Ik snap niet zo goed dat mensen op die extreme gebeurtenissen blijven hameren???
Dit is de verdeling van temperaturen in NL:
-10C is echt een freak event.
Daar komt nog bij dat de laagste temperaturen in Nederland altijd samenvallen met een heldere hemel, want dan kan de aarde afkoelen door straling. Een heldere hemel betekend dus dat het overdag zonnig is en weer sterk opwarmt. 's Nachts een paar uur heel koud en overdag weer warm, dat wordt in iedere redelijk tot goed geïsoleerde woning opgevangen door de thermische massa. Etmaal gemiddelde temperaturen zeggen dus veel meer dan 1-uur extreme waardes.
Ik heb in november 2016 een warmtepomp geïnstalleerd die het tot +2C aankan. Dat was een bewuste keuze en de CV installatie dient als back-up. Praktijk: Als het vriest draait de WP vol vermogen en koelt het huis heel langzaam af, ongeveer 1C per 36 uur (afhankelijk van hoe koud het is). De oplossing is dan om de CV een half uurtje aan te zetten en de temperatuur terug te verhogen naar 22C (=gewenste comfort temperatuur). De gebruiker heeft daar geen zin in en het is afgelopen winter niet lang genoeg koud geweest dat het echt oncomfortabel werd. (Voor de duidelijkheid: de gebruiker heeft zelf de back-up verwarming van de CV uitgeschakeld door de CV-thermostaat omlaag te zetten en is daar blij mee.)
De reden dat dit werkt, is omdat de woning redelijk goed geïsoleerd is en dus de deficiëntie bij lage temperaturen klein is ten opzichte van de thermische massa (=langzaam afkoelen). Daarnaast zorgt de regeling ervoor dat als de temperatuur overdag omhoog schiet dat de warmtepomp vol gas blijft geven en gebruik maakt van de hogere efficiëntie om thermische massa weer op te laden. Dus als de temperatuur overdag even lekker oploopt, dan is de achterstand weer weggewerkt.
Mijn mening:
Als je een ontzettend luxe paard bent en absoluut altijd het maximale comfort wilt, dan moet je grote WP kopen die tot -10C in de warmtevraag van je hele woning kan voorzien of een automatisch back-up systeem maken (CV-ketel die automatisch bijspringt bijvoorbeeld). Als je het echter acceptabel vindt om heel soms zelf een back-up verwarming in te schakelen en geen CV als back-up hebt/wilt, dan kun je vaak grof geld besparen door je WP conservatief te dimensioneren op -2C.
Edit:
WAF van back-up verwarming
Misschien ook wel belangrijk om te vermelden dat de juiste vormen van back-up verwarming een heel hoge WAF hebben. Zelf heb ik geen WP in mijn woning, maar toch schakel ik 's winters met enige regelmaat de back-up verwarming in, puur om punten te scoren:
"Schat het is guur weer, zal ik eens gezellig een paar kaarsen aansteken!"
[
Voor 20% gewijzigd door
Paul C op 29-06-2017 15:58
]