• Nordlys
 • Registratie: Augustus 2004
 • Niet online
Het grote Canonmount-objectieven-topic v2015

Inhoudsopgave


Welkom allen bij deze vernieuwde draad, waarbij er hier alleen nog gesproken zal worden over objectieven die passen op een Canon EF(s)-mount. Dit kunnen, even voor alle duidelijkheid, dus wel third-party objectieven zijn zoals die van Sigma, Tamron en Tokina. De bedoeling van deze startpost is om een stukje overzicht te geven van wat er zoal te krijgen is, en om de meest gestelde vragen af te vangen; lees het dus goed door.

De opbouw van deze startpost is aan de hand van het bereik van de objectieven. Eerst zullen de ultra-wideangle objectieven worden behandeld, vervolgens de wideangles, de standaardzooms, de medium-telezooms, de long-telezooms, de superzooms, de vaste brandpunten, de macro objectieven en tot slot de fisheye objectieven. Wij hebben bij het schrijven van dit topic gepoogd zoveel mogelijk van de objectieven mee te nemen die regelmatig de revue passeren. Hierbij hebben we wel rekening gehouden met enige beperking van het budget; objectieven als een 400/2.8 hebben weinig concurrentie en mensen met een dergelijke portemonnee hebben over het algemeen wel een aardig idee wat ze willen hebben. Dergelijk objectieven zul je hier (nog) niet vinden.

Bij het schrijven van de stukjes voor de objectieven is zoveel mogelijk teruggevallen op gebruikerservaring. Wanneer deze niet voorhanden was, zijn we teruggevallen op het lezen van (meerdere) reviews. Mocht je onoverkomelijke bezwaren hebben/beschikking hebben over essentiële, aanvullende informatie neem dan even contact op met de crew.

Tot slot hebben we objectieven die alleen op camera's passen met een verlengingsfactor van 1.6x voorzien van de aanduiding APS-c (deze objectieven passen dus niet of leveren niet een volledig beeld op een fullframe camera) en objectieven die niet meer nieuw verkrijgbaar zijn (of in de nabije toekomst niet meer) voorzien van de aanduiding EOL (End Of Life).
« · ^Er gelden hier uiteraard dezelfde regels als op de rest van het forum (zie Het algemeen beleid en FG Beleid). Maar aangezien er in de vorige topics heel veel dezelfde vragen voorbij kwamen, wil ik iedereen hierbij dringend verzoeken de zoekfunctie goed te gebruiken in de onderstaande voorgaande delen. Er lopen hier een aantal mensen rond met kennis van zaken, die zeker bereid zijn je te helpen, maar die bereidheid zal minder worden wanneer ze steeds dezelfde vragen moeten beantwoorden. Heb je geen idee welk bereik je wilt voor je nieuwe lens? Speel dan eerst even met de Tamron Focal Lenth Comparison tool.

Goede plaatsen om je objectieven te vergelijken met andere objectieven zijn onder andere The Digital Picture, Photozone, Fred-Miranda, SLR-Gear en Photography Review. Een aantal van deze sites zijn primair gericht op gebruikerservaringen, maar bijvoorbeeld Photozone en SLR-Gear richten zich op wetenschappelijk verantwoorde tests van verschillende objectieven. Hou hierbij wel in gedachten dat het altijd tests en ervaringen zijn met één objectief, er zullen altijd maandagmorgen exemplaren bestaan.

Lees jezelf voordat je post jezelf dus eerst goed in, verzamel een aantal (en dan geen twintig alsjeblieft) objectieven die aan je wensen zouden kunnen voldoen en leg ook uit waarom je dat denkt. Dus laat blijken wat je gaat doen met het objectief en wat je ervan verwacht. Tot slot is ook het geven van een budget erg handig zodat mensen je op het goede spoor kunnen brengen.

Mocht je nu al je keuze hebben beperkt tot circa 3 objectieven dan kun je die eveneens in een eigen topic plaatsen. Met de komst van tags kunnen andere gebruikers dit topic dan snel terug vinden en lezen welke afwegingen hiervoor gelden. Dit grote topic is dus meer om mensen een bepaalde richting op te kunnen sturen.Verantwoording
De verdeling tussen de verschillende categorieën van objectieven in dit stuk is gebaseerd op het gebruik van het objectief op een camera met een cropfactor. Hoewel dit niet geheel correct is, een 17mm objectief is immers een ultra-wideangle op een fullframe (35mm) camera, wordt deze verdeling toch aangehouden aangezien het merendeel van de gebruikers met een dergelijke type camera werkt.

« · ^


Voor het ultra groothoek bereik zijn er voor Canon de volgende mogelijkheden: In het onderstaande plaatje kun je zien wat voor invloed het bereik heeft op de hoek die je fotografeert.

Ultragroothoek objectieven beginnen bij 14 mm of minder. Dit zijn objectieven die gebruikt worden om te fotograferen met een uitzonderlijke grote hoek. Bijna alle objectieven in deze klasse kunnen alleen gebruikt worden op cropcamera's. Veel gebruikte toepassingen voor deze objectieven zijn architectuurfotografie en landschapsfotografie.Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM APS-c
Een ultra-groothoek voor de APS-C gebruikers, dit extreme bereik zorgt voor een nogal bol frontelement. Het gebruik van filters is daarom niet mogelijk. De bouwkwaliteit is prima en de HSM zorgt voor een snelle en stille AF. Vervorming is vooral op 8 mm aanwezig, net als vignettering. De scherpte is prima, ook wijd open, en CA is geen groot probleem.
pricewatch: Sigma 8-16mm f4.5-5.6 DC HSM (Canon)
« · ^Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM
Deze lens laat zich al gauw vergelijken met de 10-22 mm variant van Canon, maar vraag is of dit wel helemaal eerlijk is. De eerste indruk is uitermate positief te noemen. De 10-18 mm is licht in gewicht (want van kunststof) maar voelt degelijk aan, al zullen er ongetwijfeld mensen vallen over de hoeveelheid plastic. De toevoeging van IS en STM maken deze lens uniek binnen het UWA-aanbod van Canon. De STM zorgt voor snelle, stille autofocus óók bij filmen en de IS kan je zomaar 2-3 stops schelen. Voor fotografie binnenshuis is IS echt een toevoeging.Zowel het bereik als de prijs maken het een goede aanvulling op een kitlens, maar zeker ook interessant voor wie nog geen UWA heeft. Optisch is de lens met recht goed te noemen en heeft het zwaar in de concurrentie met ruim 10-jarige (en 2 keer duurdere) 10-22. Grootste probleem is de CA (wel beheersbaar) en vignettering. De 10-22 lijkt wat scherper te zijn, maar eigenlijk is dit de meerprijs niet waard. De prijs-kwaliteitsverhouding slaat - in vergelijking met de 10-22 - volledig door naar de 10-18. Totdat de opvolger van de 10-22 er is, zou je de 10-18 zelfs kunnen verkiezen boven een tweedehands 10-22 omwille van de prijs.
pricewatch: Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM
« · ^Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 APS-c
De Canon 10-22mm is een redelijk lichtsterk objectief en presteert optisch zeer goed. Hij heeft de beschikking over een USM-motor voor de scherpstelling, zodat het scherpstellen zeer rap gaat. Ook is er weinig CA te bespeuren en ook de distortions zijn amper aanwezig, wat uitzonderlijk is voor een ultrawide-angle. Het enige nadeel is de zeer stevige prijs van ongeveer €700,- maar voor de rest kan deze lens zich meten met het L-glas van Canon.
pricewatch: Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
« · ^Sigma 10-20mm f/4.0-5.6 EX DC HSM APS-c
De Sigma 10-20mm is ook een goedkoper alternatief voor de Canon 10-22 en, hoewel hij een kleine €300,- goedkoper is, presteert ook deze lens zeer respectabel. Er zit zelfs een HSM-motor in, de tegenhanger van de USM-motor, waardoor hij behoorlijk snel focust. Ook deze lens van de EX-reeks van Sigma, wat zoveel zegt als dat hij goed is afgewerkt en stevig is gebouwd.
pricewatch: Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC HSM (Canon)
« · ^Tamron SP AF10-24mm f/3.5-4.5 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is relatief nieuw in de linup (2008) en is geintroduceerd naast de Tamron 11-18mm. Het objectief is alleen geschikt voor gebruik op APS-c camera's. Het is een goedkoop ultra groothoek objectief (UWA) en biedt redelijke prestaties voor het geld. Bij gebruik van het maximale diafragma is de beeldkwaliteit niet optimaal. Het is aan te bevelen de lens wat af te stoppen naar f/8.0. De bouw en de AF snelheid zijn redelijk tot goed te noemen en de zoomring voelt goed aan. Houdt er rekening mee dat dit objectief niet het meest geschikt is voor architectuur aangezien het op alle standen wat vertekening heeft. Het eindoordeel is dat dit objectief gunstig geprijsd is en daarom een aantrekkelijk alternatief (wel even afstoppen) is voor mensen die weinig gebruik maken van een dergelijk objectef/een beperkt budget hebben. Wil je de allerbeste beeldkwaliteit dan moet je toch even verder kijken.
pricewatch: Tamron SP AF 10-24mm f/3.5-4.5 Di II (Canon)
« · ^
Tamron SP AF11-18mm f/4.5-5.6 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c EOL
Dit objectief is inmiddels opgevolgd door de Tamron 10-24. Eén van de redenen is dat veel consumenten voor 10mm van de concurrent gingen. De optische prestaties zijn goed. Het objectief is scherp en heeft weinig last van flares. De zwakste stand is de 11mm met een redelijke hoeveelheid vervorming. Daarnaast heeft de Tamron last van CA. Het zwakste punt van de Tamron is echter de bouw (plastic) en de AF snelheid en geluid. Overall is het een objectief dat voor weinig geld te krijgen was (en waarschijnlijk is op de 2e hands markt) en dat maakt hem zeker een interessante optie!
pricewatch: Tamron SP AF 11-18mm f/4.5-5.6 Di II LD ASP IF (Canon)
« · ^
Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 PRO DX APS-c
Een populair alternatief voor de 10-22 van Canon. Met goede redenen ook, want de bouw is, zoals je van Tokina mag verwachten, erg goed. De lens is erg scherp, vanaf 2.8 al, en presteert eigenlijk over de hele lijn als een dolle. Zijn grootste voordeel t.o.v. zijn Canon concurrent is zijn lichtsterkte. Zijn nadeel daarentegen is dat hij geen USM autofocus heeft, wat op Canon-mount betekent dat je een ietwat lawaaiige lens hebt.
Precisie van de AF is verder uitstekend, mede door de lichtsterkte van 2.8 kan je AF systeem van de camera goed autofocussen.
Al met al een erg fijne lens, die zijn lichtsterkte en optische prestaties als grootste pluspunten mee draagt en een goed alternatief bied voor de Canon. Op gelijk niveau met de 10-22 en daarmee een stap beter dan de 12-24 tokina, 11-18 tamron en 10-20 Sigma.
pricewatch: Tokina AT-X 116 PRO DX 11-16mm f/2.8 (Canon)
« · ^
Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 PRO DX II SD
Optisch is de nieuwe Tokina 11-16 f/2.8 geen verbetering t.o.v. de oude. De flare-gevoeligheid brak records bij Lenstip.com en ook de welbekende Tokina CA is nog steeds in alle hevigheid aanwezig.
Afgezien van de slechte eigenschappen is deze lens nog steeds erg scherp en de meest lichtsterke uwa zoom. Maar de €100 die je meer betaalt voor de nieuwe versie kun je jezelf makkelijk besparen door de oude te kopen die net zo goed is.
pricewatch: Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8 (Canon)
« · ^
Sigma 12-24 mm f/4.5-5.6 II DG HSM
De opvolger van de originele versie met een compleet nieuwe indeling van de optische elementen. De prestatieverschillen zijn helaas klein. Hoewel de scherpte in het midden goed is, laat de scherpte aan de randen te wensen over. Afstoppen verbetert dat nog wel een eindje. De bouwkwaliteit is goed, er zit een vaste zonnekap op, door het bolle frontelement is het niet mogelijk om filters te gebruiken. Het objectief lijkt behoorlijk gevoelig voor flare, en ook duikt er vrij snel CA op. Vooralsnog blijft de Sigma 12-24 op fullframe het objectief met de grootste beeldhoek zonder fisheye projectie, helemaal voor de Canonmount.
pricewatch: Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 II DG HSM (Canon)
« · ^
Canon EF 11-24 mm L f/4 USM
Op het moment van schrijven is de EF 11-24 f/4L USM de wijdste fullframe lens die je kunt kopen. De Sigma 12-24 was lange tijd de wijdste lens (en de Voigtländer 12mm f/5.6 voor Leica M), maar dat is nu verleden tijd. De lens is niet alleen erg scherp, maar vignettering, CA of flares zijn nagenoeg afwezig. Vervorming kan je wel waarnemen, maar dan moet je erg goed zoeken (randen, minimaal). Zijn er dan geen nadelen? Mogelijk stoort iemand zich aan de afwezigheid van IS - gelet op de prijs is er wat voor te zeggen - en frontale filters plaatsen is onmogelijk. Filterplaatsing kan aan de achterkant, maar dit pakt altijd duurder uit. Daarovergesproken; grootste nadeel is de forse prijs van deze lens. Op het moment van lanceren meer dan 4,5x duurder dan de Sigma, maar dan heb je ook wat.
pricewatch: Canon EF 11-24mm f/4L USM
« · ^
Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 APS-c
De Tokina is een goedkoper alternatief voor de Canon 10-22mm, maar daarom is hij zeker niet slecht. Hij presteert zeer redelijk, terwijl de prijs bijna 40% lager ligt dan de Canonvariant en hij op het lange eind zelfs iets lichtsterker is. Toch moet dit objectief een USM-systeem ontberen, begint hij "slechts" op 12mm, heeft hij was meer last van CA en is hij optisch íets minder goed, maar voor een lens van circa €420,- euro valt er weinig te klagen.
pricewatch: Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 (Canon)
« · ^
Tokina AT-X 12-28 PRO DX APS-c
De 12-28 kan het beste gezien worden als opvolger van de Tokina 12-24, maar dan wat langer. Dit maakt de lens wat breder inzetbaar als walkaround lens. Waar je normaal moet wisselen van lens als op 20-30mm wil schieten, kun je deze op je camera houden. De scherpte is aan de wijde kant erg goed, zelfs tot in de hoeken, maar de lange kant is echt beduidend softer in de hoeken en vereist afstoppen tot f/8. Helaas is (wederom) de gigantische hoeveelheid CA van zijn voorganger niet aangepakt en ook de flaregevoeligheid is flink.
pricewatch: Tokina AT-X 12-28 PRO DX (Canon)
« · ^
Hieronder volgende de objectieven die vallen onder de groothoek-objectieven (beginwaarde van de zoom ligt tussen de 15 en 23 mm). Deze objectieven zijn -met de komst van de cropcamera's- erg populair geworden aangezien zijn omgerekend naar fullframe de standaardobjectieven zijn. Deze objectieven beschikken op een cropcamera over een behoorlijke groothoek en een beetje tele. Ideaal voor huis, tuin en keuken toepassingen.

Groothoekobjectieven hebben het probleem dat de brandpuntsafstand korter is dan de afstand tot de sensor (Engels: 'flange-back distance'). Hierdoor is een relatief simpel ontwerp zoals de 50mm lenzen niet mogelijk, en moet een zogenaamd retrofocusontwerp worden gebruikt, wat meestal meer elementen vereist dan een 'normaal' ontwerp. Waar tele-primes een frontelement hebben dat ongeveer zo groot is als het absolute diafragma (bijv: 85mm f/1.8 heeft een voorelement dat maar een beetje groter is dan 85/1.8= 47 mm) heeft bijvoorbeeld de 14mm f/2.8 overduidelijk een voorelement dat veel groter is dan 14/2.8=5mm. Door deze relatief ingewikkelde ontwerpen zijn dit soort objectieven dan ook meestal niet zo scherp in de hoeken als een tele-prime, en veel flare-gevoeliger dan tele-objectieven. Ook hebben al dit soort ontwerpen last van flinke hoeveelheden coma en astigmatisme die contrastrijke foto's flink kunnen verpesten.
Tamron 15-30mm f/2.8 DI VC USD
Deze Tamron is een aardig monster qua gewicht in formaat. De scherpte is erg goed en de gevoeligheid voor flares is door speciale coating zeer klein. De vervorming is redelijk normaal voor een uwa en CA is ook niet noemenswaardig. De stabilisatie werkt uitstekend en de autofocus is accuraat ook bij moeilijke omstandigheden, maar niet zo snel als bijvoorbeeld de Nikon 14-24 of Canon 16-35.
Op het moment van schrijven is er nog geen pricewatch vermelding van deze lens.
« · ^
Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM APS-c
Dit objectief is een allround zoom objectief van Canon en is voorzien van een ring-USM motor en een 4-stops stabilisatiesysteem. Het bereik van dit objectief is zeer aantrekkelijk en dan met name de 15 mm groothoek. De scherpte is ronduit zeer goed. De prestaties op 15 mm zijn logischerwijs wat minder dan op de rest van het bereik, met wat een redelijke hoeveelheid vervorming en vignettering. Dit objectief is een zeer aantrekkelijk alternatief voor mensen die hun 18-55 willen inruilen voor een beter objectief en daarbij een wat groter bereik willen, met goede optische prestaties en voorzien van IS en USM.
pricewatch: Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM
« · ^
Canon EF 16-35mm L f/2.8 I USM EOL
Zie de omschrijving van versie II. Dit model is niet meer leverbaar en dus alleen nog verkrijgbaar op de 2e hands markt.
« · ^
Canon EF 16-35mm L f/2.8 II USM
De Canon 16-35L MarkII is hét lichtsterke wide-angle zoomobjectief in de Luxury-line van Canon. Het is lichtsterk, relatief scherp en heeft minder last van vignetting en lensflare dan diens voorganger. De lens is uitgerust met een USM-motor die niet alleen stil is, maar ook heerlijk snel. De weathersealing zorgt ervoor dat je ook in de regen prima kunt blijven werken. Nadelen zijn er echter ook: de lens is duur, zwaar en behoeft 82mm filters die relatief heel prijzig zijn.
pricewatch: Canon EF 16-35 f/2.8L II USM
« · ^
[anchor=c1635f4ISCanon EF 16-35mm f/4L IS USM[/anchor]
Een paar jaar nadat Nikon met een 16-35 f/4 met stabilisatie kwam, komt Canon nu ook met een dergelijke lens. Goedkoper dan de 16-35 f/2.8 II, maar wel een stop minder lichtsterk. De stabilisatie helpt overigens wel behoorlijk bij stilstaande objecten (denk bijvoorbeeld aan fotograferen van de binnenkant van een gebouw). De stabilisatie haalt overigens niet de geclaimde waarde van 4 stops, maar presteert met 3,3 stops zeker niet slecht. Qua scherpte is de lens beter dan welke andere Canon uwa en ook beter dan de Nikon 16-35 f/4 VR. CA is goed onder controle, maar flarevorming en vignetting zijn geen sterke punten van deze lens. Ook de vervorming is op 16mm erg groot (wel flink minder dan bij de Nikon). De autofocus werkt enorm snel en accuraat. Voor wie niet per se f/2.8 nodig heeft, is deze FF uwa van Canon de beste keuze.
pricewatch: Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
« · ^
Tokina 16-28mm f/2.8 AT-X Pro
Dit objectief is vooral bedoeld als een UWA op een fullframe camera. Met een APS-C camera kom je op een onhandig bereik uit dat tussen UWA en standaard in hangt. De bouwkwaliteit is zoals altijd bij Tokina goed voor elkaar. Het frontelement is bol, waardoor het niet mogelijk is om filters te gebruiken. De vervorming valt best mee voor een groothoeklens, de scherpte in het midden is ook erg goed. Aan de randen is de scherpte wijd open niet zo goed, afstoppen naar f/5.6 helpt een hoop. CA is altijd een probleem geweest bij Tokina, maar bij dit objectief is dat minder, hoewel nog wel aanwezig. Ook kan er vrij gemakkelijk flare optreden, de AF is snel maar niet superstil. Helaas lijkt de kwaliteitscontrole bij Tokina hier wat steken te laten vallen, waardoor er grote variaties in kwaliteit tussen de verschillende exemplaren kunnen zitten. Heb je een goed exemplaar dan is het een prima objectief dat momenteel een stuk minder dan de Canon 16-35L kost.
pricewatch: Tokina 16-28mm F2.8 PRO AT-X Aspherical (Nikon)
« · ^
Tokina AT-X 17-35mm F4 PRO FX
In vergelijking met de Canon 17-40 f/4L is de Tokina op een aantal belangrijke punten de mindere lens. Chromatisch aberratie en flare-gevoeligheid zijn Tokina's zwakste punten en ook deze 17-35 is geen uitzondering daarop. De AF-motor maakt redelijk wat geluid en is niet consequent gebleken. Om het af te maken is de hoekscherpte op 17mm en 35mm echt heel erg zwak.
De Tokina is €100 goedkoper dan de Canon 17-40, maar in de praktijk is het verschil veel groter.
pricewatch: Tokina AT-X 17-35mm F4 PRO FX (Canon)
« · ^
Tokina 16-50mm f/2.8 AT-X 165 AF PRO DX APS-c
Toen het persbericht uitkwam was iedereen laaiend enthousiast. Tokina, met recentelijk een hoop goede lenzen zoals de 12-24 tokina, kwam met een standaard bereik lens, die alles leek te hebben wat je wilde:
2.8, goede bouw, fijne ergonomie en een heel erg fijn bereik (net dat beetje groothoek meer t.o.v. concurrentie). En voor het meeste is dat ook uitgekomen.
Zijn grootste nadelen daarentegen zijn lastig te fixen CA (en vrij veel CA ook, vooral met grote diafragma's, maar zelfs tot f8 storend) en softe hoeken. En deze twee nadelen zijn meteen zo duidelijk aanwezig, dat deze lens niet half zo populair is geworden als mensen aanvankelijk verwacht hadden.
De tamron 17-50 is optisch veel sterker en moet het alleen qua bouwkwaliteit afleggen tegen de Tokina.
Voor de meeste mensen is de Tamron 17-50 daarentegen nog steeds stevig genoeg en is de keuze makkelijk.
pricewatch: Tokina AT-X 165 PRO DX 16-50mm f/2.8 (Canon)
« · ^
Canon EF 17-40mm f/4L USM
De Canon 17-40 is een zeer scherp objectief met slechts relatief weinig CA en een bizar snelle autofocus. Helaas is het objectief slechts f/4 en daarmee niet supersnel, vandaar dat dit objectief veel gebruikt wordt voor landschappen e.d. Het is een L-objectief van Canon wat inhoudt dat hij zéér stevig is gebouwd en dit objectief beschikt, mits je er een UV-filter op schroeft, over een weatherseal. Optisch is het, met name op een cropfactorcamera, een prachtlens: scherp tot zeer scherp wideopen en slechts relatief weinig CA. Houd er wel rekening mee dat wanneer je het objectief fullframe wilt gaan gebruiken het geen walkaroundlens meer is maar een UWA.
pricewatch: Canon EF 17-40mm f/4L USM
« · ^
Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM APS-c
De EF-S 17-55 is een zeer waardige toevoeging aan de EF-S lijn. Het is ongeveer de scherpte lens die Canon tot op heden in het assortiment heeft, de primes meegerekend! Hij heeft de beschikking over 3-stops IS en USM wat hem in combinatie met het f/2.8 diafragma uiterst veelzijdig maakt. Hoewel het objectief zich qua beeldkwaliteit en prijs op niveau van L objectieven bevindt, onderscheidt het zich op drie aspecten van deze luxury serie: het objectief is niet voorzien van een weathersealing, het past niet op fullframe camera's (EF-S vatting) en het wordt (zoals bijna alle non-L objectieven) niet geleverd met zonnekap. Verder heeft het objectief op de uiterste groothoek stand nog wat last van flares.
pricewatch: Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM
« · ^
Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM APS-c
De Canon 17-85 is een populair zoomobjectief vanwege zijn zeer prettige bereik en de IS functie die het objectief aan boord heeft. Hierdoor kun je circa drie stops langere sluitertijden gebruiken dan wat er normaal mogelijk is en dat is met name in situaties met weinig licht zeer prettig. Het objectief is scherp over het hele bereik en is voorzien van een rappe AF motor. De twee belangrijkste nadelen zijn de behoorlijke vervorming op 17 mm en het objectief heeft last van aanzienlijke CA. De bouwkwaliteit is aanmerkelijk beter dan in instapmodellen van Canon, maar zit -logischerwijs- onder het L-niveau.
pricewatch: Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM
« · ^
Sigma 17-70 f/2.8-4 DC Macro APS-c EOL
De Sigma 17-70 is een tijd lang een zeer veel verkocht objectief geweest. Het is goed scherp over het hele bereik, heeft een aantrekkelijke bereik en lichtsterkte en heeft een -beperkte- macro functionaliteit. De bouw is behoorlijk goed. Het zwakke punt is de 17 mm stand en heeft objectief heeft beperkt last van wat CAs en vignettering. Een aanrader in dit bereik en in deze prijsklasse!
« · ^
Sigma 17-70/2.8-4 DC Macro OS HSM APS-c
Dit objectief is een goede vervanging voor de kitlens. Het iets grotere bereik, betere lichtsterkte, interne stabilisatie (+/- 4 stops) en HSM maakt het een begeerlijke lens. Doordat je kan scherpstellen op onderwerpen op 4.7cm vanaf het uiteinde van de lens kan je er ook nog aardig close-up mee fotograferen. Het focussen gebeurt intern dus het gebruik van polarisatie filters is makkelijk.
Grote concurrent van deze lens is de Canon 15-85 IS, die optisch beter is, maar ook minder lichtsterk en een heel stuk meer kost.
pricewatch: Sigma 17-70mm f2.8-4 DC Macro OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary APS-c
Voor wie wat meer bereik en meer lichtsterkte dan de kitlens wil, is deze Sigma al jaren de juiste lens. In de laatste generatie heeft de lens de nieuwe behuizing gekregen zoals wel meer Sigma's het afgelopen jaar. Optisch kan deze Sigma zich makkelijk meten met zo'n beetje alle zoomlenzen in zijn bereik (ook de Canon 15-85 IS).
De lens is wel een goed compromis tussen een f/2.8 zoom met klein bereik en een f/3.5-5.6 zoom met groot bereik. De prijs is wel wat hoog, want voor minder heb je tegenwoordig ook de Sigma 17-50 f/2.8 OS, dus je moet wel heel graag die 20mm extra willen hebben.
pricewatch: Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM (Canon)
« · ^
Tamron SP 17-35mm f/2.8-4.0 ASP Di LD IF EOL
De Tamron is een objectief wat ook zeer veel gebruikt werd. Dit is verklaarbaar door de aantrekkelijke prijs. Mits je een goed exemplaar te pakken hebt, heb je er een redelijk scherp objectief aan wat niet al te duur is. Echter op een fullframe camera zou ik het objectief niet gebruiken, zelfs op een camera met cropfactor zijn de randen niet erg scherp volgens de testen van Photozone. Daarnaast zijn er inmiddels veel nieuwere objectieven bijgekomen met aantrekkelijkere specs, prijs en prestaties.
« · ^
Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Een erg populaire lens, wereldwijd eigenlijk. Net nieuw op de markt kreeg hij meteen goede recensies, een fijn contrast en goed scherp op alle diafragma's, waren de conclusies. En niet onterecht. Bijna iedereen die hem kent is er lovend over. Hij heeft een vlotte AF, degelijke bouw en is optisch erg goed.
Nadelen van de lens zijn zijn zwakkere bokeh in moeilijke situaties en het front van de lens die wel eens speling kan krijgen. Dit laatste is goed op te lossen en daarvoor kan je hier een how-to zien. Algemeen is dit de populairste lens in zijn markt (budget lichtsterke standaard lens).
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di-II LD ASP IF (Canon)
« · ^
Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II VC LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is door Tamron naast de populaire 17-50/2.8 geplaatst en is voorzien van Tamrons beeldstabilisator. Wat prestaties betreft presteert dit objectief slechter dan de versie zonder VC. Er is meer vervorming op 17 mm, en de scherpte buiten het midden op f/2.8 valt ronduit tegen. Wel heeft deze versie wat minder CA dan zijn oudere broertje. Op het moment van schrijven is het verschil in prijs ongeveer 60 euro in het nadeel van de versie met VC. Als stabilisatie niet belangrijk voor je is ben je beter af met de Tamron 17-50 zonder VC of met de Sigma 18-50 f/2.8. De Sigma 17-50 f/2.8 OS en Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS hebben stabilisatie en presteren duidelijk beter dan deze lens, maar zijn ook veel duurder. Kortom: wil je een gestabiliseerde lichtsterke standaardlens en is je budget niet zo hoog, dan is dit objectief zeker een goede optie.
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm f/2,8 XR Di-II VC LD ASP IF (Canon)
« · ^
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II APS-c
Dit goedkope objectieven was de standaard kitlens voor de Canon instap-reflexcamera's vanaf de Eos300D tot en met de Eos400D. Het objectief dient voornamelijk als goedkoop, -net geen- 3x optische zoom objectief gezien worden. Het is niet bijster scherp, de bouw is matig, de AF redelijk en er ontbreekt een echte scherpstelring. Dit objectief is leuk als je hem ergens bij krijgt, maar nauwelijks de moeite waard om er geld aan uit te geven.
pricewatch: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6
« · ^Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 III APS-c
De opvolger van de II versie, en een kitlens van de 1100D. Op het moment van schrijven nog maar net op de markt, en reviews zijn er nog niet van te vinden.
« · ^
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS APS-c
Sinds de Eos450D is dit de nieuwe kitlens van Canon voor de instap-reflexcamera's. Het is een aanmerkelijke verbetering tov de vorige versie. De scherpte is over het hele bereik goed te noemen. Ook de bouw is aanzienlijk verbeterd en beschikt het objectief nu over een beeldstabilisator. Gezien het geld is het een absolute aanrader voor mensen die op hun portemonnee moeten letten. Een eigen scherpstelring ontbreekt overigens nog steeds.
pricewatch: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS
« · ^
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II APS-c
Deze kittens is geïntroduceerd in 2011 en op het moment van schrijven als kittens 'opgevolgd' door de STM IS, hoewel nog steeds verkrijgbaar. De scherpte van de lens is heel behoorlijk, al is er vrij snel sprake van vignettering en CA. De lens is van plastic en dat voel je ook in alles. De AF is fluisterstil en dat zonder USM/STM. Voor de starter of minder vermogende die nog geen lens heeft in deze range is hij zeer interessant, maar eigenlijk ga je er dan met de STM IS (zeker als je de filmfunctie gebruikt) voor een paar tientjes verder op vooruit (zie ook hieronder). Kan je iets meer geld stuk slaan (of doorsparen) dan loont het de moeite om voor zo'n 100 euro meer de Canon EF-S 17-85mm F/4-5,6 IS USM aan te schaffen. Ogenschijnlijk is deze minder lichtsterk, maar als je de foto's ziet zul je merken dat het tegendeel waar is. Daarnaast heb je en fors betere bouwkwaliteit (gewicht neemt ook toe) iets meer groothoek en zoom (voor zover gewenst), USM en vooral veel minder vignettering.
pricewatch: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II
« · ^
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 STM IS APS-c
Canon heeft de standaard aps-c kitlens ook voorzien van STM. Maar er is meer veranderd aan de behuizing. De lens is iets gegroeid (maar niet zwaarder geworden), steviger geworden, geen roterend frontelement meer (handig voor een polarisatie filter) en een bruikbare focusring.
Optisch zijn er kleine veranderingen: iets meer vignettering en minder chromatische aberratie dan zijn voorganger. De scherpte is net zoals zijn voorganger dik in orde.
pricewatch: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM
« · ^
Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM Art APS-c
Eindelijk is daar de aps-c equivalent voor een full frame f/2.8 zoomlens. De zoomrange is wat beperkt, maar voor wie voornamelijk van wijd tot standaard schiet, vervangt deze zoomlens toch minimaal 2 primes in de tas van de veeleisende aps-c fotograaf. Vergeleken met de respectabele Canon 17-55 f/2.8 IS doet de Sigma het niet alleen op f/2.8 beter qua scherpte, maar zelfs op f/1.8 is de Sigma scherper dan de Canon op ieder diafragma.
Chromatische aberratie en vignettering zijn goed onder controle en de bouwkwaliteit is erg goed. Een puntje van kritiek: de autofocus is onder lastigere lichtomstandigheden niet zo goed als van bijvoorbeeld de Canon 17-55 f/2.8 IS.
pricewatch: Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM Art (Canon)
« · ^
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC APS-c
De Sigma is een stop sneller, ook zeer scherp (behalve aan de uiterste randen) en hij is een behoorlijk stuk goedkoper dan de Canon's. Het objectief heeft alleen wel last van CA en goed ook, op 18mm bedraagt die 2.56 pixels volgens de testen van Photozone, wat gewoon erg veel is. Nou kan CA over het algemeen behoorlijk goed gerepareerd worden in Photoshop e.d., maar je moet je afvragen of je dat constant bij al je foto's wil doen. Al met al is het een lichtsterk objectief met een aantal zeer aantrekkelijke kanten, waaronder de prijs. Het is overigens niet mogelijk het objectief op een fullframe camera te gebruiken.
pricewatch: Sigma 18-50mm f2.8 EX DC Macro (Canon)
« · ^
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro APS-c
Deze lens is een verbeterde versie van de non-Macro uitvoering die berucht was om zijn CA.
De macro-toevoeging is volgens de puristen onterecht (geen 1:1 verhouding mogelijk), maar met een goede 1:3 is het een leuke toevoeging aan deze lichtsterke zoomlens. De CA is zeer beperkt en ook flares zijn een zeldzaamheid. Scherpte wide-open is in het centrum zeer goed, maar de uiterste hoeken zijn wat soft. De focusmotor is geen HSM uitvoering, maar toch erg snel en niet lawaaiig. De bokeh is voor een 7-bladig diafragma mooi zacht te noemen. De bouw van de lens is ondanks het gebruik van veel plastic erg stevig. Zelfs nog wat degelijker dan de Canon 17-55 f/2.8 IS.
pricewatch: Sigma 18-50mm f2.8 EX DC Macro (Canon)
« · ^
Sigma 17-50mm f/2.8 DC EX OS HSM APS-c
De tegenhanger van de Tamron 17-50 VC. De bouwkwaliteit is goed, en vanaf f/4 is de lens erg scherp. HSM zorgt voor een snelle en vrij stille autofocus, maar is vreemd genoeg niet "Full-Time Manual Focus". De Optical Stabilizer geeft ongeveer 4 stops stabilisatie. Van CA heeft dit objectief maar weinig last. De prijs is wel vrij fors vergeleken met de Tamron, maar wel een stuk goedkoper dan grootste concurrent Canon 17-55 f/2.8 IS.
pricewatch: Sigma 17-50mm F2.8 DC EX OS HSM (Canon)
« · ^Sigma 18-50/2.8-4.5 DC OS HSM APS-c
Een leuke, betaalbare kitlens van Sigma voorzien van een beeldstabilisator en snelle motor. Dit objectief moet concurreren met de Canon 18-55IS en dat doet het heel behoorlijk. Qua scherpte is de Sigma vergelijkbaar met de Canon en het objectief is voorzien van een snellere motor en is iets lichtsterker. Het zwakke punt van dit objectief is de 18 mm stand (vervorming, vignettering en CA). Verder zijn de prestaties iets afgeknepen wat beter dan bij gebruik van het maximale diafragma. Overall is het een iets betere keuze dan de Canon 18-55IS. Helaas zit het -logischerwijs- niet in een standaardkit en zullen velen voor de Canon variant gaan.
pricewatch: Sigma DC 18-50mm f/2.8-4.5 OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 18-50/3.5-5.6 DC Digital APS-c
Geïntroduceerd ten tijde van de eerste 18-55 (non-IS) kitlens van Canon. De prestaties tov dat objectief zijn iets beter. Redelijke randscherpte, maar wel last van vervormingen, vignettering en CAs. Gezien de prijs van de nieuwe Canon 18-55IS is deze laatste duidelijk de veel betere keuze.
pricewatch: Sigma 18-50mm f/3.5-5.6 DC (Canon)
« · ^
Deze objectieven beginnen vanaf 24 mm en vinden de meeste liefhebbers die beschikken over een fullframe camera. Op een cropcamera zijn ze voor de meeste gebruikers minder nuttig. Dit heeft ertoe geleid dat er de laatste jaren weinig vernieuwing in dit segment heeft plaats gevonden. Mijn verwachting is dat dit met het goedkoper worden van de fullframe camera's de komende jaren wel weer zal veranderen.Canon EF 24-70 2.8L USM EOL
De L lens van canon voor het "standaard" bereik op fullframe. Bekend om zijn mooie bokeh en goede contrast en terecht. Een ontzettend fijne lens, met weinig tekortkomingen. De AF is snel en precies, de lens is optisch uitstekend en heeft weinig vervelende eigenschappen. De lens is degelijk gebouwd en heeft weathersealing; hij kan dus tegen een stootje.
Het grappige aan de lens is dat hij fysiek het langst is op 24mm en niet op 70mm, en fysiek dus het kortst is op 70mm. Dat klinkt raar, maar werkt erg goed icm de zonnekap die bevestigt zit aan het gedeelte van de lens wat niet beweegt bij in en uit zoomen. Dat maakt dat de zonnekap veel effectiever zijn werk kan doen (op 70mm ligt het front-element dieper in de lens, en op 24mm dus ondieper. Wat wel een nadeel kan zijn is zijn omvang en gewicht. Met een gewicht van 1 kilo schoon aan de haak en de proportie van een kleine tele-lens is hij geen subtiel lensje te noemen. Ook zijn prijs is vrij stevig, maar hij is het meer dan waard. Voor velen een onmisbare lens in hen tas vanwege zijn prestaties en veelzijdigheid.
pricewatch: Canon EF 24-70mm f/2.8L USM
« · ^
Canon EF 24-70 f/2.8L II USM
De langverwachte opvolger van de 24-70L aka het werkpaard, waar sommigen nog stabilisatie in hadden verwacht. Helaas is die stabilisatie gestopt in de aangekondigde 24-70 f/4 IS. Deze nieuwe 24-70L is meteen ook fors duurder en dan zijn de verwachtingen automatisch hoog. De mk2 is iets korter, stuk lichter, maar wel iets dikker (filtermaat is ook groter geworden). Het zoommechanisme is nu wel "normaal" (lengte evenredig met de brandpuntsafstand), maar of dat nu een vooruitgang is...
Dan de optische prestaties: iets meer vervorming, gelijke vignetting en meer CA. De scherpte? Helaas geen 70-200 f/2.8 IS II prestaties, maar wel betere centrumscherpte dan de oude 24-70L. De rand- en hoekscherpte waar juist over geklaagd werd, zijn niet verbeterd en dat is dan wel een aardige domper bij een lens die ongeveer 80% duurder is dan zijn voorganger.
Voor wie niet de hoofdprijs wil betalen voor een marginaal betere lens, zal op zoek moeten gaan naar een 2de hands mk1, omdat de oude officieel niet meer nieuw te koop is.
pricewatch: Canon EF 24-70 f/2.8L II USM
« · ^
Canon EF 24-70mm f/4L IS USM
Voor de helft van wat de 24-70 f/2.8L II kost, heeft Canon deze gestabiliseerde uitgebracht. Qua scherpte is de lens een aardige verbetering t.o.v. de 24-105 f/4L IS, maar net een tikje minder goed dan de 24-70 f/2.8L II. Er moet wel opgelet worden op sample variation, want sommige exemplaren zijn voornamelijk op 50mm een stuk minder scherp. Naast stabilisatie heeft deze lens ook nog de mogelijkheid om op 70mm in macrostand een 1:1,4 vergroting te halen, wat de allround inzetbaarheid nog wat meer vergroot t.o.v. de 24-70 f/2.8L II.
Deze lens maakt de keuze voor de "ideale" walkaround full frame lens helaas niet gemakkelijker.
pricewatch: Canon EF 24-70mm f/4L IS USM
« · ^
Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM
De Canon 24-85 is, met de €300,- die hij kost, een behoorlijk goedkoop objectief, maar zeker geen slecht objectief. Optisch is hij goed in orde, alleen op 24mm levert hij behoorlijk wat distortions op en de hoeveelheid CA is ook wat aan de hoge kant. Het bereik is ook erg prettig en de bouw is behoorlijk in orde. Tel daarbij het USM-scherpstel systeem op en het is zeker geen verkeerd objectief voor het geld.
pricewatch: Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM
« · ^
Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
Dit is een L-objectief, met de bijbehorende bouwkwaliteit en ook USM ontbreekt niet waardoor het objectief zeer snel scherp stelt. Tel daarbij de IS-functie (3 stops) op en je snapt waarom dit een objectief is waar zeer veel naar gekeken wordt. De eerste batch had flare-problemen, maar die problemen zijn al lang verleden tijd. De optische prestaties zijn erg goed, waarbij de 24 mm stand wel wat vervorming heeft en de scherpte wat afneemt op 105mm. Ondanks de IS en het aantrekkelijke bereik kiezen de meesten voor de 24-70/2.8 vanwege het betere contrast en vanwege de mooiere bokeh van deze laatst genoemde lens. Desalniettemin is dit een objectief van zeer hoge kwaliteit!
pricewatch: Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
« · ^
Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM
Een echte FF kitlens. Natuurlijk was er al de 24-105 f/4 IS, maar deze lens is nog wel een stuk goedkoper. De f/4 is qua hoekscherpte over het hele bereik wel wat scherper, maar de STM is zeker niet slecht te noemen. CA en flarevorming zijn redelijk goed onder controle. Vignetting is behoorlijk aanwezig, maar wel iets beter dan de 24-105 f/4 van Canon. De autofocussnelheid is goed en de AF werkt ook accuraat. Helaas zijn er momenteel nog geen fullframe camera's die gebruik kunnen maken van de voordelen van de STM tijdens het filmen.
pricewatch: Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM
« · ^
Sigma 24-70/2.8 IF EX DG HSM
Sigma biedt met deze lens een redelijk betaalbaar lichtsterk standaard zoomobjectief. De bouw is zeer goed te noemen, de focus- en zoomring bewegen soepel maar niet licht. Het focussen gaat snel en stil, maar er zijn nogal wat exemplaren met front-focus, dus let hier op bij aanschaf. De scherpte op f/2.8 is redelijk te noemen, maar mist nog wat contrast vergeleken met de Canon 24-70 f/2.8L. Vanaf f/4 neemt de scherpte, vooral ook in de hoeken, toe tot uitermate bruikbaar niveau. Voor ongeveer 700 euro heb je een degelijk objectief wat zeer draagbaar is en een mooie bokeh geeft bij f/2.8.
pricewatch: Sigma 24-70mm f2.8 EX DG HSM (Canon)
« · ^
Sigma 24-105mm F4,0 DG OS HSM
Deze rechtstreekse tegenhanger van de Canon 24-105 f/4L IS kost momenteel meer dan zijn rivaal. Optisch zijn ze aan elkaar gewaagd, maar aan het lange eind presteert de Sigma toch iets beter qua scherpte. De hoeveelheid CA is toch een wat mindere eigenschap van de Sigma.
Eigenlijk is de Sigma qua prijs/kwaliteit gelijk aan de Canon, maar misschien zakt de prijs nog wel wat, aangezien de lens net nieuw is en de Canon al jaren te koop is.
pricewatch unsorted: Sigma 24-105mm F4,0 DG OS HSM
« · ^
Tamron 24-70 mm f/2.8 VC USD
Met deze lens probeert Tamron de concurrentie aan te gaan met de merkeigen 24-70's. Wat scherpte betreft kan de Tamron zeker mee komen met die lenzen. Het centrum is vanaf f/2.8 al erg scherp, de hoeken preseteren dan wat minder en halen hun maximum op f/8. De hoeveelheid CA is erg gering en de bokeh is best goed. Nadelen zijn de behoorlijke "snorvormige" vervorming op 24 mm en de aanzienlijke vignettering op f/2.8. De bouwkwaliteit is goed en de AF snel en precies. Al met al interessant alternatief voor de Canon 24-70L II, helemaal omdat deze lens ook nog eens stabilisatie aan boord heeft.

Pricewatch
Reviews op lenstip en Photozone
« · ^
Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM EOL
Deze lens was in 't analoge tijdperk samen met z'n iets wijdere broertje de 24-85 USM de upgrade van de standaard kitlenzen. Met een redelijk snel diafragma en een ring-USM motor is dit een erg prettige walk-around lens op analoog of full-frame digitaal. Het bereik zal voor de meeste mensen op een crop-camera niet zo aantrekkelijk zijn omdat je hiermee effectief op maximaal 45mm aan de groothoek kant uitkomt.
Optisch doet de lens wat je in deze prijsklasse kan verwachten, op fullframe moet je het diafragma een paar stops knijpen om tot in de uiterste hoeken scherp te worden en ook het contrast is bij een open diafragma wat minder. Niet dat het onbruikbaar is wide-open, maar je ziet wel verbetering bij een kleiner diafragma.
Toch kan deze lens op een full-frame camera een erg prettige walk-around lens zijn: hij is compact, licht van gewicht, een snelle en stille scherpstelmotor, heeft goed bruikbare diafragmawaarden en een erg prettig bereik. De lens kan redelijk dichtbij scherpstellen (0,5m) en heeft door z'n 7 diafragmabladen een prettige achtergrondonscherpte. De (optionele) zonnekap is in de groothoekstand wel een must, want het contrast neemt snel af wanneer de zon op 't frontelement kan schijnen.
Je zou 'm als een goedkoop alternatief kunnen zien voor de 28-135 IS of de duurdere 24-105 USM IS.
Die laatste is optisch beter, maar daarvoor ook een stuk groter/zwaarder en natuurlijk duurder.
pricewatch: Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM
« · ^
Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
De 28-135 is één van de veel verkochte standaardzooms van Canon, mede door de cashback die een tijd heeft gegolden, maar ook door de positieve eigenschappen. Optisch is hij redelijk in orde, met name wanneer je hem een stopje afknijpt. Het grote voordeel van dit objectief is ook weer de IS-functie (2 stops deze keer, vanwege de oudere generatie) en het USM-scherpstel systeem.
pricewatch: Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
« · ^
Tamron SP 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF
Eén van de meest besproken lenzen in 2005 was toch wel de Tamron 28-75. Het is een relatief goedkoop zoomobjectief met een snel diafragma van 2.8 terwijl hij zéér scherp is op de meeste brandpuntsafstanden, zelfs wijdopen. De autofocus is een stuk stiller dan de Sigma 24-70 en leek (eigen ervaring) een stukje accurater nog te zijn. Het enige probleem met dit objectief is de slechte kwaliteitscontrole die Tamron erop los laat, het is een zeer scherp objectief mits je een goede in je handen hebt. Goed nakijken is dus het advies.
pricewatch: Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF (Canon)
« · ^


[Voor 8% gewijzigd door Nordlys op 31-05-2015 21:00]


 • Nordlys
 • Registratie: Augustus 2004
 • Niet online
Deel 2


Deze objectieven hebben een zoombereik tot 300 mm en zijn de meest gebruikte teleobjectieven. Ze zijn ideaal voor bijna alle toepassingen waarbij tele noodzakelijk is, muv vliegtuigen, kleine dieren en bepaalde vormen van sport. Zoals hieronder duidelijk zal worden is het aanbod erg groot, evenals het verschil in mogelijkheden en kwaliteit.


Sigma 50-150mm f/2.8 EX APO DC HSM APS-c
Een vreemde eend in de bijt qua bereik is deze lichtsterke tele-zoom. De wijde kant sluit prima aan op de vele wideangle zoomlenzen, maar het beperkte tele-bereik maakt hem wat minder geschikt voor het sterk dichterbij halen van neushoorn op 100m afstand. De scherpte van deze lens is goed in het 50-120mm bereik, maar op 150mm is het beter om af te stoppen naar f/4. Ondanks dat is het een zeer prettige lens door zijn compacte en stevige bouw met interne zoom. De HSM zorgt voor een snelle en stille autofocus en het 9-bladige diafragma zorgt voor een zeer mooie bokeh. Momenteel is alleen type II van dit objectief nog verkrijgbaar. De verschillen met type I zijn niet noemenswaardig.
pricewatch: Sigma 50-150mm f/2.8 EX APO DC II HSM (Canon)
«^
Sigma 50-150mm APO F2.8 EX DC OS HSM APS-c
De voorganger van deze lens stond niet bepaald bekend om zijn scherpte boven de 100mm, maar het optisch ontwerp is aan aardig onderhanden genomen, waardoor de lens ook meteen een stuk groter is geworden. De lens is namelijk precies even groot als de 70-200 f/2.8 OS die ook bruikbaar is op fullframe. De 50-150 is wat goedkoper, maar optisch net een klein tikje minder. De 50-150mm is voor aps-c wel net prettiger vanwege het 80-240mm equivalente bereik, waardoor er ook prima portretten mee kunt schieten.
pricewatch: Sigma 50-150mm F/2,8 APO EX DC OS HSM
«^
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS APS-c
Een relatieve nieuwkomer, met goede resultaten. Voor zijn prijs is het een echte budget tele-zoom lens. Zijn prestaties daarentegen niet. Scherp (zeker gezien de prijsklasse) van 55 tot 250mm en afstoppen is eigenlijk niet nodig. Zijn lichte bouw maakt hem ideaal om mee te nemen op pad en zijn stabilisatie maakt hem veelzijdig bruikbaar, zelfs wanneer het licht minder dan ideaal is.
Zijn er dan geen nadelen? Jawel, zijn bouw is wat je kan verwachten voor de prijs, middelmatig en van plastic en zijn autofocus snelheid is niet om over naar huis te schrijven (de AF is wel stil, met een lichte brom van de stabilisatie). In de klasse van tele zoom lens onder de 300 euro, is deze 55-250IS de beste keuze.
pricewatch: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS
«^
Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS II APS-c
Deze versie II heeft voornamelijk een iets andere buitenkant. Van binnen is er aan de optiek niets veranderd, de prestaties blijven dus heel behoorlijk voor een objectief van deze prijs. Voor meer informatie zie het stukje over de eerste versie.
pricewatch: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II
«^
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM APS-c
De oude 55-250 IS II heeft nu ook een STM opvolger. Qua bouw zijn er hierdoor kleine veranderingen op te merken: geen meedraaiende focusring en geen lengteverandering tijdens het focussen. Het focussen gaat nu ook met veel minder geluid dan de met oude koffiemolen van de IS II. Optisch is de lens vooral aan de lange kant een stuk beter geworden en bereikt een redelijke randscherpte met afstoppen naar f/8 (de oude werd nooit scherp aan de randen).
Deze STM uitvoering is momenteel wel bijna 2x zo duur als de IS II welke echt spotgoedkoop is, dus de verbeteringen komen helaas niet voor niets.
pricewatch: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM
« · ^
Sigma 55-200mm f/4.0-5.6 DC APS-c
Heb je echt niet veel te besteden, of wil je echt met een minimale investering eens kijken wat nou jouw ding is, dan is de Sigma 55-200 wel wat voor jou. Hij kost niet veel, terwijl hij toch zeer redelijke prestaties weet te leveren. De bouwkwaliteit is redelijk, maar de autofocus is niet heel erg rap. Kortom: voor weinig heb je een leuk objectief wat je makkelijk meeneemt door zijn beperkte grootte.
pricewatch: Sigma 55-200mm f/4.0-5.6 DC (Canon)
«^
Tamron AF55-200mm f/4-5.6 Di-II LD Macro APS-c
Dit objectief is een bijzonder gunstig geprijsd, klein en licht objectief. De optische prestaties zijn redelijk en wanneer je de prijs in gedachten neemt zelfs goed. Je zult dit objectief duidelijk moeten afstoppen naar een kleiner diafragma om goede scherpte te behalen. De macro vergroting is geen echte macro, maar 1:3,5. Leuk voor erbij, geen reden om hem ervoor te halen. Al met al een aanrader voor mensen met een zeer klein budget die toch een aanvulling zoeken op hun standaard 18-55. Als je wat ruimte hebt in je budget is een Canon EF-S 55-250IS een aanmerkelijk betere keuze.
pricewatch: Tamron AF 55-200mm f/4.0-5.6 Di II LD Macro (Canon)
«^
Canon EF 70-200 F/2.8L USM
De eerste 70-200L in de line-up van Canon, als opvolger van de EF 80-200/2.8L. Deze lens was een flinke sprong voorwaarts omdat hij in 1995 de eerste telelens was die een (razendsnelle) USM motor meekreeg. Het L-predikaat vertelt eigenlijk alles wat je moet weten over deze lens: gebouwd als een blok beton en hoogwaardige optiek, ook dit is gewoon een dijk van een lens. Wel geldt voor de f/2.8 versies dat afstoppen nog een extra zetje in de rug wat betreft scherpte geeft, is hij wide-open ook al een optisch genot. Helaas moet deze lens wel de weathersealing missen die de IS-versies van de Canon 70-200L-serie wel meekrijgen.
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/2.8L USM
«^
Canon EF 70-200 f/2.8L IS USM EOL
De top als het om Medium telezooms gaat. Met het befaamde L-predikaat, weathersealing, een snelle USM motor, vette optiek en een tweede generatie IS (3 stops compensatie) laat deze lens erg weinig te wensen over. Behalve een sportschool abbo omdat hij met zijn 1,5kg niet de lichtste is. Net zoals de f/2.8 non-IS wordt deze lens geleverd met statiefgondel. Helaas heeft hij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de 70-200/4L IS, géén tri-pod detectie, dus moet je de IS handmatig uitzetten op het moment dat je een statief gaat gebruiken.
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM
«^
Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM
Dit is de nieuwe versie van de gestabiliseerde 70-200/2.8 IS. De verbeteringen zijn -volgens Canon- volledige weather proof behuizing, betere IS unit (tot 4 stops), een fluoriet element en een kortere scherpstelafstand (naar 1.2 meter). Dit objectief is met name op 200mm een verbetering tov de oude variant. De scherpte is uitstekend en de bokeh is erg mooi. Dit is de beste telezoom van Canon op het moment van schrijven (juli 2010).
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM
«^
Canon EF 70-200 f/4L USM
De Canon 70-200 f/4L is een zeer populaire teleobjectief omdat het de goedkoopste L-objectief van Canon is, met alle daarbij behorende voordelen. De bouwkwaliteit is zeer goed, er zit een zeer rappe USM-motor in voor de autofocus. Optisch presteert hij zeer goed en er is amper CA te vinden. Velen staan voor de keuze om dit objectief te kopen of een Canon 70-300IS USM. De verschillen tussen deze twee objectieven zijn het bereik, de vaste lichtsterkte, de snelheid van de AF, de bokeh en de beeldstabilisator. De eerste en de laatste eigenschap zijn in het voordeel van de 70-300IS USM, de andere in het voordeel van de 70-200/4.0. Kies het objectief op basis van de eigenschappen die voor jou van belang zijn!
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/4L USM
«^
Canon EF 70-200 f/4L IS USM
De IS-versie van de 70-200/4L verschilt op meer vlakken dan alleen een (3e generatie) IS-motor die tot 4 f-stops compenseert. Deze lens is optisch nog net even een stukje beter dan zijn non-IS broertje (wat al een optische bom is) en wordt door veel mensen gezien als de scherpste 70-200 die de canon-lineup kent. Behalve IS heeft deze lens ook weatherseals die beschermen tegen stof en regen. Ondanks al deze toevoegingen is hij met zijn 760 gram maar 50 gram zwaarder dan de non-IS. De prijs is er wel naar, voor het zelfde geld heb je ook een Canon 70-200/2.8L USM, het is dus aan te raden om te bedenken wat je harder nodig hebt; 4 stops stabilisatie of een één stop lichtsterkte.
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/4L IS USM
«^
Canon EF 70-210mm f/3.5-4.5 USM EOL
Dit objectief is momenteel EOL en is derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Vreemd eigenlijk dat Canon hier geen opvolger voor heeft, want met tweedehands prijzen van €150-200 is dit een goed betaalbaar alternatief voor de duurdere 70-200 f/4 L USM. In deze prijsklasse beschikt de lens over zeer goede prestaties, met zelfs bij volle opening scherpe resultaten. Zoals bij goedkopere telelenzen gebruikelijke levert afstoppen met name op het lange eind nog een toename in scherpte op. Op fullframe is er aardig wat vignettering aanwezig, met name op 70mm. Dankzij de USM is de lens snel en stil qua autofocus en dankzij het niet roterende frontelement is het gebruik van een polarisatiefilter geen probleem. De lens beschikt standaard niet over een zonnekap, maar hiervoor kan de ET-65 (bekend van de EF 85 f/1.8 USM) gebruikt worden. De filtermaat is een bescheiden 58mm, wat de aanschafkosten voor een UV- of polarisatiefilter overzichtelijk houdt.
«^
Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
De Canon 70-300 f/4-5.6 IS USM is de opvolger van de 75-300 IS USM, met een aantrekkelijke prijs én de IS-functie (3 stops). Het objectief presteert optisch érg goed, waarbij gezegd moet worden dat de prestaties aan het lange einde wat minder worden. Het objectief beschikt over USM, maar helaas is dit micro-USM en geen ring-USM zoals bij de duurdere L-lenzen. Dit houdt in dat de autofocus wel heel stil is, maar lang niet zo rap is als bij een objectief met ring-USM. De bouwkwaliteit van het objectief is redelijk goed te noemen, hoewel de 70-200 f/4L aanzienlijk beter gebouwd is. Wil je een lichtgewicht objectief wat makkelijk mee te nemen is, goede prestaties levert én over IS beschikt? Dan is dit een goede keus voor je.
pricewatch: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
«^
Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 L IS USM
Canon heeft met dit objectief de keuze voor een kwalitatief goed objectief in het tele bereik nog moeilijker gemaakt. De meeste fotografen zullen twijfelen tussen dit objectief en een normale 70-300 IS of tussen deze en een 70-200/4.0 L IS USM. De 70-300L is een interessant objectief. Het objectief is relatief klein, uitstekend gebouwd, goede AF, 4 stops IS, afgeronde diafragmabladen en een korte scherpstelafstand. Optisch gezien presteert hij prima (goed scherp, zelfs op 300 mm met wellicht een iets grotere hoeveelheid vervorming). Kortom, een aantrekkelijk objectief voor iedereen die een uitstekend objectief tot 300 mm zoekt. Het belangrijkste nadeel is -op het moment van schrijven- de tamelijk hoge prijs.
pricewatch: Canon EF 70-300mm f4-5.6L IS USM
«^
Sigma 70-200mm f/2.8 EX IF APO HSM EOL
Dit objectief is inmiddels EOL en derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. De Sigma is van de EX serie, enigszins vergelijkbaar met de L-finish van Canon. De Sigma beschikt over een HSM-motor, de tegenhanger van de USM-motor, die zeer stil en behoorlijk rap is. De autofocus van de Canon is wel een stukje rapper dan de HSM-motor, maar de snelheid is zeer acceptabel . De Sigma levert een f/2.8 diafragma voor f/4 prijs, de 70-200 f/2.8 USM van Canon is áánzienlijk duurder dan dit objectief, zodat dit een objectief is met een zeer goede prijs/prestatieverhouding.
«^
Sigma 70-200/2.8 APO EX DG MACRO HSM EOL
Deze versie is de opvolger van de EX IF APO HSM variant en is inmiddels opgevolgd door versie 2. De resultaten zijn vergelijkbaar met type II alleen zijn de CAs wat meer verdeeld over het hele bereik. Ze zijn zeker niet schokkend, maar wel aanwezig. Dit objectief is slechts een jaar op de markt geweest en zal lastig te vinden zijn.
«^
Sigma 70-200/2.8 APO EX DG MACRO HSM II
Een professioneel gebouwde 70-200/2.8 van Sigma. Sigma heeft aangegeven dat type II van dit objectief opnieuw gecoat is waardoor het objectief beter met flare omgaat. De optimale scherpte van het objectief ligt rond de 100mm en de zwakke plek is de 200mm stand. De beeldkwaliteit over het algemeen genomen is zeer goed, maar vergeleken met de concurrentie presteren anderen beter. Het objectief heeft wat last van CA bij grotere brandpunten. Dit vindt af en toe ook plaats in de bokeh, waardoor de mooie onscherpte af en toe lelijke plekken bevat. De macro stand haalt een vergroting van circa 1:3.5. De AF doet snel en stil zijn werk. Vergeleken met de Tamron heeft de Sigma een snellere motor aan boord. Voor velen zal dit een aantrekkelijk alternatief zijn voor de veel duurdere L objectieven.
pricewatch: Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO Macro HSM II (Canon)
«^
Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO OS HSM
De opvolger van het objectief hierboven. Nieuw is de optische stabilisatie, Sigma claimt tot 4 stops. De scherpte is op f/2.8 nog niet geweldig, maar op f/4 al veel beter. Op fullframe is verder afstoppen nodig om aan de randen een acceptabele scherpte te krijgen. Van CA heeft dit objectief maar nauwelijks last. Vignettering is op APS-c geen probleem, op Fullframe wordt het duidelijk merkbaar op f/2.8. Een minder punt is dat het objectief erg gevoelig is voor flare. De HSM zorgt voor een stille, maar niet heel snelle autofocus. De prijs van deze versie met OS is veel hoger dan de versie zonder, bijna een factor 2!
pricewatch: Sigma 70-200mm f2.8 EX DG OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 70-300/4-5.6 DG Macro EOL
De minder bekende en goedkopere broer van de Sigma 70-300 APO macro. Dit objectief presteert behoorlijk bij een klein diafragma (f/11). De prestaties zijn beter aan de korte zijde van het objectief. Hoe verder je inzoomt, hoe minder resolutie je overhoudt. De macro-stand heeft een vergroting van 1:2 en werkt naar behoren tussen de 200 en 300 mm. Dit objectief is met name interessant voor mensen die macro in hun tele willen hebben en een klein budget hebben. Anderen wordt geadviseerd even verder te kijken.
«^
Sigma 70-300mm f/4.0-5.6 APO DG Macro
Over de Sigma 70-300mm f/4.0-5.6 APO DG en het kleine broertje van dit objectief, de DL-versie, worden veel vragen gesteld. Moet ik die duurdere APO-versie halen of de DL-versie? De APO-variant presteert in ieder geval aanzienlijk beter dan de DL-versie (of de Tamron 70-300 f/4-5.6 LD Macro for that matter), dus als dit je uiteindelijke teleobjectief gaat worden is het simpel: Spendeer die €100,- extra aan de APO versie. Veel mensen gebruiken het goedkopere broertje of de Tamron om te kijken wat nou het beste bij hun past, om vervolgens een duurder objectief te halen.

De APO versie biedt redelijk goede prestaties, al helemaal wanneer je naar de prijs kijkt. Toch moeten er logischerwijs concessies worden gedaan, boven de 200mm neemt de kwaliteit rap af en de autofocus is niet heel snel. De bouwkwaliteit is redelijk, maar ook niet meer dan dat. Bij de macrofunctie moet je je overigens niet zó gigantisch veel voorstellen, hij haalt sowieso geen 1:1 vergroting, maar het werkt best aardig. Toch is voor het echte macrowerk een echte macro-objectief aan te raden. Al met al een mooi startobjectief voor degenen die niet zo'n ruim budget hebben.
pricewatch: Sigma 70-300mm f4.0-5.6 DG APO Macro (Canon)
«^
Sigma 70-300mm f4-5.6 DG OS
De opvolger van de oude vertrouwde budget telezoom van sigma, de 70-300 DG (non-apo design).
Deze nieuwe telg, met optische stabilisatie heeft een nieuw optisch design gekregen, waardoor hij beter presteert dan zijn voorganger. Zo is de CA dusdanig laag dat het niet storend is en is hij een stuk scherper.
Wel blijft hij, net als andere budget telezoom lenzen, beter presteren wanneer je hem een stopje afstopt.
Zijn stabilisatie en compacte design maakt hem breed inzetbaar, ook om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie. De bouw en finish van de lens zijn bovengemiddeld goed voor zijn klasse, de bokeh (onscherpte rendering) is prima en hij kan vrij dichtbij focus (close-up mogelijkheden, geen echte macro).
Zijn minder sterke punten zijn punten die je bij veel budget lenzen vind, een relatief trage focus (lang focuspad), draaiend frontelement en zoals gezegd wat softer wide-open.
«^
Tamron AF70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro
De Tamron 70-200/2.8 is alles wat je van een 70-200/2.8 mag verwachten; optisch dik in orde op alle optische vlakken. Dit is een werkpaard voor een professional, dus hij moet gewoon goed zijn. Extra voordelen ten opzichte van de concurrentie zijn het relatief lage gewicht, de korte minimale scherpstelafstand en de lage prijs. Het objectief heeft eigenlijk maar één nadeel: de luidruchtige en relatief trage AF motor.
pricewatch: Tamron AF 70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro (Canon)
«^
Tamron 70-200 mm f/2.8 VC USD
De opvolger van de vorige 70-200 die bekend stond om zijn relatief goede beeldkwaliteit maar ondermaatse autofocussnelheid. Met deze lens is dat dankzij de USD-motor een stuk sneller, hoewel nog niet razendsnel. De scherpte laat op f/2.8 vooral in de hoeken te wensen over en op 200 mm ook in het midden, maar verbetert snel bij het afstoppen. CA is geen probleem, enige vignettering is wel aanwezig.
pricewatch: Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD

Review op Photographyblog.
« · ^
Tamron AF70-300mm f/4-5.6 LD EOL
Dit objectief is opgevolgd door de Tamron AF70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro. Dit objectief moet het doen zonder de macro functie en mist de Di coating. Het objectief dient afgestopt te worden naar f/8 voor goede resultaten. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig.
«^
Tamron AF70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro
Dit objectief is de opvolger van de Tamron AF70-300mm f/4-5.6 LD. Het is een goedkoop teleobjectief met zeer redelijke prestaties. Het objectief wordt boven de 200 mm duidelijk minder scherp, maar levert zelfs dan nog redelijke prestaties. De scherpte onder de 200 mm is zelfs goed. Zoals te verwachten is bij een objectief in deze prijsklasse is CA wel een probleem. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig. Het leuke van dit objectief is de 1:2 macro vergroting die je ermee kunt halen.
pricewatch: Tamron AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di LD Macro (Canon)
«^
Tamron SP 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD
Een nieuwe lens van Tamron, en de eerste met de zogenaamde USD-motor aan boord. Deze "Ultra Sonic Drive" zorgt voor een stille en vrij snelle autofocus. De scherpte van deze lens lijkt behoorlijk goed te zijn, ook voorbij de 200mm. Algeheel lijken de optische prestaties zich te kunnen meten met de Canon EF 70-300mm f/4-5.6 USM IS.
pricewatch: Tamron 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD (Canon)
« · ^
Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III (IS) (USM)
Drie objectieven in één post; de Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III, de Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM en de Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III IS USM. Optisch gezien zijn er geen grote verschillen tussen de 3. De objectieven presteren redelijk in het gebied van 75-200 mm, maar daarna gaat het erg hard bergafwaarts. De bouwkwaliteit van de standaard versie en van de USM versie zijn redelijk, die van de IS USM versie is aanmerkelijk beter. Alle objectieven hebben bovengemiddeld last van chromatische abberaties. Het enige noemenswaardige verschil tussen de standaard versie en de USM versie is dat de laatste een micro-USM motor aan boord heeft zitten. Dit levert met name een stillere AF op. Het grootste voordeel van deze objectieven is het aantrekkelijke bereik voor een gunstige prijs met een lage gewicht.
De IS USM versie heeft een aanzienlijk betere bouw dan zijn directe broertjes. Daarnaast is het objectief voorzien van een IS unit, wat uiteraard bijdraagt aan een hoger percentage scherpe foto's. Van de drie objectieven is de IS USM versie niet meer verkrijgbaar. Deze is vervangen door de -optisch veel interessantere- 70-300 IS USM.
Bij alledrie de objectieven is een zonnekap een losse accessoire.
pricewatch: Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III
pricewatch: Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM
«^
Tokina AT-X 828 AF PRO 80-200mm f/2.8 EOL
Dit objectief is momenteel EOL en is derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Zoals bijna alle Tokina objectieven is het zeer solide gebouwd, is het objectief erg scherp en heeft het wat meer last van CA dan de concurrentie. Het belangrijkste nadeel van het objectief is de relatief trage AF motor, het belangrijkste voordeel de prijs.
«^
Sigma 100-300/4 EX APO DG
Een onvolprezen stuk glas van Sigma. Een lens die qua bouw niet onderdoet voor een canon L lens en qua optische prestaties ook niet. Ragscherp, ook op 300mm f/4. Ontzettend fijne lens, die fysiek helaas wel vrij fors is, nog een stapje groter dan de 70-200's van de verschillende merken. Zijn bereik van 100-300mm maakt hem geschikt voor het echte tele werk, van vogels en wildlife. Voor portretten e.d. is hij veel te groot en lomp.
Zijn constante diafragma van f/4 maakt hem tevens geschikt voor een 1.4 tele converter, met behoud van AF op een consumenten dslr. Daarbij komt nog eens dat de AF in dit objectief bijzonder rap zijn werk doet. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel, hij mist een beeldstabilisator. Heb je een stevig stukje glas nodig en is 300mm wat je nodig hebt, dan is deze lens een echte aanrader.
pricewatch: Sigma 100-300mm f4.0 EX DG APO IF HSM (Canon)
«^
Sigma 120-300 mm f/2.8 DG OS HSM
Opvolger van de unieke 120-300 f/2.8 DG HSM. Optisch is deze nog een stukje beter en vooral de centrumscherpte kan concurreren met de primes. Het is een flinke jongen, maar dat kan ook niet anders met de mogelijkheid tot 300mm f/2.8. Teleconverters schijnen ook nog prima te werken op dit objectief, zodat je een gestabiliseerde 420mm f/4 of 600mm f/5.6 hebt.
Voor echt randscherpte kan beter gekeken worden naar een 300/2.8 prime, maar je levert dan wel de flexibiliteit in van de zoom.
De prijs is ook een flink pluspunt, want deze ligt een redelijk stuk lager dan de ongestabiliseerde 300/2.8.
pricewatch: Sigma 120-300mm F2.8 EX DG APO OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 120-300mm F2.8 DG OS HSM Sports
Dit is ondertussen de 4de versie van de 120-300mm en heeft net zoals zijn voorganger stabilisatie aan boord wat erg fijn is op de wat langere brandpuntsafstanden. Niet alleen het uiterlijk is veranderd, maar ook optisch is de 120-300 aangepakt. Bij de oudere modellen was de centrumscherpte wel op orde maar lieten de hoeken op full frame het afweten. Bij deze "Sports" uitvoering is de hoekscherpte wide-open al erg goed en zelfs op 300mm meteen al goed bruikbaar. Enkel de Canon 300mm f/2.8L IS doet het nog wat beter, maar die mist weer de flexibiliteit van de zoom. De combinatie met een 1.4x teleconverter is ook erg goed, maar bij een 2.0x teleconverter moet er afgestopt worden tot f/8 om tot scherpe platen te komen.
pricewatch: Sigma 120-300mm F2.8 DG OS HSM (Canon)
« · ^Deze zoomobjectieven lopen door boven de 300 mm waar de consumentenobjectieven meestal ophouden. Vaak worden deze objectieven dermate groot dat ze voorzien zijn van een statiefgondel. Hiermee wordt het zwaartepunt van de combinatie camera en objectief wat naar voren geplaatst waardoor de balans veel beter wordt. De toepassing van deze objectieven ligt met name in het gebied van sport en dierenfotografie. Als het in je budget past word je erg blij als je een dergelijk objectief mee kunt nemen op safari bijvoorbeeld.Sigma 50-500mm f/4.0-6.3 EX APO DG RF HSM
De Sigma 50-500 is geweldig qua bereik, en ondanks de extreme zoommogelijkheden van de lens presteert hij optisch zeer netjes. Dit objectief was 10 jaar geleden een van de weinig objectieven in dit bereik en was ook nog eens zeer betaalbaar. Er zit wél HSM op waardoor de focussnelheid zeer acceptabel is, helaas ontbreekt alleen de OS functie op deze lens. Hierdoor valt alleen met voldoende licht uit de hand te schieten, dus neem je statief mee als je met de jongen op stap gaat. Vergis je niet, het ding weegt 1,8KG, dus een stevig statief is een vereiste. In tegenstelling tot 10 jaar geleden is dit objectief tegenwoordig niet meer de enige logische keuze; er zijn een aantal objectieven bijgekomen in hetzelfde bereik. Met name de Sigma 150-500 is een zeer aantrekkelijk alternatief.
pricewatch: Sigma 50-500mm f/4.0-6.3 EX DG APO RF HSM (Canon)
«^
Sigma 50-500mm f/4.5-6.3 APO DG OS HSM
De opvolger van de versie zonder OS. Sigma claimt dat er tot 4 stops winst kan worden behaald. De HSM zorgt voor een stille en vrij snelle autofocus. Toch wil de autofocus nog wel eens zijn doel missen, wat veroorzaakt kan worden door het maximale diafragma van f/6.3 in het telegebied. Het objectief komt overigens alleen in de buurt van de 500mm als er op oneindig wordt gefocust. Dichterbij zit het meer rond de 400mm. Vooral richting de 500mm heeft het objectief ook last van CA. De scherpte is in het midden vrij goed voor een zoomlens. Aan de randen is afstoppen vereist voor betere prestaties. Filters kopen is wel een uitdaging met een diameter van 95mm!
pricewatch unsorted: Sigma 50-500 / 4,5-6,3 DG OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX APO OS RF
De Sigma 80-400mm OS is de tegenhanger van de 100-400 en ook deze voorziet in beeldstabilisatie, maar dan onder de naam OS. Deze technologie levert circa 2,5 tot 3,5 stop extra marge op en vergemakkelijkt het uit de hand schieten op de langere focale lengtes. Deze lens is wel circa €500,- goedkoper dan de Canon, maar hij beschikt helaas niet over USM/HSM waardoor hij aanzienlijk trager focust. Optisch gezien is het geen hoogvlieger. Gezien het relatief kleine prijsverschil is het raadzaam om verder te kijken naar bijvoorbeeld de Sigma 150-500 of de duurdere Canon 100-400.
pricewatch: Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX DG APO OS RF
«^
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
De Canon 100-400mm is behoorlijk veel gebruikt objectief voor deze doeleiden, onder andere omdat hij voorzien van van IS (2 stops) Op deze focale lengtes is het zéér lastig uit de hand schieten zonder IS, of er moet veel licht aanwezig zijn waardoor het wel kan. Deze lens beschikt over een pomp-zoom mechanisme, in plaats van het draaimechanisme waar de meeste lenzen van tegenwoordig over beschikken. Het voordeel is dat je heel snel kunt zoomen, ten koste van een stuk precisie en het risico dat hij stof opzuigt is groter dan bij een draaizoom. Optisch is dit objectief een van de scherpste ultrazoom objectieven, hoewel de verschillen met de goede objectieven van de concurrentie klein zijn!
pricewatch: Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
«^
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM
Al zolang ik me serieus bezig houdt met fotografie wordt er al gesproken over de opvolger van de Canon 100-400 IS. Nu hij er is, is natuurlijk de vraag: is ie beter? Kort antwoord: Ja! De scherpte is vooral wide-open een flinke verbetering en ook met teleconverter is de scherpte toegenomen. De stabilisatie is sterk verbeterd van 2 naar 4 stops en de minimale focusafstand is ook behoorlijk gereduceerd. Het reguliere draaifocussysteem i.v.m. het oude push-pull systeem is voor sommigen een voordeel en voor anderen een nadeel. De prijs ligt niet astronomisch hoog. Iets wat een meevaller is, gezien de prijzen van recente L-lenzen.
pricewatch: Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM
«^
Sigma 120-400/4.5-5.6 APO DG OS HSM
Een betaalbaar ultra-tele objectief van SIgma met een snelle AF motor en een beeldstabilisator. Dit grote objectief heeft een aantrekkelijk bereik, omdat het voorbij de consumenten-afstand van 300 mm gaat. Echter, helaas gaat de beeldkwaliteit van dit objectief juist aan het lange eind (>200 mm) (hard) achteruit. Tot 200 mm zijn de resultaten prima, maar daarboven gaat de scherpte verloren. Dit is uiteraard erg jammer aangezien veel mensen dit objectief zullen kopen vanwege de 400mm stand. Ook is vignettering op een fullframe camera een probleem. Het objectief heeft een goede OS unit en ook de minimale scherpstelafstand is prettig kort.
pricewatch: Sigma 120-400mm f4.5-5.6 APO DG OS HSM (Canon)
«^
Sigma 150-500/5-6.3 APO DG OS HSM
Dit objectief gaat tot een ongelooflijke 500mm. Voor mensen voor wie een Canon 500/4.0 of Sigma 500/4.5 iets buiten budget valt is dit het objectief om te kopen. De beeldkwaliteit is de beste van alle super telezoom objectieven. De beeldkwaliteit na 400mm vervalt weer wat, maar zelfs op 500mm is de scherpte nog goed. Verder is het objectief voorzien van een rappe AF en goede OS unit. Nadelen zijn de filtermaat van 86mm en het gewicht van het objectief. De belangrijkste concurrent is de Canon 100-400. De verschillen tussen beide objectieven zijn erg klein. De Canon heeft het voordeel van iets meer resolutie (erg klein verschil) en de lichtsterkte op de 400 mm stand is bij de Canon iets gunstiger. De Sigma heeft daartegenover een aantrekkelijker bereik en prijs staan. Al met al een erg moeilijke keuze.
pricewatch: Sigma 150-500mm f5-6.3 APO DG OS HSM (Canon)
«^
Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Contemporary
Deze lens gaat de concurrentie met de Tamron 150-600 rechtstreeks aan. Helaas zijn er op het moment van schrijven nog geen reviews van deze lens verschenen, zodat er ook geen vergelijking gemaakt kan worden met de Tamron of de oude Sigma 150-500 OS.
Er is op het moment van schrijven nog geen pricewatch vermelding van deze lens.
«^
Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sports
Sigma kwam met 2 varianten van de 150-600 en dit is de duurdere (2x duur), grotere en zwaardere variant. Daarnaast is deze lens optisch ook dik in orde. Verwacht geen prime hoekscherpte, maar toch is deze lens zonder af te stoppen al heel goed, vooral aan het langere eind. Dat laatste is wat verrassend omdat de meeste zoomlenzen juist aan het lange eind vaak het minst presteren.
Bijna alle optische eigenschappen zijn goed (wel wat meer last van vignetting dan de Tamron) en ook het autofocussysteem schijnt goed te werken bij een bewegend onderwerp.
Omdat de lens nogal zwaar is, is het misschien verstandig om goed na te denken voor je deze lens verkiest boven de Tamron of Sigma C 150-600mm. Vrolijk rondlopen met de lens aan je camera is er niet echt bij, dus een statief of monopod is bijna verplicht.
pricewatch: Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sports (Canon)
«^
Tamron SP 150-600mm F/5-6.3 VC USD[/anchor]
Deze Tamron zorgde ervoor dat ze bij Sigma wakker werden en een vervanging gingen ontwikkelen voor hun lange telezooms. Voor wie 400mm niet genoeg is, kan met deze Tamron gaan tot 600mm, al wijzen tests uit dat 500mm foto's extrapoleren scherper is dan met 600mm schieten.
De centrumscherpte is zeer goed over bijna het hele bereik en ook met open diafragma goed. Richting de randen scoort deze Tamron ook nog verdienstelijk, maar de hoeken zijn soft, ook met flink afstoppen. CA is goed onder controle en ook de vervorming is vrij normaal vergeleken met de concurrentie. De lens heeft wel redelijk wat vignetting en is ook gevoelig voor flares. Stabilisatie werkt tot zo'n 3,5 stops en is daarmee erg goed te noemen.
pricewatch: Tamron SP 150-600mm F/5-6.3 VC USD (Canon)
«^
Tamron SP AF200-500mm f/5-6.3 Di LD (IF)
Een zeer gunstig geprijsde super telezoom objectief. Optisch gezien is dit een zeer interessant objectief, goede scherpte, weinig vervorming en weinig vignettering. Vermeldenswaardig is het 86mm filter die je nodig hebt. Het enige minpuntje in de beeldkwaliteit is dat het objectief last heeft van wat CA. De bouw is redelijk; het objectief is licht voor zijn bereik en heeft standaard een statiefgondel meegeleverd. Het objectief wordt tijdens het zoomen aanmerkelijk langer
Het grootste gemis van dit objectief is uiteraard een gebrek aan beeldstabilisator icm de lage lichtsterkte. Dit wordt uiteraard volledig verklaard door het prijskaartje. Een tweede groot verbeterpunt is de AF accuratesse; het locken van de scherpstelling kan lastig zijn. De AF in dit objectief is van de categorie "koffiemolen", redelijk qua snelheid maar wel een beetje luidruchtig. Al met al een zeer interessant objectief voor mensen met een wat kleinere budget die geen actie foto's willen schieten!
pricewatch: Tamron SP AF 200-500mm f/5-6.3 Di LD IF (Canon)
«^[Voor 8% gewijzigd door Universal Creations op 22-02-2015 20:30]


 • Nordlys
 • Registratie: Augustus 2004
 • Niet online
Deel 3"You have got to love them or you have got to hate them." Dat lijkt een aardige omschrijving voor deze groep objectieven. Superzoom lenzen zijn lenzen met een extreem bereik (beginnend bij zo'n 7,5x zoom). In fotografische zin hebben ze veel compromissen: ze zijn niet lichtsterk, ze zijn niet superdegelijk gebouwd, meestal is de AF niet erg snel, ze zijn niet erg contrastrijk, ze hebben vervormingen, er is veel verbetering te behalen bij gebruik van een kleiner diafragma, etc. Waarom dan toch een superzoom kopen? Omdat het een compact objectief is, waarmee je zeer uiteenlopende foto's kunt maken. Ga je op reis en heb je weinig plek om fotoapparatuur mee te nemen? Heb je een beperkt budget en wil je toch een groot bereik afdekken? Een superzoom doet het allemaal. Over het algemeen hebben de goedkopere varianten geen beeldstabilisator en zijn ze optisch wat minder goed dan de gestabiliseerde, duurdere versies.Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS APS-c
De bouw van het objectief is redelijk met een kunststof omhulsel en een metalen bajonet. De AF vindt plaats met een conventionele motor en is redelijk snel. De scherpte is -mits afgestopt- goed tot zeer goed. Het objectief heeft op de 18 mm stand last van extreme vervorming. Daarnaast is vignettering over het hele bereik iets om rekening mee te houden. Net als iedere objectief in dit zoombereik heeft ook dit objectief last van CAs. Als je op zoek bent naar een allround objectief met IS en je vindt het geen probleem om het objectief minimaal een stop af te stoppen, dan is dit een geschikte kandidaat!
pricewatch: Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
« · ^
Canon 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM
Opvolger van de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS. In de naam van de nieuwe lens staat STM, wat duidt op de stappenmotor die is gebruikt voor het focussen. Deze stappenmotor is iets minder stil en snel als een USM, maar wel erg nauwkeurig, mits geplaatst op een body die de STM kan aansturen (momenteel de 650D).
Voor wie geen camera heeft met STM aansturing, biedt deze lens nog wat positieve eigenschappen. De bouwkwaliteit is prima in orde en de scherpte is over het hele bereik goed (iets wat van de voorganger niet gezegd kan worden). Daarnaast is de minimale focusafstand nog wat verkleind en het aantal (afgeronde) diafragmabladen is gestegen van 6 naar 7 wat kan bijdragen aan een wat zachtere bokeh bij het afstoppen.
pricewatch: Canon EF-S 18-135mm F3.5-5.6 IS STM
« · ^
Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS APS-c
Na de successen van 18-200 lenzen bij Tamron en Sigma ontstond er bij de OEMs uiteraard ook een behoefte om een graantje mee te pikken uit deze markt. Het gevolg is de Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS . Dit objectief is -net als alle EF-S objectieven- alleen geschikt voor gebruik op APS-C camera's van Canon. Deze 18-200 is voorzien van een beeldstabilisator (IS), is ruim 10 cm lang en weegt 595 gram. De AF snelheid is prima in orde en ook de bouw behoort tot de top van de 18-2xx objectieven. Vervormingen op 18 mm zijn behoorlijk extreem en over het algemeen genomen kan gezegd worden dat het centrum goed is, maar de randen behoorlijk achterblijven.
pricewatch: Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS
« · ^
Sigma 18-200/3.5-6.3 DC APS-c
De goedkoopste variant van de Sigma superzoom objectieven. Slechts 8 cm hoog en 405 gram zwaar. Dit maakt dit objectief zeer geschikt voor backpackers en mensen die met weinig massa willen fotograferen. Optisch gezien is het een redelijk objectief. Zwakke punten zijn de 35 mm stand (met name aan de rand) en op 200 mm. Op de 18 mm stand heeft het objectief veel last van vertekening. Qua bouw is dit objectief wat beter dan de vergelijkbare Tamron. Zo heeft dit objectief bijvoorbeeld een metalen bajonet-vatting.
pricewatch: Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC (Canon)
« · ^
Sigma 18-200/3.5-6.3 DC OS APS-c
Dit 18-200 objectief van Sigma is voorzien van een beeldstabilisator om bewegingsonscherpte tegen te gaan. Dit objectief is veel groter en zwaarder dan zijn eerder genoemde kleine broertje: 100 mm hoog (en met name 8 cm dik) en 610 gram zwaar. Optisch gezien is de OS variant beter dan de non-OS variant met meer scherpte in het hele bereik. Het beste resultaat wordt gehaald aan beide einden van de zoomrange. De 35mm stand blijft een zwakke plek van het objectief. De AF snelheid is redelijk, en de bouw is verrassend goed. Op het moment van schrijven is deze variant slechts een paar tientjes duurder dan de versie zonder OS en als het extra gewicht geen probleem is, dan is het absoluut aan te bevelen om de variant met OS te pakken.
pricewatch: Sigma 18-200mm f3.5-6.3 DC OS (Canon)
« · ^
Sigma C 18-200 mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM
Niet zo lang geleden bracht Sigma de voorganger uit voor deze lens en was niet eens zo slecht te noemen, maar Sigma is de laatste jaren hard op weg om de kwaliteit van zijn lenzen op het hoogste niveau te brengen. En dat is met deze superzoom ook aardig gelukt. Voor wie op zoek is naar een superzoom (niet met het grootst mogelijke bereik), kan eigenlijk niet om deze Sigma heen. Op vele fronten beter dan de concurrentie en de prijs is ook nog behoorlijk netjes gezien de prestaties.
Momenteel staat er nog geen goede vermelding van deze lens met Canonmount in de pricewatch, maar kost ongeveer €360.
« · ^
Sigma 18-250/3.5-6.3 DC OS HSM APS-c
Deze superzoom van Sigma is optisch nauwelijks een verbetering t.o.v. de Sigma 18-200 OS, maar biedt wel 50mm aan het lange eind extra. De pluspunten: goede bouwkwaliteit zonder zoomcreep, snelle en stille autofocus en scherpte tussen 18 en 50mm. Daarna gaat het heel hard bergafwaarts en je kunt je zelfs afvragen of de centrumscherpte nog wel voldoende is op f/8. Chromatische aberratie is ook niet echt goed onder controle.
De iets duurdere Tamron 18-270 VC PZD lijkt op het optische vlak een heel wat betere keuze, maar die heeft dan wel een minder goede autofocus en bouwkwaliteit.
pricewatch: Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM APS-c
Deze superzoom van Sigma moet de oude Sigma 18-250 OS HSM snel doen vergeten. De scherpte is behoorlijk aangepakt (wat meer vervorming is er voor terug gekomen), welke nu op gelijk en soms hoger niveau ligt dan bij de concurrentie (Canon 18-200 en Tamron 18-270). Van de "macro" aanduiding op de lens hoeft zoals wel vaker bij Sigma zoomlenzen niet al teveel verwacht worden (1:2,9), maar het is makkelijker onderscheid maken met de voorganger die niet deze aanduiding had.
pricewatch: Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM (Canon)
« · ^
Tamron AF18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Tamrons goedkoopste, kleinste en lichtste superzoom lens. Het objectief meet 74 mm hoog en weegt net geen 400 gram. Een ideale reisgenoot dus. Over de optische kwaliteiten kunnen we kort zijn: het is aan te bevelen dit objectief voornamelijk afgestopt te gebruiken. De zwakste plekken zijn 18 mm (de randen) en 200 mm. Qua bouw is de Tamron wat minder overtuigend dan de vergelijkbare Sigma, maar vanwege de betere AF prestaties wordt de Tamron als de betere van de twee gezien. Als extra bonus blijkt dat in de praktijk de Tamron stiekem net ietsje langer is dan de Sigma (de 200mm is dus stiekem ietsje meer).
pricewatch: Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Canon)
« · ^
Tamron AF18-250mm f/3.5-6.3 Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Dit 14x zoom objectief is een beetje vreemde eend in de bijt. Tamron is de enige fabrikant die een dergelijk objectief op de markt heeft zonder dat deze is voorzien van een beeldstabilisator. Desalniettemin heeft Tamron het voor elkaar gekregen om dit objectief bijzonder klein en compact te houden. Het meet slechts 83 mm hoog en weegt slechts 430 gram. Nog vreemder wordt het wanneer je naar de optische kwaliteiten gaat kijken. Die zijn namelijk heel aardig en beter dan menig 18-200 objectief. Alleen op de 250mm stand worden de prestaties wat minder, maar verder presteert het objectief verrassend constant. Vertekening is alleen op de 18 mm bovengemiddeld. AF snelheid en bouw zijn redelijk. Als je een superzoom zoekt en kunt leven zonder een beeldstabilisatie dan is dit een uitstekende keuze.
pricewatch: Tamron AF 18-250mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Canon)
« · ^
Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro APS-c
De Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro verdient in de eerste plaats een erkenning voor de naam van het objectief. Zeg dit maar eens 10x achter elkaar op! Dit objectief wijkt af van de twee kleinere broertjes uit de reeks, aangezien het groter (ruim 10 cm hoog) en zwaarder (550 gram) is en voorzien is van een beeldstabilisator. Op het moment van schrijven (december 2009) is dit objectief de beste 18-2xx lens die je kunt krijgen voor op een Canon camera. Grote vervormingen op 18 mm en veel chromatische abberaties boven de 200 mm, maar verder is de beeldkwaliteit beter dan de concurrenten.
pricewatch: Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro (Canon)
« · ^
Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD APS-c
Dit objectief is de jongste Tamron superzoom. De PZD in de naam staat voor "Piezo Drive", een speciaal soort ultrasone motor die wat kleiner gemaakt kan worden. Het zorgt ervoor dat de autofocus sneller en stiller is dan bij zijn voorgangers. Dit objectief is ook kleiner dan zijn voorganger. Door de nieuwigheid is er nog maar weinig over de prestaties bekend, uit voorbeeldfoto's blijkt dat het objectief in staat is om scherpe foto's te maken, ook op 270mm. Enige variatie tussen verschillende exeplaren lijkt er wel te bestaan.
pricewatch: Tamron 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD (Model B008)
« · ^
Tamron 16-300mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD
Misschien wel de best presterende superzoom met een bereik tot 300mm. Scherpte is goed, al vragen de langere brandpuntsafstanden wel wat afstoppen en zijn de uiterste hoek niet heel scherp te krijgen (dat is een probleem bij zo'n beetje alle superzooms). CA is ook een probleem boven de 200mm. Vignetting en flares zijn aardig onder controle, maar de vervorming op 16mm is wel flink. De autofocus is niet razendsnel, maar doet zijn werk wel accuraat en redelijk stil. De stabilisatie werkt erg goed met zo'n 3,3 stops.
pricewatch: Tamron 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD (Canon)
« · ^
Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM
Wie wat meer mm's nodig heeft dan de 18-200 van Sigma kan leveren, zou eens kunnen kijken naar deze lens. Hij presteert iets beter dan de Tamron 18-270 PZD en in vergelijking met de Sigma C 18-200 OS presteert deze lens gek genoeg op de kortere brandpuntsafstanden (t/m 50mm) beter, maar op de langere brandpuntsafstanden minder goed. Het is dus vooral de vraag wat je meer nodig denkt te hebben. Afstoppen tot f/8 levert op alle brandpuntsafstanden fors betere prestaties aan de randen van het frame. CA en vervorming zijn vergeleken met de concurrentie goed onder controle.
pricewatch: Sigma 18-300mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM (Canon)
« · ^
Tamron 28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) MACRO
Superzoom die ook op fullframe past. Op een cropcamera is de 28mm misschien wat te weinig groothoek waardoor er alsnog misschien een extra lens moet aanschaffen. Op fullframe is het bereik natuurlijk ideaal, van groothoek tot tele, en zelfs close up kan worden gedaan met deze lens. Interne stabilisatie (+/- 3 stops) zorgt ervoor dat de lens nog bruikbaarder wordt. Nadelen zijn, zoals wel vaker bij superzooms, de geringe lichtsterkte, niet al te beste scherpte en purple fringing. Enige concurent op fullframe is de Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM welke meer dan 3x zoveel kost.
pricewatch: Tamron AF 28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) Macro
« · ^
Tamron 28-300mm f/3.5-6.3 Di VC PZD
Een fullframe superzoom lens. Canon en Nikon hebben er ook allebei een 28-300 in hun assortiment. Er zijn niet veel reviews van de Tamron, maar wat er is, is tegenstrijdig (kwaliteitscontrole is wel vaker een probleem bij Tamron). De scherpte is goed op korte brandpuntafstanden, maar in het telebereik moet er heel flink afgestopt worden. Vignetting is flink. Vervorming en flare-gevoeligheid zijn wel iets beter dan de concurrentie.
Je moet jezelf bij superzooms altijd afvragen of het niet toch beter is om met 2 lenzen rond te lopen. 2 lenzen zijn wel zwaarder en nemen meer ruimte in beslag, maar je hebt er toch maar 1tje op je camera zitten en daarnaast laat deze superzoom zien dat de beeldkwaliteit in het telebereik een stuk minder is dan met een dedicated telezoom.
pricewatch: Tamron 28-300mm F/3.5-6.3 Di VC PZD (Canon)
« · ^
Een fisheye combineert een zeer korte brandpuntsafstand met een tonvormige vertekening. Er zijn 2 soorten (eigenlijk 3 maar goed): de circulaire en de rectilineaire. De circulaire geeft een cirkelvormige afbeelding met zwart er omheen. De beeldhoek is vast, bijvoorbeeld 180° horizontaal, verticaal en diagonaal.
Om toch een volledig frame van een 35mm rolletje te belichten kwamen de rectilineaire fisheye lenzen, deze hebben een beeldhoek van bijvoorbeeld 180° diagonaal maar minder verticaal en horizontaal.
Cropcamera's hebben een kleiner brandpunt nodig dan fullframe camera's om een bepaalde beeldhoek te krijgen
Sigma 4.5/f2.8 EX DC Circulair Fisheye HSM APS-c
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 4.5mm f/2.8 EX DC Circular Fisheye HSM (Canon)
« · ^
Peleng 8mm f/3.5 Circulair Fisheye
Een echte fun-lens, uit de voormalige USSR. Voordat Sigma en Tokina met hun circulaire fisheyes uitkwamen was dit de enige manier om een beeldhoek van 180 graden te verkrijgen op een canon body.
Deze lens moet 't vooral van z'n prijs hebben, want optisch is ie niet zo geweldig; hij heeft erg veel last van flares en 't contrast en de scherpte blijft bij alle diafragmawaarden matig. De volledig handmatige bediening (diafragma en scherpstellen) zit minder in de weg dan je zou denken, want de scherptediepte bij 8mm is bij bijna elk diafragma enorm. De sluitertijd rekent je body wel netjes automatisch uit.
« · ^
Sigma 8/3.5 EX DG Circulair Fisheye
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 8mm f3.5 EX DG Circular Fisheye (Canon)
« · ^
Samyang 8mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye

Deze 8mm fish-eye lens is zoals wel meer van de lenzen van deze Zuid-Koreaanse fabrikant ook bekend onder vele andere merknamen zoals Walimex en Vivitar. De lens heeft geen enkele elektronische verbinding en moet dus ook volledig met de hand bediend worden. Wat daar echter tegenover staat is de zeer zachte prijs (op moment van schrijven ongeveer 290 euro) en de lens is gelukkig ook makkelijk verkrijgbaar. Dit maakt deze lens tot een van de populairste fish-eye lenzen op dit moment.
De lens zelf heeft een zeer robuste bouw en de handbediende onderdelen lopen zeer soepel (focus-ring) of juist met degelijke klicks (diafragma-ring). De rectangulaire fish-eye lens geeft op Canon crop een beeldhoek van 167 graden met een bijna stereographische projectie. Hierdoor lijkt de vervorming minder extreem dan bij concurrenten met vergelijkbare beeldhoek. De lens is zeer scherp zodra deze wordt afgestopt naar 5.6, maar heeft wel last van CA en flare. Dit blijft echter binnen de perken en is iets dat bij veel fisheyes een zwakke plek is.
Uit de doos is de lens niet geschikt voor FF door de ingebouwde zonnekap. Met een kleine chirurgische ingreep is deze echter te verwijderen waarna (uiteraard met vignet) deze lens ook op FF te gebruiken is.
pricewatch: Samyang 8mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye Canon
« · ^
Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM
Redelijk uniek is deze Fisheye zoomlens, waar er maar 1 andere van is: de Pentax/Tokina 10-17mm. Maar dit is een objectief dat ook op fullframe werkt. Ook al is dit objectief een zoomobjectief, toch zal het objectief waarschijnlijk vaak maar in 1 stand gebruikt worden door Fullframe camera's: 15mm. Dit is namelijk de enige beeldvullende stand. Op aps-c is het objectief tot 10mm goed beeldvullend bruikbaar (er zit zelfs een zoom limiter hiervoor op). De centrumscherpte is voortreffelijk, maar de randen komen pas met afgestopt diafragma tot redelijk niveau. CA is redelijk nadrukkelijk aanwezig, maar zeer ongevoelig voor flares.
pricewatch: Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM
« · ^
Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye
Fisheye met EF mount, dus geschikt voor fullframe. Wijder dan de 14mm L, als je het perspectief corrigeert krijg je het equivalent van een 12 a 13 mm lens. Nadeel van deze correctie is dat de hoeken wat softer worden. Uiteraard past de lens ook op cropcamera's, maar het fisheye effect wordt wel een stuk minder. De bouwkwaliteit van de lens is aardig, meer niet. Focusring voelt wat stroef en de focussnelheid is ook niet al te hoog. Wanneer je hem gebruikt op fullframe word je getrakteerd op zeer goede hoekscherpte, zelfs op f2.8. Vignetting is minder aanwezig dan zijn soortgenoten en verdwijnt geheel als je hem afstopt. Filtergebruik is niet mogelijk, voorop past geen schroeffilter en achterin passen geen gelatinefilters.
pricewatch: Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye
« · ^
Sigma 15/2.8 EX DG Diagonal Fisheye
Naast de Canon 15mm Fisheye is deze Sigma een goed(koop) alternatief voor wie een 180 graden kijkhoek met AF op 15mm wil. Optisch zijn de lenzen nagenoeg identiek, de hoeveelheid flare en de beeldkwaliteit zijn bijzonder vergelijkbaar, bovendien zijn beide bruikbaar voor fullframe camera's, waar sommige fisheyes dat niet zijn.
De Canon-variant focust iets sneller en de bouw is een stuk beter, maar dat rechtvaardigt het prijsverschil (vaak zo'n 50%!) in mijn ogen [of: over het algemeen] niet. De Sigma heeft naast een iets minder stevige bouw overigens ook een nogal slechte finish: de gebruikte verf/lak laat snel los.
Gebruik van filters is niet mogelijk in de nieuwere serie Sigma's, de oudere versies kunnen wel minifilters in geschoven worden aan de achterzijde, hoewel deze nagenoeg niet te vinden zijn.
pricewatch: Sigma 15mm f2.8 EX DG Diagonal Fisheye (Canon)
« · ^
Zenitar 16mm f/2.8 Fisheye
Een 16mm fisheye, ook uit rusland. Deze geeft op full-frame een beeldhoek van 180 graden. Op een crop-camera is het fisheye effect een stuk minder zichtbaar. De lens is met open diafragma redelijk soft en contrastloos, maar als je 'm knijpt wordt de beeldkwaliteit prima en zelfs erg goed bij f/11. Bij deze lens zal je met een ring op de lens 't diafragma moeten instellen (de zoeker wordt dan ook donkerder) en handmatig moeten scherpstellen. Dit is vrij eenvoudig met de duidelijke afstandmarkeringen op de lens. De sluitertijd wordt netjes door je camera uitgerekend.
Alternatieven zijn de 15mm fisheye lenzen van Sigma en Canon, welke beide optisch een stukje beter zijn en autofocus bieden, maar wel wat duurder zijn.
« · ^Voor eigenlijk elke macro lens geldt dat hij ragscherp is. Een macro lens is daarvoor geoptimaliseerd. De onscherpte rendering, bokeh, is ook iets wat bij macro lenzen vrij goed gaat, maar waarbij je moet onthouden dat een lens met een grotere focale lengte het altijd makkelijker heeft op dit gebied.
Macro lenzen hebben een lange focus slag, waardoor de meesten vrij langzaam focussen. Een beperkte oplossing hiervoor is de focus-limiter, die de meeste macro lenzen hebben. Je hakt je focuspad daarmee in tweeën (of echt macro afstanden, òf close-up tot infinity) en geeft de camera de mogelijkheid om ongeveer 2x zo snel een focus te vinden. Veel zoom lenzen hebben een macro aanduiding, maar een echte macro lens is een lens die een 1:1 vergroting kan halen (bijv 1 cm groot beestje wordt ook 1cm groot op de sensor geprojecteerd door de lens)
De populairste macro lenzen zitten rond de 100mm, waardoor de lens ook, terecht, vaak wordt ingezet voor portretten.

Voordat je een macro objectief koopt zijn een aantal zaken belangrijk. Bedenk jezelf welk brandpunt je nodig hebt: hoe kleiner je brandpunt hoe dichter je bij je onderwerp werkt. Dit heeft twee nadelen: ten eerste kun je beestjes wegschrikken en ten tweede kun je in je eigen schaduw werken. Je kunt op de site vaak vinden welke afstand de minimale werkafstand is. Houd hierbij rekening dat dit gemeten is vanaf je sensor. De afstand van de sensor tot aan de rand van de behuizing plus de maximale lengte van je objectief bepalen hoeveel cm je nog over hebt achter je lens. Het tweede wat erg belangrijk kan zijn is de aanwezigheid van een focus limiter. Deze hakt het bereik in tweeën. Of de AF werkt over het hele bereik of alleen vanaf een bepaalde afstand tot oneindig. Omdat voor macro fotografie precies scherpstellen erg belangrijk is, heeft de scherpstelring een groot pad. Het scherpstellen over het hele pad duurt dan ook lang. Als je hem voor andere doeleinden dan macro gebruikt, kan het zeer handig zijn om een focus limiter te hebben. Controleer dus of het objectief dat heeft (als het voor jou belangrijk is). Het laatste aspect is een statiefgondel. Door een statiefgondel wordt de balans van camera plus objectief beter verdeeld op je statiefkop. Niet alle objectieven beschikken over deze mogelijkheid en of deze accessoire wordt meegeleverd is ook verschillend. Kijk dit na voordat je een lens koop (indien het belangrijk is voor je).


In de OP staan bewust geen macro lenzen van 50mm of minder. De reden hiervoor is dat de meeste mensen dit geen fijn brandpuntsafstand vinden om macro te fotograferen. Door de erg kleine werk afstand tot je onderwerp, verjaag je al snel beestjes. Daarnaast kan je minder goed je onderwerp isoleren van je achtergrond (minder tele geeft automatisch minder onscherpte in de achtergrond). Daarnaast halen de meeste macro lenzen van 50mm of minder geen 1:1 vergroting, wat toch wel een kenmerk van een echte macro lens is.
Kortom, voor de meeste mensen zijn 50mm macro lenzen niet de meest geschikte keuze en daarom zijn ze niet los behandeld in de OPCanon EF-S 60mm 2.8 USM Macro APS-c
Een niet zo heel bekende macro lens op tweakers. Ook een relatief nieuwe lens. Zijn sterkste punt is misschien wel zijn prijs. In verhouding tot macro lenzen rond de 100mm is deze lens al snel 100 euro goedkoper en dat maakt deze lens interessant. Optisch een prachtige lens met goed contrast en scherpte (zoals alle macro lenzen eigenlijk). Maar ook nog eens met een USM motor, waardoor hij vrij vlot kan focussen en dat maakt hem geschikt voor portretten. Kortom, een fijn pakket in één lens.
Zijn grootste nadeel is zijn focale lengte van 60mm. Ondanks zijn mooie bokeh is het met deze lens moeilijker om een rustige onscherpe achtergrond te creëren, omdat hij minder het tele-perspectief heeft wat veel van zijn langere broertjes/concurrenten wel hebben. Als je zeker weet dat je een macro lens zoekt die rond de 60mm zit, dan is deze lens zeker een aanrader.
pricewatch: Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM
« · ^
Tamron SP AF60mm f2 Di II LD (IF) 1:1 Macro APS-c
Dit -relatief nieuwe- macro objectief van Tamron levert een extra stop lichtsterkte op t.o.v. andere macro objectieven. Het voordeel hiervan is de helderdere zoeker en een kortere scherptediepte. De prestaties zijn zeer hoog en de bokeh is heerlijk zacht. Velen zijn echter van mening dat het objectief op dit moment (januari 2010) nog veel te duur is (een vergelijkbare Canon is momenteel verkrijgbaar voor ruim 100 euro minder) zonder hiervoor heel veel meerwaarde te bieden.
« · ^
Canon MP-E 65mm f/2.5 1-5x Macro
Dit stukje glas is uniek in zijn soort. Dit macro objectief heeft een minimale vergroting van 1x en een maximale vergroting van 5x. In het laatste geval staat een onderwerp 5 keer zo groot op de sensor dan dat het in werkelijkheid is. Dit objectief heeft dan ook geen zoom en ook niet echt een scherpstelling. De gangbare werkwijze is om de vergroting in te stellen en dan de camera naar voren te bewegen totdat het onderwerp scherp is. Een andere werkwijze is om een afstand te kiezen en de vergroting te variëren totdat het onderwerp scherp is. Alleen bij gebruik van deze laatste werkwijze is de meegeleverde statiefgondel handig. Dit objectief is geschikt voor het vastleggen van de allerkleinste details! Let er wel op dat de werkafstand bijzonder klein is.
pricewatch: Canon MP-E 65mm f/2.8 Macro
« · ^
Sigma 70/2.8 EX DG Macro
Relatief nieuw macro objectief van Sigma. Uiteraard is de scherpte bij dit objectief dik in orde. De bokeh is mooi en zacht. Desalniettemin is het een vreemd objectief. De Sigma 105mm macro is momenteel (januari 2010) verkrijgbaar voor nagenoeg hetzelfde bedrag. De 70 mm is iets scherper, maar heeft meer last van CA. Daarnaast is een langer macro objectief voor velen makkelijker in gebruik (grotere werkafstand tot bijvoorbeeld insecten, kleinere DoF en minder waarschijnlijk dat je in je eigen licht werkt). De AF is accuraat, maar enigszins luidruchtig en niet bijster snel. De bouw is zeer degelijk.
pricewatch: Sigma 70mm f2.8 EX DG Macro (Canon)
« · ^
Tamron SP AF90mm f/2.8 Di 1:1 Macro
De tamron 90 lijkt de publiekslieveling met zijn aantrekkelijke prijs en goede prestaties. Van de third-party macro lenzen rond de 100mm, is deze tamron het snelst met focussen, wat erg fijn is voor de momenten dat je de lens als bijv. portret lens gebruikt. De bouw van de tamron is erg goed, net als die van zijn concurrenten. De lens wordt fysiek significant groter wanneer je dichtbij focust, een eigenschap die hij deelt met veel third-party macro lenzen. Optisch erg fijn vanwege zijn lage hoeveelheid CA. Van de third-party alternatieven rond de 100mm is dit onze aanrader.
pricewatch: Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro (Canon)
« · ^
Tamron 90mm f/2.8 Di VC USD Macro
In navolging van Canon en Sigma komt nu ook Tamron met een gestabiliseerde versie van hun middellange macro. De Tamron kan prima meekomen qua scherpte met de concurrentie. Ook andere optische eigenschappen zijn prima in orde. De bokeh kan helaas soms wat storend zijn, maar dat zal bij macro toepassingen zelden tot uiting komen. De bouwkwaliteit is prima, maar net wat minder dan bij Sigma en Canon. De prijs ligt momenteel wel iets hoger dan bij de Sigma, maar de Tamron heeft dan wel weathersealing i.t.t. de Sigma.
pricewatch: Tamron 90mm f/2.8 Di VC USD Macro (Canon)
« · ^
Canon EF 100 2.8 USM Macro
Lange tijd Canon populairste macro lens en niet zonder reden. Optisch uitstekend (maar niet beter dan de concurrenten). Net als zijn concurrenten een goede bouw ook. Maar waar deze lens zijn meerwaarde laat zien is zijn interne focus mechanisme èn zijn USM motor die het focussen rap maakt. Daardoor is deze lens goed bruikbaar als portret lens, zeker met zijn focus-limiter actief.
Helaas is de lens wel wat duurder dan zijn concurrenten, waarbij de meerwaarde van het focussen niet voor iedereen het extra geld waard is. Bij macro fotografie blijft handmatig focussen toch de voorkeur hebben voor de meesten. Optioneel is voor dit objectief een statiefgondel verkrijgbaar. Recentelijk heeft canon een L-variant van deze lens uitgebracht, te weten de Canon 2.8L USM 2.8 macro. Die een nog betere bouw heeft en het predicaat L mag dragen.
pricewatch: Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro
« · ^Canon EF 100mm Macro L f2.8 IS USM
Volgens dpreview een van de lenzen met het hoogst oplossende vermogen die Canon ooit gemaakt heeft. Een (kleine) verbetering van Canon's al bepaald niet zielige 100mm Macro USM qua scherpte, kleuren en contrasten maar de hybride-stabilisatie en de (veel) snellere scherpstelmotor maakt het verschil (samen met de iets betere bouw en weathersealing). Sluitertijden van 1/50e seconde zijn met een 1:1 vergroting uit de hand absoluut mogelijk (dat hoef je met een "oude" 100 macro niet te proberen). De lens is dankzij de 4-stops stabilisatie en de snelle AF een aanvulling niet alleen functioneel als macro maar ook als (haarscherpe) portretlens en als gewoon "manusje-van-alles-korte-tele". Heeft nog een erg mooi bokeh ook dankzij het afgeronde 9-bladige diafragma maar is wel fors duurder dan de non-L 100 mm macro.
pricewatch: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
« · ^
Tokina AT-X 100mm PRO D 2.8 macro
Lange tijd was deze lens de goedkoopste macro lens rond de 100mm, wat hem populair maakt. Zeker gezien de kleine verschillen in de optische prestaties tussen macro lenzen. Maar, als je ze naast elkaar zet, dan valt op dat deze tokina meer CA's produceert dan zijn concurrenten (CA is bij macro fotografie wel minder een issue, door de veelal lagere contrasten in de compositie). De bouw is als vanouds bij tokina meer dan in orde. De snelheid van de AF is vergelijkbaar met de sigma 105, namelijk erg traag.
pricewatch: Tokina AT-X M100 AF PRO D 100mm f/2.8 Macro (Canon)
« · ^
Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro
Een populaire lens voor macrofotografie. De lens heeft (net als de meeste concurrenten) een fijne ergonomie door zijn enorme focusring en precieze handmatige focusmogelijkheden. Bouwkwaliteit is ook dik in orde, zoals bij de meeste pro sigma lenzen (EX aanduiding). Deze macro lens heeft AF, maar is zo traag dat je veelal beter af bent met manual focussen. Iets wat sowieso aan te raden is voor macro fotografie. De lens wordt fysiek significant groter wanneer je dichtbij focust, een eigenschap die hij deelt met veel third-party macro lenzen. Optisch erg fijn vanwege zijn lage hoeveelheid CA, maar iets minder scherp op grote diafragma's dan zijn concurrenten (bij macro niet heel belangrijk).
pricewatch: Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro (Canon)
« · ^
Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro OS HSM
Dit objectief van Sigma heeft over het algemeen goede optische eigenschappen, zoals scherpte en controle over CA. Maar ook een paar nadelen: vignetting op fullframe en flare-gevoeligheid. Maar het grootste nadeel aan deze lens is de prijs t.o.v. de concurrentie. Voor nog geen €100 meer heb je een (iets) beter presterende Canon 100L Macro.
pricewatch: Sigma 105mm F2.8 EX DG Macro OS HSM
« · ^
Sigma 150/2.8 EX DG Macro APO HSM
Deze zeer degelijk gebouwde 150mm macro van Sigma valt tussen de klassieke 100 en 180/200 mm macro objectieven in en is uniek in zijn soort. Het objectief is voorzien van een HSM motor. Deze motor is in staat erg stil -maar niet erg snel- zijn werk te doen. Dit is uiteraard handig in de buurt van insecten. Verder is het standaard voorzien van een statiefgondel waardoor de hele set mooi in balans is. De scherpte is goed en de CAs zijn netjes gecontroleerd.
pricewatch: Sigma 150mm f2.8 EX APO DG MACRO HSM (Canon)
« · ^
Sigma 150mm F2.8 EX APO DG MACRO OS HSM
Sigma heeft de oudere 150mm f/2.8 Macro opgewaardeerd met stabilisatie en wat extra gewicht. Niet alleen de stabilisatie is een pluspunt, maar ook de geweldige prestaties van deze lens. Nagenoeg geen vervorming, super apochromatisch, rand tot rand scherpte en als bonus kan deze lens ook nog prima overweg met teleconverters (zelfs 2x is goed te gebruiken).

pricewatch: Sigma 150mm F2.8 EX APO DG MACRO OS HSM (Canon)
« · ^
Canon 180mm f3.5L Macro
De Canon 180mm is de langste brandpuntsafstand in het assortiment macrolenzen binnen het Canonkamp en leent zich uitstekend om insecten en andere schuwe beestjes te fotograferen. Een langere brandpuntsafstand geeft ook een mooiere bokeh. Om even kort te vergelijken, de 180mm heeft een MFD (minimum focus distance) van 48cm, de 100mm heeft een MFD van 30cm, en een 60mm een MFD van 20cm. Echter dit is de afstand van onderwerp tot sensor ! Daar moet je dus nog de lenslengte en eventueel zonnekap van aftrekken!
De lens wordt standaard geleverd met statiefgondel (en pouch) en de bouwkwaliteit is zoals we van een L lens mogen verwachten: uitmuntend, gebouwd als een tank. Optische kwaliteit is uitmuntend, scherp van center tot corner. De lens is erop voorzien om te kunnen werken met teleconverters en wordt daarmee een 252mm f4.5 (1,4x) of 360mm f7 (2x).
De autofocus werkt in 2 ‘gebieden’. Een macrogebied en een gewoon telegebied. In elk van deze gebieden werkt de autofocus snel en accuraat (alhoewel de AF toch iets trager is dan bijvoorbeeld een 135L), echter het overschakelen tussen deze gebieden verloopt langzaam.
Al bij al is deze lens dé ultieme macrolens in het Canonkamp. Spijtig genoeg betaal je daar ook de hoofdprijs voor. Met een prijskaartje van € 1200 ligt deze lens ver buiten het budget van de meeste fotografen en kan het nuttig zijn te kijken naar Sigma of Tamron varianten.
pricewatch: Canon EF 180mm f/3.5L Macro USM
« · ^
Sigma 180/3.5 EX DG Macro APO
De langste van de macro objectieven van Sigma. Deze versie is iets ouder en wat minder lichtsterk dan de Sigma 150mm macro. De bouwkwaliteit is uitstekend en standaard wordt een statiefgondel meegeleverd. Ook dit objectief is voorzien van een stille HSM motor. De scherpte en vignettering is uitstekend, maar het objectief heeft behoorlijk last van CAs. Daarnaast is het de duurste van de drie lange macro's van Tamron en Sigma. Overall biedt de Tamron 180mm macro het meeste waar voor zijn geld.
pricewatch: Sigma 180mm f3.5 EX DG APO IF Macro HSM (Canon)
« · ^
Sigma 180 mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro
Eigenlijk volstaat de samenvatting van de review door lenstip.com.
De grootste concurrenten van deze lens zijn de Sigma 150mm f/2.8 OS en de wat oudere Canon 180mm f/3.5. Qua prijs is de 150mm wel wat aantrekkelijker en als je de extra mm's niet nodig hebt, heb je daar geen verkeerde koop, want dit objectief presteert ook erg goed.
De Canon is geen koopje en ook nog 2/3 stop trager en mist ook nog stabilisatie. Voor echte macro-fotografie is f/2.8 vs f/3.5 niet echt een groot voordeel, omdat je meestal toch flink afstopt voor DoF. Ook de stabilisatie hoeft geen groot voordeel te zijn, omdat je dan ook vaak vanaf statief werkt. Maar een dergelijke telelens kan voor veel meer gebruikt worden en dan zijn f/2.8 en stabilisatie wel welkom.
Momenteel staat dit objectief nog niet in de pricewatch.
« · ^
Tamron SP AF180mm f/3.5 Di LD (IF) 1:1 Macro
Deze bonk van een lens is een ondergewaardeerd stuk glas. Veel mensen kiezen voor de populairdere brandpunten van rond de 100 mm. Een 180mm is echter veel handiger bij he fotograferen van bewegende onderwerpen aangezien de werkafstand van circa 10 cm naar circa 30 cm verschuift! Ook is het erg makkelijk om met een 180 mm een onderwerp volledig te isoleren in de scherptediepte. Qua prijs is het verschil echter klein (atm kost dit objectief rond de 650 euro) met bijvoorbeeld een Canon 100 macro. De Tamron heeft een uitmuntende beeldkwaliteit met een prachtig zachte bokeh. De scherpte is dik in orde en ook het contrast wordt bijzonder goed gewaardeerd bij dit objectief. De bouw van de Tamron is erg goed, maar wel minder solide dan de Canon tegenhanger. Hoewel je een macro lens vaak gebruikt op de MF stand, is een minpunt van de Tamron de AF snelheid. Deze is tergend langzaam en ook mist de Tamron een focus limiter. Dit houdt in dat het objectief altijd over de hele scherpstelslag zoekt naar de juiste focus. Als hij voorbij gaat aan het scherpstelpunt, dan moet je dus wachten voordat hij er een tweede keer aan voorbij gaat. Hij wordt geleverd met zonnekap en statiefgondel.
pricewatch: Tamron SP AF 180mm f/3.5 Di LD IF Macro (Canon)
« · ^


[Voor 8% gewijzigd door Universal Creations op 22-02-2015 20:17]


 • Nordlys
 • Registratie: Augustus 2004
 • Niet online
Deel 4


Zoals het woord al zegt, kun je met deze objectieven niet zoomen. Ze beschikken slechts over 1 brandpunt. Dit levert een aantal voordelen op. In de eerste plaats zijn de optische eigenschappen vaak beter dan die van zooms (let op: dat geldt inmiddels absoluut niet meer als wetmatigheid). Er is over het algemeen minder vervorming, meer scherpte, minder CA en minder vignettering. Daarnaast is de lichtsterkte van deze objectieven vaak groter, waardoor -zeker icm meer en afgeronde diafragmabladen- de bokeh mooier en kleiner wordt. Tot slot zijn vaste brandpunten vaak kleiner dan zoomobjectieven en dit zorgt voor een low-profile look en voor minder slepen met objectieven.


Canon EF 14mm L f2.8 II USM
De wijdste autofocussende prime die Canon maakt. Optisch sterk: scherpte is goed op orde (randen zijn wat minder dan de optisch ijzersterke Nikon 14-24 2.8), kleuren en contrasten zijn ook goed maar vooral de zeer beperkt aanwezige (tonvormige) vervorming en flare-ongevoeligheid dwingt respect af (iets waar de Nikon 14-24 niet erg geweldig scoort). Zeer wijd op een FF, geweathersealed ook (ondanks het gebrek aan een filterdraad dankzij het bolvormige voorste element) en behoorlijk compact en klein. Nadelen? Erg duur, zeker in verhouding tot bijvoorbeeld de (optisch ook niet misselijke en veel veelzijdigere)16-35 L II f/2.8 of de Nikon 14-24 (die nog kan zoomen ook). Er is ook een versie I maar die is optisch (zeker qua scherpte en flare-gevoeligheid) fors minder, tenzij je het ding goedkoop kan krijgen tweedehands geen aanrader.
pricewatch: Canon EF 14mm f/2.8 L II USM
« · ^
Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC
De Samyang 14mm is een goedkoop alternatief voor de Canon 14L. De bouwkwaliteit is goed, de focusring heeft een grote slag en is dus zeer precies in te stellen. Dat komt goed van pas, want autofocus is niet mogelijk met deze lens. De lens heeft een diafragmaring om het diafragma correct in te stellen. De scherpte is zeer goed. Maximale scherpte wordt bereikt op f/5.6 en de hoeveelheid CA blijft redelijk beperkt. Is er dan niets mis met deze lens? Jawel, de vervorming is ronduit extreem te noemen. Lenstip komt op een vervorming van dik 5% op aps-c en dik 7% op full-frame! Het type vervorming is vrij ingewikkeld, maar met software wel recht te trekken. Op f/2.8 is er, vooral op full-frame, duidelijke vignettering waar te nemen. Toch is dankzij de lage prijs dit absoluut een lens om serieus in overweging te nemen.
pricewatch: Samyang Optics 14mm f/2.8 ED AS IF UMC (Canon)
« · ^
Carl Zeiss Distagon 15mm f/2.8 ZE
Eerst maar even de minpunten noemen: de prijs en vignetting.
Daar staan wel een paar stevige pluspunten tegenover. De lens is al vanaf f/2.8 al van rand tot rand scherp, bij afstoppen wordt de lens ragscherp. De vervorming is redelijk aanwezig, maar voor een ultrawide valt het wel mee. Flares en chromatische aberratie zijn ook goed onder controle.
De filtermaat is wel enorm (95mm), maar hierdoor kun je tenminste wel normaal een filter op deze lens draaien, iets wat doorgaans met ultrawide lenzen niet mogelijk is.
Er is momenteel nog geen pricewatch vermelding voor de Canon-uitvoering, enkel die van Nikon:
pricewatch: Carl Zeiss Distagon T* 2,8/15 ZF.2
« · ^
Sigma 20/1.8 EX DG Asf. RF
Deze wijde Sigma is vrij uniek dankzij lichtsterkte in vergelijking met andere 20mm lenzen. De bouw is goed dankzij de EX-afwerking, wel wat groot, maar voelt goed in balans op een Full Frame camera waar deze lens vaak voor gekocht wordt. De centrumscherpte wide-open is goed, de randen zijn tot f/2.8 een stuk minder, mede dankzij de bijna fisheye-achtige vervorming. Aangezien je voor landschappen toch f/8 of kleiner gebruikt, is dit niet zo'n euvel. Vignetting wide-open op Full-Frame is samen met de flare-gevoeligheid een behoorlijk probleem. De focusmotor is niet ultrasoon, dus wat hoorbaarder, maar zeker niet langzaam. Het wisselen van auto focus naar manueel focus gaat via een dubbel systeem van zowel een schakelaar als de focusring naar achteren klikken.
Het is vooral een lens die wide-open een apart effect geeft voor een groothoek: kleine DoF.
pricewatch: Sigma 20mm F1.8 EX ASP DG DF RF (Canon)
« · ^
Carl Zeiss Distagon 21mm f/2.8 ZE
2 stops trager dan de Canon 24mm f/1.4, een heel stuk minder wijd dan de 14mm f/2.8, geen autofocus en de prijs is nu ook niet bepaald laag te noemen. En toch heeft deze lens een aardige hoeveelheid fans en wel hierom: wijd open is deze lens van hoek tot hoek scherp en vol contrast. De kleuren zijn netjes en de chromatische aberratie blijft zeer goed binnen de perken. Flare-vrij is deze lens niet, maar de flares zijn vooral flink afgestopt erg aantrekkelijk te noemen.
De filtermaat van 82mm is niet echt klein, maar dat zie je bij meer lenzen in dit bereik.
pricewatch: Carl Zeiss Distagon T* F2.8 / 21mm ZE Canon
« · ^
Canon EF 24mm L f1.4 USM EOL
De oudere broer van de 24L II met nagenoeg dezelfde bouw (maar dan zonder weathersealing) en optisch wat minder scherpte en een stuk meer CA wide-open. Nog steeds 2 stops lichtsterker dan de snelste groothoekzoom en tweedehands (vaak) een goede deal i.v.m. de opvolger.
« · ^
Canon EF 24mm L f1.4 II USM
De meest lichtgevoelige autofocussende wide-angle prime die er op de markt is op het moment van schrijven (januari 2010) en optisch één van de kunststukjes die Canon recent geleverd heeft (en Canon's reputatie als de beste lenzenboer van Japan bevestigd). Erg scherp wide-open, weinig CA (wat aan de randen wide-open maar veel minder dan zijn voorganger), van rand tot rand haarscherp op FF vanaf f/2.8, een (met UV- of protectfilter) geweathersealde metalen bouw als een tank, een ondanks het wide-angle karakter van de lens een behoorlijk korte haalbare DoF en schitterende kleuren en contrasten zijn de kenmerken van dit fors dure optiek.

f/1.4 is natuurlijk 2 volle stops (dus 4 keer) lichtsterker dan de snelste wide-angle zooms (de 24-70'jes bijvoorbeeld) en heeft op vergelijkbare diafragma's een stuk minder vignettering, is een stuk scherper en heeft veel minder (tonvormige) vervorming. Überhaupt is tonvorming in dit optiek zeer knap onder controle gehouden. Qua veelzijdigheid ten opzichte van een zoom scoort dit optiek niet hoog maar voor wie de beste (lowlight-) prestaties wil en de beste scherpte is het tijd de portemonnee te trekken.
pricewatch: Canon EF 24mm F/1.4L II USM
« · ^
Canon EF-S 24mm f/2.8 STM
De APS-C versie van de behoorlijk populaire EF 40/2.8 STM. Dankzij het pancake design is de lens zeer compact en zeer licht. Een ideale lens om wat mee rond te lopen tijdens een stedentripje of een lange wandeling. De lens valt qua scherpte absoluut niet tegen, vooral op f/4 is de lens van hoek tot hoek scherp. CA is netjes onder controle. De autofocus werkt stil (vooral tijdens filmen met een moderne camera) en vlot. Nadeel aan het pancake ontwerp is de vignetting die op f/2.8 echt behoorlijk aanwezig is. Gelukkig verdijnt deze snel bij afstoppen naar f/4. In potentie de meest populaire prime voor Canon aps-c camera's.
pricewatch: Canon EF-S 24mm f/2.8 STM
« · ^
Canon 24 mm f/2.8 IS USM
Na 25 jaar is er een opvolger voor de oude 24mm f2.8. Naast de standaard dingen die aangepakt zijn (USM motor, nieuw lensontwerp, meer diafragmalamellen voor een betere bokeh, betere coating) is de grootste aanpassing de toevoeging van IS. Deze IS unit claimt een 4-stops verbetering, waarschijnlijk zal dit in de praktijk niet heel veel schelen. Chromatische abberatie is zeer laag, maar vignetting is vrij hoog. Pas bij f5.6 is dit niet meer zichtbaar. Scherpte is over het algemeen goed. In het centrum is alles vanaf f2.8 al okay, en vanaf f5.6 zijn de randen ook voldoende scherp. Nadeel is de toch wel forse prijs, ongeveer 650 euro voor een f2.8 non-L prime is niet voor iedereen weg gelegd

pricewatch: Canon 24mm F/2.8 IS USM

Reviews op digifotopro, Photographyblog en lenstip
« · ^
Sigma 24/1.8 EX DG Asf. Macro
Voor wie op Full Frame met zijn standaardzoom op 24mm wat lichtsterkte te kort komt is de Sigma 24 f/1.8 een uitkomst. De bouw is goed en de focussnelheid is voor een non-HSM lens redelijk goed. Er zijn helaas wel behoorlijke exemplarische verschillen qua focus nauwkeurigheid. Ook over de scherpte is niet iedereen even positief. Wide-open is de scherpte bij sommige exemplaren zelfs in het centrum onder de maat en pas bij f/2.8 op orde. Maar daar koop je geen f/1.8 lens voor. Op crop schijnt de scherpte in hoeken een stuk beter te zijn. Vignetting is beter onder controle dan met de Sigma 20mm f/1.8. Door de behoorlijke exemplarische verschillen is het zeker aan te raden dit objectief uit te proberen in de winkel, want voor dit bedrag is er geen andere lichtsterke 24mm autofocuslens te krijgen.
pricewatch: Sigma 24mm F1.8 EX ASP DG DF Macro (Canon)
« · ^
Samyang 24mm f/1.4 ED AS UMC
Samyang concurreert met deze lens wederom met een Canon L lens en ook weer doet de lens niet of nauwelijks onder voor de veel duurdere concurrentie. Wijd open is de scherpte redelijk, maar wel evenwichtig, waarbij de randen niet zo heel ver op de centrumscherpte achter lopen. Afstoppen naar f/4-f/5.6 levert de beste scherpte. Vignetting is net zoals bij de Canon 24L enorm en de CA is ook evenveel (niet slecht). Vervorming is wel wat flink, maar deze is makkelijker te corrigeren dan die van de Samyang 14mm f/2.8.
Net zoals alle Samyangs is ook deze lens manueel, zowel met focussen als met diafragma instellen.
Momenteel nog geen pricewatch vermelding
« · ^
Carl Zeiss Distagon T* 2/25 ZE
Een stop trager dan de 24/1.4 concurrentie en dat schept verwachtingen over de optische eigenschappen. Helaas kan de Zeiss 25mm f/2 die niet allemaal waarmaken. De sterke punten zijn centrumscherpte, weinig CA en flare-ongevoelig. Vignettering is flink (vooral voor een lens die een stop minder lichtsterk is) en de randscherpte houd niet over. Al met al geen slechte lens, maar gezien de prijs en f/2 moet je wel heel erg veel overhebben voor de "Zeiss look".

pricewatch: Carl Zeiss Distagon T* 2/25 ZE (Canon EOS EF)
« · ^
Canon EF 28mm f/1.8 USM
Dit is helaas een van de minst gewaardeerde lenzen van Canon, vooral omdat de prijs wat hoger ligt dan de alternatieven. Echter heeft deze lens wel positieve punten zoals een snelle Ring-USM focusmotor, goede bouwkwaliteit en een bruikbaar diafragma van f/1.8. Optisch is de lens goed, beter dan de Canon 35mm f/2.0, vergelijkbaar met Canon 50mm f/1.4 en iets minder dan de Canon 85mm f/1.8. Voor crop is het een fijne 45mm lens, uitstekend dus voor van alles en daarnaast ook bruikbaar bij een eventuele upgrade naar fullframe, wat bij de Sigma 30mm f/1.4 niet mogelijk is. Op fullframe is deze lens zeer flexibel: van portretten tot landschap. Erg goed te gebruiken op (auto)beurzen, bij diners, zonder-flits-fotografie etc. Deze lens is de juiste keuze als je opzoek bent naar snelle autofocus, stevige bouwkwaliteit en een f/1.8 diafragma. Voor de optische kwaliteit is de prijs misschien wat hoog, maar zeker een goed alternatief voor bijvoorbeeld een Canon 35mm f/2 (non-IS) of een Sigma 30mm f/1.4.
pricewatch: Canon EF 28mm f/1.8 USM
« · ^
Canon 28 mm f/2.8 IS USM
Hier geld eigenlijk hetzelfde als voor de 24mm f/2.8 IS. Ook dit is een opvolger voor de oude 28mm f2.8. Naast de standaard dingen die aangepakt zijn (USM motor, nieuw lensontwerp, meer diafragmalamellen voor een betere bokeh, betere coating) is de grootste aanpassing de toevoeging van IS. Deze IS unit claimt een 4-stops verbetering, waarschijnlijk zal dit in de praktijk niet heel veel schelen. Chromatische abberatie is zeer laag, maar vignetting is vrij hoog. Pas bij f5.6 is dit niet meer zichtbaar. Scherpte is over het algemeen goed. In het centrum is alles vanaf f2.8 al okay, en vanaf f5.6 zijn de randen ook voldoende scherp. Nadeel is de toch wel forse prijs, ongeveer 650 euro voor een f2.8 non-L prime is niet voor iedereen weg gelegd

pricewatch: Canon EF 28mm f/2.8 IS USM. Voornaamste concurrenten zijn misschien wel de oude 28/f2.8, en de 28/f1.8 welke ruim een stop sneller is, en ook nog een goedkoper.

Reviews op digifotopro, Photographyblog en lenstip
« · ^
Sigma 30/1.4 EX DC HSM APS-c
Dit objectief is in tegenstelling tot de voorgaande objectieven [*ik ga er vanuit dat hier hetzelfde rijtje voor staat*] niet geschikt voor full-frame en heeft daardoor niet het voordeel dat enkel het (doorgaans) betere midden van de lens wordt gebruikt. Dit zorgt voor een lens die scherp en helder is in het midden, maar veel last heeft van onscherpe randen en vignetting bij grote diafragma's. Vignetting is redelijk snel onder controle maar de randen zijn pas echt scherp bij f/8. Een voordeel van dit objectief is de HSM-scherpstelmotor. Doordat dit objectief een brandpuntsafstand heeft dat overeenkomt met een standaardlens op full-frame is dit een zeer populaire keuze.
pricewatch: Sigma 30mm F1.4 EX DC HSM (Canon)
« · ^
Sigma 30mm F1.4 DC HSM Art APS-c
Deze vernieuwde versie zit niet alleen in een nieuw jasje, maar is optisch ook nog wat aangepakt. Vooral randscherpte is er op vooruit gegaan en voor wie een redelijk goedkope lichtsterke standaard prime voor aps-c zoekt, kun je eigenlijk niet om deze Sigma heen. Deze lens heeft ook nog een leuke gimmick: hij is geschikt voor full frame. Niet alleen past ie op een full frame (zoals alle aps-c Sigma's doen), maar weet ook nog het volledige beeld te vullen zonder enorme vignettering.
pricewatch: Sigma 30mm F1.4 DC HSM Art (Canon)
« · ^Canon EF 35mm f1.4 L USM
Hoewel deze lens inmiddels al wat ouder is, blijft het één van de beste groothoekprimes in het assortiment van Canon. Doordat de 35L gebruik maakt van een USM-motor, focust de 35L snel en precies. En dat is erg belangrijk als je op f/1.4 wilt fotograferen. Een ander voordeel van de USM-motor is de mogelijkheid om de focus aan te passen zonder de lens eerst op manual te zetten.
De bouwkwaliteit is, zoals je van een L-lens kunt verwachten, goed. Het is echter wel wat minder dan bijvoorbeeld de 17-40L-zoomlens. Er zit geen rubberen ring bij de lensmount, waardoor hij wellicht iets minder weerbestendig is dan de 17-40L. Ook is er gebruik gemaakt van een net iets minder goede kwaliteit plastic. In de praktijk zul je dit echter nauwelijks tot niet merken. De optische kwaliteit is subliem. Flares komen nauwelijks voor, en zelfs op f1.4 zijn er weinig artefacten als Chromatische aberatie te ontdekken. Op f/1.4 is hij natuurlijk niet op zijn scherpst, maar het is uitstekend te gebruiken.

Kortom; een toplens voor iedereen die een robuuste groothoekprime zoekt, met een goede bouwkaliteit en uitstekende optische prestaties.
pricewatch: Canon EF 35mm f/1.4L USM
« · ^
Samyang Optics 35mm f/1.4 ED AS UMC
Relatief goedkope groothoek prime die mede dankzij het grote diafragma van 1.4 erg populair is. Samyang biedt erg veel waar voor hun geld en optisch zijn ze gewoon goed. Nadeel kan wezen dat autofocus ontbreekt. Voordeel is uiteraard de al eerder genoemde prijs, 420 euro is ongeveer 700 euro minder dan de 35L van Canon en zelfs 1000 euro met de Nikon AF-S 35mm f/1.4G . Deze doet gemiddeld genomen niet onder voor de Nikon of Canon variant, maar die hebben autofocus. Of je dat het geld waard is moet je zelf beslissen. Mensen met een APS-C camera kunnen ook nog kijken naar de Sigma 30/1.4, deze iets ongeveer 380 euro en heeft wel autofocus.
pricewatch: Samyang Optics 35mm f/1.4 ED AS UMC (Canon)
Update: er is ook een nieuwe AE versie en deze heeft een elektronische koppeling waardoor het diafragma (elektronisch) aangestuurd kan worden vanuit een Canon camera.
« · ^
Sigma 35 mm f/1.4 DG HSM
De Sigma 50mm f/1.4 en 85mm f/1.4 waren geduchte concurrenten voor de Canon 50/1.2; 50/1.4; 85/1.2 en 85/1.8, maar die waren of goedkoper of net een tikje beter/lichtsterker. Met de 35/1.4 gaat Sigma de strijd met een Canon L lens rechtstreeks aan, door net zo lichtsterk en goedkoper te zijn. Maar is deze lens dan ook beter? Jazeker, dat is ie op meerdere fronten. Scherpte op f/1.4 is veel beter dan de concurrentie, welke alleen in de buurt kan komen door flink af te stoppen. CA is beter onder controle, net als vervorming, coma en vignetting (net iets). Het enige puntje waarop de concurrentie beter scoort is flares, maar het is slechts een klein verschil en ook hier doet de Sigma het heel netjes.
pricewatch: Sigma 35mm F1.4 DG HSM (Canon)
« · ^
Canon EF 35mm F/2.0
Een betaalbare lichtsterke groothoek prime lens. Op een crop-camera zou deze als een 'normale' lens kunnen fungeren, op full-frame is 't een redelijke groothoek. De lens presteert erg goed voor z'n prijs, op full-frame is 't midden op elk diafragma scherp en de randen volgen vrij snel wanneer je 't diafragma knijpt. De uiterste hoekjes blijven op elk diafragma minder scherp dan de randen. Op een crop-camera merk je niks van die uiterste hoeken. Het contrast is op alle diafragma's behalve f/2.0 erg hoog, vol open is 't een tikkeltje minder. Dit brandpunt is op full-frame erg geschikt voor reportagefotografie omdat de hoek niet zo groot is dat hij erg vertekent aan de randen maar dat je wel lekker veel in beeld hebt. Het grote diafragma is prettig om je onderwerp los te maken van de voor- en achtergrond.
De scherpstelmotor is van het traditionele type, dus je hoort 'm wel bij 't scherpstellen.
Op een crop-camera is de sigma 30mm f/1.4 een goed alternatief, op full-frame alleen de duurdere 35mm 1.4 L.
pricewatch: Canon EF 35mm f/2
« · ^
Canon 35 mm f/2 IS USM
De oude 35mm f/2 was een goedkope en compacte fullframe lens. Op het moment van schrijven zit deze nieuwe 35mm f/2 IS op een prijs van rond de €500. Voor een prijsverschil van ongeveer €200 krijg je niet alleen IS, maar ook een stuk betere bouwkwaliteit (en focusring) er voor terug. Het objectief is ook een stukje gegroeid en zwaarder geworden. Optisch is de lens op een paar punten beter geworden: chromatische aberratie en de bokeh (vooral afgestopt) is zachter. Scherpte en vignettering zijn redelijk gelijk gebleven op alle diafragma's vergeleken met de voorganger.
pricewatch: Canon EF 35mm f/2 IS USM
« · ^
Canon EF 40mm f/2.8 STM
Zeer compact objectief, wat natuurlijk logisch is voor een pancake. Vaak zijn pancake objectieven optisch niet de meest sterke, maar deze presteert zelfs wide-open op fullframe heel netjes.
Kleuren en contrast zijn typisch Canon, maar dat is zeker niet slecht.
De focusmotor is van het nieuwe STM type, wat zoveel betekent als een stappenmotor die heel precies aangestuurd kan worden, mits een body gebruikt wordt die dat kan. Het motortje is niet geruisloos, maar "zoemt" heel zachtjes. Het focussen gaat redelijk vlot, maar haalt het niet bij de betere USM objectieven.
En dan het laatste en het minste punt: de prijs. Die is echt minimaal. Voor wie nog geen "35'ish" lens in zijn bezit heeft en lichtsterker dan f/2.8 niet nodig heeft, is dit echt een no-brainer.
pricewatch: Canon EF 40mm f/2.8 STM
« · ^
Canon EF 50mm L f1.2 USM
De meest lichtsterke autofocussende 50 mm prime in productie op het moment van schrijven (januari 2012). Is zoals een goed L-lensje betaamd weathersealed (mits je een 72 mm UV-/protectfilter gebruikt) met een huis van metaal en een snelle USM-scherpstelmotor.

Flink aan de prijs maar je koopt er ten opzichte van zijn goedkopere broertjes (de 50 f/1.8 & f/1.4) vooral veel betere contrasten en kleuren wide-open mee (want een asferisch ontwerp). Als je zit te kijken naar een 50 mm die vooral scherp is op f4 dan zijn de goedkopere broertjes een veel betere keus (en hou je nog zat centjes over voor iets anders leuks). Zoals veel ultra-snelle lenzen heft deze lens last van focus-shift wanneer het diafragma geknepen wordt op (dichtbij de) minimale scherpstelafstand. Maakt het als macro-lens geen briljante keus maar er is mee te leven. Ondervind terecht veel concurentie van de veel goedkopere Sigma 50 f/1.4 (ook een asferisch ontwerp) maar die lens is bekend / berucht vanwege de autofocus-problemen (daar waar de minimale focus-shift van de 50L consequent en herhaalbaar is). Uiteraard is ook de mooie (wide-open zeer korte) DoF en bijbehorende mooie, smeuïge bokeh een reden om dit monster aan te schaffen (het advies is wel tijd te investeren in de anti-CA PS-skills, wat deze lensfout kent dit optiek maar al te goed wide-open).
pricewatch: Canon EF 50mm f / 1.2L USM
« · ^
Canon EF 50mm F/1.4 USM
Deze lens is duidelijk boven z'n 1.8 broertje in de markt geplaatst, dat merk je bijvoorbeeld aan de bouwkwaliteit, afwerking en scherpstelmotor die van 't USM type is. Het is geen volwaardige ring-USM maar een kleinere variant, in de praktijk merk je hier niet zo veel van want de lens stelt stil en snel scherp en de gebruiker kan handmatig de scherpstelafstand aanpassen terwijl de lens in de AF-stand staat. De lens is uitgerust met een kleine scherpstelschaal. Optisch presteert ie wel iets beter dan z'n goedkope broertje, dit merk je met name aan de randen van 't beeld waar deze bij grotere lensopeningen beter presteert. Op f/1.4 is deze lens over 't hele beeld een klein beetje soft, waar hij bij f/1.6 en kleinere openingen ineens verrassend scherp wordt. De optionele zonnekap schroef je met een bajonetsluiting op de voorkant van de lens.
De meerprijs van deze lens vertaalt zich dus voornamelijk in de afwerking, scherpstelmotor en een iets groter diafragma.
pricewatch: Canon EF 50mm f/1.4 USM
« · ^
Canon EF 50mm F/1.8 II
De reden waarom deze objectieven zo vaak langskomen is vrij simpel: de prijsstelling. De f/1.8 versie kost namelijk slechts rond de €100,- terwijl het objectief erg lichtsterk en ook nog eens zeer behoorlijk scherp is. Daardoor is hij erg handig bij low-light fotografie, zelfs in behoorlijk donkere zalen haal je zeer behoorlijke sluitertijden. Hierbij moet ik wel opmerken dat hij, in mijn ervaring, voor binnen soms wel wat lang is op een 1.6 cropfactor body. Toch is het bereik zeer prettig en kan je het objectief voor het geld wat hij kost niet laten liggen naar mijn mening. Nadelen van de f/1.8 zijn de matige bouwkwaliteit, de lastig bereikbare manual focusring en de autofocus, die vrij lawaaiig en niet zo heel erg rap is.
pricewatch: Canon EF 50mm f/1.8 II
« · ^
Canon EF 50mm F/1.8 STM
Na bijna 25 jaar heeft de 'plastic fantastic' een opvolger gekregen en daarvoor geldt better bang for the bucks. De prijs is iets hoger (meerprijs € 25,- bij release) te komen liggen, maar zal nog wel zakken, zeker als de nifty fifty uit de schappen verdwijnt. Als je het objectief vasthebt voel je meteen dat de bouwkwaliteit beter is: hij lijkt zelfs zwaarder (is hij ook, maar verwaarloosbaar). Een dikke pancake mét metalen mount en een focusring die breder en beter bereikbaar is. Daarnaast zijn er twee bladen aan het diafragma (totaal nu 7) toegevoegd en is FTMF mogelijk. De grootste toevoeging is wel de STM. Vergeleken de herrie van de f/1.8 II is hij stil, maar denk niet dat je hem niet hoort. Sneller is hij beslist ook maar verwacht ook daar geen L-kwaliteit. De fotokwaliteit en bokeh zijn nog steeds grote pluspunten. Zijn er geen nadelen? De onorthodoxe filtermaat van 49 mm wellicht en - mocht je er waarde aan hechten - de AF/MF-switch en focusring worden slecht bereikbaar wanneer je de zonnekap (óók sterk verbeterd trouwens) er omgekeerd op transporteert. Verder nog steeds de leukste lens in je tas en het blijft een no-brainer.
pricewatch: Canon EF 50mm f/1.8 STM
« · ^
Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM
Dit dikkertje (vergeleken met zijn directe concurrenten) heeft in korte tijd veel stof doen opwaaien. Het koosnaampje “Sigmalux” duidt op de boterzachte bokeh die de beroemde Leica Summilux ook heeft. Naast deze, wat meer subjectieve, goede eigenschap heeft de Sigma 50 f/1.4 ook een zeer goede scherpte wide-open en focust dankzij de HSM toevoeging zeer snel en fluisterstil. Er is ook wat negatiefs te melden over deze lens. De eerste series bleken nogal last te hebben van focusproblemen, maar dit lijkt opgelost te zijn in de latere series. De 77mm filtermaat is voor sommige erg prettig (veel L-objectieven hebben ook deze maat), maar voor anderen een dure maat wat betreft UV- en polarisatiefilters.
pricewatch: Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM (Canon)
« · ^
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art
De oude Sigma 50mm f/1.4 HSM was toen hij uitkwam eigenlijk 1 van de beste in zijn soort. Maar toen kwam Zeiss met de aankondiging van de Otus 55/1.4. Deze maakte gebruik van een retrofocus ontwerp, dit in tegenstelling tot het gangbare double gauss ontwerp. Sigma is hier vervolgens ook mee aan de slag gegaan (beter goed gejat dan slecht bedacht) en bracht deze 50mm f/1.4 Art uit. Groot, lomp en ragscherp zijn zo'n beetje de eigenschappen van deze lens, welke een kwart van de Otus kost en bijna net zo goed presteert. Al vanaf f/1.4 is de scherpte van hoek tot hoek zeer goed en wordt met afstoppen nog beter. CA en vignetting zijn goed onder controle en de vervorming is nagenoeg 0. De bokeh is helaas onder sommige omstandigheden wat minder smooth dan van zijn voorganger en de Otus. De lens is zeker niet goedkoop, maar door de prestaties is hij zijn prijs meer dan waard.
pricewatch: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art (Canon)
« · ^
Carl Zeiss Planar 50mm F/1.4 ZE
Net zoals alle Zeiss objectieven is ook deze gebouwd voor de eeuwigheid. Volledig metalen body en een soepele focusring. Dit laatste is wel zo prettig, omdat de lens manueel gefocust moet worden. Het diafragma bestaat uit 9 afgeronde bladen wat bij afstoppen zorgt voor mooie ronde highlights. Ondanks dat deze lens een maximaal diafragma van f/1.4 heeft, is dit objectief niet zo goed als de directe concurrenten wanneer het diafragma volledig open is. Voornamelijk de scherpte en onrustige bokeh zijn zwakke eigenschappen op f/1.4. Als je de lens afstopt gaan de prestaties drastisch omhoog en wordt het ook een waardige Zeisslens.
pricewatch: Carl Zeiss ZE 50mm F/1.4, Planar T* ZE Canon
« · ^
Carl Zeiss Makro Planar 50mm f/2 ZE
Kleine broer van de MP 100/2, maar heeft duidelijk hetzelfde DNA: veel contrast en scherpte wideopen. De bokeh is niet onaardig en de lens heeft ook wel de Zeiss tekening. Deze lens is iets minder goed dan zijn grote broer, maar voor wie graag een wat minder lange lens wil hebben, is dit een hele mooie lens. Deze lens zou een mooie aanvulling zijn op een snelle 50mm lens (f/1.2 of f/1.4), omdat het karakter echt anders is.
pricewatch: Carl Zeiss Carl Zeiss Makro Planar T* 50/2.0 ZE Canon
« · ^
Samyang 50mm f/1.4 UMC)
Na al het 50mm geweld van afgelopen jaar, kon Samyang niet achterblijven en heeft zijn eerste 50mm lens geproduceerd. De scherpte van deze 50mm f/1.4 is vergelijkbaar met de oude Sigma EX 50/1.4 HSM, maar kan zich niet meten met de nieuwe Sigma 50/1.4 Art en Zeiss Otus (welke ook wel een stuk duurder zijn).
CA is redelijk onder controle, maar vignetting, flare-vorming en vervorming zijn zwakke punten van deze lens.
Eigenlijk is in deze prijsklasse de oude Sigma EX 50/1.4 een betere keuze vanwege het hebben van autofocus.
Momenteel alleen een pricewatch vermelding van de Cine-versie
« · ^
Carl Zeiss Otus 55mm f/1.4 Distagon T* ZE
Wat als je als groep lensontwerpers de mogelijkheid krijgt om een lens te maken zonder compromissen? Dan krijg je de (eerste) Zeiss Otus lens. Het ontwerp wijkt totaal af van het standaard dubbel gauss ontwerp (bij Zeiss heet dit Planar) wat doorgaans gebruikt wordt voor 50mm slr lenzen. Er is gekozen voor een retrofocus ontwerp (Distagon) zodat alle aberraties optimaal worden gecorrigeerd.
En dat is in de praktijk te merken aan de werkelijk fantastische optische kwaliteiten. De minpunten afgezien van de prijs zijn het formaat/gewicht en toch nog redelijk wat vignetting.
pricewatch unsorted: Carl Zeiss Otus 55mm f/1.4 Distagon T* Canon
« · ^
Canon EF 85mm F/1.2 L USM II
Deze 85mm is een heel ander beestje dan de goedkopere f/1.8, waar die laatstgenoemde vooral op actiefotografie is gericht is deze geoptimaliseerd voor maximale beeldkwaliteit. Met het gigantische diafragma met afgeronde bladen is een prachtige achtergrondonscherpte te realiseren en de scherpte en 't contrast zijn uitzonderlijk goed. De ring om handmatig scherp te stellen is electronisch gekoppeld, waardoor je wat minder 'gevoel' bij het handmatig scherpstellen hebt dan bij de meeste USM lenzen waar deze mechanisch gekoppeld is. De lens is uitgerust met een krachtige ring-USM motor maar stelt toch zeer langzaam scherp, waarschijnlijk om maximale precisie te garanderen bij de krappe scherptediepte die met deze lens mogelijk is. Al met al is deze lens in tegenstelling tot de goedkopere 85mm f/1.8 totaal niet veelzijdig in 't gebruik, maar het kunstje dat ie wel kent doet geen enkele lens in dit bereik beter.
Het oudere type I is qua optisch ontwerp gelijk op een wat andere coating na (de oude is iets gevoeliger voor flare), het grootste verschil zit 'm in de nóg langzamere focusmotor van de 85L mk1. (waarbij de mk2 dus al geen snelheidswonder is).
pricewatch: Canon EF 85mm f/1.2L II USM
« · ^
Canon EF 85mm F/1.8 USM
Van de 2 lenzen die canon in dit bereik aanbiedt is dit de goedkoopste, maar dat betekent niet dat het een budget variant is van de duurdere broer. Deze lens is door z'n grote diafragma en snelle ring-USM motor uitermate geschikt voor fotografie van zaalsporten of concerten. Maar ook bij portretfotografie staat deze lens z'n mannetje met een romige achtergrondonscherpte en bij alle diafragmaopeningen goede scherpte en contrast. De optionele zonnekap klikt op een ring aan de voorkant van de lens, een mechanisme dat niet zo stevig is als een bajonetsluiting. Waar je bij die laatste variant de lens kan optillen aan de zonnekap is dat hierbij niet aan te raden. Optisch is er weinig op deze lens aan te merken, behalve misschien dat er wat meer chromatische abberaties zichtbaar zijn dan gemiddeld in situaties met hoge contrasten.
pricewatch: Canon EF 85mm f/1.8 USM
« · ^
Sigma DG EX 85mm f/1.4 HSM
Het iets langere familielid van de Sigma 50 f/1.4. Dit objectief produceert heerlijk zachte bokeh en is ook wide-open scherp. De AF is behoorlijk vlot, maar helaas zijn niet alle exemplaren even goed hierin. De kleuren en contrast komen goed over en de chromatische aberatie is goed onder controle. De bouw is wat je kunt verwachten van een Sigma EX objectief: dik in orde, maar verwacht geen tankbouw zoals bijvoorbeeld van de Zeiss 85/1.4. Zoals veel wat professionelere objectieven heeft ook deze een 77mm filtermaat, wat het uitwisselen van een polarisatie of ND-filter makkelijker maakt. De prijs is flink wat hoger dan die van Sigma 50/1.4, maar vergeleken met andere lichtsterke 85mm AF objectieven is de prijs erg redelijk.
pricewatch: Sigma 85mm f1.4 EX DG HSM (Canon)
« · ^
Samyang 85mm f/1.4 Aspherical IF
Een MF-lens van Koreaanse komaf. Het diafragma instellen gaat met een ring op de lens. De bouwkwaliteit is in orde. Wijd open is de scherpte goed vergeleken met zijn concurrenten. Afstoppen helpt maar langzaam om meer scherpte te krijgen, welke piekt op f/8. De maximale scherpte ligt achter op zijn concurrenten. CA en vervorming zijn geen probleem, een beetje vignettering is zoals gewoonlijk wijd open wel te merken. De lens is wel behoorlijk gevoelig voor flare. Al met al een betaalbaar alternatief voor een lichtsterke mid-tele prime.
pricewatch: Samyang Optics 85mm f/1.4 (Canon)
« · ^
Canon EF 100mm F/2.0 USM
Het halfbroertje van de 85mm f/1.8; van de buitenkant zijn ze niet van elkaar te onderscheiden en ook de prestaties zijn bijna identiek. Door het iets langere brandpunt is de achtergrondonscherpte een klein beetje zachter bij deze lens en je hebt iets minder last van chromatische abberaties, maar deze verschillen zijn hoogstens meetbaar en in de praktijk zal je hier niet veel van merken. De maximale vergroting is zelfs hetzelfde bij de 2 lenzen, dus de 15mm verschil in brandpunt is eigenlijk het enige verschil.
pricewatch: Canon EF 100mm f/2 USM
« · ^
Carl Zeiss Makro Planar 100mm f/2 ZE
Zeer aantrekkelijke lens vanwege zijn close-up mogelijkheid (1:2 vergroting) en ook redelijk lichtsterke f/2. Deze lens heeft wel de nodig concurrentie in de vorm van verschillende 100mm lenzen die net zo lichtsterk zijn, of 1:1 vergroting wel halen. Wat deze concurrenten niet hebben is de het heerlijke focusgevoel en het Zeiss sausje wat deze lens rijkelijk over foto's lijkt te gooien. Dit is natuurlijk subjectief, maar gelukkig spreken de feiten ook in het voordeel van deze lens: wide-open van rand tot rand en vanaf 44cm t/m oneindig ragscherp. Afstoppen van deze lens doe je alleen als je meer DoF nodig hebt. De focusslag is wel enorm, maar in het normale bereik van 1m t/m oneindig is dit een vrij normale 90graden. Voor het close-up deel heb je nog een extra 250graden, zodat je zeer precies kunt focussen.
pricewatch: Carl Zeiss 100mm F/2.0 ZE Canon
« · ^
Canon EF 135mm L f2.0 USM
Aan deze lens is af te zien dat het sterke punt in Canon's lenzen-collectie bij de tele-optieken zit; deze lens is al sinds jaar en dag een favoriet van veel Canonieten (en behoort in die hoedanigheid tot het "heilige" (prime-) lenstrio van 35L, 85L en 135L). Haarscherp wide-open, supersnelle autofocus, een schitterend bokeh en wat van de "Zeiss-esque 3D-werking" maken dit tot een winnaar (bouwkwaliteit is natuurlijk ook fantastisch en "des L's" maar helaas geen weathersealing). Is compatible met de Canon-extenders (voor een 189mm f2.8 met de 1.4x extender, een 270mm f4 met de 2x extender of gestacked (1.4x+2x) voor een 378mm f5.6), zwart in plaats van wit (je valt dus niet zo op) en zowel nieuw als tweedehands behoorlijk betaalbaar voor een lens met deze kwaliteiten.

Is ontworpen door Canon als lange portretlens maar doet dankzij de zeer snelle AF (en grote diafragma) ook heel goed dienst als (binnen-)sporttele of "manusje-van-alles-korte-tele". De lens is voor velen wel wat lang voor portretten op een (1.6x) cropcamera maar smaken verschillen.
pricewatch: Canon EF 135mm f/2L USM
« · ^
Carl Zeiss Apo Sonnar T* 2/135 ZE
Canon produceert ook een goede 135mm f/2 lens en kost de helft van deze. Dus waarom zou je kiezen voor de Zeiss die geeneens autofocus heeft. Allereerst de scherpte, want deze is zeer goed te noemen en dat is eigenlijk een understatement. Op f/2 in de hoeken van een full frame sensor is de Zeiss 135 net zo scherp als de 135L in het centrum op f/4 (hoogste scherpte van de 135L). Daarnaast heeft de Zeiss de bekende "Zeiss 3D-look" en is beroemde T* coating zeer goed met tegenlicht situaties.
Uiteraard is de bouwkwaliteit subliem en echt van een ander niveau dan van L-lenzen.
pricewatch: Carl Zeiss Apo Sonnar T* 2/135 ZE (Canon EOS EF)
« · ^
Canon EF 200mm L f2.8 USM
Een wat oudere telelens in Canon's line-up maar nog steeds een goede, relatief goedkope en haarscherpe keus. De langste lens van Canon die gewoon zwart is i.p.v. opvallend wit en behoorlijk compact en licht (ten opzichte van de 70-200 2.8's die deze lens natuurlijk wat in de schaduw gezet hebben). Kleuren en contrasten zijn fantastisch (de lens is scherper @ 200 mm dan de "oude" 70-200 2.8 (IS)) en stelt minstens net zo snel scherp. Is zeker gezien de (ronduit fantastische maar helaas niet geweathersealde) metalen bouw en de relatief lage prijs een fijne keus. De lens is natuurlijk ook compatible met de Canon extenders (voor een 280mm f4 met de 1.4x extender en een 400 f5.6 met de 2x extender). Het ontbreken van beelstabilisatie is in mijn ogen een gemis maar draagt wel bij aan de (voor een L-lens) vriendelijke prijs.
pricewatch: Canon EF 200mm f/2.8L II USM
« · ^
Canon EF 300mm L f4.0 IS USM
Ook een wat oudere telelens in Canon's line-up maar ook nog steeds een keus die er mag zijn; uitstekende bouw (helaas zonder weathersealing), goede scherpte, mooie kleuren en contrasten en een eerste generatie 2-stops stabilisatie-systeem om het geheel af te ronden.

Voor de gebruikers van Canon is dit een zeer aantrekkelijk objectief omdat het icm een 1.4x extender op 420 mm uitkomt met behoud van AF en met een beeldstabilisatie. Een goede keus die ook als tweedehands goed te vinden is.
pricewatch: Canon EF 300mm f/4L IS USM
« · ^
Canon EF 400mm f/5.6L USM
Dit objectief is al op de markt sinds 1993. Het is een betaalbare 400mm prime van de L serie. Het bijzondere van het objectief is dat -mede door het ontbreken van een IS unit- er slechts 7 elementen in zitten. Hierdoor zijn de optische prestaties van dit objectief fantastisch! Het objectief is scherp over het hele diafragma bereik, heeft nauwelijks vertekening, CA of vignettering. De bouw is uitstekend -zoals je van een L mag verwachten- en het objectief wordt geleverd met een statiefgondel. Het laatste aspect waar dit objectief om bekend staat is de razendsnelle AF. Als belangrijkste minpunten mag gezien worden de relatief lage lichtsterkte en het gebrek aan IS unit. Waarschijnlijk dat het prijskaartje er heel anders uit gaat zien wanneer Canon besluit deze aspecten aan te pakken.
pricewatch: Canon EF 400mm f/5.6L USM
« · ^


[Voor 9% gewijzigd door Nordlys op 31-05-2015 20:59]


 • Nordlys
 • Registratie: Augustus 2004
 • Niet online
Deel 5


In de benaming van alle objectieven kom je afkortingen tegen. Dit hoofdstuk zal deze afkortingen nader toelichten. De afkortingen die niet merkgebonden zijn, zijn de brandpunten en maximale diafragma aanduiding. Het brandpunt van het objectief (uitgedrukt in mm's) correspondeert met een bepaalde kijkhoek. Hoe groter het brandpunt, hoe klein de kijkhoek. De maximale diafragma aanduiding (uitgedrukt in F/x of gewoon in x) geeft aan hoeveel licht het objectief doorlaat. Hoe kleiner getal x is, hoe meer licht het objectief doorlaat. Bij zoom objectieven staan altijd twee waardes. Dit geldt voor zowel de brandpunten als voor de maximale diafragma aanduidingen. Een objectief 18-70/F3.5-4.5 kan zoomen van 18mm groothoek met een maximale opening van f/3.5 naar 70mm tele met een maximale opening van f/4.5. De maximale opening van het objectief verloopt dus. Bij zoom objectieven met één diafragma waarde is deze maximale opening constant over het hele zoombereik, bijvoorbeeld 70-200 f/2.8.

Heb je na het lezen van alle objectieven en afkortingen nog niet voldoende gelezen dan mag ook het Canon EF Lens works boek niet ontbreken.

De volgende afkortingen zijn echter merkgebonden:Canon
 • EF: deze objectieven zijn geschikt voor zowel crop camera's als FullFrame camera's.
 • EF-S: deze objectieven zijn alleen geschikt voor gebruik op crop camera's. Bij gebruik op een FullFrame camera is er grote kans op schade aan de spiegel van de camera.
 • DO: deze objectieven bevatten elementen met een hogere diffractiewerking. Hierdoor kunnen de objectieven kleiner gemaakt worden dan conventionele objectieven.
 • IS: deze objectieven bevatten Canons beeldstabilisatie.
 • L: de Luxury serie van Canon; de professionele objectieven.
 • STM: deze objectieven bevatten een stappenmotor voor de autofocus, die vloeiender autofocussen mogelijk maakt tijdens video opname, mits een body gebruikt wordt die dit ondersteund. Momenteel zijn dit de Canon 650D en 6D.
 • USM: deze objectieven bevatten een ultra sonic motor voor snelle en stille AF.
« · ^
Sigma
 • Contemporary (C): nieuwe lijn van allround lenzen
 • Art (A): nieuwe lijn van meer specialistische lenzen
 • Sports (S): nieuwe lijn van telelenzen
 • DC: deze objectieven zijn alleen geschikt voor gebruik op camera's met een cropsensor en dus niet voor FullFrame camera's.
 • DG: deze objectieven zijn speciaal geschikt gemaakt voor gebruik op dSLRs. Een extra coating zorgt voor minder flare en ghosting.
 • EX: deze objectieven behoren tot de topserie van Sigma met een betere bouw en afwerking dan de andere series.
 • Asp.: deze objectieven bevatten asferische lenzen om de constructie eenvoudiger te maken.
 • APO: deze objectieven bevatten ELD en SLD lenzen om de chromatische abberaties te minimaliseren.
 • OS: deze objectieven hebben Sigmas beeldstabilisator aan boord.
 • HSM: deze objectieven bevatten een Hyper-Sonic Motor; een snelle en stille motor.
 • RF: deze objectieven bevatten rear-focussing lenzen. De achterste groepen regelen het scherpstellen waardoor het scherpstellen sneller en stiller gaat.
 • IF: deze objectieven hebben inner focus, waardoor het front element niet draait; hetgeen erg handig is bij gebruik van een polarisatiefilter.
 • CONV: deze objectieven zijn geschikt om te gebruiken in combinatie met een teleconverter.
« · ^
Tamron
 • DI: deze objectieven zijn speciaal gecoat voor gebruik op een dSLR.
 • DI II: deze objectieven hebben een kleinere beeldcirkel waardoor ze alleen geschikt zijn voor gebruik op een crop camera (dus niet FullFrame).
 • SP: deze objectieven vallen in de professionele serie van Tamron met een betere bouw.
 • VC: deze objectieven zijn voorzien van een beeldstabilisator.
 • XR: deze objectieven bevatten elementen die het licht meer kunnen afbuigen dan conventionele elementen waardoor de objectieven compacter gemaakt kunnen worden.
 • ASL: deze objectieven bevatten elementen om sferische fouten te corrigeren.
 • LD: deze objectieven bevatten Low-dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • AD: deze objectieven bevatten anomalous dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • HID: deze objectieven bevatten High Index, High Dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • IF: deze objectieven hebben een intern focussing systeem, waardoor het front element niet draait. Dit is handig bij gebruik van pola filters.
 • ZL: deze objectieven hebben een zoom lock schakelaar om te voorkomen dat het objectief uitschuift wanneer het niet in gebruik is.
 • AFMF: deze objectieven zijn voorzien van een AF/MF schakelaar op de focusring.
« · ^
Tokina
 • AS: deze objectieven bevatten asferische elementen voor het tegengaan van sferische abberaties.
 • F&R: deze objectieven bevatten een nieuw type glas dat grotere elementen zonder sferische abberaties mogelijk maakt.
 • SD: deze objectieven maken gebruik van low-dispersion glas ter vermindering van CA.
 • HLD: deze objectieven maken gebruik van high-refraction, low dispersion elementen ter vermindering van CA.
 • MC: deze objectieven zijn meervoudig gecoat ter vermindering van flares.
 • FE: deze objectieven gebruik floating elements voor een constante performance over het hele bereik.
 • IF: deze objectieven gebruiken internal focussing waardoor het front element niet draait (handig icm een pola).
 • IRF: in deze objectieven worden de achterste elementen gebruikt voor een snelle en stille AF.
 • FC: deze modellen bevatten een handige AF/MF schakelaar.
 • OTFC: een verbeterde versie van de FC. De focus kan op ieder moment veranderd worden.
Voor wat uitgebreidere beschrijvingen en een iets completere lijst: linkje
« · ^


« · ^


Dit topic is een uitbreiding van Het grote Canonmount-objectieven-topic V11.0, Het grote Canonmount-objectieven-topic v2010 en Het grote Canonmount-objectieven-topic v2011 en is daarom dan ook dank verschuldigd aan de auteurs van dit deel en de voorgaande delen: abrakadaver, -DG-, Floor-is, G-Tus, MartijnGizmo, mennovanw, Mig29, Moby, neographikal, Nomad, PowerUp, sOid, Universal Creations, xbake, Nordlys, YellowCube & ralpharma.

Uiteraard ook dank aan iedereen die ik vergeten ben op te nemen, maar wel hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit topic.
« · ^


 • Nordlys
 • Registratie: Augustus 2004
 • Niet online
Wij zijn er helaas nog niet aan toe gekomen om de nieuwe objectieven uit 2014 toe te voegen aan dit topic. Hier gaan we de komende tijd aan werken. Het zijn in ieder geval de onderstaande lenzen, mogelijk meer:

Canon
Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM
Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
Canon EF-S 24mm f/2.8 STM
Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM
Canon EF 400mm f/4 DO IS II USM

Third Party
Samyang 35mm f/1.4 AE (Canon)
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art (Canon, Nikon, Sony)
Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM (Canon, Nikon, Sony)
Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM (Canon, Nikon, Sony)
Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Contemporary (Canon, Nikon, Sony)
Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sports (Canon, Nikon, Sony)
Tamron 28-300mm f/3.5-6.3 Di VC PZD (Canon, Nikon, Sony)
Samyang 50mm f/1.4 UMC (Canon, Nikon, Sony)
Samyang 300mm f/6.3 UMC CS (Canon, Nikon, Sony)

Mocht je vereeuwigd willen worden met een dankbetuiging in de TS, wees dan zo vrij om een stukje tekst te schrijven voor één of meerdere lenzen :)

Done *O*

Een nieuwe lens die nog een tekst nodig heeft:

Canon zijn EF 11-24 mm f/4 L


Nog twee to-do's:

pricewatch: Canon EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM
Tamron 16-300mm f/3.5-6.3 Di VC PZD Macro

[Voor 10% gewijzigd door Nordlys op 31-05-2015 21:02]


 • Piet91
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
Even een hersenspinsel.

Ik heb nu een 70-210mm USM. Zat een paar jaar geleden bij m'n 2e-hands 350D waar ook nog zo'n oude (zonder IS) 18-55mm kitlens bij zat en nog een 35-105mm, deze laatste heb ik nooit gebruikt.
Ondertussen is er een 50mm f/1.8 bij gekomen en is de kitlens vervangen door een kitlens met IS (nadat de eerste niet meer kon focussen) en nadat ook de nieuwe ook niet meer goed wilde focussen naar een Sigma 17-50mm f/2.8. Heerlijk zo'n lichtsterkte over het gehele bereik. :9

Toch blijf ik ook verlekkerd kijken naar een vervanger van de 70-210mm. Heb ooit helaas een 2e hands Sigma 70-200 (eerste generatie) met 1.4x én 2x extender laten schieten voor een hele mooie prijs.

Maar nu to the point; een Canon 70-200mm f/2.8 IS II gaat er sowieso nooit komen. Zoiets kan ik mezelf nooit goedpraten. Een 2e-hands MKI valt met wat geluk onder de €1000 wel te krijgen.
Meer bereik leek mij ook wel mooi en dan wil ik er ook mogelijk wel eens een 2x extender bijkopen.

Ik zit dan wel met een loeizware combinatie wat op 400mm minder resultaat geeft dan een goedkopere 100-400mm, maar ik heb meer aan een lichtsterkte tele dan aan het beste resultaat op 400mm.

Nou heb ik de Canon ook eens naast de Tamron met VC gelegd en die laatste scoort in beeldkwaliteit altijd beter dan de Canon; behalve in de hoeken. Ook met de extender (2x II vs. de 2x Extender Pro bij de Tamron) scoort de Canon beter. Een 2e-hands Tamron is ongeveer even duur als de Canon.

Nou is dit nog een hersenspinsel want dit kopen doe ik voorlopig nog niet en tegelijkertijd kijk ik verlekkerd naar de 6D (ruis op de 650D ;( :X ).
Maar wat zijn jullie gedachtes hierover?
Als geld geen gebrek was natuurlijk de MK2 en een 100-400mm IS II maar realistisch gezien dan? :P

 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
De belangrijkste vraag die in mij opkomt:

Wat fotografeer je met name?

Ik heb qua camera hetzelfde als jij, heb al heel wat jaartjes een 30D en neig ook naar de 6d. Wat geld betreft heb ik een soortgelijk gevoel, ik moet het wel voor mijzelf kunnen verantwoorden. Paar jaar terug had ik een 70-200/2.8 IS maar die ging vrij vlot weer weg. Met een stuk glas van toen €1200 rondlopen vond ik (achteraf) totaal niet prettig

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


 • Piet91
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
Sirius schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 15:40:
De belangrijkste vraag die in mij opkomt:

Wat fotografeer je met name?
Dat is het nare juist; namelijk van alles wat.

Pas nog wat portrets geschoten, afgelopen zaterdag langs het circuit gestaan (ook toen het in de avond donker werd; gelukkig lantaarnpalen), pas nog een bruiloft (niet als hoofdfotograaf gelukkig :+ ) en ook best veel binnenshuis.
Ik heb qua camera hetzelfde als jij, heb al heel wat jaartjes een 30D en neig ook naar de 6d. Wat geld betreft heb ik een soortgelijk gevoel, ik moet het wel voor mijzelf kunnen verantwoorden. Paar jaar terug had ik een 70-200/2.8 IS maar die ging vrij vlot weer weg. Met een stuk glas van toen €1200 rondlopen vond ik (achteraf) totaal niet prettig
Precies hetzelfde hier. Toen ik een paar jaar geleden begon kon ik het voor mezelf totaal niet verantwoorden. Eerlijk gezegd nog niet helemaal, maar ik kom wel de limieten tegen van wat ik nu heb.
Zoals bij de bruiloft de ISO-prestaties van de 650D en zaterdag bij het circuit ook wel.

De 6D komt er denk ik niet; best een kans dat dit jaar een MKII komt. Niet dat de 6D onoverkomelijke nadelen voor mij kent maar toch. Helaas zal de MKII vast een stuk duurder worden dan de MKI.

 • Ventieldopje
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 21:14
Piet91 schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 15:50:
[...]

De 6D komt er denk ik niet; best een kans dat dit jaar een MKII komt. Niet dat de 6D onoverkomelijke nadelen voor mij kent maar toch. Helaas zal de MKII vast een stuk duurder worden dan de MKI.
Laat ik je uit de droom helpen, die 6D die komt dit jaar niet en volgend jaar denk ik ook niet ;) Het zelfde geneuzel met de 7D, daar speculeerden ze al jaren over en nu is hij er pas eindelijk. Waarschijnlijk zat mensen die tijden hun aankoop hebben uitgesteld vanwege de geruchten.

Nu zijn er nog niet eens geruchten, dus je kunt rustig een 6D kopen ;)

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


 • Piet91
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
Ventieldopje schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 16:19:
[...]


Laat ik je uit de droom helpen, die 6D die komt dit jaar niet en volgend jaar denk ik ook niet ;) Het zelfde geneuzel met de 7D, daar speculeerden ze al jaren over en nu is hij er pas eindelijk. Waarschijnlijk zat mensen die tijden hun aankoop hebben uitgesteld vanwege de geruchten.

Nu zijn er nog niet eens geruchten, dus je kunt rustig een 6D kopen ;)
Geruchten zijn er wel degelijk, maar vooral over een 5D4.

Maar ik hou het ook nog af hoor. Ja, prestaties bij hogere ISO-waarden zijn om te huilen, maar een 6D betekent ook weer een nieuwe vervanger voor de Sigma 17-50mm. (die ik nog geen jaar heb)

Ik kijk het wel even aan...mogelijk eerst een leuke tele en dan een camera. Moet het alleen nog voor mezelf kunnen verantwoorden. :$
Maar dan blijf ik bij de eerste vraag over de 70-200mm's en de extenders. O-)

Eerst nog maar eens de focus testen van de lenzen die ik heb met zo'n A4 testblad, heb het gevoel dat die ook niet altijd goed is...

[Voor 11% gewijzigd door Piet91 op 01-01-2015 18:48]


 • Ventieldopje
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 21:14
Piet91 schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 17:03:
[...]

Geruchten zijn er wel degelijk, maar vooral over een 5D4.
Precies, niet over een 6D en dat bedoelde ik :Y Geruchten blijven wel, nu gaa het over de high-megapixel camera welke schijnbaar snel uit komt. Vaak noemen ze het de "3D" of de "5D Mark IV", we zullen het zien, alles is mogelijk.

Maargoed, die zal véél duurder zijn dan een 6D daar waar de 6D eigenlijk ook een instap fullframe is om het maar zo te noemen. Maar ik bedoel dus ook, om de geruchten hoef je het niet te laten om een 6D te kopen want een vergelijkbare camera zullen we niet snel zien.

Dromen zijn gezond in ieder geval, heerlijk om naar dingen uit te kijken! De overstap van crop naar fullframe is dat voor velen en dat is inderdaad een behoorlijke stap omdat je vaak lenzen weg moet doen. Als je er plezier in hebt en je hebt echt het gevoel dat je mogelijk meer kan behalen met nieuwe gear dan moet je het zeker niet laten, niet te bescheiden zijn. Huur/leen bijvoorbeeld eerst een body (tweakers meetings!), dan kun je altijd nog zien of het wat voor jou is of dat het te veel van het goede is :)

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


 • Zwegertje
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 23-11-2021
Over geruchten gesproken, ik ben benieuwd wanneer de nieuwe 50mm komt. Ik hoop dat hij in dezelfde lijn als de 24mm, 28mm en 35mm komt. Met IS dus. Want een nieuwe 50mm is inmiddels wel nodig..

 • Marc_87
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 29-11-2022
Mensen ik zit een beetje te kijken naar een vervanging voor mijn 18-55mm STM kitlens omdat de MM BTW weg ermee dagen er weer aankomen.

Afgelopen jaar een aantal kiekjes gemaakt met een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM en dat beviel wel. Zit alleen te twijfelen omdat ik ook een 70-200mm f/4L heb en dat overlapt weer. Ik heb aan het begin dit topic doorgelezen en dan denk ik dat de keuze gaat tussen de Canon 24-105mm f/4L en de 24-70mm f/4L

Of zijn er nog lenzen die ik over het hoofd zie? Ik wil ze gebruiken voor hoofdzakelijk sportfotografie op het strand met kiten en gewoon voor algemene zaken.

 • Speed24
 • Registratie: Augustus 1999
 • Niet online
Marc_87 schreef op zaterdag 03 januari 2015 @ 18:45:
Mensen ik zit een beetje te kijken naar een vervanging voor mijn 18-55mm STM kitlens omdat de MM BTW weg ermee dagen er weer aankomen.

Afgelopen jaar een aantal kiekjes gemaakt met een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM en dat beviel wel. Zit alleen te twijfelen omdat ik ook een 70-200mm f/4L heb en dat overlapt weer. Ik heb aan het begin dit topic doorgelezen en dan denk ik dat de keuze gaat tussen de Canon 24-105mm f/4L en de 24-70mm f/4L

Of zijn er nog lenzen die ik over het hoofd zie? Ik wil ze gebruiken voor hoofdzakelijk sportfotografie op het strand met kiten en gewoon voor algemene zaken.
Dat is een hele mooie lens kan ik uit eigen ervaring melden.

Heb je een full-frame of crop camera? 24mm op een crop is namelijk niet heel fijn, dan mis je toch de echte groothoek. (mede hierdoor hebben wij nu zelfs een full frame camera aangeschaft...wees gewaarschuwd ;) ).

Je zou voor een crop eventueel wel nog kunnen kijken naar een 18-135, maar dat is geen gigantische stap vooruit.

 • ChrisLNFF
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 24-03 19:45
Als je de 24-105 serieus overweegt, kijk dan zeker naar de Sigma variant. Stuk scherper.

 • Marc_87
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 29-11-2022
Ik heb een 70D, kon mijzelf (nog) niet een fullframe camera veroorloven t.o.v. het gebruik. Maar ik heb dus een crop maar ik heb ook nog de 10-22mm en een 70-200mm dus dan kan de 24-70mm er mooi tussen in en volgens mij is die ook nog een stukje beter dan de 24-105mm.

Anoniem: 303253

Marc_87 schreef op zaterdag 03 januari 2015 @ 19:51:
... dus dan kan de 24-70mm er mooi tussen in en volgens mij is die ook nog een stukje beter dan de 24-105mm.
Ik denk dat dit nog wel meevalt. Rond 70mm is de 24-70 beter dan de 24-105 rond 75 - 105mm maar rond 24mm en tot 50mm doet die 24-105mm het niet slecht als je de DxO cijfers bekijkt (Dan vooral de Sharpness field Map). Dus is ook de vraag wat je belangrijker vind. Beide hebben zo hun plus en min punten. Ze krijgen beide ook dezelfde score op de 70D. Dit zelfde zie je ook terug komen bij de cijfers van Photozone.de bijvoorbeeld.

Tot 18 januari is die 24-70 misschien nog wel interessant omdat je tot die tijd 180 euro cash terug krijgt tijdens de cashback van Canon of 250 euro Canon te goed wat je tot 3 mei kunt gebruiken om bijvoorbeeld een Canon FF te kopen (Al is dat misschien te kort dag?). Dat maakt de 24-70 nu net zo duur als de 24-105mm. Dat haal je er waarschijnlijk niet uit bij de MM met de BTW dagen als beide lenzen überhaupt al mee doen in die actie.

Wat probeer je te bereiken met de upgrade? Want die 18-55mm STM is echt niet verkeerd. Die geeft je toch wat meer groothoek voor een walkaround lens en kost je nu niets. 55mm vs 70mm dat is ook geen groot gat dat is misschien nog wel te croppen. 55mm vs 105mm is een groter gat en overlap lijkt mij niet erg. De 105mm maakt de lens wat dat betreft wel flexibeler en hoef je minder snel te wisselen naar de 70-200mm. Al zou je waarschijnlijk in beide gevallen zowel in het geval van de 24-70 als de 24-105 liever de 70-200mm gebruiken vanaf 50mm a 70mm omdat die toch wel scherper is, zeker wijd open of zelfs maar een klein stukje afgestopt naar f/5.6. De 2 standaard zooms zijn gewoon niet super als het op het tele bereik aankomt. Dan is de eerder genoemde Sigma 24-105mm misschien nog wel een betere optie al zou je dan mogelijk nog steeds eerder willen grijpen naar de 70-200mm, want dat blijft nog steeds een hele goed lens. Die Sigma is op crop ook niet heel best bij 105mm f/4.

Is het misschien verstandig om gewoon nog even door te sparen en dan te kijken wat je wilt gaan doen? Als je later de stap naar FF wilt maken is zo'n lens zeker handig. Op crop is er nu nog weinig voordeel uit te halen met deze lenzen. Je kunt ook wachten tot dat je de FF camera en de lens te gelijk kunt kopen, dat levert je nog wel iets kit voordeel op en bij een BTW actie misschien nog wel een leukere korting als ze meedoen. Misschien is er in de tussen tijd een betere optie bij gekomen.

[Voor 3% gewijzigd door Anoniem: 303253 op 04-01-2015 02:26]


 • __Erik__
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 20:21
Heb je de 15-85 overwogen? Dat is toch eigenlijk de crop variant van de 24-105, prima lens kwa scherpte en beeld kwaliteit, levert je welliswaar een klein overlap op, maar zoals jezelf al aangeeft is dat niet per definitie nadelig.

Eos 600, Sigma 28-70, 50-200, 100 2.8, 430EZ
Eos 300D, 500D, 70D, 10-22, 15-85, 24, 50 1.4, 100 2.8, 100-400, 430EXII


 • Piet91
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
Of de Sigma 17-50mm f/2.8. Kwam regelmatig langs op Amazon.de voor hele mooie prijzen, maar deze aanbiedingen zijn nu wel zo ongeveer voorbij helaas...

 • Redshark
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 15:32
Ik heb de 15-85 nu op een 70D. Heerlijke lens moet ik zeggen, maar toch twijfel ik nu of ik hem niet zal vervangen voor een combi 10-18 of 10-22 samen met een 17-55 f/2.8.

Ik heb nu even een tamron 17-50 f/2.8 te leen (volgens mij vergelijkbaar met die sigma17-50) en meer licht is toch wel erg prettig. tussen 50 en 80 mm mis ik niet eens zoveel merk ik. Mijn 15-85 focust een stuk lekkerder dan de tamron, daarom valt die iig af. Zijn er nog andere alternatieven in dit bereik?

 • Fontainemelon
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 00:41

Fontainemelon

Zuiderbuur

Ik kon het nog niet direct terugvinden op dit forum, maar vond het wel een interessant nieuwsbericht: Yongnuo's clone Canon 2x teleconverter costs $180 instead of $449.Ik kan niet wachten op de reviews/tests, die ene op Amazon waarnaar gelinkt wordt in het artikel klinkt alleszins heel positief. Ik als student word alleen maar blij van Yongnuo's knockoffs, een mooie Canon L-lens met teleconverter wordt alleen maar meer bereikbaar op deze manier. :9

Wat ik wel weer grappig vind, is dat ze 'm ook doodleuk "III" noemen terwijl dit hun eerste is. :+

 • Bonbridge
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 20:28
Yongnuo komt binnenkort ook met hun eigen 35 f/2.0. Optisch hetzelfde als de oude Canon 35/2.0. En hij komt in vrijwel hetzelfde jasje als de YN 50/1.8 die bijna een exacte kloon van de Canon 50/1.8 is.

R6 | RF14-35/4.0L IS | RF85/1.2L |Te koop: 16-35/4.0L IS | 35/1.4A | 85/1.4A | 70-200/2.8L II IS | Flickr | www.itook.nl | Facebook


 • mrc4nl
 • Registratie: September 2010
 • Nu online

mrc4nl

Procrastinatie expert

Laten ze maar komen hoor met die extender, de 50 f1.8 van canon was nooit duur geweest, maar 400€ voor een dom stukje glas vind ik afzetterij.Nu nog een nikon variant.
want ik heb niets met EF. Sue me :+

ora et labora


 • sweebee
 • Registratie: Oktober 2008
 • Laatst online: 20:45
Ik mis een aantal lenzen in de OP zoals de:

Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM
Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS Fish-eye

 • Pixeltje
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 17:21

Pixeltje

Woo-woohoo!

Bonbridge schreef op maandag 05 januari 2015 @ 22:50:
Yongnuo komt binnenkort ook met hun eigen 35 f/2.0. Optisch hetzelfde als de oude Canon 35/2.0. En hij komt in vrijwel hetzelfde jasje als de YN 50/1.8 die bijna een exacte kloon van de Canon 50/1.8 is.
Behalve dan dat de Yongnuo een metalen mount lijkt te hebben, wat fijn is.

Zu Risiken und Nebenwirkungen fragen Sie ihren Arzt oder Apotheker


 • melly
 • Registratie: Mei 2001
 • Laatst online: 03-03 22:37
oehhh...morgen komt mn Sigma 150-600mm binnen :9~
Heel erg benieuwd hoe deze gaat presteren.
De Tamron 150-600mm had ik terug gebracht omdat deze mij tegen viel.
En dan morgen de hele dag regen voorspelt he!!...zon wil ik!!..licht!!..heel veel licht :P

 • tommyz
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 16:39
Dat heb je ook wel nodig met een F.5-6.3 lens ;)
Sorry, moest 'm even inkoppen. Veel plezier ermee, moet wel een gaaf ding zijn!

Flickr


 • Bonbridge
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 20:28
Zojuist ook een bestelling geplaatst.

- Canon 16-35 f/4.0L IS
- Canon 40 f/2.8 STM

Met de Cashback is de 40mm zo'n beetje gratis.

Dan ben ik voorlopig echt even klaar met de aankoop van lenzen. Alleen een 1.4x teleconverter wil ik graag nog eens erbij hebben.

R6 | RF14-35/4.0L IS | RF85/1.2L |Te koop: 16-35/4.0L IS | 35/1.4A | 85/1.4A | 70-200/2.8L II IS | Flickr | www.itook.nl | Facebook


 • melly
 • Registratie: Mei 2001
 • Laatst online: 03-03 22:37
Nou..je hebt gewoon gelijk. Dat viel mij ook op bij de Tamron.
Het bereik is heel indrukwekkend maar ook je ISO waarde die nodig is voor een beetje redelijke sluitersnelheid 😏
Ben benieuwd naar je ervaringen met die lens. Ga je de lens op een monopod vooral gebruiken?

 • RMRJ
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 17-03 20:52
Ben ook benieuwd naar de Sigma. Momenteel heb ik de Tamron waar ik erg tevreden over ben.
De ISO-waardes en sluitertijden zullen op de Sigma niet anders zijn,

 • jelveen
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 27-03 10:00
Ik ben me aan het oriënteren op mijn eerste prime lens voor mijn canon 7D. Gezien het sensor formaat vind ik 50 mm wat te veel van het goede (dus geen nifty fifty) en lijkt me 30/35 mm perfect voor "walkaround" gebruik. Nu was mijn oog gevallen op de sigma's:

Sigma 30mm F1.4 DC HSM Art (Canon)

Sigma 35mm F1.4 DG HSM (Canon)

Deze hebben echter een zeer stevig prijsverschil wat ik niet helemaal kan verklaren. Het enige echte verschil dat ik kan vinden (naast de 5mm) is dat de 35 mm ook bedoeld is voor full frame (maar de 30 mm. kan dat ook volgens de TS). Zie ik iets gruwelijk over het hoofd? Is de 35 mm optisch veel beter?

 • tommyz
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 16:39
De Sigma 35mm is geschikt voor Full frame. De 30mm is alleen geschikt voor APS-C sensoren en zal dus vergelijkbaar zijn met een 48mm. Het zijn dus twee hele verschillende lenzen.

Flickr


Anoniem: 303253

Voornamelijk inderdaad het verschil tussen een APS-C lens en FF lens. Dat maakt het verschil in prijs, in de 35mm zit meer glas en materiaal. Dus misschien dat de grote voor je ook nog een plus of min kan zijn bij je keus. Daarbij is die 35mm optisch ietsje beter.

Ik weet niet of je echt opzoek bent naar een prime? De pricewatch: Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM Art (Canon) blijft ook een mooie optie en doet optisch niet onder voor de 35mm f/1.4 is alleen iets minder lichtsterk maar wel een stuk flexibeler in gebruik.

Foto van de 30mm vs 35mm in grote:

 • inquestos
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 22:22
De 35mm is ook de helft zwaarder, en je benut op APS-C dus maar de helft.

Als het budget niet te beperkt is zou ik ook zeker kijken naar de 18-35 1.8 (wat pasquald hierboven dus zegt :) )

[Voor 11% gewijzigd door inquestos op 13-01-2015 10:01]

Fotografie: | Flickr | Canon 5DII + 20mm + 35mm + 50mm + 100mm || Hardlopen: Strava PR 5km: 20:26 10km: 44:35 HM 1:39:58


 • RedPixel
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 22:53
Iemand hier ervaring met Yongnuo lenzen? Ik heb de 50mm F1.8 Canon al, maar deze 50mm F1.8 van Yongnuo lijkt beter:
http://petapixel.com/2014...8-125-canon-50mm-f1-8-ii/

De 35mm F/2 lijkt me ook nice:
http://www.canonrumors.co...2-canon-clone-on-the-way/

Iemand een idee waar dit goedkoop en betrouwbaar te koop is?

I see red pixels.


 • Marc_87
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 29-11-2022
Iedereen nog bedankt voor de reactie op mijn vraag voor de 24-70 of 24-105 f4/L lenzen. Ik blijf het lekker bij de 18-55mm STM kitlens houden totdat ik een overstap maak naar een FF. Van het weekend nog plaatjes mee geschoten en eigenlijk zijn het gewoon hele prima foto's.

 • jelveen
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 27-03 10:00
Dank voor de heldere antwoorden Pasquald, tommyz en inquestos. De 18-35 is ook zeker een overweging waard. Ik zal het laten weten in het "gear pats topic" als ik er uit ben!

 • Kremx
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 26-03 21:54
Ik kan bevestigen dat de 18-35 echt een top lens is! Ik merk dat ik hier heel goed mee uit de voeten kan als walkaround lens in vrijwel alle situaties, ook bij minder licht vanwege het grote diafragma. Eigenlijk alleen voor specifieke toepassingen pak ik een andere lens, maar zelfs portretten schiet ik eigenlijk het liefst hiermee op crop.

 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:28

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

De 35 mm. Sigma voor FF heeft wel de mooiste bokeh van de drie dus wat mij betreft eigenlijk ook wel gewoon de enige juiste keuze. Is ook lekker groot en dat is wel fijn als je grote handen hebt of een grip onder je camera :)

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • Joep
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 23:34
wwwhizz schreef op dinsdag 13 januari 2015 @ 10:27:
Iemand hier ervaring met Yongnuo lenzen? Ik heb de 50mm F1.8 Canon al, maar deze 50mm F1.8 van Yongnuo lijkt beter:
http://petapixel.com/2014...8-125-canon-50mm-f1-8-ii/

De 35mm F/2 lijkt me ook nice:
http://www.canonrumors.co...2-canon-clone-on-the-way/

Iemand een idee waar dit goedkoop en betrouwbaar te koop is?
Ebay

 • melly
 • Registratie: Mei 2001
 • Laatst online: 03-03 22:37
Mag ik hier wat advies vragen?
Vandaag eindelijk mooi weer en de tijd om de Sigma 150-600 met de 7D te testen.
Echter de resultaten zijn erg uiteenlopend.
De 600mm en F6,3 is voor mij het meest belangrijk qua resultaat dus hier heb ik het meest op geschoten.
Het vreemde is dat sommige fotos zeer goed zijn qua scherpte maar ook erg veel fotos vrij soft ogen.
Gezien sommige fotos kan deze lens erg goed presteren maar nu overheersen de missers.
ISO wilde ik zo laag mogelijk houden dus dat lag meestal rond de 100/200
Sluitertijd rond de 320/sec en F6,3 of F8.
Voor de fotos heb ik gebruik gemaakt van een monopod (wel een must voor deze lens vind ik) en IS staat aan.
Mijn onderwerpen waren vrij statisch. Ganzen,Bambi's,zwanen.. Maar alles was rustend of grazend.
Gezien deze info zou rond de 320/sec toch voldoende moeten zijn lijkt mij?
Ik vraag me ook af of IS soms uit moet op een monopod? Op een statief geeft het problemen weet ik.
Mij lijkt dit niet bij een monopod of zie ik dit verkeerd?

 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
melly schreef op zaterdag 17 januari 2015 @ 18:15:
Ik vraag me ook af of IS soms uit moet op een monopod? Op een statief geeft het problemen weet ik.
Mij lijkt dit niet bij een monopod of zie ik dit verkeerd?
Heb je ook zonder IS getest?

Google is je vriend:

http://forum.zoom.nl/view...bba49c8e780fb506c6ef7c530
Waarom gebruik je een statief/ondersteuning?
Antwoord:
Om bewegingsonscherpte te voorkomen, door met stabilisatie en een starre ondersteuning te werken krijg je resonantie in je camera wat vervolgens weer kan leiden tot onscherpte.
Een monopod staat nooit helemaal stil, dus IS aan levert betere platen. En dan geen panning stand gebruiken, want een lens op een monopod kan alle kanten op bewegen.

[Voor 15% gewijzigd door Sirius op 17-01-2015 19:45]

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


 • melly
 • Registratie: Mei 2001
 • Laatst online: 03-03 22:37
Bedankt voor je reactie. Nee,helaas niet zonder IS.
En idd,Google is je vriend...dat bedacht ik mij ook wat later en had het opgezocht. 😉

 • melly
 • Registratie: Mei 2001
 • Laatst online: 03-03 22:37
Voor de liefhebbers hier wat samples van de 7D+Sigma 150-600mm
Full size is te downloaden.
RAW omgezet naar JPG onbewerkt.

Eerst 2 samples die ik geschoten heb hier in huis.

Canon 7D -600mm - F6,3 - ISO100
https://www.flickr.com/ph...116767767/in/photostream/

Canon 7D - 600mm - F8 - ISO100
https://www.flickr.com/ph...680228744/in/photostream/
Het resultaat vond ik zeer netjes , vooral op F8 maar ook F6,3 vind ik opvallend goed.

Dan hier wat test-shots van vandaag.
Helaas vind ik het toch wat softer tonen dan mijn vorige test.

Canon 7D - 600mm - F6,3 - ISO100
https://www.flickr.com/ph...116910547/in/photostream/

Deze 2 zijn dan eigenlijk mn scherpste resultaten van vandaag.

Canon 7D - 600mm - F6,3 - ISO200
https://www.flickr.com/ph...680355674/in/photostream/
Canon 7D - 600mm - F6,3 - ISO320
https://www.flickr.com/ph...682882383/in/photostream/

Maar helaas is het merendeel zoals deze..vrij soft..
Canon 7D - 600mm - F6,3 - ISO125
https://www.flickr.com/ph...116910547/in/photostream/

Helaas is morgen het weer slecht dus verder proberen waarom de resultaten zo verschillen lukt mij niet.
Vooral door mijn eerdere test ben ik van mening dat het glaswerk van de Sigma dik in orde is en dat het alleen een kwestie van uitzoeken is waarom ik van die wisselende resultaten heb.

 • Piet91
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
Fontainemelon schreef op maandag 05 januari 2015 @ 22:47:
Ik kon het nog niet direct terugvinden op dit forum, maar vond het wel een interessant nieuwsbericht: Yongnuo's clone Canon 2x teleconverter costs $180 instead of $449.

[afbeelding]

Ik kan niet wachten op de reviews/tests, die ene op Amazon waarnaar gelinkt wordt in het artikel klinkt alleszins heel positief. Ik als student word alleen maar blij van Yongnuo's knockoffs, een mooie Canon L-lens met teleconverter wordt alleen maar meer bereikbaar op deze manier. :9

Wat ik wel weer grappig vind, is dat ze 'm ook doodleuk "III" noemen terwijl dit hun eerste is. :+
Idem hier. Erg benieuwd naar ervaringen.
Kost op Amazon de helft van wat een Canon 2x moet kosten.

Aan de andere kant kun je voor dat geld ook wel een 2e-hands Canon 2x extender ergens overnemen.
Dus dan is het meer de vraag of je iets nieuw product wil of niet.
(kwaliteit van de Yongnuo even niet meegerekend).

De Tamron 70-200 VC die ik voor een mooie prijs op Marktplaats een keer zag langskomen was blijkbaar een uitzondering want deze is nu altijd duurder dan een 2e-hands Canon 70-200 IS I.
De laatste vindt ik steeds aantrekkelijker worden i.c.m. een extender.
De Tamron is overigens wel scherper dan de Canon (behalve de hoeken), maar met extender is de Canon weer scherper.

Zit verlekkerd naar de 6D te kijken maar het lijkt me eerder een logischere keus om die combinatie te halen en dan later eens de 6D (of liever gezegd; de opvolger van de 6D).

 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
melly schreef op zaterdag 17 januari 2015 @ 21:34:
Voor de liefhebbers hier wat samples van de 7D+Sigma 150-600mm
Full size is te downloaden.
RAW omgezet naar JPG onbewerkt.

Eerst 2 samples die ik geschoten heb hier in huis.

Canon 7D -600mm - F6,3 - ISO100
https://www.flickr.com/ph...116767767/in/photostream/

Canon 7D - 600mm - F8 - ISO100
https://www.flickr.com/ph...680228744/in/photostream/
Het resultaat vond ik zeer netjes , vooral op F8 maar ook F6,3 vind ik opvallend goed.

Dan hier wat test-shots van vandaag.
Helaas vind ik het toch wat softer tonen dan mijn vorige test.

Canon 7D - 600mm - F6,3 - ISO100
https://www.flickr.com/ph...116910547/in/photostream/

Deze 2 zijn dan eigenlijk mn scherpste resultaten van vandaag.

Canon 7D - 600mm - F6,3 - ISO200
https://www.flickr.com/ph...680355674/in/photostream/
Canon 7D - 600mm - F6,3 - ISO320
https://www.flickr.com/ph...682882383/in/photostream/

Maar helaas is het merendeel zoals deze..vrij soft..
Canon 7D - 600mm - F6,3 - ISO125
https://www.flickr.com/ph...116910547/in/photostream/

Helaas is morgen het weer slecht dus verder proberen waarom de resultaten zo verschillen lukt mij niet.
Vooral door mijn eerdere test ben ik van mening dat het glaswerk van de Sigma dik in orde is en dat het alleen een kwestie van uitzoeken is waarom ik van die wisselende resultaten heb.
Is dat de Sport versie of de C versie?

Ik vermoed dat je wisselende resultaten hebt wegens instabiliteit of mss niet correcte monopod techniek?

Ik zou een hogere sluitersnelheid gebruiken, de 7D kan gemakkelijk tot iso 400-800 ruisvrije platen produceren, nee? Op 1/320s vraag je namelijk al 3 stops beeldstabilisatie, dat kan werken met goede techniek, maar niet consistent, zoals je zelf gemerkt hebt.

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com

De S versie, want de laatste keer dat ik keek, was de C versie nog niet uit.

De laatste foto zou inderdaad wel eens onscherp kunnen zijn vanwege bewegingsonscherpte. 1/250s of 1/320s lijkt me vrij lang op 600mm. Maar ik weet niet hoeveel stabiliteit je zou mogen verwachten van een monopod, dus ik kan er naast zitten. Je zou eens kunnen kijken of je op 1/1000s wel meer consistent scherpe foto's krijgt (alhoewel je dan niet zoveel aan de stabilisatie lijkt te hebben).

 • melly
 • Registratie: Mei 2001
 • Laatst online: 03-03 22:37
Het betreft idd de S versie..zo ver ik weet ook de enige versie die nu nog uit is overigens.
Ik ben onervaren met zulke telelenzen en had eigenlijk verwacht dat door de IS en een monopod het wel mogelijk moest zijn om rond de 320/sec te kunnen zitten.
Helaas kon door het slechte weer de dag er op niet verder getest worden dus ik heb nog geen idee wat het resultaat is met een hogere sluitersnelheid.
Iets wat ik zeker ga proberen zodra de kans zich voor doet.
Wel kwam in een youtube film naar voren dat met telelenzen je ook te maken krijgt met "vertroebeling" in de lucht wat er voor zorgt dat de foto er wat softer en uitgebleekter uit komt te zien.
Dit is iets wat geheel nieuw is voor mij..
Helaas weet ik niet hoe het fenomeen heet waardoor ik niet gericht er op kan Googlen.
Iemand die weet in hoe verre dit idd een probleem kan zijn en hoe dit heet?
Atmospheric turbulence? Of iets dergelijks.

Lijkt me vooral een probleem te kunnen zijn bij warmte, waarbij je wel eens in de verte ziet dat de licht trilt omdat het opstijgt van een warm oppervlak. Verder zou je vooral op grote afstanden er wat meer last van kunnen krijgen.

Beetje het zelfde idee als men krijgt bij de astronomische telescopen die op de aarde staan, zie ook de wiki.

 • Mr Pingu
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 00:28

Mr Pingu

Professioneel Prutser

Atmospheric haze, maar dan in het klein ofzo?

Instagram | Fujifilm X-T2 Graphite | Fujinon 18-55mm | Fujinon 23mm F/2 WR | DJI Mini 3 Pro | iPhone 12 Pro Max


 • melly
 • Registratie: Mei 2001
 • Laatst online: 03-03 22:37
Volgens mij doelen ze meer op vocht en smog..

https://www.youtube.com/watch?v=qtEBuuKImJY

Op 3.40 wordt het aangehaald

[Voor 16% gewijzigd door melly op 20-01-2015 21:55]


 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
Idd je kan daar last van hebben, als er mist is of als het erg warm is op dergelijke brandpuntsafstanden, maar dit lijkt mij niet onmiddellijk de oorzaak bij die foto's.

Wat ik vergeten was als mogelijke oorzaak, heb je de lens al getest op front- en backfocus? De scherptediepte op 600mm f/6.3 is niet zo groot waardoor kleine afwijkingen voor onscherpe foto's kan lijden. Ik heb mijn 120-300+2x converter afgesteld adhv de focus dot confirmation methode.

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


 • melly
 • Registratie: Mei 2001
 • Laatst online: 03-03 22:37
Idd geloof ik ook niet dat dit de reden was bij deze foto.
Maar de dag er op probeerde ik (ondanks het slechte weer) buiten met statief wat fotos te maken en idd met als resultaat dit soort fotos.
Ik ben benieuwd hoe dit fenomeen nu heet. Wil graag wat meer info er over googlen.

Ik heb getracht te achterhalen of er front- of backfocus aanwezig is maar ik kom er niet echt uit.
Heb steeds wisselende resultaten hiermee.
Voor nu heb ik alles op neutraal gelaten.
Ik ga eerst ,zodra het even kan ,met een hogere sluitertijd proberen en mocht dit het niet zijn dan bij Cameranu een afspraak maken voor het testen op de front- backfocus.

 • Rutje!
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
melly schreef op woensdag 21 januari 2015 @ 07:12:
Idd geloof ik ook niet dat dit de reden was bij deze foto.
Maar de dag er op probeerde ik (ondanks het slechte weer) buiten met statief wat fotos te maken en idd met als resultaat dit soort fotos.
Ik ben benieuwd hoe dit fenomeen nu heet. Wil graag wat meer info er over googlen.
Het lijkt me dat je refractie bedoeld. Dat komt niet zozeer door warmte zoals hierboven gezegd, maar door het verschil in temperatuur (eigenlijk dichtheid) van de lucht. Het verschil in dichtheid zorgt ervoor dat de breking van het licht net iets anders is, waardoor je vervorming krijgt. Dat je het vaak ziet bij warmte komt omdat het dan meestal gepaard gaat met onstabiele omstandigheden wat voor turbulentie zorgt. Dan valt het meer op. Boven een radiator kan je het met het blote oog wel zien, als de zon door de warmte lucht boven een radiator schijnt kan je soms op de grond zelfs 'dwarrelende schaduwen' zien.

Bij kou treedt het effect ook op, bijvoorbeeld s'ochtendsvroeg na een heldere nacht. Maar omdat koudere lucht zwaarder is zijn de omstandigheden dan stabiel en krijg je een laminaire opbouw. In theorie moet je dan denk ik objecten in de verte verticaal wat in elkaar gedrukt zien.

 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
Probeer deze methode eens voor microfocusadjustment, ik heb er goede ervaringen mee:
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1187247/0#11321305

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


 • Mr Pingu
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 00:28

Mr Pingu

Professioneel Prutser

https://www.youtube.com/watch?v=qtEBuuKImJY, kijk deze is vanaf ongeveer 3:45 ;)

Instagram | Fujifilm X-T2 Graphite | Fujinon 18-55mm | Fujinon 23mm F/2 WR | DJI Mini 3 Pro | iPhone 12 Pro Max


 • Barns
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 23-03 21:06
Ik kwam deze aanbieding tegen. Iemand enig idee om welke lens het gaat en of het wat is voor €30?

http://aanbiedingen.teleg...l&utm_campaign=2015-01-24

 • Piet91
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
Barns schreef op zaterdag 24 januari 2015 @ 14:20:
Ik kwam deze aanbieding tegen. Iemand enig idee om welke lens het gaat en of het wat is voor €30?

http://aanbiedingen.teleg...l&utm_campaign=2015-01-24
Vooral een gimmick, geinig om mee spelen maar natuurlijk geen toplens.
Kun je 'm beter uit China halen voor de helft.
Wel even letten op de diameter; die ik link is 55mm.

 • tobiasvs
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online

tobiasvs

Tobias

• Geoptimaliseerd voor megapixel fotografie
De beschrijving zegt denk ik al wel genoeg. Niet te veel van verwachten, €30 is het denk ik niet waard.

Canon | Fujifilm | www.tobiasvanstijn.nl


Anoniem: 128699

melly schreef op woensdag 21 januari 2015 @ 07:12:


Ik ga eerst ,zodra het even kan ,met een hogere sluitertijd proberen en mocht dit het niet zijn dan bij Cameranu een afspraak maken voor het testen op de front- backfocus.
Melly, ik lees dat je de lens gebruikt met een canon 7D type 1, aangezien ik dit objectief ook op het oog had is deze mij afgeraden in samen werking met de 7D. Je krijgt wisselende resultaten en dit komt dat de lens niet lekker werkt met deze opstelling.

Een kennis van mij heeft zelf zijn 7D verkocht en een 70D aangeschaft, nu zijn de platen rag scherp.
Probeer je lens eens te gebruiken op een andere body.

 • melly
 • Registratie: Mei 2001
 • Laatst online: 03-03 22:37
Typisch verhaal. Nu vind ik zowiezo dat de 7D wat vreemde resultaten kan geven op AF gebied. Ik heb 2 body's gehad en beide konden wat kuren met de AF vertonen. Maar de Sigma presteert idd een stuk beter op de 5DIII,maar dat (gezien de nieuwere en verbeterde AF van deze body )vind ik vrij logisch . Ik heb nog de 600D waar ik hem op kan proberen. Ben door je reactie wel benieuwd hoe dat uitpakt.

 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:28

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

Je moet dan ook geen Continous AF gebruiken voor stilstaande onderwerpen zoals je hebt gedaan bij een aantal foto's die je hebt gepost ;)

Ik heb met de 7D duizenden/tienduizenden foto's gemaakt en zolang de lens goed is en geen front/back focus issue heeft dan is je foto gewoon ragscherp!

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • melly
 • Registratie: Mei 2001
 • Laatst online: 03-03 22:37
Agree...met AI-servo zal met een burst al snel een paar er tussen zitten die net niet spot on zijn.
Maar deze ervaring heb ik ook met one-shot.
Overigens deel ik je mening dat de 7D prima platen kan schieten.

Anoniem: 128699

Melly, ik ben benieuwd naar je resultaten op een andere body.

 • ToyotaMR2
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 22:21
Ik stap van een 60D over na een 6D
Mijn 10-22 moet ik dus helaas verkopen, maar zoek wel een nieuwe UWA.
Voornamelijk voor nachtshots, sterren, melkweg etc.

Wat is de beste optie daarvoor?
Zelf dacht ik aan de pricewatch: Samyang Optics 14mm f/2.8 ED AS IF UMC (Canon)
Zo rond de €500,- is ook mijn budget, dus de pricewatch: Canon EF 14mm f/2.8 L II USM valt af :*)

Is dat inderdaad ook een goede of beste optie?

(ik zie dat tommyz nog 1 te koop heeft staan momenteel)

Voor zover ik kan zien kan daar ook geen filter op?
Dus mijn recent aangeschafte B+W F-Pro 110 grijsfilter maatje 77 kan ik dan ook niet meer gebruiken.
Waarschijnlijk op geen enkele andere lens die ik later nog ga kopen?
Los van verloopringen, maar of dat nu alles is...

 • Deathchant
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 17:23
Nee je kunt er geen filter op doen. Wel heb ik ergens gelezen dat er een soort van hood is waarmee je van die inschuiffilters kunt gebruiken. Als je budget 500 euro is, dan zit er volgens mij niet veel anders op. Keigoeie lens trouwens. Beetje vervorming wegwerken achteraf en je hoeft verder niet veel meer te doen. Kep em ook geprobeerd en is zeker weten ook een kandidaat voor mij als ik overstap naar FF.
Superscherp en goeie kleuren. Je zit dan alleen even met manual focus....

Canon: R6 | 16-35 | 70-200 II
Zeiss: 50MP | 100MP | 135 APO


 • Mr Pingu
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 00:28

Mr Pingu

Professioneel Prutser

MF op groothoek is niet heel kritisch, gelukkig. Schijnt inderdaad een goede lens te zijn en die filter kan je ook verkopen, beetje zonde dat ie recent is aangeschaft maar samyang heeft wel een betaalbare filter houder uitgebracht: pricewatch unsorted: Samyang SFH-14 Filterhouder voor Samyang 14mm f/2.8

Instagram | Fujifilm X-T2 Graphite | Fujinon 18-55mm | Fujinon 23mm F/2 WR | DJI Mini 3 Pro | iPhone 12 Pro Max

Enige wat je mogelijk anders nog zou hebben in die prijsklasse is een tweedehands 17-40/4, maar dat is dan wel minder wijd en minder lichtsterk in ruil voor wat meer flexibilieit en filters.

Dat filter kun je misschien dan niet op de UWA gebruiken, maar kan toch even goed op andere lenzen gebruikt worden.

[Voor 26% gewijzigd door henkie196 op 13-02-2015 13:06]


 • ToyotaMR2
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 22:21
Sodeju wat een apparaat zeg, die houder.
Ik vond een filter al irritant, nu zelfs nog meer/groter materiaal gebruiken :9
(en die heeft geen 10stops filter?)

MF zou niet echt een probleem moeten zijn met een UWA en de gekozen onderwerpen.

17-40/4 is misschien wel een goede lens, maar is toch ook wel weer zeer afwijkend van de eerdergenoemde.
Waarschijnlijk komt er later wel een 18-35/1.8 bij.

Maar dan nog zou die Samyang een betere lens zijn voor mijn doeleinden?
Of... ?

En filter houden kan wel, maar hoeveel lenzen (die ik ga gebruiken) zijn er nog die filtermaat 77 hebben.
Ik zou het zo niet weten. Dan blijven inderdaad de verloopringen over.

 • tobiasvs
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online

tobiasvs

Tobias

Je zou zelfs nog voor tweedehands kunnen gaan en er een Sigma 17-35mm f/2.8-4 bijkopen. Zag ze de laatste tijd voor ongeveer €100 langskomen op Marktplaats, daar kan je geen buil aan vallen. Ook met 77mm filtermaat.

[Voor 6% gewijzigd door tobiasvs op 13-02-2015 13:38]

Canon | Fujifilm | www.tobiasvanstijn.nl


 • inquestos
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 22:22
ToyotaMR2 schreef op vrijdag 13 februari 2015 @ 13:17:

Waarschijnlijk komt er later wel een 18-35/1.8 bij.
Je weet dat die niet voor FF is?

Fotografie: | Flickr | Canon 5DII + 20mm + 35mm + 50mm + 100mm || Hardlopen: Strava PR 5km: 20:26 10km: 44:35 HM 1:39:58


 • ToyotaMR2
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 22:21
Uhm wow, wat een fout.
Dan heb ik iets anders gelezen, andere lens, of er gewoon overheen gelezen. Zucht.

Die 17-35 is wel verrassend scherper in het midden:
http://www.the-digital-pi...omp=0&FLIComp=0&APIComp=0

 • Deathchant
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 17:23
Volgens mij is er voor de 10-22 verder niet meer veel interessants. De enige waardige vervanger zou volgens mij een 16-35/4L IS zijn, maar die is 2x het budget.

Ik zou gewoon voor die samyang gaan als ik dat zo hoor. Voor jouw doeleinden lijkt me die geschikter dan een 17-40, mede door de 2.8 en de zeer goeie scherpte bij 2.8. Je gebruikt em voor nachtshots en sterren e.d. dus AF hoeft dan ook niet perse.

Wat mijn vermoeden gaat zijn, en dat projecteer ik dan even op mijn eigen gedachtes omdat ik in dezelfde situatie terecht ga komen, is dat wanneer je de Samyang eenmaal hebt, dat je het misschien niet eens zo snel zal missen dat je niet naar "22" kunt inzoomen.

Bekijk het je gewoon eens, voor dat geld wat die Samyang kost kun je het best proberen en altijd weer verkopen als je beseft dat je toch wilt doorsparen voor een 16-35 bijvoorbeeld.

Canon: R6 | 16-35 | 70-200 II
Zeiss: 50MP | 100MP | 135 APO


 • Ventieldopje
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 21:14
Deathchant schreef op vrijdag 13 februari 2015 @ 15:04:
Volgens mij is er voor de 10-22 verder niet meer veel interessants. De enige waardige vervanger zou volgens mij een 16-35/4L IS zijn, maar die is 2x het budget.

Ik zou gewoon voor die samyang gaan als ik dat zo hoor. Voor jouw doeleinden lijkt me die geschikter dan een 17-40, mede door de 2.8 en de zeer goeie scherpte bij 2.8. Je gebruikt em voor nachtshots en sterren e.d. dus AF hoeft dan ook niet perse.

Wat mijn vermoeden gaat zijn, en dat projecteer ik dan even op mijn eigen gedachtes omdat ik in dezelfde situatie terecht ga komen, is dat wanneer je de Samyang eenmaal hebt, dat je het misschien niet eens zo snel zal missen dat je niet naar "22" kunt inzoomen.

Bekijk het je gewoon eens, voor dat geld wat die Samyang kost kun je het best proberen en altijd weer verkopen als je beseft dat je toch wilt doorsparen voor een 16-35 bijvoorbeeld.
8-15, 11-24, 24-70, 70-200 :9 Wel even sparen!

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


 • HMJ
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 26-03-2020

HMJ

Jelle Hansma

Deathchant schreef op vrijdag 13 februari 2015 @ 15:04:
..

Ik zou gewoon voor die samyang gaan als ik dat zo hoor. Voor jouw doeleinden lijkt me die geschikter dan een 17-40, mede door de 2.8 en de zeer goeie scherpte bij 2.8. Je gebruikt em voor nachtshots en sterren e.d. dus AF hoeft dan ook niet perse.

...
mwa ik vond de scherpte in de hoeken vrij belabberd bij mij op 2.8.. :P

even een voorbeeld

www.hansjellema.nl | Facebook


 • ToyotaMR2
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 22:21
^zonder enige post?

Zie namelijk ook veel goede resultaten:
https://www.flickr.com/se...4mm%20-%20f%2F2.8%20canon

 • HMJ
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 26-03-2020

HMJ

Jelle Hansma

Ligt het denk ik toch aan mij :P Als ik onderstaande foto bekijk lijkt het inderdaad gewoon goed.

https://www.flickr.com/ph...05/16291934048/in/pool-14

www.hansjellema.nl | Facebook


 • Sjekster
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 21-03 09:13
ToyotaMR2 schreef op vrijdag 13 februari 2015 @ 12:17:
Ik stap van een 60D over na een 6D
Mijn 10-22 moet ik dus helaas verkopen, maar zoek wel een nieuwe UWA.
Voornamelijk voor nachtshots, sterren, melkweg etc.

Wat is de beste optie daarvoor?
Zelf dacht ik aan de pricewatch: Samyang Optics 14mm f/2.8 ED AS IF UMC (Canon)
Zo rond de €500,- is ook mijn budget, dus de pricewatch: Canon EF 14mm f/2.8 L II USM valt af :*)

Is dat inderdaad ook een goede of beste optie?

(ik zie dat tommyz nog 1 te koop heeft staan momenteel)

Voor zover ik kan zien kan daar ook geen filter op?
Dus mijn recent aangeschafte B+W F-Pro 110 grijsfilter maatje 77 kan ik dan ook niet meer gebruiken.
Waarschijnlijk op geen enkele andere lens die ik later nog ga kopen?
Los van verloopringen, maar of dat nu alles is...
Volgens mij is die 77 een hele gangbare maat voor lenzen, en helemaal voor UWA volgens mij, ook de FF equivalenten. De 17-40 bijv. De 16-35 2.8 I ook zie ik. de F4 neemt 72, dus dat lijkt me ook geen probleem met een verloopringetje.

Volgens mij is 77mm een van de meest voorkomende filtermaten iig!
Ventieldopje schreef op vrijdag 13 februari 2015 @ 15:12:
[...]


8-15, 11-24, 24-70, 70-200 :9 Wel even sparen!
Wait, whut? Je noemt nu gewoon 4 zooms? ZOOMS?!?

Even kijken of er een fotomodel in m'n bedje ligt te wachten, want volgens mij droom ik... :+

[Voor 10% gewijzigd door Sjekster op 13-02-2015 16:29]

Flickr | Olympus E-M1 + E-M10


 • Deathchant
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 17:23
@Sjekster. De 17-40, 16-35 en 8-15 zijn ook zooms hoor ;) 2x "zooms" zeggen met uitroeptekens en vraagtekens.......ik zie verder geen emoticons erbij staan, maar horen die er eigenlijk wel bij te staan? Want zonder zit er namelijk een toontje in dat er beetje neergekeken wordt op zooms, en in het verlengde dus op mensen die de superieure primes nog niet ontdekt hebben.
EDIT: nvm, onderste zinnetje van je post niet gelezen :O

@HMJ, die foto in je voorbeeld is volgens mij nergens echt scherp, maar de randen zijn idd veel slechter dan de rest....

[Voor 6% gewijzigd door Deathchant op 13-02-2015 22:12]

Canon: R6 | 16-35 | 70-200 II
Zeiss: 50MP | 100MP | 135 APO


 • mrc4nl
 • Registratie: September 2010
 • Nu online

mrc4nl

Procrastinatie expert

Ventieldopje schreef op vrijdag 13 februari 2015 @ 15:12:
[...]


8-15, 11-24, 24-70, 70-200 :9 Wel even sparen!
als je nu ook nog een 200-400 wil mag je zeker nog even doorsparen :+

ora et labora


 • Ventieldopje
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 21:14
Sjekster schreef op vrijdag 13 februari 2015 @ 16:25:
[...]
Wait, whut? Je noemt nu gewoon 4 zooms? ZOOMS?!?

Even kijken of er een fotomodel in m'n bedje ligt te wachten, want volgens mij droom ik... :+
Met kotsnijgingen dat wel :X Vond het heel knap van mijzelf om dat toch te kunnen plaatsen, de 200-400 kon ik *huuug bah* :r niet meer aan. Blij dat de quote nu mijn bericht er niet in zet!

Even bijkomen hoor ... 35 1.4, 50 1.2, 85 1.2, 200 1.8 *; :7

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


 • Deathchant
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 17:23
Ik weet niet of iemand het al gepost heeft, maar dit is wel een leuke teardown van de nieuwe 100-400 II lens:
http://www.lensrentals.co...down-best-built-lens-ever

Canon: R6 | 16-35 | 70-200 II
Zeiss: 50MP | 100MP | 135 APO


 • beefstick
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 02-03 12:52
Goed, ik vond het echt geen reden voor een nieuw topic en hier kan ik het dan volgens mij het beste plaatsen.

Ik dacht eens een nieuwe lens te kopen, dit topic en de voorgaanden hebben mij daarbij goed op weg geholpen. Ik ben geen pro dus ik vond dat ik wel genoeg had aan een EFS 55-250 USM, de prijs/kwaliteits eis die ik stelde werd volgens de reviews die ik las waar gemaakt zolang je niet te vaak foto's wilde maken bij 250mm. Alleen voldoet nu na aankoop mijn persoonlijke lens toch niet echt aan de kwaliteitseisen die ik voor ogen had.
Een barstje, klein maar hij zit er wel, aan de onderkant van het middelste element, om precies te zijn, de eerste lens (naar de camera kijkend) die in het beeldstabilisatie gedeelte van mn zoomlens zit. Ik heb hem zelf bij de eerste inspectie niet gezien en de lens is dus waarschijnlijk door de keuring gekomen omdat het barstje niet zichtbaar is als je de lens normaal gebruikt, maar ik zie hem wel als ik onder een hoek naar binnen kijk. En als die beeldstabilisatie een beetje irritant is dan zie ik het ding waarschijnlijk ook op de foto's.

Hoe groot is de kans dat die barst door scheurt? Ter info, hier kun je hem zien:
https://imgur.com/kW5dUKe

Hopelijk kan ik de verkopende partij nog wijs maken dat ik die barst niet zelf veroorzaakt heb, lens is net een maand oud en heb hem nog niet eens naar buiten meegenomen. Tevens lijkt het mij dat juist de lens die in het beeldstabilisatiegedeelte zit niet echt problemen heeft met eventuele schokken.
Iemand tips? Is dit garantie of gewoon bad luck? Ga ik hier last van hebben zolang het ding niet verder door scheurt? Volgens mij is het barstje namelijk altijd zo ver uit focus dat je het ding eigenlijk toch niet ziet op eventueel een kleine onscherpte na, de lens is nu ook weer niet zo goed dat je dat nog gaat zien op je eindprodukt lijkt me.

 • Grozno
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 17:59

Grozno

acts without consequence!

Strikt genomen past het niet helemaal binnen dit topic en de vragen die je stelt kunnen wij niet met zekerheid beantwoorden.
Als ik jou was zou ik met objectief en bon terug gaan naar de verkopende partij en rustig overleggen wat de mogelijkheden zijn.
Bij een dusdanig nieuw product ligt de bewijslast voor garantie volgens mij bij de verkopende partij trouwens.

Advocatus ineptias | Free Speech Online


 • Hahn
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 23:12
Denk niet dat je er last van gaat hebben, maar als 'ie zo nieuw is zou ik er toch gewoon mee terug gaan. Zal denk ik gewoon onder de garantie vallen en met een beetje geluk krijg je direct een nieuwe mee.

The devil is in the details.


 • tobiasvs
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online

tobiasvs

Tobias

Zo'n lens hoor daar geen krasje te hebben. Beter zal het vanzelf natuurlijk niet worden, zoiets kan alleen maar groter worden. Een lens kan in de meeste gevallen wel wat hebben, maar met zo'n barst erin kan een enkele val fataal zijn. Zou er gewoon mee teruggaan naar de winkel dus, hier heb je immers garantie voor.

Stel dat je de lens straks via Marktplaats wil verkopen, dan krijg je er gegarandeerd minder voor dan een lens zonder dat barstje. Zag laatst een 24-70mm met klein krasje op het achterste lenselement, werd voor €250 minder dan de gangbare tweedehandsprijs aangeboden. Ook daar geen zichtbare defecten op de foto.

Canon | Fujifilm | www.tobiasvanstijn.nl

Wat doe je op een luie zondagmiddag als FV crewlid met tijd over? De reviews van alle ontbrekende lenzen toevoegen natuurlijk! Controleer vooral op foutjes, want ook ik blijf gewoon een mens en maak ze ook zo nu en dan ;)

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Mr Pingu
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 00:28

Mr Pingu

Professioneel Prutser

10-18 staat nog niet in de index en ik had begrepen dat de 10-18 juist ietsje scherper is dan de 10-22 in de hoeken ;)

Instagram | Fujifilm X-T2 Graphite | Fujinon 18-55mm | Fujinon 23mm F/2 WR | DJI Mini 3 Pro | iPhone 12 Pro Max

Aangepast. En wat betreft de 10-18 vs. 10-22: http://www.the-digital-pi...omp=0&FLIComp=0&APIComp=0

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • __Erik__
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 20:21
Bij de Canon 24 STM staat nog een tag [b] in de index teveel

Eos 600, Sigma 28-70, 50-200, 100 2.8, 430EZ
Eos 300D, 500D, 70D, 10-22, 15-85, 24, 50 1.4, 100 2.8, 100-400, 430EXII


 • tobiasvs
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online

tobiasvs

Tobias

Vanaf vandaag is de EF 11-24mm officieel leverbaar volgens Canon's Facebookpagina :) Bij de grote online camerawinkels wordt 'ie aangeboden voor €3049, maar is 'ie nog wel als pre-order te zien. Iemand van plan 'm aan te schaffen?

[Voor 14% gewijzigd door tobiasvs op 26-02-2015 12:16]

Canon | Fujifilm | www.tobiasvanstijn.nl


 • Jadero
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 23:24
Facebookpagina Kamera Express heeft m binnen :)

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:04
Canon is een beetje van het padje. Belachelijke prijs, maakt me niet uit hoe goed hij is. Dat maakt dat ik een stuk liever Sigma dingen koop dan van Canon. Sigma is een merk dat echt kwaliteit wil maken momenteel en luistert naar de consument, dat gevoel krijg ik in ieder geval. Canon maakt af en toe lenzen waar ik het nut niet van snap en af en toe lenzen die gewoon belachelijk geprijsd zijn.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • tobiasvs
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online

tobiasvs

Tobias

Ik snap die prijs (plus die van de meeste nieuwe EF-lenzen) heel eerlijk gezegd ook niet. Misschien is dit wel wat alle interieurfotografen zoeken, maar €3000 is gewoon heel erg veel geld. Voor dat bedrag haal je een complete professionele fotografieset. Wellicht dat types als Peter Lik zo'n aanschaf kunnen rechtvaardigen, ik in ieder geval niet :P

Canon | Fujifilm | www.tobiasvanstijn.nl

Het is een unieke lens, omdat het gewoon verrekte lastig is om een lens zo wijd te maken en dan ook nog met constant niet heel traag diafragma. Als ie ook nog eens goed presteert, dan is het bedrag niet eens zo idioot. Kijk eens wat de Zeiss 15/2.8 kost...

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Gemiddelde Otus kost ook nog een kleine hap extra. Om over de wat lichtsterkere telelenzen nog maar niet te spreken. Er zal best een markt zijn voor lenzen met zo'n prijs.

 • ToyotaMR2
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 22:21
Dus, aangezien ik nu alleen nog maar een tele- en macrolens heb zoek ik iets voor er tussenin.
Voornamelijk richting de portretten.
Geheel amateuristisch en in thuis-situaties, dus ruimtes van max 2-4 meter afstand?

Camera is een 6D en budget is 5-800 max. Mag gerust wat minder zijn :+ , maar wil uiteraard wel een beetje kwaliteit en lichtsterk.

Heb net even zitten testen en was vrij verbaasd dat ik het met de 70-200 ook wel red binnen die afstand.
(was natuurlijk crop gewend)

Maar dan zou ik dus best naar een 85mm kunnen kijken oid.
Maar dan zou het puur vanwege lichtsterkte gaan. Aangezien de afstand niet minder is dan mijn tele.

Hm, dilemma dilemma. Voor de verandering weer eens natuurlijk :9

Wat is jullie kijk/idee/mening hierover?
Ik laat me graag overhalen tot iets >:)

( Oh ja, portret is bij mij in deze schouders/hoofd. Als ik meer wil, moet ik ook wijder, en op deze afstand zal dat tot teveel vertekening zorgen ben ik bang. )

[Voor 9% gewijzigd door ToyotaMR2 op 03-03-2015 12:07]


 • Grozno
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 17:59

Grozno

acts without consequence!

85mm valt binnen het bereik van je 70-200 hè, dat is dan niet echt er tussen. Ik zou naar een 35mm of 50mm kijken, als ik jou was.
Maar als portretlens kun je prima beginnen met de Canon EF 85mm f/1.8 USM, lijkt me.

Advocatus ineptias | Free Speech Online

Pagina: 1 2 3 ... 13 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee