijn er voor Canon de volgende mogelijkheden: In het onderstaande plaatje kun je zien wat voor invloed het bereik heeft op de hoek die je fotografeert.

Ultragroothoek objectieven beginnen bij 14 mm of minder. Dit zijn objectieven die gebruikt worden om te fotograferen met een uitzonderlijke grote hoek. Bijna alle objectieven in deze klasse kunnen alleen gebruikt worden op cropcamera's. Veel gebruikte toepassingen voor deze objectieven zijn architectuurfotografie en landschapsfotografie.Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM APS-c
Een ultra-groothoek voor de APS-C gebruikers, dit extreme bereik zorgt voor een nogal bol frontelement. Het gebruik van filters is daarom niet mogelijk. De bouwkwaliteit is prima en de HSM zorgt voor een snelle en stille AF. Vervorming is vooral op 8 mm aanwezig, net als vignettering. De scherpte is prima, ook wijd open, en CA is geen groot probleem.
pricewatch: Sigma 8-16mm f4.5-5.6 DC HSM (Canon)
« · ^Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 APS-c
De Canon 10-22mm is een redelijk lichtsterk objectief en presteert optisch zeer goed. Hij heeft de beschikking over een USM-motor voor de scherpstelling, zodat het scherpstellen zeer rap gaat. Ook is er weinig CA te bespeuren en ook de distortions zijn amper aanwezig, wat uitzonderlijk is voor een ultrawide-angle. Het enige nadeel is de zeer stevige prijs van ongeveer €700,- maar voor de rest kan deze lens zich meten met het L-glas van Canon.
pricewatch: Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
« · ^Sigma 10-20mm f/4.0-5.6 EX DC HSM APS-c
De Sigma 10-20mm is ook een goedkoper alternatief voor de Canon 10-22 en, hoewel hij een kleine €300,- goedkoper is, presteert ook deze lens zeer respectabel. Er zit zelfs een HSM-motor in, de tegenhanger van de USM-motor, waardoor hij behoorlijk snel focust. Ook deze lens van de EX-reeks van Sigma, wat zoveel zegt als dat hij goed is afgewerkt en stevig is gebouwd.
pricewatch: Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC HSM (Canon)
« · ^Tamron SP AF10-24mm f/3.5-4.5 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is relatief nieuw in de linup (2008) en is geintroduceerd naast de Tamron 11-18mm. Het objectief is alleen geschikt voor gebruik op APS-c camera's. Het is een goedkoop ultra groothoek objectief (UWA) en biedt redelijke prestaties voor het geld. Bij gebruik van het maximale diafragma is de beeldkwaliteit niet optimaal. Het is aan te bevelen de lens wat af te stoppen naar f/8.0. De bouw en de AF snelheid zijn redelijk tot goed te noemen en de zoomring voelt goed aan. Houdt er rekening mee dat dit objectief niet het meest geschikt is voor architectuur aangezien het op alle standen wat vertekening heeft. Het eindoordeel is dat dit objectief gunstig geprijsd is en daarom een aantrekkelijk alternatief (wel even afstoppen) is voor mensen die weinig gebruik maken van een dergelijk objectef/een beperkt budget hebben. Wil je de allerbeste beeldkwaliteit dan moet je toch even verder kijken.
pricewatch: Tamron SP AF 10-24mm f/3.5-4.5 Di II (Canon)
« · ^
Tamron SP AF11-18mm f/4.5-5.6 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c EOL
Dit objectief is inmiddels opgevolgd door de Tamron 10-24. Eén van de redenen is dat veel consumenten voor 10mm van de concurrent gingen. De optische prestaties zijn goed. Het objectief is scherp en heeft weinig last van flares. De zwakste stand is de 11mm met een redelijke hoeveelheid vervorming. Daarnaast heeft de Tamron last van CA. Het zwakste punt van de Tamron is echter de bouw (plastic) en de AF snelheid en geluid. Overall is het een objectief dat voor weinig geld te krijgen was (en waarschijnlijk is op de 2e hands markt) en dat maakt hem zeker een interessante optie!
pricewatch: Tamron SP AF 11-18mm f/4.5-5.6 Di II LD ASP IF (Canon)
« · ^
Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 PRO DX APS-c
Een populair alternatief voor de 10-22 van Canon. Met goede redenen ook, want de bouw is, zoals je van Tokina mag verwachten, erg goed. De lens is erg scherp, vanaf 2.8 al, en presteert eigenlijk over de hele lijn als een dolle. Zijn grootste voordeel t.o.v. zijn Canon concurrent is zijn lichtsterkte. Zijn nadeel daarentegen is dat hij geen USM autofocus heeft, wat op Canon-mount betekent dat je een ietwat lawaaiige lens hebt.
Precisie van de AF is verder uitstekend, mede door de lichtsterkte van 2.8 kan je AF systeem van de camera goed autofocussen.
Al met al een erg fijne lens, die zijn lichtsterkte en optische prestaties als grootste pluspunten mee draagt en een goed alternatief bied voor de Canon. Op gelijk niveau met de 10-22 en daarmee een stap beter dan de 12-24 tokina, 11-18 tamron en 10-20 Sigma.
pricewatch: Tokina AT-X 116 PRO DX 11-16mm f/2.8 (Canon)
« · ^
Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 PRO DX II SD
Optisch is de nieuwe Tokina 11-16 f/2.8 geen verbetering t.o.v. de oude. De flare-gevoeligheid brak records bij Lenstip.com en ook de welbekende Tokina CA is nog steeds in alle hevigheid aanwezig.
Afgezien van de slechte eigenschappen is deze lens nog steeds erg scherp en de meest lichtsterke uwa zoom. Maar de €100 die je meer betaalt voor de nieuwe versie kun je jezelf makkelijk besparen door de oude te kopen die net zo goed is.
pricewatch: Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8 (Canon)
« · ^
Sigma 12-24 mm f/4.5-5.6 II DG HSM
De opvolger van de originele versie met een compleet nieuwe indeling van de optische elementen. De prestatieverschillen zijn helaas klein. Hoewel de scherpte in het midden goed is, laat de scherpte aan de randen te wensen over. Afstoppen verbetert dat nog wel een eindje. De bouwkwaliteit is goed, er zit een vaste zonnekap op, door het bolle frontelement is het niet mogelijk om filters te gebruiken. Het objectief lijkt behoorlijk gevoelig voor flare, en ook duikt er vrij snel CA op. Vooralsnog blijft de Sigma 12-24 op fullframe het objectief met de grootste beeldhoek zonder fisheye projectie, helemaal voor de Canonmount.
pricewatch: Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 II DG HSM (Canon)
« · ^
Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 APS-c
De Tokina is een goedkoper alternatief voor de Canon 10-22mm, maar daarom is hij zeker niet slecht. Hij presteert zeer redelijk, terwijl de prijs bijna 40% lager ligt dan de Canonvariant en hij op het lange eind zelfs iets lichtsterker is. Toch moet dit objectief een USM-systeem ontberen, begint hij "slechts" op 12mm, heeft hij was meer last van CA en is hij optisch íets minder goed, maar voor een lens van circa €420,- euro valt er weinig te klagen.
pricewatch: Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 (Canon)
« · ^
Tokina AT-X 12-28 PRO DX APS-c
De 12-28 kan het beste gezien worden als opvolger van de Tokina 12-24, maar dan wat langer. Dit maakt de lens wat breder inzetbaar als walkaround lens. Waar je normaal moet wisselen van lens als op 20-30mm wil schieten, kun je deze op je camera houden. De scherpte is aan de wijde kant erg goed, zelfs tot in de hoeken, maar de lange kant is echt beduidend softer in de hoeken en vereist afstoppen tot f/8. Helaas is (wederom) de gigantische hoeveelheid CA van zijn voorganger niet aangepakt en ook de flaregevoeligheid is flink.
pricewatch: Tokina AT-X 12-28 PRO DX (Canon)
« · ^
Hieronder volgende de objectieven die vallen onder de groothoek-objectieven (beginwaarde van de zoom ligt tussen de 15 en 23 mm). Deze objectieven zijn -met de komst van de cropcamera's- erg populair geworden aangezien zijn omgerekend naar fullframe de standaardobjectieven zijn. Deze objectieven beschikken op een cropcamera over een behoorlijke groothoek en een beetje tele. Ideaal voor huis, tuin en keuken toepassingen.

Groothoekobjectieven hebben het probleem dat de brandpuntsafstand korter is dan de afstand tot de sensor (Engels: 'flange-back distance'). Hierdoor is een relatief simpel ontwerp zoals de 50mm lenzen niet mogelijk, en moet een zogenaamd retrofocusontwerp worden gebruikt, wat meestal meer elementen vereist dan een 'normaal' ontwerp. Waar tele-primes een frontelement hebben dat ongeveer zo groot is als het absolute diafragma (bijv: 85mm f/1.8 heeft een voorelement dat maar een beetje groter is dan 85/1.8= 47 mm) heeft bijvoorbeeld de 14mm f/2.8 overduidelijk een voorelement dat veel groter is dan 14/2.8=5mm. Door deze relatief ingewikkelde ontwerpen zijn dit soort objectieven dan ook meestal niet zo scherp in de hoeken als een tele-prime, en veel flare-gevoeliger dan tele-objectieven. Ook hebben al dit soort ontwerpen last van flinke hoeveelheden coma en astigmatisme die contrastrijke foto's flink kunnen verpesten.Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM APS-c
Dit objectief is een allround zoom objectief van Canon en is voorzien van een ring-USM motor en een 4-stops stabilisatiesysteem. Het bereik van dit objectief is zeer aantrekkelijk en dan met name de 15 mm groothoek. De scherpte is ronduit zeer goed. De prestaties op 15 mm zijn logischerwijs wat minder dan op de rest van het bereik, met wat een redelijke hoeveelheid vervorming en vignettering. Dit objectief is een zeer aantrekkelijk alternatief voor mensen die hun 18-55 willen inruilen voor een beter objectief en daarbij een wat groter bereik willen, met goede optische prestaties en voorzien van IS en USM.
pricewatch: Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM
« · ^
Canon EF 16-35mm L f/2.8 I USM EOL
Zie de omschrijving van versie II. Dit model is niet meer leverbaar en dus alleen nog verkrijgbaar op de 2e hands markt.
« · ^
Canon EF 16-35mm L f/2.8 II USM
De Canon 16-35L MarkII is hét lichtsterke wide-angle zoomobjectief in de Luxury-line van Canon. Het is lichtsterk, relatief scherp en heeft minder last van vignetting en lensflare dan diens voorganger. De lens is uitgerust met een USM-motor die niet alleen stil is, maar ook heerlijk snel. De weathersealing zorgt ervoor dat je ook in de regen prima kunt blijven werken. Nadelen zijn er echter ook: de lens is duur, zwaar en behoeft 82mm filters die relatief heel prijzig zijn.
pricewatch: Canon EF 16-35 f/2.8L II USM
« · ^
Tokina 16-28mm f/2.8 AT-X Pro
Dit objectief is vooral bedoeld als een UWA op een fullframe camera. Met een APS-C camera kom je op een onhandig bereik uit dat tussen UWA en standaard in hangt. De bouwkwaliteit is zoals altijd bij Tokina goed voor elkaar. Het frontelement is bol, waardoor het niet mogelijk is om filters te gebruiken. De vervorming valt best mee voor een groothoeklens, de scherpte in het midden is ook erg goed. Aan de randen is de scherpte wijd open niet zo goed, afstoppen naar f/5.6 helpt een hoop. CA is altijd een probleem geweest bij Tokina, maar bij dit objectief is dat minder, hoewel nog wel aanwezig. Ook kan er vrij gemakkelijk flare optreden, de AF is snel maar niet superstil. Helaas lijkt de kwaliteitscontrole bij Tokina hier wat steken te laten vallen, waardoor er grote variaties in kwaliteit tussen de verschillende exemplaren kunnen zitten. Heb je een goed exemplaar dan is het een prima objectief dat momenteel een stuk minder dan de Canon 16-35L kost.
pricewatch: Tokina 16-28mm F2.8 PRO AT-X Aspherical (Nikon)
« · ^
Tokina AT-X 17-35mm F4 PRO FX
In vergelijking met de Canon 17-40 f/4L is de Tokina op een aantal belangrijke punten de mindere lens. Chromatisch aberratie en flare-gevoeligheid zijn Tokina's zwakste punten en ook deze 17-35 is geen uitzondering daarop. De AF-motor maakt redelijk wat geluid en is niet consequent gebleken. Om het af te maken is de hoekscherpte op 17mm en 35mm echt heel erg zwak.
De Tokina is €100 goedkoper dan de Canon 17-40, maar in de praktijk is het verschil veel groter.
pricewatch: Tokina AT-X 17-35mm F4 PRO FX (Canon)
« · ^
Tokina 16-50mm f/2.8 AT-X 165 AF PRO DX APS-c
Toen het persbericht uitkwam was iedereen laaiend enthousiast. Tokina, met recentelijk een hoop goede lenzen zoals de 12-24 tokina, kwam met een standaard bereik lens, die alles leek te hebben wat je wilde:
2.8, goede bouw, fijne ergonomie en een heel erg fijn bereik (net dat beetje groothoek meer t.o.v. concurrentie). En voor het meeste is dat ook uitgekomen.
Zijn grootste nadelen daarentegen zijn lastig te fixen CA (en vrij veel CA ook, vooral met grote diafragma's, maar zelfs tot f8 storend) en softe hoeken. En deze twee nadelen zijn meteen zo duidelijk aanwezig, dat deze lens niet half zo populair is geworden als mensen aanvankelijk verwacht hadden.
De tamron 17-50 is optisch veel sterker en moet het alleen qua bouwkwaliteit afleggen tegen de Tokina.
Voor de meeste mensen is de Tamron 17-50 daarentegen nog steeds stevig genoeg en is de keuze makkelijk.
pricewatch: Tokina AT-X 165 PRO DX 16-50mm f/2.8 (Canon)
« · ^
Canon EF 17-40mm f/4L USM
De Canon 17-40 is een zeer scherp objectief met slechts relatief weinig CA en een bizar snelle autofocus. Helaas is het objectief slechts f/4 en daarmee niet supersnel, vandaar dat dit objectief veel gebruikt wordt voor landschappen e.d. Het is een L-objectief van Canon wat inhoudt dat hij zéér stevig is gebouwd en dit objectief beschikt, mits je er een UV-filter op schroeft, over een weatherseal. Optisch is het, met name op een cropfactorcamera, een prachtlens: scherp tot zeer scherp wideopen en slechts relatief weinig CA. Houd er wel rekening mee dat wanneer je het objectief fullframe wilt gaan gebruiken het geen walkaroundlens meer is maar een UWA.
pricewatch: Canon EF 17-40mm f/4L USM
« · ^
Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM APS-c
De EF-S 17-55 is een zeer waardige toevoeging aan de EF-S lijn. Het is ongeveer de scherpte lens die Canon tot op heden in het assortiment heeft, de primes meegerekend! Hij heeft de beschikking over 3-stops IS en USM wat hem in combinatie met het f/2.8 diafragma uiterst veelzijdig maakt. Hoewel het objectief zich qua beeldkwaliteit en prijs op niveau van L objectieven bevindt, onderscheidt het zich op drie aspecten van deze luxury serie: het objectief is niet voorzien van een weathersealing, het past niet op fullframe camera's (EF-S vatting) en het wordt (zoals bijna alle non-L objectieven) niet geleverd met zonnekap. Verder heeft het objectief op de uiterste groothoek stand nog wat last van flares.
pricewatch: Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM
« · ^
Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM APS-c
De Canon 17-85 is een populair zoomobjectief vanwege zijn zeer prettige bereik en de IS functie die het objectief aan boord heeft. Hierdoor kun je circa drie stops langere sluitertijden gebruiken dan wat er normaal mogelijk is en dat is met name in situaties met weinig licht zeer prettig. Het objectief is scherp over het hele bereik en is voorzien van een rappe AF motor. De twee belangrijkste nadelen zijn de behoorlijke vervorming op 17 mm en het objectief heeft last van aanzienlijke CA. De bouwkwaliteit is aanmerkelijk beter dan in instapmodellen van Canon, maar zit -logischerwijs- onder het L-niveau.
pricewatch: Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM
« · ^
Sigma 17-70 f/2.8-4 DC Macro APS-c EOL
De Sigma 17-70 is een tijd lang een zeer veel verkocht objectief geweest. Het is goed scherp over het hele bereik, heeft een aantrekkelijke bereik en lichtsterkte en heeft een -beperkte- macro functionaliteit. De bouw is behoorlijk goed. Het zwakke punt is de 17 mm stand en heeft objectief heeft beperkt last van wat CAs en vignettering. Een aanrader in dit bereik en in deze prijsklasse!
« · ^
Sigma 17-70/2.8-4 DC Macro OS HSM APS-c
Dit objectief is een goede vervanging voor de kitlens. Het iets grotere bereik, betere lichtsterkte, interne stabilisatie (+/- 4 stops) en HSM maakt het een begeerlijke lens. Doordat je kan scherpstellen op onderwerpen op 4.7cm vanaf het uiteinde van de lens kan je er ook nog aardig close-up mee fotograferen. Het focussen gebeurt intern dus het gebruik van polarisatie filters is makkelijk.
Grote concurrent van deze lens is de Canon 15-85 IS, die optisch beter is, maar ook minder lichtsterk en een heel stuk meer kost.
pricewatch: Sigma 17-70mm f2.8-4 DC Macro OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary APS-c
Voor wie wat meer bereik en meer lichtsterkte dan de kitlens wil, is deze Sigma al jaren de juiste lens. In de laatste generatie heeft de lens de nieuwe behuizing gekregen zoals wel meer Sigma's het afgelopen jaar. Optisch kan deze Sigma zich makkelijk meten met zo'n beetje alle zoomlenzen in zijn bereik (ook de Canon 15-85 IS).
De lens is wel een goed compromis tussen een f/2.8 zoom met klein bereik en een f/3.5-5.6 zoom met groot bereik. De prijs is wel wat hoog, want voor minder heb je tegenwoordig ook de Sigma 17-50 f/2.8 OS, dus je moet wel heel graag die 20mm extra willen hebben.
pricewatch: Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM (Canon)
« · ^
Tamron SP 17-35mm f/2.8-4.0 ASP Di LD IF EOL
De Tamron is een objectief wat ook zeer veel gebruikt werd. Dit is verklaarbaar door de aantrekkelijke prijs. Mits je een goed exemplaar te pakken hebt, heb je er een redelijk scherp objectief aan wat niet al te duur is. Echter op een fullframe camera zou ik het objectief niet gebruiken, zelfs op een camera met cropfactor zijn de randen niet erg scherp volgens de testen van Photozone. Daarnaast zijn er inmiddels veel nieuwere objectieven bijgekomen met aantrekkelijkere specs, prijs en prestaties.
« · ^
Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Een erg populaire lens, wereldwijd eigenlijk. Net nieuw op de markt kreeg hij meteen goede recensies, een fijn contrast en goed scherp op alle diafragma's, waren de conclusies. En niet onterecht. Bijna iedereen die hem kent is er lovend over. Hij heeft een vlotte AF, degelijke bouw en is optisch erg goed.
Nadelen van de lens zijn zijn zwakkere bokeh in moeilijke situaties en het front van de lens die wel eens speling kan krijgen. Dit laatste is goed op te lossen en daarvoor kan je hier een how-to zien. Algemeen is dit de populairste lens in zijn markt (budget lichtsterke standaard lens).
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di-II LD ASP IF (Canon)
« · ^
Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II VC LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is door Tamron naast de populaire 17-50/2.8 geplaatst en is voorzien van Tamrons beeldstabilisator. Wat prestaties betreft presteert dit objectief slechter dan de versie zonder VC. Er is meer vervorming op 17 mm, en de scherpte buiten het midden op f/2.8 valt ronduit tegen. Wel heeft deze versie wat minder CA dan zijn oudere broertje. Op het moment van schrijven is het verschil in prijs ongeveer 60 euro in het nadeel van de versie met VC. Als stabilisatie niet belangrijk voor je is ben je beter af met de Tamron 17-50 zonder VC of met de Sigma 18-50 f/2.8. De Sigma 17-50 f/2.8 OS en Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS hebben stabilisatie en presteren duidelijk beter dan deze lens, maar zijn ook veel duurder. Kortom: wil je een gestabiliseerde lichtsterke standaardlens en is je budget niet zo hoog, dan is dit objectief zeker een goede optie.
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm f/2,8 XR Di-II VC LD ASP IF (Canon)
« · ^
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II APS-c
Dit goedkope objectieven was de standaard kitlens voor de Canon instap-reflexcamera's vanaf de Eos300D tot en met de Eos400D. Het objectief dient voornamelijk als goedkoop, -net geen- 3x optische zoom objectief gezien worden. Het is niet bijster scherp, de bouw is matig, de AF redelijk en er ontbreekt een echte scherpstelring. Dit objectief is leuk als je hem ergens bij krijgt, maar nauwelijks de moeite waard om er geld aan uit te geven.
pricewatch: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6
« · ^Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 III APS-c
De opvolger van de II versie, en een kitlens van de 1100D. Op het moment van schrijven nog maar net op de markt, en reviews zijn er nog niet van te vinden.
« · ^
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS APS-c
Sinds de Eos450D is dit de nieuwe kitlens van Canon voor de instap-reflexcamera's. Het is een aanmerkelijke verbetering tov de vorige versie. De scherpte is over het hele bereik goed te noemen. Ook de bouw is aanzienlijk verbeterd en beschikt het objectief nu over een beeldstabilisator. Gezien het geld is het een absolute aanrader voor mensen die op hun portemonnee moeten letten. Een eigen scherpstelring ontbreekt overigens nog steeds.
pricewatch: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS
« · ^
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II APS-c
Dit objectief is in januari 2011 aangekondigd samen met de EOS600D en EOS1100D. Op dit moment zijn er nog geen reviews beschikbaar. De eerste berichten wijzen er op dat het objectief optisch hetzelfde is als de I versie. Alleen mechanisch zou er het een en ander veranderd zijn.
« · ^
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 STM IS APS-c
Canon heeft de standaard aps-c kitlens ook voorzien van STM. Maar er is meer veranderd aan de behuizing. De lens is iets gegroeid (maar niet zwaarder geworden), steviger geworden, geen roterend frontelement meer (handig voor een polarisatie filter) en een bruikbare focusring.
Optisch zijn er kleine veranderingen: iets meer vignettering en minder chromatische aberratie dan zijn voorganger. De scherpte is net zoals zijn voorganger dik in orde.
pricewatch: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM
« · ^
Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM Art APS-c
Eindelijk is daar de aps-c equivalent voor een full frame f/2.8 zoomlens. De zoomrange is wat beperkt, maar voor wie voornamelijk van wijd tot standaard schiet, vervangt deze zoomlens toch minimaal 2 primes in de tas van de veeleisende aps-c fotograaf. Vergeleken met de respectabele Canon 17-55 f/2.8 IS doet de Sigma het niet alleen op f/2.8 beter qua scherpte, maar zelfs op f/1.8 is de Sigma scherper dan de Canon op ieder diafragma.
Chromatische aberratie en vignettering zijn goed onder controle en de bouwkwaliteit is erg goed. Een puntje van kritiek: de autofocus is onder lastigere lichtomstandigheden niet zo goed als van bijvoorbeeld de Canon 17-55 f/2.8 IS.
pricewatch: Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM Art (Canon)
« · ^
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC APS-c
De Sigma is een stop sneller, ook zeer scherp (behalve aan de uiterste randen) en hij is een behoorlijk stuk goedkoper dan de Canon's. Het objectief heeft alleen wel last van CA en goed ook, op 18mm bedraagt die 2.56 pixels volgens de testen van Photozone, wat gewoon erg veel is. Nou kan CA over het algemeen behoorlijk goed gerepareerd worden in Photoshop e.d., maar je moet je afvragen of je dat constant bij al je foto's wil doen. Al met al is het een lichtsterk objectief met een aantal zeer aantrekkelijke kanten, waaronder de prijs. Het is overigens niet mogelijk het objectief op een fullframe camera te gebruiken.
pricewatch: Sigma 18-50mm f2.8 EX DC Macro (Canon)
« · ^
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro APS-c
Deze lens is een verbeterde versie van de non-Macro uitvoering die berucht was om zijn CA.
De macro-toevoeging is volgens de puristen onterecht (geen 1:1 verhouding mogelijk), maar met een goede 1:3 is het een leuke toevoeging aan deze lichtsterke zoomlens. De CA is zeer beperkt en ook flares zijn een zeldzaamheid. Scherpte wide-open is in het centrum zeer goed, maar de uiterste hoeken zijn wat soft. De focusmotor is geen HSM uitvoering, maar toch erg snel en niet lawaaiig. De bokeh is voor een 7-bladig diafragma mooi zacht te noemen. De bouw van de lens is ondanks het gebruik van veel plastic erg stevig. Zelfs nog wat degelijker dan de Canon 17-55 f/2.8 IS.
pricewatch: Sigma 18-50mm f2.8 EX DC Macro (Canon)
« · ^
Sigma 17-50mm f/2.8 DC EX OS HSM APS-c
De tegenhanger van de Tamron 17-50 VC. De bouwkwaliteit is goed, en vanaf f/4 is de lens erg scherp. HSM zorgt voor een snelle en vrij stille autofocus, maar is vreemd genoeg niet "Full-Time Manual Focus". De Optical Stabilizer geeft ongeveer 4 stops stabilisatie. Van CA heeft dit objectief maar weinig last. De prijs is wel vrij fors vergeleken met de Tamron, maar wel een stuk goedkoper dan grootste concurrent Canon 17-55 f/2.8 IS.
pricewatch: Sigma 17-50mm F2.8 DC EX OS HSM (Canon)
« · ^Sigma 18-50/2.8-4.5 DC OS HSM APS-c
Een leuke, betaalbare kitlens van Sigma voorzien van een beeldstabilisator en snelle motor. Dit objectief moet concurreren met de Canon 18-55IS en dat doet het heel behoorlijk. Qua scherpte is de Sigma vergelijkbaar met de Canon en het objectief is voorzien van een snellere motor en is iets lichtsterker. Het zwakke punt van dit objectief is de 18 mm stand (vervorming, vignettering en CA). Verder zijn de prestaties iets afgeknepen wat beter dan bij gebruik van het maximale diafragma. Overall is het een iets betere keuze dan de Canon 18-55IS. Helaas zit het -logischerwijs- niet in een standaardkit en zullen velen voor de Canon variant gaan.
pricewatch: Sigma DC 18-50mm f/2.8-4.5 OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 18-50/3.5-5.6 DC Digital APS-c
Geïntroduceerd ten tijde van de eerste 18-55 (non-IS) kitlens van Canon. De prestaties tov dat objectief zijn iets beter. Redelijke randscherpte, maar wel last van vervormingen, vignettering en CAs. Gezien de prijs van de nieuwe Canon 18-55IS is deze laatste duidelijk de veel betere keuze.
pricewatch: Sigma 18-50mm f/3.5-5.6 DC (Canon)
« · ^
Deze objectieven beginnen vanaf 24 mm en vinden de meeste liefhebbers die beschikken over een fullframe camera. Op een cropcamera zijn ze voor de meeste gebruikers minder nuttig. Dit heeft ertoe geleid dat er de laatste jaren weinig vernieuwing in dit segment heeft plaats gevonden. Mijn verwachting is dat dit met het goedkoper worden van de fullframe camera's de komende jaren wel weer zal veranderen.Canon EF 24-70 2.8L USM EOL
De L lens van canon voor het "standaard" bereik op fullframe. Bekend om zijn mooie bokeh en goede contrast en terecht. Een ontzettend fijne lens, met weinig tekortkomingen. De AF is snel en precies, de lens is optisch uitstekend en heeft weinig vervelende eigenschappen. De lens is degelijk gebouwd en heeft weathersealing; hij kan dus tegen een stootje.
Het grappige aan de lens is dat hij fysiek het langst is op 24mm en niet op 70mm, en fysiek dus het kortst is op 70mm. Dat klinkt raar, maar werkt erg goed icm de zonnekap die bevestigt zit aan het gedeelte van de lens wat niet beweegt bij in en uit zoomen. Dat maakt dat de zonnekap veel effectiever zijn werk kan doen (op 70mm ligt het front-element dieper in de lens, en op 24mm dus ondieper. Wat wel een nadeel kan zijn is zijn omvang en gewicht. Met een gewicht van 1 kilo schoon aan de haak en de proportie van een kleine tele-lens is hij geen subtiel lensje te noemen. Ook zijn prijs is vrij stevig, maar hij is het meer dan waard. Voor velen een onmisbare lens in hen tas vanwege zijn prestaties en veelzijdigheid.
pricewatch: Canon EF 24-70mm f/2.8L USM
« · ^
Canon EF 24-70 f/2.8L II USM
De langverwachte opvolger van de 24-70L aka het werkpaard, waar sommigen nog stabilisatie in hadden verwacht. Helaas is die stabilisatie gestopt in de aangekondigde 24-70 f/4 IS. Deze nieuwe 24-70L is meteen ook fors duurder en dan zijn de verwachtingen automatisch hoog. De mk2 is iets korter, stuk lichter, maar wel iets dikker (filtermaat is ook groter geworden). Het zoommechanisme is nu wel "normaal" (lengte evenredig met de brandpuntsafstand), maar of dat nu een vooruitgang is...
Dan de optische prestaties: iets meer vervorming, gelijke vignetting en meer CA. De scherpte? Helaas geen 70-200 f/2.8 IS II prestaties, maar wel betere centrumscherpte dan de oude 24-70L. De rand- en hoekscherpte waar juist over geklaagd werd, zijn niet verbeterd en dat is dan wel een aardige domper bij een lens die ongeveer 80% duurder is dan zijn voorganger.
Voor wie niet de hoofdprijs wil betalen voor een marginaal betere lens, zal op zoek moeten gaan naar een 2de hands mk1, omdat de oude officieel niet meer nieuw te koop is.
pricewatch: Canon EF 24-70 f/2.8L II USM
« · ^
Canon EF 24-70mm f/4L IS USM
Voor de helft van wat de 24-70 f/2.8L II kost, heeft Canon deze gestabiliseerde uitgebracht. Qua scherpte is de lens een aardige verbetering t.o.v. de 24-105 f/4L IS, maar net een tikje minder goed dan de 24-70 f/2.8L II. Er moet wel opgelet worden op sample variation, want sommige exemplaren zijn voornamelijk op 50mm een stuk minder scherp. Naast stabilisatie heeft deze lens ook nog de mogelijkheid om op 70mm in macrostand een 1:1,4 vergroting te halen, wat de allround inzetbaarheid nog wat meer vergroot t.o.v. de 24-70 f/2.8L II.
Deze lens maakt de keuze voor de "ideale" walkaround full frame lens helaas niet gemakkelijker.
pricewatch: Canon EF 24-70mm f/4L IS USM
« · ^
Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM
De Canon 24-85 is, met de €300,- die hij kost, een behoorlijk goedkoop objectief, maar zeker geen slecht objectief. Optisch is hij goed in orde, alleen op 24mm levert hij behoorlijk wat distortions op en de hoeveelheid CA is ook wat aan de hoge kant. Het bereik is ook erg prettig en de bouw is behoorlijk in orde. Tel daarbij het USM-scherpstel systeem op en het is zeker geen verkeerd objectief voor het geld.
pricewatch: Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM
« · ^
Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
De 24-105 van Canon is op het moment van schrijven een van Canon's nieuwste objectieven. Het is een L-objectief, met de bijbehorende bouwkwaliteit en ook USM ontbreekt niet waardoor het objectief zeer snel scherp stelt. Tel daarbij de IS-functie (3 stops) op en je snapt waarom dit een objectief is waar zeer veel naar gekeken wordt. De eerste batch had flare-problemen, maar die problemen zijn al lang verleden tijd. De optische prestaties zijn erg goed, waarbij de 24 mm stand wel wat vervorming heeft en de scherpte wat afneemt op 105mm. Ondanks de IS en het aantrekkelijke bereik kiezen de meesten voor de 24-70/2.8 vanwege het betere contrast en vanwege de mooiere bokeh van deze laatst genoemde lens. Desalniettemin is dit een objectief van zeer hoge kwaliteit!
pricewatch: Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
« · ^
Sigma 24-70/2.8 IF EX DG HSM
Sigma biedt met deze lens een redelijk betaalbaar lichtsterk standaard zoomobjectief. De bouw is zeer goed te noemen, de focus- en zoomring bewegen soepel maar niet licht. Het focussen gaat snel en stil, maar er zijn nogal wat exemplaren met front-focus, dus let hier op bij aanschaf. De scherpte op f/2.8 is redelijk te noemen, maar mist nog wat contrast vergeleken met de Canon 24-70 f/2.8L. Vanaf f/4 neemt de scherpte, vooral ook in de hoeken, toe tot uitermate bruikbaar niveau. Voor ongeveer 700 euro heb je een degelijk objectief wat zeer draagbaar is en een mooie bokeh geeft bij f/2.8.
pricewatch: Sigma 24-70mm f2.8 EX DG HSM (Canon)
« · ^
Sigma 24-105mm F4,0 DG OS HSM
Deze rechtstreekse tegenhanger van de Canon 24-105 f/4L IS kost momenteel meer dan zijn rivaal. Optisch zijn ze aan elkaar gewaagd, maar aan het lange eind presteert de Sigma toch iets beter qua scherpte. De hoeveelheid CA is toch een wat mindere eigenschap van de Sigma.
Eigenlijk is de Sigma qua prijs/kwaliteit gelijk aan de Canon, maar misschien zakt de prijs nog wel wat, aangezien de lens net nieuw is en de Canon al jaren te koop is.
pricewatch unsorted: Sigma 24-105mm F4,0 DG OS HSM
« · ^
Tamron 24-70 mm f/2.8 VC USD
Met deze lens probeert Tamron de concurrentie aan te gaan met de merkeigen 24-70's. Wat scherpte betreft kan de Tamron zeker mee komen met die lenzen. Het centrum is vanaf f/2.8 al erg scherp, de hoeken preseteren dan wat minder en halen hun maximum op f/8. De hoeveelheid CA is erg gering en de bokeh is best goed. Nadelen zijn de behoorlijke "snorvormige" vervorming op 24 mm en de aanzienlijke vignettering op f/2.8. De bouwkwaliteit is goed en de AF snel en precies. Al met al interessant alternatief voor de Canon 24-70L II, helemaal omdat deze lens ook nog eens stabilisatie aan boord heeft.

Pricewatch
Reviews op lenstip en Photozone
« · ^
Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM EOL
Deze lens was in 't analoge tijdperk samen met z'n iets wijdere broertje de 24-85 USM de upgrade van de standaard kitlenzen. Met een redelijk snel diafragma en een ring-USM motor is dit een erg prettige walk-around lens op analoog of full-frame digitaal. Het bereik zal voor de meeste mensen op een crop-camera niet zo aantrekkelijk zijn omdat je hiermee effectief op maximaal 45mm aan de groothoek kant uitkomt.
Optisch doet de lens wat je in deze prijsklasse kan verwachten, op fullframe moet je het diafragma een paar stops knijpen om tot in de uiterste hoeken scherp te worden en ook het contrast is bij een open diafragma wat minder. Niet dat het onbruikbaar is wide-open, maar je ziet wel verbetering bij een kleiner diafragma.
Toch kan deze lens op een full-frame camera een erg prettige walk-around lens zijn: hij is compact, licht van gewicht, een snelle en stille scherpstelmotor, heeft goed bruikbare diafragmawaarden en een erg prettig bereik. De lens kan redelijk dichtbij scherpstellen (0,5m) en heeft door z'n 7 diafragmabladen een prettige achtergrondonscherpte. De (optionele) zonnekap is in de groothoekstand wel een must, want het contrast neemt snel af wanneer de zon op 't frontelement kan schijnen.
Je zou 'm als een goedkoop alternatief kunnen zien voor de 28-135 IS of de duurdere 24-105 USM IS.
Die laatste is optisch beter, maar daarvoor ook een stuk groter/zwaarder en natuurlijk duurder.
pricewatch: Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM
« · ^
Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
De 28-135 is één van de veel verkochte standaardzooms van Canon, mede door de cashback die een tijd heeft gegolden, maar ook door de positieve eigenschappen. Optisch is hij redelijk in orde, met name wanneer je hem een stopje afknijpt. Het grote voordeel van dit objectief is ook weer de IS-functie (2 stops deze keer, vanwege de oudere generatie) en het USM-scherpstel systeem.
pricewatch: Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
« · ^
Tamron SP 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF
Eén van de meest besproken lenzen in 2005 was toch wel de Tamron 28-75. Het is een relatief goedkoop zoomobjectief met een snel diafragma van 2.8 terwijl hij zéér scherp is op de meeste brandpuntsafstanden, zelfs wijdopen. De autofocus is een stuk stiller dan de Sigma 24-70 en leek (eigen ervaring) een stukje accurater nog te zijn. Het enige probleem met dit objectief is de slechte kwaliteitscontrole die Tamron erop los laat, het is een zeer scherp objectief mits je een goede in je handen hebt. Goed nakijken is dus het advies.
pricewatch: Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF (Canon)
« · ^


Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Deel 2


Deze objectieven hebben een zoombereik tot 300 mm en zijn de meest gebruikte teleobjectieven. Ze zijn ideaal voor bijna alle toepassingen waarbij tele noodzakelijk is, muv vliegtuigen, kleine dieren en bepaalde vormen van sport. Zoals hieronder duidelijk zal worden is het aanbod erg groot, evenals het verschil in mogelijkheden en kwaliteit.


Sigma 50-150mm f/2.8 EX APO DC HSM APS-c
Een vreemde eend in de bijt qua bereik is deze lichtsterke tele-zoom. De wijde kant sluit prima aan op de vele wideangle zoomlenzen, maar het beperkte tele-bereik maakt hem wat minder geschikt voor het sterk dichterbij halen van neushoorn op 100m afstand. De scherpte van deze lens is goed in het 50-120mm bereik, maar op 150mm is het beter om af te stoppen naar f/4. Ondanks dat is het een zeer prettige lens door zijn compacte en stevige bouw met interne zoom. De HSM zorgt voor een snelle en stille autofocus en het 9-bladige diafragma zorgt voor een zeer mooie bokeh. Momenteel is alleen type II van dit objectief nog verkrijgbaar. De verschillen met type I zijn niet noemenswaardig.
pricewatch: Sigma 50-150mm f/2.8 EX APO DC II HSM (Canon)
«^
Sigma 50-150mm APO F2.8 EX DC OS HSM APS-c
De voorganger van deze lens stond niet bepaald bekend om zijn scherpte boven de 100mm, maar het optisch ontwerp is aan aardig onderhanden genomen, waardoor de lens ook meteen een stuk groter is geworden. De lens is namelijk precies even groot als de 70-200 f/2.8 OS die ook bruikbaar is op fullframe. De 50-150 is wat goedkoper, maar optisch net een klein tikje minder. De 50-150mm is voor aps-c wel net prettiger vanwege het 80-240mm equivalente bereik, waardoor er ook prima portretten mee kunt schieten.
pricewatch: Sigma 50-150mm F/2,8 APO EX DC OS HSM
«^
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS APS-c
Een relatieve nieuwkomer, met goede resultaten. Voor zijn prijs is het een echte budget tele-zoom lens. Zijn prestaties daarentegen niet. Scherp (zeker gezien de prijsklasse) van 55 tot 250mm en afstoppen is eigenlijk niet nodig. Zijn lichte bouw maakt hem ideaal om mee te nemen op pad en zijn stabilisatie maakt hem veelzijdig bruikbaar, zelfs wanneer het licht minder dan ideaal is.
Zijn er dan geen nadelen? Jawel, zijn bouw is wat je kan verwachten voor de prijs, middelmatig en van plastic en zijn autofocus snelheid is niet om over naar huis te schrijven (de AF is wel stil, met een lichte brom van de stabilisatie). In de klasse van tele zoom lens onder de 300 euro, is deze 55-250IS de beste keuze.
pricewatch: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS
«^
Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS II APS-c
Deze versie II heeft voornamelijk een iets andere buitenkant. Van binnen is er aan de optiek niets veranderd, de prestaties blijven dus heel behoorlijk voor een objectief van deze prijs. Voor meer informatie zie het stukje over de eerste versie.
pricewatch: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II
«^
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM APS-c
De oude 55-250 IS II heeft nu ook een STM opvolger. Qua bouw zijn er hierdoor kleine veranderingen op te merken: geen meedraaiende focusring en geen lengteverandering tijdens het focussen. Het focussen gaat nu ook met veel minder geluid dan de met oude koffiemolen van de IS II. Optisch is de lens vooral aan de lange kant een stuk beter geworden en bereikt een redelijke randscherpte met afstoppen naar f/8 (de oude werd nooit scherp aan de randen).
Deze STM uitvoering is momenteel wel bijna 2x zo duur als de IS II welke echt spotgoedkoop is, dus de verbeteringen komen helaas niet voor niets.
pricewatch: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM
« · ^
Sigma 55-200mm f/4.0-5.6 DC APS-c
Heb je echt niet veel te besteden, of wil je echt met een minimale investering eens kijken wat nou jouw ding is, dan is de Sigma 55-200 wel wat voor jou. Hij kost niet veel, terwijl hij toch zeer redelijke prestaties weet te leveren. De bouwkwaliteit is redelijk, maar de autofocus is niet heel erg rap. Kortom: voor weinig heb je een leuk objectief wat je makkelijk meeneemt door zijn beperkte grootte.
pricewatch: Sigma 55-200mm f/4.0-5.6 DC (Canon)
«^
Tamron AF55-200mm f/4-5.6 Di-II LD Macro APS-c
Dit objectief is een bijzonder gunstig geprijsd, klein en licht objectief. De optische prestaties zijn redelijk en wanneer je de prijs in gedachten neemt zelfs goed. Je zult dit objectief duidelijk moeten afstoppen naar een kleiner diafragma om goede scherpte te behalen. De macro vergroting is geen echte macro, maar 1:3,5. Leuk voor erbij, geen reden om hem ervoor te halen. Al met al een aanrader voor mensen met een zeer klein budget die toch een aanvulling zoeken op hun standaard 18-55. Als je wat ruimte hebt in je budget is een Canon EF-S 55-250IS een aanmerkelijk betere keuze.
pricewatch: Tamron AF 55-200mm f/4.0-5.6 Di II LD Macro (Canon)
«^
Canon EF 70-200 F/2.8L USM
De eerste 70-200L in de line-up van Canon, als opvolger van de EF 80-200/2.8L. Deze lens was een flinke sprong voorwaarts omdat hij in 1995 de eerste telelens was die een (razendsnelle) USM motor meekreeg. Het L-predikaat vertelt eigenlijk alles wat je moet weten over deze lens: gebouwd als een blok beton en hoogwaardige optiek, ook dit is gewoon een dijk van een lens. Wel geldt voor de f/2.8 versies dat afstoppen nog een extra zetje in de rug wat betreft scherpte geeft, is hij wide-open ook al een optisch genot. Helaas moet deze lens wel de weathersealing missen die de IS-versies van de Canon 70-200L-serie wel meekrijgen.
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/2.8L USM
«^
Canon EF 70-200 f/2.8L IS USM EOL
De top als het om Medium telezooms gaat. Met het befaamde L-predikaat, weathersealing, een snelle USM motor, vette optiek en een tweede generatie IS (3 stops compensatie) laat deze lens erg weinig te wensen over. Behalve een sportschool abbo omdat hij met zijn 1,5kg niet de lichtste is. Net zoals de f/2.8 non-IS wordt deze lens geleverd met statiefgondel. Helaas heeft hij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de 70-200/4L IS, géén tri-pod detectie, dus moet je de IS handmatig uitzetten op het moment dat je een statief gaat gebruiken.
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM
«^
Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM
Dit is de nieuwe versie van de gestabiliseerde 70-200/2.8 IS. De verbeteringen zijn -volgens Canon- volledige weather proof behuizing, betere IS unit (tot 4 stops), een fluoriet element en een kortere scherpstelafstand (naar 1.2 meter). Dit objectief is met name op 200mm een verbetering tov de oude variant. De scherpte is uitstekend en de bokeh is erg mooi. Dit is de beste telezoom van Canon op het moment van schrijven (juli 2010).
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM
«^
Canon EF 70-200 f/4L USM
De Canon 70-200 f/4L is een zeer populaire teleobjectief omdat het de goedkoopste L-objectief van Canon is, met alle daarbij behorende voordelen. De bouwkwaliteit is zeer goed, er zit een zeer rappe USM-motor in voor de autofocus. Optisch presteert hij zeer goed en er is amper CA te vinden. Velen staan voor de keuze om dit objectief te kopen of een Canon 70-300IS USM. De verschillen tussen deze twee objectieven zijn het bereik, de vaste lichtsterkte, de snelheid van de AF, de bokeh en de beeldstabilisator. De eerste en de laatste eigenschap zijn in het voordeel van de 70-300IS USM, de andere in het voordeel van de 70-200/4.0. Kies het objectief op basis van de eigenschappen die voor jou van belang zijn!
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/4L USM
«^
Canon EF 70-200 f/4L IS USM
De IS-versie van de 70-200/4L verschilt op meer vlakken dan alleen een (3e generatie) IS-motor die tot 4 f-stops compenseert. Deze lens is optisch nog net even een stukje beter dan zijn non-IS broertje (wat al een optische bom is) en wordt door veel mensen gezien als de scherpste 70-200 die de canon-lineup kent. Behalve IS heeft deze lens ook weatherseals die beschermen tegen stof en regen. Ondanks al deze toevoegingen is hij met zijn 760 gram maar 50 gram zwaarder dan de non-IS. De prijs is er wel naar, voor het zelfde geld heb je ook een Canon 70-200/2.8L USM, het is dus aan te raden om te bedenken wat je harder nodig hebt; 4 stops stabilisatie of een één stop lichtsterkte.
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/4L IS USM
«^
Canon EF 70-210mm f/3.5-4.5 USM EOL
Dit objectief is momenteel EOL en is derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Vreemd eigenlijk dat Canon hier geen opvolger voor heeft, want met tweedehands prijzen van €150-200 is dit een goed betaalbaar alternatief voor de duurdere 70-200 f/4 L USM. In deze prijsklasse beschikt de lens over zeer goede prestaties, met zelfs bij volle opening scherpe resultaten. Zoals bij goedkopere telelenzen gebruikelijke levert afstoppen met name op het lange eind nog een toename in scherpte op. Op fullframe is er aardig wat vignettering aanwezig, met name op 70mm. Dankzij de USM is de lens snel en stil qua autofocus en dankzij het niet roterende frontelement is het gebruik van een polarisatiefilter geen probleem. De lens beschikt standaard niet over een zonnekap, maar hiervoor kan de ET-65 (bekend van de EF 85 f/1.8 USM) gebruikt worden. De filtermaat is een bescheiden 58mm, wat de aanschafkosten voor een UV- of polarisatiefilter overzichtelijk houdt.
«^
Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
De Canon 70-300 f/4-5.6 IS USM is de opvolger van de 75-300 IS USM, met een aantrekkelijke prijs én de IS-functie (3 stops). Het objectief presteert optisch érg goed, waarbij gezegd moet worden dat de prestaties aan het lange einde wat minder worden. Het objectief beschikt over USM, maar helaas is dit micro-USM en geen ring-USM zoals bij de duurdere L-lenzen. Dit houdt in dat de autofocus wel heel stil is, maar lang niet zo rap is als bij een objectief met ring-USM. De bouwkwaliteit van het objectief is redelijk goed te noemen, hoewel de 70-200 f/4L aanzienlijk beter gebouwd is. Wil je een lichtgewicht objectief wat makkelijk mee te nemen is, goede prestaties levert én over IS beschikt? Dan is dit een goede keus voor je.
pricewatch: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
«^
Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 L IS USM
Canon heeft met dit objectief de keuze voor een kwalitatief goed objectief in het tele bereik nog moeilijker gemaakt. De meeste fotografen zullen twijfelen tussen dit objectief en een normale 70-300 IS of tussen deze en een 70-200/4.0 L IS USM. De 70-300L is een interessant objectief. Het objectief is relatief klein, uitstekend gebouwd, goede AF, 4 stops IS, afgeronde diafragmabladen en een korte scherpstelafstand. Optisch gezien presteert hij prima (goed scherp, zelfs op 300 mm met wellicht een iets grotere hoeveelheid vervorming). Kortom, een aantrekkelijk objectief voor iedereen die een uitstekend objectief tot 300 mm zoekt. Het belangrijkste nadeel is -op het moment van schrijven- de tamelijk hoge prijs.
pricewatch: Canon EF 70-300mm f4-5.6L IS USM
«^
Sigma 70-200mm f/2.8 EX IF APO HSM EOL
Dit objectief is inmiddels EOL en derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. De Sigma is van de EX serie, enigszins vergelijkbaar met de L-finish van Canon. De Sigma beschikt over een HSM-motor, de tegenhanger van de USM-motor, die zeer stil en behoorlijk rap is. De autofocus van de Canon is wel een stukje rapper dan de HSM-motor, maar de snelheid is zeer acceptabel . De Sigma levert een f/2.8 diafragma voor f/4 prijs, de 70-200 f/2.8 USM van Canon is áánzienlijk duurder dan dit objectief, zodat dit een objectief is met een zeer goede prijs/prestatieverhouding.
«^
Sigma 70-200/2.8 APO EX DG MACRO HSM EOL
Deze versie is de opvolger van de EX IF APO HSM variant en is inmiddels opgevolgd door versie 2. De resultaten zijn vergelijkbaar met type II alleen zijn de CAs wat meer verdeeld over het hele bereik. Ze zijn zeker niet schokkend, maar wel aanwezig. Dit objectief is slechts een jaar op de markt geweest en zal lastig te vinden zijn.
«^
Sigma 70-200/2.8 APO EX DG MACRO HSM II
Een professioneel gebouwde 70-200/2.8 van Sigma. Sigma heeft aangegeven dat type II van dit objectief opnieuw gecoat is waardoor het objectief beter met flare omgaat. De optimale scherpte van het objectief ligt rond de 100mm en de zwakke plek is de 200mm stand. De beeldkwaliteit over het algemeen genomen is zeer goed, maar vergeleken met de concurrentie presteren anderen beter. Het objectief heeft wat last van CA bij grotere brandpunten. Dit vindt af en toe ook plaats in de bokeh, waardoor de mooie onscherpte af en toe lelijke plekken bevat. De macro stand haalt een vergroting van circa 1:3.5. De AF doet snel en stil zijn werk. Vergeleken met de Tamron heeft de Sigma een snellere motor aan boord. Voor velen zal dit een aantrekkelijk alternatief zijn voor de veel duurdere L objectieven.
pricewatch: Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO Macro HSM II (Canon)
«^
Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO OS HSM
De opvolger van het objectief hierboven. Nieuw is de optische stabilisatie, Sigma claimt tot 4 stops. De scherpte is op f/2.8 nog niet geweldig, maar op f/4 al veel beter. Op fullframe is verder afstoppen nodig om aan de randen een acceptabele scherpte te krijgen. Van CA heeft dit objectief maar nauwelijks last. Vignettering is op APS-c geen probleem, op Fullframe wordt het duidelijk merkbaar op f/2.8. Een minder punt is dat het objectief erg gevoelig is voor flare. De HSM zorgt voor een stille, maar niet heel snelle autofocus. De prijs van deze versie met OS is veel hoger dan de versie zonder, bijna een factor 2!
pricewatch: Sigma 70-200mm f2.8 EX DG OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 70-300/4-5.6 DG Macro EOL
De minder bekende en goedkopere broer van de Sigma 70-300 APO macro. Dit objectief presteert behoorlijk bij een klein diafragma (f/11). De prestaties zijn beter aan de korte zijde van het objectief. Hoe verder je inzoomt, hoe minder resolutie je overhoudt. De macro-stand heeft een vergroting van 1:2 en werkt naar behoren tussen de 200 en 300 mm. Dit objectief is met name interessant voor mensen die macro in hun tele willen hebben en een klein budget hebben. Anderen wordt geadviseerd even verder te kijken.
«^
Sigma 70-300mm f/4.0-5.6 APO DG Macro
Over de Sigma 70-300mm f/4.0-5.6 APO DG en het kleine broertje van dit objectief, de DL-versie, worden veel vragen gesteld. Moet ik die duurdere APO-versie halen of de DL-versie? De APO-variant presteert in ieder geval aanzienlijk beter dan de DL-versie (of de Tamron 70-300 f/4-5.6 LD Macro for that matter), dus als dit je uiteindelijke teleobjectief gaat worden is het simpel: Spendeer die €100,- extra aan de APO versie. Veel mensen gebruiken het goedkopere broertje of de Tamron om te kijken wat nou het beste bij hun past, om vervolgens een duurder objectief te halen.

De APO versie biedt redelijk goede prestaties, al helemaal wanneer je naar de prijs kijkt. Toch moeten er logischerwijs concessies worden gedaan, boven de 200mm neemt de kwaliteit rap af en de autofocus is niet heel snel. De bouwkwaliteit is redelijk, maar ook niet meer dan dat. Bij de macrofunctie moet je je overigens niet zó gigantisch veel voorstellen, hij haalt sowieso geen 1:1 vergroting, maar het werkt best aardig. Toch is voor het echte macrowerk een echte macro-objectief aan te raden. Al met al een mooi startobjectief voor degenen die niet zo'n ruim budget hebben.
pricewatch: Sigma 70-300mm f4.0-5.6 DG APO Macro (Canon)
«^
Sigma 70-300mm f4-5.6 DG OS
De opvolger van de oude vertrouwde budget telezoom van sigma, de 70-300 DG (non-apo design).
Deze nieuwe telg, met optische stabilisatie heeft een nieuw optisch design gekregen, waardoor hij beter presteert dan zijn voorganger. Zo is de CA dusdanig laag dat het niet storend is en is hij een stuk scherper.
Wel blijft hij, net als andere budget telezoom lenzen, beter presteren wanneer je hem een stopje afstopt.
Zijn stabilisatie en compacte design maakt hem breed inzetbaar, ook om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie. De bouw en finish van de lens zijn bovengemiddeld goed voor zijn klasse, de bokeh (onscherpte rendering) is prima en hij kan vrij dichtbij focus (close-up mogelijkheden, geen echte macro).
Zijn minder sterke punten zijn punten die je bij veel budget lenzen vind, een relatief trage focus (lang focuspad), draaiend frontelement en zoals gezegd wat softer wide-open.
«^
Tamron AF70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro
De Tamron 70-200/2.8 is alles wat je van een 70-200/2.8 mag verwachten; optisch dik in orde op alle optische vlakken. Dit is een werkpaard voor een professional, dus hij moet gewoon goed zijn. Extra voordelen ten opzichte van de concurrentie zijn het relatief lage gewicht, de korte minimale scherpstelafstand en de lage prijs. Het objectief heeft eigenlijk maar één nadeel: de luidruchtige en relatief trage AF motor.
pricewatch: Tamron AF 70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro (Canon)
«^
Tamron 70-200 mm f/2.8 VC USD
De opvolger van de vorige 70-200 die bekend stond om zijn relatief goede beeldkwaliteit maar ondermaatse autofocussnelheid. Met deze lens is dat dankzij de USD-motor een stuk sneller, hoewel nog niet razendsnel. De scherpte laat op f/2.8 vooral in de hoeken te wensen over en op 200 mm ook in het midden, maar verbetert snel bij het afstoppen. CA is geen probleem, enige vignettering is wel aanwezig.
pricewatch: Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD

Review op Photographyblog.
« · ^
Tamron AF70-300mm f/4-5.6 LD EOL
Dit objectief is opgevolgd door de Tamron AF70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro. Dit objectief moet het doen zonder de macro functie en mist de Di coating. Het objectief dient afgestopt te worden naar f/8 voor goede resultaten. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig.
«^
Tamron AF70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro
Dit objectief is de opvolger van de Tamron AF70-300mm f/4-5.6 LD. Het is een goedkoop teleobjectief met zeer redelijke prestaties. Het objectief wordt boven de 200 mm duidelijk minder scherp, maar levert zelfs dan nog redelijke prestaties. De scherpte onder de 200 mm is zelfs goed. Zoals te verwachten is bij een objectief in deze prijsklasse is CA wel een probleem. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig. Het leuke van dit objectief is de 1:2 macro vergroting die je ermee kunt halen.
pricewatch: Tamron AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di LD Macro (Canon)
«^
Tamron SP 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD
Een nieuwe lens van Tamron, en de eerste met de zogenaamde USD-motor aan boord. Deze "Ultra Sonic Drive" zorgt voor een stille en vrij snelle autofocus. De scherpte van deze lens lijkt behoorlijk goed te zijn, ook voorbij de 200mm. Algeheel lijken de optische prestaties zich te kunnen meten met de Canon EF 70-300mm f/4-5.6 USM IS.
pricewatch: Tamron 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD (Canon)
« · ^
Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III (IS) (USM)
Drie objectieven in één post; de Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III, de Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM en de Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III IS USM. Optisch gezien zijn er geen grote verschillen tussen de 3. De objectieven presteren redelijk in het gebied van 75-200 mm, maar daarna gaat het erg hard bergafwaarts. De bouwkwaliteit van de standaard versie en van de USM versie zijn redelijk, die van de IS USM versie is aanmerkelijk beter. Alle objectieven hebben bovengemiddeld last van chromatische abberaties. Het enige noemenswaardige verschil tussen de standaard versie en de USM versie is dat de laatste een micro-USM motor aan boord heeft zitten. Dit levert met name een stillere AF op. Het grootste voordeel van deze objectieven is het aantrekkelijke bereik voor een gunstige prijs met een lage gewicht.
De IS USM versie heeft een aanzienlijk betere bouw dan zijn directe broertjes. Daarnaast is het objectief voorzien van een IS unit, wat uiteraard bijdraagt aan een hoger percentage scherpe foto's. Van de drie objectieven is de IS USM versie niet meer verkrijgbaar. Deze is vervangen door de -optisch veel interessantere- 70-300 IS USM.
Bij alledrie de objectieven is een zonnekap een losse accessoire.
pricewatch: Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III
pricewatch: Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM
«^
Tokina AT-X 828 AF PRO 80-200mm f/2.8 EOL
Dit objectief is momenteel EOL en is derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Zoals bijna alle Tokina objectieven is het zeer solide gebouwd, is het objectief erg scherp en heeft het wat meer last van CA dan de concurrentie. Het belangrijkste nadeel van het objectief is de relatief trage AF motor, het belangrijkste voordeel de prijs.
«^
Sigma 100-300/4 EX APO DG
Een onvolprezen stuk glas van Sigma. Een lens die qua bouw niet onderdoet voor een canon L lens en qua optische prestaties ook niet. Ragscherp, ook op 300mm f/4. Ontzettend fijne lens, die fysiek helaas wel vrij fors is, nog een stapje groter dan de 70-200's van de verschillende merken. Zijn bereik van 100-300mm maakt hem geschikt voor het echte tele werk, van vogels en wildlife. Voor portretten e.d. is hij veel te groot en lomp.
Zijn constante diafragma van f/4 maakt hem tevens geschikt voor een 1.4 tele converter, met behoud van AF op een consumenten dslr. Daarbij komt nog eens dat de AF in dit objectief bijzonder rap zijn werk doet. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel, hij mist een beeldstabilisator. Heb je een stevig stukje glas nodig en is 300mm wat je nodig hebt, dan is deze lens een echte aanrader.
pricewatch: Sigma 100-300mm f4.0 EX DG APO IF HSM (Canon)
«^
Sigma 120-300 mm f/2.8 DG OS HSM
Opvolger van de unieke 120-300 f/2.8 DG HSM. Optisch is deze nog een stukje beter en vooral de centrumscherpte kan concurreren met de primes. Het is een flinke jongen, maar dat kan ook niet anders met de mogelijkheid tot 300mm f/2.8. Teleconverters schijnen ook nog prima te werken op dit objectief, zodat je een gestabiliseerde 420mm f/4 of 600mm f/5.6 hebt.
Voor echt randscherpte kan beter gekeken worden naar een 300/2.8 prime, maar je levert dan wel de flexibiliteit in van de zoom.
De prijs is ook een flink pluspunt, want deze ligt een redelijk stuk lager dan de ongestabiliseerde 300/2.8.
pricewatch: Sigma 120-300mm F2.8 EX DG APO OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 120-300mm F2.8 DG OS HSM Sports
Dit is ondertussen de 4de versie van de 120-300mm en heeft net zoals zijn voorganger stabilisatie aan boord wat erg fijn is op de wat langere brandpuntsafstanden. Niet alleen het uiterlijk is veranderd, maar ook optisch is de 120-300 aangepakt. Bij de oudere modellen was de centrumscherpte wel op orde maar lieten de hoeken op full frame het afweten. Bij deze "Sports" uitvoering is de hoekscherpte wide-open al erg goed en zelfs op 300mm meteen al goed bruikbaar. Enkel de Canon 300mm f/2.8L IS doet het nog wat beter, maar die mist weer de flexibiliteit van de zoom. De combinatie met een 1.4x teleconverter is ook erg goed, maar bij een 2.0x teleconverter moet er afgestopt worden tot f/8 om tot scherpe platen te komen.
pricewatch: Sigma 120-300mm F2.8 DG OS HSM (Canon)
« · ^Deze zoomobjectieven lopen door boven de 300 mm waar de consumentenobjectieven meestal ophouden. Vaak worden deze objectieven dermate groot dat ze voorzien zijn van een statiefgondel. Hiermee wordt het zwaartepunt van de combinatie camera en objectief wat naar voren geplaatst waardoor de balans veel beter wordt. De toepassing van deze objectieven ligt met name in het gebied van sport en dierenfotografie. Als het in je budget past word je erg blij als je een dergelijk objectief mee kunt nemen op safari bijvoorbeeld.Sigma 50-500mm f/4.0-6.3 EX APO DG RF HSM
De Sigma 50-500 is geweldig qua bereik, en ondanks de extreme zoommogelijkheden van de lens presteert hij optisch zeer netjes. Dit objectief was 10 jaar geleden een van de weinig objectieven in dit bereik en was ook nog eens zeer betaalbaar. Er zit wél HSM op waardoor de focussnelheid zeer acceptabel is, helaas ontbreekt alleen de OS functie op deze lens. Hierdoor valt alleen met voldoende licht uit de hand te schieten, dus neem je statief mee als je met de jongen op stap gaat. Vergis je niet, het ding weegt 1,8KG, dus een stevig statief is een vereiste. In tegenstelling tot 10 jaar geleden is dit objectief tegenwoordig niet meer de enige logische keuze; er zijn een aantal objectieven bijgekomen in hetzelfde bereik. Met name de Sigma 150-500 is een zeer aantrekkelijk alternatief.
pricewatch: Sigma 50-500mm f/4.0-6.3 EX DG APO RF HSM (Canon)
«^
Sigma 50-500mm f/4.5-6.3 APO DG OS HSM
De opvolger van de versie zonder OS. Sigma claimt dat er tot 4 stops winst kan worden behaald. De HSM zorgt voor een stille en vrij snelle autofocus. Toch wil de autofocus nog wel eens zijn doel missen, wat veroorzaakt kan worden door het maximale diafragma van f/6.3 in het telegebied. Het objectief komt overigens alleen in de buurt van de 500mm als er op oneindig wordt gefocust. Dichterbij zit het meer rond de 400mm. Vooral richting de 500mm heeft het objectief ook last van CA. De scherpte is in het midden vrij goed voor een zoomlens. Aan de randen is afstoppen vereist voor betere prestaties. Filters kopen is wel een uitdaging met een diameter van 95mm!
pricewatch unsorted: Sigma 50-500 / 4,5-6,3 DG OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX APO OS RF
De Sigma 80-400mm OS is de tegenhanger van de 100-400 en ook deze voorziet in beeldstabilisatie, maar dan onder de naam OS. Deze technologie levert circa 2,5 tot 3,5 stop extra marge op en vergemakkelijkt het uit de hand schieten op de langere focale lengtes. Deze lens is wel circa €500,- goedkoper dan de Canon, maar hij beschikt helaas niet over USM/HSM waardoor hij aanzienlijk trager focust. Optisch gezien is het geen hoogvlieger. Gezien het relatief kleine prijsverschil is het raadzaam om verder te kijken naar bijvoorbeeld de Sigma 150-500 of de duurdere Canon 100-400.
pricewatch: Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX DG APO OS RF
«^
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
De Canon 100-400mm is behoorlijk veel gebruikt objectief voor deze doeleiden, onder andere omdat hij voorzien van van IS (2 stops) Op deze focale lengtes is het zéér lastig uit de hand schieten zonder IS, of er moet veel licht aanwezig zijn waardoor het wel kan. Deze lens beschikt over een pomp-zoom mechanisme, in plaats van het draaimechanisme waar de meeste lenzen van tegenwoordig over beschikken. Het voordeel is dat je heel snel kunt zoomen, ten koste van een stuk precisie en het risico dat hij stof opzuigt is groter dan bij een draaizoom. Optisch is dit objectief een van de scherpste ultrazoom objectieven, hoewel de verschillen met de goede objectieven van de concurrentie klein zijn!
pricewatch: Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
«^
Sigma 120-400/4.5-5.6 APO DG OS HSM
Een betaalbaar ultra-tele objectief van SIgma met een snelle AF motor en een beeldstabilisator. Dit grote objectief heeft een aantrekkelijk bereik, omdat het voorbij de consumenten-afstand van 300 mm gaat. Echter, helaas gaat de beeldkwaliteit van dit objectief juist aan het lange eind (>200 mm) (hard) achteruit. Tot 200 mm zijn de resultaten prima, maar daarboven gaat de scherpte verloren. Dit is uiteraard erg jammer aangezien veel mensen dit objectief zullen kopen vanwege de 400mm stand. Ook is vignettering op een fullframe camera een probleem. Het objectief heeft een goede OS unit en ook de minimale scherpstelafstand is prettig kort.
pricewatch: Sigma 120-400mm f4.5-5.6 APO DG OS HSM (Canon)
«^
Sigma 150-500/5-6.3 APO DG OS HSM
Dit objectief gaat tot een ongelooflijke 500mm. Voor mensen voor wie een Canon 500/4.0 of Sigma 500/4.5 iets buiten budget valt is dit het objectief om te kopen. De beeldkwaliteit is de beste van alle super telezoom objectieven. De beeldkwaliteit na 400mm vervalt weer wat, maar zelfs op 500mm is de scherpte nog goed. Verder is het objectief voorzien van een rappe AF en goede OS unit. Nadelen zijn de filtermaat van 86mm en het gewicht van het objectief. De belangrijkste concurrent is de Canon 100-400. De verschillen tussen beide objectieven zijn erg klein. De Canon heeft het voordeel van iets meer resolutie (erg klein verschil) en de lichtsterkte op de 400 mm stand is bij de Canon iets gunstiger. De Sigma heeft daartegenover een aantrekkelijker bereik en prijs staan. Al met al een erg moeilijke keuze.
pricewatch: Sigma 150-500mm f5-6.3 APO DG OS HSM (Canon)
«^
Tamron SP AF200-500mm f/5-6.3 Di LD (IF)
Een zeer gunstig geprijsde super telezoom objectief. Optisch gezien is dit een zeer interessant objectief, goede scherpte, weinig vervorming en weinig vignettering. Vermeldenswaardig is het 86mm filter die je nodig hebt. Het enige minpuntje in de beeldkwaliteit is dat het objectief last heeft van wat CA. De bouw is redelijk; het objectief is licht voor zijn bereik en heeft standaard een statiefgondel meegeleverd. Het objectief wordt tijdens het zoomen aanmerkelijk langer
Het grootste gemis van dit objectief is uiteraard een gebrek aan beeldstabilisator icm de lage lichtsterkte. Dit wordt uiteraard volledig verklaard door het prijskaartje. Een tweede groot verbeterpunt is de AF accuratesse; het locken van de scherpstelling kan lastig zijn. De AF in dit objectief is van de categorie "koffiemolen", redelijk qua snelheid maar wel een beetje luidruchtig. Al met al een zeer interessant objectief voor mensen met een wat kleinere budget die geen actie foto's willen schieten!
pricewatch: Tamron SP AF 200-500mm f/5-6.3 Di LD IF (Canon)
«^Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Deel 3"You have got to love them or you have got to hate them." Dat lijkt een aardige omschrijving voor deze groep objectieven. Superzoom lenzen zijn lenzen met een extreem bereik (beginnend bij zo'n 7,5x zoom). In fotografische zin hebben ze veel compromissen: ze zijn niet lichtsterk, ze zijn niet superdegelijk gebouwd, meestal is de AF niet erg snel, ze zijn niet erg contrastrijk, ze hebben vervormingen, er is veel verbetering te behalen bij gebruik van een kleiner diafragma, etc. Waarom dan toch een superzoom kopen? Omdat het een compact objectief is, waarmee je zeer uiteenlopende foto's kunt maken. Ga je op reis en heb je weinig plek om fotoapparatuur mee te nemen? Heb je een beperkt budget en wil je toch een groot bereik afdekken? Een superzoom doet het allemaal. Over het algemeen hebben de goedkopere varianten geen beeldstabilisator en zijn ze optisch wat minder goed dan de gestabiliseerde, duurdere versies.Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS APS-c
De bouw van het objectief is redelijk met een kunststof omhulsel en een metalen bajonet. De AF vindt plaats met een conventionele motor en is redelijk snel. De scherpte is -mits afgestopt- goed tot zeer goed. Het objectief heeft op de 18 mm stand last van extreme vervorming. Daarnaast is vignettering over het hele bereik iets om rekening mee te houden. Net als iedere objectief in dit zoombereik heeft ook dit objectief last van CAs. Als je op zoek bent naar een allround objectief met IS en je vindt het geen probleem om het objectief minimaal een stop af te stoppen, dan is dit een geschikte kandidaat!
pricewatch: Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
« · ^
Canon 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM
Opvolger van de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS. In de naam van de nieuwe lens staat STM, wat duidt op de stappenmotor die is gebruikt voor het focussen. Deze stappenmotor is iets minder stil en snel als een USM, maar wel erg nauwkeurig, mits geplaatst op een body die de STM kan aansturen (momenteel de 650D).
Voor wie geen camera heeft met STM aansturing, biedt deze lens nog wat positieve eigenschappen. De bouwkwaliteit is prima in orde en de scherpte is over het hele bereik goed (iets wat van de voorganger niet gezegd kan worden). Daarnaast is de minimale focusafstand nog wat verkleind en het aantal (afgeronde) diafragmabladen is gestegen van 6 naar 7 wat kan bijdragen aan een wat zachtere bokeh bij het afstoppen.
pricewatch: Canon EF-S 18-135mm F3.5-5.6 IS STM
« · ^
Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS APS-c
Na de successen van 18-200 lenzen bij Tamron en Sigma ontstond er bij de OEMs uiteraard ook een behoefte om een graantje mee te pikken uit deze markt. Het gevolg is de Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS . Dit objectief is -net als alle EF-S objectieven- alleen geschikt voor gebruik op APS-C camera's van Canon. Deze 18-200 is voorzien van een beeldstabilisator (IS), is ruim 10 cm lang en weegt 595 gram. De AF snelheid is prima in orde en ook de bouw behoort tot de top van de 18-2xx objectieven. Vervormingen op 18 mm zijn behoorlijk extreem en over het algemeen genomen kan gezegd worden dat het centrum goed is, maar de randen behoorlijk achterblijven.
pricewatch: Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS
« · ^
Sigma 18-200/3.5-6.3 DC APS-c
De goedkoopste variant van de Sigma superzoom objectieven. Slechts 8 cm hoog en 405 gram zwaar. Dit maakt dit objectief zeer geschikt voor backpackers en mensen die met weinig massa willen fotograferen. Optisch gezien is het een redelijk objectief. Zwakke punten zijn de 35 mm stand (met name aan de rand) en op 200 mm. Op de 18 mm stand heeft het objectief veel last van vertekening. Qua bouw is dit objectief wat beter dan de vergelijkbare Tamron. Zo heeft dit objectief bijvoorbeeld een metalen bajonet-vatting.
pricewatch: Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC (Canon)
« · ^
Sigma 18-200/3.5-6.3 DC OS APS-c
Dit 18-200 objectief van Sigma is voorzien van een beeldstabilisator om bewegingsonscherpte tegen te gaan. Dit objectief is veel groter en zwaarder dan zijn eerder genoemde kleine broertje: 100 mm hoog (en met name 8 cm dik) en 610 gram zwaar. Optisch gezien is de OS variant beter dan de non-OS variant met meer scherpte in het hele bereik. Het beste resultaat wordt gehaald aan beide einden van de zoomrange. De 35mm stand blijft een zwakke plek van het objectief. De AF snelheid is redelijk, en de bouw is verrassend goed. Op het moment van schrijven is deze variant slechts een paar tientjes duurder dan de versie zonder OS en als het extra gewicht geen probleem is, dan is het absoluut aan te bevelen om de variant met OS te pakken.
pricewatch: Sigma 18-200mm f3.5-6.3 DC OS (Canon)
« · ^
Sigma 18-250/3.5-6.3 DC OS HSM APS-c
Deze superzoom van Sigma is optisch nauwelijks een verbetering t.o.v. de Sigma 18-200 OS, maar biedt wel 50mm aan het lange eind extra. De pluspunten: goede bouwkwaliteit zonder zoomcreep, snelle en stille autofocus en scherpte tussen 18 en 50mm. Daarna gaat het heel hard bergafwaarts en je kunt je zelfs afvragen of de centrumscherpte nog wel voldoende is op f/8. Chromatische aberratie is ook niet echt goed onder controle.
De iets duurdere Tamron 18-270 VC PZD lijkt op het optische vlak een heel wat betere keuze, maar die heeft dan wel een minder goede autofocus en bouwkwaliteit.
pricewatch: Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM APS-c
Deze superzoom van Sigma moet de oude Sigma 18-250 OS HSM snel doen vergeten. De scherpte is behoorlijk aangepakt (wat meer vervorming is er voor terug gekomen), welke nu op gelijk en soms hoger niveau ligt dan bij de concurrentie (Canon 18-200 en Tamron 18-270). Van de "macro" aanduiding op de lens hoeft zoals wel vaker bij Sigma zoomlenzen niet al teveel verwacht worden (1:2,9), maar het is makkelijker onderscheid maken met de voorganger die niet deze aanduiding had.
pricewatch: Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM (Canon)
« · ^
Tamron AF18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Tamrons goedkoopste, kleinste en lichtste superzoom lens. Het objectief meet 74 mm hoog en weegt net geen 400 gram. Een ideale reisgenoot dus. Over de optische kwaliteiten kunnen we kort zijn: het is aan te bevelen dit objectief voornamelijk afgestopt te gebruiken. De zwakste plekken zijn 18 mm (de randen) en 200 mm. Qua bouw is de Tamron wat minder overtuigend dan de vergelijkbare Sigma, maar vanwege de betere AF prestaties wordt de Tamron als de betere van de twee gezien. Als extra bonus blijkt dat in de praktijk de Tamron stiekem net ietsje langer is dan de Sigma (de 200mm is dus stiekem ietsje meer).
pricewatch: Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Canon)
« · ^
Tamron AF18-250mm f/3.5-6.3 Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Dit 14x zoom objectief is een beetje vreemde eend in de bijt. Tamron is de enige fabrikant die een dergelijk objectief op de markt heeft zonder dat deze is voorzien van een beeldstabilisator. Desalniettemin heeft Tamron het voor elkaar gekregen om dit objectief bijzonder klein en compact te houden. Het meet slechts 83 mm hoog en weegt slechts 430 gram. Nog vreemder wordt het wanneer je naar de optische kwaliteiten gaat kijken. Die zijn namelijk heel aardig en beter dan menig 18-200 objectief. Alleen op de 250mm stand worden de prestaties wat minder, maar verder presteert het objectief verrassend constant. Vertekening is alleen op de 18 mm bovengemiddeld. AF snelheid en bouw zijn redelijk. Als je een superzoom zoekt en kunt leven zonder een beeldstabilisatie dan is dit een uitstekende keuze.
pricewatch: Tamron AF 18-250mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Canon)
« · ^
Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro APS-c
De Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro verdient in de eerste plaats een erkenning voor de naam van het objectief. Zeg dit maar eens 10x achter elkaar op! Dit objectief wijkt af van de twee kleinere broertjes uit de reeks, aangezien het groter (ruim 10 cm hoog) en zwaarder (550 gram) is en voorzien is van een beeldstabilisator. Op het moment van schrijven (december 2009) is dit objectief de beste 18-2xx lens die je kunt krijgen voor op een Canon camera. Grote vervormingen op 18 mm en veel chromatische abberaties boven de 200 mm, maar verder is de beeldkwaliteit beter dan de concurrenten.
pricewatch: Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro (Canon)
« · ^
Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD APS-c
Dit objectief is de jongste Tamron superzoom. De PZD in de naam staat voor "Piezo Drive", een speciaal soort ultrasone motor die wat kleiner gemaakt kan worden. Het zorgt ervoor dat de autofocus sneller en stiller is dan bij zijn voorgangers. Dit objectief is ook kleiner dan zijn voorganger. Door de nieuwigheid is er nog maar weinig over de prestaties bekend, uit voorbeeldfoto's blijkt dat het objectief in staat is om scherpe foto's te maken, ook op 270mm. Enige variatie tussen verschillende exeplaren lijkt er wel te bestaan.
pricewatch: Tamron 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD (Model B008)
« · ^
Tamron 28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) MACRO
Superzoom die ook op fullframe past. Op een cropcamera is de 28mm misschien wat te weinig groothoek waardoor er alsnog misschien een extra lens moet aanschaffen. Op fullframe is het bereik natuurlijk ideaal, van groothoek tot tele, en zelfs close up kan worden gedaan met deze lens. Interne stabilisatie (+/- 3 stops) zorgt ervoor dat de lens nog bruikbaarder wordt. Nadelen zijn, zoals wel vaker bij superzooms, de geringe lichtsterkte, niet al te beste scherpte en purple fringing. Enige concurent op fullframe is de Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM welke meer dan 3x zoveel kost.
pricewatch: Tamron AF 28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) Macro
« · ^
Een fisheye combineert een zeer korte brandpuntsafstand met een tonvormige vertekening. Er zijn 2 soorten (eigenlijk 3 maar goed): de circulaire en de rectilineaire. De circulaire geeft een cirkelvormige afbeelding met zwart er omheen. De beeldhoek is vast, bijvoorbeeld 180° horizontaal, verticaal en diagonaal.
Om toch een volledig frame van een 35mm rolletje te belichten kwamen de rectilineaire fisheye lenzen, deze hebben een beeldhoek van bijvoorbeeld 180° diagonaal maar minder verticaal en horizontaal.
Cropcamera's hebben een kleiner brandpunt nodig dan fullframe camera's om een bepaalde beeldhoek te krijgen
Sigma 4.5/f2.8 EX DC Circulair Fisheye HSM APS-c
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 4.5mm f/2.8 EX DC Circular Fisheye HSM (Canon)
« · ^
Peleng 8mm f/3.5 Circulair Fisheye
Een echte fun-lens, uit de voormalige USSR. Voordat Sigma en Tokina met hun circulaire fisheyes uitkwamen was dit de enige manier om een beeldhoek van 180 graden te verkrijgen op een canon body.
Deze lens moet 't vooral van z'n prijs hebben, want optisch is ie niet zo geweldig; hij heeft erg veel last van flares en 't contrast en de scherpte blijft bij alle diafragmawaarden matig. De volledig handmatige bediening (diafragma en scherpstellen) zit minder in de weg dan je zou denken, want de scherptediepte bij 8mm is bij bijna elk diafragma enorm. De sluitertijd rekent je body wel netjes automatisch uit.
« · ^
Sigma 8/3.5 EX DG Circulair Fisheye
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 8mm f3.5 EX DG Circular Fisheye (Canon)
« · ^
Samyang 8mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye

Deze 8mm fish-eye lens is zoals wel meer van de lenzen van deze Zuid-Koreaanse fabrikant ook bekend onder vele andere merknamen zoals Walimex en Vivitar. De lens heeft geen enkele elektronische verbinding en moet dus ook volledig met de hand bediend worden. Wat daar echter tegenover staat is de zeer zachte prijs (op moment van schrijven ongeveer 290 euro) en de lens is gelukkig ook makkelijk verkrijgbaar. Dit maakt deze lens tot een van de populairste fish-eye lenzen op dit moment.
De lens zelf heeft een zeer robuste bouw en de handbediende onderdelen lopen zeer soepel (focus-ring) of juist met degelijke klicks (diafragma-ring). De rectangulaire fish-eye lens geeft op Canon crop een beeldhoek van 167 graden met een bijna stereographische projectie. Hierdoor lijkt de vervorming minder extreem dan bij concurrenten met vergelijkbare beeldhoek. De lens is zeer scherp zodra deze wordt afgestopt naar 5.6, maar heeft wel last van CA en flare. Dit blijft echter binnen de perken en is iets dat bij veel fisheyes een zwakke plek is.
Uit de doos is de lens niet geschikt voor FF door de ingebouwde zonnekap. Met een kleine chirurgische ingreep is deze echter te verwijderen waarna (uiteraard met vignet) deze lens ook op FF te gebruiken is.
pricewatch: Samyang 8mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye Canon
« · ^
Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM
Redelijk uniek is deze Fisheye zoomlens, waar er maar 1 andere van is: de Pentax/Tokina 10-17mm. Maar dit is een objectief dat ook op fullframe werkt. Ook al is dit objectief een zoomobjectief, toch zal het objectief waarschijnlijk vaak maar in 1 stand gebruikt worden door Fullframe camera's: 15mm. Dit is namelijk de enige beeldvullende stand. Op aps-c is het objectief tot 10mm goed beeldvullend bruikbaar (er zit zelfs een zoom limiter hiervoor op). De centrumscherpte is voortreffelijk, maar de randen komen pas met afgestopt diafragma tot redelijk niveau. CA is redelijk nadrukkelijk aanwezig, maar zeer ongevoelig voor flares.
pricewatch: Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM
« · ^
Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye
Fisheye met EF mount, dus geschikt voor fullframe. Wijder dan de 14mm L, als je het perspectief corrigeert krijg je het equivalent van een 12 a 13 mm lens. Nadeel van deze correctie is dat de hoeken wat softer worden. Uiteraard past de lens ook op cropcamera's, maar het fisheye effect wordt wel een stuk minder. De bouwkwaliteit van de lens is aardig, meer niet. Focusring voelt wat stroef en de focussnelheid is ook niet al te hoog. Wanneer je hem gebruikt op fullframe word je getrakteerd op zeer goede hoekscherpte, zelfs op f2.8. Vignetting is minder aanwezig dan zijn soortgenoten en verdwijnt geheel als je hem afstopt. Filtergebruik is niet mogelijk, voorop past geen schroeffilter en achterin passen geen gelatinefilters.
pricewatch: Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye
« · ^
Sigma 15/2.8 EX DG Diagonal Fisheye
Naast de Canon 15mm Fisheye is deze Sigma een goed(koop) alternatief voor wie een 180 graden kijkhoek met AF op 15mm wil. Optisch zijn de lenzen nagenoeg identiek, de hoeveelheid flare en de beeldkwaliteit zijn bijzonder vergelijkbaar, bovendien zijn beide bruikbaar voor fullframe camera's, waar sommige fisheyes dat niet zijn.
De Canon-variant focust iets sneller en de bouw is een stuk beter, maar dat rechtvaardigt het prijsverschil (vaak zo'n 50%!) in mijn ogen [of: over het algemeen] niet. De Sigma heeft naast een iets minder stevige bouw overigens ook een nogal slechte finish: de gebruikte verf/lak laat snel los.
Gebruik van filters is niet mogelijk in de nieuwere serie Sigma's, de oudere versies kunnen wel minifilters in geschoven worden aan de achterzijde, hoewel deze nagenoeg niet te vinden zijn.
pricewatch: Sigma 15mm f2.8 EX DG Diagonal Fisheye (Canon)
« · ^
Zenitar 16mm f/2.8 Fisheye
Een 16mm fisheye, ook uit rusland. Deze geeft op full-frame een beeldhoek van 180 graden. Op een crop-camera is het fisheye effect een stuk minder zichtbaar. De lens is met open diafragma redelijk soft en contrastloos, maar als je 'm knijpt wordt de beeldkwaliteit prima en zelfs erg goed bij f/11. Bij deze lens zal je met een ring op de lens 't diafragma moeten instellen (de zoeker wordt dan ook donkerder) en handmatig moeten scherpstellen. Dit is vrij eenvoudig met de duidelijke afstandmarkeringen op de lens. De sluitertijd wordt netjes door je camera uitgerekend.
Alternatieven zijn de 15mm fisheye lenzen van Sigma en Canon, welke beide optisch een stukje beter zijn en autofocus bieden, maar wel wat duurder zijn.
« · ^Voor eigenlijk elke macro lens geldt dat hij ragscherp is. Een macro lens is daarvoor geoptimaliseerd. De onscherpte rendering, bokeh, is ook iets wat bij macro lenzen vrij goed gaat, maar waarbij je moet onthouden dat een lens met een grotere focale lengte het altijd makkelijker heeft op dit gebied.
Macro lenzen hebben een lange focus slag, waardoor de meesten vrij langzaam focussen. Een beperkte oplossing hiervoor is de focus-limiter, die de meeste macro lenzen hebben. Je hakt je focuspad daarmee in tweeën (of echt macro afstanden, òf close-up tot infinity) en geeft de camera de mogelijkheid om ongeveer 2x zo snel een focus te vinden. Veel zoom lenzen hebben een macro aanduiding, maar een echte macro lens is een lens die een 1:1 vergroting kan halen (bijv 1 cm groot beestje wordt ook 1cm groot op de sensor geprojecteerd door de lens)
De populairste macro lenzen zitten rond de 100mm, waardoor de lens ook, terecht, vaak wordt ingezet voor portretten.

Voordat je een macro objectief koopt zijn een aantal zaken belangrijk. Bedenk jezelf welk brandpunt je nodig hebt: hoe kleiner je brandpunt hoe dichter je bij je onderwerp werkt. Dit heeft twee nadelen: ten eerste kun je beestjes wegschrikken en ten tweede kun je in je eigen schaduw werken. Je kunt op de site vaak vinden welke afstand de minimale werkafstand is. Houd hierbij rekening dat dit gemeten is vanaf je sensor. De afstand van de sensor tot aan de rand van de behuizing plus de maximale lengte van je objectief bepalen hoeveel cm je nog over hebt achter je lens. Het tweede wat erg belangrijk kan zijn is de aanwezigheid van een focus limiter. Deze hakt het bereik in tweeën. Of de AF werkt over het hele bereik of alleen vanaf een bepaalde afstand tot oneindig. Omdat voor macro fotografie precies scherpstellen erg belangrijk is, heeft de scherpstelring een groot pad. Het scherpstellen over het hele pad duurt dan ook lang. Als je hem voor andere doeleinden dan macro gebruikt, kan het zeer handig zijn om een focus limiter te hebben. Controleer dus of het objectief dat heeft (als het voor jou belangrijk is). Het laatste aspect is een statiefgondel. Door een statiefgondel wordt de balans van camera plus objectief beter verdeeld op je statiefkop. Niet alle objectieven beschikken over deze mogelijkheid en of deze accessoire wordt meegeleverd is ook verschillend. Kijk dit na voordat je een lens koop (indien het belangrijk is voor je).


In de OP staan bewust geen macro lenzen van 50mm of minder. De reden hiervoor is dat de meeste mensen dit geen fijn brandpuntsafstand vinden om macro te fotograferen. Door de erg kleine werk afstand tot je onderwerp, verjaag je al snel beestjes. Daarnaast kan je minder goed je onderwerp isoleren van je achtergrond (minder tele geeft automatisch minder onscherpte in de achtergrond). Daarnaast halen de meeste macro lenzen van 50mm of minder geen 1:1 vergroting, wat toch wel een kenmerk van een echte macro lens is.
Kortom, voor de meeste mensen zijn 50mm macro lenzen niet de meest geschikte keuze en daarom zijn ze niet los behandeld in de OPCanon EF-S 60mm 2.8 USM Macro APS-c
Een niet zo heel bekende macro lens op tweakers. Ook een relatief nieuwe lens. Zijn sterkste punt is misschien wel zijn prijs. In verhouding tot macro lenzen rond de 100mm is deze lens al snel 100 euro goedkoper en dat maakt deze lens interessant. Optisch een prachtige lens met goed contrast en scherpte (zoals alle macro lenzen eigenlijk). Maar ook nog eens met een USM motor, waardoor hij vrij vlot kan focussen en dat maakt hem geschikt voor portretten. Kortom, een fijn pakket in één lens.
Zijn grootste nadeel is zijn focale lengte van 60mm. Ondanks zijn mooie bokeh is het met deze lens moeilijker om een rustige onscherpe achtergrond te creëren, omdat hij minder het tele-perspectief heeft wat veel van zijn langere broertjes/concurrenten wel hebben. Als je zeker weet dat je een macro lens zoekt die rond de 60mm zit, dan is deze lens zeker een aanrader.
pricewatch: Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM
« · ^
Tamron SP AF60mm f2 Di II LD (IF) 1:1 Macro APS-c
Dit -relatief nieuwe- macro objectief van Tamron levert een extra stop lichtsterkte op t.o.v. andere macro objectieven. Het voordeel hiervan is de helderdere zoeker en een kortere scherptediepte. De prestaties zijn zeer hoog en de bokeh is heerlijk zacht. Velen zijn echter van mening dat het objectief op dit moment (januari 2010) nog veel te duur is (een vergelijkbare Canon is momenteel verkrijgbaar voor ruim 100 euro minder) zonder hiervoor heel veel meerwaarde te bieden.
« · ^
Canon MP-E 65mm f/2.5 1-5x Macro
Dit stukje glas is uniek in zijn soort. Dit macro objectief heeft een minimale vergroting van 1x en een maximale vergroting van 5x. In het laatste geval staat een onderwerp 5 keer zo groot op de sensor dan dat het in werkelijkheid is. Dit objectief heeft dan ook geen zoom en ook niet echt een scherpstelling. De gangbare werkwijze is om de vergroting in te stellen en dan de camera naar voren te bewegen totdat het onderwerp scherp is. Een andere werkwijze is om een afstand te kiezen en de vergroting te variëren totdat het onderwerp scherp is. Alleen bij gebruik van deze laatste werkwijze is de meegeleverde statiefgondel handig. Dit objectief is geschikt voor het vastleggen van de allerkleinste details! Let er wel op dat de werkafstand bijzonder klein is.
pricewatch: Canon MP-E 65mm f/2.8 Macro
« · ^
Sigma 70/2.8 EX DG Macro
Relatief nieuw macro objectief van Sigma. Uiteraard is de scherpte bij dit objectief dik in orde. De bokeh is mooi en zacht. Desalniettemin is het een vreemd objectief. De Sigma 105mm macro is momenteel (januari 2010) verkrijgbaar voor nagenoeg hetzelfde bedrag. De 70 mm is iets scherper, maar heeft meer last van CA. Daarnaast is een langer macro objectief voor velen makkelijker in gebruik (grotere werkafstand tot bijvoorbeeld insecten, kleinere DoF en minder waarschijnlijk dat je in je eigen licht werkt). De AF is accuraat, maar enigszins luidruchtig en niet bijster snel. De bouw is zeer degelijk.
pricewatch: Sigma 70mm f2.8 EX DG Macro (Canon)
« · ^
Tamron SP AF90mm f/2.8 Di 1:1 Macro
De tamron 90 lijkt de publiekslieveling met zijn aantrekkelijke prijs en goede prestaties. Van de third-party macro lenzen rond de 100mm, is deze tamron het snelst met focussen, wat erg fijn is voor de momenten dat je de lens als bijv. portret lens gebruikt. De bouw van de tamron is erg goed, net als die van zijn concurrenten. De lens wordt fysiek significant groter wanneer je dichtbij focust, een eigenschap die hij deelt met veel third-party macro lenzen. Optisch erg fijn vanwege zijn lage hoeveelheid CA. Van de third-party alternatieven rond de 100mm is dit onze aanrader.
pricewatch: Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro (Canon)
« · ^
Tamron 90mm f/2.8 Di VC USD Macro
In navolging van Canon en Sigma komt nu ook Tamron met een gestabiliseerde versie van hun middellange macro. De Tamron kan prima meekomen qua scherpte met de concurrentie. Ook andere optische eigenschappen zijn prima in orde. De bokeh kan helaas soms wat storend zijn, maar dat zal bij macro toepassingen zelden tot uiting komen. De bouwkwaliteit is prima, maar net wat minder dan bij Sigma en Canon. De prijs ligt momenteel wel iets hoger dan bij de Sigma, maar de Tamron heeft dan wel weathersealing i.t.t. de Sigma.
pricewatch: Tamron 90mm f/2.8 Di VC USD Macro (Canon)
« · ^
Canon EF 100 2.8 USM Macro
Lange tijd Canon populairste macro lens en niet zonder reden. Optisch uitstekend (maar niet beter dan de concurrenten). Net als zijn concurrenten een goede bouw ook. Maar waar deze lens zijn meerwaarde laat zien is zijn interne focus mechanisme èn zijn USM motor die het focussen rap maakt. Daardoor is deze lens goed bruikbaar als portret lens, zeker met zijn focus-limiter actief.
Helaas is de lens wel wat duurder dan zijn concurrenten, waarbij de meerwaarde van het focussen niet voor iedereen het extra geld waard is. Bij macro fotografie blijft handmatig focussen toch de voorkeur hebben voor de meesten. Optioneel is voor dit objectief een statiefgondel verkrijgbaar. Recentelijk heeft canon een L-variant van deze lens uitgebracht, te weten de Canon 2.8L USM 2.8 macro. Die een nog betere bouw heeft en het predicaat L mag dragen.
pricewatch: Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro
« · ^Canon EF 100mm Macro L f2.8 IS USM
Volgens dpreview een van de lenzen met het hoogst oplossende vermogen die Canon ooit gemaakt heeft. Een (kleine) verbetering van Canon's al bepaald niet zielige 100mm Macro USM qua scherpte, kleuren en contrasten maar de hybride-stabilisatie en de (veel) snellere scherpstelmotor maakt het verschil (samen met de iets betere bouw en weathersealing). Sluitertijden van 1/50e seconde zijn met een 1:1 vergroting uit de hand absoluut mogelijk (dat hoef je met een "oude" 100 macro niet te proberen). De lens is dankzij de 4-stops stabilisatie en de snelle AF een aanvulling niet alleen functioneel als macro maar ook als (haarscherpe) portretlens en als gewoon "manusje-van-alles-korte-tele". Heeft nog een erg mooi bokeh ook dankzij het afgeronde 9-bladige diafragma maar is wel fors duurder dan de non-L 100 mm macro.
pricewatch: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
« · ^
Tokina AT-X 100mm PRO D 2.8 macro
Lange tijd was deze lens de goedkoopste macro lens rond de 100mm, wat hem populair maakt. Zeker gezien de kleine verschillen in de optische prestaties tussen macro lenzen. Maar, als je ze naast elkaar zet, dan valt op dat deze tokina meer CA's produceert dan zijn concurrenten (CA is bij macro fotografie wel minder een issue, door de veelal lagere contrasten in de compositie). De bouw is als vanouds bij tokina meer dan in orde. De snelheid van de AF is vergelijkbaar met de sigma 105, namelijk erg traag.
pricewatch: Tokina AT-X M100 AF PRO D 100mm f/2.8 Macro (Canon)
« · ^
Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro
Een populaire lens voor macrofotografie. De lens heeft (net als de meeste concurrenten) een fijne ergonomie door zijn enorme focusring en precieze handmatige focusmogelijkheden. Bouwkwaliteit is ook dik in orde, zoals bij de meeste pro sigma lenzen (EX aanduiding). Deze macro lens heeft AF, maar is zo traag dat je veelal beter af bent met manual focussen. Iets wat sowieso aan te raden is voor macro fotografie. De lens wordt fysiek significant groter wanneer je dichtbij focust, een eigenschap die hij deelt met veel third-party macro lenzen. Optisch erg fijn vanwege zijn lage hoeveelheid CA, maar iets minder scherp op grote diafragma's dan zijn concurrenten (bij macro niet heel belangrijk).
pricewatch: Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro (Canon)
« · ^
Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro OS HSM
Dit objectief van Sigma heeft over het algemeen goede optische eigenschappen, zoals scherpte en controle over CA. Maar ook een paar nadelen: vignetting op fullframe en flare-gevoeligheid. Maar het grootste nadeel aan deze lens is de prijs t.o.v. de concurrentie. Voor nog geen €100 meer heb je een (iets) beter presterende Canon 100L Macro.
pricewatch: Sigma 105mm F2.8 EX DG Macro OS HSM
« · ^
Sigma 150/2.8 EX DG Macro APO HSM
Deze zeer degelijk gebouwde 150mm macro van Sigma valt tussen de klassieke 100 en 180/200 mm macro objectieven in en is uniek in zijn soort. Het objectief is voorzien van een HSM motor. Deze motor is in staat erg stil -maar niet erg snel- zijn werk te doen. Dit is uiteraard handig in de buurt van insecten. Verder is het standaard voorzien van een statiefgondel waardoor de hele set mooi in balans is. De scherpte is goed en de CAs zijn netjes gecontroleerd.
pricewatch: Sigma 150mm f2.8 EX APO DG MACRO HSM (Canon)
« · ^
Sigma 150mm F2.8 EX APO DG MACRO OS HSM
Sigma heeft de oudere 150mm f/2.8 Macro opgewaardeerd met stabilisatie en wat extra gewicht. Niet alleen de stabilisatie is een pluspunt, maar ook de geweldige prestaties van deze lens. Nagenoeg geen vervorming, super apochromatisch, rand tot rand scherpte en als bonus kan deze lens ook nog prima overweg met teleconverters (zelfs 2x is goed te gebruiken).

pricewatch: Sigma 150mm F2.8 EX APO DG MACRO OS HSM (Canon)
« · ^
Canon 180mm f3.5L Macro
De Canon 180mm is de langste brandpuntsafstand in het assortiment macrolenzen binnen het Canonkamp en leent zich uitstekend om insecten en andere schuwe beestjes te fotograferen. Een langere brandpuntsafstand geeft ook een mooiere bokeh. Om even kort te vergelijken, de 180mm heeft een MFD (minimum focus distance) van 48cm, de 100mm heeft een MFD van 30cm, en een 60mm een MFD van 20cm. Echter dit is de afstand van onderwerp tot sensor ! Daar moet je dus nog de lenslengte en eventueel zonnekap van aftrekken!
De lens wordt standaard geleverd met statiefgondel (en pouch) en de bouwkwaliteit is zoals we van een L lens mogen verwachten: uitmuntend, gebouwd als een tank. Optische kwaliteit is uitmuntend, scherp van center tot corner. De lens is erop voorzien om te kunnen werken met teleconverters en wordt daarmee een 252mm f4.5 (1,4x) of 360mm f7 (2x).
De autofocus werkt in 2 ‘gebieden’. Een macrogebied en een gewoon telegebied. In elk van deze gebieden werkt de autofocus snel en accuraat (alhoewel de AF toch iets trager is dan bijvoorbeeld een 135L), echter het overschakelen tussen deze gebieden verloopt langzaam.
Al bij al is deze lens dé ultieme macrolens in het Canonkamp. Spijtig genoeg betaal je daar ook de hoofdprijs voor. Met een prijskaartje van € 1200 ligt deze lens ver buiten het budget van de meeste fotografen en kan het nuttig zijn te kijken naar Sigma of Tamron varianten.
pricewatch: Canon EF 180mm f/3.5L Macro USM
« · ^
Sigma 180/3.5 EX DG Macro APO
De langste van de macro objectieven van Sigma. Deze versie is iets ouder en wat minder lichtsterk dan de Sigma 150mm macro. De bouwkwaliteit is uitstekend en standaard wordt een statiefgondel meegeleverd. Ook dit objectief is voorzien van een stille HSM motor. De scherpte en vignettering is uitstekend, maar het objectief heeft behoorlijk last van CAs. Daarnaast is het de duurste van de drie lange macro's van Tamron en Sigma. Overall biedt de Tamron 180mm macro het meeste waar voor zijn geld.
pricewatch: Sigma 180mm f3.5 EX DG APO IF Macro HSM (Canon)
« · ^
Sigma 180 mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro
Eigenlijk volstaat de samenvatting van de review door lenstip.com.
De grootste concurrenten van deze lens zijn de Sigma 150mm f/2.8 OS en de wat oudere Canon 180mm f/3.5. Qua prijs is de 150mm wel wat aantrekkelijker en als je de extra mm's niet nodig hebt, heb je daar geen verkeerde koop, want dit objectief presteert ook erg goed.
De Canon is geen koopje en ook nog 2/3 stop trager en mist ook nog stabilisatie. Voor echte macro-fotografie is f/2.8 vs f/3.5 niet echt een groot voordeel, omdat je meestal toch flink afstopt voor DoF. Ook de stabilisatie hoeft geen groot voordeel te zijn, omdat je dan ook vaak vanaf statief werkt. Maar een dergelijke telelens kan voor veel meer gebruikt worden en dan zijn f/2.8 en stabilisatie wel welkom.
Momenteel staat dit objectief nog niet in de pricewatch.
« · ^
Tamron SP AF180mm f/3.5 Di LD (IF) 1:1 Macro
Deze bonk van een lens is een ondergewaardeerd stuk glas. Veel mensen kiezen voor de populairdere brandpunten van rond de 100 mm. Een 180mm is echter veel handiger bij he fotograferen van bewegende onderwerpen aangezien de werkafstand van circa 10 cm naar circa 30 cm verschuift! Ook is het erg makkelijk om met een 180 mm een onderwerp volledig te isoleren in de scherptediepte. Qua prijs is het verschil echter klein (atm kost dit objectief rond de 650 euro) met bijvoorbeeld een Canon 100 macro. De Tamron heeft een uitmuntende beeldkwaliteit met een prachtig zachte bokeh. De scherpte is dik in orde en ook het contrast wordt bijzonder goed gewaardeerd bij dit objectief. De bouw van de Tamron is erg goed, maar wel minder solide dan de Canon tegenhanger. Hoewel je een macro lens vaak gebruikt op de MF stand, is een minpunt van de Tamron de AF snelheid. Deze is tergend langzaam en ook mist de Tamron een focus limiter. Dit houdt in dat het objectief altijd over de hele scherpstelslag zoekt naar de juiste focus. Als hij voorbij gaat aan het scherpstelpunt, dan moet je dus wachten voordat hij er een tweede keer aan voorbij gaat. Hij wordt geleverd met zonnekap en statiefgondel.
pricewatch: Tamron SP AF 180mm f/3.5 Di LD IF Macro (Canon)
« · ^


Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Deel 4


Zoals het woord al zegt, kun je met deze objectieven niet zoomen. Ze beschikken slechts over 1 brandpunt. Dit levert een aantal voordelen op. In de eerste plaats zijn de optische eigenschappen vaak beter dan die van zooms (let op: dat geldt inmiddels absoluut niet meer als wetmatigheid). Er is over het algemeen minder vervorming, meer scherpte, minder CA en minder vignettering. Daarnaast is de lichtsterkte van deze objectieven vaak groter, waardoor -zeker icm meer en afgeronde diafragmabladen- de bokeh mooier en kleiner wordt. Tot slot zijn vaste brandpunten vaak kleiner dan zoomobjectieven en dit zorgt voor een low-profile look en voor minder slepen met objectieven.


Canon EF 14mm L f2.8 II USM
De wijdste autofocussende prime die Canon maakt. Optisch sterk: scherpte is goed op orde (randen zijn wat minder dan de optisch ijzersterke Nikon 14-24 2.8), kleuren en contrasten zijn ook goed maar vooral de zeer beperkt aanwezige (tonvormige) vervorming en flare-ongevoeligheid dwingt respect af (iets waar de Nikon 14-24 niet erg geweldig scoort). Zeer wijd op een FF, geweathersealed ook (ondanks het gebrek aan een filterdraad dankzij het bolvormige voorste element) en behoorlijk compact en klein. Nadelen? Erg duur, zeker in verhouding tot bijvoorbeeld de (optisch ook niet misselijke en veel veelzijdigere)16-35 L II f/2.8 of de Nikon 14-24 (die nog kan zoomen ook). Er is ook een versie I maar die is optisch (zeker qua scherpte en flare-gevoeligheid) fors minder, tenzij je het ding goedkoop kan krijgen tweedehands geen aanrader.
pricewatch: Canon EF 14mm f/2.8 L II USM
« · ^
Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC
De Samyang 14mm is een goedkoop alternatief voor de Canon 14L. De bouwkwaliteit is goed, de focusring heeft een grote slag en is dus zeer precies in te stellen. Dat komt goed van pas, want autofocus is niet mogelijk met deze lens. De lens heeft een diafragmaring om het diafragma correct in te stellen. De scherpte is zeer goed. Maximale scherpte wordt bereikt op f/5.6 en de hoeveelheid CA blijft redelijk beperkt. Is er dan niets mis met deze lens? Jawel, de vervorming is ronduit extreem te noemen. Lenstip komt op een vervorming van dik 5% op aps-c en dik 7% op full-frame! Het type vervorming is vrij ingewikkeld, maar met software wel recht te trekken. Op f/2.8 is er, vooral op full-frame, duidelijke vignettering waar te nemen. Toch is dankzij de lage prijs dit absoluut een lens om serieus in overweging te nemen.
pricewatch: Samyang Optics 14mm f/2.8 ED AS IF UMC (Canon)
« · ^
Carl Zeiss Distagon 15mm f/2.8 ZE
Eerst maar even de minpunten noemen: de prijs en vignetting.
Daar staan wel een paar stevige pluspunten tegenover. De lens is al vanaf f/2.8 al van rand tot rand scherp, bij afstoppen wordt de lens ragscherp. De vervorming is redelijk aanwezig, maar voor een ultrawide valt het wel mee. Flares en chromatische aberratie zijn ook goed onder controle.
De filtermaat is wel enorm (95mm), maar hierdoor kun je tenminste wel normaal een filter op deze lens draaien, iets wat doorgaans met ultrawide lenzen niet mogelijk is.
Er is momenteel nog geen pricewatch vermelding voor de Canon-uitvoering, enkel die van Nikon:
pricewatch: Carl Zeiss Distagon T* 2,8/15 ZF.2
« · ^
Sigma 20/1.8 EX DG Asf. RF
Deze wijde Sigma is vrij uniek dankzij lichtsterkte in vergelijking met andere 20mm lenzen. De bouw is goed dankzij de EX-afwerking, wel wat groot, maar voelt goed in balans op een Full Frame camera waar deze lens vaak voor gekocht wordt. De centrumscherpte wide-open is goed, de randen zijn tot f/2.8 een stuk minder, mede dankzij de bijna fisheye-achtige vervorming. Aangezien je voor landschappen toch f/8 of kleiner gebruikt, is dit niet zo'n euvel. Vignetting wide-open op Full-Frame is samen met de flare-gevoeligheid een behoorlijk probleem. De focusmotor is niet ultrasoon, dus wat hoorbaarder, maar zeker niet langzaam. Het wisselen van auto focus naar manueel focus gaat via een dubbel systeem van zowel een schakelaar als de focusring naar achteren klikken.
Het is vooral een lens die wide-open een apart effect geeft voor een groothoek: kleine DoF.
pricewatch: Sigma 20mm F1.8 EX ASP DG DF RF (Canon)
« · ^
Carl Zeiss Distagon 21mm f/2.8 ZE
2 stops trager dan de Canon 24mm f/1.4, een heel stuk minder wijd dan de 14mm f/2.8, geen autofocus en de prijs is nu ook niet bepaald laag te noemen. En toch heeft deze lens een aardige hoeveelheid fans en wel hierom: wijd open is deze lens van hoek tot hoek scherp en vol contrast. De kleuren zijn netjes en de chromatische aberratie blijft zeer goed binnen de perken. Flare-vrij is deze lens niet, maar de flares zijn vooral flink afgestopt erg aantrekkelijk te noemen.
De filtermaat van 82mm is niet echt klein, maar dat zie je bij meer lenzen in dit bereik.
pricewatch: Carl Zeiss Distagon T* F2.8 / 21mm ZE Canon
« · ^
Canon EF 24mm L f1.4 USM EOL
De oudere broer van de 24L II met nagenoeg dezelfde bouw (maar dan zonder weathersealing) en optisch wat minder scherpte en een stuk meer CA wide-open. Nog steeds 2 stops lichtsterker dan de snelste groothoekzoom en tweedehands (vaak) een goede deal i.v.m. de opvolger.
« · ^
Canon EF 24mm L f1.4 II USM
De meest lichtgevoelige autofocussende wide-angle prime die er op de markt is op het moment van schrijven (januari 2010) en optisch één van de kunststukjes die Canon recent geleverd heeft (en Canon's reputatie als de beste lenzenboer van Japan bevestigd). Erg scherp wide-open, weinig CA (wat aan de randen wide-open maar veel minder dan zijn voorganger), van rand tot rand haarscherp op FF vanaf f/2.8, een (met UV- of protectfilter) geweathersealde metalen bouw als een tank, een ondanks het wide-angle karakter van de lens een behoorlijk korte haalbare DoF en schitterende kleuren en contrasten zijn de kenmerken van dit fors dure optiek.

f/1.4 is natuurlijk 2 volle stops (dus 4 keer) lichtsterker dan de snelste wide-angle zooms (de 24-70'jes bijvoorbeeld) en heeft op vergelijkbare diafragma's een stuk minder vignettering, is een stuk scherper en heeft veel minder (tonvormige) vervorming. Überhaupt is tonvorming in dit optiek zeer knap onder controle gehouden. Qua veelzijdigheid ten opzichte van een zoom scoort dit optiek niet hoog maar voor wie de beste (lowlight-) prestaties wil en de beste scherpte is het tijd de portemonnee te trekken.
pricewatch: Canon EF 24mm F/1.4L II USM
« · ^
Canon 24 mm f/2.8 IS USM
Na 25 jaar is er een opvolger voor de oude 24mm f2.8. Naast de standaard dingen die aangepakt zijn (USM motor, nieuw lensontwerp, meer diafragmalamellen voor een betere bokeh, betere coating) is de grootste aanpassing de toevoeging van IS. Deze IS unit claimt een 4-stops verbetering, waarschijnlijk zal dit in de praktijk niet heel veel schelen. Chromatische abberatie is zeer laag, maar vignetting is vrij hoog. Pas bij f5.6 is dit niet meer zichtbaar. Scherpte is over het algemeen goed. In het centrum is alles vanaf f2.8 al okay, en vanaf f5.6 zijn de randen ook voldoende scherp. Nadeel is de toch wel forse prijs, ongeveer 650 euro voor een f2.8 non-L prime is niet voor iedereen weg gelegd

pricewatch: Canon 24mm F/2.8 IS USM

Reviews op digifotopro, Photographyblog en lenstip
« · ^
Sigma 24/1.8 EX DG Asf. Macro
Voor wie op Full Frame met zijn standaardzoom op 24mm wat lichtsterkte te kort komt is de Sigma 24 f/1.8 een uitkomst. De bouw is goed en de focussnelheid is voor een non-HSM lens redelijk goed. Er zijn helaas wel behoorlijke exemplarische verschillen qua focus nauwkeurigheid. Ook over de scherpte is niet iedereen even positief. Wide-open is de scherpte bij sommige exemplaren zelfs in het centrum onder de maat en pas bij f/2.8 op orde. Maar daar koop je geen f/1.8 lens voor. Op crop schijnt de scherpte in hoeken een stuk beter te zijn. Vignetting is beter onder controle dan met de Sigma 20mm f/1.8. Door de behoorlijke exemplarische verschillen is het zeker aan te raden dit objectief uit te proberen in de winkel, want voor dit bedrag is er geen andere lichtsterke 24mm autofocuslens te krijgen.
pricewatch: Sigma 24mm F1.8 EX ASP DG DF Macro (Canon)
« · ^
Samyang 24mm f/1.4 ED AS UMC
Samyang concurreert met deze lens wederom met een Canon L lens en ook weer doet de lens niet of nauwelijks onder voor de veel duurdere concurrentie. Wijd open is de scherpte redelijk, maar wel evenwichtig, waarbij de randen niet zo heel ver op de centrumscherpte achter lopen. Afstoppen naar f/4-f/5.6 levert de beste scherpte. Vignetting is net zoals bij de Canon 24L enorm en de CA is ook evenveel (niet slecht). Vervorming is wel wat flink, maar deze is makkelijker te corrigeren dan die van de Samyang 14mm f/2.8.
Net zoals alle Samyangs is ook deze lens manueel, zowel met focussen als met diafragma instellen.
Momenteel nog geen pricewatch vermelding
« · ^
Carl Zeiss Distagon T* 2/25 ZE
Een stop trager dan de 24/1.4 concurrentie en dat schept verwachtingen over de optische eigenschappen. Helaas kan de Zeiss 25mm f/2 die niet allemaal waarmaken. De sterke punten zijn centrumscherpte, weinig CA en flare-ongevoelig. Vignettering is flink (vooral voor een lens die een stop minder lichtsterk is) en de randscherpte houd niet over. Al met al geen slechte lens, maar gezien de prijs en f/2 moet je wel heel erg veel overhebben voor de "Zeiss look".

pricewatch: Carl Zeiss Distagon T* 2/25 ZE (Canon EOS EF)
« · ^
Canon EF 28mm f/1.8 USM
Dit is helaas een van de minst gewaardeerde lenzen van Canon, vooral omdat de prijs wat hoger ligt dan de alternatieven. Echter heeft deze lens wel positieve punten zoals een snelle Ring-USM focusmotor, goede bouwkwaliteit en een bruikbaar diafragma van f/1.8. Optisch is de lens goed, beter dan de Canon 35mm f/2.0, vergelijkbaar met Canon 50mm f/1.4 en iets minder dan de Canon 85mm f/1.8. Voor crop is het een fijne 45mm lens, uitstekend dus voor van alles en daarnaast ook bruikbaar bij een eventuele upgrade naar fullframe, wat bij de Sigma 30mm f/1.4 niet mogelijk is. Op fullframe is deze lens zeer flexibel: van portretten tot landschap. Erg goed te gebruiken op (auto)beurzen, bij diners, zonder-flits-fotografie etc. Deze lens is de juiste keuze als je opzoek bent naar snelle autofocus, stevige bouwkwaliteit en een f/1.8 diafragma. Voor de optische kwaliteit is de prijs misschien wat hoog, maar zeker een goed alternatief voor bijvoorbeeld een Canon 35mm f/2 (non-IS) of een Sigma 30mm f/1.4.
pricewatch: Canon EF 28mm f/1.8 USM
« · ^
Canon 28 mm f/2.8 IS USM
Hier geld eigenlijk hetzelfde als voor de 24mm f/2.8 IS. Ook dit is een opvolger voor de oude 28mm f2.8. Naast de standaard dingen die aangepakt zijn (USM motor, nieuw lensontwerp, meer diafragmalamellen voor een betere bokeh, betere coating) is de grootste aanpassing de toevoeging van IS. Deze IS unit claimt een 4-stops verbetering, waarschijnlijk zal dit in de praktijk niet heel veel schelen. Chromatische abberatie is zeer laag, maar vignetting is vrij hoog. Pas bij f5.6 is dit niet meer zichtbaar. Scherpte is over het algemeen goed. In het centrum is alles vanaf f2.8 al okay, en vanaf f5.6 zijn de randen ook voldoende scherp. Nadeel is de toch wel forse prijs, ongeveer 650 euro voor een f2.8 non-L prime is niet voor iedereen weg gelegd

pricewatch: Canon EF 28mm f/2.8 IS USM. Voornaamste concurrenten zijn misschien wel de oude 28/f2.8, en de 28/f1.8 welke ruim een stop sneller is, en ook nog een goedkoper.

Reviews op digifotopro, Photographyblog en lenstip
« · ^
Sigma 30/1.4 EX DC HSM APS-c
Dit objectief is in tegenstelling tot de voorgaande objectieven [*ik ga er vanuit dat hier hetzelfde rijtje voor staat*] niet geschikt voor full-frame en heeft daardoor niet het voordeel dat enkel het (doorgaans) betere midden van de lens wordt gebruikt. Dit zorgt voor een lens die scherp en helder is in het midden, maar veel last heeft van onscherpe randen en vignetting bij grote diafragma's. Vignetting is redelijk snel onder controle maar de randen zijn pas echt scherp bij f/8. Een voordeel van dit objectief is de HSM-scherpstelmotor. Doordat dit objectief een brandpuntsafstand heeft dat overeenkomt met een standaardlens op full-frame is dit een zeer populaire keuze.
pricewatch: Sigma 30mm F1.4 EX DC HSM (Canon)
« · ^
Sigma 30mm F1.4 DC HSM Art APS-c
Deze vernieuwde versie zit niet alleen in een nieuw jasje, maar is optisch ook nog wat aangepakt. Vooral randscherpte is er op vooruit gegaan en voor wie een redelijk goedkope lichtsterke standaard prime voor aps-c zoekt, kun je eigenlijk niet om deze Sigma heen. Deze lens heeft ook nog een leuke gimmick: hij is geschikt voor full frame. Niet alleen past ie op een full frame (zoals alle aps-c Sigma's doen), maar weet ook nog het volledige beeld te vullen zonder enorme vignettering.
pricewatch: Sigma 30mm F1.4 DC HSM Art (Canon)
« · ^Canon EF 35mm f1.4 L USM
Hoewel deze lens inmiddels al wat ouder is, blijft het één van de beste groothoekprimes in het assortiment van Canon. Doordat de 35L gebruik maakt van een USM-motor, focust de 35L snel en precies. En dat is erg belangrijk als je op f/1.4 wilt fotograferen. Een ander voordeel van de USM-motor is de mogelijkheid om de focus aan te passen zonder de lens eerst op manual te zetten.
De bouwkwaliteit is, zoals je van een L-lens kunt verwachten, goed. Het is echter wel wat minder dan bijvoorbeeld de 17-40L-zoomlens. Er zit geen rubberen ring bij de lensmount, waardoor hij wellicht iets minder weerbestendig is dan de 17-40L. Ook is er gebruik gemaakt van een net iets minder goede kwaliteit plastic. In de praktijk zul je dit echter nauwelijks tot niet merken. De optische kwaliteit is subliem. Flares komen nauwelijks voor, en zelfs op f1.4 zijn er weinig artefacten als Chromatische aberatie te ontdekken. Op f/1.4 is hij natuurlijk niet op zijn scherpst, maar het is uitstekend te gebruiken.

Kortom; een toplens voor iedereen die een robuuste groothoekprime zoekt, met een goede bouwkaliteit en uitstekende optische prestaties.
pricewatch: Canon EF 35mm f/1.4L USM
« · ^
Samyang Optics 35mm f/1.4 ED AS UMC
Relatief goedkope groothoek prime die mede dankzij het grote diafragma van 1.4 erg populair is. Samyang biedt erg veel waar voor hun geld en optisch zijn ze gewoon goed. Nadeel kan wezen dat autofocus ontbreekt. Voordeel is uiteraard de al eerder genoemde prijs, 420 euro is ongeveer 700 euro minder dan de 35L van Canon en zelfs 1000 euro met de Nikon AF-S 35mm f/1.4G . Deze doet gemiddeld genomen niet onder voor de Nikon of Canon variant, maar die hebben autofocus. Of je dat het geld waard is moet je zelf beslissen. Mensen met een APS-C camera kunnen ook nog kijken naar de Sigma 30/1.4, deze iets ongeveer 380 euro en heeft wel autofocus
pricewatch: Samyang Optics 35mm f/1.4 ED AS UMC (Canon)
« · ^
Sigma 35 mm f/1.4 DG HSM
De Sigma 50mm f/1.4 en 85mm f/1.4 waren geduchte concurrenten voor de Canon 50/1.2; 50/1.4; 85/1.2 en 85/1.8, maar die waren of goedkoper of net een tikje beter/lichtsterker. Met de 35/1.4 gaat Sigma de strijd met een Canon L lens rechtstreeks aan, door net zo lichtsterk en goedkoper te zijn. Maar is deze lens dan ook beter? Jazeker, dat is ie op meerdere fronten. Scherpte op f/1.4 is veel beter dan de concurrentie, welke alleen in de buurt kan komen door flink af te stoppen. CA is beter onder controle, net als vervorming, coma en vignetting (net iets). Het enige puntje waarop de concurrentie beter scoort is flares, maar het is slechts een klein verschil en ook hier doet de Sigma het heel netjes.
pricewatch: Sigma 35mm F1.4 DG HSM (Canon)
« · ^
Canon EF 35mm F/2.0
Een betaalbare lichtsterke groothoek prime lens. Op een crop-camera zou deze als een 'normale' lens kunnen fungeren, op full-frame is 't een redelijke groothoek. De lens presteert erg goed voor z'n prijs, op full-frame is 't midden op elk diafragma scherp en de randen volgen vrij snel wanneer je 't diafragma knijpt. De uiterste hoekjes blijven op elk diafragma minder scherp dan de randen. Op een crop-camera merk je niks van die uiterste hoeken. Het contrast is op alle diafragma's behalve f/2.0 erg hoog, vol open is 't een tikkeltje minder. Dit brandpunt is op full-frame erg geschikt voor reportagefotografie omdat de hoek niet zo groot is dat hij erg vertekent aan de randen maar dat je wel lekker veel in beeld hebt. Het grote diafragma is prettig om je onderwerp los te maken van de voor- en achtergrond.
De scherpstelmotor is van het traditionele type, dus je hoort 'm wel bij 't scherpstellen.
Op een crop-camera is de sigma 30mm f/1.4 een goed alternatief, op full-frame alleen de duurdere 35mm 1.4 L.
pricewatch: Canon EF 35mm f/2
« · ^
Canon 35 mm f/2 IS USM
De oude 35mm f/2 was een goedkope en compacte fullframe lens. Op het moment van schrijven zit deze nieuwe 35mm f/2 IS op een prijs van rond de €500. Voor een prijsverschil van ongeveer €200 krijg je niet alleen IS, maar ook een stuk betere bouwkwaliteit (en focusring) er voor terug. Het objectief is ook een stukje gegroeid en zwaarder geworden. Optisch is de lens op een paar punten beter geworden: chromatische aberratie en de bokeh (vooral afgestopt) is zachter. Scherpte en vignettering zijn redelijk gelijk gebleven op alle diafragma's vergeleken met de voorganger.
pricewatch: Canon EF 35mm f/2 IS USM
« · ^
Canon EF 40mm f/2.8 STM
Zeer compact objectief, wat natuurlijk logisch is voor een pancake. Vaak zijn pancake objectieven optisch niet de meest sterke, maar deze presteert zelfs wide-open op fullframe heel netjes.
Kleuren en contrast zijn typisch Canon, maar dat is zeker niet slecht.
De focusmotor is van het nieuwe STM type, wat zoveel betekent als een stappenmotor die heel precies aangestuurd kan worden, mits een body gebruikt wordt die dat kan. Het motortje is niet geruisloos, maar "zoemt" heel zachtjes. Het focussen gaat redelijk vlot, maar haalt het niet bij de betere USM objectieven.
En dan het laatste en het minste punt: de prijs. Die is echt minimaal. Voor wie nog geen "35'ish" lens in zijn bezit heeft en lichtsterker dan f/2.8 niet nodig heeft, is dit echt een no-brainer.
pricewatch: Canon EF 40mm f/2.8 STM
« · ^
Canon EF 50mm L f1.2 USM
De meest lichtsterke autofocussende 50 mm prime in productie op het moment van schrijven (januari 2012). Is zoals een goed L-lensje betaamd weathersealed (mits je een 72 mm UV-/protectfilter gebruikt) met een huis van metaal en een snelle USM-scherpstelmotor.

Flink aan de prijs maar je koopt er ten opzichte van zijn goedkopere broertjes (de 50 f/1.8 & f/1.4) vooral veel betere contrasten en kleuren wide-open mee (want een asferisch ontwerp). Als je zit te kijken naar een 50 mm die vooral scherp is op f4 dan zijn de goedkopere broertjes een veel betere keus (en hou je nog zat centjes over voor iets anders leuks). Zoals veel ultra-snelle lenzen heft deze lens last van focus-shift wanneer het diafragma geknepen wordt op (dichtbij de) minimale scherpstelafstand. Maakt het als macro-lens geen briljante keus maar er is mee te leven. Ondervind terecht veel concurentie van de veel goedkopere Sigma 50 f/1.4 (ook een asferisch ontwerp) maar die lens is bekend / berucht vanwege de autofocus-problemen (daar waar de minimale focus-shift van de 50L consequent en herhaalbaar is). Uiteraard is ook de mooie (wide-open zeer korte) DoF en bijbehorende mooie, smeuïge bokeh een reden om dit monster aan te schaffen (het advies is wel tijd te investeren in de anti-CA PS-skills, wat deze lensfout kent dit optiek maar al te goed wide-open).
pricewatch: Canon EF 50mm f / 1.2L USM
« · ^
Canon EF 50mm F/1.4 USM
Deze lens is duidelijk boven z'n 1.8 broertje in de markt geplaatst, dat merk je bijvoorbeeld aan de bouwkwaliteit, afwerking en scherpstelmotor die van 't USM type is. Het is geen volwaardige ring-USM maar een kleinere variant, in de praktijk merk je hier niet zo veel van want de lens stelt stil en snel scherp en de gebruiker kan handmatig de scherpstelafstand aanpassen terwijl de lens in de AF-stand staat. De lens is uitgerust met een kleine scherpstelschaal. Optisch presteert ie wel iets beter dan z'n goedkope broertje, dit merk je met name aan de randen van 't beeld waar deze bij grotere lensopeningen beter presteert. Op f/1.4 is deze lens over 't hele beeld een klein beetje soft, waar hij bij f/1.6 en kleinere openingen ineens verrassend scherp wordt. De optionele zonnekap schroef je met een bajonetsluiting op de voorkant van de lens.
De meerprijs van deze lens vertaalt zich dus voornamelijk in de afwerking, scherpstelmotor en een iets groter diafragma.
pricewatch: Canon EF 50mm f/1.4 USM
« · ^
Canon EF 50mm F/1.8 II
De reden waarom deze objectieven zo vaak langskomen is vrij simpel: de prijsstelling. De f/1.8 versie kost namelijk slechts rond de €100,- terwijl het objectief erg lichtsterk en ook nog eens zeer behoorlijk scherp is. Daardoor is hij erg handig bij low-light fotografie, zelfs in behoorlijk donkere zalen haal je zeer behoorlijke sluitertijden. Hierbij moet ik wel opmerken dat hij, in mijn ervaring, voor binnen soms wel wat lang is op een 1.6 cropfactor body. Toch is het bereik zeer prettig en kan je het objectief voor het geld wat hij kost niet laten liggen naar mijn mening. Nadelen van de f/1.8 zijn de matige bouwkwaliteit, de lastig bereikbare manual focusring en de autofocus, die vrij lawaaiig en niet zo heel erg rap is.
pricewatch: Canon EF 50mm f/1.8 II
« · ^
Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM
Dit dikkertje (vergeleken met zijn directe concurrenten) heeft in korte tijd veel stof doen opwaaien. Het koosnaampje “Sigmalux” duidt op de boterzachte bokeh die de beroemde Leica Summilux ook heeft. Naast deze, wat meer subjectieve, goede eigenschap heeft de Sigma 50 f/1.4 ook een zeer goede scherpte wide-open en focust dankzij de HSM toevoeging zeer snel en fluisterstil. Er is ook wat negatiefs te melden over deze lens. De eerste series bleken nogal last te hebben van focusproblemen, maar dit lijkt opgelost te zijn in de latere series. De 77mm filtermaat is voor sommige erg prettig (veel L-objectieven hebben ook deze maat), maar voor anderen een dure maat wat betreft UV- en polarisatiefilters.
pricewatch: Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM (Canon)
« · ^
Carl Zeiss Planar 50mm F/1.4 ZE
Net zoals alle Zeiss objectieven is ook deze gebouwd voor de eeuwigheid. Volledig metalen body en een soepele focusring. Dit laatste is wel zo prettig, omdat de lens manueel gefocust moet worden. Het diafragma bestaat uit 9 afgeronde bladen wat bij afstoppen zorgt voor mooie ronde highlights. Ondanks dat deze lens een maximaal diafragma van f/1.4 heeft, is dit objectief niet zo goed als de directe concurrenten wanneer het diafragma volledig open is. Voornamelijk de scherpte en onrustige bokeh zijn zwakke eigenschappen op f/1.4. Als je de lens afstopt gaan de prestaties drastisch omhoog en wordt het ook een waardige Zeisslens.
pricewatch: Carl Zeiss ZE 50mm F/1.4, Planar T* ZE Canon
« · ^
Carl Zeiss Makro Planar 50mm f/2 ZE
Kleine broer van de MP 100/2, maar heeft duidelijk hetzelfde DNA: veel contrast en scherpte wideopen. De bokeh is niet onaardig en de lens heeft ook wel de Zeiss tekening. Deze lens is iets minder goed dan zijn grote broer, maar voor wie graag een wat minder lange lens wil hebben, is dit een hele mooie lens. Deze lens zou een mooie aanvulling zijn op een snelle 50mm lens (f/1.2 of f/1.4), omdat het karakter echt anders is.
pricewatch: Carl Zeiss Carl Zeiss Makro Planar T* 50/2.0 ZE Canon
« · ^
Carl Zeiss Otus 55mm f/1.4 Distagon T* ZE
Wat als je als groep lensontwerpers de mogelijkheid krijgt om een lens te maken zonder compromissen? Dan krijg je de (eerste) Zeiss Otus lens. Het ontwerp wijkt totaal af van het standaard dubbel gauss ontwerp (bij Zeiss heet dit Planar) wat doorgaans gebruikt wordt voor 50mm slr lenzen. Er is gekozen voor een retrofocus ontwerp (Distagon) zodat alle aberraties optimaal worden gecorrigeerd.
En dat is in de praktijk te merken aan de werkelijk fantastische optische kwaliteiten. De minpunten afgezien van de prijs zijn het formaat/gewicht en toch nog redelijk wat vignetting.
pricewatch unsorted: Carl Zeiss Otus 55mm f/1.4 Distagon T* Canon
« · ^
Canon EF 85mm F/1.2 L USM II
Deze 85mm is een heel ander beestje dan de goedkopere f/1.8, waar die laatstgenoemde vooral op actiefotografie is gericht is deze geoptimaliseerd voor maximale beeldkwaliteit. Met het gigantische diafragma met afgeronde bladen is een prachtige achtergrondonscherpte te realiseren en de scherpte en 't contrast zijn uitzonderlijk goed. De ring om handmatig scherp te stellen is electronisch gekoppeld, waardoor je wat minder 'gevoel' bij het handmatig scherpstellen hebt dan bij de meeste USM lenzen waar deze mechanisch gekoppeld is. De lens is uitgerust met een krachtige ring-USM motor maar stelt toch zeer langzaam scherp, waarschijnlijk om maximale precisie te garanderen bij de krappe scherptediepte die met deze lens mogelijk is. Al met al is deze lens in tegenstelling tot de goedkopere 85mm f/1.8 totaal niet veelzijdig in 't gebruik, maar het kunstje dat ie wel kent doet geen enkele lens in dit bereik beter.
Het oudere type I is qua optisch ontwerp gelijk op een wat andere coating na (de oude is iets gevoeliger voor flare), het grootste verschil zit 'm in de nóg langzamere focusmotor van de 85L mk1. (waarbij de mk2 dus al geen snelheidswonder is).
pricewatch: Canon EF 85mm f/1.2L II USM
« · ^
Canon EF 85mm F/1.8 USM
Van de 2 lenzen die canon in dit bereik aanbiedt is dit de goedkoopste, maar dat betekent niet dat het een budget variant is van de duurdere broer. Deze lens is door z'n grote diafragma en snelle ring-USM motor uitermate geschikt voor fotografie van zaalsporten of concerten. Maar ook bij portretfotografie staat deze lens z'n mannetje met een romige achtergrondonscherpte en bij alle diafragmaopeningen goede scherpte en contrast. De optionele zonnekap klikt op een ring aan de voorkant van de lens, een mechanisme dat niet zo stevig is als een bajonetsluiting. Waar je bij die laatste variant de lens kan optillen aan de zonnekap is dat hierbij niet aan te raden. Optisch is er weinig op deze lens aan te merken, behalve misschien dat er wat meer chromatische abberaties zichtbaar zijn dan gemiddeld in situaties met hoge contrasten.
pricewatch: Canon EF 85mm f/1.8 USM
« · ^
Sigma DG EX 85mm f/1.4 HSM
Het iets langere familielid van de Sigma 50 f/1.4. Dit objectief produceert heerlijk zachte bokeh en is ook wide-open scherp. De AF is behoorlijk vlot, maar helaas zijn niet alle exemplaren even goed hierin. De kleuren en contrast komen goed over en de chromatische aberatie is goed onder controle. De bouw is wat je kunt verwachten van een Sigma EX objectief: dik in orde, maar verwacht geen tankbouw zoals bijvoorbeeld van de Zeiss 85/1.4. Zoals veel wat professionelere objectieven heeft ook deze een 77mm filtermaat, wat het uitwisselen van een polarisatie of ND-filter makkelijker maakt. De prijs is flink wat hoger dan die van Sigma 50/1.4, maar vergeleken met andere lichtsterke 85mm AF objectieven is de prijs erg redelijk.
pricewatch: Sigma 85mm f1.4 EX DG HSM (Canon)
« · ^
Samyang 85mm f/1.4 Aspherical IF
Een MF-lens van Koreaanse komaf. Het diafragma instellen gaat met een ring op de lens. De bouwkwaliteit is in orde. Wijd open is de scherpte goed vergeleken met zijn concurrenten. Afstoppen helpt maar langzaam om meer scherpte te krijgen, welke piekt op f/8. De maximale scherpte ligt achter op zijn concurrenten. CA en vervorming zijn geen probleem, een beetje vignettering is zoals gewoonlijk wijd open wel te merken. De lens is wel behoorlijk gevoelig voor flare. Al met al een betaalbaar alternatief voor een lichtsterke mid-tele prime.
pricewatch: Samyang Optics 85mm f/1.4 (Canon)
« · ^
Canon EF 100mm F/2.0 USM
Het halfbroertje van de 85mm f/1.8; van de buitenkant zijn ze niet van elkaar te onderscheiden en ook de prestaties zijn bijna identiek. Door het iets langere brandpunt is de achtergrondonscherpte een klein beetje zachter bij deze lens en je hebt iets minder last van chromatische abberaties, maar deze verschillen zijn hoogstens meetbaar en in de praktijk zal je hier niet veel van merken. De maximale vergroting is zelfs hetzelfde bij de 2 lenzen, dus de 15mm verschil in brandpunt is eigenlijk het enige verschil.
pricewatch: Canon EF 100mm f/2 USM
« · ^
Carl Zeiss Makro Planar 100mm f/2 ZE
Zeer aantrekkelijke lens vanwege zijn close-up mogelijkheid (1:2 vergroting) en ook redelijk lichtsterke f/2. Deze lens heeft wel de nodig concurrentie in de vorm van verschillende 100mm lenzen die net zo lichtsterk zijn, of 1:1 vergroting wel halen. Wat deze concurrenten niet hebben is de het heerlijke focusgevoel en het Zeiss sausje wat deze lens rijkelijk over foto's lijkt te gooien. Dit is natuurlijk subjectief, maar gelukkig spreken de feiten ook in het voordeel van deze lens: wide-open van rand tot rand en vanaf 44cm t/m oneindig ragscherp. Afstoppen van deze lens doe je alleen als je meer DoF nodig hebt. De focusslag is wel enorm, maar in het normale bereik van 1m t/m oneindig is dit een vrij normale 90graden. Voor het close-up deel heb je nog een extra 250graden, zodat je zeer precies kunt focussen.
pricewatch: Carl Zeiss 100mm F/2.0 ZE Canon
« · ^
Canon EF 135mm L f2.0 USM
Aan deze lens is af te zien dat het sterke punt in Canon's lenzen-collectie bij de tele-optieken zit; deze lens is al sinds jaar en dag een favoriet van veel Canonieten (en behoort in die hoedanigheid tot het "heilige" (prime-) lenstrio van 35L, 85L en 135L). Haarscherp wide-open, supersnelle autofocus, een schitterend bokeh en wat van de "Zeiss-esque 3D-werking" maken dit tot een winnaar (bouwkwaliteit is natuurlijk ook fantastisch en "des L's" maar helaas geen weathersealing). Is compatible met de Canon-extenders (voor een 189mm f2.8 met de 1.4x extender, een 270mm f4 met de 2x extender of gestacked (1.4x+2x) voor een 378mm f5.6), zwart in plaats van wit (je valt dus niet zo op) en zowel nieuw als tweedehands behoorlijk betaalbaar voor een lens met deze kwaliteiten.

Is ontworpen door Canon als lange portretlens maar doet dankzij de zeer snelle AF (en grote diafragma) ook heel goed dienst als (binnen-)sporttele of "manusje-van-alles-korte-tele". De lens is voor velen wel wat lang voor portretten op een (1.6x) cropcamera maar smaken verschillen.
pricewatch: Canon EF 135mm f/2L USM
« · ^
Carl Zeiss Apo Sonnar T* 2/135 ZE
Canon produceert ook een goede 135mm f/2 lens en kost de helft van deze. Dus waarom zou je kiezen voor de Zeiss die geeneens autofocus heeft. Allereerst de scherpte, want deze is zeer goed te noemen en dat is eigenlijk een understatement. Op f/2 in de hoeken van een full frame sensor is de Zeiss 135 net zo scherp als de 135L in het centrum op f/4 (hoogste scherpte van de 135L). Daarnaast heeft de Zeiss de bekende "Zeiss 3D-look" en is beroemde T* coating zeer goed met tegenlicht situaties.
Uiteraard is de bouwkwaliteit subliem en echt van een ander niveau dan van L-lenzen.
pricewatch: Carl Zeiss Apo Sonnar T* 2/135 ZE (Canon EOS EF)
« · ^
Canon EF 200mm L f2.8 USM
Een wat oudere telelens in Canon's line-up maar nog steeds een goede, relatief goedkope en haarscherpe keus. De langste lens van Canon die gewoon zwart is i.p.v. opvallend wit en behoorlijk compact en licht (ten opzichte van de 70-200 2.8's die deze lens natuurlijk wat in de schaduw gezet hebben). Kleuren en contrasten zijn fantastisch (de lens is scherper @ 200 mm dan de "oude" 70-200 2.8 (IS)) en stelt minstens net zo snel scherp. Is zeker gezien de (ronduit fantastische maar helaas niet geweathersealde) metalen bouw en de relatief lage prijs een fijne keus. De lens is natuurlijk ook compatible met de Canon extenders (voor een 280mm f4 met de 1.4x extender en een 400 f5.6 met de 2x extender). Het ontbreken van beelstabilisatie is in mijn ogen een gemis maar draagt wel bij aan de (voor een L-lens) vriendelijke prijs.
pricewatch: Canon EF 200mm f/2.8L II USM
« · ^
Canon EF 300mm L f4.0 IS USM
Ook een wat oudere telelens in Canon's line-up maar ook nog steeds een keus die er mag zijn; uitstekende bouw (helaas zonder weathersealing), goede scherpte, mooie kleuren en contrasten en een eerste generatie 2-stops stabilisatie-systeem om het geheel af te ronden.

Voor de gebruikers van Canon is dit een zeer aantrekkelijk objectief omdat het icm een 1.4x extender op 420 mm uitkomt met behoud van AF en met een beeldstabilisatie. Een goede keus die ook als tweedehands goed te vinden is.
pricewatch: Canon EF 300mm f/4L IS USM
« · ^
Canon EF 400mm f/5.6L USM
Dit objectief is al op de markt sinds 1993. Het is een betaalbare 400mm prime van de L serie. Het bijzondere van het objectief is dat -mede door het ontbreken van een IS unit- er slechts 7 elementen in zitten. Hierdoor zijn de optische prestaties van dit objectief fantastisch! Het objectief is scherp over het hele diafragma bereik, heeft nauwelijks vertekening, CA of vignettering. De bouw is uitstekend -zoals je van een L mag verwachten- en het objectief wordt geleverd met een statiefgondel. Het laatste aspect waar dit objectief om bekend staat is de razendsnelle AF. Als belangrijkste minpunten mag gezien worden de relatief lage lichtsterkte en het gebrek aan IS unit. Waarschijnlijk dat het prijskaartje er heel anders uit gaat zien wanneer Canon besluit deze aspecten aan te pakken.
pricewatch: Canon EF 400mm f/5.6L USM
« · ^


Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Deel 5


In de benaming van alle objectieven kom je afkortingen tegen. Dit hoofdstuk zal deze afkortingen nader toelichten. De afkortingen die niet merkgebonden zijn, zijn de brandpunten en maximale diafragma aanduiding. Het brandpunt van het objectief (uitgedrukt in mm's) correspondeert met een bepaalde kijkhoek. Hoe groter het brandpunt, hoe klein de kijkhoek. De maximale diafragma aanduiding (uitgedrukt in F/x of gewoon in x) geeft aan hoeveel licht het objectief doorlaat. Hoe kleiner getal x is, hoe meer licht het objectief doorlaat. Bij zoom objectieven staan altijd twee waardes. Dit geldt voor zowel de brandpunten als voor de maximale diafragma aanduidingen. Een objectief 18-70/F3.5-4.5 kan zoomen van 18mm groothoek met een maximale opening van f/3.5 naar 70mm tele met een maximale opening van f/4.5. De maximale opening van het objectief verloopt dus. Bij zoom objectieven met één diafragma waarde is deze maximale opening constant over het hele zoombereik, bijvoorbeeld 70-200 f/2.8.

Heb je na het lezen van alle objectieven en afkortingen nog niet voldoende gelezen dan mag ook het Canon EF Lens works boek niet ontbreken.

De volgende afkortingen zijn echter merkgebonden:Canon
 • EF: deze objectieven zijn geschikt voor zowel crop camera's als FullFrame camera's.
 • EF-S: deze objectieven zijn alleen geschikt voor gebruik op crop camera's. Bij gebruik op een FullFrame camera is er grote kans op schade aan de spiegel van de camera.
 • DO: deze objectieven bevatten elementen met een hogere diffractiewerking. Hierdoor kunnen de objectieven kleiner gemaakt worden dan conventionele objectieven.
 • IS: deze objectieven bevatten Canons beeldstabilisatie.
 • L: de Luxury serie van Canon; de professionele objectieven.
 • STM: deze objectieven bevatten een stappenmotor voor de autofocus, die vloeiender autofocussen mogelijk maakt tijdens video opname, mits een body gebruikt wordt die dit ondersteund. Momenteel zijn dit de Canon 650D en 6D.
 • USM: deze objectieven bevatten een ultra sonic motor voor snelle en stille AF.
« · ^
Sigma
 • Contemporary (C): nieuwe lijn van allround lenzen
 • Art (A): nieuwe lijn van meer specialistische lenzen
 • Sports (S): nieuwe lijn van telelenzen
 • DC: deze objectieven zijn alleen geschikt voor gebruik op camera's met een cropsensor en dus niet voor FullFrame camera's.
 • DG: deze objectieven zijn speciaal geschikt gemaakt voor gebruik op dSLRs. Een extra coating zorgt voor minder flare en ghosting.
 • EX: deze objectieven behoren tot de topserie van Sigma met een betere bouw en afwerking dan de andere series.
 • Asp.: deze objectieven bevatten asferische lenzen om de constructie eenvoudiger te maken.
 • APO: deze objectieven bevatten ELD en SLD lenzen om de chromatische abberaties te minimaliseren.
 • OS: deze objectieven hebben Sigmas beeldstabilisator aan boord.
 • HSM: deze objectieven bevatten een Hyper-Sonic Motor; een snelle en stille motor.
 • RF: deze objectieven bevatten rear-focussing lenzen. De achterste groepen regelen het scherpstellen waardoor het scherpstellen sneller en stiller gaat.
 • IF: deze objectieven hebben inner focus, waardoor het front element niet draait; hetgeen erg handig is bij gebruik van een polarisatiefilter.
 • CONV: deze objectieven zijn geschikt om te gebruiken in combinatie met een teleconverter.
« · ^
Tamron
 • DI: deze objectieven zijn speciaal gecoat voor gebruik op een dSLR.
 • DI II: deze objectieven hebben een kleinere beeldcirkel waardoor ze alleen geschikt zijn voor gebruik op een crop camera (dus niet FullFrame).
 • SP: deze objectieven vallen in de professionele serie van Tamron met een betere bouw.
 • VC: deze objectieven zijn voorzien van een beeldstabilisator.
 • XR: deze objectieven bevatten elementen die het licht meer kunnen afbuigen dan conventionele elementen waardoor de objectieven compacter gemaakt kunnen worden.
 • ASL: deze objectieven bevatten elementen om sferische fouten te corrigeren.
 • LD: deze objectieven bevatten Low-dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • AD: deze objectieven bevatten anomalous dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • HID: deze objectieven bevatten High Index, High Dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • IF: deze objectieven hebben een intern focussing systeem, waardoor het front element niet draait. Dit is handig bij gebruik van pola filters.
 • ZL: deze objectieven hebben een zoom lock schakelaar om te voorkomen dat het objectief uitschuift wanneer het niet in gebruik is.
 • AFMF: deze objectieven zijn voorzien van een AF/MF schakelaar op de focusring.
« · ^
Tokina
 • AS: deze objectieven bevatten asferische elementen voor het tegengaan van sferische abberaties.
 • F&R: deze objectieven bevatten een nieuw type glas dat grotere elementen zonder sferische abberaties mogelijk maakt.
 • SD: deze objectieven maken gebruik van low-dispersion glas ter vermindering van CA.
 • HLD: deze objectieven maken gebruik van high-refraction, low dispersion elementen ter vermindering van CA.
 • MC: deze objectieven zijn meervoudig gecoat ter vermindering van flares.
 • FE: deze objectieven gebruik floating elements voor een constante performance over het hele bereik.
 • IF: deze objectieven gebruiken internal focussing waardoor het front element niet draait (handig icm een pola).
 • IRF: in deze objectieven worden de achterste elementen gebruikt voor een snelle en stille AF.
 • FC: deze modellen bevatten een handige AF/MF schakelaar.
 • OTFC: een verbeterde versie van de FC. De focus kan op ieder moment veranderd worden.
Voor wat uitgebreidere beschrijvingen en een iets completere lijst: linkje
« · ^


« · ^


Dit topic is een uitbreiding van Het grote Canonmount-objectieven-topic V11.0, Het grote Canonmount-objectieven-topic v2010 en Het grote Canonmount-objectieven-topic v2011 en is daarom dan ook dank verschuldigd aan de auteurs van dit deel en de voorgaande delen: abrakadaver, -DG-, Floor-is, G-Tus, MartijnGizmo, mennovanw, Mig29, Moby, neographikal, Nomad, PowerUp, sOid, Universal Creations, xbake, Nordlys & YellowCube.

Uiteraard ook dank aan iedereen die ik vergeten ben op te nemen, maar wel hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit topic.
« · ^

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Gereserveerd

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • mennovanw
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 23-03 22:22

mennovanw

Canon? You can!

Mooi topic weer! Laat ik in de eerste echte post in dit topic een wens uitspreken dat Canon in 2014 eindelijk weer met wat nieuwe / geupdate lenzen gaat komen (35L, 100-400L, 400 5.6L).

Ook vind ik dat er wel ruimte is voor een wide-angle zoom van echt goede kwaliteit a la 14-24 van Nikon. Gebruik nu de 16-35L II op FF en je wordt van de scherpte aan de randen en in de hoeken toch echt niet blij (zeker als je ziet wat een vast sferisch lensje a la Canon FD 17 en 20 mm kan op dezelfde FF camera) :(

Als ze het prijsbeleid ook nog eens iets aanpassen koop ik mischien nog wel eens een keer wat nieuws van deze (overigens mooie) fabrikant..

En natuurlijk de beste wensen nog aan een ieder: ik hoop dat er weer een mooie fotomeeting gaat komen ergens in de zomer ;)

EF: 17-TSE, 35LII, 50L F1.0, 50 Planar, MR14-EX, 470EX-AI, 600EX-II RT
RF: R5, 16, 24-70L, 100L, 100-500L
Voigt: 15, 20, 28, 35, 40, 50, 75, 90
Een hele berg klassiek Canon spul in alle mounts


 • CrashOverDrive
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 23:44
mennovanw schreef op woensdag 01 januari 2014 @ 03:31:
Als ze het prijsbeleid ook nog eens iets aanpassen koop ik mischien nog wel eens een keer wat nieuws van deze (overigens mooie) fabrikant..
Hier kan ik het alleen maar eens mee zijn. Bijna al het glas was Canon de afgelopen jaren heeft geintroduceerd is echt te duur in vergelijking met de modellen die ze vervangen. Als de prijs van de 24-70 2.8 II nu eens de goede kant op zou gaan.. >:)

 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 21:56

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Prijs is al behoorlijk gezakt sinds de introductie. Gebruik de 24-70 II ander half jaar geen moment spijt van de aankoop ;-) alleen voor sommige nog niet genoeg. Nu met de cashback toch redelijk aantrekkelijk toch ?

Iedereen nog de beste wensen voor 2014 !

[Voor 26% gewijzigd door Daan_ op 01-01-2014 09:17]

Mijn plekje op het web -_- MTB rondje Reichswald & Fotografie blog


 • vandijk
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 26-03 14:41
Mooie topic start! Ik mis alleen de EF-M lenzen.

EOS R + grip|EF->RF|5D2 + grip|7D2 + grip|EF12|EF25|8-15/4|11-24/4|16-35/4 IS|24-70/4 IS|70-200/4 IS|100-400 IS II|14/2.8 II|24/1.4 II|35/1.4|50/1.2|85/1.2 II|100/2.8 IS|135/2|200/2.8 II|430EX x2|580EX2 x2| Manfrotto|Lowepro| Pelican|Elinchrom


 • Hamed
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 21:54
Ik wacht even op de sigma 24-70.

Moet hoe dan ook een 24-70 binnenkort scoren!

De beste wensen voor 2014

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm

vandijk schreef op woensdag 01 januari 2014 @ 10:33:
Mooie topic start! Ik mis alleen de EF-M lenzen.
Er is geloof ik al een EOS M topic, dus misschien dat die daar in kunnen.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Fiber
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 00:01

Fiber

Beaches are for storming.

Universal Creations schreef op woensdag 01 januari 2014 @ 11:53:
[...]

Er is geloof ik al een EOS M topic, dus misschien dat die daar in kunnen.
En wellicht voor de duidelijkheid even iets als EF(-S) aan de titel toevoegen... :)

Keep your wits sharp, your heart open and your gun loaded. And never mess with mother nature, mother in-laws and, mother freaking Ukrainians.


 • Marc_87
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 29-11-2022
Persoonlijk ben ik nog aan het twijfelen om de Sigma 18-35mm f1.8 te kopen voor mijn 650D. Maar aan de andere kant ben ik ook weer aan het twijfelen om de 650D te gaan vervangen. :P

Iedereen nog de beste wensen.
Wat mis je nu in je combinatie dan?

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Marc_87
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 29-11-2022
Ik maak wel eens foto's/films wanneer het donkerder is, dit lijkt me een uitstekende lens hiervoor. Waarom ik misschien de 650D wil vervangen is dat deze niet weathersealed is. Ik sta ook vaak op het strand foto's/films te maken.
De Sigma 18-35 is ook niet weathersealed. En wat je 650D nu wel of niet kan hebben, is moeilijk te zeggen. Dit is ook moeilijk aan te geven bij de beter beschermde bodies.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Marc_87
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 29-11-2022
Universal Creations schreef op woensdag 01 januari 2014 @ 18:45:
De Sigma 18-35 is ook niet weathersealed. En wat je 650D nu wel of niet kan hebben, is moeilijk te zeggen. Dit is ook moeilijk aan te geven bij de beter beschermde bodies.
Klopt van de Sigma maar die zal ik veel minder snel aan zee gebruiken. Ik denk er nog wel even over na.

 • __Erik__
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 20:21
Heb een dilemma, waarbij ik graag wat advies zou krijgen:

Ik ben 3 jaar geleden wat serieuzer begonnen met dslr fotografie, heb toen een kit aangeschaft met een 500d voorzien van een 18-55 en een 55-250.

Overal lezend en lerend, heb ik vervolgens besloten om eerst de lenzen te upgraden en in een later stadium de camera. Daarbij heb ik de 18-55 inmiddels vervangen door de 15-85 en de 55-250 door de 100-400.

Ik heb geen behoefte aan fullframe, fotografeer vooral landschapjes, architectuur, macro, vogeltjes en kleine kinderen, ik vind daarin meer noodzaak in crop en snelle af. Een upgrade van de body zoek ik tzt daarom meer in een 70d/80d.

Als vervolgstap (scherpte en iq) dacht ik nu de 15-85 te gaan vervangen door de combi 10-22 en de 24-105. Op de diverse fora lees ik daar over het algemeen uitstekende recenties over.

Vervolgens heb ik op the-digital-camera zitten kijken naar vergelijkingen van scherpte en contrast tussen de 15-85 en de 24-105 - vanzelfsprekend op een 60D, maar ik werd daar erg verrast, de 15-85 komt er dan stukken beter uit.

Op dezelfde site heb ik ook vergelijkingen gedaan tussen de 10-22 en de 15-85, vanzelfsprekend alleen van het overlappende gebied, ook daar valt me de scherpte van de 10-22 tegen.

Kortom, ik weet het niet meer, het lijkt erop dat ik iq niet zoveel meer kan opvijzelen binnen de genoemde criteria.

Zie ik nu zaken over het hoofd? Let ik op de verkeerde dingen? Kijk ik op de verkeerde sites?

Dank voor je meedenken!

Eos 600, Sigma 28-70, 50-200, 100 2.8, 430EZ
Eos 300D, 500D, 70D, 10-22, 15-85, 24, 50 1.4, 100 2.8, 100-400, 430EXII


 • Scaptic
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 20-03 09:25
De 15-85 (en de 17-55) zijn uitstekende lenzen voor een crop camera; een L series lens is niet automatisch beter in alle gevallen.

De 24-70 f/2.8 L II lijkt wel wat scherper te zijn:
http://www.the-digital-pi...omp=0&FLIComp=2&APIComp=2

Het is ook maar de vraag of je het verschil in test-charts ook daadwerkelijk terug ziet in real-life foto's.

Canon EOS 80D | Sigma 10-20mm f/4-5.6 | Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS | Canon EF 70-200mm f/4 L IS | Canon EF 100mm f/2.8 Macro | Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS


 • __Erik__
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 20:21
Klopt, die is ook wel wat scherper, je praat dan wel over een behoorlijk groot prijsverschil, zo groot, dat je je kunt afvragen of het prijsverschil de winst in iq wel waard is.

Snap je opmerking over het verschil tussen irl en test charts, vraag is dan waar ik dan wel moet kijken om een representatievere vergelijking te kunnen maken?

[Voor 31% gewijzigd door __Erik__ op 03-01-2014 10:45]

Eos 600, Sigma 28-70, 50-200, 100 2.8, 430EZ
Eos 300D, 500D, 70D, 10-22, 15-85, 24, 50 1.4, 100 2.8, 100-400, 430EXII


 • Daan_
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 21:56

Daan_

Alles op zijn tijd !!

Scaptic schreef op vrijdag 03 januari 2014 @ 10:26:
De 15-85 (en de 17-55) zijn uitstekende lenzen voor een crop camera; een L series lens is niet automatisch beter in alle gevallen.

De 24-70 f/2.8 L II lijkt wel wat scherper te zijn:
http://www.the-digital-pi...omp=0&FLIComp=2&APIComp=2

Het is ook maar de vraag of je het verschil in test-charts ook daadwerkelijk terug ziet in real-life foto's.
Gebruik de 24-70 II nu zo'n ander half jaar en ben er erg tevreden mee, maar op een crop sensor gebruik ik toch liever de 17-55. Of de 15-85. Miste bij de 24-70/105 op een crop sensor best vaak de mm onder de 24.

Mijn plekje op het web -_- MTB rondje Reichswald & Fotografie blog


 • Scaptic
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 20-03 09:25
__Erik__ schreef op vrijdag 03 januari 2014 @ 10:43:
Klopt, die is ook wel wat scherper, je praat dan wel over een behoorlijk groot prijsverschil, zo groot, dat je je kunt afvragen of het prijsverschil de winst in iq wel waard is.

Snap je opmerking over het verschil tussen irl en test charts, vraag is dan waar ik dan wel moet kijken om een representatievere vergelijking te kunnen maken?
De combinatie 70D en 15-85 is dan ook weinig mis mee. Het prijsverschil met een 24-70 f/2.8 L II is inderdaad erg groot en naar mijn mening de winst (op crop) niet waard.

Je zou op Flickr de combinatie 70D/24-70 kunnen bekijken, of deze een dagje huren (dan weet je zeker wat het verschil is).

Canon EOS 80D | Sigma 10-20mm f/4-5.6 | Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS | Canon EF 70-200mm f/4 L IS | Canon EF 100mm f/2.8 Macro | Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS


 • Fiber
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 00:01

Fiber

Beaches are for storming.

__Erik__ schreef op vrijdag 03 januari 2014 @ 10:06:
[...]

Zie ik nu zaken over het hoofd? Let ik op de verkeerde dingen? Kijk ik op de verkeerde sites?

Dank voor je meedenken!
De 10-22 kun je natuurlijk ook gewoon naast je 15-85 kopen. Ik zie zelf niet zo heel veel voordeel in de 24-105 boven de 15-85 op een APS-C camera. Als je macro leuk vindt kun je er wellicht ook beter een echte macro lens bij kopen. Maar ook bijvoorbeeld een snelle prime of een goede flitser kan veel aan je fotografie toevoegen.

[Voor 9% gewijzigd door Fiber op 03-01-2014 17:53]

Keep your wits sharp, your heart open and your gun loaded. And never mess with mother nature, mother in-laws and, mother freaking Ukrainians.


 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:28

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

__Erik__ schreef op vrijdag 03 januari 2014 @ 10:06:
Vervolgens heb ik op the-digital-camera zitten kijken naar vergelijkingen van scherpte en contrast tussen de 15-85 en de 24-105 - vanzelfsprekend op een 60D, maar ik werd daar erg verrast, de 15-85 komt er dan stukken beter uit.
En precies om die reden ga ik nooit mijn 15-85 weg doen net als mijn crop camera ;)
Op dezelfde site heb ik ook vergelijkingen gedaan tussen de 10-22 en de 15-85, vanzelfsprekend alleen van het overlappende gebied, ook daar valt me de scherpte van de 10-22 tegen.

Zie ik nu zaken over het hoofd? Let ik op de verkeerde dingen? Kijk ik op de verkeerde sites?
Heb je naar de Sigma 8-16 gekeken ?? Zou een heel erg mooi lensje moeten zijn, maar kan weleens lastig worden i.c.m. eventuele filters mocht je die gaan gebruiken : http://www.lenstip.com/in...est=obiektywu&test_ob=246

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • Polariteit
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 00:01

Polariteit

Testende fotografeur

Even een vraag namens mijn broer, wiens al zijn cameraspullen zijn gejat :X

Nu is hij op zoek naar een nieuw setje lenzen, die iig de standaard Canon-18-55 kitlens qua kwaliteit overstijgen.

Hij had nu wat aanbiedingen gezien met body + canon 18-135 en body+15-85.

Iemand die kan zeggen of de 15-85 de meerprijs qua scherpte/kleur etc echt waard is ten opzichte van de 18-135? Voor de 3 extra groothoekmilimeters hoeft het niet perse te gaan, aangezien er sowieso een UWA-lens komt.

Apparatuur: Canon 6d, Canon 24-70f4.0, Sigma 150-500, Sigma 105 mm, canon 16-35f4.0, canon 40f2.8 | Mijn website | Flickr fotostream


 • Deathchant
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 17:23
Dan heb je de vraag min of meer al beantwoord. van 15 naar 18 scheelt overigens toch wel wat, maar als er toch een UWA komt, dan zou ik die 15-85 niet nemen. Ik meen me te herinneren dat die 18-135 ook gewoon een goeie lens is.

Canon: R6 | 16-35 | 70-200 II
Zeiss: 50MP | 100MP | 135 APO

Ga dan wel voor de 18-135 STM. Die is goed. Als je een body koopt die de extra functionaliteit uit de stm lenzen kan halen, heb je nog meer voordeel.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Polariteit
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 00:01

Polariteit

Testende fotografeur

Ok dank heren. Als ik het goed begrijp is die 18-135(nieuwe versie) dus sowieso wel een goede lens, of het STM gedeelt nu gebruikt wordt of niet?

K weet namelijke even niet om welke body het gaat.

Apparatuur: Canon 6d, Canon 24-70f4.0, Sigma 150-500, Sigma 105 mm, canon 16-35f4.0, canon 40f2.8 | Mijn website | Flickr fotostream

Ja, dat is sowieso geen verkeerde lens. Doet optisch niets onder voor de 15-85, maar die heeft gewoon wat meer groothoek. Iets wat natuurlijk niet zo relevant is als hij toch nog een uwa erbij wil kopen.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • __Erik__
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 20:21
nero355 schreef op vrijdag 03 januari 2014 @ 22:15:
[...]

En precies om die reden ga ik nooit mijn 15-85 weg doen net als mijn crop camera ;)


[...]

Heb je naar de Sigma 8-16 gekeken ?? Zou een heel erg mooi lensje moeten zijn, maar kan weleens lastig worden i.c.m. eventuele filters mocht je die gaan gebruiken : http://www.lenstip.com/in...est=obiektywu&test_ob=246
Inmiddels heb ik er naar gekeken, had ik nog niet gedaan, dus dank voor de tip!

Is - vooral op het lange eind - van een goede kwaliteit als ik 'm op the-digital-pic naast de 15-85 houd. Lenstip is redelijk kritisch over een aantal aspecten (ca, vignetting, astigmatisme).

Houd 'm iig in beraad :)
Fiber schreef op vrijdag 03 januari 2014 @ 17:49:
[...]

De 10-22 kun je natuurlijk ook gewoon naast je 15-85 kopen. Ik zie zelf niet zo heel veel voordeel in de 24-105 boven de 15-85 op een APS-C camera. Als je macro leuk vindt kun je er wellicht ook beter een echte macro lens bij kopen. Maar ook bijvoorbeeld een snelle prime of een goede flitser kan veel aan je fotografie toevoegen.
Yupz, kan er inderdaad prima naast, gegeven de reacties (en mijn eigen ervaring) ga ik de 15-85 helemaal niet vervangen. Prime, macro en flitser heb ik er naast, niet vermeld, vond 't voor de vraag niet zo relevant, maar dank voor de tip!

[Voor 31% gewijzigd door __Erik__ op 04-01-2014 23:43]

Eos 600, Sigma 28-70, 50-200, 100 2.8, 430EZ
Eos 300D, 500D, 70D, 10-22, 15-85, 24, 50 1.4, 100 2.8, 100-400, 430EXII


 • Peter_Aragorn
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 18:46
Hamed schreef op woensdag 01 januari 2014 @ 10:48:
Ik wacht even op de sigma 24-70.

Moet hoe dan ook een 24-70 binnenkort scoren!

De beste wensen voor 2014
Mijn eerste indruk van de Tamron 24-70 VC is erg goed! Misschien ook een optie!

https://www.discogs.com/user/Hamlap1988/collection


 • Royz
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 01:10

Royz

Kleurenblind!!

Hamed schreef op woensdag 04 december 2013 @ 12:48:
Ik hoop echt dat ze met een 50 ART komen. Ga ook gewoon wachten :)
En daar is ie! http://www.digifotopro.nl...igma-50mm-f-14-dg-hsm-art

en: http://www.sigmaphoto.com/product/50mm-f14-dg-hsm-art

[Voor 10% gewijzigd door Royz op 07-01-2014 12:16]

Fotografie kanalen: Website - Royz.nl | YouTube - @Royz.nl | Instagram - @Royz.nl.


 • Kypo
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 22-03 16:32
Gaaf! Ik ben al erg tevreden over de 'normale' sigma 50 mm. Wellicht dat die ooit geruild gaat worden voor bovenstaand beestje ^.^

 • Hamed
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 21:54
Gezien ja :)

Is even afwachten of hij echt goed is! niet dat ik twijfel :)

Zo krijg ik zin om wat lenzen te verkopen en een 35 en 50 ART versie te kopen!

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm


 • Kypo
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 22-03 16:32
Ik heb sowieso nog geen 35 mm. Helaas heb ik geen geldboom staan :-( Het is nu dus of sparen voor een nieuwe body (5D Mark II) of die 35 mm van sigma :P

Verschrikkelijk verslavende hobby dit.
Sigma 50/1.4 Art discussie: the mod man in "Het algemene Third-Party topic"
Aangezien we in dit topic voornamelijk praten over lenzen die al daadwerkelijk bestaan en waar meer over bekend is.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Blue_Guy
 • Registratie: September 2002
 • Niet online
Ik ben op zoek naar wat lens advies, hopelijk kunnen jullie mij de goede richting wijzen.

Op moment heb ik een Canon 1000D, kitlens 18-55 IS en een Sigma 30mm 1.4F ART.

Waar ik nu dus naar opzoek ben is een lens het zij van Canon, het zij een 3th party merk (Sigma bevalt fantastisch tot nu toe) voor landschapsfotografie, het mag een zoom zijn, of een prime geen voorkeur. Maar zou het dus prettig vinden dat die haarscherp blijft ook bij hogere F waarde voor een wat grotere DoF. Dat vind ik zelf er prettig. Zal voornamelijk in de natuur gebruikt worden dus boven op een berg in de alpen, dat soort spul.

Ik zat qua prijs zo rond de 500€ te denken aangezien ik ook nog een nieuwe body wil aanschaffen (1000D maakt nog prima plaatjes hoor, maar begint te verslijten en leuker scherm, kantelbaar scherm, etc, etc zijn toch leuke opties)
Mocht dit écht te weinig zijn voor mijn beoogde doel dan hoor ik dat natuurlijk ook, misschien dat ik nog wat kan schuiven qua budget dan. Maar ik blijf maar een eenvoudige amateur dit leuke kiekjes van zijn vakanties erg prettig vind.
Wat is er niet goed aan 30/1.4 voor landschap of de 18-55? Want op hogere f-waarden (f/8-f/11) zijn die lenzen ook gewoon scherp.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Blue_Guy
 • Registratie: September 2002
 • Niet online
Mijn 18-55 is het oude model nog, laten we het op matig houden...
Sigma begint van f8 scherpte aan de randen te verliezen, maar in het midden blijft die haarscherp. Tenminste dat zijn mijn bevindingen tot nu toe.

//Edit:
Bedenk me net, misschien loont het zich wel gewoon mijn kitlens te vervangen voor het nieuwe IS stm exemplaar (Eventueel met de nieuwe body die ik toch al van plan te kopen was)?

[Voor 30% gewijzigd door Blue_Guy op 08-01-2014 14:01]

Dat scherpteverlies komt door diffractie, maar dat zou je dan ook in het centrum moeten zien. Sterker nog, dit zie je in het centrum meer dan aan de randen.
Aan diffractie valt niets te doen en ik denk ook dat er nauwelijks betaalbare lenzen zijn die beter zullen presteren dan je 30/1.4 op f/8.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Scirocco
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 10-03 11:35
Diffractie al op f/8? Ben even kwijt wie hier op GoT de lens specialist was, maar heb hem eens zien posten dat dat pas vanaf f/16 zou optreden en zelfs ook vrij weinig.

Ikzelf merk het ook pas bij kleinere diafragma's, maar bij f/8 wordt het licht toch niet zo hard gebroken waardoor het al diffractie veroorzaakt?
Lensspecialist is AHBdV. Diffractie treedt op bij ieder diafragma, het punt is meer: wanneer wordt de door diffractie gelimiteerde resolutie kleiner dan de sensorresolutie? Daarnaast is het effect er wel degelijk met de 30/1.4 op f/8:


Of je het gaat zien in een foto: ik betwijfel het.

@Blue_Guy: kitlens vervangen door IS STM is een optie, maar dan kun je nog beter een stap omhoog in bereik of in lichtsterkte.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Scirocco schreef op woensdag 08 januari 2014 @ 20:42:
Diffractie al op f/8? Ben even kwijt wie hier op GoT de lens specialist was, maar heb hem eens zien posten dat dat pas vanaf f/16 zou optreden en zelfs ook vrij weinig.

Ikzelf merk het ook pas bij kleinere diafragma's, maar bij f/8 wordt het licht toch niet zo hard gebroken waardoor het al diffractie veroorzaakt?
Het verschilt ook per lens, hoewel de sweetspot vaak op f/5.6 zit pieken sommige lenzen ook op f/8.

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8

Ik heb net even gekeken bij Lenstip, maar centrumscherpte piekt vaak bij f/4 en de randen gaan dan nog 1 stop door met verbeteren. Dit was bij de Sigma 35/1.4, Zeiss 55/1.4 en Zeiss 135/2, oftewel zo'n beetje the cream of the crop fullframe lenses ;)

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • ToyotaMR2
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 22:21
Ik wil eigenlijk een nieuwe zoom erbij met meer bereik.
Heb momenteel de 70-200 f/4 IS, maar zou het wel fijn vinden als ik zo af en toe wat verder kan zoomen.
Vooral met het spotten van vliegtuigen.

Wil een kleine €1k max uitgeven.

De beste opties zijn volgens mij de
pricewatch: Sigma 150-500mm F5-6.3 APO DG OS HSM (Canon)
Nieuw €830,- en tweedehands te vinden voor €600,-.

of de
pricewatch: Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
Nieuw €1350,- en tweedehands voor €1000,-.

Het bereik van 500mm is leuk, maar ik wil wel graag scherpe foto's.

Had eerst een pricewatch: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM, maar die heb ik al heel snel binnen een maand omgewisseld voor de 70-200.
Scherpte en kwaliteit een factor 100.

Als ik hier kijk, is de Sigma wel een stuk minder scherp.

Hoe is het in de praktijk?
Beter voor de 100-400 gaan, of totaal iets anders?

Heb ook al naar een 2x extender gekeken voor mijn 70-200, maar daar ga ik ook met kwaliteit op achteruit.

(heb een 60D btw)
Universal Creations schreef op woensdag 08 januari 2014 @ 23:08:
Ik heb net even gekeken bij Lenstip, maar centrumscherpte piekt vaak bij f/4 en de randen gaan dan nog 1 stop door met verbeteren. Dit was bij de Sigma 35/1.4, Zeiss 55/1.4 en Zeiss 135/2, oftewel zo'n beetje the cream of the crop fullframe lenses ;)
Center wel maar edge niet, die gaat vaak nog net wat langer door met verbeteren volgens mij.

@Toyota, een extended is wel goedkoper en echt veel ga je er niet op achteruit volgens mij, wel zit je op f/8 en kun je niet meer focussen. Niet echt een optie misschien?

Zou dan voor de 100-400 gaan of wellicht voor een 400 prime?

[Voor 20% gewijzigd door Ventieldopje op 10-01-2014 00:03]

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8

Met een 2x extender is de achteruitgang behoorlijk en inderdaad geen AF is ook niet fijn bij dergelijke fotografie. Ik zou gaan voor de 100-400.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Tamron heeft ook een 150-600 aangekondigd die 17 januari beschikbaar zou moeten zijn. Prijs staat hier en daar op $1069. Blijft nog wel even afwachten hoe deze zich vergelijkt met de Sigma 150-500, natuurlijk.

Buiten dat, er zijn hier mensen die een Sigma 150-500 hebben en die daar mooie foto's mee weten te maken, ondanks dat deze lens behoorlijk soft op het langere eind zou moeten zijn. Qua beeldkwaliteit lijkt de 100-400 op het moment de beste keus.

 • elhopo
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 16-03 13:52
Blue_Guy schreef op woensdag 08 januari 2014 @ 13:47:
Ik ben op zoek naar wat lens advies, hopelijk kunnen jullie mij de goede richting wijzen.

Op moment heb ik een Canon 1000D, kitlens 18-55 IS en een Sigma 30mm 1.4F ART.
Ik denk dat de 10-22 van Canon wel wat zou kunnen zijn. Bij landschapsfotografie is groothoek wel fijn, en deze lens staat er om bekend dat hij zelfs bij 10 mm nog een heel mooi beeld geeft.

Hanging on to the rollercoaster of life


 • ToyotaMR2
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 22:21
henkie196 schreef op donderdag 09 januari 2014 @ 07:52:
Tamron heeft ook een 150-600 aangekondigd die 17 januari beschikbaar zou moeten zijn. Prijs staat hier en daar op $1069. Blijft nog wel even afwachten hoe deze zich vergelijkt met de Sigma 150-500, natuurlijk.

Buiten dat, er zijn hier mensen die een Sigma 150-500 hebben en die daar mooie foto's mee weten te maken, ondanks dat deze lens behoorlijk soft op het langere eind zou moeten zijn. Qua beeldkwaliteit lijkt de 100-400 op het moment de beste keus.
World class image quality
Ben benieuwd :D

Vind het alleen jammer dat meeste (of is het alle?) lenzen soft worden aan het eind.
Dus als ik bv een 400mm wil, dan moet ik een 500/600mm kopen om een bruikbare 400mm over te houden?
Beetje te gek voor woorden toch.

De 300L met 1.4x zou ook scherper moeten zijn dan de 100-400.
Maar ik heb al zoveel reviews gelezen en foto's vergeleken en altijd kom ik wel iets anders tegen.
Zo ook inderdaad over de 150-500.
Denk dat ik de 100-400 eerst maar eens ga proberen.
Ach een 200-400/4 is nog best scherp op 400mm, en zelfs met de ingebouwde 1.4x extender is die nog scherp. Maar ja, of je daar € 10.000+ voor over hebt... ;)

Zelf zit ik wel met een schuin oog naar de 70-300L te kijken als vervanging van m'n 70-200/4 IS voor wat meer bereik. Maar ja, het is niet zoveel extra bereik.

 • Scaptic
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 20-03 09:25
Op zich ben ik nog zeer tevreden met mijn 60D en de 17-55 f/2.8 IS, maar ik zit toch steeds meer na te denken over het overstappen naar FF.

Voor een groot deel van de foto’s (landschappen, steden en vakantie) zou een 6D voor mij ruim voldoende zijn. Voor een deel van de foto’s (wildlife) zou de AF van de 6D misschien tekort komen; maar aangezien ik daar ook niet wil inleveren op het bereik van de 100-400 kan ik hiervoor mijn 60D ernaast houden (en misschien ooit eens vervangen door tweedehands een 7(0)D).

Bij het overstappen naar FF ga ik natuurlijk mijn 17-55 missen (de 60D zal uiteindelijk hoofdzakelijk met de 100-400 gebruikt worden, en gezien de tweedehands waarde van deze lens kan ik deze beter weg doen), dus daar zal iets anders voor terug moeten komen.

In eerste instantie leek de Sigma 24-105 f/4 (Art) een goede kandidaat, maar toen ik mijn foto’s in Lightroom analyseerde viel mij iets op: met de 17-55 zijn verrassend veel foto’s genomen zonder in te zoomen (17mm) met een aantal kleine pieken rond 28mm en 55mm.

Hoewel 17 mm op crop eigenlijk neerkomt op 28mm, gaf mij dit toch te denken of ik niet beter af was met de Sigma 35mm prime in plaats van een nieuwe zoomlens (bij veel foto’s had ik makkelijk een stapje naar achter kunnen doen). http://www.the-digital-pi...omp=0&FLIComp=2&APIComp=0

De piek op 55 mm kan perfect opgevangen worden door mijn 70-200 f/4 IS te gebruiken op FF (de 70-200 is mijn favoriete lens, al is hij mij vaak net niet breed genoeg op mijn 60D).

Blijven alleen nog de foto’s op 28mm over (Sigma 50mm Art?).

Ik heb nog weinig ervaring met het gebruik van alleen primes, dus ik twijfel toch wel erg. Klopt mijn redenatie, of is het ineens een erg grote overstap en kan ik toch beter starten met een zoomlens op FF?

Canon EOS 80D | Sigma 10-20mm f/4-5.6 | Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS | Canon EF 70-200mm f/4 L IS | Canon EF 100mm f/2.8 Macro | Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS

Ik zie het punt niet van die 17mm vs 24-105. De 24-105 kan je toch ook gewoon op 28mm zetten op je 6D?

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Scaptic
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 20-03 09:25
Klopt, maar ik bedoelde dat ik de 17-55 nu eigenlijk ook vaak als 17mm "prime" gebruik door gewoon niet aan de zoom ring te draaien. Vandaar dat ik dacht aan een echte prime in plaats van een zoomlens.

Nu kan ik ook voor een 28mm prime gaan, maar de Sigma 35mm Art klinkt dan ineens ook erg interresant.

Canon EOS 80D | Sigma 10-20mm f/4-5.6 | Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS | Canon EF 70-200mm f/4 L IS | Canon EF 100mm f/2.8 Macro | Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS


 • Deathchant
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 17:23
Je mist het "zoomen" van 17 naar 55 dus niet zo wil je zeggen. In dat geval is het niet eens zo slecht beredeneerd. Ik vind zelf de stap tussen 28mm (eigenlijk 27,2) en 35mm wel groot. Op crop is dat een gat van 17 tot 27,2, wat voor mij hetzelfde aanvoelt als van 14 tot 17mm. Of je dat met één stapje naar achter kunt afdekken weet ik niet, waarschijnlijk niet omdat ook een ander perspectief/vervorming krijgt, maar het kan.

Net zo goed als dat je kunt proberen met een 24-105, kun je natuurlijk ook gewoon proberen met een sigma 35 inderdaad en kijken of je groothoek tekort komt of niet.
Zijn er trouwens echt goeie 28mm primes? Ik bedoel dan net zo goed als de Sigma 35? Geen idee eigenlijk....

Maar je signature is wel verwarrend moet ik zeggen...is dat een wishlist of is dat hetgeen je nu hebt?

Canon: R6 | 16-35 | 70-200 II
Zeiss: 50MP | 100MP | 135 APO


 • Scaptic
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 20-03 09:25
Dat is hetgene wat ik nu heb (met inderdaad al twee primes). De 10-20mm en de 30mm gebruik ik maar zelden. De 30mm gebruik ik eigenlijk niet meer sinds ik de 17-55 heb (misschien daardoor de piek op 28mm).

Misschien dat het gat tussen 28 en 35mm inderdaad wel erg groot is en is verstandiger om met de 24-105 te beginnen en door te sparen om er een 35mm bij te halen.

Was er maar een Sigma 28mm f/1.4 Art, dan zou het een stuk makkelijker zijn :).

Canon EOS 80D | Sigma 10-20mm f/4-5.6 | Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS | Canon EF 70-200mm f/4 L IS | Canon EF 100mm f/2.8 Macro | Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS


 • AHBdV
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 24-08-2018
Zeer vereerd. :)
Diffractie treedt op bij ieder diafragma, het punt is meer: wanneer wordt de door diffractie gelimiteerde resolutie kleiner dan de sensorresolutie?
Ik zou in het algemeen zeggen:
1) Wanneer is de door diffractie gelimieteerde resolutie kleiner dan de lens scherpte?
2) En wanneer is de diffractie limiet storend voor de waargenomen scherpte?

De diffractie limiet is de uiterst limiet voor hoe scherp een lens kan worden. Die limiet is omgekeerd evenredig met het f-nummer. Hoe groter het f-nummer, hoe lager de diffractie limiet.

Kijk even naar het plaatje:

Bij groot diafragma, (f/1.4 - f/2.8) wordt de scherpte van de lens gelimiteerd door de lens abberaties. Er zitten grenzen aan hoe goed je een lens kunt slijpen. (En hoeveel geld je over hebt voor het ultieme resultaat)

Bij klein diafragma (f/8 - f/16) wordt de scherpte bepaald door de diffractie limiet. Beter optiek helpt niet meer. Je kunt langs de punten van f/16 tot f/8 een rechte lijn trekken, en doortrekken tot lagere f-nummers. Dat is de diffractie limiet voor bijvoorbeeld f/4 of f/5.6.

Ertussen (f/4 - f/5.6) wordt je zowel door diffractie als door lens abberaties beperkt.

Hoe beter de lens is, hoe hoger je langs de diffractie limiet omhoog gaat, totdat de lens zelf weer limieterend wordt voor de scherpte. In het centrum is de lens dusdanig scherp, dat hij op f/4 bijna diffractie gelimiteerd is. Op de randen is de lens scherpte een stuk minder, en bereik je de diffractie limiet pas op ~f/5.6

(Voor de geinteresseerden: aan de rand is de diffractie limiet iets lager, omdat het licht schuin door het diafragma gaat, en dus effectief een iets kleinere opening ziet. En dus een effectief kleiner diafragma.)

De andere vraag, is wanneer de diffractie limiet ook storend wordt voor de kijker. Wanneer merkt een kijker die onscherpte op? Het hangt natuurlijk af van hoe groote je de foto afdrukt. Als je landschappen groot afdrukt zal je er meer last van hebben, dan als het kleine printjes blijven. De meesten gaan uit van ongeveer f/16 tot f/22 op FF, hetgeen overeenkomt met f/10 tot f/14 op crop. Maar hier is dus geen duidelijk uitsluitsel over te geven. Je moet dan ook afwegen wanneer de onderscherpte die veroorzaakt wordt door gebrek aan scherptediepte groter wordt dan de verminderde scherpte t.g.v. de diffractie limiet. Bij een groothoek lens waar je scherptediepte sowieso heel groot is, zal je meer naar links gaan zitten. Bij een tele of macro(!) lens, waar de scherptediepte klein is, zal je meer naar rechts gaan zitten.

 • Help!!!!
 • Registratie: Juli 1999
 • Niet online

Help!!!!

Mr Majestic

Sorry voor deze drop maar stel je hebt een Canon EOS 70D en je wilt een 70-300 lens die je ook voor snel bewegende sportfotografie (kiten, windsurfen, snowboarden) wilt gebruiken (op het maximale zoombereik), is er dan nog één die naar jullie mening extra geschikt is :?

Reviews spreken elkaar redelijk tegen...

pricewatch: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM

pricewatch: Sigma 70-300mm F4-5.6 DG OS (Canon)#

pricewatch: Tamron SP70-300mm F/4-5.6 Di VC USD (Canon)

[Voor 4% gewijzigd door Help!!!! op 09-01-2014 20:33]

PC Specs
Asus ROG Strix B650E-E | AMD 7700X | G-Skill 32GB DDR5 6000C30 M-die | 4090 FE | LG 38GN950-B 3840*1600p 160Hz | Corsair RM1000x Shift | WD Black SN850X 1TB M.2


 • Kremx
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 26-03 21:54
Ik heb zelf de Tamron SP70-300 en ik ben er heel tevreden mee! Wat ik wel vaker tegen ben gekomen is dat de lens de laatste millimeters niet meer zo scherp is. Dit is mij persoonlijk niet zo opgevallen.
Wanneer je praat over snelle acties is misschien een lens met een wat groter diafragma wenselijk. Heb je die 300mm echt nodig of is 200mm ook voldoende denk je? Wat is je budget ongeveer voor een teleobjectief?

[Voor 51% gewijzigd door Kremx op 09-01-2014 21:37]

Ventieldopje schreef op woensdag 08 januari 2014 @ 23:55:
:O :>
[...]


Center wel maar edge niet, die gaat vaak nog net wat langer door met verbeteren volgens mij.

@Toyota, een extended is wel goedkoper en echt veel ga je er niet op achteruit volgens mij, wel zit je op f/8 en kun je niet meer focussen. Niet echt een optie misschien?

Zou dan voor de 100-400 gaan of wellicht voor een 400 prime?
LOL, wie heeft mijn reactie aangepast met die emoticons?! :D :X

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8

Jijzelf en niemand anders...

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Help!!!!
 • Registratie: Juli 1999
 • Niet online

Help!!!!

Mr Majestic

Kremx schreef op donderdag 09 januari 2014 @ 21:35:
Ik heb zelf de Tamron SP70-300 en ik ben er heel tevreden mee! Wat ik wel vaker tegen ben gekomen is dat de lens de laatste millimeters niet meer zo scherp is. Dit is mij persoonlijk niet zo opgevallen.
Wanneer je praat over snelle acties is misschien een lens met een wat groter diafragma wenselijk. Heb je die 300mm echt nodig of is 200mm ook voldoende denk je? Wat is je budget ongeveer voor een teleobjectief?
Thx. :) De 300mm heb ik wel echt nodig want de actie vind toch vaak redelijk ver weg plaats. Dat de laatste MM niet topscherp zijn is wellicht te overkomen. Stille en snelle AF is ook wel gewenst omdat er ook mee gefilmd wordt.

Oh ja, het budget is ongeveer max. de duurste van de drie, zo'n E425 a E450.
In de 'reviews' in de topicstart krijg ik de indruk dat de Tamron en de Canon de beste twee zijn.

Mochten er nog mensen zijn die andere tips/ aanraders hebben dan hoor ik ze graag.

PC Specs
Asus ROG Strix B650E-E | AMD 7700X | G-Skill 32GB DDR5 6000C30 M-die | 4090 FE | LG 38GN950-B 3840*1600p 160Hz | Corsair RM1000x Shift | WD Black SN850X 1TB M.2

Sigma 100-300 f/4? Met dat soort bewegende onderwerpen heb je niet zo gek veel aan stabilisatie.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Nee serieus, dat heb ik niet gedaan :| Creepy! }:|

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


 • Hamed
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 21:54
Hij ziet er wel mooi uit :)

Ben echt benieuwd of hij ook echt goed is. Vandaag de 35mm Art besteld :+

ThePhoblographer: Sigma 50mm f/1.4 II is a Completely Different Lens !

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm


 • Blue_Guy
 • Registratie: September 2002
 • Niet online
Iedereen bedankt voor info/tips/en adviezen trouwens. Toevallig gisteren een EF 40mm besteld, niet specifiek na aanleiding van mijn vraag hier maar gewoon leek me leuke pancake om altijd bij je te hebben op vakantie.

Tevens voor de volgende vakantie maar eens kijken naarde Canon 10-22mm, is misschien ook wel een goede optie, zeker voor landschappen.

Heeft iemand hier trouwens ervaring met Voigtlander? Zag dat die een paar leuke primes hebben, maar info/verkrijgbaarheid is wat moeilijker.

 • Hamed
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 21:54
Blue_Guy schreef op vrijdag 10 januari 2014 @ 16:14:

Heeft iemand hier trouwens ervaring met Voigtlander? Zag dat die een paar leuke primes hebben, maar info/verkrijgbaarheid is wat moeilijker.
Ik heb de 90 SL II. Een van de scherpste lenzen die ik heb. Kan zich makkelijk meteen aan Zeiss of L glas. Zijn ook meestal wat goedkoper..

Eigen foto's 90mm

Menno kan je meer vertellen over Voigtlander. Hij heeft er 3 dacht ik! 20,40 en 90mm.

[Voor 8% gewijzigd door Hamed op 10-01-2014 16:22]

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm


 • thommieO
 • Registratie: April 2012
 • Laatst online: 24-03 12:33
Halloo tweakers,

Ik ben al een tijdje aan het twijfelen voor een upgrade van de kitlens. Deze zal worden geplaatst op een Canon 650D en verder heb ik al de lenzen 50 F1.8 en 10-22. Ik neem vooral landschap foto's en foto's op reizen.

Mijn eerste gedachte was om voor een Sigma 18-35 F1.8 te gaan vanwege de goede reviews. Na 2 weken volop testen viel het me toch tegen. Enorm veel last van mis focus, van de 100 foto's zijn er 25 echt scherp. Misschien omdat ik de IS een beetje mis maar als walkaround niet echt ideaal. Deze heb ik terug gebracht

Mijn andere opties waren canon 15-85 of een 17-55. Momenteel is 17-55 zelfs goedkoper als de 15-85. Is de 15-85 wel zijn geld waar met zijn 650 euro terwijl ik voor dat geld ook een 17-55 F2.8 kan krijgen?
Momenteel heb ik 15-85 om te testen en morgen krijg ik de 17-55 binnen.

Met het oog op het krijgen van een mooie set dacht ik aan het volgende:
 • 10-22 + 17-55 + 50 1.8
 • 10-22 + 15-85 + lichtsterke prime 24mm? ( of toch 18-35 over een jaar ofso wanneer ze iets aan de AF gaan doen) + 50 1.8.
De 15-85 is een mooi lensje qua bereik en IQ alleen denk ik dat die overpriced is op dit moment en daarmee een slechtere aankoop. Wat denken jullie? Dit jaar naar Schotland en New York dus van plan om veel foto's te nemen. :)

 • Fiber
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 00:01

Fiber

Beaches are for storming.

Die knoop zul je toch echt zelf door moeten hakken. Voor de 15-85 IS en voor een 17-55/2.8 valt beide wel wat te zeggen. Bereik versus lichtsterkte, die keus kunnen wij niet voor je maken.

Wel jammer dat die Sigma 18-35/1.8 bij jou zo tegenvalt. Leuke 24mm lenzen zijn er genoeg, de echt leuke kosten wel aardig wat. Jammer dat de 22/2 pancake (nog) niet in EF-S te krijgen is.

Keep your wits sharp, your heart open and your gun loaded. And never mess with mother nature, mother in-laws and, mother freaking Ukrainians.


 • Bonbridge
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 20:28
De nieuwe Sigma's hebben, zover ik lees op internet vrijwel allemaal hetzelfde probleem (ook de mijne). En dat is dat het korte eind en het lange eind enorm verschillen qua microadjustment. Ik heb mijn Sigma 35 ingesteld op -12. Alles is echt enorm scherp tot en met 1m focus afstand. Op infinity heb ik altijd een wazige foto omdat hij daar rond de 0 nodig heeft. Het mooie is dat Sigma daar juist die dock voor heeft uitgebracht, en daarmee kun je dus dit soort dingen helemaal perfect afstellen.

Nu ik dit typ besef ik dat de 650D waarschijnlijk geen MA heeft :p Maar zover ik weet werkt de dock met alle camera's. Volgensmij is de 18-35 een behoorlijk mooi objectief voor de crop gebruikers.

[Voor 9% gewijzigd door Bonbridge op 11-01-2014 10:49]

R6 | RF14-35/4.0L IS | RF85/1.2L |Te koop: 16-35/4.0L IS | 35/1.4A | 85/1.4A | 70-200/2.8L II IS | Flickr | www.itook.nl | Facebook


 • mennovanw
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 23-03 22:22

mennovanw

Canon? You can!

Blue_Guy schreef op vrijdag 10 januari 2014 @ 16:14:
Heeft iemand hier trouwens ervaring met Voigtlander? Zag dat die een paar leuke primes hebben, maar info/verkrijgbaarheid is wat moeilijker.
Zoals Hamed al aangaf heb ik al tijden de 20, 40 en 90 mm Voiglander SL II lensjes op EF mount.

Klik hier als je wilt lezen hoe ik over ze denk ;)

EF: 17-TSE, 35LII, 50L F1.0, 50 Planar, MR14-EX, 470EX-AI, 600EX-II RT
RF: R5, 16, 24-70L, 100L, 100-500L
Voigt: 15, 20, 28, 35, 40, 50, 75, 90
Een hele berg klassiek Canon spul in alle mounts


 • Hamed
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 21:54
Bonbridge schreef op zaterdag 11 januari 2014 @ 10:47:
De nieuwe Sigma's hebben, zover ik lees op internet vrijwel allemaal hetzelfde probleem (ook de mijne). En dat is dat het korte eind en het lange eind enorm verschillen qua microadjustment. Ik heb mijn Sigma 35 ingesteld op -12. Alles is echt enorm scherp tot en met 1m focus afstand. Op infinity heb ik altijd een wazige foto omdat hij daar rond de 0 nodig heeft. Het mooie is dat Sigma daar juist die dock voor heeft uitgebracht, en daarmee kun je dus dit soort dingen helemaal perfect afstellen.

Nu ik dit typ besef ik dat de 650D waarschijnlijk geen MA heeft :p Maar zover ik weet werkt de dock met alle camera's. Volgensmij is de 18-35 een behoorlijk mooi objectief voor de crop gebruikers.
Heb die van mij vanmorgen opgehaald. Heeft gelukkig geen MA nodig!

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm


 • __Erik__
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 20:21
Iedereen bedankt voor de adviezen, heb de 10-22 gister aangeschaft en de eerste indukken zijn uitermate bevredigend :)

Eos 600, Sigma 28-70, 50-200, 100 2.8, 430EZ
Eos 300D, 500D, 70D, 10-22, 15-85, 24, 50 1.4, 100 2.8, 100-400, 430EXII


 • Blue_Guy
 • Registratie: September 2002
 • Niet online
mennovanw schreef op zaterdag 11 januari 2014 @ 10:58:
[...]

Zoals Hamed al aangaf heb ik al tijden de 20, 40 en 90 mm Voiglander SL II lensjes op EF mount.

Klik hier als je wilt lezen hoe ik over ze denk ;)
Awesome! Ik had al stiekem naar je site gekeken gisteren maar had niet zo direct gezien dat je daadwerkelijk een review min of meer had geschreven!

Ik zie dat jij ook een behoorlijke verzameling lenzen hebt, hoe zou je de scherpe van de VL beoordelen rond f11, vergeleken met een andere lens?

En mijn grootste vraag, wáár in hemelsnaam heb jij een VL kunnen kopen? _/-\o_ Hier in de buurt in NL gaat het volgens mij voor mij niks worden, denk dat ik richting Duitsland moet.
f/11? Dan is iedere lens wel scherp en vaak door diffractie gelimiteerd op een moderne body.
En welke VL vergeleken met welke lens? Want er zijn ook best wat reviews te vinden van VL lenzen.

De 20mm en de 40mm

[Voor 41% gewijzigd door Universal Creations op 11-01-2014 12:30]

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • mennovanw
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 23-03 22:22

mennovanw

Canon? You can!

Blue_Guy schreef op zaterdag 11 januari 2014 @ 12:17:
Awesome! Ik had al stiekem naar je site gekeken gisteren maar had niet zo direct gezien dat je daadwerkelijk een review min of meer had geschreven!

Ik zie dat jij ook een behoorlijke verzameling lenzen hebt, hoe zou je de scherpe van de VL beoordelen rond f11, vergeleken met een andere lens?
naja je neemt de Voigts niet vanwege hun piekscherpte (zeker de 20 mm niet - is optisch geen briljante lens) maar meer voor het formaat. De 40 mm is een goed lensje wat wide-open al zeer bruikbaar is met fijne contrasten en mooie verzadigde kleuren en vanaf f4 haarscherp van rand tot rand op FF. De 90 is optisch echt briljant goed (maar zeker geen pancake) en een ware apochromaat, dus zonder LoCa's. Niet echt lichtsterk (f3.5) helaas. De 100L macro die ik heb is flexibeler qua licht (f2.8 en IS).
En mijn grootste vraag, wáár in hemelsnaam heb jij een VL kunnen kopen? _/-\o_ Hier in de buurt in NL gaat het volgens mij voor mij niks worden, denk dat ik richting Duitsland moet.
Cosina (de Japanse lensboer die de Voigtländer lenzen bouwt) heeft de naam in licentie van de Duitse retail organisatie Ringfoto die de naam in eigendom heeft. Dientengevolge kunnen alle Ringfoto aangesloten fotoboertjes Voigtländer bestellen. Dat zijn veelal de wat kleinere fotowinkels. Dus al adverteren ze er niet mee: ze kunnen ze leveren (bestellen) tegen concurerende prijzen. Ik haal mijn Voigtländer spullen bij Photex in Rotterdam. Goede tent. Die Leica boer in Lisse doet ook Voigtländer, veelal uit voorraad. Wel duur btw..

Cosina scoort trouwens wel zeer laag qua tijd van aankondiging tot aan levering. Ze hebben in 2011 al een nieuwe Voigtländer SL II 75 f1.8 portretlens (klassiek sferisch ontwerp gericht op zachte tekening en mooi bokeh) aangekondigt maar nog steeds niet leverbaar :(

[Voor 7% gewijzigd door mennovanw op 11-01-2014 14:02]

EF: 17-TSE, 35LII, 50L F1.0, 50 Planar, MR14-EX, 470EX-AI, 600EX-II RT
RF: R5, 16, 24-70L, 100L, 100-500L
Voigt: 15, 20, 28, 35, 40, 50, 75, 90
Een hele berg klassiek Canon spul in alle mounts


 • thommieO
 • Registratie: April 2012
 • Laatst online: 24-03 12:33
Fiber schreef op zaterdag 11 januari 2014 @ 02:27:
Die knoop zul je toch echt zelf door moeten hakken. Voor de 15-85 IS en voor een 17-55/2.8 valt beide wel wat te zeggen. Bereik versus lichtsterkte, die keus kunnen wij niet voor je maken.

Wel jammer dat die Sigma 18-35/1.8 bij jou zo tegenvalt. Leuke 24mm lenzen zijn er genoeg, de echt leuke kosten wel aardig wat. Jammer dat de 22/2 pancake (nog) niet in EF-S te krijgen is.
De 15-85 ben ik nog steeds aan het testen en de 17-55 krijg ik hopelijk vanmiddag binnen dus dan kan ik ze goed vergelijken.

De Sigma 18-35 F1.8 was echt een mooie lens om te zien. De bouwkwaliteit was zeer goed! ik heb nog nooit zo'n soepel gedempte focus- en zoomring gezien. Helaas heeft de 650D geen MA en dan zou je het met de lensdock moeten doen maar zelfs daar krijg je hem nooit echt goed voor landschappen(focus op infinity). Dus ik hoop dat Sigma daar nog is een keer iets aan gaat doen en dit slechts de eerste serie is. Ik heb hem nog niet helemaal afgeschreven :P .
Voor landschappen moet je ook geen autofocus gebruiken en sowieso al geen focus op oneindig (je gooit de helft van je scherptediepte dan weg).

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • thommieO
 • Registratie: April 2012
 • Laatst online: 24-03 12:33
Sorry verkeerde woordkeuze, wat ik bedoelde was: Met de lensdock software kun je de autofucus instellen voor een afstand van 0.28, 0.35, 0.4, 0.5, 0.7,1,2m en oneindig. Tussen de afstand van 2m en oneindig kun je maar 1 aanpassing doen. Dus pak je 40 meter of 5 meter dan kun je hem voor een van deze afstanden perfect zetten maar de ander zal nooit perfect staan. Voor dichtbij kun je hem goed afstellen maar voor wat grotere afstanden wordt het lastiger.
Maar op grote afstand is met kleine brandpuntsafstand de scherptediepte al heel groot, vandaar dat je bij een groothoeklens je eigenlijk alleen maar kleine focusafstanden kunt instellen. De focusfout wordt dan waarschijnlijk al aardig goed gemaakt door de grote scherptediepte.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Hamed
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 21:54
Blue_Guy schreef op zaterdag 11 januari 2014 @ 12:17:
[...]


En mijn grootste vraag, wáár in hemelsnaam heb jij een VL kunnen kopen? _/-\o_ Hier in de buurt in NL gaat het volgens mij voor mij niks worden, denk dat ik richting Duitsland moet.
Vaak veel goedkoper dan de meeste shops in NL >>> https://www.robertwhite.co.uk/

Sony A7RIV
Carl Zeiss Batis 18 - 85
Sony GM 14 - 24 - 35 - 135 - 16-35 - 200-600
FE 90 Macro G - Voigtländer Macro APO-Lanthar F2 65mm


 • Blue_Guy
 • Registratie: September 2002
 • Niet online
mennovanw schreef op zaterdag 11 januari 2014 @ 13:47:
[...]

naja je neemt de Voigts niet vanwege hun piekscherpte (zeker de 20 mm niet - is optisch geen briljante lens) maar meer voor het formaat. De 40 mm is een goed lensje wat wide-open al zeer bruikbaar is met fijne contrasten en mooie verzadigde kleuren en vanaf f4 haarscherp van rand tot rand op FF. De 90 is optisch echt briljant goed (maar zeker geen pancake) en een ware apochromaat, dus zonder LoCa's. Niet echt lichtsterk (f3.5) helaas. De 100L macro die ik heb is flexibeler qua licht (f2.8 en IS).

[...]

Cosina (de Japanse lensboer die de Voigtländer lenzen bouwt) heeft de naam in licentie van de Duitse retail organisatie Ringfoto die de naam in eigendom heeft. Dientengevolge kunnen alle Ringfoto aangesloten fotoboertjes Voigtländer bestellen. Dat zijn veelal de wat kleinere fotowinkels. Dus al adverteren ze er niet mee: ze kunnen ze leveren (bestellen) tegen concurerende prijzen. Ik haal mijn Voigtländer spullen bij Photex in Rotterdam. Goede tent. Die Leica boer in Lisse doet ook Voigtländer, veelal uit voorraad. Wel duur btw..

Cosina scoort trouwens wel zeer laag qua tijd van aankondiging tot aan levering. Ze hebben in 2011 al een nieuwe Voigtländer SL II 75 f1.8 portretlens (klassiek sferisch ontwerp gericht op zachte tekening en mooi bokeh) aangekondigt maar nog steeds niet leverbaar :(
Bedankt voor de info. Ik vind het een absoluut mooie lens (De 20mm, die mis ik nog). Ben zelf langzaam een voorliefde voor primes en pancakes in het bijzonder aan het ontwikkelen dus ik denk dat ik deze binnenkort maar eens ga proberen op te vissen. Mijn foto-boer in Aken is blijkbaar VL dealer zonder dat ik het wist xD, dus maar eens informeren naar prijzen en levertijden.

 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:28

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

Scaptic schreef op donderdag 09 januari 2014 @ 17:13:
Was er maar een Sigma 28mm f/1.4 Art, dan zou het een stuk makkelijker zijn :).
/Late reactie :

Er is wel een pricewatch: Carl Zeiss Distagon T* 28mm F/2.0 ZE Canon of een pricewatch: Canon EF 24mm F/1.4L II USM eventueel ?? :)

Als het een zoom mag zijn : pricewatch: Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD Canon

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • Tom Paris
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 23:43
Scaptic schreef op donderdag 09 januari 2014 @ 17:13:
Was er maar een Sigma 28mm f/1.4 Art, dan zou het een stuk makkelijker zijn :).
Een 24mm f/1.4 DG Art wordt dit jaar verwacht...

Veuillez agréer, Madame, Monsieur, l'expression de mes sentiments distingués.

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


 • RAM1979
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 15:00
thommieO schreef op zaterdag 11 januari 2014 @ 14:48:
[...]

De 15-85 ben ik nog steeds aan het testen en de 17-55 krijg ik hopelijk vanmiddag binnen dus dan kan ik ze goed vergelijken.
Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Ik heb zelf de 15-85 en ben er enorm tevreden mee, de lens presteert erg goed en heeft een heerlijk bereik. Echter, aangezien ik wat vaker bij feesten/concerten fotografeer mis ik daar de lichtsterkte en dus neig ik er naar om op termijn ook de 17-55 aan te schaffen (de 15-85 is dan zonder flitser eigenlijk niet echt te gebruiken). De 15-85 gaat dan echter zeker niet weg, dat is toch echt mijn favoriete walkaround lens.

 • Scaptic
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 20-03 09:25
De Zeiss lijkt me ook wel erg mooi, maar van een zoomlens gelijk naar een MF lens is voor mij een iets te grote stap (geld ook voor de Samyang).

De Canon 24 L valt gelijk weer in een hele andere prijsklasse, dan kan ik bijna zowel de Sigma 24-70 als de Sigma 35 Art halen.
Een 24mm f/1.4 DG Art wordt dit jaar verwacht...
Dat zou wel een mooie oplossing zijn, als deze tenminste vergelijkbaar presteert met de 35mm.
Anders eens kijken naar de Canon 24 of 28mm IS.

Canon EOS 80D | Sigma 10-20mm f/4-5.6 | Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS | Canon EF 70-200mm f/4 L IS | Canon EF 100mm f/2.8 Macro | Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS


 • thommieO
 • Registratie: April 2012
 • Laatst online: 24-03 12:33
RAM1979 schreef op woensdag 15 januari 2014 @ 12:38:
[...]


Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Ik heb zelf de 15-85 en ben er enorm tevreden mee, de lens presteert erg goed en heeft een heerlijk bereik. Echter, aangezien ik wat vaker bij feesten/concerten fotografeer mis ik daar de lichtsterkte en dus neig ik er naar om op termijn ook de 17-55 aan te schaffen (de 15-85 is dan zonder flitser eigenlijk niet echt te gebruiken). De 15-85 gaat dan echter zeker niet weg, dat is toch echt mijn favoriete walkaround lens.
Ik blijf twijfelen tussen die twee. Nog nooit zo besluiteloos geweest. :P Ik moet zeggen de bouwkwaliteit van de 15-85 vindt ik beter dan de 17-55. Bij de 17-55 hoor ik de IS elke keer dat ik de AF activeer. Bij de 15-85 is echt alles stil. Ik vindt het ook erg fijn dat de 15-85 toch een stuk kleiner is.

Qua IQ zou ik zeggen gelijk, ik kan het verschil niet zien tenzij ik pixels ga tellen (2:1). Alleen in donker op dagen zoals vandaag en gefocust op een donkere hoek is de 17-55 op F2.8 net even wat scherper.

Ik zou ook even kijken naar de 18-35 F1.8, deze twee zijn even duur. Het is jammer dat die lens geen IS heeft maar verder is het wel top kwaliteit als je een goeie te pakken hebt. De IQ is beter dan de bovenstaande lenzen.
Mijn Sigma 85 heeft een AF probleem. Hij lijkt intern ergens over elkaar te glijden zonder grip waardoor zowel de AF motor als manual focus het glas niet tot amper in beweging zet.
Vandaag opgestuurd naar Sigma, ben benieuwd naar wat er stuk is en wat het kost om te fixen.
Als goed is valt het onder garantie, maar is altijd afwachten.

Mijn 24-70 van canon heeft hetzelfde probleem gehad, toen kostte het meen ik 500 euro.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • Deathchant
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 17:23
Indien het niet onder garantie valt, kun je het toch wel opgeven bij je apparatuurverzekering he? Zuur! Zal wel een veel gebruikte lens zijn voor je bruiloften he... gelukkig heb je de 85-range ook gecoverd met andere lenzen.

Canon: R6 | 16-35 | 70-200 II
Zeiss: 50MP | 100MP | 135 APO

Bruiloft seizoen is gelukkig nog niet begonnen en de shots die ik op 85 schiet kan ik vaak vanaf 50 ook wel schieten, dus ik kan er wel om heen werken tijdelijk.
En inderdaad gaat hij naar de verzekering mocht het geen garantie zijn en over de 250 euro heen gaan (eigen risico). Vorige keer niet naar de verzekering ermee geweest, waarom weet ik eigenlijk niet...stom.

Maar ik ga er toch wel vanuit dat dit onder garantie valt bij Sigma. Van buiten als nieuw en minder dan 3 jaar oud. Ik meen dat sigma 3 jaar garantie gaf na registreren. Of dat 3 jaar geleden ook al zo was weet ik alleen niet. Dus even afwachten.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:28

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

RAM1979 schreef op woensdag 15 januari 2014 @ 12:38:
Echter, aangezien ik wat vaker bij feesten/concerten fotografeer mis ik daar de lichtsterkte en dus neig ik er naar om op termijn ook de 17-55 aan te schaffen (de 15-85 is dan zonder flitser eigenlijk niet echt te gebruiken).
Meestal mag je toch helemaal niet flitsen op concerten ?? Feesten waarschijnlijk wel, maar vooral voor concerten zou ik eens kijken naar wat primes die binnen je budget passen :)
De 15-85 gaat dan echter zeker niet weg, dat is toch echt mijn favoriete walkaround lens.
Ook die van mij d:)b
Nomad schreef op woensdag 15 januari 2014 @ 18:07:
Mijn Sigma 85 heeft een AF probleem. Hij lijkt intern ergens over elkaar te glijden zonder grip waardoor zowel de AF motor als manual focus het glas niet tot amper in beweging zet.
Vandaag opgestuurd naar Sigma, ben benieuwd naar wat er stuk is en wat het kost om te fixen.
Als goed is valt het onder garantie, maar is altijd afwachten.

Mijn 24-70 van canon heeft hetzelfde probleem gehad, toen kostte het meen ik 500 euro.
Niet leuk voor jou natuurlijk, maar ook niet voor mij : Het is eigenlijk wel een prime die ik mezelf nog wel zie kopen in de toekomst :)
thommieO schreef op woensdag 15 januari 2014 @ 15:49:
Ik blijf twijfelen tussen die twee. Nog nooit zo besluiteloos geweest. :P Ik moet zeggen de bouwkwaliteit van de 15-85 vindt ik beter dan de 17-55. Bij de 17-55 hoor ik de IS elke keer dat ik de AF activeer. Bij de 15-85 is echt alles stil. Ik vindt het ook erg fijn dat de 15-85 toch een stuk kleiner is.

Qua IQ zou ik zeggen gelijk, ik kan het verschil niet zien tenzij ik pixels ga tellen (2:1). Alleen in donker op dagen zoals vandaag en gefocust op een donkere hoek is de 17-55 op F2.8 net even wat scherper.
Je moet dan ook eigenlijk beiden hebben vind ik :
- Overdag/buiten de 15-85 vanwege het bereik.
- Om onderwerpen beter te kunnen isoleren en leuke dingen met f/2.8 + IS te doen in donkere omstandigheden de 17-55.

en...
Ik zou ook even kijken naar de 18-35 F1.8, deze twee zijn even duur. Het is jammer dat die lens geen IS heeft maar verder is het wel top kwaliteit als je een goeie te pakken hebt. De IQ is beter dan de bovenstaande lenzen.
die ook nog als je nog meer isolatie wil of beweging wil bevriezen in donkere omstandigheden!
Daarnaast natuurlijk geweldig voor video, omdat de focus gelijk blijft ook al zoom je in of uit :*)

Lastig hé ?! Ik zit namelijk met een beetje soort van hetzelfde probleem naast mijn UWA probleempje waar ik ook soms last van heb :+

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||

nero355 schreef op woensdag 15 januari 2014 @ 20:42:
[...]

Meestal mag je toch helemaal niet flitsen op concerten ?? Feesten waarschijnlijk wel, maar vooral voor concerten zou ik eens kijken naar wat primes die binnen je budget passen :)

[...]

Ook die van mij d:)b


[...]

Niet leuk voor jou natuurlijk, maar ook niet voor mij : Het is eigenlijk wel een prime die ik mezelf nog wel zie kopen in de toekomst :)
Ik ben een n=1 experiment waar je statistisch geen drol uit kan halen. En bovendien gebruik ik mijn apparatuur veel. Mijn 24-70 van Canon is hetzelfde overkomen en moest ook gerepareerd worden.

Zou de lens nog steeds aanraden hoor :). Optisch en om mee te werken een heel fijn objectief. Mijn favoriet denk ik. Vind hem nog fijner dan mijn 35 1.4 van Sigma.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing

@nero, als je de reparatiecijfers van Lensrentals bekijkt, valt op dat de 70-200s (allemaal, eigenlijk) ook juist heel vaak wegmoeten voor reparatie. De Sigma 85 komt niet in die lijst voor (de enige prime die er wel in voor komt is de Canon 14/2.8), wat in zou houden dat ze gemiddeld langer dan 60 weken heel blijven (niet voor reparatie weggestuurd hoeven worden). Volgens een statisch relevante sample size, in ieder geval.

 • RAM1979
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 15:00
nero355 schreef op woensdag 15 januari 2014 @ 20:42:
[...]

Meestal mag je toch helemaal niet flitsen op concerten ?? Feesten waarschijnlijk wel, maar vooral voor concerten zou ik eens kijken naar wat primes die binnen je budget passen :)

[...]

Je moet dan ook eigenlijk beiden hebben vind ik :
- Overdag/buiten de 15-85 vanwege het bereik.
- Om onderwerpen beter te kunnen isoleren en leuke dingen met f/2.8 + IS te doen in donkere omstandigheden de 17-55.

Lastig hé ?! Ik zit namelijk met een beetje soort van hetzelfde probleem naast mijn UWA probleempje waar ik ook soms last van heb :+
Klopt, bij concerten is flitsen niet echt populair maar soms vraag ik of ik kort even de flitser mag gebruiken en dat is meestal geen probleem. De flitser + 15-85mm gebruik ik dan als ik een rondje publiek ga lopen voor de kiekjes.

Vwb de primes, ik heb nu een goedkope 28mm f2.8 en de 70-200mm f2.8 en dan twijfel ik of ik wellicht nog een prime moet nemen zoals bijv. de 85mm f1.8 of dat ik toch kies voor de 17-55mm f2.8.

 • CarbonCopy
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 26-03 16:44
Sinds oktober vorig jaar ben ik in het bezit van een 600D met de standaard kitlens en de 55-250mm. Ik merk dat ik de kitlens eigenlijk altijd in de tas laat en schiet met de 55-250 omdat die naar mijn mening wat betere foto's maakt dan de kitlens. Voor de kitlens zoek ik dus een vervanger.

Ik schiet voornamelijk plaatjes in de natuur, langs het water en heel af en toe in de stad, en eigenlijk merk ik dat ik de groothoek niet echt verschrikkelijk mis en een blik in mijn verzameling foto's in Lightroom bevestigt dat. Of zou dat komen doordat de kitlens gewoon niet super is. ;) Op de één of andere manier vind ik de 18-55 net te kort terwijl de 55-250 te lang is... Graag zou ik ook wel wat meer portretfotografie doen en ben daardoor wat huiverig voor bijvoorbeeld de pricewatch: Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM of de pricewatch: Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM (Canon), die laatste is verhoudingsgewijs lekker goedkoop en een mooie f/2.8 wat wel een wens is, maar 17-50mm is voor mij net te kort denk ik. En ik maar denken dat een auto kopen een lastige bezigheid is. :P Wat zou een goede investering zijn? Ik ben nog steeds learning dus extreem veel glas wil ik nog niet aanschaffen. :)
Hoezo is een 17-50 te kort voor je? Je hebt toch al het bereik van 55-250 of wil je dat in één lens hebben? Als de 17-55 een optie is voor je qua prijs zou je ook kunnen kijken naar een 24-105 f/4L ;)

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


 • M a r c o
 • Registratie: April 2006
 • Niet online

M a r c o

are you looking at me?

de range 17-24 ga je dan toch wel missen hoor, op crop.
Of voor (min of meer) hetzelfde budget een 17-50/2.8 + 85/1.8. Een 15-85 of 18-135 lijkt een logischere keus voor een walk around, maar beide zijn door de beperkte lichtsterkte niet bijzonder geschikt voor portretten. Overigens is de 17-50/2.8 ook wel redelijk te gebruiken voor portretten op 50mm, alhoewel ik zelf het niet bijzonder fijn vind dat ik dan zo dicht op de persoon moet staan (voor hoofd+schouder portret).
Pagina: 1 2 3 ... 15 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee