Armin schreef op woensdag 9 oktober 2019 @ 20:50:
[...]
Dit is ook zoals Brink de nieuwe Elan E/4 aansluit op een WTW - de ruimte eromheen gebruiken als buffer. Alleen doen zij het als kostenbesparing.
En verder ook tegen over- en onderdruk. Tenzij namelijk die Brink en kanaalunit altijd exact gelijke luchtverplaatsing hebben, zal je lucht aanzuigen naar of juist wegblazen vanuit die ruimte.
Omdat zowel de Brink als kanaalunit denk ik variabelle toeren hebben, zul je die situatie echter juist gaan tegenkomen. Zorg er dus voor dat die ruimte zelf lucht kan afvoeren/aantrekken op zo'n moment via roosters of kieren onder deuren.
Denk verder goed de verwachte luchtstromen door met in achtneming van alle variaties: Brink blaast harder dan airco, Brink blaast met airco uit, Brink blaast zachter dan airco, etc. Zo'n Brink kun je vaak wel instellen dat die nooit echt uit gaat, dus dat helpt dan met bepaalde variaties. Maar als je dit niet doet, kun je flinke problemen krijgen met gebrek aan rendement omdat je geen goede menging krijgt en/of onnodig hard moeten laten blazen van een van beide units.
(Ik neem tenslotte aan dat isolatie van de buizen geen optie is? Anders zou ik die heel Brink wegdoen, en enkel de kanaalunit gebruiken.)
Om te beginnen bij het eind: nee, buizen isoleren gaat niet - althans, de buizen zijn geisoleerd, alleen de kruizingen/bochten niet. Dus klopt, ik heb echt de hele zomer met de installateur zitten zoeken naar een lucht-water warmtepomp oplossing.. oplossing zonder Brink.. maar de samenvatting: de kans is gewoon groot dat het comfort naar de maan gaat als het echt koud is en de efficiency niet optimaal. En een 16kW lucht-water warmtepomp moet ergens in de tuin zodat ik ook nog 's een meter of 12-15 naar de kanalen moet overbruggen. Dus werd het dit.. voor nu.
Voor wat betreft de ventilatiesnelheden heeft de installateur een binnen kanaal unit gekozen met een vrij hoge luchtstroom en variabele uitstroomtemp. We willen zo kijken of we de flow van koude lucht met name vrij hoog kunnen maken zonder de temp te laag te maken. En dan uiteraard dat weer iets lager dan de flow van de Brink het huis zijn zodat je in die ruimte een kleine onderdruk hebt. Ik kan overigens ouderwets met airducts spelen, de ruimte is eenvoudig af te schermen om de airflow door de airco te forceren. Ik denk alleen dat dit niet hoeft zolang er een onderdruk is. Maar inderdaad: dit wordt spelen

En met een werkende kachel als backup, ook niet onbelangrijk.
miel schreef op woensdag 9 oktober 2019 @ 20:59:
[...]
Hier heb ik in 2009 "verplicht" een nieuwe Brink laten installeren.... (hartje winter zonder verwarming zitten en in 1 week 1000m3 gas verstoken was geen grapje.... ventilator in de oude ketel was stuk en verwarmde dus aan 1 stuk door).... 11 graden binnen is niet grappig.
Ben de laatste jaren aan het kijken naar elektrisch verwarmen... de Brink met een LL pomp er bij die ze tegenwoordig verkopen werkt onder de 10 graden buiten temperatuur niet..... (of ja, dan werkt de ketel gewoon op gas en dat wil ik juist vermijden).
Mijn conclusie is nu om een 5kW unit in de woonkamer te hangen en te kijken of die ook de bovenverdieping "mee" krijgt. Met de houtkachel lukt dat (slaapkamers 17, badkamer via aparte IR verwarming), dus eens zien of het met de Carrier unit ook lukt...
Ik kies bewust voor deze centrale optie omdat ik geen split units door het hele huis wilde. Ik moet toch die kachelmeuk vervangen en pak het maar even grondig aan. Kan zijn dat die kanaal airco niet goed uit de verf gaat komen en dan kan ik altijd nog kijken hoe ik dat oplos, de buitenunit hangt in ieder geval handig genoeg om evt op andere plekken binnenunits te plaatsen. Ik heb ook een 5-6kW l/l optie.
Die optie van Brink vond ik shit. Eigenlijk vind ik Brink helemaal best wel shit, omdat ze vrij rigide zijn in de mogelijkheden om te integreren, heel duur zijn en dan geen levensloop op die apparaten bieden die naar verhouding heel duur zijn. Dat is niet duurzaam in mijn ogen. En hun airco oplossing met koelend tussenstuk is ook nog eens idioot duur en de electrische doorstroom verwarmers die ze hebben zijn niet erg efficient tenzij je huis al een isolatie waarde van een meter PIR ofzo heeft

Maar eerlijkheidshalve: ik ben dan weer wel fan van het concept van hetelucht verwarming, het geeft ons overal in huis verse lucht, verwarming en straks hopelijk ook koeling in de zomer. 600m3 vrijstaand wonen en dan 900m3 gas met het gezin gebruiken terwijl we ook op gas koken en douchen vind ik erg weinig. Tvt voor l/l warmtepomp is dus ongeveer oneindig
@
mr_evil08 ja lucht/water heb ik onderzocht maar je zit met een te lage temp instroom (50-55%), lang transport afstand, immense warmtempomp ding, alsnog moet je douchewater maken en dan wordt de complexiteit en kosten nog hoger.
Wat je zegt over ventilatiestand las ik ook ja, die ga ik inderdaad voor ventilatie (bypass ftw) en airco integratie gebruiken. Hoop dat ik de hele boel via domotica kan automatiseren zodat het met 1 knop te bedienen wordt, maar dat zien we later wel

onze oude Brink heeft die ventilatiestand nog niet, al had ik die vast zelf kunnen knutselen.
[
Voor 5% gewijzigd door
NiGeLaToR op 09-10-2019 21:34
]
KOPHI - Klagen Op Het Internet podcast. Op Spotify, Apple Podcast en anderen!